Jump to content

 •  Share

  Πρόλογος

  Η Noctua, χωρίς καμία αμφιβολία κατέχει μια σημαντική θέση στη σκέψη όλων των χρηστών που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία της ψύξης. Δεν λέω φυσικά ότι όλοι την σκέφτονται με τον καλύτερο τρόπο (!)  και  γι' αυτό ας όψονται τα ιδιότυπα χρώματα που χρησιμοποιεί σαν "σήμα κατατεθέν" στους ανεμιστήρες της! 

  Ακριβώς όμως αυτοί, οι "άσπονδοι φίλοι", στη σημερινή παρουσίαση, ίσως βρουν τον λόγο για να ξεπεράσουν τους όποιους αισθητικούς ενδοιασμούς τους, γιατί η νέα ψύκτρα της κατασκευάστριας, που ακούει στον κωδικό NH-U12A, έχει τόσο πολλά "ατού" και επιτυγχάνει τέτοιες επιδόσεις, που αποτελούν πραγματική πρόκληση!

  Με ενεργό όγκο κάτι λιγότερο από 1,5 Lit, έχει επιδόσεις που ελάχιστα απέχουν από αυτές ψυκτρών με σχεδόν διπλάσιο όγκο, διατηρώντας -παράλληλα- τον θόρυβό της, σε επίπεδα συγκρίσιμα ή και χαμηλότερα από αυτές !

   

  large.157735795_Noctua-NH-U12A_FansCooler_84_258.jpg

   

  Θέλω να ελπίζω ότι ήδη σας κέντρισα την περιέργεια για το τι νέο μας ετοίμασε , ή τόσο γνωστή στο να ξεπερνά τον εαυτό της, Noctua! :)

  Η συνταγή είναι απλή και πρακτικά συνίσταται στο να πάρεις το καλό και να το κάνεις καλύτερο, ή αν αυτό δεν αρκεί,  να στοχεύεις στο "απόλυτο" διαθέτοντας "αφειδώς" χρόνο και χρήμα !

  Αυτό βέβαια είναι ένα πολύ ακριβό "σπορ" με το οποίο -ευτυχώς για εμάς (!)- η κατασκευάστρια ποτέ δεν δίστασε να ασχοληθεί και αυτά που θα δούμε στη συνέχεια, αποτελούν αποτέλεσμα μακροχρόνιας επίμονης έρευνας και όχι εύνοια της τύχης!

   

  Η Noctua έχοντας σαν βάση την ψύκτρα  NH-U12S που αποδείχθηκε "εργαλείο για όλες τις δουλειές", σχεδιάζει μια  -μόλις κατά 11mm- παχύτερη ψύκτρα, ενσωματώνει σε αυτήν δύο επιπλέον heat pipes  και εκμεταλλευόμενη την αθόρυβη δύναμη των νέων της ανεμιστήρων NF-A12x25, ανοίγει νέες προοπτικές στην χρήση μιας μέσου μεγέθους αερόψυκτρας σε απαιτητικές εφαρμογές!

  Αν σε αυτά προσθέσετε την πολύ καλή συμβατότητα με το πέριξ του socket hardware (μνήμες κλπ) έχουμε μια ψύκτρα που θα ανακαθορίσει το "τοπίο" της αερόψυξης !

  Πάμε λοιπόν στη συνέχεια, να δούμε πόσο απέχουν αυτά από την αλήθεια και αν θα τη γλιτώσω και αυτή τη φορά . . . τη "ρετσινιά" ! :)

   

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

  Στους πίνακες που ακολουθούν μπορούμε να δούμε με αρκετή λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά της ψύκτρας που σας παρουσιάζουμε σήμερα.
  Ο πρώτος πίνακας μας δίνει συνοπτικά όλη την σχετική πληροφορία, τόσο αυτήν που υπάρχει στα data της ψύκτρας, όσο και σε όσα διαπιστώθηκαν / μετρήθηκαν από εμάς στο εργαστήριο του TheLab, τα οποία σημειώνουμε με μπλε χαρακτήρες.

   

  large.Noctua-NH-U12A-Specifications_64.jpg

   

  Από εδώ σημειώνουμε την συμβατότητα με την πλειοψηφία των sockets και τα -για πρώτη φορά σε Noctua-  επτά heat pipes!

  Δεν μας διαφεύγει το αισθητό βάρος στο οποίο συμβάλει το ογκώδες χάλκινο block.

   

  large.Noctua-NH-U12A-Specifications_65.png

   

  Και εδώ έχουμε την δεύτερη και σημαντικότερη πρωτιά για την Noctua, τους νέους ανεμιστήρες NF-A12x25 pwm που αναλαμβάνουν τις push-pull αναπνοές της NH-U12A.  Αυτοί αποτελούν -πλέον- το "βαρύ πυροβολικό" της κατασκευάστριας στην αποτελεσματική και αθόρυβη ψύξη.

   

  large.Noctua-NH-U12A-Specifications-3_66.png

   

  Σημειώνουμε την εξαετή εγγύηση και παραθέτουμε κάποια χρήσιμα link:

   

          Product page:  https://noctua.at/en/nh-u12a

          Socket Compatibility : https://noctua.at/en/support/compatibility-lists

          CPU Compatibility :  https://noctua.at/en/support/compatibility-lists/cpu

          Main-board Compatibility: https://noctua.at/en/nh-u12a/comp

          Case Compatibility: https://noctua.at/en/nh-u12a/ccomp

          Installation Manual : https://noctua.at/media/blfa_files/manual/noctua_nh_u12a_manual_en_web.pdf

          Data sheet : https://noctua.at/media/blfa_files/infosheet/noctua_nh_u12a_datasheet_en_web.pdf

          Specification : https://noctua.at/en/nh-u12a/specification

          FAQs :  https://noctua.at/en/nh-u12a/faq

          LGA 1366, LGA 775 sockets mounting kit :  https://noctua.at/en/nm-i3-mounting-kit

   

  Συνέχεια έχει ο πίνακας με τα πιο "ιδιαίτερα" χαρακτηριστικά της ψύκτρας, όπου μπορούμε να δούμε συνοπτικά τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες της ψύκτρας, αλλά και τις παραμέτρους που εξαρτώνται από αυτές και καθορίζουν την θερμική συμπεριφορά της.

   

  large.Noctua-NH-U12A-ThermalParam-1_67.png

   

  Τόσο, η χαμηλή σχετικά Ελευθερία Εισόδου (81,2%), όσο και ο συντελεστής πυκνότητας (96,5), μιλούν για μια πυκνή δομή πτερυγίων η οποία  έχοντας σχετικά μεγάλη διαδρομή του αέρα μεταξύ τους (58mm), θα απαιτήσει ανεμιστήρες με αισθητά υψηλή πίεση για να πετύχει υψηλές επιδόσεις.

  Και εδώ κρύβεται η δυσκολία, αλλά και η μεγάλη επιτυχία κατά τα λεγόμενα της Noctua!

   

  Η Noctua NH-U12A έχει από την κατασκευάστρια εταιρία προτεινόμενη τιμή 99.90  € (MSRP) του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου. Συνοδεύεται από εξαετή εγγύηση και την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, την βρήκαμε  στα Ελληνικά καταστήματα. προς 99,48€ (συν ~4,5€ μεταφορικά) με το ΦΠΑ.

   

   

  Συσκευασία και παρελκόμενα

  Η κλασική συσκευασία της κατασκευάστριας με τα διακριτικά χρώματα και την αφθονία της πληροφορίας για το προϊόν, είναι εδώ.

   

  large.Noctua-NH-U12A_box-01_0049.jpg

   

  Οι δύο "κύριες"  όψεις έχουν τις ίδιες πληροφορίες σχετικά με τα βασικά χαρίσματα της Noctua NH-U12A.

   

  large.Noctua-NH-U12A_box-03_0053.jpg  large.Noctua-NH-U12A_box-04_0055.jpg

   

  Στην αριστερή διακρίνουμε το QR code που οδηγεί στη σελίδα του προϊόντος και στην δεξιά, το ασημί badge που δηλώνει ευθαρσώς ότι, με αυτή την ψύκτρα "των 120mm" μπορούμε να έχουμε επιδόσεις ψύκτρας με ανεμιστήρες των 140mm!  

   

  large.Noctua-NH-U12A_box-06_0058.jpg  large.Noctua-NH-U12A_box-07_0059.jpg

   

  Τα σημαντικά όμως υπάρχουν στις άλλες πλευρές όπου συναντάμε τα χαρακτηριστικά, την συμβατότητα με τα socket και τις διαστάσεις της ψύκτρας (αριστερά) και τα βασικά της πλεονεκτήματα (δεξιά).

  Και κλείνουμε με την πιο "χορταστική" από άποψη πληροφορίας πλευρά της συσκευασίας.

   

  large.Noctua-NH-U12A_box-05_0056.jpg

   

  Όπου θα βρούμε σε συντομία "όλες" τις τεχνολογίες που ενσωματώνει η σημερινή φιλοξενούμενη του TheLab.gr! 

  Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στην συμβατότητα με μνήμες που έχουν υψηλά heat spreaders, τους δυο NF-A12x25 pwm ανεμιστήρες και την συμβατότητα με παλαιότερα sockets με τη χρήση του δωρεάν παρεχόμενου MN-I3 συστήματος στήριξης.

   

  Αλλά ήρθε η στιγμή των -μερικών- αποκαλυπτηρίων . . .

   

  large.Noctua-NH-U12A_box-09_0062.jpg  large.Noctua-NH-U12A_box-10_0063.jpg

   

  Πρώτη εντύπωση η κασετίνα με τα πλούσια παρελκόμενα και πίσω από αυτήν, φασκιωμένη σε πολλαπλές στρώσεις χοντρού χαρτονιού, ή ψύκτρα μας.

   

  large.Noctua-NH-U12A_box-12_0066.jpg  large.Noctua-NH-U12A_box-13_0068.jpg

   

  Ανοίγοντας την κασετίνα, όλα είναι τακτοποιημένα σε χωρίσματα του εσωτερικού της και η κάθε μια ομάδα ανάλογα με τη χρήση σε δικό της σακουλάκι.  Δεξιά έχουμε τα τρία φυλλάδια με τις οδηγίες χρήσης, αντίστοιχα για τα LGA115x, LGA20xx και AMD sockets.

   

  Τακτοποιώντας τα σε ομάδες, έχουμε πρώτα (κάτω αριστερά) τα κοινά σε όλες τις εγκαταστάσεις παρελκόμενα, τα οποία περιλαμβάνουν πέρα από το ιδιότυπο κατσαβίδι και το μεταλλικό σηματάκι της κατασκευάστριας, ένα Y-splitter (NA-YC1) για τη σύνδεση των δύο ανεμιστήρων, και δυο LNA Adapters (NA-RC14) για την μόνιμη μείωση των μέγιστων στροφών στις ~1700prm.

  Βασικό παρελκόμενο η θερμοαγώγιμη πάστα της Noctua (NT-H1) που αρκεί για περισσότερες της μιας εγκαταστάσεις.

   

  large.Noctua-NH-U12A_box-14_0071.jpg  large.Noctua-NH-U12A_bTools-15_0076.jpg

   

  Δεξιά έχουμε τα απαραίτητα εξαρτήματα στερέωσης σε INTEL LGA115x socket στα οποία περιλαμβάνεται και το πολύ καλό CPU back plate του συστήματος SecuFirm2 που έχει εδώ και πολλά χρόνια, θέσει το ορόσημο της εύκολης και στιβαρής εγκατάστασης.

   

  large.Noctua-NH-U12A_bTools-17_0088.jpg  large.Noctua-NH-U12A_bTools-18_0095.jpg

   

  Στη συνέχεια (αριστερά άνω) βλέπουμε τα εξαρτήματα που θα χρειαστούμε για την στερέωση σε INTEL LGA20xx socket και δεξιά τους τα αντίστοιχα παρελκόμενα για τα sockets της AMD στα οποία θα σημειώσουμε ότι, οι λευκοί αποστάτες (NM-APS5 _ White) είναι για τα AM2(+), AM3(+), FM1 και FM2(+) sockets, ενώ οι γκρι αποστάτες ( NM-APS4 _ Grey) είναι για το νέο AM4 socket.

  Για τα socket της  AMD δεν παρέχεται CPU backplate καθώς αυτό ήδη υπάρχει στη μητρική σας!

   

  Από τα παρελκόμενα δεν λείπει τίποτε  και η ασφαλής εγκατάσταση -με την βοήθεια των πολύ επεξηγηματικών οδηγιών- είναι ζήτημα λίγων λεπτών ακόμα και για ένα πρωτόπειρο χρήστη!

   

   

  Η  Noctua NH-U12A  από κοντά

  Η ψύκτρα έρχεται εξαιρετικά προστατευμένη σε διπλή στρώση χαρτονιού, με κενό ανάμεσα, που εγγυάται την ακεραιότητά της από κάθε λογική κακουχία. Οι δύο ανεμιστήρες της είναι ήδη τοποθετημένοι επάνω της.

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-19_0100.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-20_0101.jpg

   

  Και τώρα μπορούμε να ρίξουμε την πρώτη ματιά στην NH-U12A . . .

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-21_0103.jpg

   

  Το σχήμα της είναι ουσιαστικά κυβικό και η πρώτη εικόνα δίνει την αίσθηση της στιβαρότητας και της ποιότητας.

  Μια γρήγορη περιμετρική ματιά . . .

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-22_0107.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-23_0104.jpg

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-24_0108.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-25_0109.jpg

   

  . . . και τις  εντυπώσεις κλέβουν φυσικά οι δύο νέοι ανεμιστήρες NF-A12x25 pwm  που την συνοδεύουν για τους οποίους είδαμε αρκετά πράγματα στην πρόσφατη δική τους παρουσίαση, και σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε σε πραγματική δράση !

  Αλλά -μολονότι πιο διακριτικό- δεν διαφεύγει της προσοχής μας το μικρό "δάσος" των heat pipes! 

  Οπότε, ας κάνουμε μια "βουτιά" πιο κοντά . . .

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-27_0111.jpg

   

  . . . και στο "δάσος", αλλά και στην εντυπωσιακή παρουσία και κατασκευή του ανεμιστήρα με το μεταλλικό impeller hub και τον πρεσαριστό άξονά του!

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-28_0112.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-26_0110.jpg

   

  Η κατασκευή της ψύκτρας είναι ασύμμετρη προκειμένου το σώμα της να απομακρυνθεί από την περιοχή που καταλαμβάνουν οι μνήμες και έτσι έχει ουσιαστικά 100% συμβατότητα με τις μνήμες που φέρουν υψηλά heat spreaders, εξαίρεση φυσικά αποτελούν οι μητρικές με LGA2066 socket όπου οι μνήμες της δεύτερης / πίσω ομάδας  μπορούν να έχουν ύψος μέχρι 42 mm, εκτός και αν το κουτί μας είναι φαρδύτερο και επιτρέπει στον πίσω ανεμιστήρα να σηκωθεί προς τα επάνω, οπότε το πρόβλημα λύνεται. 

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-29_0114.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-30_0115.jpg

   

  Το μέγεθος της ψύκτρας ουσιαστικά καθορίζεται από τις διαστάσεις των ανεμιστήρων της και έχει συνολικό ύψος 158 mm από το καπάκι της CPU (συνολικό ύψος από τη μητρική ~166mm), με αποτέλεσμα την πολύ ευρεία συμβατότητα με τα υπάρχοντα κουτιά υπολογιστών.

   

  Αλλάζοντας την γωνία θέασης έχουμε μια καλύτερη όψη στο δεύτερο βασικό ατού αυτής της ψύκτρας:

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-31_0116.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-32_0117.jpg

   

  Η διάταξη των heat pipes είναι ασύμμετρη καθώς και η ίδια η ψύκτρα έχει ασύμμετρη κατασκευή, έτσι στην αριστερή φωτογραφία ο push ανεμιστήρας είναι ο κάτω και ο pull επάνω. Από τις δοκιμές που κάναμε φάνηκε ότι η ασυμμετρία της κατασκευής δεν προκαλεί μια αντίστοιχη ανομοιομορφία στην θερμική συμπεριφορά, αλλά αυτά θα τα αφήσουμε για το αντίστοιχο τμήμα της παρουσίασής μας. 

