Jump to content



2 βδομάδες χωρίς Win και είμαι καλά!!!


gdp77

Recommended Posts

Γιατρέ μου θέλω να σου πω μια ιστορία....

Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισα να σκέφτομαι λογικά. Μιcrosoft εδώ, windows εκεί, δώσε λεφτά για vista παραπέρα, αναβάθμισε το hardware για να σου πηγαίνει καλά κτλ. Δεν είναι δυνατό να σου πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και να λες και "ευχαριστώ". Δεν είναι δυνατόν το αγαπημένο μου hobby και ασχολία, να καθορίζεται από τα εκατομμύρια των ασχέτων ανά την υφήλιο. Κάτι έπρεπε να γίνει και αυτό το κάτι έπρεπε να το κάνω ΕΓΩ και όχι όλοι οι άλλοι. Έπρεπε να αγωνιστώ ΕΓΩ και όχι όλοι οι άλλοι.

Έβαλα λοιπόν Ubuntu 7.04 . Ξεκίνησα από την beta διανομή και τώρα έχω την επίσημη που βγήκε μόλις χθες. Εδώ, παρενθετικά, θα πρέπει να σας πω ότι ασχολούμαι στο pc σχεδόν με τα πάντα. Από ένα απλό surfing, μέχρι στήσιμο εντύπων, επεξεργασία photo, video editing κτλ. Αναρωτιόμουν λοιπόν αν θα μπορούσε να με καλύψει το καινούριο μου λειτουργικό.

Έκπληξη 1 : Εγκατάσταση με 5 κλικ (αν θυμάμαι καλά). Κλικάρεις στο πρώτο λεπτό, φεύγεις, και μετά από λίγη ώρα είσαι έτοιμος!!!

Έκπληξη 2 : Αυτόματο πέρασμα όλων των settings και favorites από τα Win στο Ubuntu.

Έκπληξη 3 : Τέρμα πια τα terminals και τα scripts για να εγκαταστήσεις κάτι. Θες beryl3d? (για όσους δεν ξέρουν τι εστί beryl, ας κάνουν ένα πέρασμα από youtube). Add/remove programs και σε 2 λεπτά είσαι έτοιμο. Θες drivers; Το ίδιο. Θες ένα είδος προγράμματος που δεν ξέρεις πώς λέγεται; Κανένα πρόβλημα. Δίνεις π.χ. "video editing" και παίρνεις ένα κατεβατό με όλα τα προγράμματα που κάνουν αυτή τη δουλειά, με αναλυτική περιγραφή. Κλικ και εγκατάσταση....

Έκπληξη 4 : Όλα τα προγράμματα για τα οποία θα έσκαγες 1000 euro στα win, υπάρχουν out of the box στο ubuntu.

Έκπληξη 5 : Σε έναν 4600+ με 1GB RAM + 7900 GT, έχω στις 4 επιφάνειες του κύβου μου πάνω από 20 παράθυρα ανοικτά. Ένα παίζει video, άλλο έχει το gimp (αντίστοιχο photoshop) ανοιχτό, άλλο έχει Open Office, άλλο κατεβάζει από το internet, άλλο έχει ανοικτό το audacity (sound editing) κτλ. Ανοίγω το system info και τι να δω; Memory footprint 400 και κάτι MB. Swap file? Μηδέν χρήση από τα 2GB που του έχω δώσει.... Στα vista με αντίστοιχη χρήση, δε θέλω να υποθέσω που θα ήταν το memory usage.

Έκπληξη 6 : Δεν έχω μπει στα Win εδώ και 2 βδομάδες, γιατρέ μου... Το πιστεύεις ότι δε θέλω; Δε διανοούμαι ότι θα μπω να δουλέψω σε ένα τόσο φτωχό λειτουργικό. Δε διανοούμαι ότι δε θα έχω 4 επιφάνειες εργασίας. Δε διανοούμαι ότι δεν θα μπορώ να περιστρέψω τον κύβο μου (σα μικρό παιδί κάνω). Δε διανοούμαι ότι χρειάζεται πλέον να κάνω update το firewall και το antivirus.

