Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η AMD βγάζει επιδιόρθωση για το Ryzen Burnout

    Η AMD εξέδωσε μια δεύτερη δήλωση σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τους επεξεργαστές Ryzen 7000, σημειώνοντας ότι η εταιρεία θα περιορίσει τις τάσεις του SoC για να διορθώσει τα προβλήματα με τα τσιπ Ryzen να λιώνουν εν μέρει λόγω υπερβολικής τάσης. Τα κατεστραμμένα τσιπ δεν έχουν μόνο διογκωθεί και υπερθερμανθεί σε σημείο που έχουν αποκολληθεί, αλλά έχουν επίσης προκαλέσει σημαντική ζημιά στις μητρικές πλακέτες στις οποίες είναι εγκατεστημένα. Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του εκπροσώπου της AMD στο Tom's Hardware:

     

    "Έχουμε εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και έχουμε ήδη διανείμει ένα νέο AGESA που θέτει σε εφαρμογή μέτρα σε ορισμένες ράγες τροφοδοσίας στις μητρικές πλακέτες AM5 για να αποτρέψει τη λειτουργία της CPU πέρα από τα όρια των προδιαγραφών της, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στην τάση SOC στα 1,3V. Καμία από αυτές τις αλλαγές δεν επηρεάζει τη δυνατότητα των επεξεργαστών μας της σειράς Ryzen 7000 να υπερφορτώνουν τη μνήμη χρησιμοποιώντας κιτ EXPO ή XMP ή να αυξάνουν την απόδοση χρησιμοποιώντας την τεχνολογία PBO.

    Αναμένουμε ότι όλοι οι συνεργάτες μας ODM θα κυκλοφορήσουν νέα BIOS για τις πλακέτες AM5 τις επόμενες ημέρες. Συνιστούμε σε όλους τους χρήστες να ελέγξουν τους ιστότοπους των κατασκευαστών μητρικών πλακετών και να ενημερώσουν το BIOS τους για να διασφαλίσουν ότι το σύστημά τους διαθέτει το πιο ενημερωμένο λογισμικό για τον επεξεργαστή τους.

    Όποιος ο επεξεργαστής του οποίου μπορεί να έχει επηρεαστεί από αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την υποστήριξη πελατών της AMD. Η ομάδα εξυπηρέτησης πελατών μας είναι ενήμερη για την κατάσταση και δίνει προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις".

     

    Η νέα δήλωση της AMD βασίζεται στις πληροφορίες που παρείχε όταν αναγνώρισε για πρώτη φορά το ζήτημα και ανέφερε ότι θα διασφαλίσει ότι οι συνεργάτες της ODM (κατασκευαστές μητρικών πλακετών) θα παραδίδουν τις σωστές τάσεις στους επεξεργαστές Ryzen. Όπως σημειώθηκε, υπήρξαν αναφορές αποτυχιών τόσο με τα εξειδικευμένα μοντέλα Ryzen 7000X3D όσο και με τα τυπικά μοντέλα Ryzen 7000. Ωστόσο, η αρχική δήλωση της AMD ανέφερε μόνο τις παραλλαγές 7000X3D. Αυτή η δήλωση δεν διευκρινίζει ποιες CPU επηρεάζονται, οπότε θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μια γενική δήλωση για όλους τους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 7000 και 7000X3D προς το παρόν. Η AMD έχει πλέον παραδώσει τις ενημερώσεις AGESA, το δομικό στοιχείο για τα firmwares των BIOS μητρικών πλακετών που θα διανείμουν οι προμηθευτές μητρικών πλακετών, στους ODM της. Η AMD αναφέρει ότι οι χρήστες θα πρέπει να ελέγχουν για ενημερώσεις firmware μητρικών πλακετών τις επόμενες ημέρες. Η δήλωση της AMD αντικατοπτρίζει τα δελτία τύπου που καλύψαμε από όλους τους κατασκευαστές μητρικών πλακετών που έλεγαν ότι θα εκδώσουν νέα firmwares για τη διόρθωση του προβλήματος.

     

    Τα προβλήματα είναι γνωστό ότι εμφανίζονται είτε όταν ο χρήστης ρυθμίζει χειροκίνητα την τάση του SoC σε τιμή πέραν των 1,3V είτε όταν το firmware της μητρικής πλακέτας αυξάνει αυτόματα την τάση του SoC πέραν των 1,3V όταν ενεργοποιείται ένα προφίλ υπερκάλυψης μνήμης EXPO (Το ίδιο το προφίλ EXPO δεν αυξάνει την τάση του SoC, οι κατασκευαστές πλακετών εκχωρούν μια προκαθορισμένη δική τους τιμή για να υποστηρίξουν την αυξημένη ταχύτητα του προφίλ EXPO). Οι πηγές από το Tom's Hardware είπαν ότι αυτή η υψηλότερη τάση στο SoC μπορεί να καταστρέψει τους μηχανισμούς θερμικής παρακολούθησης και προστασίας των τσιπ, προκαλώντας έτσι μια αλυσιδωτή βλάβη που καταλήγει στο να ζητάει το τσιπ υπερβολική τάση από τη μητρική πλακέτα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτό εδώ. Ειδικότερα, η δήλωση της AMD αναφέρει ότι η τάση SoC είναι η βασική αιτία, αλλά δεν αναφέρει αν αυτό επηρεάζει τους μηχανισμούς θερμικής παρακολούθησης/προστασίας. Αυτές οι υψηλότερες τάσεις του SoC απαιτούνται για την υποστήριξη υψηλότερων overclocks μνήμης, αλλά η AMD λέει ότι το όριο των 1,3V δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά το overclocking headroom, μια σημαντική διάκριση.

     

    Η εγγύηση της AMD δεν καλύπτει το overclocking σε οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προφίλ overclocking μνήμης EXPO. Ωστόσο, η εταιρεία σημειώνει ότι δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των πελατών που επηρεάζονται από αυτό το ζήτημα και είναι αμφίβολο ότι δεν θα εκπληρώσει RMA για τυχόν επηρεαζόμενους επεξεργαστές.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Speedrookie/Reddit
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.