Δημοφιλής Δημοσίευση Lakisss Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2022 Δημοφιλής Δημοσίευση #1 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2022 Μετά την κατασκευή της βάσης του βεντιλατέρ και προσπαθώντας να φέρω το μηχανάκι Voge 300acx στα μέτρα μου, αποφάσισα να φτιάξω μια ζελατίνα. Αυτή του εργοστασίου είναι καθαρά διακοσμητική, αφού είναι μικροσκοπική. Το ξεκίνησα για πλάκα αφού θεωρώντας ότι με την προηγούμενη εμπειρία μου στο plexiglass θα έβγαινε εύκολα, αλλά τελικά δεν ήταν έτσι ακριβώς τα πράγματα. Αρχικά η πρώτη σπαζοκεφαλιά έχει να κάνει με το σχέδιο και το μέγεθος. Δεν ήθελα κάτι μεγάλο που να δείχνει παράταιρο με την μηχανή, αλλά να προστατεύει κάπως. Επίσης ήθελα να το βιδώσω στις υπάρχουσες (μικρές) βάσεις, και δεν ήξερα αν στα πολλά χιλιόμετρα θα κύρτωνε. Τέλος δεν ήξερα αν θα παραμόρφωνε το πεδίο μπροστά. Με αυτά και μετά από πολλά σχέδια, κατέληξα σε αυτό που μου κάθισε καλύτερα στο μάτι. Το έφτιαξα σε χαρτί, το αποτύπωσα σε αλουμίνιο και κόπηκε με τη σέγα. Επειδή η κατασκευή κρίνεται στη λεπτομέρεια, κάθε στάδιο θέλει πολύ προσοχή και υπομονή αλλιώς το έχασες. Ακολουθεί το φινίρισμα του αλουμινίου Με τη βοήθεια του αλουμινίου, αποτυπώθηκε το σχήμα σε ένα κομμάτι πολυκαρβονικού τεσσάρων χιλιοστών. Μην νομίζετε ότι διαθέτω φοβερά εργαλεία. Η καμπυλότητα της εργοστασιακής ζελατίνας αποτυπώθηκε στο αλουμίνιο, με την βοήθεια ενός ξαπλωμένου κουβά. Μεγάλη προσοχή και εδώ, ώστε να κουρμπαριστεί ομοιόμορφα. Για να κλείσει η καμπύλη λίγο περισσότερο στις γωνίες, το δούλεψα σε έναν πυροσβεστήρα. Στο μεταξύ το πολυκαρβονικό φινιρίστηκε και γυαλίστηκε, αλλά ξέχασα να τραβήξω φωτό. Το δούλεψα όπως και το plexiglass, διαδοχικά νούμερα στα υαλόχαρτα και αλοιφή. Περιττό να πω ότι μου έβγαλε την πίστη...καμία σχέση με το plexi. Για κάποιο λόγο "δεν ακούει" αυτό το υλικό. Για να φέρω τα χοντρά στην αρχή, μόνο με ράσπα ξύλου έκανα δουλειά, και ξεκίνησα με 80αρι υαλόχαρτο. Ενώ έχω τρομερή υπομονή μου έσπασε τα νεύρα, σε βαθμό που δεν έκανα και το τέλειο γυάλισμα εις γνώσιν μου. Να πω την αλήθεια δεν είχα και εμπιστοσύνη στο επόμενο βήμα... Πάμε στο κρίσιμο στάδιο. Όταν με ρώτησαν στο μαγαζί πως θα την κουρμπάρω και τους είπα θα την φουρνίσω, με κοίταξε λοξά ο άνθρωπος. Είχε τα δίκια του...εδώ λίγο πριν μπει στον φούρνο. Προς έκπληξή μου, πήγε τέλεια και εδώ. Το επόμενο βήμα ήταν η σωστή αποτύπωση των τρυπών ώστε να βιδώσει σωστά, και να κάτσει ίσια. Εδώ φαίνεται και η διαφορά μεγέθους με την εργοστασιακή. Τελικό αποτέλεσμα. Άκρως επιτυχημένη η ζελατίνα. Φτιάχτηκε δοκιμαστικά με χαμηλές προσδοκίες, αλλά σε ένα πρόσφατο ταξίδι είδα ότι τελικά κάνει δουλίτσα. Αν σκύψεις αρκετά δεν ακούς τίποτα (είμαι 1.81), ενώ δεν κυρτώνει μέχρι 155χλμ. που πήγα. Μάρτυρας και το μπουφάν, που σημάδια από έντομα δεν έχει στο στήθος αλλά από τους ώμους και έξω. Γλυκάθηκα, και σκέφτομαι να φτιάξω μία ακόμα πιο ψηλή μόνο για ταξιδάκια, άλλωστε με τις τέσσερις βίδες τοποθετείται σε 2-3 λεπτά. Για τυχόν απορίες στη διάθεσή σας. 18 2
