Jump to content


  • Kingston SSDNow V310 960GB SSD Review


    Εισαγωγή

     

    Όταν μιλάει κανείς για SSD συνήθως τον απασχολεί η ταχύτητα. Οι μεγάλες χωρητικότητες, αν και υπαρκτές σε επίπεδο enterprise, έχουν απαγορευτική τιμή για τον απλό χρήστη. Εν τούτοις, η τεχνολογία των SSD ωριμάζει και μαζί με τις συνεχώς αυξανόμενες ταχύτητες, έρχονται σιγά σιγά και οι αυξημένες χωρητικότητες σε λογικές τιμές.

     

    Η Kingston, παλιά καραβάνα στο χώρο των μνημών και γνώστης της αγοράς, επεκτείνει την consumer σειρά της με την προσθήκη του Kingston SSDNow V310 960GB. Το συγκεκριμένο μοντέλο έρχεται σε μία και μόνο χωρητικότητα, αυτή των 960GB που το καθιστά τον μεγαλύτερο SSD της εταιρείας στην κατηγορία consumer.
     

    gallery_33152_810_146178.png

     

    Φυσικά, εμείς δεν αρκούμαστε στη μεγάλη χωρητικότητα. Ως θαμώνες του εργαστηρίου έχουμε τη φυσική ανάγκη να ξεκλειδώσουμε όλα τα μυστικά του drive που έπεσε στα χέρια μας. Θα δούμε λοιπόν αν η χωρητικότητα συνοδεύεται από την απαραίτητη ταχύτητα, αξιοπιστία και λειτουργικότητα που θέλουμε και περιμένουμε από έναν καλό SSD.

     

    Περάστε στην αίθουσα του ανατομείου στην επόμενη σελίδα για να ξεκινήσουμε!

     

    Από τη συσκευασία μέχρι το πυρίτιο - Τι ακριβώς αγοράζουμε

     

    Αρχικά να σας πούμε ότι ο Kingston SSDNow V310 960GB πωλείται σε τέσσερις εκδόσεις, ανάλογα με τα παρελκόμενα που τον συνοδεύουν:

     

    1. Απλή έκδοση

     

    7 mm to 9.5 mm adapter

     

    2. Desktop Upgrade Kit

     

    3.5" bracket & mounting screws
    SATA data & power cables
    Hard drive cloning software
    Installation video

     

    3. Notebook Upgrade Kit

     

    2.5" USB enclosure
    Hard drive cloning software
    Installation video
    7 mm to 9.5 mm adapter

     

    4. Desktop/Notebook Upgrade Kit

     

    2.5" USB enclosure
    3.5" bracket & mounting screws
    SATA data & power cables
    Hard drive cloning software
    Installation video
    7 mm to 9.5 mm adapter

     

    Εμείς έχουμε στα χέρια μας την τέταρτη και πιο πλούσια έκδοση, την οποία και θα σας παρουσιάσουμε.

     

    Ξεκινάμε με την ευμεγέθη χάρτινη συσκευασία όπου στο εμπρός μέρος βλέπουμε κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του drive, όπως το μοντέλο, την χωρητικότητα, τις θεωρητικές ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής και τη διάρκεια της εγγύησης που είναι τρία χρόνια.

     

    Στο πίσω μέρος της συσκευασίας περιγράφεται η διαδικασία της εγκατάστασης και τα παρελκόμενα που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο kit.
     

    IMG 1491

    IMG 1493

     

    Εντός της συσκευασίας βλέπουμε την πλουσιότερη προίκα που έχουμε δει έως τώρα σε SSD και η οποία περιλαμβάνει ακριβώς όσα αναφέραμε πριν. Το DVD περιέχει το πολύ επεξηγηματικό βίντεο για τη διαδικασία της εγκατάστασης καθώς και το Acronis True Image που είναι το "Hard Drive Cloning Software" που προσφέρει το kit. Το 2.5" USB Enclosure συνοδεύεται και από καλώδιο Mini-USB φροντίζοντας να μη χρειαστείτε τίποτα που δεν περιέχεται στο kit. Βέβαια το εν λόγω καλώδιο μαρτυρά ότι το 2.5" USB Enclosure είναι USB 2.0 και συνεπώς αρκετά αργό, ειδικά αν πρόκειται να μεταφέρετε πολλά δεδομένα, μιας και o Kingston SSDNow V310 960GB έχει τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.
     

    IMG 1495

    IMG 1499

     

    Εδώ βλέπετε από κοντά τη θηκούλα που συζητάμε. Μπορεί να είναι αργή αλλά ανοίγει και κλείνει με ένα απλό διακοπτάκι και η τοποθέτηση του drive γίνεται απλά, γρήγορα και χωρίς εργαλεία. Από πλευράς ευκολίας, άριστα.
     

