Jump to content



Βόμβος σε τροφοδοτικό και καθυστέρηση στην Εκκίνηση


psyber

Recommended Posts

Γύρω στα τέλη του 2011, όταν τελείωσα το στρατό, συζητώντας με αρκετούς, και διαβάζοντας πόσο σημαντική είναι η ποιότητα του τροφοδοτικού, αποφάσισα να δώσω κάποια λεφτά παραπάνω και να πάρω ένα "καλό" τροφοδοτικό. Μετά από αρκετό ψάξιμο  στο internet και καθοδήγηση και εδώ στο φόρουμ κατέληξα στο Corsair AX850. Fully modular, πιστοποίηση 80+ Gold, επταετής εγγύηση και δύναμη περισσότερη από όση χρειαζόμουν, με έκαναν να βάλω λίγο βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και να διαθέσω τα περίπου 200 ευρώ για την αγορά του (καταλαβαίνω ότι για έναν enthusiast ότι μπορεί να μη φαίνεται ακριβό αλλά εγώ δυσκολευόμουν να εξηγήσω τότε στη συγχωρεμένη τη γιαγιά μου, που με ρωτούσε όταν το έκανα εγκατάσταση, γιατί κάνει τόσο. ?) Σημειωτέον ότι, ο καλύτερος φίλος μου, λίγους μήνες πριν είχε φτιάξει καινούριο pc με ένα Corsair psu των 60 ευρώ, το οποίο δεν έχει κάνει ποτέ κιχ.

 

Κανά 8μηνο μετά την αγορά, πατούσα το κουμπί και το pc άναβε μετά από λίγη ώρα. Rma προς Ολλανδία και,  λόγω του καλού, τότε, after sales service της Corsair, σύντομα είχα καινούριο τροφοδοτικό μετά από λίγο καιρό. Μετά από κάποιους μήνες τα ίδια, πάλι rma και από τότε (αρχές 2013) είμαι με το τρίτο τροφοδοτικό. Γενικά δεν είχα κάποιο παράπονο αυτά τα χρόνια. Πριν λίγες μέρες ωστόσο, άλλαξα κουτί και μετέφερα το σύστημα μου στο αρκετά διάτρητο Thermaltake Core X9. Έτσι παρατήρησα πιο έντονα ένα συνεχή, σχετικά υψίτονο βόμβο, ο οποίος αρχικά δεν μπορούσα να καταλάβω από που προέρχεται. Έβγαλα το τροφοδοτικό από το σύστημα, το έκανα jump start και διαπίστωσα ότι ο θόρυβος από αυτός έρχεται από το τροφοδοτικό και είναι διαρκής, όσο αυτό δουλεύει.

 

Κάτι άλλο που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, είναι ότι κάποιες φορές, όχι πάντα, ο υπολογιστής εκκινεί 2-3 δευτερόλεπτα, αφού πατήσω το κουμπί. Προκειμένου να αποκλείσω το ενδεχόμενο να έχει πρόβλημα ο διακόπτης του κουτιού, δοκίμασα να ανάψω τη μητρική από το διακόπτη power που έχει επάνω της (Asus prime z270-a) και συμβαίνει το ίδιο. Επισημαίνω ότι αυτό δε συμβαίνει πάντα αλλά κάποιες φορές εκκινεί κανονικά.

 

Με βάση την εμπειρία σας πως σας φαίνονται τα παραπάνω. Πιστεύετε ότι ο βόμβος και η καθυστέρηση στην εκκίνηση μπορεί να σχετίζονται. Όπως το ακούτε, ξέρετε αν κάτι τέτοιο είναι επισκευάσιμο;. Περιμένω το feedback σας.

 

Φιλικά

Psyber

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τον βόμβο, αυτός υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να προέρχεται απο τα choke που έχει στα σωθικά του. Συνήθως αυτά είναι ''κλεισμένα΄'΄ή ποτισμένα με ρητίνη για να μην παράγουν αυτόν τον θόρυβο, αλλά προϊόντος του χρόνου είναι πιθανό να ''χαλαρώσει'' αυτό το δέσιμο με αποτέλεσμα την εμφάνιση του βόμβου.

Είναι επισκευάσιμο ? Ναι αλλά απαιτεί καλές γνώσεις και δεξιότητες, και δεν θα την έλεγα εύκολη εργασία. Η λύση είναι απλή: είτε ζεις με αυτό είτε το επισκευάζεις.

