Jump to content
 • Corsair Hydro Series H150i Pro RGB 360mm AIO CPU Cooler review


  Πρόλογος

   

  Πριν λίγο καιρό είχαμε δει εδώ, την πρώτη προσπάθεια της Corsair στη κατεύθυνση της κατασκευής ΑΙΟ compact υδρόψυξης, με καλές επιδόσεις και πολύ χαμηλό θόρυβο.  Πράγματι, αυτό το πρώτο βήμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς η H115i PRO RGB υπηρετεί και μάλιστα, με εξαιρετική επιτυχία το moto της κατασκευάστριας : " BE SEEN, NOT HEARD " !

  Σήμερα έχουμε στο πάγκο του TheLab.gr, το έτερον σκέλος αυτής της πρώτης προσπάθειας, που ακούει στο όνομα: Corsair Hydro Series H150i PRO RGB.

   

  A52_Corsair_H150i_Pro_RGB_340.jpg

   

  Και όπως βλέπετε, η σημερινή φιλοξενούμενή μας, αποτελεί και μια δεύτερη πρωτιά της κατασκευάστριας, καθώς είναι η πρώτη της ΑΙΟ με τριπλό radiator (3 x 120mm)!

  Προϊόν το οποίο σαφώς και έλειπε από την γκάμα της εταιρίας, η οποία παρά τα πολλά μοντέλα που συμπεριλαμβάνει, μέχρι τώρα δεν είχε 360ρι radiator.  Αυτό είναι ένα σημαντικό θετικό για την H150i PRO RGB, και η κατασκευάστρια κάνει συνειδητή προσπάθεια να παραμείνει τέτοιο, εφοδιάζοντας την με τρεις ανεμιστήρες της γνωστής σειράς ML120, αλλά σε ειδική αργόστροφη έκδοση ( Max rpm = ~1600).

  Ο στόχος αυτής της επιλογής είναι φυσικά ο χαμηλός θόρυβος, και μένει να δούμε πόσο καλά τα πάει στο θέμα αυτό.

  Το block είναι το ίδιο με αυτό που είδαμε και στην πρόσφατη παρουσίαση της μικρότερης αδελφής της ( H115i PRO RGB) και είναι εφοδιασμένο με τη νέα τοπολογία του -πολύ ικανοποιητικού- RGB φωτισμού.

  Τον έλεγχο της ΑΙΟ, μπορούμε να τον αναθέσουμε είτε, στο παλαιότερο -και μη αναπτυσσόμενο πλέον- πρόγραμμα Corsair Link4 που συνόδευε μέχρι πριν λίγο καιρό την ψύκτρα,  είτε -και προτιμότερο- στο νέο ισχυρότερο και πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα γενικής διαχείρισης της εταιρίας που αντικαθιστά και ενσωματώνει όλα τα επιμέρους προγράμματα διαχείρισης, το Corsair iCUE.

   

  Ακολουθήστε μας λοιπόν στα επόμενα να την γνωρίσουμε από κοντά και να δούμε πως συμπεριφέρθηκε  η φιλοξενούμενή μας, στις όχι και τόσο ευγενικές "περιποιήσεις" που της επιφύλαξε ο "πάγκος" του TheLab.gr !  :) 

   

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

   

  Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Corsair Hydro H150i PRO RGB.
  Όπως θα διαπιστώσετε παρατίθενται πολλά χαρακτηριστικά, εκ των οποίων αρκετά, δεν δίνονται από την κατασκευάστρια αλλά αποτελούν δικές μας προσθήκες. Να σημειώσουμε ότι τα χαρακτηριστικά που προσθέσαμε εμείς έχουν κίτρινους ορισμούς και μπλε τιμές.
  Επίσης με μπλε χαρακτήρες, δίπλα σε κάποιες "εργοστασιακές" τιμές, είναι σημειωμένες οι τιμές που μετρήσαμε εμείς κατά την διάρκεια των δοκιμών και επιπλέον, με πράσινους χαρακτήρες μπορείτε να βρείτε χαρακτηριστικά για τα οποία, κάνουμε μια πιθανή υπόθεση καθώς δεν βρήκαμε κάτι σχετικό.

   

  G-A1_Corsair-H150i-Pro-RGB_Specification-Table_01.jpg

   

  Η κατασκευή του radiator ακολουθεί την πεπατημένη και πολύ καλά κάνει, καθώς έχει ήδη αποδείξει από καιρό την αξιοπιστία της!

  Η αντλία είναι νέα ( Asetek / Gen 6) και στοχεύει με επιτυχία στο χαμηλότερο θόρυβο και επίσης νέα, είναι η τοπολογία των φωτιζόμενων λεπτομερειών του Block.

  Η συμβατότητα με σχεδόν όλα τα σύγχρονα socket είναι εξασφαλισμένη και οι τοπογραφικές διενέξεις με άλλα πέριξ του socket εξαρτήματα ουσιαστικά είναι ανύπαρκτες!

   

  G-A2_Corsair-H150i-Pro-RGB_Specification-Table_02.jpg

   

  Οι ανεμιστήρες ανήκουν στη νέα σειρά της κατασκευάστριας, η οποία διαθέτει έδρανα μαγνητικής αιώρησης. Οι μηδαμινές τριβές και ο πολύ χαμηλός σχετικός θόρυβος λειτουργίας, χρησιμοποιούνται με επιτυχία από την Corsair για να στηρίξουν το moto του προϊόντος.

  Πέρα όμως από αυτά, τα 56 mΑ μέγιστο ρεύμα λειτουργίας του ανεμιστήρα πάνω στο radiator δείχνουν απερίφραστα ότι εδώ η Corsair έχει κάνει πολύ καλή δουλειά!

  Επίσης πολύ ευπρόσδεκτες είναι οι επιπλέον βίδες για την στήριξη τριών ακόμα ανεμιστήρων (Push-Pull setup).

   

  G-A3_Corsair-H150i-Pro-RGB_Specification-Table_03.jpg

  Φυλλάδιο οδηγιών: https://www.corsair.com/corsairmedia/sys_master/productcontent/H150i_PRO_QSG.pdf

  Σελίδα προϊόντος: https://www.corsair.com/eu/en/Categories/Products/Liquid-Cooling/Hydro-Series™-H150i-PRO-RGB-360mm-Liquid-CPU-Cooler/p/CW-9060031-WW

  Προγράμματα διαχείρισης:   Corsair Link4 / iCUE  software

   

  Πριν προχωρήσουμε πιο πέρα να σημειώσουμε την έλλειψη θερμοαγώγιμης πάστας, πέραν αυτής που είναι ήδη τοποθετημένη στο cold plate!

  Καθώς επίσης και τα πέντε χρόνια εγγύησης που δίνει η Corsair.

  Και κλείνουμε τα χαρακτηριστικά με της θερμικές παραμέτρους της H150i PRO RGB.

   

  G-A4_Corsair-H150i-Pro-RGB_Thermal-Parameters-Table_01.jpg

   

  Κάνοντας μια αναπόφευκτη σύγκριση με την H115i PRO RGB, βλέπουμε ότι -αξιοποιώντας τις μεγαλύτερες διαστάσεις του radiator- η Corsair επιλέγει λίγο παχύτερα πτερύγια (0,24mm) με στόχο να ανεβάσει την απόδοση τους. Έτσι βέβαια καταλήγει σε ένα πιο σφιχτό radiator (ελευθερία air flow= 67,68%) αλλά αυτό το αντιμετωπίζουν εύκολα οι ανεμιστήρες με την ελαφρά υψηλότερη "στατική πίεσή τους (1,78 mm H20) και σε αυτό έρχεται βοηθός η ελαφρά μικρότερη πυκνότητα του radiator. 

  Τελικό -προβλεπόμενο- αποτέλεσμα, οι καλύτερες επιδόσεις από πλευράς radiator, που θα επιτρέψουν στην Corsair να "παίξει" με την αντλία και τους ανεμιστήρες προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για χαμηλό θόρυβο!

   

  H Corsair Hydro Series H150i Pro RGB έχει πενταετή εγγύηση και MSRP από την Corsair 174,90 €, και  την στιγμή που γράφεται αυτή η παρουσίαση,  την βρίσκουμε στα Ελληνικά καταστήματα προς 166,0 € συν ~4 € λοιπά έξοδα, του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου.

   

   

  Συσκευασία και παρελκόμενα

   

  Από γραφιστικής άποψης τα κουτιά της νέας σειράς είναι πραγματικά εντυπωσιακά!  Τραβούν το μάτι στα σίγουρα, χωρίς να είναι κραυγαλέα, πετυχαίνοντας μια πολύ καλή ισορροπία στο οπτικό αποτέλεσμα! 

   

  A01_Corsair_H150i_Pro_RGB_201.jpg

   

  Οι βασικές πληροφορίες σε τίτλους . . .

  Δεσπόζουν φυσικά, οι τρεις χαμηλού θορύβου ανεμιστήρες των 120mm οι οποίοι είναι από τη σειρά  ML  που διαθέτει έδρανα μαγνητικής αιώρησης  και το φωτιζόμενο block (logo  και δυο περιμετρικές ζώνες). Οι ανεμιστήρες διαθέτουν δυνατότητα Zero RPM και τα πάντα μπορούν να ελεγχθούν από το Corsair Link σύμφωνα με το "κουτί" αλλά και -με βάση νεώτερες ανακοινώσεις- με το νέο και πολύ ωραίο  ( :) )  Corsair iCUE, που αντικαθιστά και ενσωματώνει όλα τα παλαιότερα προγράμματα διαχείρισης!

   

  A02_Corsair_H150i_Pro_RGB_204.jpgA05_Corsair_H150i_Pro_RGB_208jpg.jpg

   

  Σε άλλες δυο μεγάλες πλευρές έχουμε επανάληψη των γνωστών χαρακτηριστικών και τις διαστάσεις της ΑΙΟ και τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά της. Δεξιά υπάρχει η αναφορά στη λίστα με τα συμβατά socket καθώς και στα περιεχόμενα της συσκευασίας.

  Οι υπόλοιπες πλευρές φιλοξενούν ουσιαστικά τις ίδιες πληροφορίες και εδώ η Corsair χάνει μια καλή ευκαιρία να πει δυο παραπάνω πράγματα για την H150i PRO RGB, αλλά με ανάλογες χαμένες ευκαιρίες, μας έχει συνηθίσει η κατασκευάστρια,   οπότε πάμε παρακάτω να δούμε τα περιεχόμενα του  κουτιού.


  A07_Corsair_H150i_Pro_RGB_213.jpgA09_Corsair_H150i_Pro_RGB_223.jpg

   

  Η χάρτινη θήκη με το χοντρό χαρτί προστατεύει επαρκώς την ΑΙΟ μας και έτσι αυτή φτάνει άθικτη στα αποκαλυπτήριά της !

  Τα πάντα είναι προστατευμένα σε επιπλέον νάιλον σακούλες και με τη βοήθεια των αναλυτικών οδηγιών, μπορούμε να αρχίσουμε την εξερεύνησή της ξεκινώντας από τα παρελκόμενα που την συνοδεύουν!

   

  A. Τα παρελκόμενα για τα Intel sockets:

   

  A10_Corsair_H150i_Pro_RGB_226.jpg

   

  Οι εικοσιτέσσερις βίδες και οι αντίστοιχες ροδέλες που θα χρειαστούμε σε μια εγκατάσταση Push-Pull, δεσπόζουν στα παρελκόμενα. Αν δεν έχουμε όμως τόσο μεγάλες βλέψεις, πάλι εικοσιτέσσερις βίδες θα χρειαστούμε, απλά οι μισές από αυτές θα είναι οι κοντές που πλαισιώνουν το CPU back plate από την επάνω του πλευρά. 

  Το CPU Back plate είναι από πλαστικό, αλλά στα κρίσιμα σημεία (στήριξη αποστατών ψύκτρας) υπάρχουν μεταλλικά σπειρώματα και πολύ στιβαρή κατασκευή.  Στο εσωτερικό του διακρίνουμε τις τέσσερις "χειρόβιδες" για την στήριξη του block πάνω στο CPU back plate, αριστερά τους αποστάτες που προορίζονται για τα 20ΧΧ sockets και δεξιά τους αποστάτες για τα υπόλοιπα Intell sockets.

  Τα παρελκόμενα κλείνουν με το καλώδιο που θα συνδέσει το block της H150i PRO RGB με τη μητρική μας, στο οποίο -και πολύ σωστά- μπήκε micro USB βύσμα.

  Υπάρχει ένα ακόμα παρελκόμενο που δεν βρίσκεται εδώ γιατί είναι ήδη προσαρμοσμένο στο block. Πρόκειται για το retension ring που βοηθά στη στερέωση του block πάνω στους αποστάτες στήριξής του και θα το δούμε λίγο παρακάτω καθώς, δεν ήθελα να διακινδυνεύσω την οπτική ακεραιότητα της θερμοαγώγιμης πάστας, βγάζοντάς το!

   

  Β. Τα παρελκόμενα για τα AMD sockets.

   

  A11_Corsair_H150i_Pro_RGB_229.jpg

   

  Το μόνο που αλλάζει είναι το ειδικό retension ring με τα δύο σημεία στήριξης και οι ειδικές βιδοθηλιές, που πιάνουν πάνω στις υποδοχές του stock  συστήματος στήριξης της ψύκτρας της AMD μητρική σας, καθώς η ψύκτρα δεν συνοδεύεται από AMD CPU back plate.

   

  Από τα παρελκόμενα -όπως βλέπετε- λάμπει δια της απουσίας του, ένα σωληνάριο με θερμοαγώγιμη κρέμα, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να συνοδεύει την ΑΙΟ μας, αν μη τι άλλο, για να συνάδει με την τιμή της, και να διευκολύνει τον πρωτόπειρο χρήστη σε μια δεύτερη απόπειρα εγκατάστασης!

  Και μιας και αναφέρθηκε η εγκατάσταση, σημειώνουμε το πολύ καλό φυλλάδιο οδηγιών που συνοδεύει την H150i PRO RGB, και κάνει την ολοκλήρωσή της ζήτημα μερικών λεπτών!

   

   

  Η ψύκτρα από κοντά

   

  Τα σχεδόν 40 εκατοστά του μήκους του radiator δεν είναι και συνηθισμένο θέαμα σε ΑΙΟ και σίγουρα διεκδικεί την προσοχή μας !

  Αλλά το ίδιο σκληρά προσπαθούν και οι σωληνώσεις με το πολύ καλό sleeve τους, όμως όλα αυτά θα πάνε στην άκρη μόλις ο κύριος πρωταγωνιστής πάρει ζωή!

   

  A31_Corsair_H150i_Pro_RGB_283.jpg

   

  Ο λόγος φυσικά για το Block . . .