kpetros Ιούλιος 24, 2022 #2 Ιούλιος 24, 2022 Μηπως να το κανεις μπιζνα και να σπρωχνεις απο κανα ebay ? 2
karmen1983 Ιούλιος 24, 2022 #3 Ιούλιος 24, 2022 2 ώρες πριν, το μέλος Lakisss έγραψε: Πάμε στο κρίσιμο στάδιο. Όταν με ρώτησαν στο μαγαζί πως θα την κουρμπάρω και τους είπα θα την φουρνίσω, με κοίταξε λοξά ο άνθρωπος. Είχε τα δίκια του...εδώ λίγο πριν μπει στον φούρνο. Χωρίς πλάκα η ερώτηση. Στους πόσους βαθμούς φούρνισες και πόση ώρα; Μπήκε όπως το βλέπω και η βαρύτητα το έφερε πάνω στο αλουμίνιο; Η Ζεστη από το αλουμίνιο δε του έκανε ζημια; Συμφωνώ με τον Πέτρο πάντως άρχισε μία μικρή παραγωγή και πελάτες θα έχεις πολλούς! Πολλά συγχαρητήρια και πάλι. Φιλική συμβουλή βάλε και το μοντέλο και τη μάρκα της μηχανής για μελλοντικές αναζητήσεις 2
kpetros Ιούλιος 24, 2022 #4 Ιούλιος 24, 2022 Για την μασκα , ειναι μπελας . Ομως για την βαση του βεντιλατερ , αμα βγαλει ενα σχεδιο μετα θα μπορει να τα παραγει σε αρκετα μεγαλους αριθμους + οτι λογικα πιανει και τα 3 μοντελα των 300ιων κυβικων . Καλυτεροι ειναι οι κινεζοι δηλαδη ? Στο φαναρι πετυχα ενα τις προαλλες και ηταν απιστευτο πως εσκουζε . 1
Lakisss Ιούλιος 24, 2022 Author #5 Ιούλιος 24, 2022 (edited) 1 ώρα πριν, το μέλος karmen1983 έγραψε: Χωρίς πλάκα η ερώτηση. Στους πόσους βαθμούς φούρνισες και πόση ώρα; Μπήκε όπως το βλέπω και η βαρύτητα το έφερε πάνω στο αλουμίνιο; Η Ζεστη από το αλουμίνιο δε του έκανε ζημια; Συμφωνώ με τον Πέτρο πάντως άρχισε μία μικρή παραγωγή και πελάτες θα έχεις πολλούς! Πολλά συγχαρητήρια και πάλι. Φιλική συμβουλή βάλε και το μοντέλο και τη μάρκα της μηχανής για μελλοντικές αναζητήσεις Στην αρχή το έβαλα 180 αλλά μετά του έδωσα τέρμα. Ήταν σίγουρα 20' μέσα, η βαρύτητα το κουρμπάρισε. Όπως το βλέπεις μπήκε. Μου έκανε μια γραμμή με θαμπάδα εκεί που ακουμπούσε αρχικά στο αλουμίνιο, στην κορυφή της καμπύλης. Προφανώς ήταν το αρχικό σημείο επαφής με το αλουμίνιο και ακουμπούσε όλη την ώρα. Στην επόμενη πρέπει να μεσολαβήσω μεταξύ τους κάποιον μονωτή, ίσως κάποιο χαρτί. Ίσως φύλλο σιλικόνης. Εκεί όμως θα κοστίσει ακριβά στο τέλος. Έγινε επεξεργασία Ιούλιος 24, 2022 από Lakisss 2
unseen Ιούλιος 25, 2022 #6 Ιούλιος 25, 2022 Ωραιος, βγαινει και σε πιο σκουρο χρωμα το πολυκαρβονικο; Για να ταιριαζει με τα υπολοιπα χρωματα της μηχανης. Ή ισως μια αυτοκολλητη φιμε ζελατινα απο πανω; 1
Lakisss Ιούλιος 25, 2022 Author #7 Ιούλιος 25, 2022 (edited) 11 λεπτά πριν, το μέλος unseen έγραψε: Ωραιος, βγαινει και σε πιο σκουρο χρωμα το πολυκαρβονικο; Για να ταιριαζει με τα υπολοιπα χρωματα της μηχανης. Ή ισως μια αυτοκολλητη φιμε ζελατινα απο πανω; Υπάρχει,για φιμέ πήγαινα αλλά δεν βρήκα. Εννοείται πως μπαίνει αυτοκόλλητη φιμέ. Την δεύτερη ίσως την κάνω. Έγινε επεξεργασία Ιούλιος 25, 2022 από Lakisss
karmen1983 Ιούλιος 25, 2022 #8 Ιούλιος 25, 2022 Το πολυκαρβονικο το επελεξες αντι του πλεξι για τις αυξημενες αντοχες σε κρουση ή καποιος αλλος λογος;
fatalara Ιούλιος 25, 2022 #9 Ιούλιος 25, 2022 Καλα ολα αυτα τα μαστορικα. Γλιτωνεις αρκετα αν εχεις τα εργαλεια και πιανουν τα χερια σου. Η ερωτηση του 1.000.000 ειναι τι λεει το Voge?
