Jump to content
 • Shuttle XPC Nano NC01U3


  Εισαγωγή

   

  Μέσα από τις σελίδες των reviews του TheLab.gr έχουν περάσει ουκ ολίγα μοντέλα της γνωστής σε όλους σας Shuttle. Από πανίσχυρα barebones σαν αυτό που παρουσίασε πριν λίγες μέρες ο pol77, έως λιλιπούτεια fanless συστήματα. Σήμερα, θα σας παρουσιάσουμε το μικρότερο ως τώρα σύστημα της Shuttle, το NC01U3 που ανήκει στην οικογένεια των XPC nano και ανακοινώθηκε από την Shuttle πριν λίγους μήνες. Με όγκο λίγο λιγότερο από 600 κυβικά εκατοστά και με μία γκάμα επεξεργαστών της οικογένειας Broadwell, που ξεκινά από τον ταπεινό Celeron 3205U και φτάνει έως τον ισχυρότατο i7-5500U, τα XPC nano σε πολλούς θα θυμίσουν τα Intel NUC. Όπως όμως θα δείτε στις σελίδες που ακολουθούν, οι διαφοροποιήσεις από αυτά είναι αρκετές.

   

  Στην σημερινή παρουσίαση, θα δούμε ένα από τα ενδιάμεσα μοντέλα της σειράς XPC nano, το NC01U3 που έρχεται εξοπλισμένο με τον γνωστό από πολλά notebooks Intel Core i3 5005U, ο οποίος μπορεί να μην συγκλονίζει με τις επιδόσεις του, αλλά δεν παύει να αποτελεί έναν επεξεργαστή ικανότατο να αναλάβει χρέη σε έναν υπολογιστή γραφείου, htpc ή και υπολογιστή για ελαφρύ gaming. Πριν προλάβετε να αναρωτηθείτε πού κολλάει το ελαφρύ gaming σε έναν υπολογιστή τέτοιων διαστάσεων, που προφανώς έχει μόνο την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, γυρίστε γρήγορα στην επόμενη σελίδα να δείτε αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Shuttle XPC nano NC01U3.

   

  Shuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_DSCN4901.jpg

   

   

  Τεχνικά Χαρακτηριστικά

   

  Ας περάσουμε λοιπόν να δούμε συνοπτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του NC01U3, ενώ όσοι θέλετε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στο αναλυτικό φυλλάδιο του προϊόντος.

   

  specs-new-logo.png

   

  Από τα παραπάνω τα σημεία στα οποία αξίζει ιδιαίτερα να σταθούμε είναι η υποστήριξη 2 μονάδων αποθήκευσης στο εσωτερικό του κουτιού με την μία είναι ένας M2 SSD διάστασης 2242 και την άλλη να είναι ένας HDD/SSD των δυόμιση ιντσών αλλά με ύψος 7mm καθώς και οι δύο ψηφιακές έξοδοι εικόνας, μία Displayport και μία HDMI. Όσοι προσπεράσατε τον πίνακα στα γρήγορα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι παραλείψατε την μεγάλη έκπληξη που δεν είναι άλλη από τα expansion kits. Θυμάστε που στην προηγούμενη σελίδα αναφέραμε το ελαφρύ gaming; H σειρά XPC nano έχει την δυνατότητα να επεκτείνεται με τη βοήθεια 3 expansion kits τα οποία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα. Ας δούμε όμως ποια θα είναι αυτά και τι θα περιλαμβάνουν.

   

  Shuttle-XPC-Nano-NC01U3-Review-Expansion-Kits.PNG

   

  Από τα 3 expansion kits, σίγουρα το XVB01 είναι αυτό που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μιας και με τη βοήθειά του θα είναι εφικτό σε ένα βαθμό το παίξιμο παιχνιδιών στο NC01U3 και τα αδέρφια του, ενώ τα άλλα δύο απευθύνονται σε πιο εξειδικευμένο κοινό. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε πότε θα είναι διαθέσιμα και κυρίως ποια θα είναι η τιμολογιακή πολιτική της Shuttle.

