Jump to content


Smart Home και DIY!


Recommended Posts

<div style="float:left"><img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-icons/icon_smart-home-diy.png?m=1308519066" width="130" height="129" alt=""/></div>Στην σύγχρονη εποχή όπου η ψηφιακή τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και στις συσκευές μας, από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες, έχει αρχίζει να καταλαμβάνει και τα σπίτια μας. Η ιδέα του έξυπνου σπιτιού είναι πολύ παλιά και ξεκινάει ουσιαστικά από την αρχαιότητα με τους αυτοματισμούς των ναών κτλ. Έξυπνο σπίτι τελικά είναι το σπίτι, το οποίο αυτο-διαχειρίζεται ανάλογα με τις συνθήκες, με τρόπο τέτοιο που θα το διαχειριζόμασταν και εμείς στις συνθήκες αυτές, χωρίς να απαιτεί την παρέμβασή μας. Φυσικά η νοημοσύνη του είναι τεχνητή και απορρέει εν μέρη από τον ίδιο τον άνθρωπο, όμως επίσης περιέχει τεχνικούς περιορισμούς, αλλά και αλγοριθμικούς.

Το έξυπνο σπίτι δεν είναι απαραίτητα οικονομικό ή πράσινο ούτε διευκολύνει την ζωή ή την χρήση, μπορεί να είναι και ακριβώς το αντίθετο. Τελικά έξυπνο σπίτι είναι αυτό που θες να είναι και όταν το κάνεις και μόνος σου είναι ακόμα καλύτερο.

Το έξυπνο σπίτι αποτελείται από συσκευές οι οποίες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να αντιδρούν ανάλογα με τις πληροφορίες που λαμβάνουν από άλλες συσκευές. Οι συσκευές αυτές ανήκουν σε ένα δίκτυο ασύρματο ή ενσύρματο, το οποίο το χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν τις πληροφορίες τους. Οι πληροφορίες αυτές είναι κυρίως εντολές προς άλλες συσκευές ή η “ανακοίνωση” της κατάστασης της ίδιας της συσκευής και η κάθε συσκευή μπορεί να εκμεταλλευτεί το είδος των δεδομένων που αναγνωρίζει και αν είναι προγραμματισμένη ανάλογα, τότε να κάνει μια προγραμματισμένη σειρά λειτουργιών. Επομένως οι συσκευές μπορούν να έχουν εισόδους, εξόδους, να εκτελούν σενάρια και να διαβιβάζουν πληροφορίες που επεξεργάζονται. Σε έναν χώρο μπορούν να υπάρχουν πολλά ξεχωριστά και διαφορετικά και ανεξάρτητα δίκτυα, τα οποία είτε είναι αυτόνομα, είτε συνδέονται με κάποιο τρόπο το ένα με το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι ένα έξυπνο σπίτι μπορεί να έχει πολλά εσωτερικά δίκτυα τα οποία είναι ενοποιημένα (ή όχι) και επίσης τα δίκτυα αυτά να ενοποιούνται με άλλα ανεξάρτητα και διαφορετικά δίκτυα, τα οποία είναι εκτός ή εντός σπιτιού. Ωραία όλα αυτά, αλλά ακόμα ίσως να μην βγάζουν νόημα, οπότε ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Η πιο απλή μορφή αυτοματισμού που έχουμε όλοι είναι η αυτόνομη θέρμανση ενός σπιτιού. Στην αυτόνομη θέρμανση υπάρχει ένας θερμοστάτης ο οποίος ανάλογα με την θερμοκρασία που του έχουμε ρυθμίσει, μπορεί να ενεργοποιεί τον καυστήρα και τον διανομέα και να χειρίζεται τις ηλεκτροβάνες, ώστε να παρέχει ή να διακόπτει την λειτουργία του ζεστού νερού στα σώματα. Αυτό είναι ο πιο συνήθης αυτοματισμός ενός “έξυπνου” σπιτιού και στην ουσία είναι ένα ανεξάρτητο δίκτυο, το οποίο αναλαμβάνει την θέρμανση. Για να κατανοηθεί τώρα η πιο σύνθετη έννοια του έξυπνου σπιτιού πρέπει να μπει και άλλη μια συσκευή στο δίκτυο, η οποία πχ είναι το κλιματιστικό. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιος τρόπος ο θερμοστάτης να χειρίζεται και το κλιματιστικό, τότε ανάλογα με την θερμοκρασία που του έχουμε ορίσει για έναν χώρο, μπορεί να αποφασίσει αν θα ψύξει ή αν θα θερμάνει τον χώρο, ώστε η θερμοκρασία του να διατηρείται σταθερή και ίση με αυτή που του έχουμε ορίσει. Αυτό τελικά επιτυγχάνεται μέσω ειδικών συσκευών οι οποίες αναλαμβάνουν να “ενοποιήσουν” τα κλιματιστικά με την θέρμανση, δηλαδή να ενοποιήσουν δυο διαφορετικά δίκτυα μεταξύ τους. Ένας επιπλέον βαθμός αυτοματοποίησης είναι αυτή η διαδικασία να συμβαίνει αυτόματα μέσα σε ένα χρονικό παράθυρο, δηλαδή να μην είναι συνεχώς ανοιχτή η θέρμανση ή ο κλιματισμός, αλλά μόνον κάποιες ώρες της ημέρας ή ακόμα καλύτερα μόνο όταν βρισκόμαστε σε έναν χώρο, είτε αυτός ο χώρος είναι ολόκληρο το σπίτι, είτε ξεχωριστά ανά δωμάτιο. Επίσης μπορεί να εξαρτάται και από τις συνθήκες, πχ όταν ένα παράθυρο ή μια πόρτα είναι ανοικτή, τότε ο κλιματισμός ή η θέρμανση να απενεργοποιούνται.

smart-home1.jpg?m=1308519858

Συστήματα και πρωτόκολλα

Όσον αφορά τα συστήματα οικιακού αυτοματισμού, υπάρχουν πολλά διαφορετικά, διαφόρων κατασκευαστών και για διάφορες χρήσεις. Τα επικρατέστερα είναι το ευρωπαϊκό EIB/KNX και το αμερικάνικο X10, αλλά υπάρχουν και άλλα δημοφιλή όπως το lonworks, το LCN και διάφορα άλλα γνωστών κατασκευαστών ηλεκτρολογικού υλικού (όπως της Merten, της Berker κτλ). Το καθένα από αυτά έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του και πριν εγκαταστήσει κάποιο από αυτά ένας ιδιώτης, θέλει προσοχή στην επιλογή. Κάποια από αυτά τα συστήματα είναι φθηνότερα, αλλά έχουν κάποιους περιορισμούς που δεν τους έχουν ακριβότερες υλοποιήσεις. Από τα παραπάνω το EIB/KXN είναι ίσως το προτιμότερο (για μένα) και αυτό οφείλεται στο ότι είναι ένα σύστημα του οποίου το πρωτόκολλο είναι ανοιχτό σε όσους κατασκευαστές γίνονται μέλη σε αυτό (και σε όσους το βρούν με κάποιο τρόπο). Το κόστος του να γίνει κάποιος κατασκευαστής μέλος δεν είναι υψηλό, οπότε έχει αυξηθεί δραματικά το πλήθος των εταιριών που δραστηριοποιούνται σε αυτό και επομένως η ποικιλία των προϊόντων είναι τόσο μεγάλη, που ξεχωρίζει με διαφορά από τ' άλλα ανταγωνιστικά.