Lakisss Ιούλιος 25, 2022 Author #10 Ιούλιος 25, 2022 24 λεπτά πριν, το μέλος karmen1983 έγραψε: Το πολυκαρβονικο το επελεξες αντι του πλεξι για τις αυξημενες αντοχες σε κρουση ή καποιος αλλος λογος; Ξέχασα να το αναφέρω και είναι σημαντικό. Εκτός της ελαστικότητας, το plexiglass σε περίπτωση πτώσης γίνεται ξυράφι όταν σπάσει. Μπορεί να σε σκοτώσει. 13 λεπτά πριν, το μέλος fatalara έγραψε: Καλα ολα αυτα τα μαστορικα. Γλιτωνεις αρκετα αν εχεις τα εργαλεια και πιανουν τα χερια σου. Η ερωτηση του 1.000.000 ειναι τι λεει το Voge? Αν και δεν είναι το ανάλογο thread, εκτός από τον αισθητήρα ένδειξης ταχύτητας που αλλάχτηκε, είναι μια χαρά. Αξίζει. 3
PONDINOS Ιούλιος 26, 2022 #11 Ιούλιος 26, 2022 Απολαυστικός και αναλυτικός για ακόμη μια φορά συνονόματε. Το πιό σημαντικό όταν καταπιανόμαστε με κάτι, είναι να το κάνουμε με μεράκι και αγάπη. Σε όλα σου τα έργα, χρόνια τώρα, το παρατηρώ και είναι εμφανές στα αποτελέσματα. Συνέχισε έτσι και είμαι σίγουρος πως έχεις πολλά ακόμη να πετύχεις. 1
Δημοφιλής Δημοσίευση Lakisss Ιανουάριος 29, 2023 Author Δημοφιλής Δημοσίευση #12 Ιανουάριος 29, 2023 (edited) Κατασκευή ανεμοθώρακα (ζελατίνα). Part -2. Μετά την κατασκευή της πρώτης ζελατίνας κάτι με έτρωγε, αφού μια ιδέα στριφογύριζε στο μυαλό μου. Όσοι με παρακολουθείτε κατά καιρούς θα έχετε καταλάβει ότι αν κάτι μου καρφωθεί θα το επιχειρήσω, βγει δεν βγει. Άλλωστε η χαρά της δημιουργίας και οι εμπειρίες αποκτούνται μέσα από την προσπάθεια. Αρκετά με τις φλυαρίες μου...ας προχωρήσουμε στο "ψητό". Αρχικά επιχείρησα την κατασκευή νέας ζελατίνας, την τρίτη κατά σειρά. (είχα και μία αποτυχημένη) Αυτή την φορά την έκανα μεγαλύτερη, όσο μου επιτρέπει ο φούρνος της κουζίνας. Πολυκαρβονικό τριών χιλιοστών. Παιδεύτηκα να δώσω σωστή καμπυλότητα στο αλουμίνιο που χρησιμοποιήθηκε ως πατρόν, γιατί το πήρα πιο παχύ (1,5 χιλιοστό). Επιστρατεύτηκαν διάφορες πατέντες. Τα δύο πατρόν δίπλα δίπλα. Φαίνεται η διαφορά μεγέθους της νέας ζελατίνας. Έτοιμη. Καλούτσικη έγινε. Η διαφορά της νέας ζελατίνας είναι ότι θα είναι ρυθμιζόμενα καθ' ύψος. Για τον σκοπό αυτό σχεδιάστηκαν και κόπηκαν δύο βάσεις από αλουμίνιο πάχους τριών χιλιοστών. Το εγχείρημα πέτυχε, οπότε αποφάσισα να φτιάξω δύο νέους με μεγαλύτερη ανύψωση. Επιστροφή στο εργαστήριο με ένα κομμάτι αλουμινίου τώρα πέντε χιλιοστών. Το σχέδιο ακολουθεί πιστά τις μετρήσεις των πρώτων βάσεων, απλά έχει προεκταθεί. Μετά την σέγα. Πολύ λιμάρισμα και φινίρισμα. Εδώ φαίνεται η διαφορά μεγέθους των δύο βάσεων. Το -1- η παλιά, στο -2- η κομμένη, και στο -3- η τελειωμένη. Τελικό στάδιο, έτοιμες για βάψιμο. Οι θυρίδες έχουν φάρδος περίπου 7.5 χιλιοστά (για να δεχτούν Μ6 βίδα), και μήκος δέκα εκατοστά. Αφαιρώντας την διάμετρο της βίδας, μένει ωφέλιμο μήκος ανύψωσης της ζελατίνας 9,4 εκατοστά. Για την ιστορία οι μετρήσεις, το κόψιμο και το φινίρισμα μου πήραν δέκα ώρες για αυτά τα δύο κομμάτια. Δεκαεννιά ώρες και για τις τέσσερις βάσεις. Οι βάσεις δοκιμάστηκαν στις εργοστασιακές θέσεις της μοτοσυκλέτας. Ότι κάνω δεν χαλάει τίποτα, ώστε να μπορώ να επιστρέψω στο "μαμά" look. Προσέξτε ότι μεταξύ τους δημιουργείται μία γωνία, με άλλα λόγια οι βάσεις δεν είναι κάθετες ως προς τον αέρα που θα σπρώχνει την ζελατίνα, αλλά υπό γωνία. Αν ήταν κάθετες θα στράβωναν εύκολα και θα απαιτούνταν διαφορετική κατασκευή. Βάφτηκαν με δύο χέρια primer και δύο χέρια μαύρο σατινέ, αμφότερα της Motip. Δεν μου άρεσε η γυαλάδα των inox βιδών οπότε προσπάθησα να τις σκουρίνω λίγο, έστω και αν δεν γίνεται βαφή. Τις πύρωσα με φλόγιστρο και τις έσβησα σε λάδι αυτοκινήτου. Κάτι έγινε. Τοποθετημένες. Αρκετά minimal και δεν μπαίνουν καθόλου στο οπτικό πεδίο. Στις βίδες μπήκε μακαρόνι για να μην τραυματιστεί η βαφή. Τα χαζά εμφανίζονται εκεί που δεν τα περιμένεις. Η πλαστική ροδέλα (για να μην γίνουν σημάδια στη ζελατίνα) δεν έμπαινε πλέον λόγω μακαρονιού, και έπρεπε να ανοιχτεί η τρύπα από 6,36 σε 6,60mm. Το ζήσαμε (και το κάναμε) και αυτό. Αν περιμένετε την ζελατίνα κάντε λίγο υπομονή, γιατί μου ήρθε άλλη μία ιδέα. Plexiglass πάχους τεσσάρων χιλιοστών. Κόψιμο. Φινίρισμα. Γυάλισμα με διαδοχικά υαλόχαρτα 180, 400, 800, 1200, 1500, 2000, 3000 και οδοντόκρεμα. Motorcycle windshield air flaps τα λένε στο χωριό μου. Ρυθμιζόμενα και αυτά σε ύψος. Τελική τοποθέτηση εδώ στο υψηλότερο σημείο, καθώς θα γίνουν δοκιμές να δω την συμπεριφορά της. Σε γενικές γραμμές είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Να ξεκαθαρίσω ότι μιλάμε για ένα naked μηχανάκι οπότε κάθε προσπάθεια ελάττωσης του αέρα είναι ευπρόσδεκτη, σε λογικά πλαίσια πάντα. Έχω ακόμα μια ιδέα - βελτίωση που πρέπει να κάνω, αλλά θα πρέπει να γράψω κάποια χιλιόμετρα ώστε να δω την συμπεριφορά της. Μάλλον θα ακολουθήσει και τρίτο μέρος. Για κάθε απορία στη διάθεση σας. Ευχαριστώ. Έγινε επεξεργασία Ιανουάριος 29, 2023 από Lakisss 11 3
Recommended Posts