Jump to content



Αγορά future proof τροφοδοτικού για nVIDIA RTX 30


Recommended Posts

Ναι το έχω βάλει στόχο κάποια στιγμή να κάνω πλήρη αναβάθμιση οπότε το πάω βήμα-βήμα, μέχρι να υπάρξει και διαθεσιμότητα για τις νέες κάρτες.

 

Ο υπολογιστής μου βγάζει πρόβλημα το τελευταίο διάστημα και δεν είμαι σίγουρος τι φταίει, αλλά ο πιο κοντινός ένοχος είναι μάλλον το τροφοδοτικό. Θα περιγράψω το πρόβλημα στο spoiler για όποιον θέλει, αλλά όποιος βαριέται ας πάει κατευθείαν στο κομμάτι όπου ζητάει προτάσεις για νέο τροφοδοτικό

 

Spoiler

Συμβαίνουν τυχαία και άτακτα τα εξής (χωρίς να έχω συνδεμένη κάρτα γραφικών, μόνο με την ενσωματωμένη):

  • Ανοίγω τον υπολογιστή και δεν παίρνω εικόνα και δεν ακούγεται να postάρει μάλλον καν
  • Ανοίγω τον υπολογιστή και δεν παίρνω εικόνα, αλλά φαίνεται να postάρει
  • Ανοίγω τον υπολογιστή και ενώ μπαίνει στα windows, ακόμα και σε idle παγώνουν τα πάντα ενώ συνεχίζω να έχω εικόνα
  • Ανοίγω τον υπολογιστή και μπορεί να δω εικόνα στο post, αλλά να κλείσει πάλι μόνος του και μετά από λίγο να ξανανοίξει μόνος του

 

Συνδέοντας την 7970 τα παραπάνω γίνονται πιο συχνά και προστίθενται τo εξής:

  • Ανοίγω τον υπολογιστή και χωρίς να έχω εικόνα φαίνεται να φορτώνουν τα Windows γιατί από το laptop βλέπω τον υπολογιστή στις συσκευές μου στο teamviewer (μπορεί να ισχύει και χωρίς την κάρτα απλά δεν το έχω προσέξει)

 

Υπάρχουν και φορές που μπορώ να παίξω παιχνίδι για αρκετή ώρα και να μην γίνει τίποτα και να λειτουργούν όλα κανονικά. Μνήμες έχω δύο DIMMs και έχω δοκιμάσει να παίξω μόνο με το ένα ή μόνο με το άλλο σε διάφορα slots χωρίς κάποια διαφορά.

 

Έχω λοιπόν εδώ και 10 χρόνια το 650HX της Corsair (Professional Series™ HX650 — 80 PLUS® Bronze Certified Modular Power Supply). Για να βάλω πάνω μία 3080 κάποια στιγμή και ακόμα πιο μετά έναν νέο Ryzen, θα χρειαστώ τουλάχιστον 750W οπότε δε μου φτάνει. Δεν έχω καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το αν είναι Bronze, Gold κτλ ένα τροφοδοτικό. Πρέπει να επενδύσω σε κάτι τέτοιο;

 

Τι προτείνετε σε τουλάχιστον 750W;

 

Link to comment
Share on other sites

Θα σχολιάσω για το spoiler:

Το τέταρτο που γράφεις μου θύμισε κάτι που αντιμετώπισα και εγώ πρόσφατα. Ανοίγει ο υπολογιστής και σβήνει μετά από λίγο μόνος του. Λοιπόν, αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα το τροφοδοτικό (δεν θα μιλήσω για reset bios κτλ). Αν έχεις χρόνο, έλεγξε όλες τις βίδες της μητρικής αν είναι βιδωμένες. Εμένα είχαν "λασκάρει" 1-2 βίδες με αποτέλεσμα "κάτι να μην λειτουργεί σωστά" στην τροφοδοσία (δεν γνωρίζω ακριβώς τι). Τις έσφιξα, κούμπωσε ξανά η μητρική και όλα καλά. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Διατυπώνοντας την άποψή μου ότι ΔΕΝ είναι απαραίτητο να έχεις πρόβλημα με το τροφοδοτικό αλλά με κάτι άλλο, να δούμε και λίγο τα bronze, gold κτλ.

