Jump to content
 • Noctua NH-U12S chromax.black _ All Black Single Tower CPU Cooler Review


   Share

  Πρόλογος

  Και ήρθε και η σειρά της τρίτης Noctua ψύκτρας, να αποκτήσει την τόσο εντυπωσιακή αλλά και αποτελεσματική μαύρη "φορεσιά" !

  Ο λόγος για την Noctua NH-U12S chromax.black, η οποία δομικά είναι πανομοιότυπη με την nickel plated έκδοσή της, μια παραλλαγή της οποίας (NH-U12S SE AM4) είχαμε δει και εδώ. 

  Η εξέλιξη των προϊόντων της, είναι συνυφασμένη με τη ιστορία της κατασκευάστριας, και αυτή η νέα ψύκτρα δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς όπως δείχνουν οι μετρήσεις μας, επιβεβαιώνεται το ότι -πέραν της αισθητικής αναβάθμισης- η συγκεκριμένη μαύρη βαφή, φέρνει και μια μικρή μεν, αλλά ευδιάκριτη μεσοσταθμική βελτίωση και στις επιδόσεις της!

   

  large.1372666070_F-2_49_NoctuaNH-U12Schromax.black_0459.jpg

   

  Με πέντε heat pipes των 6mm που είναι ικανά να διοχετεύσουν στα πτερύγια θερμική ισχύ πολύ μεγαλύτερη από το TDP της ψύκτρας και ένα σώμα πάχους 45mm που εκμεταλλεύεται πλήρως τα περιθώρια  των 95x95mm που δίνει το INTEL footprint, η Noctua μας δίνει μια από τις πιο αποτελεσματικές ψύκτρες μικρού όγκου, η οποία έχει πλήρη συμβατότητα με τα πέριξ του socket εξαρτήματα (μνήμες κλπ), ακόμα και σε Push-Pull setup!

  Φυσικά η ποιότητα της κατασκευής της είναι η αυτή που έχει φέρει την κατασκευάστρια, στην πρώτη θέση των σχετικών προτιμήσεων και όχι άδικα, καθώς αφενός, η συγκόλληση των heat pipes στο block αλλά και στα πτερύγια, εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή θερμική σύζευξη μεταξύ τους και αφετέρου, η επινικέλωσή του συνόλου της ψύκτρας εξασφαλίζει την σε βάθος χρόνου διατήρηση της θερμοαπαγωγικής ικανότητάς της στα γνωστά, πολύ υψηλά επίπεδα!

  Η τελική επεξεργασία του συνόλου με την ειδική μαύρη βαφή δίνει στο σύνολο μια τελείως νέα όψη, ικανή να ενταχθεί σε πολύ περισσότερα σύγχρονα PC-Case concepts, χωρίς αυτό να σημαίνει ελάττωση των επιδόσεών της!

  Η στήριξη της ψύκτρας στο socket γίνεται με το από χρόνια τελειοποιημένο σύστημα Black SecuFirm2™ Mounting Kit στην μαύρη του έκδοση φυσικά.

  Τη δημιουργία του απαραίτητου ψυκτικού ρεύματος αέρα την αναλαμβάνει ένας -επίσης μαύρος- NF-F12 PWM chromax.black  που διαθέτει το σύστημα Focused Flow™ frame  για τη συγκέντρωση της ροής του αέρα εξόδου σε μια στενότερη δέσμη, με την ανάλογη αύξηση της αποτελεσματικότητας της.

  Με αυτά τα λίγα σαν πρώτη ιδέα, πάμε να βάλουμε αρχή στην παρουσίασή μας!

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

  Στους πίνακες που ακολουθούν μπορούμε να δούμε με αρκετή λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά της ψύκτρας που σας παρουσιάζουμε σήμερα.
  Ο πρώτος πίνακας μας δίνει συνοπτικά όλη την σχετική πληροφορία, τόσο αυτήν που υπάρχει στα data της ψύκτρας, όσο και σε όσα διαπιστώθηκαν / μετρήθηκαν από εμάς στο εργαστήριο του TheLab, τα οποία σημειώνουμε με μπλε χαρακτήρες.

   

  large.T-01_S1_Specifications-01_Noctua-NH-U12S-chromax.black_925.jpg

   

  Σημειώνουμε ότι, παρά τις μικρές της διαστάσεις έχει πέντε heat pipes πράγμα που της δίνει μεγαλύτερα περιθώρια φόρτισης από αυτά που προϊδεάζει το μέγεθός της.

   

  large.T-02_S2_Specifications-02_Noctua-NH-U12S-chromax_925.jpg

   

  Η ψύκτρα έρχεται εφοδιασμένη με έναν από τους πιο αποτελεσματικούς ανεμιστήρες της κατασκευάστριας, φυσικά -και επιτέλους!:) - στην μαύρη εκδοσή του! 
  Σημειώνουμε την πλήρη σειρά παρελκομένων στα οποία -χάρη την προσήλωση της Noctua στον χαμηλό θόρυβο- συμπεριλαμβάνεται μια τετράδα από παχύτερα ελαστικά παρεμβύσματα για τον Pull ανεμιστήρα !

   

  large.T-03_S3_Specifications-03_Noctua-NH-U12S-chromax_925.jpg

   

  Κυριολεκτικά, δεν λείπει σχεδόν τίποτε!

  Και το σχεδόν, γιατί -για πρώτη φορά-  θα μας λείψει ένα PWM fan Y cable splitter αν θελήσουμε να στήσουμε την ψύκτρα σε push-pull setup.

   

  large.T-04_S4_Specifications-04_Noctua-NH-U12S-chromax_925.jpg

  Η Noctua έχει αλλάξει τον τρόπο που δίνει την συμβατότητα των ψυκτρών της και έχει στη σελίδα του προϊόντος μια νέα δομή.

  Μπαίνοντας στο Compatibility Centre που ακολουθεί μπορούμε να δούμε την συμβατότητα της ψύκτρας με τις CPU, τις μητρικές αλλά και τα κουτιά :   https://ncc.noctua.at/coolers/NH-U12S-chromax.black-11/cpus

   

  Ο Συντελεστής Ελευθερίας, είναι σχετικά μικρός και συνοδεύεται από μια σχετικά μεγάλη τιμή Πυκνότητας, πράγμα που σημαίνει ότι για την εξασφάλιση της απαραίτητης ροής αέρα για την ψύξη των πτερυγίων θα χρειαστεί κάποιος ανεμιστήρας ικανός να αναπτύξει σχετικά υψηλή "στατική" πίεση. Αυτές οι απαιτήσεις δεν είναι και τόσο συμβατές μεταξύ τους, αλλά ευτυχώς για εμάς, η Noctua διακρίνεται σε αυτόν τον τομέα!

   

  Η Noctua NH-U12S  chromax.black  έχει από την κατασκευάστρια εταιρία εξαετή εγγύηση και προτεινόμενη τιμή 69,90€ (MSRP) και την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, την βρίσκουμε στα Ελληνικά καταστήματα -εντός 1 - 3ημερών- προς 82,50€ (συν 0,00 € λοιπά έξοδα) του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου. 

   

  Συσκευασία και παρελκόμενα

  Η συσκευασία της ψύκτρας, έχει μια πολύ "κλασική" και ιδιαίτερα διακριτική εικόνα η οποία παίζει με τις αποχρώσεις του γκρι και σαν μόνη υπενθύμιση του παρελθόντος, απομένει μια λεπτή κεραμιδί λωρίδα!  :) 

   

  large.284731889_A-02_02_NoctuaNH-U12Schromax.black_0417.jpg

   

  Ο καλλιτέχνης έχει φωτογραφίσει την ψύκτρα από μια εντυπωσιακή γωνία, και εμείς, μπορούμε να σας πούμε ότι η NH-U12S chromax.black, δεν είναι εντυπωσιακή μόνο στην όψη!

   

  large.1016528024_A-01_01_NoctuaNH-U12Schromax.black_0415.jpg  large.1485476306_A-06_06_NoctuaNH-U12Schromax.black_0423.jpg

   

  Όπως το συνηθίζει η κατασκευάστρια, το κουτί έχει αρκετές πληροφορίες για το προϊόν που προστατεύει, και μάλιστα η περισσότερη βρίσκεται σε μια καλλιτεχνικά ενοποιημένη σύνθεση δύο από τις πλευρές του.

  Στην αριστερή φωτογραφία (κάτω) έχουμε μια αναφορά στην σχεδίαση chromax.black και μια πολύ ενδιαφέρουσα αισθητική πρόταση για την δυνατότητα χρήσης των ειδικών καλυπτρών για την ψύκτρα και των έγχρωμων ελαστικών παρεμβυσμάτων για τον ανεμιστήρα της, στα οποία είχε γίνει αναλυτική παρουσίαση εδώ.

   

  large.760056843_A-03_03_NoctuaNH-U12Schromax.black_0418.jpg  large.1744188713_A-05_05_NoctuaNH-U12Schromax.black_0421.jpg

   

  Στην αριστερή (άνω) φωτογραφία, υπάρχουν δυο αναφορές στην τεχνολογία της ψύκτρας και του ανεμιστήρα και πάμε στην μεγαλύτερη πλευρά που περιέχει και την περισσότερη πληροφορία.

   

  large.653907788_A-04_04_NoctuaNH-U12Schromax.black_0419.jpg

   

  Αριστερά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ψύκτρας και του ανεμιστήρα της και δεξιότερα τα δυο βασικά της χαρίσματα, το μικρό της ύψος (πολύ μεγάλη συμβατότητα με τα κουτιά) και το σημαντικότερο, η πλήρης συμβατότητα της ψύκτρας με τις μνήμες, ανεξαρτήτως του ύψους που έχουν τα heat spreaders που διαθέτουν για την ψύξη τους!

  Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε και στο φυλλάδιο της ψύκτρας.

   

  Για πάμε όμως να ανοίξουμε το κουτί . . .

   

  large.783904854_B-01_07_NoctuaNH-U12Schromax.black_0424.jpg  large.834073333_B-02_08_NoctuaNH-U12Schromax.black_0425.jpg

   

  . . . και να αντικρίσουμε την τόσο γνώριμη εικόνα που επιφυλάσσει η κατασκευάστρια σε όσους προτιμούν τα προϊόντα της.

  Απόλυτη προστασία και τάξη εγγυώνται την ασφάλεια κατά τη μεταφορά και την ευκολία στην εγκατάσταση της ψύκτρας.

  Σε πρώτη πόζα τα τρία φυλλάδια με τις οδηγίες εγκατάστασης, ανάλογα με τον τύπο και την οικογένεια του socket που χρησιμοποιούμε, τα οποία είναι εξαιρετικά αναλυτικά και μπορείτε να τα βρείτε και στο αντίστοιχο συνοπτικό User Manual.

   

  Στην επόμενη φωτογραφία (αριστερά) έχουμε τα παρελκόμενα που θα χρειαστούν για τα AMD sockets, με τους γκρι αποστάτες να προορίζονται για το ΑΜ4 socket και τους λευκούς για τα AM2(+)/AM3(+)/FM1/FM2(+). Για την στήριξη της ψύκτρας θα πρέπει να βασιστείτε στο ήδη υπάρχον στη μητρική σας CPU back plate, καθώς δεν παρέχεται.

