Jump to content



Αγγελίες , τιμές μεταχειρισμένων - Απόψεις Λαμπιτών


sstav

Recommended Posts

Επειδή λόγω της κρίσης, οι αγγελίες για μεταχειρισμένα πράγματα είναι ένας τρόπος να εξοικονομήσουμε χρήματα ωστε να παρακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις (σαν αρρωστάκια που ήμαστε), θα ήθελα να διαβάσω για τους δικούς σας προβληματισμούς αναφορικά με τις αγγελίες μεταχειρισμένων και τις τιμές τους είτε ως αγοραστές είτε ως πωλητές...

Ξεκινάω με το εξής αξίωμα:

" Ο πωλητής μεταχειρισμένου προίόντος θέλει να χάσει τα λιγότερα σε σχέση με την τιμή αγοράς (ή ακόμα και να κερδίσει το κατιτίς του, αν το έχει βρει ο ίδιος από άλλη αγγελία-ευκαιρία) και ο αγοραστής να αγοράσει φθηνότερα από τιμή καταστημάτων (σκρουτζαροντας ανελέητα χωρίς να κοιτάζει διαθεσιμότητες-εγγυήσεις κτλ), ώστε ο καθένας απ’την πλευρά του να «νιώθει» κερδισμένος. "

Συνοπτικά έχω παρατηρήσει ότι ισχύουν τα εξής:

Τρέχουσα Τιμή Εμπορίου Ελλάδα > Zητούμενη Τιμή Μεταχείρο από πωλητή με απόδειξη από Ελλάδα > Τρέχουσα Τιμή Εμπορίου Εξωτερικού > ΛΟΓΙΚΗ* ΤΙΜΗ Μεταχείρο με εγγύηση >= Διαπραγματεύσιμη Τιμή μεταχείρο από αγοραστή >= Τιμή μεταχείρο χωρίς εγγύηση > ΛΟΓΙΚΗ* ΤΙΜΗ Μεταχείρο χωρίς εγγύηση

*όπου ΛΟΓΙΚΗ ΤΙΜΗ εννοώ ΛΟΓΙΚΗ κατ’εμέ

Η δικη μου γνώμη συνοψίζεται στα παρακάτω σημεία:

1. Μεταχειρισμένα Προιόντα εντός εγγύησης (τουλάχιστον 1 έτους ακόμα) χάνουν το 20-30% της τρέχουσας αξίας τους στην διεθνή αγορά...Κάρτα γραφικών 400 ευρώ τιμή εμπορίου (εγώ λαμβάνω υπόψη την τρέχουσα τιμή εμπορίου εξωτερικού με μεταφορικα) , περιμένω ΛΟΓΙΚΗ τιμή αγγελίας 340-350 ευρώ... Αν την δω στα 380 ευρώ (Ζητούμενη Τιμή Πωλητή) προτιμώ να την αγοράσω "κουτάτη" και με απόδειξη δική μου. Αυτό είναι που καταστρατηγείτα συνέχεια στις αγγελίες με αποτέλεσμα πολλές φορές η τιμή εμπορίου από το εξωτερικό είναι σημαντικά χαμηλότερη από την ζητούμενη τιμή του πωλητή!

2. Η τιμή αγοράς της απόδειξης που έχει ο πωλητής δεν έχει καμμία σχέση με το παραπάνω ποσό (τιμή κτήσης) και την μειωμένη τιμή που θα έπρεπε να βάλει στην αγγελία. Μπορεί ο πωλητής να μην χάνει ούτε μισό ευρώ ή και να κερδίζει κιολας επιβραβεύοντας τον χρόνο που αφιερώνει ψάχνοντας με F5 τις «προσφορές του διαδικτύου»

3. Η τιμή πώλησης στις αγγελίες πρέπει να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες τιμές στην διεθνή πλέον αγορά καθότι οι ελληνικές τιμές ήταν και είναι απλά τραγικές στην πλειοψηφία των προιόντων... πχ Όταν σήμερα έχω την ASUS 7970DCUII στα 320 στην πόρτα μου (κάρτα δύο χρόνων) θεωρώ ανήκουστο πωλητής να ορίζει τιμή πώλησης τα 370 ευρώ και όταν σε μήνυμα του το επισημαίνεις ,να προασπίζεται το δικαίωμα στην ελεύθερη αγορά («εγώ τόσο το δίνω και αν σου αρέσει»).

