Jump to content



  • Fractal Design Define R2 review


    Σε αυτό το review θα δούμε ένα κουτί από μια άγνωστη, στην Ελλάδα τουλάχιστον, εταιρία, τη Fractal Design.

    Η Fractal Design είναι μια εταιρία με έδρα τη Σουηδία, η οποία έχει ως βασικό στόχο να παράγει προϊόντα με αξιοσημείωτο σχεδιασμό, χωρίς όμως να υπάρχουν υποχωρήσεις στην ποιότητα και τη λειτουργικότητα, και χωρίς να είναι ακριβά. Οι προδιαγραφές των προϊόντων θέτονται στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στη Σουηδία, εκεί όπου γίνεται και ο σχεδιασμός αλλά και οι δοκιμές. Σε όλα τα προϊόντα της εταιρίας, εφαρμόζεται η γνωστή σκανδιναβική αντίληψη για το σχεδιασμό: ο μινιμαλισμός, και η ιδέα ότι "less is more"

    Η γκάμα των προϊόντων της Fractal Design εκτείνεται σε κουτιά για υπολογιστές, τροφοδοτικά, προϊόντα για HTPC, καθώς και προϊόντα για τη μείωση του παραγόμενου θορύβου.

     

    IMG_4930_copy-Resizer-700Q100.jpg

     

     

    Χαρακτηριστικά - ModuVent - Συσκευασία

     

    Χαρακτηριστικά προϊόντος
    όνομα μοντέλου Fractal Design Define R2
    τύπος θήκης Midi ATX
    Διαστάσεις (Υ x Π x Β) 440mm x 207.4mm x 521.2mm
    Βάρος 12.5kg
    Διαθέσιμα χρώματα Silver Arrow, Black Pearl, Grey
    5.25" drive bays 2
    3,5" εξωτερικά bays 1 (με μετατροπέα 5,25"->3,5")
    3,5" εσωτερικά bays 8 (με δυνατότητα τοποθέτησης δίσκων 2,5" όπως SSD)
    Θύρες επέκτασης 7
    Υλικό κατασκευής Σίδερο
    Θύρες εμπρόσθιου I/O πάνελ Ήχου/2 x USB2.0/1 x e-SATA
    Ανεμιστήρες 2 x 120mm στο εμπρόσθιο τμήμα, με αφαιρούμενα φίλτρα [περιλαμβάνεται ένας] 2 x 120/140mm στο πάνω μέρος, για εξαγωγή [προαιρετικοί] 1 x 120mm στο πίσω μέρος, για εξαγωγή [περιλαμβάνεται] 1 x 120/140mm στο πλάι, για εξαγωγή [προαιρετικός] 1 x 120/140mm στο κάτω μέρος, για εισαγωγή, με αφαιρούμενο φίλτρο [προαιρετικός] 1 οπή εισαγωγής, για το τροφοδοτικό, με αφαιρούμενο φίλτρο
    Υποστήριξη μητρικών Mini - ITX, Micro ATX, Standard ATX
    Άλλα χαρακτηριστικά Πόρτα στο εμπρόσθιο μέρος, με ηχομόνωση Λειτουργία ModuVent Επικάλυψη με ειδικό ηχομονωτικό υλικό το πάνω και στα πλαϊνά τμήματα του κουτιού Εσωτερικό βαμμένο με μαύρο χρώμα. Οι θέσεις των σκληρών δίσκων καθώς και τα PCI brackets βαμμένα άσπρα Έτοιμες τρύπες, καλυμμένες με λάστιχο, για καλύτερη οργάνωση των καλωδίων Οπή στην πλάτη για τη μητρική για εύκολη τοποθέτηση των backplates. 4 οπές για σωλήνες υδρόψυξης παρέχεται fan controller για έως 3 ανεμιστήρες Ποδια με αντικραδασμικό υλικό
    Τιμή 105€

     

     

    ModuVent

    Τι είναι όμως αυτό το ModuVent? Είναι, ουσιαστικά, η δυνατότητα που μας δίνει η Fractal Design, να διαλέγουμε ανάμεσα σε βέλτιστη ηχομόνωση, και στο βέλτιστο airflow. Η προεπιλογή, από την εταιρία, είναι στη βέλτιστη ηχομόνωση. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση κομματιών από το ειδικό ηχομονωτικό υλικό, που χρησιμοποιείται στα πλαϊνά τμήματα του κουτιού, στις θέσεις για τους ανεμιστήρες εξαγωγής αέρα που δεν χρησιμοποιούνται [δύο θέσεις στο πάνω μέρος, και μία στο πλαϊνό του κουτιού].

