Jump to content
 • Corsair Hydro Series H115i Pro RGB 280mm AIO CPU Cooler - Review


  Πρόλογος

  Όλοι έχουμε αντιληφθεί την "κοσμογονία" που γίνεται στο "φαίνεσθαι" των προσωπικών υπολογιστών, με τον κάθε κατασκευαστή να έχει τη δική του πολύχρωμη πρόταση για να γοητεύσει τον υποψήφιο αγοραστή. 

  Το ευτύχημα για εμάς, είναι ότι στο παιχνίδι αυτό εμπλέκονται όλοι οι μεγάλοι "παίκτες" του χώρου, με τελευταία και πιο σημαντική προσχώρηση στον σχετικό ανταγωνισμό του τελευταίου των "συντηρητικών", όπως είδαμε στην πρόσφατη παρουσίασή μας.  Και λέω ευτύχημα γιατί ο κάθε ένας από αυτούς, έχει και μια φήμη να υποστηρίξει, οπότε το θέμα της ουσίας (λέγε με επιδόσεις και συμβίωση με το χρήστη) κανείς δεν το ξεχνά !

  Και όχι μόνο δεν το ξεχνούν, αλλά όπως θα δούμε στην σημερινή φιλοξενούμενη, το προωθούν σε νέα ανώτερα επίπεδα που πραγματικά έρχονται, όχι μόνο να βάλουν τον χρήστη στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους, αλλά και να στείλουν τον ανταγωνισμό στα εργαστήριά του καθώς -όπως θα δείτε- η νέα κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται απαιτεί από όλους την δέουσα "απάντηση"!

   

  Ο λόγος για τη νέα AIO της Corsair  της σειράς Hydro που ακούει στο κωδικό H115i PRO RGB.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_045_0055.jpg

   

  Η εισαγωγή μου μοιάζει να είναι λίγο ανορθόδοξη, και ίσως, οριακά προκατειλημμένη!

  Σας βεβαιώ ότι για το πρώτο υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι και για το δεύτερο . . . ένα ολόκληρο review για να αποφασίσετε! :)

  Ο λόγος αυτής της πρωθύστερης εισαγωγής είναι ότι η σημερινή φιλοξενούμενη αποτελεί το πρώτο δείγμα ουσιαστικής στροφής της Corsair στο θέμα της ελαχιστοποίησης του θορύβου των ΑΙΟ της! 

  Η Corsair Hydro H115i PRO  RGB  συνοδεύεται από την κατασκευάστρια με την χαρακτηριστική φράση: "BE SEEN, NOT HEARD" και υπόσχεται πολύ καλές επιδόσεις και κυρίως, πολύ χαμηλό θόρυβο.

  Πρόκειται για μια ΑΙΟ με δυο ανεμιστήρες των 140mm να ψύχουν ένα radiator 280mm, με την κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού να έχει ανατεθεί σε μια νέα αντλία μικρών διαστάσεων που φέρει διαφανή στοιχεία (logo, περιμετρικά φιλέτα) που φωτίζονται από RGB LEDs.

  Την όλη διαχείριση της ψύξης αλλά και του RGB αναλαμβάνει το ώριμο πλέον πρόγραμμα διαχείρισης της κατασκευάστριας, το Corsair Link-4 που κυριολεκτικά μας έκανε όλα τα χατίρια!

   

  Αλλά ώρα είναι να αφήσουμε τα πολλά  λόγια και να βάλουμε μπροστά την παρουσίαση για να δούμε, αν πράγματι η φιλοξενούμενή μας θα σταθεί στο ύψος του . . . προλόγου της!  :) 

   

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

   

  Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Corsair Hydro H115i PRO RGB.
  Όπως θα διαπιστώσετε παρατίθενται πολλά χαρακτηριστικά, εκ των οποίων αρκετά, δεν δίνονται από την κατασκευάστρια αλλά αποτελούν δικές μας προσθήκες. Να σημειώσουμε ότι τα χαρακτηριστικά που προσθέσαμε εμείς έχουν κίτρινους ορισμούς και μπλε τιμές.
  Επίσης με μπλε χαρακτήρες, δίπλα σε κάποιες "εργοστασιακές" τιμές, είναι σημειωμένες οι τιμές που μετρήσαμε εμείς κατά την διάρκεια των δοκιμών και επιπλέον, με πράσινους χαρακτήρες μπορείτε να βρείτε χαρακτηριστικά για τα οποία, κάνουμε μια πιθανή υπόθεση καθώς δεν βρήκαμε κάτι σχετικό.

   

  A1_Corsair-H115i-Pro_Specifcation-table-A_01.jpg

   

  Κλασική κατασκευή από την Corsair που έχει πολύχρονη πείρα, με πολύ προσεκτική δουλειά στο sleeving των σωληνώσεων αλλά και στον φωτισμό της αντλίας.  Αλλά τα πράγματα δεν μένουν εκεί, καθώς το νέο radiator έρχεται με συγκεκριμένες βελτιώσεις που του ανεβάζουν την απόδοση όπως θα δούμε στη συνέχεια.

   

  A2_Corsair-H115i-Pro_Specifcation-table-B_01.jpg

  Φυλλάδιο οδηγιών εγκατάστασης*  ,   Corsair Link4 software

  *Το manual είναι από άλλη πηγή γιατί στη σελίδα του προϊόντος ο σύνδεσμος είναι λάθος.

   

  Οι ανεμιστήρες ανήκουν στη νέα σειρά της κατασκευάστριας, η οποία διαθέτει έδρανα μαγνητικής αιώρησης, τα οποία παρουσιάζουν μηδαμινές τριβές και πολύ χαμηλό θόρυβο λειτουργίας. Τα 55mΑ μέγιστο ρεύμα λειτουργίας του ανεμιστήρα πάνω στο radiator δείχνουν απερίφραστα ότι εδώ η Corsair έχει κάνει πολύ καλή δουλειά!

  Πριν προχωρήσουμε πιο πέρα να σημειώσουμε την έλλειψη θερμοαγώγιμης πάστας, πέραν αυτής που είναι ήδη τοποθετημένη στο cold plate!

  Καθώς επίσης και τα πέντε χρόνια εγγύησης που δίνει η Corsair.

  Και κλείνουμε τα χαρακτηριστικά με της θερμικές παραμέτρους της H115i PRO RGB.

   

  A3_Corsair-H115i-Pro_Thermal-Parameters-table_01.jpg

   

  Το radiator είναι ελαφρά πιο ενισχυμένο σε σχέση με αυτό της ομόσταυλης H110i GT καθώς έχει 1,4 mm μεγαλύτερο πάχος και μια σωλήνα παραπάνω.

  Αυτό οδηγεί σε ένα κατά ~3% πιο "σφικτό" radiator, το οποίο όμως έχει σχεδόν 9% μεγαλύτερη επιφάνεια αποβολής της θερμότητας!

  Συνεπώς αυτό που χρειάζεται για να αναδείξει τις δυνατότητές του το radiator, είναι ο κατάλληλος ανεμιστήρας και φυσικά, η ανάλογη αντλία.

  H Corsair Hydro Series H115i Pro RGB έχει πενταετή εγγύηση και MSRP από την Corsair 144,99 €, και  την στιγμή που γράφεται αυτή η παρουσίαση,  την βρίσκουμε στα Ελληνικά καταστήματα προς 138,21€ συν ~7 € λοιπά έξοδα, του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου.

   

  Συσκευασία και παρελκόμενα

  Νέα εποχή, η εποχή του RGB και τα κουτιά φυσικό ήταν να ακολουθήσουν!

  Ένα μπράβο στο σχεδιαστική ομάδα του κουτιού γιατί το κράτησαν μέχρι εκεί που γίνεται ενδιαφέρον και βοηθάει στο "διάβασμά" του!

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_003_0934.jpg

   

  Τα βασικά χαρίσματα της ΑΙΟ μας σε επικεφαλίδες, RGB στην αντλία, μεγάλο radiator, έλεγχος με το Corsair Link, δυνατότητα ακινητοποίησης των ανεμιστήρων, για σχεδόν  dead silent λειτουργία και φυσικά, χαμηλός θόρυβος λειτουργίας!

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_005_0939.jpg

   

  Η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά με τις βασικές ιδιότητες, τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά της ΑΙΟ μας.

  Και κέντρο κάτω . . . την κίτρινη μπάρα που τραβάει το μάτι και κεντρίζει το ενδιαφέρον με τα 20,4 dB(A) της !

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_008_0943.jpg

   

  Και κλείνουμε με την τρίτη πλευρά, η οποία αναφέρεται στη λίστα των socket και επεξεργαστών που είναι συμβατή η ΑΙΟ μας και στα περιεχόμενα του κουτιού, το οποίο, ώρα είναι να ανοίξουμε !

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_009_0962.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_010_0966.jpg

   

  Όλα είναι τακτοποιημένα με ασφάλεια μέσα στην χαρτονένια θήκη τους και θα ταξιδέψουν ανέπαφα σε εμάς.  Τα περιεχόμενα χωρίς τα προστατευτικά  σακουλάκια τους και πάμε να δούμε τα παρελκόμενα ξεκινώντας από αυτά που προορίζονται για τα socket της INTEL.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_061_130.jpg

   

  Στο κέντρο έχουμε το πλαστικό CPU back plate το οποίο θα μας βοηθήσει στην σωστή εγκατάσταση του block της ψύκτρας μας.

  εσωτερικά και στην αριστερή πλευρά βλέπουμε τους τέσσερις αποστάτες που χρησιμοποιούνται στα 115x socket  και δεξιά, τους αποστάτες για το πιο σύγχρονο 2011 και 2066 socket και φυσικά και τις τέσσερις χειρόβιδες που είναι απαραίτητες για τη στερέωση του retension br;acket του block.

  Περιμετρικά βλέπουμε τις 16 μακριές βίδες και ροδέλες  που προορίζονται για την στερέωση μέχρι και τεσσάρων ανεμιστήρων στο radiator , καθώς και οκτώ κοντές βίδες γα να στερεώσουμε το radiator στο κουτί μας στο κλασικό στήσιμο οι ανεμιστήρες σε push να ρουφάνε αέρα μέσα από το κουτί και να τον στέλνουν -δια μέσου του radiator- έξω από αυτό.

  Στην δεξιότερη πλευρά της φωτογραφίας έχουμε το καλώδιο που συνδέει την αντλία /block με την μητρική μας, προκειμένου να έχουμε τον πλήρη έλεγχό της μέσω του ειδικού software Corsair Link.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_064_139.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_065_144.jpg

   

  Δύο σημαντικές λεπτομέρειες:  Η στήριξη των αποστατών στο CPU back plate, γίνεται μέσα σε μεταλλικές φωλιές, πράγμα που εγγυάται τη στιβαρότητα και τη μακροημέρευση του συστήματος στήριξης.