   

  A28_Corsair_H150i_Pro_RGB_279.jpgA30_Corsair_H150i_Pro_RGB_282.jpg

   

  . . . το οποίο με τις εξελιγμένες δυνατότητες που έχει ο RGB φωτισμός του, μπορεί να συμμετέχει σχεδόν σε όλα τα χρωματικά εφέ που διαθέτει το Corsair iCUE.

  Η Corsair και στην H150i PRO RGB , χρησιμοποιεί radiator και block της  Asetek, με την οποία διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία. Με δεδομένο αυτό, πάει στα σίγουρα και μάλιστα, η αντλία που χρησιμοποιεί, είναι νέα γενιά  Asetek Gen6, η οποία είναι ελαφρά μικρότερη, έχει οκταπολικό κινητήρα και  impeler επτά πτερυγίων, αρκετά διαφορετικής κατασκευής από τις Asetek Gen5.  Στόχος φυσικά, η υψηλή απόδοση και ο χαμηλός θόρυβος!

  Οι σωληνώσεις ακολουθούν πειθήνια κάθε λογική απαίτησή μας, χωρίς να εμφανίζουν τάση να διπλώσουν.  Η πλεκτή τους επικάλυψη διατηρεί τη θέση της αδιαμαρτύρητα χάρη στις τερματικά πλαστικά κολάρα σύσφιξης / προστασίας. 

   

  Το radiator

  Τόσο από τις προηγούμενες φωτογραφίες όσο και από την επόμενη φαίνεται καθαρά, ότι στο θέμα του "στυλ" η Corsair προχωρά ένα βήμα ακόμα, καθώς σε αυτό το radiator τα καζανάκια (tank) ουσιαστικά δεν διακρίνονται από τα πλευρικά ελάσματα στήριξης του radiator και των ανεμιστήρων πάνω σε αυτό.

   

  A26_Corsair_H150i_Pro_RGB_274.jpg

   

  Οι αποστάσεις τον ενδιάμεσων οπών στερέωσης απέχουν 15mm (οι γειτονικοί ανεμιστήρες "ακουμπάνε" μεταξύ τους) και θα πρέπει να το λάβετε υπόψη, αν έχετε κάποιο κουτί που -παραδόξως- δεν την υποστηρίζει!

   

  A29_Corsair_H150i_Pro_RGB_280.jpgA24_Corsair_H150i_Pro_RGB_267.jpg

   

  Η δουλειά που έχει γίνει στο sleeving  των σωλήνων , αλλά και στην εξασφάλισή τόσο αυτού, όσο και της στεγανότητας του κυκλώματος, είναι πολύ καλή και τα πλαστικά "κολάρα" δεν έδειξαν καμία τάση υποχώρησης , παρά τις επιστάμενες προσπάθειές μας ! :) 

  Το radiator έχει 12 σωλήνες (έξη σε κάθε διαδρομή) και οι βίδες των ανεμιστήρων , δεν υπάρχει φόβος να τις αγγίξουν!

  Με μια ματιά στα διαπιστευτήρια του radiator, πάμε να δούμε το πιο ενδιαφέρον τμήμα του κυκλώματος ψύξης . . .

   

  Το Block

  Αυτό είναι το "κέντρο επιχειρήσεων" της Η150i PRO RGB, όλα συνδέονται εδώ και όλα ρυθμίζονται από εδώ !

   

  A44_Corsair_H150i_Pro_RGB_315.jpg

   

  Το logo είναι αρκετά μεγαλύτερο και το γωνιακό βύσμα -που διευκολύνει πολύ στα θέματα συμβατότητας με τα πέριξ του socket εξαρτήματα , είναι πλέον micro USB !  Στην ακριβώς απέναντι πλευρά βρίσκουμε τις σωληνώσεις του ψυκτικού υγρού που καταλήγουν σε γωνιακούς συνδέσμους οι οποίοι μπορούν να περιστραφούν σχετικά ελεύθερα και διευκολύνουν την τελική τοποθέτηση της ψύκτρας!

  Σε όλη τη διάρκεια των δοκιμών και παρά την συγκεκριμένη προσπάθεια που κάναμε (a.k.a. "προσομοίωση βάρβαρης μεταχείρισης"  :p  ) δεν έδειξαν την παραμικρή τάση για υγρασίες, το δε sleeve, διατήρησε ατάραχο τη . . . θέση του!

   

  A39_Corsair_H150i_Pro_RGB_298.jpgA38_Corsair_H150i_Pro_RGB_296.jpg

   

  Ανάμεσα στις δυο σωλήνες έχουμε και μια αρμαθιά καλώδια το οποία είναι ενωμένα σε ομάδες μεταξύ τους (ribbon cable) και συγκεκριμένα έχουμε:

   

  A37_Corsair_H150i_Pro_RGB_294.jpgA40_Corsair_H150i_Pro_RGB_301.jpg

   

  • Ένα διπολικό που καταλήγει σε βύσμα power Sata και αναλαμβάνει την τροφοδοσία της ΑΙΟ.
  • Ένα διπολικό που καταλήγει σε τριπολικό θηλυκό βύσμα ανεμιστήρων, το οποίο μεταφέρει στη μητρική τις στροφές της αντλίας, προκειμένου εκείνη να δει ότι ο "GPU FAN" περιστρέφεται και έτσι να επιτρέψει τη λειτουργία της μητρικής.
  • Ένα οκταπολικό που καταλήγει σε τρία τετραπολικά αρσενικά βύσματα ανεμιστήρων.  Να σημειώσουμε εδώ ότι μέσω του iCUE μπορείτε να δείτε και να ρυθμίσετε τις στροφές καθενός από τους τρεις ανεμιστήρες, ξεχωριστά!   Γι' αυτό και τα βύσματα είναι πλήρως καλωδιωμένα.

   

  A55_Corsair_H150i_Pro_RGB_354.jpgA32_Corsair_H150i_Pro_RGB_285.jpg

   

  Ε, και αφού τα είδαμε από κοντά, ας τα βάλουμε και στο ρεύμα!  :) 

  Εδώ η ΑΙΟ απλά μπήκε σε τάση και δεν επικοινωνεί με κάποιο PC, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς διατηρεί ένα μέρος από τις ρυθμίσεις που είχε την τελευταία φορά που βρέθηκε σε επικοινωνία με το πρόγραμμα διαχείρισής της.

  Αλλά για εμάς πιο κρίσιμη είναι η "αθέατη" πλευρά των πραγμάτων . . .

   

  Το Cold plate

  Αυτό  -όπως ήδη έχουμε πει-  έρχεται ήδη με απλωμένη την θερμοαγώγιμη πάστα και φυσικά το INTEL retension ring προκειμένου να στηριχτεί σωστά το πλαστικό προστασίας του cold plate.  Και τα δυο καλά και ευπρόσδεκτα, ιδιαίτερα από τους πρωτόπειρους χρήστες καθώς τους αφαιρεί ένα από τα πιο σημαντικά άγχη . . .  "Μήπως έβαλα πολύ θερμοαγώγιμη πάστα ;  Μπα δεν νομίζω . . .  ! "

   

  A34_Corsair_H150i_Pro_RGB_290.jpg

   

  Η θερμοαγώγιμη είναι καλής ποιότητας και παρά το ότι δεν πετυχαίνει πολύ καλή διασπορά, πιάνει μια χαρά την κρίσιμη περιοχή και αυτό φαίνεται και από τις μετρήσεις μας.

  Με μια ελαφρά περιστροφική κίνηση απασφαλίζουμε και αφαιρούμε το retension ring  και έχουμε ανεμπόδιστη θέα στο cold plate και την μηχανικά διαστρωμένη θερμοαγώγιμη πάστα, αλλά και στους τέσσερις πίρους στερέωσής του και στα ισάριθμα πλαστικά τριγωνικά πρίσματα που ασφαλίζουν το retension ring  στη θέση του!

  Κρατάμε την στιβαρότητα της κατασκευής και την πραγματικά μεγάλη ευκολία συναρμολόγησης, καθώς επίσης και τις μικροσκοπικές χαράξεις που έχουν αφεθεί εσκεμμένα στην επιφάνεια του cold plate με στόχο την καλύτερη θερμική επαφή με το CPU heat spreader.

   

  Οι ανεμιστήρες

  Όπως ίσχυε στην Η115i PRO RGB, έτσι και εδώ, το εξάρτημα "κλειδί" σε αυτό που αποτελεί τον κατασκευαστικό στόχο  και της H150i PRO RGB, είναι οι ανεμιστήρες της, γιατί η αναβαθμισμένη αντλία της είναι  ακόμα πιο ήσυχη από πριν και η Corsair γνώριζε ότι η επιλογή τους θα είναι κρίσιμη!

  Αλλά η συνταγή είναι ήδη δοκιμασμένη !

  Τα έδρανα είναι εξαιρετικά, οπότε απλά χρειαζόταν το fine tuning . . . και αυτό έγινε στις στροφές των ήδη γνωστών ανεμιστήρων ML120.

  Από 2400rpm τις μείωσαν σε 1600rpm και έτσι ο μέγιστος θόρυβός τους από 37 dB(A), κατέβηκε στα 25 dB(A).

  Απλό, αποτελεσματικό και ανέξοδο, αρκεί να έχεις ένα ανεμιστήρα που μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων !  :)   

   

  A13_Corsair_H150i_Pro_RGB_237.jpg

   

  Και από ότι έχουμε δει, αυτή η σχεδίαση ήδη έχει δείξει πολύ καλά δείγματα γραφής, τόσο στην εξασφάλιση ενός υπολογίσιμου air flow, όσο και στην επίτευξη της απαραίτητης "στατικής" πίεσης που απαιτεί ένα "μονό/λεπτό"  radiator.  Τα μεγάλα κανάλια ροής μεταξύ των πτερυγίων "φροντίζουν" για το πρώτο και η κλίση των πτερυγίων με την χαρακτηριστικά μικρή μεταβολή, για το δεύτερο!

   

  A14_Corsair_H150i_Pro_RGB_238.jpgA15_Corsair_H150i_Pro_RGB_239.jpg

   

  Η κάλυψη της διατομής του ανεμιστήρα είναι περίπου 66% και αυτή κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το μήκος των πτερυγίων. Τα ίσια μπράτσα στήριξης μολονότι δεν συνάδουν με τις κλασικές σχεδιάσεις, τελικώς όπως είδαμε και στην προηγούμενη παρουσίαση, δεν ενοχοποιούνται για πλεονάζοντα θόρυβο! Ο ανεμιστήρας ελέγχεται με σήμα PWM και το μαύρο καλώδιό τους είναι μεν χωρίς κάλυμμα, αλλά το χρώμα του θα βοηθήσει στο "κρύψιμό" του μέσα στο κουτί μας.

   

  D3-18_Corsair_H150i_Pro_RGB_245.jpgD2-17_Corsair_H150i_Pro_RGB_243.jpg

   

  Η κατασκευή του πλαισίου των ανεμιστήρων είναι εξαιρετικά στιβαρή, αλλά δεν περιλαμβάνει κανένα μέσω αποκοπής των "μέσω επαφής μεταφερόμενων" κραδασμών (Δεν υπάρχουν γωνίες με ελαστικά έδρανα, ή -έστω- ελαστικά τακουνάκια στις γωνίες).  Ευτυχώς η τεχνολογία των εδράνων του κινητήρα περιορίζει πολύ τους κραδασμούς και έτσι πρακτικά η μόνη πηγή κραδασμών που απομένει είναι μια άσχημα χυτευμένη φτερωτή, πράγμα που είναι πολύ "χοντρό" για να διαφύγει του κατασκευαστικού ποιοτικού ελέγχου σειράς!

  Όπως και να έχει όμως θα θέλαμε να δούμε την H150i PRO RGB, σαν "αιχμή του δόρατος" που είναι στον τομέα της ήσυχης υδρόψυξης, να εφοδιάζεται και με τους ανάλογα επιμελημένους ανεμιστήρες και -γιατί όχι!- και με RGB δυνατότητες, έτσι που να είναι σε πλήρη αντιστοιχία το κουτί με το περιεχόμενο !  :) 

   

  Zero RPM mode:   Οι ανεμιστήρες αυτοί, όταν το σήμα του Duty Cycle  μειωθεί στο ~14% και κάτω, ακινητοποιούνται.

  Τονίζουμε ξέχωρα αυτή τη δυνατότητα, όχι γιατί στις δοκιμές απεδείχθη σημαντική (με 60 Watt οι ανεμιστήρες αρχίζουν μετά από μερικά λεπτά να στρέφονται) αλλά γιατί, σε ένα πραγματικό κουτί, όπου επικρατεί μια -ανεξάρτητη από την ΑΙΟ- γενικότερη ροή αέρα, μπορεί να αποδειχθεί σημαντική, επιτρέποντας στην ΑΙΟ μας να εκμεταλλευθεί την μεγάλη της επιφάνεια και να παραμένει  πρακτικά τελείως αθόρυβη στα χαμηλά θερμικά φορτία.

   

  Η ΑΙΟ μας συναρμολογημένη

  Ήρθε η ώρα σιγά σιγά . . .

   

  A41_Corsair_H150i_Pro_RGB_307.jpg

   

  Από όπου και να το δεις, μια επιβλητικότητα την έχει ! :)         
  Και σίγουρα η οπτική της επίδραση σε ότι κουτί και αν μπει θα είναι καθοριστική. Αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος που η Corsair προτιμά να υπάρχει η επιλογή της διακριτικότητας στο φαίνεσθαι!   Αν το κουτί σου έχει ένα πολύ διακριτικό ύφος . . . κανένα πρόβλημα, απενεργοποιείς και τον RGB φωτισμό και μόνο το Pitch Black είναι πιο "σοβαρό" ! 

   

  A47_Corsair_H150i_Pro_RGB_321.jpgA49_Corsair_H150i_Pro_RGB_328.jpg

   

  Αν πάλι το θέλετε το . . . "χρωματάκι" σας , επίσης κανένα πρόβλημα, RGB = On  και με τη βοήθεια του Corsair iCUE μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε!

   

  A54_Corsair_H150i_Pro_RGB_347.jpg

   

  Η φωτογραφική απεικόνιση, υστερεί πολύ από την πραγματική οπτική εντύπωση, αλλά ελπίζω η αίσθηση της διαφοράς να "περνάει" στην εικόνα!

   

  A53_Corsair_H150i_Pro_RGB_346.jpgA56_Corsair_H150i_Pro_RGB_356.jpg

   

  Οι δυνατότητες του RGB φωτισμού του block είναι μεγάλες και μπορεί -πέραν της αισθητικής-  να βρει και πιο "τεχνική" χρήση" καθώς, το χρώμα του φωτισμού του  μπορεί να συνδεθεί με την θερμοκρασία, είτε της ΑΙΟ (που είναι "default" ρύθμιση), είτε με την θερμοκρασία της CPU του συστήματός μας.

