Jump to content

 •  Share

  Πρόλογος

  Πριν από μερικούς μήνες είχαμε δει από κοντά μια ΑΙΟ της Corsair που πραγματικά έδειχνε ότι η κατασκευάστρια είχε πάρει πολύ στα σοβαρά το πνεύμα των καιρών και τις απαιτήσεις των χρηστών για πιο "ανθρώπινους" υπολογιστές!  

  Μη παρεξηγηθώ, μιλάω για τα θέματα "συμβίωσής" μας με τα PC μας, ανάμεσα στα οποία εξέχον ζήτημα είναι αυτό του θορύβου. Σε αυτό ακριβώς το θέμα, η τότε φιλοξενούμενη του εργαστηρίου μας, πραγματικά διέπρεψε!

  Όμως στο πίσω μέρος του μυαλού υπήρχε η "απορία" περί του πως θα τα πήγαινε η ΑΙΟ αυτή αν είχε πιο "ισχυρούς" ανεμιστήρες, διότι καλός είναι ο χαμηλός θόρυβος αλλά γιατί να μην μπορώ να έχω και τις επιδόσεις ! 

  Σε αυτή την επιδίωξη του -ας μου επιτραπεί να επικαλεστώ τη θυμοσοφία του λαού μας! :) -  "Να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο!" η Corsair, μας έχει μια πολύ καλή "απάντηση" που ακούει στον κωδικό  iCUE H115i RGB PRO XT 

   

  large.060_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Cooler_0988.jpg

   

  Πρόκειται για την νέα σειρά ΑΙΟ της κατασκευάστριας που χαρακτηρίζεται από το διακριτικό  " ΧΤ " στον κωδικό της η οποία, εκτός της ΑΙΟ που φιλοξενούμε σήμερα, έχει άλλα δύο μοντέλα, το iCUE H100i RGB PRO XT που είναι 2x120 και το iCUE H150i RGB PRO XT που είναι 3x120..

  Βασικά πρόκειται για μια ΑΙΟ με ανάλογη κατασκευή με αυτήν που έχουμε ήδη δει με δυο διαφορές, μια αισθητική, καθώς το block της φιλοξενεί πλέον 16 ανεξαρτήτως ελεγχόμενα RGB LEDs, και μια ουσιαστική, καθώς οι ανεμιστήρες που την συνοδεύουν έχουν μέγιστο ρυθμό περιστροφής τις 2000prm, δίνοντας στην ΑΙΟ  πολύ μεγαλύτερο φάσμα χρήσης, και στον επεξεργαστή μας, αναλόγως αυξημένες δυνατότητες αντιμετώπισης πολύ απαιτητικών εφαρμογών!

  Οι  δύο ανεμιστήρες που την συνοδεύουν είναι της σειράς ML των 140mm και ψύχουν ένα radiator 280mm. Η κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού  έχει ανατεθεί σε μια νέα αντλία μικρών διαστάσεων και χαμηλού θορύβου, που φέρει διαφανή στοιχεία (logo, περιμετρικά φιλέτα) που φωτίζονται από  RGB LEDs.

  Την όλη διαχείριση της ψύξης αλλά και του RGB φωτισμού, αναλαμβάνει το νέο -και ώριμο πλέον- πρόγραμμα διαχείρισης της κατασκευάστριας, το Corsair iCUE που κυριολεκτικά μας έκανε όλα τα χατίρια!

  Ώρα όμως είναι να βάλουμε μπροστά την σημερινή μας παρουσίαση . . . 

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

  Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Corsair iCUE H115i  RGB PRO XT.
  Όπως θα διαπιστώσετε παρατίθενται πολλά χαρακτηριστικά, εκ των οποίων αρκετά, δεν δίνονται από την κατασκευάστρια αλλά αποτελούν δικές μας προσθήκες. Να σημειώσουμε ότι τα χαρακτηριστικά που προσθέσαμε εμείς έχουν κίτρινους ορισμούς και μπλε τιμές.
  Επίσης με μπλε χαρακτήρες, δίπλα σε κάποιες "εργοστασιακές" τιμές, είναι σημειωμένες οι τιμές που μετρήσαμε εμείς κατά την διάρκεια των δοκιμών και επιπλέον, με πράσινους χαρακτήρες μπορείτε να βρείτε χαρακτηριστικά για τα οποία, κάνουμε μια πιθανή υπόθεση καθώς δεν βρήκαμε κάτι σχετικό.

   

  large.A49_Specification-A-radblock_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01wm.jpg

  Ο ΟΕΜ κατασκευαστής της ΑΙΟ σε αυτή την έκδοση είναι η γνωστή μας CoolIT Systems.

  Κρατάμε τις μικρότερες διαστάσεις του Block και σημειώνουμε την διαφορά που διαπιστώσαμε μεταξύ των διαστάσεων του radiator που αναγράφονται στη συσκευασία της ΑΙΟ και αυτών που μετρήσαμε εμείς!  Προφανώς ο "δαίμων του τυπογραφείου" έκανε το "θαύμα" του και όχι μόνον στα έντυπα, αλλά και στα ηλεκτρονικά δεδομένα, τα οποία όμως διορθώθηκαν πλέον!

  large.A50_Specification-B-Fan-general_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01wm.jpg

  Φυλλάδιο οδηγιών εγκατάστασης  ,   Corsair iCUE software

   

  Οι ανεμιστήρες ανήκουν στη νέα σειρά της κατασκευάστριας, η οποία διαθέτει έδρανα μαγνητικής αιώρησης, τα οποία παρουσιάζουν μηδαμινές τριβές και χαμηλό θόρυβο λειτουργίας.  Σημειώνουμε το πολύ μεγάλο μήκος των καλωδίων τους (~60cm) που θα επιτρέψει την πλήρη ελευθερία εγκατάστασης του radiator.

  Οι μικρότερες διαστάσεις του block επιτρέπουν την άνετη συμβατότητα με το INTEL Footprint, καθώς στην "χειρότερη" διάστασή του έχει και περιθώριο ~1,5 mm.

  Πριν προχωρήσουμε πιο πέρα να σημειώσουμε την έλλειψη θερμοαγώγιμης πάστας, πέραν αυτής που είναι ήδη τοποθετημένη στο cold plate, καθώς επίσης και τα πέντε χρόνια εγγύησης που δίνει η Corsair.

  Και κλείνουμε τα χαρακτηριστικά με τις θερμικές παραμέτρους της H115i PRO RGB

   

  large.A51_Specification_C-Thermal-Parameters_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01wm.jpg

   

  Εδώ τα πράγματα είναι πολύ ενδιαφέροντα καθώς έχοντας πρόχειρες τις παραμέτρους της ομόσταβλης Corsair Hydro Series H115i Pro RGB βλέπουμε ότι η επιλογή αυλών κυκλοφορίας του ψυκτικού με μεγαλύτερες διαστάσεις (2mm αντί 1,5) οδήγησε σε εγκατάσταση λιγότερων αυλών (13 αντί 15), πράγμα που από πρώτη ματιά δεν φαίνεται να είναι καλό!

  Αυτές όμως οι "προβληματικές" επιλογές αντισταθμίστηκαν επαρκώς από το κατά 2mm μεγαλύτερο πλάτος των αυλών του ψυκτικού (22,1mm έναντι 20,06mm).  Ανάλογες τροποποιήσεις έγιναν και στα πτερύγια του radiator όπου στην σημερινή φιλοξενούμενη έχουμε σημαντικά λιγότερα στοιχειώδη πτερύγια (3.024 έναντι 3.552), το οποίο αντισταθμίζεται από το μεγαλύτερο πάχος των πτερυγίων (0,2mm αντί 0,11mm).

  Έτσι παρά την κατά ~9% μικρότερη ελευθερία εισόδου βασιζόμενη στην σχετικά υψηλή στατική πίεση των ανεμιστήρων ψύχει ικανοποιητικότατα  τον κατά 6% μεγαλύτερο θερμικά ενεργό όγκο της και τελικώς όπως θα δούμε και στις μετρήσεις οι επιδόσεις όχι μόνο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις προκατόχους της, αλλά υπό συνθήκες είναι και ελαφρά καλύτερες!

