Jump to content



Πού είναι τα ιπτάμενα αμάξια; (50%serious 50% fun)


Recommended Posts

ενα αρθρακι που βρηκα στο http://faeenamalaka.blogspot.com/2009/11/blog-post.html

παρολο το καφρικο και χιουμοριστικο στυλακι του εχει δικιο σε οσα λεει...

Κάθε φορά που γράφω άρθρο και θέλω να προσθέσω μια εικόνα, ο επεξεργαστής κειμένου του blogger με ****** ασάλιωτο. Αλλάζει το μέγεθος του κειμένου, τη γραμματοσειρά και προσθέτει μία ή δύο έξτρα κενές γραμμές σε κάθε παράγραφο. Το κινητό μου χάνει το σήμα του κάθε φορά που κρύβομαι πίσω από ένα δέντρο. Το MSN μου έκανε update για να δουλεύει "καλύτερα" και εδώ και δύο μέρες καταφέρνει να μπει online πιο σπάνια κι απ' τη γιαγιά μου. Το XBOX μου διαβάζει τα mpeg αλλά τα παίζει με καθυστέρηση ήχου. Ο φούρνος μου μετά από διακοπή ρεύματος χρειάζεται ειδική διαδικασία reset για να λειτουργήσει πάλι!... Μάλλον καταλαβαίνετε πού το πάω. Η μόνη μου συσκευή που δουλεύει όπως υπόσχεται ο κατασκευαστής είναι το παλιό μπλέντερ της μάνας μου. ΜΠΡΑΒΟ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ! Κατάφερες να φτιάξεις μια μηχανή με σταθερές επιδόσεις και σου πήρε μόνο 50 χρόνια. Και σ' ανώτερα!

Ο νόμος του Moore λέει ότι η υπολογιστική δύναμη των επεξεργαστών σε επίπεδα τσιπ διπλασιάζεται περίπου κάθε 18 μήνες. Αυτό που παρέλειψε να μας πει όμως ο φουστης είναι ότι το εκάστοτε software είναι τόσο βαρύ και bugαρισμένο, που απαιτεί επεξεργαστή με δυνατότητες διπλάσιες συν κάτι ακόμα. Κοινώς, κάθε 18 μήνες φτάνουμε στο ίδιο σημείο αποτυχίας με παλιά, απλά πιο γρήγορα και με ωραιότερα γραφικά.

Δεν υπάρχει πιο τραγικό και ταυτόχρονα πιο αστείο παράδειγμα αυτού του φαύλου κύκλου από τη ρομποτική. Σκεφτείτε το:

Μ.Ι.Τ., 1980: Το ρομπότ κάθεται και τρέμει για 10 λεπτά. Μετά αρχίζει να τσουλάει, αποφεύγει την καρέκλα, ακολουθεί τον τοίχο, αποφεύγει το τραπέζι...

Μ.Ι.Τ., 1990: Το ίδιο.

Μ.Ι.Τ., 2000: Το ίδιο!

Πηγαίντε ΑΥΡΙΟ σε κάποιο εργαστήριο ρομποτικής έρευνας και ζητήστε να σας δείξουν το καλύτερο ρομπότ τους. Θα κάνει ακόμα αποφυγή εμποδίων σε επίπεδες επιφάνειες!

Το βίντεο συμβολίζει τέλεια τη λούπα στην οποία έχουμε πέσει. Χρησιμοποιούμε όλο και πιο περίπλοκη τεχνολογία για να κάνουμε την ίδια χαζομάρα ξανά και ξανά. ΟΚ ΟΚ, δε θέλω να είμαι άδικος. Ας το πάρουμε λίγο σοβαρά. Το πρόβλημα με την καθημερινή τεχνολογία είναι η εφαρμογή της αποκλειστικά και μόνο σε εμπορεύσιμα είδη. Αυτό σημαίνει τρία πράγματα:

