Jump to content



Τι σκότωσε το Linux Desktop


astrolabos

Recommended Posts

What Killed the Linux Desktop - Miguel de Icaza

Ενδιαφέρον ανάγνωσμα, και ξύνει αρκετές πληγές. Θα ήθελα να κάναμε συζήτηση επ'αυτού αφού το διαβάσετε.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Εμένα μου φαίνεται πάντως ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τον εαυτό του που πήγε σε os x :p

Θα σχολιάσω προσωπικά κάποια πράγματα που θίγει.

Τα τελευταία χρόνια δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα σε hardware, και το ίδιο ακούω από τους περισσότερους.

Κάνει σύγκριση ανάμεσα σε gnome, unity, xfce και δεν αναφέρει το kde που αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο desktop.

Η σύγκριση μεταξύ linux και os x είναι άτοπη επειδή απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά. Εγώ δεν ξέρω κανέναν πάντως που να πήγε σε os x, παρόλο που αυτή η καραμέλα ακούγεται καιρό τώρα. Και δεν θα έμπαινα ποτέ στον κόπο να σκάσω τόσα φράγκα για να έχω ομορφότερο user interface.

The efforts to standardize on a kernel and a set of core libraries were undermined by the Distro of the Day that held the position of power. If you are the top dog, you did not want to make any concessions that would help other distributions catch up with you. Being incompatible became a way of gaining market share. A strategy that continues to be employed by the 800 pound gorillas in the Linux world.

Βαριά κατηγορία, proof or it didnt happen.

Backwards compatibility, and compatibility across Linux distributions is not a sexy problem. It is not even remotely an interesting problem to solve. Nobody wants to do that work, everyone wants to innovate, and be responsible for the next big feature in Linux.

So Linux was left with idealists that wanted to design the best possible system without having to worry about boring details like support and backwards compatibility.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη κοτσάνα. Για τον linux developer που δουλεύει τζάμπα (donations? ας γελάσω χαχα), η συμβατότητα προς τα πίσω και η υποστήριξη είναι απλά αδύνατη. Ακόμα και στα πολύ δημοφιλή λογισμικά, οι προγραμματιστές που δουλεύουν σοβαρά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Για να κάνεις ταυτόχρονα ανάπτυξη, συντήρηση, υποστήριξη χρειάζεσαι χρήμα, χρόνο και άτομα που διαθέτουν μόνο οι μεγάλες εταιρείες.

Link to comment
Share on other sites

Το standard της αγορας linux workstation ηταν ειναι και θα ειναι το RHEL η CentOS. Υπαρχουν τοσες εφαρμογες γραμμενες σε αυτο, που και το 99% των εγκαταστασεων να γινουν ubuntu, δυσκολα θα αλλαξει η πλατφορμα.

Απο κει και περα το προβλημα ειναι στον τροπο διοικησης του linux, ο καθενας κανει οτι θελει και αυτο φαινεται. Σιγουρα υπαρχουν πολυ εξυπνες λυσεις αλλα δεν υπαρχει η σταθεροτητα που δινουν win και osx. Επίσης δεν είναι πλέον καθόλου ελαφρύ (το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχε παλιότερα), ειδικά το KDE και το gnome.

Το osx έχει χτυπησει φλεβα χρυσου γιατι ειναι elegant alternative, fashion victim os αλλα απο κατω οταν χρειαστει υπαρχει το shell και κανεις τη δουλεια σου + είναι αρκετα σταθερό.

Link to comment
Share on other sites

Mέχρι την έκδοση 4.8.4 του KDE την οποία και έχω εγκατεστημένη τώρα το pc πάει σφαίρα οπότε υποθέτω ότι κάτι αντιστοιχο θα ισχύει και για την 4.9.

Επί του θέματος τωρα αυτό που πάσχει το λίνουξ είναι η έλειψη επαγγελματικών προγραμμάτων και αυτό έχει να κάνει καθαρά με τα φράγκα και την φιλοσοφία του open source σε αντίθεση με την πολιτική των εταιριών.Αυτά που λέει γιατι

να συνδεσω το καλώδιο των ηχείων για να έχω ήχο ή οτι δεν υπάρχει pdf viewer είναι βλακείες.