  Στη δεξιά φωτογραφία έχουμε την πρώτη θέα στο cold plate και στα  δεκατέσσερα- άκρα των heat pipes!

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-33_0121.jpg

   

  Όπως βλέπουμε καθαρότερα εδώ, η ασύμμετρη τοποθέτηση της ψύκτρας επεκτείνεται και στο ίδιο το block, το οποίο λόγω του ότι είναι μεγαλύτερο -προκειμένου να χωρέσει το επιπλέον heat pipe- αναγκαστικά είναι και αυτό "τραβηγμένο" πιο μακριά από την πλευρά της ψύκτρας που αντικρίζει τις μνήμες.

  Η στήριξη των ανεμιστήρων γίνεται με τα επαρκέστατα και -στην περίπτωση που χρειαστεί- ρυθμίσιμα συρμάτινα ελάσματα.

   

  Το θερμικό σώμα της ψύκτρας

  Αλλά είναι ώρα να δούμε πιο καλά το ψυκτικό σώμα της Noctua NH-U12A.

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyA_38_0128.jpg

   

  Τα πτερύγια από τη μία πλευρά τους έχουν μια εσοχή που επιτρέπει στο κατσαβίδι την ευθεία πρόσβαση στη βίδα στήριξης της ψύκτρας, και αυτή είναι η λεπτομέρεια που ξεχωρίζει τις δύο επόμενες φωτογραφίες που αντιστοιχούν σε δύο πλευρές της ψύκτρας και όχι σε μία όπως είναι η -δικαιολογημένη- πρώτη εντύπωση.

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyA_37_0127.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyA_34_0122.jpg

   

  Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται καθαρά το πόσο "μέσα" είναι από το "πρόσωπο" των πτερυγίων η δεξιά βίδα στήριξης καθώς επίσης και η έκκεντρη τοποθέτηση του ελάσματος στήριξης του block. 

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyA_35_0125.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyA_36_0126.jpg

   

  Αυτή η λεπτομέρεια φαίνεται ακόμα πιο καθαρά στην επόμενη φωτογραφία , στην οποία επίσης διακρίνουμε εύκολα ότι στην "είσοδο" των πτερυγίων -κάτω στη φωτογραφία) όπου ο αέρας είναι πιο δροσερός είναι πιο πυκνή η διάταξη των heat pipes. Αντίθετα καθώς προχωράμε προς την "έξοδο" των πτερυγίων, όπου ο αέρας είναι θερμότερος και η ικανότητα αποβολής θερμότητας των πτερυγίων ανά μονάδα επιφανείας μειώνεται,  τα heat pipes λιγοστεύουν για να καταλήξουν στο τελευταίο τέταρτο της διαδρομής του αέρα να έχουμε μόνο δυο heat pipes.

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyA_39_0130.jpg

   

  Αντικειμενικός σκοπός είναι το κάθε heat pipe να περιβάλλεται από μια περιοχή πτερυγίων εξίσου αποτελεσματική στην αποβολή θερμότητας με αυτήν που περιβάλει κάθε άλλο heat pipe.

  Στο κέντρο των πτερυγίων, κάτω από το λογότυπο της Noctua, υπάρχει μια οπή που επιτρέπει να περάσει το κατσαβίδι για την βίδα που σφίγγει το έλασμα στήριξης της ψύκτρας επάνω στο block.

  Στην πλευρά εισόδου των πτερυγίων, σχηματίζεται μια "εσοχή" που διευκολύνει την διανομή του αέρα στην τυφλή περιοχή του ανεμιστήρα (πίσω από τον κινητήρα του), επίσης σημειώνουμε τις δύο ζώνες όπου η ακμή των πτερυγίων είναι πριονωτή.

  Αυτή η διαμόρφωση βοηθά στον βαθμιαίο διασκορπισμό του μετώπου του αέρα σε αυτή τη περιοχή που η  ταχύτητά του είναι μεγαλύτερη και έτσι μειώνεται ο θόρυβος.

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyA_40_0131.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyA_46_0139.jpg

   

  Στις δύο μικρές πλευρές της ψύκτρας, τα πτερύγια είναι αναδιπλωμένα και "κλειδωμένα" μεταξύ τους, έτσι αυξάνεται η ακαμψία και η στιβαρότητα της ψύκτρας, αλλά και -επίσης σημαντικό- η ψύκτρα παίρνει τη μορφή κλειστού αεραγωγού, πράγμα που εξασφαλίζει ότι όλη η παροχή των ανεμιστήρων θα "χρησιμοποιηθεί" μεταξύ των πτερυγίων και πουθενά αλλού!

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyA_41_0132.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyA_43_0134.jpg

   

  Βεβαίως υπάρχουν και άλλες "σχολές" επ' αυτού και η κουβέντα είναι μεγάλη, αλλά η Noctua συνηθίζει αυτήν την κατασκευή και η ιστορία την έχει δικαιώσει!

  Μια ματιά από κοντά στην κάτω πλευρά δείχνει το σχεδόν mirror finish του cold plate, αλλά και την φανερά ασύμμετρη διάταξη των heat pipes.

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyA_44_0136.jpg

   

  Η κάτω πλευρά είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη και υπάρχουν heat pipes τοποθετημένα ακριβώς στο όριο των πτερυγίων.

  Αυτό επιβάλει και το ποια θα είναι είναι η πλευρά εισόδου του ρεύματος αέρα που ψύχει τα πτερύγια.

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyA_50_0147.jpg

   

  Στις δυο προηγούμενες φωτογραφίες φαίνεται η ασύμμετρη τοποθέτηση του ελάσματος στήριξης του block, και οι εσοχές στην απόληξη των πτερυγίων μέσα στις οποίες πιάνουν τα συρμάτινα ελάσματα στήριξης των ανεμιστήρων.

   

  Το Block

  Είναι πραγματικά ογκώδες και παρά το ότι είναι λείο, μπορείς να διακρίνεις τις χαράξεις που έχει αφήσει η κατεργασία στο cold plate.

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyA_51_0150.jpg

   

  Τα δεκατέσσερα άκρα των heat pipes θέλουν το χώρο τους για να κατανεμηθούν, αλλά διατάσσοντάς τα σε τρία "επίπεδα" ανά πλευρά, όλα πάνε πρίμα!

  Αυτό όμως που δεν φαίνεται να πηγαίνει και τόσο καλά, είναι η επαφή των heat pipes με το cold plate.

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_71_222.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_72_224.jpg

   

  Πράγματι, αρκετά από αυτά, κυριολεκτικά δεν έχουν καμία επαφή με την κάτω πλάκα του block !

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_53_0156.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_55_0165.jpg 

   

  Από όποια πλευρά και να το δεις τα κενά είναι πολλά και αισθητά, βεβαίως το πολύ μεγάλο μέγεθος του cold plate μας βάζει σε σκέψεις και . . .

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_68_214.jpg

   

  . . . παχύμετρο και έχουμε και λέμε: Πλάτος cold plate = 48,5mm   /   Πλάτος άνω τμήματος block = 33mm.

  Συνεπώς το πλάτος του άνω τμήματος του block υπερκαλύπτει κατά πολύ τον "κρύσταλλο" (DIE) οποιασδήποτε CPU με την οποία είναι συμβατή η ψύκτρα. 

  Αλλά η Noctua, εκμεταλλευόμενη την άριστη θερμική αγωγιμότητα του χαλκού που χρησιμοποιεί και το πάχος του (min=2mm), κάνει το το cold plate ακόμα μεγαλύτερο έτσι ώστε να απορροφήσει την θερμότητα ακόμα και από τα περιμετρικά σημεία του καλύμματος του CPU  DIE και χρησιμοποιεί αυτά τα 7,7 mm που έχει "αέρα" από κάθε πλευρά, για να κάμψει προοδευτικά τα Heat pipes προκειμένου να αποφύγει τις έντονες ρικνώσεις, πού -όπως και να το κάνουμε- δεν σημαίνουν καλά πράγματα ούτε για την ποιότητα της κατασκευής ούτε και για την θερμοαγωγιμότητα του συγκεκριμένου heat pipe!

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_69_216.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_70_220.jpg

   

  Στην κρίσιμη περιοχή όμως, τα heat pipes όχι μόνο έχουν τέλεια εφαρμογή με το block αλλά είναι και επιμελώς συγκολλημένα με αυτό!

  Αυτό που μας κάνει ακόμα θετικότερη εντύπωση είναι το εξαιρετικά μεγάλο πάχος (min=7mm) του άνω τμήματος του block που εγγυάται την άριστη ισοκατανομή του θερμικού φορτίου σε όλα τα heat pipes, πράγμα που βελτιώνει ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα της ψύκτρας.

  Για την ακρίβεια της συναρμογής της επάνω πλάκας του block με την κάτω (cold plate) φροντίζει η διαμόρφωση που έχει η άνω πλάκα μέσα στην οποία "κάθεται" το cold plate (κάτω αριστερά).

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_60_0176.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_56_0166.jpg

   

   

  Με την ίδια επιμέλεια είναι συγκολλημένα τα heat pipes και στα πτερύγια, όπως μπορούμε να διακρίνουμε (άνω δεξιά) από τα ίχνη της κόλλησης που φαίνονται στα σημεία που αυτά υποδέχονται τα heat pipes.  Και από αυτή τη γωνία παρατήρησης διαπιστώνουμε ότι οι ρικνώσεις στα heat pipes είναι ελάχιστες και σαφώς απέχουν πολύ από του να αποτελούν πρόβλημα άλλο από αισθητικό.

   

  Η επιφάνεια του Cold plate

  Αυτή η φωτογραφία με παίδεψε πολύ ώρα, γιατί ενώ υπάρχουν οι γραμμώσεις που αφήνει η  CNC κατεργασία της επιφάνειας του cold plate, αυτές είναι πολύ δύσκολο να φανούν σωστά στο φακό!

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_61_0188.jpg

   

  Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν οι μικροσκοπικές αυτές αυλακώσεις "απορροφώντας" την τυχούσα περίσσεια της θερμοαγώγιμης πάστας, επιτρέπουν την καλύτερη επαφή του cold plate με το CPU heat spreader στην περίπτωση που πράγματι έχουμε βάλει περισσότερη πάστα.  H Noctua ακολουθεί αυτήν τη τεχνική , αλλά με τους δικούς της όρους, φροντίζοντας οι αυλακώσεις να είναι πραγματικά πολύ μικρές και πετυχαίνει τη "χρυσή τομή" ανάμεσα στην αντιμετώπιση των αστοχιών της εφαρμογής του T.I.M. και της λείας επιφάνειας που -έστω και με πολλές απαιτήσεις στην εφαρμογή της θερμοαγώγιμης- εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή επαφή των δύο επιφανειών.

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_62_0198.jpg

   

  Πράγματι η κατεργασία της επιφάνειας του cold plate έχει σταματήσει λίγο πριν το "απόλυτο" mirror like ! 

  Οι δοκιμές που κάναμε και ο έλεγχος της διασποράς της Θερμοαγώγιμης πάστας, δικαιώνουν την επιλογή της κατασκευάστριας, καθώς υπάρχει πάρα πολύ καλή διασπορά της πάστας!

   

  Η συναρμογή των τμημάτων της ψύκτρας.

  Είδαμε λίγο πιο πριν τη συναρμογή των heat pipes στο block, εξίσου προσεκτική δουλειά έχει γίνει σε κάθε επαφή των χάλκινων heat pipes με τα αλουμινένια πτερύγια.

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_58_0171.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_57_0168.jpg

   

  Για να δοθεί χώρος να καμφθούν τα πολύ εσωτερικά heat pipes τα τρία κάτω πτερύγια κόπηκαν στην επίμαχη περιοχή.

  Όλα δε, είναι συγκολλημένα μεταξύ τους . . .

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_64_203.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_65_205.jpg

   

  . . . με την "ευλαβική" θα έλεγες προσοχή, της χειροποίητης δουλειάς!

  Φυσικά οι κολλήσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν με το χέρι, απλά αυτή ή τόσο καλή εικόνα των κολλήσεων, δείχνει πόσο καλά έχει η Noctua προσαρμόσει την τεχνική συγκόλλησης brazing, στις ποιοτικές της απαιτήσεις.  Απλά δεν ξεφεύγει τίποτε!

   

  Οι ανεμιστήρες

  Οι δύο ανεμιστήρες που συνοδεύουν την NH_U12A είναι οι νέοι ανεμιστήρες των 120mm της Noctua, με κωδικό NF-A12x25 pwm και αποτελούν την  αιχμή του δόρατος της κατασκευάστριας σε ότι έχει να κάνει με ανεμιστήρες. Η ανάπτυξή τους κράτησε σχεδόν πέντε χρόνια και τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνουν είναι  πολλά και πραγματικά αποτελούν ορόσημο στην αθόρυβη και αποτελεσματική ψύξη!

  Με αυτούς ασχοληθήκαμε εκτενώς στην προηγούμενη παρουσίασή μας την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ: Noctua NF-A12x25 and Noctua NF-P12 Redux series fans, review 

  Έτσι θα αποφύγουμε εδώ την εκ βάθρων ανάλυσή τους και θα αρκεστούμε σε μια πολύ σύντομη παρουσίασή τους.

   

  large.Noctua-NH-U12A_Fans_72_226.jpg

   

  Οι ανεμιστήρες ακολουθούν την ήδη δοκιμασμένη σχεδίαση των πτερυγίων με την έντονη προπορεία του ακροπτερύγιου να καθορίζει παράλληλα την υψηλή απόδοση και τον χαμηλό θόρυβο, με τη διαφορά ότι η Noctua ώθησε τα πράγματα στα άκρα και κατόρθωσε να πετύχει την κατασκευή ενός ανεμιστήρα ικανού, να δώσει τη δυνατότητα σε μια ψύκτρα των 120 mm να ανταγωνιστεί στα ίσια ψύκτρες των 140 mm!

   

  large.Noctua-NH-U12A_Fans_74_229.jpg  large.Noctua-NH-U12A_Fans_73_228.jpg

   

  Η φτερωτή με τα εννέα πολύ "λοξά" πτερύγια έχει μεγάλη στιβαρότητα και ακαμψία χάρις στο νέο υλικό που την αποτελεί, το Sterrox, το οποίο αναπτύχθηκε από την Noctua προκειμένου να μπορέσει να μπορέσει να πετύχει τη βασική ιδιότητα του ανεμιστήρα αυτού, που δεν είναι άλλη από το ότι τα πτερύγια του ανεμιστήρα στρέφονται εξαιρετικά κοντά στο πλαίσιό του. 

   

  large.Noctua-NH-U12A_Fans_75_235.jpg  large.Noctua-NH-U12A_Fans_76_241.jpg

   

  Η απόσταση αυτή είναι μόλις 0,5mm και η επίτευξή της ήταν απαραίτητη προκειμένου να αυξηθεί η πίεση που μπορεί να παράγει ο ανεμιστήρας, να αυξηθεί η παροχή του κάτω από συνθήκες υψηλής στατικής πίεσης και παράλληλα να μειωθεί ο θόρυβος που χρειάζεται για να γίνουν τα δύο προηγούμενα !

  Στην όλη άκαμπτη κατασκευή συμβάλει πολύ και η νέα μεταλλική υποδομή της βάσης της φτερωτής, καθώς και η επίσης μεταλλική εμφύτευση του άξονά της, που μειώνει κατά πολύ τους κραδασμούς και συμβάλει στον παραπέρα περιορισμό του θορύβου.

  Φυσικά δεν λείπουν και οι άλλες τεχνολογίες μείωσης του θορύβου που έχει αναπτύξει η Noctua, όπως είναι το βαθμιδωτό χείλος εισόδου στο πλαίσιο του ανεμιστήρα και τα κανάλια επιτάχυνσης της ροής του αέρα στην πλευρά υποπίεσης των ακροπτερυγίων, αλλά για όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα υπάρχει μια πολύ πιο ενδελεχής παρουσίαση για όποιον φίλο θέλει να φρεσκάρει τη μνήμη του! 