Πρώτον, οι χρήσιμες φουτουριστικές ανακαλύψεις που είναι ήδη εδώ, παραμένουν "κλειδωμένες" προς το κοινό επειδή δεν είναι ανταγωνιστικές ή δεν ανταποκρίνονται σε έρευνες των ******** του τμήματος μάρκετινγκ. Δε θέλω το *****-iPod μου σε μέγεθος υπόθετου και πιο γυαλιστερό ή πιο άσπρο ή πιο γκέι. Το μόνο που θέλω είναι να κάνω drag and drop τα τραγούδια μου από οποιοδήποτε PC, να πατάω play ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ!!! Δε θέλω το Word μου να έχει 3.000 γραμματοσειρές και νέα χαριτωμένα clip art. Θέλω να ανοίγω κείμενα που ήταν γραμμένα σε παλιότερες εκδόσεις ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ!!! Δε θέλω το DVD μου να δείχνει 5 δευτερόλεπτα animation κάθε μαμημένη φορά που αλλάζω σελίδα στο μενού, ούτε να έχει 80 featurettes για το ποιο αρμυδι έξυσε ο βοηθός οπερατέρ την τέταρτη μέρα των γυρισμάτων. Θέλω απλά να το αγοράζω από οποιαδήποτε χώρα ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ!!! Επίσης, θέλουμε σε όλες τις συσκευές μας τα παρακάτω και ΜΟΝΟ τα παρακάτω: RCA για το A/V, mini-jack για τα ακουστικά, USB για τα δεδομένα και στρογγυλό βύσμα output 500mA για το ρεύμα. Όχι διαφορετικό βύσμα για κάθε εταιρεία και για κάθε μοντέλο. Μόνο με τους φορτιστές που έχουν μαζευτεί σπίτι μου φτιάχνω 15 post-modern γλυπτά για την επόμενη Μπιενάλε!

Δεύτερον, οι αναβαθμίσεις της καθημερινής τεχνολογίας δεν είναι ποτέ άμεσα εφαρμόσιμες για τον κάθε ουγκαμπούγκα που τις αγοράζει. Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: το Word έχει τους λεγόμενους στηλοθέτες, που σου επιτρέπουν να γράφεις κείμενο σε διάφορα σημεία της σελίδας με καλή ευθυγράμμιση. Όποιον έχω δει στη ζωή μου να γράφει στο Word, τοποθετεί τις λέξεις πιο μέσα στη σελίδα ως εξής: space, space, space, space, space, enter, enter, enter, enter, space, space, space... Αυτό τι σημαίνει; Ότι η τεχνολογία "στηλοθέτης" είναι ατελής και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Η Microsoft όμως συνεχίζει να την έχει αυτούσια σε κάθε έκδοση του Word. ΓΙΑΤΙ;

Τρίτον, η τακτική "βελτιώνω μια συσκευή απλά χώνοντας περισσότερα μπιχλιμπίδια πάνω" έχει επικρατήσει εις βάρους της πραγματικής αναβάθμισης. Πριν μικρύνεις ΚΙ ΑΛΛΟ το κινητό, βεβαιώσου πρώτα ότι πιάνει σήμα μισό μέτρο κάτω απ' τη γη! Και πριν του βάλεις κάμερα 8 megapixel, βεβαιώσου ότι η 5 megapixel που είχε πριν μπορεί να φωτογραφίσει σε φως χαμηλότερο από αυτό που βγαίνει όταν σκάει πυρηνική βόμβα! Και πριν του βάλεις δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο και κινούμενα screen saver και animation στο μενού, βεβαιώσου ότι η μπαταρία που έχει δεν είναι τρεις γενιές πίσω και αποφορτίζει μετά από μισή ώρα! Κοινώς, αντί να χαραμίζεις χρόνο και μυαλά για να το στολίζεις με μαμακιες, ΚΑΝΤΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ!

Η τεχνολογία προχωράει. Αλλά δεν προχωράει με την ταχύτητα και τους τρόπους που όλοι είχαμε πείσει τους εαυτούς μας ότι θα προχωρούσε. Πόσα χρόνια θυμάστε που μας λένε ότι μπορούμε να στήνουμε οικιακό δίκτυο; Δέκα; Δώδεκα; Τελικά το καταφέραμε κουτσά στραβά φέτος με τα Windows 7. ΦΕΤΟΣ! Ακόμα και το ίντερνετ δε βγήκε αυτό που περιμέναμε. Παλιά οι πληροφορίες ήταν δύσκολες να βρεθούν. Τώρα είναι δύσκολο να φιλτραριστούν από τις τσόντες και τις διαφημίσεις καζίνο. Ναι, μπορεί το ίντερνετ να έκανε διαφορά σε μερικές διπλωματικές εργασίες φοιτητών, αλλά αν το πάρεις καθαρά ποσοστιαία, κατέληξε να είναι ακόμα ένα μέσο για να ψωνίζουμε και να βροντάμε μαμακια. Το μόνο που έχει βελτιωθεί αντικειμενικά με την τεχνική πρόοδο είναι η αποτελεσματικότητά μας να ανατινάζουμε τα 10-20 γυναικόπαιδα του 3ου κόσμου, που είχαν το θράσος να επιζήσουν απ' την ελονοσία και το AIDS.

