Jump to content


  • Corsair Hydro Series H100i review


    rev_iconLab_cor1.png

    Μια φορά και έναν καιρό η Corsair αποφάσισε να ασχοληθεί με τα high-end κιτ υδρόψυξης και από τότε οι ανταγωνιστές έχασαν τον ύπνο τους. Μπορεί το H100 να παρουσίασε αρκετά προβλήματα, κυρίως με το θόρυβο που παρήγαγε η αντλία του και σε γενικές γραμμές να είναι θορυβώδες, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι παρέχει κορυφαίες επιδόσεις, ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα και τον υπάρχοντα ανταγωνισμό. Όπως το βλέπουμε, το καινούριο H100i κανονικά θα έπρεπε να εστιάσει στον τομέα της αξιοπιστίας και του εκλυόμενου θορύβου περισσότερο, παρά στην επίτευξη ακόμη χαμηλότερων θερμοκρασιών. Αν τώρα η Corsair κατάφερε να παρουσιάσει βελτιώσεις και στους τρεις παραπάνω τομείς, τότε είναι πράγματι άξια συγχαρητηρίων.

     

    Δυστυχώς όμως, με λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο εντοπίσαμε αρκετές αναφορές για την αξιοπιστία του H100i, αλλά μέχρι να το δοκιμάσουμε ενδελεχώς και να σχηματίσουμε τη δική μας άποψη, την οποία και θα σας μεταφέρουμε, δε θα επηρεαστούμε από εξωτερικούς παράγοντες και πηγές. Άλλωστε πάνω στο Jalapeno, με το ζόρι που θα "τραβήξει" το H100i θα δείξει όλες τις πιθανές αδυναμίες του. Οι κύριες βελτιώσεις που φέρει το H100i σε σχέση με τον προκάτοχο του εντοπίζονται στο καινούριο μπλοκ που επιτρέπει μεγαλύτερη ροή, τους μεγαλύτερης διαμέτρου σωλήνες οι οποίοι κατασκευάζονται πια από υλικό υψηλότερης ποιότητας και τους καινούριους ανεμιστήρες του ψυγείου που προσφέρουν μεγαλύτερη απόδοση και χαμηλότερα επίπεδα θορύβου, σε σχέση με αυτούς του H100.

     

    Επίσης αναβαθμίστηκε και το σύστημα στερέωσης του μπλοκ στο socket, κάνοντας τη διαδικασία εγκατάστασης ακόμη πιο εύκολη. Τέλος, τόσο το H100i όσο και το μικρότερο H80i επιτρέπουν τον απευθείας έλεγχο τους από το CorsairLink 2 λογισμικό, σε αντίθεση με τα παλιότερα μοντέλα που απαιτούσαν το link commander για να διασυνδεθούν με το αντίστοιχο λογισμικό της Corsair. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα μιας και πολλοί χρήστες επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου του συστήματος ψύξης μέσω λογισμικού, χωρίς να είναι αναγκαία η επέμβαση στο εσωτερικό του συστήματος για απλές διαδικασίες όπως η αλλαγή του προφίλ λειτουργίας των ανεμιστήρων, κάτι που δυστυχώς ίσχυε στο H100.

     

    Αρκετά όμως με τον πρόλογο, καιρός να αναλάβει δράση το Jalapeno για να διαπιστώσουμε τις δυνατότητες του H100i και να δούμε αν θα καταφέρει να εκτοπίσει το Kraken X60 της NZXT από την κορυφή της βάσης δεδομένων μας.