   

   

  Θέματα συμβατότητας και εγκατάστασης

  Η Noctua NH-U12A είναι απίθανο να σας φέρει δυσκολία με την μητρική σας καθώς έχει εκτεταμένη συμβατότητα με την πλειοψηφία από αυτές.

  Σε αυτό βοηθάει και το ότι δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τις μνήμες που έχουν μεγάλες ψύκτρες, αλλά καλού κακού δεν χάνετε τίποτε αν συμβουλευτείτε τα παραπάνω link :

          Socket Compatibility : https://noctua.at/en/support/compatibility-lists

          CPU Compatibility :  https://noctua.at/en/support/compatibility-lists/cpu

          Main-board Compatibility: https://noctua.at/en/nh-u12a/comp

          Case Compatibility: https://noctua.at/en/nh-u12a/ccomp

  Καθώς επίσης και το εκτεταμένο παράρτημα με τις συχνές ερωτήσεις. 

           FAQs :  https://noctua.at/en/nh-u12a/faq

   

  Πέρα από αυτά, επίσης βέβαιο είναι ότι δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με την ενδεχομένως παρακείμενη κάρτα γραφικών καθώς το πλάτος της ψύκτρας είναι μόλις 125mm και όπως μπορούμε να δούμε στα δύο σχέδια που ακολουθούν . . .

  large.1836212447_NoctuaNH-U12A_Sideview_21h42m01s_001_.jpg

  Τόσο όσον αφορά στην συμβατότητα με τις μνήμες που έχουν υψηλές ψύκτρες, αλλά και όσον αφορά στο "πάτημα" της ψύκτρας . . .

  large.1168826354_NoctuaNH-U12A_Top-view_21h42m40s_002_.jpg

  . . . είναι πολύ δύσκολο να συναντήσετε κάποιο πρόβλημα.

   

  Εδώ να σημειώσουμε ότι αν έχετε παλαιότερο socket ( LGA775, LGA1366) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την NH-U12A παραγγέλλοντας το LGA 1366, LGA 775 sockets mounting kit ΝΜ-Ι3  και μάλιστα χωρίς να πληρώσετε, αρκεί να ισχύουν τα παρακάτω :

   

  Owners of Noctua CPU coolers* can obtain the NM-I3 Mounting-Kit free of charge via this form. A proof of purchase (photo, scan or screenshot of the invoice) of both a Noctua CPU cooler and either a socket 775/1366 mainboard or socket 775/1366 CPU are required.

   

  Η εγκατάσταση της ψύκτρας με την βοήθεια του Secufirm2 mounting kit είναι απλά παιχνίδι!

  Οι οδηγίες είναι πραγματικά διαφωτιστικές και όλα θα τελειώσουν, σωστά και χωρίς άγχος σε μερικά λεπτά!

  Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να χρησιμοποιήσετε το σωστό Installation manual ανάλογα με τον επεξεργαστή σας (υπάρχουν τρία συνολικά) και όλα τα άλλα είναι "τυφλοσούρτης" !

  Αλλά για τους φίλους που είναι  "οπτικοακουστικοί τύποι" υπάρχουν από την κατασκευάστρια μια σειρά από Installation video:)

   

   

  Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

  Περί κολλήσεων συνέχεια!

  Τα πτερύγια που "κόπηκαν" είναι τρία και το πέρασμα των heat pipes γίνεται με αρκετό "αέρα" από αυτά και φυσικά οι κολλήσεις είναι όπως πρέπει.

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_59_0174.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_67_213.jpg

   

  Για την τακτοποιημένη απόσταση μεταξύ των πτερυγίων φροντίζει το σύστημα εκτόνωσης των οπών συναρμογής που δημιουργεί μικρούς κυλίνδρους/αποστάτες σε κάθε πτερύγιο, οι οποίοι εξασφαλίζουν την σωστή τοποθέτηση των πτερυγίων.

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerBodyD_66_210.jpg 

  Και φυσικά η μέθοδος συγκόλλησης brazing, εδώ, στον απρόσιτο χώρο ανάμεσα στα πτερύγια, βρίσκεται στο "στοιχείο" της και αποδίδει τέλεια συγκόλληση μεταξύ των heat pipes και των πτερυγίων.  Αυτό βεβαίως απαιτεί πολύ προσεκτικές διαδικασίες και αυστηρό έλεγχο των συνθηκών, αλλά αν θέλεις το "απόλυτο" και αυτό που θα διαρκέσει "μια ζωή", τότε δεν έχεις και πολλές επιλογές!  :)

   

  Η επιπεδότητα του Cold Plate

  Τα φίλερ και η ρίγα ελέγχου δείχνουν :

   

  large.Coold-Plate-Flatness_01a_Noctua_NH-U12A_20190702_183621.jpg    large.Coold-Plate-Flatness_02a_Noctua_NH-U12A_20190702_183621a.jpg

   

  Παράλληλα με τον άξονα των heat pipes η κυρτότητα είναι ~60μm, ενώ κάθετα προς αυτά - παράλληλα προς τη ροή του αέρα διαμέσου της ψύκτρας- η κυρτότητα είναι αισθητά μικρότερη καθώς μόλις φτάνει στα 10μm.

   

  Η διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας (T.I.M.)

  Η εικόνα που παίρνουμε από την διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας, επιβεβαιώνει τις μετρήσεις επιπεδότητας.

   

  large.MX-4_2nd-apply_Loader_01_@Noctua-NH-U12A__20190510_211002.jpg    large.MX-4_2nd-apply_ColdPlate-01_@Noctua-NH-U12A__20190510_211059.jpg

   

  Δεδομένου ότι η πλάκα του Loader έχει τελείως επίπεδη και ανελαστική επιφάνεια, η διασπορά της T.I.M. ανακλά την επιπεδότητα του cold plate.

  Έτσι κάθετα στα heat pipes -παράλληλα με το έλασμα στήριξης της ψύκτρας, μεταξύ των δύο επιφανειών έχει απομείνει μια ελάχιστη ποσότητα πάστας, και όσο πλησιάζουμε προς τις δύο παράλληλες αυτού του άξονα ακμές (στις φωτογραφίες είναι η πάνω και η κάτω) η ποσότητα της θερμοαγώγιμης αυξάνει ελαφρά.

  Σε μια  εφαρμογή σε πραγματική CPU, όπου υπάρχει κάποια ελάχιστη ελαστικότητα και η ελαφρώς κοίλη διαμόρφωση του CPU heat spreader, η ήδη καλή εφαρμογή του cold plate θα είναι ακόμα καλύτερη από αυτήν των φωτογραφιών!

   

  Η ηλεκτρική συμπεριφορά των ανεμιστήρων πάνω στην ψύκτρα

  Δεν θα αφήναμε χωρίς μια πιο κοντινή ματιά τα "καμάρια" της Noctua. 

  Για να δούμε λοιπόν σε δύο γραφήματα πως συμπεριφέρονται οι δύο NF-A12x25 pwm πάνω στην ψύκτρα σαν ζευγάρι.

   

  Α. Γράφημα μεταβολής της απορροφούμενης ισχύος, της ταχύτητας περιστροφής και του θορύβου ως προς το Duty Cycle του PWM σήματος που οδηγεί τους ανεμιστήρες (είτε από το αντίστοιχο fan header της μητρικής μας, είτε από κάποιον κατάλληλο fan controller)

   

  large.2111659798_CSF_01_X_900x600_Fans-On-Cooler-Measur_vs-DuCy_62.png

   

  Η τελείως ομαλή μεταβολή του γραφήματος της ισχύος (θυμίζω εδώ ότι μετράμε και τους δύο ανεμιστήρες ταυτόχρονα), καθώς και η γραμμική σχεδόν σχέση του Duty Cycle (DuCy) του PWM σήματος ελέγχου των ανεμιστήρων, με την ταχύτητα περιστροφής τους, δείχνει την εξαίρετη δουλειά που έχει γίνει στο ηλεκτρικό / ηλεκτρονικό κομμάτι των ανεμιστήρων.

  Και επισφράγισμα σε αυτό έρχεται η καμπύλη του θορύβου που την κοιτάς και "δεν  πιστεύεις" ότι δυο ανεμιστήρες στις 2100rpm, πάνω στην ψύκτρα και με το dB(A) meter στο μισό μέτρο απόσταση, παράγουν μόνο 39,0 dB(A) !

   

  B. Γράφημα μεταβολής της απορροφούμενης ισχύος, του Duty Cycle και του θορύβου ως προς την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων.

   

  large.550479205_CSF_02_X_900x600_Fans-On-Cooler-Measur_vs-RPM_63.png

   

  Ανάλογη είναι η εικόνα και με βάση τις στροφές των ανεμιστήρων. 

  Αυτό που έχουμε να μεταφέρουμε σαν πείρα μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες επαφής μαζί τους και μετά από εξαντλητικές δοκιμές, είναι ότι είναι οι πιο ήσυχοι ανεμιστήρες, που μπορούν πράγματι να κάνουν τη διαφορά, γιατί η σχεδίασή τους έκανε εφικτή την υψηλή απόδοση και μάλιστα κάτω από συνθήκες σχετικά υψηλής στατικής πίεσης, χωρίς ο εξαιρετικά χαμηλός θόρυβός τους, να έχει καμία σχέση, με αυτό που μέχρι τώρα -στο όνομα ανάλογων επιδόσεων- εθεωρείτο αποδεκτός θόρυβος!

   

  Φυσικά όλα αυτά ενισχύονται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι η Noctua NH-U12A είναι μια ψύκτρα με ενεργό συνολικό όγκο ούτε καν 1,5 lit, αλλά γι αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε αρκετά στο κεφάλαιο των Μετρήσεων που ακολουθεί . . . :)

   

   

  Μετρήσεις 

  Εδώ  μπορούμε να δούμε την συνοπτική εικόνα της Noctua NH-U12A, έτσι όπως καταγράφηκε στις  τυπικές δοκιμές (60 - 360 Watt)  που έγιναν και μιλάμε τόσο  για την αμφίπλευρη PUSH-PULL διάταξη των  ανεμιστήρων,  όσο και τις μονόπλευρες PUSH και PULL.
  Αλλά πριν προχωρήσετε, καλό είναι για όσους θέλουν να θυμηθούν τις συντομογραφίες που χρησιμοποιούμε, να διαβάσουν τις επεξηγήσεις που ακολουθούν στο spoiler! 

  Spoiler

  1. Πιστεύω να έχετε πλέον εξοικειωθεί με τις αναγκαστικές συντομογραφίες που χρησιμοποιώ , αλλά καλού κακού να αναφέρω ένα δυο παραδείγματα, για τους νεότερους της παρέας.

   

  HoPusPulLo = Ho Pus-Pul Lo = Horizontal / Push-Pull / Low (Προσανατολισμός radiator / Διάταξη ανεμιστήρων / Air Flow )

   

  2. Στις δοκιμές που έγιναν προσδιορίζεται πλέον και ο ακριβής προσανατολισμός του radiator, όσον αφορά στην θέση που έχει η είσοδος του θερμού υγρού που έρχεται από την αντλία και του ψυχρότερου που επιστρέφει προς αυτήν.

   

  La_HUCD_PusPul_Me = Lateral (Hot Input>>Up, Cold Output>>Down) / Push- Pull / Medium

   

  Η προσθήκη αυτή έγινε για να μπορούμε να δούμε σε πιο προσανατολισμό το radiator αποδίδει καλύτερα.

   

  3. Επίσης, μιας και είναι ολοένα και συχνότερο το φαινόμενο να μας έρχονται ψύκτρες με προεγκαταστημένη την θερμοαγώγιμη πάστα, προσθέσαμε και ένα επιπλέον διακριτικό στις δοκιμές που μας δίνει τις συνθήκες δοκιμής τόσο για την πάστα , όσο και για τους χρησιμοποιούμενους ανεμιστήρες:

   

  STSF = Stock TIM - Stock Fan
  RTSF = Reference TIM - Stock Fan
  RTRF= Reference TIM - Reference Fan

   

  Με βάση αυτά, μια συντομογραφία σαν αυτή : Ex-3_LaPusPulAll_RTRF_HUCD σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με το:

   

  Extra test No3_Lateral_Push-Pull_All air flows_Reference TIM_ Reference Fan_ Rad Hot Inlet=Up_Rad Cold Outlet=Down

   

  Σε αυτήν την παρουσίαση θα έχουμε αρκετά νούμερα να δούμε, και λόγω μιας -για καλούς λόγους !- παρέκκλισης που θα κάνουμε, αυτά θα είναι ακόμα περισσότερα!

  Ας βάλουμε λοιπόν σε μια σειρά τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν όταν ελέγχουμε αν μια ψύκτρα κάνει για την δουλειά μας, γιατί -το έχουμε πει πολλές φορές από αυτή τη θέση- καλοί είναι οι αριθμοί αλλά υπάρχει και η ουσία και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι προσωπικοί υπολογιστές έπαψαν να είναι κάτι «αξιοπερίεργο» και σπάνιο, στο οποίο συγχωρείς τα «παράπλευρα» προβλήματα, όπως π.χ. είναι ο θόρυβος.

  Το σύστημα ψύξης ενός PC είναι αυτό που κυρίως θα καθορίσει αν ο υπολογιστής μας είναι ένας διακριτικός βοηθός, ή ένας απαιτητικός «δυνάστης» και οι βασικές παράμετροι επιλογής του είναι τρεις: Όγκος, θερμική απόδοση (Δθ) και θόρυβος που παράγει.

  Με αυτά κατά νου, ας πάμε να δούμε τον πρώτο συνοπτικό πίνακα.

   

  Α.  Σύνοψη βασικής θερμικής συμπεριφοράς με την Τ.Ι.Μ. αναφοράς  (Arctic MX-4)
  Στον πίνακα που ακολουθεί έχουν συμπεριληφθεί οι δοκιμές που έγιναν  σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις στους ακόλουθους προσανατολισμούς  ροής  αέρα και setup στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί η θερμοαγώγιμη πάστα αναφοράς που χρησιμοποιούμε (Arctic MX-4):

  1. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την MX-4 TIM.  ( Table   Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  2. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την MX-4 TIM.  (Table  Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  3. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PULL με την MX-4 TIM.   (Table       Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  4. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την MX-4 TIM.    (Table       Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  5. Μετρήσεις κατακόρυφου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την MX-4 TIM.    (Table       Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )

   

  large.2059440700_Thermal-Behavior_RTSF-Xb_01_Sumary-Table_Noctua-NH-U12A_74.png

   

  Με θόρυβο 39,0 dB(A) δεν βάζει υποψηφιότητα για την πιο αθόρυβη ψύκτρα!

  Ευτυχώς όμως για την Noctua,  τα dB(A) δεν «τα λένε όλα», υπάρχει και η χροιά του θορύβου, την οποία δεν μπορεί να την πιάσει το d(B(A) meter και αυτή είναι που κάνει τη διαφορά! Δυστυχώς φασματόμετρο δεν έχουμε, οπότε θα πρέπει να με εμπιστευτείτε. 

  Ο θόρυβος που παράγει είναι ένα χαμηλό «ομοιογενές» φύσημα  στο οποίο δεν μπορείς να διακρίνεις εξάρσεις, δεν υπάρχουν κάποιες συχνότητες που «ακούγονται» πιο έντονα, και απουσιάζουν οι τόσο ενοχλητικοί συντονισμοί.

  Ειλικρινά, κοιτάς την ψύκτρα που έχει δυο ανεμιστήρες να στρέφονται στις 2100rpm και δεν το πιστεύεις ότι πρέπει να πλησιάσεις πολύ για να αρχίσει ο θόρυβός της να «προβάλει» από τον θόρυβο του περιβάλλοντος.

   

  Η ψύκτρα στο μέγιστο air flow ναι μεν διατηρεί -στα 360Watt- το Δθ στους ασφαλέστατους +38,5 οC, αλλά και πάλι δεν έχει τα «φόντα» να δρέψει τις δάφνες της υψηλής απόδοσης!