 

Αυτά αναφέρονται στην αποδοτικότητα του τροφοδοτικού. Δηλαδή στο πόσο λίγες απώλειες έχεις σε δεδομένα φορτία (και όχι σε όλα)

 

80plusratings.jpg

 

π.χ. σε ένα gold τροφοδοτικό 800W αν το σύστημα ζητάει 400W (50% load) το τροφοδοτικό θα τραβήξει από την πρίζα ~440W γιατί τα 40W (10%) θα είναι απώλειες.

 

Συνήθως όσο ανεβαίνει το rating bronze --> silver --> platinum --> titanium τόσο ανεβαίνει η ποιότητα του τροφοδοτικού και η παρεχόμενη εγγύηση. Δυστυχώς τόσο ανεβαίνει και το κόστος του.

 

Το sweet spot είναι τα Gold τροφοδοτικά που βρίσκεις έναντι λογικού αντίτιμου και μεγάλης εγγύησης (10ετής στα καλά brands). Δεν προτείνω να πας σε platinum η titanium, επειδή οι διαφορές στο efficiency είναι μικρές και ζητάνε πολλά χρήματα.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@trib αν εννοείς τις βίδες που κρατάνε τη μητρική στο κουτί, πρόσφατα άλλαξα κουτί οπότε δύσκολο να άφησα κάποια χαλαρή. Αλλά με αυτό που λες μου ενισχύεις την υπόθεση να είναι θέμα τροφοδοτικού.

 

@gdp77πολύ καλή απάντηση ευχαριστώ. Ποιά είναι αυτή την εποχή τα καλά brands στα οποία αναφέρεσαι; 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Seasonic και Corsair προτείνω. Τα πρώτα δεν θα τα βρεις σε καλή διαθεσιμότητα στο skroutz. Λόγω της πανδημίας και του φρακαρίσματος στα πλοία οι επιλογές είναι λίγες και οι τιμές τσιμπημένες σε σχέση με την προ-πανδημίας κατάσταση.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

Άρα κάποιο από αυτά. Βλέπω η Corsair έχει τέσσερα των 750W:

  • TX-M (~ 120€) - The CORSAIR TX-M Series™ power supplies provide industrial build quality, 80 PLUS Gold efficiency, extremely tight voltages and a semi-modular cable set.
  • RM (~ 115€) - CORSAIR RM Series™ are fully modular, optimized for silence, and deliver gold-rated efficiency. Flat black modular cables help ensure fast and neat builds.
  • RMx (~ 150€) - CORSAIR RM750x series fully modular power supplies are built with the highest quality components to deliver 80 PLUS Gold efficient power to your PC, with virtually silent operation.
  • RMi (~ 175€) - CORSAIR RMi Series™ power supplies give you extremely tight voltage control, virtually silent operation, and a fully modular cable set.

Ίσα για να με μπερδεύει δηλαδή. :p

 

Τα semi modular, απ' ότι βλέπω, έχουν τα πάντα εκτός από το 24pin και το 8pin καλώδια modular, μικρό το κακό (το ίδιο που έχω και τώρα δηλαδή). Βλέπω όμως και κάποια είναι ATX ενώ άλλα ATX/EPS, υποθέτω οποιοδήποτε μέγεθος χωράει στο Meshify S2.

