Jump to content



  • Shuttle XPC Nano NC40U7 Review


     

    Εισαγωγή

     

    Έχουν περάσει τρεισήμισι περίπου χρόνια από την τελευταία εμφάνιση κάποιου barebone της οικογένειας XPC nano στον πάγκο των δοκιμών του TheLab.gr, αλλά η αναμονή φαίνεται πως άξιζε μιας και μετά το NC10U7 που μας παρουσίασε ο @pol77 τον Μάρτιο του 2020 (αξέχαστος μήνα για όλους) ήρθε η ώρα για το Shuttle XPC Nano NC40U7 το οποίο αποτελεί και τη ναυρχίδα της οικογένειας εξοπλισμένο με τον 10-πύρηνο Core i7-1255u. Ναι καλά διαβάσατε, έχουμε φτάσει στους 10 πυρήνες και 12 threads σε ένα μηχάνημα όγκου μικρότερου του ενός λίτρου.

     

    Όσοι παρακολουθούν τα προϊόντα της Shuttle θα έχουν ήδη διαπιστώσει πως για λόγους που δεν γνωρίζουμε, υπήρξε μία κάποια καθυστέρηση στην κυκλοφορία νέου προϊόντος της σειράς XPC nano, γεγονός που γίνεται άμεσα αντιληπτό από το γεγονός ότι από την 8η γενιά Intel Core πήγαμε στην 12η. Ας αφήσουμε όμως τις εισαγωγές και ας πάμε να δούμε τι μπορεί να κρύβει εν έτη 2023 ένας υπολογιστής όγκου 850ml.

     

     

    Συσκευασία - Παρελκόμενα

     

    Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα το κουτί που φιλοξενεί το NC40U7 είναι το γνωστό εδώ και χρόνια για τις σειρές XPC nano με το αυτοκόλλητο στο πλάι να μας πληροφορεί για τα γενικά χαρακτηριστικά της οικογένειας NC40U και ένα επιπλέον αυτοκόλλητο να μας δείχνει ποια έκδοση (στην ουσία η διαφοροποίηση βρίσκεται στον επεξεργαστή) περιέχεται στο εσωτερικό. Έχουμε μπει σε ηλικία πρεσβυωπίας, οπότε μην ταλαιπωρείστε να διαβάσετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά από τη φωτογραφία, θα τα παρουσιάσουμε αναλυτικά στην επόμενη ενότητα.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9928.JPG large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9929.JPG

     

    Κλασσικά, μέσα στο κουτί υπάρχει ένα δεύτερο κουτί το οποίο περιέχει όλα τα παρελκόμενα του barebone. Όπως βλέπετε και στη δεύτερη φωτογραφία αυτά είναι μάλλον αρκετούτσικα μιας και φαίνεται να ασφυκτιούν μέσα σε αυτό. Για να δούμε, πόσα εξαρτήματα μπορεί να έχει ένα barebone των 850ml;

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9943.JPG large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9945.JPG

     

     

    Ξεκινώντας με την αριστερή φωτογραφία βλέπουμε πως το NC40U7 έρχεται όπως και όλα τα μικρά Shuttle με βάση για στήριξη στο πίσω μέρος της οθόνης σας, αρκεί αυτή να έχει υποδοχές που ακολουθούν το πρότυπο VESA 75 ή 100. Επίσης για τους λάτρεις των μηχανικών δίσκων υπάρχει και μία βάση για την εγκατάσταση μίας μονάδας αποθήκευσης των 2.5 ιντσών η οποία μάλιστα μπορεί να έχει πάχος έως και 15 χιλιοστά. Καθόλου άσχημα, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη πως το barebone διαθέτει και δύο θέσεις για SSD M.2 διάστασης 2280.