   

  large.133830617_B-03_09_NoctuaNH-U12Schromax.black_0427.jpg  large.1508367345_B-04_10_NoctuaNH-U12Schromax.black_0336.jpg

   

  Στην δεξιά (άνω) φωτογραφία, έχουμε τα παρελκόμενα για τα INTEL sockets. Το στιβαρό CPU back plate δεσπόζει στο κέντρο, έχοντας (άνω και αριστερά) τα δύο retension brackets και στο κέντρο (κάτω) έχουμε τις τέσσερις χειρόβιδες που χρησιμοποιούνται για την στήριξη των δεύτερων στο πρώτο.

  Κάτω αριστερά έχουμε του βιδωτούς αποστάτες για τα LGA20xx sockets και στη δεξιά πλευρά, τους τέσσερις πλαστικούς αποστάτες που χρειάζονται στα LGA115x.

   

  Στα κοινά για όλα τα socket εξαρτήματα δεσπόζει το ιδιότυπο κατσαβίδι της κατασκευάστριας και από κάτω του το καλώδιο του LNA NA-RC6 παρέα με το μεταλλικό σήμα της Noctua και δύο μαύρα συρμάτινα clip για τον δεύτερο ανεμιστήρα που ενδεχομένως θα θελήσουμε να αγοράσουμε για να στήσουμε την ψύκτρα σε Push-Pull διάταξη.

   

  large.1715029417_B-05_11_NoctuaNH-U12Schromax.black_0429.jpg

   

  Στο κάτω μέρος έχουμε την πολύ καλή θερμοαγώγιμη πάστα NT-H1 που επαρκεί για περισσότερες της μιας εγκαταστάσεις και δεξιά της, μια ακόμα πρόβλεψη για τον δεύτερο (Pull) ανεμιστήρα, τα χοντρά ελαστικά τακουνάκια που απομακρύνουν ελαφρά τον ανεμιστήρα από τα πτερύγια της ψύκτρας και ελαχιστοποιούν τον θόρυβο που παράγει το φαινόμενο της σειρήνας.

  Η Noctua -είναι αλήθεια- μας έχει συνηθίσει να μην λείπει τίποτε, αυτή τη φορά όμως κάτι λείπει!

  Και μιλάω για ένα 4-Pin Y-Cable, το οποίο ναι μεν είναι standard εξοπλισμός για τον ανεμιστήρα NF-F12 PWM (Brown), αλλά στον ανεμιστήρα  NF-F12 PWM chromax.black.swap, που είναι και η λογική επιλογή -δυστυχώς- δεν συμπεριλαμβάνεται!

  Έτσι αν θελήσουμε να κάνουμε Push-Pull setup θα πρέπει επιπλέον να προμηθευτούμε και ένα NA-YC1 y-cable .  
   

  Η ψύκτρα από κοντά

  Ο βασικός οδηγός της κατασκευής της ψύκτρας είναι η συμβατότητα με μνήμες που διαθέτουν υψηλά heat spreaders και με σώμα με διάσταση μόλις 45mm κατά την επίμαχη διεύθυνση, τα καταφέρνει να μην παραβιάζει τα 95mm του INTEL footprint ακόμα και αν την στήσουμε σε Push-Pull setup!

  Αλλά για όλα αυτά υπάρχει ήδη μια εκτενής παρουσίαση της κλασικής επιχρωμιωμένης έκδοσής της (για AM4) την οποία καλό είναι να συμβουλευτεί όποιος φίλος θέλει να θυμηθεί περισσότερα πράγματα, καθώς εκεί βοηθάει και το χρώμα της ψύκτρας να φανούν οι λεπτομέρειες.

  Αλλά ας μην καθυστερώ άλλο το . . . θέαμα !  :)

   

  large.413783407_C-09_20_NoctuaNH-U12Schromax.black_0444.jpg

   

  Το είπα και στην προηγούμενη παρουσίαση:  Αυτό το μαύρο είναι άπιαστο από τα φωτογραφικά μου μέσα, αλλά έστω και έτσι . . .

   

  large.986682207_C-01_12_NoctuaNH-U12Schromax.black_0433.jpglarge.540757094_C-10_21_NoctuaNH-U12Schromax.black_0445.jpg

  large.1009944093_C-05_16_NoctuaNH-U12Schromax.black_0439.jpglarge.826665824_C-12_23_NoctuaNH-U12Schromax.black_0448.jpg

   

  Η νέα Noctua NH-U12S chromax.black είναι χάρμα οφθαλμών!  :) 

  Ακόμα και στην πλευρά όπου δεν υπάρχει ανεμιστήρας, αυτή η σκούρα εμφάνιση είναι οπτικά πολύ καλύτερη από την κλασική επιχρωμιωμένη έκδοσή της!

   

  large.1639582505_C-13_24_NoctuaNH-U12Schromax.black_0449.jpg

   

  Έτσι, και με βοήθεια μια φωτογραφία από τα "παλιά", μπορώ να πω αβίαστα πως . . .

   

  large.Cool-3_0107.jpglarge.1542269170_C-02_13_NoctuaNH-U12Schromax.black_0434.jpg

   

  . . . ήταν καιρός !   :) 

   

  Το σώμα της ψύκτρας

  Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στη chromax.black έκδοση της NH-U12S, ας αλλάξουμε "γωνίες" και οπτική.

   

  large.C-18_29c_Noctua-NH-U12S-chromax.black.jpg

   

  Τα heat pipes της ψύκτρας παρά το μικρό της μέγεθος είναι πέντε τον αριθμό και έχουν πολύ καλή κατανομή στο σώμα της ψύκτρας. Όντας δε, συμμετρικά ως προς τον καθ' ύψος άξονά του (οπή διέλευσης κατσαβιδιού) εξασφαλίζουν ότι η ψύκτρα δεν έχει πολωμένη συμπεριφορά, δηλαδή από όποια πλευρά και να μπει ο ανεμιστήρας η θερμική της συμπεριφορά θα είναι ίδια.

   

  large.955525581_C-17_28_NoctuaNH-U12Schromax.black_0455.jpg  large.829919178_C-16_27_NoctuaNH-U12Schromax.black_0454.jpg

   

  Για να επιτευχθεί αυτή η τόσο καλή κατανομή των heat pipes, τέσσερα από αυτά έπρεπε να καμφθούν αρκετά, αλλά γι' αυτό θα τα πούμε πιο κάτω, για την ώρα . . . σειρά έχει το cold plate της ψύκτρας!

   

  large.C-15_26_Noctua-NH-U12S-chromax.black_0451c.jpg

   

  Το οποίο φαντάζει "τεράστιο" εμπρός από το περιορισμένων διαστάσεων σώμα της ψύκτρας μας και φυσικά είναι και το μόνο που "κρατάει" τα παλιά τα χρώματα!  :) 
  Παντού επικρατεί η εξαιρετικά προσεγμένη μαύρη βαφή, η οποία παρά την ταλαιπωρία των δοκιμών δεν παρουσίασε την παραμικρή αμυχή, κάτι λίγο με τις δαχτυλιές πρέπει να προσέχουμε, αλλά τίποτε πέραν αυτού.

   

  Και ας δούμε την ψύκτρα χωρίς τον ανεμιστήρα που την δροσίζει.

   

  large.237963305_D-03_32_NoctuaNH-U12Schromax.black_0474.jpg

   

  Μια ελαφρά στροφή, επιτρέπει στην ανεμπόδιστη θέα και των δέκα άκρων των πέντε heat pipes που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν την θερμότητα από το block στα πτερύγια.  Διακρίνεται καθαρά η σημαντική κάμψη των τεσσάρων εσωτερικών άκρων προκειμένου αυτά να έρθουν πιο κοντά στην κεντρική περιοχή των πτερυγίων.

   

  large.251906436_D-01_30_NoctuaNH-U12Schromax.black_0471.jpg  large.417731702_D-02_31_NoctuaNH-U12Schromax.black_0473.jpg

   

  Και η ανφάς όψη δείχνει ότι αυτή η ομοιόμορφη κατανομή των heat pipes αξιοποιεί σε θερμική ισοφόρτιση το 80% του διαθέσιμης διατομής των πτερυγίων και αυτό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο καθώς, πρακτικά αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό την επιφάνεια των πτερυγίων και αυτό φαίνεται από τις επιδόσεις της ψύκτρας!

   

   

  large.2052751813_D-05_34_NoctuaNH-U12Schromax.black_0477.jpg

   

  Στο πλευρό του σώματος των πτερυγίων, αυτά αναδιπλώνονται και κλειδώνουν μεταξύ τους, δίνοντας αφενός, μεγάλη στιβαρότητα στην κατασκευή και δημιουργώντας αφετέρου, ένα κλειστό αυλό ροής του αέρα ψύξης αυξάνοντας λίγο ακόμα την αποτελεσματικότητα του ρεύματος αέρα που ωθεί ο ανεμιστήρας μεταξύ των πτερυγίων!

   

   

  large.269300185_D-04_33_NoctuaNH-U12Schromax.black_0476.jpg  large.1937480231_D-06_35_NoctuaNH-U12Schromax.black_0478.jpg

   

  Στην αριστερή (άνω) φωτογραφία μπορούμε να δούμε την ελαφρά εσοχή στην κεντρική περιοχή των πτερυγίων που τροφοδοτεί με αέρα την τυφλή περιοχή πίσω από τον κινητήρα του ανεμιστήρα καθώς και τις δύο "πριονωτές" λωρίδες που σχηματίζονται στην περιφέρεια των πτερυγίων για την μείωση του θορύβου μέσω κατάτμησης των στροβίλων σε μικρότερους και λιγότερο θορυβώδεις.

  Στην δεξιά φωτογραφία έχουμε την κάτω όψη των πτερυγίων και μπορούμε να δούμε τις εκτονώσεις των πτερυγίων που "υποδέχονται" τα heat pipes.

   

  Το Block της ψύκτρας

  Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε τη διαμόρφωση των άκρων των πτερυγίων που δεν είναι καλλιτεχνικού χαρακτήρα, αλλά αποσκοπεί στο να δημιουργήσει δύο περιοχές / ζώνες κλειδώματος των συρμάτινων ελασμάτων στήριξης των ανεμιστήρων.

  Και φυσικά έχουμε μια πρώτη εικόνα της υφής της επιφάνειας του cold plate, ή οποία μολονότι αρκετά γυαλιστερή και λεία -έτσι ώστε να ανακλά σαν καθρέφτης- όταν στραφεί στην κατάλληλη γωνία, αποκαλύπτει τις πολύ λεπτές "κυκλικές" αυλακώσεις που είναι εφοδιασμένη για να "απορροφάται" εντός αυτών η ενδεχομένως υπάρχουσα περίσσεια Τ.Ι.Μ.

   

  large.1584813391_D-07_36_NoctuaNH-U12Schromax.black_0480.jpg

   

  Με αυτόν το τρόπο εξασφαλίζεται η βέλτιστη δυνατή θερμική σύζευξη μεταξύ Cooler Cold Plate και CPU Heat Spreader, "ανεξαρτήτως" της επιδεξιότητας της εφαρμογής της θερμοαγώγιμης πάστας (Τ.Ι.Μ.).

   

  large.916127710_D-11_40_NoctuaNH-U12Schromax.black_0488.jpg  large.271839173_D-09_38_NoctuaNH-U12Schromax.black_0483.jpg

   

  Στην φωτογραφία (άνω δεξιά  αλλά και στην επόμενη) μπορούμε να δούμε τη διαμόρφωση των heat pipes και το πόσο επιδέξια έχει γίνει αυτή ιδιαίτερα στα τέσσερα εσωτερικά άκρα τα οποία παρά την έντονη κάμψη τους δεν εμφανίζουν αισθητές ρικνώσεις.