     

    IMG_0678_small.jpg

     

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του H100i παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Specifications Corsair H100i
    Socket compatibility Intel LGA1366, LGA1156, LGA1155, LGA2011 &
    AMD AM2, AM3, FM1, FM2
    Weight (with fans)
    no info
    Material
    Block Base: Copper
    Radiator: Aluminium
    Pump Lifetime
    no info
    Max supported Fans 4

    Equipped Fans

    2
    Tubing Length 330 mm
    Radiator Fan Dimensions 120x120x25mm
    Radiator Dimensions
    120 mm (W) x 275 mm (H) x 27 mm (D)
    Warranty
    5 years
    Price
    109€

     

    Το H100i υποστηρίζει όλα τα σύγχρονα sockets, Intel και AMD. H βάση του μπλοκ είναι κατασκευασμένη από χαλκό, ενώ το ψυγείο είναι αλουμινένιο. Θα προτιμούσαμε βέβαια και το ψυγείο να ήταν χάλκινο, για να μην υπάρχουν οξειδώσεις, αν και αυτές περιορίζονται δραστικά από το ειδικό υγρό ψύξης που ρέει στις σωληνώσεις του H100i. Η πενταετής εγγύηση άλλωστε, δείχνει την εμπιστοσύνη της Corsair στο συγκεκριμένο προϊόν και καθησυχάζει τους μελλοντικούς αγοραστές. Οι ανεμιστήρες που εξοπλίζουν το H100i είναι δύο, από το εργοστάσιο, αλλά εύκολα μπορείτε να προσθέσετε ακόμη δύο οι οποίοι θα τροφοδοτούνται και θα ελέγχονται από το αντίστοιχο κύκλωμα του H100i. Όσον αφορά το μήκος των σωληνώσεων, είναι επαρκές και θα επιτρέψει την άνετη τοποθέτηση της ψύξης σε οποιοδήποτε κουτί. Τέλος, η τιμή είναι σχετικά αλμυρή αλλά το πακέτο είναι ολοκληρωμένο και επιπλέον υποστηρίζει απευθείας το λογισμικό CorsairLink 2, κάτι που δεν ίσχυε στο προηγούμενο H100. Τα χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων (SP120L) με τους οποίους εξοπλίζεται το H100i φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα.

     

    Corsair SP120L
    Fan Specifications
    Bearing no info
    Voltage Range
    12 V
    Rotational Speed
    2700 R.P.M.
    Airflow 77 CFM
    Static Pressure 4mm/H20
    Life Expectance
    no info
    Noise Level
    37.68 dBA
    Connector
    4 Pin
    Dimensions
      120(H) x 120(D) x 25(W) mm

     

    Οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες μπορούν να "σηκώσουν" υψηλές στροφές, αν χρειαστεί, κάτι που σημαίνει ότι ο μέγιστος θόρυβος που εκλύουν δεν είναι χαμηλός. Το καλό είναι ότι υποστηρίζουν έλεγχο στροφών μέσω PWM και σε συνδυασμό με το λογισμικό που παρέχει η Corsair μπορείτε να ρυθμίσετε ακριβώς το προφίλ λειτουργίας τους, έτσι ώστε να προσαρμόσετε τη λειτουργία τους στα μέτρα και τις ανοχές σας (στο θόρυβο). Τέλος, η στατική πίεση που προσφέρουν, σύμφωνα με την Corsair, είναι υψηλή οπότε ακόμη και σε χαμηλές στροφές προσφέρουν ικανοποιητικές επιδόσεις.

     

     

    Συσκευασία και παρελκόμενα

     

    Η συσκευασία έχει μεσαίες διαστάσεις και στο μπροστινό μέρος της υπάρχει μια φωτογραφία της υδρόψυξης με τους ανεμιστήρες τοποθετημένους. Σίγουρα σε εμφάνιση οι καινούριοι ανεμιστήρες κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις, σε σχέση με αυτούς που φοράει το παλιότερο H100.

     

    IMG_0652_small.jpgIMG_0653_small.jpgIMG_0654_small.jpgIMG_0655_small.jpgIMG_0656_small.jpg

     

    Σε αυτή την πλευρά βρίσκουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων που συνοδεύουν το H100i, σε πολλές γλώσσες (μη συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών δυστυχώς).

