Jump to content



Recommended Posts

GoW_2022_01_15_13_55_21_168.jpg

 

Μετά κόπων και βασάνων, το παιχνίδι έφτασε τελικά στα PC, πραγματοποιώντας την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, περισσότερες από 1 εκατομμύριο πωλήσεις. Για να δούμε για ποιον λόγο ένα παιχνίδι του 2018, είχε τέτοια απήχηση από τον PC κόσμο, το 2022!

 

Σύντομη περιγραφή/Ιστορία/Θεματολογία:

 

Στο God of War υποδύεστε τον Kratos, ο οποίος έχει πάρει τον θρόνο του γνωστού θεού του πολέμου, σε μια τιτάνια μάχη μεταξύ τους στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Χωρίς να μακρυγορώ για το τι έχει συμβεί στα προηγούμενα, θα παροτρύνω να δείτε μερικά βίντεο (όσοι δεν τα έχετε παίξει) για να μπείτε στο νόημα.

 

Στο παιχνίδι μας τώρα, έχουμε μεταβεί από την ελληνική, στην σκανδιναβική μυθολογία.

Thor και Odin είναι στο προσκήνιο, τα τέκνα αυτών και γενικά όλο τους το σόι :p 

Προσπαθούμε να ανέβουμε στην ψηλότερη κορφή του Midgard (περιοχή στην οποία περιπλανιόμαστε σε μεγάλο μέρος του παιχνιδιού), ώστε να κάνουμε πραγματικότητα την επιθυμία της νεκρής γυναίκας του Kratos, να σκορπίσουμε δηλαδή τις στάχτες της από εκεί πάνω. Στην πορεία ανακαλύπτουμε πολλά μυστικά και έχουμε πολλές ανατροπές. Παρέα, έχουμε τον γιο του Kratos, ο οποίος θα μας βοηθήσει αρκετά, θα μας εκνευρίσει, θα μας στεναχωρήσει και άλλα τέτοια όμορφα.

 

Πάμε για μια σύντομη, spoiler free, προσωπική άποψη για το παιχνίδι.

 

Gameplay/γενικά στοιχεία:

 

Ο κόσμος του παιχνιδιού, είναι ανοιχτός. Ο τρόπος που γίνονται οι κύριες αποστολές του παιχνιδιού, είναι κάπως γραμμικός, αλλά υπάρχει το περιθώριο εξερεύνησης , καθώς και οι δευτερεύουσες αποστολές (τις οποίες μπορείτε να πραγματοποιήσετε οποτεδήποτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ή μετά το τέλος της ιστορίας του).

 

Το παιχνίδι έχει τον χαρακτήρα του Action/Hack&Slash και έχει δοθεί και αρκετή βάση στο adventure στοιχείο. Υπάρχει το element των γρίφων που συνεργατικά λύνετε με τον γιο σας, τον Atreus, υπάρχει το στοιχείο της εξερεύνησης, κυρίως μέσω των δευτερευόντων αποστολών και έχει δέσει ωραία η αφήγηση γεγονότων κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας. Δεν θα αναφέρω περισσότερα σχετικά με το ταξίδι, σας αφήνω να το ανακαλύψετε από μόνοι σας!

 

Στον τομέα των μαχών έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά, με τα απαραίτητα upgrades και το skill tree να δίνουν το παρόν. Μπορείτε να αναβαθμίσετε τα όπλα, την πανοπλία κλπ, και του Kratos αλλά και του Ατρέα, καθώς και τα skills των δύο.

Οι μάχες σε κάποια φάση μπορεί να σας φανούν επαναλαμβανόμενες, αλλά όντας hack&slash, το θεωρώ λογικό έως έναν βαθμό.

Τα bosses όμως, είναι αρκετά επαναλαμβανόμενα και το μοτίβο που ακολουθούν τα κάνουν σχετικά εύκολα, εκτός λίγων, τα οποία ανήκουν σε δευτερεύουσες αποστολές και είναι για γερά νεύρα. Σε γενικές γραμμές, η ώρα περνάει ευχάριστα, κι αυτό είναι το ζητούμενο. 

 

Σαν δυσκολία, το παιχνίδι σας αφήνει να ορίσετε 3 επίπεδα δυσκολίας (και να τα αλλάξετε, αν επιθυμείτε, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού). Το «νορμάλ» επίπεδο, το θεωρώ μια καλή μίξη ώστε να μην νιώθετε σούπερμαν αλλά να μην χρειάζεστε και χάπια για να συνεχίσετε.