   

  D20-65_Corsair_H150i_Pro_RGB_snap.jpg

   

  Φυσικά με το θέμα του φωτισμού δε θα ασχοληθώ, τόσο γιατί, ό,τι και να προσπαθήσω να μεταφέρω εδώ θα είναι πολύ λίγο και "άδικο", όσο και για να μη σας χαλάσω τη χαρά της ανακάλυψης!

  Ένα μόνο μπορώ να πω στα σίγουρα για το πρόγραμμα διαχείρισης . . . καφέ δε φτιάχνει !  :D

   

  Με την ευκαιρία, περί του φαίνεσθαι, δυο σκέψεις!

  Πρώτα η κακή: Αυτό το τύπου χωροδικτυώματος πλαίσιο των ανεμιστήρων, πόση σκόνη άραγε μπορεί να μαζέψει !

  Και μετά η . . . προκλητική: Αυτή η πίσω πλευρά δεν φαίνεται πολύ άδεια;  Σαν κάτι να περιμένει μοιάζει !  :)

   

  A42_Corsair_H150i_Pro_RGB_308.jpgA43_Corsair_H150i_Pro_RGB_309.jpg

   

  Πράγματι η σκέψη για Push-Pull, εύκολα περνάει από το νου, με μια τριάδα ML120 PRO RGB LED 120MM PWM σε Push και τους stock σε Pull, θα ήταν χάρμα οφθαλμών! :)

  Βέβαια εδώ υπάρχει ένα αλλά και μάλιστα μεγάλο, ανάλογο του διόλου ευκαταφρόνητου  κόστους αυτής της αναβάθμισης!

  Αλλά γι' αυτά  . . . αργότερα!

   

   

  Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά !

   

  Κι ερχόμαστε στο κομμάτι της παρουσίασης που σηκώνει την αυλαία της "πρώτης ματιάς" και πάει και λίγο πιο πέρα το ψάξιμο!

  Πέρα από το ότι προσωπικά μου αρέσει -και ελπίζω ότι δεν είμαι ο μόνος!- αισθάνομαι ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσεις την προσπάθεια κάποιου, είναι να μην την αφήσεις να περάσει απαρατήρητη!

  Δεν βρίσκουμε πάντα σημαντικά πράγματα, αλλά ποτέ δεν έχουμε βγει από αυτό το κεφάλαιο, χωρίς να δούμε κάτι χρήσιμο και ενδεχομένως, νέο!

   

  A45_Corsair_H150i_Pro_RGB_318.jpg

   

  Υπομονή !   Τα πράγματα είναι απλούστερα από ότι δείχνουν!

  Η πρώτη επαφή του πρωτόπειρου χρήστη με το καλωδιομάνι (αν και εδώ δεν είναι και τόσο πολλά) είναι κρίσιμη, αλλά πολύ σύντομα, αυτό που φαινόταν σαν μια "ολίγη από μακαρόνια", τακτοποιείται και βολεύεται μια χαρά και στο τέλος, εκτιμούμε ιδιαίτερα την πρόβλεψη της Corsair να επικοινωνούν όλα με το Block!

   

  Ένα- δυο σημεία προσοχής , για να μην χρειαστεί να ξαναφτιάχνεται τα καλώδια:

  1. Κάνετε πρόχειρα τη σύνδεση των ανεμιστήρων, ενεργοποιήστε και το πρόγραμμα διαχείρισης  και αντιστοιχήστε τα βύσματα των ανεμιστήρων με αυτά που το πρόγραμμα ιεραρχεί (Fan#1, Fan#2, Fan#3). Βάλετε κάποιο σημαδάκι για να ξεχωρίζουν, θα σας διευκολύνει όταν θα ασχολείστε με τη ρύθμιση του iCUE.

  2. Μη βιαστείτε να στερεώσετε τα πάντα στη θέση τους (καλώδια κλπ), δείτε πρώτα πως λειτουργούν όπως εσείς θέλετε!

   

  Το radiator 

  Για να εκμεταλλευτούμε την βαρύτητα, στην περίπτωση που το radiator μπει σε πλάγια θέση (π.χ. κουτί HTPC), θα πρέπει η είσοδος του να τοποθετηθεί ψηλότερα από την έξοδό του και για να μην ψάχνετε ποια είναι ποια . . .

   

  A49_Corsair_H150i_Pro_RGB_328_comm.jpgD9-25_Corsair_H150i_Pro_RGB_270.jpg

   

  Δεξιά βλέπουμε το αυτονόητο !

  Ακόμα και αν κάνουμε λάθος και χρησιμοποιήσουμε βίδα με μεγαλύτερο από το κανονικό μήκος, δεν κινδυνεύει η στεγανότητα του radiator, καθώς το χειρότερο που έχει να συμβεί είναι να στραπατσαριστούν δυο-τρία πτερύγια.

   

  Όπως αναφέρουμε στις θερμικές παραμέτρους του radiator, τα πτερύγιά του είναι παχύτερα από ότι συνηθίζεται (0,24mm).

   

  D8-23_Corsair_H150i_Pro_RGB_264.jpg

   

  Αυτό είναι ζήτημα επιλογής, γιατί το παχύτερο έλασμα το επιτρέπει να υπάρχουν πολύ περισσότερες μικροπερσίδες (Louvers) σε κάθε στοιχειώδες πτερύγιο, και παράλληλα  -καθώς αυτές, αναγκαστικά  έχουν μικρότερο πλάτος-  παρεμβάλλονται λιγότερο στο μεταξύ των πτερυγίων κενό.

  'Έτσι ταυτόχρονα έχεις και πολύ καλή αξιοποίηση  των πτερυγίων και μια αρκετά ελεύθερη διέλευση του αέρα μεταξύ τους! 

  Με άλλα λόγια, θα έχει πολύ δίκιο όποιος κάνει συνειρμούς με . . . πίτες και σκύλους! :) 

   

  Η επιπεδότητα του Cold Plate

  Η γνωστή διαδικασία . . .

   

  D18-63_Corsair_H150i_Pro_RGB_445.jpgD17-62_Corsair_H150i_Pro_RGB_441.jpg

   

  . . . έδειξε ότι το Cold Plate είναι σχεδόν επίπεδο, καθώς και στις δύο κατευθύνσεις η απόκλισή του από το dead flat είναι μόλις 2/100mm (20μm)!

  Συνεπώς αναμένουμε πολύ καλό πάτημα στην επιφάνεια του Loader  που θα αναλάβει να την . . . "τηγανίσει" !

   

  Η υφή της επιφάνειας του cold plate είναι η γνωστή λεία στην αφή αλλά "άγρια" στην όψη επιφάνεια που βρίθει από μικροσκοπικές χαράξεις :

   

  D19-64_Corsair_H150i_Pro_RGB_438.jpg

   

  Οι οποίες, απορροφώντας την όποια περίσσεια θερμοαγώγιμης πάστας στα μικροσκοπικά κενά τους, θα επιτρέψουν ένα πολύ καλύτερο πάτημα του cold plate πάνω στο CPU heat spreader.

  Με την ευκαιρία αυτού του κοντινού πλάνου σημειώνουμε και δυο από τα τέσσερα τριγωνικά πλαστικά πρίσματα που κλειδώνουν το retension ring  στη θέση του.


  Στην επόμενη φωτογραφία φαίνονται και τα τέσσερα πλαστικά κλειδώματα του retension ring και στη δεξιά, μπορούμε να δούμε τόσο αυτά όσο και τη διαμόρφωση των μεταλλικών πίρων που συγκρατούν το retension ring.

   

  D10-33_Corsair_H150i_Pro_RGB_287.jpgD12-36_Corsair_H150i_Pro_RGB_292.jpg

   

  Η κατασκευή αυτή είναι πολύ στιβαρή και πολύ πιο εύκολη στη συναρμολόγηση και επιπλέον αυτών, η ρύθμιση της δύναμης σύσφιξης του cold plate πάνω στο  CPU heat spreader, βασικά ορίζεται από την ελαστικότητα των τεσσάρων βραχιόνων του retension ring και όχι από το πόσο "αντρειωμένοι" είμαστε!

   

  D25-70_Corsair_H150i_Pro_RGB_387.jpg

  Η φωτογραφία αυτή είναι με την θερμοαγώγιμη πάστα αναφοράς (Arctic MX-4)

   

  Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ καλό "πάτημα" του cold plate πάνω στο κάλυμμα της "CPU" και μια εξίσου καλή θερμική σύζευξη των δυο!

   

  Η διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας

  Στις επόμενες δυο φωτογραφίες φαίνεται η διασπορά της ήδη εγκατεστημένης stock Τ.Ι.Μ . μετά από αρκετές ώρες  δοκιμών και πολλούς κύκλους θέρμανσης-ψύξης.

   

  D22-67_Corsair_H150i_Pro_RGB_snap.jpgD24-69_Corsair_H150i_Pro_RGB_366-Fliphor-rot90ccw.jpg

   

  Είναι φανερό ότι ο ομοιόμορφος προσανατολισμός των "χαράξεων" του cold plate λειτουργεί κάπως ανασταλτικά στην διασπορά της θερμοαγώγιμης στην κάθετη προς τις "χαράξεις" διεύθυνση.  Παρ' όλα αυτά, η διασπορά καλύπτει ολόκληρη την επίμαχη περιοχή και χαρακτηρίζεται σαν αρκετά καλή !

   

  D23-68_Corsair_H150i_Pro_RGB_snap.jpg

   

  Πάνω αριστερά διακρίνεται μια σταγόνα πιθανότατα από το λιπαντικό που περιέχει η stock T.I.M.

   

  Η διασπορά της Τ.Ι.Μ.  αναφοράς

  Εδώ η πάστα απλώνεται σε μια πολύ λεπτή στρώση σε ολόκληρη την επιφάνεια του Hot Plate του Loader και έτσι δεν έχει κάποια επίδραση στη διασπορά της η κατεύθυνση των χαράξεων του Cold Plate, αν υπάρχουν.

  Εδώ το ξεβίδωμα του block -όπως βλέπετε κι εσείς- έγινε από την κάτω δεξιά βίδα προς την επάνω αριστερή, με αποτέλεσμα οι ισχυρότερες ενδείξεις της απότομης αποκόλλησης  (δενδροειδείς δομές κλπ) να είναι ευδιάκριτες κάτω δεξιά και προοδευτικά να εξαφανίζονται πηγαίνοντας προς την επάνω αριστερή γωνία, όπου συγκεντρώθηκε η θερμοαγώγιμη πάστα καθώς οι δυο επιφάνειες "άνοιγαν" προοδευτικά σαν "ψαλίδι".

   

  D26-71_Corsair_H150i_Pro_RGB_393.jpgD27-72_Corsair_H150i_Pro_RGB_401.jpg

   

  Όπως βλέπετε έγιναν δύο εγκαταστάσεις για λόγους ελέγχου, με την πρώτη -από όπου είναι οι από επάνω φωτογραφίες- έγινε μια δοκιμή για να υπάρχει "σημείο" αναφοράς  και μετά έγινε δεύτερη εγκατάσταση και σύγκριση των δυο δοκιμών.

  Αυτό μας δίνει μια καλή ιδέα για την επαναληψιμότητα  των δυνάμεων σύσφιξης που επιτυγχάνει το retension ring.

   

  D13-58_Corsair_H150i_Pro_RGB_426.jpgD14-59_Corsair_H150i_Pro_RGB_425_fliphorrot90ccw.jpg

   

  Τα αποτελέσματα των δύο μετρήσεων είναι πολύ κοντά μεταξύ τους (μέγιστη διαφορά 0,6 oC στα 360 Watt) οπότε, το νέο σύστημα στερέωσης της Corsair περνάει αλώβητο το test και μας εγγυάται την  αξιόπιστη θερμική σύζευξη του Cold Plate  με το CPU Heat Spreader!

   

  Το CPU Back Plate

  Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν, καθώς ο αποστάτης που βιδώνεται στο cpu back plate δεν σφίγγει πάνω στην μητρική, αλλά απέχει  ~1 έως 2 mm από την επάνω επιφάνειά της. Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα, αλλά αν θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο άριστης θερμικής σύζευξης της ΑΙΟ με τον επεξεργαστή μας , έχουμε -ανάλογα με τη μητρική μας- πεδίο πειραματισμού (!) λαμπρόν! :)

  Σε πολύ λεπτές μητρικές (π.χ. κάποιες mini ή micro ATX) υπάρχει περίπτωση η μητρική να έχει πάχος πιο λίγο από το 1,6mm,οπότε αξίζει το κόπο να πειραματιστείτε με την προσθήκη λεπτών πλαστικών ροδελών που θα τις περάσετε στα σωληνάκια του CPU back plate, πριν το τοποθετήσετε στην μητρική σας. Έτσι θα πετύχετε καλύτερες δυνάμεις σύσφιξης ακόμα και σε αυτή την οριακή κατάσταση.

  Θα το επαναλάβουμε και εδώ, αν και δεν είναι ακριβώς ζήτημα συμβατότητας, οι χρήστες με μητρικές AMD θα χρειαστούν οπωσδήποτε την υποδομή στήριξης που έχει η μητρική τους, καθώς η Corsair την θεωρεί δεδομένη.

   

  Ζητήματα συμβατότητας

  Καθώς το  USB mico βύσμα που χρησιμοποιείται για τη διασύνδεση του block με τη μητρική μας είναι γωνιακό,  το μοναδικό σημείο που παραβιάζει το αυστηρό foot print των  95x95 mm της INTEL είναι η πλευρά που υπάρχουν τα γωνιακά ρακόρ της αντλίας, και αυτό, για μόλις ~2,5mm !   Οπότε θα είναι πράγματι περίεργο να συναντήσετε το οποιοδήποτε πρόβλημα συμβατότητας με τα πέριξ του socket υλικά. 

   

  Οι ανεμιστήρες

  Στα παραδόξως ίσια και "κάθετα" μπράτσα στήριξης του  κινητήρα του ανεμιστήρα αναφερθήκαμε και στην προηγούμενη παρουσίαση, εδώ έχουμε δυο καλύτερες φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται πολύ καλά η διαμόρφωση της πίσω πλευράς του κάθε βραχίονα.

   

  D4-19_Corsair_H150i_Pro_RGB_247.jpgD5-20_Corsair_H150i_Pro_RGB_248.jpg

   

  Η διαμόρφωση αυτή συμβάλει στην "απορρόφηση" των μικροστροβίλων του αέρα που ριπίζει τα στηρίγματα και συνεπώς, στην ανάλογη μείωση του θορύβου που παράγεται.