  Θα χρειαστεί να δούμε τον τρίτο παράγοντα για να καταλάβουμε πόσο λάθος είναι ο "μονοδιάστατος" τρόπος αξιολόγησης, γιατί με ενεργό όγκο (πτερύγια + ανεμιστήρες) κάτι λιγότερο από 1,5 lit, η Noctua NH-U12A, θέτει -κυριολεκτικά- νέα ορόσημα όχι μόνο στο τι σημαίνει αθόρυβη αποτελεσματικότητα, αλλά και  στον όγκο που απαιτείται γι’  αυτήν! 

  Για να το αντιληφθούμε αυτό θα παραθέσω συγκριτικά στοιχεία από την NH-U12A και από δυο άλλες αντιπροσωπευτικές κορυφαίες ψύκτρες, δίνοντας για όλες τον συνολικό όγκο τους:

   

  1.       Noctua NH-U12A, όπου Hi-Noise = 39,0 dB(A), Total-Vol*=~2,212 lit

  Δθ (360W) = 38,54 oC  και  Δθ (240W) = 26,54 oC

  2.       Corsair Hydro H150i PRO RGB, όπου Hi-Noise = 39,6 dB(A), Total-Vol*=~3,285 lit

  Δθ (360W) = 36,03 o και  Δθ (240W) = 24,32 oC

  3.       Noctua NH-D15 SE-AM4, όπου Hi-Noise = 39,9 dB(A), Total-Vol*=~3,985 lit

  Δθ (360W) = 37,04 oC  και  Δθ (240W) = 25,57 oC

  {*Total-Vol = Ο συνολικός χώρος που καταλαμβάνει η ψύκτρα πάνω στην μητρική, συμπεριλαμβανομένου και του χώρου κάτω από αυτήν.}

   

  Το πράγμα μιλάει από μόνο του !

  • Η σημερινή φιλοξενούμενη του TheLab, συγκρινόμενη με μια 3x120 ΑΙΟ η οποία έχει κατά ~48,5% μεγαλύτερο όγκο, κατορθώνει να υστερεί μόνο 2 – 2,5 οC από αυτήν και μάλιστα, παράγοντας και ελαφρά λιγότερο θόρυβο !
  • Αν δε, την συγκρίνουμε με την «ομόσταυλη» κορυφαία αερόψυκτρα, τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά, καθώς την ακολουθεί με διαφορά μόνο 1 – 1,5 οC, ενώ ο όγκος της προπορευόμενης είναι  ~80%  μεγαλύτερος από αυτόν της NH-U12A και -«κερασάκι στην τούρτα»- αυτό το πετυχαίνει κάνοντας και σχεδόν 1 dB(A) λιγότερο θόρυβο!
  • Νομίζω ότι τώρα έχουμε την πλήρη εικόνα της Noctua NH-U12A, η οποία απολύτως δικαιολογημένα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων όσων ψάχνουν για «ανθρώπινες» συνθήκες συμβίωσης με τον προσωπικό τους υπολογιστή!
  • Είναι μαζεμένη, είναι αθόρυβη και  πολύ λίγο υστερεί από τις κορυφαίες  ψύκτρες-"Μαμούθ"!  Τα «έχει όλα και συμφέρει» δηλαδή !  :)

   

  Πέρα όμως από τα «βασικά», ας δούμε και μερικά ακόμα ενδιαφέροντα για τα οποία θα μας διευκολύνει ένα γράφημα όσων βρίσκονται στον προηγούμενο πίνακα.

   

  large.1648473868_Thermal-Behavior_RTSF-Z_01_Sumary-Graph_1000x720_Noctua-NH-U12A_74.png

   

  1.       Η θερμική συμπεριφορά της Noctua NH-U12A, έχει υποδειγματική γραμμικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι την μέγιστη ισχύ των 360 Watt η ψύκτρα «αισθάνεται» στο στοιχείο της ! 

  Οι καμπύλες εξέλιξης του Δθ είναι πρακτικά ευθείες και εμφανίζουν μια αξιοσημείωτη ομοιότητα ανάπτυξης σε κάθε ένα από τα air flow των δοκιμών.

  2.       Ακριβώς την ίδια γραμμικότητα επιδεικνύει και στα setup με ένα ανεμιστήρα, όπου βεβαίως το Pull setup -όπως είναι φυσικό- υστερεί αισθητά*.  Αντίθετα,  το Push setup μολονότι υστερεί σε σχέση με το Push-Pull δεν παύει -εκμεταλλευόμενο τις μεγάλες δυνατότητες του ανεμιστήρα NF-A12x25 pwm- να αποτελεί μια δόκιμη λύση σε περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα χώρου και έχουμε και 1,3 dB(A) λιγότερο θόρυβο στο μέγιστο air flow.      *(γι’ αυτό και δεν ασχοληθήκαμε μαζί του, μιας και είναι εξόχως απίθανο να προτιμηθεί στην πράξη).

  3.       Αυτό όμως που είναι  σημαντικότερο από ότι έχουμε πει μέχρι τώρα, είναι ότι, η πιο συνήθης τοποθέτηση της ψύκτρας (Πλάγια / Lateral), είναι και η πιο αποτελεσματική!  Πρακτικά, η πλάγια τοποθέτηση (μοβ) δύσκολα διακρίνεται από την οριζόντια (μαύρο), ή οποία την ακολουθεί κατά πόδας στο υψηλό air flow, για να την προσπεράσει -έστω και ελάχιστα- όπως είναι φυσικό, στα χαμηλότερα air flow.

  4.       Η κατακόρυφη τοποθέτηση, υστερεί ελαφρά και των δύο άλλων. Το πώς το κατάφερε αυτό η Noctua . . . μη με ρωτάτε !  :)

  5.       Τελευταίο, αλλά όχι σε σπουδαιότητα, είναι ότι, η ήδη από το υψηλό air flow διακριτική λειτουργία της ψύκτρας,  στο  μέσο air flow με 32,1dB(A), δεν ξεχωρίζει από τους θορύβους ενός σχετικά ήσυχου χώρου, για να καταλήξει στο χαμηλό air flow με 29,1dB(A), να μην ακούγεται καθόλου . . . "ανεξαρτήτως" του χώρου!

  {Υπενθυμίζω ότι ο θόρυβος σε ένα ήσυχο δωμάτιο πόλης το βράδυ, είναι περίπου 34 dB(A), ενώ ο χώρος που γίνονται οι μετρήσεις του TheLab.gr έχει αρκετά χαμηλότερο υπόβαθρο θορύβου (28,0 – 28,7 dB(A))}

  6.       Στα ακόμα χαμηλότερα air flow η Noctua NH-U12A, παρά το ότι μόνο οπτικά μπορείς να καταλάβεις ότι δουλεύει (!), εξακολουθεί και κρατάει τον επεξεργαστή μας ασφαλή, και αν είμαστε λογικοί, μπορεί να υποστηρίξει εύκολα κάθε εφαρμογή μας που απαιτεί απόλυτο dead silence ακόμα και σε ένα πολύ ήσυχο χώρο!

   

  Β.   Θερμική συμπεριφορά με την Τ.Ι.Μ. που συνοδεύει την ψύκτρα (Stock T.I.M. /  Noctua NT-H1)  

  Σας αναφέραμε πιο πριν, ότι στη σημερινή παρουσίαση έχουμε μια μικρή παρέκκλιση για πολύ καλούς λόγους.

  Το αίτιο αυτής της παρέκκλισης είναι ότι η Noctua κατασκεύασε μια νέα θερμοαγώγιμη πάστα την Noctua NT-H2 ή οποία είναι -κατά τα λεγόμενα της κατασκευάστριας- ελαφρά καλύτερη της NT-H1.

  Αποφασίσαμε λοιπόν -παρά το ότι για τις θερμοαγώγιμες αυτές πάστες θα γίνει ειδική παρουσίαση- να κάνουμε και εδώ κάποιες μετρήσεις με αυτές για να δούμε περί τίνος πρόκειται, έτσι σαν πρόγευση!

  Φυσικά αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν βάση σύγκρισης με την ως τώρα αναπτυσσόμενη βάση σύγκρισης των ψυκτρών, αλλά σε μια  συγκεκριμένη ψύκτρα, μπορούμε κάλλιστα  να δούμε τι διαφορές παρουσιάζουν οι τρεις θερμοαγώγιμες πάστες.

   

  Στον πίνακα που ακολουθεί έχουν συμπεριληφθεί οι δοκιμές που έγιναν  σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις στους ακόλουθους προσανατολισμούς  ροής  αέρα και setup στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί η θερμοαγώγιμη πάστα που έρχεται μαζί με την ψύκτρα: (Noctua NT-H1).

  1. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Noctua NT-H1.    (Table       Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  2. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Noctua NT-H1.   (Table        Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  3. Μετρήσεις κατακόρυφου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Noctua NT-H1   (Table  Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )

   

  large.270459624_Thermal-Behavior_STSF-X_01_Sumary-Table_Noctua-NH-U12A_74.png

   

  Από ότι εύκολα μπορούμε να δούμε, με την εμπεριεχόμενη στη συσκευασία της θερμοαγώγιμη πάστα, η συμπεριφορά της ψύκτρας είναι σχεδόν η ίδια με αυτήν που έχει όταν χρησιμοποιούμε την πάστα αναφοράς (Arctic MX-4).

   

  large.1732518447_Thermal-Behavior_STSF-X_02_Sumary-Graph_Noctua-NH-U12A_74.png

   

  Στο γράφημα των μετρήσεων με την Noctua NT-H1, διαπιστώνουμε όπως και πριν ότι η κατακόρυφη τοποθέτηση της ψύκτρας υστερεί ελαφρά σε απόδοση  και ότι στις επιδόσεις της τόσο σε οριζόντια, όσο και στην "δημοφιλέστερη" πλάγια τοποθέτηση προηγείται ελάχιστα η πλάγια.

  Η γραμμικότητα φυσικά είναι υποδειγματική και οι ευτυχείς κάτοχοι . . . ευτυχέστεροι ! :)

   

  Γ.   Θερμική συμπεριφορά με την νέα Τ.Ι.Μ. που διαθέτει τώρα η Noctua (Alternative T.I.M. / Noctua NT-H2)  

  Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αν οι -ομολογουμένως μετριοπαθείς-  ανακοινώσεις της κατασκευάστριας είναι βάσιμες και πόσο!

   

  Στον πίνακα που ακολουθεί έχουν συμπεριληφθεί οι δοκιμές που έγιναν  σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις στους ακόλουθους προσανατολισμούς  ροής  αέρα και setup στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί η θερμοαγώγιμη πάστα  (Noctua NT-H2):

  1. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Noctua NT-H2.   (Table       Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  2. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την Noctua NT-H2.    (Table  Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  3. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Noctua NT-H2.   (Table       Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  4. Μετρήσεις κατακόρυφου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Noctua NT-H2   (Table       Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )

   

  large.478973617_Thermal-Behavior_ATSF-X_01_Sumary-Table_Noctua-NH-U12A_74.png

   

  Και πραγματικά η συμπεριφορά της ψύκτρας είναι βελτιωμένη κατά 1  έως 1,5 οC μιλώντας για το υψηλό air flow.

  Καθόλου άσχημα θα έλεγα, καθώς οι διαφορές αυτές δεν έρχονται εύκολα.

  Βεβαίως εδώ σας χρωστάμε ένα ακόμα έλεγχο που έχει να κάνει με την δήλωση της κατασκευάστριας ότι οι διαφορές που παρατηρούνται είναι πιο έντονες όσο υψηλότερα ανεβαίνουμε σε θερμική καταπόνηση.  Επιφυλασσόμαστε λοιπόν για το "Εις βάθος" κεφάλαιο ! 

   

  large.1770939731_Thermal-Behavior_ATSF-X_02_Sumary-Graph_Noctua-NH-U12A_74.png

   

  Μοναδική νέα παρατήρηση είναι το ότι η κατακόρυφη τοποθέτηση μοιάζει να ελαττώνει την ούτως ή άλλως μικρή απόστασή της από τους δύο άλλους προσανατολισμούς.

  Να πω εδώ για τους φίλους που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις διαφορές αυτές και ήδη κουράστηκαν με το πάνω κάτω στην οθόνη, ότι στο επόμενο κεφάλαιο θα υπάρχουν συγκριτικά διαγράμματα και με τις τρεις θερμοαγώγιμες πάστες και θα μπορούν με την άνεσή τους να τα μελετήσουν. 

   

   

  Μετρήσεις εις βάθος και γραφήματα

  Στον τομέα αυτό, όπως ξέρετε παρουσιάζουμε μόνο τα θέματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς  η πλήρης έκθεση όλων των μετρήσεων που γίνονται, σε πλήρη λεπτομέρεια,  θυμίζει μικρή "διατριβή" και αυτό λειτουργεί εις βάρος των σημείων που κάθε φορά έχουν ιδιαίτερο χρηστικό ενδιαφέρον, κουράζοντας ενδεχομένως  τον αναγνώστη στη προσπάθεια να επικεντρωθεί στα σημαντικά! 

  Φυσικά  όλη η μέχρι τώρα παρουσιαζόμενη πληροφορία εξακολουθεί και παράγεται "αυτόματα" και είναι  ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη* αν χρειαστεί, τόσο στο σχολιασμό της παρουσίασης, όσο και σε όποιον φίλο θέλει να εμβαθύνει στο θέμα!

  (*)Οι μετρήσεις που έγιναν συνολικά μπορούν να βρεθούν εδώ:

  1. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Arctic MX-4.  ( Table   Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  2. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την Arctic MX-4.  (Table  Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  3. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PULL με την Arctic MX-4.   (Table       Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  4. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Arctic MX-4..  (Table       Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  5. Μετρήσεις κατακόρυφου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Arctic MX-4. (Table       Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  6. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Noctua NT-H1  (Table       Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  7. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Noctua NT-H1  (Table        Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  8. Μετρήσεις κατακόρυφου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Noctua NT-H1   (Table  Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  9. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Noctua NT-H2  (Table       Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  10. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την Noctua NT-H2.    (Table  Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  11. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Noctua NT-H2  (Table       Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )
  12. Μετρήσεις κατακόρυφου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την Noctua NT-H2   (Table       Delta-T Graph    Rca Graph   Cooling Capacity Graph )

   

  large.310580596_-Thermal-Behavior_RTSF-Xd_02_Sumary-Graph_1600x1070_Noctua-NH-U12A_74.png

   

  Το γενικό γράφημα θερμικής συμπεριφοράς με κάποιες "βοηθητικές" γραμμές αναδεικνύουν  την σχεδόν πλήρως γραμμική συμπεριφορά της Noctua NH-12A.

  1. Η αύξηση της θερμοκρασίας σε οποιοδήποτε air flow έχει γραμμική σχέση με την ανάλογη αύξηση της θερμικής καταπόνησης.
  2. Η αύξηση της θερμοκρασίας για την ίδια θερμική καταπόνηση (διακεκομμένες "οριζόντιες" γραμμές) σε σχέση με την μείωση του air flow,  είναι επίσης σχεδόν τελείως γραμμική, πράγμα που δείχνει αφενός την από μεριάς μας σωστή επιλογή των διάφορων air flow, και αφετέρου και πολύ σημαντικότερο, την εξαιρετική προβλεψιμότητα της συμπεριφοράς της ψύκτρας που φιλοξενούμε σήμερα!
  3. Θα πρέπει πραγματικά να το παρακάνουμε στην ελάττωση της ροής του αέρα, για να φανεί διαφορά στη συμπεριφορά της και αυτή περιορίζεται στην απότομη αλλαγή κλίσης των βοηθητικών γραμμών, καθώς -σε πείσμα των δικών μας προσπαθειών-  η ίδια η εξέλιξη της θερμοκρασίας στο εξαιρετικά χαμηλό air flow (ULo) (600rpm), παραμένει πρακτικά ευθεία! 