    IMG 1504

    IMG 1506

     

    Να και ο ίδιος ο Kingston SSDNow V310 960GB. Στιβαρή κατασκευή από αρκετά χοντρό μέταλλο, βαμμένο με ποιοτική γκρι βαφή και όλες οι πληροφορίες και πιστοποιήσεις συγκεντρωμένες στο μοναδικό αυτοκόλλητο που βρίσκεται στην πάνω πλευρά.

     

    Λάμπουν για της απουσίας τους οι βίδες που θα πρέπει να αφαιρέσουμε για να ξεκινήσει η ανατομία του Kingston SSDNow V310 960GB.

     

    Απούσες βίδες, μεγάλο αυτοκόλλητο... Κάπου το έχουμε ξαναδεί το έργο...
     

    IMG 1511

    IMG 1512

     

    Πράγματι, και εδώ όπως και στον OCZ ARC 100 240GB που είχαμε δει παλιότερα, οι τέσσερις βίδες που συγκρατούν ενώνουν το πάνω με το κάτω κομμάτι του κελύφους βρίσκονται κρυμμένες κάτω από το μεγάλο αυτοκόλλητο. Εννοείται ότι οποιαδήποτε βλάβη που θα προκληθεί στο συγκεκριμένο αυτοκόλλητο για να φτάσουμε στις βίδες και να τις αφαιρέσουμε, ακυρώνει την τριετή εγγύηση.

     

    Οι βίδες είναι Torx Τ6 με μπιμπίκι στο κέντρο, μια αρκετά σπάνια βίδα που χρησιμοποιήθηκε για να αποτρέψει την παραβίαση του κελύφους.

     

    Εμάς δε μας αποτρέπει τίποτα και ως εκ τούτου δεξιά βλέπετε το ένα από τα δύο τμήματα του κελύφους το οποίο φέρει ένα thermal pad. Αυτό το thermal pad φροντίζει για τη μεταφορά της θερμότητας από τον controller του Kingston SSDNow V310 960GB στο κέλυφος που λειτουργεί και ως ψύκτρα.

     

    Το άλλο κομμάτι του κελύφους είναι βαρετό καθώς δεν έχει τίποτα και γι αυτό δε σας το δείχνουμε.
     

    IMG 1519

    IMG 1523

     

    Και φτάσαμε στο ζουμί, στην πλακέτα δηλαδή του Kingston SSDNow V310 960GB. Όπως και στο κέλυφος, έτσι και στην πλακέτα η ενδιαφέρουσα πλευρά είναι η από κάτω και γι αυτό ξεκινάμε από εκεί. Βλέπουμε 8 πανομοιότυπα chips που δε μπορεί παρά να είναι κάποια από τα NAND chips του drive και δύο ακόμη chips, τον ελεγκτή και τη μνήμη cache.

     

    Ο ελεγκτής είναι ο Phison PS3108-S8 που συναντάμε και σε άλλες οικονομικές υλοποιήσεις SSD. O PS3108-S8 υποστηρίζει όλες τις βασικές λειτουργίες που χρειάζονται σε έναν SSD συμπεριλαμβανομένων των AES encryption, S.M.A.R.T., NCQ/TRIM και Device Sleep (DEVSLP) mode. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για τον εν λόγω ελεγκτή, δεν έχει παρά να ακολουθήσει τον παραπάνω σύνδεσμο.
     

    IMG 1548

    IMG 1554

     

    Τα NAND chips του Kingston SSDNow V310 960GB είναι κατασκευασμένα από τη Micron και συγκεκριμένα πρόκειται για τα Micron MT29F512G08CKCABH7 που είναι τύπου MLC και λιθογραφίας 20nm. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα συγκεκριμένα NAND chips, μπορεί να ακολουθήσει το σχετικό σύνδεσμο.

     

    Εμείς θα σας πούμε ακόμη ότι τα συγκεκριμένα chips έχουν χωρητικότητα 51Gb (Gigabits) έκαστο, δηλαδή 512 / 8 = 64GB (GigaBytes). Σε αυτή την πλευρά της πλακέτας βλέπουμε 8 τέτοια chips. Αν υποθέσουμε ότι θα βρούμε άλλα 8 στην άλλη πλευρά, η συνολική τους χωρητικότητα είναι 16 x 64GB = 1024GB. Καθώς ο Kingston SSDNow V310 960GB είναι προφανώς 960GB, τα υπόλοιπα 64GB διατίθενται στο drive για over provisioning.

     

    Η μνήμη cache του drive παρέχεται από ένα chip της ίδιας της Kingston, το Kingston D2516EC4BXGGB. Πρόκειται για 512ΜΒ DDR3 μνήμης που είναι χρονισμένη στα 1600MHz. Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το chip, μπορεί να ακολουθήσει το σύνδεσμο.
     

    IMG 1549

    IMG 1561

     

    Και τελειώνουμε με την περιοχή της πλακέτας που περιέχει το τροφοδοτικό του Kingston SSDNow V310 960GB στην οποία συναντάμε ως συνήθως πυκνωτές και πηνία και το chip ελέγχου της τροφοδοσίας.
     