    Εφόσον επιλέξουμε καλύτερο airflow, απλώς αφαιρούμε τις βίδες που συγκρατούν το ηχομονωτικό στη θέση που θέλουμε να βάλουμε τον ανεμιστήρα, και βάζουμε τον ανεμιστήρα μας.

    Συσκευασία

     

    IMG_4634-Resizer-700Q100.jpg

    Στο πίσω μέρος της συσκευασίας μας βλέπουμε κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του κουτιού μας

    IMG_4648-Resizer-700Q100.jpg

    Το κουτί είναι πολύ καλά συσκευασμένο και προστατευμένο από πιθανά ατυχήματα στη μεταφορά. Το υλικό που χρησιμοποιείται για να το σταθεροποιεί μέσα στη συσκευασία του, μάλιστα, δεν είναι φελιζόλ αλλά αφρολέξ, που σημαίνει λιγότερα σκουπίδια κατά την αποσυσκευασία :)

    IMG_4657-Resizer-700Q100.jpg

    Το κουτί εκτός συσκευασίας και προστατευτικών. Η διαφανής πλαστική μεμβράνη στην πόρτα προστατεύει από τις δαχτυλιές. Καλό θα ήταν μέχρι να τελειώσετε με την εγκατάσταση του υπολογιστή να την αφήσετε στη θέση της, μια και οι δαχτυλιές βγαίνουν δύσκολα από την πόρτα.

    IMG_4809_copy-Resizer-700Q100.jpg

    Και εδώ βλέπουμε τα συνοδευτικά του κουτιού. Το User Manual, θα μπορούσε να είναι πιο πλήρες, καθώς δεν περιλαμβάνει τίποτε άλλο παρά μόνο πληροφορίες για το κουτί και την εταιρία. Ούτε συμβουλές για το πλύσιμο των φίλτρων, ούτε κάποια συμβουλή για την εγκατάσταση του συστήματος.

    Περιλαμβάνονται 11 αποστάτες για τη μητρική, 11 βίδες για το βίδωμα της μητρικής, 4 βίδες για το FDD -χρησιμοποιούνται και για τους SSD-, 4 χειρόβιδες για τους οδηγούς οπτικών μέσων, 32 βίδες για τους σκληρούς δίσκους και 4 βίδες για το τροφοδοτικό. Επίσης περιλαμβάνονται, 2 δεματικά καλωδίων Velcro, και 1 fan controller για 3 ανεμιστήρες.

     

     

    Εξωτερικό

     

    IMG_4756_copy-Resizer-700Q100.jpg

    Άποψη του μπροστινού μέρους του κουτιού

    IMG_4752_copy-Resizer-700Q100.jpg

    με ανοιχτή την πόρτα μπροστά. Παρατηρούμε ότι η εσωτερική πλευρά της πόρτας είναι καλυμμένη με ηχομονωτικό υλικό [αφρό]

    IMG_4753_copy-Resizer-700Q100.jpg

    Ανοιχτά και τα πορτάκια που μας δίνουν πρόσβαση στα φίλτρα και τους ανεμιστήρες του μπροστινού τμήματος

    IMG_4757_copy-Resizer-700Q100.jpg

    Το πίσω μέρος του κουτιού. Διακρίνουμε τις τέσσερις οπές για τους σωλήνες υδρόψυξης. Η διάμετρός τους είναι ~3/5".