   

  Η προτεινόμενη τιμή λιανικής του NC01U3 ανέρχεται στα 314 € συν ΦΠΑ, ενώ κατά το χρόνο συγγραφής του review, το βρήκαμε διαθέσιμο στην ελληνική αγορά με τιμή που ξεκινάει από τα 323 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Φυσικά πρέπει να τονίσουμε εδώ πως στο παραπάνω κόστος πρέπει να προστεθεί το κόστος μνημών και ενός SSD, οπότε συνολικά απαιτούνται τουλάχιστον 420 € για ένα πλήρες σύστημα βασισμένο στο NC01U3, χωρίς φυσικά να συμπεριλάβουμε το κόστος του λειτουργικού συστήματος.

   

  Συσκευασία

   

  Όπως μας έχει συνηθίσει και από άλλα barebones που έχουμε δοκιμάσει, έτσι και στην περίπτωση της σειράς XPC nano η Shuttle έχει επιλέξει ένα απλό χαρτονένιο κουτί χωρίς ιδιαίτερες γραφιστικές πινελιές και φανφάρες. Το κουτί είναι κοινό και για τα 4 μοντέλα της σειράς nano και η διαφοροποίηση τους γίνεται με ένα αυτοκόλλητο στο πλάι το οποίο περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού.

  Shuttle-XPC-Nano-NC01U3-Review-DSCN4832.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_DSCN4836.jpg

   

  Ανοίγοντας το κουτί, εκτός από το barebone βρίσκουμε ένα δεύτερο κουτί το οποίο περιέχει τα διάφορα παρελκόμενα, ένα σύντομο φυλλάδιο με τις οδηγίες εγκατάστασης και ένα DVD με τους απαραίτητους οδηγούς. Ναι, καλά το διαβάσατε, εν έτει 2016 η Shuttle εξακολουθεί να δίνει DVD με οδηγούς σε συστήματα τα οποία μπορούν να το αξιοποιήσουν μόνο με την αγορά ενός εξωτερικού USB οδηγού. Αν και θα προτιμούσαμε να είχε επιλεγεί η λύση ενός USB stick (δεδομένου ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερο κόστος και συζητάμε για ένα ακριβούτσικο προϊόν), το προσπερνάμε μιας και τα σύγχρονα λειτουργικά βλέπουν χωρίς ανάγκη οδηγών τις κάρτες δικτύου, άρα ακόμα και εάν δεν έχουμε άλλο υπολογιστή στη διάθεσή μας, θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους οδηγούς από την ιστοσελίδα της Shuttle.

   

  Όσον αφορά το φυλλάδιο οδηγιών εγκατάστασης, προτείνουμε στους μελλοντικούς αγοραστές να το διαβάσουν προσεκτικά, μιας και σε συστήματα τέτοιων διαστάσεων οι οδηγίες είναι πολύ σημαντικές καθ' ότι συχνά χρειάζεται να γίνουν τα πράγματα με συγκεκριμένη σειρά.

   

  Shuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_DSCN4847.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_DSCN4838.jpg

   

  Ας περάσουμε τώρα στο τροφοδοτικό του NC01U3, το οποίο είναι τύπου brick και προφανώς χωρίς ανεμιστήρα. Είναι κατασκευής FSP και λειτουργεί σε ένα εύρος τάσεων εισόδου από 100 έως 240 V και σε συχνότητα 50 ή 60 hz. Το ρεύμα εξόδου είναι τάσης 19V και μέγιστης έντασης 3,42Α, μπορεί δηλαδή να δώσει μέγιστη ισχύ 65 W.

  Shuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_DSCN4842.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_DSCN4844.jpg

   

  Για το τέλος αφήσαμε τα υπόλοιπα παρελκόμενα του NC01U3 που είναι η βάση κατακόρυφης τοποθέτησης, η βάση για στήριξη πίσω από οθόνη τύπου VESA και τα εξαρτήματα για την σύνδεση σκληρού δίσκου 2.5" μαζί με τις απαραίτητες βίδες.

