Jump to content
 • Corsair Virtuoso RGB Wireless High Fidelity Gaming Headset


  Εισαγωγή

   

  Όταν πριν λίγες εβδομάδες λάβαμε ένα mail από την Corsair σχετικά με την κυκλοφορία του νέου flagship gaming headset της, που σας παρουσιάζουμε σήμερα, πρέπει να ομολογήσουμε ότι η αρχική μας έκπληξη ήταν μεγάλη μιας και στην ίδια πρόταση υπήρχαν δίπλα δίπλα οι λέξεις RGB, Gaming και High Fidelity. Διαβάζοντας αναλυτικά το Review Guide (το οποίο ήταν 18 ολόκληρες σελίδες) η ανυπομονησία μας για την άφιξη του δείγματος έγινε ακόμα μεγαλύτερη μιας και οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από την περιγραφή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του βιρτουόζου της Corsair πρέπει να ομολογήσουμε πως ήταν πολύ μεγάλες.

   

  Στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί πως μπορεί ο γράφων να μην είναι χαϊφιντελάς και να μην ψαρώνει απλά βλέποντας τεχνικά χαρακτηριστικά, τα τελευταία 10 χρόνια όμως έχει δοκιμάσει πάρα πολλά ακουστικά οπότε στο σημερινό review θα προσπαθήσει να σας μεταδώσει την εμπειρία του από τη χρήση των Virtuoso και να δει μαζί σας κατά πόσον δίνουν το κάτι παραπάνω σε σχέση με τα "κοινά" gaming headsets, μπαίνοντας σε άλλα χωράφια όπου τα χρήματα που ζητά η Corsair για τα Virtuoso RGB Wireless High Fidelity Gaming Headset τα κατατάσσουν στις ultra low budget επιλογές.

   

  Όπως λοιπόν το συνηθίζουμε, ξεκινάμε με το επίσημο βίντεο από το κανάλι της Corsair στο YouTube και προχωράμε στη σημερινή παρουσίαση.

   

   

   

  Συσκευασία

   

  Όπως το συνηθίζουμε θα ξεκινήσουμε και τη σημερινή παρουσίαση με τη συσκευασία των Virtuoso RGB Wireless, η οποία διαφέρει σημαντικά από όσα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από τα προϊόντα της Corsair. Αρχικά παρατηρούμε πως το κουτί είναι ολόμαυρο και ματ, με τη μεγάλη φωτογραφία του headset να είναι γυαλιστερή και να έχει μία ελαφρώς τρισδιάστατη υφή (πράγμα που δε φαίνεται στις φωτογραφίες). Η έκταση των λογοτύπων και των πληροφοριών είναι αρκετά διακριτική, όπως αρμόζει σε ένα premium προϊόν. Από τα αναγραφόμενα στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας ξεχωρίζουμε τις λέξεις High Fidelity καθώς και τη συμβατότητα με PC και Playstation 4, ενώ φυσικά η φωτογραφία μας δίνει μία καλή πρώτη ιδέα για τον σχεδιασμό και τα υλικά κατασκευής του βιρτουόζου. Γυρίζοντας πλευρά βλέπουμε το headset σε μία άλλη πόζα που αποκαλύπτει τα διάφορα ρυθμιστικά και τις υποδοχές, βλέπουμε το λογότυπο του iCue, του Discord και της τεχνολογίας Slipstream που πρωτογνωρίσαμε στο review του Ironclaw και κάτω αριστερά κάποια points σχετικά με τα χαρακτηριστικά του Virtuoso που το διαφοροποιούν από τα μικρότερα μοντέλα της οικογένειας (και επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την απόκτησή του).

   

  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8131.jpg  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8135.jpg

   

  Τέλος στην κάτω πλευρά βρίσκουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά σε 8 γλώσσες, καθώς και μία περιγραφή με εικονίδια του τι θα βρούμε στο εσωτερικό της συσκευασίας.

   

  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8137.jpg

   

  Σε αντίθεση με τα άλλα headset της Corsair που έχουμε δει, το εξωτερικό χαρτόνι που βλέπαμε ως τώρα φοριέται στο κυρίως κουτί που είναι από πολύ παχύ και σκληρό χαρτόνι, θυμίζοντας συσκευασία ακριβού σετ καλλυντικών. Το καπάκι του κουτιού είναι ολόμαυρο με ανάγλυφες λεπτομέρειες και ένα ευμεγέθες ανάγλυφο λογότυπο της Corsair (το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανεί στη φωτογραφία) και το κάτω μέρος είναι στο κλασσικό κίτρινο χρώμα που έχουν όλα τα gaming προϊόντα της Corsair.

   

  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8140.jpg  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8142.jpg

   

   

  Παρελκόμενα

   

  Ανοίγοντας το κουτί και προσπερνώντας το headset βρίσκουμε ένα δεύτερο κουτί το οποίο περιέχει τα παρελκόμενα. Μέσα σε αυτό βρίσκουμε ένα σακουλάκι που περιέχει το αρκετά σύντομο manual και τα σχετικά με εγγύηση, safety & compliance και ανακύκλωση έγγραφα και φυσικά τα παρελκόμενα του Virtuoso.

