Jump to content



Επιχειρηση 'ΣΥΝΝΕΦΟ' ... Ασφαλες ή Οχι???


Dark Oblivion

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους...

Με κινητρο τα review με τα καταπληκτικα Synology και σχετικα μηχανηματακια σαν nas και online αποθηκευτηκους χωρους που ολοι θα εχουν προσβαση στα αρχεια τους απο παντου... πολλοι ειναι υπερ μιας νεας 'τεχνολογιας - μοδας' που τους απαλλασει ακομα και απο τα nas με μια μικρη και μονο συνδρομη. Το ονομα αυτης 'Συννεφο' , και απο τα πιο γνωστα site για αυτη τη λειτουργεια ειναι το Dropbox και πολλα αλλα.

Σαν τεχνολογια ,ιδεα,αντιληψη αποθηκευτικου χωρου με προσβαση απο παντου ειναι καλη... ασχετως αν εγω δεν θα την χρησιμοποιουσα ποτε. Ολοι σχεδον λενε οτι ενα απο τα πλεονεκτηματα της ειναι ,οτι ειναι και ΑΣΦΑΛΗΣ.

Η απορεια η δικη μου λοιπον πανω σε αυτο ειναι απλη.

Πως και ποσο ΑΣΦΑΛΗΣ μπορει να ειναι η αποθηκευση των αρχειων ενος χρηστη οταν ανεβαινουν σε 'ξενο' σκληρο? Απο κει και μονο παυει να υπαρχει 'ΑΣΦΑΛΕΙΑ'.

Link to comment
Share on other sites

Ασφαλες δεν ειναι ΤΙΠΟΤΑ και ΠΟΥΘΕΝΑ !!!

Απλα ισως εχουν 2-3 δικλειδες ασφαλειας παραπανω(πχ hardware firewall και ισως η συνδεση του client αν ειναι encrypted-που το αμφιβαλλω)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Για το dropbox που χρησιμοποιώ υπάρχει ssl σύνδεση, οπότε τα man in the middle attacks δεν έχουν αποτέλεσμα. Μετά προφανώς η πολιτική τους υπαγορεύει encrypted fs και οτιδήποτε άλλο παίζει για να μην τους πάρουν τα αρχεία. Σίγουρα κάτι παραπάνω από όσα κάνουμε στα δικά μας συστήματα.

Link to comment
Share on other sites

Χμ .... Ναι....

Και όταν ανεβάσεις αρχεία .mp3 ή κάτι παρόμοιο;

Όταν ανεβάσεις κάτι που ΔΕΝ ήξερες ότι είναι copyrighted;

Έχει βουηξει το ίντερνετ για το ACTA, το SOPA, και άλλα PIPAs νομοσχέδια.

Και θα βάλουμε αρχεία για καθημερινή χρήση για να βλέπουν οι εταιρείες ΤΙ έχουμε;

Δηλαδή ενώ προσπαθούν να μπούν και στα σπίτια μας σιγά σιγά για να δούν αν κατεβάσαμε δεδομενα, θα τους δείξουμε και τι έχουμε;

ΜΟΝΟ για ελάχιστα αρχεία.

Αν σκέφτεσαι να ανεβάσεις όγκο δεδομένων, διπλοσκέψου το.

Στο θέμα της πειρατείας, ποτέ δεν ξέρεις τι θα αλλάξει σε λίγο καιρό.

Ίσως μια μέρα σου σκάσουν μύτη και σου πούν πως εκείνο το pdf που έχεις κατεβάσεις για μια εργασία σου, είναι πλέον παράνομο. Εκεί τι κάνεις;

Καλό το cloud αλλά έτσι όπως πάνε να κάνουν το ίντερνετ, sorry, we'll pass.

Link to comment
Share on other sites

Αν θέλετε να είστε σίγουροι κρυπτογραφείτε τα αρχεία σας τοπικά πριν τα ανεβάσετε σε κάποιο cloud service.

Μη δίνετε πολύ βάση στο know-how και το commitment στην ασφάλεια του παρόχου, ειδικά όταν μιλάμε για μικρές εταιρείες που προσφέρουν free services τύπου Dropbox.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μιλαμε μονο για την ασφαλεια που παρεχει μια εταιρεια για τους 'απεξω' ,καλο ειναι να αναρωτηθουμε αν υπαρχει ασφαλεια ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ.

Καπου διαβασα αν θυμαμαι καλα... οτι πχ στο Dropbox ακομα και ο χρηστη2ς να σβησει τα αρχεια του ΑΥΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ στους server της εταιριας.

Ας υποθεσουμε οτι εγω δουλευω ενα Χ - Ψ project πανω σε κατι... και θεωροντας οτι ειναι ασφαλες ανεβαζω τις σημειωσεις μου εκει. Ποιος μου λεει οτι ενας καλοθελητης εργαζομενος δεν θα μυριστει οτι η ιδεα του project (σαν πατεντα και κτλ κτλ) θα αποφερει 'αγαθα' ,ωστε να την παρει μεσα απο το σκληρο και να την κατοχηρωσει???