Η εξέλιξη των συστημάτων αυτών είναι η διασύνδεση των πολλών ανεξάρτητων συσκευών και δικτύων που υπάρχουν σε ένα σπίτι. Η “ενοποίηση” αυτή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και πολλές φορές απαιτεί πολύ χρόνο και γνώση για να επιτευχθεί ή απλά χρήμα για να αγοράσετε κάτι από το εμπόριο, αλλά με κάποιους περιορισμούς. Το απόλυτα έξυπνο σπίτι είναι αυτό, του οποίου όλες οι συσκευές και τα δίκτυα είναι ενοποιημένα και μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους ή με τον έξω κόσμο αλλά και να αλληλεπιδρούν με οποιοδήποτε άλλο δίκτυο εκτός ή εντός αυτού. Οι προσπάθειες και οι έρευνες αυτόν τον καιρό συγκεντρώνονται σε αυτό και έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ενιαία και στάνταρ πρωτόκολλα, αλλά χωρίς πολλές επιτυχίες κυρίως λόγο αδυναμίας των κατασκευαστών να συνεργαστούν. Επομένως ακόμα είναι ζούγκλα το σκηνικό, καθώς πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού υλικού, θέλουν να έχουν έναν βαθμό ανεξαρτησίας προστατεύοντας τα πρωτόκολλα των συσκευών τους, αλλά τα πράγματα γενικά είναι σε καλό δρόμο, γιατί εδώ και πολύ καιρό διαφαίνεται η ανάγκη της προσαρμογής όλων αυτών κάτω από ένα ενιαίο πρωτόκολλο.

Αν και άσχετος με το αντικείμενο, όταν ξεκίνησα να χτίζω το σπίτι μου, ήρθα αντιμέτωπος με το δίλημμα του έξυπνου σπιτιού, έστω και καθυστερημένα. Το κόστος που άκουσα τότε ήταν απαγορευτικό αλλά ψάχνοντας για περισσότερες πληροφορίες για τα συστήματα αυτά, τελικά κατέληξα να ενθουσιαστώ από την μία άλλα και να απογοητευτώ από την άλλη. Λόγο επαγγέλματος βέβαια μου ήταν πιο εύκολο να καταλήξω να φτιάχνω συσκευές και προγράμματα με έναν σκοπό, να ενοποιήσω το χάος. Σε αυτό βοήθησε πολύ η απορία μου, γιατί δεν το έχουν κάνει τόσο καιρό άλλοι ακόμα και κατασκευαστές.

Αρχικά κατέληξα ότι η βάση στην οποία θα πατήσω θα είναι το EIB/KNX bus, γιατί έχει πληθώρα συσκευών, είναι απλό στην υλοποίηση της επικοινωνίας του και τα χαρακτηριστικά του είναι τέτοια που κάνουν πιο εύκολη την διείσδυση σε αυτό. Σε φυσικό επίπεδο επικοινωνίας το EIB/KNX είναι ένα δισύρματο καλώδιο που παρέχει μια dc τάση των ~30V, η οποία τροφοδοτεί όλες τις συσκευές και η επικοινωνία γίνεται με την “πολύπλεξη” του πρωτοκόλλου επικοινωνίας πάνω στην τάση αυτή. Το πρωτόκολλο είναι σειριακό στα 9600bps και είναι αρκετά εύκολο να κάνει κάποιος reverse engineering και να το αναλύσει και σε συνδυασμό με πληροφορίες που υπάρχουν διάσπαρτες στο internet από κατασκευαστές ή από άλλους να μπορέσει να ξετυλίξει το νήμα. Το EIB/KNX ενοποιεί από μόνο του πολλές συσκευές και εφαρμογές μαζί, όπως φωτισμός, θέρμανση, ψύξη, ρολά και έχει αρκετές περιφερειακές μονάδες που παρέχουν εκμεταλλεύσιμες πληροφορίες στο υπόλοιπο σύστημα, όπως μετεωρολογικούς σταθμούς, αισθητήρες παρουσίας, λογικές μονάδες, εισόδους-εξόδους και άλλα πολλά. Δυστυχώς το κόστος αυτό όμως είναι πολύ μεγάλο, γιατί οι περιφερειακές αυτές μονάδες είναι πανάκριβες και τις παράγουν λίγοι κατασκευαστές, σε αντίθεση με τις βασικές εφαρμογές όπως πχ ο φωτισμός.

Από την άλλη όμως υπάρχει και το DIY, δηλαδή να δουλέψουμε με αυτά που έχουμε και να ενοποιήσουμε μόνοι μας την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, τις κάμερες, τα κουδούνια, τα κλιματιστικά, το αυτοκίνητο, το τηλέφωνο, τον συναγερμό, το gsm και ότι άλλο μας έρθει στο μυαλό και έχει κάποια είσοδο/έξοδο, με το σύστημα του EIB/KNX. Έτσι ξεκίνησε το ψάξιμο και η δουλειά, η οποία κρατάει κοντά στα 2 χρόνια τώρα και ακόμα συνεχίζει, καθώς γίνεται στον λιγοστό ελεύθερο μου χρόνο.

Το EIB/KNX είναι ένα ευρωπαϊκό σύστημα αυτοματισμού bus, το οποίο ξεκίνησε από την Miesens/Siemens ως instabus, αλλά τελικά έγινε ανοικτό και μπήκαν πολλοί ευρωπαϊκοί κατασκευαστές. Η φιλοσοφία του EIB/KNX είναι ότι ένα καλώδιο διατρέχει όλη την εγκατάσταση του σπιτιού και ένα πλήθος συσκευών συνδέεται σε αυτό. Όλες οι συσκευές έχουν μια διεύθυνση (κάτι σαν την IP σκεφτείτε) και μπορούν να στείλουν κάποιες εντολές και να αναγνωρίσουν κάποιες άλλες. Οι εντολές κουβαλάνε πάντα κάποια τιμή , η οποία μπορεί να είναι από 1-bit μέχρι και 256-bytes που σημαίνει ότι μια εντολή μπορεί να περιέχει την κατάσταση ενός φορτίου 0/1, ημερομηνία/ώρα, κείμενο κτλ. Κάθε συσκευή μπορεί να στείλει την εντολή αυτή ανάλογα με το πως την έχουμε προγραμματίσει και η εντολή αυτή ταξιδεύει σε όλο το bus (εκτός κάποιων εξαιρέσεων). Γενικά έχει μια απλοϊκή φιλοσοφία και είναι εύκολο και στον σχεδιασμό, αλλά και στην υλοποίηση ακόμα και diy συσκευών. Το μειονέκτημά του είναι ότι όσο πιο σύνθετες λειτουργίες θες να κάνεις, το κόστος αυξάνει κατακόρυφα και δεν είναι πάντα σίγουρο ότι μπορείς να κάνεις αυτό που θες, οπότε εκεί μπαίνει το diy με αστείο κόστος.

Εφαρμογές

Όπως είπαμε ένα σπίτι έχει πολλά ανεξάρτητα δίκτυα και συσκευές και σκοπός είναι η ενοποίησή τους. Το κέντρο το οποίο ενώνονται όλα αυτά είναι ένας υπολογιστής, ο οποίος τρέχει μια σειρά από προγράμματα που έχω γράψει και τα οποία αναλαμβάνουν να ενοποιήσουν όλα αυτά τα διαφορετικά δίκτυα και τις συσκευές. Αυτό το επιτυγχάνει γιατί έχουν την δυνατότητα να υλοποιήσουν όλα τα διαφορετικά πρωτόκολλα όλων των συσκευών που διαθέτουν κάποιο είδος επικοινωνίας και να τα μεταφράσουν σε οποιοδήποτε άλλο. Επομένως όλοι μιλάνε με όλους μέσω ενός κοινού διερμηνέα, δηλαδή του server. Η εξυπνάδα του σπιτιού κρύβεται μέσα σε ένα το πρόγραμμα, το οποίο παίρνει τις αποφάσεις για τα πάντα και ξέρει τι πρέπει να κάνει ανά πάσα στιγμή, δίνοντας εντολές και μαζεύοντας πληροφορίες από όλες τις συσκευές και τα δίκτυα. Τα πάντα μπορούν να γίνουν και τα πάντα είναι δυνατά. Έτσι για παράδειγμα μπορούν να εκτελούνται παράλληλα πολλά και πολύπλοκα σενάρια, τα οποία μοιάζουν λίγο με σενάρια φαντασίας.