Βέβαια γιατρέ μου, δεν είναι όλα τέλεια. Επειδή ακριβώς όλος ο κόσμος ζει και κινείται γύρω από τα win, υπάρχουν και δυσκολίες. Εγώ έχω μέχρι τώρα 3 προβληματάκια:

1) Canon scaner

2) Canon printer

3) Pocket PC με Win mobile 5

Για το 1 και 2 , η Canon γράφει στο site της ότι δεν υπάρχει Linux υποστήριξη. Βέβαια εδώ χρειάζεται αγώνας. Πρώτα από μένα, από σένα, από όλους μας. Τους έστειλα mail. Τους απείλησα με νομική δίωξη επειδή δεν αναγραφόταν πουθενά στο κουτί της συσκευασίας ότι "δουλεύουν μόνο με Win". Συμπλήρωσα φόρμες που βρήκα στο net για να τους πιέσω να βγάλουν drivers. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι γιατρέ μου. Δε θα γίνω σαν αυτούς που λένε "σκασε τα λεφτάκια σου και κάνε τουμπεκί επειδή τα vista είναι η καλύτερη επιλογή". Δε θα κοιμηθώ τον ύπνο του δικαίου που κοιμούνται. Δε θα γίνω θύμα σαν και αυτούς. Δε θα γίνω τόσο κοντόφθαλμος σαν και αυτούς. Γιατί γιατρέ μου αυτοί κοιτάνε μόνο την πάρτη τους και δεν καταλαβαίνουν ότι αν υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός, τότε μόνο θα έχουμε εξαιρετικά OS που και αν ακόμα τα πληρώνουμε δε θα ζητούν τόσα πολλά από την τσέπη μας. Αν υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός, τότε όλοι μας θα έχουμε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ της επιλογής. Δε θα μας υποδεικνύει η κάθε Canon σε ποιο λειτουργικό και πώς θα δουλεύουμε. Δε θα μας υποχρεώνει η κάθε Microsoft να κάνουμε άσκοπες αγορές σε hardware.

Για το 3 γιατρέ μου χρειάζεται λίγο υπομονή. Μέχρι τώρα υποστηρίζεται Win mobile 2003 και αναμένεται η υποστήριξη για το 5.

Είμαι έτοιμος να κάνω και μια τρέλα γιατρέ μου. Στο σχολείο έχουν ένα παλιό pc με το οποίο δεν μπορεί κανείς να κάνει τη δουλειά του. Όλο μπλε οθόνες και σέρνεται. Ε λοιπόν θα του βάλω Linux, χωρίς να το πω σε κανένα και θα τους στέλνω να δουλεύουν εκεί. Θα τους πω ότι δήθεν είναι τα καινούρια Win. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα βολευτούν μια χαρά και κανένας δε θα πάρει χαμπάρι.

Σε γνωστούς και αγνώστους θα προτείνω Ubuntu και κανένα δε θα αφήσω να δίνει χρήματα στη Microsoft. Και κατά πώς λέει το τραγούδι "είμαστε 2, είμαστε 3, είμαστε 1013... ". Μια μέρα θα γίνουμε πολλοί περισσότεροι. Μια μέρα θα αλλάξουν τα δεδομένα και όλοι αυτοί οι υπερασπιστές ενός μονολιθικού τρόπου εργασίας θα βγάλουν το σκασμό.

Είμαι καλά γιατρέ μου;

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 252
  • Created
  • Last Reply
Αρχική απάντηση από gdp77

Γιατρέ μου θέλω να σου πω μια ιστορία....

.

.

.

Είμαι καλά γιατρέ μου;

Γιατι νομιζεις οτι τα ξερουν ολα οι γιατροι? :)

Αφου σου αρεσει τι σε νοιαζει για το τι λεν οι αλλοι??

Link to comment
Share on other sites

Καλό είναι το λίνουξ αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα win ακόμα... και εγώ το έχω προσπαθήσει αλλά δεν γίνετε...

Τι έχεις προσπαθήσει και δε γίνεται?

Μα δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό εξαρτάται από μας; Δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα Win για έναν και ΜΟΝΟ ένα λόγο. Δεν έχει υποστήριξη από τις εταιρείες hardware. Αυτό σιγά σιγά αλλάζει. Κάθε εγκατάσταση Linux που κάνει κάθε ένας από εμάς, βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Βάλε Ubuntu 7.04, έστω και αν πρόκειται μόνο να το χρησιμοποιείς για surfing. Το σύνθημα είναι "Κάθε pc και μια εγκατάσταση Linux".

Link to comment
Share on other sites

Με εκνευρίζει το γεγονός ότι θα χρειάζομαι σε 1 χρόνο:

1 Partition για τα ΧΡ, για να παίζω το Porsche και άλλα παρόμοια παλιά παιχνίδια

1 Partition για τα Vista, για να εκμεταλλευτώ το DirectX10 και τα 64bit του (θελω 4GB Ram στο Fl Studio - μολις προχτες σε ένα project που έφτιαξα φίσκαραν τα 2GB)

1 Partition για Linux/MacOS (μακάρι να βρω το 2ο) για να κάνω ταχύτερα τη δουλειά μου σε 3D Renders - Photo Editing και να είμαι μερικά κλικ σταθερότερος