 

  • Έχουν άλλη διαφορά εκτός από μέγεθος όσα λένε ATX/EPS;
  • Έχω λόγο να μην προτιμήσω το φθηνότερο RM750 (115€) που έχει και τα 10 χρόνια εγγύησης;
  • Μήπως να προτιμήσω με 10€ παραπάνω και 100W περισσότερα το TX850M; Τι χάνω σε σχέση με το RM750; Βλέπω η σειρά TXm έχει 7 έτη αντί για 10 της RM.
  • Οι νέες κάρτες RTX 30 παίρνουν 12pin, να υποθέσω έχουν adapter για τα 8pin των PSUs
Έγινε επεξεργασία από tragikos
προσθήκη bullet
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, tragikos said:

Έχουν άλλη διαφορά εκτός από μέγεθος όσα λένε ATX/EPS;

NAI στα υλικά που χρησιμοποιούνται

 

12 minutes ago, tragikos said:

Έχω λόγο να μην προτιμήσω το φθηνότερο RM750 (115€) που έχει και τα 10 χρόνια εγγύησης;

 

H σειρά RMx είναι αναβάθμιση της σειράς RM. Κατά την Corsair αυτές είναι οι διαφορές:

 

Quote

 

The RMx features the same 135mm rifle bearing fan as the RM, with a "Zero RPM" mode that keeps the fan from spinning, therefore completely silent, at loads under 40%. The RMx is 80 Plus Gold and is fully modular, but other than this the RMx has quite a few upgrades over the RM.

The RMx features all Japanese capacitors, rated at 105°C. This upgrade allows the PSU to run at full load, continuously, in environments as high as 50°C.

 

 

14 minutes ago, tragikos said:

Μήπως να προτιμήσω με 10€ παραπάνω και 100W περισσότερα το TX850M; Τι χάνω σε σχέση με το RM750;

 

Σίγουρα χάνεις το fully modular design, έχεις μικρότερη εγγύηση και μάλλον τα υλικά δεν θα είναι του ίδιου επιπέδου όπως στις σειρές RM/x.

Νομίζω είναι overkill 850W τροφοδοτικό για CPU και μια GPU όσο ενεργοβόρα και να είναι. Ακόμα και rocket lake να αγοράσεις που σε AVX512 load ζητάει 300W και άλλα 300-350W που ζητάει μια κορυφαία GPU σε ακραίες συνθήκες και πάλι δεν φαίνεται να χρειάζεσαι 850W.  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

οποιοδήποτε κι αν πάρεις, να πας να ψάξεις αναλυτικά ΄ποιο ρηβιού βρεις, να δεις αν γράφουν σε συγκεκριμένα μοντέλα κάποιο προβληματάκι που μπορεί να είναι δευτερεύον ή ειδικής φύσεως αλλά σε συγκεκριμένο setup να σε ταλαιπωρήσει.

https://www.cybenetics.com/

είναι από τον συμφορουμίτη που έκανε παλιότερα και παρουσιάσεις εδώ, θα τον θυμάσαι ίσως, τον crmaris. Ρίξε μια ματιά.
Περί efficiency: αυτό συνήθως διαφέρει ανάλογα το φορτίο. Δηλαδή αν ο υπολογιστής σου ζητά την περισσότερη ώρα λειτουργίας του 300W π.χ., το να είναι κάποιο titanium (αυτά είναι πιστοποιήσεις, δεν είναι ακριβώς τεχνική προδιαγραφή) στα 700W δεν σημαίνει ότι έχει ίδιο efficiency στα 300.
Ίσως απέφευγα τα Bronze αν δεν υπάρχει θέμα να κατέβει απολύτως το κόστος, πάντως καλά σου γράφουν να μην χάσεις τον ύπνο σου αν αντί για titanium αγοράσεις Gold. Το μειονέκτημα αυτής της λογικής είναι ότι οι εταιρείες συνήθως δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή υλικών στις ακριβότερες σειρές τους, που μπορεί να σου έρχονται πακετάκι με την «μεγάλη» πιστοποίηση, παντως αν σε ενδιαφέρει το κόστος η ιδέα ότι και Gold αρκεί είναι ορθή συμβουλή προς το παρόν.
Σημείωσε ότι η Cybenetics προχωρά σε δική της πιστοποίηση άλλου είδους.