  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8145.jpg

   

  Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, η προσπάθεια εντυπωσιασμού από το σχεδιαστικό τμήμα της Corsair συνεχίζεται και εδώ και έτσι τα παρελκόμενα βρίσκονται τακτοποιημένα μέσα σε ποιοτικό μαύρο αφρολέξ, τακτοποιημένα το καθένα στην ειδική του θέση. Έτσι, από πάνω προς τα κάτω, έχουμε το καλώδιο USB Type A - Type C που χρησιμοποιείται τόσο για την ενσύρματη χρήση του βιρτουόζου, όσο και για τη φόρτισή του, τον πομποδέκτη για την ασύρματη σύνδεσή του, το μικρόφωνο και ένα καλώδιο ήχου με τετραπολικά αρσενικά jack των 3.5 mm στις άκρες του για τη σύνδεση του headset με συσκευές αναλογικής εξόδου ήχου.

   

  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8154.jpg  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8151.jpg

   

  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8155.jpg  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8173.jpg

   

  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8189.jpg

   

   

  Τεχνικά Χαρακτηριστικά

   

  Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Corsair Virtuoso RGB Wireless παρουσιάζονται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί.

   

  Headphones  
  Frequency Response 20Ηz - 40.000 Hz
  Impedance 32 Ohms @ 2.5 kHz
  Sensitivity 109 dB (± 3 dB)
  Drivers Custom 50mm neodymium, matched pairs
  Microphone  
  Type Omni-directional
  Impedance 2.0k Ohms
  Frequency Response 100Hz – 10,000Hz
  Sensitivity -42 dB (± 2 dB)
  Wireless  
  Type Corsair Slipstream Wireless 2.4 Ghz
  Connector USB Type A
  Range Up to 20 feet (18.2m)
  Battery Life Up to 20 hours
  General  
  USB Charging Cable 1.5m Type A - Type C
  3.5mm Stereo Cable 1.5m 4 pole gold plated
  Dimensions 70mm x 100mm x 195mm
  Product Weight 360 g (w/o cable and accessories)
  Warranty 2 years

   

  Εκτός από το μαύρο χρώμα που σας παρουσιάζουμε σήμερα, το οποίο η Corsair ονομάζει carbon, τα Virtuoso είναι διαθέσιμα και σε λευκό χρωματισμό. Όπως φαντάζεστε μιας και κυκλοφόρησαν σήμερα, τα Virtuoso δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στην ελληνική αγορά. Πολύ σύντομα όμως θα μπορείτε είτε να τα παραγγείλετε από το ευρωπαϊκό διαδικτυακό κατάστημα της Corsair έναντι 179.99€, είτε να κάνετε λίγη υπομονή μέχρι να γίνουν διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά. Φυσικά συνοδεύονται από διετή εγγύηση, ενώ όσοι έχετε ακόμα μεγαλύτερο budget μπορείτε να δείτε και τη Special Edition η οποία, ζητώντας 199.99€, εκτός από κάποιες επιπλέον πινελιές πολυτέλειας, διαθέτει και καλύτερο μικρόφωνο.

   

   

  Κάτω από το φακό - Η γενική εικόνα

   

  Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, τα Virtuoso RGB Wireless είναι αν μη τι άλλο ένα premium headset (τουλάχιστον σε σύγκριση με τα υπόλοιπα gaming headsets της αγοράς). Ο σκελετός τους είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο, με την κατεργασία αυτού να είναι αψεγάδιαστη. Τόσο για τα μαξιλαράκια των οδηγών, όσο και για τη στέκα έχει επιλεγεί ποιοτικό memory foam και συνθετικό δέρμα σε μια προσπάθεια επίτευξης υψηλού επιπέδου άνεσης. Τα πλαϊνά τμήματα των οδηγών έχουν φινίρισμα από γυαλιστερό piano black πλαστικό και στο κέντρο τους φέρουν το φωτιζόμενο λογότυπο της Corsair. Το αποσπώμενο μικρόφωνο διαθέτει και αυτό κάποιες λεπτομέρειες από αλουμίνιο καθώς και φωτισμό στο άκρο του ο οποίος ανάλογα με το εάν είναι ενεργοποιημένο ή όχι γίνεται κόκκινος ή πράσινος.

   

  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8158.jpg  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8159.jpg

   

  Όπως βλέπετε, ο γενικός σχεδιασμός των Virtuoso ακολουθεί τις κλασσικές γραμμές της Corsair που έχουμε δει σχεδόν σε όλα της τα headsets εκτός από τα Void και μπορούμε να πούμε πως θα αναγνωρίζαμε ότι πρόκειται για προϊόν της Corsair ακόμα και εάν δεν υπήρχε κανένα λογότυπο. Και μιας και αναφέραμε τα λογότυπα, δεδομένου ότι τα Virtuoso χρησιμοποιούν ως μέσω εντυπωσιασμού τα ποιοτικά τους υλικά, τα μοναδικά λογότυπα που διαθέτουν είναι αυτά που βρίσκονται στα πλαϊνά των οδηγών, με τη στέκα τους να είναι η πιο λιτή στέκα που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, χωρίς κανένα λογότυπο ή διακοσμητικό γαζί.

   

  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8161.jpg  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8163.jpg

   

  Ας περάσουμε όμως να δούμε από πιο κοντά τα κυριότερα σημεία των Virtuoso.