  Επίσης στις δυο αυτές φωτογραφίες φαίνεται καθαρά, τόσο η κλίση των πτερυγίων στην βάση τους, όσο και το πόσο απέχουν οι βάσεις  μεταξύ τους. Και τα δύο δηλώνουν  με σαφήνεια το διπλό σχεδιαστικό στόχο του ανεμιστήρα, καθώς οι κλίσεις στοχεύουν στην επίτευξη υψηλής "στατικής" πίεσης και το αισθητό κενό μεταξύ των πτερυγίων, στο κατά το δυνατόν υψηλότερο air flow!

   

  D1_16_Corsair_H150i_Pro_RGB_240.jpgD6-21_Corsair_H150i_Pro_RGB_251.jpg

   

  Να επαναλάβω εδώ ότι αυτά τα καλώδια που "κόβουν" το ρεύμα του  αέρα, αποτελούν σχεδιαστικό "ατόπημα" !

  Σίγουρα με λίγη σκέψη, θα βρεθεί μια καλύτερη λύση, γιατί τώρα που η Corsair μπαίνει στο χώρο των κατασκευών χαμηλού θορύβου, θα πρέπει να συνυπολογίζει και να σκέφτεται πράγματα που πριν, απλά "δεν την απασχολούσαν" !

  Ένα από αυτά φαίνεται στη δεξιά φωτογραφία, όπου αναδεικνύεται η έλλειψη φινιρίσματος στις ακμές των πτερυγίων.  Σαφώς δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι σημαντικό, ούτε με κάτι που δεν μπορεί να διορθωθεί με ένα απαλό "χάϊδεμα", αλλά πιθανότατα ένα μικρό μέρος του θορύβου και σίγουρα της "υφής" του, θα οφείλεται σε αυτά τα υπολείμματα της χύτευσης της φτερωτής.

   

   

  Το πρόγραμμα Corsair iCUE

   

  Το είπαμε και πιο πριν ότι δεν παρουσιάζουμε το πρόγραμμα διαχείρισης, αλλά το χρησιμοποιήσαμε σε όλες τις δοκιμές μας και έχουμε τις παρατηρήσεις μας κατανεμημένες εκεί που ανήκουν από άποψη ουσίας. 

  Το iCUE ήταν ένας πολύ καλός βοηθός και όλες αυτές τις (πολλές) ημέρες των δοκιμών δεν μας δημιούργησε κάποιο θέμα.

  Οι δυνατότητες που έχει είναι πολλές, και αν λείπουν κάποια πραγματάκια, δεν δημιουργούν πρόβλημα.

  Η παραμετροποίηση που μπορεί να δεχτεί είναι πολύ μεγάλη, χαρακτηριστικά στη συνέχεια θα δούμε κάποια ενσταντανέ από την λειτουργία του, όπου η αντλία και ο κάθε ένας από τους τρεις ανεμιστήρες, βρίσκονται σε διαφορετικό mode λειτουργίας!

   

  D28-73-P-01_Corsair_H150i_Pro_RGB_401.jpg

   

  Οι επιλογές που έχουμε κάνει είναι :  Fan1>>Zero RPM mode,  Fan2>>Balanced mode,   Fan3>>Cooling mode,   Pump>>Quiet mode και ο αισθητήρας που λαμβάνει τη θερμοκρασία ελέγχου είναι αυτός που βρίσκεται μέσα στο block και βλέπει τη θερμοκρασία της αντλίας (πρακτικά τη θερμοκρασία του θερμού ψυκτικού υγρού στην έξοδό του από την αντλία προς το radiator).

  Βλέπουμε ότι παρά τους διαφορετικούς καθορισμούς , όλα δουλεύουν σωστά !

   

  D30-75-P-03_Corsair_H150i_Pro_RGB_401.jpg

   

  Εδώ το μόνο που αλλάξαμε είναι ότι η ΑΙΟ ελέγχεται από τη θερμοκρασία της CPU του υπολογιστή που είναι συνδεδεμένη και όχι από τη θερμοκρασία του block της.  Το iCUE αντιδρά σωστά στην αυξημένη θερμοκρασία της CPU και προσπαθεί ανεβάζοντας τις στροφές των ανεμιστήρων  και της αντλίας, να αντιμετωπίσει αυτή την αύξηση.

  Οι βασικοί καθορισμοί του κάθε στοιχείου παραμένουν, αλλά έχουν παρακαμφθεί προκειμένου να πέσουν οι θερμοκρασίες!

  Αυτό είναι μια έμμεση , αλλά σαφής απόδειξη ότι το πρόγραμμα διαχείρισης, σέβεται αυτά που θέλουμε, αλλά προσέχει και την υγεία του επεξεργαστή μας!

   

  D31-76-P-04_Corsair_H150i_Pro_RGB_401.jpg

   

  Εδώ έχουμε και πάλι συνδέσει τον έλεγχο της ΑΙΟ με την -χαμηλή- θερμοκρασία του block*  και όλα επιστρέφουν σε κατάσταση συμφωνίας με τις ρυθμίσεις μας!   Στη δεξιά πλευρά του στιγμιότυπου, στη στήλη του CUE Space μπορούμε να δούμε τη μεταβατική κατάσταση επιστροφής στις ρυθμίσεις μας.   {*Το block βρίσκεται τοποθετημένο στον Loader και όχι σε κάποια πραγματική CPU}

  Με πολλές ευχές λοιπόν, προς τους ευτυχείς χρήστες για καλή διασκέδαση με το iCUE, προχωράμε στα αποτελέσματα των μετρήσεων.

   

  Μετρήσεις 

   

  Εδώ  μπορούμε να δούμε την συνοπτική εικόνα της Corsair Hydro Series H150i PRO RGB, έτσι όπως καταγράφηκε στις  τυπικές δοκιμές (60 - 360 Watt)  που έγιναν και μιλάμε τόσο  για την PUSH διάταξη των  ανεμιστήρων,  όσο και την PUSH-PULL  για όσους δεν έχουν πρόβλημα χώρου στο κουτί τους.  Σε αυτό το πίνακα όμως έχουμε και κάτι νέο, καθώς η ψύκτρα από άποψη μεγέθους το υποστηρίζει, κάναμε μερικές σειρές δοκιμών σε οκτώ βήματα των 60 Watt, με άλλα λόγια προστέθηκαν δυο ακόμα βήματα, ένα στα 420 Watt και ένα στα 480 Watt !
  Αλλά πριν προχωρήσετε, καλό είναι για όσους θέλουν να θυμηθούν τις συντομογραφίες που χρησιμοποιούμε, να διαβάσουν τις επεξηγήσεις που ακολουθούν στο spoiler!
   

  Spoiler

   

  1. Πιστεύω να έχετε πλέον εξοικειωθεί με τις αναγκαστικές συντομογραφίες που χρησιμοποιώ , αλλά καλού κακού να αναφέρω ένα δυο παραδείγματα, για τους νεότερους της παρέας.

   

  HoPusPulLo = Ho Pus-Pul Lo = Horizontal / Push-Pull / Low (Προσανατολισμός radiator / Διάταξη ανεμιστήρων / Air Flow )

   

  2. Στις δοκιμές που έγιναν προσδιορίζεται πλέον και ο ακριβής προσανατολισμός του radiator, όσον αφορά στην θέση που έχει η είσοδος του θερμού υγρού που έρχεται από την αντλία και του ψυχρότερου που επιστρέφει προς αυτήν.

   

  La_HUCD_PusPul_Me = Lateral (Hot Input>>Up, Cold Output>>Down) / Push- Pull / Medium

   

  Η προσθήκη αυτή έγινε για να μπορούμε να δούμε σε πιο προσανατολισμό το radiator αποδίδει καλύτερα.

   

  3. Επίσης, μιας και είναι ολοένα και συχνότερο το φαινόμενο να μας έρχονται ψύκτρες με προεγκαταστημένη την θερμοαγώγιμη πάστα, προσθέσαμε και ένα επιπλέον διακριτικό στις δοκιμές που μας δίνει τις συνθήκες δοκιμής τόσο για την πάστα , όσο και για τους χρησιμοποιούμενους ανεμιστήρες:

   

  STSF = Stock TIM - Stock Fan
  RTSF = Reference TIM - Stock Fan
  RTRF= Reference TIM - Reference Fan

   

  Με βάση αυτά, μια συντομογραφία σαν αυτή : Ex-3_LaPusPulAll_RTRF_HUCD σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με το:

   

  Extra test No3_Lateral_Push-Pull_All air flows_Reference TIM_ Reference Fan_ Rad Hot Inlet=Up_Rad Cold Outlet=Down

   

   

  Σύνοψη βασικής θερμικής συμπεριφοράς
  Στον πίνακα που ακολουθεί έχουν συμπεριληφθεί οι δοκιμές που έγιναν  σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις στους ακόλουθους προσανατολισμούς  ροής  αέρα και setup :

  1. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την stock TIM. ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)_
  2. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)_
  3. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, σε υψηλότερη ισχύ, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)_
  4. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T Graph Rca Graph)_
  5. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T GraphRca Graph) _
  6. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, σε υψηλότερη ισχύ, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PULL με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T GraphRca Graph) _

  Να σημειώσω εδώ ότι οι δοκιμές έγιναν με το Corsair iCUE ενεργό και όλες οι αλλαγές στροφών πραγματοποιήθηκαν μέσω αυτού, συνεπώς θα έχετε και την ευκαιρία να δείτε σε ποια σημεία παρενέβη και άλλαξε τις στροφές προκειμένου να κρατήσει τις θερμοκρασίες χαμηλότερα.

  Αυτό βέβαια σημαίνει ότι για  κάθε μέτρηση παρατίθενται ξεχωριστές τιμές στροφών και θορύβου πέραν των τιμών της θερμοκρασίας.

  Οι αλλαγές στροφών που έκανε το πρόγραμμα διαχείρισης, καθώς και τα αποτελέσματά τους σε θόρυβο και θερμοκρασία, έχουν σημειωθεί με κεραμιδί χαρακτήρες.

  Η καλύτερη επίδοση στο μέγιστο φορτίο, έχει μεγαλύτερους χαρακτήρες σε κίτρινο φόντο και η καλύτερη επίδοση στο τυπικό φορτίο είναι μέσα σε πράσινο φόντο.

  Με πορτοκαλί φόντο έχουν σημειωθεί όλες οι τιμές όπου παρενέβη το πρόγραμμα διαχείρισης Corsair iCUE και άλλαξε τις στροφές των ανεμιστήρων.

   

  G-B1_Corsair-H150i-Pro-RGB_Thermal-Behavior-Sumary-Table_02Extend.jpg

   

  Με 39,6 dB(A) στο υψηλό air flow, αθόρυβη, δεν την λες!

   

  1. Αυτό όμως εξαρτάται πολύ από τη χροιά του ήχου, γιατί σε αυτά τα οριακά επίπεδα (κοντά στα 40dB(A) παίζει μεγάλο ρόλο το φάσμα  συχνοτήτων του θορύβου.  Στην περίπτωση λοιπόν της Η150i PRO RGB, αυτό είναι απαλλαγμένο από ενοχλητικές  εξάρσεις συχνοτήτων και αυτό που ακούμε σε απόσταση μισού μέτρου και χωρίς κανένα εμπόδιο ανάμεσα, είναι ένα απαλό φύσημα το οποίο πολύ γρήγορα εντάσσεται  στο υπόβαθρο των θορύβων του χώρου μετρήσεων που -όπως ξέρετε- είναι αρκετά χαμηλό !
  2.  Αυτό σαν αρχική διαπίστωση αποτελεί μια καλή βάση εκκίνησης και η συνέχεια έπεται ακόμα καλύτερη γιατί, η σύγκριση των επιδόσεων αυτών με μια (για να μην πω «την» ) κορυφαία αερόψυκτρα  μεγάλου μεγέθους βρίσκει την ΑΙΟ μας χονδρικά 1  - 2 οC δροσερότερη (πράγμα που δεν είναι και κάτι σημαντικό) και ελαφρά πιο ήσυχη (~ 0,3 dB(A)), πράγμα που -αντιθέτως- δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο!
  3.  Σαφώς και δεν παρουσιάζει την θεαματική διαφορά στο θόρυβο που είδαμε στην Η115i PRO RGB, αλλά –ανάλογα το air flow- παραμένει από  ~0,8 oC έως και ~3,5 oC δροσερότερη από την μικρή της αδελφή!   Η δε ηχητική επιβάρυνση κυμαίνεται από 3 dB(A) μέχρι τα 0,2 dB(A).
  4. Αν όμως δούμε τι συμβαίνει στις λογικές καταναλώσεις των 240 Watt (που σημαίνει αρκετά ανεβασμένα τα ρολόγια), η Η150i PRO RGB εύκολα μπορεί να δουλέψει σε μέσο air flow με το Δθ= ~26,4 oC και το θόρυβο στα μόλις ανιχνεύσιμα 33,0 dB(A) με τη  CPU μας –σε ένα ευάερο κουτί να βρίσκεται κάπου στους  55 με 57 οC.
  5. Στη δοκιμή ίσου θορύβου που κάναμε (δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα), το αποτέλεσμα ήταν : Η Η150i PRO RGB στις ~1400 rpm κάνει τον ίδιο θόρυβο με την H115i PRO RGB (στο μέγιστο air flow της) και το Δθ που επιτυγχάνει είναι ~1,2 oC υψηλότερο.

   

  Όπως  φαίνεται από τα προηγούμενα, η επιλογή της Corsair για ΑΙΟ χαμηλού θορύβου ισχύει και υπηρετείται και στην σημερινή φιλοξενούμενη, απλά σε αυτήν λόγω των πιο ταχύστροφων ανεμιστήρων  δεν είναι τόσο θεαματική και άμεση η αναγνώρισή της!


  Για τα πρακτικά του πράγματος πρέπει να σημειώσουμε:

  1. Την ελάχιστη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους προσανατολισμούς του radiator, καθώς η οριζόντια τοποθέτηση υστερεί μόλις μερικά δέκατα του βαθμού από την πλάγια.
  2. Η διαφορές στο setup των ανεμιστήρων όμως, είναι αμελητέες μόνο στο υψηλό air flow, όταν πάμε στο μέσο και χαμηλό, το Pull setup υστερεί αισθητά από το Push (~2,5oC)
  3. To Pull setup είναι ελαφρά πιο θορυβώδες από το Push.
  4. To Push-Pull setup δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες χειρισμού, καθώς είναι  ~ 3 με 4 βαθμούς δροσερότερο, μπορούμε να έχουμε την ΑΙΟ κάτω από τα 33 dB(A) και τις θερμοκρασίες  -στη χειρότερη περίπτωση- μόλις ένα βαθμό υψηλότερες από το υψηλό air flow του Push setup όπου ο θόρυβος είναι 7,3 dB(A) υψηλότερος !