 

Σχετικά με την καθυστέρηση που αναφέρεις, αυτά είναι συνήθως προβλήματα που παρουσιάζουν ψιλοαρπαγμένοι πυκνωτές. Θα είναι πολύ εύκολο αν έχουν πάρει πολύ και έχουν φουσκώσει. Δυστυχώς δεν είναι πάντα τόσο ορατοί.... 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@colt3003, όσο μπορώ να δω από το άνοιγμα του ανεμιστήρα, γιατί δεν το έχω ανοίξει ακόμη, υπάρχει επάνω σε αρκετά εξαρτήματα μια χυμένη λευκή ουσία που μάλλον είναι η ρητίνη που λες.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, psyber said:

@colt3003, όσο μπορώ να δω από το άνοιγμα του ανεμιστήρα, γιατί δεν το έχω ανοίξει ακόμη, υπάρχει επάνω σε αρκετά εξαρτήματα μια χυμένη λευκή ουσία που μάλλον είναι η ρητίνη που λες.

 

ναι. Είναι ο συνηθισμένος τρόπος να σταθεροποιούν το πηνίο πάνω στον πυρήνα για να μην ταλαντώνει και παράγει βόμβο. Επίσης είναι ένας καλός τρόπος για να κάνουν την επισκευή του εξαιρετικά δύσκολη, αφού για να προσεγγίσεις το σημείο πρέπει να αφαιρέσεις προηγουμένως μέρος αυτής της ρητίνης, πράγμα όχι εύκολο. 

 

Το καλό σενάριο θα ήταν αν χρησιμοποιούσαν θερμοσυστελόμενο πάνω στο πηνίο που θα αγκάλιαζε μόνο αυτό και δεν θα παρενέβαινε στα γειτονικά εξαρτήματα. Τώρα .... δύσκολα. 

 

Φυσικά θα τονίσω και εγώ πως καλό θα είναι να μην επέμβεις στο εσωτερικό του, ακόμα και αν αυτό είναι εκτός τάσης, καθώς καραδοκούν καλοφορτισμένοι πυκνωτές.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@psyber

 

Φαίνεται ότι ήσουν αρκετά άτυχος με αυτό το μοντέλο. 2 RMA + το πρόβλημα που έχεις τώρα. Λογικά πάντως πρέπει να έχει "γράψει" αρκετές δεκάδες χιλιάδες ώρες χρήσης. Θα σου πρότεινα να σκεφτείς την αντικατάσταση του τροφοδοτικού με κάποιο νέο με 10ετή εγγύηση. Δεν χρειάζεται να δώσεις και τόσα χρήματα πλέον ούτε να πας σε 850άρη που είναι overkill για το σύστημά σου (ή και για μελλοντική αναβάθμιση). Με ένα platinum π.χ. https://www.skroutz.gr/s/20617303/Seasonic-Focus-PX-750W.html θα είσαι κομπλέ για την επόμενη δεκαετία (στατιστικά να πέσεις σε κακή παρτίδα όπως σου έτυχε με το Corsair, δύσκολο).

Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, psyber said:

Ναι, πάντα ζαχάρωνα seasonic ή super flower. Θεωρούνται από τα καλύτερα ε;

Και τα corsair εξαιρετικά είναι, αλλά τώρα τι να σου λέω μετά την εμπειρία σου... Σου έκατσε στραβή παρτίδα μάλλον.

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει, δεν το βλέπω οπαδικά. Και τώρα να την ακουσε και ένας πυκνωτής μετά από 7 χρόνια δεν είναι και περίεργο. Για τα evga τι άποψη έχεις; Ξέρουμε ποιος τα κατασκευάζει;

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, psyber said:

Εντάξει, δεν το βλέπω οπαδικά. Και τώρα να την ακουσε και ένας πυκνωτής μετά από 7 χρόνια δεν είναι και περίεργο. Για τα evga τι άποψη έχεις; Ξέρουμε ποιος τα κατασκευάζει;

Για μένα αν έχει 10 χρόνια εγγύηση και καλό review από JonnyGURU, αγοράζεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Γενικά έχω καλή εικόνα για corsair, evga, seasonic (χωρίς σειρά προτεραιότητας).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κάτι είχα ακούσει ότι κάποια στιγμή δούλευε/δουλεύει για κάποια εταιρεία, αλλά ό,τι review υπάρχει στο site του είναι ευαγγέλιο.

 

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η σελίδα του είναι αξιόπιστη, αν θυμάμαι καλά δεν γράφει μόνο αυτός τις παρουσιάσεις. Αν ο σκοπός σου είναι να πληροφορηθείς για συγκεκριμένο μοντέλο τότε όπου βρεις παρουσίαση την διαβάζεις. Αν ο σκοπός σου είναι να μάθεις κάποια βασικά αλλά ουσιώδη πράγματα περί τροφοδοτικών καλύπτεσαι και με παρουσιάσεις παλαιών μοντέλων, αρχ΄ζοντας από παλαιά της σελίδας του αλλά και παλαιότερα του thelab. Οι λιγοστές δυστυχώς παρουσιάσεις που έχουν κάνει οι άνθρωποι εδώ, Seafalco, crmaris (συγγνώμη αν γράφω λάθος το username) νομίζω κάποιο SuperFlower είχε παρουσιάσει κι η karmen, είναι πολύ υψηλού επιπέδου για «καταναλωτική» παρουσίαση. Παραπάνω δλδ πρέπει να πάει κάποιος σε επιστημονικά κείμενα.