4. Προιόντα χωρίς εγγύηση αυτομάτως χάνουν το 50% της τρέχουσας αξίας τους.

5. Η ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του ενδιαφερόμενου (πχ..αν ξεβίδωσες της μαμά ψύχτρα της gpu για να βάλεις custom (και έχασες την εγγύηση) παίζει ρόλο στην διαμόρφωση της τιμής

Τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις και σε καμμια περίπτωση δεν είναι για να αρχιζω τους διαξιφισμούς με όσους ποστάρουν στις αγγελίες απλά στη διαπραγμάτευση που συνηθίζω να κάνω είναι γιατί βλέπω διαφορους παραλογισμούς και συμπεριφορές που θα πρέπει να εξηγούμαι-απολογούμαι χωρίς καμμια διάθεση να προκαλέσω με κίνδυνο πολλές φορές να παρεξηγούμαι στις συναλλαγές μου.

Συγγνώμη για το μεγάλο ποστ...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Λυπάμαι για την "αναγκαστική προσγείωση", αλλά στην τελική το "εγώ τόσο το δίνω και αν σου αρέσει" είναι και ο λόγος που αποφασίζει κάποιος να πουλήσει κάτι.

Δεν μπορείς να βάλεις την ζητούμενη τιμή εντός ορίων λογικής/λιανικής/διαθεσιμότητας/εγγύησης κλπ. Αν δεν θέλει κάποιος να πουλήσει το προϊόν του σε λογική τιμή, τότε απλά το προϊόν δεν θα πουληθεί ποτέ. Αν βρεθεί κάποιος και το βιάζεται και δώσει 370 για κάτι που κάνει 400 καινούριο, that's life.

Στην περίπτωση του αγοραστή, το "κερδίζω λιγότερο" δεν σημαίνει απαραίτητα και "χάνω".

Link to comment
Share on other sites

Δεν χωράνε "απόψεις" στο εμπόριο, έχει αποφασιστεί να είναι ελεύθερο απο άλλους εδω και καιρό και όλοι το δέχεστε, δεν υπάρχει κανένας κανονισμός που να λέει αυτο που λες στο 3-4. Απο εκει και μετα εσύ εισαι ελεύθερος να επιλέξεις τι θα αγοράσει και απο που.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά,οι τιμες αυτοκαθορίζονται εκ των πραγμάτων.

Οταν το πραμα ειναι στην τιμη που θεωρεί η πλειοψηφια των εν δυνάμει αγοραστών οκ,φεύγει σε μια δυο τρεις μέρες.

Αν ειναι ΚΑΛΗ η τιμή φεύγει την ίδια μερα πολλές φορές,αμα ειναι υπερτιμημένο πωλείται αιωνιως η μέχρι να πέσει η τιμή,η αν πέσεις στην περιπτωση και πιάσεις κάποιον στην ανάγκη.

Το οποίο μπορει να γίνει και αιωνίως αν περιμένεις ντε και καλά να το σπρώξεις στο 80% της αξίας σαν καινούργιο.

Τα 3-και 4 από τα επιχειρήματα που λεει ο φίλος πιο πάνω δεν ισχύουν και τόσο γιατί η τιμη διαμορφώνεται από τη ζήτηση.

Πχ. Ο 2600k ,είχε σε κάποια φαση πολυ ζητηση σαν μεταχειρισμενος οταν βγήκαν τα πρώτα τεστ από haswell και κάποιοι απογοητεύτηκαν από τη ζεστασιά τους :p,που νόμιζαν ότι θα ειναι βελτιωμένη σε σχέση με τους "ζεστούς" ivy και τελικα έγινε το αντίθετο.

Link to comment
Share on other sites

Στο ολο θέμα νομίζω είχες στο μυαλό σου μια 7970. Δεν ειναι ολα τα προιοντα καρτες ομως και πολλα απο αυτα δε χανουν την αξια τους τοσο ευκολα επειδη δεν εχουν εγγυηση ή γιατί βγηκε μια βίδα ή γιατί επειδή τα βρίσκεις 50ευρω παραπάνω καινούρια πρέπει οπωσδήποτε να τα δώσει ο πωλητής στο 1/3.

