Jump to content
 • Phanteks Enthoo EVOLV Micro Tower Chassis


   Share

  Πρόλογος

   

  Περίπου ένας χρόνος έχει περάσει από την κυκλοφορία του πρώτου κουτιού της Phanteks το Enthoo Primo και το δυναμικό ξεκίνημα που έκανε η εταιρία, συνεχίστηκε με τα Enthoo Pro και Enthoo Luxe, τα οποία είδαμε πριν λίγους μήνες να ποζάρουν στο φωτογραφικό μας φακό. Σήμερα σειρά παίρνει ένα νέο μέλος της οικογένειας το οποίο ονομάζεται Enthoo EVOLV και είναι το πρώτο κουτί από την κατασκευάστρια το οποίο δεν παίρνει ATX μητρικές.

   

  Είναι ένα micro ATX κουτί, το οποίο διαθέτει χοντρά κομμάτια αλουμινίου στο εξωτερικό του μέρος, δύο χρωματικές εκδοχές, δύο ανεμιστήρες προεγκατεστημένους, έξυπνα side panels, πλαϊνό παράθυρο, καλύπτρες, θέσεις για εγκατάσταση ψυγείων, κυλινδρικών reservoir αλλά και αντλίας για το στήσιμο custom υδρόψυξης και αρκετά άλλα, τα οποία όμως καλό είναι να τα δούμε στη συνέχεια και να μη τα πούμε όλα από την πρώτη σελίδα.

   

  Σίγουρα όμως είναι ένα προϊόν το οποίο θα κινήσει το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού για αρκετούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι η Phanteks έχει καταφέρει να δώσει πολύ καλά προϊόντα σε εξαιρετικές τιμές για να μη πούμε απίστευτες. Ένας άλλος λόγος είναι ότι το κουτί είναι το πρώτο "μικρό" της εταιρίας και σίγουρα θα μπει στη λίστα κάποιων που αναζητούν κάτι πιο μικρό και ευέλικτο. Τέλος, χοντρά κομμάτια αλουμινίου με προτεινόμενη τιμή περίπου 120€ δε νομίζουμε να μη σας έβαλε σε σκέψεις σαν συνδυασμός.

   

  Πάμε λοιπόν μαζί να δούμε τι λέει το νέο Phanteks Enthoo EVOLV....

   

  gallery_33144_829_116183.jpg

   

  Χαρακτηριστικά
  Αρχικά, μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του κουτιού, τα οποία παρατίθενται στην παρακάτω φωτογραφία.

   

  gallery_33144_829_253428.jpg


  To κουτί διατίθεται σε δύο χρωματικές εκδοχές. Την μαύρη -η οποία είναι και αυτή του κουτιού της παρουσίασης- και τη λευκή. Η εγγύηση είναι πενταετής και η προτεινόμενη τιμή από τη κατασκευάστρια είναι € 119,90/ £99.99 για τη μαύρη έκδοση (PH-ES314E_BK) και € 129,90 / £109.99 για τη λευκή (PH-ES314E_WT).
  Τη στιγμή που γράφεται η παρουσίαση, το προϊόν είναι διαθέσιμο στον Ελληνικό χώρο με τιμή εκκίνησης 132.82 € για τη μαύρη έκδοση και 143.36 € για τη λευκή.

   

   

  phanteks enthoo evolv colors


  Παρακάτω μπορείτε να δείτε και ένα σύντομο βίντεο που ανέβασε η κατασκευάστρια στο κανάλι της στο youtube και αφορά φυσικά το Enthoo EVOLV.

   

   

   

  Συσκευασία και περιεχόμενα

   

  Η συσκευασία του Enthoo Evolv είναι μετρίων διαστάσεων και το χρώμα που κυριαρχεί πάνω της, είναι το μαύρο. Στις δύο μεγάλες πλευρές, διακρίνουμε φωτογραφίες από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό του κουτιού, ενώ στις μικρές, υπάρχουν τα χαρακτηριστικά, όπως και ένα Barcode με κωδικό προϊόντος, το οποίο μας προϊδεάζει για το χρώμα του κουτιού στο εσωτερικό της συσκευασίας.

   

  IMG 8809 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8810 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  IMG 8811 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8812 phanteks enthoo evolve case review micro ATX


  Το κουτί στο εσωτερικό της συσκευασίας είναι προστατευμένο με δύο μεγάλα κομμάτια φελιζόλ, για να απορροφήσουν τυχόν χτυπήματα και μία νάιλον σακούλα για να κρατηθεί η σκόνη μακριά, αλλά και να αποτραπούν τυχόν γρατσουνιές.

   

  IMG 8813 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Τα παρελκόμενα του κουτιού είναι όλα μαζί τακτοποιημένα μέσα σε ένα μικρό χαρτονένιο κουτί...

   

  IMG 8825 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  ...Το οποίο μόλις το ανοίξουμε, αντικρίζουμε πρώτο-πρώτο το εγχειρίδιο χρήσης του κουτιού το οποίο είναι γραμμένο σε επτά γλώσσες μη συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής. Για να το δείτε σελίδα-σελίδα κάντε κλικ εδώ.

   

   

  IMG 8826 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Αμέσως μετά, βλέπουμε μία μικρή ταμπακιέρα η οποία έχει στο εσωτερικό της τακτοποιημένες όλες τις βίδες, της οποίες και θα χρειαστούμε κατά την εγκατάσταση του hardware.

   

  IMG 8827 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8828 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Μέσα σε μία μικρή σακουλίτσα βρήκαμε επίσης δύο Hook-N-Loop, έξι δεματικά καλωδίων και τρία LEDs χρώματος μπλε, πράσινο και κόκκινο.

   

  IMG 8831 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Τα παρελκόμενα δεν έχουν τελειωμό και συνεχίζουμε με ένα bracket για αντλία, το οποίο είναι εξοπλισμένο με λαστιχένιες επενδύσεις για να απορροφήσει τους κραδασμούς. Στο βάθος στη δεύτερη φωτογραφία που ακολουθεί, βλέπουμε ένα γνωστό πρόβλημα βαφής, το οποίο κάνει και εδώ την εμφάνισή του και μας προϊδεάζει ότι το πρόβλημα στη γραμμή παραγωγής (τουλάχιστον για τα παρελκόμενα) δε φαίνεται να έχει λυθεί...

   

  IMG 8829 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8830 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Κλείνοντας με τα παρελκόμενα, αφήσαμε για το τέλος ένα Bracket για συσκευές 5,25".

   

  IMG 8832 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8833 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  Εξωτερικό μέρος

   

  Αφήσαμε στην άκρη την κούτα και τα παρελκόμενα και πλέον προχωράμε στη πρώτη μας γνωριμία με το Phanteks Enthoo Evolv. Αρχικά εντύπωση προκαλεί το μαύρο σαγρέ που έχουν επιλέξει στη βαφή του κουτιού. Αμέσως μετά, η απλότητα, οι καθαρές επιφάνειες και το πλαϊνό παράθυρο. Με τη πρώτη ματιά δείχνει να απουσιάζει το front panel, αλλά με μία δεύτερη, το εντοπίζουμε στο δεξιό πλαϊνό. Not sure if serious Phanteks...

   

  IMG 8815 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8814 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Για πάμε να τα δούμε ένα-ένα ξεκινώντας από την πρόσοψη του κουτιού, η οποία αποτελείται από ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινίου, χωρίς να υπάρχει κάποια διάτρητη λαμαρίνα, κάτι που συνηθίζεται στα περισσότερα κουτιά, αλλά έχει απλά δύο τσακίσματα στο επάνω και στο κάτω μέρος. Περιμετρικά, υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για να ανασάνει ο ανεμιστήρας που βρίσκεται στη πρόσοψη.

   

  IMG 8816 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Στο κάτω μέρος διακρίνουμε ένα ημιδιάφανο κομμάτι από plexiglass, στο εσωτερικό του οποίου όπως θα δούμε και λίγο παρακάτω κρύβεται ένα LED.

