Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    Η ανανέωση του PS5 με νέο Ryzen 6nm SoC βρίσκεται καθοδόν

    Το PlayStation 5, όπως και οι προηγούμενες γενιές, πέτυχε εξαιρετικές πωλήσεις για την Sony. Οι κριτικές για το PS5 ήταν θετικές και οι gamers προσπάθησαν με κάθε μέσο να το αποκτήσουν κατά τη διάρκεια των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Φυσικά οι παγκόσμιες ελλείψεις στη βιομηχανία ημιαγωγών έπληξαν και τη διαθεσιμότητα του PS5 η οποία είναι ανύπαρκτη ακόμα και 6 μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία. Όπως και στις κάρτες γραφικών, οι μαυραγορίτες βρήκαν την ευκαιρία να πωλούν τις λιγοστές διαθέσιμες μονάδες σε εξωφρενικές τιμές.

     
    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Sony βρίσκεται ήδη στη διαδικασία ανανέωσης του PlayStation 5. Η τρέχουσα κονσόλα χρησιμοποιεί ένα ειδικό AMD SoC που συνδυάζει CPU Ryzen 3000, 8-core/16-thread με GPU Radeon RDNA 2. Αυτό το SoC βασίζεται σε λιθογραφία 7nm FinFET της TSMC (N7), αλλά το DigiTimes αναφέρει ότι η Sony θα μεταβεί σε λιθογραφία 6nm (N6) σε χρόνο λίγο μεγαλύτερο του έτους.

     

    large.sony_ps5_top.jpeg

     

    Η λιθογραφία N6 της TSMC προσφέρει έως και 18% υψηλότερη πυκνότητα από τη N7. Αυτό θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους για τη Sony, κάτι ιδιαίτερο σημαντικό για το κομμάτι του hardware μιας κονσόλας που πωλείται, προς το παρόν, με ζημία για τη Sony. Θα πρέπει επίσης να περιμένουμε κάποιες μικρές μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας για το νέο SoC σε σύγκριση με το τρέχον chip. Το τρέχον SoC του PlayStation 5 μπορεί να ανεβάσει υψηλές θερμοκρασίες, γι' αυτό και η Sony σχεδίασε ένα περίπλοκο σύστημα ψύξης για να διατηρεί τις θερμοκρασίες υπό έλεγχο.

     

    Αυτό που είναι άγνωστο είναι εάν η μετάβαση στη λιθογραφία N6 θα οδηγήσει σε επανασχεδιασμό του πλαισίου του PlayStation 5. Η τρέχουσα κονσόλα έχει μεγαλύτερο ύψος από το ανταγωνιστικό Xbox Series X. Θα ήταν ενδιαφέρον εάν το PlayStation 5 μπορούσε να ακολουθήσει τη "λεπτή" διαδρομή όπως ο προκάτοχός του στο PlayStation 4 Slim.

     

    Για το άμεσο μέλλον, δεν υπάρχει λόγος για έναν πιθανό διάδοχο "Pro", όπως συνέβη στο PS4. Κάτι τέτοιο όμως είναι πιθανό να υπάρχει στα σχέδια της Sony για το μακροπρόθεσμο μέλλον. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι gamers θα καλόβλεπαν ένα Zen 3 SoC σε συνδυασμό με γραφικά RDNA 3 επόμενης γενιάς για να τροφοδοτήσει ένα υποθετικό PlayStation 5 Pro.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.