   

  Shuttle-XPC-Nano-NC01U3-Review-DSCN4839.jpg

   

  Το εξωτερικό

   

  Όπως είδατε από τις προηγούμενες φωτογραφίες, η σειρά XPC nano χαρακτηρίζεται από κομψές και λιτές γραμμές που δύσκολα θα περάσουν απαρατήρητες. Σε αντίθεση με τα NUC της Intel, τα XPC nano έχουν μαύρο χρώμα με λεπτομέρειες σε απόχρωση χαλκού. Το επάνω μέρος είναι από γυαλιστερό πλαστικό το οποίο αν και εντυπωσιάζει, αποτελεί μαγνήτη για σκόνη και δαχτυλιές και φιλοξενεί το λογότυπο της σειράς XPC nano σε χάλκινο χρωματισμό. Στην βάση υπάρχει μία χάλκινη λωρίδα η οποία δίνει μία νότα πολυτέλειας, ενώ στο ίδιο χρώμα θα βρούμε στο μπροστινό μέρος και τον διακόπτη ενεργοποίησης. Με διαστάσεις 14,1 x 14,1 χ 2,9 cm είναι κατά περίπου 3 εκατοστά μεγαλύτερο στις πλευρές της βάσης του από τα NUC ενώ το ύψος του είναι κατά 2 εκατοστά μικρότερο.

   

   

  DSCN4852.jpg

   

  Στην αριστερή πλευρά της μπροστινής όψης, βρίσκουμε τις 2 θύρες USB 3.0 και ακριβώς από επάνω τους την υποδοχή για κάρτες μνήμης τύπου SD. Στα δεξιά υπάρχει ο διακόπτης ενεργοποίησης, πάνω στον οποίο υπάρχουν και 2 LED, ένα για την ένδειξη λειτουργίας της συσκευής και ένα για την ένδειξη προσπέλασης της μονάδας αποθήκευσης.

   

  DSCN4926.JPGDSCN4927.JPG

   

  Οι πλάγιες όψεις φιλοξενούν γρίλιες αερισμού, με την αριστερή να προσφέρει είσοδο αέρα από το περιβάλλον και την δεξιά να αποτελεί έξοδο του ανεμιστήρα της CPU. Στα αριστερά θα βρούμε και την σειραϊκή θύρα RS-232 9pin η οποία συναντάται στα περισσότερα συστήματα της Shuttle. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε πως εάν επιλέξετε την όρθια τοποθέτηση, τότε το NC01U3 θα πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετηθεί με την πλευρά που έχει την θύρα COΜ προς τα κάτω.

   

  DSCN4858.jpgDSCN4853.jpg

   

  Η πίσω πλευρά είναι αυτή που έχει και τις περισσότερες θύρες Ι/Ο. Ξεκινώντας από τα αριστερά προς τα δεξιά, βρίσκουμε την θύρα τροφοδοσίας, μία θύρα mini Displayport 1.2, μία θύρα HDMI 1.4a, μία θύρα ethernet RJ45 10/100/1000, δύο θύρες USB 2.0 και μία υποδοχή για ένα 4πολικό jack των 3.5mm για σύνδεση μικροφώνου και ηχείων/ακουστικών. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να χρειαστείτε αντάπτορα εάν θέλετε να συνδέσετε κάποιο headset με τα 2 κλασσικά 3πολικά jack ή ένα σετ ηχείων και ανεξάρτητο μικρόφωνο. Από την άλλη βέβαια θα μπορέσετε να συνδέσετε απευθείας το handsfree του κινητού σας. Δεδομένου ότι η παραπάνω θύρα συναντιέται όλο και πιο συχνά σε φορητούς υπολογιστές, η δεδομένη επιλογή της Shuttle δεν μας ξένισε.