  Συμπαθάτε με που επεκτάθηκα λίγο παραπάνω εδώ, αλλά είναι πραγματικά ενδιαφέρον να βλέπεις πως ο κάθε κατασκευαστής* προσεγγίζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και πως αυτές οι μικρές και "αντιμαχόμενες"  επιλογές δημιουργούν μια νέα και εξίσου αποδοτική ισορροπία !

  {*O ΟΕΜ κατασκευαστής της Corsair Hydro Series H115i Pro RGB, είναι η Asetek ενώ της σημερινής φιλοξενούμενης, είναι η CoolIT Systems.}

   

  H Corsair iCUE H115i RGB PRO XT  έχει πενταετή εγγύηση και MSRP από την Corsair 154,90 €, και  την στιγμή που γράφεται αυτή η παρουσίαση,  την βρίσκουμε στα Ελληνικά καταστήματα προς 160,83 € συν ~6,7 € λοιπά έξοδα, του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου.

   

  Συσκευασία και παρελκόμενα

  Η συσκευασία κρατάει τα "νέα" χρώματα της κατασκευάστριας, αλλά η πληροφορία είναι φειδωλή και η εικόνα λιτή!

   

  large.001_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Box_0876.jpg

   

  Σημειώνουμε τον πολυζωνικό RGB φωτισμό του καπακιού της αντλίας και την συμβατότητα με το πρόγραμμα διαχείρισης Corsair iCUE.

   

  large.002_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Box_0871.jpg  large.005_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Box_0879.jpg

   

  Με μια γρήγορη ματιά στις λιγότερο ενδιαφέρουσες πλευρές, πάμε να δούμε τις άλλες δυο που έχουν αυτά που χρειαζόμαστε εμείς!

   

  large.003_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Box_0915.jpg  large.006_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Box_0919.jpg

   

  Αριστερά βρίσκουμε την συμβατότητα της ΑΙΟ με τα CPU sockets καθώς και με ποίους επεξεργαστές είναι συμβατή και δεξιότερα τα περιεχόμενα της συσκευασίας.  Στη δεξιά φωτογραφία έχουμε μια πιο καλή εικόνα των χρησίμων λεπτομερειών όπως είναι τα χαρακτηριστικά λειτουργίας και οι βασικές ιδιότητες από τις οποίες σημειώνουμε τον χαμηλό θόρυβο και την δυνατότητα Zero RPM των ανεμιστήρων σε συνεργασία με το iCUE πρόγραμμα ελέγχου.

  Στην ίδια φωτογραφία υπάρχουν και οι διαστάσεις του radiator αλλά αυτές καλύτερα είναι να τις δείτε από τον πίνακα χαρακτηριστικών που βάλαμε εμείς ( 315 x 147 x 27,4 mm), καθώς εδώ, οι γραφίστες της εταιρίας έκαναν κάποιο άστοχο "copy-paste" από τις διαστάσεις της H115i PRO RGB!  :)

   

  large.008_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Box_0883.jpg

   

  Με μια τελευταία ματιά στην κούτα της ΑΙΟ μας, πάμε επιτέλους να την ανοίξουμε να δούμε τα περιεχόμενά της !

   

  large.009_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Box_0884.jpg

   

  Όπως το συνηθίζει η κατασκευάστρια όλα είναι τακτοποιημένα με ασφάλεια μέσα στην χαρτονένια θήκη τους και θα ταξιδέψουν ανέπαφα σε εμάς και το κάθε τι στο δικό του σακουλάκι!

  Βάζουμε αρχή λοιπόν από τα παρελκόμενα που είναι κοινά σε όλα τα sockets:

   

  large.010_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Mount_0886.jpg

   

  Ο λόγος για τα μέσα στήριξης των ανεμιστήρων, όπου βλέπουμε νέο τύπο μακριές βίδες οι οποίες όντας δεκαέξι τον αριθμό, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μια Push-Pull διάταξης. Υπάρχει φυσικά και το αντίστοιχο πλήθος ροδελών οι οποίες κατά τη γνώμη μας μάλλον θα είναι αχρείαστες για την στήριξη των ανεμιστήρων, εκτός και αν αυτοί  μπουν μεταξύ σασί και radiator.

  Οι κοντές βίδες είναι για την στήριξη του radiator κατευθείαν πάνω στο σασί του κουτιού μας όπου είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούμε τις ροδέλες που είδαμε, ιδιαίτερα αν το κουτί αντί για απλές οπές διαθέτει σχισμές που επιτρέπουν την "συρταρωτή" μεταβολή της θέσης των ανεμιστήρων.  Το "κοινόχρηστα" παρελκόμενα κλείνει το καλώδιο USB με το γωνιακό βύσμα που θα εξασφαλίσει τη σύνδεση της ΑΙΟ με ένα από τα διαθέσιμα USB headers της μητρικής μας.

   

  Για τα Socket της INTEL  έχουμε διαφορετικούς αποστάτες. Αριστερά είναι αυτοί που προορίζονται για "το" LGA 2011 / 2011-3 / 2066 socket και δεξιά είναι οι μεγαλύτερου μήκους αποστάτες για τα LGA 115x / 1366 sockets.  Οι χειρόβιδες φυσικά είναι κοινές για όλα τα socket .

   

  large.012_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountINTEL_0888.jpg  large.011_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountINTEL_0887.jpg

   

  Μια ιδιαίτερη αναφορά στο CPU Back-plate το οποίο διαθέτει μια αυτοκόλλητη επίστρωση, έτσι ώστε να κολλήσει στην πίσω πλευρά της μητρικής στο stock CPU backplate, και να μας βοηθήσει στην ευκολότερη εγκατάσταση της ΑΙΟ. 

  Για να εμφανιστεί η κολλητική επιφάνεια αφαιρούμε το λευκό προστατευτικό της.

  Μιας και είμαστε όμως εδώ ας δούμε από λίγο πιο κοντά μερικές λεπτομέρειες . . .

   

  large.017_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_INTEL_CPUBcPl_0897.jpg  large.019_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_INTEL_CPUBcPl_0899.jpg

   

  Το παξιμάδι πάνω στο οποίο βιδώνουν οι αποστάτες είναι μπρούτζινο και έχει τέτοια διαμόρφωση και διαστάσεις ώστε να αποτρέπεται η περιστροφή του. Επίσης η υποδοχή του στο back-plate είναι "οβάλ", επιτρέποντάς του μια μικρή μετακίνηση για να μπορεί να προσαρμοστεί η θέση του στις μικροδιαφορές των socket της INTEL.

  H χοντρή θερμοπλαστική ροδέλα συγκρατεί αρκετά σφιχτά το παξιμάδι στη θέση του και το όλο CPU Back-plate στην σωστή απόσταση από τη μητρική!

   

  Στο κλασικό AMD3 - 4 socket έχουμε τις γνωστές βιδοθηλιές και την στήριξη με τις χειρόβιδες πάνω στην προϋπάρχουσα βάση της μητρικής σας.

   

  large.013_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountAMD-AM3-4_0889.jpg  large.014_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountAMD-AM3-4_0890.jpg

   

   

  Αυτά τα retention brackets (X06-A) μπαίνουν "συρταρωτά" στη θέση των INTEL αντίστοιχων στηριγμάτων και ασφαλίζουν στη θέση τους -εφαρμόζοντας λίγο πίεση-  με ένα ευδιάκριτο και χαρακτηριστικό "κλικ".

   

  large.015_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountAMD-TR4_0891.jpg  large.016_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountAMD-TR4_0892.jpg

   

  Για το AMD TR-4 socket, πάμε σε πιο στιβαρή στήριξη με τέσσερις βίδες και φυσικά διαφορετικά retention brackets (X01-R) με αποστάτες που στηρίζονται στις αντίστοιχες θέσεις του CPU  socket.