    IMG 1550

    IMG 1557

     

    Ας τακτοποιήσουμε το τραπέζι της ανατομίας και όσο οι τεχνικοί μας συναρμολογούν το drive, ας πάμε στην επόμενη σελίδα να δούμε τι κάνουν όλα αυτά που μόλις είδαμε.

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά - Και τι υποτίθεται πώς κάνει αυτό το πράμα;

     

    Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Kingston SSDNow V310 960GB.
     

    gallery_33152_810_50028.png

     

    Θα θέλαμε να προσέξετε τις αρκετά χαμηλές επιδόσεις στα IOPS που προδιαθέτουν αρνητικά. Θα δούμε όμως όταν θα κάνουμε τις δοκιμές μας.

     

    Επίσης αξιομνημόνευτη είναι και η διαφημιζόμενη αντοχή του Kingston SSDNow V310 960GB που φτάνει στα 2728ΤΒ εγγραφών!!!

     

    Κανονικά θα ακολουθούσε η ανάλυση του συνοδευτικού λογισμικού του drive αλλά δεδομένου ότι ο Kingston SSDNow V310 960GB δε συνοδεύεται από κάτι τέτοιο, εκτός από το commercial Acronis True Image, θα περάσουμε κατ' ευθείαν στο σύστημα δοκιμών και τη μεθοδολογία των μετρήσεων.

     

    Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία - Για να δούμε, με τι και πώς το κάνουμε;
     

    gallery_33152_810_2166.png

     

    Το σύστημα δοκιμών μας είναι στημένο πάνω στην Asrock Z97X Killer. Η συγκεκριμένη μητρική διαθέτει διασυνδέσεις SATA III, SATA Express και Μ.2. Συνεπώς προσφέρεται για τη σύνδεση όλων των SSD που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσων συγκρίσεων πάνω στο ίδιο σύστημα.

     

    Ο επεξεργαστής είναι ο Intel G3258 Anniversary Edition, με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή που μας επέτρεψε τον εύκολο υπερχρονισμό του στα 4,5 GHz. Με δεδομένο ότι οι δοκιμές των SSD και τα υψηλά IOPS απαιτούν υψηλές συχνότητες αλλά τρέχουν σε ένα μόνο νήμα, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι ιδανικός για τις δοκιμές μας.

     

    Η μνήμη είναι στα 8GB που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις μας στα συγκεκριμένα τεστ, το τροφοδοτικό είναι το V650 της Cooler Master και το σύστημα είναι στημένο στο Cooler Master Test Bench V1.0.

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Asrock και την Cooler Master για τα εξαρτήματα που μας παρείχαν για την κατασκευή του συστήματος δοκιμών!

     

    Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 7 64bit και περιλαμβάνει εκτός από όλους τους drivers και τα βασικά προγράμματα που έρχονται με τη συγκεκριμένη μητρική, με σκοπό να πετύχουμε ένα πιο ρεαλιστικό και κοντά στην πραγματικότητα περιβάλλον δοκιμών. Ο driver του SATA controller που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Intel 13.10.1058, προφανώς σε AHCI mode.
     

    gallery_33152_810_974566.jpg

     

    Οι δοκιμές στις οποίες θα υποβάλουμε τον Kingston SSDNow V310 960GB χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

     

    1: Συνθετικά benchmarks σε άδειο δίσκο, όπου ο υπό δοκιμή SSD είναι δεύτερος δίσκος στο σύστημα, άδειος και χαλαρός. Αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες που ποτέ δε θα δείτε σε πραγματική χρήση.

     

    2: Συνθετικά benchmarks σε δίσκο συστήματος, όπου τα windows είναι εγκατεστημένα στον ίδιο τον υπό δοκιμή SSD. Εδώ τα πράγματα έρχονται λίγο περισσότερο προς την πραγματικότητα, αλλά τα συνθετικά benchmarks παραμένουν συνθετικά.

     

    3: Benchmarks σταθερής κατάστασης (steady state), όπου καταγράφουμε την απόδοση του SSD καθώς αυτός γράφει συνεχώς δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να φτάσει στην χειρότερη δυνατή απόδοσή του. Εδώ τα πράγματα είναι το αντίθετο από προηγουμένως, δηλαδή ιδιαιτέρως δυσμενή και απίθανο να εμφανιστούν κατά τη συνήθη οικιακή χρήση. Αποτελούν όμως τον κανόνα σε database και file servers.

     

    4: Πραγματικές δοκιμές! Εδώ με την ειδική σουίτα που δημιούργησε για εμάς ο προγραμματιστής Στέλιος Σηφάκης (τον οποίον ευχαριστούμε θερμά) εκτελούνται κάποιες από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που κάνει ένας χρήστης και χρονομετρούνται. Σε αυτές τις δοκιμές δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα μιας και αναδεικνύουν την πραγματική εμπειρία που έχει ο χρήστης.