   

  DSCN4925.JPG

   

  Ας περάσουμε τώρα στο κάτω μέρος, όπου σε πρώτη ματιά βλέπουμε 4 λαστιχένια ποδαράκια και τα αυτοκόλλητα με τους σειριακούς αριθμούς και τις προδιαγραφές της συσκευής. Σε δεύτερη ματιά βλέπουμε 4 υποδοχές για βίδες, 2 στο κέντρο και 2 σε αντιδιαμετρικά σημεία. Αυτές χρησιμοποιούνται στην περίπτωση που θελήσουμε να στηρίξουμε το NC01U3 πίσω από μία οθόνη ή τηλεόραση με την βοήθεια της βάσης VESA 75/100 την οποία είδαμε στα παρελκόμενα.

   

  Στα δεξιά όπως βλέπουμε τις φωτογραφίες, κάτω από ένα πλαστικό καπάκι βρίσκεται και η θύρα επέκτασης του NC01U3, μέσω της οποίας γίνεται η σύνδεση με τα expansion kits που αναφέραμε στην ενότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών. Η κατασκευή της μας θύμισε αντίστοιχες θύρες σε φορητούς υπολογιστές επαγγελματικών σειρών για σύνδεση με μονάδες docking station για μπορούμε να πούμε πως ανυπομονούμε να δούμε και από κοντά τα expansion kits.

   

  Shuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_DSCN4861.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_DSCN4863.jpg

   

   

   

  Το εσωτερικό

   

  Ας περάσουμε τώρα να δούμε τι κρύβεται στα ενδότερα. Αφού αφαιρέσουμε τις δύο βίδες που βρίσκονται κάτω από 2 από τα 4 λαστιχένια ποδαράκια, ξεκουμπώνουμε την βάση του barebone και ερχόμαστε σε επαφή με την μητρική. Αυτή ακολουθεί proprietary σχεδίαση και είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες της Shuttle για το εν λόγω σύστημα.

   

  Shuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_DSCN4865.jpg

   

  Όπως βλέπετε, η κάτω πλευρά της μητρικής είναι σχετικά αραιοκατοικημένη μιας και φιλοξενεί την μία από τις δύο υποδοχές για SODIMM DDR3L, την κάρτα ασύρματης δικτύωσης WiFi & Bluetooth, την θύρα σύνδεσης με τα expansion kits, ενώ στο μεγάλο κενό που βλέπετε θα τοποθετηθεί ο σκληρός δίσκος ή SSD σε περίπτωση που δεν επιλέξετε κάποιον M2 SSD. Aς αφαιρέσουμε όμως λίγες ακόμα βίδες να βγάλουμε την μητρική.

   

  Shuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_DSCN4868.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_DSCN4870.jpg

   

  Η επάνω πλευρά της μητρικής είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα. Το σύστημα ψύξης που θυμίζει έντονα αυτά των φορητών υπολογιστών καταλαμβάνει περίπου το 1/4 της επιφάνειας, ενώ στην δεξιά πλευρά όπως βλέπετε στην φωτογραφία τα πράγματα είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα μιας και η shuttle για να αξιοποιήσει τον διαθέσιμο χώρο έχει επεκτείνει τα πράγματα καθ' ύψος δημιουργώντας μία πολυεπίπεδη μητρική.

   

  Shuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_DSCN4874.jpg

   

  Επάνω λοιπόν από τις δύο μπροστινές θύρες USB3.0 βρίσκουμε μία "θυγατρική" κάρτα η οποία συνδέεται με την μητρική με μία μικρή καλωδιοταινία. Αυτή φιλοξενεί τόσο τον αναγνώστη μνημών τύπου SD, όσο και την υποδοχή για τον M2 SSD 2242. Όπως βλέπετε στην φωτογραφία η Shuttle είχε την ευγενή καλοσύνη να μας προμηθεύσει το NC01U3 τόσο με μνήμες όσο και με έναν M2 SSD της Trancend. Στα δεξιά βλέπουμε τον διακόπτη ενεργοποίησης, ενώ στα δεξιά και αριστερά του υπάρχουν και δύο LED, ένα για την λειτουργία του συστήματος και ένα για την δραστηριότητα της μονάδας αποθήκευσης.