  Να σημειώσω ότι -όπως είναι λογικό- όλες οι χειρόβιδες έχουν -καλού κακού- και υποδοχή για κατσαβίδι Philips (PH2), αλλά δεν είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιήσουμε και αν το κάνουμε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί!  :) 

   

  Η ψύκτρα από κοντά

  Περί καταγωγής: Το είπαμε και πιο πάνω, ότι νέα ΑΙΟ έχει διαφορετικό OEM κατασκευαστή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Corsair επιχειρεί ένα Scratch build, καθώς δεν έχει καμία ανάγκη να το κάνει γιατί έχει ήδη στη γκάμα της ένα προϊόν που έχει δείξει πολύ καλή διαγωγή τόσο σε επιδόσεις όσο και σε διαχείριση του θορύβου που παράγει. Πρόκειται για την Corsair Hydro Series H115i PRO RGB Platinum η οποία διαθέτοντας νέο block και ανεμιστήρες από τη σειρά ML 140 PRO RGB  με τις στροφές τους όμως ανεβασμένες στις 2000rpm, ήρθε και έκανε πραγματικά αίσθηση τόσο με τις θερμοακουστικές δυνατότητές της, όσο και με το άκρως εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνει το νέας σχεδίασης  RGB υποσύστημα του block με τα 16 ανεξαρτήτως διαχειριζόμενα (addressable) LEDs και οι ανεμιστήρες της που διαθέτουν από 4 επίσης addressable RGB LEDs.

   

  Βεβαίως αυτή η ΑΙΟ είχε υψηλότερους στόχους στο target group των χρηστών και φυσικά ανάλογη τιμή!

  Όμως αποτελούσε μια άριστη βάση για ένα προσεγμένο "downgrade", το οποίο αφαιρώντας τους ακριβούς τους RGB ανεμιστήρες με την αντικραδασμική στήριξή τους μπορεί να πετύχει την μείωση του κόστους και την μεταμόρφωση μιας ακριβής ΑΙΟ σε μια πολύ πιο προσιτή ΑΙΟ, η οποία δεν στερείται τίποτε από αυτά που έχουν λειτουργική σημασία,καθώς το RGB block είναι το ίδιο (πλην του αχρείαστου πλέον καλωδίου για τα RGB LEDs των ανεμιστήρων) και οι νέοι ανεμιστήρες ναι μεν δεν έχουν RGB δυνατότητες,  αλλά είναι και αυτοί της σειράς ML 140 και μάλιστα στις 2000rpm.

  Η όλη κίνηση πέρα από την λογική που την διακρίνει, δηλώνει σαφώς ότι η Corsair έχει πάντα κατά νου όλους τους χρήστες και  εν προκειμένω προσπαθεί να καλύψει το "main stream" τμήμα τους, προσφέροντάς τους ένα  λειτουργικό και κατά το δυνατόν ποιοτικότερο προϊόν!

   

  Με αυτά κατά νου, ας πάμε να δούμε τι αποκαλύπτουν οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες που όπως πλέον ξέρετε είναι η "αρρώστια" του γράφοντος!  :)   

   

  Το radiator: Από πρώτη ματιά φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές από την -σε αυτό το price range-  "προκάτοχό του .

   

  large.046_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_RAD_0956.jpg

   

  Ο αριθμός των σωλήνων είναι πλέον 13 και όχι 15 και τα πτερύγια είναι μεγαλύτερα και παχύτερα, το sleeving των ελαστικών σωλήνων παραμένει στη γνωστή υψηλή ποιότητα  και τα καλώδια παραμένουν πλακέ και μαύρα πράγμα που θα επιτρέψει την "εξαφάνισή" τους μέσα στο κουτί μας!

  Η αντλία είναι είναι ελαφρά  πιο μικρή και μια περιστροφή 180 μοιρών . . .

   

  large.045_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_RAD_0947.jpg

   

  . . . θα μας δείξει ότι ο ΟΕΜ κατασκευαστής της ΑΙΟ μας είναι η CoolIT Systems.  To cold-plate είναι "τετράγωνο" και φέρει και αυτό την επίστρωση της θερμοαγώγιμης πάστας που θα χρειαστούμε κατά την εγκατάστασή  της, αλλά δυστυχώς η Corsair δεν φρόντισε να υπάρχει και ένα σωληνάριο πάστα στην περίπτωση που χρειαστούμε δεύτερη εγκατάσταση!

  Επιφυλασσόμενοι  να επανέλθουμε στο radiator ας συνεχίσουμε με το εξάρτημα που αποτελεί και την βασική λειτουργική διαφορά αυτής της ΑΙΟ από την προκάτοχό της.

   

  Οι ανεμιστήρες:

  Είπαμε μόλις πιο πάνω ότι η βασική διαφορά βρίσκεται στους ανεμιστήρες οι οποίοι είναι της σειράς  ML που διαθέτει έδρανο μαγνητικής αιώρησης το οποίο παρουσιάζει απειροελάχιστες τριβές και γι' αυτό, οι ανεμιστήρες αυτοί έχουν εγγύηση πέντε χρόνια.

   

  large.023_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Fans_0908.jpg  large.024_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Fans_0910.jpg

   

  Έχουν επτά πτερύγια που καλύπτουν περίπου το 66% της διατομής εισόδου του ανεμιστήρα και είναι σχεδιασμένα για συνδυασμένη επίτευξη υψηλού σχετικά air flow αλλά και "στατικής" πίεσης.  Οι τέσσερις βραχίονες στήριξης παραμένουν κάθετοι στην περιφέρεια του πλαισίου του ανεμιστήρα και βασίζονται στην διαμόρφωσή τους για την υποβάθμιση του θορύβου που σημαίνει αυτή η επιλογή!

   

  Και η διαφορά στην οποία αναφέρθηκα -όπως ήδη θα καταλάβατε- δεν είναι ορατή καθώς έγκειται στην υψηλότερη ταχύτητα περιστροφής αυτών των ανεμιστήρων (2000rpm έναντι 1200rpm της Corsair Hydro H115i PRO RGB).  Οπότε ας συνεχίσουμε την έρευνά μας για χάρη των φίλων που δεν έχουν διαβάσει τη σχετική παρουσίαση μας. 

   

  large.025_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Fans_0911.jpg

   

  Το πλακέ μαύρο καλώδιο τροφοδοσίας τους έχει τέσσερις αγωγούς (έλεγχος ανεμιστήρα μέσω σήματος PWM) και το πραγματικά μεγάλο μήκος του (~60cm) θα σας επιτρέψει την καλύτερη δυνατή διευθέτηση του στο κουτί σας! Όσο για τα ενδεχόμενα "περισσεύματα" του καλωδίου, η πλακέ του διαμόρφωση σας επιτρέπει -με προσεκτικό δίπλωμά- την "εξαφάνισή" τους.

  Το πλαίσιο του ανεμιστήρα είναι πολύ στιβαρό, αλλά στερείται αντικραδασμικών μέσων στήριξης.

   

  large.027_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Fan_0914.jpg  large.033_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Fan_0929.jpg

   

  Ευτυχώς που ο ανεμιστήρας αυτός έχει μηδαμινούς κραδασμούς και έτσι δεν παρατηρήσαμε οποιοδήποτε συντονισμό ή θόρυβο κατά τη λειτουργία τους.   Στις δύο προηγούμενες φωτογραφίες  φαίνεται καθαρά το κανάλι εισόδου του αέρα στον ανεμιστήρα (αριστερή) το οποίο σχηματίζει γωνία περίπου 30 μοιρών με τον άξονα του ανεμιστήρα συμβάλλοντας -σε συνεργασία με το σχετικά υψηλό ποσοστό κάλυψης της διατομής εισόδου (~66%)- στην επίτευξη υψηλότερης στατικής πίεσης.  Στην ίδια κατεύθυνση, "δουλεύει" και η μικρή γωνία των άκρων των πτερυγίων σε σχέση με το επίπεδο του πλαισίου του ανεμιστήρα.