   

  IMG 8817 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Το αλουμινένιο κομμάτι αφαιρείται εύκολα απλά τραβώντας το και στο εσωτερικό της πρόσοψης βλέπουμε με μία πρώτη ματιά έναν 200mm ανεμιστήρα εισαγωγής, ένα κομμάτι φίλτρο και επάνω μία χειρολαβή.
  Στην αθέατη πλευρά του αλουμινένιου τμήματος, βλέπουμε τα pins κουμπώματος, ένα λευκό πλαστικό κομμάτι μέσα από το οποίο θα οδηγηθεί το φως από το LED της πρόσοψης και το πάχος του υλικού δείχνει εντυπωσιακό, μιας και το παχύμετρο έδειξε 3mm.

   

  IMG 8818 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8819 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  IMG 8820 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8821 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Ωραία η βαφή, ωραίο το αλουμίνιο, ωραία και η πρέσα που το έκοψε. Οι λίμες της Phanteks όμως, είχαν πάρει ρεπό από ότι φαίνεται και τα γυαλόχαρτα, άδεια από τη σημαία. Ενώ η ποιότητα είναι κορυφαία -κάτι που φαίνεται και στις φωτογραφίες εξάλλου- η λεπτομέρεια ξέφυγε και το κομμάτι αλουμινίου έμεινε χωρίς περιποίηση στο σημείο κοπής.

   

  IMG 8822 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Το κομμάτι που είδαμε λίγο πριν στο εσωτερικό της πρόσοψης έχει στο επάνω μέρος μία χειρολαβή για να το τραβήξουμε και να το αφαιρέσουμε και κάτω πέρα από το φίλτρο -το οποίο δεν είναι αφαιρούμενο- έχει μία εγκοπή για να επιτρέψει στο LED, να φωτίσει τη μικρή γραμμή που είδαμε στο αλουμινένιο τμήμα της πρόσοψης.

   

  IMG 8835 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8834 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Τραβήξαμε τη χειρολαβή και πλέον έχουμε πάρει και το δεύτερο τμήμα της πρόσοψης στα χέρια μας. Όπως ήδη αναφέραμε το φίλτρο δεν είναι αφαιρούμενο, οπότε πλένετε όλο το πλαστικό κομμάτι, μόλις σας πιάσει κρίση καθαριότητας.

   

  IMG 8836 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Στο εσωτερικό του πλαστικού πέρα από τους πλαστικούς πίρους κουμπώματος, βλέπουμε και ένα ακόμα πλαστικό τμήμα, το οποίο το συγκρατούν δύο κλιπς στη θέση του. Στη περίπτωση που θελήσετε λοιπόν να εγκαταστήσετε δύο ανεμιστήρες 120mm ή 140mm στη πρόσοψη, καλό είναι να το αφαιρέσετε για να ανασάνει ο επάνω με άνεση.

   

  IMG 8837 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8838 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Και κάπως έτσι έχουμε απεριόριστη θέα στο εσωτερικό της πρόσοψης του κουτιού. Στο επάνω μέρος, διακρίνουμε γρίλιες αέρα, καθώς και τις υποδοχές όπου κουμπώνουν τα τμήματα που αφαιρέσαμε και στο κάτω μέρος, τον ανεμιστήρα 200mm, ο οποίος συνοδεύει το κουτί.

   

  IMG 8839 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  IMG 8840 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8841 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Ο ανεμιστήρας διαθέτει μαύρο σώμα και κατάλευκη φτερωτή, με την τελευταία να έχει ειδικές διαμορφώσεις ώστε να σπρώξει περισσότερο αέρα στο εσωτερικό.

   

  IMG 8842 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Αρκετά πράγματα είδαμε στη πρόσοψη και είναι καιρός για τη πρώτη στροφή, όπου αντικρίζουμε το αριστερό πλαϊνό με το plexi παράθυρο. Το παράθυρο, έχει τέτοιο μέγεθος ώστε να κρύβει τα cage δίσκων στα δεξιά και στο κάτω μέρος του, να φαίνεται το τροφοδοτικό αλλά και το σήμα της κατασκευάστριας.

   

  IMG 8843 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Ώρα για μία βόλτα στα μετόπισθεν...

   

  IMG 8844 phanteks enthoo evolve case review micro ATX


  Όπου στο επάνω μέρος διακρίνουμε τις ίδιες γρίλιες με αυτές που είδαμε λίγο πριν στο πάνω μέρος του εσωτερικού της πρόσοψης, βιδωμένους πάνω στο σκελετό του κουτιού δύο μεντεσέδες (υπάρχει άλλο ένα ζευγάρι στο κάτω μέρος), θέση για I/O shield, θέση για ανεμιστήρα 120mm ή 140mm (περιλαμβάνεται) με δυνατότητα κατακόρυφης μετατόπισης, τέσσερις PCI θέσεις που υποδηλώνουν ότι το κουτί μπορεί να δεχθεί έως micro ATX μητρικές και διάτρητο τμήμα στα δεξιά τους, για να συμβάλει στη καλύτερη ψύξη της κάρτας γραφικών.

   

  IMG 8845 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8846 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Τέρμα κάτω είναι η θέση για το τροφοδοτικό η οποία είναι εξοπλισμένη με ένα φίλτρο αέρα πολύ καλής ποιότητας.

   

  IMG 8847 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8848 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Πάμε σε ένα σημείο του κουτιού όπου πρέπει να το πω ότι με άφησε με το στόμα ανοικτό ο σχεδιαστής. Δε μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς είχε στο μυαλό του και τοποθέτησε στο δεξιό πλαϊνό power & reset κουμπιά και μάλιστα κάτω κάτω τις θύρες USB3.0 και τα jacks για τον ήχο.
  Η θέση είναι εντελώς άβολη για πολλούς λόγους. Αρχικά οι περισσότεροι χρήστες που έχουν τα κουτιά τους επάνω σε γραφείο τα έχουν από τη δεξιά τους πλευρά, συν το γεγονός ότι καμιά φορά υπάρχει και τοίχος στα δεξιά. Αν λοιπόν αυτός ο χρήστης πάρει το σημερινό κουτί θα πρέπει να το τραβάει και να το αφήνει λοξά για όσο έχει επάνω ένα USB stick για παράδειγμα και μόλις θα τελειώσει, να επαναφέρει το κουτί στη θέση του.
  Ένας άλλος λόγος είναι, ότι κάποιοι χρήστες έχουν τα κουτιά στο πάτωμα. Άλλοι στα δεξιά του γραφείου και άλλοι ακριβώς κάτω από το γραφείο τους. Αν και πάλι επιλέξουν τη δεξιά μεριά τότε θα έχουν το ίδιο θέμα συν το γεγονός ότι θα πρέπει να κάνουν και καμιά μετάνοια για να τα καταφέρουν να συνδέσουν μία συσκευή.
  Ειλικρινά, ενώ το κουτί φαίνεται μέχρι στιγμής αρκετά προσεγμένο αυτή η επιλογή το καθιστά ακατάλληλο για μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού. Μάλλον η Phanteks θα πρέπει να πει μερικά λόγια στο τμήμα σχεδιασμού της.
  Η μόνη λογική εξήγηση για την επιλογή αυτή είναι το γεγονός να θέλανε να κρατήσουν "καθαρές" την πρόσοψη και την οροφή του κουτιού από επιπλέον κοψίματα. Για χάρη της ομορφιάς όμως, χάνεται η χρηστικότητα...

