Jump to content



Η καλύτερη μητρική που είχατε ποτέ....


kallileo

H καλύτερη μητρική που είχατε...  

130 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Η εποχή του overclocking τουλάχιστο κατά την γνώμη μου άρχισε όταν μπήκε σαν στάνταρ το AGP/PCI lock. Πριν απο αυτό υπήρχαν κάποια καλά τσίπσετ οπως το Apollo 133 - 694X(T) της Via, κάποια της Intel,το πρώτο nForce ακόμα και το 845 που ενώ είχε agp/pci lock δεν έλεγε και πολλά απο πλευράς overclocking. Υπήρχαν και ακόμη πιο παλιά κάποιοι PII που ειχαν ξεκλείδωτους multi αλλα δεν θα ασχοληθούμε...

board-s.jpg

http://www.extremeoverclocking.com/reviews/motherboards/ABIT_NF7_v2.0_1.html

Νομίζω η πρώτη πραγματικά overcklocking friendly μητρική ήταν η Abit NF7-S. Είχε το Nforce 2 Ultra που μόλις είχε βγει με pci/agp lock, είχε Sata και Soundstorm. Θυμάμαι είχε γίνει χαμός τότε στο PCtech... Παρέα με τα BH5 που άρχισε να ψάχνει ο κόσμος τότε ήταν η καλύτερη αγορά που μπορούσε να κάνει κάποιος ώστε να πουσάρει τον AMD Athlon XP 1700+ Thoroughbred και να κάνει θαύματα. Αργότερα όταν βγήκαν οι Barton όλος ο κόσμος στα forum έπαιρνε NF7 + 2500+ Barton και τον φτάνανε έυκολα γυρω στα 2200 που ήταν και ο 3200+ τότε. Τότε άρχισαν νομίζω να εμφανίζονται και οι πρώτες υδροψύξεις.

Εκείνη την εποχή προς το τέλος των XP εμφανίστηκε και η DFI με το Nforce 2 Ultra που ενώ ήταν έπιανε το υψηλότερο fsb και ήταν ανώτερη της Abit NF7 σε θέμα overclocking ήταν πολύ ασταθής σαν μητρική. Ουσιαστικά όσοι την είχαν πάρει ήταν κάτι σαν beta testers.

Οπότε για εκείνη την εποχή καθαρός νικητής ήταν η Abit NF7-S.

board-s.jpg

http://www.xbitlabs.com/articles/mainboards/display/asus-p4p800.html

Κάπου εκεί προς τα μέσα 2003 εμφανίστηκαν τα 865/875 που υποστήριζαν DDR400 της Intel που μαζί με τους Northwood 800 MT/s FSB έκαναν πάταγο. Ειδικά ο συνδιασμός που ξεχώρισε ήταν Asus P4P800 + Northwood 2.4C που έφτανε με καλή ψύξη και τα 3600Mhz. Οι περισσότερες μητρικές με το 865 ήταν καλές και έπιαναν το πολλές φορές το 300αρι fsb. Αλλά ο περισσότερος κόσμος στα forums έπαιρνε την P4P800 επειδή ήταν εύκολη στο κλοκάρισμα, σταθερή, φτηνή σε σχέση με το 875 και η Asus ήταν η πρώτη εταιρία που ενεργοποίησε/δημιούργησε την τεχνολογία PAT, μια τεχνολογία παρόμοια με αυτήν που "είχαν" μόνο τα 875 και έκανε optimization της συνεργασίας cpu-memory(αν δεν κάνω λάθος). Έτσι τα 865 έφταναν σε επιδόσεις ακόμα και τις μητρικές με 875. Βέβαια η Asus είχε από τότε πρόβλημα με το Vdroop, οπότε αν ήθελες κάτι ψιλο-extreme έπρεπε να κάνεις Volt Mod.

Μερικές άλλες μαμάτες μητρικες ήταν η σχετική φτηνή Abit IC7 που είχε ξεσκίσει ο Hipro, Abit IS7, η Asus P4C800 αλλά και η Dfi με το 875 που όμως άργησε να βγεί...

DFI LANParty UT nF3-250Gb: Overclocker's Dream

dfi_nf3.jpg

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=2198

Απο κεί πάμε στην εποχή του socket 754 και τους πρώτους A64. Το nforce 150 ήταν αποτυχία από πλευράς overclocking. Πρέπει να είχε pci/agp lock αλλά οι κατασκευαστές δεν κατάφεραν να το υλοποιήσουν στις μητρικές. Αν δεν κάνω λάθος ο Root είχε ένα τέτοιο σύστημα με μια Shuttle nforce 150.

Οπότε όλος ο κόσμος περίμενε να βγεί το Nforce 250GB ώστε να κλοκάρει σε ανθρώπινες συνθήκες. Η καλύτερη μητρική τότε πρέπει να ήταν DFI Nforce 250GB που μαζι με έναν 3200+ Newcasttle και ένα κιτάκι BH5 μπορούσε να κάνει θαύματα. Είχε τρομερά ρεύματα και χτυπούσε fsb που άλλες μητρικέ με ίδιο chipset ούτε να φανταστούν δεν μπορούσαν. Με διαφορμά η καλύτερη μητρική για την πλατφόρμα.