Link to comment
Share on other sites

Ειδικά η τελευταία έκδοση του KDE *ακούω* ότι είναι θεόβαρη και με πολλά προβλήματα

E17,xfce,cinnamon....νομίζω πως ο κάθε λογικός άνθρωπος απλώνει το χέρι του μέχρι εκεί που φτάνει.....αν έχεις pc 10ετίας ή γενικά αδύναμο επιλογές υπάρχουν.Προχτές έβαλα bodhi linux σε συγγενή με p4 3.0ghz 1g ram onboard intel gpu,και το μηχανάκι πετάει κυριολεκτικά.

Στο σπίτι σε 4 διαφορετικές πλατφόρμες 2 διαφορετικές διανομές πρόβλημα κανένα.....κιαν υπάρχουν όντως κάποια "χαζα" προβληματάκια ή λύνονται σύντομα με updates ή με λίγο ψάξιμο...υπερβολικό το βρίσκω το άρθρο.

Link to comment
Share on other sites

O end user θελει ευκολια, θελει να παταει ενα κουμπακι και να γινεται η δουλεια του. Δεν θελει να ψαχνει για drivers, να γραφει σε terminal και να τρωει γενικα χρονο για πραγματα που πρεπει να δουλευουν out of the box. Εχω μια εκδοση ubuntu σε partition την οποια διατηρω μονο ελεω android. Δεν εχει ηχο, και για να δουλεψει το extended desktop επρεπε να ψαξω. Δεν μ' αρεσει να ψαχνω χωρις να το θελω. Μπορει να ψαχνομαι με το Android αλλα ειναι απο επιλογη οχι απο αναγκη

ΟΤΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ γινουν τα παντα plug 'n' play τοτε το συζηταμε γιατι εχουν αρκετα πλεονεκτηματα οι διαφορες εκδοσεις (οπως το centralized update για τα παντα, ΧΩΡΙΣ ξεχωριστη εφαρμογη), ειναι ελαφρυ σαν λειτουργικο.

Link to comment
Share on other sites

No offence,άρθρα σαν κι αυτό είναι του κιλού,για λαϊκή κατανάλωση.

Δεν θα μπω στον κόπο να σχολιάσω το linux κομμάτι,έχουν συζητήθεί πολλές φορές αυτά.

Το μόνο που θα σχολιάσω είναι αυτό:

When OSX was launched it was by no means a very sophisticated Unix system. It had an old kernel, an old userland, poor compatibility with modern Unix, primitive development tools and a very pretty UI

κοινώς,προσπαθούσαν να το συντηρήσουν μόνοι τους,κουτσά στραβά,σταυρώνοντας τα δαχτυλάκια τους πως το "very pretty UI" θα είναι αρκετό για να αποσπάσει την προσοχή των υποψιασμένων χρηστών από τα προβλήματα του λειτουργικού.

Over time Apple addressed the majority of the problems with its Unix stack: they improved compatibility, improved their kernel, more open source software started working and things worked out of the box.

Προσέλαβαν ένα καλό αριθμό από FreeBSD developers για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα.Αυτούς τους ίδιους που υποστηρίζουν το "open source" στον ελεύθερο χρόνο τους.

Προσωπικά μειδίασα με αυτό:

Many hackers moved to OSX. It was a good looking Unix, with working audio, PDF viewers, working video drivers, codecs for watching movies and at the end of the day, a very pleasant system to use.

..λες και τον hacker (= αυτόν που γράφει κώδικα) θα τον νοιάξει τόσο πολύ να δει στο coding συστημά του το Big Bang Theory για να κλείσει καλά η μέρα.

Το OSX δεν έχει σκοτώσει κανένα Linux για την ώρα.Απλώς οι ρόλοι τους είναι πιο διακριτοί (ακόμα και στο dekstop) από αυτό που πιστεύουν όσοι γράφουν τέτοια άρθρα,ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς και τον οικονομικό παράγοντα.