Ένα ρημάδι λειτουργικό να τα κάνει όλα δε γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνησω με τον Dark22

Eξαλλου και εγω θελω ενα λειτουργικο που να τρεχει τα παντα

Παιχνιδια, προγραμματα, driver κλπ

Απο κει και περα να βαλω Ubuntu και το παιξω επαναστατης και να ζω στο μηπως αποκτησουν καλυτερη υποστηριξη αυτο δεν προκειται να το κανω

Link to comment
Share on other sites

Eξαλλου και εγω θελω ενα λειτουργικο που να τρεχει τα παντα

Παιχνιδια, προγραμματα, driver κλπ

’μα θες παιχνίδια μείνε με Win. Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα, στο Linux έχεις απλά α) περισσότερες β) καλύτερες γ) νόμιμες λύσεις.

Σε ό,τι αφορά το hardware, υπάρχουν προβλήματα μόνο σε περιφερειακά. Ό,τι έχει μέσα το tower σου, υποστηρίζεται out-of-the-box.

Απο κει και περα να βαλω Ubuntu και το παιξω επαναστατης και να ζω στο μηπως αποκτησουν καλυτερη υποστηριξη αυτο δεν προκειται να το κανω

To έχεις δοκιμάσει και το λες αυτό; Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που θα δουλέψει έστω ένα δυωράκι με ubuntu + beryl3d και θα του "κάνει καρδιά" να ξαναγυρίσει στα Win...

Link to comment
Share on other sites

1) Τα συγχαρητήρια μου gdp77. Πολύ καλή κίνηση. Διαβάζω πολλά καλά για το Ubuntu 7.04 και θα πειραματιστώ κι εγώ μ'αυτό.

2) Ρε παδιά, τόσους δίσκους έχουμε. Την δικαιολογία για το χώρο και τα partitions τη θεωρώ αστεία. Και δίσκο να μην έχεις, δίνεις 40 και παίρνεις έναν δίσκο μόνο για το Linux. Και μη μου πείτε "Και γιατί να πρέπει να δώσω λεφτά" κλπ. Επίσης αστεία δικαιολογία. Όλοι έτρεξαν να πάρουν τις 8800 και τους C2D με τις DDR2 των 300 και βρίσκουμε δικαιολογίες του άερα. Να πει κανείς οτι βαριέται, δεκτόν. Αλλά μη βρίσκουμε χαζές δικαιολογίες.

3) Drivers....’λλη καραμέλα. Bρε παιδιά, πόσες συσκευές δεν έχουν drivers για τα Windows και κυρίως στα 64-bit? Πιο εύκολα βρίσκουμε drivers για το linux αντί των XP-64 ή Vista. Στο Linux δεν κρέμεσαι από τα @***δι@ του κατασκυαστή. Οι ίδιοι οι διανομείς φτιάχνουν drivers, η community ή μιλάει το ίδιο το λειτουργικό στο hardware απ'ευθείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το TV-tuner μου με το BT878 και η δορυφορική μου.

’σε που σε πολλές περιπτώσεις αν δεν βρίσκεις drivers για ένα εξάρτημα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον driver των Windows. Όπως έκανα με την ασύρματη WiFi του laptop μου στο SuSE 10.2

Link to comment
Share on other sites

Σκεφτομαι και εγω να μπω στο παιχνιδι των

Linux.Ενας καλος φιλος επεστρεψε και μιας και ξερει

5 πραγματα παραπανω θα φαει το χωσιμο :p.

Για αρχη λεω να βαλω open suse .Το ειδα που το εβαλε

σε ενα dell latitude με εναν T7200 και Quadro και το μηχανημα φυσουσε.Με αρεσε που ηταν αρκετα user frendly ,γιατι παλαιοτερα με τα suse 8.0 τα ειχα βρει λιγο μπαστουνια(αλλα αναγνωρισε με την μια το διπλο m/b καθως και ολες τις συσκευες ;) ). Απλα λογω ενος και μονο game που παιζω αν δεν καταφερω να το κανω να παιξει θα κρατησω κατι απο τα win.Εν αναμονη λοιπον

του dvd :p.

@gdp77: Mια χαρα εισαι + βοηθησες αρκετα:T:

Link to comment
Share on other sites

Καλο το Linux, αλλα εμενα το openoffice δεν με ικανοποιει, με το Office 2007 κανω καλυτερα/γρηγοροτερα την δουλεια μου. Και αυτος ειναι ενας πολυ σημαντικος παραγοντας για πολυ κοσμο. Και φυσικα games. Αυτα τα 2 με κρατανε ακομα στα windows.

Link to comment
Share on other sites

Μη φοβάστε να χρησιμοποιήσετε το vmware για όσο καιρό λείπουν πραγματάκια.

