Jump to content
 • gdp77
  gdp77

  ATX12VO: Η Intel προωθεί νέο πρότυπο για τα τροφοδοτικά με 10-pin βύσμα ΑΤΧ

  Τα επόμενα χρόνια ενδέχεται να δούμε μια ενδιαφέρουσα αλλαγή στη βιομηχανία τροφοδοτικών. Η Intel εργάζεται πάνω σε ένα νέο πρότυπο για τα τροφοδοτικά, τα οποία θα παρέχουν μόνο 12 Volts ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι το τροφοδοτικό θα προσφέρει μόνο 10-pin ΑΤΧ βύσματα.

   

  large.untitled-2.png

   

  Τα τροφοδοτικά σήμερα παρέχουν 12ν, 3,3ν και 5ν, αλλά τα περισσότερα υποσυστήματα ενός PC χρειάζονται 12ν, όπως ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών. Υποσυστήματα όπως τα USB, HDDs και SSDs αξιοποιούν τα 3,3ν και 5ν. Η ιδέα της Intel θα μπορούσε να οδηγήσει σε απλούστερα και φθηνότερα τροφοδοτικά.

   

  Πώς όμως θα οδηγούνται οι υπόλοιπες συσκευές όπως οι SSDs, αν το τροφοδοτικό δίνει μόνο 12ν; Πιθανότατα οι μελλοντικές μητρικές να αναλαμβάνουν το έργο της μετατροπής DC-to-DC για να δώσουν 5ν και 3,3ν στις συσκευές που το χρειάζονται. (σ.σ. Αυτό δεν θα αυξήσει, όμως, την πολυπλοκότητα και το κόστος των μητρικών εισάγοντας επιπρόσθετα σημεία αστοχίας υλικού;)

   

  Το νέο πρότυπο καλείται ATX12VO και τα τροφοδοτικά που θα το υποστηρίζουν θα χρειάζονται πολύ λιγότερα καλώδια για την ATX τροφοδοσία, γι'αυτό και το γνωστό μας "24-πινο" καλώδιο θα γίνει "10-πινο". Φυσικά θα παρέχονται και PEG βύσματα π.χ. για τις κάρτες γραφικών.

   

  Το νέο πρότυπο θα υλοποιηθεί στη βιομηχανία πρώτα και μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν φτάσει στα "καταναλωτικά" προϊόντα για το ευρύ κοινό. Στη CES ήδη εκτέθηκαν κάποιες πρωτότυπες μονάδες με το νέο στάνταρντ.

   

  Ποια η γνώμη σας για το νέο πρότυπο; Σας φαίνεται ότι θα ωφελήσει τους καταναλωτές;


  Πηγή

  User Feedback

  Recommended Comments

  Παράθεση

  (σ.σ. Αυτό δεν θα αυξήσει, όμως, την πολυπλοκότητα και το κόστος των μητρικών εισάγοντας επιπρόσθετα σημεία αστοχίας υλικού;)

  Αυτο σκεφτομαι και γω αλλα καλυτερα "αστοχη" μητρικη γιατι θα πρεπει να αλλαξεις ολο το σετακι κ οχι μονο psu... λεω εγω που ειμαι λιγο κακος..

  Link to comment
  Share on other sites

  Καλό αν θα υλοποιηθεί και 12 βολτ για δίσκους hdd, ssd κλπ. Ούτως ή άλλως πλέον λίγα Hardware υπάρχουν πέραν των μονάδων αποθήκευσης.

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Μακαρι να το κανουν , 

  Στο κατω κατω , δεν ειναι αναγκη να υπαρχει εξτρα υλικο επανω στην μητρικη ...... μου φαινεται πολυ πιο απλο καθε συσκευη να εχει μετατροπεα απο 12v σε "οτι-θελει-volt " 

  Link to comment
  Share on other sites

  9 hours ago, kpetros said:

  Μακαρι να το κανουν , 

  Στο κατω κατω , δεν ειναι αναγκη να υπαρχει εξτρα υλικο επανω στην μητρικη ...... μου φαινεται πολυ πιο απλο καθε συσκευη να εχει μετατροπεα απο 12v σε "οτι-θελει-volt " 

   

  Δεν κατέχω από ηλεκτρολογικά, αλλά η σκέψη μου με προβληματίζει ως προς τα θέματα που μπορεί να προκύψουν για την αύξηση της πολυπλοκότητας, τα τυχόν θερμικά προβλήματα, τα προβλήματα αξιοπιστίας το σπάσιμο της συμβατότητας κτλ. Δεν ξέρω πόσο καλή θα ήταν μια τέτοια κίνηση και ειλικρινά απορώ γιατί η Intel προωθεί μια τέτοια εξέλιξη.

