Jump to content


 • Noctua NH-U12S SE-AM4 Air-cooler review


   Share

  Πρόλογος 

   

  Η είδηση, το τελευταίο διάστημα είναι "μία" . . .  Ryzen 5 !

  Και από ότι φαίνεται, η αναμονή πλησιάζει στο τέλος της, οι νέοι επεξεργαστές της AMD θα είναι σύμφωνα με τις ειδήσεις μας διαθέσιμοι από 11 Απριλίου και φυσικά όλες οι εταιρίες κατασκευής ψυκτρών έχουν αποδυθεί σε ένα αγώνα να προλάβουν τις εξελίξεις.  Ο λόγος είναι ότι το νέο socket που θα υποστηρίζει τους Ryzen και ακούει στο όνομα AMD-AM4, δεν έχει τις ίδιες διαστάσεις με το socket AM-3.

  Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε την πρώτη από μια τριάδα ψυκτρών που κυκλοφόρησε η Noctua για το νέο αυτό socket.

  Συγκεκριμένα θα δούμε παρέα την Noctua NH-U12S SE-AM4, η οποία δεν είναι άλλη από η γνωστή και εξαιρετικά επιτυχημένη NH-U12S,  σε μια νέα έκδοση που εφοδιάζεται με το κατάλληλο hardware στήριξης αποκλειστικά στο νέο socket, εξ ού και το  Special Edition AM4.

   

  Cooler-Push_02_0175.jpg

   

  Πρόκειται για μια μικρή σχετικά ψύκτρα "120χ120", με πάχος πύργου 45mm που εφοδιάζεται με πέντε heat pipes των 6mm και τις ανάσες της έχει αναλάβει ένα από τα "καμάρια" της Noctua, ο ανεμιστήρας NF-F12 PWM ο οποίος -πέραν των άλλων- διαθέτει στο πλαίσιό του και διάταξη Focused flow που εξασφαλίζει την εστίαση του ρεύματος του αέρα. 

  Η όλη κατασκευή της ψύκτρας ακολουθεί πιστά τη δοκιμασμένη μεθοδολογία της Noctua και έτσι έχουμε χάλκινο block και heat pipes, αλουμινένια πτερύγια και η άριστη θερμική συνεργασία μεταξύ τους, εξασφαλίζεται από συγκόλληση των heat pipes τόσο στα πτερύγια όσο και στο block.

  Φυσικά την στήριξη της ψύκτρας αναλαμβάνει το σύστημα SecuFirm2 της κατασκευάστριας που εδώ και χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τη στιβαρότητα και την αξιοπιστία του, όσο και για την ευκολία εγκατάστασής του και εν προκειμένω, διαθέτει ένα νέο σύστημα retention bars που απλά προσαρμόζει τις διαστάσεις του bracket του block προς αυτές του AMD-AM4 socket, ενώ την σταθερότητα της σύσφιξης εξασφαλίζουν ο  γνωστός συνδυασμός της βίδας/παξιμαδιού που φέρει ελατήριο και των πλαστικών αποστατών !

  Η Noctua NH-U12S, έχει ήδη αποσπάσει θετικότατες κριτικές και έτσι η κατασκευάστρια βαδίζει -όπως το συνηθίζει- με ασφάλεια για ένα ακόμα αποτελεσματικό προϊόν!

  Ακολουθήστε μας λοιπόν στα επόμενα, για να την γνωρίσουμε από κοντά !

   

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

   

  Στους  πίνακες που ακολουθούν μπορούμε να δούμε με αρκετή λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά της ψύκτρας που σας παρουσιάζουμε σήμερα.

  Με μπλε χαρακτήρες θα δείτε αυτά που διαπιστώθηκαν/μετρήθηκαν από εμάς στο εργαστήριο του TheLab, τα οποία μολονότι  στερούνται της στατιστικής επαλήθευσης, δίνουν μια πιο πλήρη εικόνα της ψύκτρας.
   

  Cooler-Specs_01.jpg

   

  Δυο παρατηρήσεις μόνο:

  1. Η ψύκτρα είναι συμβατή μόνο με το AMD-AM4 socket.

  2. Το συνιστώμενο TDP αναφέρεται φυσικά στους ΑΜ3 επεξεργαστές, καθώς οι νέοι ΑΜ4 δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα.

   

  CoolerFan-Specs-02.jpgCooler-Specs_03.jpg

   

  Στα μεγάλα "συν" της ψύκτρας είναι ο ανεμιστήρας που την συνοδεύει, και θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε καλύτερα στη συνέχεια. Αξίζει να σημειώσουμε την ιδιαίτερη φροντίδα της Noctua για την πληθώρα των παρελκομένων που πραγματικά δεν αφήνουν σχεδόν τίποτε "ακάλυπτο", με πιο εντυπωσιακό, την παροχή ειδικών rubber pads για τον ανεμιστήρα που ενδεχομένως θα βάλουμε σε θέση Pull αν θελήσουμε να στήσουμε την ψύκτρα σε Push-Pull διάταξη!

   

  Συνέχεια έχει ο πίνακας με τα πιο "ιδιαίτερα" χαρακτηριστικά της ψύκτρας, όπου μπορούμε να δούμε συνοπτικά τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες της ψύκτρας, αλλά και τις παραμέτρους που εξαρτώνται από αυτές και καθορίζουν την θερμική συμπεριφορά της.

   

  Cooler-Specs_04.jpg

   

  Με ελευθερία air flow  ~81,5% και συντελεστή πυκνότητας ~92, έχουμε να κάνουμε με μια μέσης πυκνότητας ψύκτρα, πράγμα που προϊδεάζει για την δυνατότητα χρήσης ανεμιστήρα με χαμηλό θόρυβο μεν, ο οποίος θα μπορεί να αναπτύξει κάποια αισθητή πίεση δε, απαιτήσεις που -ιδιαίτερα στα 120mm- αποτελούν ένα από τα δυνατά σημεία της κατασκευάστριας!
   
  Η Noctua NH-U12S  SE-AM4  έχει από την κατασκευάστρια εταιρία εξαετή εγγύηση και προτεινόμενη τιμή 59,90€ (MSRP). Αλλά την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, μπορέσαμε να την βρούμε μόνο σε ένα Ελληνικό κατάστημα -όχι ετοιμοπαράδοτη- προς 74,90 €  του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου (συν 3 έως 5,5 € μεταφορικά).

   

   

  Συσκευασία και παρελκόμενα

   

  Η ψύκτρα φτάνει σε εμάς προστατευμένη στην "κλασική" διακριτική συσκευασία της κατασκευάστριας, που τραβάει το βλέμμα και προϊδεάζει για το περιεχόμενο!

   

  Box-6_0068.jpg

   

  Πρόσοψη και άνω όψη έχουν τις -ίδιες- βασικές πληροφορίες και στην μια διακρίνουμε το σήμα της αποκλειστικής χρήσης της για το AM4 socket και στην άλλη το QR code του προϊόντος και στη δεξιά, βρίσκουμε τις διαστάσεις της.

  Προσπερνάμε τις άλλες πλευρές που περιέχουν τα βασικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες της ψύκτρας στα οποία ήδη αναφερθήκαμε αλλά και θα αναλύσουμε εκτενώς στη συνέχεια και κρατώντας ότι, υπάρχει 100% συμβατότητα με μνήμες που διαθέτουν υψηλά heat spreaders και  ότι παρέχονται δυο ζεύγη retention bars τα οποία επιτρέπουν και τις δύο βασικές τοποθετήσεις της ψύκτρας,  πάμε σε αυτό που μας "καίει" ! :) 

   

  Ώρα να ανοίξουμε το κουτί . . .

   

  Open-1-0071.jpgOpen-2_0073.jpg

   

  Τα πάντα προστατευμένα από παχύ χαρτόνι και διάκενα, και όλα τακτοποιημένα σε σακουλάκια με ετικέτες!

  Ας τα βάλουμε σε μια σειρά να δούμε την "προίκα" της φιλοξενούμενής μας !

   

  Open-4_0078.jpg

   

  Από αριστερά προς τα δεξιά έχουμε, το ιδιότυπο Philips κατσαβίδι της κατασκευάστριας, δυο αυτοκόλλητες λευκές ελαστικές λωρίδες (φαίνονται σαν μία αλλά χωρίζουν αν τις τραβήξουμε)  που θα αναλάβουν να αποσβέσουν τους κραδασμούς του Pull ανεμιστήρα αν αποφασίσουμε να στήσουμε Push-Pull με ανεμιστήρα όχι της Noctua (!). 

  Δεξιότερα, έχουμε τη σύριγγα με την εξαιρετική θερμοαγώγιμη πάστα ΝΤ-Η1 της Noctua, τα δύο ζεύγη των retention bars , τους αποστάτες στήριξης με τις απαραίτητες βίδες που θα στερεώσουν την ψύκτρα στο AMD CPU Back plate της μητρικής σας και από κάτω τους, το ΝΑ-RC6 Low Noise Adapter με το ποιοτικό sleeve.

  Τέλος στην δεξιά πλευρά δεσπόζει το κατατοπιστικότατο user manual της ψύκτρας, κάνοντας παρέα με το μεταλλικό αυτοκόλλητο σηματάκι της Noctua που αν θέλετε, μπορεί να κοσμήσει το κουτί σας και από κάτω του βλέπουμε τέσσερα rubber pads με ιδιαίτερα μεγάλο πάχος που προορίζονται για την στήριξη ενός δεύτερου ανεμιστήρα NF-F12 PWM σε θέση Pull, καθώς και δύο επιπλέον wire fan clips για την στήριξη του δεύτερου αυτού ανεμιστήρα.