  Το κοντινό στο γωνιακό βύσμα σύνδεσης δείχνει ότι η Corsair  -και πολύ σωστά- εγκατέλειψε το Mini USB βύσμα και χρησιμοποιεί πλέον Micro USB σύνδεση με το block.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_062_134.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_063_136.jpg

   

  Για τα socket της AMD αλλάζει μόνο το retension bracket και προστίθενται δυο βιδοθηλιές, για την στερέωσή του στο σύστημα στήριξης της AMD μητρικής μας.

  Φυσικά στην εύκολη εγκατάσταση, μεγάλη βοήθεια έχουμε από το αναλυτικότατο φυλλάδιο οδηγιών* το οποίο το βρήκαμε από άλλη πηγή καθώς στη σελίδα του προϊόντος έχει λάθος link.

  Έλλειψη, που -δεδομένου του κόστους της ΑΙΟ- καλό θα ήταν να μην υπήρχε, είναι η απουσία ενός σωληναρίου με θερμοαγώγιμη πάστα, καθώς η μόνη T.I.M. που συνοδεύει την ΑΙΟ, είναι αυτή που -πολύ καλώς- βρίσκεται ήδη εγκατεστημένη στο cold plate του block. 

  Για τυχούσα δεύτερη εγκατάσταση όμως -πράγμα που σε ένα πρωτόπειρο χρήστη είναι αρκετά πιθανό να χρειαστεί- θα πρέπει να φροντίσετε εσείς για θερμοαγώγιμη πάστα!

   

  Η ψύκτρα από κοντά

  Το ελαφρά πυκνότερο radiator και το καλοφτιαγμένο sleeve των σωληνώσεων, κλέβουν την πρώτη εντύπωση, αλλά τελικώς αυτό που μέλλεται να μαγνητίσει το βλέμμα είναι στο βάθος, περιμένοντας την ώρα του να "λάμψει"!   Ο λόγος φυσικά για το block που έρχεται βελτιωμένο και με πιο ήσυχη αντλία.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_034_0021.jpg

   

  Η Corsair στην H115i PRO RGB , χρησιμοποιεί radiator και block της  Asetek, που είναι ο ΟΕΜ  κατασκευαστής που έχει συνεργαστεί και σε πολλά άλλα προϊόντα της. Με δεδομένο αυτό, πάει στα σίγουρα και μάλιστα, η αντλία που χρησιμοποιεί, είναι νέα γενιά  Asetek Gen6, η οποία είναι ελαφρά μικρότερη, έχει οκταπολικό κινητήρα και  impeler επτά πτερυγίων, αρκετά διαφορετικής κατασκευής από τις Asetek Gen5.  Στόχος φυσικά, η υψηλή απόδοση και ο χαμηλός θόρυβος!

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_028_0006.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_026_0003.jpg

   

  Η ελαστικότητα των σωληνώσεων δοκιμάστηκε αρκετά κατά τη διάρκεια των ελέγχων μας και πάντα μας έκανε το χατίρι, το δε ποιοτικό sleeve που τις καλύπτει δεν έδειξε την παραμικρή τάση να φύγει από τη θέση του!

  Τα ρακόρ στην πλευρά της αντλίας είναι περιστρεφόμενα , βοηθώντας σημαντικά στην διευθέτηση της  ΑΙΟ στο κουτί μας.

   

  Το radiator

  Είναι φανερό ότι έχει γίνει προσπάθεια για να έχει μια πιο στυλιζαρισμένη μορφή.  

  Τα "καζανάκια"  (tank) είναι τελείως επίπεδα και οι τερματισμοί τους είναι ενσωματωμένοι με τα δύο ελάσματα στήριξης του radiator και των ανεμιστήρων σε αυτό.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_043_0048.jpg

   

  Βεβαίως, θα θέλαμε να δούμε λίγο πιο ραφιναρισμένη δουλειά στον "αρμό" που σχηματίζεται σε κάθε "καπάκι" των tank, αλλά αυτό είναι απλά μια αισθητική παρατήρηση και δεν σημαίνει τίποτε παραπάνω.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_040_0043.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_039_0042.jpg

   

  Ένα καλό κοντινό σε ένα από τα σταθερά ρακόρ για να φανεί, τόσο το εξαιρετικό sleeve των σωλήνων, όσο και η εξασφάλιση της σύνδεσης της σωλήνας.  Και με μια τελευταία ματιά στα διαπιστευτήρια του radiator . . .

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_038_0041.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_041_0045.jpg

   

  . . . πάμε να δούμε την "καρδιά" του συστήματος ψύξης! 

   

  Το block

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_033_0019.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_032_0018.jpg

   

  Από το block φεύγουν τρία καλώδια που καταλήγουν σε τέσσερις ακροδέκτες.

  Οι δύο προορίζονται για τη σύνδεση των δυο PWM ανεμιστήρων που συνοδεύουν την ΑΙΟ μας, ο τρίτος είναι για την τροφοδότηση της αντλίας και των ανεμιστήρων από βύσμα Power Sata και ο τέταρτος, για να μεταφέρει στην CPU μας τον αριθμό των στροφών της αντλίας, έτσι ώστε αυτή να επιτρέψει τη λειτουργία του υπολογιστή μας.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_035_0027.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_042_0047.jpg

   

  Οι στροφές των ανεμιστήρων αλλά και της αντλίας,  μεταφέρονται μέσω της σύνδεσης USB στον υπολογιστή μας, στο γραφικό περιβάλλον του Corsair Link-4 και από εκεί μπορούμε να τις ρυθμίσουμε κατά πως θέλουμε, ή -αν έχουμε αμφιβολίες- να αναθέσουμε τη διαχείριση του όλου συστήματος στο Corsair Link, επιλέγοντας κάποιο από τα ήδη έτοιμα  modes λειτουργίας.

   

  iCUE και  Link-4

  Το Corsair Link βρίσκεται στην τέταρτη έκδοσή του και έχει λύσει τα προβλήματα που είχε στο παρελθόν, παρ΄ όλα αυτά δεν έχει την δυναμικότητα του νέου software γενικής διαχείρισης της Corsair, το iCUE.

  Έτσι για την απόκτηση μιας H115i  PRO RGB, για τους φίλους που έχουν ήδη  και άλλες έξυπνες συσκευές της Corsair και ήδη χρησιμοποιούν το νέο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της Corsair, υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό κριτήριο, αυτό της συμβατότητας! 

  Στα "χαρτιά" της ΑΙΟ μας  δεν υπάρχει καμία αναφορά στο iCUE, προφανώς γιατί η ενοποίηση των δυο προγραμμάτων είναι πολύ πρόσφατη, αλλά στην compatibility list του iCUE Early Access - Version 3.1.131 αναφέρεται ότι και η H115i PRO RGB είναι συμβατή και με αυτό το διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχου.

  Σε αρκετές δοκιμές που κάναμε, δεν συναντήσαμε κάποιο πρόβλημα, πέρα από το διαφορετικό περιβάλλον και το γεγονός ότι στο Link έχεις μια αίσθηση πιο άμεσης πρόσβασης σε αυτό που θέλεις, πράγμα που σίγουρα είναι και θέμα εξοικείωσης με το iCUE!

  Έτσι οι χρήστες του iCUE, που όπως και να το κάνουμε έχει πολύ πιο ολοκληρωμένο περιβάλλον, μπορούν άνετα να εντάξουν και την νέα τους ΑΙΟ σε αυτό και να μην "παλεύουν" με δυο διαφορετικά προγράμματα!  :) 

   

  Το Cold plate

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_029_0008.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_030_0011.jpg

   

  Το cold plate, όπως είπαμε είναι νέα κατασκευή και έρχεται με την θερμοαγώγιμη πάστα προεγκαταστημένη.

  Πράγμα που είναι πολύ καλό, τόσο για τους πρωτόπειρους χρήστες, που δεν θα έχουν να αμφιβάλουν αν έστρωσαν σωστά την θερμοαγώγιμη πάστα, όσο και για τους έμπειρους, σε περίπτωση που δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο!

  Η θερμοαγώγιμη αυτή, είναι καλή και όπως θα δούμε και στις μετρήσεις έχει σχεδόν τις ίδιες επιδόσεις με την reference TIM  που χρησιμοποιούμε.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_031_0015.jpg

   

   

  Η συναρμογή του κυκλικού retension bracket γίνεται με την ίδια διαδικασία του περιστροφικού slide in and lock, αλλά πλέον, η στήριξη γίνεται σε τέσσερις μεταλλικούς πίρους και το κλείδωμα βασίζεται στην ελαστικότητα των τεσσάρων τριγωνικών "κλειδιών" που βρίσκονται στο μέσον της κάθε πλευράς.

  Σαν τεχνική προσέγγιση είναι πολύ πιο εύκολη από την προηγούμενη με τα πολλαπλά πλαστικά δόντια εμπλοκής και δεν υστερεί σε ασφάλεια και στιβαρότητα!

   

  Οι ανεμιστήρες

  Και εδώ ερχόμαστε στο ζήτημα / εξάρτημα "κλειδί" σε αυτό που αποτελεί τον κατασκευαστικό στόχο της H115i PRO RGB.

  Με δεδομένο ότι η αντλία της ΑΙΟ είναι αναβαθμισμένη και πιο ακόμα πιο ήσυχη από πριν, η κύρια πηγή του θορύβου είναι οι ανεμιστήρες, και η Corsair γνώριζε ότι η επιλογή τους θα είναι κρίσιμη!

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_011_0968.jpg

   

  Βεβαίως ήδη από καιρό έχει ένα ισχυρό ατού στο θέμα αυτό, που δεν είναι άλλο από τα ουσιαστικά αθόρυβα έδρανα μαγνητικής αιώρησης (Magnetic Levitation Bearings) του κινητήρα των νέων ανεμιστήρων της.  Και από αυτή τη σειρά εξοπλίζει την Η115i PRO RGB, με δύο ανεμιστήρες που σύμφωνα με τις σχεδιαστικές απαιτήσεις, θα πρέπει να είναι χαμηλού θορύβου.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_013_0974.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_014_0975.jpg

   

  Αξιοποιεί τη δοκιμασμένη δομή των επτά πτερυγίων και επιλέγει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό κάλυψης της διατομής (~ 66%), πράγμα που δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι ο ανεμιστήρας δεν θα διαπρέπει στο υψηλό air flow, αλλά έχει αρκετές βλέψεις στην περιοχή των υψηλών στατικών πιέσεων.