   

  Όσον αφορά στο θόρυβο λόγω του φαινομένου της σειρήνας,  καθώς το χείλος της άκρης των πτερυγίων κινείται μόλις ~1,5mm μέσα από το επίπεδο στήριξης του ανεμιστήρα, θα χρειαστεί κάποια προσοχή στο PULL setup!

  Αυτό φάνηκε και από τις μετρήσεις μας.  Στην θέση Pull ο ανεμιστήρας απέχει λόγω κατασκευής του radiator, μόνο 2,4mm από το επίπεδο των πτερυγίων του*, έτσι τα ταχέως κινούμενα ακροπτερύγια βρίσκονται σε απόσταση κάτι λιγότερο από 4mm. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το PULL setup να παρουσιάζει μικρότερο θόρυβο σε σχέση με το PUSH, μόνο στο υψηλό air flow, σε όλα τα άλλα εμφανίζεται ελαφρά πιο θορυβώδες.

  { * Για λόγους σύγκρισης: Στην Hydro H115i Pro RGB, τα πτερύγια του radiator βρίσκονται 4,5mm πιο μέσα από το επίπεδο στήριξης των ανεμιστήρων}

   

  large.034_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_FanDetail_0933.jpg  large.035_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_FanDetail_0936.jpg

   

  Στην θέση PUSH βέβαια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθώς τα πτερύγια (χείλος εκβολής) στρέφονται σε απόσταση ~9,6mm από την "πίσω" επιφάνεια στήριξης του ανεμιστήρα. Αυτό σε συνεργασία με τη διαμόρφωση των βραχιόνων στήριξης του κινητήρα, συμβάλουν στην μείωση του θορύβου που παράγει ο ανεμιστήρας.

   

  Το Block:

  Όπως και στα προηγούμενα μοντέλα και εδώ το block φροντίζει πέραν της αντλίας και για την τροφοδότηση των ανεμιστήρων, αλλά και για την επικοινωνία με το PC μας.

  Στην αριστερή φωτογραφία που ακολουθεί, έχουμε τα δύο βύσματα των ανεμιστήρων με σημαδεμένο -πλέον- αυτό που αντιστοιχεί με το Fan1 έτσι όπως παρουσιάζονται οι ανεμιστήρες στο πρόγραμμα διαχείρισης iCUE. Στο κέντρο έχουμε το βύσμα τροφοδοσίας (Power SATA) και δεξιά υπάρχει το βύσμα που βυσματώνεται στο CPU fan Header της μητρικής μας και ενημερώνει το σύστημα για τις στροφές της αντλίας. 

  Σημειώνουμε το πολύ καλό sleeving  των σωλήνων και τα μεταλλικά δαχτυλίδια σύσφιξής τους πάνω στα περιστρεφόμενα ρακόρ της αντλίας.

   

  large.050_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Block_0959.jpg  large.052_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_BlockUSB_0963.jpg

   

  Στην δεξιά φωτογραφία έχουμε την θύρα USΒ micro μέσω της οποίας συνδέεται η βαθμίδα διαχείρισης του block με την μητρική μας και το καλώδιο σύνδεσης του block με αυτήν. Το καλώδιο διαθέτει γωνιακό βύσμα συμβάλλοντας στον περιορισμό των διαστάσεων και στην άριστη συμβατότητα με το INTEL CPU Footprint.

   

  large.054_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_BlockUSB_0966.jpg

   

  Και η αντλία με το καλώδιο επάνω και μια σημαντική παρατήρηση:  Την πλαστική μεμβράνη προστασίας του καπακιού της αντλίας αφαιρέστε την μόνον όταν τελειώσετε την εγκατάσταση και κλείνετε το κουτί σας!

  Αν δεν σας πρόλαβα και η επιφάνεια του καπακιού που έχει το logo της κατασκευάστριας λερωθεί , σκονιστεί κλπ, καθαρίστε την με ένα πολύ μαλακό πανί ή ένα μαλακό πινέλο, διαφορετικά η γυαλάδα της θα μειωθεί και είναι πολύ πιθανόν -έστω και "αδιόρατα"- να χαραχτεί!

  Εμπρός από το βύσμα διακρίνεται μια στρόγγυλη τάπα που εξυπηρετεί την πλήρωση και τον εξαερισμό της ΑΙΟ.

   

  Το Cold-plate:

  Το cold-plate έρχεται με την απαραίτητη θερμοαγώγιμη πάστα ήδη επάνω του και καλό είναι να προσέχουμε να το έχουμε προσεκτικά καλυμμένο με το διαφανές προστατευτικό του, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε επιπλέον θερμοαγώγιμη πάστα!

   

  large.047_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_ColdPlate_0953.jpg

   

  Στην επάνω και κάτω πλευρά διακρίνουμε τις δυο και μία αντίστοιχα, ραβδόμορφες ατσάλινες σωληνωτές ασφάλειες που κρατάνε στη θέση τους τα δύο ρακόρ (επάνω) και την τάπα της αντλίας (κάτω).

   

  large.088_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Cold-Plate_0025.jpg

   

  Η επιφάνεια του Cold-plate μολονότι λεία στην αφή απέχει πολύ από τη mirror like λείανση. Αντίθετα ακολουθεί την γνωστή λύση των μικροσκοπικών χαραγών οι οποίες απορροφούν την όποια μικρή περίσσεια θερμοαγώγιμης πάστας, επιτρέποντας την αμεσότερη επαφή του Cold-plate με το CPU Heat Spreader.

  Έτσι εξασφαλίζεται πολύ καλή θερμική σύζευξη των δύο με ευεργετικά αποτελέσματα στην θερμοκρασία της CPU μας!

   

  H AIO μας:'

  Ώρα να συναρμολογήσουμε τους ανεμιστήρες επάνω και να δούμε την ΑΙΟ μας "ολόκληρη". . .

   

  large.061_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Cooler_0989.jpg

   

  Η πρώτη εικόνα της ¨μακαρονάδας" διορθώνεται αμέσως μόλις την βάλουμε στο κουτί καθώς το μήκος των καλωδίων είναι καλά μελετημένο και αφενός φτάνουν εκεί που πρέπει να πάνε και αφετέρου λόγω του χρώματος και της πλακέ κατασκευής τους, είναι εύκολο να τακτοποιηθούν και να γίνουν "αόρατα"! 

  Σε πρώτο πλάνο σε αρκετές από αυτές τις φωτογραφίες είναι το το πολύ καλό sleeving των ελαστικών σωλήνων που συνδέουν την αντλία με το radiator.

   

  large.063_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Cooler_0998.jpg  large.062_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Cooler_0997.jpg

   

  Τα δύο "καζανάκια" του radiator έχουν στις μικρές πλευρές μια εσοχή που προσωπικά μου αρέσει και αισθητικά, πέρα από το ότι κάνει τον ίδιο τον θάλαμο πιο στιβαρό!  Στην αριστερή φωτογραφία μπορούμε να δούμε ότι στο θάλαμο που συνδέονται οι σωλήνες του radiator υπάρχει το διαχωριστικό διάφραγμα που τον χωρίζει σε δύο τμήματα, ορίζοντας την είσοδο (δεξιά) και την έξοδο του ψυκτικού υγρού (αριστερά).

   

  large.059_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Cooler_0986.jpg

   

  large.055_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Cooler_0981.jpg  large.057_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Cooler_0984.jpg

   

  Αν θυμηθούμε να βάλουμε τα καλώδια των ανεμιστήρων στο κέντρο τους όπως είναι εδώ στις πιο πάνω φωτογραφίες, θα μας διευκολύνει αρκετά καθώς αυτά θα έχουν το ίδιο περίπου "ενεργό"  μήκος.

   

  Το iCUE και ο RGB χρωματισμός.