     

    IMG_0657_small.jpgIMG_0658_small.jpg

     

    Στο πίσω μέρος υπάρχουν δύο γραφήματα με το πρώτο να συγκρίνει την απόδοση του H100i σε σχέση με την στοκ ψύκτρα της Intel και το δεύτερο να δείχνει τη μείωση στον εκλυόμενο θόρυβο σε σχέση με το H100. Πραγματικά αναρωτιόμαστε γιατί η Corsair δε σύγκρινε και στην απόδοση τα H100i και Η100, παρά έμεινε μόνο στο θόρυβο που εκλύουν. Ίσως οι διαφορές να ήταν πολύ μικρές και να μην ήθελαν να τις τονίσουν. Σε αυτή την πλευρά αναφέρονται επίσης τα sockets που υποστηρίζονται, τα περιεχόμενα του πακέτου καθώς και η απαίτηση για ένα κουτί με τουλάχιστον δύο θέσεις για ανεμιστήρες διαμέτρου 120mm στο πάνω μέρος του, για την τοποθέτηση του ψυγείου.

     

    IMG_0659_small.jpgIMG_0660_small.jpgIMG_0661_small.jpg

     

    Όπως βλέπετε τα περιεχόμενα της συσκευασίας προστατεύονται επαρκώς από αφρώδες υλικό. Επίσης σε μια ειδική, οικολογική, θήκη είναι τοποθετημένα όλα τα επιμέρους εξαρτήματα καθώς και η ίδια η υδρόψυξη. Εκτός από το εγχειρίδιο χρήσης θα βρείτε και έναν παλιό κατάλογο με τα προϊόντα της Corsair καθώς και μια υπενθύμιση που αναφέρει ότι σε περίπτωση προβλήματος θα πρέπει να επιστρέψετε το προϊόν πίσω στην Corsair απευθείας και όχι να απευθυνθείτε στο κατάστημα αρχικής αγοράς.

     

    IMG_0665_small.jpgIMG_0667_small.jpgIMG_0669_small.jpgIMG_0689_small.jpgIMG_0691_small.jpg

     

    Στα παρελκόμενα περιέχονται τρία καλώδια, ένα για την USB σύνδεση και δύο για την τροφοδοσία και έλεγχο των ανεμιστήρων, καθώς και τα απαραίτητα εξαρτήματα για την τοποθέτηση του μπλοκ σε sockets τύπου Intel και AMD.

     

    IMG_0699_small.jpgIMG_0700_small.jpgIMG_0701_small.jpg

     

     

    Το H100i και το Λογισμικό του

     

    Οι καινούριες σωληνώσεις διαθέτουν μεγαλύτερο μήκος αλλά και μεγαλύτερη διάμετρο, για αυξημένη ροή, σε σύγκριση με αυτές του H100. Επίσης η ελαστικότητα τους έχει αυξηθεί έτσι ώστε η διαδικασία της εγκατάστασης να είναι ευκολότερη. Το ψυγείο δείχνει να είναι το ίδιο με αυτό του H100, μιας και το υλικό κατασκευής αλλά και οι διαστάσεις του είναι ίδιες. Όπως βλέπετε το πάχος του είναι σχετικά μικρό και τα πτερύγια δεν είναι ιδιαίτερα πυκνά, οπότε δεν απαιτούνται υψηλής ροής ανεμιστήρες για την επίτευξη ικανοποιητικών επιδόσεων.

     

    IMG_0670_small.jpgIMG_0677_small.jpgIMG_0679_small.jpgIMG_0681_small.jpg

     

    Το ανασχεδιασμένο μπλοκ είναι πιο καλαίσθητο από το παλιό και διαθέτει μικρότερο όγκο. Πάνω σε αυτό υπάρχει η υποδοχή micro-USB για τη σύνδεση του με το σύστημα και τον έλεγχο μέσω του CorsairLink 2 λογισμικού. Δίπλα ακριβώς στην υποδοχή USB υπάρχει μια υποδοχή Corsair Link η οποία επιτρέπει τη σύνδεση μιας Corsair Link ready συσκευής (τροφοδοτικό, Airflow Pro, LED ταινίες), την οποία θα μπορείτε να ελέγχετε μέσω του παρεχόμενου λογισμικού.