Θυμάστε τις παλιές ταινίες επιστημονικής φαντασίας του '50, που έδειχναν πώς θα είναι το "έτος 2000"; Όλοι είχαν jetpack, αυτόματες κουζίνες, ιπτάμενα αμάξια, ρομπότ που τους έπλεναν τα αρμυδια και πόρτες που άνοιγαν αυτόματα κάνοντας "ΣΣΣσσσ". Αισίως πλησιάζει το 2010... ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ!

Στα 8 μου χρόνια πήρα το πρώτο μου PC. Ήταν ένα 386 στα 33 MHz που αν πάταγες το turbo ανέβαινε στα 133 MHz, με Windows 3.1, πασιέντζα και Word Perfect. Θυμάμαι που όλα έτρεχαν με μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, κρασάροντας κάθε λίγο. Όταν ρωτούσα τον πατέρα μου γιατί, μου απαντούσε: "Όταν βγει το 486, θα δεις. Όλα θα τρέχουν τέλεια". Παίρνουμε λοιπόν το 486 και το ανοίγω με ανυπομονησία. Μαντέψτε τι γινόταν: όλα έτρεχαν με μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, κρασάροντας κάθε λίγο. "Γιατί μπαμπά ξανά τα ίδια;"... "Δεν είναι ξανά τα ίδια, παιδί μου. Τώρα έχουμε σαφώς ΑΝΩΤΕΡΑ προγράμματα... για να τρέχουν με μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, κρασάροντας κάθε λίγο. Νιώσε την πρόοδο"!

Σχεδόν δύο δεκαετίες έχουν περάσει και ακόμα να την νιώσω.

Εκεί που πάω να την αγγίξω λίγο,

το blogger αλλάζει τη στοίχιση του κειμένου χωρίς να έχω πατήσει τίποτα!

Και η πρόοδος εξαφανίζεται.

Σαν τον Κάιζερ Σόζε.

Link to comment
Share on other sites

Αν υπήρχε ΜΟΝΟ ένα λειτουργικό σύστημα από καταβολής των υπολογιστών ίσως και να είχε δίκιο σε κάποια κομμάτια από αυτά που αναφέρει.

Από ότι φαίνετε πάντως δεν γνωρίζει τίποτα άλλο πέρα από τα παράθυρα.

Όσον αφορά τα κινητά, προφανώς ήταν πολύ μικρός για να θυμάται κάποια εποχή όταν τα κινητά ήταν μεγέθους γκουμούτσας και για να βγάλεις την ημέρα έπρεπε να κουβαλάς τουλάχιστον 3 μπαταρίες μαζί σου ή να τα φορτίζεις κάθε 4-5 ώρες.

Link to comment
Share on other sites

Αρχηγε,το βλεπεις που το βλεπεις μονος σου οτι εχει βρισιες μεσα,ας εκανες εναν κοπο να τους εβαζες κανα αστερακι.Η υπερβολικη χυδαιολογια μου θυμιζει αμερικανοταινιουλα.

Το κειμενο ειναι καλο,αν κ δεν φτιαχτηκε ποτε 386 που να πηγαινει πανω απο 40ΜΗζ μαμισια.

Link to comment
Share on other sites

απευθυνομαι στον άγνωστο εκδότη του αρχικού post:

Μάλλον η πραγματικότητα δεν είναι πάντα όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας (στην προκειμένη περίπτωση εσύ). Ενδεικτικά:

Για τα robots:

(και δεν είναι από το MIT, από εταιρία είναι)

Για τους στηλοθέτες του Word:

Απλά LOL! To ότι δεν έκατσες να δεις πώς δουλεύει το πράγμα ή έστω δε ρώτησες να σου δείξουν είναι δικό σου πρόβλημα. Αν τα κείμενα που γράφεις είναι 5 σειρές επιστολές, μάλλον δε σου χρειάστηκε. Το πιθανότερο είναι να έκανες τη δουλειά σου με table όπως όλοι οι αυτοδιδασκόμενοι. Προσωπικά χρησιμοποιώ στηλοθέτες από το Word 2 (1996) και δεν μπυ τους έδειξε κανείς. Έτρεξα ένα tutorial του Word και σε μισή ώρα έμαθα όχι στηλοθέτες, αλλά και index, master-detail documents και δε συμμαζεύεται. Μην κατηγορείς την τεχνολογία για δικές σου αδυναμίες.

Για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα θα πω ότι: η τεχνολογία δε συμβαδίζει πάντα με το μαρκετινγ. Δε φταίει η τεχνολογία αν ο κόσμος είναι ημιμαθής και αγοράζει κινητό με κριτήριο τα megapixel. Απλά το τμήμα μάρκετινγ των εταιριών πολύ σωστά τον θεωρεί "τσολιά" και του πουλάει καθρεφτάκια για τηλεόραση.