     

    Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε δύο thermal pad, ένα πάχους 8 χιλιοστών και ένα πάχους 10 χιλιοστών, ώστε να εκμεταλευθούμε τα καπάκια του barebone για την απαγωγή της θερμότητας των SSD που θα εγκαταστήσουμε. Σε χωριστά σακουλάκια, ανάλογα με το μέγεθός τους, βλέπουμε τις διάφορες βίδες που θα χρειαστούμε καθώς και δύο ποδαράκια για την περίπτωση που επιθυμούμε να το εγκαταστήσουμε σε όρθια θέση. Εάν αποφασίσετε να το εγκαταστήσετε ξαπλωτό, τότε υπάρχουν και λαστιχένια αντιολισθητικά ποδαράκια.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9946.JPG  large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9955.JPG

     

    Το τροφοδοτικό των 65 Watt της APD που έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν δύσκολα θα ζοριστεί ακόμα και σε καταστάσεις πλήρους φορτίου και από την εμπειρία του γράφοντος από την καθημερινή χρήση των barebones της Shuttle εδώ και αρκετά χρόνια είναι και ιδιαίτερα αξιόπιστο.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9949.JPG large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9951.JPG

     

    Μερικά χούγια φαίνεται πως δεν κόβονται με τίποτα. Έτσι και αυτή τη φορά, η Shuttle έχει επιλέξει να δώσει τους απαραίτητους drivers σε ένα DVD, γεγονός που δεν χωράει εν έτει 2023 κάποιο σχόλιο. Από την άλλη το Quick Guide είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και επεξηγηματικό και καλό θα είναι να του ρίξετε μια ματιά πριν πιάσετε κατσαβίδι.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9957.JPG

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Shuttle XPC Nano NC40U7 παρουσιάζονται αρκετά αναλυτικά παρακάτω, ενώ για ακόμα πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα του προϊόντος.

     

    H σειρά XPC Nano NC40 είναι διαθέσιμη σε 4 εκδόσεις, με διαφοροποίηση στη CPU, ξεκινώντας από Intel Celeron και φτάνοντας στον i7 που δοκιμάζουμε σήμερα. Όπως βλέπετε μόνο οι 2 μεγάλες εκδόσεις με i5 και i7 περιλαμβάνουν τη νέα ενσωματωμένη GPU Iris Xe η οποία (spoiler alert) μας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις.

     

    large.Backend_Feature_83_202306291550_11941.png

     

    Πέρα από τα σχετικά με τον επεξεργαστή, ξεχωρίζουμε τη δυνατότητα εγκατάστασης 2 SSD Μ.2 με τον ένα από αυτούς να υποστηρίζει PCIe Gen4 x4, την υποστήριξη 3 οθονών (με την 3η να συνδέεται στην μπροστινή θύρα USB-C μέσω Displayport) και την ύπαρξη 7 συνολικά θυρών USB με όλες να υποστηρίζουν το πρωτόκολο USB 3.2 και 2 από αυτές (οι κόκκινες πίσω) να είναι Gen2 με μέγιστη ταχύτητα τα 10 Gbps.

     

    large.specifications.png

     

    Πάμε τώρα στο θέμα της τιμής, το οποίο όπως έχουμε συνηθίσει και από τα προηγούμενα XPC nano είναι μια ελαφρώς πονεμένη ιστορία. H προτεινόμενη τιμή για το barebone είναι 725 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή να την έχει ο επεξεργαστής μιας και η έκδοση με τον Celeron έχει προτεινόμενη τιμή 224 ευρώ. Κατά το χρόνο συγγραφής του review, δεν βρήκαμε κανένα από τα NC40U διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, μία γρήγορη όμως βόλτα στο γερμανικό idealo μας έδειξε πως η έκδοση με τον i7 είναι διαθέσιμη γύρω στα 600 ευρώ, άρα μπορούμε να ελπίζουμε για κάποια καλύτερη τιμή και στην ελληνική αγορά.