     

    Οι SSD που περιλαμβάνονται στα συγκριτικά μας είναι, ο AMD R7 240GB, ο Samsung 840 EVO 250GB, ο Kingston SSDNow KC300 240GB, ο OCZ ARC 100 240GB, ο εξαιρετικός και κορυφαίος σε επιδόσεις μέχρι τώρα Samsung 850 Pro 256GB και φυσικά, ο πρωταγωνιστής μας, Kingston SSDNow V310 960GB.

     

    Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός και βαθμολογία!

     

    Synthetic Benchmarks σε κενό δίσκο - Ξεκινάμε χαλαρά

     

    Ξεκινάμε με το HD Tune Pro 5.50 που μετράει τα IOPS ανάγνωσης και εγγραφής σε SSD χωρίς διαμερίσματα. Ας δούμε πώς θα τα πάει ο Kingston SSDNow V310 960GB απέναντι στους ανταγωνιστές του:
     

    gallery_33152_810_48635.png

     

    Στις δοκιμασίες αναγνώσεων ο Kingston SSDNow V310 960GB παίρνει την τέταρτη θέση ξεπερνώντας τον Kingston SSDNow KC300 240GB που είναι μεγαλύτερο και ταχύτερο μοντέλο. Στις δοκιμασίες των εγγραφών...
     

    gallery_33152_810_24910.png

     

    ...τα πάει... χειρότερα και στα 4K, που έχουν και τη μεγαλύτερη σημασία, μένει σημαντικά πίσω από όλους τους συμμετέχοντες SSD.

     

    Συνεχίζουμε με τις δοκιμές Average Access του AIDA 64 4.50. Με το AIDA 64 Average Read Access και Average Write Access, που εκτελούνται επίσης σε δίσκο χωρίς διαμερίσματα, βλέπουμε το χρόνο απόκρισης του SSD σε διάφορα requests. Μετράμε δηλαδή το latency. Εδώ το χαμηλό σκορ είναι καλύτερο.

     

     

    gallery_33152_810_27167.png

     

    Στο Average Read Access ο Kingston SSDNow V310 960GB είναι λίγο πιο αργός από τον ανταγωνισμό ενώ ο Kingston KC300 240GB έχει σημαντικά μεγαλύτερο latency από όλους τους άλλους.
     

    gallery_33152_810_26826.png

     

    Στο Average Write Access ο Kingston SSDNow V310 960GB τα πάει χειρότερα και έχει το μεγαλύτερο latency μαζί με τον Kingston SSDNow KC300 240GB.

     

    Ακολουθεί το AS SSD Benchmark, έκδοση 1.7.4739.38088.
     

    gallery_33152_810_1697.png

     

    Στις δοκιμασίες ανάγνωσης ο Kingston SSDNow V310 960GB έχει πολύ καλές επιδόσεις στη σειριακή ανάγνωση καταλαμβάνοντας μάλιστα τη δεύτερη θέση πίσω από τον Samsung 850 Pro 256GB αλλά στις δοκιμασίες 4K, που είναι και οι σημαντικές, καταποντίζεται έχοντας μακράν τις χειρότερες επιδόσεις!
     

    gallery_33152_810_30947.png

     

    Στις δοκιμασίες εγγραφών παρατηρούμε ένα παρόμοιο σενάριο, με τον Kingston SSDNow V310 960GB να έχει αξιοπρεπείς επιδόσεις στις σειριακές εγγραφές και αβυσσαλέες στις εγγραφές των 4K.
     

    gallery_33152_810_24935.png

     

    Στις δοκιμασίες αντιγραφής ο Kingston SSDNow V310 960GB έχει μέτριες επιδόσεις.

     

    Ακολουθούν οι δοκιμές με το CrystalDiskMark 3.03b x64
     

    gallery_33152_810_23385.png

     

    Και εδώ παρατηρούμε πολύ καλές επιδόσεις στις σειριακές αναγνώσεις, αλλά κακές επιδόσεις στις αναγνώσεις 4K και 512Κ. Λες και αυτός ο SSD έχει φτιαχτεί για αποθήκη και όχι για χρήση με λειτουργικό σύστημα.
     

    gallery_33152_810_47821.png

     

    Το ίδιο και στις δοκιμασίες εγγραφών του CrystalDiskMark.

     

    Ακολουθεί η βαθμολογία του Anvils Storage Utilities 1.1.0...
     

    gallery_33152_810_9731.png

     

    Όπου ο Kingston SSDNow V310 960GB καταλαμβάνει την τελευταία θέση και μάλιστα με διαφορά!

     

    Περνάμε τώρα στις σουίτες της Futuremark που οι παλιότεροι θυμόμαστε ως MadOnion. Οι σουίτες αυτές επιχειρούν να προσομοιάσουν πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Ας ξεκινήσουμε με το PCMark 05.
     

    gallery_33152_810_64527.png

     

    Εδώ ο Kingston SSDNow V310 960GB βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο, εκτός από την τελευταία δοκιμασία όπου υστερεί σημαντικά του ανταγωνισμού.