   

  Πραγματικά, η κατασκευάστρια δείχνοντας  την εκτίμησή της προς τους χρήστες που την προτιμούν, έχει προβλέψει σχεδόν κάθε τι που ενδεχομένως θα χρειαστεί ασχέτως με το αν αυτό υπερβαίνει τις "τυπικές" υποχρεώσεις της και γι΄αυτό, αξίζει ένα μπράβο από εμάς!

  Το μόνο που μοιάζει να λείπει είναι ένα 4-Pin Y-Cable για την τροφοδότηση ενός δεύτερου ανεμιστήρα, αλλά αυτό συμπεριλαμβάνεται στα παρελκόμενα του ανεμιστήρα, αν αυτός είναι  Noctua.

  Αλλά σαν πολλά να είπαμε . . . για πάμε στο "ψητό" . . . :)

   

   

  Η ψύκτρα από κοντά

   

  Η Noctua ακολουθώντας τις επιταγές της συμβατότητας με τις πολύ διαδεδομένες μνήμες που διαθέτουν υψηλά πτερύγια ψύξης, κατασκευάζει μια ψύκτρα μονού πύργου με πάχος μόνο 45mm, έτσι ώστε ακόμα και αν την λειτουργήσουμε σε Push-Pull να μην συναντήσουμε κανένα "χωροταξικό" πρόβλημα. Για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση μέσα σε αυτό το περιορισμένο χώρο τοποθετεί πέντε heat pipes και βασιζόμενη στον εξαιρετικό ανεμιστήρα NF-F12 PWM, επιχειρεί (εκ του ασφαλούς κατά πως δείχνει η ιστορία! )  ένα αρμονικό συνδυασμό των επιδόσεων με την άνεση του χρήστη!

   

  Cool-1-0104.jpgCool-2_0106.jpg

   

  Αφαιρώντας το κουτί με τα παρελκόμενα και ένα επιπλέον κυματοειδές χαρτόνι προστασίας, έχουμε θέα στην ψύκτρα η οποία είναι κυριολεκτικά "φασκιωμένη" σε μια χαρτονένια θήκη με χοντρά διπλά τοιχώματα, που με τα διάκενά τους εξασφαλίζουν πέραν πάσης λογικής επιφύλαξης την ακεραιότητά της!

   

  Cool-3_0107.jpgCool-4_0111.jpg

   

  Η NH-U12S  SE-AM4 έρχεται με τον ανεμιστήρα της ήδη τοποθετημένο πάνω της, οπότε σ' εμάς μένει να την περιεργαστούμε . . . κυκλικά!

   

  Cool-5_0112.jpgCool-6_0114.jpg

   

  Σε ένα τόσο μικρού πάχους "πύργο" πτερυγίων, το "στρίμωγμα" των πέντε heat pipes δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, ούτε έρχεται χωρίς κάποιες μικρές "θυσίες", αλλά η τελική διάταξή τους εκμεταλλευόμενη την βέλτιστη δυνατή τοποθέτησή τους, μας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις!

   

  Η ψύκτρα σε διάταξη Push-Pull

  Έχοντας στη διάθεσή μας έναν επιπλέον NF-F12 PWM ανεμιστήρα, αξιοποιήσαμε τα δύο επιπλέον fan wire-clips αλλά και τα τέσσερα extra αντικραδασμικά "τακουνάκια" και  στήσαμε -για τα μάτια σας μόνο ! - την ψύκτρα σε Push-Pull !

   

  Cooler-Push-Pull_11_0211.jpgCooler-Push-Pull_12_0212.jpgCooler-Push-Pull_09_0201.jpg

   

  Η εγκατάσταση πανεύκολη, με  ελευθερία στην καθ' ύψος τοποθέτηση των ανεμιστήρων, αλλά και πλήρη συμβατότητα σε περίπτωση που υπάρχουν μνήμες με υψηλά heat spreaders !

  Τα ελαστικά παρεμβύσματα στις γωνίες τους, εξασφαλίζουν την ακουστική μας ηρεμία και η πλήρης ομοιότητα των ανεμιστήρων, μας δίνει πραγματικά εντυπωσιακό περιθώριο ρύθμισης στροφών.

  Αλλά για όλα αυτά θα επανέλθουμε στη συνέχεια!

   

  Το σώμα της ψύκτρας

  Τα heat pipes είναι τοποθετημένα έτσι ώστε, από όποια πλευρά και αν τον βάλουμε τον ανεμιστήρα, η απόδοσή της θα είναι η ίδια!

   Η συναρμογή των πτερυγίων με τα heat pipes είναι η κλασική της Noctua, με εκτονωμένες οπές που φέρουν  εγκοπή η οποία  δίνει ελαστικότητα έτσι ώστε, να περάσουν οι σωλήνες εφαρμοστά και να κολληθούν κατόπιν.

   

  Cool-8_0120.jpg

   

  Τα πτερύγια στο κέντρο είναι ελαφρά στενότερα για να επιτρέπουν την καλύτερη τροφοδοσία με αέρα της περιοχής, οι τριγωνικές ακμές φροντίζουν για τον περιορισμό του θορύβου και η οπή στο κέντρο επιτρέπει το πέρασμα του κατσαβιδιού για το ξεβίδωμα του block bracket το οποίο στηρίζει το block στα retentions bars.
   

  Cool-9_0123.jpgCool-10_0125.jpg

   

  Τα τέσσερα από τα δέκα άκρα των heat pipes έχουν καμφθεί αρκετά ώστε να πλησιάσουν προς το κέντρο της ψύκτρας και να υπάρχει καλύτερη κατανομή τους στο σώμα των πτερυγίων.

  Οι σωληνίσκοι εκτόνωσης των πτερυγίων, καλύπτουν όλη τη διαθέσιμη επιφάνεια των heat pipes και επιπλέον αυτού, έχουν συγκολληθεί πάνω σε αυτά.

   

  Cooler-Detail_10_0291.jpg

   

  Στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας βλέπουμε τη "βάση" των σωληνίσκων και  στην αριστερή, τα σημεία που αυτοί ακουμπούν στο επόμενο πτερύγιο, ενώ στο κέντρο φαίνεται καθαρά ότι τα heat pipes είναι πλήρως καλυμμένα !

   

  Cool-16_0131.jpgCoolCore-03_0170.jpg

   

  Επάνω στη δεξιά φωτογραφία φαίνεται η ψύκτρα στερεωμένη στη γνωστή μας συσκευή για τον έλεγχο της διασποράς της θερμοαγώγιμης πάστας, η οποία αναβαθμίστηκε με δυο ορειχάλκινα adapter, για να αποκτήσει τις διαστάσεις του AMD-AM4 socket.

   

  Το block της ψύκτρας

  Η κατασκευή του έχει όλα τα ποιοτικά στοιχεία που περιμένουμε από τη Noctua.

   

  Cool-12_0128.jpg

   

  Στιβαρή κατασκευή, παντού χαλκός και συγκολλήσεις για να επιτευχθεί η μέγιστη θερμική αγωγιμότητα και φυσικά, όλα επινικελωμένα για αντοχή στο χρόνο !

   

  Cool-11_0127.jpg

   

  Γυρνώντας από πάνω το block έχουμε καλύτερη θέα στην άριστη συναρμογή και συγκόλληση των heat pipes, σε αυτό.

  Το μεγάλο πάχος του βοηθά στην ταχεία μεταφορά της θερμότητας μεταξύ των heat pipes και την καλύτερη  ισοφόρτισή τους.

   

  CoolDetail-02_0139.jpg

   

  Βασική παρατήρηση είναι ότι τέσσερα τμήματα των heat pipes πρέπει να λυγίσουν πολύ, προκειμένου να έρθουν στη θέση τους μέσα στα πτερύγια.  Έτσι, για να μην παραβιαστεί η ελάχιστη ακτίνα καμπύλωσής  τους, το επάνω κομμάτι του block -αναγκαστικά- έπρεπε να γίνει μικρότερο από το κάτω !

  Αυτό επέτρεψε την καλύτερη διανομή των heat pipes μέσα στα πτερύγια της ψύκτρας, μπήκε ένα παραπάνω heat pipe (!) και έτσι -όπως έδειξαν οι μετρήσεις μας- αντισταθμίζεται και με το παραπάνω,  η όποια απώλεια από την "χειρότερη" θερμική σύζευξη αυτών με τις πλάκες του block!

  Η κατασκευάστρια πράγματι, εξάντλησε όλα τα περιθώρια, γιατί δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσες έντονες "ζάρες"  στις εσωτερικές καμπύλες των heat pipes.  Ευτυχώς,  το θέμα είναι μόνο αισθητικό γιατί  η θερμική απόδοσή τους, δεν επηρεάστηκε καθόλου!

   

  Η επιφάνεια του cold plate είναι όπως φάνηκε και πιο πάνω, δεν είναι τελείως λεία, αλλά  ήταν πραγματική άσκηση υπομονής και επιμονής για . . .

   

  CoolDetail-04_0147.jpg

   

  . . . να φανούν καθαρά στο φακό, οι αχνές γραμμές της CNC κατεργασίας που έχει υποστεί το cold plate.

