Jump to content • Cooler Master Haf XB review - "Τριπλή προσωπικότητα..."


  Πραγματική καταιγίδα προϊόντων από τη Cooler Master στο TheLab.gr και οι reviewers έχουμε πατήσει τέρμα το γκάζι. Στη σημερινή παρουσίαση έχουμε ένα τύπο κουτιού που δε συναντάμε συχνά.

  Το Cooler Master HAF XB είναι ένα κουτί που μπορεί ο κάθε ένας να του δώσει διαφορετικό χαρακτηρισμό. Κάποιος μπορεί να το πει benchtable, άλλος LAN pc case και άλλος HTPC.
  Με το τελευταίο χαρακτηρισμό βέβαια να χάνει έδαφος σε σχέση με τους υπόλοιπους, λόγω του μεγέθους του κουτιού. Κυριολεκτικά το HAF XB είναι δύο πραγματικά HTPC κουτιά το ένα πάνω στο άλλο.

  Το καλό της υπόθεσης είναι ότι η Cooler Master φάνηκε να άκουσε το κοινό και έβγαλε μία νεότερη έκδοση του κουτιού, την EVO, η οποία έρχεται να "διορθώσει" τα περισσότερα από τα ελαττώματα του σημερινού κουτιού.

  Ας προχωρήσουμε όμως στη σημερινή παρουσίαση για να τα δούμε όλα αναλυτικά...
   

  Cooler Master Haf XB case review

   

  ΧαρακτηριστικάΑρχικά, ας ρίξουμε μία ματιά στα χαρακτηριστικά του κουτιού, τα οποία παρατίθενται στην παρακάτω φωτογραφία.
   

  Cooler Master Haf XB case review

   

  To Cooler Master HAF XB, διατίθεται σε δύο εκδόσεις, για να ικανοποιήσει κάθε γούστο. Η μία είναι με mesh top panel και η άλλη η Window Edition του κουτιού. Tη στιγμή που γράφεται το παρόν review, το προϊόν διατίθεται στον ελληνικό χώρο στην τιμή των 94,64 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για την έκδοση με το mesh, ενώ η έκδοση με το plexi παράθυρο είναι στα 98,68 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η διαφορά τιμής σίγουρα δεν θα περιορίσει κάποιον για το ποια από τις δύο να επιλέξει.
  Τέλος, το σημερινό κουτί συνοδεύεται από διετή εγγύηση.

   

  Cooler Master Haf XB case review

   

  Συσκευασία και περιεχόμεναΤο Cooler Master HAF XB, έφτασε στα χέρια μας σε μία κούτα μαζεμένων διαστάσεων. Η κούτα μας προϊδεάζει για το τι θα βρούμε στο εσωτερικό της, καθώς υπάρχουν πολλές και μάλιστα έγχρωμες φωτογραφίες από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό του κουτιού.
  Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το μαύρο -αλλά και το κλασικό χρώμα της εταιρίας, το βυσσινί- και στα πλαϊνά της μπορούμε να διαβάσουμε τα χαρακτηριστικά του κουτιού που μόλις έφτασε στα χέρια μας.
   

   

  Cooler Master Haf XB case review Cooler Master Haf XB case review


   

  Cooler Master Haf XB case review Cooler Master Haf XB case review

   

  Η συσκευασία ανοίχτηκε και στο εσωτερικό βρήκαμε το ουσιαστικό στρώμα προστασίας του κουτιού, το οποίο το αποτελούν δύο μεγάλα και χοντρά κομμάτια φελιζόλ μαζί με μία νάιλον σακούλα.
   

  Cooler Master Haf XB case review

   

  Επίσης μέσα στη συσκευασία μας περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη. H Cooler Master -όπως μας συνηθίζει άλλωστε-συνοδεύει ένα προϊόν της με ένα αναλυτικότατο manual το οποίο μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ και μάλιστα έχει οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά.
   

   

  Cooler Master Haf XB case review Cooler Master Haf XB case review

   

  Κλείνοντας με τα της συσκευασίας και τα περιεχόμενά της, αφήσαμε για το τέλος το κύριο μέρος από τα παρελκόμενα του κουτιού, τα οποία θα μας φανούν χρήσιμα κατά την εγκατάσταση του hardware στο εσωτερικό του.
   