  Βεβαίως βλέπουμε και κάποιες επιλογές που δεν συνάδουν με το στόχο του χαμηλού θορύβου, όπως είναι το καλώδιο του ανεμιστήρα που μπαίνει μέσα στο ρεύμα αέρα και  τα τελείως κάθετα μπράτσα στήριξης του κινητήρα, αλλά εδώ την κατάσταση σώνει η διαμόρφωση των στελεχών αυτών και το καμπύλο χείλος εκβολής των πτερυγίων.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_017_0980.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_018_0981.jpg

   

  Τα πτερύγια δεν παρουσιάζουν έντονη μεταβολή της κλίσης τους, ακολουθώντας την ιδανικότερη κλίση για την επίτευξη υψηλής στατικής πίεσης.

  Με τον τρόπο αυτό χάνει κάπως σε air flow αλλά κερδίζει -ότι και από όπου μπορεί- στατική πίεση, γιατί -υπενθυμίζουμε- οι ανεμιστήρες έχοντας στόχο τον χαμηλότερο δυνατό θόρυβο, αναγκαστικά στρέφονται αργά για ΑΙΟ.

  Ή για να το θέσουμε πιο σωστά, στρέφονται πολύ αργά για ΑΙΟ . . . και όμως -από ότι έδειξαν οι μετρήσεις μας- τα καταφέρνουν μια χαρά!  :)

  Πέραν αυτού όμως και με τη βοήθεια και επίβλεψη του Corsair Link-4 μπορούμε να επιλέξουμε το Zero RPM mode, το οποίο, όταν το επιτρέπει το θερμικό φορτίο, σταματά τους ανεμιστήρες τελείως και χαμηλώνει και τις στροφές τις αντλίας στην πιο χαμηλή κλίμακα.

   

  Η ΑΙΟ μας

  Ώρα να τα βάλουμε όλα μαζί να δούμε μια πρώτη εικόνα . . .

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_078_51.jpg

   

  Όλα όσα χρειάζονται για να έχεις μια διακριτική παρουσία στο κουτί του υπολογιστή σου, που θα δείξει τις χάρες της . . . μετά το Power-ON !

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_048_0062.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_047_0060.jpg

   

  Ένα μικρό πρόβλημα είναι τα κάπως πλήθια καλώδια του block, αλλά καθώς από αυτά τροφοδοτούνται οι δυο ανεμιστήρες και έχουν και αρκετό μήκος (29cm του block, 30cm των ανεμιστήρων) σίγουρα κάποιος τρόπος θα βρεθεί να βολευτούν διακριτικά εκτός οπτικού πεδίου!

   

  Γιατί το οπτικό πεδίο το χρειαζόμαστε . . .

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_070_74.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_069_73.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_066_68.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_067_71.jpg

   

  Για να φανεί και η καλλιτεχνική διάσταση της Corsair H115i PRO RGB.  Και μάλιστα το RGB, όπως μπορεί να σας προϊδεάσει η φτωχή απεικόνιση των φωτογραφιών, έχει κάνει πολύ δρόμο από τότε που πρωτοεμφανίστηκε σαν χαρακτηριστικό. 

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_068_72.jpg

   

  Τώρα, τα χρώματα είναι πολύ ζωντανά, το logo πολύ μεγαλύτερο και υπάρχουν και δυο περιμετρικές ζώνες που διαχέουν τον φωτισμό στο κουτί μας.

  Ο φωτισμός φυσικά ελέγχεται από το Corsair Link, μέσω του οποίου μπορείτε να κάνετε σχεδόν "ό,τι" θέλετε, από το να διαλέξετε όποια απόχρωση σας αρέσει, ή να αφήσετε το πρόγραμμα διαχείρισης να "παίζει" με το φωτισμό, μέχρι να αναθέσετε στον φωτισμό του block, χρέη οπτικού allarm συνδεμένου με  την θερμοκρασία της "CPU" σας!

  Να σημειώσουμε εδώ προς άρση παρανοήσεων ότι, το καλώδιο που είναι συνδεδεμένο στο Mini USB port του Block δεν είναι αυτό που συνοδεύει την ΑΙΟ, αλλά ένα δικό μας αρκετά μακρύτερο για να εξυπηρετηθεί το setup των συσκευών ελέγχου που χρησιμοποιούμε.

   

   

  Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά !

  Στη σημερινή παρουσίαση έχουμε κάποιες μικρές εκπλήξεις και μάλιστα ευχάριστες, αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά γιατί καλό είναι ο κατασκευαστής να προσπαθεί για εμάς, αλλά ακόμα καλύτερο -και για τους δυο- να το καταλαβαίνουμε και εμείς αυτό!

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_048_0062.jpg

   

  Το radiator

  Αν το radiator πρόκειται να το τοποθετήσουμε πλάγια (ας πούμε σε ένα HTPC κουτί) καλό είναι να έχουμε υπόψη που είναι τα ζεστά και που, τα κρύα τα νερά !  Όχι γιατί υπάρχει φόβος να τα κάνουμε μούσκεμα, αλλά γιατί να μην κερδίσουμε έστω και αυτό το λίγο (περίπου 0,7 oC στα πολλά ζόρια)  από την ιδανική τοποθέτηση που φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_077_23.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_036_0033.jpg

   

  Στην δεξιά φωτογραφία έχουμε ένα κοντινό στην δομή των πτερυγίων που φέρουν πολύ πυκνές μικρο-περσίδες (Louvers) με σκοπό να βελτιώσουν την θερμοαπαγωγική ικανότητά τους. Η αναδίπλωση των πτερυγίων αφήνει αρκετό κενό ανάμεσά τους έτσι ώστε και ένας ανεμιστήρας με σχετικά χαμηλή "στατική" πίεση, να μην έχει πρόβλημα !

   

  Η επιπεδότητα του Cold plate

  Όπως έχουμε δει και σε άλλα cold plate που εσωτερικά φέρουν scived microfins όπως αυτό της παρουσίασής μας, εμφανίζουν μια μικρή κυρτότητα η οποία είναι ηθελημένη, καθώς στην πράξη το cold plate έχει αρκετή ελαστικότητα για να προσαρμοστεί σωστά τόσο σε μια σύγχρονη CPU με ελαφρά κοίλο heat spreader, όσο και σε μια με dead flat επιφάνεια (όπως είναι και η επιφάνεια του "Ήφαιστου").

  Ας δούμε τι έδειξαν τα φίλερ . . .

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_058_104.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_057_096.jpg

   

  Η κυρτότητα είναι ίδια και προς τις δύο βασικές κατευθύνσεις και είναι μόλις 4/100mm  (40μm), αλλά αυτή η μικρή κυρτότητα όταν "πατήσει" σωστά το block πάνω στον επεξεργαστή γίνεται ακόμα μικρότερη έως μηδενική, όπως θα δούμε πιο κάτω.

   

  Η κατεργασία του cold plate ακολουθεί τη δημοφιλή τακτική της σχετικά αδρής επιφάνειας που "απορροφά" μέσα στις μικροσκοπικές χαράξεις της την περίσσεια της θερμοαγώγιμης πάστας, εξασφαλίζοντας καλύτερο πάτημα πάνω στο καπάκι του επεξεργαστή.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_055_087.jpg

   

  Το φινίρισμα της επιφάνειας είναι αψεγάδιαστο και οι οκτώ torx βίδες εξασφαλίζουν την απαραίτητη στεγανότητα της αντλίας.

   

  Η διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας

  Η ψύκτρα όπως είδαμε πιο πάνω, έρχεται με την θερμοαγώγιμη πάστα ήδη τοποθετημένη στο cold plate.

  Ας δούμε πως τα πήγε μετά από μια σειρά δοκιμών που έγιναν με την πάστα αυτή.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_049_154047.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_050_154202.jpg

   

  Χωρίς να είναι τέλεια η διασπορά, έχει πιάσει σωστά την κρίσιμη κεντρική περιοχή της επαφής και δεν θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα αν χρησιμοποιήσουμε αυτή την πάστα.  Άλλωστε όπως θα δούμε στις μετρήσεις, μεταξύ της stock πάστας και της πάστας αναφοράς (Arctic ΜΧ-4) που χρησιμοποιούμε στις δοκιμές μας, η διαφορά είναι μικρή.

  Όπως και να έχει όμως, φαίνεται σαν η πάστα να είναι πιο σφιχτή από ότι είναι απαραίτητο, με αποτέλεσμα να μην κατανέμεται τέλεια, αν λοιπόν έχετε πιο μεγάλες απαιτήσεις . . .

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_052_083.jpg

   

  Το cold plate είχε "βεντουζάρει" στην επιφάνεια του loader και τελικά παρά το ότι είχα ξεβιδώσει τελείως τις βίδες, μόνο όταν έβαλα μοχλό (στην κάτω αριστερή γωνία της φωτογραφίας), έκανε το block  απόφαση να ξεκολλήσει !

  Η διασπορά της πάστας είναι πάρα πολύ καλή, παντού είναι φανερές οι μικροσκοπικές δενδροειδείς δομές που αφήνει πίσω της η αναρρόφηση τη στιγμή της αποκόλλησης, με πιο χαρακτηριστικές αυτές στην κάτω αριστερή γωνία, όπου κυριολεκτικά το ακαριαίο κενό απορρόφησε ένα θύσανο από πάστα !

  Το χαμηλότερο contrast της επόμενης φωτογραφίας δείχνει ότι η ποσότητα της πάστας που έμεινε ανάμεσα στις επιφάνειες, ήταν -και σωστά- ελάχιστη!

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_053_081.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_060_122.jpg

   

  Η αντίστοιχη  εικόνα από την επιφάνεια του Loader επιβεβαιώνει το εξαιρετικό πάτημα που έχει το cold plate του block της Corsair H115i Pro RGB !

   

  Ζητήματα συμβατότητας

  Καθώς το  USB mico βύσμα που χρησιμοποιείται για τη διασύνδεση του block με τη μητρική μας είναι γωνιακό,  το μοναδικό σημείο που παραβιάζει το αυστηρό foot print των  95x95 mm της INTEL είναι η πλευρά που υπάρχουν τα γωνιακά ρακόρ της αντλίας, και αυτό, για μόλις ~2,5mm !   Οπότε θα είναι πράγματι περίεργο να συναντήσετε το οποιοδήποτε πρόβλημα συμβατότητας με τα πέριξ του socket υλικά. 