  Στο ζήτημα της βαφής το RnD τμήμα τη κατασκευάστριας, βρήκε τον τρόπο να πετύχει μια ομοιόμορφα λεπτή στρώση της η οποία καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια της ψύκτρας ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία.

   

  large.535779724_D-8_37_NoctuaNH-U12Schromax.black_0482.jpg  large.1821903799_E-3_44_NoctuaNH-U12Schromax.black_0498.jpg

   

  Η συναρμογή των heat pipes στα πτερύγια γίνεται με ελαστική ενσφήνωση σε ήδη εκτονωμένες σωληνοειδείς διαμορφώσεις που έχουν τα πτερύγια, την οποία ακολουθεί η εν θερμώ συγκόλληση μεταξύ τους.

   

   

  large.1893125148_E-1_42_NoctuaNH-U12Schromax.black_0492.jpg

   

  Βλέπουμε ότι για να μην καμφθούν πέραν του δέοντος τα εσωτερικότερα heat pipes τους έχει "δοθεί χώρος" για ομαλότερη κάμψη, καταργώντας την επαφή τους με τα τρία κατώτερα πτερύγια της ψύκτρας.  Αυτό φυσικά σημαίνει μια μικρή απώλεια, η οποία όμως αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από την καλύτερη κατανομή των heat pipes και την συνεπαγόμενη αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση της επιφάνειας των πτερυγίων!

   

  Ο ανεμιστήρας

  Ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας είναι από παλιά γνωστός και αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς ανεμιστήρες στην γκάμα της Noctua και η δυνατότητά του να αναπτύσσει -χάρη στα σταθερά πτερύγιά του- πιο συγκεντρωμένη δέσμη αέρα χωρίς σημαντική αύξηση του θορύβου, τον κάνει κατάλληλο για τα δύσκολα !

  Εκτεταμένη ανάλυσή του δε θα κάνουμε στη σημερινή παρουσίαση καθώς, αυτή ήδη έχει γίνει σε προηγούμενο review, το οποίο μπορεί να δει όποιος θέλει περισσότερες λεπτομέρειες.
  Αντ΄ αυτής, παραθέτω ένα video από την κατασκευάστρια που σε συντομία αναφέρει όλα τα χαρίσματα του NF-F12 PWM, ο οποίος είναι πανομοιότυπος κατασκευαστικά με την chromax.black έκδοσή του που συνοδεύει την ψύκτρα μας.

   

   

  Οπότε πάμε για περισσότερες φωτογραφίες . . .

   

  large.Q-07-69_Noctua-NH-U12S-chromax.black_0514.jpg

   

  Με ποσοστό κάλυψης της διατομής του κατά ~80% και την μικρή κλίση των πτερυγίων του δείχνει ότι ο προσανατολισμός του είναι στην κατεύθυνση της επίτευξης υψηλής στατικής πίεσης και πράγματι τα 2,61mmH20 στις 1500rpm είναι επαρκής απόδειξη.

   

  large.Q-02-64_Noctua-NH-U12S-chromax.black_0506.jpg  large.Q-05-67_Noctua-NH-U12S-chromax.black_0511.jpg

   

  Βεβαίως και παρά της μεγάλη κάλυψη της διατομής του ανεμιστήρα τα κανάλια εισαγωγής του αέρα είναι μεγάλα μολονότι ένα σημαντικό μέρος από το πάχος του πλαισίου καταλαμβάνεται από τα ένδεκα  πτερυγιόμορφα στηρίγματα του κινητήρα.

   

  large.Q-04-66_Noctua-NH-U12S-chromax.black_0510.jpg

   

  Ο σκοπός αυτής της όχι και τόσο διαδεδομένης τεχνικής είναι η συγκέντρωση του εξερχόμενου αέρα σε μια αισθητά στενότερη και -ως εκ τούτου- αποτελεσματικότερη δέσμη!

  Και όπως και σε όλα τα άλλα και εδώ, η Noctua δεν άφησε τίποτε στην τύχη, από τις γωνίες κατανομής των σταθερών αυτών "πτερυγίων" μέχρι τις αντιθορυβικές τριγωνικές εγκοπές που έχουν. Οι φιλομαθείς φίλοι μπορούν να δουν περισσότερα για το σύστημα Focused Flow™ Frame.

   

  Ε και αφού τα είδαμε με την ησυχία μας, ας τα βάλουμε να "δουλέψουν" και λίγο . . .

   

  large.F-6_53c_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_0463cc.jpg

  large.1587406617_F-9_56_NoctuaNH-U12Schromax.black_0466.jpg 

   

  Διαστάσεις και θέματα συμβατότητας

  Από τις πληροφορίες του κατασκευαστή μεταφέρουμε εδώ τις βασικές διαστάσεις.

   

  large.noctua_nh_u12s_dimensions_1_enhan.jpg

   

  Τα περιθώρια ακόμα και σε Push-Pull setup είναι επαρκή για να μην υπάρχει πρόβλημα με το πέριξ του socket hardware. Οριακά ίσως με AMD σε Push-Pull setup με τα χονδρά τακουνάκια στον pull ανεμιστήρα. Αλλά και πάλι, οι μνήμες σε αυτό το socket απέχουν από τον άξονα ~52,5mm, οπότε και πάλι δεν υπάρχει ζήτημα.

  'Όπως και να έχει,  μπορείτε να συμβουλευτείτε και τη σελίδα με τους καταλόγους συμβατότητας της κατασκευάστριας για ότι σας ενδιαφέρει, είτε CPU,  είτε Motherboard,  είτε Case είναι αυτό. 

   

  Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

  Ανεμιστήρας: Στην επόμενη φωτογραφία μπορούμε να δούμε ότι παρά το μικρότερο διαθέσιμο βάθος για την ανάπτυξη της φτερωτής, η Noctua αποφεύγει να φέρει τα πτερύγια πιο κοντά στο μέτωπο εισόδου του πλαισίου του ανεμιστήρα, καθώς αυτό σημαίνει ενδεχόμενο θόρυβο (για οποιονδήποτε ανεμιστήρα λόγω του φαινομένου της "σειρήνας") αλλά και γιατί κάτι τέτοιο θα αντιστρατευόταν την υπόλοιπη κατασκευαστική λογική του πλαισίου (κλιμακωτό χείλος εισόδου, εσοχές αύξησης του πάχους του οριακού στρώματος)

  large.Q-12-74_Noctua-NH-U12S-chromax.black_0523.jpg

   

  Την κακή επίδραση του φαινομένου αυτού την αποφεύγει και στην πλευρά της εξόδου του ανεμιστήρα με την ελαφρά ασύμμετρη τοποθέτηση των σταθερών πτερυγίων.

   

    large.Q-11-73_Noctua-NH-U12S-chromax.black_0519.jpg  large.Q-09-71_Noctua-NH-U12S-chromax.black_0518.jpg

   

  Και αφήνουμε τον ανεμιστήρα με ένα κοντινό, στην αρκετά "πυκνή" διαδοχή των πτερυγίων πάνω στο hub της φτερωτής 

   

  Σώμα ψύκτρας: Το πόσο καλή αξιοποίηση έχει γίνει στα  εκ κατασκευής ισομήκη  heat pipes φαίνεται από το ότι οι απολήξεις τους έχουν το ίδιο ύψος, αφήνοντας εκτός επαφής με τα πτερύγια μόνο τα κωνικά άκρα τους!

  Όσον αφορά δε, στην πλήρη κάλυψη με την βαφή ακόμα και των πιο δυσπρόσιτων σημείων. η επόμενη (δεξιά) φωτογραφία δίνει όλες τις διαβεβαιώσεις! :) 

  large.1168448953_E-2_43_NoctuaNH-U12Schromax.black_0493.jpg  large.626532110_E-3_44-A_NoctuaNH-U12Schromax.black_0498_0498.jpg

   

  Block ψύκτρας:  Αυτό που σίγουρα τραβάει το μάτι σαν ατέλεια είναι το ότι τα heat pipes δεν εφάπτονται καλά με την πλάκα επαφής του cold plate, υπάρχει ένα μικρό, ή μεγαλύτερο κενό, ανάλογα με το πόσο έντονη κάμψη έχει το κάθε heat pipe, με τα λιγότερο λυγισμένα από αυτά να έχουν την καλύτερη επαφή!

  Αυτό μοιάζει να είναι λάθος, αλλά δεν είναι!  Αντίθετα εδώ η Noctua εκμεταλλεύεται και το τελευταίο περιθώριο που της δίνουν οι θερμοαπαγωγικές ανάγκες και η τοπολογία των επεξεργαστών.

   

  large.1925636671_D-10_39_NoctuaNH-U12Schromax.black_0486.jpg  large.1508951340_E-6_47_NoctuaNH-U12Schromax.black_0502.jpg

   

  Και φυσικά, η παχιά πλάκα  του cold plate, συμβάλει στην άμεση και αποτελεσματική μεταφορά της θερμότητας στην κεντρική ζώνη της.  Στην οποία από ότι μπορούμε να δούμε στις φωτογραφίες του block που ακολουθούν, η επαφή των heat pipes είναι τέλεια.

   

  large.1629236804_E-5_46_NoctuaNH-U12Schromax.black_0501.jpg  large.120041026_E-4_45_NoctuaNH-U12Schromax.black_0500.jpg

   

  Και πέρα από αυτό, το εξαιρετικά μεγάλο πάχος του -επίσης χάλκινου- block συμβάλει στην άριστη θερμική σύζευξη των heat pipes μεταξύ τους, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της ψύκτρας.

  Και φυσικά, σε όλα αυτά αψευδής μάρτυρας είναι οι επιδόσεις της, που ακολουθούν στη συνέχεια!

   

  Η επιφάνεια του cold plate: Αυτή όπως είδαμε και πιο πάνω είναι ουσιαστικά λεία, αλλά η υφή της παρουσιάζει "τοξοειδείς"  αυλακώσεις!

   

  large.1064539652_D-12_41_NoctuaNH-U12Schromax.black_0491.jpg

   

  Η "΄άγρια" επιφάνεια στα cold plate, είναι προσφιλής πρακτική πολλών κατασκευαστών, καθώς μέσω αυτής επιτυγχάνεται -ακόμα και από κάποιον που δεν έχει πείρα- μια πολύ καλή θερμική επαφή της ψύκτρας με τον επεξεργαστή.

   

  Η επιπεδότητα της επιφάνειάς του, μετρήθηκε με τα filer και βρέθηκε ελαφρά κυρτή.

   

  large.H-01_59_Noctua-NH-U12S-chromax.black.jpg  large.H-02_60_Noctua-NH-U12S-chromax.black.jpg

   

  Στον παράλληλο με τα Heat pipes άξονα η κυρτότητα είναι ~40μm και κάθετα προς αυτά εμφανίζεται αρκετά μικρότερη ίση με 10μm.

  Αυτή η διαφορά στην κυρτότητα, εμφανίζεται και στο αποτύπωμα που άφησε η θερμοαγώγιμη, μετά την αποκόλληση της ψύκτρας από τον Loader.