  Αυτές οι μικροσκοπικές αυλακώσεις εξασφαλίζουν πολύ καλή θερμική επαφή με το CPU heat spreader και γενικώς αποτελούν κοινή πρακτική σε πολλούς κατασκευαστές, απλά εδώ η Noctua, είναι . . .  η Noctua !

   

   

  Ο ανεμιστήρας

   

  Η  Noctua NH-U12S SE-AM4 εφοδιάζεται με τον ομόσταυλο NF-F12 PWM ανεμιστήρα των 120x25mm, ο οποίος ενσωματώνει πολλές τεχνολογικές λύσεις και αποτελεί πρακτικά τον τέλειο συνεργάτη του σώματος της ψύκτρας.

   

  Fan_02_0262.jpgFan_03_0263.jpg

   

  Τα επτά  φαρδιά πτερύγια που εξασφαλίζουν αρκετά μεγάλη κάλυψη της διατομής του ανεμιστήρα, έχουν μικρή μέση κλίση και διακρίνονται από την επίσης μικρή μεταβολή της κατά μήκος τους.  Αυτά από μόνα τους, σηματοδοτούν ένα σχεδιασμό που είναι προσανατολισμένος στην επίτευξη υψηλής στατικής πίεσης.  Και αυτό επιβεβαιώνεται στην πίσω όψη του ανεμιστήρα . . .

   

  Fan_04_0271.jpg

   

  . . . η οποία κάθε άλλο από συνηθισμένη είναι  και πραγματικά αξίζει το κόπο να δούμε κάποιες λεπτομέρειες της όλης κατασκευής!

   

  Έντεκα σταθερά πτερύγια στηρίζουν τον κινητήρα και φροντίζουν την συγκέντρωση της ροής του αέρα σε μια στενή δέσμη πίσω από αυτόν.

  Χάρη στις ελαφρά άνισες αποστάσεις μεταξύ τους, πετυχαίνουν να είναι μόνο ένα πτερύγιο της φτερωτής σε σύμπτωση με κάποιο από τα σταθερά πτερύγια, οπότε βοηθούσης της ελαφράς γωνίας που σχηματίζουν μεταξύ τους και των 2+mm που απέχει η φτερωτή από τα σταθερά πτερύγια,  το φαινόμενο της σειρήνας περιορίζεται δραστικά!

   Με σκοπό τον επιπλέον περιορισμό του θορύβου, στο εξωτερικό τμήμα των σταθερών πτερυγίων -όπου το ρεύμα του αέρα έχει μεγαλύτερη ταχύτητα- υπάρχουν  τριγωνικές εγκοπές, οι οποίες διασπούν τον αναμενόμενο κύριο στρόβιλο σε μικρότερους και έτσι, ο παραγόμενος θόρυβος είναι χαμηλότερος και απαλλαγμένος από  ενοχλητικές συχνότητες!

   

  Fan-Detail_02_0281.jpg

   

  Αυτά τα σταθερά πτερύγια όμως, καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος του πάχους των 25mm και έτσι, η φτερωτή του ανεμιστήρα αναγκαστικά έχει μικρότερο "πάχος" από ότι συνήθως, πράγμα που είναι ενάντιο με την υψηλή πίεση αλλά και  τον παράλληλο στόχο για κατά το δυνατόν υψηλό air flow. 

  Το πρόβλημα αυτό λύνεται αφενός, με αυτά τα μικρά βαθουλώματα  στην περίμετρό του πλαισίου, τα οποία δημιουργούν ένα παχύτερο οριακό στρώμα σε επαφή με αυτό  και αφετέρου, από το γεγονός ότι, τα άκρα των πτερυγίων καθώς κινούνται πολύ κοντά στα πλαίσιο του ανεμιστήρα, είναι "βουτηγμένα" μέσα σε αυτό το παχύτερο οριακό στρώμα αέρα.

  Αυτά τα δυο σε συνδυασμό, "σφραγίζουν" τα ακροπτερύγια και περιορίζουν την τάση αποκόλλησης του ρεύματος του αέρα στην επάνω πλευρά του πτερυγίου όπου επικρατεί υποπίεση και έτσι, μειώνονται οι θορυβώδεις στρόβιλοι.

   

  Fan-Detail_01_0280.jpg

   

  Πέρα όμως από αυτά, η κλιμακωτή διαμόρφωση του πλαισίου στην πλευρά της εισόδου του αέρα, συμβάλει αφενός στην βαθμιαία μετάβαση από τη στρωτή ροή εισόδου, στην στροβιλώδη ροή που επιβάλουν τα πτερύγια, αλλά και αυξάνει ακόμα περισσότερο το πάχος του οριακού στρώματος!

  Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι τα πτερύγια να κινούνται αθόρυβα και παρά το μικρότερο βήμα ελίκωσης, να επιτυγχάνουν καλό air flow και υψηλή στατική πίεση!

   

  Fan_06_0285.jpg

   

  Στην "προίκα" του ανεμιστήρα αυτού συμπεριλαμβάνεται το καλής ποιότητας sleeve του καλωδίου, η PWM οδήγηση και μάλιστα με soft commutation που περιορίζει τον ηλεκτρονικό θόρυβο, αλλά και τα αφαιρούμενα αντικραδασμικά  παρεμβύσματα σιλικόνης, που φροντίζουν για την καταστολή του εκ μεταφοράς θορύβου, καθώς επίσης και τα νέα έδρανα με το μεταλλικό περίβλημα και η ισχυρότερη μαγνητική ανάρτηση του άξονα του κινητήρα, που επιτρέπουν σημαντική μακροζωία (150.000 h ή 6 έτη 24/7) και ακόμα πιο αθόρυβη λειτουργία.

   

  Όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε σε περισσότερες λεπτομέρειες στη σελίδα του ανεμιστήρα, αλλά και σε συντομία στο video που ακολουθεί:

   

   

  Αυτό που δεν θα βρείτε εύκολα όμως,  είναι η ηλεκτρική συμπεριφορά του! :)

   

  Fan-behavior_01.jpg

   

  O  NF-F12 PWM  είναι μια έμπρακτη απόδειξη του ότι η Noctua έχει ουσιαστικά ωθήσει το τεχνολογικό όριο κατασκευής ανεμιστήρων σε νέα επίπεδα!

  Με μόλις 0,7 Watt μέγιστη υπό φορτίο κατανάλωση, παρουσιάζει μια υποδειγματικά γραμμική  ανταπόκριση στη μεταβολή του Duty Cycle (DuCy), καθιστώντας πανεύκολο τον έλεγχό του, είτε από τη μητρική, είτε από κάποιο καλό fan controller.

  Αυτό όμως που πραγματικά είναι για πολλά μπράβο, είναι το κύκλωμα ελέγχου του ανεμιστήρα, το οποίο -σε συνεργασία με το εξαιρετικό έδρανο του κινητήρα- πέρα από την εξαιρετική σταθερότητα των στροφών για δεδομένο DuCy, δίνει πρακτικά ένα πρωτοφανές (>11/1) περιθώριο μεταβολής των στροφών του ανεμιστήρα , καθώς με DuCy=10%, οι ελάχιστες στροφές είναι 135 rpm (αρκετά κάτω από τις 200rpm που δίνει η κατασκευάστρια) και αυτές, με πλήρη ασφάλεια όσον αφορά στο θέμα της αξιοπιστίας εκκίνησης, καθώς ο ανεμιστήρας, όταν τροφοδοτείται, αρχικά στρέφεται για μερικά δευτερόλεπτα με περίπου 700rpm και μετά κατεβαίνει στις στροφές που έχουμε ρυθμίσει εμείς.

  Και αυτή η δυνατότητα είναι ασφαλής, γιατί ακόμα και αν χρησιμοποιούμε το LNA τα περιθώρια λειτουργίας είναι τεράστια καθώς, όπως μετρήσαμε -με 6 VDC τροφοδοσία και DuCy = 12,5%-  ο ανεμιστήρας μπορεί να εκκινεί και να στρέφεται με άνεση και ασφάλεια -όχι δεν είναι τυπογραφικό λάθος!- με . . . 40rpm ! ! !

   

   

  Διαστάσεις και Θέματα συμβατότητας

   

  Από τις πληροφορίες του κατασκευαστή μεταφέρουμε εδώ τις βασικές διαστάσεις και δεδομένου ότι οι μητρικές με AMD AM4 socket, δεν έχουν διαδοθεί ακόμα στο ευρύ κοινό, θα περιοριστούμε σε μια κατ' αρχήν εκτίμηση.

   

  noctua_nh_u12s_dimensions_1_enhan.jpg

   

  Με 41 mm απόσταση από το CPU heat spreader,  και foot print που υπερβαίνει ελάχιστα την AMD socket zone (και αυτό μόνο αν στήσετε την ψύκτρα σε Push-Pull χρησιμοποιώντας τα αυξημένου πάχους αντικραδασμικά παρεμβύσματα στον Pull ανεμιστήρα), είναι απίθανο να συναντήσετε πρόβλημα με το πέριξ του socket hardware.  Αν δε, συνυπολογίσουμε ότι ο μεγάλος άξονας του socket απέχει από τις μνήμες ~52,5mm, βλέπουμε ότι η ψύκτρα ακόμα και σε Push-Pull setup, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα σε τοποθέτηση με την εξαγωγή αέρα προς το Mobo IO που είναι και η επικρατούσα τοποθέτηση.

