Jump to content

Εισαγωγή

 

Πριν περίπου τρεις μήνες ξεκίνησε μία νέα συνεργασία με την NEXTORCH. Η NEXTORCH δημιουργήθηκε το 2005 και όπως αναφέρει είναι High-End κατασκευαστής φορητών φακών.  Η γκάμα προϊόντων της περιλαμβανει φορητούς φακούς για διάφορες ανάγκες, όπως για στρατιωτική χρήση, για εξωτερικά περιβάλλοντα πχ στο βουνό, για σώματα ασφαλείας όπως security, για σώματα επιβολής του νόμου πχ αστυνομία όπως και για κυνηγούς. Επιπρόσθετα υπάρχουν και κάποια μοντέλα φακών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο ιατρικό τομέα.

 

large.c-star.png

 

Στο site της NEXTORCH μπορούμε να βρούμε όλα τα προϊόντα τους, το eshop για παραγγελίες, το Download Center για να κάνουμε download το manual οποιουδήποτε προϊόντος χρειαστούμε όπως και το Blog.

 

Μετά το πρώτο μας Review με το πρώτο προϊον που δοκιμάστηκε και ήταν το NEXTORCH K3RT 330 έφτασε στα χέρια μας ένας δεύτερος φακός. Στον πάγκο των δοκιμών ανέβηκε λοιπόν ο NEXTORCH C STAR . Όπως αναφέρεται και στο official site είναι ένας multifunctional φακός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες καταστάσεις με κάποιες προαιρετικές βάσεις που θα αναλύσουμε παρακάτω.

 

large.2065541596_cstarlight.png

 

Unboxing - Συσκευασία - Παρελκόμενα

 

Ο  NEXTORCH C STAR  αντίθετα με τον NEXTORCH K3RT 330 δεν έρχεται σε ένα μικρό κουτί αλλά σε μια πιο απλή συσκευασία που είναι ενα πλαστικό "σακουλάκι" που σφραγίζει με ένα κομμάτι χαρτόνι που έχει πλαστικοποιηθεί ελαφρώς για μεγαλύτερη αντοχή που είναι και το λογότυπο της NEXTORCH. Πράσινες πινελιές και άσπρο φόντο συνθέτουν την εικόνα με το λογότυπο της εταιρείας. Το πράσινο με το λευκό να αναφέρουμε ότι είναι και το logo της Nextorch. Ο  NEXTORCH C STAR  συνοδεύεται από πέντε χρόνια εγγύησης. Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία καλύπτεται από 1 χρόνο εγγύησης. Τέλος υπάρχει BARCODE για να γίνει Register αν το επιθυμούμε όπως και στο site θα βρούμε serial number lookup.

 

large.package.jpg

 

Στην μπροστά πλευρά της συσκευασίας θα βρούμε όπως είπαμε εκτυπωμένο το λογότυπο της NEXTORCH, το μοντέλο που είναι το C STAR όπως και μια περιγραφή για τον τύπο του φακού. Στην πίσω πλευρά υπάρχει μία φωτογραφία του προϊόντος και αναγράφεται ότι καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύηση. Υπάρχει το BARCODE όπως και μερικά στοιχεία για την NEXTORCH (email, website, διέθυνση κτλ). 

 

Ανοίγωντας την συσκευασία θα βρούμε τον NEXTORCH C STAR και τα παρελκόμενα του που είναι ένα καλώδιο φόρτισης USB TYPE-A σε USB TYPE-MICRO B και ένα μικρό φυλλάδιο - εγχειρίδιο χρήσης με ότι πρέπει να γνωρίζουμε για την λειτουργία του φακού. Επιπρόσθετα στο φυλλάδιο αναφέρονται και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Στο manual υπάρχει η αγγλική γλώσσα όπως και άλλες, αλλά δεν υπάρχει η ελληνική. Παρόλα αυτά οι φωτογραφίες που υπάρχουν βοηθούν επιπρόσθετα στην κατανόηση των λειτουργιών. Στην πράξη βέβαια δεν θα χρειαστείτε καν το manual αφού αν ασχοληθείτε 2-3 λεπτά θα έχετε μάθει τις λειτουργίες του. Για αρκετά προϊόντα υπάρχουν τα manual και στην παρακάτω διεύθυνση Download Product Manual – NEXTORCH

 

Μαζί με τον NEXTORCH C STAR  μας στάλθηκαν και 2 πρόσθετες βάσεις στήριξης. Η μία ειναι για να τοποθετηθεί ο φακός σε ενα καπέλο ή σε ένα κράνος αν και στο κράνος υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και η δεύτερη βάση για να τοποθετηθεί σε ένα ποδήλατο ή ακόμα και σε ένα ηλεκτρικό πατίνι αφού είναι βάση στήριξης για τιμόνι.