     

    Με λίγα λόγια το μπλοκ μπορεί να παίξει το ρόλο hub για μια επιπλέον Corsair συσκευή που υποστηρίζει το Corsair Link. Στην άλλη πλευρά του μπλοκ βρίσκουμε δύο υποδοχές για τη σύνδεση των ισάριθμων καλωδιώσεων των ανεμιστήρων. Σε κάθε καλωδίωση μπορούν να συνδεθούν μέχρι και δύο 4-pin ανεμιστήρες, οπότε στο σύνολο το H100i μπορεί να τροφοδοτήσει και ελέγξει μέχρι και τέσσερις PWM ανεμιστήρες.

     

    IMG_0673_small.jpgIMG_0676_small.jpgIMG_0683_small.jpg

     

    Δυστυχώς η Corsair δεν παρέχει ένα σωληνάριο θερμό-αγώγιμης για πολλαπλές χρήσεις, αλλά έχει προτοποθετήσει ένα στρώμα πάστας στο μπλοκ. Το τελευταίο δε φέρει φινίρισμα τύπου καθρέφτη, αλλά αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τις επιδόσεις, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία μας.

     

    IMG_0684_small.jpgIMG_0685_small.jpgIMG_0686_small.jpgIMG_0687_small.jpg

     

    Ένας SATA connector παρέχει την απαιτούμενη ισχύ/ενέργεια στο μπλοκ για την αντλία και τους ανεμιστήρες και ένας 3-pin connector παίζει τον ρόλο του μεσάζοντα με τη μητρική, έτσι ώστε να γνωρίζει η τελευταία ότι υπάρχει τοποθετημένη ψύξη για τον επεξεργαστή και να μην εμφανίζει τη σχετική ειδοποίηση (η οποία βέβαια απενεργοποιείτε εύκολα).

     

    IMG_0682_small.jpg

     

    Οι ανεμιστήρες που εξοπλίζουν το H100i έχουν αναπτυχθεί/δοκιμαστεί από την Corsair, έτσι ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα χωρίς να παράγουν υψηλό θόρυβο. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα διαπιστώσουμε κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας.

     

    IMG_0692_small.jpgIMG_0693_small.jpgIMG_0694_small.jpg

     

    Το λογισμικό που υποστηρίζει το H100i είναι το γνωστό, πλέον, CorsairLink 2. Μέσω αυτού μπορείτε εκτός από τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή καθώς και του ψυκτικού υγρού να ελέγξετε την ταχύτητα των ανεμιστήρων (όχι ανά δυάδες αλλά τον καθένα ξεχωριστά), καθώς και το φωτισμό LED του μπλοκ. Επίσης μπορείτε να αναβαθμίσετε το λογισμικό του H100i, αν χρειαστεί, καθώς και το λογισμικό άλλων συνδεδεμένων Corsair Link συμβατών συσκευών. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι πολύ πρακτικό μέσω ενός προγράμματος να έχετε τη δυνατότητα ελέγχου όλων των κύριων εξαρτημάτων του συστήματος σας (πχ. σύστημα ψύξης και τροφοδοσίας).

     

    1_small.jpg2_small.jpg3_small.jpg4_small.jpg5_small.jpg6_small.jpg7_small.jpg8_small.jpg9_small.jpg10_small.jpg11_small.jpg

     

     

    Μετρήσεις

     

    Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια του Jalapeno, ενός θερμομέτρου που μπορεί να παρακολουθήσει 2 θερμοκρασίες ταυτόχρονα και έχει τη δυνατότητα καταγραφής των μέγιστων-μικρότερων τιμών, ενός Fluke 175 (για την ακριβή μέτρηση των Watts), ενός ταχομέτρου UNI-T UT372 και ενός CEM DT-8852 Sound Level Meter Datalogger. Θα υποβάλουμε την ψύκτρα σε πέντε διαφορετικά φορτία (117.1W, 175.4W, 232.1W, 289.9W και 345.1W) και με διαφορετικές ταχύτητες του/των ανεμιστήρων. Ακολουθούν τρεις πίνακες με όλα τα στοιχεία που συλλέξαμε από τις μετρήσεις μας.