Για παράδειγμα:

Είμαστε στην δουλειά και περνάει ένας γνωστός από το σπίτι και χτυπάει το κουδούνι, αλλά δεν είμαστε εκεί. Τότε μπορεί το σπίτι να μας πάρει τηλέφωνο στο κινητό μας και να μας συνδέσει με το θυροτηλέφωνο να μιλήσουμε με τον επισκέπτη ή να μας στείλει μια εικόνα. Αν δεν απαντήσουμε στο θυρο-τηλέφωνο, τότε απαντάει ο server με ένα προηχογραφημένο μήνυμα και ζητάει στον επισκέπτη αν θέλει να αφήσει κάποιο μήνυμα. Στην συνέχεια μας στέλνει ένα e-mail ή ένα mms με την φωτογραφία του επισκέπτη και το ηχογραφημένο μήνυμά του. Εν τω μεταξύ από την δουλειά μπορούμε να πάρουμε τηλέφωνο το σπίτι και να του δώσουμε κάποια εντολή ή να συνδεθούμε μέσω του υπολογιστή μας στο web interface του και να δούμε την κατάσταση του σπιτιού και να κάνουμε πλήρης ελέγχους. Στα 50 μέτρα περίπου πριν φτάσουμε στο σπίτι το αμάξι ειδοποιεί το σπίτι οπότε ο server κατεβάζει το ασανσέρ στο γκαράζ και ανοίγει την γκαραζόπορτα, ώστε να την βρούμε ανοιχτή. Μόλις μπούμε την κλείνει μόνο του το σπίτι. Με το που φτάσει το ασανσέρ στον όροφό μας, ανοίγουν τα φώτα της εξώπορτας (αν είναι σκοτεινά) και μόλις ανοίξουμε την πόρτα ανοίγουν τα εσωτερικά φώτα. Επειδή στο σπίτι έχουμε πει ότι θέλουμε πάντα συγκεκριμένη ένταση φωτισμού στον χώρο, υπολογίζει πάντα το φως του ήλιου και ανάλογα ρυθμίζει το εσωτερικό φως, οπότε να υπάρχει πάντα σταθερό φως. Για οικονομία τα φώτα ανάβουν μόνο στα δωμάτια στα οποία υπάρχει παρουσία και σβήνουν αυτόματα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Καθόμαστε στον καναπέ μας και με το pda/κινητό/tablet μας χειριζόμαστε όλες τις συσκευές μας (τηλεόραση, hi-fi κτλ), τα φώτα μας (διαλέγοντας διάφορα σενάρια φωτισμού) και μπορούμε να κάνουμε εποπτεία του χώρου μας. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και από την τηλεόρασή μας, από ένα touch panel στον τοίχο ή κάποιον υπολογιστή. Όταν θελήσουμε να φύγουμε από το διαμέρισμα, τότε απλά βγαίνουμε κλειδώνουμε την πόρτα και το σπίτι από μόνο του, μόλις ανιχνεύσει ότι δεν υπάρχει πια καμία παρουσία, οπλίζει τον συναγερμό και κλείνει όλα τα φορτία τα οποία ξέρει ότι δεν χρειάζονται. Δεν ανησυχούμε, γιατί οτιδήποτε συμβεί στο σπίτι θα λάβουμε μια προηχογραφημένη κλήση ή/και ένα sms ή/και ένα e-mail με όλα τα συμβάντα (όπως φωτιά, συναγερμός, παρουσία κάποιου στον χώρο ή ότι άλλο έχουμε επιλέξει).

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται λίγο τραβηγμένα, αλλά φυσικά μπορούν να πραγματοποιηθούν, το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιες συγκεκριμένες συσκευές (του εμπορίου αλλά και custom-ιές) και πολλές χιλιάδες γραμμές κώδικα.

Υλοποίηση

Οι συσκευές που χρησιμοποίησα είναι ένας server, ο οποίος αναλαμβάνει την διασύνδεση των πάντων μεταξύ τους με διάφορους τρόπους σύνδεσης (ethernet, σειριακές θύρες και usb). Οι περισσότερες απομακρυσμένες συσκευές που έχουν κάποια σειριακή σύνδεση συνδέονται σε κάποια rs232->ethernet modules, τα οποία στην συνέχεια μέσω switches καταλήγουν στον server. Τέτοιες συσκευές πχ είναι η τηλεόραση, το στερεοφωνικό, ο συναγερμός, το ασανσέρ και κάποιες πλακέτες που έχω κατασκευάσει. O server ξέρει να καταλαβαίνει και να μιλάει στο πρωτόκολλο της κάθε συσκευής ξεχωριστά. Άλλοι τρόποι σύνδεσης είναι το usb και τέτοιες συσκευές είναι τα ups και το audio modem το οποίο είναι η “φωνή” του σπιτιού. Τέλος είναι το ethernet/internet και gprs στο οποίο συνδέονται το EIB/KNX, οι DMX controllers για τον RGB φωτισμό, τα touch panels και διάφορες custom συσκευές διαφόρων λειτουργιών (όπως το GPS/GPRS modem του αυτοκινήτου κτλ). Η κάθε μια από αυτές τις συσκευές έχει το δικό της πρωτόκολλο και δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια άλλη συσκευή, γι' αυτό και ο server είναι αυτός ο οποίος είναι ο διερμηνέας και ο κύριος controller του συστήματος. Αλλά ας δούμε μια-μια της συσκευές.

Στους νέους ανελκυστήρες είναι πλέον στάνταρ, ότι υπάρχει μια σειριακή θύρα από την οποία μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση λειτουργίας του, τα συμβάντα, τα προβλήματα που παρουσιάζει και πολλές φορές μπορούμε να τον ελέγξουμε και μέσω αυτής. Πλέον και οι ελληνικές εταιρίες κατασκευής πινάκων ανελκυστήρων, παρέχουν την δυνατότητα αυτή ακόμα και στα φθηνά τους μοντέλα. Τώρα όσων αφορά το πρωτόκολλο επικοινωνίας, είναι διαφορετικό για κάθε εταιρία και πρέπει είτε να το ζητήσουμε από την εταιρία (που δεν σημαίνει ότι θα μας το δώσουν), είτε να κάνουμε reverse engineering (το οποίο θέλει πολύ μεγάλη προσοχή).

Αρκετές τηλεοράσεις, hi-fi, dvd κτλ, έχουν σειριακές θύρες rcon για απομακρυσμένο έλεγχο. Η κάθε εταιρία έχει τα δικά της πρωτόκολλα, τα οποία πολλές φορές είναι και διαφορετικά ανά μοντέλο, αλλά υπάρχουν και κάποια πρωτόκολλα, τα οποία ακολουθούν παγκόσμια στάνταρ και είναι ανοιχτά. Γενικά με τα πρωτόκολλα μπορεί κάποιος να χαθεί σε ένα έναν κυκεώνα, αλλά όπως παρουσιάζω και στο τέλος υπάρχουν και κάποιες έτοιμες λύσεις για όποιον θέλει να παίξει, αλλά δυστυχώς για την δική μου εφαρμογή δεν ήταν ικανοποιητικές γιατί ήθελα τον απόλυτο έλεγχο. Από την σειριακή θύρα λοιπόν, μπορεί να ελέγξει κανείς πλήρως, όλες τις λειτουργίες της συσκευής.

Κάποιοι συναγερμοί, επίσης, διαθέτουν σειριακή θύρα επικοινωνίας και έχουν δικό τους πρωτόκολλο επικοινωνίας. Μέσω της θύρας μπορούμε να δούμε πληροφορίες για την κατάσταση των ζωνών σε πραγματικό χρόνο, να οπλίσουμε και να αφοπλίσουμε τον συναγερμό ή να ενεργοποιήσουμε κάποια stay modes που παρακολουθούν συγκεκριμένες ζώνες. Συνήθως αποφεύγουμε να δίνουμε στο σπίτι (τον server δηλαδή) την δυνατότητα να αφοπλίζει τον συναγερμό μέσω internet πχ για λόγους ασφαλείας, αλλά μπορούμε να το κάνουμε μέσω sms, το οποίο παρέχει την ασφάλεια λόγο της αναγνώρισης του τηλεφωνικού αριθμού (τουλάχιστον αυτή είναι η προσέγγισή μου).