Imho δεν έχει μεγάλη σημασία να πληρώσεις άλλα πράγματα όπως fully modular Vs semi modular κλπ. Η μεγάλη τροφοδοσία, η 24pin θα μπεί έτσι κι αλλιώς οπότε -αν δεν υπάρχουν προβληματισμοί αισθητικής ή χώρου σε μικρό κουτί- δεν καταλαβαίνω γιατί είναι προτιμότερο το fully modular σε αυτήν. Αν υπάρχει καλοδεχούμενο, μην αποκλείσεις τροφοδοτικό που κατά τα άλλα σου κάνει μόνο για αυτό το χαρακτηριστικό όμως.

Το σημείο που ίσως διαφωνώ με τον gdp είναι το περί 850: είναι αναλόγως του μάξιμουμ που θα θέλεις και πόσο συχνά θα συμβαίνει αυτό. Έτσι όπως είναι αυτήν τη στιγμή τα πράγματα με κάρτες/επεξεργαστές, δεν αποκλείεται αναλόγως του τι κάνεις συνήθως στον υπολογιστή να είναι επιλογή και το 1000άρι. Τραβάνε την ανηφόρα πάλι σε κατανάλωση όλοι τους. Άγνωστο σε μένα πόσο θα διαρκέσει η μόδα αυτή.

επίσης δεν δίνω σημασία μεγάλη, στην εγγύηση από ένα σημείο και πάνω. Πάνω από 5 χρόνια, κοιτώ οτιδήποτε, δεν βλέπω πρακτική σημασία μεγάλη ανάμεσα στο 5, το 7 και το 10 ώστε να το θεςρήσω καθοριστικό κριτήριο. Βλέπω διαφορά ανάμεσα στο 2 και το 5.

Για το πρόβλημα σου: αν άλλαξες πρόσφατα κουτί και τα προβλήματα εμφανίστηκαν μετά την αλλαγή, αν έχεις την δυνατότητα και την όρεξη δοκίμασε κι εκτός κουτιού αν εμφανίζονται. Δεν αποκλείεται κάτι να ακουμπάει λάθος (συνήθως βέβαια εκεί δεν μπουτάρει καν) και να μην το έχεις πάρει χαμπάρι. Βίδες, αποστάτες (αυτά είναι τα στηρίγματα κάτω από την μητρική, πρέπει να υπάρχουν μονάχα στα αντίστοιχα σημεία που έχει η μητρική, μοιάζουν με βίδες δεν είναι βίδες, τα έχει το κουτί, πρέπει να αφαιρεθούν όσα δεν χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένο συνδυασμό μητρικής-κουτιού), επίσης την πλευρά που είναι το I/O στο πίσω μέρος μη τυχόν ακουμπάει εκεί πέρα κάτι στραβά.
Είναι διαολοπρόβλημα αυτό, απίθανο να είναι αυτή η αιτία, αλλά αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο σου βγάζει την πίστη για να το εντοπίσεις. Επειδή είναι τόσο στοιχειώδες, συνήθως δεν πηγαίνει το μυαλό εκεί οταν εξετάζουμε για πρόβλημα.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

@salde ευχαριστώ για την εκτενέστατη απάντηση. Ναι θα πάρω Gold, δεν κοιτάω καν platinum και σίγουρα δε με νοιάζει να είναι fully modular. Τα προβλήματα είχαν εμφανιστεί και στο προηγούμενο κουτί και είχα την ελπίδα ότι έφταιγε αυτό και όπως λες κάτι να μην είχε κάτσει καλά (κάποια στιγμή έπεσε πχ υγρό στην μπροστινή USB3.0). Ήμουν έτοιμος να παραγγείλω και περίμενα να δω κάποια επιπλέον απάντηση, οπότε τώρα θα μπω στη διαδικασία να δω reviews για το RM750 ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά και στο αντίστοιχο Super Flower. Πριν από χρόνια που έψαχνα 750W full modular ήταν τοπ και σε αρκετά λογική τιμή εγχώρια.