     

    Συνεχίζουμε με το πιο σύγχρονο PCMark7.
     

    gallery_33152_810_50297.png

     

    Σε αυτή τη δοκιμή ο Kingston SSDNow V310 960GB βρίσκεται στην τελευταία θέση σε όλες τις δοκιμασίες, με αποκορύφωμα τη δοκιμασία Starting Apps όπου υστερεί κατά πολύ του ανταγωνισμού.

     

    Και τελειώνουμε αυτή τη σειρά δοκιμών με το πλέον σύγχρονο PCMark, όπου τα αποτελέσματα είναι σε δευτερόλεπτα και το μικρότερο είναι και καλύτερο.
     

    gallery_33152_810_16989.png

     

    Και εδώ ο Kingston SSDNow V310 960GB έχει συνολικά το χειρότερο χρόνο, αλλά με μικρές διαφορές.

     

    Κάπως έτσι ολοκληρώθηκαν τα συνθετικά benchmarks σε άδειο δίσκο με τις εντυπώσεις για τον Kingston SSDNow V310 960GB να μην είναι καθόλου καλές αφού μόνο στις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές μένει κοντά στον ανταγωνισμό ενώ στις δοκιμασίες των 4K υπολείπεται κατά πολύ.

     

    Synthetic Benchmarks σε δίσκο συστήματος - Δυσκολεύει το πράμα

     

    Δυσκολεύουμε λίγο τις συνθήκες τώρα, τρέχοντας τα ίδια benchmarks αλλά αυτή τη φορά το λειτουργικό σύστημα έιναι εγκατεστημένο στο ίδιο τον υπό δοκιμή SSD.

     

    Ξεκινάμε πάλι με το HDTune Pro 5.50 αλλά αυτή τη φορά προφανώς σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος και τρέχουμε μόνο τη δοκιμασία ανάγνωσης δεδομένου ότι η δοκιμασία εγγραφής, είναι καταστροφική και θα έσβηνε όλα τα δεδομένα στον SSD.
     

    gallery_33152_810_30232.png

     

    Για ακόμη μία φορά παρατηρούμε μέτριες επιδόσεις για τον Kingston SSDNow V310 960GB ενώ στα 4K και κάτω οι επιδόσεις του είναι κακές.

     

    Συνεχίζουμε με τη δοκιμή Random Read Access του AIDA64 4.50, σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος πλέον. Η Random Write Access, ως καταστροφική για τα δεδομένα, παραλείπεται.
     

    gallery_33152_810_5357.png

     

    Εδώ ο Kingston SSDNow V310 960GB έχει την πέμπτη θέση, ξεπερνώντας μόνο τον ομόσταυλό του Kingston SSDNow KC300 240GB.

     

    Συνεχίζουμε με το AS SSD Benchmark έκδοση 1.7.4739.38088.
     

    gallery_33152_810_24516.png


    To μοτίβο παραμένει ίδιο και με το λειτουργικό στο δίσκο με τον Kingston SSDNow V310 960GB να τα πηγαίνει καλά στις σειριακές αναγνώσεις αλλά να καταποντίζεται στις αναγνώσεις των 4K.

     

    Στις δοκιμασίες εγγραφών...
     

    gallery_33152_810_53025.png

     

    ...παρατηρείται το ίδιο ακριβώς φαινόμενο.
     

    gallery_33152_810_23397.png

     

    Στις δοκιμασίες αντιγραφών παρατηρούνται γενικά χαμηλές επιδόσεις αλλά με όχι και τόσο μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό όση στις προηγούμενες δοκιμασίες.

     

    Ακολουθούν οι δοκιμασίες του CrystalDiskMark 3.03b x64.
     

    gallery_33152_810_27370.png

     

    Και εδώ δεν έχουμε να παρατηρήσουμε κάτι διαφορετικό με πριν...
     

    gallery_33152_810_687.png

     

    ...όπως επίσης και στις δοκιμασίες εγγραφών.

     

    Συνεχίζουμε με το Anvils Storage Utilities 1.1.0...


    gallery_33152_810_50462.png

     

    όπου ο Kingston SSDNow V310 960GB διατηρεί την τελευταία θέση που είχε πάρει στις δοκιμασίες χωρίς λειτουργικό.

     

    Ακολουθούν οι δοκιμασίες της Futuremark.

     

    Πρώτα το PC Mark 05...
     

    gallery_33152_810_61864.png

     

    ...όπου το λειτουργικό σύστημα στο δίσκο έριξε ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις του σε σχέση με τον ανταγωνισμό ανοίγοντας την ψαλίδα των επιδόσεων εις βάρος του Kingston SSDNow V310 960GB

     

    Αντίθετα, στα PCMark 7 και PCMark8 η ύπαρξη του λειτουργικού συστήματος δεν είχε ιδιαίτερες επιδράσεις και τα αποτελέσματα που πήραμε είναι ουσιαστικά τα ίδια με πριν. Αν δε μας πιστεύετε, σας τα παραθέτουμε.