  Για στήσιμο με την εξαγωγή αέρα προς τα πάνω, θα πρέπει να το δείτε συγκεκριμένα και όπως και να έχει,  μπορείτε να συμβουλευτείτε και τη σελίδα με την Mainboard Compatibility καθώς και την Compatibility List  της κατασκευάστριας.

   

  Οι δικές μας μετρήσεις που έγιναν με την ψύκτρα τοποθετημένη επάνω σε ένα πλακάκι από γυαλί πάχους 8mm, έδωσαν τα ακόλουθα :

   

  Dimentions_02_0242.jpgDimentions_03_0243.jpg

   

  Και επιβεβαιώνουν αυτές της Noctua στο χιλιοστό !

  Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι ο ελάχιστος χώρος τοποθέτησης πρέπει να έχει ύψος 166mm μετρημένα από τη μητρική!

   

   

  Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

   

  Μας έχει δοθεί και παλιότερα η ευκαιρία να πούμε πολλά πράγματα για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η Noctua, αλλά η παρουσίαση κάποιων ακόμα δεν χάνει το ενδιαφέρον της!

   

  Η συγκόλληση των heat pipes  στα πτερύγια και στο block

  Μια πρόχειρη ματιά αρκεί για να δούμε ότι, ακόμα και το επάνω πτερύγιο, το "διακοσμητικό", δεν είναι καθόλου τέτοιο.

  Όλα τα heat pipes  είναι κολλημένα (brazing) στα πτερύγια, και μάλιστα αρκετά καλά, έτσι ώστε η κόλληση να φτάνει μέχρι και την επιφάνεια του πτερυγίου.

   

  CoolDetail-08_0152.jpgCoolDetail-06_0153.jpg

   

  Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην κάτω πλευρά, όπου φαίνεται και το σύστημα εκτόνωσης που χρησιμοποιεί η κατασκευάστρια.

  Εδώ έχουμε και την ευκαιρία να δούμε από μια άλλη "γωνία",  ότι η Noctua εξάντλησε όλα τα περιθώρια κάμψης των εσωτερικών heat pipes, καθώς αυτά, δεν κατορθώνουν να έχουν τη σωστή καθετότητα προς τα πτερύγια πριν να μπουν σε αυτά και έτσι, τα τρία πρώτα πτερύγια δεν συνδέονται με τα heat pipes!

   

  CoolDetail-05_0149.jpgCoolDetail-07_0151.jpg

   

  Η κάμψη των heat pipes είναι οριακή, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να έχουν τέλεια επαφή με το cold plate μέχρι τα άκρα αυτού!

   

  CoolDetail-03_0142.jpgCoolDetail-02_zoom_0139.jpg

   

  Στην αριστερή φωτογραφία φαίνεται καθαρά ότι τα έντονα λυγισμένα εσωτερικά heat pipes, δεν ακουμπούν στα άκρα του cold plate !

  Αλλά πρακτικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας καθώς, το άκρο το cold plate είναι αρκετά μακρυά από την επίμαχη περιοχή όπου εκλύεται η θερμότητα (η κεντρική λωρίδα του CPU heat spreader, κάτω από την οποία βρίσκεται το CPU chip), όπου -όπως βλέπουμε στα δεξιά- τα heat pipes είναι απολύτως ίσια και έχουν τέλεια επαφή και συγκόλληση με το block!

  Συνεπώς, η Noctua πολύ καλά κάνει και "αδιαφορεί" για την επιφανειακή εντύπωση αυτών των κενών, καθώς αυτά της "επιτρέπουν" να βάλει ένα επιπλέον heat pipe στο block και να αυξήσει ουσιαστικά τις επιδόσεις της ψύκτρας.

   

  Η επιπεδότητα του cold plate

  Η ρίγα ελέγχου και τα φίλερ ανά χείρας και . . .

   

  BlockSurf-02_0162.jpgBlockSurf-03_0166.jpg

   

  Παράλληλα  στα heat pipes, η κυρτότητα του cold plate είναι 40 μm και αυτή μειώνεται στα 20 μm στον κάθετο προς αυτά άξονα.

  Αυτή η ελαφρά κυρτότητα, αποτελεί επιλογή πολλών εταιριών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι πολλά CPU heat spreaders είναι ελαφρά κοίλα.  Εδώ η Noctua επιλέγει να ακολουθήσει τη μέση οδό και έχει μια σχεδόν επίπεδη επιφάνεια στην κεντρική περιοχή του cold plate και περιμετρικά -όπου δεν έχει μεγάλη σημασία- η κυρτότητα αυξάνει ελαφρά και της επιτρέπει να πατήσει σωστά ακόμα και σε ένα CPU heat spreader με έντονη κοιλότητα, χωρίς αυτό να αντιστρατεύεται το εξαιρετικό πάτημα σε ένα "τελείως" επίπεδο lid.

   

  Η διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας.

  Η συσκευή ελέγχου του τρόπου διασποράς της θερμοαγώγιμης πάστας αποδεικνύει τα προλεχθέντα.

  Κατ' αρχάς με την κοινή λευκή πάστα -που μας βοηθάει στη φωτογράφιση- σε μια "πειραγμένη" φωτογραφία για να φανούν καθαρότερα οι μικροσκοπικές αυλακώσεις του cold plate που ακουμπούν στο γυαλί της συσκευής !

   

  Block-Surface-TIM-spreading_01a_0249.jpg

   

  Η εικόνα μετά την αποκόλληση δείχνει πολύ καλό πάτημα στην κεντρική κρίσιμη ζώνη και λιγότερο καλό προς τα άκρα της δεξιάς και αριστερής  "περιοχής"  του cold plate.

   

  Block-Surface-TIM-spreading_02_0253.jpgBlock-Surface-TIM-spreading_03_0256.jpg

   

  Ανάλογη εικόνα πήραμε και με την αποκόλληση της ψύκτρας μετά τις δοκιμές, μόνο που αυτή τη φορά η πάστα (Arctic MX-4),  στην περίμετρο, έμεινε στη πλάκα του loader καθώς, η ψύκτρα είχε κολλήσει τόσο καλά σε αυτόν που χρειάστηκε να βάλω μοχλό για να την σηκώσω ! ! !

   

  Cold-Plate-TIM-Spreding_01_0305.jpgLoader-TIM-Spreading_01_0295.jpg

   

  Παίρνοντας υπόψη ότι η επιφάνεια του loader που χρησιμοποιούμε είναι dead flat, μόνο για εξαιρετικό πάτημα μπορούμε να μιλήσουμε και να απευθύνουμε ένα μπράβο στην κατασκευάστρια!

  Θα κλείσω αυτό το κεφάλαιο με μια "καλλιτεχνική" φωτογραφία που δείχνει καλύτερα την διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας.

   

  Block-Surface-TIM-spreading_04_0258.jpg

   

  Το Push-Pull setup

  Στην αρχή της παρουσίασης σημειώσαμε τον ρόλο των παχύτερων αντικραδασμικών ελαστικών παρεμβυσμάτων που υπάρχουν στα παρελκόμενα της ψύκτρας, ας δούμε τη διαφορά τους στην πράξη.

  Αριστερά έχουμε τον Pull ανεμιστήρα με τα κανονικά ελαστικά τακουνάκια στις γωνίες του, να "ακουμπάει" ουσιαστικά στα πτερύγια της ψύκτρας και δεξιά, με τα παχύτερα τακουνάκια να απέχει περίπου 5mm από αυτά.

  Ο λόγος γι' αυτά τα παχύτερα παρεμβύσματα βρίσκεται στην προσπάθεια της Noctua να περιορίσει το φαινόμενο της σειρήνας. 

   

  Cooler-Push-Pull_04_0190.jpgCooler-Detail_09_0192.jpg

   

  Αυτό όμως δεν πρόκειται να το "δείτε" με ένα dB(A) meter  καθώς, δεν υπάρχει κάποια δραματική αλλαγή στον θόρυβο (μείωση μεγίστως = 0,9 bB(A).  Θα χρειαστείτε έναν αναλυτή φάσματος για να δείτε αυτό που σας λένε τα αυτιά σας, γιατί στην χροιά του ήχου επιτυγχάνεται μεγάλη διαφορά γιατί τα παχύτερα τακουνάκια εξαφανίζουν  τους ενοχλητικούς συριγμούς (που  τα απλά παρεμβύσματα επιτρέπουν) καθώς,  τα πτερύγια που στρέφονται με μεγάλη ταχύτητα, δεν βρίσκονται πλέον σχεδόν σε επαφή με τα πτερύγια της ψύκτρας!

  Και κάτι ακόμα, που δείχνει την προσοχή στη λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει την κατασκευάστρια:  Τα διπλά τσακίσματα στα fan wire clips, χρησιμεύουν στην σωστή στερέωση του Pull ανεμιστήρα όταν έχει τα παχύτερα παρεμβύσματα καθώς τότε, η στερέωση γίνεται στην δεύτερη "σκάλα" των clips.

   

  Το σύστημα στερέωσης Secufirm2 για τους AMD AM-4

  Η αλλαγή των αποστάσεων των οπών στερέωσης του AM-4 socket στις μητρικές, σε 90mm x 54mm, επέβαλε την κατασκευή νέων retension bars από τη Noctua,  η οποία κυκλοφόρησε δύο νέα mounting kits, τα ΝΜ-AM4-UxS  και ΝΜ-ΑΜ4, προκειμένου να καταστήσει συμβατές με το νέο socket ψύκτρες που ήδη κυκλοφορούν. Για το θέμα αυτό θα έχουμε μια ξεχωριστή παρουσίαση σε μερικές ημέρες. Όμως για κάποιες ψύκτρες επιλεκτικά, μεταξύ των οποίων και η σημερινή φιλοξενούμενη του εργαστηρίου, έρχονται με  το ΑΜ4 mounting hardware σαν -μοναδικό-  standard. 