     

     

    Το εξωτερικό

     

    Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, η γενική φιλοσοφία κατασκευής του NC40U7 είναι πανομοιότυπη αυτής του προηγούμενου μοντέλου, ακολουθώντας μία λιγότερο industrial και περισσότερο οικιακή αισθητική. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μοντέλα της Shuttle το κουτί είναι από καλής ποιότητας πλαστικό αντί για κάποιο μέταλλο με την πάνω πλευρά να έχει όψη βουρτσισμένου αλουμινίου και το λογότυπο της Shuttle στο κέντρο. Στην κάτω πλευρά, πέρα από το αυτοκόλλητο με τα πιστοποιητικά, σειριακούς αριθμούς κλπ, βρίσκουμε με την ένδειξη S τις δύο βίδες που στηρίζουν τα 2 καπάκια και στο κέντρο τις θέσεις για τις βίδες που θα στηρίξετε τη βάση VESA εάν επιλέξετε να το κρεμάσετε πίσω από την οθόνη σας.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9939.JPG  large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9941.JPG

     

    Συνεχίζοντας την περιήγηση στο εξωτερικό του NC40U7, στην μπροστινή πλευρά βρίσκουμε 2 θύρες USB 3.2 Type A των 5 Gbps, μία Type C επίσης των 5Gbps η οποία όμως περνάει και Displayport 1.4α για τη σύνδεση 3ης οθόνης με ανάλυση έως 4Κ στα 60Hz, τα δύο audio jacks για μικρόφωνο και ακουστικά και το μπουτόν ενεργοποίησης. Στα δεξιά και αριστέρα του μπουτόν υπάρχουν και δύο ενδεικτικά led, ένα για την ένδειξη προσπέλασης της μονάδας αποθήκευσης και ένα για την ένδειξη λειτουργίας του συστήματος. Δυστυχώς λάμπει δια της απουσίας του το SD Card Reader που βλέπαμε εδώ και πολλά χρόνια σε όλα τα Shuttle. Ενδεχομένως να είναι θέμα χώρου αν κ νομίζουμε πως με λίγη καλή θέληση κάπου θα μπορούσε να τοποθετηθεί, εν ανάγκη αντικαθιστώντας τα 2 τριπολικά audio jack με ένα τετραπολικό.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9935.JPG

     

    Περνώντας στην πίσω πλευρά, βρίσκουμε την υποδοχή για παροχή ρεύματος, τις δύο εισόδους οθόνης, μία Displayport 1.4a και μία HDMI 2.0b με δυνατότητα και για τις δύο έως 4Κ 60Hz, 4 θύρες USB 3.2 (2 μπλε 5 Gbps και 2 κόκκινες των 10 Gbps) και μία Gigabit θύρα δικτύου RJ45. Θα θέλαμε κυρίως για λόγους future proofing μία 2.5 Gbps, λαμβάνοντας υπόψη ότι την έχουμε δει παρούσα σε πολύ οικονομικότερα μοντέλα της Shuttle.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9937.JPG

     

    Oι άλλες δύο όψεις δεν έχουν κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δείξουν. Η μεν πάνω όψη (εάν επιλέξουμε να το τοποθετήσουμε όρθιο) έχει 2 cut-outs για κεραίες wifi, μία υποδοχή για κλειδαριά kensington και τις οπές εξόδου αέρα, η δε κάτω όψη έχει γρίλιες εισόδου αέρα και τις υποδοχές όπου θα βιδώσουμε τα ποδαράκια για να το έχουμε όρθιο.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9936.JPG  large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9938.JPG

     

    Το εσωτερικό

     

    Αφού αφαιρέσουμε τις 2 βίδες που είδαμε πως βρίσκονται στην κατω πλευρά του κουτιού, μπορούμε να ξεκουμπώσουμε τα δύο καπάκια ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του barebone. Στην κάτω πλευρά, στην οποία υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μη χρειαστεί να επεμβείτε ποτέ, βρίσκουμε το καλώδιο για τη σύνδεση μίας μονάδας sata των 2.5 ιντσών και πάχους έως 15 mm (για την τοποθέτησή του χρειάζεται το bay που είδαμε στην ενότητα με τα παρελκόμενα) καθώς και δύο θύρες M.2 για σύνδεση SSD και κάρτας ασύρματης δικτύωσης.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9960.JPG

     

    Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε τις 2 θύρες Μ.2, μία 2230 για σύνδεση κάρτας ασύρματης δικτύωσης και μία 2280 για SSD που μπορεί να είναι είτε PCIe Gen3 x4 είτε SATA καθώς και τις 2 προεγκατεστημένες εσωτερικές κεραίες ασύρματης δικτύωσης.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9961.JPG  large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9962.JPG