Αντε μετα εγω να αποδειξω οτι δεν ειμαι ελεφαντας...

Το ιδιο πραγμα ισχυει πχ και με την μουσικη. Βγαζω μια 'καλη μελωδια,τραγουδι' με την παρεα μου και το προβαρουμε στο στουντιο Χ - Ψ καποιου... και αυτος ακουει την μελωδια ,την κραταει στο μυαλο του ,την τροποποιει ισως ελαχιστα και την χρησιμοποιει στο δικο του γκρουπ. Και φυσικα προλαβαινει και την κατωχηρωνει...

Δεν αναλυω το θεμα κατωχηροματος η το τι 'καβατζωμα' μπορει να γινει... Απλα θελω να κανω αισθητη την σκεψη οτι σε οποιοδηποτε ΞΕΝΟ χωρο παντα θα υπαρχουν 'ΔΙΑΡΟΕΣ - ΑΠΩΛΕΙΕΣ'!!!

Link to comment
Share on other sites

Την απάντηση στα παραπάνω στην έδωσε ο Shaman. Αν κάτι είναι σημαντικό τότε προφανώς δε το μοιράζεις στο net like a boss. Κρυπτογράφηση πριν ανέβει και ας σου κρατήσουν τα αρχεία μέχρι το 3050.

Link to comment
Share on other sites

Ξέρω ψιλοάσχετο, άλλα το Synology streamarei κιόλας. Δεν χρειάζεται να κατεβάσεις όλη την ταινία/mp3 από την αρχή.

Dark oblivion, αν ξέρουν ότι είσαι καλός συνθέτης ή γενικά έχεις πολύ μυαλό, πιο πιθανό είναι να σε χακάρουν για να κλέψουν ότι έχεις τοπικά, παρά να ξεκρυπτογραφεί ο Dropbox-ας τα δεδομένα σου. (πιστεύω δηλαδή)

Επίσης αν ισχύει αυτό με την permanet αποθήκευση, πράγμα το οποίο δεν ξέρω πόσο τους νοιάζει (δεν είναι facebook, που το φακέλωμα μετράει) κάντε troll groups και ανεβάστε 1080p ταινίες -> σβήστε τες -> ξανα-ανεβάστε τις -> επί άπειρον

Link to comment
Share on other sites

Η ασφάλεια είναι στο χέρι του χρήστη. Αν γράφεις το pin της κάρτας πάνω στην κάρτα, ό,τι και να κάνει η τράπεζα μετά δεν έχει νόημα.

Όπως αναφέρθηκε πριν η κρυπτογράφηση είναι μονόδρομος. Αυτό όμως ισχύει και για κάτι το όποιο είναι στον υπολογιστή σου. Αν προσβληθείς με worm/virus/οτιδήποτε τότε τα αρχεία σου είναι εξίσου ευάλωτα. Το σκεπτικό σε τέτοιες υπηρεσίες είναι ότι σε εξασφαλίζουν όσο μπορούν από τέτοιες απειλές και ταυτόχρονα έχουν redundancy στο αποθηκευτικό μέσω ώστε να μη χαθεί από HW failure.

Επίσης το ίδιο ισχύει και με τα thumb drives. Έχεις τη μουσική, το Project, τις "καλλιτεχνικές" φωτογραφίες της σχέσης σου ή κάτι άλλο που δε θέλεις να πέσει στα χέρια κάποιου άλλου, πάνω στο drive και το χάνεις. Αν δεν είναι κρυπτογραφημένο είναι εκεί για να το δει όλος ο κόσμος.

Όσο για το αν σβήνονται τα αρχεία ή όχι δεν είναι θέμα παγκόσμιας συνωμοσίας ή κάτι τέτοιο. Τα αρχεία αποθηκεύονται στην βάση και όταν πρέπει να σβηστεί η καταχώριση πρέπει να κλειδώσει. Φανταστείτε να γίνετε αυτό κάθε φορά για +1εκ χρήστες. Οπότε η διαδικασία είναι διαφορετική και απαιτεί χρόνο. Υπάρχουν σχετικά papers στο ιντερνετ αν θέλει κάποιος να μάθει ακριβός, αν και σε περιπτώσεις Facebook κτλ είναι proprietary.

Link to comment
Share on other sites

Στο τσαμπέ μην έχετε και πολλές απαιτήσεις. Δεν ξύπνησε κάποιος μια μέρα και είπε "ας φτιάξω ένα cloud να κάνουν όλοι backup στο τσαμπέ". Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Κι αν δεν πληρώνεις συνήθως είσαι το εμπόρευμα.

Για να κάνω backup το android μου με το titanium backup pro και να μοιράζω κάποια αρχεία μου είναι βολικό το dropbox. Από εκεί και πέρα έχω backupιέρα για τα σημαντικά αρχεία (φωτογραφίες, εργασίες) και όχι για ταινίες και μουσικές που μπορώ να ξαναβρώ.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.