Jump to content



windows 10 upgrade log - Γκρίνια ατελείωτη...


Recommended Posts

Τις μέρες που πέρασαν είχα ανέλπιστα τον χρόνο να ασχοληθώ λίγο παραπάνω με το pc και καθώς ολοκλήρωσα το καθιερωμένο image-backup του ssd μου, αποφάσισα να δοκιμάσω τα windows 10. Είχαν πέσει στην αντίληψή μου μερικά σοβαρά utilities που αφαιρούν όλο το spyware των windows 10, οπότε δεν υπήρχε κάποιος λόγος να εμμείνω στις κατά περιόδους δηλώσεις μου ότι δεν πρόκειται να εγκαταστήσω αυτό το OS. Εξάλλου, έχοντας πρόσφατο image του δίσκου μου (με το clonezilla) , μπορούσα  να επαναφέρω το σύστημα (win7+mint 17.3, που το δοκιμάζω εδώ και λίγες μέρες και μου αρέσει πολύ) σε λιγότερο από 20 λεπτά.

 

Οι κυριότερες ανησυχίες μου (και deal breakers ταυτόχρονα) ήταν το κατά πόσο το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό μετά την αναβάθμιση και στο 100% των επιδόσεων που έπαιρνα από τα win7. Συγκεκριμένα, δεν υπήρχαν drivers για τον canon mp630 που με υπηρετεί πίστα μια 5ετία αλλά ούτε και για την x58 μητρική της υπογραφής μου. Τέλος, ήταν άγνωστο αν το powerdirector 9 που έχω αγοράσει εδώ και χρόνια θα έπαιζε απροβλημάτιστα, καθώς υπήρχαν σποραδικά posts στο διαδίκττυο ότι δεν παίζει.Η εγκατάσταση έγινε από usb flash όμορφα και γρήγορα. Σχεδόν θύμισε linux, αλλά το Live περιβάλλον μου έλλειψε. Στην τελευταία επανεκκίνηση λοιπόν, άρχισαν να με πιάνουν τα διαόλια μου και, παραδόξως, δεν μου έφταιγε η MS:

 

1) @Canon: Κυρία canon μου, επειδή είχα την τύχη ένα inkjet πολυμηχάνημά σου 5ετίας να ζει ακόμα και επειδή καλύπτει τις ανάγκες μου και δεν έχω αγοράσει νεότερο (μάλλον δεν είμαι καλός καταναλωτής), πρέπει να φτύνεις στα μούτρα μου; Διότι παρά τα χρήματα που πλήρωνα επί 5 χρόνια για original μελάνια, o μ!@#$%ς, όταν θέλησα να επισκεφτώ το site σου για να βρω drivers για 10, διάβασα ότι το προϊόν δεν υποστηρίζεται και ότι μέσω της διαδικασίας "cashback" θα μπορούσα να αγοράσω κάποιο νεότερο, προφανώς όχι στην Ελλάδα. Και αν ήθελα, λέει, να δοκιμάσω τους παλιούς drivers που μπορεί ή δεν μπορεί να δουλέψουν ή μπορεί να δουλεύουν με περιορισμένη λειτουργικότητα. Γιατί τότε κυρία canon, όταν βγήκαν τα windows 10 δεν σταμάτησες να παράγεις μελάνια για το συγκεκριμένο μοντέλο; Γιατί δεν ενημερώνεις τους πελάτες σου ότι "αγοράζετε εκτυπωτή" για ένα συγκεκριμένο λειτουργικό και τέλος; Και δυστυχώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, διότι και οι 3 μεγάλες εταιρείες κατασκευής inkjet εκτυπωτών τα ίδια κάνουν. Δυστυχώς όμως καμία καταναλωτική οργάνωση ανά τον κόσμο δεν υποχρεώνει αυτές τις πολυεθνικές να παράγουν unified drivers (π.χ. όπως η nvidia) που να παίζουν σε όλα τα λειτουργικά. Και σιγά το hardware που έχει ένας εκτυπωτής και δεν μπορεί να μεταφερθεί στα windows 10... Φυσικά δεν το κάνουν γιατί δεν μπορούν, αλλά γιατί δεν θέλουν και αργά ή γρήγορα το  θύμα πελάτης θα ρουφήξει το αυγό του και θα αγοράσει καινούριο μηχάνημα...