 

Τα ίδια σωθικά μοιραζόταν και το αντίστοιχο EVGA με την διαφορά ότι η EVGA έδινε 10 χρόνια εγγύηση.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν την γνωρίζω την Superflower. Το αντίστοιχης τιμής και κλάσης τροφοδοτικό τους που βρίσκω είναι αυτό και έχει 2 (στις 5) κριτικές που λένε ότι παρέδωσε πνεύμα σε 7 μήνες :p

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, salde said:

Το σημείο που ίσως διαφωνώ με τον gdp είναι το περί 850: είναι αναλόγως του μάξιμουμ που θα θέλεις και πόσο συχνά θα συμβαίνει αυτό. Έτσι όπως είναι αυτήν τη στιγμή τα πράγματα με κάρτες/επεξεργαστές, δεν αποκλείεται αναλόγως του τι κάνεις συνήθως στον υπολογιστή να είναι επιλογή και το 1000άρι. Τραβάνε την ανηφόρα πάλι σε κατανάλωση όλοι τους. Άγνωστο σε μένα πόσο θα διαρκέσει η μόδα αυτή.

 

Κατά την άποψή μου (μιλάμε πάντα για setups 1 desktop CPU + 1 GPU) τα 750W είναι ήδη υπερβολή. Οι κάρτες γραφικών σε ακραίες καταστάσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι 375W (2x150W από τα 8pin + 75W από το PCI). Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Ο επεξεργαστής, στους τραγικούς rocket lake, μπορεί να φτάσει να ζητάει κοντά στα 300W σε ακραία σενάρια. Σύνολο 650W-675W. Βάζω και άλλα 50W μητρική, δίσκοι, RGB, ανεμιστήρες, ποντίκια, πληκτρολόγια (και πολλά βάζω), φτάνουμε στα 700W-725W σε ΑΚΡΑΙΑ, πρακτικά ανύπαρκτα σενάρια. 

 

Επίσης δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια περίπτωση που ΚΑΙ gpu KAI cpu θα δουλεύουν στο 100%. Συνήθως στο gaming η GPU τερματίζει και o επεξεργαστής κάθεται, ενώ στο rendering, ανάλογα με την εφαρμογή, χρησιμοποιούμε στο 100% είτε επεξεργαστή είτε gpu. Στην πράξη δηλαδή, δεν μπορώ να σκεφτώ σενάρια που να μην καλύπτει κάποιον χρήστη ένα καλό 650άρι τροφοδοτικό. Μάλιστα, στο σύστημα της υπογραφής μου δεν έχω δει ΠΟΤΕ τους ανεμιστήρες του τροφοδοτικού να στροφάρουν, που σημαίνει ότι το load είναι πάντα κάτω από το 40% των δυνατοτήτων του τροφοδοτικού.

 

ΥΓ O 16πύρηνος 5950X έχει peak power draw ~ 230W σε βαριές εργασίες και με τους 16 πυρήνες στο 100%. 

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τελικά παρήγγειλα το RM850 στην τιμή του RM750 (130€), οπότε θα ενημερώσω όταν παραλάβω. Ελπίζω να λύσει το θέμα που περιγράφω στο spoiler του πρώτου post, όχι γιατί θα έχω πάρει άσκοπα το τροφοδοτικό (έτσι κι αλλιώς θέλω να μπορεί να σηκώσει τις νέες RTX 30) αλλά γιατί το επόμενο που μπορεί να φταίει είναι η μητρική και εκεί πάμε για ολική αναβάθμιση...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 5 λεπτά, το μέλος tragikos έγραψε:

Τελικά παρήγγειλα το RM850 στην τιμή του RM750 (130€), οπότε θα ενημερώσω όταν παραλάβω. Ελπίζω να λύσει το θέμα που περιγράφω στο spoiler του πρώτου post, όχι γιατί θα έχω πάρει άσκοπα το τροφοδοτικό (έτσι κι αλλιώς θέλω να μπορεί να σηκώσει τις νέες RTX 30) αλλά γιατί το επόμενο που μπορεί να φταίει είναι η μητρική και εκεί πάμε για ολική αναβάθμιση...