Το GSM modem είναι μια απλή συσκευή η οποία περιέχει ένα GSM module και επικοινωνεί με τον έξω κόσμο με μια σειριακή θύρα. Τα modem αυτά ακολουθούν το πρωτόκολλο ΑΤ, το οποίο ακολουθούν και τα παλιά PSTN modem που είχαμε. Κάποια όμως παρέχουν στον χρήστη την ικανότητα να γράψουν απευθείας κώδικα σε αυτά, οπότε εκεί οι δυνατότητες είναι πλέον απεριόριστες. Το μόντεμ μπορεί να στέλνει sms μηνύματα με την κατάσταση του σπιτιού και να λαμβάνει εντολές μέσω sms ή κλήσης dtmf.

Αν και ο κεντρικός φωτισμός είναι ευθύνη του EIB/KNX, ο χειρισμός του RGB φωτισμού είναι αρκετά ακριβός μέσω του KNX, αλλά και μέσω άλλων πρωτοκόλλων όπως το DALI κτλ. Το πιο φθηνό είναι το DMX το οποίο μπορεί να το φτιάξει κάποιος και μόνος του, χωρίς μεγάλο κόστος και με φθηνά υλικά. Είναι ένα απλό σειριακό πρωτόκολλο (DMX-512) το οποίο χρειάζεται ένα 485 interface και μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για όλα αυτά στο internet. Επομένως τα φώτα μπορούν να χειριστούν από τον server μέσω μιας σειριακής θύρας ή ενός ethernet interface υλοποιώντας το DMX512.

Την διαχείριση των τηλεφώνων την αναλαμβάνει ένα audio usb modem. Η διαφορά των audio modems από τα απλά είναι ότι μπορούν να τα χειριστείς και σαν κάρτες ήχου, οπότε μπορεί να αναπαραγάγει προ-ηχογραφημένα μηνύματα κατά την διάρκεια μιας κλήσης, αλλά επίσης έχουν και DTMF detector και synthesizer. Στην αγορά υπάρχουν πολλά λογισμικά τα οποία παρέχουν την δυνατότητα κάποιων αυτοματισμών με τέτοια modems, αλλά κάποια είναι πολύ ακριβά και κάποια τα οποία είναι ακόμα και τσάμπα (πχ Asterisk) δεν σου παρέχουν την δυνατότητα να κάνεις κάποιους εξειδικευμένους αυτοματισμούς, οπότε και εδώ η λύση ήταν να γραφεί εξ αρχής ένα πρόγραμμα το οποίο αναλαμβάνει πλήρως τον έλεγχο του modem και το συνδέει με το υπόλοιπο σύστημα μέσω του server. Επομένως το modem μπορεί να χειριστεί οποιαδήποτε συσκευή μέσω του server, αλλά και να δώσει κανάλι επικοινωνίας προς τον έξω κόσμο σε οποιαδήποτε συσκευή, επομένως μια συσκευή ή μια κατάσταση της εγκατάστασης μπορεί να κάνει μια κλήση και να παίξει ένα προ-ηχογραφημένο μήνυμα. Επόμενος μου στόχος είναι η ενσωμάτωση του e-speak στο σύστημα, το οποίο του μειώνει την πολυπλοκότητα και δεν απαιτεί πλέον την ύπαρξη προ-ηχογραφημένων μηνυμάτων.

Το EIB/KNX έχει διάφορους τρόπους σύνδεσης με έναν υπολογιστή όπως rs232, usb και ethernet. Από όλα αυτά επέλεξα το ethernet γιατί είναι το λιγότερο περιοριστικό. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται απαραίτητα μια συσκευή που ονομάζεται KNX/IP gateway και ενώνει το KNX με το ethernet. Από εκεί και πέρα με ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο επικοινωνίας ο server μπορεί να βλέπει οποιαδήποτε στιγμή τι συμβαίνει επάνω στο bus του αυτοματισμού (monitoring), να το ελέγξει και τέλος και το ποιο σημαντικό, να κάνει οποιαδήποτε άλλη συσκευή του σπιτιού, η οποία δεν ανήκει στην πραγματικότητα στο bus, να γίνει μέρος αυτού και να αποκτήσει οντότητα εκεί. Μόνο και μόνο αυτό, περνάει τον αυτοματισμό του σπιτιού σε άλλο επίπεδο, γιατί πλέον γλιτώνουμε τεράστιο κόστος και άρουμε οποιοδήποτε περιορισμό υπάρχει στην διασυνδεσιμότητα του ίδιου του KNX.

Τα touch panels συνδέονται στον server μέσω ethernet. Έχουν κάποια πολύ ελαφριά διανομή Linux ή android και το μόνο που χρειάζονται βασικά είναι ένας web browser ώστε να συνδεθούν στον server και να δείξουν το web interface του χειρισμού του σπιτιού. Από το web interface μπορούν να γίνουν όλοι οι χειρισμοί που αφορούν το σπίτι και όχι μόνο, δηλαδή μπορούν να υπάρχουν ειδοποιήσεις, ενδείξεις κτλ. Γενικά οι δυνατότητες σταματούν εκεί που σταματά η φαντασία του καθενός, γιατί άπαξ και έχει φτιαχτεί η υποδομή, τα υπόλοιπα είναι πολύ εύκολα.

Μια συσκευή που μου αρέσει πολύ είναι το GPS/GPRS modem. Αυτό είναι ένα GSM modem όπως το προηγούμενο που ανέφερα, αλλά με την διαφορά ότι έχει ενσωματωμένο έναν δέκτη GPS. Όλο το σύστημα είναι βασισμένο σε έναν ARM7 και μιας και έχει την δυνατότητα να προγραμματίζεται σε C, έγραψα τον κώδικα έτσι όπως τον χρειαζόμουν. Επομένως, όταν είναι τοποθετημένο στο αυτοκίνητο, ανά πάσα στιγμή διαβάζει την θέση του από τους δορυφόρους και την στέλνει κάποια μηνύματα στον server μέσω gprs όταν πλησιάζει σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, δηλαδή κοντά στο σπίτι. Επομένως μπορούν άπειροι χειρισμοί και με αυτό. Επίσης, αν κλαπεί το όχημα, τότε μέσω του web interface και του server μπορούμε να βλέπουμε την θέση του οχήματος στο google maps από τον υπολογιστή, το pda ή το touch panel.

Τέλος υπάρχουν και IR (infared) κυκλώματα, το οποία μπορεί να είναι σειριακά και με κατάλληλο κώδικα στον server (βάση κάποιων RC αρχείων που περιέχουν το πρωτόκολλο της συσκευής), να ελέγχουν διάφορες IR συσκευές όπως κλιματιστικά, τηλεοράσεις κτλ. Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως στα κλιματιστικά χρειάζεται reverse engineering για το πρωτόκολλο, γιατί δεν το παρέχουν οι κατασκευαστές, όμως με έναν υπολογιστή ή παλμογράφο είναι σχέτικά εύκολο να γίνει.

Τώρα αν τα παραπάνω, αλλά και άλλα πολλά συνδυαστούν όλα μαζί κάτω από μια ενιαία πλατφόρμα, τότε μπορεί να συνδυαστεί οτιδήποτε με οτιδήποτε και να φτιαχτούν άπειρα σενάρια και συνδυασμοί, τα οποία μπορούν να αλλάζουν, να προστίθενται και να αφαιρούνται οποιαδήποτε στιγμή. Η δύναμη του συστήματος είναι ότι επιτρέπει την αλληλεπίδραση διαφορετικών συσκευών μεταξύ τους, επομένως η θέση του αυτοκινήτου μπορεί να διαχειριστεί τις λειτουργίες του σπιτιού, η ώρα της ημέρας ή η ημερομηνία μπορεί να αλληλεπιδράσει με οποιαδήποτε συσκευή, τα ραντάρ και οι επαφές του συναγερμού να ανιχνεύουν την παρουσία σε έναν χώρο και να ρυθμίζουν τα φώτα ή τον κλιματισμό. Η ταχύτητα του ανέμου και η θέση του ήλιου να ρυθμίζουν τις τέντες και τα ρολά των παραθύρων, ένα κουμπί από τους διακόπτες στον τοίχο να ρυθμίζει ταυτόχρονα την στάθμη από φώτα, να ανοίγει την τηλεόραση στο κανάλι που θέλουμε ή το ραδιόφωνο στον σταθμό που θέλουμε κλπ κλπ. Τα σενάρια είναι άπειρα γιατί μπορεί να συνδυαστεί οποιαδήποτε πληροφορία με οποιαδήποτε συσκευή ή κατάσταση.