   

  Το CPU Back Plate

  Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν, καθώς ο αποστάτης που βιδώνεται στο cpu back plate δεν σφίγγει πάνω στην μητρική, αλλά απέχει  ~1 έως 2 mm από την επάνω επιφάνειά της. Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα, αλλά αν θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο άριστης θερμικής σύζευξης της ΑΙΟ με τον επεξεργαστή μας , έχουμε -ανάλογα με τη μητρική μας- πεδίο πειραματισμού (!) λαμπρόν! :) 

   

  Σε πολύ λεπτές μητρικές (π.χ. κάποιες mini ή micro ATX) υπάρχει περίπτωση η μητρική να έχει πάχος πιο λίγο από το 1,6mm,οπότε αξίζει το κόπο να πειραματιστείτε με την προσθήκη λεπτών πλαστικών ροδελών που θα τις περάσετε στα σωληνάκια του CPU back plate, πριν το τοποθετήσετε στην μητρική σας. Έτσι θα πετύχετε καλύτερες δυνάμεις σύσφιξης ακόμα και σε αυτή την οριακή κατάσταση.

   

  Θα το επαναλάβουμε και εδώ, αν και δεν είναι ακριβώς ζήτημα συμβατότητας, οι χρήστες με μητρικές AMD θα χρειαστούν οπωσδήποτε την υποδομή στήριξης που έχει η μητρική τους, καθώς η Corsair την θεωρεί δεδομένη.

   

  Οι ανεμιστήρες

  Και ερχόμαστε στο πιο ενδιαφέρον στοιχείο της φιλοξενούμενής μας, στους ανεμιστήρες, οι οποίοι τελικά κάνουν και το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς και όπως θα δούμε στις μετρήσεις που ακολουθούν, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη !

  Η αρχική εικόνα τους, ναι μεν προδιαθέτει για κάτι καινούριο και είναι ενδιαφέρουσα, αλλά δεν παύει να έχει και κάποια σημεία που δεν μας αρέσουν.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_022_0986.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_021_0985.jpg

   

  Η κατασκευή τους είναι πραγματικά στιβαρή και οι στροφές τους δεν είναι πολλές, αλλά αυτά τα αντικραδασμικά μαξιλαράκια δεν κοστίζουν τόσο πολύ, και πραγματικά αναβαθμίζουν τη συμπεριφορά ενός ανεμιστήρα. Θα θέλαμε λοιπόν να υπάρχουν, ιδιαίτερα σε ένα προϊόν που ενσωματώνει την τελευταία τεχνολογία εδράνων (Megnetic Levitation) της κατασκευάστριας και πρακτικά αποτελεί την "αιχμή του δόρατός" της!

   

  Βεβαίως, πολύ μας αρέσει που η Corsair άφησε πίσω της, κάποιες χαμηλότερης στιβαρότητας κατασκευές και τώρα οι ανεμιστήρες της  δείχνουν και είναι πραγματικά, άκαμπτοι και ανθεκτικοί σε μηχανικές καταπονήσεις.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_023_0989.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_020_0983.jpg

   

  Στη δεξιά φωτογραφία βλέπουμε ότι, οι "μύτες" των πτερυγίων είναι στρογγυλεμένες και το χείλος εισόδου του αέρα στο πλαίσιο επίσης στρογγυλεμένο. Στόχος για όλα αυτά είναι  φυσικά  η μείωση του θορύβου. Για τον ίδιο σκοπό, υπάρχει και η σχετικά μεγάλη απόσταση μεταξύ των ακροπτερυγίων και του πλαισίου,  έστω και αν αυτή γίνεται σε βάρος της απόδοσης του ανεμιστήρα, καθώς μειώνει την στατική πίεση που μπορεί να αναπτύξει.

   

  Η αλληλοκάλυψη των πτερυγίων του στην βάση τους είναι σχετικά "χαλαρή" και δεν είναι ακριβώς αυτό που θα βλέπαμε σε ένα ανεμιστήρα που στοχεύει αποκλειστικά στην υψηλή στατική πίεση.  Από την άλλη μεριά η κλίση των πτερυγίων στην βάση τους ακολουθεί αυστηρά τις επιταγές της σχεδίασης για  υψηλή στατική πίεση.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_024_0993.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_025_0996.jpg

   

  Αυτά τα δυο στοιχεία αρκούν για να τεκμηριώσουν τον σχεδιαστικό προσανατολισμό του ανεμιστήρα, σαν μια προσπάθεια συνδυασμού του air flow με την στατική πίεση, με προεξάρχοντα κανόνα τον χαμηλό θόρυβο.

   

  Αυτό το τελευταίο μας προβλημάτισε, γιατί υπάρχει μια προφανώς "καλλιτεχνική" επιλογή, που δεν συνάδει με όσα ξέρουμε για την μείωση του θορύβου . . .

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_014_0975.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_076_153.jpg

   

  Ο λόγος για τους βραχίονες στήριξης του κινητήρα και  την θέση τους, η οποία ναι μεν είναι η στιβαρότερη, αλλά από την άλλη μεριά, εξαναγκάζει τα καλώδια του ανεμιστήρα να ακολουθήσουν μια "πρωτότυπη" διαδρομή που τα φέρνει μέσα στο στο ρεύμα αέρα της φτερωτής, να εμποδίζουν ένα μέρος από αυτήν!

   

  Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι οι βραχίονες αυτοί είναι ολόισιοι, πράγμα που σημαίνει ότι για τον περιορισμό του θορύβου που προκαλεί το "φαινόμενο της σειρήνας", ο ανεμιστήρας μπορεί να βασιστεί μόνο στο γεγονός ότι το χείλος εκβολής των πτερυγίων του (η πίσω άκρη τους) είναι καμπύλη, οπότε η διέλευσή της πάνω από το στήριγμα θα είναι σχετικά προοδευτική.

  Όμως αυτό -κατά κανόνα- δεν αρκεί και μια προσεκτικότερη ματιά δείχνει ότι η Corsair  το έχει πάρει υπόψη της και μάλιστα σοβαρά!

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_072_186.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_075_190.jpg

   

  Το στήριγμα από την πλευρά που δέχεται το ρεύμα του αέρα είναι κεκλιμένο σχηματίζοντας ένα οιωνεί μικρό πτερύγιο που κατευθύνει τον αέρα προς την κατεύθυνση της γενικότερης ροής του. Κοιτώντας  στη δεξιά φωτογραφία, το πλαϊνό του στηρίγματος (το χείλος προσβολής αυτού του μικρού πτερυγίου) βλέπουμε ότι είναι παχύ μεν, αλλά ημικυκλικό για να εξομαλύνει της ροή του αέρα γύρω του.

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_074_189.jpgCorsair-Hydro-H115i-Pro_073_187.jpg

   

  Το ίδιο συμβαίνει και στην άλλη πλευρά του στηρίγματος (αυτή που θα ήταν το χείλος εκβολής, αν το στήριγμα ήταν πτερύγιο) και εδώ υπάρχει το στρογγύλεμα και φυσικά το πλευρό αυτό έχει μικρότερο πάχος.

  Αλλά το "μυστικό" της κατασκευής κρύβεται στο λούκι που υπάρχει σε όλο το μήκος του στηρίγματος στην πίσω πλευρά του.

  Αυτό σαφώς σημαίνει λιγότερο υλικό χωρίς απώλεια στιβαρότητας, αλλά εξυπηρετεί και αεροδυναμικό "καθήκον" "απορροφώντας" τους μικροστροβίλους του αέρα που τείνουν να  αναπτυχθούν, καθώς αυτός περνά προς την  κάτω πλευρά του στηρίγματος.

  Το κενό αυτό δίνει χώρο στους στροβίλους αυτούς να αναπτυχθούν χωρίς να παρεμβαίνουν και να αλλοιώνουν την κύρια ροή του αέρα και φυσικά αυτό σημαίνει χαμηλότερο θόρυβο!

   Και εδώ ανήκουν τα συγχαρητήρια στην Corsair, γιατί πράγματι, ο ανεμιστήρας της μολονότι δεν ακολουθεί την "πεπατημένη"  και χωρίς να εφαρμόζει "εξωτικά" (και πατενταρισμένα) μέσα και τεχνικές, κατορθώνει να είναι πιο αθόρυβος από ένα σημαντικό μέρος του ανταγωνισμού του!

  Σαφώς βεβαίως, υστερεί ελαφρά σε απόδοση αλλά εκεί, υπάρχουν περιθώρια, αυτό που έχει σημασία είναι ότι το "στοίχημα"  του moto της συγκεκριμένης ΑΙΟ, το  "BE SEEN, NOT HEARD"  . . .

  Το κερδίζει και με το παραπάνω !  :)

   

   

  Μετρήσεις 

   

  Εδώ  μπορούμε να δούμε την συνοπτική εικόνα της Corsair Hydro Series H115i PRO RGB, έτσι όπως καταγράφηκε στις  τυπικές δοκιμές (60 - 360 Watt)  που έγιναν και μιλάμε τόσο  για την PUSH διάταξη των  ανεμιστήρων,  όσο και την PUSH-PULL  για όσους δεν έχουν πρόβλημα χώρου στο κουτί τους.
  Αλλά πριν προχωρήσετε καλό είναι για όσους θέλουν να θυμηθούν τις συντομογραφίες που χρησιμοποιούμε, να διαβάσουν τις επεξηγήσεις που ακολουθούν στο spoiler!
   

  Spoiler

   

  1. Πιστεύω να έχετε πλέον εξοικειωθεί με τις αναγκαστικές συντομογραφίες που χρησιμοποιώ , αλλά καλού κακού να αναφέρω ένα δυο παραδείγματα, για τους νεότερους της παρέας.

   

  HoPusPulLo = Ho Pus-Pul Lo = Horizontal / Push-Pull / Low (Προσανατολισμός radiator / Διάταξη ανεμιστήρων / Air Flow )

   

  2. Στις δοκιμές που έγιναν προσδιορίζεται πλέον και ο ακριβής προσανατολισμός του radiator, όσον αφορά στην θέση που έχει η είσοδος του θερμού υγρού που έρχεται από την αντλία και του ψυχρότερου που επιστρέφει προς αυτήν.

   

  La_HUCD_PusPul_Me = Lateral (Hot Input>>Up, Cold Output>>Down) / Push- Pull / Medium

   

  Η προσθήκη αυτή έγινε για να μπορούμε να δούμε σε πιο προσανατολισμό το radiator αποδίδει καλύτερα.