 

Το saving system είναι κλασικό autosaving system. Υπάρχει επιλογή manual save το οποίο όμως δεν κάνει save το ακριβές σημείο αλλά την εξέλιξη μέχρι το "checkpoint" (πράγματα που μαζέψατε, chests που ανοίξατε, κλπ). 

Εδώ που τα λέμε, μιας και το autosave λειτουργεί σχετικά τακτικά, δεν χρειάστηκα και πολλές φορές το “manual”.

 

Να αναφέρω πως το παιχνίδι χρειάστηκε, για μένα, περίπου 16-18 ώρες για το main game. Τουλάχιστον 8-10 ώρες ακόμη χρειάζονται για τα side quest, αν θέλετε να το τελειώσετε πλήρως. Μπορεί και περισσότερο, ανάλογα την προσέγγιση και το πόσο ενδελεχώς αναβαθμίζατε τον Kratos (δεν θα σας δυσκολέψει πολύ το παιχνίδι πάντως σε αυτόν τον τομέα).

 

GoW_2022_01_15_14_00_10_049.jpg

Uhm, What's up guys?

 

Ηχητική επένδυση, διάλογοι/voice acting:

 

Το παιχνίδι έχει ωραία μουσική/ηχητική επένδυση, ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να ταιριάξει με το περιβάλλον στο οποίο κινείστε.. Οι διάλογοι είναι καλοί και το voice acting αρκετά καλό επίσης. 


Ειδική αναφορά χρειάζεται για την ελληνική μεταγλώττιση του παιχνιδιού, η οποία είναι αρκετά συμπαθητική, αλλά δεν γίνεται να μην βάλετε τα γέλια αν την συγκρίνετε με την αγγλική. Μερικές μεταφράσεις είναι πραγματικά αστείες! 

Έχει την φάση του πάντως, να παίζεις ένα παιχνίδι το οποίο αφορά Έλληνα (ημί)θεό, στην ελληνική γλώσσα ( nubisoft ακούς; )

 

GoW_2022_01_16_01_22_06_204.jpg

Είστε για κάνα χορό;

 

Χειρισμός:

 

Έβαλα σε ξεχωριστή κατηγορία τον χειρισμό, γιατί αξίζει αναφοράς. Το παιχνίδι είναι φτιαγμένο με το χειριστήριο στον νου. Ωστόσο εξεπλάγην όταν ανακάλυψα πως είναι τρομερά βολική η χρήση keyboard/mouse, σε βαθμό που έκανα ditch το controller και το έπαιξα εξ ’ολοκλήρου με τα m/kb (το controller που διαθέτω είναι του ΧΒΟΧ ΟΝΕ , με σύνδεση Bluetooth και USB). Σε γενικές γραμμές δεν αντιμετώπισα προβλήματα με τον χειρισμό, μετά από λίγη ώρα συνηθίζεται.

 

Οπτικός τομέας:

 

Στον οπτικό τομέα υπάρχουν εμφανείς βελτιώσεις σε σχέση με την αρχική έκδοση του παιχνιδιού (PS4). Πιο λεπτομερή textures, καλύτερες φωτοσκιάσεις, god rays, μοντέλα κλπ. Τα visuals είναι συγκρίσιμα μόνο με την έκδοση του PS5. Υπάρχουν αναλυτικά βίντεο που συγκρίνουν τις δύο εκδόσεις side by side. 
Δεν αποτελούν cutting edge technology τα γραφικά (το παιχνίδι ήδη μετρά τετραετία), αλλά είναι καλογυαλισμένα, αν μη τι άλλο. 

 

Σαν side note να αναφέρω την ύπαρξη του Photo Mode η οποία επιτρέπει ορισμένες όμορφες λήψεις φωτογραφιών εντός του παιχνιδιού! 

 

GoW_2022_01_20_22_45_35_240.jpg

Να σε μυρίσει θέλει

 

Performance:

 

Στον τομέα αυτόν το παιχνίδι τα πάει αρκετά καλά. Μετά από 2 patch (υπήρχε ένα περίεργο memory leak issue όπου χωρίς κάποιον λόγο η μνήμη ram του συστήματος, «γέμιζε», με αποτέλεσμα το παιχνίδι να κρασάρει στο desktop - μου συνέβη μόλις μία φορά σε όλο το playthrough), βελτιώθηκε και λίγο το performance σε ορισμένες περιοχές, αλλά σε γενικές γραμμές, δεν αντιμετώπισα προβλήματα.

