Jump to content



Ειναι η τεχνη υποκειμενικη τελικα?????


kallileo

Recommended Posts

Θυσία στο βωμό της… Τέχνης

Σκηνές αχαλίνωτης βίας με μαστίγωμα μέχρι αίματος, σε performance που διαδραματίστηκε στα εγκαίνια της έκθεσης Art Athina 2009 με θέμα τον ανθρώπινο πόνο, την οποία εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς.

Θέμα του δημιουργού ήταν ο ανθρώπινος πόνος, τον οποίο, όπως λέει στη zougla.gr, ανακάλυψε στις αρχαίες παγανιστικές τελετές, στην θρησκεία, στην πολιτική και σε μία γκάμα γεγονότων από το Γκουαντάναμο μέχρι τους… Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και για να γίνει πιο πειστικός, ώστε να αποκτήσει η παράσταση μεγαλύτερη αμεσότητα και εκφραστική δύναμη, ο δημιουργός Λάμπρος Στεμνής όρισε ότι ο πρωταγωνιστής του έπρεπε να… μαστιγωθεί ολόγυμνος επί σκηνής.

Όχι συμβολικά, αλλά, όπως θα δείτε, πραγματικά και μέχρι... αίματος.

Αφού ο ηθοποιός αυτομαστιγώθηκε υπό τους ήχους του Ολυμπιακού Ύμνου, τη συνέχεια του έργου ανέλαβε ειδικά επιλεγμένος… μαστιγωτής, ο οποίος αφού έδεσε πισθάγκωνα τον πρωταγωνιστή και του φόρεσε μία κουκούλα στο κεφάλι, σε ένα ανελέητο κρεσέντο τον κτύπησε δυνατά επί αρκετά λεπτά.

Στη συνέχεια, το μαστίγιο παρέλαβε ο δημιουργός, και τότε ο πρωταγωνιστής άρχισε να αιμοραγεί.

Προειδοποιούμε ότι το θέαμα είναι σκληρό...

Συνεχεια παρακατω....:rant:

http://www.zougla.gr/news.php?id=42000

Τι αλλο θα δουμε.....:boxed:

Link to comment
Share on other sites

μας τα σερβιρουν ολα τοσο χυμα πλεον

εχουμε χορτασει απο γυμνο, αιμα και πραγματα που μεχρι προτεινος αποτελουσαν ταμπου

που πλεον χρειαζεται κατι πιο δυνατο για να "συγκινησει"

δεν ειμαι σε θεση να κρινω τι ειναι τεχνη και τι οχι

απλα πολυ φοβαμαι οτι για πολλους η προκληση εχει γινει αυτοσκοπος

και χρησιμοποιουν τον ορο "τεχνη" απλα σαν αλλοθι

Link to comment
Share on other sites

Χμμ...

Από τη μια χαρά στο κουράγιο/θάρρος του να υποστεί κάτι τέτοιο, για να δείξει τη βαναυσότητα που έχει η μαστίγωση (και είχε και δρόμο ακόμα, αλλά μετά θα τον τρέχανε). Τουλάχιστον αυτό πιστεύω ότι ήθελε να κάνει - μπορεί να ήταν καμιά S&M μαζόχα και να τα γούσταρε κιόλας :hehe:

Πέραν του γελοίου της υπόθεσης (γιατί αστείο δεν το λες), πραγματικά αν είχε αυτόν τον "noble cause", να μας δείξει πόσο άσχημο είναι αυτό το πράγμα, του πρωταγωνιστή τουλάχιστον, του βγάζω το καπέλο.

Το θέμα είναι το κατά πόσο αυτό έπρεπε να γίνει με τέτοιο τρόπο, τόσο δημόσια και τόσο ωμά. Είναι αλήθεια ότι το μαστίγιο, σε όλες του τις μορφές (αυτή με τα αγκάθια/αγκίστρια είναι τρελό hardcore), είναι κάτι βάναυσο. Κι όμως, ανέκαθεν στην ιστορία ο άνθρωπος το χρησιμοποιεί σαν μέσο εξευτελισμού/βασανισμού/μαζοχισμού (το τελευταίο δε θα με πολυένοιαζε, αν δεν έμπλεκαν τόσο πολύ οι θρησκείες σε αυτό με τους βλαμένους που αυτομαστιγώνονται).

Είναι όμως αυτός σωστός τρόπος για να δείξει κάποιος πόσο κακό είναι αυτό το πράγμα...? Άσχετα αν είναι τέχνη ή όχι. Φυσικά και όμορφο θέαμα δε θα ήταν, πρέπει να ήταν τελείως αφελής αυτός που θα περίμενε πεταλουδίτσες.