     

    Περνώντας στην επάνω πλευρά βλέπουμε το γνωστό και από προηγούμενα μοντέλα σύστημα ψύξης του επεξεργαστή, τη δεύτερη υποδοχή Μ.2 2280 που εδώ υποστηρίζει αποκλειστικά NVMe SSD και μάλιστα αυτός μπορεί να είναι και Gen4 x4.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9965.JPG

     

    Στο σημείο αυτό αξίζει να προσθέσουμε πως χάρη στην Intel® Volume Management Device Technology μπορούμε να εγκαταστήσουμε 2 NVMe SSD σε διάταξη RAID0 ή RAID1, με την ταχύτητα προφανώς να περιορίζεται από τον πιο αργό Gen3 που θα βρίσκεται στην κάτω πλευρά. Οι μνήμες που υποστηρίζονται στα 2 SODIMM slots που βλέπουμε είναι ταχύτητας 3200 Mhz στα 1.2 volt και συνολικά μπορούμε να εγκαταστήσουμε έως 64 GB.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9966.JPG

     

    Κλείνοντας βλέπουμε πως τα 2 καπάκια στο εσωτερικό τους έχουν κολλημένες 2 μεταλλικές επιφάνειες. Αυτές πέρα από το ρόλο του EMI Shield μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ψύκτρες για τους M.2 SSD χρησιμοποιώντας τα 2 thermal pad που είδαμε στην ενότητα των παρελκόμενων.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9974.JPG

     

    Μεθοδολογία Μετρήσεων

     

    Από τη σημερινή παρουσίαση αποφασίσαμε κάποιες αρκετά σημαντικές αλλαγές στη μεθοδολογία που ακολουθούμε στις μετρήσεις. Ξεκινώντας από το λειτουργικό σύστημα, μετά από αρκετά χρόνια αποχαιρετήσαμε τα Windows 10 και καλωσορίσαμε τα Windows 11 στην έκδοση 23Η2. O βασικότερος λόγος για την απόφαση αυτή ήταν τα διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει στην εκμετάλλευση των performace και efficiency cores από τον scheduler των Windows 10.

     

    Όσον αφορά τα μετροπρογράμματα, αποχαιρετούμε τα SuperPI Mod, wPrime και Fritz Chess Benchmark τα οποία όπως μας ανέλυσε ο pol77 σε προηγούμενα reviews έχουν δείξει με διάφορους τρόπους την ηλικία τους και προς αντικατάστασή τους πέρα από τις νέες εκδόσεις του Cinebench προσθέσαμε και το ιδιαίτερα δημοφιλές Geekbench, με τη λογική του ότι είναι πολύ εύκολο να το τρέξει ο αναγνώστης και στο δικό του PC ώστε να έχει μία σύγκριση αυτού για το οποίο διαβάζει με αυτό που χρησιμοποιεί. Τέλος προσθέσαμε και το Procyon Office Productivity Benchmark, το νέο μετροπρόγραμμα της UL Benchmarks που παρέχει αποτελέσματα μετρήσεων που αφορούν το Microsoft Office (αντίστοιχο με το PCMark 10 Applications με διαθέσιμη έκδοση όμως και για MacOS). Τα Photo και Video editing Benchmarks του Procyon επιλέξαμε να μη τα χρησιμοποιήσουμε μιας και θεωρούμε πως ένα τέτοιο barebone δεν απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν επαγγελματικά τέτοιες εφαρμογές, ενώ η εκτέλεσή τους απαιτεί και την εγκατάσταση προγραμμάτων της Adobe για τα οποία ο γράφων δε διαθέτει άδεια χρήσης.

     

    Συνοψίζοντας λοιπόν, τα μετροπρογράμματα που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της σημερινής παρουσίασης (και τα οποία θα χρησιμοποιούνται και στις επόμενες) είναι τα εξής:

     

    • AIDA64 Engineer Edition, το οποίο είναι μια ευγενική προσφορά της Finalwire
    • PCMark 10 Professional Edition, το οποίο είναι μία ευγενική προσφορά της UL Benchmarks
    • 3DMark Professional Edition, το οποίο είναι μία ευγενική προσφορά της UL Benchmarks
    • Procyon Suite, το οποίο είναι μία ευγενική προσφορά της UL Benchmarks
    • Cinebench R24, R23, R20 & R15 και Geekbench.