 

Και το τραγικότερο όλων ποιο ήταν; Ότι τελικά περνώντας με "το στανιό" τους win7 drivers, ο εκτυπωτής έπαιξε κανονικά, το scanner επίσης, και τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που υπολειτουργεί.

 

2) @Gigabyte και όλους τους άλλους κατασκευαστές μητρικών που κάνουν τα ίδια: Η μητρική μου δεν είχε drivers για win10 και πέραν τούτου ουδέν. Άρχισα να αισθάνομαι προβληματικός που έχω υπολογιστή 5ετίας. Η καφρίλα μάλιστα με τους κατασκευαστές μητρικών είναι ότι δεν κατασκευάζουν αυτοί τους drivers των μητρικών τους. Ένα πακετάρισμα κάνουν των intel rapid storage drivers, των ολοκληρωμένων ήχου, δικτύωσης κτλ. Ο κατασκευαστής της μητρικής το μόνο που κάνει είναι να φτιάχνει το crapware με το οποίο συνοδεύεται η κάθε μητρική. Πόσο δύσκολο ήταν να με γλιτώσετε από τον κόπο και να μου δώσετε τους drivers του HD AUDIO REALTEK, που υπήρχαν, του LAN REALTEK, που υπήρχε και του intel rapid storage, που υπήρχε; Αντ' αυτού ενημερώνετε τον ΠΕΛΑΤΗ σας ότι δεν υποστηρίζεται το προϊόν στα win 10, δηλαδή τον ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ κατάμουτρα.

 

Και ναι μεν τα windows 10 "βλέπουν" όλα τα υποσυστήματα και εγκαθιστούν generic drivers που δουλεύουν, δουλεύουν όμώς όπως θα έπρεπε; Ας δούμε το παράδειγμα του ελέγκτή sata του ICH10 (intel I/O hub controller για x58 μητρικές)

 

3) @intel

 

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις:

 

win7vswin10.png

 

Ναι μεν λοιπόν τα win βλέπουν τα υποσυστήματα, οι drivers όμως που χρησιμοποιούν δεν λειτουργούν βέλτιστα! Στην πιο πάνω εικόνα βλέπουμε μια μείωση στις σημαντικότατες 4k αναγνώσεις/εγγραφές. Η intel από την μεριά της δεν έχει καθόλου drivers για win10 για το ICH10 και καλείτει ο χρήστης πάλι με "το στανιό" να βάλει τους τελευταίους win7  drivers που επεναφέρουν τις επιδόσεις στα επίπεδα που είχα στα win7 (οριακά μικρότερες, στα όρια του στατιστικού λάθους). Ήταν δύσκολο λοιπόν κυρία intel να δώσετε κάποιους unified drivers που να παίζουν σωστά στα win10 χωρίς να πρέπει ο χρήστης να μυρίσει τα νύχια του;

 

4) @Cyberlink: Τα 100$ που είχα δώσει προ ετών φαίνεται δεν είναι αρκετά για τον κουμπαρά σας και αναφέρετε στο site ότι το λογισμικό που αγόρασα από εσάς (powerdirector 9) δεν είναι συμβατό με win10. Απλά ντροπή, γιατί τελικά σε μένα εγκαταστάθηκε και έπαιξε κανονικά (αν και θα δούμε στο μέλλον όταν θα κάνω σοβαρό editing).

 

Συμπέρασμα; Ο πελάτης είναι καλός και έχει δίκιο, όσο πληρώνει για να ανανεώνει software και hardware. Μετά το πέρας μικρού χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν τους καταθέτει τα $$, η κάθε εταιρεία μπορεί όχι μόνο να τον ξεχάσει, αλλά να φτάσει στο σημείο να τον εμπαίζει και να τον κοροιδεύει.