   

  Cooler Master Haf XB case review Cooler Master Haf XB case review

   

  Αρκετά όμως με τα περιτυλίγματα. Ας προχωρήσουμε στην ουσία του πράγματος και ας δούμε από κοντά το Cooler Master Cosmos HAF XB.

  Βιντεοπαρουσίαση προϊόντος
   

     Όπως είδαμε στη σύντομη παρουσίαση που κάναμε, κάποια πράγματα θα τα θέλαμε κάπως διαφορετικά. Σίγουρα ένας ανεμιστήρας εξαγωγής θα ήταν καλό σαν χαρακτηριστικό και σίγουρα θα ήταν καλοδεχούμενες περισσότερες θέσεις για 3,5" δίσκους. Επίσης αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι το κάτω διάζωμα του κουτιού, δεν είναι εξοπλισμένο με κάποιο ανεμιστήρα. Αυτό σε συνδυασμό με τη θετική πίεση στην οποία βρίσκεται το κουτί -όπως θα δούμε και στη συνέχεια- μας προϊδεάζει για υψηλές θερμοκρασίες στις θέσεις των μηχανικών δίσκων.
  Μιας και το σημερινό δείγμα άργησε να φτάσει στα χέρια μας, η Cooler Master άκουσε τα παράπονα από τις προηγούμενες παρουσιάσεις και από τους χρήστες και έκανε κάποιες αλλαγές, ανεβάζοντας το επίπεδο του κουτιού.
  Τις αλλαγές αυτές μπορείτε να τις δείτε στην παρακάτω φωτογραφία.
   

  Cooler Master Haf XB case review

   

  Καιρός για γέμισμα...

  Εγκατάσταση συστήματοςΤο σύστημα της δοκιμής αναφέρεται παρακάτω:


  Επεξεργαστής: Intel i7 920
  Μητρική: Foxconn X58 Flaming Blade
  Mνήμες: Mushkin Redline 3x2GB
  Ψύκτρα: Xigmatek Gaia
  ssd: OCZ Agility
  hdd: Samsung f3 spinpoint 1TB
  Κάρτα γραφικών: Asus 6850 Direct CU
  Τροφοδοτικό:Cooler Master GX 650W

   

  Αυτό το στάδιο σε ένα case review, είναι ίσως το πιο σημαντικό. Εδώ κρίνεται η χρηστικότητα ενός κουτιού και κατά κανόνα, εδώ βγάζει τα σημαντικότερα ελαττώματά του.
  Το κουτί δεν μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Ας δούμε όμως τα επιμέρους στάδια.

  Σε αυτό το κουτί ξεκινήσαμε κάπως ανάποδα απο ότι συνήθως λόγω της ιδιαιτερότητας του αφαιρούμενου motherboard tray.
  Αρχικά τοποθετήσαμε το τροφοδοτικό στη θέση του και κάνοντας μία δοκιμή με ένα από τα μακρύτερα τροφοδοτικά της αγοράς (μήκος 20 εκατοστά) είδαμε ότι έστω και οριακά το κουτί μπορεί να τα φιλοξενήσει.
   

   

  Cooler Master Haf XB case review Cooler Master Haf XB case review

   

  Στη συνέχεια με τον τρόπο που είδαμε στο βίντεο εγκαταστήσαμε τον ssd.
  Στις δέστρες πατώματος πιάσαμε τα καλώδια ενώ από τη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπουμε ότι πέρα απο αφαιρούμενο, το cage δίσκων είναι και μετατοπίσιμο. Κάτι που δε χρειάστηκε να κάνουμε.
   

  Cooler Master Haf XB case review

   

  To DVD πήρε και αυτό με τη σειρά του τη θέση του χρησιμοποιώντας τον tool free μηχανισμό εγκατάστασης, o οποίος θα θέλαμε να κρατάει πιο σταθερά τη συσκευή στη θέση της.
   

  Cooler Master Haf XB case review

   

  Αφού πιάσαμε τα καλώδια στις δέστρες και πριν τοποθετήσουμε το motherboard tray, φροντίσαμε να έχουμε στο μέσο των ανεμιστήρων τα βασικά καλώδια 24pin και 6pin, καθώς αν δεν γινόταν, τότε το πέρασμά τους μετά την εγκατάσταση του motherboard tray θα ήταν πονοκέφαλος.
   