Υλικά

Καλά όλα αυτά αλλά ας δούμε και στην πράξη ορισμένες συσκευές από αυτές που περιέγραψα πιο πριν και μερικά υλικά που τα υλοποιούν όλα αυτά.

Ηλεκτρολογικός πίνακας

Pinakas_kentrikos.jpg

Αυτός είναι ο κεντρικός ηλεκτρολογικός πίνακας της εγκατάστασης. Από την μέση και κάτω είναι η συμβατική ηλεκτρολογική εγκατάσταση η οποία χωρίζεται σε δυο μέρη, το (7) που είναι οι κεντρικές ασφάλειες και ο διαφυγής και το (6) που είναι οι αυτόματες ασφάλειες όπου γίνεται η διαμοίραση των φορτίων. Το πάνω μισό μέρος είναι η εγκατάσταση του αυτοματισμού. Το (1) είναι ένας ελεγκτής φορτίων και ρολών ή τεντών με 16 εξόδους. Το (2) είναι το τροφοδοτικό του αυτοματισμού το οποίο τροφοδοτεί με 30V την εγκατάσταση και το bus του αυτοματισμού. Το (3) είναι ελεγκτής φορτίων τεσσάρων εξόδων, το (5) είναι ελεγκτής της ηλεκτρικής τέντας και ρολλού 2 εξόδων και τέλος το (4) είναι ένας dimmer ωμικών φορτίων τεσσάρων εξόδων και συνολικής ισχύος 300W. Όπως φαίνεται από την φωτογραφία υπάρχουν πάρα πολλά ηλεκτρολογικά καλώδια και κάποια καλώδια utp που χρησιμοποιούμε στα δίκτυα. Το πλήθος των ηλεκτρολογικών καλωδίων οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ σε μια συμβατική εγκατάσταση με μια γραμμή μπορούμε να διατρέξουμε πολλά φορτία, στην εγκατάσταση bus θα πρέπει το κάθε φορτίο ξεχωριστά να καταλήγει στον πίνακα, καθώς οι διακόπτες του τοίχου δεν ανοιγούν-κλείνουν την τάση στην λάμπα πχ, αλλά ο διακόπτης στέλνει μια εντολή στον πίνακα και ο ελεγκτής που αποκωδικοποιεί την εντολή αυτή, εκτελεί την εντολή και ανοίγει-κλείνει την τάση στο φορτίο.

Το utp καλώδιο είναι το καλώδιο του bus το οποίο διατρέχει σε όλους τους διακόπτες αυτοματισμού αλλά και οποιαδήποτε άλλη συσκευή η οποία θέλει να έχει πρόσβαση στο bus.

Αυτός είναι ο μικρός δευτερεύον πίνακας της εγκατάστασης.

Pinakas_mikros.jpg

Ο πίνακας αυτός κάνει την διαμοίραση του δικτύου, των τηλεφώνων και ενώνει το bus με το ethernet. To (1) είναι ένα 8άρι switch, το (2) είναι ένα ups το οποίο κρατάει στην ζωή το δίκτυο και το bus, το (3) είναι τα δίκτυα και τα τηλέφωνα του ορόφου, το (4) είναι οι πρίζες που προστατεύονται από το ups, το (5) είναι το ethernet gateway του bus αυτοματισμού και το (6) είναι η σύνδεση του bus με το gateway, τέλος το (7) είναι όλα τα καλώδια bus και ethernet του ορόφου. Το (5), το (6) και το (1) είναι το τρίγωνο στο οποίο ενώνονται οι κόσμοι του bus αυτοματισμού και του ethernet. Μέσω του σημείου αυτού ο server μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλη την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του αυτοματισμού και να ελέγξει οτιδήποτε είναι πάνω στο bus ή να δώσει δικαίωμα σε κάποια άλλη συσκευή εκτός bus να κάνει κάποιο έλεγχο.

Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι η σωστή μελέτη και εγκατάσταση του συστήματος. Επειδή είχα την τύχη να πέσω σε ηλεκτρολόγο ο οποίος δεν ήξερε τίποτα απ' όλα αυτά, τελικά έφτιαξα όλους τους πίνακες και τα σχέδια της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης μόνος μου, οπότε όλα έγιναν έτσι όπως έπρεπε οπότε το κόστος ήταν πολύ μικρότερο λόγο του diy, αλλά πολύ μεγαλύτερος ο κόπος και το διάβασμα που έπρεπε να γίνει. Υπόψη ότι γενικά δεν βάζουμε χέρι στον ηλεκτρολογικό πίνακα γιατί μια απροσεξία αρκεί να μείνουμε (στην χειρότερη) στον τόπο.

Server / προγράμματα

Παρακάτω φαίνεται το κέντρο ελέγχου του διαστημοπλοίου.

Server_2.jpg

Server_1.jpg

Αυτό είναι το rack στο οποίο ζει η καρδιά του αυτοματισμού και του σπιτιού. Το (1) είναι το patch panel που μαζεύει όλα τα δίκτυα, τα τηλέφωνα και το bus. Το (2) είναι ένας δικτυακός δίσκος, το (3) ένας ADSL router, το (4) ένα 16-άρι switch, το (5) ένας δεύτερος ADSL router για δεύτερη σύνδεση internet, το (8) είναι ο κεντρικός server (fedora) που ελέγχει τα πάντα στο σπίτι και επίσης προσφέρει backup, media server κλπ. Το (6) ένας blade server ο οποίος είναι backup του πρώτου και το (7) είναι άλλος ένας server backup του δεύτερου server, οπότε αν κάτι πάει άσχημα, τότε υπάρχουν 3 server οι οποίοι μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά. Το (9) είναι ένα kvm για τον τοπικό έλεγχο έλεγχο όλων των server και το 10 είναι 2 ups τα οποία κρατάνε το rack σε λειτουργία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Ο server έχει σύνδεση με όλες τις περιφερειακές συσκευές και τρέχει κάποια προγράμματα που έχω γράψει έτσι ώστε να ενοποιεί όλα τα διαφορετικά συστήματα και πρωτόκολλα μεταξύ τους ώστε να κάνει δυνατή την επικοινωνία μεταξύ τους. Ανά πάσα στιγμή προγραμματίζεται σε πραγματικό χρόνο έτσι ώστε να αλλάζει η συμπεριφορά του ανάλογα με τις πληροφορίες που δέχεται και να κάνει ότι το προγραμματίζω.

Διακόπτες

Παρακάτω φαίνονται 2 είδη διακοπτών bus.

Diakoptis_1.jpg

Diakoptis_2.jpg

Push_back.jpg

Στην πρώτη εικόνα είναι ένας 10-πλος διακόπτης ο οποίος έχει 10 προγραμματιζόμενες λειτουργίες και επίσης διαθέτει θερμόμετρο, θερμοστάτη και display το οποίο μπορεί να απεικονίσει διάφορες προγραμματιζόμενες πληροφορίες, όπως θερμοκρασία, ημερομηνία, ώρα ή οτιδήποτε κείμενο του στείλει ο server. To κάθε πλήκτρο μπορεί να ελέγξει φώτα, ρολά, πρίζες και γενικά οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο στο bus ή στον server, πχ μπορεί να πατήσεις ένα πλήκτρο το οποίο μόλις το αναγνωρίσει ο server να κάνει μια σειρά διαδικασιών, όπως να ανοίξει την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, να στείλει sms ή e-mail, να οπλίσει τον συναγερμό, να καλέσει το ασανσέρ κτλ κτλ, το καθένα απ' αυτά ξεχωριστά ή όλα μαζί. Στην δεύτερη εικόνα είναι ένας απλός 4πλος διακόπτης και στην τρίτη εικόνα είναι το η επεξεργαστική μονάδα στην οποία κουμπώνει ο διακόπτης. Όπως φαίνεται οι διακόπτες είναι απλά κουμπιά (push buttons) τα οποία κουμπώνουν σε μια μονάδα επεξεργασίας. Κάθε μονάδα επεξεργασίας έχει δική της διεύθυνση και δέχεται ή στέλνει προγραμματιζόμενες εντολές. Η μονάδα αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα 220V, αλλά συνδέεται στο καλώδιο του bus (utp) και στέλνει εντολές σε όλο το bus.