   

  Για να τα δούμε όμως όλα αυτά με μια ματιά και αρκετά περισσότερα, στο γράφημα του συνοπτικού πίνακα που είδαμε πιο πάνω:

   

  G-B2c_Corsair-H150i-Pro-RGB_Thermal-Behavior-Sumary-Extended-Graph_02exten.jpg

   

  Η επιτομή της γραμμικότητας στην θερμική συμπεριφορά !

   

  Στο υψηλό air flow -όπου το Corsair iCUE δεν βρίσκει λόγο να παρέμβει, τα πάντα είναι ολόισια, σταθερά και προβλέψιμα !

  1. Η Corsair H150i PRO RGB έχει τόσο ομοιογενή συμπεριφορά που είναι αδιάφορο τι προσανατολισμό ή -μονόπλευρο- setup θα επιλέξεις, το θερμικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο καλό για όλα!
  2. Το Push-Pull setup επίσης γραμμικό και φυσικά, με χαμηλότερες θερμοκρασίες.
  3. Η γραμμική συμπεριφορά δεν αλλάζει ούτε και όταν η θερμική ισχύς ανεβαίνει στα 480 Watt !

   

  Η ίδια εικόνα διατηρείται και στο μέσο air flow με μοναδική εξαίρεση το Pull setup όπου στα 480 Watt πλέον το iCUE παρεμβαίνει και αυξάνει τις στροφές των ανεμιστήρων.

  Στο χαμηλό air flow  μόνο το Push-Pull setup δεν επηρεάζεται από το iCUE, τα άλλα setup πάνω από τα 360 Watt δέχονται μικρορυθμίσεις στις στροφές των ανεμιστήρων, και φυσικά το Pull setup, ήδη από τα 300 Watt αρχίζει να απασχολεί το πρόγραμμα διαχείρισης, δεχόμενο προοδευτική αύξηση των στροφών των ανεμιστήρων και παράλληλη -φυσικά- αύξηση του θορύβου!

   

  Εξαιρετική εντύπωση προκαλεί η αταραξία με την οποία η ΑΙΟ δέχεται τη θερμική καταπόνηση των 480 Watt, η οποία σαφώς και δεν αντιπροσωπεύει κάποια CPU, αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο για να ωθήσουμε μια  ψύκτρα στα άκρα.

  Αυτό που φάνηκε εδώ, είναι ότι το όριο της Η150i είναι ακόμα πιο ψηλά !  :)

   

   

  Μετρήσεις εις βάθος και γραφήματα

   

  Στον τομέα αυτό, όπως ξέρετε παρουσιάζουμε μόνο τα θέματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς  η πλήρης έκθεση όλων των μετρήσεων που γίνονται, σε πλήρη λεπτομέρεια,  θυμίζει μικρή "διατριβή" και αυτό λειτουργεί εις βάρος των σημείων που κάθε φορά έχουν ιδιαίτερο χρηστικό ενδιαφέρον, κουράζοντας ενδεχομένως  τον αναγνώστη στη προσπάθεια να επικεντρωθεί στα σημαντικά! 

  Φυσικά  όλη η μέχρι τώρα παρουσιαζόμενη πληροφορία εξακολουθεί και παράγεται "αυτόματα" και είναι  ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη* αν χρειαστεί, τόσο στο σχολιασμό της παρουσίασης, όσο και σε όποιον φίλο θέλει να εμβαθύνει στο θέμα!

  (*)Οι μετρήσεις που έγιναν συνολικά μπορούν να βρεθούν εδώ:

  1. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την stock TIM. ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)_
  2. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)_
  3. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, σε υψηλότερη ισχύ, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)_
  4. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T Graph Rca Graph)_
  5. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T GraphRca Graph) _
  6. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, σε υψηλότερη ισχύ, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PULL με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T GraphRca Graph) _
  7. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού,  σε διάταξη PUSH με την stock TIM και iCUE > ZeroRPM mode. ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)_
  8. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού,  σε διάταξη PUSH με την stock TIM και iCUE > Balance mode. ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)_
  9. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού,  σε διάταξη PUSH με την stock TIM και iCUE > Quiet mode. ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)_

   

  Το συνοπτικό γράφημα της θερμικής συμπεριφοράς, όχι τόσο συνοπτικά !

  Το είδαμε ακριβώς προηγουμένως, αλλά ας το δούμε στη συνέχεια πιο εμπλουτισμένο !

   

  G-B2-C3_Corsair-H150i-Pro-RGB_Thermal-Behavior-Sumary-Extended Graph_Comments_03c.jpg

   

  Λίγο πριν είδαμε τα βασικά στοιχεία του διαγράμματος αυτού και τα κύρια συμπεράσματα που βγάζουμε για την ψύκτρα, της οποίας εκθειάσαμε τη γραμμικότητα. Εδώ θα το πάμε λίγο πιο βαθειά το πράγμα, και θα αξιοποιήσουμε αυτή τη γραμμικότητα, αλλά για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ακόμα μερικές γραμμές (αρκετές γραμμές δηλαδή) :

  1. Αν πάρουμε τρία αντίστοιχα σημεία από ένα σε κάθε air flow (έστω αυτά που αντιστοιχούν στα 240 Watt του La PUSH Extra Power RTSF  των οποίων οι τιμές έχουν πράσινο φόντο στον πίνακα) βλέπουμε ότι αυτά με μεγάλη προσέγγιση ανήκουν στη ίδια "οριζόντια" ευθεία! Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όλες τις άλλες τριάδες τιμών, αυτού του setup, (πορτοκαλί διακεκομμένες γραμμές).
  2. Αντιστοίχως ισχύουν τα ανάλογα και στα άλλα setup, από τα οποία έχουμε φτιάξει τις "οριζόντιες" ευθείες (μοβ) του Push-Pull setup.

   

  A.  Αξιοποιώντας αυτό, καθώς και την γραμμική συμπεριφορά της ΑΙΟ, μπορούμε όχι μόνο να δούμε ποιο θα είναι το Δθ σε μια ενδιάμεση θερμική καταπόνηση (που το έχουμε κάνει αρκετές φορές) αλλά και ποίο είναι το Δθ σε μια καταπόνηση, για την οποία δεν έχουμε κάνει καν δοκιμή !

  Για παράδειγμα ας πάρουμε το Push-Pull setup, στο οποίο οι δοκιμές του μέσου και υψηλού air flow σταμάτησαν στα 360 Watt.

  Προεκτείνοντας τις ευθείες του διαγράμματος του Δθ και παίρνοντας τις τομές τους με τις κατακόρυφες που αντιστοιχούν στα 420 και 480 Watt, προσδιορίζουμε τέσσερα σημεία, δύο στο μέσο air flow ( 1, 2 ) και δύο στο υψηλό (3, 4), αυτά αντιστοιχούν στις τιμές του Δθ για τις αντίστοιχες καταπονήσεις.

  Το ότι πράγματι αυτές οι τιμές είναι σωστές, μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε χρησιμοποιώντας σαν σημείο αναφοράς τις πραγματικές τιμές του χαμηλού air flow και ελέγχοντας αν η κάθε τριάδα τιμών (μια πραγματική και δυο προβλεπόμενες) ανήκει στη ίδια ευθεία.

  Πράγματι οι δυο τριάδες Δθ μας δίνουν δύο ακόμα ευθείες μια για τα 420 Watt και μια για τα 480 Watt!

   

  B. Με ανάλογο τρόπο μπορούμε να βρούμε ποίες θα ήταν οι τιμές του Δθ, αν δεν παρενέβαινε το Corsair iCUE στο χαμηλό και μέσο  air flow για το Pull setup. Έτσι ορίζουμε τα σημεία a, b, c, d στο χαμηλό και e στο μέσο και με ένα πρόχειρο έλεγχο βλέπουμε ότι τα Δθ των 480 Watt των τριών air flow βρίσκονται στην ίδια "οριζόντια" ευθεία!

   

  Αυτά, σε συνδυασμό με την εξαιρετική σταθερότητα που έδειξε σε πολύωρες δοκιμές σε σταθερά  θερμικά φορτία, αποτελούν την καλύτερη επικύρωση της εντύπωσης που διαρκώς είχαμε στις θερμικές δοκιμές:

     "Η Corsair H150i PRO RGB συμπεριφέρεται τόσο γραμμικά και προβλέψιμα, όσο και ένα εργαστηριακό όργανο!"

   

   

  Η επίδραση του Corsair iCUE

   

  Δεν έχουμε κάνει κάποια ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα διαχείρισης της Corsair (θα απαιτούσε ένα δικό του review!), αλλά  θα δείξουμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου που παρεμβαίνει στη λειτουργία της ΑΙΟ μας  και εξασφαλίζει τόσο την υγεία του επεξεργαστή μας , όσο και των αυτιών μας!

   

  Μετρήσεις σε πλάγια θέση και Pull setup.

  {Πίνακας δεδομένωνΓράφημα Rca}

   

  G-E2N_Corsair-H150i-Pro-RGB_LaPuLAll3_RTSF-Delta-T-Graph_Noise_01.jpg

   

  Στο μέγιστο air flow δεν υπάρχει καμία παρέμβαση, καθώς οι παράμετροι που έχουμε εμείς επιλέξει (βασικά οι στροφές των ανεμιστήρων) είναι στη μέγιστη ρύθμισή τους.  Όσο όμως το air flow πάει προς χαμηλότερες τιμές το Corsair iCUE αρχίζει να παρεμβαίνει.

  Έτσι στο μέσο air flow επιταχύνει τους ανεμιστήρες στο 8ο βήμα (480Watt), ενώ στο χαμηλό ήδη από τα 300 Watt έχει αρχίσει και ρυθμίζει τους ανεμιστήρες προοδευτικά σε ολοένα και περισσότερες στροφές.

  Αυτά, συγκρατούν τις θερμοκρασίες χαμηλότερα και αυξάνουν ελαφρά το θόρυβο, οπότε σαν τελικό αποτέλεσμα . . . όλα καλά! :) 

  Εδώ βέβαια να σημειώσουμε ότι για να φανούν αυτές οι διαφοροποιήσεις και να επέμβει το πρόγραμμα διαχείρισης, έπρεπε να το παρακάνουμε και να ζητήσουμε 300 Watt από το χαμηλό air flow, και πιο σημαντικό από αυτό είναι η αίσθηση ασφάλειας αλλά και "διακριτικότητας"  που δίνει το iCUE !

   

  Corsair iCUE  Zero RPM mode

  {Πίνακας δεδομένων}

  Όπως είπαμε και πιο πριν, οι ανεμιστήρες ML120 (1600rpm max), όταν το σήμα του Duty Cycle  μειωθεί στο ~14% και κάτω, ακινητοποιούνται.

  Προσπαθήσαμε να το αναπαράγουμε αυτό, αλλά στο ελεύθερο περιβάλλον της δοκιμής, χωρίς την υποβοήθηση του γενικότερου  air flow ενός κουτιού, τα 60 Watt που είναι το ελάχιστο φορτίο απεδείχθει μεγάλο.  Οι ανεμιστήρες για κάποια ώρα παρέμειναν ακίνητοι, αλλά τελικώς ετέθησαν σε λειτουργία από το iCUE.

  Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τη συμπεριφορά του προγράμματος, όταν του ζητάμε να κρατήσει την ΑΙΟ μας όσο πιο ήσυχη είναι δυνατόν.

   

  G-K2_Corsair-H150i-Pro-RGB_ZeroRPMLaPusVar_RTSF_Delta-T-Graph_01.jpgG-K3_Corsair-H150i-Pro-RGB_ZeroRPMLaPusVar_RTSF_Rca_Graph_01.jpg

   

  Νομίζω ότι καλύτερο αποτέλεσμα δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε !

  Το iCUE αξιοποιώντας τα περιθώρια του "επεξεργαστή" μας κράτησε το σύστημά μας dead silend και ασφαλές !

  Και αν "λογικευτούμε" και πάψουμε να του ζητάμε να αντιμετωπίσει τέτοια φορτία και πάμε στα λογικά μέγιστα για χαμηλό air flow (240W), τότε μπορούμε να μιλάμε -εκτός από αθόρυβο- και για "δροσερό" σύστημα !

   

  Εδώ μια πληροφορία: Όπως έχουμε πει όταν η ΑΙΟ χάσει την επικοινωνία της με τον υπολογιστή μας, διατηρεί σαν τρόπο λειτουργίας αυτόν που είχε την τελευταία φορά που επικοινώνησε με τον υπολογιστή μας. Αυτό ισχύει μέχρι να την απενεργοποιήσουμε, καθώς όταν τροφοδοτηθεί εκ νέου περνά σε Balanced  mode λειτουργίας.

  Εξαίρεση αποτελεί το Zero RPM mode, το οποίο το εγκαταλείπει -προφανώς για λόγους ασφαλείας- περίπου μισό  λεπτό αφότου χάσει επαφή με τον υπολογιστή μας και στρέφει τους ανεμιστήρες με ~680rpm.

   

  Corsair iCUE Quiet mode

  {Πίνακας δεδομένων}

  Είναι το επόμενο mode λειτουργίας όσον αφορά στον περιορισμό του θορύβου που παράγει η ΑΙΟ μας.

   

  G-L2_Corsair-H150i-Pro-RGB_QuietLaPusVar_RTSF_Delta-T_Graph_01.jpgG-L3_Corsair-H150i-Pro-RGB_QuietLaPusVar_RTSF_Rca_Graph_01.jpg

   

  Και όπως βλέπουμε ο θόρυβος χαμήλωσε -οριακά- λίγο ακόμα δικαιώνοντας και πάλι το moto της  κατασκευάστριας! 

  Οι δε θερμοκρασίες κινούνται στα ίδια με πριν επίπεδα που -μεγίστως- και χωρίς να μπορούν να χαρακτηριστούν "δροσερές", οπωσδήποτε δεν εμπνέουν καμία ανησυχία!

  Από εκεί και πέρα είναι στο δικό μας χέρι να έρθουμε στα "συγκαλά" μας και να κρατήσουμε αυτά τα mode λειτουργίας για τις μη απαιτητικές εφαρμογές, και όχι να παίζουμε το FPS game που μας αρέσει, με τα μεγάφωνα "τσίτα", τη κάρτα γραφικών να βουρλίζεται και την CPU σε Dead Silence mode ! ! !  :p

   

  Corsair iCUE Balanced mode

  {Πίνακας δεδομένων}

  Τελευταίο θα δούμε τον ισορροπημένο τρόπο λειτουργίας, που αποτελεί και τον τρόπο λειτουργίας στον οποίο πηγαίνει η ΑΙΟ αν χάσει την  επικοινωνία με το PC μας  και -παροδικά- την τάση τροφοδοσίας της.