     

    Thermal and Acoustic Tests
    Corsair H100i Stock (2 fans Push)
    Test # Watts Fan* Speed RPM Noise** (dBA) Heatsink Temperature Ambient Delta
    1 117.1 1000 36.5 34.1°C 21.7°C 12.4°C
    2 175.4 1000 36.5 40.1°C 21.6°C 18.5°C
    3 232.1 1000 36.5 46.3°C 21.7°C 24.6°C
    4 289.9 1000 36.5 51.7°C 21.8°C 29.9°C
    5 345.1 1000 36.5 58.3°C 21.8°C 36.5°C
    6 117.1 1700 45.3 32.3°C 21.8°C 10.5°C
    7 175.4 1700 45.3 36.6°C 21.8°C 14.8°C
    8 232.1 1700 45.3 41.3°C 21.7°C 19.6°C
    9 289.9 1700 45.3 45.3°C 21.8°C 23.5°C
    10 345.1 2477 45.3 49.7°C 21.8°C 27.9°C
    11 117.1 2477 54.4 31.5°C 21.7°C 9.8°C
    12 175.4 2477 54.4 35.1°C 21.8°C 13.3°C
    13 232.1 2477 54.4 39.0°C 21.8°C 17.2°C
    14 289.9 2477 54.4 42.5°C 21.8°C 20.7°C
    15 345.1 2477 54.4 45.9°C 21.9°C 24.0°C
    * Fan model: 2x Corsair SP120L
    ** Measured at 0.5m distance

     

     Με τους ανεμιστήρες σε χαμηλές στροφές οι επιδόσεις πέφτουν αισθητά, αλλά ο θόρυβος είναι αρκετά χαμηλός. Με τους ανεμιστήρες στη μέση περιοχή λειτουργίας τους οι θερμοκρασίες κατεβαίνουν πολύ αλλά απεναντίας ο θόρυβος αυξάνεται δραματικά. Τέλος, σε πλήρες στροφές οι θερμοκρασίες είναι από τις χαμηλότερες που έχουμε μετρήσει αλλά ο εκλυόμενος θόρυβος πραγματικά παίρνει αυτιά. Μιας και η Corsair προτείνει την τοποθέτηση των ανεμιστήρων σε διάταξη Pull, πραγματοποιήσαμε μερικές μετρήσεις για να διαπιστώσουμε αν όντως υπάρχει κάποια βελτίωση στις θερμοκρασίες. Όπως θα δείτε παρακάτω, μετρήσαμε το H100i με τους ανεμιστήρες να λειτουργούν στις μέγιστες στροφές τους.

     

    Thermal and Acoustic Tests
    Corsair H100i Stock (2 fans Pull)
    Test # Watts Fan* Speed RPM Noise** (dBA) Heatsink Temperature Ambient Delta
    1 117.1 2477 54.3 31.4°C 22.0°C 9.9°C
    2 175.4 2477 54.3 35.0°C 22.0°C 13.0°C
    3 232.1 2477 54.3 39.0°C 22.0°C 17.0°C
    4 289.9 2477 54.3 42.5°C 22.0°C 20.5°C
    5 345.1 2477 54.3 45.9°C 22.1°C 23.8°C
    * Fan model: Corsair SP120L
    ** Measured at 0.5m distance

     

    Όπως είχαμε διαπιστώσει και στο H100, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη Pull οι επιδόσεις είναι κατά τι καλύτερες. Με βάση αυτές τις μετρήσεις το H100i καταφέρνει και ξεπερνά ακόμη και το Kraken X60 της NZXT και ας διαθέτει το τελευταίο μεγαλύτερων διαστάσεων ψυγείων. Πραγματικά τα πήγε πολύ καλά το H100i και για να πούμε την αλήθεια δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, μιας και το H100 προσέφερε κορυφαίες επιδόσεις. Βέβαια δεν αρκεστήκαμε σε μετρήσεις με τους στοκ ανεμιστήρες, παρά τοποθετήσαμε δύο επιπλέον, υψηλής ποιότητας και αρκετά ήσυχους, ανεμιστήρες NB-Multiframe S-Series 120mm (model M12-PS) της εταιρίας Blacknoise στο ψυγείο του H100i, για να δούμε κατά πόσο βελτιώνονται οι επιδόσεις. Τα αποτελέσματα όπως θα δείτε είναι ιδιαίτερα καλά.