   

  Mounting-01_0174.jpgMounting-02_0173.jpg

   

  Η ευκολία και η στιβαρότητα της εγκατάστασης είναι παραδειγματική!

   

  Mounting-03_0172.jpgMounting_06_0221.jpg

   

  Η  ανεξαρτησία των δυνάμεων σύσφιξης από την "αντρειωσύνη" του χρήστη (!), μολονότι θα την θέλαμε σε όλες τις ψύκτρες, δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να  την βλέπουμε τόσο καλά μελετημένη όπως εδώ.

  Οι αποστάτες που ορίζουν μια σταθερή απόσταση στήριξης των retension bars από την άνω επιφάνεια της μητρικής και τα υπό μορφήν βίδας παξιμάδια σύσφιξης του CPU bracket, που τερματίζουν πάνω στα retension bars πριν ακουμπήσουν μεταξύ τους οι σπείρες του ισχυρών ελατηρίων τους , εξασφαλίζουν ότι έχουμε πάντα, μια συγκεκριμένη,  ισχυρή και σταθερή σύσφιξη, που εγγυάται -από μηχανική άποψη- την βέλτιστη  θερμική επαφή της ψύκτρας με τον επεξεργαστή μας.

   

   

  Μετρήσεις

   

  Εδώ  μπορούμε να δούμε την συνοπτική εικόνα της Noctua NH-U12S  SE-AM4, έτσι όπως καταγράφηκε στις  τυπικές δοκιμές που έγιναν στην Push διάταξη αλλά και στην Push-Pull.

  Έγιναν δοκιμές με στόχο μέγιστη θερμική επιφόρτιση 240 Watt που είναι και το λογικό όριο της ψύκτρας (TDP = 140 W), αλλά καθώς η ψύκτρα  δεν "φάνηκε να το ξέρει αυτό" (!) , το πήγαμε και λίγο... παραπέρα όπως θα δούμε πιο κάτω!

   

  Σύνοψη βασικής θερμικής συμπεριφοράς
  Στον πίνακα που ακολουθεί έχουν συμπεριληφθεί οι δοκιμές που έγιναν  σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις στα ακόλουθα setup και προσανατολισμούς:

  Α. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH.
  Β. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH.
  Γ. Μετρήσεις κάθετου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH.
  Δ. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL.

   

  Thermal-Behavior-Sumary-Table.jpg

   

  Νομίζω ότι τα λόγια περιττεύουν, αλλά αναγκαστικά πρέπει να σημειώσουμε μερικά πράγματα.

  1. Έχουμε να κάνουμε με μια ψύκτρα που από τον κατασκευαστή έχει σχεδιαστεί για θερμική καταπόνηση 140 Watt και προσφέρεται για ελαφρύ OC, η οποία παρά το ότι έχει πάχος μόνο 45mm, με τη βοήθεια του εξαιρετικού ανεμιστήρα της,  κατορθώνει στα 240 Watt να κρατάει την CPU μας κάτω από τους 60 βαθμούς με θόρυβο μόλις διακριτό από το θόρυβο υποβάθρου σε ένα διαμέρισμα πόλης αργά τη νύχτα!

  2. Η ψύκτρα αυτή μπορεί υποστηρίξει την λειτουργία του επεξεργαστή μας σε βαρύ υπερχρονισμό (360 Watt), χωρίς οι θερμοκρασίες να ξεπεράσουν τους 81 βαθμούς, με τον θόρυβο να διατηρείται στα όρια του μόλις διακριτού!

  3. Πέραν αυτών, αν εξετάσουμε την λογικά αναμενόμενη μέγιστη καταπόνηση των 180 Watt, το Δθ  κυμαίνεται από  ~27 C στο υψηλό air flow μέχρι τους ~36 βαθμούς στο χαμηλό, ενώ αντίστοιχα ο θόρυβος κινείται μεταξύ του οριακά διακριτού και του πρακτικά αθόρυβου!

  4. Η εικόνα που παρουσιάζει γίνεται ακόμα καλύτερη σε Push-Pull setup, όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν από ~2,5 μέχρι ~ 7 βαθμούς  με μόνη θυσία τον υψηλότερο (αλλά πάντα μέσα στα όρια του μη ενοχλητικού) θόρυβο που παρουσιάζει και αυτό, μόνο  στο υψηλό air flow,

  γιατί στο μέσο και χαμηλό, η επιβάρυνση είναι το πολύ ~1 dB(A) !

   

  Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, μπορούμε να δούμε στο γράφημα που ακολουθεί:

   

  NH-U12SSE-AM4ThermalBehaviorSumary_02_Graph.jpg

   

  Το γράφημα βασίζεται στις τιμές του προηγούμενου πίνακα, αλλά εδώ παίρνουν "μορφή" και αποκαλύπτουν λεπτομέρειες που τα "σκέτα νούμερα" απλά..."αδυνατούν"!

   

  Η Noctua NH-U12S SE-AM4,  "είναι στο στοιχείο της" στα 180 Watt ανεξαρτήτως προσανατολισμού, πάει με αξιώσεις μεγαλύτερης ψύκτρας στα 240 Watt, όπου στο μέσο και χαμηλό air fow, απλά εμφανίζονται μικρές διαφορές στις θερμοκρασίες ανάλογα με τον προσανατολισμό.  

  Στα 300 Watt, οι διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον προσανατολισμό, εμφανίζονται και στο υψηλό air flow, αλλά η επίδρασή τους κυμαίνεται από τους άνετους 60 βαθμούς στο υψηλό air flow, μέχρι τους ασφαλείς 85 στο χαμηλό!

  Θα πρέπει να πάμε στα "εξωφρενικά" 360 Watt  (υπερφόρτιση μεγαλύτερη από 250% ! ) για να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο BSOD και αυτό μόνο στο "dead silent mode", γιατί στα άλλα, η θερμοκρασία παραμένει μεταξύ 82 και 88 βαθμών!

  Και πάντα φυσικά -με την οικονομική επιβάρυνση ενός ακόμη ανεμιστήρα- μπορείτε να "παίζετε" από τους ασφαλέστατους 61 βαθμούς στο λογικό υψηλό air flow, μέχρι τους μη επικίνδυνους ~82 βαθμούς αν σας πιάσει η διάθεση για "σιωπηλές τρέλες" (!), αλλά κυρίως, μπορείτε να κατέβετε μια κλίμακα σε air flow, μειώνοντας ανάλογα το θόρυβο και οι θερμοκρασίες να παραμένουν συγκρίσιμες με αυτές του υψηλότερου air flow σε Push setup !  :)

   

  Από τα  διαγράμματα αυτά μπορούμε να δούμε πολύ καθαρά δυο από τους παράγοντες επιλογής του TDP της ψύκτρας,  της ομοιογένειας της συμπεριφοράς της και της ανεξαρτησίας αυτής, από τον προσανατολισμό της.

  Και με την ευκαιρία να πούμε ότι, είναι προς τιμήν της Noctua, που έχει τόσο αυστηρά κριτήρια και  αποφεύγει τους εντυπωσιασμούς, μολονότι από ότι είδαμε θα μπορούσε -υπό συνθήκες- να τους υποστηρίξει !

   

   

  Μετρήσεις εις βάθος

   

  Επικεντρώνοντας στα βασικά ερωτήματα των "ανήσυχων" χρηστών, ας δούμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων από μια λίγο διαφορετική και εξόχως αποκαλυπτική οπτική γωνία.

   

  A. Ποιος προσανατολισμός είναι καλύτερος

  Μιλάμε για τους τρεις διαφορετικούς προσανατολισμούς, τον οριζόντιο (κουτιά με τη μητρική παράλληλη με το πάτωμα), τον πλάγιο (κλασικοί "πύργοι") με οριζόντια ροή αέρα και τον κατακόρυφο (κουτιά όπου τα IO της μητρικής "κοιτάνε" το "ταβάνι", αλλά -λόγω του μικρού της μεγέθους- και σε κλασικούς πύργους με την ροή του αέρα να είναι κατακόρυφη !)

   

  Το ερώτημα αυτό φυσικά είναι καταχρηστικό καθώς η πιθανότητα να πάρει κάποιος μια τόσο μικρή ψύκτρα για να κάνει βαρύ O/C είναι επιεικώς απίθανη, όμως έχει αξία καθώς μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα με τι έχουμε να κάνουμε !

  1. Μέχρι τα 180 Watt όλοι οι προσανατολισμοί είναι πρακτικώς εφάμιλλοι.

  2. Από τα 240 Watt και επάνω, ο οριζόντιος προσανατολισμός της ψύκτρας, (όπου τα heat pipes  έχουν την ιδανική θέση),  πλεονεκτεί  και μάλιστα αυξάνει τη διαφορά του όσο αυξάνει η θερμική καταπόνηση.

   

  Β. Ποιο setup ανεμιστήρων είναι προτιμότερο

  Εύκολη η απάντηση καθώς το Push-Pull setup είναι ακαταμάχητο!