   

   

  Κάτω από το φακό - Οι λεπτομέρειες

   

  Θα ξεκινήσουμε με τα χειριστήρια και τα I/O που βρίσκονται στους οδηγούς. Στον αριστερό οδηγό, κοιτώντας τη φωτογραφία από δεξιά προς τα αριστερά, βρίσκουμε μία θύρα USB Type C η οποία χρησιμοποιείται τόσο για τη φόρτιση των Virtuoso όσο και για την ενσύρματη σύνδεσή τους. Στο κέντρο βρίσκουμε μία θύρα ήχου των 3,5mm η οποία είναι τετραπολική και με αυτήν μπορείτε να συνδέσετε τα Virtuoso είτε με το smartphone σας είτε με την κονσόλα σας (αν και στην περίπτωση του PS4 μπορείτε να συνδέσετε και το USB dongle ώστε να τα λειτουργήσετε ασύρματα). Αμέσως μετά υπάρχει το ενδεικτικό LED που μας ενημερώνει για την κατάσταση της μπαταρίας. Τέλος, για τη σύνδεση του αποσπώμενου μικροφώνου έχει επιλεγεί η χρήση μίας θύρας mini USB. Θεωρούμε εξαιρετική την επιλογή της Corsair να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη θύρα μιας και είναι πολύ πιο σταθερή και ανθεκτική από την μικρότερη micro USB και δεδομένου ότι δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στο χώρο η παρουσία της εξασφαλίζει την μακροζωία της σύνδεσης headset - μικροφώνου.

   

  Στον δεξιό οδηγό βρίσκουμε το ποτενσιόμετρο ελέγχου της έντασης του ήχου καθώς και έναν διακόπτη ο οποίος εναλλάσει μεταξύ ασύρματης και ενσύρματης λειτουργίας (είτε πρόκειτα για USB είτε για αναλογική). Η θέση ενσύρματης λειτουργίας χρησιμοποιείται και για την απενεργοποίηση του headset.

   

  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8166.jpg  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_.jpg

   

  Oι αρθρώσεις των Virtuoso είναι εξολοκλήρου μεταλλικές, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά σταθερές και προφανώς εγγυάται τη μακροζωία τους. H ρύθμιση του ύψους γίνεται σε συνολικά 12 θέσεις από κάθε πλευρά (10 συν τις 2 ακραίες) ενώ οι οδηγοί μπορούν να περιστραφούν κατά 180 μοίρες. Έτσι πέρα από τη δυνατότητα μικρορύθμισης για το καλύτερο ταίριασμα στο κεφάλι του χρήστη, μπορείτε είτε να τα κρεμάσετε στο λαιμό, είτε να τα αποθηκεύσετε επίπεδα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο όγκος τους.

   

  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8165.jpg  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8187.jpg

   

  Τέλος το μικρόφωνο, όπως είπαμε και νωρίτερα, διαθέτει στο άκρο του φωτισμό ώστε να είναι άμεσα ορατή η κατάστασή του, ενώ στο σημείο της σύνδεσης με το κυρίως headset διαθέτει ένα μπουτόν το οποίο με σύντομο πάτημα ενεργοποιεί/απενεργοποιεί το μικρόφωνο και με παρατεταμένο πάτημα ενεργοποιεί/απενεργοποιεί το sidetone (ή αλλιώς επιστροφή ήχου).

   

  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8157.jpg  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8156.jpg

   

   

  Λογισμικό

   

  Όπως η πλειονότητα των gaming/RGB περιφερειακών της Corsair, έτσι και το Virtuoso συνεργάζεται με την εφαρμοή iCue της Corsair για τη ρύθμιση και παραμετροποίησή της. Το εύρος ρυθμίσεων είναι αρκετά περιορισμένο σε σχέση με τα πληκτρολόγια και ποντίκια και έτσι στην ουσία έχουμε μόνο 3 καρτέλες, μία για φωτισμό, μία για ρυθμίσεις equalizer και μία για τις γενικές ρυθμίσεις και πληροφορίες του headset. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα για ενιαίο προφίλ με όλες τις υπόλοιπες συσκευές σας ώστε να υπάρχει χρωματική αρμονία στον φωτισμό (στο σπίτι του γράφοντος π.χ. υπάρχουν δύο προφίλ, ένα μπλε για τον γράφοντα και ένα ροζ για τη σύζυγό του).

   

  Στο πάνω δεξιά μέρος του iCue, δίπλα στη μεγάλη φωτογραφία του headset η οποία απεικονίζει και την εκάστοτε ρύθμιση φωτισμού, υπάρχει ένα κουμπί για την εναλλαγή ανάμεσα σε στερεοφωνικό ήχο και virtual 7.1 surround καθώς και τα δύο sliders για την ένταση του ήχου του μικροφώνου και της επιστροφής ήχου (sidetone).

   

  large.1.PNG  large.2.PNG

   

  Στην καρτέλα του equalizer μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα 5 presets ή να δημιουργήσουμε το δικό μας με τη βοήθεια των sliders που βλέπετε στο κάτω μέρος της οθόνης.

   

  Τέλος, στην καρτέλα των ρυθμίσεων υπάρχουν μεταξύ άλλων η δυνατότητα για firmware update, η ρύθμιση της έντασης του φωτισμού, πληροφορίες σχετικά με τη φόρτιση της μπαταρίας καθώς και άλλες μικρές αλλά χρήσιμες ρυθμίσεις ώστε να φέρετε το headset στα μέτρα σας.

   

  large.3.PNG  large.4.PNG   

   

  Κλείνοντας την ενότητα της παρουσίασης του λογισμικού iCue, σας παραθέτουμε και ενδεικτικά 7 χρωματισμούς του πλαϊνού λογότυπου των Virtuoso.

