Δημοφιλής Δημοσίευση GriGaS Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2017 Δημοφιλής Δημοσίευση #1 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2017 Εισαγωγή Έχοντας γεμίσει σπίτι και γραφείο με Shuttle XPC και έχοντας ξεφορτωθεί το οποιοδήποτε tower, αντιμετωπίζω εδώ και καιρό το θέμα του τι να κάνω με τους 3.5άρηδες δίσκους που έχω. Εδώ και καιρό βολευόμουν προσωρινά με μία παλιά θήκη με USB2.0 και eSata, αναβάλλοντας συνεχώς την αγορά μίας με USB3.0. Έτσι όταν την προηγούμενη Κυριακή έβγαλε το eshop σε προσφορά την NATEC NKZ-0448 RHINO στα 14.90€ μία φωνή μέσα μου μου είπε "Πάρτην γιατί θα το μετανοιώσεις". Έτσι σήμερα βρήκα το χρόνο να της εγκαταστήσω έναν σχεδόν γεμάτο Seagate Barracuda XT των 3TB και να σας κάνω και μία μίνι παρουσίαση. Κάτω από το φακό Η συσκευασία της είναι ένα τυπικό κουτί, το οποίο στο πίσω μέρος (το οποίο αμέλησα να φωτογραφήσω) έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων και στα ελληνικά. Ανοίγοντας το κουτί εκτός από την θήκη, βρίσκουμε και κάποια παρελκόμενα, όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία: Αυτά είναι : Βάση για όρθια στήριξη Καλώδιο USB 3.0 μήκους 60 εκατοστών Βίδες Κατσαβίδι 2 πλαστικά τα οποία ανάθεμα εάν κατάλαβα τι κάνουν Η θήκη είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο και ο δίσκος εισάγεται συρταρωτά χωρίς να βιδώνει σε αυτή. Η σύνδεση του δίσκου με τον ελεγκτή γίνεται με τη βοήθεια του πίσω καπακιού, το οποίο έχει επάνω του τόσο τον ελεγκτή, όσο και το κύκλωμα τροφοδοσίας και τις υποδοχές SATA. Στην πίσω πλευρά όπως βλέπετε πέρα από την υποδοχή ρεύματος (το τροφοδοτικό που έρχεται μαζί με τη θήκη δίνει 12V και έως 2Α) υπάρχει η υποδοχή USB3.0 και ένας διακόπτης ενεργοποίησης. Τέλος υπάρχει και ένα μπλε LED ένδειξης λειτουργίας και προσπέλασης της θήκης. Εντυπώσεις Μιας και την έχω σε λειτουργία μόνο για λίγες ώρες, θα σταθώ κυρίως στο θέμα της εγκατάστασης δίσκου. Λόγω του ότι ο δίσκος μπαίνει συρταρωτά, χωρίς να βιδώνει κάπου στη θήκη αρχικά δίνει ένα αίσθημα ανασφάλειας. Αφού συνδέσαμε το δίσκο στις υποδοχές SATA και πήγαμε να τον βάλουμε μέσα διαπιστώσαμε πως μάλλον δεν χώραγε. Ξεβιδώνοντας όμως το εμπρός καπάκι, διαπιστώσαμε ότι έχει αντικραδασμικά λάστιχα τα οποία στηρίζουν το δίσκο και για να δουλέψουν σωστά, τα πράγματα είναι αρκετά σφικτά. Πράγματι βιδώνοντας τις βίδες, διαπίστωσα πως ο δίσκος είναι σταθερός μέσα στην θήκη και λογικά δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Όσον αφορά το θέμα των επιδόσεων, το μόνο που έτρεξα ήταν το γνωστό σε όλους Crystaldiskmark Για να πω την αλήθεια δε θυμάμαι τι επιδόσεις είχε ο εν λόγω δίσκος σε 4Κ συνδεδεμένος σε SATA, πάντως από τις επιδόσεις του σε μεγάλα αρχεία, προσωπικά είμαι ικανοποιημένος. Κλείνοντας, έχω να πω πως για 14.90 που είναι η τιμή προσφοράς της θήκης, αποτελεί μία πολύ τίμια επιλογή. 10