  Το θερμοκρασιακό κέρδος στην μέγιστη καταπόνηση των δοκιμών σε σχέση με τον πιθανότερο προσανατολισμό (Πλάγιο), είναι   περίπου 10+ βαθμοί.Αναμφίβολα εντυπωσιακό, αλλά εδώ λίγο προσοχή!  

  Το  πιο σημαντικό είναι ότι -για παράδειγμα- στα 180 Watt, μπορείτε να έχετε την ψύκτρα σε χαμηλό air flow και με "ποινή" μόνο 0,7dB(A) να έχετε 4 έως 5 βαθμούς, χαμηλότερη θερμοκρασία απ΄ ότι το Push setup.

  Για να δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος, μπορείτε να έχετε την ψύκτρα σε χαμηλό air flow παράγοντας αισθητά χαμηλότερο θόρυβο σε σχέση με το υψηλό air flow (Push setup) με θερμική "ποινή" μόνο ~4 βαθμούς.

  Επιπλέον και σαν επιβεβαίωση αυτού που επαναλαμβάνουμε συχνά πυκνά από εδώ, μπορούμε να λειτουργούμε αθόρυβα (30,7dB(A)) την ψύκτρα στα 180 Watt, σε χαμηλό air flow και σε Push-Pull setup και η θερμοκρασία να είναι μόλις 5 βαθμούς υψηλότερη (56 βαθμοί) σε σχέση με το ίδιο setup, σε υψηλό air flow όπου ο θόρυβος (39 dB(A) ), είναι σχεδόν διπλάσιος!

   

   

  Προσδιορισμός θερμικών ορίων

   

  Αντίθετα από ότι και εμείς περιμέναμε, η ψύκτρα με την απόδοσή της, μας "προκάλεσε" να κάνουμε τη δοκιμή αυτή, στα 360 Watt!

  Στο γράφημα που ακολουθεί, η κόκκινη καμπύλη μας δείχνει την πτώση της θερμοκρασίας που προκαλεί η αύξηση του air flow και η μπλε, το πόσους βαθμούς χαμηλώνει η θερμοκρασία μετά από κάθε τέτοια αύξηση.

  Επίσης, για λόγους σύγκρισης των επιλογών του κατασκευαστή, έχει  προστεθεί η πτώση της θερμοκρασίας που προκαλεί η αύξηση του air flow με τον stock ανεμιστήρα σε Push (ματζέντα) και με έναν ακόμα ίδιο ανεμιστήρα, σε Push-Pull (πράσινη).

  Χρησιμοποιήθηκε ένας ανεμιστήρας EBM-Papst 120x38mm  (160 cfm / 19mmH2O) σε θέση Push.

  Ο προσανατολισμός της ψύκτρας είναι οριζόντιος (πτερύγια οριζόντια, heat pipes κατακόρυφα).

   

  Temperature-vs-Air-Flow-Graph_01w_com.jpg

   

  Με μια πρώτη ματιά έχουμε :

  1.  Δεν έχει κανένα νόημα να πάμε πάνω από 2000 rpm, καθώς το θερμικό κέρδος γίνεται σε σύγκριση με το θόρυβο . . . "δυσβάστακτο" !

  2.  Η stock σύνθεση αναδεικνύει την πολύ καλή επιλογή του ανεμιστήρα καθώς αυτός "ανταγωνίζεται" με επιτυχία το "τερατάκι" της EBM-Papst.

  3.  Η διάταξη σε Push-Pull έχει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα καθώς πετυχαίνει τις ίδιες θερμοκρασίες με ~500rpm λιγότερες από τον ανεμιστήρα αναφοράς.

   

  Αυτό το τελευταίο συμπέρασμα είναι και το σημαντικότερο, γιατί -υπενθυμίζουμε- δεν είναι απαραίτητο ο Pull ανεμιστήρας να είναι Noctua, καθώς η κατασκευάστρια προς τιμήν της, παρέχει αντικραδασμικά παρεμβύσματα και για ανεμιστήρες άλλων εταιριών (!), οπότε με μια μικρή δαπάνη, μπορούμε να αναβαθμίσουμε την προασαρμοστικότητα της ψύκτρας, τόσο θερμικά όσο και ηχητικά!

   

   

  Συγκριτική κατάταξη

   

  Η κατάταξη της Noctua NH-U12S SE-AM4  στους πίνακες αυτούς,  θα πρέπει να ιδωθεί έχοντας πάντα κατά νου ότι, οι συμμετέχοντες ποικίλουν αρκετά σε μέγεθος.

  Λόγω του ότι η ψύκτρα  έχει  πέντε heat pipes, θα έπρεπε να την κατατάξουμε με βάση τις επιδόσεις της στα 300Watt, αλλά συνυπολογίζοντας ότι έχει συνιστώμενο TDP τα 140 Watt και  ιδιαίτερα μικρές διαστάσεις,  πιστεύουμε ότι εν προκειμένω θα είναι "δικαιότερο" και πιο χρήσιμο, να υπερισχύσουν της επιλογής οι διαστάσεις της, καθώς αυτές είναι ένα σημαντικό κριτήριο χρήσης και έτσι,  την κατατάξαμε με βάση τα 240 Watt*.

  Επίσης, για να έχουμε και κάποια συγκριτική αίσθηση στον πίνακα κατάταξης παραθέτουμε και την επίδοσή της  και σε Push-Pull setup στο ίδια  Watt.

  {*Βεβαίως στους πίνακες και τα γραφήματα των δοκιμών μπορείτε να δείτε τις επιδόσεις της μέχρι και τα 360 Watt.}

   

  Α. Σύνθετη κατάταξη με βάση το Δθ και τον θόρυβο, με πρωτεύον κριτήριο το Δθ.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Delta-Theta-to-Noise-Comparative-chart_01.jpg

   

  Ένα . . . " Εξαιρετικά !  ", θα ήταν αρκετό, αλλά ας πούμε δυο λόγια παραπάνω . . .

  Η NH-U12S SE-AM4,  όπως ήταν αναμενόμενο από την ήδη μεγάλη προϊστορία της, τα πήγε περίφημα, καθώς ετέθη επικεφαλής των περιορισμένου μεγέθους ψυκτρών μονού πύργου που έχουν δοκιμαστεί στα 240 Watt. 

  Η επιλογή της Noctua να "στριμώξει" ένα ακόμα heat pipe στο μικρό σώμα της ψύκτρας ανταμείφθηκε με τον καλύτερο τρόπο! 

  Οι θερμοκρασίες που επιτυγχάνει στο Push setup είναι ~4 βαθμούς κάτω από αυτές του λογικού ανταγωνιστή της στο πίνακα (Arctic Freezer i32) και συναγωνίζεται σε θερμοκρασία αλλά και θόρυβο,  το Push-Pull setup της δεύτερης, για να το ξεπεράσει κατά ~2 βαθμούς όταν δούμε και το Push-Pull setup της Noctua NH-U12S SE-AM4, στο οποίο όμως, υστερεί ελαφρά γιατί παράγει ~4 dB(A) παραπάνω θόρυβο από την Freezer i322 !

   

   

  Β. Σύνθετη κατάταξη με βάση το θόρυβο και το Δθ, με πρωτεύον κριτήριο το θόρυβο.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Noise-to-Delta-Theta--Comparative-chart_01.jpg

   

  Αν στο θέμα των επιδόσεων τα πράγματα ήταν εύκολα, εδώ γίνονται ευκολότερα!

  Η Noctua NH-U12s SE-AM4 απέχοντας μόλις 0,8 dB(A) από την πιο αθόρυβη ψύκτρα που έχουμε δοκιμάσει, είναι μια πολύ ήσυχη ψύκτρα και μια εξαιρετική επιλογή για οποιοδήποτε σύστημα μέσου φορτίου ακόμα και για HTPC, καθώς στο μέσο και ιδιαίτερα το χαμηλό air flow -που είναι επαρκέστατο για την λειτουργία ενός HTPC συστήματος- ουσιαστικά εξαφανίζεται από το ηχητικό "τοπίο" !

  Τα 39 dB(A) του Push-Pull setup αν και δεν είναι ενοχλητικά, σίγουρα δεν περνούν και απαρατήρητα, όμως εδώ υπάρχουν δυο σημαντικές παρατηρήσεις:

   

  1. Στο μέσο air flow έχει μόλις 1,1 dB(A) πάνω από τον θόρυβο του  Push setup στο ίδιο air flow.

  2. Στο μέσο air flow έχει μόλις ~1 βαθμό υψηλότερη θερμοκρασία από το Push setup στο υψηλό air flow. 

   

  Συνεπώς, η επιλογή του Push-Pull setup αυξάνει αισθητά την απόδοση την ψύκτρας και επιτρέπει την διαχείριση υψηλότερου θερμικού φορτίου καθώς, στο μέσο air flow  έχει περίπου ίδια απόδοση με αυτήν  του Push setup (σε υψηλό air flow)  και επιπλέον, μας δίνει το περιθώριο στα δύσκολα -χωρίς ιδιαίτερο ηχητικό "κόστος"- να λειτουργήσουμε το σύστημά μας σε ακόμα μεγαλύτερα φορτία!

   

   

  Επίλογος

   

  Και τώρα ήρθε η ώρα να αποτιμήσουμε την πολυήμερη συμβίωσή μας με την Noctua NH-U12S SE-AM4,  προϊόν μιας εταιρίας που τα προϊόντα της  ξεχωρίζοντας για την υψηλή ποιότητα και αποτελεσματικότητά τους, δεν έχουν γίνει τυχαία το "σημείο αναφοράς" στο τομέα της αερόψυξης.