   

  Shuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_DSCN4871.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_DSCN4884.jpg

   

  Επανερχόμενοι στην κάτω πλευρά της μητρικής, και κοιτάζοντας από τα δεξιά προς τα αριστερά βλέπουμε την θύρα επέκτασης (η οποία ελπίζουμε να μας απασχολήσει σε μελλοντικό review) και την κάρτα ασύρματης δικτύωσης. Ανάμεσά τους υπάρχει μία υποδοχή για μία καλωδιοταινία. Εκεί συνδέουμε το εξάρτημα που είδαμε στα παρελκόμενα, το οποίο μας δίνει μία θύρα SATA 3 και την αντίστοιχη τροφοδοσία για την σύνδεση μίας μονάδας αποθήκευσης των 2.5" και ύψους 7mm. Επάνω στο κουτί, το οποίο όπως βλέπετε είναι "θωρακισμένο" για παρεμβολές με μεταλλική επένδυση βρίσκουμε και της δύο κεραίες για την ασύρματη επικοινωνία του NC01U3 τόσο με τον router σας, όσο και με τις συσκευές Bluetooth.

   

  Θα κλείσουμε την ενότητα αυτή με ένα video από το κανάλι της Shuttle στο youtube στο οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά την διαδικασία εγκατάστασης μνημών και δίσκου στο εσωτερικό του NC01U3.

   

   

   

  Το BIOS

   

  Στην συνέχεια θα δούμε τις επιλογές που μας δίνει το BIOS του NC01U3. Όπως φαντάζεστε, οποιαδήποτε ρύθμιση σχετικά με τον υπερχρονισμό του συστήματος λάμπει δια της απουσίας της και έτσι θα πρέπει να περιοριστούμε στις κλασικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση διαφόρων υποσυστημάτων, την αλληλουχία των συσκευών boot, τις ρυθμίσεις για password του συστήματος και τον έλεγχο των ανεμιστήρων. Μάλιστα όπως θα δείτε στην σελίδα ανεμιστήρων θερμοκρασιών υπάρχει πεδίο ακόμα και το XVB01 expansion kit (αυτό με την κάρτα γραφικών)

   

  Οι διαθέσιμες επιλογές για τον τρόπο λειτουργίας του ανεμιστήρα είναι οι εξής 5:

   

  • Smart mode που σε χαμηλές θερμοκρασίες σβήνει τον ανεμιστήρα
  • Ultra low mode - 3970 rpm
  • Low mode - 4510 rpm
  • Mid mode - 5850 rpm
  • Full mode - 6140 rpm

   

  Shuttle-XPC-Nano-NC01U3-Review-BIOS-DSCN4945.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_BIOS_DSCN4946.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_BIOS_DSCN4947.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_BIOS_DSCN4948.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_BIOS_DSCN4949.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_BIOS_DSCN4950.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_BIOS_DSCN4951.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_BIOS_DSCN4952.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_BIOS_DSCN4955.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_BIOS_DSCN4953.jpgShuttle_XPC_Nano_NC01U3_Review_BIOS_DSCN4954.jpg

   

  Ας περάσουμε όμως τώρα και σε αυτό που ενδιαφέρει τον περισσότερο κόσμο και δεν είναι άλλο από τις μετρήσεις. Μπορεί άρα ένα τόσο μικροσκοπικό μηχανάκι να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μας;

   

  Μεθοδολογία μετρήσεων

   

  Φτάσαμε λοιπόν στην ώρα των μετρήσεων. Όπως προείπαμε, το NC01U3 ήρθε από την Shuttle με έναν Trancend TS128GMTS400 Μ2 SSD ο οποίος αν και τα πάει πολύ καλά στις αναγνώσεις, είναι αρκετά αργός στις εγγραφές, και με ένα ζευγάρι μνημών DDR3L 2x4GB της Crucial χρονισμένο στα 1600 Mhz με timings 11-11-11-28. Για τις μετρήσεις εγκαταστήσαμε τα Windows 10 x64 build 10586 με όλες τις ενημερώσεις που ήταν διαθέσιμες τη δεδομένη στιγμή και τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των οδηγών από την ιστοσελίδα της Shuttle.