   

  3. Επίσης, μιας και είναι ολοένα και συχνότερο το φαινόμενο να μας έρχονται ψύκτρες με προεγκαταστημένη την θερμοαγώγιμη πάστα, προσθέσαμε και ένα επιπλέον διακριτικό στις δοκιμές που μας δίνει τις συνθήκες δοκιμής τόσο για την πάστα , όσο και για τους χρησιμοποιούμενους ανεμιστήρες:

   

  STSF = Stock TIM - Stock Fan
  RTSF = Reference TIM - Stock Fan
  RTRF= Reference TIM - Reference Fan

   

  Με βάση αυτά, μια συντομογραφία σαν αυτή : Ex-3_LaPusPulAll_RTRF_HUCD σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με το:

   

  Extra test No3_Lateral_Push-Pull_All air flows_Reference TIM_ Reference Fan_ Rad Hot Inlet=Up_Rad Cold Outlet=Down

   

  Σύνοψη βασικής θερμικής συμπεριφοράς
  Στον πίνακα που ακολουθεί έχουν συμπεριληφθεί οι δοκιμές που έγιναν  σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις στους ακόλουθους προσανατολισμούς  ροής  αέρα και setup :

  Α. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH και την Stock TIM
  Β. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH και την Reference TIM (Arctic MX-4)
  Γ. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL και την Reference TIM (Arctic MX-4)
  Δ. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού με τον ανεμιστήρα σε διάταξη PUSH  και την Reference TIM (Arctic MX-4)

  E. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PULL και την Reference TIM (Arctic MX-4)

   

  Να σημειώσω εδώ ότι οι δοκιμές έγιναν με το Corsair Link4 ενεργό και όλες οι αλλαγές στροφών πραγματοποιήθηκαν μέσω αυτού, συνεπώς θα έχετε και την ευκαιρία να δείτε σε ποια σημεία παρενέβη και άλλαξε τις στροφές προκειμένου να κρατήσει τις θερμοκρασίες χαμηλότερα.

  Αυτό βέβαια σημαίνει ότι για  κάθε μέτρηση παρατίθενται ξεχωριστές τιμές στροφών και θορύβου πέραν των τιμών της θερμοκρασίας.

  Οι αλλαγές στροφών που έκανε το πρόγραμμα διαχείρισης, καθώς και τα αποτελέσματά τους σε θόρυβο και θερμοκρασία, έχουν σημειωθεί με κεραμιδί χαρακτήρες.

  Η καλύτερη επίδοση στο μέγιστο φορτίο, έχει μεγαλύτερους χαρακτήρες σε κίτρινο φόντο και η καλύτερη επίδοση στο τυπικό φορτίο είναι μέσα σε πορτοκαλί φόντο.

   

  B1_Corsair-H115i-Pro_Thermal-Behavior-Sumary-table_01a.jpg

   

  Πριν από καιρό έλεγα για μια άλλη υδρόψυξη που είχε "κρίση ταυτότητας" και "νόμιζε" ότι είναι αερόψυκτρα! 

  Η σημερινή φιλοξενούμενη όμως, το έχει λυμένο αυτό! 

  Ένα στόχο είχε και τον πέτυχε τόσο καλά, που θα κάνει όλες τις αερόψυκτρες να πάθουν . . . "υπαρξιακή κρίση"!

   

  Όταν είσαι ΑΙΟ και αυτό που πετυχαίνεις είναι  θερμοκρασίες λίγο καλύτερες από μια ογκώδη αερόψυκτρα,  καλό θα είναι να το ξαναδείς το θέμα!

  Όταν όμως αυτό, το καταφέρνεις παράγοντας αισθητά λιγότερο θόρυβο (3+ dB(A) ! ) από εκείνες  και είσαι ΑΙΟ, τότε σίγουρα είσαι σε πολύ σωστό δρόμο!

   

  Αυτό είναι και το σημείο αιχμής στην κρίση μας για την συγκεκριμένη ΑΙΟ, καθώς από αυτό το βήμα, το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, ότι οι σκέτοι αριθμοί είναι απατηλοί!  Αυτό που χρειάζεται είναι να βάλουμε σε πρώτο πλάνο το χρήστη και να σταματήσουμε το "ψυχοφθόρο" κυνήγι των απόλυτων επιδόσεων.  Γιατί η απόλυτη επίδοση είναι κάτι εφήμερο και σαφώς πολύ κατώτερης σημασίας από τη ψυχική ηρεμία του χρήστη  και τη ποιότητα συμβίωσής του με τον προσωπικό του υπολογιστή!

   

  1. Με το φορτίο στα 360 Watt και το θόρυβο να βρίσκεται στα 36,6 dB(A),  ένα Δθ λίγο κάτω από 37 οC, μόνο σαν εξαιρετική επίδοση μπορεί να χαρακτηριστεί!   Ο επεξεργαστής μας ασφαλής στους  60 - 65 οC με τα ρολόγια να έχουν περάσει βαθιά στα κόκκινα και ο θόρυβος να είναι "ανεπαίσθητος" ακόμα και σε ήσυχο χώρο! Αυτό, για τον γράφοντα είναι επίτευγμα!

  2. Αν δε, εκλογικευτούμε και δουλέψουμε το σύστημά μας σε πιο "δόκιμα" όρια (240 Watt !), τότε μπορούμε να έχουμε τη θερμοκρασία να κινείται από τους 50 , έως 60 oC με τον θόρυβο να ξεκινά από τα δυσδιάκριτα 36,6 dB(A),  και περνώντας από τα πραγματικά ανεπαίσθητα 31 dB(A), να καταλήγει σε επίπεδο dead silence στα  29,6 dB(A) !

   

  3. Με την αντλία να είναι εξαιρετικά ήσυχη και τους ανεμιστήρες να διαπρέπουν σε διακριτικότητα, ο χρήστης μπορεί να έχει το σύστημά του ασφαλές, δροσερό και όσο ήσυχο χρειάζεται εκείνος, έχοντας σαν κερασάκι και την δυνατότητα του Zero RPM των ανεμιστήρων για τα χαμηλά φορτία!

  4. Από εκεί και πέρα, όταν πια το παρακάνει, έρχεται το Corsair Link4 και παρεμβαίνει διακριτικά στους καθορισμούς του χρήστη, αλλάζοντας ελαφρά τις παραμέτρους του συστήματος (στροφές ανεμιστήρων και αντλίας) για να το κρατήσει δροσερό με ελάχιστη επιβάρυνση του θορύβου, καθώς η αύξησή του είναι της τάξης του 1 - 1,5 dB(A) και μόνο σαν αμελητέα μπορεί να χαρακτηριστεί!

   

  Για τα χρηστικά του πράγματος να σημειώσουμε τα παρακάτω:

  5. Στη δεύτερη στήλη των δοκιμών είναι αυτές που έγιναν με την stock θερμοαγώγιμη πάστα και όπως μπορείτε να δείτε, λίγο υστερεί της MX-4 που χρησιμοποιούμε σαν αναφορά.

  6. Η οριζόντια τοποθέτηση του radiator (ταβάνι κουτιού) σε σχέση με την πλάγια, υστερεί ανεπαίσθητα, συνεπώς κινείστε ελεύθερα!  :)

  7. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι το στήσιμο του συστήματος σε PULL,  γιατί παρά τις διάφορες "δοξασίες" που κυκλοφορούν ευρέως, θα το "πληρώσετε"  σε αισθητή αύξηση θερμοκρασιών όταν πάτε σε μέσο και χαμηλό air flow για να απαλείψετε το θόρυβο !

  8. Το στήσιμο σε PUSH-PULL, μολονότι έφερε ελαφρά χαμηλότερες θερμοκρασίες, στο υψηλό air flow, αυτές συνοδεύτηκαν με παράλληλη αύξηση του θορύβου (41,2 dB(A) ) σε σημείο που να "χάνεται ο στόχος" της ήσυχης ψύξης, για κέρδη της τάξης των 2- 3 βαθμών.

  Στο μέσο air flow αντίθετα, το θερμικό κέρδος είναι της τάξης των ~5 οC και συνοδεύεται και από ελαφρά χαμηλότερο θόρυβο (κατά 0,8 dB(A) ).

  Στην πράξη δηλαδή έχουμε καλύτερες θερμοκρασίες από αυτές του υψηλού air flow σε  Push,  αλλά αυτό δυστυχώς δεν συνεχίζεται και στο χαμηλό air flow, όπου το κέρδος και πάλι περιορίζεται στους ~ 1 - 2 oC !

   

  Όλα αυτά όμως μπορούμε τα δούμε αυτά σε ένα διαφορετικό διάγραμμα που λέει με μια ματιά ότι μας ενδιαφέρει...

   

  B2_Corsair-H115i-Pro_Thermal-Behavior-Sumary-Graph+comm_01a.jpg

   

  . . .  και πολλά περισσότερα ακόμα !  :)

   

  1. Καλύτερο setup το πλάγιο σε Push με Τ.Ι.Μ. την  MX-4.

  2. Διαφορές μεταξύ των Push Setup στα διάφορα air flow . . . πρακτικώς αμελητέες καθώς, οι καμπύλες έχουν πέσει η  μια πάνω στην άλλη!

  3. Το Pull setup, ενώ στο υψηλό air flow δεν υστερεί από το Push, μόλις οι στροφές πέσουν αρχίζει να "λαχανιάζει" αισθητά !

  4. Το Push-Pull setup δείχνει να έχει ενδιαφέρον μόνο στο μέσο air flow, στα άλλα δυο πρακτικά δεν αξίζει το κόπο!

  5. Στο χαμηλό air flow φαίνεται πόσο κοντά έχει φτάσει η Corsair στην πλήρη εκμετάλλευση και της τελευταίας ρανίδας απόδοσης το radiator,  αλλά και τους ανεμιστήρες, καθώς το Push-Pull setup ίσα που διακρίνεται από τα Push !

  6. Η Η115i PRO RGB, αποτελεί "επιτομή" της γραμμικής συμπεριφοράς,καθώς όχι μόνο μέσα σε κάθε air flow οι "καμπύλες" της είναι ευθείες, αλλά και η μεταβολές για το ίδιο φορτίο, ανάμεσα στα διαφορετικά air flow ("οριζόντιες" διακεκομμένες γραμμές) εμφανίζονται πρακτικά τελείως γραμμικές (οι γραμμές που ενώνουν ας πούμε τα 180 Watt ανάμεσα στα τρία air flow αποτελούν ουσιαστικά μία ευθεία!)