Link to comment
Share on other sites

Μπλα, μπλα, μπλα... Τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια... Τις ίδιες δικαιολογίες, τα ίδια προβλήματα, τα ίδια "θα"... Σαν τους αριστερούς είναι το linux. Έχουν όλοι τον ίδιο στόχο, αλλά ο καθένας παρεκκλίνει σε λεπτομέρειες από την υλοποίηση του άλλου και δε μπορούνε να τα βρούν ώστε να στήσουν ένα σοβαρό, σταθερό κι απροβλημάτιστο λειτουργικό που θα δώσει στον κόσμο αυτά που θέλει κι όχι αυτά που θα έπρεπε να θέλει ή που θα ήθελε αν δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή με τα Windows... :hm:

Link to comment
Share on other sites

Μπλα, μπλα, μπλα... Τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια... Τις ίδιες δικαιολογίες, τα ίδια προβλήματα, τα ίδια "θα"... Σαν τους αριστερούς είναι το linux. Έχουν όλοι τον ίδιο στόχο, αλλά ο καθένας παρεκκλίνει σε λεπτομέρειες από την υλοποίηση του άλλου και δε μπορούνε να τα βρούν ώστε να στήσουν ένα σοβαρό, σταθερό κι απροβλημάτιστο λειτουργικό που θα δώσει στον κόσμο αυτά που θέλει κι όχι αυτά που θα έπρεπε να θέλει ή που θα ήθελε αν δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή με τα Windows... :hm:

και εσύ κάνεις το κλασσικό λάθος να συγχέεις το linux με το desktop του.Ο πυρήνας του linux (μαζί με το base system) είναι σοβαρό,σταθερο και απροβλημάτιστο λειτουργικό.Δεν είναι τυχαίο πως είναι το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα σήμερα και οι συσκευές που τρέχουν linux (κινητά τηλέφωνα,tablet,routers,servers κτλ) είναι περισσότερες απ'όλα τα windows και apple desktop και laptop μαζί.

Από την άλλη πλευρά και οι "linux evangelists" πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το linux desktop δεν είναι προτεραιότητα και-κακά τα ψέματα-πως δεν είναι για όλους.

Προσωπικά δεν με νοιάζει ούτε στο ελάχιστο να δώ το linux να αποκτά μερίδιο στο desktop.Τη δουλειά μου όμως θα την κάνω με linux-unix ώς επί το πλείστον γιατί και επιλογές έχω,και ασφάλεια έχω και το αποτέλεσμα θα είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατό με άλλες πλατφόρμες.

Link to comment
Share on other sites

και εσύ κάνεις το κλασσικό λάθος να συγχέεις το linux με το desktop του.

Σωστά, αλλά ξέρεις κάτι; Τη δουλειά μου θέλω να κάνω, εύκολα και γρήγορα. Κι εγώ, γνωρίζω τη διαφορά destop/UI/core/Kernel/ κλπ. To 90% των χρηστών δεν έχει ιδέα και δεν τον ενδιαφέρει. Οι περισσότεροι Linuxάδες, έχουν και μια εγκατάσταση με Win. Γιατί; Έστω ότι είναι μόνο για να παίζουν. Έστω. Όταν λοιπόν φτάσει στο επίπεδο, την ποικιλία και την ευκολία των Win σε αυτά, τότε θα πιάσει και το αντίστοιχο μερίδιο της αγοράς. Όσο όμως, έχει παιχνίδια 5ετίας που για να παίξουν θέλουν συγκεκριμένη έκδοση kernel/driver/desktop, κλπ, δε γίνεται δουλειά. Θα συνεχίσει να πηγαίνει άπατο.