    IMG_4784_copy-Resizer-700Q100.jpg

    Το I/O panel του κουτιού. Διακρίνουμε, κατά σειρά, την υποδοχή για τα ακουστικά, το μικρόφωνο, το διακόπτη on/off, τις δύο (μόλις) θύρες usb, και τη θύρα e-SATA. Λάμπουν δια της απουσίας τους η θύρα σύνδεσης για το πρότυπο IEEE-1394 (firewire), και ο διακόπτης Reset. Επίσης, δεν υπάρχει LED ένδειξης για την κατάσταση των δίσκων, παρά μόνο για τη λειτουργία του συστήματος.

    IMG_4842_copy-Resizer-700Q100.jpg

    Εδώ βλέπουμε το φίλτρο που υπάρχει κάτω από τη θέση του τροφοδοτικού. Αφαιρούμενο, και πλενόμενο.

     

     

    Εσωτερικό

     

    IMG_4780_copy-Resizer-700Q100.jpg

    Το εσωτερικό του κουτιού. Διακρίνουμε τις 8 θέσεις για δίσκους (3.5" και 2,5"). Καθότι αφαιρούμενες προσθέτουν πόντους ευκολίας, και βαμμένες άσπρες δημιουργούν αντίθεση και προσθέτουν πόντους στην εμφάνιση (αν και χωρίς παράθυρο στο πλάι δεν έχει σημασία). Επίσης, διακρίνουμε και τη μεγάλη οπή στο motherboard tray, που μας βοηθάει να τοποθετήσουμε backplate για το σύστημα ψύξης του επεξεργαστή μας.

    IMG_4829-Resizer-700Q100.jpg

    Η πλεξούδα με τα καλώδια του I/O panel. Λίγες θύρες διασύνδεσης και δυνατότητες, λίγα καλώδια. Τουλάχιστον αυτό βοηθάει στην τακτοποίηση των καλωδίων :)

    IMG_4846_copy-Resizer-700Q100.jpg

    Οι δύο θέσεις για ανεμιστήρες στο πάνω μέρος του κουτιού, καλυμμένες με το ειδικό ηχομονωτικό υλικό της Fractal Design.

    IMG_4785_copy-Resizer-700Q100.jpg

    Η θέση για τον ανεμιστήρα στο κάτω μέρος του κουτιού, μαζί με το φίλτρο της.

    IMG_4810_copy-Resizer-700Q100.jpg

    Η εσωτερική πλευρά του πλαϊνού καλύμματος του κουτιού, καλυμμένη με το ηχομονωτικό υλικό. Διακρίνεται και η θέση για τον ανεμιστήρα, καλυμμένη και αυτή με αφαιρούμενο ηχομονωτικό υλικό

    IMG_4826_copy-Resizer-700Q100.jpg

    Μία άποψη των disk drive bays.

     

     

    Εγκατάσταση υποσυστημάτων

    Το σύστημα που θα εγκατασταθεί στο κουτί αποτελείται από τα εξής:

     

    Σύστημα δοκιμής
    Μητρική Gigabyte GA-X58-UD4P
    Επεξεργαστής Intel Core i7 920
    Σύστημα ψύξης ThermalRight Ultra 120 Copper + Scythe S-Flex SFF-12F
    VGA GigaByte 3870 512MB + Zalman Cooler
    System HDD Adata X25-M 80GB
    HDD #1 Seagate 7200.11 320GB
    HDD #2 Western Digital Black Caviar 640GB
    ODD LG DVD-RW SATA
    Sound Card Creative SoundBlaster X-Fi Gamer
    PSU CM RealPower M620

    IMG_4857_copy-Resizer-700Q100.jpg

    Εδώ βλέπουμε τα drive bays. Ένα άδειο, ένα με έναν SSD και ένα με έναν "κανονικό" SATA δίσκο, 3,5", ενώ διακρίνουμε και τα rubber pads, τα οποία έχουν σκοπό να απορροφούν τους κραδασμούς των δίσκων, που προκαλούν θόρυβο.

     

     

    Η εγκατάσταση του υπολογιστή ήταν μια απλή διαδικασία, χωρίς να υπάρξει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

    Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν κατά τη διάρκεια του συμμαζέματος των καλωδίων. Τα λαστιχένια προστατευτικά των οπών για τα καλώδια, έβγαιναν πολύ εύκολα. Επίσης, ο χώρος πίσω από τη μητρική ήταν αρκετά στενός, και έτσι υπήρξε ένα μικρό πρόβλημα με το κλείσιμο του πλαϊνού πάνελ.

     

    IMG_4916_copy-Resizer-700Q100.jpg

    Το σύστημά μας, ολοκληρωμένο

     

     

    Αντί επιλόγου

    Το κουτί της Fractal Design υπόσχεται εμφάνιση, λειτουργικότητα, και ησυχία. Η εμφάνιση είναι κάτι το υποκειμενικό. Σε άλλους αρέσει, και σε άλλους όχι. Προσωπικά μ'αρέσει, γιατί δεν έχει κάτι φανταχτερό, και είναι λιτό και απέριττο.

    Όσον αφορά στην ησυχία, το καταφέρνει, και πολύ καλά μάλιστα. Οι δύο παρεχόμενοι ανεμιστήρες είναι απόλυτα ήσυχοι. Το ηχομονωτικό υλικό με το οποίο είναι καλυμμένα τα μεγαλύτερα τμήματα του εσωτερικού του, μειώνουν πολύ το θόρυβο. Ταυτόχρονα, λόγω του βάρους που προσθέτουν στο κουτί, καθιστούν αδύνατο οποιοδήποτε θόρυβο από συντονισμό. Το αφρώδες ηχομονωτικό στην μπροστινή πόρτα, μειώνει κι αυτό με τη σειρά του το θόρυβο. Συνολικά, όταν ο υπολογιστής ανάβει, πρέπει να υπάρχει ησυχία για να ακουστεί. Σε φυσιολογικές συνθήκες είναι πρακτικά αθόρυβος.

    Φυσικά, όλα αυτά δεν έρχονται χωρίς κανένα κόστος. Παρατηρήθηκε αύξηση 2-3 βαθμούς στη θερμοκρασία των πυρήνων του επεξεργαστή [σε σχέση με τις θερμοκρασίες που υπήρχαν σε ένα CM Stacker ST-01, με ανοιχτό το πλαϊνό]

    Τέλος, θα αναφερθούμε στη λειτουργικότητα. Τα drive bays για τους σκληρούς, οι έτοιμες οπές, οι οποίες είναι προστατευμένες με πλαστικό, για το κρύψιμο των καλωδίων, το άνοιγμα στο motherboard tray για την τοποθέτηση backplate, τα φίλτρα στους ανεμιστήρες εισαγωγής αέρα, είναι σαφώς χρήσιμα χαρακτηριστικά. Δίνουν πολλούς πόντους χρηστικότητας, τόσο κατά την εγκατάσταση των διαφόρων υποσυστημάτων, όσο και αργότερα, όταν χρειάζεται συντήρηση.

    Από την άλλη, οι 2 θύρες usb στο εμπρόσθιο I/O panel, είναι λίγες. Αρνητική, θεωρείται και η έλλειψη θύρας firewire, και διακόπτη reset.

    Το κουτί που δοκιμάσαμε σε αυτό το review, παρά τις όποιες ελλείψεις του, είναι ένα πάρα πολύ καλό κουτί, το οποίο κάνει αυτό που υπόσχεται. Το κακό είναι ότι μας τα χαλάει στο θέμα της τιμής, μιας και με λίγα παραπάνω λεφτά μπορούμε να βρούμε Full Tower κουτιά. Από εκεί και πέρα, τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων του εκάστοτε αγοραστή.