   

  IMG 8849 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  IMG 8850 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG_8851_phanteks_enthoo_evolve_case_review_micro_ATX.jpg

   

  Η οροφή του κουτιού ακολουθεί την ίδια σχεδιαστική γραμμή με αυτή της πρόσοψης. Και εδώ το αλουμίνιο δεν έχει μεγάλα διάτρητα τμήματα και μόνο στα πλαϊνά του, υπάρχουν οκτώ συνολικά μικρές οπές με κολλημένη στο εσωτερικό διάτρητη λαμαρίνα.
  Εδώ καλό είναι να σας δώσουμε μία συμβουλή για να μην έχετε μικροατυχήματα. Το κουτί δεν έχει κάποιο σημείο να πιαστεί και να μεταφερθεί εύκολα. Αυτόματα τα χέρια κάποιου πάνε στις άκρες της οροφής και νιώθοντας εμπιστοσύνη στο χοντρό αλουμίνιο πάει για να το σηκώσει. Αμ δε όμως. Αν κάνετε κάτι τέτοιο το κουτί δε θα το σηκώσετε, τουλάχιστον όχι για πολύ μιας και η οροφή θα ξεκουμπώσει από το επάνω μέρος. Εσείς θα μείνετε με την οροφή στα χέρια και το κουτί θα υποταχθεί στο νόμο της βαρύτητας.

   

  IMG_8857_phanteks_enthoo_evolve_case_review_micro_ATX.jpg

  IMG_8855_phanteks_enthoo_evolve_case_review_micro_ATX.jpg

   

  Αφού τη πάθαμε που τη πάθαμε και μείναμε με την οροφή στα χέρια ας τη δούμε κιόλας. Αρχικά να πούμε ότι το υλικό είναι και εδώ αλουμίνιο πάχους 3mm όπως άλλωστε και η πρόσοψη του κουτιού που είδαμε λίγο πριν. Εσωτερικά τώρα υπάρχει ένα παράδοξο. Όπως είδαμε πριν, στην οροφή, μπροστά αλλά και πίσω, υπάρχουν γρίλιες για να αποδράσει ή να μπει στο εσωτερικό αέρας, ανάλογα τη πίεση του κουτιού ή τη φορά των ανεμιστήρων που θα συνδέσουμε στην οροφή. Από το εσωτερικό της οροφής όμως φαίνεται ότι η μία από τις δύο γρίλιες είναι καθαρά διακοσμητική, μιας και ένα πλαστικό "φράγμα" δεν επιτρέπει στον αέρα, είτε να αποδράσει, είτε να εισχωρήσει στο κουτί.
  Βέβαια ενώ με μία πρώτη ματιά φαίνεται παράδοξο, με μία δεύτερη λύνεται αμέσως η απορία, του γιατί έκανε κάτι τέτοιο η κατασκευάστρια. Το "φράγμα" είναι απο τη μεριά της πρόσοψης. Αν δεν έκλειναν τους αεραγωγούς, ο αέρας που θα πήγαινε να αποδράσει, θα ανακυκλωνόταν από τον ανεμιστήρα 200mm εισαγωγής που βρίσκεται στη πρόσοψη του κουτιού.

   

  IMG_8903_phanteks_enthoo_evolve_case_review_micro_ATX.jpg

  IMG_8905_phanteks_enthoo_evolve_case_review_micro_ATX.jpg

   

  IMG_8904_phanteks_enthoo_evolve_case_review_micro_ATX.jpg

  IMG_8906_phanteks_enthoo_evolve_case_review_micro_ATX.jpg

   

  Όμορφη η οροφή, καιρός να πάμε και στο κάτω μέρος να δούμε τι γίνεται...

   

  IMG_8858_phanteks_enthoo_evolve_case_review_micro_ATX.jpg

   

  Αρχικά αριστερά βλέπουμε το ένα πόδι του κουτιού, που εκτείνεται σε όλο του το πλάτος και αμέσως μετά, τις γρίλιες από όπου θα αναπνεύσει ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού. Προς τη μεριά της πρόσοψης έχουμε ένα ζευγάρι από βίδες που μας υποδηλώνει ότι μάλλον το cage δίσκων είναι αφαιρούμενο, λίγο πιο δεξιά ειδικές εγκοπές όπου θα μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε το pump bracket και τέρμα δεξιά, το δεύτερο πόδι του κουτιού.
  Και τα δύο πόδια είναι βιδωμένα επάνω στο κουτί και εξοπλισμένα με λαστιχένιες επενδύσεις για τους γνωστούς λόγους.

   

  IMG_8859_phanteks_enthoo_evolve_case_review_micro_ATX.jpg

  IMG_8860_phanteks_enthoo_evolve_case_review_micro_ATX.jpg

   

  IMG_8861_phanteks_enthoo_evolve_case_review_micro_ATX.jpg

   

  Εσωτερικό μέρος

   

  Αρκετά είδαμε στο εξωτερικό, προσεγμένη δουλειά σε πολλά σημεία από την κατασκευάστρια. Αλουμίνιο 3mm σχεδόν παντού, καιρός τώρα να μπούμε και στα ενδότερα. Στο EVOLV δε χρειάζεται να ξεβιδώσετε κάποια χειρόβιδα για να αφαιρέσετε το πλαϊνό. Αρκεί ένα τράβηγμα από μπροστά και για τα δύο πλαϊνά για να σας πάρει μία "αγκαλιά" το κουτί.

   

  IMG_8862_phanteks_enthoo_evolve_case_review_micro_ATX.jpg

   

  Τα πλαϊνά είναι επίσης κατασκευασμένα από αλουμίνιο 3mm πάχους και αν θελήσετε να τα αφαιρέσετε αρκεί να τα ανοίξετε μέχρι το σημείο που δε θα τα ενοχλεί το αλουμίνιο της οροφής. Εκείνη τη στιγμή μπορείτε να τα τραβήξετε προς τα πάνω και να τα πάρετε στα χέρια σας.

   

  IMG 8863 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  IMG 8864 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8865 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Εσωτερικά του πλαϊνού βλέπουμε ότι το plexi έχει πιαστεί με μαύρες βίδες και επίσης, βλέπουμε τους επτά συνολικά μεταλλικούς πίρους κουμπώματος του πλαϊνού.

   

  IMG 8866 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  IMG 8867 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8868 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Πρώτη ματιά στο εσωτερικό, το οποίο θυμίζει αρκετά όσα προϊόντα της εταιρίας έχουμε δει μέχρι στιγμής. Ο λόγος; Οι έτοιμες καλύπτρες φυσικά στη θέση για το τροφοδοτικό, αλλά και στη θέση που είναι συνήθως οι θέσεις 5.25", αλλά και οι δίσκοι. Μία ακόμα όμορφη πινελιά είναι το σπογγοειδές υλικό περιμετρικά του κουτιού, το οποίο θα απορροφήσει τυχόν κραδασμούς από το πλαϊνό.

   

  IMG 8869 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8872 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Ξεκινάμε από χαμηλά και πάμε προς τα πάνω. Αρχικά στη θέση για το τροφοδοτικό υπάρχει ένα άνοιγμα, για να φαίνεται το τροφοδοτικό και φυσικά ο κατασκευαστής του.

   

  IMG 8870 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Πάμε στην άλλη καλύπτρα, όπου αρχικά βλέπουμε δύο θέσεις για 2.5" και μία θέση για 3.5" δίσκο. Επίσης, υπάρχουν αρκετές οπές όπως μπορείτε να δείτε, οι οποίες εξυπηρετούν στο να εγκατασταθεί κάποιο κυλινδρικό reservoir. Όλα στο πιάτο τα δίνει και πάλι η Phanteks.
  Για να αφαιρεθεί η καλύπτρα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεβιδώσουμε τέσσερις βίδες. Το υλικό κατασκευής είναι αλουμίνιο 3mm και για τη καλύπτρα και στο μόνο που διαφωνούμε και πάλι, είναι ότι την αφήσανε απεριποίητη στα σημεία κοπής.