 

Ελπίζω αυτό το κείμενο να αφυπνίσει τα όποια ψήγματα καταναλωτικής συνείδησης έχουν απομείνει στον καθένα μας.

 

ΥΓ τα win10 δείχνουν όμορφα και λειτουργικά. Μάλλον θα τα κρατήσω...

 

ΥΓ2 Τελικά οι μόνες εταιρείες που έχουν επίσημη υποστήριξη για τα προϊόντα τους μακροπρόθεσμα, πέρα από τον χρονικό ορίζοντα 1-2 λειτουργικών της MS, είναι η nvidia και η AMD με τους drivers για τις κάρτες γραφικών τους.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Εδώ θα συμφωνήσω με τον gdp77 και πηδάω από την χαρά μου που για πρώτη φορά έπιασε το νόημα σε ένα post.

Και δεν είχε πιάσει σε όσα thread ξεκίνησε με τίτλους Linux vs all και με πιάναν τα διαόλια μου.

 

Καλός ή κακός στην πληροφορική το παιχνίδι δε το κάνει η microsoft αλλά ούτε η canonical κλπ κλπ.

 

Όλο το παιχνίδι το κάνουν οι περιφερειακές εταιρείες.

Επειδή τυγχάνει και έχω περάσει από εταιρεία κατασκευής εφαρμογών σε περιβάλλον windows τις οποίες χρυσοπουλάει στο εξωτερικό έχω μια μικρή εμπειρία και ιδέα.

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που γίνεται όλο αυτό. Αλλά ειδικά το θέμα drivers είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και ισχύει και για linux αλλά και windows.

Στα δε linux υπάρχει όλο και κάποιος dev που έκατσε και τους έφτιαξε για την πάρτυ του και το πήραν και οι άλλοι (και ας είναι κακογραμμένοι και μπορεί να μην λειτουργούν πάντα σωστά) και στα δε windows αν δε βρείς για ver 10 μπορεί και να παίξει για win8 είτε πάλι κάποιος φουκάρας ασχολήθηκε και έφτιαξε δικούς του (κακογραμμένους drivers πάλι θα βρείς και από τον vendor αλλά και από τον άσχετο dev).

 

Το όλο πρόβλημα είναι το χρήμα. Με ελάχιστα έξοδα να έχω τα μεγαλύτερα κέρδη.

Πληρώνω τεχνικούς, dev κλπ όσο λιγότερα μπορώ ώστε να κάνουν απλά την δουλειά τους με ελάχιστη ή μηδενική εκπαίδευση. Δεν επενδύω για καινούργια πράγματα no need αφού έσοδα έχω και έτσι.

Όσο για τα μελάνια όσο τα ζητάνε θα τα παράγουν. Αν δε τα πουλάγανε σιγά μην έβρισκες. Νομίζεις η εταιρεία σκέφτεται αν εσύ θα εκτυπώσεις ή όχι; χαχαχα καλό.

Κοίτα να δείς που όλο αυτή η ιστορία έχει όνομα και δεν θυμάμαι.

Βρε πώς το λένε, πως το λένε....

 

 

ΥΣ. Συγνώμη για το πιθανον δυσκατανόητο γράψιμο μου αλλά:

    1ον χοροπηδάω από την χαρά μου ακόμα και δεν γίνεται να γράψω.

    2ον η έκθεση ποτέ δεν ήταν το ατού μου.

 

 

Hint: για Windows 10 πρώτα θα δοκιμάζεται drivers από Win8 και μετά από Win7.

 

Και παράδειγμα για να δείξω το χάλι.

Win 10 με i7 6700 με onboard vga intel iris βάλαμε δύο μόνιτορ 1 με dvi και άλλο με vga και η μία οθόνη φλικάρει σχεδόν κάθε μέρα ότι driver και αν δοκίμασα και μερικές φορές την χάνει και θέλει restart.

 

 

Τα windows 10 ενημερωτικά δεν είναι Rock Stable ούτε για σπίτι αλλά με τίποτα για business περιβάλλον.

