Jump to content



Ειδήσεις απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο v2.0


astrolabos

Recommended Posts

πριν 2 ώρες, το μέλος Lakisss έγραψε:

Γιατί με διαολίζεις βραδιάτικα και με έχουν κλέψει δύο φορές; Έπρεπε να έχουν ρίξει Ναπάλμ στους καταυλισμούς τους χρόνια πριν.

Τη μεγαλυτερη ευθυνη την εχουν τα εκαστοτε δημ@ρχιδια  που παραχωρουν χωρους κ τους κανουν δημοτες για τα ψηφαλακια.... 

Η αστυνομια εχει δεμενα τα χερια ,δεν μπορει να τους κανει τιποτα...

Link to comment
Share on other sites

On 1/4/2018 at 8:49 ΜΜ, το μέλος astrolabos έγραψε:

 

Πόσο θρασος αφενώς, πόση ανασφάλεια θα νιώθουν οι ηλικιωμένοι. Είναι ξεφτίλα και κατάντια για το κράτος να μην μπορεί να τους εξασφαλίσει ήρεμη ζωή στα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

Έγινε επεξεργασία από XMorsX
  • Like 4
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 11 ώρες, το μέλος colt3003 έγραψε:

 

Αυτή είναι η διαφορά μιας κρατικής  πολυεθνικής  που εξασκεί ταυτόχρονα μακροχρόνια πολιτική  από την άπληστη ιδιωτική που φροντίζει για το πρόσκαιρο κέρδος.

Υπάρχει πιθανότητα εργαζόμενος να καρφώσει κοντέινερ με ίδια νούμερα που δεν περνάνε τελωνείο; Με 50 τέτοια βγάλανε τους μισθούς, άσε την γενική συμπάθεια που εξαπλώνετε στον πληθυσμό.

Link to comment
Share on other sites

http://www.zougla.gr/greece/article/tragodia-stis-seres

 

 

On 4/1/2018 at 11:54 ΜΜ, το μέλος Stelios13 έγραψε:

Τη μεγαλυτερη ευθυνη την εχουν τα εκαστοτε δημ@ρχιδια  που παραχωρουν χωρους κ τους κανουν δημοτες για τα ψηφαλακια.... 

Η αστυνομια εχει δεμενα τα χερια ,δεν μπορει να τους κανει τιποτα...

αυτο με τις ναπαλμ δεν παιζει?

Έγινε επεξεργασία από kuza
Link to comment
Share on other sites

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/anastelletai-proswrina-h-xorhghsh-asuloy-ston-tourko-stratiwtiko.5019397.html

 

Quote

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.

 

Η ξετσιπωσιά στα καλύτερά της .

Link to comment
Share on other sites

πριν 4 λεπτά, το μέλος panava έγραψε:

 

και μια απάντηση "τρία πουλάκια κάθονταν" από το ΥΠΟΙΚ

 

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500188696

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος panava έγραψε:

 

πριν 2 ώρες, το μέλος honda22 έγραψε:

 

και μια απάντηση "τρία πουλάκια κάθονταν" από το ΥΠΟΙΚ

 

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500188696

 

Πριν δυο βδομάδες είχε γράψει για το θέμα ο Διομήδης Σπινέλλης

 

 

Παράθεση

 

Αδιόρθωτοι συνομωσιολόγοι απορούν πώς γίνεται στη λοταρία του Υπουργείου Οικονομικών για τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών να υπάρχουν τυχεροί που κέρδισαν περισσότερες από μια φορές. Συγκεκριμένα, 29 πολίτες κέρδισαν σε δύο διαφορετικές κληρώσεις. Το επιχείρημά των συνομωσιολόγων είναι ότι με 6 εκ. φορολογούμενους που μπήκαν στην κλήρωση και 11 χιλιάδες μόνο τυχερούς είναι εξαιρετικά απίθανο κάποιος να κερδίσει πάνω από μια φορά. Σίγουρα κάποιο λάκκο έχει η φάβα, υποστηρίζουν.

 

Και όμως, τα μαθηματικά μας λένε ότι το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχουν τυχεροί που θα κερδίσουν πάνω από μια φορά! Την πιθανότητα να έχουμε δυο φορές τον ίδιο τυχερό ανάμεσα σε n τυχερούς που θα επιλεγούν από d λαχνούς μας τη δίνει ο μαθηματικός τύπος που βλέπετε στην εικόνα. Αν υπολογίσετε το αποτέλεσμα για 6.002.474 λαχνούς και 11.000 τυχερούς θα δείτε ότι η πιθανότητα αυτή είναι 0.999958, δηλαδή σχεδόν 1 (σίγουρο).

 

Το περίεργο για τη διαίσθησή μας αυτό φαινόμενο είναι γενίκευση αυτού που λένε οι μαθηματικοί «παράδοξο των γενεθλίων». Σύμφωνα με αυτό, σε μία ομάδα 23 ατόμων υπάρχει 50% πιθανότητα δυο να έχουν την ίδια μέρα γενέθλια, ξεπερνά το 90% στα 41 άτομα και γίνεται 99% για 57 άτομα. Μπορείτε να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό, αν αναλογιστείτε ότι η πιθανότητα είναι 100% στα 366 άτομα, επειδή αυτά πιθανότατα καλύπτουν όλες τις ημερομηνίες του χρόνου.