   

  large.H-04_62_Noctua-NH-U12S-chromax.black.jpg  large.H-03_61_Noctua-NH-U12S-chromax.black.jpg

   

  Η επαφή στην κεντρική περιοχή είναι πολύ καλή και αυτή προοδευτικά μειώνεται καθώς προχωράμε προς την περίμετρο των δυο επιφανειών. Συνεπώς και λαμβανομένου υπ' όψη ότι η επιφάνεια του Loader είναι τελείως επίπεδη και άκαμπτη, η επαφή που θα έχει η ψύκτρα με μια πραγματική CPU θα είναι πολύ καλύτερη καθώς αυτή -μηχανικά- εμφανίζει μια μικρή κοίλανση αλλά και ελαστικότητα, που επιτρέπει την άριστη συνεπαφή  CPU heat spreader και Cooler Cold plate. Όποιος φίλος θέλει να δει περισσότερα για το ζήτημα αυτό μπορεί να δει εδώ.

   

  Μετρήσεις

  Εδώ  μπορούμε να δούμε την συνοπτική εικόνα της Noctua NH-U12S chromax.black, έτσι όπως καταγράφηκε στις  τυπικές δοκιμές που έγιναν (από 60 - 360 Watt) και μιλάμε για την PUSH διάταξη των  ανεμιστήρων που είναι η βασική διάταξη, αλλά και την Push-Pull καθώς και μια σειρά μετρήσεων με εναλλακτικό ανεμιστήρα  τον ομόσταυλο NF-A12x25 PWM. .
  Αλλά πριν προχωρήσετε, καλό είναι για όσους θέλουν να θυμηθούν τις συντομογραφίες που χρησιμοποιούμε, να διαβάσουν τις επεξηγήσεις που ακολουθούν στο spoiler!

  Spoiler

  1. Πιστεύω να έχετε πλέον εξοικειωθεί με τις αναγκαστικές συντομογραφίες που χρησιμοποιώ , αλλά καλού κακού να αναφέρω ένα δυο παραδείγματα, για τους νεότερους της παρέας.

   

  HoPusPulLo = Ho Pus-Pul Lo = Horizontal / Push-Pull / Low (Προσανατολισμός radiator / Διάταξη ανεμιστήρων / Air Flow )

   

  2. Στις δοκιμές που έγιναν προσδιορίζεται πλέον και ο ακριβής προσανατολισμός του radiator, όσον αφορά στην θέση που έχει η είσοδος του θερμού υγρού που έρχεται από την αντλία και του ψυχρότερου που επιστρέφει προς αυτήν.

   

  La_PusPul_Me_HUCD = Lateral / Push- Pull / Medium / (Hot Input>>Up, Cold Output>>Down)

   

  Η προσθήκη αυτή έγινε για να μπορούμε να δούμε σε πιο προσανατολισμό το radiator αποδίδει καλύτερα.

   

  3. Επίσης, μιας και είναι ολοένα και συχνότερο το φαινόμενο να μας έρχονται ψύκτρες με προεγκαταστημένη την θερμοαγώγιμη πάστα, προσθέσαμε και ένα επιπλέον διακριτικό στις δοκιμές που μας δίνει τις συνθήκες δοκιμής τόσο για την πάστα , όσο και για τους χρησιμοποιούμενους ανεμιστήρες:

   

  STSF = Stock TIM - Stock Fan
  RTSF = Reference TIM - Stock Fan
  RTRF= Reference TIM - Reference Fan

  RTAF= Reference TIM - Alternative Fan

   

  Με βάση αυτά, μια συντομογραφία σαν αυτή : Ex-3_LaPusPulAll3_RTRF_HUCD σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με το:

   

  Extra test No3_Lateral_Push-Pull_All 3 air flows_Reference TIM_ Reference Fan_ Rad Hot Inlet=Up_Rad Cold Outlet=Down

  Σύνοψη βασικής θερμικής συμπεριφοράς
  Στον πίνακα που ακολουθεί έχουν συμπεριληφθεί οι δοκιμές που έγιναν  σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις στους ακόλουθους προσανατολισμούς  ροής  αέρα, μέγιστου θερμικού φορτίου και setup, με την θερμοαγώγιμη πάστα αναφοράς (Reference T.I.M.) Arctic MX-4 :

  Α.    Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού έως τα 360Watt,  σε διάταξη PUSH.
  Β.    Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού έως τα 360Watt, σε διάταξη PUSH.

  Γ.    Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού έως τα 360Watt, σε διάταξη PUSH,  με εναλλακτικό ανεμιστήρα Noctua NF-A12x25 PWM.

  Δ.    Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού έως τα 360Watt, σε διάταξη PUSH-PULL.
  Ε.    Μετρήσεις κατακόρυφου προσανατολισμού έως τα 360Watt, σε διάταξη PUSH.

  Να σημειώσω εδώ ότι οι δοκιμές έγιναν με τη βοήθεια του Corsair Commander Pro Fan + RGB Controller.

   

  Πολλά και ενδιαφέροντα έχουμε εδώ και καλό είναι να βάλουμε μια σειρά ξεκινώντας από το ότι η ψύκτρα αυτή -αντλώντας πληροφορίες από την άβαφη έκδοσή της για AMD- έχει ένα TDP = ~140W.    Βεβαίως τα πέντε heat pipes της προδιαθέτουν για δοκιμή στα 300W (5x60W), όμως το μικρό σε όγκο θερμικά ενεργό "σώμα" επιβάλει να κατέβουμε μια "σκάλα" και να υπολογίσουμε στους συγκριτικούς πίνακές μας της επιδόσεις της στα -ούτως ή άλλως αρκετά υψηλά- 240Watt.

  Και φυσικά, πάνω σε όλα αυτά, έρχεται και η δική μας φιλοπερίεργη φύση και σπρώχνει τις δοκιμές μέχρι και τα 360W, έτσι για να δούμε τι γίνεται όταν ζορίζουν πολύ τα πράγματα!  :) 

   

  large.447915400_T-05a_TBS-01_Thermal-Behavior-Summary_Table-01_Noctua-NH-U12S-chromaxblack.jpg

   

  1. Η οριζόντια τοποθέτηση, παρουσιάζει συστηματικά ελαφρά χαμηλότερες επιδόσεις από τους άλλους δύο προσανατολισμούς.
   Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή και η ρύθμιση των παραμέτρων λειτουργίας των heat pipes είναι τόσο καλά μελετημένη που αυτά ουσιαστικά είναι αδιάφορα για τον προσανατολισμό στον οποίο καλούνται να λειτουργήσουν και αυτή τους η "αταραξία" επιτρέπει να αναδειχθούν οι μικρές διαφορές που φέρνουν στο air flow, οι διαφορετικοί προσανατολισμοί της ψύκτρας.
  2. Η πλάγια τοποθέτηση, που είναι και η κατά κόρον χρησιμοποιούμενη, έχει λίγο πιο καλές επιδόσεις από την οριζόντια και ουσιαστικά τις ίδιες με την -σπάνια- κατακόρυφη τοποθέτηση.
  3. Με το Δθ= ~ 33,3ο C @ 240W και το θόρυβο σε ένα πολύ διακριτικό 34,8dB(A), μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ήδη μια εξαιρετικά αποτελεσματική και αθόρυβη ψύκτρα, ικανή να παραλάβει ότι θερμική υποχρέωση και αν της αναθέσουμε! 
  4. Στην πολύ πιο ενδιαφέρουσα από άποψη πραγματικής χρήσης περιοχή του μέσου air flow, ο θόρυβος γίνεται ένα μη ανιχνεύσιμο -ακόμα και σε ήσυχο δωμάτιο πόλης- 30,8dB(A), με την θερμοκρασιακή "ποινή" να περιορίζεται σε ~4,4ο C @ 240W !
  5. Και αν πάμε σε ακόμα πιο χαμηλό air flow, όπου τα 28,8dB(A) είναι πραγματικά "ανήκουστα", το Δθ= ~45ο C @ 240W και αν πάμε σε πιο πραγματικές συνθήκες, στα αρκετά υψηλά 180W  έχουμε ένα Δθ= ~34ο C.
  6. Στη διάταξη Push-Pull τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα καθώς με το κόστος ενός επιπλέον ίδιου ανεμιστήρα, έχουμε η πτώση του Δθ ξεκινά από 2o C στο υψηλό air flow με μόλις 2dB(A) ηχητική επιβάρυνση,  περνά από τους 3o C στο μέσο με μόλις 0,6dB(A) επιπλέον και καταλήγει στο χαμηλό air flow, όπου το Push-Pull setup έχει το δυνατό του σημείο, καθώς το Δθ σημειώνει μια σημαντική μείωση κατά ~6o C, ενώ ο θόρυβος των δύο setup είναι ουσιαστικά ο ίδιος (διαφορά 0,2dB(A)).
  7. Εκεί όμως που τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, είναι στη δοκιμή με τον εναλλακτικό ανεμιστήρα Noctua NF-A12x25 PWM σε Push setup, καθώς, σε όλα τα air flow, η ψύκτρα πετυχαίνει συστηματικά ελαφρά χαμηλότερο Δθ από το Push-Pull setup με δύο Noctua NF-F12 PWM και αυτό το πετυχαίνει, με το θόρυβο να παραμένει σταθερά χαμηλότερος όχι μόνο από το Push-Pull setup αλλά ακόμα και από το Push, με τον stock ανεμιστήρα στο χαμηλό air flow!
  8. Βεβαίως, δεν προτείνουμε την αλλαγή του ανεμιστήρα, καθώς -πέρα από το εύλογο θέμα του κόστους- δεν υπάρχει -ακόμα ;) - σε μαύρη έκδοση. Όμως, αυτή τη δοκιμή  αποτελώντας μια αψευδή απόδειξη του που έχει φτάσει η τεχνολογία των ανεμιστήρων αυτών, δεν παύει να μας δείχνει ότι το μέλλον επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις ακόμα. 

   

  Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, είναι πιο φανερά αν τα δούμε σε ένα συνοπτικό γράφημα.

   

  large.359150810_T-07_TBS-03_Thermal-Behavior_Graph-Summary-02_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_925.jpg

   

  1. Σε όλα τα air flow και setup η ψύκτρα εμφανίζει γραμμική συμπεριφορά αποκλείοντας οποιαδήποτε δυσάρεστη έκπληξη!
  2. Και στα τρία βασικά air flow είναι ευδιάκριτη η ελαφρά προπορεία της πλάγια τοποθέτησης έναντι της οριζόντιας.
  3. Το Push-Pull setup δείχνει εντονότερα τα πλεονεκτήματά του ΄καθώς το air flow χαμηλώνει.
  4. Σε όλα τα air flow είναι φανερή η συστηματική προπορεία του Alt Fan Push Setup έναντι του Stock Fan Push-Pull Setup, τόσο σε θερμοκρασίες όσο και σε θόρυβο !
  5. Ο θόρυβος ακόμα και στο Push-Pull setup και στο υψηλό air flow, παραμένει σε πολιτισμένα επίπεδα καθώς ναι μεν διακρίνεται αλλά -χάρη στην εξαιρετική σχεδίαση των ανεμιστήρων- δεν περιέχει καμία ενοχλητική συνιστώσα. 
  6. Αν δε, αναλογιστούμε ότι σε ένα ήσυχο δωμάτιο πόλης το βράδυ ο θόρυβος υποβάθρου εύκολα είναι 33 - 34dB(A),  φαίνεται καθαρά ότι με 34,8dB(A) η Noctua NH-U12S chromax.black είναι ένας πολύ διακριτικός "συνεργάτης" για την υλοποίηση ενός συστήματος ικανού να ικανοποιήσει κάθε λογική επιθυμία με παραδειγματικά φιλική προς το χρήστη, ηχητική συμπεριφορά!