   

  Οι μετρήσεις έγιναν με το συνηθισμένο τρόπο, χρησιμοποιώντας δηλαδή μετροπρογράμματα όπως τα PCMark8, 3DMark, wPrime, SuperPi, Cinebench R15 και το AIDA64 Engineer Edition το οποίο είναι μια ευγενική προσφορά της finalwire την οποία και ευχαριστούμε. Μιας και η Shuttle έχει εξοπλίσει το NC01U3 με μία σειριακή θύρα και δίνει την δυνατότητα επέκτασης των θυρών COM σε 4 συνολικά, θεωρήσαμε σωστό να κάνουμε κάποιες μετρήσεις και με τα αειθαλή Windows 7 x64, τα οποία είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει είτε κάποιος που επιθυμεί να συνδέσει κάποιες ιδιαίτερες συσκευές στις θύρες αυτές είτε κάποιος που επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει για επαγγελματική χρήση. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Shuttle προσφέρει οδηγούς και για τα Windows 7.

   

  AIDA 64

   

  Ξεκινάμε τις μετρήσεις με το AIDA64, το οποίο τρέξαμε δύο φορές, μία στα Windows 10 και μία στα 7. Τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν πανομοιότυπα, με ένα μικρό προβάδισμα των 7 (στα όρια της στατιστικής) σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες.

   

  aida-cpu.pngaida-fpu.pngaida-memory.png

   

  PCMark 8

   

  Περνάμε στην δημοφιλή σουίτα PCMark8 την οποία τρέξαμε στην έκδοση 2.6.512 που ήταν η πιο πρόσφατη κατά τον χρόνο εκτέλεσης των μετρήσεων. Δεδομένου ότι σε όλα τα προηγούμενα reviews έχουμε τρέξει παλαιότερες εκδόσεις της σουίτας, δεν μπορούμε να προβούμε σε συγκρίσεις, αλλά κρατάμε τα αποτελέσματα για μελλοντικά reviews. Οι διαφορές ανάμεσα στα 10 και τα 7 ήταν μικρές και ανάμεικτες με τα 7 να υπερτερούν στις δοκιμασίες home και work και τα 10 να παίρνουν το αίμα τους πίσω στην δοκιμασία creative.

   

  pcmark8-10.pngpcmark8-7.png

   

  3DMark

   

  Αν και η ενσωματωμένη GPU Intel HD 5500 δεν αναμένουμε να δρέψει δάφνες στις μετρήσεις 3D, ας δούμε τι μπορεί να πετύχει. Μιας και βρισκόμαστε στο έτος 2016 και τα Windows 10 έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, οι εκδόσεις 11 και Vantage του 3DMark μπαίνουν στην απομαχία και θα χρησιμοποιήσουμε μόνο την πιο πρόσφατη 3DMark 1.5.915. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε στη διάθεσή μας και το expansion kit XVB01 με την κάρτα γραφικών της ATI ώστε να μπορέσουμε να δούμε τι έχει να προσφέρει.

   

  firestrike-10.pngfirestrike-7.pngcloudgate-10.pngcloudgate-7.pngskydiver-10.pngskydiver-7.png

  icestorm-10.pngicestorm-7.png

   

   

  Λοιπές Μετρήσεις CPU

   

  Για το τέλος αφήσαμε τα SuperPi mod, wPrime και Fritz Chess. Όπως θα δείτε και εδώ οι διαφορές ανάμεσα σε Windows 10 και 7 ήταν μηδαμινές.