   

  IMG 8871 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  phanteks enthoo evolv cover plate mounting holes

   

  IMG 8873 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8874 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Στο επάνω μέρος της καλύπτρας του τροφοδοτικού, υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα με διάτρητη λαμαρίνα για να μην εγκλωβίζεται ο αέρας κάτω από αυτήν, κάτι που είχαμε εντοπίσει σαν πρόβλημα σε προηγούμενα κουτιά της κατασκευάστριας. Πιο δεξιά βλέπουμε τέσσερις βίδες και δύο χειρόβιδες, που θα δούμε αργότερα τι ακριβώς κάνουν.

   

  IMG 8876 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Στο εσωτερικό της πρόσοψης πλέον μπορούμε να δούμε το μοντέλο του ανεμιστήρα το οποίο είναι PH-F200SP με στοιχεία λειτουργίας 12V και 0,20A. Επίσης βλέπουμε και τις διαμορφώσεις για την εγκατάσταση 120mm, αλλά και 140mm ανεμιστήρων.

   

  IMG 8878 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Ας πιάσουμε ταβάνι και ας ρίξουμε τη πρώτη ματιά στο εσωτερικό της οροφής, όπου ακριβώς από πάνω, είναι το μασίφ κομμάτι αλουμινίου που είδαμε αναλυτικά, κατά τη πλοήγησή μας στο εξωτερικό του κουτιού. Στην οροφή ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει είτε 2x120mm, είτε 2x140mm ανεμιστήρες. Οι διαμορφώσεις είναι τέτοιες ώστε να μπορείτε να εγκαταστήσετε τον ή τους ανεμιστήρες, όσο γίνεται πιο μακριά από την μητρική και επίσης, να τους μετατοπίσετε είτε προς την πρόσοψη, είτε προς το πίσω μέρος.
  Ένα μέγεθος που μας αρέσει να δίνουμε σε κάθε review είναι η απόσταση της οροφής από τον πρώτο αποστάτη, όπου το μέτρο μας έδειξε 7cm.

   

  IMG 8879 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8880 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Πάμε στο πίσω μέρος όπου θα σας θυμίσουμε δύο σημεία. Το ένα έχει να κάνει με τα παρελκόμενα και το δεύτερο με το πάνω μέρος της πίσω πλευράς του κουτιού. Στα παρελκόμενα είχαμε βρει ένα 5,25" bracket και στο πίσω μέρος είχαμε δει ένα κομμάτι μέταλλο στερεωμένο με δύο βίδες επάνω στο κουτί.

   

  IMG 8832 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8845a phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Καλά καταλάβατε, είναι η θέση πάνω από τον πίσω ανεμιστήρα εξαγωγής και προορίζεται για μία συσκευή 5,25" η οποία θα είναι προσβάσιμη όμως από το πίσω μέρος του κουτιού. Το πως θα φτάνει ο χρήστης σε αυτήν, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Επίσης βάζοντας ένα DVD για παράδειγμα σε αυτή τη θέση ίσως δημιουργηθούν άλλα προβλήματα πχ μία θέση λιγότερη για ανεμιστήρα στην οροφή, ίσως δυσκολία στη τακτοποίηση των καλωδίων μιας και θα είναι κοντά στη ψύκτρα κλπ. Όλα αυτά μένει να τα δούμε όμως στην πράξη και κατά την εγκατάσταση του συστήματος.
  Κάτω από αυτή τη θέση λοιπόν έχουμε τη θέση για το I/O shield, έναν ανεμιστήρα 140mm εξαγωγής αέρα και ακόμα πιο κάτω τα τέσσερα διάτρητα PCI brackets.

   

  IMG 8881 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Ήρθε η ώρα για μια ματιά στη καρδιά του Motherboard tray, όπου βλέπουμε ένα μεγάλο cpu cut out, grommets στις θέσεις για το πέρασμα των καλωδίων, προεγκατεστημένους τους αποστάτες και οπές στο κάτω μέρος για να περαστούν τα καλώδια του front panel.

   

  IMG 8916 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

   

  Ας πάμε πίσω από το Motherboard tray... Αυτό για να γίνει αφαιρούμε και το δεξιό πλαϊνό, με την ίδια διαδικασία που κάναμε και στο αριστερό. Πριν δούμε όμως το πίσω μέρος, αξίζει μία ματιά στο ίδιο το πλαϊνό. To πάχος του αλουμινίου είναι στα 3mm και επάνω του βλέπουμε το εσωτερικό των κουμπιών power και reset, όπως και τις οπές από όπου θα διέλθουν οι θύρες USB3.0 αλλά και τα jacks για τον ήχο.
  Αξίζει να δούμε από λίγο κοντά όμως αυτές τις οπές. Το αλουμίνιο είναι αρκετά χοντρό οπότε φρεζαρίστηκαν κατάλληλα, έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες οι θύρες και φυσικά πλήρως λειτουργικές. Αν δεν γινόταν αυτό, δε θα κούμπωνε σωστά ένα USB stick για παράδειγμα. Πέρα όμως από αυτό το λόγο, ο βασικός λόγος σχολιασμού των οπών, είναι το κόστος κατασκευής. Πλέον δε κατεβαίνει απλά μία πρέσα και κόβει το πλαϊνό, αλλά γίνονται διαμορφώσεις με φρέζα, κάτι που κοστίζει όπως θα ξέρετε οι περισσότεροι.

   

  IMG 8882 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8883 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  IMG 8884 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8885 phanteks enthoo evolve case review micro ATX


  Το εξερευνήσαμε το πλαϊνό και είναι ώρα να το αφήσουμε σε μία άκρη και να δούμε τι γίνεται στο πίσω μέρος του motherboard tray. Αρχικά βλέπουμε αρκετές πλακέτες, Grommets για τη διέλευση των καλωδίων, Velcro για το πιάσιμο τους, θέση για ssd στο πίσω μέρος και δύο θέσεις δίσκων κάτω αριστερά.

   

  IMG 8886 phanteks enthoo evolve case review micro ATX


  Ας ξεκινήσουμε από κάτω και προς τα πάνω και ας βάλουμε αρχή από το cage δίσκων. Το EVOLV δεν έχει κάποια διαφορά στο σχεδιασμό των συρταριών από τα δύο του αδέρφια που είδαμε σε προηγούμενες παρουσιάσεις. Τα συρτάρια είναι έξυπνα σχεδιασμένα και πρωτοτυπούν σε σχέση με τα κλασικά, όπου πρέπει να λυγίσεις το συρτάρι για να εγκαταστήσεις το δίσκο. Στο εσωτερικό τους φέρουν δύο πίρους ευθυγράμμισης του δίσκου και μόλις αυτός πάρει θέση, αρκεί να κλείσουμε τα δύο πλαϊνά τα οποία έχουν πάνω τους τους πίρους συγκράτησης.

   

  IMG 8892 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  IMG 0010 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 0011 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  IMG 0012 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 0013 phanteks enthoo evolve case review micro ATX


  Αμέσως μετά πάμε και σε μία θέση για ssd στο πίσω μέρος. Το bracket μπορείτε να το μετατοπίσετε στη θέση που υπάρχει στα δεξιά, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς θα προτιμούσαμε και ένα δεύτερο bracket, μιας και υπάρχει έτοιμη η υποδοχή.

   

  IMG 8891 phanteks enthoo evolve case review micro ATX


  Σειρά στη περιγραφή παίρνουν οι πλακέτες οι οποίες είναι τρεις συνολικά στο πίσω μέρος του motherboard tray. Οι δύο πρώτες εικόνες είναι από το γνώριμο πλέον PWM hub της Phanteks, που το έχουμε δει και στα προηγούμενα προϊόντα της κατασκευάστριας που σας έχουμε παρουσιάσει. Το Hub τροφοδοτείται από ένα power sata το οποίο το συνδέετε στο τροφοδοτικό σας.

   

  IMG 8887 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8890 phanteks enthoo evolve case review micro ATX


  Οι επόμενες είναι από τις δύο πλακέτες που αποτελούν το "front" panel του κουτιού και παρακάτω υπάρχει και φωτογραφία από τις καλωδιώσεις.