Μεγειες..

Άσκοπη αγορά ΔΕΝ ειναι...

10 χρονια είπες το έχεις το τροφοδοτικο..

Τα εχει φαει τα χρονια του.. κ εμένα το Τoughpower 850w του 2007 δουλεύει αλλά το εχω στη ντουλάπα.. Δεν το ρισκάρεις..

Δείτε εδώ τεστ με psus-3080

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, tragikos said:

Τελικά παρήγγειλα το RM850 στην τιμή του RM750 (130€), οπότε θα ενημερώσω όταν παραλάβω. Ελπίζω να λύσει το θέμα που περιγράφω στο spoiler του πρώτου post, όχι γιατί θα έχω πάρει άσκοπα το τροφοδοτικό (έτσι κι αλλιώς θέλω να μπορεί να σηκώσει τις νέες RTX 30) αλλά γιατί το επόμενο που μπορεί να φταίει είναι η μητρική και εκεί πάμε για ολική αναβάθμιση...

 

Καλά έκανες εφόσον το βρήκες σε καλή τιμή.

 

Όσο για το άλλο θέμα, δεν μου έχει τύχει ποτέ τροφοδοτικό που υπολειτουργεί. Όσα μου έχουν ψοφήσει, είτε απλά θα σβήσουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας είτε δεν θα κάνει power on ο υπολογιστής. Η δικιά μου εμπειρία βέβαια δεν είναι πανάκεια, απλά την καταθέτω. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος tragikos έγραψε:

Δεν την γνωρίζω την Superflower. Το αντίστοιχης τιμής και κλάσης τροφοδοτικό τους που βρίσκω είναι αυτό και έχει 2 (στις 5) κριτικές που λένε ότι παρέδωσε πνεύμα σε 7 μήνες :p

Από τον ίδιο τύπο που κάτι μου λέει πως κάποια βλακεία έκανε και το έκαψε ο ίδιος. Δεν καίγονται έτσι εύκολα τα σύγχρονα επώνυμα τροφοδοτικά, γι αυτό το λόγο και δίνουν με διαφορά από τις μεγαλύτερες εγγυήσεις συγκριτικά με άλλα τεχνολογικά προϊόντα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, tragikos said:

Δεν την γνωρίζω την Superflower. Το αντίστοιχης τιμής και κλάσης τροφοδοτικό τους που βρίσκω είναι αυτό και έχει 2 (στις 5) κριτικές που λένε ότι παρέδωσε πνεύμα σε 7 μήνες :p


Εχω ακουσει οτι η superflower θεωρειται απο τις καλυτερες εταιριες στα τροφοδοτικα.
Προσωπικα εχω δυο  1600αρια στο eco mode και δε κανουν κιχ.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Με ειδοποίησαν από το κατάστημα ότι υπάρχει έλειψη από τους προμηθευτές τους (παρόλο που κατά τη στιγμή της παραγγελίας έλεγε 4-10 ημέρες), οπότε με βλέπω να καταλήγω τελικά στο RM750. Μέχρι τότε να προσθέσω μία φωτογραφία από το τι μου δείχνει στο POST:

 

20210314_103151.thumb.jpg.ec9dc8b10c579182fa849ebb462a6852.jpg

 

"Power supply surges detected"

 

Μάλλον ενισχύει την ιδέα ότι φταίει το τροφοδοτικό...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.