     

    Όπως καταλαβαίνετε το διαθέσιμο δείγμα για συγκρίσεις ήταν εξαιρετικά περιορισμένο και σε συνδυασμό με το ότι η πλειοψηφία των πρόσφατων reviews του γράφοντος αφορούσε fanless συστήματα εντελώς άλλης κατηγορίας επεξεργαστικής ισχύος, αποφασίστηκε η σύγκριση να γίνει αποκλειστικά με το Shuttle DH670 το οποίο είχε δοκιμαστεί πρόσφατα και το οποίο στην σύνθεση με την οποία είχε μετρηθεί έχει πολύ κοντινή τιμή με το NC40U7.

     

    Κουμπώνουμε λοιπόν 16 GB Ram DDR4-3200, βιδώνουμε τον Samsung 970 στο Μ.2 slot και πάμε να benchάρουμε.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9972.JPG

     

    Αποτελέσματα Μετρήσεων

     

    AIDA64 - Cinebench - Geekbench

     

    Ξεκινάμε όπως πάντα με το AIDA64, στο οποίο βλέπουμε πως στις μετρήσεις CPU και FPU o dekstop i7 του DH670 νικά κατά κράτος τoν αντίστοιχο mobile του NC40U. Υπενθυμίζουμε πως ο μεν mobile εχει 2 p-cores, 8 e-cores και 12 συνολικά thread ενώ ο desktop 8 p-cores, 4 e-cores και 20 συνολικά thread. Οι διαφορές που βλέπουμε στο τρίτο γράφημα που αφορά τις μνήμες δικαιολογούνται από το μεγαλύτερο χρονισμό του kit που χρησιμοποιήσαμε για το NC40U7.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_Benchmark_aida64cpu.png  large.Shuttle_NC40U7_Review_Benchmark_aida64fpu.png

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_Benchmark_aida64memory.png

     

    Αντίστοιχα με το AIDA64 είναι τα πράγματα και στις διάφορες εκδόσεις του Cinebench όπου με εξαίρεση την μέτρηση OpenGL της έκδοσης R15 βλέπουμε το NC40U να δίνει πολύ καλά μεν νούμερα για το μέγεθος και το TDP του, αλλά τον desktop επεξεργαστή του DH670 να δείχνει τα δόντια του. Σημειώνουμε εδώ πως για την έκδοση R24 δεν είχαν παρθεί μετρήσεις στο review του pol77 μιας και αυτή παρουσιάστηκε πριν μόλις 3 μήνες.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_Benchmark_cinebench.png

     

    Τέλος για πρώτη φορά στα review του TheLab.gr μετράμε και με το Geekbench, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές benchmark το οποίο βλέπουμε συχνά σε reviews συσκευών όλων των ειδών.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_Benchmark_geekbench.png

     

    PCMark 10

     

    Περνάμε στο PCMark10 το οποίο μετράει διάφορες "καθημερινές" εργασίες που κάνουμε στους υπολογιστές μας. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα νούμερα που προκύπτουν αποτελούν αποτέλεσμα σύγκρισης με κάποια συστήματα αναφοράς τα οποία παίρνουν βαθμό 5000. Έτσι εάν βλέπετε βαθμολογία πάνω από 5000 το αποτέλεσμα σημαίνει καλύτερες επιδόσεις από το σύστημα αναφοράς, εάν βλέπετε κάτω από το 5000 χειρότερες.

     

    Όπως βλέπουμε, η ψαλίδα ανάμεσα στο NC40U7 και το DH670 με τον i7 12700 κλείνει δραματικά με το πρώτο να κερδίζει σε κάποια από τα benchmarks. Μεγάλη διαφορά της τάξης του 40% υπέρ του βλέπουμε στο Gaming Benchmark όπου η Iris Xe του 1255u δείχνει τα δόντια της στην UHD770 του 12700.