Link to comment
Share on other sites

δηλαδή δεν έχετε πρόβλημα να βλέπετε αγγελίες που ζητούν 1 ευρω παρακάτω από τιμή αγοράς; Η αυτορύθμιση της αγοράς δεν δουλεύει στο λιανικό εμπόριο δεν δουλεύει και στις αγγελίες...Πάντα θα βρεθεί το "αρρωστάκι" που νομίζοντας ότι γλιτώνει τελικά το 20άρικο θα δώσει τα 380 αντί για 400 ευρώ για καινούργιο προιόν...εντωμεταξύ τα έχει φάει σε βενζίνες/τηλέφωνα/χρόνο/αγχος να δουλεύει στο σύστημά του κτλ ..το παράδειγμα με τις κάρτες το ανέφερα γιατί ίσως είναι το προιόν που αλλάζουν οι τιμές τους από μήνα σε μήνα από εβδομάδα σε εβδομάδα, ειδικά αυτήν την περίοδο...Δεν μίλησα για ευκαιρίες αλλά για αγγελίες μεταχειρισμένων. Αγοράζουν με απόδειξη στα 400 ευρώ και πουλάνε στα 359,99 όταν η τρέχουσα τιμή είναι στα 299...ποιά η λογική πίσω απ'αυτό; Θα μου πεις θέλει να του μείνει απούλητο; Οχι απλα θέλει να εκμεταλλευτεί την έλλειψη ενημέρωσης του χρηματιστηρίου τιμών. Αλλά είμαι εγώ παράλογος;

Link to comment
Share on other sites

Γτ να έχουμε πρόβλημα να τη δούμε? Μας παίρνουν τα λεφτά από τη τσέπη οσο κοιτάζουμε? δικαίωμα του είναι να πουλήσει οσο θέλει και δικαίωμα σου το αν θα τη πάρεις η όχι.

Link to comment
Share on other sites

δηλαδή δεν έχετε πρόβλημα να βλέπετε αγγελίες που ζητούν 1 ευρω παρακάτω από τιμή αγοράς;

Όχι βέβαια. Κι ούτε πρόκειται να πουληθεί κάτι που δίνεται 1 ευρώ κάτω από την τιμή του ως καινούριο.

Τώρα, για τον "κακομοίρη" και το "θύμα" που θα δώσει 380 για κάτι που κάνει 400 καινούριο, τι να κάνουμε. Αν ο άλλος δεν ξέρει να κάνει έρευνα αγοράς, πάντα θα κινδυνεύει.

Αν δεν δει ο άλλος στον Skroutz ότι καινούριο ξεκινάει από το 400 και πάει και δώσει 499 στο τοπικό μαγαζάκι, τι θα πρέπει να κάνουμε γι'αυτόν τον κακομοίρη; Να πάρουμε σβάρνα τους χρήστες για να τους κάνουμε εκπαίδευση για το πως να ψωνίζουν;

Γι'αυτό αφήνουμε τις αγγελίες ανοικτές, για να μπορείς να διευκρινήσεις με τον πωλητή ότι δεν έχει κάνει λάθος εκτίμηση στην ζητούμενη τιμή. Αυτό είναι ένα λάθος στο οποίο έχω υποπέσει κι εγώ, βλέπω την απόδειξη 3 μηνών που έλεγε 150 και βάζω αγγελία 130, ενώ το προϊόν έκανε 115 καινούριο πλέον. Αλλά κι εσκεμμένα να το έκανα, σε μια ελεύθερη αγορά δεν υπάρχει κανένα μαγαζί/site που να μου απαγορεύει να ζητάω 150.

Link to comment
Share on other sites

Κάποτε με τους δίσκους, καμιά ντουζίνα άτομα στο forum ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΝ από όποιον είχε σταθεί τυχερός και είχε αγοράσει πριν τις πλημμύρες να πουλήσει το δίσκο που είχε αγοράσει -εφόσον τον πούλαγε - φτηνότερα από όσο τον είχε πάρει. Έτσι έβλεπες με τρέχουσες τιμές για π.χ. 1ΤΒ στα 90€ να ΑΠΑΙΤΟΥΝ να πουληθούν δίσκοι που αγοράστηκαν προς 50€ στα 35-40€.

Παραλογισμός υπάρχει και από την πλευρά των αγοραστών και από την πλευρά των πωλητών. Τις περισσότερες φορές βέβαια ο παραλογισμός αυτός καθοδηγείται από το ατομικό συμφέρον και όχι από κάποιο λάθος συλλογισμό του πωλητή/αγοραστή.