   

  IMG 8889 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8888 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  IMG 8893 phanteks enthoo evolve case review micro ATX


  Αυτά και με το εσωτερικό σε ένα γρήγορο πέρασμα που κάναμε. Πάμε να δούμε κάποια σημεία του κουτιού, λίγο πιο αναλυτικά...

   

  Εις Βάθος

   

  Η εις βάθος περιγραφή θα ξεκινήσει από κάποιες λεπτομέρειες στη πρόσοψη του κουτιού, αφού αφαιρέσουμε τον ανεμιστήρα 200mm εισαγωγής αέρα.
  Όπως βλέπετε από τις δύο φωτογραφίες που ακολουθούν, ενώ ο 200άρης ανεμιστήρας σαρώνει και τα δύο συρτάρια για δίσκους 3,5", αν επιλέξετε να εγκαταστήσετε 2x120mm στην πρόσοψη τότε οριακά ο ανεμιστήρας θα σαρώσει το επάνω cage δίσκων.

   

  IMG 8895 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8896 phanteks enthoo evolve case review micro ATX


  Μιας και έχουμε αφαιρέσει, πλαϊνά, πρόσοψη και πλαστικά ας δούμε λίγο από κοντά μία διαμόρφωση. Αυτό που βλέπεται στη παρακάτω φωτογραφία είναι ένα αυλάκι το οποίο έγινε στο αλουμίνιο με στόχο το πλαϊνό να κουμπώσει και να έρθει όπως λέμε πρόσωπο με το αλουμίνιο που βλέπουμε, έτσι ώστε η αισθητική να κρατηθεί σε ψηλά επίπεδα. Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και στην αισθητική αλλά και στο θέμα του κόστους κατασκευής.

   

  IMG_8908_phanteks_enthoo_evolve_case_review_micro_ATX.jpg


  Στο κάτω μέρος και δεξιά εντοπίζουμε το LED φωτισμού το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί με ένα από αυτά που παρέχει η εταιρία στα παρελκόμενα του κουτιού. Προεγκατεστημένο είναι ένα λευκό LED.

   

  IMG 8902 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8831 phanteks enthoo evolve case review micro ATX


  Κάτω και αριστερά εντοπίζουμε μία βίδα η οποία μάλλον μας προϊδεάζει για αφαιρούμενη καλύπτρα μιας και αυτήν στηρίζει. Την ξεβιδώσαμε μόλις την είδαμε και προσπαθήσαμε να αφαιρέσουμε την καλύπτρα, αλλά ήταν άδικος κόπος μιας και στο κάτω αλλά και στο πίσω μέρος του κουτιού, η καλύπτρα είναι στερεωμένη με πριτσίνια.

   

  IMG 8900 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8901 phanteks enthoo evolve case review micro ATX


  Εγκαταλείψαμε λοιπόν τη προσπάθεια και πήγαμε στο πάνω μέρος της καλύπτρας όπου είχαμε συναντήσει αν θυμάστε δύο χειρόβιδες και τέσσερις βίδες. Αφαιρώντας τις χειρόβιδες πήραμε στα χέρια μας ένα κομμάτι διάτρητης λαμαρίνας και από κάτω ήταν κρυμμένα φυσικά τα συρτάρια δίσκων.

   

  IMG 8877 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8897 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  IMG 8898 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

   

  Ξεβιδώσαμε και τις τέσσερις βίδες και σε συνδυασμό με τις τέσσερις βίδες που είχαμε δει στο κάτω μέρος του κουτιού μας επέτρεψαν να αφαιρέσουμε από το εσωτερικό το cage δίσκων.

   

  IMG 8899 phanteks enthoo evolve case review micro ATX


  Ο λόγος της αφαίρεσης του cage είναι -όπως θα δούμε και στη συνέχεια- η δυνατότητα που έχει το κουτί να φιλοξενήσει ένα διπλό ψυγείο στο μπροστινό μέρος. Περισσότερες λεπτομέρειες όμως πάνω σε αυτό θα δούμε στη σελίδα της υδρόψυξης.

   

  Μένει να δούμε την οροφή από πάνω μιας και το τι μπορεί να φιλοξενήσει το έχουμε ήδη αναλύσει και να δούμε και τις πλακέτες από την πίσω πλευρά, αξιολογώντας την ποιότητα των κολλήσεων.

   

  IMG_8907_phanteks_enthoo_evolve_case_review_micro_ATX.jpg


  Οι κολλήσεις είναι αρκετά καλές και δε νομίζουμε να υπάρξει κάποιο θέμα λόγω κακής ποιότητάς τους, μιας και κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Μέσα σε όλα τα άλλα κάτω από τις πλακέτες βρίσκουμε αποστάτες, οι οποίοι είναι πολύ καλή επιλογή από την κατασκευάστρια για δύο λόγους. Ο ένας είναι και ο προφανής, ότι θα κρατήσουν το PCB μακριά από τη λαμαρίνα του κουτιού και θα εκμηδενιστεί ο κίνδυνος βραχυκυκλώματος λόγω επαφής. Ο άλλος έχει να κάνει με την αντοχή των σπειρωμάτων, που σε αντίθεση με το αν γινόταν στη λεπτή λαμαρίνα του κουτιού, εδώ θα είναι κυριολεκτικά αθάνατα.

   

  IMG 8911 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

  IMG 8910 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

   

  IMG 8913 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

  IMG 8914 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

   

  IMG 8912 phanteks enthoo evolv case review micro ATX


  Επίσης παρακάτω βλέπουμε και δύο φωτογραφίες από το PWM Hub το οποίο το έχουμε αναλύσει στα δύο προηγούμενα κουτιά, αλλά καλό είναι να κάνουμε και εδώ μια επανάληψη.
  Ξεβιδώσαμε το hub από τη θέση του για να δούμε τι κρύβεται στο πίσω μέρος. Φυσικά μία πλαστική σκληρή μεμβράνη καλύπτει την πλακέτα, έτσι ώστε να μην υπάρχει φόβος βραχυκυκλώματος στην περίπτωση που αυτή έρθει σε επαφή με το motherboard tray.
  O τρόπος λειτουργίας του hub είναι απλός αλλά έξυπνος, καθώς ουσιαστικά είναι μια "αποκεντρωμένη" μονάδα ισχύος που βασίζεται στον PWM έλεγχο ενός Mosfet ισχύος (DTM4425) και δέχεται εντολές PWM είτε από την μητρική, είτε -γιατί όχι- από την PWM έξοδο ενός fan controller, για την ρύθμιση αρκετών απλών ανεμιστήρων με 3pin.

   

  Το μόνο που πρέπει να προσέξει ο χρήστης, είναι τη λευκή 3pin υποδοχή. Αυτή είναι και η μόνη που θα δώσει αποτελέσματα στροφών για να έχετε μία ένδειξη στο bios ή σε κάποιο πρόγραμμα καταγραφής. Σε όλες τις υπόλοιπες, μπορείτε να συνδέσετε κάποιο splitter μιας και δε δίνουν των αριθμό στροφών, ενώ στη λευκή για να μην "μπερδευτεί" το σύστημα, καλό είναι να μη βάλετε κάποιο ή αν βάλετε, να πάρετε υπόψιν σας το post μου εδώ.

   

  IMG 8887 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

   

  IMG 0112 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

  IMG 0113 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

   

  Εγκατάσταση συστήματος

   

  Αρχικά ας δούμε το σύστημα το οποίο εγκαταστήσαμε στο εσωτερικό του Phanteks Enthoo EVOLV.