 

Την ιστορία αυτής της ανακάλυψης, τον μαθηματικό τύπο και άλλες πληροφορίες θα τα βρείτε στους παρακάτω δεσμούς: https://en.wikipedia.org/wiki/Birthday_problem και https://el.wikipedia.org/wiki/Παράδοξο_των_γενεθλίων

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, GriGaS said:

Πριν δυο βδομάδες είχε γράψει για το θέμα ο Διομήδης Σπινέλλης

 

Δεν έχω δει την ανάρτησή του, αλλά επειδή είχα αναρωτηθεί κι εγώ τότε που είχαν αναρτηθεί τα αποτελέσματα με τους τριπλούς νικητές, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι υπολογίζει επί λανθασμένων στοιχείων. Ενδεικτικά, είχα κρατήσει σύνδεσμο από τα στατιστικά της πρώτης κλήρωσης, στην οποία είχαν συμπεριλφθεί 1.074.332.777 λαχνοί. 6 εκατομμύρια είναι τα συνολικά μοναδικά ΑΦΜ σε όλες τις κληρώσεις και μόλις 1000 οι τυχεροί ανά κλήρωση.

 

Με τα σωστά νούμερα, αν, απλουστευτικά, θεωρήσουμε περίπου ισοπίθανο να κληρωθεί κάθε ΑΦΜ (έχουμε όλοι ισάριθμους λαχνούς) και υποθέσουμε ότι σε κάθε κλήρωση συμετείχαν μεσοσταθμικά 5.279.401 ΑΦΜ (μ.ο. της πρώτης κλήρωσης και του μέγιστου), τότε η πιθανότητα να κερδίσεις ακριβώς τρεις κληρώσεις είναι 6,79Ε-12 (147 δις : 1, ενώ το Τζόκερ από μνήμης 24 εκ : 1). Από την άλλη, η πιθανότητα να κερδίσεις τουλάχιστον μία κλήρωση είναι ~0,2% (2‰).

 

Αν κάπου υπάρχουν δημοσιευμένα τα πραγματικά νούμερα ανά κλήρωση, μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια. Εκ πρώτης όψεως, πάντως, μοιάζει να υπάρχει ένα θέμα στην τυχαιοποίηση της λοταρίας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πρώτα από όλα, θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να κάνει ο συγκεκριμένος λάθος, λόγω ιδιότητας, αλλά και επειδή τον παρακολουθώ αρκετά χρόνια. Επιπλέον δεν πρόσκειται πολιτικά στον Σύριζα (ήταν επικεφαλής της ΓΓΠΣ σε προηγούμενη κυβέρνηση).

 

Νομίζω πως το λάθος στους υπολογισμούς σου είναι πως εσύ υπολογίζεις την πιθανότητα να κερδίσει 3 κληρώσεις ένα συγκεκριμένο ΑΦΜ, ενώ στην περίπτωσή μας μας ενδιαφέρει η πιθανότητα να κερδίσει 3 κληρώσεις ένα οποιοδήποτε από τα περίπου 6.000.000 ΑΦΜ που μπήκαν στην κληρωτίδα.

Link to comment
Share on other sites

@GriGaS, εγώ παρέθεσα τους υπολογισμούς μου, με τις αναγκαίες παραδοχές, είναι πολύ εύκολο να τους επιβεβαιώσεις.

 

Δεν ξέρω ο Σπινέλλης από πού αντλεί στοιχεία, αλλά ο υπολογισμός που περιγράφει είναι λάθος. Συγκεκριμένα:

2 hours ago, GriGaS said:

Την πιθανότητα να έχουμε δυο φορές τον ίδιο τυχερό ανάμεσα σε n τυχερούς που θα επιλεγούν από d λαχνούς μας τη δίνει ο μαθηματικός τύπος που βλέπετε στην εικόνα (σημ: ποια εικόνα; ). Αν υπολογίσετε το αποτέλεσμα για 6.002.474 λαχνούς και 11.000 τυχερούς θα δείτε ότι η πιθανότητα αυτή είναι 0.999958, δηλαδή σχεδόν 1 (σίγουρο).

 

Όμως, δεν έχουμε τόσους λαχνούς και δεν έχουμε τόσους νικητές. Έχουμε 11 διαφορετικές, ανεξάρτητες κληρώσεις, με 5 εκατομμύρια παίκτες, 1000 νικητές,  και > 1 δις λαχνούς ανά κλήρωση. Η δική του περιγραφή είναι δόκιμη για να ελέγξουμε κατά πόσο είναι πιθανό κάποιος να κερδίσει 2 ή περισσότερες φορές στην ίδια κλήρωση, στην οποία συμμετέχει με πολλαπλούς λαχνούς. Όμως, τότε από το σύστημα λαμβάνεται υπόψη μόνο μια επιτυχία, οπότε δε μας ενδιαφέρει.

 

Εγώ υπολόγισα προσεγγιστικά σε μια χαρτοπετσέτα την πιθανότητα να κερδίσει 3 φορές ένα συγκεκριμένο ΑΦΜ, γιατί αυτό είναι που μου προξένησε εντύπωση και φαινομενικά μαρτυρά σφάλμα τυχαιοποίησης. Βεβαίως είναι πιθανό να κερδίσουν κάποιοι περισσότερες από μια φορές. Αλλά μοιάζει ιδιαίτερα ολιγοπίθανο τέσσερις διαφορετικοί να κερδίσουν από 3.

 

Πάντως, το απογευματάκι θα προσπαθήσω να αναζητήσω τους υπολογισμούς του Σπινέλλη για να δω τι μετρά κι εκείνος.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.