Για μένα βγαίνουν 2 βασικά συμπεράσματα:

1) Για να σταματήσει κάποιος να αγοράζει γούνες, πρέπει να δει τα ζώα που τα γδέρνουν ζωντανά. Για να καταλάβει τι είναι ο πόλεμος, πρέπει να δει ένα άρμα να ρίχνει και μετά να μένουν κομμένα μέλη στους θάμνους. Το σοκ που σε χτυπάει είναι έντονο και σε κάνει να "έρχεσαι στα συγκαλά" σου, επειδή δυστυχώς μια μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δε συνειδητοποιεί τι συμβαίνει, γιατί τους έχει φάει η τηλεόραση/whatever. Κάπως έτσι (μάλλον) θέλαν και οι υπεύθυνοι του "show" να δείξουν ωμά κάτι βάναυσο, ώστε να πάρουν πρέφα τι πράγματι συμβαίνει.

2) Περισσότερο παρατήρηση και όχι συμπέρασμα - γιατί κανείς δεν έκανε τίποτα? Αμφιβάλλω αν θα κρατιόμουν και δε θα του άρπαζα το μαστίγιο - you made your point, φτάνει όμως. Το να μου δείχναν ένα video από βασανισμούς θα με έκανε να σκεφτώ πολλά, αλλά καθότι video, δε θα μπορούσα να δράσω ως προς το θύμα.

Εδώ το "θύμα" το άφησαν να "θυσιαστεί" -> εδώ είναι τα όρια της τέχνης που λέγαμε, ο "πίνακας" που φτιάξανε θα ήταν πολύ πιο ανθρώπινος αν κάποιος παρέμβαινε και το σταματούσε. Τώρα δυστυχώς ο "πίνακας" δείχνει ένα δημόσιο βασανισμό με θεατές ένα κοινό το οποίο ντρέπομαι να θεωρώ ότι εκπροσωπεί την τέχνη του ανθρώπινου είδους.

Link to comment
Share on other sites

Τουλάχιστον εδώ ο τύπος που έφαγε το μαστίγωμα (δεν είδα το βίντεο firewall for the win) οπόσο καταλαβαίνω πληρώθηκε, ή είχε λέγειν επί του θέματος.

Πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει και αυτό http://arthistory.about.com/b/2008/04/20/the-starving-dog-exhibition-controversy.htm

(νομίζω είχε καλυφθεί και στο lab) που δεν νομίζω να είχε κάποιο λέγειν το ζωντανό.

Γενικά είμαι της άποψης πως η τέχνη είναι υποκειμενική, αλλά νομίζω με άλλα στάνταρτ... καταλαβαίνω πχ σε μερικούς να μην αρέσουν τα έργα του Salvator Dali, (τυχαίο παράδειγμα) γιατί είναι λίγο αλλοπρόσαλλα στο ανεκπαίδευτο μάτι, αλλά εδώ μπαίνουμε σε άλλα χωράφια, που δεν ξέρω αν καν αυτό που γίνεται μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως τέχνη καν.

Όσο περνάνε τα χρόνια βέβαια η τέχνη με την παλιά καλή μορφή της (γλυπτική, ζωγραφική, ξυλογραφία, ποίηση) αρχίζει και πιάνει τα δρώμενα της εποχής και αποκτά και άλλες διαστάσεις από τις παλιές (βλέπε φωτογραφία), τώρα πάνε να μας δείξουνε πως η τέχνη πάει και σε άλλα χωράφια που εγώ σαν απλός άνθρωπος δεν μπορώ να τα κατανοήσω, η να θεωρήσω σε ΚΑΜΙΑ φάση, πως είναι κάτι φοβερό. Άλλο παράδειγμα για μένα είναι ας πούμε τα έργα του Damien Hirst, που πωλούνται για δισεκατομμύρια...

Βέβαια όπως είπανε και οι προλαλήσαντες, είναι πολύ πιθανό να έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που για να τραβήξεις την προσοχή και να σοκάρείς να πρέπει να πας σε ακρότητες, διαφορετικά είσαι «της οκάς», και δεν προσφέρεις κάτι καινοτομικό, ή της εποχής σου, και αν απλά ζωγραφίσεις ένα αγρό θα χαρακτηριστείς σαν πεζός, και χωρίς φαντασία και θα μείνεις στην αφάνεια.

Δεν μπορώ να κρίνω, αλλά νομίζω πως παίρνουμε τον λάθος δρόμο, και αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Είναι εξοργιστικό όταν ανεγκέφαλοι-ανώμαλοι καπηλεύονται αξίες, έθιμα και καταστάσεις που δε μπορούν ούτε απόμακρα να συλλάβουν, διαστρεβλώνοντας τες μέσω της αρρωστημένης λογικής τους σε μια προσπάθεια να τραβήξουν τη προσοχή.