     

    Thermal and Acoustic Tests
    Corsair H100i (4 fans Push-Pull)
    Test # Watts Fan Speed
    (A/B)*
    Noise** (dBA) Heatsink Temperature Ambient Delta
    1 117.1 1000 / 1000 38.8 32.5°C 21.8°C 10.7°C
    2 175.4 1000 / 1000 38.8 37.7°C 21.8°C 15.9°C
    3 232.1 1000 / 1000 38.8 42.9°C 21.7°C 21.2°C
    4 289.9 1000 / 1000 38.8 47.2°C 21.7°C 25.5°C
    5 345.1 1000 / 1000 38.8 52.2°C 21.7°C 30.5°C
    6 117.1 1700 / 1250 45.9 32.7°C 22.8°C 9.9°C
    7 175.4 1700 / 1250 45.9 36.7°C 22.8°C 13.9°C
    8 232.1 1700 / 1250 45.9 40.8°C 22.8°C 18.0°C
    9 289.9 1700 / 1250 45.9 44.5°C 23.0°C 21.5°C
    10 345.1 1700 / 1250 45.9 48.5°C 23.2°C 25.3°C
    11 117.1 2477 / 1500 55.7 32.2°C 23.2°C 9.0°C
    12 175.4 2477 / 1500 55.7 35.6°C 23.2°C 12.4°C
    13 232.1 2477 / 1500 55.7 39.4°C 23.2°C 16.2°C
    14 289.9 2477 / 1500 55.7 42.7°C 23.3°C 19.4°C
    15 345.1 2477 / 1500 55.7 46.3°C 23.5°C 22.8°C
    * Fan A: 2x Corsair SP120L (Push)
    * Fan B: 2x Noiseblocker M12-PS (Pull)
    ** Measured at 0.5m distance

     

    Με τέσσερις ανεμιστήρες τοποθετημένους στο ψυγείο, ακόμη και στις πιο χαμηλές στροφές τους οι επιδόσεις του H100i φτάνουν και ξεπερνούν πολλές κορυφαίες λύσεις αερόψυξης. Σε πλήρες στροφές τώρα οι διαφορά είναι μόλις ένας βαθμός, οπότε αν σκοπεύεται να δουλεύεται το H100i σε "performance mode" δεν πιστεύουμε ότι αξίζει να επενδύσετε στην αγορά δύο ποιοτικών PWM ανεμιστήρων. Αν όμως θέλετε καλές επιδόσεις σε συνδυασμό με χαμηλό θόρυβο τότε σίγουρα αξίζει. Πιστεύουμε ότι τέσσερις ανεμιστήρες Blacknoise με 1500 RPM max θα ήταν η χρυσή τομή μεταξύ επιδόσεων και θορύβου για το H100i, αλλά δυστυχώς το κόστος τους δεν είναι μικρό.

     

     

    Συγκεντρωτικά Γραφήματα

     

    Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται η απόδοση της υπό δοκιμή ψύκτρας σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής, οι οποίες έχουν αντέξει τη μέγιστη ισχύ του Jalapeno.

     

    Coolers-Delta-comparison-Corsair-H100i.png

     

    Όπως βλέπετε το Kraken δε χάρηκε για πολύ την κορυφή της κατηγορίας, μιας και την έχασε οριακά από το Corsair H100i. Αν και το τελευταίο διαθέτει μικρότερο ψυγείο, το αποδοτικότερο μπλοκ του αλλά και οι μεγάλης διατομής σωληνώσεις επέτρεψαν την επικράτηση του. Δεν ξέρουμε πώς τα καταφέρνει πάντα η Corsair και κερδίζει με σχετική άνεση την κορυφή των επιδόσεων σε όλους τους τομείς που εμπλέκεται, αλλά πραγματικά έχει αρχίσει και τρελαίνει τους ανταγωνιστές της. Το γράφημα που ακολουθεί αναπαριστά το επίπεδο του θορύβου που εκλύει η ψύκτρα της δοκιμής σε σχέση με άλλες ψύκτρες που έχουν μετρηθεί κάτω από παρόμοιες συνθήκες.