  Πιστεύω ότι μέχρι εδώ έχει καλυφθεί η βασική παρουσίαση των χαρακτηριστικών της σημερινής φιλοξενούμενης του εργαστηρίου μας, αλλά επειδή είσαστε εδώ, δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι έχουμε τελειώσει!  :D 

  Οι φίλοι που αναζητούν το κάτι τις παραπάνω . . .  ξέρουν το δρόμο !  :)  

   

  Μετρήσεις εις βάθος

  Στον τομέα αυτό, όπως ξέρετε παρουσιάζουμε μόνο τα θέματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς  η πλήρης έκθεση όλων των μετρήσεων που γίνονται, σε πλήρη λεπτομέρεια,  θυμίζει μικρή "διατριβή" και αυτό λειτουργεί εις βάρος των σημείων που κάθε φορά έχουν ιδιαίτερο χρηστικό ενδιαφέρον, κουράζοντας ενδεχομένως  τον αναγνώστη στη προσπάθεια να επικεντρωθεί στα σημαντικά! 

  Ώρα λοιπόν να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στη θερμική συμπεριφορά της ψύκτρας στους διάφορους προσανατολισμούς της σε τρία γραφήματα που εμπεριέχουν όλες τις βασικές παραμέτρους.

   

  Α. Μετρήσεις σε οριζόντιο προσανατολισμό στα τρία βασικά air flow (μητρική σε οριζόντια θέση).

  Ο πίνακας των οριζόντιων μετρήσεων.

   

  large.1428515808_T-13-b_TG2-925_HoPus-All3_Delta-T_CoolCap_Graph_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_01.jpg

   

  1. Σε αυτόν τον προσανατολισμό έχουμε τη "χειρότερη" συμπεριφορά, καθώς μετά τα 300W (!) η ψύκτρα δίνει τις πρώτες υποψίες ότι κάπου στο βάθος αρχίζουν τα όριά της (στο χαμηλό air flow, το μερικό Δθ για τα 360W είναι ελαφρά μεγαλύτερο από αυτό των 300W).
  2. Η εξέλιξη του Δθ, παραμένει γραμμική χωρίς να εμφανίζει αντιληπτές τάσεις για αλλαγή συμπεριφοράς.
  3. Η τιμές του Μερικού Δθ, για τα άλλα δύο air flow βαίνουν πτωτικά μέχρι το τέλος των δοκιμών.
  4. Οι τιμές της Ψυκτικής Ικανότητας βαίνουν αυξανόμενες με έναν  φυσιολογικά πτωτικό ρυθμό.

   

  Β. Μετρήσεις σε πλάγιο προσανατολισμό στα τρία βασικά air flow (μητρική σε κατακόρυφη  θέση / κλασικό κουτί πύργος).

   

  large.1085878675_T-14-b_TG4-925_LaPus-All3_Delta-TCoolCAp-Graph_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_01.jpg

   

  1. Στην πλάγια θέση οι παρατηρήσεις είναι ανάλογες με αυτήν της οριζόντιας, με τη διαφορά ότι εδώ τα πρώτα αμυδρά ίχνη της καμπής στη θερμική συμπεριφορά -στο Μερικό Δθ- εμφανίζονται στα 300W τόσο στο χαμηλό, όσο και στο υψηλό air flow.
   Αλλά αυτή η αλλαγή είναι πραγματικά οριακή, καθώς στην Ψυκτική Ικανότητα, έχει μια ελαφρά μείωση, μόνο στο low air flow.
  2. Αυτές οι ενδείξεις συνδέονται με την οριζόντια θέση των heat pipes, ή οποία ελαττώνει ελαφρά την θερμομεταφορική τους ικανότητα.
  3. Αυτή όμως η οριακή ελάττωση, αντισταθμίζεται πολύ καλά από την αυξημένη -λόγω της κατακόρυφης θέσης των πτερυγίων- δυνατότητα εκμετάλλευσης του φυσικού ανοδικού ρεύματος του θερμού αέρα.

   

  Γ. Μετρήσεις σε κατακόρυφο προσανατολισμό στα τρία βασικά air flow (μητρική  κατακόρυφη με τα MoBo-IO προς τα επάνω).

  Ο πίνακας των κατακόρυφων μετρήσεων

   

  large.279055692_T-15-b_TG6-925_VePus-All3_Delta-TCoolCAp-Graph_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_01.jpg

   

  1. Ανάλογα ομαλή εικόνα και από τον κατακόρυφο προσανατολισμό, όλα βαίνουν γραμμικά και προβλέψιμα χωρίς κανένα εμφανές σημάδι ότι -ακόμα και στα 360W- η ψύκτρα έχει πλησιάσει στα όριά της!

   

  Δ. Μετρήσεις σε πλάγιο προσανατολισμό στα τέσσερα βασικά air flow και τους ανεμιστήρες σε Push-Pull διάταξη.

  Ο πίνακας των Push-Pull μετρήσεων

   

  large.1977450155_T-17-b_TG10-925_LaPusPul-All4_Delta-TCoolCAp-Graph_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_01.jpg

   

  1. Σίγουρα οι δύο βαθμοί κέρδος στα 240W και στο υψηλό air flow δεν μοιάζουν -και ούτε είναι ! - ικανό αντιστάθμισμα του επιπλέον κόστους και θορύβου (+2dB(A)).
  2. Τα πλεονεκτήματα του Push-Pull setup θα τα βρούμε στα χαμηλότερα air flow, όπου το κέρδος του Δθ φτάνει τους καθόλου ευκαταφρόνητους έξη βαθμούς στο χαμηλό air flow με τον θόρυβο να είναι ίδιος (+0,2dB(A)) με αυτόν του Push setup!
  3. Και φυσικά με δύο ανεμιστήρες μπορούμε να πάμε ακόμα χαμηλότερα σε στροφές (VLo), με το Δθ να μην είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου του χαμηλού air flow.

   

  Ε. Μετρήσεις σε πλάγιο προσανατολισμό στα τέσσερα βασικά air flow, με τον Α' εναλλακτικό ανεμιστήρα (Noctua NF-A12x25 PWM)  σε Push διάταξη.

  Ο πίνακας των Alternative Fan Α' μετρήσεων

  Αυτές οι μετρήσεις μπήκαν γιατί δείχνουν απερίφραστα, την υπεροχή της νέας γενιάς των ανεμιστήρων της κατασκευάστριας.
  Εδώ έχουμε έναν ανεμιστήρα σε Push setup και αν μπείτε στο κόπο να συγκρίνετε τις επιδόσεις της ψύκτρας με αυτόν τον ανεμιστήρα, σε σχέση με αυτές του πετυχαίνει με δύο stock ανεμιστήρες (NF-F12 PWM), σε Push-Pull setup, σας περιμένει μια άξια λόγου έκπληξη!

   

  large.1052907171_T-16-b_TG8-925_AltFan_LaPus-All3_Delta-TCoolCAp-Graph_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_01.jpg

   

  1. Όχι δεν έχει γίνει κανένα λάθος!   Οι επιδόσεις με τον έναν ανεμιστήρα είναι παντού καλύτερες από αυτές των δύο ανεμιστήρων !
  2. Εδώ φαίνεται το πόσο μεγάλη σημασία έχει ο θόρυβος, καθώς ο χαμηλός θόρυβος που παράγει ο NF-A12x25 μας επιτρέπει να ανεβάσουμε την ταχύτητα περιστροφής του κατά ~560rpm και ο θόρυβός του  (36,6dB(A)), να είναι και λίγο χαμηλότερος από τα 37,0dB(A) του Push-Pull setup !
  3. Αυτή, η σε όλα τα air flow και θερμικές καταπονήσεις  γενική υπεροχή της νέας γενιάς των ανεμιστήρων της Noctua, είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση της μακρόχρονης ανάπτυξής τους, και αφενός την δικαιώνει πλήρως και αφετέρου -προς χαρά ημών- δίνει ένα πολύ ισχυρό μέσο για την βελτίωση της ψύξης των υπολογιστών μας και όπως και να έχει, σηματοδοτεί το μέλλον των τεχνολογικών εξελίξεων!  
  4. Όταν τους βγάλουν και σε chromax.black έκδοση, θα καλύψουν και το πιο απαιτητικό από εμάς!
  5. Και αν αυξήσουν και τις στροφές στις 3000rpm . . . θα είναι το απόλυτο όπλο!  :)

   Στο επόμενο κεφάλαιο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και κάτι επιπλέον σχετικά με τους ανεμιστήρες αυτούς.

   

  ΣΤ. Μετρήσεις σε πλάγιο προσανατολισμό στα έξη βασικά επίπεδα θερμικής καταπόνησης και σε εννέα διαφορετικά air flow, με τον Β' εναλλακτικό ανεμιστήρα (Noctua NF-F12 industrial PPC - 3000rpm PWM)  σε Push διάταξη.

  Ο πίνακας των Alternative Fan Β' μετρήσεων

  Αυτή είναι μια σειρά έξη μετρήσεων με σταθερό θερμικό φορτίο και μεταβλητό air flow, που μας επιτρέπει να δούμε πολύ καθαρά το πως -και κατά πόσο- αλλάζει η συμπεριφορά μιας ψύκτρας  σε συγκεκριμένο  θερμικό φορτίο ανάλογα με την ταχύτητα των ανεμιστήρων της.

   

  large.1709426627_T-18-2-a_TG12_LaPus_9AirFl-6ThePo__Delta-TNoise_Graph__Noctua-NH-U12S-chromaxblack_01_pne01.jpg

   

  Κάθε καμπύλη από την οικογένεια των έξη καμπυλών πιο πάνω, θυμίζει -και σωστά- τις καμπύλες προσδιορισμού της Θερμικής Αντίστασης (Rca) μιας ψύκτρας και έχουν ληφθεί με τον ίδιο τρόπο, απλά εδώ δεν μείναμε μόνο στη μέγιστη θερμική καταπόνηση, αλλά μετρήσαμε και στα άλλα πέντε τυπικά επίπεδα θερμικής ισχύος.

  1. Το θερμικό κέρδος από τις 1500rpm μέχρι τις ~2900rpm αυξάνει καθώς αυξάνει και το επίπεδο της θερμικής ισχύος που μεταφέρει στο περιβάλλον η ψύκτρα και έχει ενδιαφέρον μόνο για τις τρεις υψηλότερες βαθμίδες:
   D-Δθ@360W = 8,9o C       D-Δθ@300W = 7,8o C      D-Δθ@240W = 6,3o C
  2. Από εκεί και κάτω, με το Δθ αρκετά χαμηλό, δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για τον σχεδόν τριπλάσιο θόρυβο που κάνει η ψύκτρα στις 2900+ rpm σε σύγκριση με τις 1500rpm!
  3. Εδώ με τον αρκετά πιο πολύστροφο Industrial ανεμιστήρα μπορούν να φανούν και κάποια επιπλέον στοιχεία για την προαναφερθείσα υπεροχή του NF-A12x25. Και συγκεκριμένα έχοντας σαν βάση σύγκρισης την μία από τις δύο σημαντικές παραμέτρους λειτουργίας μιας ψύκτρας, το θόρυβο έχουμε:
  • Στα 36,6dB(A), η ψύκτρα με τον NF-A12x25 επιτυγχάνει 1,3o C χαμηλότερο Δθ στα 360W.
  • Στα 31.1dB(A), η ψύκτρα με τον NF-A12x25 επιτυγχάνει 2.5o C χαμηλότερο Δθ στα 360W.
  • Στα 28.8dB(A), η ψύκτρα με τον NF-A12x25 επιτυγχάνει 16.3o C χαμηλότερο Δθ στα 360W.