DFI nForce4: SLI and Ultra for Mad Overclockers

dfi-mb.jpg

http://www.anandtech.com/showdoc.aspx?i=2337&p=7

Κάπου εκεί και λίγο πριν είχε αρχίσει και η dark age για την Intel με P4 EE(Emergency Edition), Prescott και λοιπές άστοχες κινήσεις. Εκεί αρχές 2005 βγήκαν οι πρώτες μητρικές 939 μαζί με τους νέους A64 Winchester. Εκεί βγήκε και η καλύτερη μητρική που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Κάπου μέσα στον Ιανουάριο 2005 είχε γίνει ομαδική για αγορά DFI Ultra D/SLI/SLI DR από καμιά 40αρά άτομα στο forum. Μιλάμε για μητρική που άντεξε στην κορυφή σε όλη την διάρκεια που ήταν στην αγόρα cpu για socket 939. Κλόκαρε φοβερά σε fsb, είχε ρυθμίσεις ρευμάτων που δεν είχε ξαναδεί κανείς έως τότε, απίστευτο bios με προφίλ παρακαλώ και πλήρη εξοπλισμο. Επίσης η Ultra D γινόνταν SLi με πολύ απλό mod. Ακόμα και με τους Opteron 1xx δεν είχε πρόβλημα να χτυπάει 330+ FSB και ταυτόχρονα να τρέχει μνήμες στα 300+.

Απλά η καλύτερη μητρική που είχα.

Asus P5B-E P965 motherboard Review

asusP5BE_full.jpg

http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=2063

abit IP35-Pro: Houston, We Have a Winner

ip35boardr.jpg

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3142

Asus P5E Mainboard Review

board-1s.jpg

http://www.xbitlabs.com/articles/mainboards/display/asus-p5e.html

Από την εποχή που το 939 έφτανε στην δύση του άρχισε η μεγάλη αντεπίθεση της Intel και ο περισσότερος "καλός" κόσμος μετακόμισε σε Conroe συστήματα. Οι πρώτες μητρικές με 965 ήταν πολύ επιτυχημένες και πολύς κόσμος έμεινε πολύ ευχαριστημένος. Νομίζω κάπου έκει άρχισε η μόδα που πλέον σχεδόν όλη οι κατασκευαστές άρχισαν να νιώθουν το χρήμα που μπορούν να αρπάξουν από τους επίδοξους overclockers και άρχισαν ακόμα και οι εταιρίες όπως Gigabyte, Foxconn, ECS, Asus να βελτιώνουν τα bios και να προσφέρουν μητρικές ειδικά κατασευασμένες για overclocking βλέπε Commando, σειρά DQ6 και λοιπά. Οπότε από δω και πέρα δεν νομίζω να υπάρχουν μονόδρομοι όπως πριν μερικά χρόνια. Βέβαια όπως τότε και τώρα ίσως περισσότερο το θέμα είναι περισσότερο το chipset παρά η υλοποίηση της ίδιας της μητρικής. Νομίζω πριν δύο χρόνια η καλύτερη - πιο δημοφιλής μητρική ήταν η Asus P5B που κλόκαρε πολύ καλά με τους πρώτοτς Ε6χχχ και ήταν πολύ σταθερή.

Την χρονιά του 2007 η καλύτερη μητρική νομίζω ότι ήταν η Abit IP35 Pro λόγω τιμής, απόδοσης - ευκολίας σε overclocking και σταθερότητας. Απαράδεκτο πάντως που για μητρική του 2007 δεν έχει boot manager. Βέβαια φαίνεται ότι και η P5E με το Formula -> Rampage mod θα είναι hit αλλά...

Οι μητρικές με x38 και x48 δεν βλέπω να προσφέρουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με το p35 και θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστο μέχρι το p45 για να δούμε έυκολο overclocking σε mainstream μοντέλα q9450, q9300 όπου δεν θα έχουμε fsb wall λόγω μητρικής.

Έτσι οι υποψήφιες για το δημοφήφισμα είναι:

Abit NF7 (-S)

Asus P4P800

DFI LanParty UT Nforce3 250GB

DFI LanParty Ultra D 939

Asus P5B

Abit IP35 pro

Asus P5E

Προσωπικά χωρίς δεύτερη σκέψη ψηφίζω την DFI UltraD. I still have wet dreams with her...:daisy:

Η πηγή αυτών που έγραψα είναι όσα θυμαμαι.....οπότε αν λέω κάπου μπαρούφες ας με διορθώσει κάποιος.

Αν έχει κάποιος στο μυαλό άλλες μητικές που μπορεί να ξέχασα ας μας πει αλλά να δικαιoλογήσει την επιλογή του.

Βέβαια όλα τα παραπάνω γράφτηκαν από την πλεύρα που βλέπει τα πράγματα ένας overclocker. Ίσως κάποιος άλλος να έχει άλλες απαιτήσεις και κριτήρια....αλλά νομίζω εδώ όλοι καταλαβαινόμαστε.