   

   

  Μετρήσεις εις βάθος και γραφήματα

   

  Στον τομέα αυτό, όπως ξέρετε παρουσιάζουμε μόνο τα θέματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς  η πλήρης έκθεση όλων των μετρήσεων που γίνονται, σε πλήρη λεπτομέρεια,  θυμίζει μικρή "διατριβή" και αυτό λειτουργεί εις βάρος των σημείων που κάθε φορά έχουν ιδιαίτερο χρηστικό ενδιαφέρον, κουράζοντας ενδεχομένως  τον αναγνώστη στη προσπάθεια να επικεντρωθεί στα σημαντικά! 

  Φυσικά  όλη η μέχρι τώρα παρουσιαζόμενη πληροφορία εξακολουθεί και παράγεται "αυτόματα" και είναι  ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη* αν χρειαστεί, τόσο στο σχολιασμό της παρουσίασης, όσο και σε όποιον φίλο θέλει να εμβαθύνει στο θέμα!

  (*)Οι μετρήσεις που έγιναν συνολικά μπορούν να βρεθούν εδώ:

  Α. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την stock TIM. ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)
  Β.Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)
  Γ. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T Graph Rca Graph)
  Δ. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού με τον ανεμιστήρα σε διάταξη PUSH με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)

  Ε. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού με τον ανεμιστήρα σε διάταξη PULL με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)

  ΣΤ. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού,  σε διάταξη PUSH με την stock TIM και Link4 > Performance mode. ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)

  Z. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού,  σε διάταξη PUSH με την stock TIM και Link4 > Balance mode. ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)

  H. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού,  σε διάταξη PUSH με την stock TIM και Link4 > Quiet mode. ( Table,   Delta-T GraphRca Graph)

   

  Η επίδραση του Corsair Link4

  Δεν έχουμε κάνει κάποια ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα διαχείρισης της Corsair (θα απαιτούσε ένα δικό του review! :) ), αλλά  θα δείξουμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου που παρεμβαίνει στη λειτουργία της ΑΙΟ μας  και εξασφαλίζει τόσο την υγεία του επεξεργαστή μας , όσο και των αυτιών μας!

   

  F2b_Corsair-H115i-Pro_LaPuLAll3_RTSF_Delta_T_Graph_01.jpg

   

  Στο διάγραμμα αυτό ας δούμε τι γίνεται στο μέσο και χαμηλό air flow, όταν η θερμική ισχύς αρχίσει να αυξάνει.

  Οι τρεις μετρήσεις αυτές έχουν γίνει με το Corsair Link4 στις ακόλουθες ρυθμίσεις:

  Pump > Performance , Fans ( Hi>Max rpm,  Me>Fixed 860 rpm,  Lo>Fixed 670 rpm)

  Στο υψηλό air flow το πρόγραμμα ελέγχου, δεν μπορεί να κάνει κάτι, όλα δουλεύουν στο μέγιστο και οι θερμοκρασίες εξαρτώνται μόνο από το setup.

  Στο μέσο air flow μέχρι τα 300 Watt δεν παρεμβαίνει, στο επόμενο βήμα όμως, επεμβαίνει ρυθμίζοντας τους ανεμιστήρες 90rpm παραπάνω πράγμα που κοστίζει περίπου 1,4 dB(A). 

  Στο χαμηλό air flow όμως, παρεμβαίνει από τα 240 Watt και πάνω και μπορούμε να δούμε από τις καμπύλες του ολικού και μερικού Δθ, ότι η παρέμβαση αυτή είναι πολύ προοδευτική και ομαλή καθώς, αρχίζει να ρυθμίζει τους ανεμιστήρες από αρκετά χαμηλότερα για να φτάσουν στα 300 Watt στις ίδιες στροφές που είχαν και στο μέσο air flow!

   

  Η αίσθηση που αποκομίσαμε από την λειτουργία του Corsair LInk4, ήταν ότι υπήρχε ασφάλεια συνεχώς, είτε εμείς το είχαμε κατά νου, είτε όχι!

  Ακόμα και όταν επιχειρήσαμε να το παρακάνουμε, παρενέβη με τρόπο που δεν αδιαφορούσε με αυτό που θέλαμε εμείς, και έκανε προοδευτικά τις αλλαγές τόσο στις στροφές της αντλίας , όσο και των ανεμιστήρων.

  Φυσικά για να στρεσάρουμε το σύστημα, βγάλαμε εκτός τον έλεγχο των ανεμιστήρων, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν έχει νόημα να το κάνει ο κανονικός χρήστης, καθώς το Corsair Link4 αποδείχτηκε ένας εξαιρετικά διακριτικός βοηθός, με πολύ μεγάλα περιθώρια παραμετροποίησης και πολλές παράπλευρες δυνατότητες, όπως ο έλεγχος του φωτισμού του block.  

   

  Push-Pull setup

  Στο προηγούμενο κεφάλαιο είπα ότι καλό είναι το Push-Pull setup αλλά υπό προϋποθέσεις, ας δούμε εδώ το λόγο:

  Για να προλάβω του φίλους που θα απορούν, σαν Push ανεμιστήρες χρησιμοποιήθηκε ένα ζευγάρι Corsair LL-140 PWM RGB ανεμιστήρες και σαν Pull το ζευγάρι των ML-140 PWM που συνοδεύουν την ψύκτρα.

  Οι ανεμιστήρες μπορεί να διαφέρουν σε στροφές αλλά σε αποτέλεσμα είναι παρόμοιας δυναμικότητας και στο συγκεκριμένο στήσιμο έγινε έλεγχος ότι δεν προκαλείται στραγγαλισμός της ροής από τους πιο αργόστροφους ανεμιστήρες.

   

  J2_Corsair-H115i-Pro_LaPuSPuLAll3_RTSF_Delta_T_Graph_01.jpg

   

  Πολλές φορές έχουμε πει για τα περιθώρια των radiator, και αυτό συνήθως μένει κάπως αόριστο, εδώ όμως έχουμε μια ευκαιρία να δούμε τι σημαίνει ότι το radiator είναι σχεδιασμένο για χαμηλό air flow.

  Μεταξύ του υψηλού και το χαμηλού air flow, αυτό μειώνεται αισθητά, όμως οι θερμοκρασίες δεν ακολουθούν ανάλογα, παραμένουν χονδρικά οι ίδιες (Hi-Me Delta < 1oC). Αυτό σημαίνει ότι ήδη από το μέσο air flow που μπορεί να εξασφαλίσει το Push-Pull setup, το radiator είναι κοντά στην πλήρη απόδοσή του.

  Αυτό το επιβεβαιώσαμε χρησιμοποιώντας πολύ ισχυρότερους ανεμιστήρες σε push με σχεδόν το τριπλάσιο air flow και η θερμοκρασία έπεσε ακόμα  ~2,5 οC, αλλά ο θόρυβος ανέβηκε στα 53 dB(A) ! ! !

  Συνεπώς το Push-Pull μολονότι πετυχαίνει στο μέσο air flow διαφορά σχεδόν 7 oC, επειδή στο υψηλό και χαμηλό Air flow αυτή η διαφορά περιορίζεται στους ~2 oC, χάνει μεγάλο μέρος από τα πρακτικά οφέλη του, καθώς το να μείνεις σε Push setup σημαίνει μόνο ~2 oC θερμικό κόστος και ~0,8 dB(A) περισσότερο θόρυβο και φυσικά σαν αντιστάθμισμα την εξοικονόμηση δυο ανεμιστήρων!

   

   

  Τα βασικά modes του Corsair Link4     

  Το πρόγραμμα Corsair Link βρίσκεται στην 4η έκδοσή του, που είναι πολύ ποιο σταθερή και πολύ ελαφριά για το σύστημά μας και πρόσφατα όπως αναφέρθηκε πιο πριν, "ενοποιήθηκε" με το Corsair iCUE.

  Περάσαμε αρκετές ημέρες "παίζοντας" μαζί του, βάζοντάς του συνεχώς "τρικλοποδιές" και όλες τις αντιμετώπισε χωρίς κανένα πρόβλημα!

  Έχει την τάση να παρεμβαίνει και να αλλάζει τις παραμέτρους που θέτουμε εμείς , αλλά το κάνει πάντα με μέτρο και ομαλά, και πάντα στο όνομα της ασφαλέστερης λειτουργίας του συστήματός σας, μέσα στα πλαίσια που έχετε ορίσει εσείς.

   

  Για να δούμε πως λειτουργεί, έχουμε κάνει τρεις δοκιμές πλήρους φόρτισης, στα τρία βασικά modes του προγράμματος ελέγχου:

   

  Corsair Link4 - Performance mode

  Στο διάγραμμα θερμοκρασιών έχουμε εκτός των δύο Δθ (μερικό και ολικό) και τις άλλες παραμέτρους που μας ενδιαφέρουν (στροφές ανεμιστήρων και αντλίας, καθώς και το θόρυβο).

   

  M2_Corsair-H115i-Pro_LaPuS-PERFORMANCE_RTSF_Delta-T-Graph_01.jpgM3_Corsair-H115i-Pro_LaPuS-PERFORMANCE_RTSF_Rca-Graph_01.jpg

   

  Βλέπουμε ότι την αντλία την έχει από την αρχή της δοκιμής σε υψηλές στροφές, ενώ τους ανεμιστήρες τους ξεκινά από μέσες στροφές για να καταλήξει στα 180 Watt να τις πάει στο μέγιστο.

  Με άλλα λόγια κοιτάει κάπως και την διατήρηση του θορύβου πολύ χαμηλά, αλλά το κύριο θέμα του, σε αυτό το mode είναι να μείνουν οι θερμοκρασίες χαμηλά!

   

  Corsair Link4 - Balance mode

   

  L2_Corsair-H115i-Pro_LaPuS-BALANCED_RTSF_Delta-T-Graph_01.jpgL3_Corsair-H115i-Pro_LaPuS-BALANCED_RTSF_Rca-Graph_01.jpg

   

  Εδώ το Link4 ξεκινάει τους ανεμιστήρες από πολύ χαμηλά και τους αυξάνει προοδευτικά μέχρι τα 240 Watt που πιάνουν το μέγιστό τους.

  Παράλληλα ενώ η αντλία έχει και άλλο περιθώριο να ανέβει, την κρατάει σταθερά σε μέσες στροφές για να μην επιβαρύνει τον θόρυβο (πράγμα που κατά τη γνώμη μας δεν είναι απαραίτητο καθώς η αντλία είναι πολύ ήσυχη! )

  Πάντως εμείς το δοκιμάσαμε και δώσαμε εμείς την εντολή να δουλέψει η αντλία σε υψηλές στροφές και το θερμικό κέρδος ήταν  μόλις 1,3 οC, οπότε . . . "Έχουν γνώσιν οι φύλακες" !  :)

  Αντίστοιχα προοδευτικά ανεβαίνει και ο θόρυβος μένοντας γενικά πολύ χαμηλά !