  Αυτή η τελευταία διαφορά είναι μεν πραγματικά πολύ μεγάλη αλλά οφείλεται στο ότι ο NF-A12x25 στρέφεται με 200rpm παραπάνω και αυτό, το κάνει στην πολύ κρίσιμη περιοχή των χαμηλών στροφών, όπου και η πιο μικρή αύξηση τους,  φέρνει μεγάλη διαφορά στις θερμοκρασίες!

   

  Συνεπώς και έχοντας πάντα σαν βασική προϋπόθεση τον μαύρο χρωματισμό, η επιλογή ενός NF-F12 Industrial θα επεκτείνει την περιοχή λειτουργίας της ψύκτρας κατά πολύ.

  Υπάρχει βέβαια και η  αντίστοιχη ηχητική επιβάρυνση, αλλά αυτό δεν απασχολεί ιδιαίτερα γιατί  είναι θέμα δικής μας επιλογής αν θα αξιοποιήσουμε τις αυξημένες θερμοαπαγωγικές ικανότητες της ψύκτρας και αν αυτό θα είναι παροδικό ή μονιμότερο! :) 

   

  Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι να δούμε το πως μεταβάλλεται η αποτελεσματικότητα της ψύκτρας ανάλογα με το θερμικό φορτίο που διαχειρίζεται (το air flow που την ψύχει μεταβάλλεται όπως και στο προηγούμενο γράφημα).

  Από το διάγραμμα της Ψυκτικής Ικανότητας (Cooling Capacity / CoolCap) της ψύκτρας, έχουμε την ακόλουθη εικόνα:

   

  large.1624152091_T-18-2-c_TG14_LaPus_9AirFl-6ThePo__CoolCap_Graph__Noctua-NH-U12S-chromaxblack_01.jpg

   

  Από την σχέση των ακραίων τιμών του γραφήματος, είναι φανερή και απολύτως φυσιολογική, η δραστική βελτίωση της συμπεριφοράς της ψύκτρας ανάλογα με το air flow της, για την όποια συγκεκριμένη θερμική ισχύ που διαχειρίζεται. 

  Έτσι αυξάνοντας την ταχύτητα των ανεμιστήρων από τις 1000rpm στις 2900 rpm,  έχουμε μια αντίστοιχη αύξηση των θερμικών επιδόσεων κατά ~40% για τα 60W,  η οποία στα 240W αυξάνεται στο ~50% για να καταλήξει διατηρώντας την ίδια περίπου βελτίωση έως και τα  360W.

  Αναφερόμενοι στην βελτίωση των επιδόσεων της ψύκτρα ανάλογα τη θερμική επιβάρυνση και πάντα με σταθερό air flow, είναι φανερό ότι η αποδοτικότητα της ψύκτρας στα 240W είναι αισθητά υψηλότερη από ότι στα 60W, καθώς η ποσοστιαία διαφορά των δύο καμπυλών κυμαίνεται από ~12,5% (1000rpm) έως και 17,9% (25060rpm).

  Η ανάλογη συμπεριφορά διατηρείται και κατά την αύξηση του θερμικού φορτίου από τα 240W στα 360W.

  Εδώ βεβαίως η απόσταση των δύο καμπυλών είναι αισθητά μικρότερη (~2%), γιατί -όπως είναι φυσιολογικό- ο ρυθμός βελτίωσης των επιδόσεων μειώνεται προοδευτικά, καθώς η θερμική ισχύς αυξάνει.

  Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι με αυτό το air flow η ψύκτρα φτάνει σε ψυκτική ικανότητα 9W/ο C Δθ, τιμή κορυφαία στις μέχρι τώρα μετρήσεις μας για ψύκτρα αυτού του όγκου!

  Οπότε, η όποια αλλαγή, είναι πλέον στη διακριτική σας ευχέρεια, η πληροφορία για να αποφασίσετε είναι όλη εδώ !  :) 

   

  Ζ. Συγκριτικές μετρήσεις μεταξύ NH-U12S chromax.black και NH-U12S (SE-AM4) (Nickel Plated)

  Εδώ ερχόμαστε σε κάτι πολύ ενδιαφέρον!

  Τα δύο μοντέλα από κατασκευαστική πλευρά δεν έχουν καμία διαφορά και το μόνο που τα διακρίνει, είναι το χρώμα τους.

  Για να δούμε λοιπόν ποία είναι η θερμική επίδραση του μαύρου χρώματος, και πως αυτή συγκρίνεται με τις διαβεβαιώσεις της Noctua περί μη μείωσης των επιδόσεων . . .

   

  Στον πίνακα που ακολουθεί συγκρίνουμε τις επιδόσεις της μαύρης έκδοσης της NH-U12S  με αυτές της επινικελωμένης έκδοσής της για AMD, έτσι όπως αυτές υπάρχουν στο αρχείο των μετρήσεών μας, από την τότε παρουσίασή της.

   

  large.1887789774_T-05b-CT_TBS-CT-02_Comparizon-of-Thermal-Behavior-Summary_Table-01_Noctua-NH-U12S-chromaxblack.jpg

   

  1. Η μεσοσταθμική βελτίωση που έχουμε κατά 6,9% δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και σαφώς, υποδεικνύει -για μια φορά ακόμα- ότι η κατασκευάστρια λέει λίγα και κάνει πολλά και οπωσδήποτε, δεν λέει ποτέ, κάτι που δεν μπορεί να κάνει!
  2. Σαφώς ένα μικρό μέρος αυτής της βελτίωσης οφείλεται σε μια μικρή διαφορά στροφών που υπάρχει ανάμεσα στις τότε δοκιμές και στις πρόσφατες της μαύρης έκδοσης.
    

  Γι' αυτό, αλλά και γιατί είμαστε εδώ, δεν το αφήσαμε στην τύχη του.

   

  Η παλιά επινικελωμένη έκδοση ήταν στο ράφι του εργαστηρίου, μπήκε πάνω στον Loader και δοκιμάστηκε εκ νέου, σε απολύτως ίδιες στροφές ανεμιστήρα με την μαύρη έκδοση και το αποτέλεσμα ακολουθεί:

   

  large.1087944037_T-05c-CTnew_TBS-CT-03_Comparizon-of-Thermal-Behavior-Summary_Table-01_Noctua-NH-U12S-chromaxblack.jpg

   

  Οι νέες δοκιμές έγιναν μόνο στον πλάγιο προσανατολισμό, καθώς αυτός είναι και ο πιο διαδεδομένος και . . .

  1.  Η διαφορά παραμένει σχεδόν η ίδια, καθώς η μαύρη έκδοση της NH-U12S έχει μεσοσταθμικά, καλύτερες επιδόσεις κατά 6,3% σε σύγκριση με την απλά επινικελωμένη έκδοση της.

   

  Συνεπώς και στην τρίτη μαύρη ψύκτρα που δοκιμάσαμε, οι δηλώσεις της Noctua περί του ότι, η μαύρη έκδοση των ψυκτρών της, δεν έχει κατώτερες επιδόσεις από την απλά επινικελωμένη εκδοχή τους, κρίνονται χαρακτηριστικά μετριόφρονες, καθώς, στην πράξη οι επιδόσεις των chromax.black ψυκτρών όχι μόνο δεν υστερούν αλλά είναι και λίγο (~5%) καλύτερες από αυτές των άβαφων ψυκτρών!

   

   

  Συγκριτική κατάταξη

  Ώρα όμως να δούμε πως διαμορφώνεται με την προσθήκη της Noctua NH-U12S chromax.black το γράφημα της  συγκριτικής παρουσίασης των επιδόσεων των ψυκτρών, που έχουν περάσει από τον πάγκο του TheLab !

  Για να διευκολυνθεί η ανάγνωση των γραφημάτων έχουμε χωρίσει χρωματικά τις ψύκτρες σε τρεις κατηγορίες ισχύος (180, 240 και 360 Watt) οι οποίες αντιστοιχούν στην μέγιστη θερμική καταπόνηση που δοκιμάστηκαν.

  Επίσης για να δώσουμε και μια αίσθηση της αποτελεσματικότητας μιας ψύκτρας (ψυκτικής ικανότητας) σε σχέση με τον συνολικό της όγκο και το πόσο αποκλίνουν οι επιδόσεις της από έναν κοινό για όλες μέσο όρο Δθ, προσθέσαμε στο πρώτο ραβδόγραμμα (του Δθ) την παράμετρο Delta-T Deviation Weighted Total Volume Cooling Capacity. Η ανάλογη προσθήκη έγινε και στο δεύτερο ραβδόγραμμα (του Θορύβου) όπου η νέα παράμετρος  Noise Deviation Weighted Cooling Capacity @ Performance to Noise Efficiency  μας δίνει μια  ένδειξη του πόσο καλά μας "αποζημιώνει" θερμικά μια ψύκτρα, για κάθε dB(A) θορύβου που παράγει!   Και οι δυο παράμετροι έχουν την λιγότερο σημαντική θέση στην ιεράρχηση (sorting) των τιμών του ραβδογράμματος, απεικονίζονται δε, με φωτεινό πράσινο χρώμα.

  Του ονόματος της κάθε ψύκτρας προηγούνται δύο αριθμοί, ο πρώτος μας δίνει την κατάταξή της στην κατηγορία της ανάλογα με τα Watt που δοκιμάστηκε και ο δεύτερος την γενικότερη κατάταξή της στο σύνολο των ψυκτρών και θα μας διευκολύνει στην αναζήτησή της στην ανάγνωση των γραφημάτων.
  Επίσης -όπως θα δείτε- άλλαξε το διάγραμμα φέρνοντας τα ονόματα των ψυκτρών δεξιά για να έχουν ευανάγνωστη στοίχιση και οι αριθμοί κατάταξής τους ήρθαν εμπρός για να είναι εύκολος ο εντοπισμός της ψύκτρας κατά το σχολιασμό των επιδόσεών της.

  Με αυτά κατά νου, ας δούμε τα αποτελέσματα που έφερε η ψύκτρα της σημερινής μας παρουσίασης.

   

  Ι.   Κατάταξη με ευθεία σύγκριση, άνευ αντιστάθμισης

  Σε αυτά τα γραφήματα η κατάταξη γίνεται με βάση τα πρωτογενή μεγέθη του "CPU" Δθ και του Θορύβου.

  Βοηθητικά παρατίθεται σαν τρίτος ιεραρχικά παράγων κατάταξης, η  Σταθμισμένη Απόκλιση  ( Deviation Weighted ).