Υλικών.. συνέχεια

Audio Modem

Voice_Modem.jpg

To audio modem είναι ένα modem το οποίο συνδέεται στον server μέσω usb και έχει την δυνατότητα να δέχεται κλήσεις, να παίρνει τηλέφωνο, να αναπαραγάγει αρχεία ήχου στην γραμμή, να στέλνει dtmf τόνους και επίσης να καταλαβαίνει dtmf τόνους. Ο server το χρησιμοποιεί έτσι ώστε να δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις και αφού αναγνωρίσει ότι ο αριθμός του τηλεφώνου είναι κάποιος δικός μου, τότε με φωνητικές εντολές καθοδηγεί τον χρήστη να κάνει χειρισμούς μέσω των πλήκτρων του τηλεφώνου (dtmf) ή με κωδικές εντολές οι οποίες προγραμματίζονται στον server. Τέλος μπορεί να με πάρει τηλέφωνο και να με ενημερώσει για την κατάσταση του σπιτιού φωνητικά (μπορώ να πάρω και e-mail με το ίδιο περιεχόμενο).

GPS modem

GPS_GPRS.jpg

Αυτό είναι ένα GPRS modem με ενσωματωμένο GPS, το οποίο μπαίνει στο αυτοκίνητο. Η καρδιά του είναι ένας ARM7, τον οποίο έχω προγραμματίσει να κάνει κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες. Μόλις πλησιάσει κοντά στο σπίτι, το οποίο το καταλαβαίνει από το στίγμα του τότε στέλνει μια εντολή μέσω GPRS στον server ο οποίος κάνει κάποιες προγραμματιζόμενες λειτουργίες, πχ ανοίγει την γκαραζόπορτα, καλεί το ασανσέρ στο υπόγειο, ανάβει κάποια φώτα αν είναι βράδυ κλπ. Επίσης μπορεί να στέλνει το στίγμα του αυτοκινήτου στον server ή στο κινητό οποιαδήποτε στιγμή αν το καλέσεις στο τηλέφωνο της SIM που έχει εγκατεστημένη.

GSM modem

GSM_modem.jpg

Αυτό είναι gsm modem το οποίο είναι συνδεδεμένο στον server μέσω μιας σειριακής θύρας rs232. Αυτό μπορεί να δέχεται και να στέλνει sms και το χρησιμοποιώ για να ελέγχω το σπίτι και τις συσκευές μέσω sms ή να μου στέλνει sms με κάποιες καταστάσεις, πχ το status του σπιτιού, κάποιον συναγερμό, ότι άναψε κάποιο φως κτλ κτλ. Όλα αυτά είναι πάλι προγραμματιζόμενα στον server και αλλάζουν οποιαδήποτε στιγμή.

TV

TV.jpg

TV_2.jpg

Στην εικόνα φαίνεται το πίσω μέρος της τηλεόρασης. Στο (1) είναι η σύνδεση της σειριακής θύρας rs232 της τηλεόρασης σε έναν router, μέσω ενός μετατροπέα βασισμένου στο x-port της lantronix. Η τηλεόραση μπορεί να δέχεται εντολές για όλες τις λειτουργίες της μέσω ethernet (βασικά μέσω του server), οπότε μπορεί να ελεγχθεί με οποιοδήποτε τρόπο (web interface, tablet, διακόπτες κτλ). Τις σειριακές εντολές και το πρωτόκολλο τα βρήκα στο manual της LG.

Hi-Fi

HiFi.jpg

Με τον ίδιο τρόπο όπως η τηλεόραση συνδέεται και ο ενισχυτής, οπότε όλες οι λειτουργίες του μπορούν να χειριστούν από τον server. Τις εντολές τις είχε στο manual της η marantz. Υπόψη ότι οποιαδήποτε συσκευή χρειάζεται να δικτυωθεί και να μπορεί να έχει πρόσβαση ο server, θα πρέπει να έχει κάποιο τρόπο επικοινωνίας (συνήθως rs232), οπότε από εκεί και πέρα με γνώση ή εύρεση του πρωτοκόλλου, μπορεί να γίνει μέρος του δικτύου.

Διάφορες custom μονάδες

RS_to_ETH.jpg

Serial_Relays.jpg

RS232_KNX.jpg

Αυτές είναι κάποιες πλακέτες που έφτιαξα και χρησιμοποιούνται ήδη ή θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά. Στην πρώτη εικόνα είναι ένας επεξεργαστής ο οποίος έχει την δυνατότητα να επικοινωνεί με το ethernet δίκτυο και μελλοντικά θα είναι μέρος του μετεωρολογικού σταθμού που θα φτιάξω έτσι ώστε ο αυτοματισμός του σπιτιού να μπορεί να εκτελεί σενάρια βάση του καιρού (άνεμος, φωτεινότητα, βροχή/υγρασία, θέση ηλίου).

Η δεύτερη πλακέτα είναι ρελέ αυτοματισμού που ελέγχονται μέσω σειριακής, αλλά εκτελούν και δικά τους προγραμματιζόμενα σενάρια και έχουν μια εξυπνάδα.

Το τρίτο είναι μια πλακέτα προσαρμογής από rs232 στο bus. Στην εικόνα φαίνονται 2 τέτοιες συσκευές, η πρώτη επάνω είναι του εμπορίου και κοστίζει ~150€ και η δεύτερη για να την φτιάξω μου κόστισε ~12€ και κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Μελλοντικά θα γίνει με smt υλικά.

Συσκευές eib/knx bus του εμπορίου

Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλές συσκευές του εμπορίου που κάνουν διάφορες λειτουργίες στο bus και μπορούν να συνδέσουν άλλες συμβατικές συσκευές με αυτό. Παρακάτω σας δείχνω μερικές.

Conventional_to_Knx.jpg

Αυτή η συσκευή συνδέει 4 διακόπτες on/off στο bus του knx. Δηλαδή το κάθε καλώδιο μπορεί να συνδεθεί σε οποιαδήποτε συσκευή διαθέτη μια ξηρή επαφή και να μεταδώσει την κατάστασή της On/Off στο bus ώστε να ενημερώσει οποιαδήποτε άλλη συσκευή στο σπίτι. Ξηρές επαφές μπορεί να είναι ένας συμβατικός διακόπτης από φως, ένα ρελέ, μια οποιαδήποτε επαφή και γενικά οτιδήποτε έχει δυο καταστάσεις ανοιχτό και κλειστό σε σχέση με την γη.

---------------------------------------

Serial_to_KNX.jpg

Αυτή είναι μια συσκευή η οποία μπορεί να μετατρέψει κάποια προγραμματιζόμενα ASCII ή HEX δεδομένα από μια σειριακή rs232 συσκευή σε εντολές του bus. Ενώ στην αρχή φαίνεται αισιόδοξη, τελικά με δικές πλακέτες κάνω καλύτερη δουλειά γιατί δεν έχω τους περιορισμούς που έχει αυτό το πράγμα και φυσικά στο 1/10 του κόστους. Ένας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς του είναι ότι έχει όριο στο μήκος των εντολών από το σειριακό και έχει και περιορισμένο αριθμό εντολών προς το bus, ενώ με τις δικές μου συσκευές δεν έχω κανένα τέτοιο περιορισμό.