     

     

    gallery_33152_810_8426.png

     

    gallery_33152_810_37292.png

     

    Και τελειώνουμε με το BootTimer που μετράει το χρόνο από την έναρξη του kernel των windows μέχρι να είναι χρησιμοποιήσιμο το desktop.
     

    gallery_33152_810_23006.png

     

    όπου ο Kingston SSDNow V310 960GB έκανε την έκπληξη και κατέλαβε την τρίτη θέση.

     

    Κάπως έτσι τελειώνουν και τα συνθετικά benchmarks σε SSD συστήματος. Ο Kingston SSDNow V310 960GB είχε και εδώ χαμηλές επιδόσεις. Περιμένουμε να δούμε αν θα ανακάμψει στις υπόλοιπες δοκιμασίες.

     

    IOMeter - Το ζορίζουμε, αντέχει;

     

    Η επόμενη δοκιμασία είναι καθαρά σαδιστική. Βάζουμε τον ταλαίπωρο SSD να γράφει τυχαία πακέτα των 4K επί 12 συνεχείς ώρες και παίρνουμε μετρήσεις των IOPS κάθε 5 λεπτά. Μετά από κάποιο χρόνο και επειδή δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει το garbage collection και το trim, ο SSD φτάνει σε σταθερή κατάσταση (steady state) όπου κάθε εγγραφή σε κελί μνήμης πρέπει να γίνεται αφού πρώτα γίνει σβήσιμο του κελιού και ο SSD λειτουργεί με τις χειρότερες δυνατές επιδόσεις του.

     

    Το σενάριο αυτό είναι εντελώς απίθανο σε οικιακή χρήση αλλά καθημερινότητα σε database και file servers. Ανάλογα λοιπόν με το πόσο βαριά δουλειά σκοπεύετε να βάλετε τον SSD σαν να κάνει, υπολογίζετε τα αποτελέσματα των παρακάτω δοκιμών.
     

    gallery_33152_810_37335.png

     

    Δυστυχώς και εδώ ο Kingston SSDNow V310 960GB δεν καταφέρνει κάποια καλή επίδοση καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση. Παρατηρούμε ότι ακόμη και στην αρχή της δοκιμής, τα IOPS είναι αρκετά χαμηλά, στις 20.000, όπως έλεγε και ο πίνακας των επίσημων χαρακτηριστικών του.

     

    Ακολουθεί η δοκιμασία των μικτών εργασιών. Οι SSD σε ένα σύστημα, σπάνια κάνουν 100% ανάγνωση ή 100% εγγραφή όπως στα συνθετικά benchmarks. Στην ακόλουθη δοκιμασία ξεκινάμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 100% τυχαίων αναγνώσεων και παίρνουμε το μέσο όρο. Συνεχίζουμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 95% τυχαίων αναγνώσεων και 5% τυχαίων εγγραφών και παίρνουμε το μέσο όρο και ούτω καθ' εξής όπως φαίνεται στο διάγραμμα μέχρι να φτάσουμε σε 100% τυχαίες εγγραφές. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δοκιμασία γίνεται σε δίσκο που έχει ήδη φτάσει σε σταθερή κατάσταση και προσπαθεί να προσομοιώσει βαριές πραγματικές εργασίες multitasking.
     

    gallery_33152_810_41562.png

     

    Παρόμοιες επιδόσεις έχουμε και σε αυτή τη δοκιμασία.

     

    Τελειώνοντας τις δύσκολες αυτές δοκιμασίες, οφείλουμε να τονίσουμε ότι σπάνια θα πετύχουμε τόσο ακραίες συνθήκες σε φυσιολογική οικιακή χρήση. Η αξία τους είναι να δούμε την αντίθετη όψη του νομίσματος των συνθετικών benchmarks και να ψάξουμε την αλήθεια κάπου στη μέση.

     

    Μένει μία μόνο ευκαιρία στον Kingston SSDNow V310 960GB. Η σουίτα των πραγματικών δοκιμασιών ακολουθεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με πραγματικές εργασίες στα windows και την ακριβή χρονομέτρησή τους.

     

    Real Life Tests - Και τελικά στην πραγματική χρήση πώς είναι;

     

    Ξεκινάμε με τη δοκιμασία της εκκίνησης των Windows. Μα θα μας πείτε, δεν το κάναμε αυτό με το BootTimer; Το BootTimer μετράει όπως είπαμε το χρόνο από το φόρτωμα του kernel μέχρι να είναι έτοιμο το desktop για χρήση. Τα Windows όμως καταγράφουν στον event viewer το συνολικό χρόνο για την εκκίνηση των Windows, μέχρι να έχουν φορτωθεί όλες οι υπηρεσίες. Όπως είναι λογικό, αυτός ο χρόνος είναι αρκετά μεγαλύτερος και συγκεκριμένα...
     

    gallery_33152_810_35552.png

     

    ...ο Kingston SSDNow V310 960GB είναι με αρκετή διαφορά ο πιο αργός SSD που έχουμε δοκιμάσει.