   

  Από αυτή τη θέση πολλές φορές έχουμε "εκθειάσει" ψύκτρες που παρουσιάζουν "πλήρως" γραμμική συμπεριφορά, σήμερα όμως είναι από τις λίγες φορές που έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε αυτό για μια συγκριτικά μικρή σε μέγεθος ψύκτρα, η οποία αντιμετωπίζει "στα ίσια"  ψύκτρες αρκετά ογκωδέστερες και μάλιστα παράγοντας και ελαφρά λιγότερο θόρυβο!

   

  Η θερμική συμπεριφορά σε πλάγια τοποθέτηση (La) με την θερμοαγώγιμη αναφοράς  (Arctic MX-4) και σε Push-Pull setup

  Στα πλαίσια της καλύτερης γνωριμίας μας με τις δυνατότητες της Noctua NH-U12A, ας δούμε την θερμική συμπεριφορά της λίγο πιο διεξοδικά.

  Τον πίνακα των μετρήσεων μπορείτε να τον βρείτε εδώ: Lateral Orientation Thermal Behavior @ Arctic MX-4

   

  large.1587417528_-Bo_02_Delta_T-Graph_LaPusPulAll5_RTSF_Noctua-NH-U12A_14.png

   

  Τα γραφήματα όλων των air flow είναι και από κοντά, πρακτικά, ευθείες, πράγμα που υποδηλώνει ότι ακόμα και τα 360 Watt η Noctua NH-U12A, απέχει αρκετά από το να δείξει σημεία "κόπωσης" !

  Για να δούμε όμως δυο πολύ πιο διαφωτιστικά διαγράμματα:

   

  large.170363531_-Bo_03_Rca-Graph_LaPusPulAll5_RTSF_Noctua-NH-U12A_15.png    large.38866887_-Bo_04_CoolCap-Graph_LaPusPulAll5_RTSF_Noctua-NH-U12A_16.png

   

  Στο αριστερό διάγραμμα έχουμε το ήδη αρκετά γνωστό γράφημα της μεταβολής της θερμικής αντίστασης ανάλογα με το εφαρμοζόμενο στην ψύκτρα θερμικό φορτίο.

  Όπως έχουμε κατά καιρούς πει, μια ψύκτρα -καθώς το υψηλότερο θερμικό φορτίο αυξάνει τη θερμοκρασία της- βελτιώνει την απόδοσή της.  Δηλαδή όσο πιο πολύ την "ζορίζουμε" τόσο πιο αποτελεσματικά δουλεύει. 

  Πράγματι στο γράφημα της Θερμικής Αντίστασης (Rca) βλέπουμε τις τέσσερις κάτω καμπύλες να έχουν ελαφρά μεν, αλλά σαφέστατα κατωφερή κλίση, καθώς το αυξανόμενο θερμικό φορτίο προκαλεί μείωση της θερμικής αντίστασης. Για παράδειγμα, στο υψηλό air flow η ψύκτρα από τα 60W μέχρι τα 360W αυξάνει την αποτελεσματικότητά της  κατά ~16%!

  Μόνο στο Ultra Low Air Flow (600 rpm) η καμπύλη από τα 180 Watt και μετά αρχίζει να ανηφορίζει ελαφρά, δείχνοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε πολλές απαιτήσεις ακόμα από αυτό το air flow !  :)  

   

  Αντίστοιχη εικόνα έχουμε και από το γράφημα της Ψυκτικής Ικανότητας, που μας λέει πόσα Watt θερμικής ισχύος χρειάζονται για να ανεβάσει η ψύκτρα την θερμοκρασία της κατά 1 ένα βαθμό Κελσίου.

  Από το υψηλό air flow έχουμε ότι στα 60 Watt η ψύκτρα χρειάζεται ~8W για να ανεβάσει ένα βαθμό θερμοκρασία, ενώ στα 360 W χρειάζεται ~9,3 W, με άλλα λόγια, η ικανότητά της να αποβάλλει το θερμικό φορτίο της στο περιβάλλον αυξάνει κατά ~ 16%, ποσοστό που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο!

  Αντίστοιχες καμπύλες που αφορούν τους άλλους προσανατολισμούς, μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας τα link που είναι στην αρχή αυτού του κεφαλαίου.

   

  Η θερμική συμπεριφορά σε κατακόρυφη τοποθέτηση (Ve) με την θερμοαγώγιμη αναφοράς  (Arctic MX-4) και σε Push-Pull setup

  Είπαμε προηγουμένως ότι η κατακόρυφη τοποθέτηση, υστερεί ελαφρά σε σχέση με τους  δύο άλλους βασικούς προσανατολισμούς της, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ψύκτρα παρουσιάζει κάποια άλλη διαφορά στη συμπεριφορά της.

  Τον πίνακα των μετρήσεων μπορείτε να τον βρείτε εδώ: Vertical Orientation Thermal Behavior @ Arctic MX-4

   

  large.1326391941_-Ao_02_Delta-T-Graph_VePusPulAll4_RTSF_Noctua-NH-U12A_02.png

   

  Η γραμμικότητα της θερμικής συμπεριφοράς της είναι παραδειγματική και η μέγιστη θερμική της υστέρηση σε σχέση με τους άλλους προσανατολισμούς είναι της τάξης του ενός βαθμού.

   

  large.140169819_-Ao_03_Rca-Graph_VePusPulAll4_RTSF_Noctua-NH-U12A_03-.png   large.1075578466_-Ao_04_CoolCap-Graph_VePusPulAll4_RTSF_Noctua-NH-U12A_04.png

   

  Ανάλογη και πιο ευκρινή εικόνα δίνουν και τα άλλα δύο βασικά διαγράμματα με τελικό και ασφαλές συμπέρασμα ότι η Noctua NH-U12A δεν έχει κανένα πρόβλημα να λειτουργήσει άριστα και σε κατακόρυφη θέση.

   

  Η Θερμική Αντίσταση της ψύκτρας

  Θα ήταν παράλειψή μας, αν δεν δοκιμάζαμε το που μπορεί να φτάσει η Noctua NH-U12A.  Την δοκιμάσαμε λοιπόν με έναν ανεμιστήρα πολύ μεγάλης στατικής πίεσης και παροχής που φυσικά δεν είναι για πραγματική εφαρμογή, αλλά θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε το μέχρι που έχει νόημα να "ψαχτούμε" αν θελήσουμε να πάρουμε κάτι παραπάνω από την ψύκτρα μας.

  Ο πίνακας τιμών μπορεί να βρεθεί εδώ: Rca Estimation Table

   

  large.1585395017_-Rca-Estimation_02_Delta-T-Graph_LaPusVar_RTAF_Noctua-NH-U12A_69.png

   

  Περίπου στις 1950rpm το τερατάκι της EBM-Papst έχει την ίδια απόδοση με τον ανεμιστήρα που συνοδεύει την ψύκτρα (σε Push setup), ενώ στις ~2450rpm  πιάνει τις επιδόσεις του Push-Pull setup.  Από το σημείο αυτό και ανεβάζοντας σχεδόν τος διπλάσιες στροφές στις 4.800rpm το Δθ της Noctua NH-U12A κατεβαίνει σχεδόν έξη βαθμούς (από ~38,5 πάει ~32,8).

  Ομολογουμένως εντυπωσιακή επίδοση, αλλά αυτό δεν θα μας εμποδίζει να δούμε την "άλλη πλευρά του νομίσματος"!

  Και να το θέλαμε δηλαδή, δεν θα μπορούσαμε  καθώς, η φασαρία με τον EBM-Papst, είναι "εφιαλτική"!

  Από ότι μας δείχνει η καμπύλη του θερμικού κέρδους που φέρνει κάθε βήμα αύξησης των στροφών (300rpm), πέρα από τις 3.300 (το πολύ 3.600rpm), αυτό είναι πραγματικά μικρό για να αντισταθμίσει τον παραγόμενο θόρυβο!

   

  large.1222521217_-Rca-Estimation_03_Rca-Graph_LaPusVar_RTAF_Noctua-NH-U12A_70.png    large.1801796485_-Rca-Estimation_04_CoolCap-Graph_LaPusVar_RTAF_Noctua-NH-U12A_71.png

   

  Βεβαίως η "φασαρία" άξιζε το κόπο, γιατί τα δυο παραπάνω γραφήματα δείχνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι τα όρια της ψύκτρας είναι πραγματικά αρκετά πιο πέρα από ότι -στο όνομα του χαμηλού θορύβου-  "αξιοποιεί"  η κατασκευάστρια, και κατά την άποψή μας, πολύ καλά κάνει! :)

  Γιατί, αν στο αριστερό διάγραμμα χρειάζεται κάποια εξοικείωση για να δεις το πόσο αυξάνει η απόδοσή της, στο δεξιό τα πράγματα είναι πολύ πιο ευδιάκριτα, καθώς η βελτίωση της Ψυκτικής Ικανότητας, είναι σχεδόν 3,2 οC.

  Αλλά είπαμε, ο σεβασμός στον άνθρωπο / χρήστη επιβάλλει δραστικούς περιορισμούς στον θόρυβο και η Noctua  τα καταφέρνει εξαιρετικά και σε αυτόν τον τομέα.

   

  Τι γίνεται όταν "ξεφύγουν τα πράματα" ! 

  Αυτή η θερμική συμπεριφορά της ψύκτρας μας έβαλε σε πειρασμό να  ψάξουμε για λογαριασμό σας, το που βρίσκονται τα όρια της NH-U12A.

  Αξιοποιώντας τις νέες αυξημένες δυνατότητες του "Ήφαιστου" κάναμε αρκετές δοκιμές σε αρκετά μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση.

  Και έχοντας κατά νου τη δήλωση της κατασκευάστριας ότι, η νέα θερμοαγώγιμη πάστα της (Noctua NT-H2) είναι "προσανατολισμένη" στις ιδιαίτερα υψηλές θερμικές καταπονήσεις, κάναμε δοκιμές και με τις τρεις θερμοαγώγιμες πάστες σε θερμική καταπόνηση μέχρι τα 480 W ! 

  Τον πίνακα των δεδομένων θα τον βρείτε εδώ: Tim Comparison @ High thermal power_Lateral Orientation

   

  large.1827901693_-DoEx1_02_Combined_TIM-Compar_Summary_CPU-Delta-T-Graph_LaPusPulHi-3_SARTSF_Noctua-NH-U12A_90.png

   

  Συμπέρασμα πρώτο και βασικό!

  Οι γνωστές θερμοαγώγιμες που συμμετέχουν στην πρόχειρη σύγκρισή μας δικαιολογούν την φήμη τους.

  1. Πράγματι η καμπύλη της Noctua NT-H1 ταυτίζεται σχεδόν με αυτήν της  Arctic MX-4, υστερώντας -μεσοσταθμικά- μόλις 0,26 οC από αυτήν και μόνο μετά τα 420W εμφανίζει μια πιο ευδιάκριτη υποχώρηση κατά 1,2  οC.
  2. Η Arctic MX-4, εμφανίζει πλήρως γραμμική συμπεριφορά ακόμα και στα 480W.
  3. H νέα θερμοαγώγιμη πάστα Noctua NT-H2, σε όλο το φάσμα της δοκιμής αποδίδει ελαφρά χαμηλότερες θερμοκρασίες.
  4. Όσο η θερμική ισχύς αυξάνει, η  Noctua NT-H2 αυξάνει σταθερά τη διαφορά της για να φτάσει να είναι ~2,2 βαθμούς δροσερότερη από την Noctua ΝΤ-Η1 και ~1 βαθμό από την MX-4.

  Βεβαίως, σε μια σύγκριση θερμοαγώγιμων παστών δεν φτάνει ούτε μία ούτε δύο δοκιμές, θα πρέπει να γίνουν πολλές δοκιμές και σε διαφορετικές καταστάσεις έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση της "τυχαιότητας" , για το λόγο αυτό επιφυλασσόμαστε για την επόμενη παρουσίασή μας. :) 

   

  Αυτό όμως που φαίνεται δύσκολα στο προηγούμενο γράφημα, είναι ολοφάνερο στα επόμενα δύο:

   

  large.325286018_-DoEx1_03_Combined_TIM-Compar_Summary_Rca-Delta--Graph_LaPusPulHi-3_SARTSF_Noctua-NH-U12A_90.png    large.825721015_-DoEx1_04_Combined_TIM-Compar_Summary_CoolCap-Delta--Graph_LaPusPulHi-3_SARTSF_Noctua-NH-U12A_90.png

   

  Στο γράφημα των Θερμικών Αντιστάσεων (Rca Delta / άνω αριστερά ) που παρουσιάζει η ψύκτρα με τις τρεις πάστες είναι ευδιάκριτο ότι:

  1. Με την παλαιά θερμοαγώγιμη της Noctua  (NT-H1), μολονότι ακολουθεί από κοντά την Arctic MX-4, υστερεί ελαφρά από αυτήν και μάλιστα η διαφορά αυτή γίνεται περισσότερο αισθητή στα 480W.
  2. Με την  Arctic MX-4, η ψύκτρα παρουσιάζει μια εξαιρετική ομαλή καμπύλη εξέλιξης των τιμών της θερμικής αντίστασης και  δείχνει ότι έχει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια, καθώς μόλις στα 480W, αρχίζει να δείχνει ότι παύει η  βελτίωση της Rca.
  3. Όταν δε η Noctua NH-U12A "μπει" στον Loader με την νέα πάστα της Noctua την NT-H2, τότε πραγματικά υπάρχει μετρήσιμη διαφορά!   Βεβαίως στα 480W μολονότι σαφώς καλύτερη από ότι με την MX-4, δείχνει ότι μπαίνει σαφώς σε φάση αναστροφής της βελτίωσης καθώς οι τιμές της επιτυγχανόμενης Rca αρχίζουν να αυξάνουν.
  4. Από την άλλη πλευρά, λόγω του ότι υπάρχει το περιθώριο του ενός βαθμού, είναι πολύ πιθανόν σε ένα σενάριο ακόμα μεγαλύτερης θερμικής καταπόνησης να κρατήσει τα πρωτεία.

   

  Ανάλογη εικόνα υπάρχει και από το διάγραμμα της Ψυκτικής Ικανότητας, όπου:

  1. H Noctua NH-U12A με την νέα θερμοαγώγιμη πάστα της κατασκευάστριας, εμφανίζει απόδοση καλύτερη κατά ~3% σε σχέση με τις επιδόσεις της με την Arctic MX-4, εκτός από το τελευταίο τμήμα (480W) όπου η μεταξύ τους "απόσταση" πέφτει  στο 2%.
  2. H  ψύκτρα με την Noctua-NT-H1 έχει μια πιο αισθητή υστέρηση, η οποία ξεκινάει από το ~6% για να περάσει από το 3,5% στα 420W και να καταλήξει στα 420W, 4,4% λιγότερο αποτελεσματική από ότι με την NT-H2.

   

  Και από τα δύο διαγράμματα προκύπτει η ακόμα πιο σημαντική διαπίστωση ότι, η NH-U12A μέχρι και τα 420Watt δεν δείχνει το παραμικρό ίχνος "θερμικής κόπωσης", και θα πρέπει να πάμε στα 480 W για να αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες ενδείξεις, καθώς η θερμική της αποτελεσματικότητα παύει να βελτιώνεται!

   

  Συνεπώς, η Noctua σαν καλά να τα έλεγε στο διαφημιστικό  της για την νέα θερμοαγώγιμη πάστα της.

   

  Από τη δική μας πλευρά πρέπει να τονίσουμε αυτό που ήδη  φάνηκε από την διατύπωση που χρησιμοποιήσαμε πιο πάνω:

   

  Αυτά είναι τα αποτελέσματα μερικών μετρήσεων με την ψύκτρα NH-U12A, δεν σημαίνει ότι θα είναι τα ίδια με μια άλλη ψύκτρα, μπορεί να είναι χειρότερα ή μπορεί να είναι και καλύτερα, αυτό που κρατάμε από εδώ είναι ότι, η νέα θερμοαγώγιμη Noctua NT-H2 επιτυγχάνει μεγαλύτερο θερμικό όφελος όταν χρησιμοποιείται σε CPU με μεγάλη επιφάνεια και σε υψηλά θερμικά φορτία.