---------------------------------------

IR_to_KNX.jpg

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα συσκευή και κάνει ωραία πράγματα. Ακόμα δεν έχω φτιάξει κάτι αντίστοιχο δικό μου, αλλά μελλοντικά σκοπεύω να το κάνω. Αυτή η συσκευή μετατρέπει bi-directional εντολές ανάμεσα σε IR και KNX (το bus δηλαδή). Η χρησιμότητας αυτής είναι ότι μπορεί να προσαρμόσει οποιαδήποτε συμβατική συσκευή που διαθέτει υπέρυθρες στο bus, όπως ένα κλιματιστικό, μια τηλεόραση κτλ. Στην δική μου εφαρμογή έχει συνδεθεί στο κλιματιστικό, καθώς την τηλεόραση την χειρίζομαι μέσω του rs232. Το μαύρο καλώδιο που βλέπετε έχει έναν υπέρυθρο δέκτη και εκπομπό, οπότε κάνει δυνατή την επικοινωνία και προς τις δυο κατευθύνσεις.

---------------------------------------

Relays_KNX.jpg

Αυτό είναι είναι ρελέ για bus. Μέσα του έχει δικό του επεξεργαστή και interface που συνδέεται απ' ευθείας στο knx bus και μπορεί να οδηγήσει δυο φορτία, τα οποία μπορεί να είναι πρίζες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να οδηγηθεί με ξηρές επαφές. Βασικά είναι το αντίθετο της συσκευής της πρώτης εικόνας. Αυτοί δεν είναι απλοί ελεγκτές on/off, αλλά έχουν και προγραμματιζόμενη χρονοκαθυστέρηση. Κάτι αντίστοιχο έχω φτιάξει και γω (είναι η πλακέτα με τα 8 ρελέ), αλλά με περισσότερες λειτουργίες και μικρότερο κόστος.

IP Camera

IP_Camera.jpg

Αυτή είναι μια τυπική IP κάμερα του εμπορίου. Αυτή είναι εγκατεστημένη στην είσοδο του σπιτιού και έχει τις εξής χρήσιμες δυνατότητες, μπορείς να την δεις real-time από το δίκτυο, έχει αναγνώριση κίνησης και έχει ενσωματωμένο ftp client. Το πρώτο όπως καταλαβαίνει κανείς είναι χρήσιμο όταν θέλω να δω σε πραγματικό χρόνο ποιος είναι έξω από την πόρτα, είτε από την τηλεόραση, είτε από το tablet/κινητό κτλ. Το δεύτερο και το τρίτο είναι χρήσιμα γιατί σε συνδυασμό μεταξύ τους χρησιμοποιούνται έτσι ώστε όταν υπάρξει κίνηση, τότε η κάμερα συνδέεται στον ftp server και αποθηκεύει την εικόνα, οπότε ο server βλέπει το αρχείο και το στέλνει μέσω e-mail ή μέσω του gsm modem με push-wap mms στο κινητό μου. Το καλό βέβαια είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα, αλλά μόνο όταν το σπίτι ξέρει ότι δεν είμαι εκεί (αυτό το ξέρει με πολλούς τρόπους, όπως τα ραντάρ και οι επαφές του συναγερμού, η όπλιση κτλ). Με αυτόν τον τρόπο με μικρό κόστος μπορώ να βλέπω ποιος έρχεται όταν δεν είμαι εκεί. (φυσικά από την πλευρά του server υπάρχει ένα “βαθυπερατό φίλτρο”, έτσι ώστε να μου έρχονται συνέχεια φωτογραφίες αυτού που είναι εκεί, αλλά βάση του χρόνου τις φιλτράρει ώστε να “πιάνει” τις μοναδικές επισκέψεις.

Προγραμματισμός - Επίλογος

Ο προγραμματισμός του συστήματος γίνεται σε δυο μέρη το ένα είναι μέσω ενός προγράμματος που έχει φτιάξει το EIB/KNX το οποίο όμως αφορά μόνο τις συσκευές knx του εμπορίου. Αυτό είναι ένα screenshot από το πρόγραμμα αυτό.

ets.jpg

Αυτό όμως είναι μόνο ένα μικρό μέρος απ' όλο τον προγραμματισμό του συστήματος, το υπόλοιπο και το πιο σημαντικό γίνεται μέσω προγραμμάτων και βάσεων δεδομένων που έχω γράψει, αλλά δεν θα τα δείξω. Αυτά είναι που κάνουν την ενοποίηση πραγματικότητα και αναλαμβάνουν ακόμα και μέρος της διαχείρισης του ίδιου του KNX.

Μ' αυτά και μ' αυτά, έχω φτάσει σε μια κατάσταση που τα περισσότερα πράγματα δουλεύουν αλλά δεν έχω τελειώσει. Δεν ξέρω πόσο θα μου πάρει να τελειώσω και δεν ξέρω τι θα κάνω όταν τελειώσω. Χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος και μάλιστα χρόνο ο οποίος δεν ξοδεύεται τόσο στην λειτουργικότητα αλλά στην χρηστικότητα. Πχ η web πλατφόρμα έχει φάει τόσο πολύ χρόνο που πραγματικά θα μπορούσα να έχω κάνει 10άδες άλλα πράγματα πιο σημαντικά σε αυτόν τον χρόνο, γιατί το animation και το eye-candy δεν θέλουν γνώσεις, θέλουν πολύ χρόνο για να γίνουν. Από την άλλη όμως το GUI είναι αυτό που βλέπεις και χειρίζεσαι κάθε μέρα, οπότε όσο χρόνο σπαταλάς σε αυτό, τόσο χρόνο γλυτώνεις μελλοντικά στην χρήση.

Τέλος πάντων, το έξυπνο σπίτι μπορεί να γίνει τελικά με πολύ μικρότερο κόστος (αλλά πολύ περισσότερο χρόνο) απ' ότι φαντάζεται κανείς. Αν με ρώταγε κανείς τώρα αν άξιζαν τα 2 χρόνια που πέρασαν και ο ένας που θα περάσει για να τελειώσω όλα αυτά που έχω στο μυαλό μου, τότε χωρίς δισταγμό λέω ναι. DIY και ξερό ψωμί.

Έγινε επεξεργασία από DJD
Link to comment
Share on other sites

Ρε συ Jaco, αυτό δεν είναι σπίτι ρε μαν. Ντοκτορά είναι...

Το σδόε το διώχνει;

Σοβαρά, απίστευτος! Το κόστος που κυμαίνεται και για πόσα δωμάτια;

Έγινε επεξεργασία από NoDsl
Link to comment
Share on other sites

τρομερη δουλεια.. ξεπερασες και τους vendors!

εχεις καποια επαγγελματικη ενασχοληση με κατι σχετικο ή απλα σαν χομπυ?

Το μοναδικο που με τρομαζει ειναι οτι σε περιπτωση αναγκης (πχ παρατεταμενη διακοπη ρευματος, αστοχια υλικου στα avr, να φαει κανενα ποντικι το main gateway απο το bus στο ethernet, κτλ) δε θα μπορεις να παρακαμψεις το συστημα με ο,τι αυτο συνεπαγεται..

Link to comment
Share on other sites

Κοίταγα πριν από 10 χρόνια περίπου και εγώ κάτι αντίστοιχο (αλλά με Χ10 συσκευές) και πραγματικά καταλαβαίνω απόλυτα την προσπάθεια που έχεις κάνει.

Πολύ ωραίο το αποτέλεσμα και εύχομαι να μπορέσεις να το προωθήσεις αργότερα προς τα έξω γιατί αξίζει τον κόπο. :)

Link to comment
Share on other sites

εξαιρετική δουλειά. :T:

Ένα θα σου πω. Στα πλαίσια της σχολής είχα πάρει ένα βιβλίο για το ΕΙΒ/ΚΝΧ (και σχεδίαση με το ETS 3 pro αν το ξέρεις) και ακόμη δεν έχω αξιωθεί να το κοιτάξω. Με έψησες να κάτσω να ασχοληθώ σοβαρά μαζί του :T:

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια.

Στο μόνο που στέκομαι, είναι γιατί χρησιμοποίησες πολλές RS232 θύρες, εφόσον στην αγορά υπάρχουν συσκευές με ενσωματωμένο ethernet.