   

  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8204.JPGlarge.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8205.JPGlarge.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8206.JPGlarge.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8208.JPGlarge.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_.JPGlarge.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8209.JPGlarge.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8210.JPG

   

   

  Λειτουργικότητα

   

  Άνεση - Εφαρμογή

   

  Δεδομένου ότι σχεδιαστικά ακολουθούν το ίδιο μοτίβο με τα υπόλοιπα headset της οικογένειας της Corsair, με premium υλικά σαν κερασάκι στην τούρτα, περιμέναμε πως τα Virtuoso θα είναι εξαιρετικά άνετα και δεν διαψευστήκαμε. Η εφαρμογή τους στο κεφάλι του γράφοντος ήταν άψογη, με τα μαξιλαράκια από memory foam και την καλής ποιότητας μαλακή δερματίνη να ταιριάζουν οριακά καλά στα μεγάλα του αυτιά, ακόμα και όταν φορούσε γυαλιά. Ο διαθέσιμος χώρος για το αυτί είναι κυκλικού σχήματος, έχει διάμετρο 57 χιλιοστά και θα θέλαμε να είναι λίγο μεγαλύτερος. Το βάρος των 369 γραμμαρίων (που γίνεται 377 με την προσθήκη  του μικροφώνου) σε καμία περίπτωση δεν έγινε αισθητό ακόμα και μετά από παρατεταμένη χρήση, χάρη στη στέκα αλλά και το ελαφρύ σφίξιμο των οδηγών που μεταφέρει τμήμα του βάρους στα πλαϊνά του κεφαλιού.

   

  Όσον αφορά τη ρύθμιση του ύψους, κάθε πλευρά διαθέτει 12 συνολικά θέσεις (μετράμε και τις ακραίες), αλλά παρ' όλα αυτά σε αντίθεση με τα άλλα headset της Corsair που είδαμε πρόσφατα, χρειάστηκε να βάλουμε και τις 2 πλευρές στις ακραίες τους θέσεις για να κάτσουν τα Virtuoso άνετα στο κεφάλι. Δεδομένου ότι ο γράφων έχει αρκετά μεγάλο κεφάλι, θεωρούμε πως αυτό δε θα είναι πρόβλημα για την πλειοψηφία των χρηστών, αλλά παρ' όλα αυτά εάν πιστεύετε πως υπάρχει πιθανότητα να μη σας ταιριάξουν καλό θα ήταν να τα δοκιμάσετε σε κάποιο κατάστημα.

   

  large.Corsair_Virtuoso_RGB_Wireless_Review_DSCN8171.jpg

   

  Θα κλείσουμε την ενότητα αυτή με το μοναδικό ψεγάδι που εντοπίσαμε όσον αφορά την εργονομία του Virtuoso. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία λόγο του συνωστισμού των I/O στο κάτω μέρος του αριστερού οδηγού, η θύρα USB Type C που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση αλλά και την ενσύρματη σύνδεση με PC έχει φορά προς τα πίσω. Αυτό οδηγεί στο είτε το καλώδιο να βρίσκεται πάνω στον ώμο του χρήστη, είτε να οδεύει προς την πλάτη του, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με το ότι το καλώδιο έχει μήκος μόλις 1.5 μέτρο ενδεχομένως να οδηγήσει σε μπερδέματα, ιδιαίτερα εάν ο υπολογιστής σας βρίσκεται στο πάτωμα. Πιστεύουμε πως με λίγο καλύτερη πρόβλεψη θα μπορούσαν και οι 3 θύρες να έχουν μετακινηθεί έτσι ώστε να μην υπήρχε κάποια που να κοιτάει προς τα πίσω, ενώ φυσικά δε θα έβλαπτε μισό επιπλέον μέτρο στο καλώδιο. Εάν η Corsair δε διαφήμιζε πως η μέγιστη ηχητική απόδοση επιτυγχάνεται με την ενσύρματη USB σύνδεση θα το θεωρούσαμε αμελητέο πταίσμα, στην προκειμένη όμως περίπτωση θεωρούμε πως θα έπρεπε να είχε υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός.

   

  Εμβέλεια

   

  Η ασύρματη συνδεσιμότητα των Virtuoso με τον υπολογιστή υλοποιείται με την τεχνολογία Slipstream, την οποία πρωτοείδαμε πριν λίγο καιρό στο Ironclaw RGB Wireless και η οποία υπόσχεται εμβέλεια έως και 60 πόδια ή περίπου 18 μέτρα. Στην πράξη διαπιστώσαμε πως εάν υπάρχουν εμπόδια η εμβέλεια μειώνεται δραματικά (όπου εμπόδια εννοούμε τοίχους, κολώνες οπλισμένου σκυροδέματος και ντουλάπες) ενώ ούτε και σε άμεση οπτική επαφή μπορέσαμε να φτάσουμε τα 18 μέτρα (ίσως να παίζει ρόλο ότι στους χώρους που έγιναν οι δοκιμές το κινητό του γράφοντος δείχνει 10 δίκτυα wifi στα 2.4 Ghz). Σε κάθε περίπτωση όμως, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα εμβέλειας. Και εδώ να εκφράσουμε και ένα μικρό παράπονο. Ούτε στην απλή, ούτε στην Special Edition δεν υπάρχει κάποιο καλώδιο επέκτασης για να συνδεθεί ο πομποδέκτης ώστε να έρθει κοντά στο γραφείο, ούτε καν ο αντάπτορας που είχαμε δει στα HS70.