   

  G-P2_Corsair-H150i-Pro-RGB_Balanced_LaPusVar_RTSF-Delta-T_Graph_01.jpgG-P3_Corsair-H150i-Pro-RGB_Balanced_LaPusVar_RTSF_Rca_Graph_01.jpg

   

  Εδώ ο στόχος άλλαξε, θέλουμε απόδοση και αν γίνεται, και ησυχία.

  Οι ανεμιστήρες από τα 120 Watt κιόλας οδηγούνται στις μέγιστες στροφές τους, οπότε το μόνο που μπορεί να χρεωθεί υπέρ του περιορισμού του θορύβου είναι το γεγονός ότι η αντλία λειτουργεί στο Balanced mode ( 2070rpm) !  Mε δεδομένο ότι ο θόρυβος της αντλίας είναι μόλις και μετά βίας ανιχνεύσιμος (29,0 dB(A) / 28,8 dB(A)), αυτή η απόπειρα περιορισμού του θορύβου, μοιάζει να είναι εκτός στόχου, καθώς η όποια μείωση προκύψει θα περάσει απαρατήρητη κάτω από τον θόρυβο των ανεμιστήρων!

   

  Πιστεύω ότι το Balanced mode χρειάζεται ανακαθορισμό παραμέτρων, γιατί όπως είναι τώρα, "γέρνει" πολύ υπέρ της απόδοσης και δεν κάνει σχεδόν τίποτε για τον περιορισμό του θορύβου.  Θα ήταν πολύ προτιμότερο, αυτό το mode  να έρθει πιο κοντά στις παραμέτρους που χρησιμοποιούμε εμείς στις δοκιμές μέσου air flow καθώς, όπως είναι τώρα το Balanced mode, είναι σχεδόν το ίδιο με το Performance mode (διαφέρουν μόνο στις στροφές της αντλίας).

  Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στο Performance mode, μολονότι η αντλία αυξάνει τις στροφές της στις 2790 rpm, η επίδραση που έχει στις θερμοκρασίες είναι μικρή.  Συγκεκριμένα στα 360Watt και στο μέγιστο air flow, το κέρδος είναι η μείωσή της κατά ~1,3 oC !

   

   

  Συγκριτική κατάταξη

   

  Ώρα όμως να δούμε πως διαμορφώνεται με την προσθήκη της Corsair Hydro Series H150i PRO RGB  το διάγραμμα συγκριτικής παρουσίασης των επιδόσεων των ψυκτρών, που έχουν περάσει από τον πάγκο του TheLab !

  Για να διευκολυνθεί η ανάγνωση των γραφημάτων έχουμε χωρίσει χρωματικά τις ψύκτρες σε τρεις κατηγορίες ισχύος (180, 240 και 360 Watt) οι οποίες αντιστοιχούν στην μέγιστη θερμική καταπόνηση που δοκιμάστηκαν.
  Με αυτά κατά νου, ας δούμε τα αποτελέσματα που έφερε η ψύκτρα της σημερινής μας παρουσίασης δοκιμαζόμενη στα 360 Watt.

   

  Α. Σύνθετη κατάταξη με βάση το Δθ και τον θόρυβο, με πρωτεύον κριτήριο το Δθ.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  G-N1_Corsair-H150i-Pro-RGB_Comparative-Delta-T-to-Noise_Graph_01.jpg

   

  Η Corsair από ότι φαίνεται έχει μελετήσει πολύ καλά τις κινήσεις της.

  Με δεδομένο τον αναπόφευκτα μεγαλύτερο θόρυβο που παράγουν οι μικρότεροι ανεμιστήρες της H150i  PRO RGB, ρυθμίζει τις στροφές τους έτσι που να είναι οριακά πιο ήσυχη από την πιο αθόρυβη των μεγάλων αεροψυκτρών, που πλέον, είναι ο "φυσικός" αντίπαλος της νέας σειράς ΑΙΟ της κατασκευάστριας!

  Σε αυτή την οριακή προπορεία, προσθέστε και τις ελαφρά χαμηλότερες θερμοκρασίες (που γίνονται -συγκριτικά- αισθητά καλύτερες όσο μειώνεται το air flow) και έχετε τη συνταγή της επιτυχίας !

  Μια ΑΙΟ διπλού χαρακτήρα, γιατί θα υποστηρίξει τις υψηλές απαιτήσεις σας, είτε αυτές είναι στην κατεύθυνση των επιδόσεων, είτε του χαμηλού θορύβου!  Το "κόστος" της όποιας επιλογής είναι μικρό και εύκολα "υποφερτό", ~3 dB(A) για της επιδόσεις και 1,5 oC για την ηρεμία της ακοής σας και όχι μόνον!

  Τίποτε από αυτά δεν θα ήταν εφικτό, αν το radiator της δεν είχε τόσο μεγάλο απόθεμα απόδοσης.

  Έτσι η  Corsair  με την H150i PRO RGB κάνει το "1, 2"  στην κορυφή των μεγάλων αεροψυκτρών και δίνει μαθήματα ισορροπημένου σχεδιασμού στις άλλες ΑΙΟ

   

  Αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή για τον επόμενο πίνακα...

   

  Β. Σύνθετη κατάταξη με βάση το θόρυβο και το Δθ, με πρωτεύον κριτήριο το θόρυβο.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  G-N2_Corsair-H150i-Pro-RGB_Comparative-Noise-toDelta-T_Graph_01.jpg

   

  Το αποτέλεσμα είναι ευθεία συνάρτηση του -αναπόφευκτα- υψηλότερο ρυθμού περιστροφής των ανεμιστήρων.

  Η Corsair H150i PRO RGB πλασάρεται  στην κορυφαία πεντάδα  του πίνακα και καθώς οι ψύκτρες τις οποίες ακολουθεί είναι ότι πιο ήσυχο έχουμε δοκιμάσει, η πέμπτη θέση είναι πραγματικά καλή !

  Αλλά εδώ έχουμε ένα radiator με μεγάλο απόθεμα ισχύος το οποίο επιτρέπει στους ανεμιστήρες να χαμηλώσουν στροφές , χωρίς οι θερμοκρασίες να πάρουν τα "βουνά"!   Έτσι "γυρίζοντας" σε μέσο air flow, έχουμε το θόρυβο να πέφτει στα 33,0 dB(A) και το Δθ να γίνεται ~38,9 oC και όπως εύκολα μπορείτε να δείτε, τα πράγματα αλλάζουν άρδην!

  Αυτό είναι και ένα πολύ καλό επιχείρημα υπέρ της ανάγκης για να μην βλέπουμε τα πράγματα "μονοδιάστατα", αλλά πολύπλευρα και συνδυάζοντας μεταξύ τους τουλάχιστον τις βασικές παραμέτρους τους.

   

   

  Συνδυαστική κατάταξη με σταθμισμένο σύστημα βαρών

   

  Ο τίτλος δεν είναι και ο πιο δόκιμος, αλλά δίνει έμφαση σε αυτό που επιχειρεί να δώσει απάντηση σε σύνθετα και πραγματικά ζητήματα, όπως:

  • "Ποια ψύκτρα έχει καλές επιδόσεις, αλλά παράλληλα έχει και χαμηλό θόρυβο; "
  • " Θέλω μια ψύκτρα που να έχει επιδόσεις αλλά να μη μου "παίρνει" τα αυτιά ! "
  • " Χρειάζομαι μια ψύκτρα που να είναι ήσυχη, χωρίς να είναι και "ψοφίμι ! "

   

  Το είχαμε πει από το προηγούμενο review, ότι είναι ανάγκη να φτιαχτεί ένα πιο δυνατό αναλυτικό εργαλείο για την κατάταξη των ψυκτρών.

  Ήδη ένα μέρος από αυτή τη δουλειά έχει αρχίσει και δίνει αποτελέσματα, απαντώντας πολύ πιο ολοκληρωμένα στα προηγούμενα ερωτήματα.

  Φυσικά υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να ωριμάσει αυτό το σύστημα εκτίμησης, αλλά μπορούμε και από τώρα να δούμε τι αποδίδει σαν "απαντήσεις" και να κρίνουμε τις "επιδόσεις" του!

  Αυτός ο πιο σύνθετος τρόπος αξιολόγησης λειτουργεί με σύστημα βαρών, τροποποιώντας την συμμετοχή των βασικών μεγεθών ανάλογα με την απόλυτη τιμή τους, σε διακριτά βήματα, για κάθε ένα από τα οποία, ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές συμμετοχής.

  Έτσι, άλλο τελικό συντελεστή συμμετοχής θα έχει μια ψύκτρα που είναι ήσυχη και άλλο μια εξαιρετικά θορυβώδης.

  Με αυτό το τρόπο μένουν στις κατώτερες θέσεις ψύκτρες που είτε είναι πολύ "ζεστές", είτε πολύ θορυβώδεις, και φυσικά αυτές που έχουν και τα δυο αυτά μειονεκτήματα, πάνε κατ' ευθείαν στο τέλος!

  Αντίθετα, ψύκτρες που έχουν πιο ισορροπημένα χαρακτηριστικά λειτουργίας, υφίστανται μικρότερη επιβάρυνση και ανεβαίνουν στην κατάταξη, στην κορυφή της οποίας είναι φυσικά οι ψύκτρες που είναι δροσερές και αθόρυβες! 

   

  Για την ώρα, τα δεδομένα που υπήρχαν έτοιμα σε συνοπτικούς πίνακες, αφορούν σε συνθήκες μέγιστης θερμικής καταπόνησης και μέγιστης παροχής αέρα, πράγμα που φυσικά δεν καλύπτει όλο το φάσμα λειτουργίας μιας ψύκτρας.  Συνεπώς για να υπάρχει μια κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα χρειάζεται να αναλυθεί συγκριτικά τι συμβαίνει και σε άλλες συνθήκες λειτουργίας.

  Αυτά τα δεδομένα όμως υπάρχουν στις επιμέρους μετρήσεις, αλλά όχι σε κάποιο εν λειτουργία συνοπτικό πίνακα συγκριτικής κατάταξης, οπότε θα πρέπει να δείξετε λίγο υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται.

  Ακόμα όμως και με αυτές τις ελλείψεις, το αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης / κατάταξης είναι πολύ πλησιέστερα στην πραγματική  μέση χρήση που επιφυλάσσουμε στους υπολογιστές μας ! 

   

  Στη συνέχεια ακολουθούν τρία σύνθετα ραβδογράμματα, στα οποία υπάρχουν όλες οι βασικές παράμετροι ανάλυσης της συμπεριφοράς μιας ψύκτρας -για την ώρα- στην μέγιστη καταπόνηση!

   

  Γ. Σταθμισμένη  κατάταξη με βάση το συνδυασμό του Δθ  και του θορύβου, στο μέγιστο θερμικό φορτίο και air flow.

  Γράφημα σταθμισμένης και ισόποσης συμμετοχής του Δθ και του Θορύβου, με βάση σύστημα βαρών.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Στο ραβδόγραμμα που ακολουθεί υπάρχουν τα ακατέργαστα δεδομένα (Δθ και Noise) σαν βάση αναφοράς, και έχει αφεθεί και η παράμετρος Δθ/Noise Combination* με σκοπό να φανεί το ποσοστό διόρθωσης που επιφέρει στην κατάταξη η παράμετρος Δθ/Noise Waighted Average που αποτελεί και το πρώτο κριτήριο κατάταξης μέσα σε κάθε ομάδα ψυκτρών έτσι όπως αυτές διαχωρίστηκαν με βάση την ισχύ της δοκιμής τους.

  {* Είναι η το άθροισμα των μέσω τιμών του Δθ που επιτυγχάνει μια ψύκτρα και του θορύβου που απαιτείται γι' αυτό.}

   

  G-WC-1-Equall_Corsair-H150i-Pro-RGB_Weighted-Average-Delta-T_Noise_Comparative_Coolers-Performance_MaxLoad_Graph_01.jpg

   

  Η  Corsair H150i PRO RGB πάει αμέσως στην δεύτερη θέση του πίνακα κατάταξης να κάνει παρέα στην μικρή της αδελφή, που μονοπωλεί τις δύο πρώτες θέσεις, καθώς οι επιδόσεις της H115i στο Δθ και στο Θόρυβο, είναι πιο ισορροπημένες.

  Αυτό το θέμα αναδείχνεται περισσότερο στο Push-Pull setup όπου η φιλοξενούμενή μας χάνει μερικές θέσεις ακόμα επιτρέποντας σε "μία" αερόψυκτρα και μια ΑΙΟ να μπουν ανάμεσα! 

  Η εικόνα της κατάταξης λοιπόν βελτιώνεται και έρχεται πιο κοντά σε αυτό που χρειάζεται ο χρήστης που ψάχνει μια ισορροπημένη λύση.

   

  Δ.Σταθμισμένη  κατάταξη με βάση το συνδυασμό του Δθ  και του θορύβου, στο μέγιστο θερμικό φορτίο και air flow.

  Γράφημα σταθμισμένο για Χαμηλότερο Δθ.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Εδώ στη συνταγή αξιολόγησης έχουμε δώσει μεγαλύτερο βάρος στις επιδόσεις και μικρότερο στο Θόρυβο. Το κριτήριο κατάταξης είναι η πρώτη ράβδος κάθε τετράδας (Δθ / Noise Waighted Average).

   

  G-WC-2_DeltaT-Noise_Corsair-H150i-Pro-RGB_Weighted-Average-Delta-T-over-Noise_Comparative_Coolers-Performance_MaxLoad_Graph_01.jpg

   

  Η κατάταξη ανακλά τις επιλογές μας, γιατί είπαμε, είναι σταθμισμένη!   "Κάνει τη χάρη" στις επιδόσεις, αλλά δεν επιτρέπει και τον πλήρη συμβιβασμό στο όνομα των χαμηλών θερμοκρασιών, γιατί έχουμε και . . . αυτιά !  :) 

  Οι ψύκτρες που μπορούν να πετύχουν χαμηλές θερμοκρασίες και δείχνουν και κάποια "συγκράτηση" στον θόρυβο πάνε στην κορυφή, με πρώτη την Corsair H115i PRO RGB και αμέσως μετά την CM Nepton 240M, που καταλαμβάνει την δεύτερη θέση, και η συνέχεια είναι υπόθεση . . . Corsair !  :)

  Η H150i PRO RGB, έρχεται τέταρτη και πέμπτη.  Όλες οι υπόλοιπες ψύκτρες βρίσκονται σε κατώτερες θέσεις.