Έχω κάνει παρόμοια πράγματα στο δικό μου σπίτι, ΔΕΝ σε έχω φτάσει και ούτε πρόκειται, αλλά όλο το σύμπαν σε εμένα λειτουργεί με ethernet αφού φρόντισα ώστε οι συσκευές που θα πάρω να έχουν πάνω τους ethernet και web interface.

Link to comment
Share on other sites

Τρομερή δουλειά! Συγχαρητήρια!

Τα προγραμματάκια που έχεις φτιάξει παίζει να τα κάνεις open source; Κρίμα είναι αν αποφασίσουμε και εμείς να DIY να φάμε τον αντίστοιχο χρόνο για ίδιο ή χειρότερο αποτέλεσμα :p

Βασικό για να ξεκινήσει κανείς για το έξυπνο σπίτι είναι να έχει... δικό του σπίτι και να μην είναι στο ενοίκιο. Οπότε πρώτος στόχος αυτός ;)

Link to comment
Share on other sites

Έχει πέσει πολύ δουλειά στο project, αλλά ακόμα είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, γιατί η δυσκολία δεν είναι μόνο πως θα ενοποιήσεις τόσα διαφορετικά πράγματα μαζί, αλλά να το κάνεις και με τρόπο που μπορεί να είναι ευέλικτος και εύκολος στην διαχείριση και αυτό είναι το δυσκολότερο... Γιατί όχι, όπως είπε και ο dpolal, μπορεί να είναι και κάτι το οποίο μπορώ να εκμεταλλευτώ, καθώς δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο με τόσες δυνατότητες...

[MENTION=124]NoDsl[/MENTION], το κόστος εξαρτάται από τι ποσοστό εμπορικού αυτοματισμού θα βάλεις εξ' αρχής και τι ποσοστό θα κάνεις μόνος σου... πχ αν θες να βάλεις έναν απλό εμπορικό αυτοματισμό για φώτα και ρολά/τέντες στην πιο απλή του μορφή, δηλαδή με συμβατικούς διακόπτες, τότε για 16 φορτία μαζί με τους διακόπτες είσαι κοντά στα 500-600 ευρώ (αν τα εγκαταστήσεις μόνος σου βέβαια)... Αν βάλεις και bus διακόπτες, τότε το κόστος μπορεί να ξεφύγει πολύ και να σου κοστίσει 500€ ο ένας μόνο διακόπτης... Προσωπικά ήμουν τυχερός, γιατί έχω έναν κολλητό ο οποίος έχει τεχνική εταιρία που κάνει αυτοματισμούς και επειδή τους έκανα μια παρόμοια δουλειά για ένα ξενοδοχείο με προμήθευσε και υλικά για το δικό μου σπίτι, οπότε γλύτωσα πολλά λεφτά... πχ ο 10πλος inox διακόπτης που έχω βάλει σε μια φωτογραφία, κοστίζει 500+ ευρώ και δεν πλήρωσα ούτε cent... ήμουν τόσο τυχερός... :p

[MENTION=129]Chosen[/MENTION], το έχω στο πρόγραμμα να κάνω ένα video με πραγματική χρήση του συστήματος και θα το κάνω μόλις το πράγμα φτάσει να δουλεύει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό και μπουν όλα τα πράγματα που θέλω... πχ θέλω να τελειώσω με τον RGB φωτισμό, αλλά δεν έχω λεφτά μέχρι τον Σεπτέμβρη να πάρω ότι χρειάζομαι, οπότε ναι μεν υποστηρίζω DMX512 στον server, αλλά δεν μπορώ να το δοκιμάσω ακόμα...

[MENTION=2414]gaig[/MENTION], τα καλώδια του bus περνάνε μέσα από σωλήνες στους τοίχους οπότε είναι προστατευμένα και ευτυχώς προνόησα να τα περάσω από ξεχωριστό σωλήνα σε σχέση με την συμβατική εγκατάσταση, οπότε με ατσαλίνα αλλάζουν εύκολα... Επίσης το ρίσκο μειώνεται γιατί χρησιμοποίηση μονόκλονο utp καλώδιο, οπότε έχω 4 ζευγάρια διαθέσιμα ανά γραμμή, από το 1 ζευγάρι που χρειάζεται το bus, οπότε αν κάποια στιγμή υπάρχει πρόβλημα στο ζεύγος, τότε αλλάζω σε ένα άλλο συνεστραμμένο απλά ξεκουμπώνοντας τους διακόπτες...

[MENTION=1453]Highlander[/MENTION], σκοπός ήταν εξ αρχής να γίνει ένας αυτοματισμός με μικρό κόστος, γι' αυτό και οι περισσότερες συσκευές είναι σειριακές ή απλές συμβατικές και υπάρχει κάποιο ενδιάμεσο hardware που έχω κατασκευάσει για να μειώσω το κόστος... Υπάρχουν επίσης συσκευές που συνδέονται απ' ευθείας στο eib/knx όπως πχ gsm modem αυτοματισμού, αλλά αυτό κοστίζει >1200€ και μπορεί να εκτελέσει περιορισμένο αριθμό εντολών, ενώ αυτό που έχω μου κόστισε 100€ και σε συνδυασμό με τον server κάνω πολύ περισσότερα πράγματα και πιο σύνθετα...

[MENTION=4676]tragikos[/MENTION], μου έχει περάσει απ' το μυαλό το open source, αλλά ήδη έχω κάνει την περισσότερη δουλειά, οπότε μπορώ να το μανατζάρω πιο εύκολα πλέον, αργότερα βλέπουμε...

Τώρα ασχολούμαι με το interface για tablets και κινητά, το οποίο είναι αρκετή δουλειά, αλλά πολύ eye-candy, θα ποστάρω εν καιρό...

Link to comment
Share on other sites

Βασικό για να ξεκινήσει κανείς για το έξυπνο σπίτι είναι να έχει... δικό του σπίτι και να μην είναι στο ενοίκιο. Οπότε πρώτος στόχος αυτός ;)

Σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο και πλέον μια τέτοια δυνατότητα φαντάζει πολύ μακρινή για τους περισσότερους... Πριν από 5 χρόνια περίπου που πήρα το στεγαστικό δάνειο η δόση έβγαινε μια χαρά, τώρα πλέον είναι βάρος και που σαι ακόμα...

Πως ξεχωρίζει ο παθιασμένος με το αντικείμενο και τέχνη του άνθρωπος.

Από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο...? :hehe:

Link to comment
Share on other sites

:T::T::T:

Πραγματικά η όρεξη και ο χρόνος είναι μεγαλύτερες ανάγκες απο την γνώση,ή τουλάχιστον προηγούνται απο την γνώση,και μόλις το απέδειξες.

Μπράβο για τον κόπο σου και κυρίως το μεράκι που δείχνεις.

ΥΓ.Ενδιαφέροντα τα περισσότερα αν όχι όλα και όρεξη για συζήτηση να έχουμε.

Link to comment
Share on other sites

εδιτ: Καμιά μέρα που θα είναι χαλαρή στο σαλόνι και διαβάζει, θα της κάνω αυτό το γιαπωνέζικο που ανοίγει η τηλεόραση και δείχνει με χιόνια το ζόμπι που βγαίνει απ' το πηγάδι και πλησιάζει στην οθόνη... το μόνο που μου λείπει γι' αυτό είναι το htpc...

Μετα κρύψε τα μαχαιρια απο το σπίτι και ξεχνα το σεξ για 1-2 χρονια. :hehe:

Οσο για το αρθρο... Η μουσικη με χρώματα και οι εικόνες τραγουδανε... :T:

Link to comment
Share on other sites

αυτά που έχεις κάνει και αυτά που θα κάνεις στο μέλλον είναι πολύ όμορφα. άσχετα με το κόστος θέλει πολύ υπομονή και όρεξη. τέλος απορώ πως δεν σε παράτησε η γυναίκα σου ακόμη. καλή συνέχεια και περιμένω κι άλλο review (ας το πούμε review) .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.