     

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_Benchmark_pcmark10extended.png  large.Shuttle_NC40U7_Review_Benchmark_pcmark10applications.png

     

    Procyon Suite

     

    Στη συνέχεια σας παραθέτουμε άνευ σύγκρισης με κάτι άλλο και τα αποτελέσματα σε Office Productivity του Procyon Suite. Όπως και στο PCMark 10 Αpplications, έτσι και εδώ εκτελούνται μία σειρά από εργασίες χρησιμοποιώντας το Microsoft Office 2021.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_Benchmark_procyonofficeproductivity.png

     

    3DMark

     

    Tα αποτελέσματα στο 3DMark έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που είδαμε στο gaming benchmark του PCMark 10. Η Iris Xe είναι πολύ πιο δυνατή από την UHD770 και αυτό φαίνεται στο Graphics Score το οποίο έχει 75% βαρύτητα στο γενικό βαθμό. Αντίθετα στο Physics Score όπου όλη η δουλειά γίνεται από τον επεξεργαστή τα 20 threads και η μεγαλύτερη cache του 12700 δίνουν περίπου διπλάσιους βαθμούς σε αυτόν. Κρατάμε λοιπόν πως η νέα γενιά Integrated γραφικών της Intel είναι ιδιαίτερα βελτιωμένη σε σχέση με τις παλαιότερες και πως αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για το NC40U7.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_Benchmark_3dmarkfirestrike.png  large.Shuttle_NC40U7_Review_Benchmark_3dmarkskydiver.png

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_Benchmark_3dmarknightraid.png  large.Shuttle_NC40U7_Review_Benchmark_3dmarktimespy.png

     

    Θερμοκρασίες - Κατανάλωση - Θόρυβος

     

    Ξεκινώντας από τις θερμοκρασίες οι οποίες μετρήθηκαν με το Stability Test του AIDA64 σε θερμοκρασία χώρου 18 βαθμούς, βλέπουμε πως στιγμιαία παρουσιάστηκε throttling της τάξης του 3%, το οποίο σταμάτησε με το που έπεσε η συχνότητα. Για τους μεν p-cores παρατηρούμε πως δεν έφτασαν ποτέ στη μέγιστη turbo συχνότητα των 4.7 GHz, γεγονός αναμενόμενο λόγω του ότι ήταν σε πλήρες φορτίο και οι 10 πυρήνες, αλλά τουλάχιστον μπόρεσαν να διατηρήσουν μέση συχνότητα λειτουργίας αρκετά πάνω από την βασική τους που είναι 1.7 GHz. Αντίστοιχα ήταν τα πράγματα και για τους e-cores οι οποίοι μάλιστα έφτασαν και τη μέγιστη turbo συχνότητα των 3.5 GHz διατηρώντας μέση συχνότητα αρκετά πάνω από τη βασική του 1.2 GHZ.

     

    Kάτω λοιπόν από τις παραπάνω συνθήκες και αφού τρέξαμε το stability test βλέπουμε πως με εξαίρεση το στιγμιαίο 100, η μέγιστη θερμοκρασία πυρήνα ήταν 74 βαθμοί. Λαμβάνοντας υπόψη πως η θερμοκρασία χώρου ήταν 18 βαθμοί, δηλαδή 22 βαθμοί κάτω από την μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας των 40 βαθμών που δίνει η Shuttle, μπορούμε να πούμε με αρκετή βεβαιότητα πως οριακά δε θα έχουμε throttling ούτε και σε θερμοκρασία χώρου 40 βαθμών κελσίου.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_Benchmark_stabilitytest.png

     

    Στον τομέα της κατανάλωσης το NC40U7 τα πάει αναμενόμενα καλά με κατανάλωση σε idle 12.2 watt και κατανάλωση πλήρους φορτίου 42.2 watt. H πολύ μεγάλη διαφορά σε πλήρες φορτίο με το DH670 οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι ο μεν 1255u έχει TDP 15 watt ενώ ο 12700 έχει TDP 65 watt.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_Benchmark_powerconsumption.png

     