     

    Συνεχίζουμε με πραγματικές αντιγραφές αρχείων.
     

    gallery_33152_810_13736.png

     

    Αντιγράφουμε 32000 αρχεία των 4K, 500 MP3, 1000 μεγάλα JPG των 21MP, ένα ISO των 7.52GB και μια ταινία High Definition σε MKV των 10GB. Οι χρόνοι φαίνονται στο διάγραμμα με τον Kingston SSDNow V310 960GB να έχει τις χειρότερες επιδόσεις και ειδικά στην αντιγραφή μικρών αρχείων 4K να κάνει σχεδόν τριπλάσιο χρόνο από τους άλλους SSD.

     

    Στη συνέχεια θα αποθηκεύσουμε σε rar ένα φάκελο που περιέχει το setup του Office 2013 με ρύθμιση "store"...
     

    gallery_33152_810_26880.png

     

    ...όπου ο Kingston SSDNow V310 960GB είναι και πάλι ο πιο αργός και κατόπιν θα αποσυμπιέσουμε ένα - συμπιεσμένο - rar που περιέχει το setup του Office 2013.
     

    gallery_33152_810_17330.png

     

    Και εδώ τελευταία θέση για τον Kingston SSDNow V310 960GB.

     

    Συνεχίζουμε με έναν έλεγχο για ιούς του φακέλου system32 των windows με το Avira Antivirus, όπου...
     

    gallery_33152_810_20735.png

     

    ...ο Kingston SSDNow V310 960GB έρχεται πίσω ακόμη και από τις υλοποιήσεις της OCZ για τις οποίες έχουμε πει σε προηγούμενα review ότι έχουν πρόβλημα στη συγκεκριμένη λειτουργία.

     

    Στη συνέχεια θα ανοίξουμε με το Photoshop CS6 μια εικόνα TIF των 324MP, θα τη σώσουμε σε BMP και θα κλείσουμε το Photoshop.
     

    gallery_33152_810_7271.png

     

    Και σε αυτή τη δοκιμή τελευταίο το drive της δοκιμής, αν και όχι με μεγάλη διαφορά.

     

    Κατόπιν, ανοίγουμε το Word 2013, φορτώνουμε ένα τεράστιο DOCX με εικόνες, συνδέσμους κλπ, το σώζουμε σαν DOC και κλείνουμε το Word.
     

    gallery_33152_810_9422.png

     

    Τα ίδια με τη δοκιμασία του Photoshop.

     

    Ακολουθεί η δοκιμασία της εγκατάστασης του MS Office 2013...
     

    gallery_33152_810_29640.png


    Όπου ο Kingston SSDNow V310 960GB είχε με διαφορά το χειρότερο χρόνο.

     

    Κάπως έτσι τελειώνουν και οι πραγματικές δοκιμασίες. Το τελευταίο διάγραμμα καταγράφει το συνολικό χρόνο αυτών των δοκιμασιών όπου...
     

    gallery_33152_810_20108.png

     


    ...όπως μας είχαν προϊδεάσει οι επί μέρους δοκιμές, ο Kingston SSDNow V310 960GB πετυχαίνει τον χειρότερο χρόνο με διαφορά και καταλαμβάνει την τελευταία θέση.

     

    Συμπεράσματα και βαθμολογία - Το δια ταύτα

     

    Φτάσαμε στον απολογισμό και ελπίζουμε ότι οι προηγούμενες σελίδες έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα, τα οποία είναι απλά: Ο Kingston SSDNow V310 960GB είναι ένας SSD που παρέχει πολύ χώρο, αλλά πάσχει σοβαρά στο θέμα των επιδόσεων.
     

    IMG 1514

     

    Ο ελεγκτής Phison PS3108-S8 καθώς και οι NAND της Micron που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του Kingston SSDNow V310 960GB έχουν σαφώς τις δυνατότητες να προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις, όπως μαρτυρούν άλλες υλοποιήσεις που τα χρησιμοποιούν. Εν τούτοις, οι τελικές επιδόσεις του Kingston SSDNow V310 960GB είναι τέτοιες που μόνο ενάντια σε ένα HDD θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι γρήγορος.

     

    Από την άλλη πλευρά, η διαφημιζόμενη αντοχή του στο χρόνο, με δυνατότητα 2728TB εγγραφών είναι εξαιρετική! Το νούμερο είναι τόσο εξωπραγματικό που μας μένει η απορία μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος, αλλά είναι αδύνατον να το επιβεβαιώσουμε στο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας.

     

    Η προίκα του Kingston SSDNow V310 960GB είναι σαφώς πληρέστατη, όμως η απουσία κάποιου λογισμικού διαχείρισης αφήνει μια πικρή επίγευση.