   

  Corsair Link4 - Quiet mode

   

  K2_Corsair-H115i-Pro_LaPuS-QUIET_RTSF_Delta-T-Graph_01.jpgK3_Corsair-H115i-Pro_LaPuS-QUIET_RTSF_Rca-Graph_01.jpg

   

  Εδώ φαίνεται αυτό που είπαμε στην αρχή αυτού του κεφαλαίου, ότι το Link-4 "σέβεται" τις επιλογές σας!

  Χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο την αντλία για να ρίξει τη θερμοκρασία, και πράγματι, η μετάβασή της από τις χαμηλές στροφές στις μέσες, έχει σημαντική επίδραση στην επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας!

  Να διευκρινίσουμε και κάτι προς αποφυγή λάθος εντυπώσεων:  Η αντλία δεν έχει τέσσερα επίπεδα στροφών, απλά η τιμή 1630 rpm είναι ο μέσος όρος των στροφών της αντλίας καθώς αυτές μεταβάλλονταν από 1140 σε 2130 με μια περιοδικότητα περίπου 50%.

  Τους ανεμιστήρες αυτή τη φορά όμως, τους ανεβάζει μόνο μέχρι τις μέσες στροφές (και λίγο πιο κάτω), προκειμένου να συγκρατήσει το θόρυβο στο μη ανιχνεύσιμο!

  Φυσικά η θερμοκρασία στα 360 Watt ανεβαίνει 10 oC πιο πάνω από το φυσιολογικό, αλλά το Link4 δεν παρεμβαίνει, απλά περιμένει εσάς να . . . "λογικευτείτε" !  :) 

  Για να επέμβει, από ότι δοκιμάσαμε εμείς, θα πρέπει η θερμοκρασία της αντλίας να πάει πάνω από τους 51+ oC, και εδώ στη δοκιμή που βλέπετε έφτασε μόνο 49,2 οC.

   

  Πιστεύω ότι μέχρι εδώ ήδη δόθηκε μια καλή εικόνα των δυνατοτήτων της Corsair Hydro H115i PRO RGB, από όλες τις ενδιαφέρουσες -και "μη"- πλευρές της, και είναι η κατάλληλη στιγμή να δούμε πως τα πήγε με τον ανταγωνισμό της!

   

   

  Συγκριτική κατάταξη

  Ώρα όμως να δούμε πως διαμορφώνεται με την προσθήκη της Corsair Hydro Series H115i PRO RGB  το διάγραμμα συγκριτικής παρουσίασης των επιδόσεων των ψυκτρών, που έχουν περάσει από τον πάγκο του TheLab !

  Για να διευκολυνθεί η ανάγνωση των γραφημάτων έχουμε χωρίσει χρωματικά τις ψύκτρες σε τρεις κατηγορίες ισχύος (180, 240 και 360 Watt) οι οποίες αντιστοιχούν στην μέγιστη θερμική καταπόνηση που δοκιμάστηκαν.
  Με αυτά κατά νου, ας δούμε τα αποτελέσματα που έφερε η ψύκτρα της σημερινής μας παρουσίασης δοκιμαζόμενη στα 360 Watt.

   

  Α. Σύνθετη κατάταξη με βάση το Δθ και τον θόρυβο, με πρωτεύον κριτήριο το Δθ.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  C1_Corsair-H115i-Pro_Delta-T-to-Noise-Comparative-Ghart_01.jpg

   

  Η πρώτη -επιφανειακή- ματιά είναι μάλλον "απογοητευτική" !

  Η φιλοξενούμενή μας, υστερεί κατά ~6,1 οC, από την κορυφαία ομότιμη και "ομόσταυλή" της που βρίσκεται στον πίνακα.

  Αλλά εμείς δεν είμαστε εδώ για να μείνουμε στην "επιφάνεια" των πραγμάτων, κοιτάμε και λίγο πιο πέρα και λίγο πιο μέσα ! 

  Δεν είναι δύσκολο να δεις ότι, αυτοί οι έξη βαθμοί, στην άλλη μπάρα του διαγράμματος σημαίνουν 17  dB(A) λιγότερο θόρυβο ! ! !

  Αυτό και αν είναι "αντισταθμιστικό όφελος" ! :)

   

  Εσκεμμένα κράτησα το "ίδιο" κείμενο από την  παρουσίαση, που για "πρώτη" φορά, μια ΑΙΟ, αντί να ανταγωνίζεται τις άλλες ΑΙΟ (θεωρώντας το θόρυβο σαν  "φυσικό" αναγκαίο κακό), την είδαμε να στρέφεται προς τη σωστή κατεύθυνση και να κάνει τη μείωση του θορύβου βασικό της ατού, θέτοντας σαν αντιπάλους της, τις μεγάλες αερόψυκτρες και εν ολίγοις και παρά το μέγεθός της, να κατορθώνει  -υπολειπόμενη ελαφρά στο θόρυβο και αισθητά στις θερμοκρασίες- να πετύχει σχεδόν το στόχο της.

  Το σημαντικό όμως δεν είναι το τι κατάφερε τότε η Arctic, αλλά το ότι αυτό που "δειλά" είχε ξεκινήσει από την Nepton της  Cooler Master, έχει συνέχεια, και τι συνέχεια!

   

  Η Corsair Hydro Series H115i PRO RGBήρθε και μπήκε επικεφαλής όλων των μεγάλων αεροψυκτρών (360 Watt tested), πετυχαίνοντας -έστω και οριακά- χαμηλότερη θερμοκρασία και -ξεκάθαρα- αισθητά χαμηλότερο θόρυβο από αυτές και αν το πρώτο είναι λογικό και "επιβεβλημένο" για μια ΑΙΟ, το δεύτερο, είναι "κατόρθωμα" που αξίζει της αμέριστης προσοχής και των συγχαρητηρίων  μας!

   

  Αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή για τον επόμενο πίνακα...

   

  Β. Σύνθετη κατάταξη με βάση το θόρυβο και το Δθ, με πρωτεύον κριτήριο το θόρυβο.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  C2_Corsair-H115i-Pro_Noise-to-Delta-T-Comparative-Ghart_01.jpg

   

  Εδώ η H115i PRO RGB ήρθε και στρογγυλοκάθισε στην κορυφή του πίνακα και μάλιστα χωρίς κανένα συμβιβασμό!

  Αλλά να εξηγηθώ . . .

  Με 36,6 dB(A) και Δθ=36,83 οC, κατατάσσεται όσον αφορά στο θόρυβο, πρώτη ανάμεσα σε όλες τις μεγάλες αερόψυκτρες, πλην μιας φωτεινής εξαίρεσης, που βρίσκεται χρόνια στην κορυφή του πίνακά μας.

  Βεβαίως η φιλοξενούμενή μας είναι ~8 βαθμούς πιο δροσερή από την Hyper 612 V2,  η οποία όμως είναι 3 dB(A)  ησυχότερη!

  Μια πιο προσεκτική ματιά όμως στα αποτελέσματα της AIO, μας δείχνει ότι σε μέσο air flow και στα 360 Watt, έχει Δθ=41,72 και θόρυβο 31,0 dB(A) !

  Επιδόσεις που την κατατάσσουν στην απόλυτη κορυφή του πίνακα με κύριο κριτήριο τον θόρυβο!

  Ο λόγος που δεν την βάλαμε ήδη εκεί, είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μήπως υπάρχει και άλλη ψύκτρα με ανάλογες επιδόσεις, για την ώρα μια πρόχειρη έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει αλλά καλό είναι να είμαστε σίγουροι!  :)

   

  Το συμπέρασμα είναι ένα (και είμαστε χαρούμενοι για την όποια, ελάχιστη συμβολή μας σε αυτό):

   

  Όταν δεχτείς ότι το κυνήγι των απόλυτων θερμικών επιδόσεων -εις βάρος του θορύβου βεβαίως- δεν είναι μονόδρομος, οι δυνατότητες που ανοίγονται για μια ψύκτρα ΑΙΟ είναι τεράστιες! 

   

  Λαμπρό παράδειγμα η σημερινή φιλοξενούμενη του TheLab, που εύκολα και αθόρυβα κάνει εξαιρετική δουλειά στο να διατηρεί τον υπολογιστή μας ασφαλέστατο και την ζωή μας ήσυχη, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τη ποιότητα συμβίωσης μας με αυτόν!

   

   

  Επίλογος

  Ελπίζω, φτάνοντας εδώ να έχετε πλέον δικαιολογήσει τον ενθουσιασμό που διαφάνηκε στην εισαγωγή αυτής της παρουσίασης.

  Δεν συνέβη καμία απίστευτη επιτυχία, δεν έσπασαν τα ρεκόρ των θερμοκρασιών, αυτό που έγινε είναι πολύ πιο σημαντικό αν και λιγότερο θεαματικό!

  Ένας από τους κύριους "παίκτες" στην after market αγορά των προσωπικών υπολογιστών, αποφασίζει να αναπτύξει προϊόντα ΑΙΟ υδρόψυξης προς μια κατεύθυνση που "θεωρείται"  ότι ανήκει στις αερόψυκτρες!

  Η αγορά των λύσεων ψύξης χαμηλού θορύβου ποτέ πια δεν θα είναι η ίδια, γιατί πλέον -και χωρίς κανένα "ναι μεν, αλλά"- υπάρχουν και οι ΑΙΟ σε αυτήν και μάλιστα, όχι σαν βοηθητικοί παίκτες αλλά σαν ηγέτες! 

  Αυτές οι αλλαγές, θα φέρουν  διπλό καλό σε εμάς τους χρήστες, γιατί από τη μια μεριά θα έχουμε περισσότερες επιλογές και από την άλλη, οι  κατασκευαστές αεροψυκτρών, που βλέπουν να εκπορθείτε το "μονοπωλιακό οχυρό" του χαμηλού θορύβου, θα αναγκαστούν να ανασκουμπωθούν για τις δέουσες απαντήσεις.  Κάποιοι από αυτούς προετοιμάζονται από καιρό, οι άλλοι θα ακολουθήσουν και εμείς -ευτυχείς- θα έχουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να δούμε στο άμεσο μέλλον!