   

  Η ασυμμετρία της κατασκευής της ψύκτρας

  Αυτή η μετατοπισμένη θέση των πτερυγίων σε σχέση με το block καθώς και η ασύμμετρη τοποθέτηση των heat pipes είναι χαρακτηριστικά μιας προσανατολισμένης κατασκευής και φυσικά μπήκαμε σε σκέψεις:

   

  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-28_0112.jpg  large.Noctua-NH-U12A_CoolerA-31_0116.jpg

   

  Η φυσιολογική κατεύθυνση της ροής του αέρα είναι από αριστερά προς τα δεξιά στην αριστερή φωτογραφία και από κάτω προς τα επάνω στην δεξιά φωτογραφία και το ερώτημα είναι:

   

  Τι θα γινόταν αν τοποθετούσαμε τους ανεμιστήρες ανάποδα έτσι ώστε η ψύκτρα να τροφοδοτείται με δροσερό αέρα από τον πίσω ανεμιστήρα του κουτιού;

   

  Φυσικά αυτό το ερώτημα είναι λίγο "θεωρητικό" αλλά η απάντηση που πήραμε είναι τελείως πραγματική !

  Για να ελαχιστοποιήσουμε κατά το δυνατόν τους "εξωτερικούς" παράγοντες και τις υπεισερχόμενες μεταβλητές, επιλέχτηκε ο οριζόντιος προσανατολισμός όπου η ροή του αέρα είναι από κάτω προς τα επάνω, έτσι περνά πρώτα από τα πολλά heat pipes και μετά από τα λίγα. Κατόπιν οι ανεμιστήρες αντιστράφηκαν και το όλο σύστημα τοποθετήθηκε περιεστραμμένο  κατά 180 μοίρες, έτσι και πάλι η ροή του αέρα ήταν από κάτω προς τα επάνω αλλά ο αέρας έρεε πλέον, από τα λίγα heat pipes προς τα πολλά.

  Τον πίνακα των μετρήσεων μπορείτε να τον βρείτε εδώ: Πίνακας τιμών ελέγχου αναστροφής ανεμιστήρων

   

  large.266368541_-CoR43FanOr_02_Delta-T-Graph_HoPusPulAll2_ATSF_Noctua-NH-U12A_59.png

   

  Όχι δεν έκανα  λάθος στο γράφημα !

  Οι καμπύλες είναι δύο, αλλά έχουν πραγματικά ασήμαντη διαφορά μεταξύ τους.

   

  large.212928460_-CoR43FanOr_03_Rca-Graph_HoPusPulAll2_ATSF_Noctua-NH-U12A_60.png    large.1908173555_-CoR43FanOr_04_CoolCap-Graph_HoPusPulAll2_ATSF_Noctua-NH-U12A_61.png

   

  Θα πρέπει να δούμε τα διαγράμματα της Rca και της Ψυκτικής Ικανότητας για να διακρίνουμε κάτι. 

  Και τα δύο διαγράμματα δείχνουν μια "αδιόρατη" υπεροχή της αντίστροφης φοράς, αλλά τόσο μικρής που απαιτεί πολλές επαναλήψεις δοκιμών για να διευκρινιστεί αν αυτό είναι συστηματικό!  Αλλά σαφώς και δεν θα μπούμε στη διαδικασία αυτή, θα κρατήσουμε όμως την ουσία που δεν είναι άλλη από την απειροελάχιστη διαφορά μεταξύ των δύο setup και τελικώς, το ότι η Noctua, ακόμα και όταν σχεδιάζει . . . "ανάποδα", τα πράγματα πάνε "ίσια"!  :D

   

  Η θερμική συμπεριφορά σε πλάγια τοποθέτηση (La) με την θερμοαγώγιμη αναφοράς  (Arctic MX-4) και σε Pull setup

  Θα μου πείτε ότι εντάξει καλό είναι να το ψάχνεις, αλλά ποιος θα στήσει την ψύκτρα σε αυτό το setup!

  Και θα έχετε δίκιο, γιατί και δεν υπάρχει λόγος που να επιβάλει αυτή την τοποθέτηση και  οι επιδόσεις της είναι πολύ χαμηλότερες!

  Η περιέργεια όμως είναι μεγάλο πράγμα, ε και όταν έχεις και το "άλλοθι" της πιο πλήρους παρουσίασης, ασχολείσαι και με τα απίθανα ! :)

  Σαν αποζημίωση όμως αρκετές φορές βρίσκουμε κάτι που μπορεί να δείξει από μια άλλη "οπτική γωνία" τα πράγματα . . .

   

  large.157091111_-Bo2-01_02_Delta-T-Graph_LaPulHi_RTSF_Noctua-NH-U12A_26.png

   

  Επειδή -για τους προαναφερθέντες λόγους- δεν σκόπευα να ασχοληθώ ενδελεχώς με το setup αυτό, πήρα μια μέτρηση σε υψηλό air flow και απλώς, για να έχω μια ιδέα τι γίνεται και στα άλλα air flow, όταν έφτασα στην μέγιστη θερμική καταπόνηση (360W), χαμήλωσα τις στροφές του ανεμιστήρα  σε μέσες και στη συνέχεια σε χαμηλές στροφές.

  Το αποτέλεσμα αναμενόμενο και αρκετά διαφωτιστικό, μέχρι τη στιγμή που έγινε πολύ ενδιαφέρον όταν παρατήρησα ότι την μείωση των στροφών από υψηλές σε μέσες, στο διάγραμμα της θερμοκρασίας κάλλιστα θα μπορούσες να την εκλάβεις σαν μια αύξηση της καταπόνησης κατά ένα βήμα των 60W ακόμη!   Και το ίδιο -με μικρή απόκλιση- συμβαίνει και στην επόμενη μείωση του air flow.

  Με άλλα λόγια, δεδομένης της γραμμικής συμπεριφοράς της ψύκτρας, αν δεν δοθεί το διάγραμμα των στροφών του ανεμιστήρα, μπορείς να θεωρήσεις ότι το γράφημα του CPU Δθ  έγινε σε οκτώ βήματα των 60W ! 

  Πράγμα που κάτι σημαίνει για την επιλογή που έχουμε κάνει στην κλιμάκωση των air flow!   :)

   

  Σενάρια χρήσης της ψύκτρας

  Νέος τομέας του "Εις βάθος" κεφαλαίου των μετρήσεων, με στόχο να αποτυπώσει πιο συγκεκριμένα κάποια σχήματα / ρυθμίσεις χρήσης μιας ψύκτρας.  Για την ρύθμιση των στροφών των ανεμιστήρων θα στηριχτούμε είτε στο BIOS της μητρικής μας, είτε σε κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης θερμοκρασιών και ανεμιστήρων, είτε σε κάποιον έξυπνο fan controller.

   

  Βασικά διακρίνουμε δύο σενάρια που ορίζουν αντίστοιχα δυο περιοχές λειτουργίας της ψύκτρας μας με βάση τις θερμοκρασίες της CPU μας:

  1. Constant Temperature Operation Array:  Ορίζει  την  περιοχή λειτουργίας με βάση μια σταθερή θερμοκρασία λειτουργίας, και έτσι εκμεταλλευόμενη τις  θερμικές δυνατότητες της ψύκτρας,  αποσκοπεί στο χαμηλότερο δυνατό θόρυβο λειτουργίας.
  2. Gradual Temperature Rise Operation Array:  Ορίζει την περιοχή λειτουργίας με βάση μια καμπύλη, η οποία,  αξιοποιώντας τον χαμηλό θόρυβο που παράγει η ψύκτρα, στοχεύει στην ελάττωση των θερμοκρασιών.

   

  Παίρνοντας σαν βάση το γράφημα των θερμοκρασιών για τα διάφορα air flow, της πιο πιθανής τοποθέτησης της Noctua NH-U12A έχουμε:

   

  large.337231563_-Bo_02_GTROA_CTOA-1_Delta_T-Graph_LaPusPulAll5_RTSF_Noctua-NH-U12A_14.png

   

  1.  Στην περίπτωση της λειτουργίας με σταθερή θερμοκρασία, επιλέξαμε την θερμοκρασία που αντιστοιχεί στο μέγιστο air flow (2100rpm) και στη μέγιστη θερμική  καταπόνηση (360W).  Με αφετηρία το Δθ των  38,5 οC (σημείο Α), ορίζουμε στα διαγράμματα των χαμηλότερων air flow, αντιστοίχως τα σημεία B, C, D, E.

  Αυτό σημαίνει ότι από τα  0 έως τα 165 W όπου η ψύκτρα μας θα φτάσει σε  Δθ=38,5 οC, θα εργάζεται με τους ανεμιστήρες στο ULo επίπεδο (600rpm) και θα μας εξασφαλίζει τον χαμηλότερο δυνατό θόρυβο!

  Από το σημείο αυτό και πάνω -και πάντα σε συνάρτηση με το είδος του ελέγχου που έχουμε- θα αρχίσει να αυξάνει προοδευτικά τις στροφές των ανεμιστήρων έτσι ώστε να διατηρείται  το Δθ στην ίδια τιμή (38,5 οC), μέχρι που σταδιακά και με την ανάλογη αύξηση του θερμικού φορτίου,  οι ανεμιστήρες θα φτάσουν στις μέγιστες στροφές  τους. 

   

  2.  Στην περίπτωση που θέλουμε μια πιο ισορροπημένη λειτουργία, θα επιλέξουμε / ορίσουμε μια δική μας καμπύλη λειτουργίας (custom curve) που ταιριάζει με τις ανάγκες του συστήματός μας.

    Εμείς έχουμε φτιάξει μια καμπύλη βαθμιαίας αύξησης της θερμοκρασίας  με τα σημεία (e, d, c, b, a) που ορίζονται με την "κλιμακωτή" αύξηση του air flow, η οποία παρακολουθεί την αντίστοιχη κλιμακωτή αύξηση της θερμικής καταπόνησης.

  Πρακτικά και για λόγους ευκολίας η καμπύλη ορίζεται ανάστροφα, ξεκινώντας από το υψηλό (Hi) air flow όπου επιλέγουμε την θερμοκρασία που αντιστοιχεί στα 360W (σημείο a),  μετά στο μέσο (Me) air flow  διαλέγουμε τη θερμοκρασία που αντιστοιχεί στα 300W (σημείο b)  και με τον τρόπο αυτό συνεχίζουμε μέχρι το εξαιρετικά χαμηλό (ULo) air flow, όπου επιλέγουμε τη θερμοκρασία που αντιστοιχεί στα 120 W (σημείο e).

  Έτσι με αυτές τις πέντε θερμοκρασίες ορίζεται μια καμπύλη για την μεταβολή της θερμοκρασίας οι οποία "παρακολουθεί" την αύξηση της θερμικής καταπόνησης, και αξιοποιεί σταδιακά το διαθέσιμο φάσμα στροφών των ανεμιστήρων, προκειμένου η μεταβολή του Δθ να "υπακούει" σε αυτήν την καμπύλη (σημεία e, d, c, b, a).

    Συνεπώς, η θερμοκρασία σε όλο το φάσμα της θερμικής καταπόνησης -και "σε βάρος" του θορύβου- διατηρείται χαμηλότερα από ότι στο προηγούμενο σχήμα λειτουργίας και μόνο όταν προοδευτικά  φτάσουμε στην μέγιστη θερμική καταπόνηση, το Δθ θα φτάσει το μέγιστο των 38,5 οC.

   

   

  Συγκριτική κατάταξη

   

  Ώρα όμως να δούμε πως διαμορφώνεται με την προσθήκη της Noctua NH-U12A το διάγραμμα συγκριτικής παρουσίασης των επιδόσεων των ψυκτρών, που έχουν περάσει από τον πάγκο του TheLab !

  Για να διευκολυνθεί η ανάγνωση των γραφημάτων έχουμε χωρίσει χρωματικά τις ψύκτρες σε τρεις κατηγορίες ισχύος (180, 240 και 360 Watt) οι οποίες αντιστοιχούν στην μέγιστη θερμική καταπόνηση που δοκιμάστηκαν.
  Με αυτά κατά νου, ας δούμε τα αποτελέσματα που έφερε η ψύκτρα της σημερινής μας παρουσίασης δοκιμαζόμενη στα 360 Watt.

   

  Α. Σύνθετη κατάταξη με βάση το Δθ και τον θόρυβο, με πρωτεύον κριτήριο το Δθ.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  large.693119788_Coolers-Comparison_01b_Delta-T-to-Noise-Graph_Noctua-NH-U12A_49.png

   

  Η εικοστή θέση στην κατάταξη, δεν είναι από πρώτη ματιά κάτι που το "περηφανεύεσαι" !

  Μια δεύτερη ματιά όμως δείχνει ότι:

  • Η μοναδική αερόψυκτρα με τυπικό setup που είναι πιο πάνω σε επιδόσεις (κατά 1,5 οC) είναι η ομόσταυλη NH-D15 SE AM4, η οποία με 93% μεγαλύτερο θερμικό όγκο και 80% μεγαλύτερο συνολικό όγκο επιτυγχάνει μόλις κατά 4% χαμηλότερες θερμοκρασίες !
  • Και μάλιστα για να το πετύχει αυτό παράγει και ~ 1dB(A) θόρυβο παραπάνω!

  Νομίζω ότι αυτά αρκούν για να φανεί το πόσο πολύ έχει εξελίξει η Noctua την ψύκτρα που φιλοξενούμε σήμερα στο Εργαστήρι μας.

  • Αν σε αυτά δε προσθέσουμε ότι όλες οι άλλες ψύκτρες που βρίσκονται πιο πάνω σε κατάταξη είναι ΑΙΟ υδροψύξεις, χάνει ουσιαστικά το έδαφός της και η πιο δύσπιστη επιφύλαξη !

  Βεβαίως -με βάση αυτά που μετρήσαμε εμείς- η Noctua NH-U12A, μπορεί να επιτύχει άνετα πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι να παραβλέψουμε τον δεύτερο και εξίσου σημαντικό στόχο της κατασκευής της.

  Και φυσικά μιλάω για την επιλογή των ανεμιστήρων που την συνοδεύουν και τον χαμηλό θόρυβο που παράγουν.  

   

  Β. Σύνθετη κατάταξη με βάση το θόρυβο και το Δθ, με πρωτεύον κριτήριο το θόρυβο.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  large.1461420389_Coolers-Comparison_02b_Noise-to-Delta-T-Graph_Noctua-NH-U12A_50.png

   

  Εδώ τα πράγματα -με την έβδομη θέση- είναι πολύ καλύτερα ακόμα και αν δεν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά. :)

  Και πάλι όμως τα 39 dB(A) δεν είναι μια τιμή που μπορείς να την χαρακτηρίσεις σαν "αθόρυβη", και δεν είναι!

  Αν είσαι στο μισό μέτρο δίπλα της με την ψύκτρα ελεύθερη στον αέρα και στο μέγιστο air flow τότε, ναι, ακούς ένα διακριτικό ομαλό φύσημα από το οποίο απουσιάζουν ενοχλητικές εξάρσεις σε κάποιες συχνότητες.

  Αν όμως πάμε στο μέσο air flow τότε η ψύκτρα ακόμα και ελεύθερη δίπλα σου, χάνεται στον θόρυβο του περιβάλλοντος, όταν δε, πάμε στη χαμηλή ρύθμιση των ανεμιστήρων, μόνο αν την κοιτάξουμε μπορούμε να καταλάβουμε  ότι δουλεύει!

  Επιβεβαιώνεται λοιπόν η επιλογή της Noctua για την  κατασκευή μιας ψύκτρας με όσο γίνεται πιο ισορροπημένες επιδόσεις που θα αποδίδει αξιοπρεπώς χαμηλές θερμοκρασίες κάνοντας λίγο θόρυβο και έχοντας παράλληλα, μικρό και εύκολα συμβιβάσιμο με το υπόλοιπο hardware, όγκο!

  Μια ψύκτρα πασπαρτού !  :)

   

  Αλλά για πάμε να δούμε τι γίνεται όταν πάρουμε τους παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό μεταξύ τους, γιατί μόνο έτσι πλησιάζουμε την πραγματική χρήση μιας ψύκτρας.

