Jump to content



Συμβουλές για file server


Recommended Posts

Καλησπέρα σας, θέλω να βοηθήσω τον αδερφό μου να στήσουμε έναν fileserver για ένα γραφείο, τα Data τους είναι στα 500gb~ και θέλουν να κρατάνε 30 μέρες backup.

 

Υπάρχει ένα Pc με  xeon 1231, μητρική gigabyte H81M-DS2, ram 4 GB DDR3 1600.

 

Σκέφτομαι να του βάλω έναν raid controller για να κάνω raid5 με 5 δίσκους από 3TB ο κάθε ένας και να χρησιμοποιήσω και ένα nas που έχουν ήδη σαν backup.

Θεωρώ ότι ένα full backup ανά εβδομάδα με καθημερινό incremental να τους καλύψει. Για raid controller αυτός http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=48110&cat=16 είναι υπερβολή ; έχετε κάτι να μου προτείνετε γενικά ή κάποια διόρθωση στο σκεπτικό μου;

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Βρες έναν perc controller. Βάλε 4 δίσκους του ενός tb σε raid 5. Βάλε win 2008 και έναν εξωτερικό δίσκο των 4 tb. Βάλε το Windows backup να παίρνει backup και να κρατάει όλο τον δίσκο.

Κάνει incremental backup συνέχεια και έχεις αναδρομή αρκετή. Αν δεν κάνει και συνέχεια αλλαγή στα αρχεία. Πχ 100 gb την ημέρα είσαι άνετος.

Μετά για θέμα ιστορικότητας αναγκαστικά πας και σε αγορα προγράμματος backup. Δωρεάν λύση άλλη δε μου έρχεται στο μυαλό.

Ίσως winrar schedule με script να παίρνει full backup κάθε μέρα.

Link to comment
Share on other sites

Για software παρέλειψα να αναφέρω είμαι μεταξύ 2, το acronis true image ή το storagecraft, τα έχω δουλέψει σε μερικά μηχανήματα και έμεινα ικανοποιημένος.

όταν λες perc, κάτι από εδώ ; http://www.skroutz.gr/c/134/pc-controlers.html?from=catspan&keyphrase=perc

Έγινε επεξεργασία από syban
Link to comment
Share on other sites

Αρχίζουμε και λέμε

 

http://www.ebay.com/itm/DELL-Perc-6i-Raidcontroller-6G-Raid-256MB-PCIe-2x4-Port-6-i-JBOD-0T95AJ-T95AJ-/151834990488?hash=item235a121798

http://www.ebay.com/itm/Genuine-Dell-Amphenol-P322X-M135R-SATA-4-Drop-PERC-5IR-6I-6IR-Cable-SFF-8484-/151570512348?hash=item234a4e79dc

http://www.ebay.com/itm/Standard-Height-Bracket-for-Dell-PERC-H700-H800-6i-6ir-6e-5i-/231488878761?hash=item35e5cff8a9

http://www.ebay.com/itm/New-Authentic-Dell-Perc-BBU-H700-H800-5i-6i-6iR-6-iR-5e-6e-Battery-cable-/311330563998?hash=item487cbf679e

http://www.ebay.com/itm/100-New-OEM-Battery-for-Dell-Poweredge-Perc-5i-6i-FR463-P9110-NU209-U8735-XJ547-/191636491934?hash=item2c9e6cce9e

 

Σου βγαίνει κάτω από 80€. Το κακό είναι το όριο ότι διαβάζει μέγιστο 2TB δίσκους.

 

Ο LSI που έκανες link δεν νομίζω να περιλαμβάνει το καλώδιο mini-SAS to Sata

http://www.ebay.com/itm/Mini-SAS-4i-SFF-8087-36P-36-Pin-Male-to-4-SATA-7-Pin-Splitter-Adapter-Cable-BU-/251811038929?hash=item3aa11b86d1

 

 

Δεν έχω δουλέψει το storagecraft (αν και έχω δυνατότητα για demo license αλλά δεν έχω προλάβει). Αλλά το acronis κάνει full backup και δε νομίζω να κάνει incremental μόνο files κλπ.

Αλλά να πάρεις 3TB δίσκους για να φτιάξεις 12TB data storage για να βάλεις 500GB δεδομένα το βλέπω λάθος. ειδικά το να τα κάνεις backup στον ίδιο controller. Και αν σκάσει ο controller τι κάνεις;

Πάρε ένα nas με 2 δίσκους 3 ή 4 TB και βάλε να κάνεις backup εκεί καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Ναι έχεις δίκιο, δεν έχει νόημα αφού στον server απλά θα έχω τα αρχεία τους, το backup θα είναι στο nas που έχουν, έτσι απλά χρειάζομαι ένα raid 1 στον server ώστε άμα χαλάσει ένας δίσκος να παίζουν με τον άλλο και απλά να αλλάξουμε τον χαλασμένο δίσκο χωρίς να μένουν εκτός λειτουργιάς.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά δεν υπάρχει σοβαρή λύση για επαγγελματικό χώρο και να συζητάμε για να συναρμολογήσει κάτι στο χέρι........αυτό απλά δεν υπάρχει....