    Κλείνοντας, οι εντυπώσεις που μας άφησε το NC40U7 όσον αφορά τον παραγόμενο από αυτό θόρυβο ήταν άριστες. Σε μεν συνθήκες χαμηλού φορτίου είναι ουσιαστικά αθόρυβο, ενώ σε υψηλό φορτίο ή ακόμα και πλήρες όπως κατά την εκτέλεση του stability test ο θόρυβός του γίνεται αντιληπτός μόνο σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας. Σε συνθήκες πχ γραφείου με ανοικτά παράθυρα ή λειτουργία κάποιου κλιματιστικού σε σχετικά κοντινή απόσταση, δύσκολα θα μπορέσετε να το ξεχωρίσετε.

     

    Επίλογος

     

    Φτάσαμε λοιπόν στην ώρα του δια ταύτα. Το Shuttle XPC Nano NC40U7 είναι ένα barebone το οποίο συνδυάζει πολύ καλές επιδόσεις (αναλογικά με το μέγεθός του) με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση και πολλές δυνατότητες επέκτασης, τόσο όσον αφορά τα μέσα αποθήκευσης (έως δύο NVMe SSD με υποστήριξη RAID και μία μονάδα SATA των 2.5 ιντσών ύψος έως 15mm) όσο και δια μέσου των 7 συνολικά θυρών USB 3.2 με τις δύο από αυτές να είναι Gen2 με μέγιστη ταχύτητα 10 Gbit/s. Κερασάκι στα Ι/Ο είναι η υποστήριξη 3 οθονών ανάλυσης 4Κ στα 60Hz.

     

    Δυστυχώς όλα αυτά έρχονται με ένα αρκετά ανεβασμένο κόστος, το οποίο από πολλούς χρήστες ενδεχομένως να μη μπορεί να δικαιολογηθεί. Όπως είδαμε σε όλα τα benchmarks επεξεργαστή, το λίγο μεγαλύτερο και αντίστοιχου κόστους DH670 με έναν i7 12700 έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζοντας υστέρηση μόνο στις μετρήσεις GPU όπου η νέα Iris Xe της Intel καταφέρνει να ξεπεράσει την UHD 770 έως και κατά 50%. Φυσικά όταν μιλάμε για ενα barebone της Shuttle το οποίο πέρα από χαρακτηριστικά και επιδόσεις πουλάει και αξιοπιστία, ποιότητα κατασκευής και συμμόρφωση με διάφορα Ευρωπαϊκά Πρότυπα, καταλαβαίνετε ότι δε θα μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης αυτού με τα διάφορα κινέζικα mini PC που κατά καιρούς βλέπουμε σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

     

    large.Shuttle_NC40U7_Review_DSCN9976.JPG

     

    Για να μη μακρηγορούμε, ας συνοψίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά του Shuttle XPC Nano NC40U7 σε μορφή bullet points ώστε να περάσουμε και στη βαθμολογία: 

     

    thumps-up.png?m=1423577950

    • Επιδόσεις τόσο CPU όσο και GPU (αναλογικά με μέγεθος και κατανάλωση)
    • Ποιότητα κατασκευής
    • Μικρό μέγεθος και πολύ χαμηλή κατανάλωση
    • 7 συνολικά θύρες USB3.2 με 2 εκ των οποίων να ειναι Gen2 και την Type C να υποστηρίζει Displayport
    • Δυνατότητα σύνδεσης έως και 3 οθονών 4Κ στα 60Ηz
    • Δυνατότητα σύνδεσης 2 NVMe SSD (ένας PCIe Gen3 και ένας Gen4 με υποστήριξη RAID)
    • Δυνατότητα εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης των 2.5 ιντσών με ύψος 15mm
    • Εξαιρετικά απλή εγκατάσταση.