Τι μπορεί να γίνει; Τίποτα σε επίπεδο forum. Ελευθερία υπάρχει, οπότε απλά αγνοούμε τον παραλογισμό από όπου και αν προέρχεται ( :p ). Είτε είναι πώληση μιας HD4870 στα 100€ σήμερα διότι κάποτε κόστιζε 250€, είτε είναι προσφορά της τάξης των 50€ για μια HD5870 "επειδή είναι παλιά". Σε επίπεδο μελών λίγο διάβασμα ή κάνα 2-3 συμβουλές από άλλους που ενδεχομένως γνωρίζουμε και μπορούν να μας βοηθήσουν.

Link to comment
Share on other sites

Καλως η κακως η αγορα ειναι ελευθερη οποτε ξεκιναμε με 2 βασικα αξιωματα :

1)Ο πωλητης θετει τους ορους της συναλλαγης (μεσα σους οποιους και η τιμη φυσικα) και δικαιωμα του να μην πεσει ουτε 1 ευρω απο αυτην οσο παραλογη και αν ειναι.

2)Ο αγοραστης ειναι υποχρεωμενος να ακολουθησει τους κανονες του πωλητη και αν δε του αρεσουν, υπαρχουν και αλλου πορτοκαλιες...

Αποκει και περα η αγορα θα τιμωρησει (συνηθως) τον μεν με το προϊον του να μεινει απουλητο για πολυ καιρο και οταν αποφασισει να λογικευτει, να αναγκαστει να το δωσει ακομα φτηνοτερα απο το να ηταν λογικος εξαρχης αφου εχει επελθει εξρα απαξιωση στο διαστημα της καθυστερησης ή θα αναγκαστει να το "παντρευτει".......ο δε , δεν θα ψωνησει ποτε αν τα θελει ολα τσαμπα, ή για να παρει στην τιμη που θελει θα περιμενει μεγαλο χρονικο διαστημα ωστε να γινει αυτη η τιμη πλεον η λογικη, και θα υποστει τις οποις συνεπειες (6 μηνες χωρις καρτα γραφικων πχ)

Φυσικα υπαρχουν ανενημερωτοι αγοραστες/πωλητες κλπ καθως και ισιαιτερα προϊοντα που απευθυνονται σε πολυ niche κοινο και εκει η τιμη ειναι πολυ σχετικη.

Φυσικα παιζει και ρολο το ποσο καιγεται καποιος να πουλησει/αγορασει... Πχ αν εγω θελω να παω απο sandy bridge σε Ivy και κρινω οτι η βελτιωση θα ειναι ελαχιστη και δε θελω να δωσω πανω απο 50 ευρω ας πουμε, μπορει να βαλω τον sandy αγγελια σε τσιμπημενη τιμη γιατι αντιστοιχα θεωρω τσιμπημενες αυτες που ζητανε για τους Ivy...και αν πουληθει σε αυτην καλως, αν οχι μενω στα αβγα μου....παραδειγμα που δεν καιγεσαι να πουλησεις...

Το οτι παντα θα υπαρχουν καποιοι που ψαχνουν θυματα ειναι γεγονος αλλα δεν μπορεις να προστατεψεις τα υποψηφια θυματα βαζοντας κανονες, η απαντηση ειναι..... "ας προσεχαν" ή ας εκαναν καλυτερη ερευνα...

Αποκει και περα ομως εσυ σαν αγοραστης/πωλητης ειδικα σε ενα forum με μακροχρονη υπαρξη εχεις ενα μοναδικο nickname και στο μυαλο του καθενος δημιουργεις ενα profile.

Εγω προσωπικα εχω στο μυαλο μου profile για αρκετα παλαια ατομα του forum με ταμπελες του τυπου "ο Χ πουλαει ακριβα συνηθως, αλλα παντα high end και προσεγμενα κομματια" , "ο Υ πουλαει φτηνα αλλα ειναι δυσκολος στη συνεννοηση και αναξιοπιστος" , "ο Ζ πουλαει σε τζαμπα αλλα ποτε δεν εχει εγγυησεις/κουτια κλπ, και τους βγαζει τα ματια γενικα"....

Τωρα οσον αφορα τις 7970 που πιστευω ηταν και η αφορμη να γραψεις το παρον κειμενο, εκει η φαση ειναι περιεργη. Βγηκε ενα νεο προϊον που ειναι το ιδιο πρακτικα με την 7970 GHz, η 280Χ. Στη Γερμανια (σαν παραδειγμα Ευρωπης) μπορεις να παρεις 280Χ με μεταφορικα στο σπιτι σου και 2 χρονια εγγυηση απο 240 ευρω τελικη...