 

Πρέπει να σκεφτείς κάτι σε επώνυμο (οτιδήποτε) workstation/server είτε καινούριο είτε refurbished και να βάλεις ότι δίσκους θέλεις.....

 

Από εκεί και μετά σίγουρα μιλάμε για καινούριους δίσκους WD Red ή RE3 ή κάτι σε SAS κτλ,,RAID 5 οπωσδήποτε...ή καλύτερο ας πούμε RAID 6......και για Image Backup σε Acronis ή StorageCraft γενικώς αυτά.....

Έγινε επεξεργασία από SirGeorge
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

SirGeorge πριν 8+ χρόνια δύσκολα μιλάγες για έτοιμες λύσεις σε servers. Τα έκανες όλα build στο χέρι.

Εφόσον έχει ήδη έτοιμο σύστημα για να πάει σε branded. Και επίσης πρέπει να πάρεις και branded δίσκους που τους βάρανε στα αυτιά.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά είπαμε δεν είναι σοβαρή λύση να μιλάμε για επαγγελματική λύση και custom pc δεν υπάρχει πουθένα αυτό το πράγμα

 

Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε και να μιλάμε σαν επαγγελματίες όταν πρέπει (γιατί το παιδί μιλάει για επαγγελματικό χώρο και όχι για σπίτι) ....η συναρμολόγηση Pc είναι ωραίο σπορ αλλά σε καμιά σοβαρή εταιρία στο εξωτερικό (και θα έπρεπε και στην Ελλάδα) δεν υπάρχει PC

συναρμολογούμενο στο χέρι πόσο μάλλον κάποιο κεντρικό storage.....μιλάμε για έγκλημα άμα δεν το κάνει με κάτι επώνυμο.

 

Ξέρω ασφαλώς ότι υπάρχει ο παράγοντας του κόστους αλλά μπορείς να κάνεις κάτι έξυπνο με ενδιάμεσες λύσεις. Ενδεικτικά αναφέρω:

 

Refurbished Server Dell PowerEdge T110/Quad Core/4GB = 199 + ΦΠΑ + 3 δίσκοι WD RED 1ΤΒ σε RAID 5 = 255 + ΦΠΑ ε δηλαδή για 

τέτοια κόστη απλά ΔΕΝ πας σε Custom σύστημα είναι τουλάχιστον λάθος να προτείνεις κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

Με τι controller θα σηκώσει raid 5 στον t110?

Ρε συ μη λέμε ότι να ναι. Ακυρώσεις όλες τις εταιρείες που φτιάχνουν μητρικές και parts για servers. Supervisor, Tyan, lsi κλπ.

Ο t110 κάνει raid 5 μόνο με τον s200 που είναι software raid και είναι για κλάματα.

Αν θέλει καλό controller πχ σε Dell πάει για h800. Αντε επειδή είναι file share κάνει και ο h300. Ο οποίος βέβαια δεν κάνει πχ για vms.

Και μιλάμε για 1500 χωρίς δίσκους πια.

Ο λόγος που προτιμάς branded server είναι η επέκταση εγγύησης. Αλλιώς ούτε για φτυσιμο. Έχω πελάτη με ml 350 g6 και δεν υπάρχει δίσκος sas 146gb. Ο εισαγωγέας ανταλλακτικά hp ζητάει 300+€. Πάλι καλά βρήκα από κατάστημα 250 τελική. Για να βάλω τι 146 gb?

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω και με τους 2. Ναι, δεν είναι επαγγελματικό να στήνεις custom build pc για backup σε επαγγελματικό χώρο αλλά αυτά ήταν προ κρίσης.

Πλέον με την κρίση δεν μπορείς να ζητάς από τον άλλο να δώσει 2000-3000€ για να πάρει ένα μηχάνημα να κρατάει τα backup του.

Αυτό βέβαια με την προυπόθεση πάντα πως ξέρει τις συνέπειες.

Στην Ελλάδα της κρίσης θα προτιμούσα κι εγώ να κάνω ένα custom build αλλά όσο πιο safe γίνεται. Δηλαδή, να έχω spare parts για ώρα ανάγκης.

Τι εννοώ. Πως θα πάρω μεν έναν Perc 6/i π.χ αλλά θα αγοράσω και έναν δεύτερο για τον φόβο. 500GB DATA για backup δεν είναι πολλά για να χρειαστεί να δώσεις κανά 2000€ για να τα κρατήσεις.