   

  Μπαταρία

   

  Λόγω του γεγονότος ότι λάβαμε το headset λίγες μέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του και επιθυμούσαμε να σας το παρουσιάσουμε όσο πιο σύντομα γινόταν, η δοκιμή διάρκειας μπαταρίας έγινε επί της ουσίας μετά από μιάμιση μόλις φόρτιση. Δεν έχουμε πληροφορίες για την χωρητικότητα της μπαταρίας, γνωρίζουμε όμως ότι είναι τεχνολογίας πολυμερών λιθίου και η μέγιστη διάρκειά της, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Corsair, ανέρχεται στις 20 ώρες. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη μία και μοναδική μέτρηση αυτονομίας, με την ένταση να είναι στο 50% και τον φωτισμό απενεργοποιημένο, τα Virtuoso άντεξαν για 23.5 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής μουσικής. Δυστυχώς λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας για το review δεν μπορούμε να σας πούμε πόσο ακριβώς κρατάει η μπαταρία με τον φωτισμό ενεργοποιημένο, αν και η εμπειρία μας από προηγούμενα review έχει δείξει πως η διάρκεια της μπαταρίας μειώνεται αισθητά.

   

  Αξίζει να αναφέρουμε εδώ πως υπό φυσιολογικές συνθήκες χρήσης μεγάλο ρόλο στην αυτονομία του headset παίζει και το γεγονός ότι είναι εξοπλισμένο με επιταχυνσιόμετρο το οποίο ανεξάρτητα από την αναπαραγωγή ήχου, βάζει το headset σε κατάσταση stand by εφόσον αυτό έχει μείνει εντελώς ακίνητο για διάστημα 10 λεπτών.

   

  Μικρόφωνο

   

  To μικρόφωνο των Virtuoso, το οποίο σύμφωνα με την Corsair είναι Broadcast Grade ήταν μία ευχάριστη έκπληξη μιας και σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, ήταν το καλύτερο μικρόφωνο που έχουν ακούσει ως τώρα σε review που έχει γίνει στις σελίδες του TheLab.gr. Ο ήχος σύμφωνα με αυτούς ήταν πεντακάθαρος, η αποκοπή των θορύβων πολύ καλή ενώ μάλιστα ο πάντα αυστηρός @pol77 είπε χαρακτηριστικά πως είναι αρκετά καλό μέχρι και για video στο Youtube. Έτσι λοιπόν, όσοι θέλετε ένα headset από το οποίο ζητάτε το κάτι παραπάνω από το μικρόφωνό του (πιθανώς γιατί κάνετε live streaming στο twich) τα Virtuoso θα πρέπει να μπουν στην λίστα σας. Δυστυχώς η Corsair μας έστειλε την απλή έκδοση και όχι την SE (Special Edition) η οποία βάσει τεχνικών χαρακτηριστικών διαθέτει ακόμα καλύτερο μικρόφωνο.

   

  large.DSCN8213.jpg  large.DSCN8214.jpg

   

   

  Ηχητικές δοκιμές

   

  Για της ηχητικές δοκιμές των Virtuoso αποφασίσαμε να πάμε τις δοκιμές μας ένα βήμα παραπέρα. Ζητήσαμε λοιπόν από τον @pol77 να διαλέξει μερικά κομμάτια σε κωδικοποίηση FLAC που θα δοκίμαζαν τα όρια των Virtuoso και μαζί με το το Ultimate Demonstration Disc της Chesky Records αρχίσαμε τις ακροάσεις. Όπως αναμέναμε τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Ο ήχος είχε μπάσα, είχε πρίμα, είχε μεσαία, τα είχε όλα. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε πως κατά την ακρόαση κάποιων rock τραγουδιών που ο γράφων έχει κυριολεκτικά ακούσει εκατοντάδες φορές τα τελευταία 20 χρόνια, ακούσαμε και κάποιους ήχους για πρώτη φορά.

   

  Στη συνέχεια επιχειρήσαμε να ελέγξουμε τον ισχυρισμό της Corsair πως το άνω όριο των οδηγών των Virtuoso βρίσκεται στα 40.000 Hz. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε πως σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία το άνω όριο της ανθρώπινης ακοής βρίσκεται κάπου στα 20.000 Hz με πτωτική τάση που ακολουθεί την ηλικία. Έτσι αρχικά δοκιμάσαμε κάποια blind test και διαπιστώσαμε πως τα όρια των αυτιών του γράφοντος βρίσκονται κάπου στα 17.000 Hz. Δυστυχώς ο γράφων δεν έχει κάποιο κατοικίδιο όπως σκύλο ή γάτα (που θεωρητικά φτάνουν τα 44 και 77 kHz αντίστοιχα) ή τον απαραίτητο εξοπλισμό και έτσι δεν ήταν εφικτός ο έλεγχος του κατά πόσον τα Virtuoso μπορούν να αναπαράγουν συχνότητες μέχρι 40.000 Hz.

   

  Για το 7.1 Virtual Surround νομίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να πούμε πολλά, τα πράγματα είναι ακριβώς τα ίδια όπως και στα προηγούμενα reviews, όπου είχαμε διαπιστώσει πως πέρα από μία ψευδαίσθηση δε δίνει καμία πραγματική αίσθηση πολυκάναλου ήχου, χωρίς βέβαια να είναι δυσάρεστο σε σκηνές δράσεις ταινιών.

