Jump to content



Διανομές Linux για παλιούς Η/Υ;


ΣτοΠαραΠεντε

Recommended Posts

Έχω ένα σταθερό που τον έστησα το Σεπτέμβριο του 2004, με επεξεργαστή Athlon AMD 64bit. Δε θυμάμαι τις κάρτες, καθώς ουσιαστικά τον έστησε ο αδερφός μου. Πάλι καλά γιατί έχω ειδικότητα στην... καταστροφή. Αν δεν απατώμαι, πρόλαβα να αντικαταστήσω την κάρτα γραφικών και τις μνήμες (νομίζω DDR II). Πριν μερικά χρόνια πέρασα διανομές Linux σε κάθε εκ των πέντε σκληρών δίσκων: Ubuntu, Kubuntu, Ubuntu Ultimate, GEOBuntu και μια άλλη που δε θυμάμαι. Από αυτές μόνο οι Ubuntu και GEOBuntu λειτουργούν ακόμη (είπαμε... καταστροφέας με τ'όνομα), αλλά στο Ubuntu ο Η/Υ ψιλοσέρνεται, ενώ δεν μπορώ να παίξω "απλά" παιχνίδια όπως το τρισδιάστατο Super Mario. Ποιες διανομές είναι καλές για τόσο παλιό σύστημα; Σκέφτομαι την τελευταία διανομή Ubuntu και Linux Mint, αλλά δεν ξέρω αν θα αντέξει Kubuntu, Suse και καμιά άλλη. Θα ρωτήσω τον αδερφό μου για τις λοιπές κάρτες. Μού είπε ότι το Ubuntu έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με εκείνη που έχει τώρα ο σταθερός μου, αλλά δεν ξέρω. Στο Full Circle έχω διαβάσει αρκετά άρθρα για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε παλιούς υπολογιστές εγκαθιστώντας ελαφριές διανομές Linux. Ακόμη να το δω με το δικό μου.

Link to comment
Share on other sites

Έχουν καλή υποστήριξη ή θα τρέχω να βρω οδηγούς για κάρτες κτλ; Το Puppy Linux είναι ΜΟΝΟ για ζωντανές συνεδρίες; Το Slitaz μπορεί ΚΑΙ να εγκατασταθεί;

Link to comment
Share on other sites

βρες μια παλια εκδοση ubuntu απλα

Υπαρχουν βεβαια και αλλες διανομες για παλια pc με ελαχιστο footprint. (puppy linux κλπ)

Γενικα ομως να εχει ελαφρύ window manager όποια και να βαλεις πχ xfce τουλάχιστον

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει τρόπος να πειράξω τις ρυθμίσεις μκιας διανομής ώστε να γίνει πιο ελαφριά; Αν δεν κάνω λάθος, έχω εγκατεστήμενη την έκδοση 9.04 ή παρόμοια του Ubuntu. Αν κολλάει με αυτή, θα πρέπει να βρω μια ΠΟΛΥ παλαιότερη, αν υπάρχει κάποια διαθέσιμη.

Link to comment
Share on other sites

Ρε μάγκες το κολλάει μπορεί να είναι απο πολλούς λόγους, απο επιβαρυμένο λειτουργικό(με 3d effects, startup progs κτλπ), απο υλικό που δεν μπορεί να αποδώσει(λίγη μνήμη, αργό επιξεργαστή, αργό δίσκο).

Για το υλικό το αποκλείω, μιάς και εγώ έχω ένα aceraki sempron 3000+ με 512MB μνήμη, και πάει αρκετά καλά για βασικές εργασίες με lubuntu, λίγο browsing(συνήθως sites χωρίς flash, με adblock), media player, λίγο office.

Δοκίμασε xubuntu, lubuntu που έχουν πιό ελαφρύ desktop environment, και μετά δές και για το crunchbang(openbox window manager).

Link to comment
Share on other sites

Εφτά στα δέκα ποστ εδώ μέσα είναι "Τί διανομή να βάλω στο παλιό μου PC". Η απάντηση είναι πάντα η ίδια. Βάλε αυτή την διανομή που έχεις μεγαλύτερη εμπειρία και βρες τί είναι αυτό που σου κάνει το σύστημα να σέρνεται.. Συνήθως είναι το γραφικό. Αλλά μπορεί να είναι και κάτι άλλο που κάνει αυτή η διανομή που προκαλεί τα προβλήματα. Σε παλιό μηχάνημα, ξεκίνησα με ubuntu LTS server και μετά του έβαλα και ένα γραφικό και είναι jet! Άντε καλή τύχη :)

Link to comment
Share on other sites

Τέλεια! Και η διανομές για διακομιστές είναι πιο απαιτητικές από άποψη υλικού; Κάτι άσχετο: αν θέλω να δημιουργήσω το δικό μου ραδιοφωνικό σταθμό μέσω ίντερνετ, πρέπει να έχω Ubuntu Server ή αρκεί η κανονική διανομή; Αν δεν απατώμαι, υπάρχει πρόγραμμα για τέτοιο πράγμα. Νομίζω ότι γίνεται με το Amarok.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν προγράμματα όχι ένα μόνο. Το θέμα είναι πως θες να το κάνεις και τι εμπειρία έχεις. Όσο για το άλλο ερώτημα σχετικά με τι διανομή μπαίνει που, δεν πάρχει κάτι τέτοιο στο linux (όπως και ούτε στα windows από οτι ξέρω..) Είναι λίγο ποιό δύσκολο στην εγκατάσταση γιατί δεν έιναι ποντικάκι αλλά κατα τα άλλα είναι οκ..

Link to comment
Share on other sites

linux να'ναι και οτι να'ναι...

Τα πακετα παιζουν παντου

Ναί πως...

Δοκίμασε να βάλεις το τελευταίο ubuntu σε μηχάνημα εποχής Ρ4 με 512ram και καμμιά geforce 400 και θα αποκτήσεις ολοκαίνουργια εμπειρία χρήσης. :tomato:

Link to comment
Share on other sites

Μιλαω για τα πακετα που θα χρειαστει ο φιλος να κατεβασει για να φτοιαξει το server που θελει, οχι για propertiary drivers,αλλο το ενα αλλο το αλλο.

Εδω διανομη τυπουυ arch linux headless, εχει 50mb footprint , λες ενας p4 να μην τα αντεξει ? :yes4:

Καλομαθαμε στα windows...

Link to comment
Share on other sites

all around ψηφιζω καποια 9 διανομη ubuntu 32 μπιτη.

Πιστευω πως καλυπτει παρα πολλα κενα, και γενικα αν ασχοληθει παραπανω

θα κατεβασει ενα καλο γραφικοπαραθυρικο περιβαλλον οπως προειπαν σε τελευταια διανομη

Link to comment
Share on other sites

Ασχέτως λειτουργικού, για να στήσεις ραδιοφωνικό σταθμό πρέπει να λάβεις 2 πράγματα υπόψη:

1) Θα χρειαστείς bandwidth και συγκεκριμένα μεγάλο upload, ίσως μεγαλύτερο από 1 mbps

2) Μπορεί να έχεις μπλεξίματα με την ΑΕΠΙ

Αν το θες για αυτή τη χρήση μόνο, καλύτερα να πληρώσεις κάπου έξω για hosting.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.