Jump to content



Το φθηνο το κρεας και η WD


jax7480

Recommended Posts

Παιρνω πάτημα απο το ποστ του Τσακωνα(δικιο ειχε ο ανθρωπος):

http://www.thelab.gr/1063000475-post3478.html

Και αναφερω...

Το φθηνο το κρεας δεν το τρωνε ουτε οι σκυλοι... λεει μια ελληνικη παροιμια.... Δυστυχως στην περιπτωση μου αναγκάστηκα και πήρα 4 δίσκους WD 20EARS των 2TB... Φθηνούς δεν μπορούσες να τους πεις όταν κόστιζε 130€ ο ενας, αλλά για αυτό που προσέφεραν ήταν οι πιο φθηνοί της αγοράς...2ΤΒ χωρητικοτητας.

Προχθες λοιπόν μας εγκατέλειψε και ο 3ος απο τους 4 ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ, ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟΥΣ δισκους που αγοράστηκαν. Τονίζω το καινουριοι και σφραγισμένοι για να μην υπάρχουν υπόνοιες για refurbished, recertified και παει λεγοντας.

3 στους 4 λοιπον ειναι 75% failure rate και πιο ειδικα 6TB ΧΑΜΕΝΩΝ δεδομένων αν δεν τους είχα σε RAID5 συστοιχια.

Ψαχνωντας λιγακι στο νετ ειδα οτι γενικα οι παρτιδες Green της WD δεν τα πανε και τοσο καλα οσον αφορα failures, ειδικα οι φθηνοι Green.

Μηπως τελικα πληρώνοντας λιγότερα στην αρχη μη δινοντας σημασια στην ποιοτητα καταλήγουμε να πληρώνουμε στο τέλος αρκετα περισσοτερα...ή γενικα να το "πληρώνουμε" ακριβά...;

Αν εγω που πηρα 4 δισκους, "εχασα" τους 3 (χωρις ευτυχως απωλεια δεδομενων), τι μπορεί να συνέβει γενικά σε ολη τη φθηνη σειρα Green. Ποσα ΤΒ δεδομένων χάθηκαν ετσι απλα... Ενημέρωση δεν μπορουσε να υπάρξει απο τη WD ή μήπως ήμουν εγω ο γκαντέμης...;

Food for thought and discussion...

Link to comment
Share on other sites

Έχω 4 green (3 EARS & 1 EADS). Έχουν αγοραστεί με κάποια χρονική διαφορά μεταξύ τους ξεκινώντας ένα χρόνο πίσω και λειτουργούν για αποθήκευση οπτικοακουστικού υλικού :)

Θεωρώ οτι βλάβες συμβαίνουν ανεξαρτήτως κατασκευαστή και για τα περισσότερα προϊόντα, πληροφορικής και μη.

Τώρα το δείγμα σου είναι όντως ανησυχητικό ως προς το failure rate αλλά πιθανότατα κάποιος άλλος έχει 20 από αυτούς χωρίς πρόβλημα.

Κατά την γνώμη μου shit happens. Το θέμα είναι να έχεις ένα βασικό backup plan σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Αυτό έχει σχέση,στην συγκεκριμένη περίπτωση, με την αξία που δίνεις εσύ στα δεδομένα σου.

Όπως είπες ήταν σε raid 5 και δεν έχασες τίποτα.

Δεν ξέρω επίσης τις συνθήκες που επικρατούν στου κουτί τους, πχ δεν αερίζονται αρκετά. Οι αυξημένες θερμοκρασίες δίσκων επιδρούν άμεσα στην μακροβιότητά τους.

Link to comment
Share on other sites

Η κατάσταση με τους δίσκους αλλά και με το hardware "του σήμερα", έχει ξεφύγει τελείως. Δεν έχω απλά έναν 200ΜΒ WD κι έναν 3.2 fireball, αλλά ορδές πεπαλαιωμένου hardware, που λειτουργούν 100% μέχρι σήμερα. Και δεν εννοώ ότι έπαυσαν το 95-00 να λειτουργούν, μπήκαν σε ύπνο και σήμερα άμα λάχει δουλεύουν..... λειτουργούσαν full από την ημ/νια αγοράς τους και λειτουργούν (ίσως πιο αραιά) μέχρι και σήμερα. Απο τον 486 μέχρι τον ΧΡ 2600+.... από voodoo 1 quantum SLI μέχρι την Geforce 4Ti 4600 (MacRae 2 FTW machine). Απλά η μαζικοποίηση και η υπερπαράλογη διάθεση έχουν ρίξει την ποιότητα και το QC στον οχετό. Η αύξηση δε των επιδόσεων θα προϋπόθετε μια καλύτερη σχεδίαση και καλύτερο QC ακόμα και από του παρελθόντος (άλλο 50MHz άλλο 3GHz...άλλο 3800rpm άλλο 7200rpm) αλλά που τέτοιες δόξες.