   

  Για το τέλος αφήσαμε την αναπαραγωγή ήχου High Fidelity 24bit/96kHz. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετά κομμάτια, κυρίως κλασσικής μουσικής σε μία σειρά από ποιότητες που ξεκινούν από τα 16bit/44kHz του CD και φτάνουν μέχρι τις υψηλότερες παραλλαγές του DSD. Εγκαταστήσαμε λοιπόν το foobar2000, κάναμε τις απαιτούμενες ρυθμίσεις, συνδέσαμε τα Virtuoso ενσύρματα κατεβάσαμε αρκετά αρχεία ήχου από την ιστοσελίδα της 2L και αρχίσαμε τις δοκιμές. Ακούσαμε και ξανακούσαμε κάποια από τα κομμάτια χωρίς να μπορούμε να αντιληφθούμε την οποιαδήποτε διαφορά. Έτσι ζητήσαμε από τον @pol77 να δοκιμάσει τα ίδια αρχεία στον Musical Fidelity M6 Encore 225 που σας είχε παρουσιάσει πριν 2 περίπου χρόνια ο οποίος είναι συνδεδεμένος με ένα ζευγάρι System Audio Ranger. Προς επιβεβαίωσή μας, η απάντησή του ήταν πως δεν είναι σίγουρος εάν βρίσκει κάποια διαφορά ή εάν πρόκειται περί placebo effect.

   

  Αρνούμενοι να τα παρατήσουμε ψάξαμε και βρήκαμε πιο mainstream κομμάτι σε 24bit/96kHz και δοκιμάσαμε συγκρίσεις με "απλά" CD quality FLAC. Προς έκπληξή μας διαπιστώσαμε πως υπήρχε αισθητή διαφορά. Παρατηρώντας όμως το spectrum analyzer του foobar διαπιστώσαμε πως η αιτία της διαφοράς δεν ήταν η δειγματοληψία αλλά η πηγή από την οποία είχε δημιουργηθεί το αρχείο. Παραδείγματος χάρην στο Nothing Else Matters των Metallica, στο solo του Hammet το μεν HiRes αρχείο έφτανε μέχρι τα 21 kHz, το δε απλό μέχρι τα 17 kHz. Άρα με βάση τη λογική τα δύο αρχεία δεν ήταν τελικά άμεσα συγκρίσιμα μιας και είχαν και άλλες διαφορές πέρα από τη δειγματοληψία.

   

  Φυσικά δε μπορούμε να αποκλείσουμε πως υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε CD Quality και 24bit/96kHz, θεωρούμε όμως πως η διαφορά αυτή είναι απίθανο να γίνει αντιληπτή χρησιμοποιώντας ένα headset αυτής της κατηγορίας τιμής, το οποίο έχει ένα premium της τάξης των 50 ευρώ σε σχέση με το δεύτερο καλύτερο της ίδιας εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα Virtuoso είναι ένα από ηχητικής άποψης πολύ καλό headset και πολύ δύσκολα θα αφήσει κάποιον ανικανοποίητο.

   

   

  Συμπεράσματα

   

  Κάπου εδώ φτάσαμε και σήμερα στην ώρα του επιλόγου. Αξίζουν τα Virtuoso RGB Wireless τα 180 ευρώ που ζητάνε; Η απάντηση είναι σχετική. Από ηχητικής άποψης είναι πάρα πολύ καλά. Από άποψη ποιότητας κατασκευής άριστα, ό,τι καλύτερο τόσο από άποψη υλικών όσο και κατασκευαστικά έχουμε δοκιμάσει ως τώρα. Η μπαταρία τους μας έσπασε τα νεύρα με την αυτονομία της όταν τη μετρούσαμε. Η συνδεσιμότητα τους πολύ καλή, ενώ η εμβέλειά τους αν και δεν έφτασε τις ονομαστικές τιμές, δε νομίζουμε πως θα προβληματίσει κάποιον. Εάν τα συγκρίνουμε με τα μικρότερα μοντέλα της Corsair θα δούμε πως τα επιπλέον χρήματα που δίνουμε για τα Virtuoso δεν είναι και τόσο πολλά δεδομένων αυτών που παίρνουμε σαν αντάλλαγμα. Αν υπάρχει ταβάνι στο budget, αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

   

  Αν τώρα θέλετε να τα αγοράσετε για να μπείτε στον κόσμο του High Fidelity, ίσως θα έπρεπε να ξαναδιαβάσετε την προηγούμενη παράγραφο. Τα Virtuoso ηχητικά είναι το καλύτερο gaming headset που έχουμε δοκιμάσει ως τώρα στο TheLab.gr, αλλά διαφορά ανάμεσα σε CD quality και 24bit/96kHz δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε. Το εάν για αυτό φταίνε τα αυτιά μας, τα Virtuoso ή τα τραγούδια που επιλέξαμε να ακούσουμε είναι κάτι που δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Σε τελική ανάλυση έχουν γραφτεί ατελείωτες αναλύσεις επί του θέματος και έχουν γίνει αμέτρητοι καυγάδες στα φόρα σχετικά με το εάν υπάρχει διαφορά...

   

  Σε κάθε περίπτωση, τα Virtuoso RGB ήδη κοσμούν το γραφείο του γράφοντος στο σαλόνι του σπιτιού του, κρεμασμένα πάνω στην ST100 με τα χρώματά τους σεταρισμένα σε σκούρο  μπλε και δεν προβλέπεται να βρεθεί σύντομα αντικαταστάτης τους.