 

Τα settings για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μεγαλύτερη γκάμα συστημάτων, είναι αρκετά αλλά όχι όσα θα περίμενα. Ωστόσο με την μείωση 1-2 εξ’αυτών από ultra σε high, επετεύχθη ένα καλό average , άνω των 60 FPS και εκεί τριγύρω και στα mid 50s, σε πολύ intensive περιοχές (υπάρχουν κι αυτές , αλλά δεν θα επηρεάσουν την γενικότερη εμπειρία σε έναν single player τίτλο).

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν επιλογές για FSR + DLSS 2.0 (όπου υποστηρίζονται).  Αν δείτε τα σκούρα, συνίσταται η ενεργοποίησή τους.

 

Το σύστημα το οποίο χρησιμοποιήθηκε:

Intel i7-8700K
GeForce GTX 1080 Ti
32GB Ram
Installed on SSD
Seasonic Focus+ Gold 650W PSU
2560X1440
ανάλυση οθόνης


Αξιοσημείωτο, ότι η χρήση της GPU ήταν στο 100%, δεν υπήρχε CPU Bottleneck.

Επίσης, το παιχνίδι χρησιμοποιεί, από ότι κατάλαβα, όση VRAM κι αν του δώσεις. Στα Ultra Textures χρησιμοποιούσε και τα 11GB της 1080 Ti! Η θερμοκρασία, ακόμη και με ελαφρύ OC της κάρτας, δεν ξεπερνούσε τους 62c (το καλοκαίρι θα υπολόγιζα περίπου +7-8 βαθμούς παραπάνω), αυτό βέβαια, εξαρτάται από τον συνδυασμό hardware τον οποίο ο καθένας χρησιμοποιεί.


Note:

Αν κάποιος θελήσει μπορώ να δοκιμάσω το παιχνίδι σε πολύ lower end GPU (RX460 με έναν 11600 ο οποίος τρώει μπουκάλα από την παραπάνω κάρτα) σε ultra low settings + resolution scaling ή DSR (είναι η lower end AMD GPU που υποστηρίζει FSR), γιατί δεν νομίζω να μπορεί να ανταπεξέλθει σε 1080p που είναι και το native resolution της οθόνης.

 

GoW_2022_01_17_21_29_41_348.jpg

Τι χαρά, τι χαρά, σκίζει η βάρκα τα νερά

 

Απολογισμός:

 

Solid port ενός πολυαναμενόμενου παιχνιδιού. Δεν είναι του 10, σίγουρα, αλλά είναι μία πολύ ευχάριστη εμπειρία, με μικροπροβληματάκια και κάποιες στιγμές που ίσως σας κουράσει ελαφρώς.

Αν θα έπρεπε να το βαθμολογήσω, η βαθμολογία του θα ήταν:

 

8.5/10 - Αξίζει να ασχοληθείτε

 

 

Spoiler

ΜΠΟΝΟΥΣ: Ο ευγενικούλης νάνος μας

 

Spoiler

GoW_2022_01_16_23_20_24_103.jpg

 

 

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Αυτο που εχω να πω, εχοντας παιξει το παιχνιδι οπου εχει βγει, ειναι οτι στο pc δεν απολαυμβανεις το συγκεκριμενο παιχνιδι.

Εχει παρα πολυ καλο ηχο και ειναι φτιαγμενο κινηματογραφικα.

Στο pc ολα αυτα χανονται.

  • Like 2
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, fatalara said:

Αυτο που εχω να πω, εχοντας παιξει το παιχνιδι οπου εχει βγει, ειναι οτι στο pc δεν απολαυμβανεις το συγκεκριμενο παιχνιδι.

Εχει παρα πολυ καλο ηχο και ειναι φτιαγμενο κινηματογραφικα.

Στο pc ολα αυτα χανονται.

 

Ακριβως το ιδιο ηθελα να γραψω για το Death Stranding. Ειναι φτιαγμενο για τηλεοραση 60+ ιντσων κ surround ηχοσυστημα.

Στην οθονη (κ εχω 35αρα ετσι?) κ με τα ηχειακια, χανεις την κλιμακα κ το μεγαλειο που θελει να δειξει ο σκηνοθετης (Hideo Kojima).