Πολύ της μόδας τελευταία… Ιδίας φύσης φαινόμενο με τη μόδα που πάει να βγάλει όλο τον αρχαίο κόσμο όπως και πολλές παγκόσμιες προσωπικότητες ομοφυλόφιλους ή ανώμαλους.

Μήπως γιατί όλοι αυτοί οι ψευτοκουλτουριάρηδες δεν έχουν τίποτα να πουν και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διαστρεβλώνουν ότι υπάρχει ήδη?

Αν δεν είναι ο μέσος άνθρωπος σε θέση να αντιληφθεί το πόνο που υπάρχει στο κόσμο, τότε ακόμα και αν τον «δει» λίγα μέτρα μπροστά του πάλι δε θα τον νιώσει όσο αυτό δεν αφορά το δικό του kωl0…

Το μόνο που προκαλεί αυτή η νέα μόδα της προκλητικής «τέχνης» που πατάει στην «ελευθερία της έκφρασης» είναι ακόμα περισσότερος κυνισμός και αναισθησία γενικότερα.

Link to comment
Share on other sites

Λέγοντας τέχνη εννούμε την τεχνική με την οποία προσπαθείς να μεταδώσεις κάποιο μήνυμα, αξία, ιδέα, συναίσθημα κτλ. Η τέχνη δεν είναι αυτό που θες να περάσεις στον θεατή/ακροατή αλλά ο τρόπος που το περνάς και εκεί έγκειται η όλη δυσκολία. Φερ'ειπείν πολλοί φτιάχνουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά λίγοι μπορούν να μεταδώσουν σωστά τους προβληματισμούς τους στον θεατή και να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον του, μέσα από το σενάριο, το timing, τους χαρακτήρες, κτλ.

Αν μάλιστα οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται φέρνουν πάντοτε ή σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως οι κούκλες δολοφόνοι χωρίς μάτια στις ταινίες τρόμου και θεμελιώνονται και με επιστημονικό(πορίσματα ψυχολόγων) και όχι εμπειρικό τρόπο τότε μιλάμε για επιστήμη. Η επιστημονική τεκμηρίωση είναι αυτή που διαχωρίζει την απλή τεχνική από την επιστημονική τεχνική.

Στην περίπτωση του παρόντος θρεντ, το να βγάζεις κάποιον στην σκηνή και να τον μαστιγώνεις, μόνο τέχνη δεν είναι. Γιατί πρώτον, δεν είναι κάτι δύσκολο σαν σύλληψη(και ο πλέον αδαής μπορεί να το σκεφτεί και να το εκτελέσει) και δεύτερον χρησιμοποιεί πολύ ωμό, άμεσο και καθόλου εκλεπτυσμένο/ευφυή τρόπο για να δείξει ό,τι τέλος πάντων θέλει να δείξει.

Τέτοιες "καλλιτεχνικές" εκδηλώσεις, πάντως, όπως και μια παλιότερη που έδειχνε ένα π..ος να εκσπερματίζει πάνω στον σταυρό, ή μια πιο πρόσφατη με τον αυνανισμό υπό την υπόκρουση του εθνικού μας ύμνου φαίνεται να προέρχονται από τους ίδιους κύκλους της ομογενοποιητικής παγκοσμιοποίησης που ξεφτιλίζει τα ήδη υπάρχοντα πρότυπα και αξίες(αισθητικές και όχι μόνο) μονό και μόνο για να φέρει στους ανθρώπους τα δικά της.

Είναι ένας "πόλεμος" με στόχο το μυαλό.

Link to comment
Share on other sites

τέχνη=δημιουργία

τεχνική=τα μέσα και ο τρόπος για τη δημιουργία

και η δημιουργία για να υπάρξει προϋποθέτει απελευθέρωση του μυαλού και της ψυχής του καλλιτέχνη.......και απελευθέρωση φυσικά δεν εννοώ το άναρχο άνοιγμα του μυαλού επειδή σνίφαρε ο καλλιτέχνης λίγη σκόνη......η απελευθέρωση έρχεται μέσα από μακρόχρονη κατανόηση έρευνα και καλλιέργεια του μυαλού του δημιουργού.

πόσο δημιουργικός είναι ο ανθρώπινος πόνος που έρχεται από τις παγανιστικές τελετές?

πόση φαιά ουσία σπατάλησε ο καλλιτέχνης δημιουργός για να στήσει κάτι τέτοιο?

να απαντήσω.....

μηδέν.