     

    83-outstanding.png

    koyponi.png.315842098.png

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά τον επίσημο αντιπρόσωπο της Fractal Design στην Ελλάδα, PC Major για την παροχή του δείγματος και της προσφοράς αποκλειστικά για τα μέλη του TheLab.gr

     

    Συντελεστές Review
    Reviewers: deninho
    Photographers: deninho
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • κλωνοποίηση δίσκου

    χαιρετώ όλους,   πρόκειται να κάνω κλωνοποίηση ενός δίσκου μου των 250 gb   ο δίσκος έχει ελευθερα τα 144 gb   το θέμα είναι ότι ο άλλος δίσκος είναι των 160 gb και δεν ξέρω εάν η κλωνοποίηση μπορεί να γίνει  χωρίς προβλήματα  

    nikonick
    nikonick
    Γενικά για Η/Υ 2

    Περίεργο πρόβλημα με εξωτερικούς δίσκους SSD

    Καλησπέρα παιδιά, έχω φτιάξει ένα νέο σύστημα με AMD επεξεργαστή αυτή τη φορά είναι το σύστημα στην υπογραφή, το πρόβλημα τώρα που υπάρχει είναι ότι χάνει τον εξωτερικό τον δίσκο ssd αυτό το κάνει και με τους 3 δίσκους που έχω έναν silicon power 250gb και οι άλλοι 2 είναι samsung qvo από 1tb ο καθένας, ξαφνικά εκεί που έγραφε στον έναν Samsung έβγαλε ένα σφάλμα το αρχείο δεν μπορεί να γραφτεί λέω θα χάλασε η θήκη η εξωτερική, πήγα προληπτικά και πήρα άλλες θήκες της Logilink οι άλλοι 2 δίσκοι λε

    panos 12
    panos 12
    Συσκευές Αποθήκευσης 4

    Wifi σε όλο το σπίτι

    Καλησπέρα,έχω ένα θεματάκι και θέλω τα φώτα σας, ζω σε μονοκατοικία με τους δικούς μου και τα τελευταία χρόνια έχουμε 2 συνδέσεις internet(nova/wind),επειδή έχουμε φτιάξει γραφείο στο υπόγειο και πρέπει να έχει δικό του τηλέφωνο. Επειδή οι 2 αυτές συνδέσεις πάνε γύρω στα 100 ευρώ καθόμασταν και λέγαμε μπας και βάλουμε μια σύνδεση(200αρα λέμε). Το θέμα είναι ότι θέλουμε να έχουμε 2 διαφορετικές γραμμές τηλεφώνου,βρήκα νομίζω και σε cosmote και σε inalan να υποστηρίζει 2 διαφορετικο

    NiRou
    NiRou
    Δίκτυα 13

    Intel ARC A770

    Καλησπερα , Ειμαι στην αναζήτηση για αναβαθμιση της 5500 ΧΤ και η αληθεια ειναι οτι οι τιμες ειναι απογοητευτικές . Δεν θελω να ξεφυγω πανω απο τα 300 € .   Βλεπω την ARC A770 , ποτε δεν κυνηγησα το 1fps και αυτο που με ενδιαφερει ειναι να παρω το καλυτερο στα χρηματα που δινω αλλα θα ηθελα την γνωμη σας αν αξιζει  η αγορα της .   Ποτε δεν κυνηγησα το 1fps και αυτο που με ενδιαφερει ειναι να παρω το καλυτερο στα χρηματα που δινω .    To συστημα που θα τοποθετηθ

    DoNaTos
    DoNaTos
    Κάρτες Γραφικών 10

    Καλημέρα σε όλους .Λίγες απορίες σχετικά με το 5G για σταθερό .

    Γεια σας   . Άλλαξα κινητό και μετράω το 5G στο σπίτι και παίρνω καλά αποτελέσματα   . Το σταθερό δεν δουλεύει πάντα καλά . Έτσι έχω σκέψεις για δορυφορικό ή να βάλω 5G σε σταθερό μόντεμ .  Στις μετρήσεις που κάνω πιάνω 10 με 15 στο σαλόνι και 250 με 450 σταθερά στο μπαλκόνι .  Ετσι έχω κάποιες απορίες . Θα βοηθήσει και ο @minast. Ελπίζω να βοηθηθουν και άλλοι .  Α) μπορώ να βγάλω κεραία στο μπαλκόνι ? Η θα χρειαστεί να έχω το μόντεμ στο μπαλκόνι ?Η κεραία είναι κανονική εγκατάστα

    iseeklife
    iseeklife
    Internet & Τηλεφωνία 3
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.