     

    Coolers_Noise_comparison-Corsair-H100i.png

     

    Στα επίπεδα του θορύβου, με τους ανεμιστήρες πάντα να λειτουργούν στις μέγιστες στροφές τους, το H100i κάθε άλλο παρά από ήσυχο μπορεί να χαρακτηριστεί. Βέβαια το καλό εδώ είναι ότι σε μεσαίες/χαμηλές στροφές οι καινούριοι ανεμιστήρες αποδίδουν καλύτερα και είναι πιο ήσυχοι από τους αντίστοιχους του H100, οπότε δε χρειάζεται να τους έχετε να λειτουργούν πάντα στο μέγιστο τους. Επίσης, το μεγάλο πλεονέκτημα του H100i είναι ότι μπορείτε πια να επιλέξετε μέσω λογισμικού το προφίλ λειτουργίας των ανεμιστήρων καθώς και να τους ρυθμίσετε επακριβώς βάση των αναγκών σας. Αντίθετα στο H100 αυτό δεν ήταν δυνατό χωρίς το προαιρετικό Link Commander και για να αλλάξετε το προφίλ λειτουργίας έπρεπε να έχετε πρόσβαση στο μπλοκ, κάτι καθόλου πρακτικό.

     

     

    Συμπεράσματα

     

    IMG_0675_small.jpg

     

    Το καινούριο H100i κατάφερε και ξεπέρασε σε επιδόσεις όχι μόνο το προηγούμενο H100, αλλά και το φρέσκο και πολλά υποσχόμενο Kraken X60 της NZXT, έστω και οριακά. Η Corsair για άλλη μια φορά έκανε πολύ καλή δουλειά και πρόσφερε στο H100i όλα όσα θα ήθελα να είχε το H100, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου λειτουργίας μέσω λογισμικού, χωρίς την ανάγκη αγοράς επιπλέον εξαρτημάτων, καθώς και της αναβάθμισης των ανεμιστήρων. Βέβαια οι SP120L (ανεμιστήρες) που συνοδεύουν το H100i δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν ως αθόρυβοι, ειδικά σε υψηλούς ρυθμούς περιστροφής, αλλά σε μεσαίες και χαμηλές στροφές είναι πιο ήσυχοι από τους αντίστοιχους του H100 και παρέχουν μεγαλύτερη ροή αέρα.

     

    Έτσι ακόμη και σε πιο χαλαρά προφίλ λειτουργίας το H100i καταφέρνει και κρατά ψηλά τον πήχη των επιδόσεων και βέβαια μέσω του CorsairLink 2 λογισμικού έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε για κάθε ανεμιστήρα, ξεχωριστά, το προφίλ λειτουργίας που ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις σας. Τέλος, η τιμή του H100i σίγουρα δεν είναι χαμηλή, αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον άμεσο ανταγωνισμό (βλέπε NZXT) και το συνολικό πακέτο πιστεύω ότι αξίζει τα λεφτά του, δεδομένου και του κόστους ανάπτυξης και υποστήριξης του CorsairLink 2 λογισμικού που πραγματικά βοηθά το χρήστη να προσαρμόσει την ψύξη στα μέτρα του.

     

    Το H100i της Corsair κοστίζει 109€ και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Κορυφαίες επιδόσεις
    • CorsairLink 2 λογισμικό
    • Ευκολία εγκατάστασης
    • Συμβατότητα με όλα τα sockets (AMD/Intel)
    • Δυνατότητα τοποθέτησης και τροφοδοσίας/ελέγχου μέχρι και τεσσάρων PWM ανεμιστήρων
    • Χαμηλού προφίλ μπλοκ
    • Χαμηλός θόρυβος από την αντλία
    • Ποιοτικοί ανεμιστήρες
    • Στην ήσυχη (quiet) λειτουργία ο θόρυβος περιορίζεται δραστικά
    • Πέντε χρόνια εγγύηση

     

    Μειονεκτήματα

    • Θόρυβος των ανεμιστήρων σε υψηλές στροφές
    • Δεν είναι συμβατό με όλα τα cases (λόγω διπλού ψυγείου)
    • Παρέχεται θερμό-αγώγιμη πάστα μόνο για μια χρήση

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Corsair-H100i είναι:

     

    Corsair_H100i.png

     

    Εδώ τέλειωσε και η σημερινή παρουσίαση. Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για τη διάθεση του δείγματος.