  Οι "παραδοσιακές" ψύκτρες χαμηλού Δθ, ανεβαίνουν σε κατάταξη, αλλά σχετικά συγκρατημένα καθώς, "πληρώνουν ακριβά" τον πολύ υψηλό θόρυβο που παράγουν προκειμένου να επιτύχουν αυτά τα Δθ!

   

  Ε. Σταθμισμένη  κατάταξη με βάση το συνδυασμό του Δθ  και του θορύβου, στο μέγιστο θερμικό φορτίο και air flow.

  Γράφημα σταθμισμένο για Χαμηλότερο Θόρυβο.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Και ήρθε η ώρα για να απαντηθεί το ερώτημα  όλων αυτών που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δεν "θυσιάζουν" τα αυτιά τους! :) 

   

  G-WC-3_Noise-Delta-T_Corsair-H150i-Pro-RGB_Weighted-Average_Noise-over-Delta-T_Comparative_Coolers-Performance_MaxLoad_Graph_01.jpg

   

  Πρώτη όπως είναι φυσικό η Corsair H115i PRO RGB, μετά οι δυο πιο ήσυχες αερόψυκτρες και στη συνέχεια, η Η150i PRO RGB στην πέμπτη θέση και ακολουθούν όλες οι άλλες ψύκτρες!

  Από ότι έχει φανεί μέχρι τώρα η Corsair H150i PRO RGB, από όποια μεριά και αν το εξετάσεις, ανήκει στην κορυφαία ομάδα ψυκτρών κάθε  επιλογής που μένει σε λογικά πλαίσια και δεν ζητά ακραίες λύσεις!

  Μπορεί να μην είναι στο επίπεδο της κορυφαίας "μικρής της αδελφής", αλλά είναι πολύ κοντά σε αυτό!

   

  Αυτά τα γραφήματα κατάταξης έχουν πάρει πολύ περισσότερες "παραμέτρους" υπόψιν του και τελικώς, αποδίδουν ένα αποτέλεσμα που έχει πολύ μεγάλη χρηστική αξία, καθώς ουσιαστικά, η κατάταξη ακολουθεί μια διαδικασία που προσομοιώνει  -έστω και μερικώς- αυτό που θα κάναμε εμείς, ψάχνοντας ποια ψύκτρα μπορεί να είναι η "χρυσή τομή" ανάμεσα στην απόδοση και την ησυχία, ή ποία θα δώσει χαμηλότερες σχετικά θερμοκρασίες διατηρώντας το θόρυβο σε πολιτισμένα επίπεδα!

  Αξίζει να σημειώσουμε τις διορθώσεις στην κατάταξη των ακραίας συμπεριφοράς ψυκτρών, και το πόσο καλή απόδοση εμφανίζουν κάποιες μικρές ψύκτρες που είχαμε στο παρελθόν εκθειάσει! :) 

  Για τα υπόλοιπα σας αφήνω να μελετήσετε με την ησυχία σας αυτή την νέα οπτική στο θέμα της ουσιαστικότερης συγκριτικής αξιολόγησης των ψυκτρών, και πάμε για το κλείσιμο της παρουσίασής μας.

   

   

  Επίλογος

   

  Η Corsair στο χώρο της υδρόψυξης έχει πολύ μακρά παρουσία, την οποία κοσμούν αρκετά και πολύ επιτυχημένα μοντέλα! 

  Όμως οι καιροί αλλάζουν και οι απαιτήσεις των χρηστών επίσης και πλέον, το κυνήγι των απόλυτων επιδόσεων δεν φαίνεται να έχει όλα τα "φώτα" επάνω του.

  Αργά αλλά σταθερά το πράγματα στρέφονται προς τα εκεί που πάντα θα έπρεπε να στοχεύουν, την ποιότητα ζωής και συμβίωσης των χρηστών με τα "μηχανήματά" τους. Αρκετοί κατασκευαστές έχουν ήδη στραφεί προς τα εκεί και ήδη έχουμε δει και από εδώ κάποιους από αυτούς, Και φυσικά η Corsair έπρεπε να "απαντήσει" -πρώτα με την H115i PRO RGB και σήμερα με την H150i PRO RGB-  και η απάντηση  ήταν . . . "αποστομωτική"!  

   

  A50_Corsair_H150i_Pro_RGB_333.jpg

   

  "Είναι ήσυχη σαν τις μαμούθ αερόψυκτρες, αλλά πιο "δροσερή" από αυτές!   Τι είναι; "

   

  Η Corsair απαντά και σε αυτό το ερώτημα και η απάντηση ακούει στο όνομα H150i PRO RGB και αποτελεί το δεύτερο σκέλος της εκπόρθησης του "ασφαλούς" οχυρού των αεροψύξεων! Το πρώτο ήταν μια  AIO που είχε τις ίδιες θερμοκρασίες και λιγότερο θόρυβο από τις αερόψυκτρες, και το δεύτερο, μια ΑΙΟ με τον ίδιο θόρυβο αλλά  χαμηλότερες θερμοκρασίες!  Όλοι ευχαριστημένοι και οι ανταγωνιστές να  . . . ψάχνονται !  :)

   

  Η Corsair στην  H150i PRO RGB, διαθέτοντας τρεις ανεμιστήρες της σειράς ML, χαμηλώνει τις μέγιστες στροφές τους και αυτό της   δίνει το "εισιτήριο" για το "ρετιρέ" των ισορροπημένων επιδόσεων!  Βεβαίως και ευτυχώς για εμάς, δεν είναι μόνη της εκεί, υπάρχουν αρκετές ακόμα ψύκτρες με ανάλογη συμπεριφορά, αλλά το γεγονός ότι και πάλι η Corsair καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις, λέει πολλά ! :)  

  Στο μόνο σημείο που υστερεί ελαφρά σε σχέση με τον "λογικό" της αντίπαλο, την "μικρή της αδελφή," είναι στο θέμα του θορύβου, που παρά το ότι πράγματι δεν είναι καθόλου ενοχλητικός (ένα απλό χαμηλό φύσημα), δεν μπορείς να πεις ότι δεν τον ακούς κιόλας! 

  Συνεπώς το moto της κατασκευάστριας υλοποιείται λίγο πάνω από το μέσο air flow και κάτω (για την ακρίβεια από τις ~1400 rpm ) με "κόστος" της τάξης του ενός βαθμού.  "Αντίτιμο" που με προθυμία πληρώνεις καθώς, η ΑΙΟ "χάνεται" από  το ακουστικό τοπίο!

   

  Από πλευράς εγκατάστασης και ρύθμισης δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα, όλα είναι ζήτημα μερικών λεπτών, το νέο σύστημα στήριξης φροντίζει για την εύκολη και στιβαρή εγκατάσταση και το φυλλάδιο οδηγιών δεν θα σας αφήσει τίποτε "σκοτεινό". Το μόνο κακό είναι ότι αν για τον οποιονδήποτε λόγο χρειαστεί να επαναλάβετε την εγκατάσταση, θα πρέπει να έχετε δική σας θερμοαγώγιμη πάστα !

   

  Το θέμα της διαχείρισης της ψύκτρας αλλά και των θερμοκρασιών στο κουτί μας καθώς και του θορύβου του, μπορείτε να το αναθέσετε με κάθε ασφάλεια στο Corsair iCUE που "συνοδεύει" την H150i PRO RGB και σας κάνει τη ζωή εύκολη αλλά  και όμορφη καθώς, διαχειρίζεται και το φωτεινό logo στο block και μπορεί να αποτελέσει ένα ενιαίο οπτικό σύνολο με τα άλλα -ενδεχομένως υπάρχοντα-  RGB προϊόντα της Corsair που έχετε.

   

  Αυτή η δυνατότητας συνολικής διαχείρισης, και η "προστιθέμενη αξία" της, είναι κάτι που μετριάζει αισθητά τον αντίκτυπο που έχει το κόστος της Η150i PRO RGB. Γιατί αυτό -ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες που βιώνουμε στη χώρα μας- είναι πραγματικά δυσβάστακτο και μολονότι μπορούμε να βρούμε πολλούς λόγους που το "δικαιολογούν", θα είναι πραγματικά ευχής έργον, η τιμή της να μειωθεί έτσι ώστε να γίνει προσβάσιμη σε περισσότερους χρήστες.

   

  Γιατί το σίγουρο είναι ένα: 

  Όποιου, το κουτί και τα οικονομικά του επιτρέπουν να αποκτήσει την H150i PRO RGB, δεν πρόκειται να το μετανιώσει!

  Η Corsair σε αυτήν ενσωματώνει μια πολύ δυνατή και τίμια πρόταση για την ψύξη του υπολογιστή σας, ικανή να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε απαίτησή του και διατηρώντας το θόρυβο σε πολιτισμένα έως ανύπαρκτα επίπεδα, να φροντίζει παράλληλα την πνευματική ηρεμία του ευτυχή κατόχου της!

   

  Στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσουμε ότι η Corsair Hydro Series H150i Pro RGB έχει πενταετή εγγύηση και MSRP από την Corsair 174,90 €, και  την στιγμή που γράφεται αυτή η παρουσίαση,  την βρίσκουμε στα Ελληνικά καταστήματα προς 166,0 € συν ~4 € λοιπά έξοδα, του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου.

   

  Συνοψίζοντας λοιπόν, ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της

   

  thumps-up.png?m=1423577950

   

  • Η συσκευασία της ψύκτρας εξασφαλίζει την προστασία των περιεχομένων της και την τάξη σε όλα τα παρελκόμενά της.
  • Συμβατότητα με όλες τις σύγχρονες πλατφόρμες.
  • Σύστημα στερέωσης με πολύ εύκολη και στιβαρή εγκατάσταση.
  • Δεν εμποδίζει την πρόσβαση σε βύσματα και κάρτες που είναι κοντά στο socket.
  • Ανεμιστήρες με μαγνητικά έδρανα αιώρησης,  χαμηλού θορύβου και σχετικά υψηλής στατικής πίεσης.
  • Ανεμιστήρες με πολύ μεγάλο φάσμα ελέγχου των στροφών τους.
  • Δυνατότητα ακινητοποίησης των ανεμιστήρων (Zero RPM) σε χαμηλά θερμικά φορτία για την επίτευξη ακόμα χαμηλότερου θορύβου.
  • Η τροφοδοσία και ο PWM έλεγχος των ανεμιστήρων, εξασφαλίζεται από καλώδιο που είναι ενσωματωμένο στο "block".
  • Ο Θόρυβος στις  υψηλές στροφές μολονότι αισθητός, είναι απαλλαγμένος από ενοχλητικές συχνότητες.
  • Ο θόρυβος που παράγει, είναι μόλις  αισθητός στις μέσες στροφές και μειώνεται ακόμα περισσότερο σε χαμηλότερα air flow, μέχρι του σημείου να μην ανιχνεύεται.
  • Cold plate με καλό "πάτημα", και ειδική επεξεργασία για καλύτερη θερμική σύζευξη.
  • Σωλήνες  που δεν διπλώνουν.
  • Sleeving στις σωλήνες που εξυπηρετεί και λόγους anti-kink.
  • Οι τερματισμοί των σωλήνων είναι ασφαλισμένοι με πλαστικά κολάρα, τα  οποία συγκρατούν και το sleeve.
  • Η θερμοαγώγιμη πάστα είναι ήδη τοποθετημένη στο block και έχει καλή θερμική αγωγιμότητα.
  • Φωτιζόμενο μεγάλο logo στο block, και δυο περιμετρικές ζώνες, των οποίων ο RGB χρωματισμός μπορεί να "συνδεθεί" και με την θερμοκρασία του συστήματος.
  • Αποδοτικό radiator, το οποίο έχει υψηλή απόδοση σε σχετικά χαμηλό air flow, ευνοώντας την αθόρυβη λειτουργία της ΑΙΟ.
  • Πολύ καλές επιδόσεις στο θέμα του θορύβου, με θερμικές επιδόσεις καλύτερες  αυτών των  κορυφαίων αεροψυκτρών της κατηγορίας της.
  • Η απόδοσή της επιτρέπει την ουσιαστικά αθόρυβη λειτουργία της ΑΙΟ σε πολύ χαμηλό airflow, χωρίς σημαντική θερμική επιβάρυνση
  • Συνοδεύεται από ένα πολύ ευέλικτο software ελέγχου  Corsair Link4, το οποίο επιτηρεί συνεχώς την λειτουργία της ψύξης και την ασφάλεια του συστήματος.
  • Είναι συμβατή και συνεργάζεται απρόσκοπτα και με το νέο πρόγραμμα γενικής διαχείρισης, iCUE της Corsair.
  • Παρέχει βίδες για την στήριξη 6 ανεμιστήρων.
  • Εξαιρετικά αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης.
  • Πενταετής εγγύηση.

   


  thumps-down.png?m=1423577948

   

   

  • Οι ανεμιστήρες της δεν διαθέτουν κανένα αντικραδασμικό μέτρο.
  • Ο θόρυβος που παράγει στις υψηλές στροφές μολονότι είναι απαλλαγμένος από ενοχλητικές συχνότητες, είναι διακριτός σε ήσυχο χώρο.
  • Δεν διαθέτει CPU back plate για την πλατφόρμα της AMD.
  • Δεν συνοδεύεται με επιπλέον θερμοαγώγιμη πάστα, πέρα από αυτή που είναι προεγκαταστημένη στο cold plate.
  • Η τιμή της, τηρουμένων των αναλογιών με τον ανταγωνισμό,  είναι υψηλή!

   

   

  Με βάση όλα τα παραπάνω η γενική βαθμολογία που αποσπά η Corsair Hydro Series H150i PRO RGB, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

   

   
   
   

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Corsair   για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

   

   

  gallery_33144_803_13738.jpg&key=800bc079

   

   

  Για    το    TheLab.gr,      Seafalco   2/7/2018

   


  Συντελεστές Review
  Reviewers: Seafalco
  Photographers: Seafalco
  Editing: TheLab.gr team
  Αξιολόγηση
  Features:9.50
  Usability9.50
  Quality9
  Performance9
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money8
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo

  • Like 16
  • Thanks 5
  • Wow 2


  User Feedback

  Recommended Comments  Seafalco άλλο ένα review καλύτερο και απο research paper στο Nature. Μήπως να το στείλεις μπας και το κάνουν publish;

  Απο μας μπράβο ρε φίλε, και συνέχισε έτσι. Περιμένουμε και άλλα review. Και ξέρεις, δεν χρειάζεται βέβαια τόση τελειομανία, αν πρόκειται να ανταλλαχθεί με περισσότερα review... :) 

  • Like 2
  • Thanks 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μπραβο κλασσικα...

  Διατριβη..!