   

  Εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο το PSU μου να ασχολείται με την τροφοδοσία, μια συσκευή που πλέον έχει εξελιχθεί σε βαθμό που πολλοί vendors παρέχουν 10ετείς+ εγγυήσεις. 

   

  Ας τοποθετηθεί σχετικά και κάποιος που κατέχει από ηλεκτρολογικά για πιθανά + και - @Seafalco

  Edited by gdp77
  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Από τα λίγα που κατέχω, το μεγαλύτερο θέμα θα είναι τα 5volt της USB και η τροφοδοσία των m.2 συσκευών. Οι ssd/hdd παίρνουν ρεύμα από ξεχωριστά καλώδια, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει το τροφοδοτικό να έχει τα σχετικά βύσματα. Εκτός και εάν οραματίζονται τροφοδοσίες σαν τον Mac Pro...

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Από ηλεκτρικής άποψης είναι καλύτερα η κεντρική πηγή παραγωγής ισχύος να έχει μεγαλύτερη τάση.

  Αυτό σημαίνει ότι για την διανομή της ενέργειας χρειάζεται μικρότερης διατομής αγωγοί καθώς τα ρεύματα είναι αναλόγως μικρότερα.

  Με τον τρόπο αυτό περιορίζονται και οι απώλειες λόγω πτώσης τάσης και μάλιστα -αν δεν μειώσεις τις διατομές των καλωδίων-  οι απώλειες γίνονται πολύ μικρές.

  Επίσης αν η μονάδα παραγωγής της τάσης έχει "καθήκον" να παράγει μόνο μία τάση, είναι οικονομικά πιο εύκολο, να το κάνει με πιο υψηλές προδιαγραφές (περιορισμένος θόρυβος, μικρότερη κυμάτωση, καλύτερο έλεγχο ρεύματος κλπ κλπ ) και υψηλότερης ποιότητας υλικά!

  Συνεπώς από εδώ έχουμε δυο πλεονεκτήματα.

  Μένει βέβαια αναπάντητο το θέμα των άλλων τάσεων.

  Αυτές θα τις αναλάβουν τοπικά τροφοδοτικά ενσωματωμένα στις επιμέρους "συσκευές" ή βαθμίδες, που χρειάζονται αυτές τις χαμηλότερες τάσεις.

  Έτσι η κάθε συσκευή θα είναι "υπεύθυνη" να παράγει την δική της τάση τροφοδοσίας,  με τον τρόπο και στο επίπεδο προδιαγραφών που χρειάζεται εκείνη, ούτε λιγότερο , ούτε περισσότερο.

  Αυτό είναι ένα συν γιατί ένα κεντρικό τροφοδοτικό πρέπει να παράγει 5 Vdc με πολύ αυστηρές προδιαγραφές, παρά το ότι  δεν χρειάζονται όλες οι "συσκευές" τόσο αυστηρές προδιαγραφές, καθώς υπάρχουν κάποιες -έστω και λίγες- που τις θέλουν.  Αυτό ανεβάζει το κόστος του τροφοδοτικού!

  Πέρα από αυτό όμως είναι πολύ σημαντικό ότι με την τοπική παραγωγή των απαραίτητων χαμηλότερων τάσεων, θα έχουμε μια τοπική διανομή ενέργειας, με αγωγούς πολύ μικρού μήκους και συνεπώς πολύ μικρότερων απωλειών!

   

  Η ιδέα αυτή, προχωράει το θέμα της τροφοδοσίας με βάση αυτό που γίνεται στις μητρικές με τα τοπικά τροφοδοτικά της CPU.  Οι λόγοι που επιβάλουν να μην παράγουν τα κεντρικά τροφοδοτικά την τάση τροφοδότησης της CPU, απλά επεκτείνονται και στις άλλες δύο "χαμηλές" τάσεις!