Για παράδειγμα εγώ με τους έπσον μου έχω απίστευτη υποστήριξη στο λινουξάκι μου.Τι μου λείπει ?Το activesync για το spartphone και ένα προσωρινο ppc Phone που χρησιμοποιώ . Vmware->activesync->ετοιμος χωρίς να φύγω από το kubuntu-άκι μου

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από gznp

1 Partition για Linux/MacOS (μακάρι να βρω το 2ο) για να κάνω ταχύτερα τη δουλειά μου σε 3D Renders - Photo Editing και να είμαι μερικά κλικ σταθερότερος

Για κάντο λιανά γιατρέ! ΜΕ τι πρόγραμμα δηλαδή κάνεις 3D rendering sε linux?

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από unstoppable

Καλο το Linux, αλλα εμενα το openoffice δεν με ικανοποιει, με το Office 2007 κανω καλυτερα/γρηγοροτερα την δουλεια μου. Και αυτος ειναι ενας πολυ σημαντικος παραγοντας για πολυ κοσμο. Και φυσικα games. Αυτα τα 2 με κρατανε ακομα στα windows.

Για τα παιχνίδια, πάω πάσο. Για το Open Office θα διαφωνήσω. Σοβαρά review sites αναφέρουν ότι το Open Office είναι σε πολλούς τομείς καλύτερο. Τι ακριβώς κάνεις γρήγορότερα / καλύτερα με το MS office;

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, 2 beryl την ημέρα (1 πρωί, ένα βράδυ) και θα φύγει η windoze-ίαση. Αλλά ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Όχι παραπάνω αλλιώς υπάρχει κίνδυνος νευρικής ubunt-ίασης!!!:cool:

Έχω όμως περισσότερες εκπλήξεις για σένα ασθενή μου. ’κουγα λοιπόν για βίστα, ξύστα, σβίστα πως τα λένε και 3d μπιχλιμπίδια και τέτοια και απαιτήσεις πρωτάκουστες. Λέω τέλεια, βίστα σε καινούργιο μηχάνημα γιατί το μηχανάκι που έχω τώρα παραγέρασε. 6-7 χρόνια, ζωή να έχει. Οπότε πριν από κανά εξάμηνο κι αφού είχα δοκιμάσει knoppix έβαλα kubuntu και ησύχασα. Ακόμα και σε απλά πράγματα, π.χ. να δεις ένα βίντεο βρε αδερφέ (LOST!!!) δεν έχανα τα frames που έχανα στα xp (παρόλο που το KDE είναι και βαρύ):jump:

Αφού πέρασα από Zenwalk, τάχιστο αλλά όχι πολύ βολικό και πειραματιζόμενος με διάφορα έσκασε ο υπολογιστής, έβαλα xubuntu. Εκεί έμεινα. Βολικό και για τον πιο άσχετο, δύσκολο να διαλυθεί, όμορφο και πλήρως παραμετροποιήσιμο. Και το καλύτερο ξεκίναγε και έτρωγε μόνο 50μβ ραμ. Τα παιξα. Λέω ας δω και το Βυρήλλιο που έχουνε λυσσιάξει όλοι, να δω τον υπολογιστή να σούρνεται και να τον δουλεύουν μέχρι κι οι χελώνες. Το βάζω με δύο βήματα, με έναν απλό οδηγό και ΜΠΑΜ!!! Να σου οι κύβοι, οι φωτιές, τα τρεμάμενα παράθυρα και κάτι τέτοια. RAM = 123MB από τα 256.:banging: Είναι και γρήγορο. Ο υπολογιστής τα παίζει βέβαια με ανοιχτά Firefox (2-3 tabs), aMSN, xmms και amule αλλά στα xp (Windows Media player)+(Firefox(μην πω για ΙΕ και γελάσει κάθε πικραμένος))= SALIGAROOUS.

’ρα ζήτω το (X)UBUNTU και το λίνουξ, αλλά και τα παραθύρια χρειάζονται για παιχνίδια και τη "συνήθεια" κυρίως. :p

Α, και να τους καεί ο κώλος εκεί στο Αμέρικα με τα σβίστα.Σιχτίρ. Με 512μβ ραμ στον κομπιούτορα τα xubuntu θα πετάνε ενώ με βιστα θα έρπονται. Τι να βάλω άραγες????

(Παρεπιπτόντως: pentium3@800, 256 sdram 133MHz, ATi Radeon 9250, mobo GTP)

(Μου αρέσει που σε τεχνολογικό φόρουμ όπως το thelab που τρώτε τα spi32M με το δευτερόλεπτο, εγώ ήρθα να επιδείξω την μηχανή των Αντικυθήρων!!!:tomato: )

Περδίκι είσαι ασθενή μου!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.