   

  superpimod.pngwprime.pngfritz.png

   

   

   

  Θερμοκρασίες - κατανάλωση - θόρυβος

   

  Ας δούμε τώρα πώς συμπεριφέρεται το NC01U3 όσον αφορά την κατανάλωση, τις θερμοκρασίες και τον θόρυβο, κάτι που σίγουρα θα ενδιαφέρει τους μελλοντικούς αγοραστές του περισσότερο και από τις επιδόσεις του. Θα ξεκινήσουμε με την κατανάλωση, όπου ο Intel Core i3 5005U έδειξε τα προτερήματα των μόλις 15W TDP. Σε idle η κατανάλωση που μετρήσαμε ήταν μόλις 6.5W (πράγμα στο οποίο σίγουρα βοήθησε η απουσία μηχανικού δίσκου) ενώ σε πλήρες φορτίο μέσα από το stress test του AIDA64 η κατανάλωση έφτασε τα 28W. Ορισμένοι θα αναρωτηθείτε για ποιο λόγο η Shuttle επέλεξε να τροφοδοτήσει το NC01U3 με τροφοδοτικό των 65W. Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι υπάρχει μία επιπλέον υποδοχή για έναν HDD, καθώς και ότι τα expansion kit δεν απαιτούν ξεχωριστή τροφοδοσία.

   

  power.png

   

  Για την μέτρηση θερμοκρασίας, χρησιμοποιήσαμε επίσης το stress test του AIDA 64, με την επιλογή να στρεσσάρει CPU, FPU, GPU,cache και μνήμη. O ανεμιστήρας ήταν ρυθμισμένος από το BIOS στην αυτόματη λειτουργία και η θερμοκρασία περιβάλλοντος ήταν 20 βαθμοί κελσίου. Μετά από 20 λεπτά περίπου η θερμοκρασία της CPU σταθεροποιήθηκε στους 68-69 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα, σε κατάσταση idle η θερμοκρασία της CPU ανέρχεται σε 36 βαθμούς Κελσίου και ο ανεμιστήρας είναι σε κατάσταση on/off, το σύστημα λειτουργεί εν μέρει σαν fanless.

   

  56eae5377b826-stressaida.PNG

   

  Ας δούμε τώρα πώς τα πάει το NC01U3 στον τομέα του θορύβου, κάτι που σίγουρα θα ενδιαφέρει πολλούς από τους μελλοντικούς του αγοραστές. Όπως είδαμε στην ενότητα του BIOS, οι διαθέσιμες επιλογές είναι πέντε. Η πρώτη από αυτές μας δίνει την δυνατότητα μεταβολής της ταχύτητας του ανεμιστήρα, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα για fanless λειτουργία εφόσον η θερμοκρασία του επεξεργαστή το επιτρέπει. Η κρίσιμη θερμοκρασία για να συμβεί αυτό είναι οι 36 βαθμοί. Όπως καταλαβαίνετε, σε συνθήκες χειμώνα όπου η μέση θερμοκρασία σε ένα θερμαινόμενο δωμάτιο είναι γύρω στους 20-21 βαθμούς, o ανεμιστήρας θα είναι αρκετά συχνά εκτός λειτουργίας. Όσο όμως η θερμοκρασία περιβάλλοντος ανεβαίνει, τόσο πιο σπάνια θα σβήνει.

   

  Η λειτουργία του ανεμιστήρα από τη στιγμή που θα ανάψει μόνο ως προοδευτική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς η ελάχιστη ταχύτητα λειτουργίας του (που αντιστοιχεί στην επιλογή Ultra Low του BIOS) ανέρχεται στις 3970 στροφές ανά λεπτό ενώ η μέγιστη φτάνει στις ενοχλητικότατες 6140 στροφές ανά λεπτό.

   

  Πώς μεταφράζονται αυτά σε άποψη θορύβου; Σε συνθήκες λειτουργίας σε χώρο εργασίας, έχοντας τους ανεμιστήρες στο αυτόματο, το σύστημα χαρακτηρίζεται ως ήσυχο. Ακούγεται μεν, αλλά δεν ενοχλεί. Δεν ισχύει όμως το ίδιο στην περίπτωση που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ως HTPC, μιας και σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας (και θεωρώντας ότι δεν θα βλέπετε μόνο ταινίες του Michael Bay), ο ανεμιστήρας είναι αρκετά ενοχλητικός.