     

    Ελπίζει κανείς ότι η κατάσταση θα σωθεί από την τιμή. Όμως το κόστος του Kingston SSDNow V310 960GB ξεκινάει στην Ελληνική αγορά από τα 509,60 ευρώ για την απλή έκδοση σε ιντερνετικό μαγαζί και 549,99 ευρώ σε φυσικό κατάστημα. Η έκδοση Desktop/Notebook Upgrade που έχουμε στα χέρια μας ξεκινάει από τα 535,64 ευρώ σε ιντερνετικό μαγαζί και 565,92 ευρώ σε φυσικό κατάστημα. Όλες οι τιμές περιλαμβάνουν Φ.Π.Α. και δεν περιλαμβάνουν μεταφορικά. Οι τιμές αυτές κάθε άλλο παρά ανταγωνιστικές μπορεί να θεωρηθούν καθώς υπάρχουν πολλές οικονομικότερες προτάσεις με πολύ καλύτερες επιδόσεις.

     

    Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Kingston SSDNow V310 960GB:

     

    Πλεονεκτήματα

     

    + Μεγάλη χωρητικότητα
    + Μεγάλη αντοχή σε εγγραφές
    + Πλήρες συνοδευτικό υλικό
    + Εξαιρετικό Migration Software

     

    Μειονεκτήματα

     

    - Κακές επιδόσεις σε όλες τις δοκιμασίες
    - Τιμή
    - Απουσία λογισμικού διαχείρισης

     


    Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του Kingston SSDNow V310 960GB είναι:
     

     
    00
    Loading.

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Kingston για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

     

    kingston

     

     

    Πολύμερος Αχανιώτης 28/11/2014

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:8
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:5
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:5
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 21

    User Feedback

    Recommended Comments



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • Φοιτητική Έρευνα για το Λιανικό Εμπόριο

    Καλησπέρα σας,    στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΑΠ, διεξάγουμε την παρακάτω ερεύνα που αφορά την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών όπως app, VR, AI, εντός φυσικών εμπορικών καταστημάτων (phygital retail). Παρακαλώ όσες και όσους έχουν την διάθεση να συμμετάσχουν. Για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, θα χρειαστείτε 10-15 λεπτά.   Η έρευνα είναι ανώνυμη και τα δεδομένα που θα συλλεχθούν προορίζονται για ακαδημαϊκή ερευνητική χρήση (μη-εμπορική).   Με το

    std157489
    std157489
    Off topic

    απενεργοποίηση σε Thunderbird

    Καλησπέρα.   Μία ερώτηση επάνω σε Thunderbird v115 σε Ubuntu 22.04   Όταν φτιάχνω ένα imap account, το "πρόβλημα" είναι ότι, επιβεβαιώνεται σωστά username+password, φορτώνονται servers, και στο τελικό create/ok, δημιουργείται ο λογαριασμός, και έρχονται όλοι οι φάκελοι με περιεχόμενα (inbox, sent, κλπ κλπ). Αυτό που θέλω είναι, κατά το τελικό ok, να δημιουργηθεί ο λογαριασμός, και να μην έρθουν οι φάκελοι, παρά μόνο όταν πάω να κάνω το πρώτο "Get messages". Να γίνει, δηλ

    serpico75
    serpico75
    Internet & Τηλεφωνία

    login σε Google με security code

    Το σενάριο: Ας πούμε έχω ένα παλιό κινητό μου χωρίς καρτα-αριθμο (SIM). Και το καινούριο με τη SIM μου το έκλεψαν ή έπεσε στο νερό ή ο,τιδηποτε (τέλος πάντων, δεν το έχω πια).   Από το παλιό έχω κάνει login σαν test@gmail.com   Πάω σε ένα pc να κάνω login στο test@gmail.com , και μου ζητάει να πιστοποιήσει ότι είμαι πράγματι εγώ. Και με πάει σε αυτό το γνωστό μήνυμα: Get your GT-S7580 (παράδειγμα κινητό) Go to security Go to security tab (you may need move

    serpico75
    serpico75
    Internet & Τηλεφωνία

    connectors RJ11 & RJ12

    Ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε κάνει τη δοκιμή:   Έχω καλώδιο τηλεφωνικό πλακέ, την πένσα, και υποτίθεται πρέπει να έχω connectors RJ11 (6P4C) για να φτιάξω το καλώδιο (πριζα-τηλεφωνο).   Εάν δεν έχω connectors RJ11, αλλά RJ12 (6P6C), θα δουλέψουν (καλώδιο, πένσα, και πριζα-τηλεφωνο) ή θέλει αποκλειστικά τους RJ11; Έχετε δοκιμάσει να δουλέψετε με τους RJ12 στην πόρτα RJ11 τής πενσας;

    serpico75
    serpico75
    Internet & Τηλεφωνία 3

    Dragon’s Dogma 2

    Αύριο κανει Launch το Dragon’s Dogma 2 , ήμουν έτοιμος για preorder αλλά θα περιμένω πρώτες εντυπώσεις (κυρίως performance ) . Αν υπάρχει κάποιος που θα το εχει day 1 ας μας πει εντυπώσεις !    

    DoNaTos
    DoNaTos
    PC Gaming 9
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.