  Το πρόγραμμα διαχείρισης της Corsair το έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν διεξοδικά και τώρα ευρισκόμενο στην 3.27.68 έκδοσή του αποτελεί ένα πολύ ισχυρό και βολικό εργαλείο που επιτρέπει την λεπτομερή διαχείριση της ΑΙΟ μας τόσο όσον αφορά στην ψύξη του συστήματός μας, όσο και του φωτισμού του, καθώς το νέο block διαθέτει 12 + 4 addressable RGB LEDs, των οποίων η λειτουργία μπορεί να οριστεί ανεξάρτητα και να ακολουθεί διαφορετικές παραμέτρους λειτουργίας.

   

  large.785512864_A60_Corsair-iCUEH115i-RGB-PRO-XT.jpg

   

  Μια καλή ιδέα πάνω σε αυτό είναι να αναθέσουμε στα τέσσερα κεντρικά LEDs άλλη λειτουργία από αυτήν των περιφερειακών.

  Για παράδειγμα αν αναθέσουμε στα κεντρικά LEDs να "δείχνουν" την θερμοκρασία του συστήματος . . .

   

  large.1106545399_A61_Corsair-iCUEH115i-RGB-PRO-XT.jpglarge.1462456082_A62_Corsair-iCUEH115i-RGB-PRO-XT.jpglarge.780409430_A63_Corsair-iCUEH115i-RGB-PRO-XT.jpg

   

  . . . καθώς οι θερμοκρασίες κινούνται ανοδικά, θα έχουμε την διαδοχή των τριών καταστάσεων που φαίνονται στις προηγούμενες φωτογραφίες!

  Τεχνικά όμως, πολύ σημαντικό είναι να δούμε εδώ το πόσο βαθμιαία και ομαλή είναι η μετάβαση από το ένα χρώμα στο άλλο καθώς το πρόγραμμα ελέγχου πράγματι εξασκεί εξαιρετικό έλεγχο στην οδήγηση των LEDs (εδώ η περίμετρος λειτουργεί σε Spiral Rainbow).

   

  large.863361116_A66_Corsair-iCUEH115i-RGB-PRO-XT.jpglarge.628251034_A64_Corsair-iCUEH115i-RGB-PRO-XT.jpglarge.1410399659_A65_Corsair-iCUEH115i-RGB-PRO-XT.jpg

   

  Μια παραλλαγή στο ίδιο θέμα για να φανεί και η δεύτερη περιμετρική ζώνη φωτισμού!

  Το έχω πει και παλιότερα και θα το πω και πάλι, η αίσθηση που προκαλεί η αλληλουχία των χρωμάτων είναι "μαγευτική" και το iCUE σου δίνει απεριόριστες δυνατότητες να "παίξεις" και να στήσεις ένα τελείως προσωπικό εφέ! 

   

  Γενικά για την σειρά XT της Corsair η κατασκευάστρια έχει αναρτήσει ένα video:

   

   

  Εγκατάσταση και συμβατότητα:

  Στο ζήτημα της συμβατότητας με το πέριξ του socket hardware, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα καθώς το block μαζί με τα ρακόρ και το βύσμα του USB, έχει μικρότερο "πάτημα" από το 95x95mm CPU footprint που ορίζει η INTEL.

  Η εγκατάσταση του block πάνω στον επεξεργαστή μας είναι απλή και μπορείτε να την δείτε στο video που ακολουθεί:

   

   

  Η πιο "μεγάλη" δυσκολία που θα έχετε όσοι έχετε επεξεργαστές INTEL είναι να φέρετε τα κινητά "παξιμάδια" του CPU back-plate στη σωστή θέση.

  Είναι καλή ιδέα να το κάνετε αυτό πριν αφαιρέσετε το προστατευτικό της αυτοκόλλητης περιοχής του back-plate! 

   

   

  Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά !

  Στο κεφάλαιο αυτό πάντα κάτι έχουμε να πούμε, αλλά αυτή φορά είναι πολύ ενδιαφέρον!  :) 

  Το radiator:

   Αυτό που κοιτάμε συνήθως είναι η διαμόρφωση των πτερυγίων και η διάκριση της εισόδου από την έξοδο του radiator, εν προκειμένω όμως υπάρχουν αρκετά περισσότερα! 

  Η είσοδος του θερμού ψυκτικού είναι η επάνω σωλήνα στην επόμενη φωτογραφία (πορτοκαλί) και αντιστοιχεί με το επάνω ρακόρ της αντλίας αν την βλέπουμε έτσι ώστε να διαβάζεται το logo της εταιρίας.

   

  large.046a_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_RADFlow_0956.jpg  large.074_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_RADconnect_0999.jpg

   

  Στην δεξιά (άνω) φωτογραφία έχουμε μια καλή όψη στον θάλαμο εισόδου του radiator όπου η είσοδος του θερμού ψυκτικού είναι δεξιά και η επιστροφή του δροσερότερου ψυκτικού προς το block γίνεται από την αριστερή έξοδο.  Στην πρόσοψη του θαλάμου διακρίνουμε την ετικέτα του προϊόντος και δεξιά της, το διαχωριστικό διάφραγμα μεταξύ των υποθαλάμων εισόδου και εξόδου του radiator. Ο προσεκτικός παρατηρητης όμως θα δει ότι το διαχωριστικό  αυτό ορίζει δυο άνισους υποθαλάμους! 

  Ο λόγος βέβαια είναι ότι οι μεταλλικοί αυλοί μέσα στους οποίους κυκλοφορεί το ψυκτικό υγρό από τον ένα θάλαμο στον άλλο έχουν περιττό πλήθος (13) και έτσι έχουν μπει επτά αυλοί στην μεταφορά το ζεστού υγρού στον ενδιάμεσο θάλαμο (στην αντίθετη πλευρά του radiator) και έξι αυλοί επιστρέφουν το υγρό από εκεί, στον υποθάλαμο της εξόδου.

  Σαν επιλογή είναι πολύ καλή καθώς δίνει περισσότερο όγκο και επιφάνεια ακτινοβολίας στο θερμότερο υγρό και έτσι κερδίζει έστω και λίγο.

   

  large.075_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_RADconnect_0001.jpg  large.072_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Fins_0992.jpg

   

  Ένα κοντινό στο ρακόρ των σωλήνων του radiator δείχνει  το εξάγωνο μεταλλικό "κολιέ" που εξασφαλίζει τόσο την στεγανότητα της σύνδεσης, όσο  και την δική μας πνευματική ηρεμία! 

  Δεξιά άνω έχουμε από κοντά την λεπτομέρεια κατασκευής των πτερυγίων του radiator τα οποία θυμίζω είναι 2mm πιο μεγάλα σε διαστάσεις (η κάθετη στο επίπεδο της φωτογραφίας διάσταση). Διακρίνουμε το μεγάλο πλήθος των micro-fins (Louvers) που διαθέτει το κάθε πτερύγιο, που εξασφαλίζει σε συνεργασία με το μεγαλύτερο πάχος των πτερυγίων (0,2mm) την υψηλότερη θερμοαπαγωγική τους ικανότητα!

   

  Η εγκατάσταση των ανεμιστήρων:

  Και εκεί που όλα πήγαιναν "ρολόι" ήρθε η ώρα να βάλω τους ανεμιστήρες επάνω στο radiator!

  Οι βίδες που συνοδεύουν την ΑΙΟ είναι νέου τύπου,όσον αφορά στο κεφάλι τους τουλάχιστον.

   

  large.064_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountScrew_0970.jpg  large.065_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountScrew_0971.jpg

   

  Το οποίο είναι τελείως επίπεδο.  Το αν αυτό σημαίνει άλλον προμηθευτή δεν το ξέρω, αυτό που ξέρω είναι ότι όταν προσπάθησα να βιδώσω τις βίδες (με το σωστό κατσαβίδι) αυτές δεν προχώραγαν (γύριζαν "τρελά")  πέρα από το σημείο που φαίνεται στην δεξιά φωτογραφία καθώς, πρακτικά  δεν "έπιαναν" στο "πάσο" που υπήρχε στην οπή στήριξης του radiator.

