Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    Κακόβουλο λογισμικό επιτίθεται στον υπολογιστή σας μέσω χαρτών που δείχνουν την εξάπλωση του κοροναϊού στον κόσμο

    Άνθρωποι που έχουν ως στόχο να μολύνουν με κακόβουλο λογισμικό τους υπολογιστές ανά τον κόσμο, προφανώς δεν έχουν ιδιαίτερους ενδοιασμούς, αλλά σε αυτή την περίπτωση η ανηθικότητα ξεπέρασε κάθε όριο. 

     

    Ο ερευνητής ασφαλείας Brian Krebs ανακάλυψε ότι hackers χρησιμοποιούν έναν διαδραστικό χάρτη που απεικονίζει τη διάδοση του κοροναϊού και τους θανάτους, με δεδομένα από το Johns Hopkins University,  με σκοπό τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού. Το εν λόγω λογισμικό έχει την ιδιότητα να υποκλέπτει passwords. 

     

    Επιπρόσθετα, ο ερευνητής ανακάλυψε ότι ένα μέλος αρκετών ρωσικών forums κυβερνοεγκλήματος πουλάει ένα ψηφιακό "coronavirus infection kit" που χρησιμοποιεί τον ίδιο διαδραστικό χάρτη. Το κόστος είναι 200$ εάν ο αγοραστής διαθέτει το δικό του πιστοποιητικό υπογραφής Java ή 700$ εάν ο αγοραστής δεν διαθέτει τέτοιο πιστοποιητικό και επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το πιστοποιητικό του πωλητή.

     

    Σύμφωνα με τον πωλητή, το κακόβουλο λογισμικό "φορτώνει έναν πλήρως λειτουργικό online χάρτη των περιοχών που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό και άλλα δεδομένα". Συνεχίζει αναφέροντας: "Ο χάρτης δύναται να αλλάξει μέγεθος, είναι διαδραστικός και έχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τον ΠΟΥ και άλλες πηγές. Οι χρήστες καθοδηγούνται στην εκτέλεση του PreLoader (σ.σ. ενός applet) που νομίζουν ότι είναι στην πραγματικότητα ένας χάρτης, οπότε θα τον ανοίξουν, θα διαδοθεί στους φίλους τους και θα γίνει μεταδοτικός"!

     

    Σύμφωνα με την Check Point Security, τα ονόματα ιστότοπων με θέμα τον κοροναϊό έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι κακόβουλα σε σχέση με άλλα. "Από τον Ιανουάριο του 2020, έχουν εγγραφεί περισσότερα από 4.000 ονόματα ιστότοπων με σχέση με τον κοροναϊό. Από αυτά τα sites, 3% βρέθηκαν να είναι κακόβουλα και ένα επιπρόσθετο 5% είναι ύποπτο".

     

    Τι μπορούν να κάνουν οι χρήστες δεδομένων των αυξημένων αναγκών ενημέρωσης σχετικά με την πανδημία; Να είναι προσεκτικοί, να μην κατεβάζουν οποιαδήποτε αρχεία απ' όπου και αν προέρχονται, να αποφεύγουν τα κλικ στα  hyperlinks των ύποπτων ιστότοπων, να γράφουν τις διευθύνσεις απευθείας στη url bar

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.