   

  Ας συνοψίσουμε λοιπόν τα υπέρ και τα κατά των Virtuoso RGB Wireless σε μορφή bullet points για να περάσουμε στη βαθμολογία:

   

  spacer.png

  O καλός

  • Ηχητική απόδοση
  • Διάρκεια μπαταρίας
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Ποιότητα μικροφώνου
  • RGB φωτισμός
  • Συνδεσιμότητα
  • Θύρα USB Type C
  • Επιταχυνσιόμετρο για την μετάβαση σε stand by mode

   

  spacer.png

  Ο κακός

  • Θέση της θύρας USB Type C

   

  spacer.png

  Ο αδιάφορος

  • Μήκος καλωδίων
  • Δεν καταλάβαμε διαφορά με ήχο 24bit/96kHz

   

  Με βάση όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που παίρνουν τα Corsair Virtuoso RGB Wireless είναι:

   

   
   
   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

   

  spacer.png

   

  Γεώργιος "GriGaS" Ρήγας 26/09/2019


  Συντελεστές Review
  Reviewers: GriGaS
  Photographers: GriGaS
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Features:10
  Usability9.50
  Quality10
  PerformanceSelect
  GraphicsSelect
  Sound9.50
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money9
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo  User Feedback

  Recommended Comments  Όμορφα, κομψά, καλή μπαταρία, καλή εμβέλεια αλλά ρε φίλε κοντά 200€?

  Θα μου πεις βέβαια για κάποιους τρελαμένους με τον ήχο, 200€ κοστίζει το mini jack Καλώδιο που έχουν τα ακουστικά τους :p 

  • Like 4

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  πριν 26 λεπτά, το μέλος karmen1983 έγραψε:

  Όμορφα, κομψά, καλή μπαταρία, καλή εμβέλεια αλλά ρε φίλε κοντά 200€?

  Θα μου πεις βέβαια για κάποιους τρελαμένους με τον ήχο, 200€ κοστίζει το mini jack Καλώδιο που έχουν τα ακουστικά τους :p 

   

  Να στο θέσω ως εξής. Εάν θεωρείς ότι τα Void Pro Wireless Special Edition που χρησιμοποιείς καθημερινά αξίζουν τα λεφτά τους, τότε και τα Virtuoso αξίζουν επίσης τα δικά τους.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  πριν 44 λεπτά, το μέλος GriGaS έγραψε:

  Να στο θέσω ως εξής. Εάν θεωρείς ότι τα Void Pro Wireless Special Edition που χρησιμοποιείς καθημερινά αξίζουν τα λεφτά τους, τότε και τα Virtuoso αξίζουν επίσης τα δικά τους.

  Δωράκι ήταν. Βασικά δεν ειμαι τρελαμένη με μουσική και γενικά με το θέμα ήχου οπότε δε θα τα έδινα ούτε για τα void και δεν ειμαι κ πολύ ευχαριστημένη ειδικά με το θέμα εμβέλειας τους.

  Αλλά καταλαβαίνω την τιμολογιακή πολιτική πολλές φορές. Και στα κουτιά ισχύει το ίδιο.

  Απλά πως να στο πω, κάθομαι διαβάζω το 99% των reviews και κάποια στιγμή όταν πάω στην τιμή σε μερικά ξεροκαταπίνω :p 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Τα void επειδη τα εχω (οχι τα pro τουλαχιστον) ειναι κακα οσον αφορα τον ηχο. Αρα ελπιζω αυτα να ειναι καλυτερα...

  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Τα void pro wireless που είχα δοκιμάσει πριν κάμποσο καιρό από όσο θυμάμαι ήταν πολύ καλά. 

   

  Οταν λες κακά τι εννοείς; Ότι είναι γενικώς κακά ή ότι στα ίδια λεφτά υπάρχουν σαφώς καλύτερα; 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Επαναλαμβανω δεν μιλαω για τα pro αλλα για τα πρωτα void αρα δεν μπορω να ξερω 100% αν ηταν ιδια η οχι, αλλα τα πρωτα ηταν ψιλοχαλια ηχητικα τουλαχιστον τα wireless. Τα cloud που ειχα πριν ηταν καλυτερα.

  • Like 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  @GriGaS μπορούμε να βρούμε μια λίστα περίπου με αυτά που έχεις ακούσει? 

   

  Quote

  Τα Virtuoso ηχητικά είναι το καλύτερο gaming headset που έχουμε δοκιμάσει ως τώρα στο TheLab.gr

   

  Υπάρχουν κάποια "gaming headsets" που λογικά από τις αναφορές και το hype στο net πρέπει να αποδίδουν με αξιοπρέπεια και καλά VFM σε σχέση με τα υπόλοιπα, όπως 

   

  HyperX Cloud Fligh, Corsair Void Pro , σαν πιο οικονομικό.

  Logitech G533 επίσης αλλά δεν έχει 3.5mm jack

  Λογικά το corsair HS70 θα είναι παρόμοιο με το virtuoso  


  Επίσης κοντά στα 180 που ζητάει το Corsair Virtuoso, βρίσκεται το hyperX Cloud MIX που είναι bluetooth και το κάνει πιο all around 

   

  από την άλλη σε αυτές τις τιμές κινούνται  BT ακουστικά όπως 

  Sony WH-CH700N  

  Sony MDR-XB950N1 για περισσότερο μπάσο 

  JBL E65BTNC σε καλή τιμή αυτήν την εποχή.

  αλλά δεν ξέρω με το lag τι γίνεται. Έχει δοκιμάσει τέτοιου τύπου ακουστικά σε ταινίες / games ?  είναι αντιληπτό ? δεν ξέρω πως θα απέδιδαν σε πράγματα που θέλεις ένα  μεγάλο  ψευτο soundstage. 

   

  Επίσης έχει δοκιμάσει κανείς τα logitech G935

   

  ακουστικά έχω κάτι πανάρχαια bayerdynamic DT901 και είχα και AKG701, (το 2ο το έδωσα γρήγορα δεν με εντυπωσίασε σε σχέση με τα bayerdynamic)   

   

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  πριν 4 ώρες, το μέλος Dem έγραψε:

   μπορούμε να βρούμε μια λίστα περίπου με αυτά που έχεις ακούσει? 