   

  Cooler Master Haf XB case review Cooler Master Haf XB case review


   

  Την τοποθέτηση του motherboard tray την είδαμε στο βίντεο με τη διαφορά ότι εδώ εγκαταστήσαμε και τη ψύκτρα και το CPU cut out λειτούργησε υποδειγματικά.
  Σε αυτό εδώ το στάδιο μετρήθηκε και το μέγιστο ύψος αερόψυκτρας που μπορεί να μπει στο εσωτερικό του Cooler Master HAF XB και σε συνδυασμό με το εξόγκωμα της οροφής το μέτρο μας έδειξε 18 εκατοστά.
   

   

  Cooler Master Haf XB case review Cooler Master Haf XB case review

   

  Οι δέστρες στα πλαϊνά που συρταρώνεται το motherboard tray μας φάνηκαν αρκετά χρήσιμες.
   

  Cooler Master Haf XB case review


   

  Τέλος τη θέση της πήρε και η κάρτα γραφικών μας όπου αρχικά φάνηκε να υπάρχει ένα θέμα με τα 6pin PCI καλώδια. Όπως αποδείχθηκε όμως, το εξόγκωμα της οροφής έδωσε για μία ακόμα φορά τη λύση.
   

   

  Cooler Master Haf XB case review Cooler Master Haf XB case review

   

  Τέλος όλα έτοιμα για να προχωρήσουμε στις μετρήσεις μας.
   

   

  Cooler Master Haf XB case review Cooler Master Haf XB case review

   

  Μέτρηση θερμοκρασιών θορύβου και "στατικής" πίεσηςΑρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του υλικού που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του Cooler Master HAF XB.

  Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:
   

  • Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το OCCT ver. 4.4.0 και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK για τον συνολικό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, με Idle Periods 1 λεπτό και 5 λεπτά κατά την αρχή και το τέλος του test αντίστοιχα.
  • To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Furmark ver. 1.11.0 για 5 λεπτά σε ανάλυση 1280x760 και με επιλογές στα Options, Dynamic Backround και Burn in, ενώ το anti-aliasing έμεινε στο off.
  • Και ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν σε stock συχνότητες
  • H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
  • Τέλος η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 24°C

   

  Cooler Master Haf XB case review

   

  Στις θερμοκρασίες το Cooler Master HAF XB, μπορώ να πω ότι τα πήγε περίφημα, με εξαίρεση τις θερμοκρασίες στις θέσεις 3,5", κάτι που άλλωστε το περίμενα. Πλέον έχω αρχίσει και "μυρίζομαι" τα κουτιά που έχουν καλό airflow όπως σας είπα και στο προηγούμενο review.
  Ας το δούμε όμως απέναντι σε άλλα κουτιά και ας ξεκινήσουμε από την idle κατάσταση.
  Σε αυτό το στάδιο δε μπορούμε να δούμε και πολλά όπως είναι φυσικό αν και δείχνει μία τάση να κρατάει χαμηλές θερμοκρασίες. Δυστυχώς με επιβεβαίωσε στις θέσεις δίσκων. 

   

  stockidle cooler master haf xb.png

   

  Τι γίνεται όμως στο πραγματικό τεστ; Σε Load έδειξε να μη μασάει και να συναγωνίζεται κορυφαία κουτιά στο θέμα θερμοκρασιών σε κάρτα γραφικών αλλά και επεξεργαστή. Στους δίσκους όμως δυστυχώς συνεχίζει η ίδια κατάσταση. 

   

  stockload cooler master haf xb.png

   

  Το πήγαμε λίγο παραπάνω όμως και το σύστημα υπερχρονίστηκε. Ο επεξεργαστής μας ανέβηκε στα 4GHz και μάλιστα για να αυξήσουμε και άλλο την εκλυόμενη θερμότητά του, ανεβάσαμε το VCore. Βέβαια, το κρατήσαμε μέσα στα όρια που δίνει η Intel.
  Το Cooler Master HAF XB σε idle δείχνει να ακολουθεί, αν και με τους δίσκους να βαράνε κόκκινα. 

   

  ocidle cooler master haf xb.png

   

  Κατά το load του συστήματος επιβεβαίωσε τα αρχικά HAF με μόνο παράπτωμα τις θερμοκρασίες στις θέσεις 3,5". 