Link to comment
Share on other sites

Το λειτουργικό σύστημα ΔΕΝ είναι μόνο ο πυρήνας και το repository. Είναι πολλά παραπάνω, ειδικά όταν με τον όρο εννοούμε την "πλατφόρμα". Το ότι το OSX το χρησιμοποιούνε χαζόξανθες bimbo, επιδειξιομανείς γιάπιδες, ή αμερικανάκια μαθητούδια του δημοτικού είναι η μεγαλύτερη βλακεία που έχω ακούσει και συντηρείται εδώ και πάνω από 10 χρόνια από θιασώτες των Windows (αν είναι δυνατόν να υπάρχουν και τέτοιοι) και Linux που δεν έχουν γνώση της ιστορίας και της εξέλιξης στην τεχνολογία της πληροφορικής και των Η/Υ. Το OSX ΔΕΝ είναι BSD πάνω από ένα "όμορφο" περιτύλιγμα. Το Darwin ΔΕΝ είναι κλεμμένο/αγορασμένο από κάπου ούτε είναι περίπτωση Xenix. Τα UI Frameworks και APIs του Mac OSX ΔΕΝ είναι μια προχειροκλεψιά του Linux. Και την ευκολία και τη σταθερότητα ΔΕΝ την επιζητούν μόνο οι end users αλλά και οι developers.

Το Linux θα τα πάει μια χαρά, δυστυχώς (για μένα) όμως όχι στο desktop αλλά στα embedded systems και στους servers. Τα Gnome/KDE/X.org/κτλ αποδείχθηκαν σκέτη απογοήτευση. Ούτως ή άλλως το desktop/workstation έχει μείνει για λίγους αφού όλοι πλέον βαδίζουν σε άλλα μονοπάτια.

Έτσι θα έπρεπε άλλωστε. Οι εποχές που κάποιοι έπειθαν τον απλό κόσμο να αγοράζει "συμβατές" κουμούτσες με απίστευτες δυνατότητες επεξεργασίας κειμένου λες και όλοι γράφουν βιβλία ή είναι λογιστές έχουν περάσει. Απλά εγώ που θέλω (και) άλλα πράγματα (ναι εκτός από ένα σωρό computers με διαφορετικά λειτουργικά έχω και χρησιμοποιώ ΚΑΙ ένα σωρό gadgets και post-pc devices) θα πρέπει να το ψάχνω ακόμη περισσότερο στο μέλλον για να ικανοποιώ τις προγραμματιστικές, ερευνητικές, και δημιουργικές μου ανάγκες.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει πολύ άδικο: ναι το compatibility μεταξύ των διανομών είναι πικραμένη ιστορία, αλλά λύνεται.

Drivers βρίσκεις άμα θέλεις και η εγκατάσταση είναι απλή άπαξ και την κάνεις κανά δυο φορές (και να μην ακούσω γκρίνια, μιας και είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε ώρες για να βρείτε τον καλύτερο driver/ρύθμιση για το τάδε παιχνίδι).

Κατά καιρούς τους έρχεται η έμπνευση να αλλάξουν πράματα που δουλεύουν, αλλά μέσα σε 1 χρόνο το πολύ τα περισσότερα προβλήματα έχουν επιλυθεί. Άμα είσαι υπομονετικός, το downtime είναι 0 - άμα είσαι early-adopter, σου αξίζει η μοίρα σου.

Link to comment
Share on other sites

Το OSX ΔΕΝ είναι BSD πάνω από ένα "όμορφο" περιτύλιγμα. Το Darwin ΔΕΝ είναι κλεμμένο/αγορασμένο από κάπου ούτε είναι περίπτωση Xenix. Τα UI Frameworks και APIs του Mac OSX ΔΕΝ είναι μια προχειροκλεψιά του Linux.

δεν είναι το ένα,δεν είναι το άλλο...τι είναι όμως ΔΕΝ μας λες ;)

Link to comment
Share on other sites

Αναρωτιέμαι τι σχέση έχει το αν είναι βαρύ,αν είναι ευκίνητο,αν είναι σταθερό με τις λαλακίες που λέει φίλος παραπάνω στο άρθρο του.