GriGaS Απρίλιος 26, 2017 Author #2 Απρίλιος 26, 2017 Προσθέτω μία επιπλέον μέτρηση: 22614 αρχεία συνολικού μεγέθους 77,23 GB (εκανα backup όλο μου το My Documents) γράφτηκαν σε 17 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα δηλαδή 79083 ΜΒ : 1045 = 75.67 MB/sec το οποίο βρίσκω πολύ καλό (είναι αμέτρητα τα μικρά αρχεία)
slalom Απρίλιος 26, 2017 #3 Απρίλιος 26, 2017 (edited) Μονο οι μηχανικοι δισκοι θετουν το οριο πλέον Και ενα docking station http://www.ebay.com/itm/3-Bay-USB-3-0-to-SATA-Hard-Drive-Docking-Station-for-2-5-3-5inch-HDD-with-HUB-/321199887716?hash=item4ac9015564:g:-zEAAMXQILVSJW3h Ειχα βρει και παλιοτερα με 5 θεσεις Έγινε επεξεργασία Απρίλιος 26, 2017 από slalom
pasjohn Απρίλιος 26, 2017 #4 Απρίλιος 26, 2017 (edited) Μέχρι τι χωρητότητα δίσκων παίρνει η θήκη? Μέχρι 3ΤΒ να υποθέσω? Έγινε επεξεργασία Απρίλιος 26, 2017 από pasjohn
l2phile Απρίλιος 26, 2017 #5 Απρίλιος 26, 2017 3 hours ago, GriGaS said: ...αντιμετωπίζω εδώ και καιρό το θέμα του τι να κάνω με τους 3.5άρηδες δίσκους που έχω... Εγώ είμαι της φιλοσοφίας, όποτε χρειάζομαι 2ο δίσκο, απλά να πουλάω τον παλιό και να παίρνω νέο μεγαλύτερης χωρητικότητας. + Λιγότεροι δίσκοι -> λιγότερος απαιτούμενος χώρος/ενέργεια/σάτα πορτς/usb θηκες, ευκολότερη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία..... + "Ανανέωση" εγγύησης - Δεν πολυδουλεύει αν έχεις 10χ3ΤΒ δίσκους πχ, μιας και δεν έχει βγει 30αρης 1
GriGaS Απρίλιος 27, 2017 Author #6 Απρίλιος 27, 2017 (edited) πριν 11 ώρες, το μέλος pasjohn έγραψε: Μέχρι τι χωρητότητα δίσκων παίρνει η θήκη? Μέχρι 3ΤΒ να υποθέσω? Επιβεβαιωμένα από εμένα ναι, 3ΤΒ. Στα σχόλια του eshop λένε και για παραπάνω, αλλά δεν τους έχω εμπιστοσύνη. πριν 10 ώρες, το μέλος l2phile έγραψε: Εγώ είμαι της φιλοσοφίας, όποτε χρειάζομαι 2ο δίσκο, απλά να πουλάω τον παλιό και να παίρνω νέο μεγαλύτερης χωρητικότητας. Εγώ πάλι προτιμώ να έχω τουλάχιστον 2, ώστε άμα σκάσει ο ένας να μην κλαίω τα πάντα (και να έχω τα critical data σε τουλάχιστον 3 μεριές) Έγινε επεξεργασία Απρίλιος 27, 2017 από GriGaS 2
boombastik Μάϊος 7, 2017 #7 Μάϊος 7, 2017 Το κακο με αυτον την θηκη ειναι οτι εχει το chip asmedia 1153 που ειναι usb 3 σε sata2 controller. Επισης δεν υποστηριζει uasp. Αντιθετα μια ενερμαχ που ειχα παρει απο crazy sundays, εχει το chip 1153e που ειναι usb3 se sata 3 controller και υποστηριζει uasp (μηδενικο cpu usage και πιο γρηγορο) επισης βρηκα ασυμβατοτητα με δισκους της hitachi sata 2 (7κ1000.c) οπου το 1153 δεν τους βλεπει ενω το 1153ε τους βλεπει κανονικα. Το chip 1153 ειναι του 2011 και ειναι τραγικο μια εταιρεια να το βαζει στις συσκευες της, το ετος 2017.