   

  Α. Σύνθετη κατάταξη με βάση το Δθ και τον θόρυβο, με πρωτεύον κριτήριο το Δθ.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  large.1590678574_T-08a_BG01_Slice1-3_Delta-T-to-Noise-Bargraph__Noctua-NH_U12S-chromaxblack_01.jpglarge.407326867_T-08b_BG01_Slice2-3_Delta-T-to-Noise-Bargraph__Noctua-NH_U12S-chromaxblack_02.jpglarge.923769315_T-08c_BG01_Slice3-3_Delta-T-to-Noise-Bargraph__Noctua-NH_U12S-chromaxblack_03.jpg

   

  1. Στο stock setup έρχεται ουσιαστικά πρώτη στη κατηγορία της καθώς, δεν υπάρχει άλλη ψύκτρα η οποία με ένα ανεμιστήρα, να φέρνει καλύτερες θερμοκρασίες.
  2. Στο Push-Pull setup και πάλι σημειώνει πρωτιά γιατί, ναι μεν υπάρχει ψύκτρα με καλύτερες επιδόσεις από την NH-U12S chromaχ.black ( η Corsair A500) αλλά αυτή έχει και κατά 218% μεγαλύτερο όγκο και παράγει υπερδιπλάσιο θόρυβο, οπότε δεν υπάρχει καμία βάση σύγκρισης! :) 
  3. Με βάση αυτές τις θερμικές επιδόσεις και συνηγορούντος του χαμηλού θορύβου που παράγει, αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για μια ψύκτρα μέσου προς μικρό όγκου!

   

  Β. Σύνθετη κατάταξη με βάση το θόρυβο και το Δθ, με πρωτεύον κριτήριο το θόρυβο.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  large.142785657_T-09a_BG02_925_Slice1-3_Noise-to-Delta-T-Bargraph_Base_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_01.jpglarge.1009285696_T-09b_BG02_925_Slice2-3_Noise-to-Delta-T-Bargraph_Base_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_02.jpglarge.946241031_T-09c_BG02_925_Slice3-3_Noise-to-Delta-T-Bargraph_Base_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_03.jpg

   

  1. Τέταρτη θέση στην κατάταξη με βάση το θόρυβο μεν, αλλά αυτή απέχει μόνο 0,6dB(A) από την πιο αθόρυβη ψύκτρα.
  2. Στο Push-Pull setup έρχεται πρώτη στην κατηγορία των 240W,  με μόλις 37dB(A) στο μέγιστο air flow.
  3. Συνεπώς και πάλι για όποιον αναζητά μια αθόρυβη ψύκτρα αυτού του όγκου, αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

   

  II.  Συνδυαστική κατάταξη με σταθμισμένο σύστημα βαρών

  Ο τίτλος δεν είναι και ο πιο δόκιμος, αλλά δίνει έμφαση σε αυτό που επιχειρείται, να δωθεί απάντηση σε σύνθετα και πραγματικά ζητήματα, όπως:

  • "Ποια ψύκτρα έχει καλές επιδόσεις, αλλά παράλληλα έχει και χαμηλό θόρυβο; "
  • " Θέλω μια ψύκτρα που να έχει επιδόσεις αλλά να μη μου "παίρνει" τα αυτιά ! "
  • " Χρειάζομαι μια ψύκτρα που να είναι ήσυχη, χωρίς να είναι και "ψοφίμι ! "
  Spoiler

  Αυτός ο πιο σύνθετος τρόπος αξιολόγησης λειτουργεί με σύστημα βαρών, τροποποιώντας την συμμετοχή των βασικών μεγεθών ανάλογα με την απόλυτη τιμή τους, σε διακριτά βήματα, για κάθε ένα από τα οποία, ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές συμμετοχής / βαρύτητας.

  Έτσι, άλλο τελικό συντελεστή συμμετοχής θα έχει μια ψύκτρα που είναι ήσυχη και άλλο μια εξαιρετικά θορυβώδης.

  Με αυτό το τρόπο μένουν στις κατώτερες θέσεις ψύκτρες που είτε είναι πολύ "ζεστές", είτε πολύ θορυβώδεις, και φυσικά αυτές που έχουν και τα δυο αυτά μειονεκτήματα, πάνε κατ' ευθείαν στο τέλος!

  Αντίθετα, ψύκτρες που έχουν πιο ισορροπημένα χαρακτηριστικά λειτουργίας, υφίστανται μικρότερη επιβάρυνση και ανεβαίνουν στην κατάταξη, στην κορυφή της οποίας είναι φυσικά οι ψύκτρες που είναι δροσερές και αθόρυβες!

  Το αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης / κατάταξης είναι πολύ πλησιέστερα στην πραγματική  μέση χρήση που επιφυλάσσουμε στους υπολογιστές μας !

  Στη συνέχεια ακολουθούν τρία σύνθετα ραβδογράμματα, στα οποία υπάρχουν όλες οι βασικές παράμετροι ανάλυσης της συμπεριφοράς μιας ψύκτρας -για την ώρα- στην μέγιστη καταπόνηση!

   

  Γ.  Σταθμισμένη  κατάταξη με βάση το συνδυασμό του Δθ  και του θορύβου, στο μέγιστο θερμικό φορτίο και air flow.

  Γράφημα σταθμισμένης και ισόποσης συμμετοχής του Δθ και του Θορύβου, με βάση σύστημα βαρών.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Στο ραβδόγραμμα που ακολουθεί υπάρχουν τα πρωτογενή, ακατέργαστα δεδομένα (Δθ και Noise) σαν βάση αναφοράς και  η παράμετρος Δθ/Noise Weighted Average που αποτελεί και το πρώτο κριτήριο κατάταξης μέσα σε κάθε ομάδα ψυκτρών, έτσι όπως αυτές διαχωρίστηκαν με βάση την θερμική ισχύ της δοκιμής τους.

  Σε αυτό το ραβδόγραμμα αναδεικνύονται οι ψύκτρες που έχουν πιο ισορροπημένη σχέση μεταξύ των θερμικών επιδόσεων τους και του θορύβου που συνεπάγεται η επίτευξή τους.

   

  large.1875366504_T-10a_BG03_925_Slice1-3_Equaly-Waighted_Delta-T-to-Noise_Bargraph_Base_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_01.jpglarge.1490991183_T-10b_BG03_925_Slice2-3_Equaly-Waighted_Delta-T-to-Noise_Bargraph_Base_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_02.jpglarge.1778419965_T-10c_BG03_925_Slice3-3_Equaly-Waighted_Delta-T-to-Noise_Bargraph_Base_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_03.jpg

   

  1. Η κατάταξή της στην κορυφή της κατηγορίας των 240W, του πίνακα με τις ισορροπημένες επιδόσεις φυσικά -μετά από όσα είδαμε μέχρι τώρα- δεν αποτελεί έκπληξη.
  2. Να σημειώσω ότι το σύστημα βαρών εδώ φέρνει στην πρώτη θέση το Push setup μολονότι αυτό υστερεί λίγο στις επιδόσεις σε σχέση με το Push-Pull setup γιατί το δεύτερο κάνει αναλογικά περισσότερο θόρυβο.

   

  Δ.  Σταθμισμένη  κατάταξη με βάση το συνδυασμό του Δθ  και του θορύβου, στο μέγιστο θερμικό φορτίο και air flow.

  Γράφημα σταθμισμένο για Χαμηλότερο Δθ.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Εδώ στη συνταγή αξιολόγησης έχουμε δώσει μεγαλύτερο βάρος στις επιδόσεις και μικρότερο στο Θόρυβο. Το κριτήριο κατάταξης είναι η πρώτη ράβδος κάθε τριάδας (Δθ / Noise Weighted Average).

   

  large.1247777811_T-11a_BG04_925_Slice1-3_Low_Delta-T-Waighted-to-Noise_Bargraph_Base_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_01.jpglarge.2013573308_T-11b_BG04_925_Slice2-3_Low_Delta-T-Waighted-to-Noise_Bargraph_Base_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_02.jpglarge.1657433759_T-11c_BG04_925_Slice3-3_Low_Delta-T-Waighted-to-Noise_Bargraph_Base_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_03.jpg

   

  1. Και πάλι η Noctua NH-U12S chromax.black "κάνει το ένα - δύο" στην ομάδα των ψυκτρών που έχουν δοκιμαστεί στα 240W.
  2. Αυτή τη φορά όμως -και σωστά- την πρώτη θέση παίρνει το Push-Pull setup, καθώς εδώ οι επιδόσεις έχουν -σχετικώς-  την βαρύνουσα σημασία.

   

  Ε. Σταθμισμένη  κατάταξη με βάση το συνδυασμό του Δθ  και του θορύβου, στο μέγιστο θερμικό φορτίο και air flow.

  Γράφημα σταθμισμένο για Χαμηλότερο Θόρυβο.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Και ήρθε η ώρα για να απαντηθεί το ερώτημα  όλων εκείνων που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δεν "θυσιάζουν" τα αυτιά τους! :) 

   

  large.1057530273_T-12a_BG05_925_Slice1-3_Low_Noise-Waighted-to-Delta-T_Bargraph_Base_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_01.jpglarge.1319530676_T-12b_BG05_925_Slice2-3_Low_Noise-Waighted-to-Delta-T_Bargraph_Base_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_02.jpglarge.667431272_T-12c_BG05_925_Slice3-3_Low_Noise-Waighted-to-Delta-T_Bargraph_Base_Noctua-NH-U12S-chromaxblack_03.jpg

   

  1. Η ψύκτρα με το stock setup της (Push) πάει και κάθεται κατ' ευθείαν στην κορυφή της κατηγορίας της.
  2. Το δε Push-Pull setup βρίσκεται στην τέταρτη θέση, αλλά αυτό σημαίνει μόλις 2,2dB(A) παραπάνω και κέρδος αντίστοιχα δύο βαθμών στο Δθ.

   

  Με άλλα λόγια και από όποια πλευρά και αν το δούμε, στην σημερινή φιλοξενούμενη του εργαστηρίου μας, έχουμε τον αδιαμφισβήτητο "πρωταθλητή" της κατηγορίας των 240W, ο οποίος όπως είδαμε και στις μετρήσεις, μπορεί άνετα να παίξει με ασφάλεια και στην πιο μεγάλη κατηγορία (360W)!

   

   

  Επίλογος

  Είναι η τρίτη φορά που από αυτή τη θέση έχουμε την ευκαιρία να κρίνουμε επανέκδοση προϊόντων ενός κατασκευαστή, που έχει δείξει έμπρακτα την προσήλωσή του στο να κάνει το καλό καλύτερο και εκείνο, άριστο!
  Ένα κατασκευαστή που πείθει και τον πιο επιφυλακτικό από εμάς ότι, δαπανά χρόνο και χρήμα προκειμένου η κάθε νέα του πρόταση, να έχει κάτι ουσιαστικό να προσφέρει στον χρήστη!

  Και αυτό επιβεβαιώνεται με το καλύτερο τρόπο και στην σημερινή φιλοξενούμενή μας!
  Η Noctua θα μπορούσε εδώ και καιρό να έχει προχωρήσει στην έκδοση ψυκτρών μαύρου χρώματος, καθώς οι διαθέσεις του "κοινού" της ήταν γνωστές από καιρό, όμως η κατασκευάστρια είχε δύο σοβαρά προβλήματα να λύσει και αυτό πήρε όσο καιρό "ήθελε" να πάρει! 

   

  large.117089237_F-7_54_NoctuaNH-U12Schromax.black_0464.jpg

   

  Η Noctua ξεκίναγε από μια εξαιρετικά αποτελεσματική ψύκτρα, μια ψύκτρα που έχει θέσει τα όρια σύγκρισης στην κατηγορία αυτού του όγκου και σε αυτήν, έπρεπε να προσθέσει μια διαδικασία (βαφή) η οποία εκ προοιμίου, θέτει θέμα διατήρησης της θερμοαπαγωγικής ικανότητά της.

  Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται μια πολύ λεπτή ισορροπία στη "συνταγή" της βαφής, έτσι ώστε αυτή, αφενός να είναι αρκετά λεπτή και διεισδυτική έτσι ώστε να καλύψει τα πάντα σωστά, χωρίς το πάχος της να μειώσει την θερμοαπαγωγική ικανότητα της ψύκτρας περισσότερο από ότι θα την αυξήσει η υψηλότερη αφετική ικανότητα του μαύρου χρώματός της!
  Σε αυτή τη προσπάθεια αξιοποιείται και η υφή της επιφάνειας της βαφής και παράλληλα εξασφαλίζεται και η άριστη πρόσφυση της βαφής, πάνω στην πλήρως επινικελωμένη επιφάνεια της ψύκτρας!


  Δεν γνωρίζουμε πόση προσπάθεια απαίτησε η επίτευξη αυτής της πραγματικά λεπτής ισορροπίας, προκειμένου το νέο προϊόν να μην υστερεί θερμικά από την άβαφη έκδοσή του,  όμως οι πραγματικά πολλές συγκριτικές μετρήσεις που είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε, κατατείνουν σε μια ευκρινέστατη, μικρή, αλλά συστηματική υπεροχή της chromax.black έκδοσης της NH-U12S έναντι της απλά επινικελωμένης έκδοσής της! 

   

  Πλεονεκτήματα:

  • Στα πέραν του νέου χρώματος ζητήματα, η NH-U12S chromax.black μπορεί να υποστηρίξει μέσα στο TDP της οποιαδήποτε απαίτησή μας, διατηρώντας τον θόρυβο σε πολύ χαμηλό επίπεδο αλλά και επιπλέον δεν έχει κανένα πρόβλημα να διατηρήσει τον επεξεργαστή σας ασφαλή ακόμα και σε πολύ χαμηλές στροφές στο βαθμό που χρειαζόμαστε "dead silent" λειτουργία.
  • Από την άλλη πλευρά και παρά τον μικρό της όγκο μπορεί να υποστηρίξει με ασφάλεια για την CPU σας, εξαιρετικά μεγάλες θερμικές απαιτήσεις χωρίς ο θόρυβος να ξεφύγει από το επίπεδο της διακριτικής υπόμνησης ότι "έχουμε ξεφύγει"!  :)
  • Επιπλέον αυτών και σαν το πιο βασικό της ατού, έχει και την πλήρη συμβατότητα με το πέριξ του socket hardware, ακόμα και αν την έχουμε εξοπλίσει και με δεύτερο ανεμιστήρα (Push-Pull setup).
  • Την εικόνα συμπληρώνει το εξαιρετικό σύστημα στήριξης, που κάνει παιχνίδι την εγκατάστασή της ακόμα και από τον άπειρο χρήστη και φυσικά το κερασάκι σε όλα αυτά, είναι η εξαετής εγγύηση που την συνοδεύει!

   

  Μειονεκτήματα:

  • Εδώ το μόνο που μπορούμε να σημειώσουμε είναι ότι, από τον απλόχερα εφοδιασμένο εξοπλισμό της, λείπει ένα PWM Fan Y Splitter Cable Adapter, το οποίο δυστυχώς δεν θα βρούμε ούτε και στον ομόσταυλο μαύρο ανεμιστήρα που λογικά θα είναι η επιλογή για την δημιουργία ενός Push-Pull setup.

   

  Περί τιμής:

  Η MSRP τιμή της χωρίς να είναι μεγάλη δεν μπορεί να μας αποτρέψει να θέλουμε να την δούμε σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο και σε αυτό συντείνει και η σύγκριση της τιμής της με την MSRP τιμή της μεγάλης αδελφής της (89,9€).
  Από την άλλη μεριά τα γνωστά σκαμπανεβάσματα στην Ελληνική αγορά, θέλουν την προσοχή σας και σίγουρα δεν μπορούμε να την καταλογίσουμε στην κατασκευάστρια!

  Υπενθυμίζουμε ότι, η Noctua NH-U12S  chromax.black  έχει από την κατασκευάστρια εταιρία εξαετή εγγύηση και προτεινόμενη τιμή 69,90€ (MSRP) και την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, την βρίσκουμε στα Ελληνικά καταστήματα -εντός1- 3 ημερών- προς 82.50 € (συν 0,00 € λοιπά έξοδα) του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου. 

   

   Συνοψίζοντας όλα αυτά σε μια φράση :

  "Ο κάτοχος ενός μέσης ισχύος συστήματος που βρίσκεται σε αναζήτηση εκείνης της μικρής ψύκτρας που αφενός θα αναβαθμίσει τις επιδόσεις της stock ψύκτρας του, μειώνοντας κατά πολύ τον θόρυβό του και αφετέρου θα αποτελέσει μια σημαντική αισθητική αναβάθμιση του συστήματός του, καλά θα κάνει να δει την πρόταση της Noctua NH-U12S chromax.black από κοντά! "

   

  Κλείνοντας την παρουσίασή μας ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Noctua NH-U12S SE-AM4.

   

  thumps-up.png?m=1423577950

  • Κορυφαία  ποιότητα κατασκευής.
  • Πολύ καλές επιδόσεις.
  • Εξαιρετικά λειτουργικό και στιβαρό σύστημα στερέωσης με πολύ εύκολη εγκατάσταση.
  • Σταθερή πίεση συναρμογής ψύκτρας / CPU, η οποία ορίζεται μέσω ελατηρίων στις βίδες του βραχίονα στήριξης.
  • Εξαιρετικά μεγάλη περιοχή λειτουργίας.
  • Μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια, το μέγιστο θερμικό φορτίο, παράγοντας "μηδενικό" θόρυβο.
  • Πολύ αποτελεσματικός και αθόρυβος PWM ανεμιστήρας με FDB έδρανα μεταλλικού περιβλήματος, με MTBF >150.000 h.
  • Εξαιρετικής ποιότητας και τεχνολογίας ανεμιστήρας με σύστημα συγκέντρωσης ροής του αέρα.
  • Χαμηλός θόρυβος ακόμα και σε υψηλές στροφές, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από ενοχλητικές συχνότητες.
  • Sleeved καλώδιο ανεμιστήρα.
  • Καλώδιο περιορισμού της ταχύτητας περιστροφής του ανεμιστήρα (LNA adapter)
  • Επιπλέον ζεύγος wire clips  και αντικραδασμικά παρεμβύσματα για την προσθήκη και δεύτερου ανεμιστήρα (Push-Pull).
  • Αντικραδασμικές ελαστικές ταινίες για την προσθήκη ανεμιστήρα άλλου κατασκευαστή.
  • Σύριγγα με εξαιρετική θερμοαγώγιμη πάστα που αρκεί για περισσότερες της μιας εφαρμογών.
  • Αναλυτικό manual.
  • Εγγύηση έξι ετών.

   


  thumps-down.png?m=1423577948

  • Δεν παρέχει ένα PWM fan Y cable splitter για δεύτερο ανεμιστήρα.
  • Για την ώρα η τιμή της στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλότερη από αυτήν που συνιστά η κατασκευάστρια!


  Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που αποσπά η Noctua NH-U12S chromax.black, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

   

   

   

   
  9.3
  Excellent

   Ευχαριστούμε θερμά την Noctua  για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

    

   gallery_33144_803_5297.jpg

    

   Για το TheLab.gr     Seafalco    24/05/2021

    

   Συντελεστές Review
   Reviewers: Seafalco
   Photographers: Seafalco
   Editing: TheLab.gr team
   Αξιολόγηση
   Χαρακτηριστικά:9.50
   Χρηστικότητα10
   Ποιότητα10
   Επιδόσεις9.50
   ΓραφικάSelect
   ΉχοςSelect
   GameplaySelect
   Αντοχή στο ΧρόνοSelect
   Απόδοση/Τιμή8.50
   Editor's ChoiceYes
   Innovation AwardYes
   Design AwardYes
   Value for MoneyNo

   • Like 14
   • Agree 1
    Share


   User Feedback

   Recommended Comments

   There are no comments to display.   Create an account or sign in to comment

   You need to be a member in order to leave a comment

   Create an account

   Sign up for a new account in our community. It's easy!

   Register a new account

   Sign in

   Already have an account? Sign in here.

   Sign In Now

  • μεταφορά SMS

   Καλημέρα σε όλους.   Δουλεύω το MyPhoneExplorer σε Samsung (source mobile), Motorola (destination mobile), και Windows.   Πήρα με το MyPhoneExplorer, από το Samsung, backup τις επαφές και τα SMS σε δύο αρχεία αντίστοιχα. Έκανα restore στο Motorola τις επαφές, και τις έφερε.   Το μόνο θέμα που έχω είναι με τα SMS. Όταν πάω να κάνω restore, μου βγάζει μήνυμα στο MyPhoneExplorer στα Windows: "Messages could not be sent".

   serpico75
   serpico75
   Internet & Τηλεφωνία 6

   Mobile Games - Τι παίζετε αυτόν τον καιρό;

   Είχα χρόνια να ασχοληθώ με παιχνίδι. Πήρα καινούργιο iphone και είχε δώρο 3 μήνες arcade. Το ενεργοποίησα και εγκατέστησα το Castlevania.   Προσοχή: Είναι εξαιρετικά εθιστικό. Αυτές τις μέρες που προέκυψαν κάποιες επείγουσες δουλειές, το απεγκατέστησα και ακύρωσα και το arcade προκειμένου να ξεκολλήσω.  Μόλις τις παραδώσω, με βλέπω να το εγκαθιστώ ξανά.       Castlevania -Grimoire of Souls- Official Website WWW.KONAMI.COM

   sdim
   sdim
   Smartphones

   ποια κινητα xiaomi δεν αναβαθμίζονται...

   δειτε ποια  κινητα χiaomi / pocco δεν αναβαθμίζονται στις νεες εκδοσεις android...   MIUI 14: τα Xiaomi, Redmi και POCO smartphones που ΔΕΝ αναβαθμίζονται (gizchina.com)    

   nikonick
   nikonick
   Smartphones

   καταστήματα gadgets κινητων

   Καλημέρα σε όλους.   Γνωρίζετε καταστήματα με gadgets κινητών στον Πειραιά; Εκτός από skroutz, shopflix κ.λπ. , ψάχνω για φυσικά καταστήματα στον Πειραιά με τη web σελίδα τους, για να μπορώ να δω τιμές και να επικοινωνήσω τηλεφωνικά.   Βασικά, από τα gadgets, ενδιαφέρομαι για θήκες κινητών. Περισσότερα από ένα θα ήταν το ιδανικό για να μπορώ να έχω πολλές επιλογές.   Ευχαριστώ!

   serpico75
   serpico75
   Off topic

   Κωδικοι vodafone vdsl / mikrotik

   Καλησπερα, ειμαι αυτη τη στιγμη στον οτε και χρησιμοποιω το modem/router του οτε και πανω σε αυτο ενα mikrotik router. Με τους κωδικους που δινει ο οτε, κανω login και παιρνω ip(δεν ξερω την ορολογια σ αυτα) απο το mikrotik. Το modem του οτε παιρνει και αυτο ip(διαφορετικη) και συνεχιζει να λειτουργει για το voip, το οποιο δεν χρησιμοποιω. Το router του οτε δεν βλεπει το δικτυο μου.   Σκεφτομαι τωρα να παω στη vodafone και απο οτι εμαθα η vodafone δεν δινει τους κωδικους συνδεσης και α

   god
   god
   Δίκτυα 2
  ×
  ×
  • Create New...