Jump to content



Δύο working ethernets στο Linux Mint


cna

Recommended Posts

Λοιπόν, έστησα δοκιμαστικά στο γραφείο Linux Mint (Cinnamon 18.3 - Sylvia). Ο υπολογιστής «βλέπει» τον έξω κόσμο μέσω 2 ethernet nics, καθεμία εκ των οποίων είναι συνδεδεμένη σε έναν adsl router. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω βρει τρόπο να λειτουργούν και οι δύο ταυτόχρονα. Όποτε το δοκίμασα είτε πετούσε την ήδη ενεργή offline είτε δεν είχα καθόλου internet. Το έψαξα λίγο το θέμα και απ' ό,τι κατάλαβα υπάρχει θέμα με το routing, υπό την έννοια ότι μπορώ να έχω έναν μόνο default router. Αυτό,  αν κατάλαβα σωστά, είναι και που δημιουργεί το πρόβλημα, καθώς όλο το traffic μπορεί να οδηγείται είτε μέσω της μιας είτε μέσω της άλλης eth αλλά ποτέ ταυτόχρονα. Υπάρχει κάποια λύση σε αυτό; Αυτό που θέλω να κάνω ουσιαστικά είναι να λειτουργούν όπως τα windows, που το σύστημα επιλέγει πότε θα χρησιμοποιήσει τη μία και πότε την άλλη ή που δρομολογεί τις μισές συνδέσεις μέσω της μιας και τις άλλες μισές μέσω της άλλης.

Έγινε επεξεργασία από cna
Link to comment
Share on other sites

Δεν κάνει το link aggregation γιατί θέλει και από την άλλη μεριά την ίδια ρύθμιση.

Γενικά δε συνίσταται να υπάρχουν 2 default gateways για ευνόητους λόγους. Θα έπρεπε να υπάρχει 1 router που λειτουργεί ως default gateway και έχει πάνω του και τις δύο ή και περισσότερες συνδέσεις ώστε να κάνει αυτός το load balancing ή την επιλογή για το ενεργό uplink.

Αφού το έχετε έτσι, λύσεις είναι:

  1. Παίζεις με τα metrics και ωθείς την κίνηση προς τον έναν ή τον άλλο router. (μειονέκτημα ότι δεν παίζουν ταυτόχρονα και πρέπει να πέσει η ethernet για να αλλάξει το gateway)
  2. https://panaharjuna.wordpress.com/2009/10/18/howto-–-dual-wan-setup-under-gnulinux/
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασα τα πάντα αλλά άκρη δεν έβγαλα. Αυτό το διαόλι ο network manager μάλλον κάνει τη ζημιά ή θέλει κάποια επιπλέον ρύθμιση στο mint (μπορεί να μην διαβάζει σωστά το /etc/network/interfaces ή να έρχεται σε conflict με άλλο αρχείο ρύθμισης). 

@trendy ακόμη και στην περίπτωση του virtual bonding? Γιατί στα Windows μπορεί να γίνει bonding και απλά επιλέγει η υπηρεσία τη nic που θα χρησιμοποιήσει . 

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά δε θα έπρεπε να πειράζεις κάτι με το χέρι στο interfaces ή κάπου αλλού και να κάνεις όλες τις ρυθμίσεις στο NM.

 

Δεν έχω κάνει bonding σε windows ποτέ, αυτό αυτά που διάβασα όμως είναι ένα πρόγραμμα των windows για να υλοποιούν το nic teaming κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Η πιο κλασσική περίπτωση είναι 2 ή παραπάνω nics που ενώνονται με το LAggCP πρωτόκολλο. Αυτό προϋποθέτει ότι στην άλλη μεριά υπάρχει μία συσκευή που καταλαβαίνει LAggCP και μπορεί να είναι ένα switch ή ένας άλλος υπολογιστής.

Εσύ στην περίπτωσή σου έχεις 2 άσχετα μεταξύ τους router που ακόμα κι αν καταλαβαίνανε LAggCP δεν μπορούν να παίξουν με το pc σου γιατί δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Οπότε απ' ότι καταλαβαίνω τα windows έχουν το nic teaming πρόγραμμα που με λίγη παραμετροποίηση φτιάχνει τα 2 nics να παίζουν σαν ομάδα, και για την περίπτωσή σου κάνουν αυτό που πρέπει, δηλαδή στέλνουν μερικά flows στον έναν router και μερικά στον άλλον.

Στο linux υπάρχουν κάποια scripts που κάνουν αυτή τη δουλειά, όμως είναι για OpenWRT και δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο να τα μεταφέρεις σε debian. Ως επι το πλείστον όποιος θέλει να το κάνει το κάνει με το χέρι, γιατί δεν είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και είναι ψιλοαπλή διαδικασία.

Το πιο σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να υπάρχει ένας multiwan router που δίνει ένα μόνο default gateway στους χρήστες και μετά αυτός κανονίζει από πού θα φύγουν τα πακέτα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.