Για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 74
  • Created
  • Last Reply
απο αυτες που γνωριζω θα ψηφιζα την Abit IP35 pro

αν και επρεπε να βαλεις και καμια socket Α που για μενα ειναι το καλυτερο σοκετ που υπηρξε ποτε.

Η NF-7S και η DFI LP nF2 τι ειναι νομιζεις.

socketA (aka socket462)

Link to comment
Share on other sites

NF7-s από μένα...δούλεψε από το πρώτο τις boot στα 220+ fsb, έτρωγε για 3+ χρόνια full ρεύματα παντού...έζησε από κάψιμο επεξεργαστή, έζησε από κάψιμο μνημών από 3,8+v (λέγε με booster), έστησα σ' αυτήν την πρώτη μου υδρόψυξη, την έβρεξα μερικές φορές...και ακόμα ζει και βασιλεύει παρέα με τον 2400+:bye:

Δίκαια κέρδισε την υπογραφή μου στο thelab.gr

Μετά έρχεται η 939 Ultra-D, την αγάπησα και αυτή, πέρασε καλά μαζί με τα UTT μου, αλλά σαν την NF7-s δεν ήταν...

Link to comment
Share on other sites

Ήθελα να ψηφίσω την ASUS A8N-SLI που είχα αλλά μου βάλατε τις κακές τις DFI που ρίχναν τους θερμοσίφωνες :p

Έβαλα την IP35Pro, γιατί με 4 Raptors σε σπαστά RAID, δοκιμές επί δοκιμών, με clocked cpu κτλ κτλ, δε μου βγαλε κιχ, όταν όλοι λέγαν ότι δε θα το αντέξει :p

Link to comment
Share on other sites

χεχε, epic θρεντ detected. nf4 ultra d τα εκανε απλα ολα χωρίς ενδοιασμους. Aν ητανε γυναικα θα ηταν διασταύρωση μονικας.M με λίγο παμελα. :hehe:

εδιτ βεβαια πρεπει να πανε και καποια credits στην p5b deluxe ειναι 2 χρονια 24/7 με 500fsb.

Link to comment
Share on other sites

είχα nf7-s, dfi ultra, ip35pro. Καλύτερη η ip35pro ,την βάζεις και ανεβάζεις χωρίς να βγάλει κιχ, ούτε ψάξιμο σε χιλιάδες σελίδες ούτε τίποτα μόντες κλπ. Για νορμαλ πράγματα βέβαια. Το μόνο πρόβλημα ο PATA controller jmicron, αν και ψιλοέστρωσε μετά από bios update, που από ότι έχω καταλάβει είναι γενικότερα χάλια η υποστήρυξη του PATA σε όλες τις καινούριες intel μητρικές. Asus δεν ξέρω, έχουν περάσει από τα χέρια μου δύο μητρικές όχι όμως από τις παραπάνω και από αυτές δεν τις δοκίμασα ποτέ να τις ανεβάσω έστω και ελάχιστα. ΔΕν υπήρχε μάλλον έμπνευση :computer:

Link to comment
Share on other sites

αααχ ...αναμνησεις...

Απο αυτες ειχα αβιτ nf7s ,dfi nf4 ultra-d ,και ip 35 pro(και εχω)..

Και οι 3 καλες..αλλα τσιμπιδακι και μεμτεστ ετοιμο στο βιος (χωρια οι απειρες ρυθμισεις στις μνημες τοτε..) ,βαλε και εξωφρενικες τασεις κυριως στις μνημες....εεεε δεν θελει και πολυ.

dfi 4tw..:D ..στα 375 δουλευε κοντα 2 χρονια και εφυγε για αλλο σπιτι σαν καινουρια.

Link to comment
Share on other sites

DFI NF4 στεγνα...

Οι καλυτερες εποχες.

Big shout-out στις καλες εποχες με την NF7-S, καλυτερες ακομα και οι εποχες του ξαδερφου με P5B-dlx (αν δεν ηταν και το pci-e 1x "feature" θα περνουσαμε τζετ)

Link to comment
Share on other sites

ASUS P4G8X :):):), η πρώτη σοβαρή μητρική που είχα...

Ε-7205 Granite Bay με pci/agp lock, dual channel, agp8x, περίπου 1 χρόνο πριν την κυκλοφορία των 865/875, μόνο όμως 533 FSB για Northwood μέχρι 3,05GHz...

Την είχα πάρει ανοιγμένη από βιτρίνα στο Πλαίσιο, άλλαξε ένα σωρό επεξεργαστές, άλλαξε 2-3 ψύκτρες με ξήλωμα από το κουτί, 3-4 κουτιά και έπαιζε για έναν χρόνο+ με έναν 2.4 στα 3.1GHz... :)

Ποτέ δεν μου δημιούργησε πρόβλημα, ποτέ δεν κόλλησε, ποτέ δεν έκανε κιχ.

Ακόμα και τώρα μετανοιώνω που την έδωσα. :(

Πολύ καλή μητρική...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.