   

  ocload cooler master haf xb.png

   

  Τελευταίο εμπόδιο για το κουτί είναι οι μετρήσεις θορύβου. Το db meter μας, στάθηκε απέναντι από το κουτί πάνω σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Οι μετρήσεις έγιναν ξημερώματα με κλειστές πόρτες και παράθυρα, για να περιοριστούν όσο ήταν δυνατόν οι επιδράσεις από το περιβάλλον.
   

  Cooler Master Haf XB case review

   

  Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το παραπάνω db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40db, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43db, ενοχλητικό.
  Το κουτί ήταν πραγματικό αεροπλάνο. Είτε το σύστημα ήταν σε Idle είτε σε Load κατάσταση, ο θόρυβος ήταν πολύ παραπάνω από απλά αισθητός.
  Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στην απόλυτη ησυχία του δωματίου μας και πριν καν πατήσουμε το Power on του κουτιού, το db meter έδειξε 33,8dbΑ. Αυτό για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.

   

  57fba258f196f-noisecoolermasterhafxb.png

   

  Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι από το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) το αποτέλεσμα έδειξε θετική πίεση, κάτι απολύτως φυσιολογικό με δύο ανεμιστήρες εισαγωγής αέρα.

  Στήσιμο υδρόψυξης και μικρές παρεμβάσειςTo στήσιμο της υδρόψυξης δεν επιφύλασσε κάποιες εκπλήξεις καθώς οι επιλογές είναι περιορισμένες. Το μόνο που έγινε ήταν ουσιαστικά μια επιβεβαίωση του αν όντως μπορεί να φιλοξενήσει δύο ψυγεία.

  Στο θέμα του custom watercooling συστήματος της παρουσίασης, έχουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω.

  Το ψυγείο στο μπροστινό μέρος είναι 2x120mm, πάχους 30mm και έχει εγκατασταθεί με μία σειρά ανεμιστήρων.
  Το ψυγείο στο πίσω μέρος είναι 1x120mm, πάχους 45mm και έχει εγκατασταθεί με έναν ανεμιστήρα.

  Σαν παρατήρηση αυτό που έχουμε να πούμε είναι να μην επιλέξετε ψυγείο πάνω από 45mm στο μπροστινό μέρος, καθώς πέρα απο το περιορισμό στη κάρτα γραφικών σας, θα έχετε και θέμα με το πέρασμα του 24pin καλωδίου.

  Cooler Master Haf XB case review Cooler Master Haf XB case review

   

  Ο απολογισμός

  Cooler Master Haf XB case review

   

  Ένα ακόμα review έφτασε στο τέλος του και ένας ακόμα επίλογος, είναι έτοιμος να γραφτεί.
  Μετά από μία βιντεοπαρουσίαση, τις μετρήσεις θερμοκρασιών, θορύβου αλλά και πίεσης και τέλος με το στήσιμο μιας υδρόψυξης, ήρθε η ώρα να αναλύσει η γράφουσα τις σκέψεις της.

  Το σημερινό κουτί με άφησε με μια γλυκιά γεύση, ειδικά όταν είδα ότι η Cooler Master έβγαλε μία νέα έκδοση του κουτιού και διόρθωσε κάποιες από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Σίγουρα θα ήθελα να δω και άλλες διορθώσεις, άλλα είμαι από τα άτομα που πιστεύουν στο ένα βήμα τη φόρα.

  Το HAF XB αρχικά έδειξε ότι του αξίζουν τα αρχικά HAF (High Air Flow) τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα των θερμοκρασιών κάρτας γραφικών αλλά και επεξεργαστή. Θα ήθελα να δω και ένα ανεμιστήρα στο κάτω μέρος, έτσι ώστε οι μηχανικοί δίσκοι να μπορούν να κρατηθούν σε πολύ καλύτερες θερμοκρασίες καθώς δεν βοηθάει η θετική πίεση του κουτιού στο να δημιουργηθεί ένα ρεύμα στο κάτω διάζωμα. Εκεί άλλωστε ήταν η αχίλλειος πτέρνα του σημερινού κουτιού, μαζί με τους θορυβώδεις ανεμιστήρες. Τους δεύτερους -όπως είδαμε στη σημερινή παρουσίαση- η εταιρία τους αντικατέστησε στην νέα έκδοση του κουτιού -aka EVO- αλλά το πρώτο θέμα, κατά τη γνώμη μου και χωρίς να έχω δει το νέο κουτί, θα παραμένει.