   

  Corsair-Hydro-H115i-Pro_046_0056_B.jpg

   

  "Είναι "δροσερή" σαν τις μαμούθ αερόψυκτρες, αλλά πιο ήσυχη από αυτές!   Τι είναι; "

   

  Την απάντηση την πήραμε σε αυτή την παρουσίαση της Corsair Hydro Series H115i PRO  RGB, μιας ΑΙΟ που τίμησε και με το παραπάνω τον ισχυρισμό της κατασκευάστριας, ότι:  "θα την βλέπουμε αλλά δεν θα την ακούμε!"

  Και αυτό το πέτυχε, όχι μένοντας "ήσυχη για ΑΙΟ", αλλά αποτελώντας παράδειγμα χαμηλού θορύβου ακόμα και για τις πιο εξελιγμένες αερόψυκτρες!

   

  Μπορώντας -άκοπα- να κρατήσει ακόμα και κάτω από βαρύ υπερχρονισμό (360 Watt) τον επεξεργαστή μας ασφαλή με τον θόρυβο να κινείται από το μόλις διακρινόμενος μέχρι το μη ανιχνεύσιμος, ουσιαστικά αποτελεί μια άριστη επιλογή για οποιονδήποτε θεωρεί ότι ένας προσωπικός υπολογιστής, πέραν του να είναι ισχυρός, οφείλει να είναι και διακριτικός

  Μέχρι τώρα, αυτό  μπορούσαμε να το πετύχουμε με διάφορους τρόπους, κανένας εκ των οποίων δεν συμπεριελάμβανε μια ΑΙΟ, όχι τουλάχιστον στην τυπική της χρήση και σύνθεση!   Από σήμερα όμως, μπορούμε να έχουμε και μια ΑΙΟ στις επιλογές μας!

  Μια ΑΙΟ,  που όχι μόνο μπορεί να "μπει στο παιχνίδι" της ποιοτικής συμβίωσης χρήστη - υπολογιστή, αλλά και να το καθορίσει!

   

  Αν το κουτί σας χωράει radiator 2 x 140, τότε τα πράγματα είναι απλά!

  Ένα εμπόδιο υπάρχει και παρά  το γεγονός ότι το συνοδό software ελέγχου της , αποτελεί ένα σημαντικό αντιστάθμισμα του κόστους, δεν παύουμε να θέλουμε να την δούμε με χαμηλότερη τιμή, για να γίνει προσβάσιμη σε περισσότερους χρήστες! 

  Με αυτό λυμένο, τα υπόλοιπα είναι πολύ απλά, η στιβαρή εγκατάστασή της που δεν πρόκειται να έρθει σε διένεξη με κάποιο άλλο κάτοικο της μητρικής σας, το block της Η115ι PRO RGB, που  συμμετέχει ουσιαστικά σε όποιο χρωματικό concept έχει το κουτί σας και όχι μόνον!

  Με το πρόγραμμα διαχείρισης, αξιοποιείτε το αθόρυβο και αποτελεσματικό "δίδυμο", ανεμιστήρες / αντλία  και χρησιμοποιώντας κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα modes λειτουργίας του, είτε συνθέτοντας ένα δικό σας,  μπορείτε να έχετε -χωρίς αμφιβολίες- και την ασφαλή ικανοποίηση των απαιτήσεών σας και την ηρεμία σας!

  Θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε πολλά ακόμα,  όμως η τελική ουσία είναι μία !

   

  "Ο χρήστης που σκέφτεται κάποια μεγάλη αερόψυκτρα για να απαλλαγεί  από την θορυβώδη ΑΙΟ του και διστάζει λόγω του όγκου της αερόψυκτρας , αλλά και εκείνος που θέλει το κάτι καλύτερο και διστάζει να πάει σε ΑΙΟ λόγω του θορύβου τους, πλέον δεν έχουν λόγο να προβληματίζονται!

   Η Corsair έχει την απάντηση στο πρόβλημά τους και αυτή λέγεται Hydro Series H115i PRO RGB ! "

   

  Στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσουμε ότι H Corsair Hydro Series H115i Pro RGB έχει πενταετή εγγύηση και MSRP από την Corsair 144,99 €, και  την στιγμή που γράφεται αυτή η παρουσίαση,  την βρίσκουμε στα Ελληνικά καταστήματα προς 138,25€ συν ~6,7 € λοιπά έξοδα, του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου.

   

  Συνοψίζοντας λοιπόν, ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της

   

  thumps-up.png?m=1423577950

   

  • Η συσκευασία της ψύκτρας εξασφαλίζει την προστασία των περιεχομένων της και την τάξη σε όλα τα παρελκόμενά της.
  • Συμβατότητα με όλες τις σύγχρονες πλατφόρμες.
  • Σύστημα στερέωσης με πολύ εύκολη και στιβαρή εγκατάσταση.
  • Δεν εμποδίζει την πρόσβαση σε βύσματα και κάρτες που είναι κοντά στο socket.
  • Ανεμιστήρες με μαγνητικά έδρανα αιώρησης πολύ χαμηλού θορύβου και σχετικά υψηλής στατικής πίεσης.
  • Ανεμιστήρες με πολύ μεγάλο φάσμα ελέγχου των στροφών τους με δυνατότητα zero rpm
  • Η τροφοδοσία και ο PWM έλεγχος των ανεμιστήρων, εξασφαλίζεται από καλώδιο που είναι ενσωματωμένο στο "block".
  • Ο θόρυβος που παράγει, είναι μόλις  αισθητός στις υψηλές στροφές, μειώνεται ακόμα περισσότερο σε χαμηλότερα air flow, μέχρι του σημείου να μην ανιχνεύεται.
  • Δυνατότητα ακινητοποίησης των ανεμιστήρων σε χαμηλά θερμικά φορτία για την επίτευξη ακόμα χαμηλότερου θορύβου.
  • Cold plate με καλό "πάτημα", και ειδική επεξεργασία για καλύτερη θερμική σύζευξη.
  • Σωλήνες  που δεν διπλώνουν.
  • Sleeving στις σωλήνες που εξυπηρετεί και λόγους anti-kink.
  • Οι τερματισμοί των σωλήνων είναι ασφαλισμένοι με πλαστικά κολάρα, τα  οποία συγκρατούν και το sleeve.
  • Η θερμοαγώγιμη πάστα είναι ήδη τοποθετημένη στο block και έχει καλή θερμική αγωγιμότητα.
  • Φωτιζόμενο μεγάλο logo στο block, και δυο περιμετρικές ζώνες των οποίων ο RGB χρωματισμός μπορεί να "συνδεθεί" και με την θερμοκρασία του συστήματος.
  • Αποδοτικό radiator, το οποίο έχει υψηλή απόδοση σε σχετικά χαμηλό air flow, ευνοώντας την αθόρυβη λειτουργία της ΑΙΟ.
  • Κορυφαίες επιδόσεις στο θέμα του θορύβου, με θερμικές επιδόσεις συγκρίσιμες  με αυτές των  κορυφαίες αεροψυκτρών της κατηγορίας της.
  • Η απόδοσή της επιτρέπει την ουσιαστικά αθόρυβη λειτουργία της ΑΙΟ σε πολύ χαμηλό airflow, χωρίς σημαντική θερμική επιβάρυνση
  • Συνοδεύεται από ένα πολύ ευέλικτο software ελέγχου  Corsair Link4, το οποίο επιτηρεί συνεχώς την λειτουργία της ψύξης και την ασφάλεια του συστήματος.
  • Είναι συμβατή και συνεργάζεται απρόσκοπτα και με το νέο πρόγραμμα γενικής διαχείρισης, iCUE της Corsair.
  • Παρέχει βίδες για την στήριξη 4 ανεμιστήρων.
  • Εξαιρετικά αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης.
  • Πενταετής εγγύηση.

   


  thumps-down.png?m=1423577948

   

   

  • Οι ανεμιστήρες της δεν διαθέτουν κανένα αντικραδασμικό μέτρο.
  • Δεν διαθέτει CPU back plate για την πλατφόρμα της AMD.
  • Δεν συνοδεύεται με επιπλέον θερμοαγώγιμη πάστα, πέρα από αυτή που είναι προεγκαταστημένη στο cold plate.
  • Η τιμή της, τηρουμένων των αναλογιών με τον ανταγωνισμό,  θα θέλαμε να είναι χαμηλότερη.

   

  Με βάση όλα τα παραπάνω η γενική βαθμολογία που αποσπά η Corsair Hydro Series H115i PRO RGB, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

   

   
   
   

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Corsair   για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

   

  gallery_33144_803_13738.jpg&key=800bc079

   

   

  Για    το    TheLab.gr,      Seafalco     7/5/2018

   

   

   


  Συντελεστές Review
  Reviewers: Seafalco
  Photographers: Seafalco
  Editing: TheLab.gr team
  Αξιολόγηση
  Features:9.50
  Usability9.50
  Quality9
  Performance9.50
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money8.50
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardNo
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo

  • Like 28
  • Thanks 1
  • Wow 1


  User Feedback

  Recommended Comments  Review παγκόσμιας κλάσης γραμμένο στα ελληνικά. Απλά συγχαρητήρια.

  • Like 5
  • Thanks 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Τι να πρωτοπεί κανείς για τα review του Seafalco. Απλά ουαου!!

  • Like 1
  • Thanks 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Άψογος...αξίζει κάποιος να αφιερώσει χρόνο να κάτσει να το διαβάσει το review παιδια......... :D 

  Έχεις σκεφτεί ποτέ να τα μεταφράσεις στα αγγλικά?

  • Thanks 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Παιδιά να είσαστε καλά, χαίρομαι που σας άρεσε η παρουσίαση !  :)

  Όσο για τη μετάφραση της στα Αγγλικά . . .

  Η αλήθεια είναι ότι το έχω σκεφτεί, αλλά τα Αγγλικά μου είναι σε επίπεδο που θα διασκέδαζε ακόμα και τους φλεγματικότερους των Άγγλων! :p

   

  • Like 2
  • Haha 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Τι review είναι αυτό ρε παιδιά?!Παναγίτσα μου .Για στείλτε αντίγραφο στην εταιρία μπας και μάθει από marketing! :D 

  • Like 1
  • Thanks 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Αν η ΑΙΟ παιρνει βαθμο 9.2, το review της πρεπει να παρει 100σταρι χαλαρα... :)

  Οχι μονο στα Αγγλικα πρεπει, αλλα επιβαλεται να μεταφραστει σε ολες τις μεγαλες γλωσσες. 

  Θα βαλεις τα γυαλακια σε πολλους !!

  • Like 1
  • Thanks 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Επαγγελματικη ανάλυση απο Seafalco ισοπεδώνεις εύκολα αρκετούς reviewers του εξωτερικου κατα την ταπεινη μου αποψη.Αψογος!

  • Like 3
  • Thanks 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.