  Μια επισταμένη έρευνα έδειξε ότι η οπή είχε μια απειροελάχιστη διαφορά από την διάμετρο της βίδας και έτσι με οδηγό τον ανεμιστήρα για να μένει η βίδα κάθετη και αρκετή πίεση στο κατσαβίδι, η βίδα -έστω και σφιχτά- βίδωσε, ανοίγοντας εκείνη το πάσο της!

   

  large.066_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountScrew_0972.jpg  large.067_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountScrew_0973.jpg

   

  Αμέσως μετά την έβγαλα και το "ζόρι" που πέρασε κατά το βίδωμα φαίνεται από το ότι στο τμήμα που μπήκε μέσα στο σπείρωμα, η πολύ καλή βαφή της έφυγε!

  Στη συνέχεια βέβαια υποψιασμένος έβαλα ένα κόμπο βαζελίνης σε κάθε βίδα και τα πράγματα πήγαν και πάλι με κάποιο ζόρι, αλλά χωρίς να σε κάνουν να ανησυχείς, κάτι σαν forming κολαούζο ένα πράμα!  :)   

  Φυσικά αφού χρησιμοποιήθηκαν όλες οι θέσεις των ανεμιστήρων, σε όλα τα υπόλοιπα βάλε-βγάλε δεν υπήρξε πρόβλημα στο βίδωμα !

   

  Προσοχή: Οι βίδες λόγω του πλακέ κεφαλιού τους έχουν πολύ πιο ρηχή υποδοχή για το κατσαβίδι! 

  Στις επόμενες φωτογραφίες τις δείχνω σε σύγκριση με μια από τις "κλασικές" βίδες των ΑΙΟ της Corsair:

   

  large.101_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountScrew_215324.jpg  large.100_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountScrew_215131.jpg

   

  Είναι φανερή η διαφορά στο "ψωμί" που έχει το κεφάλι της βίδας για να σχηματιστεί μέσα του η υποδοχή για το κατσαβίδι. Πράγματι από άλλη γωνία (άνω δεξιά) φαίνεται ότι στην νέα βίδα με το πλακέ κεφάλι η υποδοχή είναι αρκετά πιο ρηχή.

   

  large.102_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountScrew_215434com.jpg  large.103_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountScrew_215534com.jpg

   

  Μαρκάροντας με τον μαρκαδόρο φαίνεται ότι στην πλακέ μύτη το κατσαβίδι έχει μικρότερο "πιάσιμο" και μετρώντας με το παχύμετρο η διαφορά προκύπτει στο 0,6mm που αντιστοιχεί στο 32% του τυπικά διαθέσιμου βάθους σύζευξης βίδας κατσαβιδιού, τουλάχιστον για τις βίδες με κεφάλι "ψωμάκι" !

   

  Συνεπώς  και οπωσδήποτε -ιδιαίτερα αν πρέπει να βάλετε δύναμη- θέλουν το σωστό κατσαβίδι (Philips No2 / PH2) και μάλιστα πρέπει να δοκιμάσετε να κάνει σωστά και χωρίς κανένα "παίζω" στην βίδα, η οποία προφανώς παρεκκλίνει από το ακριβές πρότυπο του PH2.  Εμένα την καλύτερη εφαρμογή την είχαν οι μύτες από το Lidl που έχουν έντονες ακμές ! 

  Φυσικά μπορεί να ήταν το δικό μου κομμάτι μόνο*, αλλά έστω και έτσι φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε και τόσο καλά στις διαδικασίες ελέγχου της κατασκευάστριας. Όπως και να έχει η λύση ήταν απλή και . . . πάμε παρακάτω!  

  {* όπου βρίσκεις ένα, οι πιθανότητες λένε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα, και μια έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί να είναι χρήσιμη!}

   

  Ροδέλες ή όχι;

  Ιδού η απορία!  :)

  Λόγω της πολύ μικρής απόστασης που έχει το έλασμα στήριξης του ανεμιστήρα από το επίπεδο των πτερυγίων του radiator, η βίδα στήριξης του ανεμιστήρα θα μπει μέσα στα πτερύγια, και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό καθώς δεν υπάρχουν αυλοί ροής του ψυκτικού εκεί.

  Οπότε πάμε να δούμε την βίδα με ροδέλα και χωρίς αυτήν. 

   

  large.069_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountScrew_0977.jpg  large.070_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountScrew_0978.jpg

   

  Την "αμαρτία" μου θα την πω -για όσους μπαίνουν στο πειρασμό . . .- χωρίς ροδέλα, έτσι όπως κάθεται μέσα στην εσοχή που υπάρχει για το λόγο αυτό, μου αρέσει καλύτερα και είναι και πιο εύκολο το βίδωμα της, άλλωστε οι ροδέλες είπαμε είναι για την στερέωση πάνω στο κουτί! 

   

  Οι διαστάσεις του radiator, οι διαρροές αέρα και ο θόρυβος:

  Οι διαστάσεις που αναγράφονται στο κουτί της ΑΙΟ είναι :        315 x 143 x 29 mm

  Οι πραγματικές διαστάσεις όμως που μετρήσαμε εμείς είναι:  322 x 137,4 x 27,4 mm

  Η απόσταση μεταξύ των οπών στήριξης των δύο ανεμιστήρων (κεντρικές οπές) είναι 20mm.

  Με δεδομένα όλα αυτά και σε συνδυασμό με το πολύ λεπτό πλαίσιο των ανεμιστήρων στην πλευρά της εξόδου του  έχουμε την παρακάτω κατάσταση:

   

  large.078_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_RADAirLeak_0004.jpg  large.077_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_RADconnect_0002.jpg

   

  Α.  Στα άκρα του radiator οι ανεμιστήρες δεν πατάνε μέχρι την άκρη για να κλείσουν το κενό των ~ 2mm που υπάρχει εκεί.

  Β.  Το ίδιο ισχύει και στο κέντρο του radiator (κάτω αριστερά), όπου το κενό μεταξύ των δυο ανεμιστήρων είναι αισθητά μεγαλύτερο φτάνοντας τα 4,8mm!

  Από αυτά τα κενά μπορεί και διαφεύγει ο αέρας που προωθούν οι ανεμιστήρες προς το radiator και έτσι λιγότερος αέρας περνά τελικά μέσα από αυτό με ευνόητα αποτελέσματα!

   

    large.076_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_RADAirLeak_0003.jpg  large.078b_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_RADAirLeak_171415.jpg

   

  Γ.  Και αν αυτά φαίνονται συνηθισμένα, αυτό που δείχνει η δεξιά (άνω) φωτογραφία δεν είναι καθόλου συνηθισμένο, ιδιαίτερα σε ανεμιστήρα με "τετράγωνο" πλαίσιο.  Το radiator είναι 2,6mm στενότερο από τα 140mm του ανεμιστήρα και αυτό συνδυαζόμενο με την καμπυλότητα της ακμής του radiator, αλλά και με το ότι το πλαίσιο του ανεμιστήρα στην πλευρά της εξόδου του έχει σφηνοειδή μορφή καταλήγοντας σε ένα πάχος μόλις 1,2mm, δημιουργούν ένα κενό μεταξύ πλαισίου του ανεμιστήρα και της ακμής του radiator τουλάχιστον 1mm σε ύψος και πλάτος περίπου 45mm.

  Από αυτό το κενό, όσο μικρό και αν φαίνεται διαφεύγει αρκετός αέρας καθώς, το κενό αυτό όχι μόνο βρίσκεται ακριβώς στην έξοδο του ανεμιστήρα αλλά είναι και στην "περίμετρο" της φτερωτής του όπου  αναπτύσσεται η υψηλότερη "στατική" πίεση!  Επιπλέον και πέρα από το θερμικό πρόβλημα, αυτή η διαφυγή προκαλεί και μια μικρή αύξηση του θορύβου που παράγει ο ανεμιστήρας στις υψηλές στροφές.