   

   

  Συνδυαστική κατάταξη με σταθμισμένο σύστημα βαρών

  Ο τίτλος δεν είναι και ο πιο δόκιμος, αλλά δίνει έμφαση σε αυτό που επιχειρεί να δώσει απάντηση σε σύνθετα και πραγματικά ζητήματα, όπως:

   

  • "Ποια ψύκτρα έχει καλές επιδόσεις, αλλά παράλληλα έχει και χαμηλό θόρυβο; "
  • " Θέλω μια ψύκτρα που να έχει επιδόσεις αλλά να μη μου "παίρνει" τα αυτιά ! "
  • " Χρειάζομαι μια ψύκτρα που να είναι ήσυχη, χωρίς να είναι και "ψοφίμι ! "

   

  Αυτός ο πιο σύνθετος τρόπος αξιολόγησης λειτουργεί με σύστημα βαρών, τροποποιώντας την συμμετοχή των βασικών μεγεθών ανάλογα με την απόλυτη τιμή τους και πόσο αυτή αποκλίνει από μια κοινή  τιμή αναφοράς, σε διακριτά βήματα, για κάθε ένα από τα οποία, ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές συμμετοχής.

  Έτσι, άλλο τελικό συντελεστή συμμετοχής θα έχει μια ψύκτρα που είναι ήσυχη και άλλο μια εξαιρετικά θορυβώδης.

  Με αυτό το τρόπο μένουν στις κατώτερες θέσεις ψύκτρες που είτε είναι πολύ "ζεστές", είτε πολύ θορυβώδεις, και φυσικά αυτές που έχουν και τα δυο αυτά μειονεκτήματα, πάνε κατ' ευθείαν στο τέλος!

  Αντίθετα, ψύκτρες που έχουν πιο ισορροπημένα χαρακτηριστικά λειτουργίας, υφίστανται μικρότερη επιβάρυνση και ανεβαίνουν στην κατάταξη, στην κορυφή της οποίας είναι φυσικά οι ψύκτρες που είναι δροσερές και αθόρυβες! 

  Το αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης / κατάταξης είναι πολύ πλησιέστερα στην πραγματική μέση χρήση που επιφυλάσσουμε στους υπολογιστές μας ! 

   

  Στη συνέχεια ακολουθούν τρία σύνθετα ραβδογράμματα, στα οποία υπάρχουν  οι βασικές παράμετροι ανάλυσης της συμπεριφοράς μιας ψύκτρας -για την ώρα- στην μέγιστη καταπόνηση!

   

  Γ. Σταθμισμένη  κατάταξη με βάση το συνδυασμό του Δθ  και του θορύβου, στο μέγιστο θερμικό φορτίο και air flow.

  Γράφημα με βάση σύστημα βαρών, σταθμισμένο για ισόποση συμμετοχή του Δθ και του Θορύβου, .
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Στο ραβδόγραμμα που ακολουθεί υπάρχουν τα ακατέργαστα δεδομένα (Δθ και Noise) σαν βάση αναφοράς και η παράμετρος Δθ/Noise Weighted Average που είναι η πρώτη ράβδος κάθε τριάδας και αποτελεί το πρώτο κριτήριο κατάταξης μέσα σε κάθε ομάδα ψυκτρών έτσι όπως αυτές διαχωρίστηκαν με βάση την ισχύ της δοκιμής τους.

   

  large.286924335_-Coolers-Comparison_03d_Equally_Delta-T_Noise_Waighted-Graph_01_Noctua-NH-U12A_51.png

   

  Η συνδυαστική συναξιολόγηση του θορύβου και της αύξησης της θερμοκρασίας, φέρνει την Noctua NH-U12A ανάμεσα στις πιο ισορροπημένες και αποτελεσματικές προτάσεις, και μάλιστα στην έκτη θέση, πολύ κοντά στην κορυφή καθώς, ουσιαστικά πάνω από αυτήν βρίσκεται η μεγάλη της αδελφή (NH-D15 x x) και δύο πολύ ήσυχες ΑΙΟ.

  Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η  NH-U12A έχει σημαντικά μικρότερο όγκο από αυτές (ιδιαίτερα από την NH-D15 xx*),  καθιστά την σημερινή φιλοξενούμενή μας όχι μόνο την καλύτερη και πιο ισορροπημένη επιλογή ανάμεσα στις αερόψυκτρες που έχουμε δοκιμάσει αλλά εκτοπίζει με συνοπτικές διαδικασίες σχεδόν όλες τις ΑΙΟ υδροψύξεις που βρίσκονται στους πίνακές μας!

  {* Με το:  Noctua NH-D15 xx,  αναφέρομαι -για ευκολία- στις δυο εκδόσεις της Noctua NH-D15, στην Noctua NH-D15S (Push-Midle)  και στην Noctua NH-D15 SE AM4 (Push-Midle),που βρίσκονται υψηλότερα σε κατάταξη.}

   

  Δ.Σταθμισμένη  κατάταξη με βάση το συνδυασμό του Δθ  και του θορύβου, στο μέγιστο θερμικό φορτίο και air flow.

  Γράφημα με βάση σύστημα βαρών, σταθμισμένο για Χαμηλότερο Δθ.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Εδώ στη συνταγή αξιολόγησης έχουμε δώσει μεγαλύτερο βάρος στις επιδόσεις και μικρότερο στο Θόρυβο. Το κριτήριο κατάταξης είναι η πρώτη ράβδος κάθε τριάδας (Δθ / Noise Weighted Average).

   

  large.448804064_-Coolers-Comparison_04d_X_Low-Delta-T_Waighted-Graph_02_Noctua-NH-U12A_52.png

   

  Στον πιο δύσκολο "στίβο" όπου υπερισχύουν οι καλύτερες επιδόσεις, η NH-U12A υποχωρεί μόνο κατά τρεις θέσεις χωρίς ουσιαστικά -έστω και στην ένατη θέση- να απομακρύνεται από την κορυφή, καθώς οι ψύκτρες που επιτυγχάνουν υψηλότερες επιδόσεις, είναι οι ίδιες με του προηγούμενου πίνακα αυξημένες κατά μία ακόμα ΑΙΟ (Cooler Master Nepton 240 M) που τώρα, παρά τον υψηλότερο θόρυβό της, συγκαταλέχθηκε στις κορυφαίες χάρη στις καλές επιδόσεις της .

   

  Ε. Σταθμισμένη  κατάταξη με βάση το συνδυασμό του Δθ  και του θορύβου, στο μέγιστο θερμικό φορτίο και air flow.

  Γράφημα με σύστημα βαρών, σταθμισμένο για Χαμηλότερο Θόρυβο.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Και ήρθε η ώρα για να απαντηθεί το ερώτημα  όλων αυτών που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δεν "θυσιάζουν" τα αυτιά τους! :) 

   

  large.202662096_-Coolers-Comparison_05d_X_Low-Noise_Waighted-Graph_03_Noctua-NH-U12A_53.png

   

  Και η καλή εικόνα της Noctua ΝΗ-U12A, γίνεται ακόμα καλύτερη, καθώς στην κατάταξη αυτή που βάζει σε προτεραιότητα περισσότερο την ησυχία μας, ανεβαίνει στην έβδομη θέση του πίνακα και η μόνη αλλαγή σε σχέση με τον προηγούμενο πίνακα είναι ότι η ΑΙΟ της Cooler Master αντικαταστάθηκε από μια εξαιρετικά αθόρυβη αερόψυκτρα της ίδιας εταιρίας (Hyper 612 v.2). 

  Η σύνοψη όλων  των προηγουμένων, κάνει την ζωή του reviewer . . . εύκολη ! 

  Πραγματικά, σπάνια είμαστε στη θέση να έχουμε μόνο καλά λόγια να πούμε, καθώς -όσο και αν προσπαθήσαμε- δεν καταφέραμε να βρούμε έστω ένα ψεγάδι.  

  Η κορυφαία ποιότητα κατασκευής του σώματος της ψύκτρας με τα επτά -κολλητά στα πτερύγια-  heat pipes και το συμπαγές χάλκινο block, με την συνεργασία των δύο εξαιρετικών ανεμιστήρων -που αποτελούν  ότι καλύτερο υπάρχει όχι μόνο από την κατασκευάστρια, αλλά  -σύμφωνα με τις μετρήσεις μας- και γενικότερα-  κατορθώνει να κάνει τα δύσκολα . . . εύκολα, ανακαθορίζοντας το τι σημαίνει αθόρυβη αποτελεσματικότητα, τόσο δραστικά, που αυτή η τόσο ισορροπημένη  θερμοηχητική συμπεριφορά της, πραγματικά θα αποτελέσει κατασκευαστικό ορόσημο!

   

  Έτσι, το Εύγε! που απευθύνουμε στο RND team της Noctua, είναι από τα πιο ανεπιφύλακτα  και  δικαιολογημένα που έχουμε απευθύνει μέχρι τώρα!

   

     

  Επίλογος

  Και να 'μαστε λοιπόν, μετά από 65 σετ δοκιμών που χρειάστηκαν πάνω από 500 ώρες για να ολοκληρωθούν, που θα πρέπει να βάλουμε σε μερικές προτάσεις όλα αυτά που διαπιστώσαμε και πώς, η σημερινή φιλοξενούμενη μας, αντιμετώπισε τις προσπάθειές μας να βρούμε ποια είναι τα όριά της και να αποκαλύψουμε τις αδυναμίες της!

  Η ουσία όλης αυτής της προσπάθειας μπορεί να συμπυκνωθεί σε μια φράση:

   

  Η Noctua προσθέτει στη γκάμα των σπουδαίων προϊόντων της, ένα ακόμα, το οποίο  -συνεχίζοντας τις παραδόσεις της κατασκευάστριας- όχι μόνο θα αποτελέσει για καιρό  το τεχνολογικό ορόσημο σύγκρισης, αλλά  και θα αναδιαμορφώσει δραστικά, τα αποδεκτά όρια λειτουργίας μιας ψύκτρας μέσου μεγέθους και κατ' επέκταση, αυτά που θα θεωρούνται   "λογικές τιμές" στην θερμοηχητική συμπεριφορά μιας τέτοιας ψύκτρας !

   

  large.388873411_Noctua-NH-U12A_FansCooler_79_249.jpg

   

  H Noctua NH-U12A, με την αξιοποίηση της εδώ και πολλά χρόνια δοκιμασμένης τεχνικής συγκόλλησης των heat pipes στα πτερύγια και με την προσθήκη ενός επιπλέον heat pipe, καθώς και με την προσεκτική κατανομή τους, μας δίνει ένα εξαιρετικά αποδοτικό θερμικό σώμα.

  Το οποίο, βρίσκει στους δύο ανεμιστήρες Noctua NF-A12x25 PWM που την συνοδεύουν, τους ιδανικούς συνεργάτες για την υλοποίηση του εξαιρετικά δύσκολου στόχου της κατασκευής μιας ψύκτρας μέσου όγκου, με υψηλές θερμικές επιδόσεις και πολύ χαμηλό θόρυβο! 

   

  Από τους πραγματικά εξονυχιστικούς ελέγχους που κάναμε, αποδεικνύεται περίτρανα ότι, αυτά τα πέντε χρόνια που χρειάστηκαν για την ανάπτυξη των νέων ανεμιστήρων της κατασκευάστριας, ήδη, στα αποτελέσματα που επιτυγχάνει η NH-U12A, βρίσκουν μια εξαιρετική ανταπόδοση που μας προϊδεάζει για ακόμα περισσότερα πράγματα στο μέλλον!

   

  Έχουμε μια ψύκτρα με ανεμιστήρες των 120mm, με  θερμικό σώμα (πτερύγια) όγκου μόλις 741cc και ενεργό όγκο (πτερύγια + ανεμιστήρες) 1461cc, η οποία ανταγωνίζεται "στα ίσια" ψύκτρες με ανεμιστήρες των 140cm  που έχουν  θερμικό σώμα ~93% μεγαλύτερο και αντιστοίχως ενεργό όγκο αυξημένο κατά  ~ 65%, υστερώντας μόνο 1,5 oC από αυτές και αυτό, στη μέγιστη θερμική καταπόνηση!

  Σε αυτή τη σύγκριση αναφερόμαστε στη κορυφαία ψύκτρα της Noctua (ΝΗ-D15 x x) και μοιάζει κάπως αντιφατικό, η ίδια η εταιρία να βγάζει προϊόντα που ανταγωνίζονται τα ήδη υπάρχοντα κορυφαία της! 

  Αλλά από την μια μεριά, αυτό απαιτεί η εξέλιξη και από την άλλη, η Noctua, "έχει κάνει τους λογαριασμούς της", γιατί -ας μην ξεχνάμε ότι- οι "NF-A14x25 PWM"* ετοιμάζονται, και όταν φτάσουν στην αγορά, καμία ψύκτρα των 140mm δεν θα είναι πλέον η ίδια!  {* Για λόγους ευκολίας έγινα αυτόκλητος "νονός" !  :) }

   

  Όμως η Noctua NH-U12A, δεν "περιορίζεται" μόνο στο να  βάλει -πλην μιας- όλες τις αερόψυκτρες που έχουμε δοκιμάσει, "στην άκρη", αλλά αμφισβητεί ευθέως και την πλειοψηφία των ΑΙΟ υδροψύξεων, πετυχαίνοντας εξαιρετικούς  δείκτες θερμοηχητικής συμπεριφοράς!

   

  Εδώ θα ήθελα να μου "συγχωρέσετε" το νεολογισμό, αλλά εδώ και αρκετό καιρό  το τοπίο στον χώρο της ψύξης των προσωπικών υπολογιστών έχει  αλλάξει και δεν μπορούμε πλέον να αρκεστούμε στην εύκολη  διάκριση ανάμεσα στις "επιδόσεις" (Δθ) και στον Θόρυβο μιας ψύκτρας και επιζητώντας το ένα, να είμαστε αναγκασμένοι / διατεθειμένοι,  να συμβιβαστούμε στο άλλο !

  Τώρα  δεν χρειάζεται να κάνουμε τα στραβά μάτια, οι λύσεις πλέον, υπάρχουν και τις βρίσκουμε σε όλες εκείνες τις ψύκτρες που "αποφάσισαν" ότι το θέμα των θερμικών επιδόσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ζήτημα των ηχητικών επιδόσεων!

   

  Η Noctua έχει αποδείξει με όλη τη σειρά των προϊόντων της, ότι αυτή ακριβώς η άρρηκτη σύνδεση υψηλών επιδόσεων / χαμηλού θορύβου και η επίτευξη ισορροπημένων λύσεων ψύξης, αποτελεί τον "ιδρυτικό τεχνολογικό στόχο" της και πλέον, με την πολύχρονη έρευνά της είναι σε θέση για μια ακόμα φορά, να ορίσει εν νέου τα "Κριτήρια" του τι σημαίνει Αθόρυβη Αποτελεσματικότητα

   

  Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι, ήδη από το μέσο air flow και στα  "λογικά" 300W, οι θερμικές επιδόσεις της  είναι ακόμα καλύτερες (~1,3 oC) και  ο Θόρυβος είναι μόνο ~32 dB(A), για να καταλήξει σε επίπεδα πραγματικά Dead Silent στο χαμηλό air flow όπου οι θερμοκρασίες στα "αρμόζοντα" 240W είναι ακόμα ~2 oC  χαμηλότερα (!), εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με την ψύκτρα που είναι για όλες τις απαιτήσεις και επιπλέον -χάρη στην ευκολία και τη στιβαρότητα της στήριξής της-  για όλους τους χρήστες !

   

  Συνοψίζοντας όλα αυτά σε μια φράση:

   

  Όσοι φίλοι ψάχνουν για την ψύκτρα που είναι ικανή να υποστηρίξει, από τον -με διακριτική ησυχία-  σημαντικό υπερχρονισμό της CPU τους χωρίς να την "φουντώνει",  μέχρι την ευλαβική απουσία κάθε θορύβου, διατηρώντας δροσερό και σε πλήρη απόδοση τον επεξεργαστή τους, αν  δουν το τι προσφέρει η Noctua NH-U12A . . . θα σταματήσουν να ψάχνουν ! 