  Η προσήλωση στις ανάγκες  του μέσου χρήστη για ένα ήσυχο αλλά και αποδοτικό σύστημα ψύξης, και η αδιάκοπη έρευνα  για ακόμα πιο αποδοτικές τεχνικές λύσεις, έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο "οικοσύστημα" με προτάσεις απαλλαγμένες από άχρηστο εντυπωσιασμό,  που στοχεύουν στην ριζική αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της ψύξης και η σημερινή φιλοξενούμενη του TheLab, αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα!

   

  Cooler-Push-Pull_06_0195.jpg

   

  Η Noctua NH-U12S SE-AM4ενσωματώνοντας την ώριμη τεχνολογία της συγκόλλησης των πτερύγια στα heat pipes  και εφοδιασμένη με έναν ανεμιστήρα που αποτελεί πραγματική τεχνολογική επιτομή στο θέμα της αθόρυβης υψηλής απόδοσης , έρχεται να δώσει ουσιαστική απάντηση σε όσους αναζητούν μια  αισθητά καλύτερη και κυρίως αθόρυβη ψύκτρα μέσου όγκου, για το σύστημά τους.

  Ας δούμε περιληπτικά τις βασικές της παραμέτρους:

   

  Πλεονεκτήματα:

  H Noctua NH-U12S SE-AM4  είναι σε θέση -μέσα στα όρια του TDP της- να διατηρήσει ένα σύστημα σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες δεν "ξεφεύγουν" ακόμα και αν επιλέξουμε πρακτικά dead silent λειτουργία.

  Παράλληλα, μπορεί να κρατήσει το σύστημά μας σε λειτουργία ακόμα και κάτω από κάτω από παράλογα -για το μέγεθός της- "βαρύ" υπερχρονισμό, με τον θόρυβο να κινείται πάντα σε  χαμηλά επίπεδα!

  Σε "απόλυτες επιδόσεις", κατατάσσεται στην κορυφή της κατηγορίας της απέχοντας αισθητά από τον δεύτερο και διαπρέπει στο θέμα του θορύβου συγκαταλεγόμενη μεταξύ των πιο αθόρυβων ψυκτρών, καθώς απέχει μόνο 0,8dB(A) από την κορυφαία!

  Το μικρό της μέγεθος εξασφαλίζει την αποφυγή προβλημάτων με τα πέριξ του CPU socket εξαρτήματα  και η εύκολη -αλλά και στιβαρή- εγκατάστασή της, την κάνει ιδανική για οποιοδήποτε χρήστη διαθέτει μέσης ισχύος σύστημα, είτε κλασικού PC είτε HTPC, όπου και διακρίνεται για την πρακτικά αθόρυβη λειτουργία της!

  Και τελευταίο, αλλά σαφώς όχι σε σπουδαιότητα, είναι ότι παρά την κορυφαία ποιότητα κατασκευής αυτής και του ανεμιστήρα της,  από την κατασκευάστρια έχει  πολύ  λογική τιμή.

   

  Μειονεκτήματα:

  Πραγματικά εδώ . . . δεν έχουμε να καταλογίσουμε τίποτε!
  Το μόνο ίσως που θα θέλαμε να δούμε είναι ένα PWM Fan Y Splitter Cable Adapter και αυτό μόνο για να καλυφθεί η χρήση ενός δεύτερου ανεμιστήρα που δεν θα είναι Noctua!

   

  Παρατήρηση:

  Η τιμή της ψύκτρας στην Ελλάδα, καθώς για την ώρα την βρίσκουμε -όχι ετοιμοπαράδοτη- σε ένα μόνο κατάστημα,  είναι "φυσικά"  αρκετά υψηλότερη από την MSRP και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τη Noctua γι' αυτό!

  Όταν έρθει σε περισσότερα καταστήματα, ο ανταγωνισμός θα φροντίσει για την σχετική "προσγείωση" της τιμής της!

   

   Συνοψίζοντας όλα αυτά σε μια φράση :

  "Ο χρήστης που έχει ένα μέσης ισχύος σύστημα και ψάχνει για  την  ποιοτική αναβάθμιση της stock ψύκτρας του, που θα αυξήσει σημαντικά τις επιδόσεις του συστήματός του και θα "εξαφανίσει" το θόρυβο αλλά όχι και το πορτοφόλι του,  θα κάνει  χάρη στον εαυτό του αν  πάρει σοβαρά υπόψιν  την πρόταση της  Noctua NH-U12S SE-AM4  ! "

   

  Υπενθυμίζουμε ότι η Noctua NH-U12S  SE-AM4  έχει από την κατασκευάστρια εταιρία εξαετή εγγύηση και προτεινόμενη τιμή 59,90€ (MSRP) και την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, μπορέσαμε να την βρούμε μόνο σε ένα Ελληνικό κατάστημα -όχι ετοιμοπαράδοτη- προς 74,90 €  του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου (συν 3 έως 5,5 € μεταφορικά).

   

  Κλείνοντας την παρουσίασή μας ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Noctua NH-U12S SE-AM4.

   

   

  thumps-up.png?m=1423577950

  • Κορυφαία  ποιότητα κατασκευής.
  • Πολύ καλές επιδόσεις.
  • Εξαιρετικά λειτουργικό και στιβαρό σύστημα στερέωσης με πολύ εύκολη εγκατάσταση.
  • Σταθερή πίεση συναρμογής ψύκτρας / CPU, η οποία ορίζεται μέσω ελατηρίων στις βίδες του βραχίονα στήριξης.
  • Εξαιρετικά μεγάλη περιοχή λειτουργίας.
  • Πολύ αποτελεσματικός και αθόρυβος PWM ανεμιστήρας.
  • Ανεμιστήρας εξοπλισμένος με FDB έδρανα μεταλλικού περιβλήματος, με MTBF >150.000 h
  • Μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια, το μέγιστο θερμικό φορτίο, παράγοντας "μηδενικό" θόρυβο.
  • Εξαιρετικής ποιότητα και τεχνολογίας ανεμιστήρας με σύστημα συγκέντρωσης ροής του αέρα.
  • Χαμηλός θόρυβος ακόμα και σε υψηλές στροφές, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από ενοχλητικές συχνότητες.
  • Sleeved καλώδιο ανεμιστήρα.
  • Καλώδιο περιορισμού της ταχύτητας περιστροφής του ανεμιστήρα (LNA adapter)
  • Επιπλέον ζέυγος wire clips  και αντικραδασμικά παρεμβύσματα για την προσθήκη και δεύτερου ανεμιστήρα (Push-Pull).
  • Αντικραδασμικές ελαστικές ταινίες για την προσθήκη ανεμιστήρα άλλου κατασκευαστή.
  • Σύριγγα με εξαιρετική θερμοαγώγιμη πάστα που αρκεί για περισσότερες της μιας εφαρμογών.
  • Αναλυτικό manual.
  • Εγγύηση έξι ετών.
  • Λογική MSRP τιμή.

   


  thumps-down.png?m=1423577948

  • Δεν παρέχει ένα PWM fan Y cable splitter για δεύτερο ανεμιστήρα.
  • Για την ώρα η τιμή της στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλότερη από αυτήν που συνιστά η κατασκευάστρια!


  Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που αποσπά η Noctua NH-U12S SE-AM4, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

   

   

   
   
   

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Noctua  για την παραχώρηση των δειγμάτων της δοκιμής.

   

  gallery_33144_803_5297.jpg

   

  Για το TheLab.gr Seafalco 03/04/2016

   

  Συντελεστές Review
  Reviewers: Seafalco
  Photographers: Seafalco
  Editing: TheLab.gr team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:9.50
  Χρηστικότητα9.50
  Ποιότητα10
  Επιδόσεις9
  ΓραφικάSelect
  ΉχοςSelect
  GameplaySelect
  Αντοχή στο ΧρόνοSelect
  Απόδοση/Τιμή8.50
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardYes
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo

  • Like 26
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  τρομερή παρουσίαση, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει ο @Seafalco !!

  έχω την αντίστοιχη ψύκτρα για Intel και πραγματικά  δεν έχω μετανιώσει δευτερόλεπτο που την αγόρασα!

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  Απολαυστικός για μία ακόμα φορά Στέλιο! :T:

   

  Για την Noctua τι να πω τώρα; Δε νομίζω να χρειάζεται και τίποτα τα είπες ήδη :) 

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  ευτυχώς που έφτιαξα καφέ...καταπληκτικό review όπως πάντα...μόνο μία απορία έχω τόσο καιρό που διαβάζω τα review σου @Seafalco, πόση ώρα σου παίρνει για να ετοιμάσεις  κάτι τέτοιο; 

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Αλήθεια περιμένω κάθε φορά πως και πως τα review σου.... το αναλυτικός και κατατοπιστικός είναι πολύ λίγα...! Αφθονία πληροφοριών και μετρήσεων με κατανοητή εξήγηση και αιτιολόγηση. Μπράβο για άλλη μια φορά! 

  Θαυματουργή για το μέγεθός της μου φαίνεται :D

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Να 'σαι καλά για τα καλά σου λόγια ! :)

  Όσο για το :

  On 4/4/2017 at 11:13 ΜΜ, το μέλος f117 έγραψε:

  Θαυματουργή για το μέγεθός της μου φαίνεται :D

  Πραγματικά η Noctua δεν παρεκλίνει από την "πολιτική" της να δίνει πολύ χαμηλά TDP στις ψύκτρες της.