Αυτό που προσφέρει το linux μαζί με την τεράστια ποικιλία διανομών,είναι ότι ο καθένας μπορεί να το φέρει εκεί που θέλει.Ο πυρήνας είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του,αν δεν ήταν τότε δεν θα το έπερναν στα σοβαρά εταιρείες(βλ.Google και όχι μόνο).

Αν είσαι απλός χρήστης,που σημαίνει ότι δεν θές εμπορικές εφαρμογές που υπάρχουν μόνο ή κυρίως σε windows λειτουργικό τότε δεν βλέπω γιατί κάποιος να μην το επιλέξει.

Όταν φτάνουμε όμως στο σημείο ο κάθε χρήστης να αναρωτιέται πως να το διαμορφώσω,κτλπ κτλπ,τότε παύει να είναι απλός χρήστης,και περνάει σε άλλη κατηγορία.

Δηλαδή η μάνα μου που δεν είχε δουλέψει ποτέ σε windows και έκανε τα πρώτα της βήματα σε Linux προ εξαμήνου γιατί μπορεί;Φυσικά χρησιμοποιήσα μία user friendly διανομή και κάνει τα απολύτως βασικά.Ναι βασικό είναι να μην χρειάζεσαι το photoshop,premiere και άλλες εμπορικές εφαρμογές.Βασικό είναι τα ακόλουθα browsing,media(video,music,photos),άντε και κανα office.

Αν τώρα ανήκεις σε άλλη κατηγορία,ένα βήμα δηλαδή απο την παραπάνω,τότε είσαι Power User,θές δεν θές.

Η ποικιλία εφαρμογών είναι αυτό που το κάνει ευέλικτο,εγώ πχ προτιμώ terminal file manager,γιαυτό και χρησιμοποιώ τον ranger,ο kde user ομως θέλει το γραφικό του γιαυτό και έχει το dolphin συν ότι παραπάνω φυσικά προσφέρει.Μπορείς να βρείς ότι ζητάς,χωρίς περιορισμούς.Μπορείς να κάνεις το ίδιο πράγμα με διαφορετικούς τρόπους,γιατί ο κάθε developer διαμορφώνει την εφαρμογή και δεν ακολουθεί πρότυπα.Αυτή είναι η ΟΜΟΡΦΙΑ του.Αυτό προς απάντηση στον φίλτατο yanni σχετικά με τις εικόνες παραπάνω.

Εμένα πχ το desktop σε ολα τα pc που δουλεύω είναι κάπως έτσι.Μαρέσει να ξεκινάει το σύστημα μου και να έχω όλους τους πόρους διαθέσιμους εκεί που θέλω εγώ,γιαυτό έχω μόλις 100MB ram πιασμένη κατα την εκκίνηση.

Εκείνος που τρέχει το kde το θέλει αλλιώς,ο καθένας επιλέγει όμως και θυσιάζει πόρους.

Σημασία έχει η επιλογή.Αυτό είναι και η ελευθερία που σου δίνει,για κάποιους είναι too much για κάποιους άλλους όχι.Έχεις όμως στην τελική την επιλογή και για τα 2,απλά εσύ καθορίζεις σε ποιά πλευρά θα είσαι.

Τέλος αυτό που το καθιστά λίγο προβληματικό,και λέω λίγο γιατί εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου γιατί έχω το δικαίωμα επιλογής να χρησιμοποιήσω ότι θέλω.Είναι ότι σε βασικά projects θα έπρεπε να είναι πιο σταθερό ως προς την πληθώρα επιλογών,και να αποφασίσουν απο κοινού οι εταιρείες που γράφουν κώδικα για αυτό να επικεντρωθούν κάπου.Αυτό βέβαια είναι αδύνατο γιατί κατα κάποιο τρόπο χάνεις το δικαίωμα επιλογής και της διαφορετικής κυρίως άποψης για το πώς θα έπρεπε να είναι κάτι.(βλ.πχ το Upstart στο Ubuntu και το Systemd στην Fedora)

Ευτυχώς υπάρχουν άπειρα wikis για όποιον θέλει να πάει ένα βήμα παραπάνω απο τον απλό χρήστη σχεδόν για όλες τις διανομές,αν και συνήθως η λογική δεν αλλάζει.