 

large.basis(1).png

 

Όπως βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία έχουμε τον NEXTORCH C STAR μαζί με την βάση στήριξης για το κεφάλι/λαιμό, το εγχειρίδιο χρήσης, το καλώδιο φόρτισης, την βάση στήριξης bike clip για το ποδήλατο/ηλεκτρικό πατίνι και την βάση στήριξης multi-mount clip για το καπέλο κράνος.

 

large.what_is_inside.jpg

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του NEXTORCH C STAR παρατίθενται παρακάτω:

 

Light Source: COB

Color Temperature: 6500+- 600 K
Light Output: 170 lm (white) / 20 lm(white) / Constant Red / Blinking Red /
Runtime: 2 h / 11 h / 18 h / - /

Beam Distance: 19 m / 7 m / - / - /
Battery: Built-in 640mAh lithium battery
Diamensions Light Size: 60mm (length) x 46mm (width) x 17 mm (height)
Weight: 64g (with battery)
Water Resistance: IPX4

Impact Resistance: 1m

Material: Engineering Plastics

 

large.specs.jpg

 

Ας αναλύσουμε λίγο τα τεχνικά χαρακτηριστικά για όποιον μπορεί να δυσκολεύεται στην κατανόηση τους. Ο φακός έχει 4 διαφορετικές λειτουργίες ως προς την ένταση και το χρώμα του φωτός που βγάζει. Η πρώτη είναι στα 170 Lumens που φτανει το φως μέχρι τα 19 μέτρα και η διάρκεια της μπαταρίας είναι 2 ώρες, η δεύτερη στα 20 Lumens που φτάνει μέχρι τα 7 μέτρα και η διάρκεια είναι 11 ώρες, η τρίτη είναι λειτουργία σε κόκκινο χρώμα που φωτίζει μόνιμα και έχει διάρκεια 18 ώρες και η τέταρτη είναι λειτουργία Strobe που σημαίνει οτι αναβοσβήνει σε κόκκινο χρώμα. Το υλικό που έχει κατασκευαστεί ο φακός δυστυχώς δεν είναι αλουμίνιο αλλά Engineering Plastics. Το βάρος του είναι 64 γραμμάρια μαζί με την μπαταρία (πανάλαφρο). Επιπρόσθετα έχει πιστοποίηση IPX4 που σημαίνει ότι είναι Splash Proof οπότε στην περίπτωση που τον χρησιμοποιείται στην βροχή δεν θα αντιμετωπίσετε κάποια δυσλειτουργία. 

 

large.waterproof.png

 

User Interface

 

Η χρήση του NEXTORCH C STAR είναι εύκολη και δεν θα ταλαιπωρήσει κανέναν στην εκμάθηση του. Ο διακόπτης βρίσκεται στο πάνω μέρος του φακού. Πατώντας τον διακόπτη για 1 δευτερόλεπτο ο φακός φωτίζει με λευκό φως στην μεγάλη σκάλα. Αν πατήσουμε ξανά γρήγορα τον διακόπτη θα αλλάξει στην μικρή σκάλα. Αν πατήσουμε τον διακόπτη για 1 δευτερόλεπτο τότε θα σβήσει. Αν τώρα πατήσουμε τον διακόπτη για 3 δεπτερόλεπτα τότε θα φωτίσει στο λευκό φως το πρώτο δευτερόλεπτο αλλά μετα θα γύρισει στο κόκκινο φως. Και εδώ ισχύει οτι και πρίν. Αν πατήσουμε μια φορά θα αναβοσβήνει κόκκινο και αν πατήσουμε για ένα δευτερόλεπτο τότε θα σβησει. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να πατηθεί ο διακόπτης για 1 δευτερόλεπτο για να ανάψει ή να σβήσει οπότε είναι και δύσκολο να τον ανάψουμε ή να τον σβήσουμε καταλάθος . Δεν υπάρχει λειτουργία μνήμης που σημαίνει ότι σε όποιο mode και αν ξεκινήσουμε τον φακό όταν τον κλείσουμε δεν θα το κρατήσει. Αν για παράδειγμα τον χρησιμοποιήσουμε στο λευκό φως στην μικρή σκάλα όταν τον σβήσουμε και τον ξανά ανάψουμε θα είναι στο λευκό φως στην μεγάλη σκάλα.