     

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • Φοιτητική Έρευνα για το Λιανικό Εμπόριο

    Καλησπέρα σας,    στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΑΠ, διεξάγουμε την παρακάτω ερεύνα που αφορά την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών όπως app, VR, AI, εντός φυσικών εμπορικών καταστημάτων (phygital retail). Παρακαλώ όσες και όσους έχουν την διάθεση να συμμετάσχουν. Για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, θα χρειαστείτε 10-15 λεπτά.   Η έρευνα είναι ανώνυμη και τα δεδομένα που θα συλλεχθούν προορίζονται για ακαδημαϊκή ερευνητική χρήση (μη-εμπορική).   Με το

    std157489
    std157489
    Off topic

    απενεργοποίηση σε Thunderbird

    Καλησπέρα.   Μία ερώτηση επάνω σε Thunderbird v115 σε Ubuntu 22.04   Όταν φτιάχνω ένα imap account, το "πρόβλημα" είναι ότι, επιβεβαιώνεται σωστά username+password, φορτώνονται servers, και στο τελικό create/ok, δημιουργείται ο λογαριασμός, και έρχονται όλοι οι φάκελοι με περιεχόμενα (inbox, sent, κλπ κλπ). Αυτό που θέλω είναι, κατά το τελικό ok, να δημιουργηθεί ο λογαριασμός, και να μην έρθουν οι φάκελοι, παρά μόνο όταν πάω να κάνω το πρώτο "Get messages". Να γίνει, δηλ

    serpico75
    serpico75
    Internet & Τηλεφωνία

    login σε Google με security code

    Το σενάριο: Ας πούμε έχω ένα παλιό κινητό μου χωρίς καρτα-αριθμο (SIM). Και το καινούριο με τη SIM μου το έκλεψαν ή έπεσε στο νερό ή ο,τιδηποτε (τέλος πάντων, δεν το έχω πια).   Από το παλιό έχω κάνει login σαν test@gmail.com   Πάω σε ένα pc να κάνω login στο test@gmail.com , και μου ζητάει να πιστοποιήσει ότι είμαι πράγματι εγώ. Και με πάει σε αυτό το γνωστό μήνυμα: Get your GT-S7580 (παράδειγμα κινητό) Go to security Go to security tab (you may need move

    serpico75
    serpico75
    Internet & Τηλεφωνία

    connectors RJ11 & RJ12

    Ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε κάνει τη δοκιμή:   Έχω καλώδιο τηλεφωνικό πλακέ, την πένσα, και υποτίθεται πρέπει να έχω connectors RJ11 (6P4C) για να φτιάξω το καλώδιο (πριζα-τηλεφωνο).   Εάν δεν έχω connectors RJ11, αλλά RJ12 (6P6C), θα δουλέψουν (καλώδιο, πένσα, και πριζα-τηλεφωνο) ή θέλει αποκλειστικά τους RJ11; Έχετε δοκιμάσει να δουλέψετε με τους RJ12 στην πόρτα RJ11 τής πενσας;

    serpico75
    serpico75
    Internet & Τηλεφωνία 3

    Dragon’s Dogma 2

    Αύριο κανει Launch το Dragon’s Dogma 2 , ήμουν έτοιμος για preorder αλλά θα περιμένω πρώτες εντυπώσεις (κυρίως performance ) . Αν υπάρχει κάποιος που θα το εχει day 1 ας μας πει εντυπώσεις !    

    DoNaTos
    DoNaTos
    PC Gaming 9
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.