Link to comment
Share on other sites

Το κακο με το internet και την εξαπλωση των Η/Υ ειναι οτι ο καθε ημιμαθης τσομπανης αποκτα βημα και γραφει οτι γουσταρει στο "ιστολογιο" του.

Προφανως δεν εχει δει ποτε απο κοντα παλιο laptop,φωτογραφικη μηχανη ή κινητο τηλεφωνο για να νιωσει τις αλλαγες που εχουν συντελεστει μεσα σε λιγα χρονια,δεν εχει αναρωτηθει ποτε πως απο το pacman φτασαμε στα ΜΜΟ και απο τις CRT στις LCD/LED/Plasma,ξεχασε πολυ γρηγορα το 56k modem του και σιγουρα πιστευει οτι τα παλια αυτοκινητα ηταν καλυτερα και ασφαλεστερα γιατι ειχαν πιο χοντρη λαμαρινα απο τα σημερινα που ειναι ψευτικα

BTW,ερχονται και τα ιπταμενα αυτοκινητα

Link to comment
Share on other sites

νομιζω εχετε χασει το νοημα,αυτος απ οτι καταλαβα εννοει οτι περιμενε καποια πολυ μεγαλυτερη εξελιξε σε αυτα τα χρονια απο αυτη που εγινε,και απλα το παρουσιαζει με πολυ κωμικο τροπο.

και δε νομιζω οτι ειναι απαραιτητο να εχεις τελειωσει πολυτεχνειο για να γραφεις σε ενα blog.

Link to comment
Share on other sites

Καλά, ας μην τον κατακεραυνώνουμε τον άνθρωπο.

Σε κάποια έχει δίκιο.

Καλή η τεχνογνωσία, καλό το read the freakin' manual, αλλά όταν έχει δύο φορητά δίπλα, για τον απλό χρήστη είναι δύσκολο να καταλάβει γιατί δεν συνδέονται ενώ έχει βάλει το καλώδιο δικτύου που δεν είναι crossover.

η

ισως ειναι μετριο το παραδειγμα αλλα καμια φορα χανουμε το νοημα.

εξυπηρετουμαστε στα πολυπλοκα και στα απλα ψαχνομαστε.

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω πως πρέπει να διαβάσουμε το κείμενο λέξη προς λέξη και να παίρνουμε στην κυριολεξία όσα λέει. Εκτός αν νομίζει κάποιος πως πραγματικά μόνο το μπλέντερ λειτουργεί όπως πρέπει (γιατί υπάρχει και ο ανεμιστήρας...)

Είναι ένα ευχάριστο κείμενο με θήγει συγκεκριμένα θέματα, υπερβάλλοντας συνειδητά (νομίζω) σε αρκετά σημεία just to make a point. Προσωπικά δε με νιάζει αν ο 386 έφτανε ή όχι στα 33MHz, το μήνυμα που ήθελε να περάσει το πέρασε.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρχει καλογραμμένο πρόγραμμα software - firmware σε κάτι για να αξιοποιεί τις δυνατότητες του υλικού.

Όντως ισχύς υπάρχει πολλή, το θέμα είναι να την αξιοποιούμε, χωρίς να χάνουμε το νόημα. Αν κάποιος το 1995 έβλεπε ένα i7 μηχάνημα τώρα και με SSD και μια 5870, θα πετάγονταν έξω τα μάτια του, αλλά το θέμα είναι τι τα κάνουμε όλα αυτά, και αν όντως μας βοηθούν ακόμα πιο πολύ όταν βελτιώνονται, ή απλά τα αγοράζουμε απο .. συνήθεια. Δεν ισχύει για όλα, αλλά παίζει και αυτό ρόλο.

Link to comment
Share on other sites

καλυτερα?δηλαδη οπως αρεσει σε σενα?

Χωρίς να θεωρεί ότι οι εταιρίες κάνουν αγαθοεργία.

Χωρίς να θεωρεί ότι ο κόσμος φτάνει μέχρι εκεί που ξέρει ο ίδιος.

Βασικά όλα του τα επιχειρήματα/παραδείγματα/Μερφολογήματα είναι άκυρα.

Link to comment
Share on other sites

OK βρε παλικάρια, προσωπικό μπλόγκ με τις απόψεις του συγγραφέα είναι είναι, δεν αποτελεί και κανένα φιλοσοφικό σύγγραμα... :)

ΤΟ θέμα είναι ότι με την υπερβολή που βάζει προσπαθεί να δώσει έμφαση στα λεγόμενα του ΑΛΛΑ φαίνεται ότι και οι γνώσεις του είναι σχετικά περιορισμένες.