Το OSX ΔΕΝ είναι BSD πάνω από ένα "όμορφο" περιτύλιγμα.
Και όμως είναι Ηybrid kernel,με συνιστώσα τον BSD.

[MENTION=1298]WizarD[/MENTION] Δεν υπάρχει πρέπει για τον χρήστη.

Link to comment
Share on other sites

Η εμφάνιση του gnome στο Ubuntu που δουλεύω είναι η ίδια με την εμφάνιση που είχα πριν από ακριβώς 8 χρόνια όταν είχα βάλει Ubuntu σε Athlon 64 που μόλις είχε σκάσει μύτη και δεν έπαιζε καμιά άλλη διανομή 64bit που να τον υποστηρίζει (έστω και με μερικά hacks).

Η έκδοση που δουλεύω είναι:


sotirisk@nmr-OptiPlex-790:~$ uname -a
Linux nmr-OptiPlex-790 2.6.38-13-generic #56-Ubuntu SMP Tue Feb 14 12:40:40 UTC 2012 i686 i686 i386 GNU/Linux


sotirisk@nmr-OptiPlex-790:~$ cat /etc/issue.net
Ubuntu 11.04

Μετά από 8 χρόνια δεν γίνεται να κρατάς την ίδια εμφάνιση και να λες ότι το pentium 4 3.00 GHz είναι ένα παλιό PC που πάλι καλά που παίζει το νέο Ubuntu. Δεδομένου ότι ο kernel είναι πάνω κάτω ίδιος σε απαιτήσεις (2.6 τότε, 2.6 τώρα), τι διάολο βάρυνε το ubuntu και πάει σαν κότα αυτά τα 8 χρόνια?

Για μένα φταίνε οι ομάδες του Gnome και του KDE.

Ειδικά το KDE μετά την έκδοση 4 για μένα είναι απαράδεκτο.

Συγκριτικά με το UI των Windows 7 τόσο το Gnome όσο και το KDE υστερούν και ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΕΡΑ!

Αυτό κι αν είναι απαράδεκτο.

ps ομολογώ ότι δεν έχω δουλέψει πολύ το KDE 4, το έβαλα σε μια debian testing εγκατάσταση που έκανα στο laptop (στο οποίο έλυσα κάμποσα προβλήματα = δεν είναι και τόσο out of the box το linux, εκτός αν μιλάτε μόνο για ubuntu) και απογοητεύτηκα με το πόσο δύσχρηστο έχει γίνει το interface - για τα δικά μου γούστα.

Link to comment
Share on other sites

Η εμφάνιση του gnome στο Ubuntu που δουλεύω είναι η ίδια με την εμφάνιση που είχα πριν από ακριβώς 8 χρόνια όταν είχα βάλει Ubuntu σε Athlon 64 που μόλις είχε σκάσει μύτη και δεν έπαιζε καμιά άλλη διανομή 64bit που να τον υποστηρίζει (έστω και με μερικά hacks).

Η έκδοση που δουλεύω είναι:


sotirisk@nmr-OptiPlex-790:~$ uname -a
Linux nmr-OptiPlex-790 2.6.38-13-generic #56-Ubuntu SMP Tue Feb 14 12:40:40 UTC 2012 i686 i686 i386 GNU/Linux


sotirisk@nmr-OptiPlex-790:~$ cat /etc/issue.net
Ubuntu 11.04

Μετά από 8 χρόνια δεν γίνεται να κρατάς την ίδια εμφάνιση και να λες ότι το pentium 4 3.00 GHz είναι ένα παλιό PC που πάλι καλά που παίζει το νέο Ubuntu. Δεδομένου ότι ο kernel είναι πάνω κάτω ίδιος σε απαιτήσεις (2.6 τότε, 2.6 τώρα), τι διάολο βάρυνε το ubuntu και πάει σαν κότα αυτά τα 8 χρόνια?

Για μένα φταίνε οι ομάδες του Gnome και του KDE.