     

    thumps-down.png?m=1423577948

    • Απουσία ενσωματωμένου Card Reader
    • Η θύρα Ethernet περιορίζεται στο 1 Gbit αντί για 2.5
    • Απουσία ενσωματωμένου WiFi (πωλείται ξεχωριστά)

     

    Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που παίρνει το Shuttle XPC Nano NC40U7 είναι:

     

     
     
     

     

    spacer.png

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Shuttle για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

    Γεώργιος GriGaS  Ρήγας 06/12/2023

     

    large.2731_Backend_MainBanner_202301131147_2421.jpg

    Συντελεστές Review
    Reviewers: GriGaS
    Photographers: GriGaS
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9
    Χρηστικότητα:10
    Ποιότητα:9.50
    Επιδόσεις:10
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:8
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 12

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • Αγορα τηλεορασης 600ευρω

    Καλησπερα θελω να παρω μια τηλεοραση μαξ 600 ευρω 55'' τουλαχιστον.Για ταινιες θα ειναι η χρηση της κυριως, θα συνδεεται με τον υπολογιστη και αντε και κανα ps4. Εχω καταληξει αναμεσα σε Samsung και Tcl . Εχει κανεις να μου προτινει κατι? 

    NiRou
    NiRou
    Οθόνες & Projectors 7

    Intel N-7260 χαμηλή επίδοση με wifi

    Hola all..... Έχω ένα λαπτοπακι της ASUS, N551JM το οποιο φοράει καρτουλα δικτύου του θέματος... Και θέτω το εξής ερώτημα: ειναι λογικό στα speed tests να πηγαίνει έως 60-80 mbps, ενώ στο σπίτι έχω 200αρα? Δοκίμασα και με καλώδιο udp και χτυπάει μέχρι και 180 mpbs. Τι συμβαίνει δεν καταλαβαίνω. Έχω ελέγξει για κανάλια για τυχόν παρεμβολές και η μπάντα που εκπέμπει είναι 5 GHZ σε απόσταση 4ρων μέτρων χωρίς εμπόδια.

    skepasti21
    skepasti21
    Intel Platform 1

    πιστωτικές κάρτες ερωτήσεις

    Καλησπέρα σε όλους.   Επειδή δεν ξέρω από πιστωτικές, να ρωτήσω 1-2 πράγματα.   Η παλιά πιστωτική POST CREDIT, μας στείλανε την νέα τής τράπεζας. Την χρησιμοποίησε την νέα, λοιπόν, η μητέρα μου για μια αγορά €150,00, χωρίς να βάλει δόσεις. Στη συγκεκριμένη τράπεζα, δεν έχουμε λογαριασμό. Μόνο την πιστωτική.   Λόγω έχει καθυστερήσει να έρθει το έντυπο ενημερωτικό (statement εάν το λέω καλά) για να κάνουμε και την πληρωμή, μπορώ να πάω σε ένα ATM, να κάνω πληρωμή; Και

    serpico75
    serpico75
    Off topic 7

    κλωνοποίηση δίσκου

    χαιρετώ όλους,   πρόκειται να κάνω κλωνοποίηση ενός δίσκου μου των 250 gb   ο δίσκος έχει ελευθερα τα 144 gb   το θέμα είναι ότι ο άλλος δίσκος είναι των 160 gb και δεν ξέρω εάν η κλωνοποίηση μπορεί να γίνει  χωρίς προβλήματα  

    nikonick
    nikonick
    Γενικά για Η/Υ 2

    Περίεργο πρόβλημα με εξωτερικούς δίσκους SSD

    Καλησπέρα παιδιά, έχω φτιάξει ένα νέο σύστημα με AMD επεξεργαστή αυτή τη φορά είναι το σύστημα στην υπογραφή, το πρόβλημα τώρα που υπάρχει είναι ότι χάνει τον εξωτερικό τον δίσκο ssd αυτό το κάνει και με τους 3 δίσκους που έχω έναν silicon power 250gb και οι άλλοι 2 είναι samsung qvo από 1tb ο καθένας, ξαφνικά εκεί που έγραφε στον έναν Samsung έβγαλε ένα σφάλμα το αρχείο δεν μπορεί να γραφτεί λέω θα χάλασε η θήκη η εξωτερική, πήγα προληπτικά και πήρα άλλες θήκες της Logilink οι άλλοι 2 δίσκοι λε

    panos 12
    panos 12
    Συσκευές Αποθήκευσης 5
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.