   

  Υπενθυμίζουμε ότι η Noctua NH-U12A έχει από την κατασκευάστρια εταιρία προτεινόμενη τιμή 99.90  € (MSRP) του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου. Συνοδεύεται από εξαετή εγγύηση και την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, την βρήκαμε  στα Ελληνικά καταστήματα. προς 99,48€ (συν ~4,5€ μεταφορικά) με το ΦΠΑ.
   

  Κλείνοντας τη σημερινή παρουσίασή μας, ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Noctua NH-U12A.

   

  thumps-up.png?m=1423577950

  • Υψηλής ποιότητας και εξαιρετικά στιβαρή κατασκευή.
  • Κορυφαίες επιδόσεις για το μέγεθός της και όχι μόνον.
  • Μέσο μέγεθος που δεν "δεσπόζει" στην μητρική.
  • Ύψος συμβατό με τα περισσότερα κουτιά μέσου όγκου.
  • Λειτουργικό και στιβαρό σύστημα στήριξης με πολύ εύκολη εγκατάσταση.
  • Σύστημα ελατηρίων σταθερής συμπίεσης που εξασφαλίζουν συγκεκριμένη και σταθερή πίεση συναρμογής Cold plate και CPU Heat spreader.
  • Εξαιρετικά γραμμική θερμική συμπεριφορά, τόσο στην περιοχή του TDP της, όσο και πολύ πέρα από αυτό.
  • Πολύ καλή συμβατότητα με τα πέριξ του socket εξαρτήματα, όπως μνήμες με υψηλά heat spreaders.
  • Πολύ καλή συμβατότητα με την κάρτα γραφικών, ακόμα και αν αυτή τοποθετηθεί στην πρώτη PCI θέση.
  • Πολύ αποτελεσματικοί και κορυφαίων προδιαγραφών, PWM ανεμιστήρες, με νέας τεχνολογίας φτερωτή και Ultra high tip clearance.
  • Πολύ χαμηλός θόρυβος ακόμα και σε υψηλές στροφές, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από ενοχλητικές συχνότητες.
  • Εξαιρετικά μεγάλου εύρους ρύθμιση των στροφών των ανεμιστήρων.
  • Πολύ χαμηλή κατανάλωση των ανεμιστήρων.
  • Sleeved καλώδιο ανεμιστήρων.
  • Παρέχεται Y-splitter cable για την σύνδεση και των δυο ανεμιστήρων σε ένα fan header της μητρικής.
  • Παρέχονται δυο ρυθμιστικά μέσα των μέγιστων στροφών (LNA Adapter)
  • Παρέχεται θερμοαγώγιμη πάστα που επαρκεί για περισσότερες της μιας εφαρμογές.
  • Αναλυτικά manual.
  • Εγγύηση έξι ετών.

   

   

   

  thumps-down.png?m=1423577948

  • Εδώ πραγματικά δεν έχω να καταλογίσω τίποτε, το μόνο που θα πω είναι ότι η τιμή της ψύκτρας, μολονότι κατά την άποψή μου είναι δικαιολογημένη (μην ξεχνάμε το κόστος που αντιπροσωπεύουν οι ανεμιστήρες της), θα ήθελα  για λογαριασμό όλων εκείνων των χρηστών που τους είναι κρίσιμη μια καλύτερη τιμή,  να την δω με λίγο χαμηλότερη τιμή, πράγμα που θα διευρύνει και την προσβασιμότητα  σε αυτήν.

   

  Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που αποσπά η Noctua NH-U12A, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

   

   

   
   
   

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Noctua  για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

   

   

  gallery_33144_803_5297.jpg
   

   

  Για    το    TheLab.gr,      Seafalco     11/7/2019

   

   

  Συντελεστές Review
  Reviewers: Seafalco
  Photographers: Seafalco
  Editing: TheLab.gr team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:10
  Χρηστικότητα9.50
  Ποιότητα10
  Επιδόσεις9.50
  ΓραφικάSelect
  ΉχοςSelect
  GameplaySelect
  Αντοχή στο ΧρόνοSelect
  Απόδοση/Τιμή8.50
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardYes
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo

  • Like 11
  • Agree 3
  • Wow 7
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments  Τρομερή ψύχτρα, τρομερό review (πιο πολύ για phd thesis!), χωρίς να θέλω να βγάλω από την μύγα ξίγκι, μια φωτό στο στημένο μηχάνημα θα ήταν ευπρόσδεκτη! 

  • Like 1
  • Agree 1
  Link to comment
  Share on other sites

  πριν 12 λεπτά, το μέλος Athanasios2104 έγραψε:

  μια φωτό στο στημένο μηχάνημα θα ήταν ευπρόσδεκτη! 

  Να ΄σαι καλά !

  Χαίρομαι που σου άρεσε το review! :)

  Όσο για τη φωτογραφία στο τόπο των βασάνων (aka Loader Ήφαιστος) . . .

   

  20190517_095313psmod.jpg

   

  . . .  ελπίζω να είναι αυτό που ήθελες !  :) 

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  Παιδιά να είσαστε καλά !
  Τα λόγια σας πραγματικά είναι η καλύτερη ανταμοιβή μου!  :) 

   

  πριν 14 λεπτά, το μέλος GriGaS έγραψε:

  Στέλιο αδικείσαι εκεί που δουλεύεις... Πιο πολύ στο R&D της Noctua ταιριάζεις...

   

   Γιώργο, λες ! . . . 

   :hmm: . . .  όταν πάρω τη σύνταξη, να διευρύνω τους στόχους μου !  :D 

  • Like 3
  Link to comment
  Share on other sites

  μόνο σε θυγατρική τους στην Ελλάδα! Όχι να μας τον πάρουν κιόλας στα ξένα! 

  • Like 1
  • Haha 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Το review κατι παραπανω απο αψογο, επαγγελματικου επιπεδου.

  Αν και προσωπικα noctua χρησιμοποιω μονο οπου δε φαινεται! (το htpc/gaming rig που χω στο σαλονι εχει και ψυκτρα και ολους τους ανεμιστηρες noctua, αλλα ειναι κλειστο κουτι οποτε δε με ενοχλει το σκατουλι ) αλλα στο pc μου που εχει αρκετο γυαλι και φαινονται τα παντα με τιποτα δε θελω αυτο το χρωμα που εμπνευστικαν κατα την εξαρση μιας γαστρεντεριτηδας ? αλλα ασχετα μ αυτο, οι noctua ειναι πραγματικα φοβεροι ανεμηστηρες οσον αφορα την αποδοση σε συναρτηση με το θορυβο.

  Τη βιομηχανικη σειρα -οκ εδω υποθετωβ δε θα ερθει καποιος σε επαφη με αυτη τη σειρα, εκτος κι αν ειναι συναδελφος - επισεις την εχω κυριολεκτικα ερωτευτει, και σε μια εφαρμογη με ενα πινακακι που εχει μεσα κατι ινβερτερακια που βγαζουν αρκετη θερμοκρασια, εκει που αρκετα ανεμιστηρακια παρεδιδαν πνευμα και κολλαγαν μετα απο ελαχιστο καιρο (εννωειται 24/7 μονιμη χρηση μηχανηματων) βαζοντας p-p ενα ζευγαρακι αυτης της σειρας δεν καταλαβαινει τιποτα και λειτουργει αψογα εδω και πανω απο εναμισι χρονο (φτου, φτου... )

   

  btw στα con επρεπε να αναφεθεις στο χρωμα κι οχι στην τιμη (η τιμη ως κατοχος τετοιας ψυκτρας  μπορω να πω οτι ειναι ενταξει, αφου και μια ΑΙΟ υδροψυξη δε θα κρατουσε καλυτερες θερμοκρασιες, επισεις εχω χρησιμοποιησει τετοιες ψυκτρες σε αλλες εφαρμογες για ψυξη mosfet ισχυος και thyristor σε μερη που ηθελα σωστη ψυξη χωρις θορυβους και ειναι πραγματικα εξαιρετικη επιλογη και καθολου ακριβη σε σχεση με εφαμιλες βιομηχανικου τυπου που ειναι και δυσευρετες στην Ελλαδα αν ψαχνουμε αμεση διαθεσιμοτητα, ειδικα τωρα που δε στοκαρει κανεις ουτε βυσματακι)

  Edited by Nick74
  • Like 1
  • Agree 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Να είσαι καλά  !
  Χαίρομαι που σου άρεσε το review! :)

  Τι να σου πω τώρα με το χρώμα, εγώ το είπα είναι "σήμα κατατεθέν" και ξέρεις αυτό λειτουργεί όχι τόσο με το "όμορφο", όσο με το αναγνωρίσιμο! 
  Ε και σε αυτό, δεν νομίζω ότι θα δει κάποιος Noctua με τα κλασικά χρώματα και θα νομίσει ότι είναι κάτι άλλο !  :) 

   

  Γενικά για τους Noctua οι μαρτυρίες είναι πολύ καλές, έ και τώρα αν σκεφτείς ότι οι Industrial έχουν πιο προστατευμένη κατασκευή, λογικό είναι να περάσουν πολλά χρόνια πριν έχεις πρόβλημα. 

  Με την ευκαιρία . . . που να δεις τι κάνει η NH-U12A αν την συνδυάσεις με ένα NF-F12 Industrial 3000rpm!

  Την καταλαβαίνεις βέβαια από μακριά ότι δουλεύει  (52,5 dB(A)) αλλά η θερμοκρασία στους 35 οC @ 360Watt  !

   

  πριν 2 ώρες, το μέλος Nick74 έγραψε:

  btw στα con επρεπε να αναφεθεις στο χρωμα κι οχι στην τιμη

   

  Εδώ θα μου επιτρέψεις να μην σε ακολουθήσω στο ολισθηρό δρόμο της κρίσης περί αισθητικών ζητημάτων!   :innocent:

  Προτιμώ να μείνω πιστός στην προγονική σοφία του :  "Περί ορέξεως . . . κολοκυθόπιτα! "   :hehe:

  Από τη θέση του reviewer είναι κομμάτι δύσκολο να προβάλεις τις δικές σου αισθητικές απόψεις πάνω σε κάτι που το κρίνεις αυστηρά τεχνικά. Μπορείς βέβαια να αναφερθείς σε αυτές των άλλων (  ;) ),  αλλά εδώ -το είπα και στον πρόλογο-  οι επιδόσεις είναι τέτοιες που ίσως και οι αισθητικώς αμφιβάλλοντες, θα πρέπει να το ξαναδούν!  :)

   

  Πολύ ενδιαφέρουσες οι κατά "παρέκκλιση" χρήσεις των ψυκτρών, αν σου βρίσκεται καμιά φωτό (και αν έχεις και περισσότερες ακόμα καλύτερα) σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον να τις δούμε!  :) 

  Όσον αφορά στην τιμή, και εγώ μαζί σου είμαι, το είπα άλλωστε στον επίλογο, αλλά παρ' όλα αυτά θα ήθελα να την δω σε χαμηλότερη τιμή για να είναι πιο εύκολη η αγορά της!

  • Like 4
  Link to comment
  Share on other sites

  πριν 32 λεπτά, το μέλος Seafalco έγραψε:

   

  Με την ευκαιρία . . . που να δεις τι κάνει η NH-U12A αν την συνδυάσεις με ένα NF-F12 Industrial 3000rpm!

   

   

  ειχα για καιρο NH-U14S  με NF-A14 pwm και ξερω τη δυνατοτητα τετοιων ψυκτρων... ειναι πραγματικα απιστευτα καλες για αεροψυκτρες (τη συγκεκριμενη την εχω παροπλισει αλλα ολο και καπου θα χρησιμοποιηθει)

   

   

  οσον αφορα φωτο απο τετοιες ψυκτρες χρησιμοποιημενες σε μοσφετ... δε ξερω αν εχω, ειναι πιθανο αλλα πρεπει να ψαξω αναμεσα σε πολλες χιλιαδες φωτος απο projects

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Για τα χρώματα πάντως, στην τελευταία CES έδειξαν full-black και full-white variants, δεν ξέρω όμως για ποια μοντέλα και ποτέ θα είναι διαθέσιμα. Νομίζω απαραίτητη κίνηση, το RGB ίσως τους πάρει άλλη μια δεκαετία :D (αν και προσωπικά αποφεύγω το φωτισμό στο pc).

   

   

  Edited by Athanasios2104
  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  ή να είναι λόγος οι αγγλόφωνοι να μάθουν Ελληνικά :hehe: 

   

  Στελάρα είσαι πραγματικά φοβερός! Λίγες είναι οι φορές που ο reviewer καταφέρνει να επισκιάσει το προϊόν που παρουσιάζει. Νομίζω -χωρίς να είναι υπερβολή- με εσένα έχει γίνει πλέον παράδοση :T:

  • Like 3
  • Agree 1
  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • μεταφορά SMS

  Καλημέρα σε όλους.   Δουλεύω το MyPhoneExplorer σε Samsung (source mobile), Motorola (destination mobile), και Windows.   Πήρα με το MyPhoneExplorer, από το Samsung, backup τις επαφές και τα SMS σε δύο αρχεία αντίστοιχα. Έκανα restore στο Motorola τις επαφές, και τις έφερε.   Το μόνο θέμα που έχω είναι με τα SMS. Όταν πάω να κάνω restore, μου βγάζει μήνυμα στο MyPhoneExplorer στα Windows: "Messages could not be sent".

  serpico75
  serpico75
  Internet & Τηλεφωνία 6

  Mobile Games - Τι παίζετε αυτόν τον καιρό;

  Είχα χρόνια να ασχοληθώ με παιχνίδι. Πήρα καινούργιο iphone και είχε δώρο 3 μήνες arcade. Το ενεργοποίησα και εγκατέστησα το Castlevania.   Προσοχή: Είναι εξαιρετικά εθιστικό. Αυτές τις μέρες που προέκυψαν κάποιες επείγουσες δουλειές, το απεγκατέστησα και ακύρωσα και το arcade προκειμένου να ξεκολλήσω.  Μόλις τις παραδώσω, με βλέπω να το εγκαθιστώ ξανά.       Castlevania -Grimoire of Souls- Official Website WWW.KONAMI.COM

  sdim
  sdim
  Smartphones

  ποια κινητα xiaomi δεν αναβαθμίζονται...

  δειτε ποια  κινητα χiaomi / pocco δεν αναβαθμίζονται στις νεες εκδοσεις android...   MIUI 14: τα Xiaomi, Redmi και POCO smartphones που ΔΕΝ αναβαθμίζονται (gizchina.com)    

  nikonick
  nikonick
  Smartphones

  καταστήματα gadgets κινητων

  Καλημέρα σε όλους.   Γνωρίζετε καταστήματα με gadgets κινητών στον Πειραιά; Εκτός από skroutz, shopflix κ.λπ. , ψάχνω για φυσικά καταστήματα στον Πειραιά με τη web σελίδα τους, για να μπορώ να δω τιμές και να επικοινωνήσω τηλεφωνικά.   Βασικά, από τα gadgets, ενδιαφέρομαι για θήκες κινητών. Περισσότερα από ένα θα ήταν το ιδανικό για να μπορώ να έχω πολλές επιλογές.   Ευχαριστώ!

  serpico75
  serpico75
  Off topic

  Κωδικοι vodafone vdsl / mikrotik

  Καλησπερα, ειμαι αυτη τη στιγμη στον οτε και χρησιμοποιω το modem/router του οτε και πανω σε αυτο ενα mikrotik router. Με τους κωδικους που δινει ο οτε, κανω login και παιρνω ip(δεν ξερω την ορολογια σ αυτα) απο το mikrotik. Το modem του οτε παιρνει και αυτο ip(διαφορετικη) και συνεχιζει να λειτουργει για το voip, το οποιο δεν χρησιμοποιω. Το router του οτε δεν βλεπει το δικτυο μου.   Σκεφτομαι τωρα να παω στη vodafone και απο οτι εμαθα η vodafone δεν δινει τους κωδικους συνδεσης και α

  god
  god
  Δίκτυα 2
×
×
 • Create New...