   

  Φυσικά έτσι -όπως πολύ καλά εντοπίστηκε ήδη- θα πάμε από μια άκρως τακτοποιημένη κατάσταση με καταξιωμένους κατασκευαστές, σε μια πανσπερμία επιμέρους ενσωματωμένων, τροφοδοτικών μονάδων!

  Αυτό όμως δεν σημαίνει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, όχι τουλάχιστον μεγαλύτερο από αυτό που είναι συνυφασμένο με τα υπόλοιπα κυκλώματα της συσκευής που τροφοδοτεί αυτή η ενσωματωμένη στη συσκευή τροφοδοτική βαθμίδα!

  Με άλλα λόγια αν έχουμε εμπιστοσύνη στον κατασκευαστή, τι μας πειράζει αν εκτός από όλα τα υπόλοιπα, φτιάξει και το τροφοδοτικό της συσκευής του!

  Σαφώς βεβαίως, έτσι "θα ξεχωρίσει και ή ήρα από το σιτάρι" και θα πρέπει να έχουμε εντεταμένη την προσοχή όταν θα αγοράζουμε μια συσκευή. 

  Αλλά και πάλι, αυτό πολύ γρήγορα θα ενσωματωθεί μέσα στην γενικότερη προσοχή που δίνουμε όταν αγοράζουμε κάτι!

   

  Πέρα από όλα αυτά με την παραγωγή μόνο των 12Vdc από το κεντρικό τροφοδοτικό, θα περιοριστούν τα  μεγάλης κλίμακας προβλήματα σε περίπτωση βλάβης του τροφοδοτικού!  Πλέον θα υπάρχει μία βαθμίδα, η οποία -υπό την αίρεση όσων είπα στην αρχή- στατιστικά θα έχει μεγαλύτερο MTBF από τις σήμερα χρησιμοποιούμενες!

  Αυτά βεβαίως μένει να δειχτούν ότι είναι έτσι και όχι "γιουβέτσι" (μη διάθεση των επιπλέον πόρων σε καλύτερες βαθμίδες 12 Vdc)!

  Μέχρι τότε . . . υπομονή! :) 

  • Like 6
  • Agree 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Διαβάζω τα σχόλια και κανείς δε σχολιάζει το γεγονός που πάντα με ξένιζε.

  Γιατί ρε παιδιά 3 γειώσεις; Και γιατί 3 καλώδια +12VCC;

  Υπολόγιζα κάτι σε μια γείωση και ένα +12VCC.

  Όλα τα άλλα χρειάζονται;

   

  Όσο για την dc-to-dc μετατροπή, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, πλέον αυτά είναι πολύ εύκολα και πολύ φθηνά και δεν παράγουν ιδιαίτερη θερμότητα.

  Link to comment
  Share on other sites

  @chameleon Δεν σχολιάστηκε γιατί είναι κάτι λίγο πολύ δεδομένο.

  Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που τα καλώδια είναι πολλαπλά.

  Ανατρέχοντας στα χαρακτηριστικά των βυσμάτων μπορούμε να λογαριάσουμε . . .

  Αν πάρουμε ένα ΑΤΧ 24pin βύσμα και με δεδομένο ότι το μέγιστο ρεύμα ανά κύκλωμα (pin) είναι 6 Αdc, έχουμε αθροιστικά και για όλες τις τάσεις περίπου 372 Watt μέγιστη ισχύ που μπορεί να μεταφερθεί από ένα βύσμα προς μια μητρική.

   

  Αν κάνουμε τώρα μια υπόθεση ότι ο νέος connector θα έχει τις ίδιες δυνατότητες μεταφοράς ισχύος, τότε καταλήγουμε για την μοναδική πλέον τάση των 12 Vdc σε  ένα ρεύμα συνολικό της τάξης των 31 Αdc !

  Αυτό το ρεύμα επιμεριζόμενο σε τρία κυκλώματα με δίνει 11,3 Adc / pin !

  Αυτό το ρεύμα είναι πολύ μεγάλο καθώς ακόμα και οι εξαπολικοί  connectors φτάνουν μόνο τα 8 Adc / pin.

  Συνεπώς ή θα υπάρξουν άλλες προδιαγραφές και άλλα υλικά για να πιάσουμε τα 11Α ή απλά θα μειωθεί το ρεύμα σε μια τιμή ας πούμε γύρω στα 7,5 - 8 Α οπότε ανάλογα θα περιοριστεί και η μεταφερόμενη ισχύς σε ~ 288 Watt max.