Να εξηγήσω ένα σημείο με αφορμή την αναζήτησή σου, απλώς το γράφω εδώ, δεν σε αφορά αποκλειστικά. Το κριτήριο της δεκαετούς εγγύησης είναι υπερτιμημένο και δευτερεύον. Ουσιαστικά λειτουργεί περισσότερο ως πλάγιος τρόπος να «μαντέψει» κάποιος την ποιότητα ενός μοντέλου αλλά δεν την αποδεικνύει. «Για να δίνει η εταιρεία Χ μεγάλη εγγύηση στο μοντέλο της, άρα του έχει εμπιστοσύνη, άρα είναι καλό.» Το μειονέκτημα αυτού του σκεπτικού είναι ότι παραγνωρίζει την χειραγώγηση που κατά καιρούς κάνουν διαφορες εταιρείες, χρησιμοποιώντας την μεγαλύτερη εγγύηση περισσότερο ως εργαλείο μάρκετιγκ (δόλωμα εντυπωσιασμού) παρά ως πραγματικό αντίκρυσμα της ποιότητας κατασκευής. Στο δε οικονομικό σκέλος μιας εγγύησης είναι δευτερεύον το αν πάρεις τα χρήματα μετά από 5 χρόνια ή μετά από 10. Αν ήταν αποκλειστικό κριτήριο η δωρεάν αντικατάσταση μέσω εγγύησης (σημειωτέον ότι όποιος ενδιαφέρεται για αυτό δεν πρέπει να κοιτά μονάχα το 10 αλλά και την ευκολία/προθυμία του εγγυητή να κάνει την αντικατάσταση, σχετικά έξοδα συν την εκτίμηση του αν ο εγγυητής θα υπάρχει μετά τόσα χρόνια) τότε η λογική που θα είχε οικονομικό νόημα θα ήταν να αγοράζουμε τροφοδοτικά των 20 ευρώ με διετείς εγγυήσεις κι όσο αντέξουν παρά ένα τροφοδοτικό με δεκαετή των 100-150 ευρώ.

Στην πραγματικότητα τρία είναι τα προβλήματα που προσπαθούμε να αποφύγουμε αγοράζοντας ένα ποιοτικό τροφοδοτικό:
α) να μην πάρει μαζί του όταν ψοφήσει τα κατά πολύ ακριβότερα εξαρτήματα που βρίσκονται πίσω από αυτό. (τι να την κάνω την αντικατάσταση του τροφοδοτικού αν μου κάψει μητρικές, επεξεργαστές, κάρτες των οποίων η αντικατάσταση θα κοστίσει πολύ περισσότερο και δεν θα καλύπτεται από το τροφοδοτικό)

β) να δίνει στην διάρκεια ζωής του κατά το δυνατόν ποιοτική τροφοδοσία (σταθερά ρεύματα κλπ) στα υποσυστήματα που τροφοδοτεί επειδή τα τελευταία είναι αρκετά ευπαθή και φθείρονται/καταπονούνται περισσότερο με πιθανό αποτέλεσμα να μειώνεται η δική τους μακροβιότητα.

γ) να δίνει κατά το δυνατόν και συστηματικά ποιοτική τροφοδοσία ώστε να αποφύγουμε διάφορα «κουλά» κατά τη λειτουργία του μηχανήματος τα οποία μπορεί να οφείλονται σε κακή τροφοδοσία χωρίς να είναι εύκολο να καταλάβουμε αμέσως ότι οφείλονται σε τέτοια με αποτέλεσμα να υφιστάμεθα μικρο- ή μεγαλο- ταλαιπωρίες που ίσως θα είχαν αποφευχθεί με καλή τροφοδοσία (ακανόνιστα κρασαρίσματα, μικρές δυσλειτουργίες προγραμμάτων κλπ)

Υπάρχει κι ένα τέταρτο ξεχωριστό ζήτημα που αφορά αρκετούς αλλά όχι όλους κι έχει μεγάλη δόση υποκειμενικότητας: ο θόρυβος (για εμένα είναι αρκετά σημαντικό, για άλλους όχι).

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με αυτό το σκεπτικό δεν δίνω μεγάλη σημασία στο αν η εγγύηση είναι δεκαετής ή μικρότερη.