Βέβαια υπάρχουν elite προϊόντα σήμερα που εξακολουθούν και έχουν πανελάχιστο failure rate, αλλά το κόστος τους ανάλογο..... δεν αναρωτήθηκε κανείς πως διάολο οι mainstream από 500.000δρχ πέσανε στις ~150.000δρχ μετά από 15 χρόνια... έστω πληθωριστικά ρε αδελφέ δεν κολλάνε τα νούμερα.

Link to comment
Share on other sites

Βέβαια υπάρχουν elite προϊόντα σήμερα που εξακολουθούν και έχουν πανελάχιστο failure rate, αλλά το κόστος τους ανάλογο..... δεν αναρωτήθηκε κανείς πως διάολο οι mainstream από 500.000δρχ πέσανε στις ~150.000δρχ μετά από 15 χρόνια... έστω πληθωριστικά ρε αδελφέ δεν κολλάει το νούμερα ;)

το ορίσαμε η τεχνολογία, βελτιστοποιήθηκε η γραμμή παραγωγής

άλλαξαν οι διαδικασίες υλοποίησης σου λέει κάτι?

κρίσιμη μάζα? μαζικοποίηση παραγωγής?

είναι αν μη τι άλλο αστείο αυτό που είπες.

πόσοι θα αγόραζαν ΤΒ δίσκων με τιμές τριψήφιες σε $/€ ανα GB?

ελάχιστοι

τα όλο και συχνότερα failure σχετίζονται με το ποιοτικό έλεγχο που δεν γίνεται πλέον.(συρρίκωση του κόστους)

Ωστόσο δεν πρόκειται να πάω να πληρώσω σειράς enterprise δίσκο ,μιας και τους έχω δει να σκάνε και αυτοί σαν τα Pop corn :)

Είναι θέμα τύχης νομίζω ,προ καιρού λατρεύαμε seagate μετά ήρθα οι sd15 firm και αποθεώθηκε η WD τώρα πάμε πάλι πίσω? ή σε κάναν τρίτο?

raid+backup

νομίζω πως οι καιροί δεν προσφέρονται και πολύ για ψάξιμο ή εγώ βαρέθηκα να κυνηγάω αχυράνθρωπους:)

Link to comment
Share on other sites

Με τους δίσκους είναι ξεκάθαρα θέμα τύχης. Νομίζω ότι απλά ήσουν άτυχος. 3 στους 4 ποιο πολύ προβληματική παρτίδα μου φαίνεται. Δεν μπορεί να κυκλοφορεί δίσκος στην αγορά όπου έστω και 1 στα 4, όχι 3 στα 4, κομμάτια να γυρνάει πίσω με πρόβλημα. Θα είχε βουίξει ο τόπος.

Link to comment
Share on other sites

το ορίσαμε η τεχνολογία, βελτιστοποιήθηκε η γραμμή παραγωγής

άλλαξαν οι διαδικασίες υλοποίησης σου λέει κάτι?

κρίσιμη μάζα? μαζικοποίηση παραγωγής?

είναι αν μη τι άλλο αστείο αυτό που είπες.

Χαίρομαι που γέλασες με το post μου, αλλά "αν μη τι άλλο", δεν νομίζω ότι γνωριζόμαστε για να έχεις αυτό το ύφος.

Για το υπόλοιπα μπορεί να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε, αλλά το θέμα είναι να παραθέσει καθείς τις σκέψεις του - εμπειρίες του ώστε να τεθεί κάποιος προβληματισμός - πληροφορία στον αναγνώστη.

Link to comment
Share on other sites

To 3 στα 4 ειλικρινα δεν το θεωρω τυχη.

Ουτε και το 0 στα 20 που ειχα με Samsung F1 1TB. Δεν ηταν ολοι δικοι μου, 5 ειχα και αλλους 15 εχω εγκαταστησει σε φιλους χωρις μεχρι τωρα κανενα προβλημα. Δισκοι που κλεινουν συντομα 2 χρονια...