   

  να σου κάνω λίστα λίγο δύσκολο. μπορείς όμως να μπεις στα review περιφερειακών και να δεις. νομίζω την τελευταία 10ετία πρέπει όλα τα gaming headsets τα έχω κάνει εγώ. μπορεί και όχι. προχωράμε.

   

  πριν 4 ώρες, το μέλος Dem έγραψε:

  HyperX Cloud Fligh, Corsair Void Pro , σαν πιο οικονομικό.

  Logitech G533 επίσης αλλά δεν έχει 3.5mm jack

   

  από αυτά, πριν κάποια χρόνια έκανα τα Void Pro RGB Wireless, σε σχέση με τα οποία τα Virtuoso είναι καλύτερα.

  πριν 4 ώρες, το μέλος Dem έγραψε:

  αλλά δεν ξέρω με το lag τι γίνεται. Έχει δοκιμάσει τέτοιου τύπου ακουστικά σε ταινίες / games ?  είναι αντιληπτό ? δεν ξέρω πως θα απέδιδαν σε πράγματα που θέλεις ένα  μεγάλο  ψευτο soundstage. 

   

  όσο το bluetooth 5 είναι δυσεύρετο σε υπολογιστές δε νομίζω πως είναι σωστή η επιλογή ενός τέτοιου headset για χρήση σε pc, πέραν της μουσικής. με παλαιότερο πρωτόκολο έχει τύχει να βλέπω ταινία, να ξεχαστώ και να βγω στο μπαλκόνι να πάρω τον αναπτήρα, να χαθεί στιγμιαία ο ήχος και όταν μπήκα μέσα και ξανάπαιξε να είναι εντελώς ασυγχρόνιστο. οπότε από μένα είναι όχι προς το παρόν.

   

  Για τα υπόλοιπα ακουστικά που με ρωτάς, δυστυχώς δεν τα έχω δοκιμάσει οπότε δεν μπορώ να σου πω.

  • Like 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Το παρόν νήμα αφορά τα Corsair. 

   

  Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για άλλη συσκευή η θέλει πληροφορίες για άλλη /άλλες, ας ανοίξει ένα νέο θέμα. 

   

   

  Ευχαριστω 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  3 hours ago, GriGaS said:

   

  από αυτά, πριν κάποια χρόνια έκανα τα Void Pro RGB Wireless, σε σχέση με τα οποία τα Virtuoso είναι καλύτερα.

   

   

  Δεν περιμένω να θυμάσαι πάνε και χρόνια, αλλά αφού λες καλύτερα μπορεί να έχεις μια εικόνα. 

  Σε σχέση Void Pro RGB Wireless πως σου φάνηκε η  στερεοφωνική εικόνα, το πλάτος, το soundstage του Virtuoso, έχει εύρος ή είναι όλα μαζεμένα στο κέντρο?  (ή με αυτά που έτυχε να ακούσεις). 

  Spoiler

   

  Quote

  Στη συνέχεια επιχειρήσαμε να ελέγξουμε τον ισχυρισμό της Corsair πως το άνω όριο των οδηγών των Virtuoso βρίσκεται στα 40.000 Hz. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε πως σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία το άνω όριο της ανθρώπινης ακοής βρίσκεται κάπου στα 20.000 Hz με πτωτική τάση που ακολουθεί την ηλικία. Έτσι αρχικά δοκιμάσαμε κάποια blind test και διαπιστώσαμε πως τα όρια των αυτιών του γράφοντος βρίσκονται κάπου στα 17.000 Hz. Δυστυχώς ο γράφων δεν έχει κάποιο κατοικίδιο όπως σκύλο ή γάτα (που θεωρητικά φτάνουν τα 44 και 77 kHz αντίστοιχα) ή τον απαραίτητο εξοπλισμό και έτσι δεν ήταν εφικτός ο έλεγχος του κατά πόσον τα Virtuoso μπορούν να αναπαράγουν συχνότητες μέχρι 40.000 Hz.

    

  Δεν μπορείς να ακούσεις κάτω από 20hz και πάνω από 20kHz, αλλά υποτίθεται το αυτά που μπορεί να ανέβουν

  ή να κατέβουν πέρα από αυτό τα όρια υπό προϋποθέσεις μπορεί να σου δώσουν καλύτερη αίσθηση των συχνοτήτων στο εύρος που ακούς. αλλά όταν χτυπάει μια νότα με φυσικό τρόπο Live πέρα από τις συχνότητες που ακούς παράγει και πλευρικές αρμονικές που υποτίθεται αν μπορεί να τις αναπαράγει το μέσο (με την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει και δεν έχουν σβήσει στο τελικό αρχείο), δίνουν όλη την φυσική αίσθηση κτλ. - αλλά θα μου πεις αφού δεν τα ακούς τι αίσθηση να σου αφήσει? Tα ξέρεις καλύτερα και έχεις δοκιμάσει πράγματα, οπότε..  Βέβαια αυτό στα ακουστικά αναφέρεται λίγο εώς πολύ σαν ικανότητα (marketing αν θέλεις) που δεν έχει να κάνει με το τελικό αποτέλεσμα, και πρέπει να υπάρχει και η μηχανική υποστήριξη από το μέσο.  Δεν μπορεί ένα ακουστικό πχ να σπρώξει αέρα και νιώσεις το extension κάτω από τα 20hz 10Hz. Ένα sub μπορεί.  

   

   

  Edited by Dem

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.