Ουτε τα γραφικα ειναι αμαν και τι, ουτε λεπτομερειες εχει, ουτε physics, ουτε το gameplay διεκδικει δαφνες.

Ομως ειναι τελεια φτιαγμενο ή καλυτερα purpose built για αναπαραγωγη σε τηλεοραση με ηχοσυστημα, κοντρολερ και καναπε.

 

Αυτο νομιζω πως συμβαινει και στα The Last Of Us 2, Uncharted,Spiderman etc.

Spoiler

Ισως ηρθε η ωρα για PS5.

 

  • Like 2
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να αναφέρω την έλλειψη FOV slider. Στο PC Port το θεωρούσα δεδομένο. 

 

Θα έπαιρνα PS5, αν δεν έπρεπε να πάρω και μια τηλεόραση της προκοπής, καθώς έχω μια 32ρα 1080p από το 2015 :p (η οποία δεν είναι και oriented για gaming, το input lag είναι στα ουράνια) 

Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος GFFermari έγραψε:

 

Ακριβως το ιδιο ηθελα να γραψω για το Death Stranding. Ειναι φτιαγμενο για τηλεοραση 60+ ιντσων κ surround ηχοσυστημα.

Στην οθονη (κ εχω 35αρα ετσι?) κ με τα ηχειακια, χανεις την κλιμακα κ το μεγαλειο που θελει να δειξει ο σκηνοθετης (Hideo Kojima).

Ουτε τα γραφικα ειναι αμαν και τι, ουτε λεπτομερειες εχει, ουτε physics, ουτε το gameplay διεκδικει δαφνες.

Ομως ειναι τελεια φτιαγμενο ή καλυτερα purpose built για αναπαραγωγη σε τηλεοραση με ηχοσυστημα, κοντρολερ και καναπε.

 

Αυτο νομιζω πως συμβαινει και στα The Last Of Us 2, Uncharted,Spiderman etc.

  Reveal hidden contents

Ισως ηρθε η ωρα για PS5.

 

Και το Horison και το guardians of the galaxy. Ειδικα το πρωτο ειναι ακραιο παιχνιδι αν σκεφτεις που βγηκε.

 

Πλεον τα παιχνιδια αυτου του τυπου ειναι εμπειριες. 
Εκτος και συνδεσεις το pc στην tv αυτην την εμπειρια την παιρνεις μιση.


 

logo.png
WWW.FURNITUREONLINE.CO.UK

Buy Cameron Leather Push Back Recliner Chair in Black From Furniture Online, In Stock With Same Day Dispatch & Fast Delivery. Order Online Or Call 0116 218 2900.

 

Αυτο, με θηκη στο πλαι για τα controller. 

πριν 1 ώρα, το μέλος tommybertsen έγραψε:

Ξέχασα να αναφέρω την έλλειψη FOV slider. Στο PC Port το θεωρούσα δεδομένο. 

 

Θα έπαιρνα PS5, αν δεν έπρεπε να πάρω και μια τηλεόραση της προκοπής, καθώς έχω μια 32ρα 1080p από το 2015 :p (η οποία δεν είναι και oriented για gaming, το input lag είναι στα ουράνια) 

Εγω ειμαι με μια samsung 7000 46” του 12. Τοτε που η 7000 ηταν δευτερο μοντελο κατω απο το extreme 8000. 
Ολο λεω θα το πατησω και θα παω σε sony oled 65 και καθε φορα το αναβαλω για την επομενη. 

Link to comment
Share on other sites

Εμένα υπάρχει θέμα, η TV είναι "διακοσμητική". Ουσιαστικά βλέπουμε καμιά ταινία, λίγο Netflix και αυτό αραιά και που. Αν δω ότι δε μπορώ να αναβαθμίσω το PC μου σε κάτι διαφορετικό του χρόνου ας πούμε (συνολικά, ΚΑΙ οθόνη δηλαδή), μάλλον θα αρχίσω να κοιτάζω για TV.

Btw εσύ καλά είσαι, είμαι πολύ πιο κάτω από σένα (όχι μόνο σε ίντσες), είναι από τα entry level μοντέλα της Samsung αυτή, αν και smart (υποστηρίζει αρκετούς τύπους αρχείων για την εποχή της και παίζει πολύ καλά το Netflix, τουλάχιστον - και μέχρι πριν ένα 6μηνο, δεχόταν updates). Δεν κάνει για gaming, ένα PS4 που σύνδεσα ήταν τραγωδία :hehe: 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.