Εσυ λοιπον και αλλοι (και εγω) που ασχολουμαστε με το αθλημα γελαμε οταν βλεπουμε τον αλλον να προσπαθει να πουλησει μεταχειρησμενη 7970 1ος ετους στα 280ε πχ...αλλα δικαιωμα του. Αν μιλησεις μαζι του θα σου πει οτι η καρτα ειναι αγορασμενη απο Ελλαδα και συνεπως το προϊον του διαθετει ανωτερη εγγυηση αφου αν παθει κατι θα το πας στο....e-gate πχ, και ξεμπερδεψες ενω αν παρεις απο Γερμανια πρεπει να πληρωσεις 10 ευρω μετφορικα να το στειλεις εκει και να επιβαρυνθεις πιθανον και 10 εξτρα μερες για τα πηγαινε-ελα. Το αν αυτο το στοιχειο τον δικαιολογει να πουλαει 80 ευρω πανω απο αυτο που θα θεωρουσες πχ εσυ λογικο, το κρινεις εσυ, και ολοι οι αλλοι, και νομοτελειακα μαλλον θα οδηγηθει να πουλησει αρκετα φτηνοτερα στην πορεια...

Πριν 15 μερες ειχα παρομοια συζητηση με καποιον στο insomnia που ξεκινησε την 7970 με 5 μηνες εγγυηση απο 300, τελικα μου την αφηνε 270 και στο τελος του ειπα εντελως φιλικα οτι "αποφασισα να περιμενω και να μην παρω τωρα οποτε δε στο λεω για να σου κανω παζαρι, αλλα αν θες να πουλησεις οντως, να ισαι ευχαριστημενος αν φυγει 250 και καντο γρηγορα γιατι σε 15 μερες δε θα φευγει ουτε εκει...και του εδωσα και ενα link απο το idealo.de με ολες τις 280Χ για να δει τι θα γινει και στην Ελλαδα με την κλασσικη χρονοκαθυστερηση..."

Το κλεισαμε ετσι φιλικα, και χτες τον βλεπω να την ριχνει στα 250 και ακομα δεν εχει φυγει....και ουτε θα φυγει πλεον...

Link to comment
Share on other sites

Το ότι ένα προϊόν χωρίς εγγύηση αυτομάτως χάνει το 50% -βάλε όποιο νούμερο θέλεις- της αξίας του, είναι αυθαίρετο κι είναι και πολύ διαφορετικό από προϊόν σε προϊόν: άλλη αξία έχει η εγγύηση ενός δίσκου από μια μνήμη, ένα κουτί, ένα καλώδιο κ.λ.π.

Η τιμή της απόδειξης αγοράς έχει αξία μόνο στο βαθμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για επιστροφή χρημάτων από το αρχικό κατάστημα/κατασκευαστή σε μελλοντική βλάβη (δλδ άλλα χρήματα/πιστωτικό θα λάβεις αν η απόδειξη αναγράφει 20€ κι άλλα αν είναι 150€ για το ίδιο αντικείμενο). Έχει και σημασία στην ιδιαίτερη περίπτωση όπου τα παιδιά του thelab (τα οποία θέτουν και το πλαίσιο, δεν είναι υποχρεωμένα να τρέχουν πίσω από κάθε αγγελία ολημερίς μπας και...) θέλουν να τεκμηριώσουν παραβίαση των κανόνων που έχουν θέσει: περιπτώσεις που -λίγο θολά είναι η αλήθεια αλλά δε γίνεται κι αλλιώς- συνήθως ονομάζουν ως αισχροκέρδεια κι ειδικότερα την κατάσταση που θέλουν να αποφύγουν όπου κάποιος «γρήγορος» και κουτοπόνηρος εξάντλησε το απόθεμα κάποιας πολύ ειδικής τιμής προσφοράς κι άρχισε μετά να πουλάει με καπέλο. Καθώς τα όρια κι οι περιστάσεις στο τελευταίο είναι ελαφρώς δυσδιάκριτα, αναγκαστικά πρέπει να κινούνται κατά περίπτωση και με προσοχή.