  Έτσι οι ίδιοι οι connectors βάζουν το όριο!

  Από εκεί και πέρα και  παρόλο που τα καλώδια μπορούν να έχουν αυξημένη διατομή, αυτό δεν μπορεί να δώσει και πολλά περιθώρια καθώς υπάρχει το θέμα της ευκαμψίας που σε ένα κουτί δεν είναι ασήμαντο!

  Φυσικά υπάρχουν πολύ εύκαμπτα καλώδια με αρκετά υψηλότερα όρια φόρτισης από ότι τα κοινά καλώδια, αλλά αυτά έχουν και τις ανάλογες τιμές και μάλλον ξεφεύγουν αρκετά από αυτό που θα δικαιολογούσε ακόμα και μια πολύ large τεχνικοοικονομική μελέτη !  :)  

   

  Πέρα από αυτό και σε συνδυασμό με όσα είπα πιο πριν, καλό είναι να πάρουμε υπόψιν ότι μπορεί οι μητρικές να μην χρειάζονται άλλη τάση από τα 12 V, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα τροφοδοτικά δεν θα παράγουν άλλες τάσεις (π.χ. 5 V κλπ ) που τις χρειάζονται άλλα υποσυστήματα του PC (π.χ. SSD). Συνεπώς υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά για να ξέρουμε το τι και το πως από τώρα! :) 

   

  Αυτό που λες για τους dc - dc converters είναι σωστό, αλλά δεν παύει η ύπαρξη ενός τέτοιου να καταλαμβάνει κάποιο χώρο που πριν δεν ήταν αναγκαίος!

  Έτσι σίγουρα σε πολύ compact κατασκευές αυτή η προσθήκη θα δημιουργήσει κάποια θέματα.

  Όπως και να έχει όμως όλα αυτά αποτελούν συμβάσεις, δεν είναι κάτι το απαράβατο, οπότε . . . όλα γίνονται ! :) 

   

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Μία ώρα πριν, το μέλος Seafalco έγραψε:

  @chameleon  Αν κάνουμε τώρα μια υπόθεση ότι ο νέος connector θα έχει τις ίδιες δυνατότητες μεταφοράς ισχύος, τότε καταλήγουμε για την μοναδική πλέον τάση των 12 Vdc σε  ένα ρεύμα συνολικό της τάξης των 31 Αdc !

  Αυτό το ρεύμα επιμεριζόμενο σε τρία κυκλώματα με δίνει 11,3 Adc / pin !

  Αυτό το ρεύμα είναι πολύ μεγάλο καθώς ακόμα και οι εξαπολικοί  connectors φτάνουν μόνο τα 8 Adc / pin.

   

  Ουαου.

  Πίστευα ότι το πρόβλημα είναι οι χαλκογραμμες πάνω στη μητρική και όχι το καλώδιο το ίδιο. Οπότε θεωρούσα ότι έπρεπε να υπάρχει διαμοιρασμός του ενός καλωδίου σε μεγάλη χαλκοεπιφανεια στη μητρική μεσω του/των pin.

  Link to comment
  Share on other sites

  Διάβασα το datasheet (https://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/guides/single-rail-power-supply-platform-atx12vo-design-guide.pdf), μερικά πράγματα που παρατήρησα είναι τα εξής:

  - Υποστηρίζονται 288W/καλώδιο 10 pin. Για περισσότερα watt θα συνδέονται περισσότερα καλώδια 10pin. Υποθέτω και η μητρική και τα τροφοδοτικά θα έχουν αντίστοιχα βύσματα.

  - Υποστηρίζονται καλώδια 4,6 και 8 pin, μισές επαφές γειώσεις και μισές 12V (για MB)

  - Υποστηρίζονται καλώδια 6 και 8 pin, 3 επαφές 12V (για GPU)

  - Υποστηρίζεται 4pin peripheral connector (π.χ. για LED)

  - Συστήνονται όρια για τον θόρυβο. Επιτέλους θα είναι αθόρυβα.

   

  Από το ίδιο πρότυπο απαιτείται η μητρική να παρέχει τα 5V στα περιφερειακά. 

   

  • Like 3
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...