Ειδικά το KDE μετά την έκδοση 4 για μένα είναι απαράδεκτο.

Συγκριτικά με το UI των Windows 7 τόσο το Gnome όσο και το KDE υστερούν και ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΕΡΑ!

Αυτό κι αν είναι απαράδεκτο.

ps ομολογώ ότι δεν έχω δουλέψει πολύ το KDE 4, το έβαλα σε μια debian testing εγκατάσταση που έκανα στο laptop (στο οποίο έλυσα κάμποσα προβλήματα = δεν είναι και τόσο out of the box το linux, εκτός αν μιλάτε μόνο για ubuntu) και απογοητεύτηκα με το πόσο δύσχρηστο έχει γίνει το interface - για τα δικά μου γούστα.

Το ubuntu πέρασε σε unity(δικό τους Project λογικό να το υποστηρίξουν).Επίσης η 11.04 δεν είναι LTS.Άρα το συμπέρασμα σου είναι άτοπο φίλε Σωτήρη.

Σχετικά με το kde,και εγώ μέ το kde3.5 ημουν υπερευχαριστημένος,ένιωθες το σύστημα να πετάει,απλά τα πράγματα δυσκολεύουν όταν περνάς σε qt και έχεις παιδικές ασθένειες.(αυτή η μετάβαση είναι κάτι σαν το XP->Vista->7,δηλαδή το kde σταθεροποιείται σιγά σιγά και γίνεται πιό ολοκληρωμένο)Πολύς κόσμος δεν συμπάθησε το kde4,άλλοι πάλι το αγάπησαν γιατί τους βόλεψε,ειδικά μετά το gnome3 που αρκετοί αλλαξοπίστησαν.Εγώ έχω να το δοκιμάσω πάνω απο 3 χρόνια,αλλά δεν νομίζω ότι θα το δοκίμαζα αν δεν είχα κάποιο δυνατό μηχάνημα που να ήθελα να στερηθώ τους πόρους μου για το ui.Πόσο μάλλον τώρα που χρησιμοποιώ Gentoo.Mε φαντάζεσαι να κάνω compile;:tomato::tomato:

Link to comment
Share on other sites

Εμένα πχ το desktop σε ολα τα pc που δουλεύω είναι κάπως έτσι.Μαρέσει να ξεκινάει το σύστημα μου και να έχω όλους τους πόρους διαθέσιμους εκεί που θέλω εγώ,γιαυτό έχω μόλις 100MB ram πιασμένη κατα την εκκίνηση.

Αν δεν είχες τον browser ανοιχτό στη συγκεκριμένη σελίδα, το desktop σου θα ήταν τραγικά βαρετό! :dance3:

Για το migration linuxάδων σε OSX που ειπώθηκε παραπάνω, ξέρω αρκετούς γνωστούς linuxοθρεμένους που πήραν mac και την έχουν καταβρεί.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν είχες τον browser ανοιχτό στη συγκεκριμένη σελίδα, το desktop σου θα ήταν τραγικά βαρετό! :dance3:

Βαρετό εννοείς;;;

Μήπως πρέπει να βγάζει φωτιές όταν κλείνω τα παράθυρα για να σε ενθουσιάσει;Όπως κάνεις με το compiz;;;

Το τι τον βολεύει τον καθένα,και αν του αρέσει είναι καθαρά προσωπική άποψη.Στην λειτουργικότητα είναι το ζήτημα!Εκεί αν το δείς στην πράξη θα καταλάβεις τι σημαίνει ταχύτητα.

Για το migration linuxάδων σε OSX που ειπώθηκε παραπάνω, ξέρω αρκετούς γνωστούς linuxοθρεμένους που πήραν mac και την έχουν καταβρεί.

Εγώ πάλι ξέρω linuxάδες που πήραν mac για να περάσουν linux,λόγω του design που κατέχουν τα mac.Ίσως στο μέλλον γίνω και εγώ ένας απο αυτός,μαρέσουν πχ τα macbook ιδιαίτερα.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.