Απο την αλλη αν δεις και αυτα...

http://www.thelab.gr/eidiseis/enas-driver-prokalei-provlimata-yperthermansis-stin-gtx-93025.html

http://www.thelab.gr/eidiseis/i-intel-epivevaionei-to-sata-provlima-sta-90355.html

Τοτε οντως το QC έχει παει περιπατο...

Link to comment
Share on other sites

Αντίστοιχα κι εγώ είχα 3 F3 και ο ένας έφυγε πρόσφατα. Αλλά 3/4, νομίζω κι εγώ ότι μιλάμε για ελαττωματική παρτίδα. Αν τους πήρες μαζί, από το ίδιο μαγαζί, μπορεί να είχε πέσει και κανένα κιβώτιο κάτω κατά την μεταφορά/αποθήκευση...

Link to comment
Share on other sites

Προβλήματα αυτού του τύπου υπήρχαν πάντα. Στο thread του lab υπάρχει π.χ. link από παρόμοια προβλήματα με την 5800 πριν 8 χρόνια, όσο για την intel αν θυμάμαι καλά είχε για παράδειγμα κάποια προβλήματα πριν μια ντουζίνα χρόνια με το memory translation hub.

Αντίθετα παράδειγμα προβληματικής παρτίδας είχα φάει στην μούρη εγώ με τις θήκες της ACRyan, πρόβλημα που με οδήγησε στο να διαγράψω από τον χάρτη το e-shop μετά την απαράδεχτη συμπεριφορά του απέναντί μου όταν τους ενημέρωσα σχετικά.

Link to comment
Share on other sites

Ομοίως δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τους πράσινους WD (EARS και όχι μόνο). Και ότι έχω δώσει σε πελάτες ποτέ δεν ήρθε κανένας πίσω.

Μοναδική εξαίρεση ένας DOA (Dead on Arrival) πριν μερικούς μήνες αλλά πρέπει αν είχε φάει γερή σφαλιάρα από την μεταφορική.:fist:

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα WD είναι διαχρονική αξιοπιστία.

Εδώ και 16 χρόνια, και απλούς εχω, και Ραπτορες , και BLUE στο λαπτοπ ,

δεν ψόφησε ποτέ κανείς .. ( πάντα με UPS και όχι κλωτσιές ) :)

Πράγματι παράξενη ιστορία.

Αλλά υπάρχουν και ποιο παράξενες .... ατυχήματα στην μεταφορά , με αποτέλεσμα μισό χαλασμένα προϊόντα ,

που έφτασαν στο ράφι των μαγαζιών, για να φάει ο καταναλωτής και η εταιρεία κατασκευής την κρυάδα,

ώστε να την γλυτώσει ο πραγματικά υπεύθυνος.

Link to comment
Share on other sites

Ζάχο, ασχέτως όλων των υπόλοιπων σχολίων και αιωνία η μνήμη των δίσκων σου σαφώς :hehe:, θα σχολιάσω μόνο το failure rate που ανέφερες: με 4 δίσκους δεν υφίσταται "failure rate".

Αν το πάρουμε έτσι, τότε ο Γιάννης παραπάνω με τους 5 δίσκους έχει 0% failure rate ενώ ο ένας και μοναδικός Samsung F1 1Tb μου που χάλασε μετά από 6 μήνες που τον είχα, με το αυτό το σκεπτικό έχει 100% failure rate (έναν πήρα και χάλασε).

Από αυτά που έχω δει στη δουλειά, που μιλάμε για ποσότητες αρκετά μεγάλες για να βγάλεις αξιόπιστα failure rates, μπορώ να σου πω ότι όταν σε ένα μηχάνημα χαλάσουν π.χ. οι 3 από τους 5 δίσκους, ισχύουν τα εξής:

Κατ'αρχάς δεν υπάρχουν δαιμόνια, προκαταλήψεις και τύχη. Όταν ένα μοντέλο δίσκου έχει FR 3% και συ έχεις 5 χαλασμένα κομμάτια, κάτι δεν πάει καλά.

Α) Κακό batch (Ελαττωματικό hardware, λάθη στην συναρμολόγηση) - ο τρόπος προσέγγισης είναι να ειδοποιηθεί ο κατασκευαστής και να περιμένουμε απάντηση.