 

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε τον NEXTORCH C STAR που έχει αφαιρεθεί από την βάση για το κεφάλι/λαιμό ώστε να χρησμοποιηθεί με άλλη βάση στήριξης.

 

large.1450932619_cstarbase.png

 

Modes and Run Times

 

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται τα επίπεδα λειτουργίας, η απόσταση, και ο χρόνος λειτουργίας.

 

large.runtimes.png

 

Έγινε δοκιμή στο High και είχαμε αυτονομία 1 ώρα και 56 λεπτά που είναι πολύ κοντά στο μέγιστο θεωρητικό των 2 ωρών. Έπειτα ο φακός απενεργοποιήθηκε μόνος του.

 

Φόρτιση

 

large.charging.png

 

Η φόρτιση γίνεται με την χρήση ενός καλωδίου USB TYPE-A σε USB TYPE-MICRO B. Δυστυχώς οι περισσότεροι κατασκευαστές αρχίζουν να χρησιμοποιούν στις συσκευές τους USB TYPE-C όποτε σε περίπτωση που θέλετε να φορτίσετε τον φακό όταν είσαστε πχ διακοπές θα πρέπει να έχετε μαζί και το καλώδιο του αν το κινητό σας είναι USB TYPE-C. Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και αντάπτορας από USB TYPE-C σε USB TYPE-MICRO B. (Δεν υπάρχει στην συσκευασία).

 

Για να επιτευχθεί η φόρτιση, στο κάτω μέρος του φακού υπάρχει ένα λαστιχένιο καπάκι που προστατεύει την υποδοχή USB TYPE-MICRO B από σκόνες και νερά, το οποίο θα πρέπει να το ανοίξουμε. Έτσι αποκαλύπτεται η θύρα φόρτισης. Αφού συνδέσουμε το καλώδιο θα ανάψει ένα κόκκινο LED δίπλα στο κουμπί ενεργοποίησης του φακού το οποίο υποδηλώνει ότι ο φακός φορτίζει.

 

large.1744408109_microusbport.jpg

 

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε το Dust/Water cover από λάστιχο που προστατεύει την θύρα φόρτισης.

 

Η φόρτιση ξεκίνησε.

 

large.charging.jpg

 

Κατά την διάρκεια της φόρτισης το LED είναι κόκκινο ενώ όταν ολοκληρωθεί η φόρτιση το LED γίνεται πράσινο.

 

Η φόρτιση ολοκληρώθηκε.

 

large.charged.jpg

 

Στο manual δεν καταφέραμε να βρούμε το χρόνο που απαιτείται για μια πλήρη φόρτιση. Σε δοκιμή που πραγματοποιήσαμε ο χρόνος που χρειάστηκε για μια πλήρη φόρτιση ήταν περίπου ο ίδιος που χρειάστηκε για να αδείασει η μπαταρία στο High. Όπως αναφέραμε προηγουμένως η μπαταρία άδειασε σε 1 ώρα και 56 λεπτά ενω για μια πλήρη φόρτιση χρειάστηκε 2 ώρες και 3 λεπτά.

Ο χρόνος φόρτισης για μπαταρία λιθίου 640mAh είναι λίγο μεγάλος.

 

Το LED πάνω στον φακό, μας δείχνει και το επίπεδο μπαταρίας όταν είναι σε χρήση. Όταν η μπαταρία είναι πάνω από 70% το LED είναι πράσινο. Από 30% έως 70% είναι πορτοκαλί και από 30% κάτω είναι κόκκινο. Όταν πλησιάζει η μπαταρία να αδειάσει τότε αναβοσβήνει κόκκινο.

 

large.C-Star-09.png

 

Δοκιμές

 

Κάπου εδώ ήρθε η ώρα για να κάνουμε μερικές δοκιμές και να δούμε πόσο καλός είναι ο συγκεκριμένος φακός καθώς και τις χρήσεις του σε διαφορετικές περιπτώσεις. Καταρχήν να αναφέρουμε ότι το μέγεθος του είναι Compact που σημαίνει ότι μπορούμε να τον έχουμε μαζί μας και να αποθηκευτεί σε οποιαδήποτε σημείο θέλουμε. Οι βάσεις είναι αποσπώμενες οπότε δεν χρειάζεται να τις έχουμε όλες μαζί αλλά μπορούμε να διαλέξουμε ποια θα χρειαστούμε.

 

large.compact.png

 

Στην παρακάτω δοκιμή χρησιμοποιήσαμε την βάση στήριξης multi-mount clip για να στερεώσουμε τον NEXTORCH C STAR σε ένα καπέλο.