Στήνεις ένα σερβεράκι και ένα NAS για το σερβεράκι για 2ο backup για να είσαι σίγουρος.

Ανάλογα με τα δεδομένα (file, mail, databases) μπορείς χωρίς software να κάνεις καλό backup αρκεί να ξέρεις να το παραμετροποιήσεις.

Link to comment
Share on other sites

SirGeorge και εγώ θα συμφωνήσω ότι πρέπει να πάμε σε branded λύσεις. Αλλά υπάρχουν πολλά αλλά.

Πχ σε πελάτη που ανανεώνει το support κάθε χρόνο για τους servers του ναι δε το συζητάω. Θα βρεί ανταλλακτικά και θα του τα αλλάξουν κιόλλας από την HP. Πχ μου αλλάζει δίσκο χωρίς κουβέντα. Δίνει όμως και 500€ το χρόνο για κάθε server που έχει. Δεν είναι πολλά τα λεφτά αλλά οι πελάτες που το κάνουν είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. 

Αν πάρεις server της HP και σκάσεις 2-3 χιλιάρικα για να βάλεις πχ 2-3 terrabyte data και σου σκάσει ο ένας δίσκος. Τον πληρώνεις 2πλάσια με 3πλάσια για να το αλλάξεις. Μην ξεχνάς ότι δεν παίζουν όλοι οι δίσκοι σωστά. Φοράνε firmware της HP πχ.

Αν πάρεις μικρό server μπορείς να βάλεις μέχρι 2 δίσκους σε raid 0 ή 1. Για raid 5 πας σε μεγαλύτερο controller πχ σε Dell h310 ο οποίος είναι λίγο για κλάματα και ακριβός.

 

Και δε μιλάμε για 300 ευρώ διαφορά για να του πείς πάρε έναν branded να ησυχάσεις. Μιλάμε για 2000 διαφορά για να κάνει file share όλο και όλο.

Αν ήθελε και services mail, db, dc, web δεν το συζητάμε καν δε πάει για custom γιατί με 200-300 ευρώ θα πάρει branded και 100% compatible.

 

Στην τελική ας πάρει ένα synology με 2 δίσκους και έναν μεγάλο usb εξωτερικό για να παίρνει τα backup εκεί. Αλλά δε θα τον καλύψει στο θέμα ιστορικότητας.

Link to comment
Share on other sites

Αν και τελείως ερασιτέχνης στο άθλημα, έχω την εντύπωση πως εάν από άποψη απαιτήσεων ταχύτητας καλύπτονται, ο ιδανικότερος τρόπος είναι ο εξής :

 

Ένα 2-bay NAS (QNAP ή Synology) με 2TB σε RAID1 και ένας μεγάλος εξωτερικός πάνω στο NAS. Βάζεις ένα task στο NAS να τραβάει στον εξωτερικό τα backup που θα του ορίσεις και τελείωσες.

 

Ενδεικτικό κόστος : 900 ευρώ

 

500 euros το NAS

200 euros οι δύο δίσκοι 2TB

200 euros ο εξωτερικός (θα εμπιστευόμουν περισσότερο έναν RED με θήκη USB3.0 παρά έτοιμο)

 

Μετά για θέμα ιστορικότητας αναγκαστικά πας και σε αγορα προγράμματος backup. Δωρεάν λύση άλλη δε μου έρχεται στο μυαλό.

 

Ρίξε μια ματιά σε αυτό

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω το cobian δεν είναι free.

 

μιας και το έχω εγκατεστημένο στο pc μου, μόλις επιβεβαίωσα ότι είναι

 

Η επιλογή του Nas αν δε κάνω λάθος δε σου δίνει την ιστορικότητα που θέλεις.

 

λίγο που το κοίταξα στο qnap μου, μου φαίνεται πως όσον αφορά το backup του nas σε εξ. δίσκο έχεις δίκιο. μιας και όμως από όσα είπε ο @syban, έχουν ήδη ένα nas, ίσως να γινόταν με rsync (NAS to NAS)

 

Με 500€ θα πάρει 4 δίσκων Synology.

 

είπα 500 για ένα 2δισκο με intel και 2 ethernet

 

Τώρα έφαγα και μια φλασιά πως ο microserver κοστίζει πλέον κάτω από 300 ευρώ

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους, με βοηθήσατε αρκετά γιατί είχα μια σύγχυση στην αρχή, ίσως και λόγο πηξίματος αυτόν τον καιρό. Θα προχωρήσουμε με τον fileserver για τα αρχεία τους και backup στο nas και αν κολλήσω πουθενά θα σας “ξαναενοχλήσω”

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.