  Ειμαστε πολυ τυχεροι που εισαι εδω μαζι μας :D

  Πραγματικα αμα μεταφρασουμε για εξω θα πεσουν πολλλλλλααα σαγονια....

  Μπραβο και στον Ηφαιστοο (αν θυμαμε καλα) :p

  • Like 1
  • Thanks 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Να ρωτησω.επειδη σκεφτομαι να την παρω αλλα θελω να αλλαξω τους ανεμιστηρες με αυτους τους RGB θα εχω καποιο προβλημα?Δεν με νοιαζει ο θορυβος γενικα αλλα δεν θα εχω καποιο ελεγχο σωστα?

   

  https://www.banggood.com/3PCS-120mm-Adjustable-RGB-LED-Light-Computer-Case-PC-Cooling-Fan-with-Remote-p-1216398.html?rmmds=myorder&stayold=1&cur_warehouse=USA

   

  εκτος αν βεβαια τους βαλω 6 ανεμιστηρες συνολικα σε push - pull ,ετσι και αλλιως θα μπει στο πανω μερος του κουτιου

  Edited by Aias

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Να είσαστε καλά παιδιά ! :)

  Τα λόγια σας βάλσαμο ! :T:

   

  @Aias Αν βλέπω καλά στις φωτογραφίες ο ανεμιστήρας έχει ένα ειδικό βύσμα με 7 ή 8 pin το οποίο προφανώς περιέχει και τα καλώδια του RGB και τα καλώδια τροφοδοσίας του κινητήρα.

   

  Οπότε έχουμε ένα σημαντικό θέμα με το βύσμα σύνδεσης του κάθε ανεμιστήρα.

  ΟΙ ανεμιστήρες αυτοί δεν θα πρέπει να είναι PWM, αλλά απλό Voltage controll.

  Συνεπώς ακόμα και αν είχαν ξεχωριστά βύσματα, (άλλο για τον κινητήρα και άλλο για τα LEDs) με το πρόγραμμα της Corsair είτε το Link4 είτε το iCUE, δεν θα μπορέσεις να τους ελέγξεις, θα γυρνάνε συνεχώς στο full!

  Επιπλέον αυτού, δεν ξέρεις (μπορείς να το βρεις πειραματιζόμενος) ποια ακριβώς συνδεσμολογία θα κάνει τα RGB LEDs των ανεμιστήρων αυτών με τους RGB controllers της Corsair.

   

  Άρα αν από την μια μεριά, δεν έχεις τη δυνατότητα να ελέγχεις τους ανεμιστήρες σαν ανεμιστήρες (air flow) μέσω software και εννοείται στερηθείς της δυνατότητας να συνδέσεις τη συμπεριφορά τους με την θερμοκρασία του συστήματός σου και επιπλέον από την άλλη μεριά, για το RGB χρησιμοποιείς κάποιον άλλον controller ασύρματο.

  Και αν κερασάκι σε αυτό, βάλεις και το ότι θα χρησιμοποιήσεις και ανεμιστήρες

  1. Item: RGB PC Fans
  2. Color: Multi-Colored
  3. Diameter: 120mm
  4. Speed: 1100-1800 RPM
  5. Current: 0.35 A
  6. Voltage: 12 V
  7. Rated Power: 3.8W
  8. Estimated Life Span: 20000Hrs
  9. Bearing: Hydro Bearing
  10. Wind Flow: 33CFM
  11. Material: ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene Copolymers)

  στους οποίους κάν δεν αναφέρεται ο θόρυβος (!), τότε δεν βλέπω και πολύ νόημα στο να πας να δώσεις τόσα χρήματα, για να πάρεις μια ΑΙΟ ήσυχη, μe πολλές δυνατότητες ελέγχου και RGB controll, και τελικώς να μην χρησιμοποιήσεις τίποτε από αυτά! 

   

  Μπορείς κάλλιστα να πάρεις μια άλλη AIO πολύ πιο οικονομική, και ας κάνει λίγο θόρυβο παραπάνω και σε αυτήν να προσθέσεις τους τρεις ανεμιστήρες που έχεις δει και να τους ελέγχεις με το hardware που τους συνοδεύει.

   

  Αν όμως θέλεις να έχεις όλες τις παροχές του πακέτου της Corsair 150i PRO RGB , τότε θα πρέπει να δείς σε ανεμιστήρες της Corsair που θα είναι σίγουρα συμβατοί με το υπόλοιπο υλικό και σε αυτό το σύνολο θα έχεις πλήρη έλεγχο να κάνεις ότι θέλεις !

  Από τιμή βέβαια . . . πονάει και σφάζει, αλλά όπως λένε και στη πατρίδα μου. . . .

  "Μπρος στα κάλλη, πόνος ψιχάλι! " :D

   

  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  10 hours ago, Seafalco said:

  Να είσαστε καλά παιδιά ! :)

  Τα λόγια σας βάλσαμο ! :T:

   

  @Aias Αν βλέπω καλά στις φωτογραφίες ο ανεμιστήρας έχει ένα ειδικό βύσμα με 7 ή 8 pin το οποίο προφανώς περιέχει και τα καλώδια του RGB και τα καλώδια τροφοδοσίας του κινητήρα.

   

  Οπότε έχουμε ένα σημαντικό θέμα με το βύσμα σύνδεσης του κάθε ανεμιστήρα.

  ΟΙ ανεμιστήρες αυτοί δεν θα πρέπει να είναι PWM, αλλά απλό Voltage controll.

  Συνεπώς ακόμα και αν είχαν ξεχωριστά βύσματα, (άλλο για τον κινητήρα και άλλο για τα LEDs) με το πρόγραμμα της Corsair είτε το Link4 είτε το iCUE, δεν θα μπορέσεις να τους ελέγξεις, θα γυρνάνε συνεχώς στο full!

  Επιπλέον αυτού, δεν ξέρεις (μπορείς να το βρεις πειραματιζόμενος) ποια ακριβώς συνδεσμολογία θα κάνει τα RGB LEDs των ανεμιστήρων αυτών με τους RGB controllers της Corsair.

   

  Άρα αν από την μια μεριά, δεν έχεις τη δυνατότητα να ελέγχεις τους ανεμιστήρες σαν ανεμιστήρες (air flow) μέσω software και εννοείται στερηθείς της δυνατότητας να συνδέσεις τη συμπεριφορά τους με την θερμοκρασία του συστήματός σου και επιπλέον από την άλλη μεριά, για το RGB χρησιμοποιείς κάποιον άλλον controller ασύρματο.

  Και αν κερασάκι σε αυτό, βάλεις και το ότι θα χρησιμοποιήσεις και ανεμιστήρες

  1. Item: RGB PC Fans
  2. Color: Multi-Colored
  3. Diameter: 120mm
  4. Speed: 1100-1800 RPM
  5. Current: 0.35 A
  6. Voltage: 12 V
  7. Rated Power: 3.8W
  8. Estimated Life Span: 20000Hrs
  9. Bearing: Hydro Bearing
  10. Wind Flow: 33CFM
  11. Material: ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene Copolymers)

  στους οποίους κάν δεν αναφέρεται ο θόρυβος (!), τότε δεν βλέπω και πολύ νόημα στο να πας να δώσεις τόσα χρήματα, για να πάρεις μια ΑΙΟ ήσυχη, μe πολλές δυνατότητες ελέγχου και RGB controll, και τελικώς να μην χρησιμοποιήσεις τίποτε από αυτά! 

   

  Μπορείς κάλλιστα να πάρεις μια άλλη AIO πολύ πιο οικονομική, και ας κάνει λίγο θόρυβο παραπάνω και σε αυτήν να προσθέσεις τους τρεις ανεμιστήρες που έχεις δει και να τους ελέγχεις με το hardware που τους συνοδεύει.

   

  Αν όμως θέλεις να έχεις όλες τις παροχές του πακέτου της Corsair 150i PRO RGB , τότε θα πρέπει να δείς σε ανεμιστήρες της Corsair που θα είναι σίγουρα συμβατοί με το υπόλοιπο υλικό και σε αυτό το σύνολο θα έχεις πλήρη έλεγχο να κάνεις ότι θέλεις !

  Από τιμή βέβαια . . . πονάει και σφάζει, αλλά όπως λένε και στη πατρίδα μου. . . .

  "Μπρος στα κάλλη, πόνος ψιχάλι! " :D

   

   

  Η αληθεια ειναι οτι δεν ειχα σκοπο να την παρω αλλα η τιμη  ηταν εξωπραγματικα καλη. Απο εκει και περα ειχα ηδη παραγγειλει τους ανεμιστηρες και δεν ειχα στο μυαλο την υδροψυξη.

   

  στα ανεμιστηρια τα εχω κανει σαλατα μιας και το κουτι ηδη εχει 3 rgb thermaltake και θα δουμε αν δουλεψουν με τον κινεζικο controller αλλα το remote βολευει.

   

  θα γινει ενα σουπερ pc (πιστευω)  και θα φαινεται πολυ ωραιο.

   

  θα δουμε.

   

  ps thx για τον χρονο που διαθεσες και απαντησες τοσο αναλυτικα :)

   

   

   

  Edited by Aias
  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Πώς μπορώ να μάθω αν είναι συμβατή με το κουτί μου η εν λόγω ψύκτρα; Έχω το carbide air 540.

  Edited by dragonfighter

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Το κουτί σου, παίρνει 360ρι   radiator εμπρός .

  Για περισσότερα δες εδώ :

   

   

  Λογικά δεν θα σου μείνει καμία απορία!  :)

  Καλό "διάβασμα" ! :T: 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μερικά πρώτα συμπεράσματα για την ψήκτρα.

   

  Σε idle, χωρίς ac και με θερμοκρασία δωματίου 31°C , τους ανεμιστήρες και το pump στις ~1000 στροφές, βλέπω 37 βαθμούς. 

  Την ίδια στιγμή, while gaming (Witcher 3, Assassin's Creed: Origins και Far Cry 5), οι θερμοκρασίες πλησίασαν τους 55 βαθμούς, αλλά δεν τους ξεπέρασαν. Όλα αυτά σε έναν i7 8700k, με stock ρεύματα-συχνότητες. Όλα αυτά με τους ανεμιστήρες μου (2 intake μπροστά + 1 exhaust πίσω) να βρίσκονται στις 900 στροφές.

  Αν ανάψω ac στο χώρο, είμαι μείον τουλάχιστον 3 βαθμούς.

   

  Από θόρυβο, στις μέχρι 1400 στροφές, είναι σούπερ, και η αντλία στις 2000, ούτε που γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή. Από εκεί και πάνω, λογικό να ακούγονται αρκετά.

   

  Μόλις μπω στη διαδικασία για OC κλπ, θα επανέλθω ;) 

  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μεγειές και καλοδούλευτη !   :T:

  Και φυσικά θα επανέλθεις, αλλιώς τι κάθομαι εγώ και γράφω ! :D

  Για το airflow του κουτιού, πιστεύω ότι είναι καλό μιας και έχει και κάτω φίλτρα, να εκμεταλλευτείς τις δύο θέσεις για 120ρηδες  ανεμιστήρες που έχει στον πάτο του κουτιού.

  Έτσι θα έχεις 4 ανεμιστήρες να βάζουν αέρα και 4 να βάζουν!

  Και θα μπορείς να πετύχεις την ιδανική ροή αέρα!

  Επιπλέον -εύκολα- λόγω της καλής ροής του κουτιού, θα μπορείς να δουλέψεις -σε χαμηλό φορτίο εννοείται- την ΑΙΟ με τους ανεμιστήρες ακίνητους (zero RPM).

   

  Μια ερώτηση εδώ:

   

  πριν 15 ώρες, το μέλος tommybertsen έγραψε:

  Σε idle, χωρίς ac και με θερμοκρασία δωματίου 31°C , τους ανεμιστήρες και το pump στις ~1000 στροφές, βλέπω 37 βαθμούς. 

  Την ίδια στιγμή, while gaming (Witcher 3, Assassin's Creed: Origins και Far Cry 5), οι θερμοκρασίες πλησίασαν τους 55 βαθμούς, αλλά δεν τους ξεπέρασαν. Όλα αυτά σε έναν i7 8700k, με stock ρεύματα-συχνότητες. Όλα αυτά με τους ανεμιστήρες μου (2 intake μπροστά + 1 exhaust πίσω) να βρίσκονται στις 900 στροφές.

   

  Οι 55 βαθμοί σε τι παραμέτρους λειτουργίας της ΑΙΟ αντιστοιχούν?

  (στροφές αντλίας, στροφές ανεμιστήρων κλπ)

  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  πριν 3 ώρες, το μέλος Seafalco έγραψε:

  Οι 55 βαθμοί σε τι παραμέτρους λειτουργίας της ΑΙΟ αντιστοιχούν?

   (στροφές αντλίας, στροφές ανεμιστήρων κλπ)

  Πρώτα βάζω τις στροφές της αντλίας στις 2.070 (balanced) και μετά custom τους ανεμιστήρες. 

  Σε custom curve,  είναι περίπου στις 1400-1500 στροφές εκείνη τη στιγμή. Πολύ χρήσιμο, εν τέλει, το iCUE :) 

   

  πριν 3 ώρες, το μέλος Seafalco έγραψε:

  1) Για το airflow του κουτιού, πιστεύω ότι είναι καλό μιας και έχει και κάτω φίλτρα, να εκμεταλλευτείς τις δύο θέσεις για 120ρηδες  ανεμιστήρες που έχει στον πάτο του κουτιού.

  Έτσι θα έχεις 4 ανεμιστήρες να βάζουν αέρα και 4 να βάζουν!

  Και θα μπορείς να πετύχεις την ιδανική ροή αέρα!

   

  2) Επιπλέον -εύκολα- λόγω της καλής ροής του κουτιού, θα μπορείς να δουλέψεις -σε χαμηλό φορτίο εννοείται- την ΑΙΟ με τους ανεμιστήρες ακίνητους (zero RPM).

  1) Μπορώ να το κάνω, αλλά έτσι θα πρέπει να βγάλω την καλύπτρα του τροφοδοτικού, θα χαθεί η μαγεία του TG για 2-3 βαθμούς :p Μπορώ να βάλω 2Χ120 ή 1Χ140 κάτω, 120ρη έχω μόνο έναν spare, ενώ 140ρηδες έχω 2. I'll save it, for now. Ξέχασα να πω ότι έχω και έναν στο cage των δίσκων που σπρώχνει αέρα στην κάρτα γραφικών κατευθείαν. Τον ανάβω μόνο while gaming :)

   

  2) Το δοκίμασα. Δεν αλλάζει και τίποτα, κάπου στους 39 πήγε η θερμοκρασία, με την αντλία να είναι στις 2070 στροφές. Not bad at all :D 

   

  • Like 3

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.