   

  Δ.  Ένα δεύτερο ζήτημα που σχετίζεται και με τις διαστάσεις του radiator είναι ότι το επίπεδο στήριξης του ανεμιστήρα απέχει από το επίπεδο των πτερυγίων του radiator μόνο 2,4mm και όχι 4,5 - 5mm που είναι συνήθως.

   

  large.068_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_MountScrew_0975.jpg  large.034_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_FanDetail_0933.jpg

   

  Αυτό βεβαίως μειώνει κάπως το πρόβλημα της διαρροής του αέρα - περιπτώσεις Α και Β- αλλά δημιουργείται ένα νέο πρόβλημα στην περίπτωση που στήσουμε τους ανεμιστήρες σε θέση PULL, γιατί φέρνει  την φτερωτή τους 2 - 2,5mm πλησιέστερα στα πτερύγια του radiator. Συνυπολογίζοντας ότι  οι ανεμιστήρες που συνοδεύουν την ΑΙΟ έχουν τα ακροπτερύγιά τους να στρέφονται μόλις 1,4mm "μέσα από το πρόσωπο" του ανεμιστήρα, είναι επόμενο αυτή η μικρή συνολική απόσταση (~4mm) να σημαίνει λίγο περισσότερο θόρυβο λόγω του φαινομένου της σειρήνας!

   

   Μπορεί να φαίνεται ότι "γκρινιάζω" για πολύ μικρές λεπτομέρειες, αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, γιατί αφενός, αυτές οι μικρές λεπτομέρειες -μέσα στην όλη προσπάθεια βελτιστοποίησης- είναι σημαντικές  και αφετέρου, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος που να επιβάλει μια τέτοια κατασκευή!  Μια κατασκευή που όχι μόνο στερεί -έστω και λίγο- χρήσιμο αέρα από την ψύξη του radiator, αλλά και παράγει -έστω και λίγο- περισσότερο θόρυβο!

   

  To Block:

  Το ανέφερα και πιο πριν ότι ο ΟΕΜ κατασκευαστής που συνεργάζεται η Corsair για την ΑΙΟ αυτήν και όχι μόνον είναι η CoolIT Systems.

  Από την σελίδα της Corsair που αναφέρεται στην Corsair Hydro Series H115i RGB Platinum δανείζομαι ένα διόραμα της εσωτερικής κατασκευής της, καθώς το block και των δύο είναι το ίδιο, με μόνη -από όσο μπόρεσα να διαπιστώσω- διαφορά στο χρώμα του πλαισίου του καλύμματος, που στην περίπτωσή μας δεν είναι ασημί αλλά μαύρο.

   

  large.Corsair-Hydro-Series-H115i-RGB-Platinum_CoolIT-Pump-details_01_.jpg

   

  Από το ίδιο διόραμα είναι και η επόμενη λεπτομέρεια της πλακέτας που φιλοξενεί τόσο τον   driver των 16 LEDs του block, αλλά και των LEDs των ανεμιστήρων (η Platinum εξοπλίζεται με μια παραλλαγή των ML140, την ML140 PRO RGB LED 140MM PWM Premium που στρέφονται με 2000rpm) όσο και τον Driver του τετραπολικού κινητήρα της αντλίας.

   

  large.Corsair-Hydro-Series-H115i-RGB-Platinum_CoolIT-Pump-LEDs-Board_details_01_.jpg

   

  Τα RGB LEDs διατάσσονται τέσσερα στο κέντρο σε μορφή ρόμβου και από τρία σε κάθε μια από τις τέσσερις πλευρές της πλακέτας. Τα τέσσερα κεντρικά LEDs είναι οπτικά "απομονωμένα" από τα περιμετρικά LEDs με ένα αφρώδες διάφραγμα που περιορίζει την διάχυση του φωτός από το κέντρο στη περιφέρεια και το αντίστροφο, επιτρέποντας ακόμα μεγαλύτερη ανεξαρτησία στα φωτιστικά εφέ που μπορούμε να φτιάξουμε!

  Μέσω του iCUE προγράμματος μπορούν να ελεγχθούν το κάθε ένα τελείως ανεξάρτητα από το άλλο, σχετικά μπορείτε να δείτε και σε προηγούμενη παρουσίαση μας.

  Ο φωτισμός που αποδίδουν και τα "υπνωτικά" effect που παράγουν είναι κάτι πέραν περιγραφής. . . πρέπει να το δεις για να το καταλάβεις!

   

  To Cold-plate:

  Νέα αντλία και φυσικά νέο cold-plate . . .

   

  large.Corsair-Hydro-Series-H115i-RGB-Platinum_CoolIT-Pump-Split-Flow-Coldplate_details_01b_.jpg

   

  . . . Split-Flow η τεχνική ροής του ψυκτικού υγρού το οποίο εισέρχεται με πίεση στην "εσοχή" που διατρέχει εγκάρσια τα skived micro fins και από εκεί μοιράζεται ισομερώς δεξιά και αριστερά. Με τον τρόπο αυτό, αφενός παρέχει ψυκτικό χαμηλότερης θερμοκρασίας σε ολόκληρο το Cold plate και αφετέρου, μειώνει την αντίσταση ροής διευκολύνοντας την αντλία στο έργο της. Στη συνέχεια το θερμό πλέον ψυκτικό ρέει περιμετρικά και συλλέγεται για να οδηγηθεί στο radiator. 

  H φωτογραφία  εδώ είναι από ένα block της CoolIT (RP2) που προορίζεται για INTEL XEON επεξεργαστές. Δυστυχώς φωτογραφία καλύτερη για το cold plate της σημερινής φιλοξενούμενης που διαθέτει την ίδια τεχνολογία κατασκευής δεν βρήκα "ηθικώς χρησιμοποιήσιμη" (!) 

   

  Η επιπεδότητα της επιφάνειας του cold-plate:

  Η ρίγα ελέγχου HOREX DIN 874/00 ισορρόπησε με τα αντίβαρά της πάνω στο cold plate . . .

   

  large.1554792548_094_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Flatness_ColdPlate_0066.jpg  large.1710411632_093_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Flatness_ColdPlate_0062.jpg

   

  . . . και προς τις δύο κατευθύνσεις το cold plate παρουσιάζει μια μικρή κυρτότητα, και τα φίλερ θα δώσουν την απάντηση πόση είναι αυτή:

   

  large.1518644862_092_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Flatness_ColdPlate_0045.jpg  large.399612495_091_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Flatness_ColdPlate__0051.jpg

   

  Παράλληλα με τις χαράξεις (και με τα micro fins που υπάρχουν στο εσωτερικό) έχουμε +80μm  και κάθετα προς αυτές το φίλερ δείχνει 50μm.

  Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι η ελαστικότητα του cold plate λόγω των micro fins δεν είναι η ίδια και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά αυτό είναι "παροδικό" καθώς, μόλις το block σφιχτεί πάνω στον επεξεργαστή, η επιφάνειά του προσαρμόζεται προς αυτόν.

  Αψευδής μάρτυρας οι φωτογραφίες τις επόμενης παραγράφου!

   

  Η διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας και η υφή της επιφάνειας του cold-plate:

  Η διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας που είναι προεγκαταστημένη στο cold-plate.

   

  large.086_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Stock-TIM__Cold-Plate_0019.jpg  large.085_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Stock-TIM_Loader_0012.jpg

   

  Πέραν της μικρής λεπτομέρειας του ότι η θερμοαγώγιμη πάστα δεν "άπλωσε" μέχρι το άκρο της άνω δεξιάς γωνίας -πράγμα που δεν έχει σημασία-  η υπόλοιπη επιφάνεια μαρτυρά πολύ καλή διασπορά του Τ.Ι.Μ. και αν πάμε και στην διασπορά της Arctic MX-4 που είναι η reference θερμοαγώγιμη που χρησιμοποιούμε οι εντυπώσεις δεν αλλάζουν.

   

  Η διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας αναφοράς (Arctic ΜΧ-4).