  Μου άρεσε πολύ το αφαιρούμενο motherboard tray. Είναι ένα χαρακτηριστικό που δε το βλέπουμε συχνά και όταν το βλέπουμε, απλά το επικροτούμε.

  Επίσης μου άρεσε το hot swap στη πρόσοψη, καθώς πολλοί από εμάς θέλουμε άμεση πρόσβαση στους δίσκους μας και φυσικά οι χειρολαβές στο πλάι που κάνουν τη μεταφορά του παιχνίδι.

  Μου άρεσαν οι πολλές δέστρες στο κάτω μέρος και σε συνδυασμό με τα πολλά δεματικά με τα οποία εξοπλίζει η εταιρία το κουτί, έκαναν το cable management εύκολη υπόθεση.

  Πράγματα τα οποία θα ήθελα να δω διαφορετικά είναι σίγουρα κάποια φίλτρα αέρα στα πλαϊνά, περισσότερες θέσεις για ανεμιστήρες στην οροφή, επιτέλους κάποιες χειρόβιδες είτε πλαστικές, είτε εξοπλισμένες με ροδέλες για τη προστασία της βαφής και σίγουρα περισσότερες θέσεις για 3,5" δίσκους, αλλά και πιο ήσυχους ανεμιστήρες. Κακά τα ψέματα έξι θέσεις για 2,5" δίσκους είναι ακόμα περιττές. Εδώ βέβαια στη νέα έκδοση του κουτιού, έχουμε και τη διόρθωση, καθώς θα μπορέσουμε στο εσωτερικό να εγκαταστήσουμε έως και τέσσερις δίσκους 3,5" και θα είναι εξοπλισμένο το κουτί με πιο ήσυχους ανεμιστήρες.

  Κλείνοντας το Cooler Master HAF XB κοστίζει 94,64€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ -τη στιγμή που γράφεται το παρόν review- και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματά του αναφέρονται παρακάτω:

  Πλεονεκτήματα
   

  • Καλή ποιότητα βαφής και κατασκευής.
  • Αφαιρούμενο motherboard tray.
  • Χειρολαβές για εύκολη μεταφορά.
  • Αρκετός χώρος για την εγκατάσταση οποιασδήποτε αερόψυκτρας και κάρτας γραφικών.
  • Μεγάλο Backplate CPU cut out.
  • Πολύ καλές θερμοκρασίες σε κάρτα γραφικών αλλά και επεξεργαστή.
  • Tool free μηχανισμοί για την εγκατάσταση του Hardware.
  • Hot swap στη πρόσοψη.
  • Μαύρα καλώδια στο front panel, αλλά και στους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες.
  • Έτοιμοι χώροι για το στήσιμο υδρόψυξης.
  • Αναλυτικό manual.
  • Δυνατότητα επιλογής έκδοσης με παράθυρο.
  • Αρκετά δεματικά καλωδίων στα παρελκόμενα.

   

  Μειονεκτήματα

   

  • Απουσία φίλτρων στα πλαϊνά.
  • Καθόλου ικανοποιητικές θερμοκρασίες στους σκληρούς δίσκους.
  • Θορυβώδεις προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες.
  • Θα θέλαμε περισσότερες θέσεις 3,5" (πράγμα που διορθώθηκε).
  • Περισσότερες επιλογές για ανεμιστήρες στο top panel.
  • Ο μηχανισμός στις θέσεις 5,25" δεν συγκρατεί τη συσκευή σταθερά.
  • θα θέλαμε και μερικές θύρες USB 2.0 στο front panel.

   

  Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που απέσπασε το Cooler Master HAF XB δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:
   

  cooler-master-haf-xb.png?m=1383083510

   

  karmen1983 29/10/2013

   

  Ευχαριστούμε θερμά τη Cooler Master, για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

  Συντελεστές Review
  Reviewers: karmen1983
  Photographers: karmen1983
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:Select
  Χρηστικότητα:Select
  Ποιότητα:Select
  Επιδόσεις:Select
  Γραφικά:Select
  Ήχος:Select
  Gameplay:Select
  Αντοχή στο Χρόνο:Select
  Απόδοση/Τιμή:Select
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.