  Αν δούμε το "χειρότερο" setup της που είναι αυτο που η ροή του αέρα είναι κατακόρυφη:

   

  large.VePusAll-3_Rca--Graph_com.jpglarge.VePusAll-3_DeltaT-Graph_com2.jpg

   

  Από τις καμπύλες της θερμικής αντίστασης (Rca) βλέπουμε ότι μέχρι τα 180Watt σε κανένα air flow δεν έχουμε μείωση της απόδοσης της ψύκτρας, συνεπώς θα μπορούσε άνετα να πάει σε αυτό το TDP.

  Από δε το διάγραμμα των θερμοκρασιών για το ίδιο setup έχουμε ότι :

  Στα 140 Watt τα Δθ είναι από 22 έως 29 οC !

  Ενώ αν θέσουμε σαν ένα δόκιμο μέγιστο Δθ τους 40 οC (που σημαίνει μέγιστη θερμοκρασία CPU από 65 έως 70 βαθμούς (ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος) πράγμα που κάνουν πολλοί άλλοι κατασκευαστές , τότε έχουμε την ψύκτρα σε χαμηλό air flow να παίζει στα 200 Watt και σε υψηλό, στα 270 Watt !

   

  Και αυτό είναι το πιο μειονεκτικό setup γιατί στο οριζόντιο έχουμε αντίστοιχα:

   

  large.HoPusAll-3_Rca--Graph_com.jpglarge.HoPusAll-3_DeltaT-Graph_com3.jpg

   

  Από τις καμπύλες της Rca, δεν εμφανίζεται καμία τάση για αναστροφή της απόδοσης της ψύκτρας μέχρι και τα 360 Watt ! ! !

  Όλες οι καμπύλες παραμένουν "κατηφορικές" ! :)

  Και από τις θερμοκρασίες, κερδίζουμε και 10 Watt επιπλέον στο υψηλό air flow!

  Και φυσικά η ψύκτρα έχει και άλλα αποθέματα αν την στήσεις σε push-pull, αλλά αυτό τέλος πάντων δεν είναι το stock setup.

  Συνεπώς η Noctua για μια φορά ακόμα -προς τιμήν της, το είπα και στο review-  αποφεύγει τις εντυπωσιακές τιμές ενώ θα μπορούσε να τις υποστηρίξει και παραμένει προσηλωμένη στις χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να επιτευχθούν "ανεξαρτήτως" συνθηκών, ακόμα και σε ένα κουτί που "βράζει" ! :)

  Edited by Seafalco
  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  Πάρα πολύ καλή παρουσίαση, εύγε.

  Αυτήν έχω (όχι όμως την special edition AM4) σε Push-Pull διάταξη. Μόνο καλά λόγια έχω να πω για την NH-U12s, εκτός από τον περιορισμό στις χρωματικές επιλογές των fans.

  Στα μόνα σημεία που διαφωνώ με το review, είναι:

  α.  ότι θα έβαζα στα μειονεκτήματα τον περιορισμό στις χρωματικές επιλογές, ενώ

  β. δεν θα έβαζα στα μειονεκτήματα την έλλειψη Y cable splitter καθώς αυτό παρέχεται στο πακέτο αγοράς του 2ου NF-F12 PWM fan.

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Να 'σαι καλά, χαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίαση! :)

  Για τα σημεία που θέτεις:

  Α.  Σαν reviewer, τόσο εγώ όσο και τα άλλα παιδιά που ασχολούμαστε, αποφεύγουμε να μπαίνουμε στο "ολισθηρό" μονοπάτι της κρίσης επί της αισθητικής του προϊόντος, γιατί εδώ χωράει πράγματι πολύ νερό στο κρασί μας ! :)

  Και ειδικά στην Noctua,  όπου το -για πολλούς αντιπαθές- χρώμα των ανεμιστήρων της είναι κάτι σαν σήμα κατατεθέν, δεν θα μπορούσα να το θέσω στα "πλήν" . Με χαρά βεβαίως θα το έβαζα στα "συν" αν πράγματι υπήρχε επιλογή σε περισσότερα χρώματα ! ;)

  Β.  Η έλλειψη του Fan splitter cable καταλογίζεται υπό συνθήκες, (ο "ταλαίπωρος" reviewer . . . να πω και κάτι αρνητικό ! :p)  μπορεί στα σημεία του επιλόγου να μην φαίνεται αυτό, αλλά αν δεις εδώ :

   

  Παρελκόμενα

  Το μόνο που μοιάζει να λείπει είναι ένα 4-Pin Y-Cable για την τροφοδότηση ενός δεύτερου ανεμιστήρα, αλλά αυτό συμπεριλαμβάνεται στα παρελκόμενα του ανεμιστήρα, αν αυτός είναι  Noctua.

   

  και εδώ:

   

  Μειονεκτήματα:

  Πραγματικά εδώ . . . δεν έχουμε να καταλογίσουμε τίποτε!
  Το μόνο ίσως που θα θέλαμε να δούμε είναι ένα PWM Fan Y Splitter Cable Adapter και αυτό μόνο για να καλυφθεί η χρήση ενός δεύτερου ανεμιστήρα που δεν θα είναι Noctua!

   

  . . . το πράγμα μπαίνει στις σωστές του διαστάσεις!  :)

  Καλή συνέχεια και εύχαριστώ για τα καλά σου λόγια!  :)

   

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Win10. Πρόβλημα με τα εικονίδια των video's

  Καλησπέρα στο forum. Μετά την τελευταία ενημέρωση που έκαναν τα windows, ξαφνικά τα αρχεία των videos μέσα στους φακέλους μου αλλάξαν όψη και φαίνονται όπως παρακάτω (φωτό1). Άλλαξαν μόνο τα videos που είναι σε μορφή mp4. Τα avi, mkv ,gif φαίνονται κανονικά. (φωτό2). Πως μπορώ να τα αλλάξω για να φαίνονται πάλι σαν εικονίτσες; (φωτό2). Έχω τα Windows 10 Pro 22H2 (19045.2788). Ευχαριστώ..         φωτο1   φωτο2

  Stallone
  Stallone
  Λειτουργικά Windows 1

  Κλώνος nvme σε μικρότερο ssd...

  Καλησπέρα...σε ενα συστημα που εχω εναν m.2 nvme 250 gb και παρουσιασε πρόβλημα, προσπάθησα με macrium να κανω κλώνο σε εναν ssd απο ενα  backup που είχα το image του δίσκου αλλά παρουσιάζει σφάλμα αφού θεωρεί τον ssd μικρότερο κατα λιγα gb. ΕΡΩΤΗΣΗ: -Με ποιό utility μπορώ να κάνω κλώνο τον δίσκο μου nvme σε εναν αλλο ssd μικροτέρου μεγέθους; ( ο βασικός δίσκος είναι 60% γεμάτος) 

  tsakdim
  tsakdim
  Συσκευές Αποθήκευσης 4

  Κλιματιστικο TCL Elite Premium PRM II 09CHSD/XAC1I Σειρα 2 Με 4D Airflow (EpicBox.gr)

  Κλιματιστικο Elite Premium II 09  9000 Btu Σειρα 2 Με την δυνατοτητα Τετραδιευθυνσης 4D Airflow. Με το κουπόνι για το 9αρι κλιματιστικο TCL2023 μονο για παραλαβή από κατάστημα βγαίνει στα 350.22  Στο σκρουτζ Τρέχει τιμές από το παλαιο μοντελο χωρις την τετραδιευθυνση χαμηλοτερη τιμη σκρουτζ  362,34 Ε     TCL Elite Premium PRM II 09CHSD/XAC1I Κλιματιστικό Inverter 4D Air Flow 9000 BTU A++/A+++ WWW.EPICBOX.GR Τύπος Συσκευή

  OverClokerGr
  OverClokerGr
  Προσφορές και ευκαιρίες αγορών

  Σύνδεση Cosmote FTTH σε FritzBox 7590

  Την καλησπέρα μου σε όλους και όλες, Μόλις έγινε η ενεργοποίηση της οπτικής στο σπίτι αλλά δυστυχώς έγινε με το Speedport και θα ήθελα να ζητήσω την βοήθεια σας αν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που να γνωρίζει πως θα μπορούσα να συνδέσω το FritzBox 7590. Ευχαριστώ πολύ.

  ckbond
  ckbond
  Δίκτυα 6

  Αναβαθμίσιμα-συναρμολογούμενα Framework laptops

  Αρκετές εταιρείες έχουν αποπειραθεί στο παρελθόν να παράξουν laptops που να είναι ανταγωνιστικά όταν κυκλοφορήσουν, αλλά να μπορούν να αναβαθμιστούν αρκετά ώστε μην χρειάζονται πέταμα μόλις παλιώσουν λίγο. Κατά κοινή ομολογία οι παλιότερες προσπάθειες δεν γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία: Κάποιες είχαν χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά, κάποιες ογκώδεις και δύσχρηστες κατασκευές, και οι περισσότερες τελικά "ξεφούσκωσαν" χωρίς να κάνουν μεγάλη εντύπωση.   Τα τελευταία χρόνια η Framework φαίνεται

  minast
  minast
  Φορητοί υπολογιστές 5
×
×
 • Create New...