   

  gallery_33144_40_73845.jpg


  Όπως συνηθίζω να λέω σε αυτό το στάδιο, εδώ φαίνονται τα πιο βασικά ελαττώματα ενός κουτιού και εδώ σε μεγάλο βαθμό αξιολογείται το κουτί όσον αφορά τον τομέα της χρηστικότητας.
  Αρχικά στο εσωτερικό εγκαταστήσαμε την μητρική και συνεχίσαμε με την ψύκτρα. Το CPU cut out λειτούργησε υποδειγματικά και το μέγιστο ύψος ψύκτρας που μπορεί να δεχθεί το EVOLV φτάνει το εντυπωσιακό νούμερο των 181mm.

   

  IMG 8917 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

  IMG 8918 phanteks enthoo evolv case review micro ATX


  Συνεχίσαμε με τη κάρτα γραφικών. Πρώτη παρατήρηση είναι ότι το κουτί στο σημείο που θα περάσουμε κάποιο κατσαβίδι για να ξεβιδώσουμε αρχικά τις χειρόβιδες (συνήθως το πρώτο ξεβίδωμα δε μπορούμε να το κάνουμε με το χέρι), δεν υπάρχει κάποιο κόψιμο της λαμαρίνας για να πάει το κατσαβίδι κάθετα στη βίδα, οπότε ίσως δυσκολέψει λίγο τον κάτοχό του.
  Αμέσως μετά, μετρήσαμε το μέγιστο μήκος κάρτας γραφικών που φτάνει τα 32cm και στη συνέχεια, εγκαταστήσαμε τη κάρτα. Εκεί ακριβώς, καταλάβαμε ότι έπρεπε να την απεγκαταστήσουμε για να περάσουμε πρώτα τα καλώδια του front panel στις αντίστοιχες υποδοχές της μητρικής, μιας και ο χώρος κάτω από τη κάρτα, δεν μας άφηνε και πολλά περιθώρια.

   

  IMG 8920 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

  IMG 8919 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

   

  IMG 8923 phanteks enthoo evolv case review micro ATX


  Στη θέση για το τροφοδοτικό έχουμε διαθέσιμο μήκος 20,5cm περίπου αλλά αν θέλετε να κρατήσετε και το cage δίσκων καλό είναι να μην υπερβείτε τα 18cm, μιας και θα πρέπει να περάσετε και τα καλώδια. Επίσης, αν δε θέλετε να στριμωχτείτε ή να ρίχνετε τα χαρτιά για να μάθετε που είναι η υποδοχή πάνω στο modular τροφοδοτικό σας, καλό είναι να κουμπώσετε πρώτα τις καλωδιώσεις και μετά να εγκαταστήσετε το τροφοδοτικό στο κουτί.

   

  IMG 8924 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

  IMG 8938 phanteks enthoo evolv case review micro ATX


  Σειρά παίρνει ο σκληρός μας δίσκος με την εγκατάσταση να είναι πραγματικά παιχνίδι.

   

  IMG 0120 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

  IMG 0123 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

   

  IMG 0124 phanteks enthoo evolv case review micro ATX


  Τον ssd μπορούμε να τον εγκαταστήσουμε είτε πάνω στην καλύπτρα, είτε στο πίσω μέρος του κουτιού, όπως είδαμε κατά τη πλοήγησή μας στο εσωτερικό του EVOLV. Το θέμα είναι ότι ναι μεν υπάρχουν δύο θέσεις πάνω στην καλύπτρα αλλά το cable management δεν είναι και ότι πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί σε εκείνο το σημείο. Επίσης αν βάλετε δύο δίσκους 2,5" στη καλύπτρα θα πρέπει να πάτε δύο σειρές καλωδίων, καθώς τα ενδιάμεσα power sata δε θα σας κάνουν τη χάρη να κουμπώσουν.

   

  IMG 8926 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

  IMG 8927 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

   

  IMG 8929 phanteks enthoo evolv case review micro ATX


  Οπότε επιλέξαμε να εγκαταστήσουμε τον ssd στο bracket που βρίσκεται στο πίσω μέρος και καθαρίσαμε...

   

  IMG 8925 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

   

  Σχεδόν όλο το hardware έχει πάρει τη θέση του στο εσωτερικό του EVOLV και σας "χρωστάμε" μία ακόμα δοκιμή πριν το τελικό cable management. Αυτή δεν είναι άλλη από την εγκατάσταση του 5,25" πάνω ακριβώς από τον 140mm ανεμιστήρα εξαγωγής. Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς αρχικά, δεν είναι και το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα και επίσης χάνεται μία θέση για ανεμιστήρα στην οροφή και τέλος για να εισάγετε ένα DVD στο drive θα πρέπει να πάτε από το πίσω μέρος του κουτιού. Προσωπικά το θεωρώ δώρο - άδωρο το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό από την Phanteks.

   

  IMG 8932 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

  IMG 8933 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

   

  IMG 8934 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

  IMG 8935 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

   

  IMG 8936 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

  IMG 8937 phanteks enthoo evolv case review micro ATX


  Λίγο πριν το τέλος να αναφέρουμε ότι ο χώρος για τη διαχείριση των καλωδίων στο πίσω μέρος είναι 24mm και κρίνεται ικανοποιητικός αν και το κουτί δεν έχει μεγάλες επιφάνειες και πολλές δέστρες στο πίσω μέρος για να πιαστούν τα καλώδια. Με λίγη καλή θέληση όμως και μερικά ακόμα δεματικά, όλα πήγαν καλά.

   

  IMG 8894 phanteks enthoo evolve case review micro ATX


  Παρακάτω το τελικό αποτέλεσμα...

   

   

  IMG 8940 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

   

  IMG 8939 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

  IMG 8941 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

   

  Μετρήσεις θερμοκρασιών, θορύβου και "στατικής" πίεσης

   

  Αρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του hardware που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του Phanteks Enthoo EVOLV.

   

  Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:

  • Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το OCCT ver. 4.4.0 και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK για τον συνολικό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, με Idle Periods 1 λεπτό και 5 λεπτά κατά την αρχή και το τέλος του test αντίστοιχα.
  • To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Furmark ver. 1.14.1.2 για 5 λεπτά σε ανάλυση 1280x720 και με επιλογές στα Options, Dynamic Backround και Burn in, ενώ το anti-aliasing έμεινε στο off.
  • Και ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν σε stock συχνότητες.
  • H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
  • Τέλος η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 24°C

   

  IMG 8942 phanteks enthoo evolv case review micro ATX


  Παρόλο που το micro-ATX σύστημα που έχουμε στη κατοχή μας, δεν διαθέτει κάποιον θερμόαιμο επεξεργαστή, θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Το κουτί τα πήγε αρκετά καλά, αν και ήταν αναμενόμενο μιας και η ψύξη που προσφέρει ο 200mm ανεμιστήρας της πρόσοψης είναι άμεση, τουλάχιστον όσον αφορά τον επεξεργαστή. Η κάρτα γραφικών έχει ένα μικρό εμπόδιο μιας και στο κάτω μέρος του ανεμιστήρα υπάρχει το cage δίσκων, αλλά και η καλύπτρα, οπότε τα αποτελέσματα που πήραμε ήταν αναμενόμενα.

   

  gallery_33144_829_12382.jpggallery_33144_829_47722.jpg


  Τελευταίο εμπόδιο για το κουτί είναι οι μετρήσεις θορύβου. Το db meter μας, στάθηκε απέναντι από το κουτί πάνω σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Οι μετρήσεις έγιναν ξημερώματα με κλειστές πόρτες και παράθυρα, για να περιοριστούν όσο ήταν δυνατόν οι επιδράσεις από το περιβάλλον.

   

  IMG 9598


  Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το παραπάνω db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40db, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43db, ενοχλητικό.
  Το κουτί καθ' όλη τη διάρκεια των δοκιμών έκανε αισθητή τη παρουσία του. Βέβαια αξίζει να πούμε ότι μπορείτε να ρυθμίσετε τις στροφές των ανεμιστήρων, όπως θέλετε εσείς μέσω του BIOS της μητρικής σας και να επιτύχετε ακόμα πιο ήσυχα αποτελέσματα. Στη μητρική της παρουσίασης, που όλα ήταν σε default τιμές τα αποτελέσματα δε μας ενθουσίασαν.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην απόλυτη ησυχία του δωματίου μας και πριν καν πατήσουμε το Power on του κουτιού, το db meter έδειξε 33,4dbΑ. Αυτό για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.