Havic Μάϊος 7, 2017 #8 Μάϊος 7, 2017 (edited) Too late m8! άργησες να το πεις… τώρα το πήραμε… η θήκη που αρχικά ήθελα (Fantec DB-ALU3e-6G) είναι τώρα στα 38€ και δεν ψήθηκα…. Και αυτός ήταν ο μόνος λόγος που την αγόρασα. p.s. μου έκανε εντύπωση πόσο χοντρό είναι το καλώδιο που είχε μαζί, το αρνητικό είναι ότι παραείναι μικρό 60cm… srsly? Οπότε τώρα θέλω και καλώδιο 1.5m, 1.8m με μέγιστο τα 2m. Έγινε επεξεργασία Μάϊος 7, 2017 από Havic
Havic Μάϊος 9, 2017 #9 Μάϊος 9, 2017 @GriGaS 2 πλαστικά τα οποία ανάθεμα εάν κατάλαβα τι κάνουν Μπαίνουν στο πλάι του σκληρού στις τρύπες που έχει για βίδες ώστε να μπει συρταρωτά μέσα στην θήκη, εσωτερικά στο πλάι έχει 2 «ράγες» στην κάθε πλευρά αν παρατηρήσεις. Η Τρίτη βίδα είναι extra? Δεν είδα να χρειάζεται πουθενά. 1
GriGaS Μάϊος 9, 2017 Author #10 Μάϊος 9, 2017 πριν 5 ώρες, το μέλος Havic έγραψε: Μπαίνουν στο πλάι του σκληρού στις τρύπες που έχει για βίδες ώστε να μπει συρταρωτά μέσα στην θήκη, εσωτερικά στο πλάι έχει 2 «ράγες» στην κάθε πλευρά αν παρατηρήσεις. thanks! μεσα στη βιασυνη μου ουτε που πηγε το μυαλό μου... πριν 5 ώρες, το μέλος Havic έγραψε: Η Τρίτη βίδα είναι extra? Δεν είδα να χρειάζεται πουθενά. ναι, ούτε εγώ είδα να χρησιμοποιείται κάπου
Havic Μάϊος 17, 2017 #11 Μάϊος 17, 2017 Καλησπέρα, επανέρχομαι με μια ερώτηση, ο σκληρός όταν μείνει με κλειστό το pc για κάποιες ώρες σταματάει τελείως να κάνει θόρυβο? Χρησιμοποιώ την θήκη και τον σκληρό για να κάνω backup μετά αφού τελειώσω τον αποσυνδέω, στον προηγούμενο Seagate μετά από λίγο αφού έκλεινα το pc σταμάταγε πλήρως, τώρα όμως ακούγετε ένας θόρυβος, νομίζω είναι ο δίσκος που γυρίζει (δεν κάνει το χαρακτηριστικό –γκρου γκρου- που κάνει η βελόνα όταν διαβάζει/γράφει), πρέπει να πλησιάσω το αυτί μου πολύ κοντά για να το ακούσω, επίσης η θήκη διατηρείτε ζεστή οπότε νομίζω ότι λειτούργει (συγκεκριμένα γυρίζει) αλλά δεν ξέρω αν είναι θέμα της θήκης ή του σκληρού που έβαλα.
Don Karpouzof Ιούνιος 7, 2022 #12 Ιούνιος 7, 2022 Aπό θερμοκρασίες πως πήγε ; Παράδειγμα καλοκαιρι αρχες Ιουνη βραδυ μεσανυχτα στο δωματιο χωρις κλιματιστικο μετά απο μεταφορά αρχειου καπου 420 GB με 450 GB απο το computer στο δισκο στο NATEC. Οκ ή σε αλλες μερες της ανοιξης ή καλοκαιριου αλλα μεσανυχτα βραδυ στο δωματιο χωρις κλιματιστικο.
Recommended Posts