Έγινε επεξεργασία από swatoner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δίκαιο το ποστ σου. Συμφωνώ με τα πιο πολλά, έχω όμως μια παρατήρηση:

Ως χρήστης linux επι 10ετία, έχω να πω το ίδιο και για τους generic drivers στην εκάστοτε διανομή.

Το ότι μου λειτουργούν όλα με απλό τρόπο χωρίς πολλές επιλογές με τον generic, δεν σημαίνει πως έχω πλήρη υποστήριξη χαρακτηριστικών. Εδώ, βλέπεις πως είναι παρόμοια περίπτωση.

 

ΑΛΛΑ:

απο τη μία, οι εταιρίες είναι για κράξιμο επειδή δεν δίνουν υποστήριξη σε linux, ενώ εδώ δεν δίνουν υποστήριξη ούτε στο windows.

δυστυχώς το αποτέλεσμα το ίδιο...

 

:(

Link to comment
Share on other sites

Τα windows 10 ενημερωτικά δεν είναι Rock Stable ούτε για σπίτι αλλά με τίποτα για business περιβάλλον.

 

Θα τους δώσω μια ευκαιρία. Προς το παρόν μου αρέσουν αρκετά. Αν στραβώσει κάτι, το image "ssd_win7_mint17.3" είναι standby.... Κάτσε να το πάρω και ένα backup καλού κακού... Backup του backup :-)

 

 

 

Ως χρήστης linux επι 10ετία, έχω να πω το ίδιο και για τους generic drivers στην εκάστοτε διανομή.

 

Σχετικά με το linux,  οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν σου έλεγαν ότι παρέχουν υποστήριξη linux (αν και οι καιροί έχουν αλλάξει με σημαντικό ποσοστό τώρα πλέον να δίνει οδηγούς και για Linux). Μάλιστα, όταν δεν παρέχει επίσημη υποστήριξη ο κατασκευαστής, τότε όσο περνάει ο καιρός τόσο καλύτερη υποστήριξη θα δεις. π.χ. στα laptop, όταν είχα πάρει το toshiba μου είχα σοβαρά προβλήματα με Linux. 1-2 χρόνια μετά την αγορά έπαιζαν τα πάντα με τις μοντέρνες διανομές. Τώρα πλέον παίζει πιο γρήγορα απ'ότι στα windows! Αντίθετα στα windows υπάρχει αντίστροφη πορεία. Έχει ok οδηγούς για την τρέχουσα έκδοση, άντε και την επόμενη και μετά παίζεις μπάλα με generic και μείωση επιδόσεων ή ακόμα και δυσλειτουργία/καθόλου λειτουργία.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγω επειδη κανω απλη χρηση δεν εχω καν irst. Οι generic της μικρομαλακης δολυευουν μια χαρα. Σημειωνω οτι εχω Win 10 Enterprise. Με τους πειραματισμους μου στα παλιοτερα μου συστηματα με τα linux παντως, ψηθηκα για κανα Dual Boot στο main pc , ομως θα το κανω οταν αγορασω 2ο SSD καποια στιγμη. Προς το παρον με τον 120ρη δε θα το επιχειρησω και δε θελω να τα βαλω σε κανεναν μηχανικο (θελω να το κανω στον SSD ) . Το πιθανοτερο ειναι το καλοκαιρι να γινει πραξη ! 

 

Παντως εχω να πω οτι ειναι τραγικες οι εταιρειες. Παραδειγμα , εχουμε ενα πολυμηχανημα Lexmark. Win 7/8.1 εχει πληρη υποστηριξη. Στα 10 τιποτα. Βαζεις τους Drivers των 8, και δουλευουν τα μισα (δε δουλευει το Scanner ας πουμε). Οποτε στο διπλανο pc εχουμε και Windows 7, και εκει δουλευει τζετ (θα το δοκιμασω συντομα στα Mint για να δω αν παιζει εκει ) . 

 

Συμφωνω σε ολα με τον ts! 