   

  gallery_33144_829_14318.jpg


  Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι από το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) το αποτέλεσμα έδειξε θετική πίεση.

   

  Εγκατάσταση υδρόψυξης

   

  Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα νεράκια στο εσωτερικό του Phanteks Enthoo EVOLV, για το οποίο η εταιρία αναφέρει ότι μπορεί να δεχθεί ένα διπλό ψυγείο στην οροφή, ένα διπλό στην πρόσοψη και ένα μονό στο πίσω μέρος. Εμείς είμαστε εδώ για να ελέγξουμε στη πράξη αν όντως όλα αυτά μπορούν να χωρέσουν στο σημερινό προϊόν και με τι παραχωρήσεις.

   

  Ας ξεκινήσουμε από τη πρόσοψη όπου για να εγκαταστήσουμε κάποιο ψυγείο πρέπει να αφαιρεθεί το cage δίσκων. Αν θέλετε κάποιον δίσκο 3,5" στο εσωτερικό του κουτιού, μη ξεχνάτε τη θέση στη καλύπτρα. Το μέτρο μας έδειξε 10,5cm και εμείς επιλέξαμε ένα ψυγείο 240mm, πάχους 55mm με μία σειρά ανεμιστήρες.

   

  IMG 8909 phanteks enthoo evolv case review micro ATX


  Πάμε στην οροφή όπου κατά τη πλοήγησή μας στο εσωτερικό του κουτιού είχαμε μετρήσει 7cm από την οροφή στον πρώτο αποστάτη. Αυτό μας είχε προϊδεάσει ότι δε θα μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε ένα διπλό ψυγείο πάχους 30mm στην οροφή σε διάταξη push pull. Κάτι που τελικά και έγινε οπότε εγκαταστήσαμε το διπλό ψυγείο με μία σειρά ανεμιστήρες.

   

  IMG 8880 phanteks enthoo evolve case review micro ATX

  IMG 8945 phanteks enthoo evolv case review micro ATX


  Στο πίσω μέρος του κουτιού εγκαταστήσαμε ένα μονό ψυγείο πάχους 45mm με έναν ανεμιστήρα και παρακάτω μπορείτε να δείτε την υψομετρική διαφορά, όπως και την απόσταση από το επίμαχο σημείο συνάντησης με το ψυγείο της οροφής.

   

  IMG 8946 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

  IMG 8947 phanteks enthoo evolv case review micro ATX


  Και παρακάτω το τελικό αποτέλεσμα...

   

  IMG 8944 phanteks enthoo evolv case review micro ATX

   

   

  Ο Απολογισμός

   

  Μετά από εννιά σελίδες ανάλυσης είναι ώρα να γράψουμε και τη δέκατη. Το Phanteks Enthoo EVOLV, είναι το πρώτο mATX κουτί της κατασκευάστριας η οποία μας είχε κακομάθει στις δύο προηγούμενες παρουσιάσεις. Σήμερα, δε το κρύβω ότι μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα το προϊόν. Η ποιότητα βαφής και κατασκευής παίρνουν άριστα δέκα. Το αλουμίνιο έδωσε μία πινελιά πολυτέλειας και η σαγρέ βαφή το κάτι ακόμα στο θέμα εμφάνισης. Οι καλύπτρες έκαναν και εδώ την εμφάνισή τους, όπως και το PWM Hub. Και εκεί που όλα μοιάζουν τέλεια ξαφνικά βλέπεις ένα "front" panel στο δεξιό πλαϊνό και μία θέση για συσκευή 5,25" στο πίσω μέρος και μένεις με το στόμα ανοικτό.

   

  Με πράγματα όπως ένα bracket για ssd στο πίσω μέρος, μη αφαιρούμενη καλύπτρα τροφοδοτικού μπορώ να συνυπάρξω, θέση όμως που επέλεξαν για το front panel είναι το deal breaker για μένα. Προσωπικά θεωρώ ότι θυσιάστηκε η χρηστικότητα του κουτιού για χάρη μιας καθαρής πρόσοψης ή οροφής. Έτσι λοιπόν στον τομέα της χρηστικότητας το σημερινό προϊόν δε τα πήγε και τόσο καλά. Στα υπόλοιπα λίγο πολύ πήρε άριστα και με το σπαθί του.

   

  IMG 8950 phanteks enthoo evolv case review micro ATX


  Κλείνοντας να επαναλάβουμε ότι o κουτί διατίθεται σε δύο χρωματικές εκδοχές. Την μαύρη και τη λευκή. Η εγγύηση είναι πενταετής και η προτεινόμενη τιμή από τη κατασκευάστρια είναι € 119,90/ £99.99 για τη μαύρη έκδοση (PH-ES314E_BK) και € 129,90 / £109.99 για τη λευκή (PH-ES314E_WT).
  Τη στιγμή που γράφεται η παρουσίαση, το προϊόν είναι διαθέσιμο στον Ελληνικό χώρο με τιμή εκκίνησης 132.82 € για τη μαύρη έκδοση και 143.36 € για τη λευκή. Παρακάτω ακολουθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.
   

  Πλεονεκτήματα

   

  +Άριστη ποιότητα βαφής και κατασκευής με αλουμίνιο 3mm.
  +Δύο προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες.
  +Καλά εξοπλισμένο front panel για κουτί της κατηγορίας του και internal USB 3.0 connector.
  +Δυνατότητα εγκατάστασης οποιαδήποτε αερόψυκτρας αλλά και κάρτας γραφικών.
  +Grommets πολύ καλής ποιότητας, στα σημεία για routing των καλωδίων.
  +Μεγάλο CPU cut out και αρκετός χώρος στο πίσω μέρος για την διαχείριση των καλωδίων.
  +Καλύπτρες στη θέση για το τροφοδοτικό αλλά και εκεί που θα ήταν σε άλλα κουτιά οι θέσεις 5,25".
  +PWM hub.
  +Μεγάλο πλαϊνό παράθυρο.
  +Tool Free μηχανισμοί, για την εγκατάσταση του hardware στο εσωτερικό του.
  +Πολύ καλές θερμοκρασίες.
  +Μαύρα καλώδια στο front panel, αλλά και στους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες.
  +Αρκετός χώρος για κουτί της κατηγορίας του κατά το στήσιμο υδρόψυξης μιας και χώρεσαν τρία ψυγεία στο εσωτερικό.
  +Έτοιμες θέσεις για αντλία και κυλινδρικό reservoir.
  +Υπεραρκετά παρελκόμενα τακτοποιημένα σε ταμπακέρα και αναλυτικό manual.
  +Δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο χρωματισμούς.

   

  Μειονεκτήματα

   

  -H άβολη θέση που διάλεξαν για το "front" panel.
  -Θορυβώδης λειτουργία υπό φορτίο.
  -Μη αφαιρούμενη καλύπτρα τροφοδοτικού.
  -Άβολη θέση που επιλέχθηκε για το 5.25" bracket.
  -Καλό θα ήταν να υπήρχε και δεύτερο ssd bracket στο πίσω μέρος μιας και η θέση είναι έτοιμη.
  -Θα περιμέναμε καλύτερο φινίρισμα του αλουμινίου στα σημεία κοπής.