Παρόλα αυτά, ίσως κάποια πράγματα έπρεπε να έχουν έρθει νωρίτερα.

(ΔΕΝ αναφέρομαι στα θπτάμενα αυτοκίνητα, προφανώς :p )

Link to comment
Share on other sites

απευθυνομαι στον άγνωστο εκδότη του αρχικού post:

Για τα robots:

(και δεν είναι από το MIT, από εταιρία είναι)

Αν είναι νεωρωνικό δίκτυο, είναι όντως εντυπωσιακό.

Προφανως δεν εχει δει ποτε απο κοντα παλιο laptop,φωτογραφικη μηχανη ή κινητο τηλεφωνο για να νιωσει τις αλλαγες που εχουν συντελεστει μεσα σε λιγα χρονια,δεν εχει αναρωτηθει ποτε πως απο το pacman φτασαμε στα ΜΜΟ και απο τις CRT στις LCD/LED/Plasma,ξεχασε πολυ γρηγορα το 56k modem του και σιγουρα πιστευει οτι τα παλια αυτοκινητα ηταν καλυτερα και ασφαλεστερα γιατι ειχαν πιο χοντρη λαμαρινα απο τα σημερινα που ειναι ψευτικα

Μάλλον αναφέρεται στην αξιοπιστία, αλλά και γενικότερα στην χρηστικότητα ο τύπος και δεν έχει πολύ άδικο.

Παρά την τεράστια πρόοδο του hw, ο υπολογιστής μου χρειάζεται ακόμα 1 λεπτό περίπου για να ανοίξει και χωρίς να τον έχω φορτώσει πολύ(hdd re3, i-7). Τα vista ζητούν σχεδόν 2gb μνήμη στην καθισιά τους χωρίς λόγο. Η συμπίεση-αποσυμπίεση δεδομένων εξακολουθεί να θέλει πολύ χρόνο, όπως επίσης και η εκτέλεση πολύπλοκων τύπων και μάκρο σε μεγάλα φύλλα στο excel. Το laptop της δουλειάς βαράει 50% cpu usage χωρίς να τρέχω τίποτα, επειδή υπάρχει πρόβλημα με τον windows explorer(το έχουν και άλλοι).Απ'ότι θυμάμαι και ο Νεγκρεπόντε είχε πει ότι το software είναι πολύ βαρύ και πρέπει να αλλάξει.

Ακόμα, τα κινητά δεν πιάνουν εύκολα μέσα σε κτίρια, ούτε σε απομακρυσμένα μέρη. Είναι η περίφημη πληθυσμιακή κάλυψη για την οποία ακούμε στις διαφημίσεις. Γιατί η γεωγραφική κάλυψη στοιχίζει βλέπετε και τα δις ευρώ που εισπράττουν από τους χαζοκαταναλωτές δεν επαρκούν γι'άυτήν. Πάντως το chat με τον "περούκα" και τον "τσατσάρα"-αλήθεια το θυμάστε το σποτάκι-δουλεύει άψογα. Για λαλακίες που σου τρώνε απλώς λεφτά οι πολυεθνικές είναι πρώτες.

Εκεί που σφάλλει είναι στο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης. Σε τόσο δύσκολα πεδία η πρόοδος δεν είναι γραμμική. Μπορεί μια σημαντική ανακάλυψη να φέρει τα πάνω κάτω. Επίσης παραβλέπει και τον παράγοντα κόστος. Για να βγει μια επαναστατική τεχνολογία στο εμπόριο, πρεπει και φθηνή να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμη. Το φαντάζεστε να κυκλοφορούν όλοι με ιπτάμενα οχήματα, τί χάος θα επικρατήσει;

Link to comment
Share on other sites

Επειδη ξεχναμε πολυ ευκολα και ενιοτε θεωρουμε τους enthusiasts/early adopters θυματα του marketing/κοροιδα

ericsson-gh198-1.jpg

oldlaptop.jpg

Οποιος τα εχει δει απο κοντα,καταλαβαινει...

Παρά την τεράστια πρόοδο του hw, ο υπολογιστής μου χρειάζεται ακόμα 1 λεπτό περίπου για να ανοίξει και χωρίς να τον έχω φορτώσει πολύ(hdd re3, i-7).

Θεωρω οτι τα στοιχεια που μπορει να μαζεψει καποιος απο τη βαση δεδομενων του hwbot δειχνουν πολυ πιο παραστατικα τι ακριβως εχει συμβει στους Η/Υ τα τελευταια 1,2...5,10 χρονια(πχ 3DM01 ή superpi)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.