Link to comment
Share on other sites

Έχω τους τελευταίους που παίζουν 11.6.0.1030

Δεν παίζει ρόλο αν έχεις τους τελευταίους. Πολλές φορές παλιότεροι drivers είναι καλύτεροι ειδικά για IRST. Ο συγκεκριμένος που έγραψα είναι καλός driver. Για τον 11.6 δεν έψαξα αν είναι καλύτερος.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη φαντασου ρε συ να μη δουλευανε και ολοι αυτοι οι drivers που τελικα εστω και χωρις την "επίσημη" ευλογια της εκαστοτε εταρείας, δουλέψανε. :) Ε ρε τι θα ακουγαμε έ;

Link to comment
Share on other sites

@gdp77

 

αν και ουσιαστικά έχεις το δίκιο σου για την έλλειψη επίσημης υποστήριξης, τυπικώς δεν έχεις δίκιο: όταν σου πούλησαν το μηχάνημα ήταν για συνεργασία με συγκεκριμένα λειτουργικά, όχι για ο,τιδήποτε κυκλοφορήσει μελλοντικά. Πολύ περισσότερο που ο παρελθών χρόνος δεν είναι λίγος.
 

Το γιατί δεν υποστηρίζουν επισήμως το λειτουργικό έστω και εκ των υστέρων, εκτός από όσα αναφέρει ο swatoner πρέπει να έχει να κάνει και με διάθεση αποφυγής νομικών εμπλοκών σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Ειδικά για τους εκτυπωτές που απευθύνονται στην οικιακή/ελαφρά επαγγελματική κατηγορία θα φρίξεις αν διαβάσεις θέματα στην αντίστοιχη ενότητα για την διάρκεια ζωής τους και τη σχεδόν προδιαγεγραμμένη αχρηστία τους πριν την ώρα τους.

Link to comment
Share on other sites

αν και ουσιαστικά έχεις το δίκιο σου για την έλλειψη επίσημης υποστήριξης, τυπικώς δεν έχεις δίκιο: όταν σου πούλησαν το μηχάνημα ήταν για συνεργασία με συγκεκριμένα λειτουργικά, όχι για ο,τιδήποτε κυκλοφορήσει μελλοντικά. Πολύ περισσότερο που ο παρελθών χρόνος δεν είναι λίγος. Το γιατί δεν υποστηρίζουν επισήμως το λειτουργικό έστω και εκ των υστέρων, εκτός από όσα αναφέρει ο swatoner πρέπει να έχει να κάνει και με διάθεση αποφυγής νομικών εμπλοκών σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

 

Γενικά όλα είναι αναλώσιμα. Εδώ αγοράζει κινητό των 500 κινητών με εν γνώση σου 2 χρόνια ζωή και υποστήριξη σε updates.

 

Το αναφέρω στο αρχικό post. Το γνωρίζω ότι καλύπτονται νομικά, αναγράφοντας στη συσκευασία και στο manual ποια λειτουργικά καλύπτονται. Το όλο νόημα της δημοσίευσής μου είναι να αφυπνιστούμε καταναλωτικά και να διεκδικούμε. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο αν με πίεση από διεθνείς καταναλωτικούς οργανισμούς νομοθετηθεί π.χ. στο κοινοτικό δίκαιο η υποχρέωση των εταιρειών να καλύπτουν τα μηχανήματα που παράγουν για x χρόνια. Πιστεύω ότι υπάρχει νομική βάση να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. π.χ. αν για ένα πολυμηχάνημα η x εταιρεία δώσει drivers για win10, θα πρέπει στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης των πελατών της να δώσει σε όλα για τα οποία παράγει αναλώσιμα (οπότε υπάρχει πελατειακή βάση de facto). Δεν το κάνουν για να αποφεύγουν προβλήματα. Μην γελιόμαστε. Ένα κομμάτι hardware μπορεί να παίξει με οποιοδήποτε software αρκεί να γραφτούν οι κατάλληλοι οδηγοί. Για λόγους καθαρά πωλήσεων, δεν το κάνουν, γιατί κανείς δεν τους εξαναγκάζει.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.