Από εκεί και πέρα το «πόσο το αγόρασες» δεν έχει καμία απολύτως αξία κι αν δεν υπάρχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους -ίσως και μια γενική περιέργεια- δεν θα έπρεπε καν να είναι θέμα συζήτησης. Είναι ενίοτε μάλιστα αποπροσανατολιστικό τόσο για τον πωλητή αν αγκιστρωθεί στην αρχική τιμή (έχει καταστρέψει πολύ κόσμο σε μετοχές, ακίνητα κλπ) όσο και για τον αγοραστή αν θεωρήσει ότι αφού κάποιος άλλος το αγόρασε τόσο, αυτή είναι κι η μόνη τιμή που δέχεται να πληρώσει.

Επίσης αδιάφορη θα έπρεπε να είναι κι η αιτία πώλησης. Εδώ συνήθως -όχι πάντα- υποκρύπτεται προσπάθεια του αγοραστή να διακρίνει την κατάσταση του προϊόντος ή προσπάθεια του πωλητή να πείσει πόσο καλό είναι αυτό. Δυστυχώς είναι μάταιο στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων συναλλαγής μεταξύ αγνώστων.

Στα σχόλια περί ελεύθερης αγοράς η παρατήρησή μου είναι πως είναι εν μέρει σωστά: εκτός από την αγορά, ελεύθερη είναι επίσης κι η γνώμη/έκφραση. Δικαίωμα του πωλητή να ορίσει όποια τιμή του κατέβει στο κεφάλι, δικαίωμα και κάθε τρίτου να θεωρήσει αυτή την τιμή ακριβή ή ό,τιδήποτε άλλο και να εκφράσει την άποψή του περί αυτής. Όχι με πρόσχημα την «ελεύθερη αγορά» να καταπνίγουμε τη συζήτηση για μια τιμή. Μάλιστα, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για να λειτουργεί ορθώς μια αγορά είναι κι η ελεύθερη πληροφόρηση. Εδώ υπάρχει μία κατανοητή δυσκολία στα παιδιά του thelab να συμβιβάσουν την ανάγκη προστασίας του χώρου των αγγελιών από τυχόν «βρωμίτσες» με την ανάγκη προστασίας μιας αγγελίας από αποπροσανατολιστικά μπάχαλα. Στον περίπου 1-1μιση χρόνο που διαβάζω κάπως πιο συστηματικά τις αγγελίες νομίζω τα καταφέρνουν αξιοθαύμαστα καλά. Με ειδικά συγχαρητήρια σε [MENTION=400]astrolabos[/MENTION] και [MENTION=376]YDinopoulos[/MENTION] για κάποιες παρεμβάσεις τους.

Link to comment
Share on other sites

Επεξήγηση:

Καταρχάς να πω ότι το επίπεδο στις μικρές αγγελίες σε αυτό το φόρουμ, καθώς και σε αντίστοιχα hardcore forums άλλων ασχολιών(πχ φωτογραφικών μηχανών, μοτοσυκλετών) είναι ανώτερο από αυτό άλλων φόρουμς πιο γενικού χαρακτήρα (όπως είναι το φόρουμ της Αϋπνίας). Οι παρακάτω σκέψεις μου έχουν να κάνουν να κάνουν με τις αγγελίες στα μη hardcore forums.

Κυρίως θέμα:

Συμφωνώ με όλα αυτά περί ελεύθερης αγοράς κλπ (μη με περάσετε και για κομμουνιστή:hehe:), αλλά κάποιος που παρακολουθεί τις αγγελίες βλέπει ότι η πλειοψηφία των πωλητών ή έχει τρομερά υπερεκτιμημένα τα αντικείμενα που πουλάει ή ψάχνει για κορόιδα.

Φυσικά κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις αγγελίες ζήτησης από την αντίθετη πλευρά: "ΖΗΤΩ G27 ΜΕΧΡΙ 100€"

Ούτε γκρινιάζω, ούτε τίποτα! Απλά συμφωνώ με τη διαπίστωση του τόπικ στάρτερ. Για μένα οι αγγελίες είναι κηνύγι θησαυρού που μάλιστα βρίσκω αρκετά διασκεδαστικό! Είναι ωραίο να βρίσκεις το διαμάντι μέσα σε τόσες σελίδες κοπριάς!!!

Link to comment
Share on other sites

Πάντα θα βρεθεί το "αρρωστάκι" που νομίζοντας ότι γλιτώνει τελικά το 20άρικο θα δώσει τα 380 αντί για 400 ευρώ για καινούργιο προιόν...εντωμεταξύ τα έχει φάει σε βενζίνες/τηλέφωνα/χρόνο/αγχος να δουλεύει στο σύστημά του κτλ ..

