Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το μέλλον του οικονομικά προσιτού gaming: Πέρα από τη ψευδαίσθηση των APU

      Η αντικατάσταση των φθηνών GPUs είναι σαν να αντικαθιστάς τα φθηνά αυτοκίνητα με σκούτερ και να λες ότι είναι καλύτερα

    Ένα πρόσφατο επιχείρημα που υποστηρίζει ότι οι φιλικές προς τον προϋπολογισμό CPU με ενσωματωμένα γραφικά (APU) μπορούν να αντικαταστήσουν τις εξειδικευμένες GPU χαμηλού επιπέδου έχει προκαλέσει διαμάχη. Ενώ προσφέρουν ένα σημείο εκκίνησης για οικονομικές κατασκευές, οι APU αποτυγχάνουν τελικά να προσφέρουν τις επιδόσεις και την αξία που απαιτούνται για μια ικανοποιητική εμπειρία παιχνιδιού. Να γιατί:

     

    Η τιμή δεν λέει όλη την ιστορία

    Ενώ οι APU εμφανίζονται προσιτές, συνδυάζουν μια CPU και αδύναμα γραφικά, αναγκάζοντας σε συχνές αναβαθμίσεις και για τις δύο όταν αναζητάτε καλύτερες επιδόσεις. Αυτό ουσιαστικά διπλασιάζει το κόστος αναβάθμισης σε σύγκριση με τις αποκλειστικές GPU, αναιρώντας το αρχικό πλεονέκτημα της τιμής.

     

    Το χάσμα επιδόσεων είναι πραγματικό

    Ακόμα και τα πιο πρόσφατα ενσωματωμένα γραφικά υπολείπονται των αποκλειστικών GPU χαμηλού προϋπολογισμού. Η ταχύτερη RDNA3 780M της AMD, που βρίσκεται στις high-end APUs Ryzen 7040, υπολείπεται της RX 6400 των 150 δολαρίων κατά 40% στα benchmarks. Οι περιορισμοί στην κρυφή μνήμη, τον τύπο μνήμης (DDR έναντι GDDR) και το συνολικό μέγεθος εμποδίζουν την απόδοση της APU.

     

    Το μέλλον δεν είναι πιο λαμπρό

    Οι APU επόμενης γενιάς δεν θα ξεπεράσουν ως δια μαγείας αυτούς τους περιορισμούς. Δεν θα έχουν αποκλειστική μνήμη, δεν θα αυξήσουν σημαντικά το μέγεθος ή δεν θα χρησιμοποιούν τεράστιες υποδοχές τύπου κονσόλας. Το χάσμα επιδόσεων θα παραμείνει πιθανότατα.

     

    Οι GPU χαμηλής τεχνολογίας έχουν σημασία 

    Το 10% των χρηστών του Steam βασίζεται σε GPU GTX 1050/1050 Ti/1650, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό μέρος της κοινότητας. Ο εξαναγκασμός τους να επιλέξουν APU με χαμηλές επιδόσεις θα μπορούσε να τους ωθήσει προς τις κονσόλες, βλάπτοντας το οικοσύστημα παιχνιδιών PC.

     

    Η απάντηση δεν έγκειται στη θυσία των επιδόσεων για την οικονομική προσιτότητα. Αντίθετα, η βιομηχανία πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία πραγματικά ελκυστικών οικονομικών επιλογών GPU. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διερεύνηση εναλλακτικών αρχιτεκτονικών, τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών κατασκευής ή ακόμη και τη συνεργασία για την προσφορά στοχευμένων επιδοτήσεων για συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς.

     

    Εν κατακλείδι, ενώ οι APU μπορεί να φαίνονται σαν μια γρήγορη λύση για το πρόβλημα των GPU χαμηλού προϋπολογισμού, τελικά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη προσιτών και αποδοτικών GPU προϋπολογισμού, η βιομηχανία παιχνιδιών PC μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους παίκτες, ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό τους. Η μοίρα του budget gaming εξαρτάται από αυτή την κρίσιμη απόφαση και η ώρα για δράση είναι τώρα.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Wccftech
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.