έχουμε γεμίσει με wannabe καλλιτέχνες...........παίρνουν λίγη σκονίτσα και το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στην ακαλλιέργητη κούτρα τους το υλοποιούν χωρίς καν να το φιλτράρουν.

αν αυτό λέγεται τέχνη τότε στην επόμενη έκθεση να στήσω μια λεκάνη δίπλα στο παλικάρι με το μαστίγιο για να κάνω την ανάγκη μου μπας και πάρει "μυρωδιά" που πατάει:tomato:

Link to comment
Share on other sites

Θες να διηγηθείς μια ιστορία. Το επίπεδο της χρήσης της γλώσσας θα καθορίσει αν το τελικό αποτέλεσμα είναι τέχνη ή μια απλή εξιστόρηση γεγονότων.

Το να έχεις μια πρωτότυπη ιδέα για μια ταινία, ένα μηχάνημα κτλ. δεν είναι αρκετό για να χαρακτηριστεί ως τέχνη με την έννοια της δημιουργίας που λες. Είναι ίσως σημαντικότερη η υλοποίηση της ιδέας παρά η ίδια η ιδέα.

το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στην ακαλλιέργητη κούτρα τους το υλοποιούν χωρίς καν να το φιλτράρουν.

Έμμεσα το λες και εσύ.

αν αυτό λέγεται τέχνη τότε στην επόμενη έκθεση να στήσω μια λεκάνη δίπλα στο παλικάρι με το μαστίγιο για να κάνω την ανάγκη μου μπας και πάρει "μυρωδιά" που πατάει

Ωραία ιδέα για τέτοιες εκθέσεις. Αυτό είναι όντως τέχνη. :clap:

Link to comment
Share on other sites

σωστά αυτά που λες........και γω στο επίπεδο χρήσης της γλώσσας στέκομαι.

τέχνη λοιπόν στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι το μαστίγωμα του γυμνού άνδρα.....άνετα το βρίσκω και στα απλά ιστορικά ντοκιμαντέρ ως υλικό προς κινηματογράφηση.

διαφωνούμε κάπου?

Link to comment
Share on other sites

Πλέον πρέπει να τα περιμένετε / περιμένουμε ολα. Εγω εχασα πάσα ιδέα για την "τεχνη" και τον "πολιτισμό" όταν στην διάρκεια της έκθεσης "Erotica" που είχα επισκεφθεί, μου δώσαν να βγάλω βόλτα εναν "σκλάβο" (βλ. Mr Slave απο South Park) κανονικότατα με λουράκι και με τις εντολές οτι όσο πιο πολυ τον κλωτσάω, τοσο πιο υπάκουος γίνεται... Οτι να 'ναι. Εννοείται πως αηδίασα σε έσχατο βαθμό, και επίσης σε οτι αφορά τα μαστιγώματα... Πρέπει να μέτρησα πάνω απο 5-6 αντίστοιχες περιπτώσεις εκει μέσα...

Link to comment
Share on other sites

Πλέον πρέπει να τα περιμένετε / περιμένουμε ολα. Εγω εχασα πάσα ιδέα για την "τεχνη" και τον "πολιτισμό" όταν στην διάρκεια της έκθεσης "Erotica" που είχα επισκεφθεί, μου δώσαν να βγάλω βόλτα εναν "σκλάβο" (βλ. Mr Slave απο South Park) κανονικότατα με λουράκι και με τις εντολές οτι όσο πιο πολυ τον κλωτσάω, τοσο πιο υπάκουος γίνεται... Οτι να 'ναι. Εννοείται πως αηδίασα σε έσχατο βαθμό, και επίσης σε οτι αφορά τα μαστιγώματα... Πρέπει να μέτρησα πάνω απο 5-6 αντίστοιχες περιπτώσεις εκει μέσα...

Τι εκανες εκει ρε ανθρωπε?

Δε νομιζω ανθρωπος που δεν εχει σεξο-ψυχολογικα προβληματα να εχει αναγκη τετοια μερη...:o Σοδομα και Γομορα καταντησαμε...αλλα παντου πρεπει να υπαρχει και καποιο οριο.

Link to comment
Share on other sites

Ειχα πάει για μια φωτογράφηση. Αν και οφείλω να σου ομολογήσω, οτι η επισκεψιμότητα ξεπέρασε καθε φαντασία και εβλεπες απο 20χρονα ζευγαράκια χεράκι χεράκι μεχρι κυριλάτους businessmen.

Link to comment
Share on other sites

παντως αν ψαχνουν άτομα να κοπανάνε άλλους εγώ είμαι μέσα !!! :devil::devil:

αν αυτό λέγεται τέχνη ε τότε έχουμε ξεφύγει υπερβολικά και δεν υπάρχουμε καν στον χάρτη!!!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.