Και τι κανει ο τοπικος βουλευτης ? Ετσι απροστατευτη θα αφηνουμε την νεολαια μας ?:jester:

Link to comment
Share on other sites

η αγορά των μεταχειρισμένων GPU αυτήν την περίοδο είναι ότι χειρότερο για τους αγοραστές...η μη διαθεσιμότητα των νέων custom r9 290 /290x και η μικρη πτώση τιμών των nvidia καρτών συγκριτικά με τις επιδόσεις τους, δίνει το "δικαίωμα" στην ελληνική λιανική αγορά να είναι εκτός πραγματικότητας, στην διεθνή αγορά να μην σου εξασφαλίζεται η εγκαιρή παραλαβή (χρόνος παράδοσης ~ 1 μήνας με εμβάσματα κτλ) και στους πωλητές μεταχειρισμένων τη ευκαιρία να μην χάσουν ούτε ευρώ από την νέα σχέση απόδοσης/τιμής με δεδομένα Νοεμβρίου 2013...

Ο γκρινιαρης sstav:hehe:...

Link to comment
Share on other sites

Δε μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου περισσότερο. Τις περισσότερες φορές δεν ήμουν πωλητής, μα αγοραστής βέβαια κι ίσως αυτό με συμφέρει... αλλά κι όσες πούλησα, είδα πως και ο αγοραστής καμιά φορά μπορεί να γίνει πολύ παράλογος. Να εκβιάσει και να σε φέρει στα όριά σου.

Όσο για το θέμα των καρτών κι άλλων τέτοιων προϊόντων σε ανάλογη μοίρα.. αυτό που χειροτερεύει την κατάσταση, είναι πράγματα που οι τιμές τους παίζουν πολύ... ή που οι τιμές τους στην Ελλάδα έχουν μεγάλη διαφορά σε σχέση με το εξωτερικό. Εκμεταλλεύονται λοιπόν μια τρελή τιμή που πουλιέται εδώ ένα προϊόν και δεν υπολογίζουν πόσο θα μπορούσε να το βρει ένας άλλος... κυρίως ψάχνουν για θύματα..

Link to comment
Share on other sites

Πιο πολυ σα θρεντ διαμαρτυριας για τις τιμες πωλησης του λαμπ μου φαινεται..

Ρε παιδια, συγγνωμη, αλλα τί αφορα τον καθενα ποσο αγορασε ο πωλητης το προιον του? Μπορει να εφτασε στα χερια του σα δωρο, μπορει σε καποιον διαγωνισμο (αρα 0 κοστος)

Δηλαδη τί πρεπει να κανει για να ευχαριστησει την απαιτηση του αγοραστη για μειωμενη τιμη? Να πληρωσει και απο πανω?

Μπορει να βρηκε καποια σπεσιαλ προσφορα σε ενα καταστημα και ο σκοπος του να ειναι η ξεδιαντροπη αισχροκερδια.. Ε και? Προφανως και δε μας αρεσει η συμπεριφορα αυτη απεναντι μας (ως μελη της οικογενειας του λαμπ), αλλα θα φαει 1-2-3-5-10 φορες τα μουτρα μου (ισοποσες με τις αποπειρες για αισχροκερδεια, αφου δε θα αγορασει κανενας απο αυτον) και δε θα το ξανακανει γιατι θα του εχουν μεινει ολα απουλητα. Δυσκολα θα το αποφυγουμε αυτο..

Το θεμα ειναι καθαρα του αγοραστη.. Εξαρταται ποσο badly το θελει και αν τον συμφερει σαν αγορα. Δοξα το θεω, μεχρι και η μανα μου ξερει το σκρουτζ πλεον..

Προσωπικα, αν καποιος πουλαει ενα part διπλασια τιμη απο ο,τι το "Π" δεν το θεωρω αισχροκερδεια γιατι δε θα το σπρωξει ποτε (μπορει στην τελικη να μην καιγεται). Αλλα και μενα με τσατιζει ο που@#$@# γιατι εχασα 5 δευτερολεπτα να τον κανω κλικ αντι να κατεβασω αλλη μια τζουρα απο το τερμα yolo παγωμενο μπυρονι μου...