 

large.1353935879_multimountclip.jpg

 

Με την χρήση της βάσης που βρίσκεται στην συσκευασία μπορεί να στερεωθεί είτε στο κεφάλι

 

large.C-STAR-03-1.png

 

είτε στο λαιμό μας.

 

large.C-STAR-05_606a249b-e822-4f41-9ba9-76d55b7dfb7d.png

 

Με την βάση στήριξης Bike Clip μπορεί να προσαρμοστεί στο τιμόνι του ποδηλάτου. Θα χρειαστεί λίγο δύναμη για να ασφαλίσει το λαστιχάκι στήριξης πίσω από το πλαστικό.

 

large.9_73cec4cf-9faf-4c12-bbcb-a0bcf9c59998.png

 

Προσωπικά δοκίμασα να στερεώσω τον φακό στο κεφάλι και τον χρησιμοποιήσα στην μικρή ένταση για να γράψω ένα κείμενο στον υπολογιστή το βράδυ, που το Laptop δεν είχε φωτιζόμενο πληκτρολόγιο. Το φως δεν με ενόχλησε καθόλου. Η πλαστική βάση προσαρμόζεται στο μέγεθος του κεφαλιού αλλά λόγω του πλαστικού υλικού δεν είναι το ίδιο άνετη με κάποιον φακό που μπορεί να έχει ιμάντα από μαλακό υλικό. Στην περίπτωση που τον χρησιμοποιήσουμε στον λαιμό μας όπως στην πρώτη φωτογραφία τότε δεν ενοχλεί καθόλου αφού το βάρος είναι πολύ μικρό. Σε αυτήν την περίπτωση αν επιθυμούμε μπορούμε να "κλείσουμε" και την βάση στο πίσω μέρος ώστε να μην μπορεί να βγεί ο φακός από τον λαιμό μας όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

 

large.clip(1).png

 

Ακόμα και να μην το κάνουμε όμως η βάση αγκαλιάζει τον λαιμό μας και δεν πρόκειται να  φύγει ή να μετακινηθεί.

Η λειτουργία του φακού γίνεται από ένα κουμπί που είναι αρκετά μεγάλο στο πάνω μέρος του φακού και δεν θα μας δυσκολέψει ακόμα και αν τον έχουμε τοποθετήσει στο κεφάλι μας, ή στο ποδήλατο.

Η χρήση του δεν προορίζεται για να φωτίσουμε σε μεγάλες αποστάσεις όχι μονο των σχετικά λίγων lumens που βγάζει αλλά επίσης και της Wide δέσμης. Επιπρόσθετα η αυτονομία του δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί όταν πχ είμαστε σε ένα βουνό διότι η μπαταρία δεν μπορεί να αντικατασταθεί, που αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε 2 ώρες για να ξαναγεμίσει. Αντίθετα σε μια βραδινή βόλτα με το σκύλο ή σε κάποιο σκοτεινό δρόμο που θέλουμε να φαινόμαστε για να ξέρουν τα αυτοκίνητα ότι είμαστε εκεί, θα μας καλύψει χωρίς κάποιο πρόβλημα.

 

Μία ακόμα λειτουργία που έχει είναι το κόκκινο φως. Πολλοί θα αναρωτιούνται ποια ή ποιες είναι οι χρήσεις του. Μερικές από τις χρήσεις που έχει το κόκκινο φως είναι οι παρακάτω:

  • Ως security warning light. Αν χαλάσει πχ στο ποδήλατο το κανονικό λευκό φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κόκκινο ως εναλλακτική για να μας βλέπουν και να βλέπουμε και εμείς λιγο. Επίσης χρησιμοποιείται και σε πύργους κινητής τηλεφωνίας, ανεμογεννήτριες ώστε να φαίνεται ότι υπάρχει ένα εμπόδιο για πιλότους μικρών αεροπλάνων.
  • Διατηρεί την νυχτερινή σου όραση. Τα μάτια μας χρειάζονται αρκετή ώρα για να προσαρμοστούν στο σκοτάδι αλλά λιγότερο από ενα δευτερόλεπτο για να χάσουμε αυτήν την προσαρμογή. Το κόκκινο φως διατηρεί την νυχτερινή μας όραση και φωτίζει όσο πρέπει για να μπορούμε να βλέπουμε μέσα σε ένα χώρο.
  • Δεν ενοχλεί τα άλλα άτομα όταν είμαστε σε έναν κλειστό χώρο. Απλό παράδειγμα σε ορειβατικά καταφύγια. Για να μην ξυπνήσουμε τους άλλους αλλά ταυτόχρονα να μπορούμε εμείς να βλέπουμε στο σκοτάδι χρησιμοποιούμε το κόκκινο φως. Επίσης και να πέσει το κόκκινο φως στα μάτια ενός άλλου δεν θα τον ενοχλήσει.
  • Το ανθρώπινο μάτι είναι λιγότερο ευαίσθητο στο κόκκινο φως.
  • Χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές αποστολές.