   

  Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Προς το παρόν τίποτα. O έλεγχος θερμοκρασιών και ανεμιστήρων γίνεται από το ITE8528E το οποίο προς το παρόν δεν υποστηρίζεται από το Speedfan (αν και ελπίζουμε σε μελλοντική έκδοση να υποστηριχθεί), ενώ προς μεγάλη μας έκπληξη οι στροφές λειτουργίας του ανεμιστήρα της CPU δεν απεικονίζονται σε κανένα διαγνωστικό πρόγραμμα παρά μόνο στην σχετική καρτέλα του BIOS.

   

   

  Επίλογος

   

  Κάπως έτσι φτάσαμε για μια ακόμα φορά στην ώρα του απολογισμού. Το NC01U3 είναι σύστημα ικανό να ανταπεξέλθει σε ένα πλήθος εργασιών μιας και αντί για κάποιο αναιμικό Celeron έχει στην καρδιά του τον Intel Core i3 5005U, τον οποίο έχουμε δει σε αμέτρητα μοντέλα φορητών υπολογιστών όλων των κατασκευαστών. Μπορεί να δεχθεί έως και 16GB μνήμης, ενώ με τον συνδυασμό των δύο θέσεων για μονάδες αποθήκευσης (μία M2 και μία SATA των 2.5" αλλά 7mm) μπορεί να αποτελέσει άνετα μοναδικό σύστημα ενός μέσου χρήστη.

   

  Και θα μου πείτε : Γιατί να πληρώσω τα ίδια χρήματα με το νεότερο Skylake NUC; Για την ομορφιά ή για την σειριακή θύρα; Η αλήθεια είναι πως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο κάποιος θα επιλέξει ένα barebone της σειράς XPC nano, έναντι του αντίστοιχου NUC είναι η θύρα επέκτασης. Χωρίς αυτή, και τα τέσσερα μοντέλα NC01Ux θα ήταν ένα ξαναζεσταμένο φαγητό σερβιρισμένο στο καλό σερβίτσιο. Και όπως έχετε πιθανώς δει υπάρχουν πλέον αρκετά cases φτιαγμένα για όσους θέλουν ένα NUC αλλά δεν τους αρέσει η εμφάνισή του.

   

  Ελπίζουμε λοιπόν, πολύ σύντομα να βγουν στην αγορά τα 3 expansion kits (και γιατί όχι να δοκιμάσουμε στο εργαστήρι μας το XVB01 με την κάρτα γραφικών) ώστε να δείξει η σειρά XPC nano τα πραγματικά της δόντια. Μέχρι τότε, το NC01U3 είναι ένα αξιολογότατο σύστημα που προσφέρει ό,τι και τα NUC με καλύτερη εμφάνιση αλλά σε υψηλότερη τιμή.

   

  Ας συνοψίσουμε λοιπόν τα θετικά και αρνητικά του NC01U3 :

   

  thumps-up.png?m=1423577950

   

  • Μέγεθος
  • Κατανάλωση
  • Επιδόσεις
  • Εμφάνισης
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Υποστήριξη δύο μονάδων αποθήκευσης
  • Υποστήριξη έως 16GB Ram με 2 slot
  • Ύπαρξη σειριακής θύρας
  • Υποστήριξη Windows 7
  • Expansion kits

   

  thumps-down.png?m=1423577948

   

  • Τσιμπημένη τιμή
  • Αδυναμία ελέγχου του ανεμιστήρα και θορυβώδης λειτουργία αυτού

   

  Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που παίρνει το NC01U3 είναι :

   

   
   
   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Shuttle για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

   

  large.Shuttle_Logo.png.34b4b933352a5c75f

   

  Γεώργιος GriGaS  Ρήγας 29/3/2016

   


  Συντελεστές Review
  Reviewers: GriGaS
  Photographers: GriGaS
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Features:9.50
  UsabilitySelect
  Quality9.50
  Performance9
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money8.50
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardYes
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.