Link to comment
Share on other sites

Εμένα με πειράζει ένα άλλο θέμα. Πολλοί λένε πως έχουν και απόδειξη και στην συναλλαγή σου δίνουν τιμολόγιο. Το τιμολόγιο είναι κάτι διαφορετικό και περιέχει κέρδος ΦΠΑ για τον αρχικό αγοραστή αφού το έχει ήδη εκπέσει από την ΔΟΥ. Άρα ένα προϊόν 100+21%ΦΠΑ=121 ευρώ δεν πρέπει να πουληθεί σαν μεταχειρισμένο με βάσει τα 121 ευρώ αλλά με βάσει τα 100, μειώνοντας παράλληλα περισσότερο την αξία βάσει μεταχειρισμένου. Για να μην μιλήσουμε και για τις αποσβέσεις και το χοντρύνουμε το πράγμα.

Το κυριότερο βέβαια νομίζω πως είναι το γεγονός του ότι είναι παράνομο να πουλάς προϊόν που αγόρασες με τιμολόγιο σε τρίτο άνευ νέου παραστατικού.

Θέλω να λέει ο πωλητής στην αγγελία του ξεκάθαρα αν η υποτιθέμενη απόδειξη αγοράς είναι απόδειξη λιανικής ή τιμολόγιο. Αν δεν θέλει, ας αναφέρει πως ΔΕΝ ΕΧΕΙ απόδειξη-εγγύηση. Ας βάλει ότι τιμή θέλει, είναι δικό του θέμα. Αλλά ας είναι ξεκάθαρη η αγγελία για να μην τρέχω ως του διαόλου την μάνα ή να μπλέκω με ταχυδρομεία μόνο και μόνο για να χρειαστεί να ακυρώσω την συναλλαγή.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα του ΦΠΑ είναι άσχετο με δεδομένο ότι αν και "εκπίπτει" στην ΔΟΥ έχει εντούτοις καταβληθεί κατά την αγορά. Αν δεν εξέπιπτε τότε η επιχείρηση θα πλήρωνε το ποσό αυτό του ΦΠΑ εις διπλούν (1 στον προμηθευτή και 1 στην ΔΟΥ).

Οι δε αποσβέσεις υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας (προ ΦΠΑ) και μάλιστα αν το προϊόν πωληθεί πριν λήξη ή περίοδος απόσβεσης τότε η επιχείρηση υποχρεούται να επιστρέψει στο κράτος τον ΦΠΑ που "γλίτωσε".

Στάλθηκε από το κινητό μου.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα του ΦΠΑ είναι άσχετο με δεδομένο ότι αν και "εκπίπτει" στην ΔΟΥ έχει εντούτοις καταβληθεί κατά την αγορά. Αν δεν εξέπιπτε τότε η επιχείρηση θα πλήρωνε το ποσό αυτό του ΦΠΑ εις διπλούν (1 στον προμηθευτή και 1 στην ΔΟΥ).

Στάλθηκε από το κινητό μου.

Το ΦΠΑ είναι για τις επιχειρήσεις. Το υπολογίζουν κατά τις αγορές και τις πωλήσεις τους. Και εγώ το πληρώνω σαν απλός καταναλωτής αλλά δεν έχω την δυνατότητα να το συμψηφίσω όταν πουλάω κάτι. Όταν εγώ (ο τρίτος) θα πάρω τιμολόγιο από τον τύπο στην αγγελία και θα μου χαλάσει το προϊόν, πώς θα πάω να μου το αντικαταστήσουν? Δεν μου απαντάς και σχετικά με την νομιμότητα.

Link to comment
Share on other sites

Για να είναι φορολογικά απολύτως νόμιμη η συναλλαγή τότε θα πρέπει η επιχείρηση να σου εκδώσει νέα απόδειξη ή τιμολόγιο. Όσον αφορά την εγγύηση τα πράγματα είναι ούτως ή άλλως μπερδεμένα αν και (για εμένα) η προσφορότερη λύση στην περίπτωση του τιμολογίου είναι να κρατήσεις τηλέφωνα επικοινωνίας του πωλητή ώστε να προβεί εκείνος στις απαραίτητες ενέργειες.

Ο συμψηφισμός του ΦΠΑ λαμβάνει χώρα μιας και όσοι τηρούν βιβλία υποχρεούνται να επιβαρύνουν τις υπηρεσίες που παρέχουν με αυτόν τον φόρο, κάτι που δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών.

Στάλθηκε από το κινητό μου.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.