 

large.C-STAR-08.png

 

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε τα δύο Modes λειτουργίας σε λευκό και κόκκινο φως αντίστοιχα.

 

Η επόμενη δοκιμή ήταν να δούμε αν πράγματι είναι Splash Proof.  Καταρχήν η USB θύρα φόρτισης είναι στο κάτω μέρος του φακού οπότε και σε περίπτωση βροχής πολύ πιο δύσκολο να φτάσει το νερό εκεί. Παρόλα αυτά ψεκάσαμε τον φακό με νερό από λάστιχο υπό μορφή σπρέι ενώ ήταν σε λειτουργία και δεν αντιμετώπισαμε δυσλειτουργία. Προσοχή το Splash Proof δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπορούμε να βυθίσουμε τον NEXTORCH C STAR μέσα σε νερό. 

Η πιστοποίηση IPX4 σημαίνει -> IPX4 – Protects from splashing water, no matter the direction.

 

Συμπεράσματα

 

Αξίζει η αγορά του; Προσωπικά έμεινα ευχαριστημένος από αυτά που προσφέρει και το βασικό στην τιμή που τα προσφέρει. Η τιμή του στο Official Site της εταρείας είναι στα 17,59 δολλάρια που την θεωρώ πολύ καλή τιμή. Η τιμή είναι με την βάση στήριξης για τον λαιμό ενώ το Bike Clip και το Multi Mount Clip πωλούνται ξεχωριστά τα οποία δεν κατάφερα να τα βρω στο official site.

Η δέσμη φωτός που βγάζει είναι Wide ώστε το φως να καλύπτει μια μεγάλη επιφάνεια χώρου με αντίκτυπο βέβαια την απόσταση.

 

large.C-Star-04-1.png

 

Θα σας παρέχει το φως στην ένταση που θέλετε όπου και αν βρεθείτε. Πολύ χρήσιμο για τεχνικούς που σίγουρα αξίζει να το έχουν στην τσάντα με τα εργαλεία τους αφού μπορούν να το έχουν στο κεφάλι ή στο λαιμό και τα χέρια τους να είναι ελεύθερα. Μπορούμε να "ρίξουμε" φως σε σκοτεινά σημεία ή σε σημεία που δεν υπάρχει ο φωτισμός που χρειαζόμαστε. Ένα από τα αρνητικά είναι ότι η μικρή σκάλα φωτισμού ειναι 20 lumens και η μεγάλη στα 170 lumens. Δεν υπάρχει κάποια ενδιάμεση σκάλα ώστε να καλύψει περισσότερες περιπτώσεις. Ο φακός μπορεί να περιστραφεί 180 μοίρες πάνω στην βάση ώστε να σημαδέψουμε ακριβώς στο σημείο που θέλουμε να φωτίσουμε. Ως τελικό συμπέρασμα είναι ένας απλός φακός για απλά καθημερινά πράγματα, σε μικρή τιμή και σε μικρό μέγεθος.

 

large.C-Star-07.png

 

Φτάσαμε στο τέλος του Review. Για οποιαδήποτε απορία το θέμα είναι ανοιχτό για ερωτήσεις.

 

large.large.large_Up.png.073206b55f575e5153f75636bf39cb8b.png.d6ecae50a3b2c04b7ea653f71865a663.png

Θετικά

+ Πέντε χρόνια εγγύηση

+ Τέσσερα διαφορετικά Modes

+ Value For Money

 

 

large_down.png

Αρνητικά

- Αργή φόρτισης μπαταρίας

- Από τα 20lm το επόμενο επίπεδο είναι τα 170 lumens

 

 

 

 
 
 

 

 

 

Συντελεστές Review
Reviewers: poulinos
Photographers: poulinos
Editing: TheLab.gr Team
Αξιολόγηση
Χαρακτηριστικά:8
Χρηστικότητα9
ΠοιότηταSelect
Επιδόσεις8
ΓραφικάSelect
ΉχοςSelect
GameplaySelect
Αντοχή στο ΧρόνοSelect
Απόδοση/Τιμή9
Editor's ChoiceNo
Innovation AwardNo
Design AwardNo
Value for MoneyYes

  • Like 9
 Share


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...