   

  Με βάση όλα τα παραπάνω η γενική βαθμολογία που αποσπά το Phanteks Enthoo EVOLV, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

   

   
  00
  Loading.

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Phanteks για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

   

  gallery_33144_803_11999.jpg

   

  Για το TheLab.grkarmen1983 17/11/2014

  Edited by karmen1983

  Συντελεστές Review
  Reviewers: karmen1983
  Photographers: karmen1983
  Editing: TheLab.gr team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:9
  Χρηστικότητα6
  ΠοιότηταSelect
  Επιδόσεις8.50
  ΓραφικάSelect
  ΉχοςSelect
  GameplaySelect
  Αντοχή στο ΧρόνοSelect
  Απόδοση/Τιμή9
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo

  • Like 30
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments  Παιδιά δε το θεωρώ ακριβό σε σχέση με τον ανταγωνισμό, Μάλλον ο ανταγωνισμός είναι ακριβός σε σχέση με το EVOLV.

  Η κατασκευή του είναι πολύ καλύτερη από τα κουτιά που αναφέρατε. Όπως είπα και στο review έχει αλουμίνιο 3mm. Δε ξέρω πόσοι έχετε δει τέτοιο πάχος σε αλουμίνιο αλλά είναι εντυπωσιακό όταν το βλέπεις σε κουτί. Δε μιλάμε για επένδυση αλουμινίου με πλαστικό απο πίσω, αλλά για χοντρό φύλλο αλουμινίου.

  Επίσης, οι διαμορφώσεις που έχουν γίνει σε αρκετά σημεία κοστίζουν αρκετά. Καταφέρανε να δώσουν μια απίστευτη τιμή κατά τη γνώμη μου για μία ακόμα φορά.

  Link to comment
  Share on other sites

  Νομίζω ότι εδώ "χάνουμε" ένα σημαντικό σημείο !

  Τη στόχευση του προϊόντος, ή για να το πω καλύτερα, το consept ( :) )

  Πόσα θα δίναμε για ένα ρολόι....

  Εδώ ακριβώς είναι το θέμα, έχουμε ένα χρηστικό αντικείμενο με πολύ έντονα σημάδια αισθητικής στόχευσης σε μια μινιμαλιστική φόρμα που αποσκοπεί να γίνει κόσμημα στο γραφείο μας, χωρίς παράλληλα να στερείται οποιασδήποτε ευκολίας και πρόβλεψης!

  Από τον "περίεργο" που μπορεί να το "γδύσει" σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα, μέχρι εκείνον που απλά αρκείται να το "βλέπει"!

  Νερά παίρνει , αέρα παίρνει, ανασαίνει "χωρίς" ανοίγματα, φίλτρα παντού, ευελιξία εξοπλισμού "είναι το όνομά του".

  Ειλικρινά δύσκολα μπορείς να ζητήσεις κάτι περισσότερο που να υποτάσσεται παράλληλα στη συγκεκριμένη αισθητική προσέγγιση, την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε!

  Το review -και πολύ καλά κάνει- δεν καταπιάνεται με την αισθητική του πράγματος, αλλά ακόμα πιο σωστά εντοπίζει όλα αυτά που πράγματι προσθέτουν αξία, αυτά που φανερώνουν σκέψη και σχεδίαση και κόστος παράλληλα, με σκοπό να φανεί το γιατί το κόστος είναι αυτό που είναι !

  Και για να είμαι ειλικρινής, έχοντας δεί τόσα κουτιά που λίγο απέχουν του να αποτελούν κακόγουστα "αστεία", η τιμή του συγκεκριμένου, μάλλον για πολύ χαμηλή μου φαίνεται!

  Δε πρόκειται να σπάσει, γιατί έχει ειδικά κλιπς που δεν σπάνε, δεν πρόκειται να πετσικάρει γιατί είναι 3 mm αλουμίνιο, δίνει έντονα την αίσθηση της στιβαρότητας και σε εκπλήσσει με την ευκολία πρόσβασης στο εσωτερικό του και το υλικό που χωράει μέσα του!

  Αβαρία, ναι, και σχεδιαστικό αδιέξοδο, η θέση του οπτικού drive στο πίσω μέρος, πράγματι αυτό το κουτί δεν είναι για όποιον θέλει συχνή πρόσβαση στα οπτικά μέσα, επίσης η θέση του front panel που έγινε

  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • μνημη για επεξεργαστη amd ryzen

  καλησπερα σε ολους,   ποιες μνημες να προτιμησω για επεξεργαστη amd ryzen 5600g (ενα dimm)   μιλαμε  για 16 η 32 gb και τις θελω κυριως για επεξεργασια βιντεο, bryce 3d   η διαταξη dual channel παραχει ελαχιστα καλυτερη αποδοση σε εργασιες οπως η επεξεργασια βιντεο   δεν ξερω εαν οντως υπαρχει αισθητη διαφορα μεταξυ ddr4 2600 και 3200

  nikonick
  nikonick
  Μνήμες RAM DDR/DDR2/DDR3/DDR4/DDR5 1

  Brother MFC-L2710DW Laser Πολυμηχάνημα

  Γεια σας, έχω το μηχάνημα του θέματος και αντιμετωπίζω το εξής... Όταν πάω να εκτυπώσω μέσω wifi μετα από κάποια αρκετή ώρα από την τελευταία εκτύπωση, δεν εμφανίζεται διαθέσιμος και αναγκάζομαι να τον κλείνω και να τον ανοίγω πάλι. Έχω δοκιμάσει επανεκκίνηση ρούτερ, reset network settings στον εκτυπωτή, αλλά ακόμα αντιμετωπίζω το πρόβλημα. Κάποια ιδέα???

  skepasti21
  skepasti21
  Εκτυπωτές

  Αναζητώντας νέο παιχνίδι αντί του Warzone...

  Ό,τι λέει ο τίτλος....   To warzone1 το πετσόκοψαν, το warzone 2 δεν είναι ούτε για φτύσιμο, επομένως ψάχνω εναλλακτικό game.   Μου αρέσουν τα μεγάλα maps και τα casual game modes (π.χ. team deathmatch). Plunder τύπος εξ όσων γνωρίζω δεν προσφέρεται από κανένα παιχνίδι, ακόμα και το warzone 2 δεν έχει. Αν δεν υπάρχουν μεγάλα maps, θα "υπομείνω" μικρά maps με ομάδες 10 vs 10, 16 vs 16 κτλ. Όσο μεγαλύτερο το community, τόσο το καλύτερο. Προτιμούνται τα f2p αλλά όχι τα p2w. Πληρ

  gdp77
  gdp77
  PC Gaming 11

  ADSL στο σπίτι : συνδέσεις αποσυνδέσεις

  Το θέμα (ίσως) είναι περισσότερο επιμορφωτικό. Όχι ότι δεν ψάχνω λύση. Πάμε λοιπόν. . .   Χθες, αναβάθμιση σε Ο.Τ.Ε. , από απλό τηλέφωνο PSTN στο σπίτι, σε 24Mbps.   Δύο δωμάτια με τηλεφωνική πρίζα. Δωμάτιο με κεντρική πρίζα και πρίζα στο χωλ. Τηλεφωνική συσκευή και στις δύο πρίζες. Στην αρχή, με τον τεχνικό, προσπαθούσαμε να συνδέσουμε το router στο χωλ. Με τίποτα. Η σύνδεση δεν γινόταν. Πήγε εκτός σπιτιού, κάτι κοίταξε στο καφάο, έβαλε σκάλα να ελέγξει καλώδι

  serpico75
  serpico75
  Δίκτυα 23

  προβλημα με αρχεια wdp

  καλησπερα σε ολους,   αντιμετωπιζω προβλημα με τα αρχεια πολυμεσων (wave, wma) που δεν παιζουνε με τον media player λογω του οτι εχουνε καταληξη ''wdp''   ακομη και οταν κανω rendereing σε wave εχουνε την καταληξη ''wdp''   εχω δοκιμασει την μεθοδο να ανοιγουμε τον media player τα αρχεια wave αλλα δεν γινεται τιποτα   οταν αλλαξω την καταληξη σε wav ειναι ενταξει αλλα οταν ηχογραφω  τα κανει με καταληξη ''wdp''    

  nikonick
  nikonick
  Λειτουργικά Windows 1
×
×
 • Create New...