Β) Ελαττωματικό firmware (έχουμε και μεγάλο πρόσφατο παράδειγμα) - συνήθως προκύπτει από την έρευνα του (Α) παραπάνω. Το πρόβλημα λύνεται με firmware update και οι πελάτες ενημερώνονται με διάφορους τρόπους.

Γ) Κάποιος άλλος παράγοντας είναι ελαττωματικός (Storage/RAID controller, καλώδια, τροφοδοτικό) - Aka "Τι έχουν τα έρημα και ψοφάνε", πολύ εύκολο να το προσπεράσει κανείς χωρίς να δώσει πολύ βάρος. Το είδαμε να συμβαίνει με μητρικές που σκοτώνανε μνήμες για πλάκα και τροφοδοτικά που σκοτώνανε τα πάντα.

Δυστυχώς δεν είναι το ίδιο εύκολο για έναν ιδιώτη να λύσει γρήγορα ένα τέτοιο πρόβλημα αν υπάρχει τέτοια υποψία, εκεί όπου η Dell απλά θα άλλαζε όλο το chain για να σιγουρευτεί.

Δ) Περιβαλλοντολογικοί παράγοντες - έχω δει να αλλάζουν 5-6 tape drives (£2000 έκαστο) μέσα σε ένα tape library και το τμήμα υποστήριξης να μην έχει ιδέα ότι το μηχάνημα είναι πίτα στη σκόνη λόγω έργων στην διπλανή οικοδομή, ή να αλλάζουν μισή ντουζίνα δίσκους σε DAS κατασκευαστικής εταιρίας που βρίσκεται μαζί με τον server πάνω στο ίδιο ψευδοπάτωμα με ένα μηχάνημα σαν τόρνο, το οποίο είχε σκίσει τα μηχανήματα στις δονήσεις.

Ε) Αν δεν είναι κάτι από αυτά, τότε δεν πρόκειται για κακή τύχη ή για γκαντέμη άνθρωπο, απλά είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα root-caused.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν συμβουλή για το τι μπορεί να συμβαίνει στην περίπτωσή σου σαφώς, απλά είναι τα 2c μου σχετικά με τον όρο failure rate ;)

Link to comment
Share on other sites

Μαζί με τον Πέτρο και εγώ Ζάχο.

Αν και μέχρι τώρα έχω σταθεί πολύ τυχερός σε δίσκους, και εμένα ο 1,5 Green άρχισε να κάνει τσαλίμια πριν λίγο καιρό και θέλω να ψαχτώ αυτές τις μέρες να δω τι φταίει.

Όπως και να έχει αφού δεν έχασες τα 6 τέρα τσόντες είναι ευχής έργο. :)

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω πρόχειρο λινκ αλλά είχα διαβάζει για τους green

(μάλλον στα reviews του amazon.co.uk)

ότι επειδή έχουν πολύ μικρό waiting time για να parkaroun τις κεφαλές τους τις παρκάρουν πάρα πολύ συχνά οπότε η κάνουν fail οι κεφαλές από το πολύ park ή

αν είναι σε raid ο κοντρολλερ νομίζει ότι τον έχασε (ενώ στην ουσία είναι parked και θέλει κάποιο χρόνο να πάρει μπρος) και τον μαρκάρει ως fail.

Αστικός μύθος ή πραγματικότητα?

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ πάντως έχω παρατηρήσει μειωμένες επιδόσεις όσον αφορά την αξιοπιστία των δίσκων.

Οι green πάντως είναι εκ κατασκευής λάθος, οπότε είναι λογικό να καταστρέφονται.

Δεν είναι δυνατόν να σταματάει ο δίσκος κάθε τόσο (γι' αυτό δεν τους έχει βαφτίσει green?), η μεγαλύτερη καταπόνηση του σέρβο είναι με τα σταματοξεκινήματα, λογικό είναι να σκάνε (θυμάμαι ότι όταν τους είχα κοιτάξει όταν πρωτοβγήκανε ότι ήταν η πρώτη μου σκέψη).

Ε μετά παίζει ρόλο τα γνωστά (να μην είναι υπό γωνία κλπ.) π.χ. ένας 320άρης που πήρα για το laptop, όταν το είχα στραβά κάθε λίγο πάρκαρε τις κεφαλές.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.