Προσωπικά -αρκετοί καλώς εννούμενοι μαστροχαλαστές θα διαφωνούσαν- δεν δίνω μεγάλη σημασία ούτε καν στο αν θα είναι modular το βασικό καλώδιο (θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε σύστημα έτσι κι αλλιώς, δεν πρόκειται να μην είναι στο κουτί) καθώς και στην ταξινόμηση για την υπερβολική εξοικονόμηση ενέργειας (επειδή αν δεν γνωρίζει κάποιος πώς ακριβώς  υπολογίζεται κι αν ταιριάζει στο σενάριο χρήσης του ή όχι, το να είναι κάτι Platinum όταν τραβά 600W δεν μου λέει και πολλά αν το σύστημά μου την περισσότερη ώρα θα τραβά 150 και το συγκεκριμένο platinum στα 150 έχει απώλειες πολύ κοντά ή και χειρότερες ενδεχομένως από ένα Gold).

επανερχόμενος στην ιστορία του psyber και στην μάλλον ατυχή εμπειρία του με συγκεκριμένο, ακριβό προϊόν που θεωρούνταν (και ήταν κατά γενική ομολογία) αρκετά καλό, πέραν της φυσιολογικά αόριστης επίκλησης της ατυχίας υπάρχει κι ένα -μικρό αλλά υπαρκτό- ενδεχόμενο: κακή τροφοδοσία του τροφοδοτικού από το ηλεκτρικό δίκτυο (είτε αφορά το ρεύμα που μπαίνει στο κτίριο είτε και την ίδια την εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση). Δεν σημαίνει ότι επειδή δυο άνθρωποι έχουν το ίδιο τροφοδοτικό τότε και τα δύο τροφοδοτικά δέχονται την ίδια καταπόνηση.

  • Like 8
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

εγω πηρα αυτο και πραγματικα ημουν τυχερος γιατι δεν κανει το παραμικρο............

ουτε coil ουτε κιχ..........

ημουν τυχερος γιατι ειχα διαβασει οτι το πηρε ο αλλος καινουργιο και ειχε δωρο μπαμ και μπουμ............

ο,τι μαρκα και να παρεις μπορει να γινει η λαλακια...........

ειναι θεμα τυχης..........

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@salde

 

Θα συμφωνήσω με το γενικό σκεπτικό σου. Διευκρινίζω και εγώ με τη σειρά μου ότι θεωρώ τη 10ετή εγγύηση ένδειξη και όχι απόδειξη καλής ποιότητας. Γι' αυτό έγραψα άλλωστε να κοιτάμε 10ετή εγγύηση και καλό review από jonnyGURU.

 

Επίσης συμφωνώ ότι το ίδιο τροφοδοτικό, όσο καλά υποσυστήματα και να έχει, αλλιώς θα συμπεριφερθεί σε σπίτι με προβληματική παροχή ρεύματος λόγω π.χ. περιοχής και αλλιώς σε ένα σπίτι που είναι σε περιοχή με σχετικά σταθερή παροχή ρεύματος από ΔΕΗ. Άλλη καταπόνηση το ένα, άλλη το άλλο. Αν ξέρουμε λοιπόν, ότι η περιοχή μας είναι ζόρικη από άποψης παροχής ρεύματος, φροντίζουμε και για κατάλληλο UPS.

 

Πολύ σημαντικά και όσα έγραψες για τη "σφραγίδα". Πάει ο άλλος και αγοράζει platinum ή titanium π.χ. 650άρι, αλλά δεν γνωρίζει ότι όταν το δουλεύει στα 150-200W δεν έχει προδιαγραφές platinum αλλά ενδεχομένως χειρότερες. Είναι σημαντικό λοιπόν να κοιτάμε στα reviews πώς συμπεριφέρεται το τροφοδοτικό στα φορτία που εμείς θα το δουλεύουμε.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@salde ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που έκανες. Πραγματικά ουσιώδη όσα αναφέρεις.

Και συμφωνώ απόλυτα με τον @alexcrx, ότι είναι θέμα τύχης, απλά θυμάμαι εκείνη τον καιρό να σχολιάζουμε στο φόρουμ, ότι το γενικό quality control της Corsair είναι μέτριο και αντισταθμίζεται από το καλό και άμεσο rma. Αυτό που αναφέρεις @gdp77, δε θα πω ψέματα, είναι μια παγίδα που έχω πέσει και ο ίδιος. Η αλήθεια είναι ότι όπως πλασάρεται το πράγμα, δημιουργείται η εντύπωση ότι η πιστοποίηση αφορά σε όλο το εύρος λειτουργίας. Όποτε έχεις δίκιο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με αυτό.

Έγινε επεξεργασία από psyber
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.