   

  large.089_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Ref-TIM_Cold-Plate_0029.jpg  large.090_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Ref-TIM_Loader_0035.jpg

   

  Παρά το γλίστρημα που μας έκανε το block, είναι φανερό ότι σε όλη τη κεντρική περιοχή έχουμε πολύ καλή επαφή και μόνο πάνω και κάτω υπάρχουν ίχνη ότι εκεί το πάτημα δεν ήταν τόσο καλό όσο στο κέντρο.  Θυμίζω ότι σε αυτή τη κατεύθυνση το cold plate  εμφανίζει ελαφρά μικρότερη ελαστικότητα, και ελαφρά μεγαλύτερη κυρτότητα  και ο λόγος είναι η ύπαρξη -και κατασκευή- των εσωτερικών μικρο-πτερυγίων (επόμενη εικόνα αριστερά) που αναλαμβάνουν την μεταφορά της θερμότητας, από το cold plate στο ψυκτικό υγρό.

   

   

  large.087b_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Cold-Plate_0022com.jpg  large.088_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Cold-Plate_0025.jpg

   

  Και με ένα κοντινό στην εσκεμμένα "άγρια" επιφάνεια του cold plate, οι χαράξεις της οποίας φροντίζουν για την απορρόφηση της περίσσειας της θερμοαγώγιμης πάστας και το καλύτερο "πάτημα" των δύο επιφανειών, πάμε να δούμε και άλλες λεπτομέρειες!

   

  Το CPU back plate

  Το ελεύθερο τμήμα του μπρούτζινου σωληνωτού παξιμαδιού που περνάει μέσα στις αντίστοιχες οπές της μητρικής, για να είναι συμβατό και με τις μητρικές που έχουν πλακέτα μεγάλου πάχους,  έχει μήκος ~2,46 -2,50mm  πράγμα που σημαίνει ότι σε σχετικά λεπτές μητρικές το σωληνωτό παξιμάδι θα περισσεύει  ελάχιστα πάνω από την επάνω επιφάνεια της μητρικής και ο αποστάτης που θα βιδωθεί σε αυτό δεν θα πατήσει σφιχτά πάνω στην μητρική και θα υπάρχει ένα μικρό "παίζω" / τζόγος.  Αυτό όμως δεν έχει σημασία, καθώς μόλις στερεώσουμε την ψύκτρα πάνω στους αποστάτες, όλα θα σταθεροποιηθούν!

   

  large.020_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_INTEL_CPUBcPl_0901.jpg

   

  Βεβαίως, αν η επίτευξη του καλύτερου δυνατού είναι στους στόχους σας και το fine tuning στις δυνατότητές σας, η ενδεχόμενη ύπαρξη αυτού του μικρού τζόγου μπορεί να εξαλειφθεί και να έχετε και κατά τι καλύτερο πάτημα της ψύκτρας πάνω στον επεξεργαστή σας:

  Πριν τοποθετήσετε το CPU back plate πάνω στη μητρική, βάλετε πάνω στην χοντρή μαύρη ροδέλα και μια λεπτή πλαστική ροδέλα με πάχος όσο περίπου ο τζόγος.

  Με αυτό το τρόπο το σωληνωτό παξιμάδι θα έρθει "πρόσωπο" με την επάνω επιφάνεια της μητρικής και ο τζόγος θα εξαφανιστεί.

  Τα retention brackets του mounting hardware  -"ακολουθώντας" του αποστάτες- θα "κάτσουν" λίγο πλησιέστερα στην μητρική εξασφαλίζοντας λίγο μεγαλύτερη πίεση του cold plate της ψύκτρας πάνω στο heat spreader του επεξεργαστή και φυσικά λίγο καλύτερη θερμική σύζευξη μεταξύ τους!

   

  Οι ανεμιστήρες:

  Τα αντικραδασμικά τακουνάκια λάμπουν δια της απουσίας τους  καθώς η Corsair χρησιμοποιεί τους SKU CO-9050044-WW ανεμιστήρες και όχι τους SKU CO-9050045-WW που διαθέτουν αντικραδασμικές βάσεις και μάλιστα πολύ καλές!

  Ευτυχώς που οι ανεμιστήρες δεν παράγουν ιδιαίτερους κραδασμούς, αλλά σε αυτό το εύρος τιμής (~160€) θα θέλαμε να δούμε έναν ανεμιστήρα που εξαντλεί τα περιθώρια βελτίωσης!

   

  large.036_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_FanDetail_0937.jpg  large.037_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_FanDetail_0938.jpg

   

  Το μπράτσα στήριξης του κινητήρα είναι κάθετα στην περιφέρεια του motor hub και τελείως ίσια, πράγμα που δεν συνάδει με τον περιορισμό του θορύβου. Παρόλα αυτά η Corsair δίνει μια άλλη λύση που από ότι φαίνεται δουλεύει!

  Τα μπράτσα  λειτουργούν σαν μια στοιχειώδης πτέρυγα η οποία "πετάει" μέσα στο ρεύμα του αέρα που δημιουργεί η φτερωτή. Αυτή η "πτέρυγα" έχει ένα ιδιαίτερα ευμεγέθες και καμπυλωμένο "χείλος προσβολής" το οποίο σε συνεργασία με την εσοχή η οποία την διατρέχει σε όλο της το μήκος στην πλευρά υψηλής πίεσης, μειώνει αισθητά τον παραγόμενο θόρυβο καθώς "απορροφά" τους δημιουργούμενους μικροστρόβιλους δίνοντάς τους χώρο να εκτονωθούν χωρίς να αλλοιώσουν την γενικότερη ροή του αέρα γύρω από το στήριγμα.

   

  large.038_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_FanDetail_0939.jpg  large.042_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_FanDetail_0930.jpg

   

  Στην υπόθεση που έκανα πιο πάνω συνηγορεί και η κεκλιμένη διαμόρφωση που έχει το στήριγμα στην επάνω του πλευρά, η οποία διευκολύνει την κατά το δυνατόν αδιατάρακτη ροή του αέρα.

  Αυτή η φροντίδα όμως για την ομαλότερη ροή του αέρα, σταματά στον βραχίονα που φέρει τα καλώδια του ανεμιστήρα, καθώς αυτός για τα συμπεριλάβει είναι φαρδύτερος (πράγμα καλό) αλλά -σαν "θυσία" στην περίεργη γεωμετρία που θέλει τα μπράτσα κάθετα στο πλαίσιο και μάλιστα στις γωνίες αυτού-  αναγκαστικά τα καλώδια μπαίνουν μέσα στο ρεύμα του αέρα και μάλιστα σε περιοχή που επικρατεί υψηλή πίεση και ταχύτητα με ότι επιβαρυντικό αυτό σημαίνει τόσο για το air flow, όσο και για τον θόρυβο του ανεμιστήρα!

   

  large.043_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_FanDetail_0943.jpg  large.041_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_FanDetail_0942.jpg

   

  Η "αλληλοκάλυψη" των πτερυγίων είναι πολύ χαλαρή καθώς αυτά απέχουν ~3mm, πράγμα που συμβάλει στο υψηλότερο air flow. Από την άλλη πλευρά, η μικρή κλίση που έχουν τα πτερύγια στη βάση τους (και το πόσο "πίσω" είναι από το μέτωπο του motor hub) μαρτυρούν σχεδίαση που έχει στόχο την επίτευξη υψηλής πίεσης.  Σε συνδυασμό αυτά τα δύο -όπως είδαμε και για την υπόλοιπη φτερωτή- μας δίνουν έναν ανεμιστήρα με ένα καλό air flow και μια επαρκή στατική πίεση για εφαρμογές ψύξης που περιλαμβάνουν radiator.

  Στο ζήτημα του θορύβου έχουν γίνει μεγάλα βήματα βελτίωσης, αλλά τα περιθώρια για παραπέρα εξέλιξη, υπάρχουν και εναπόκειται στην κατασκευάστρια να τα ακολουθήσει στο βαθμό που θέλει να κάνει πραγματικά  μεγάλη την διαφορά !

   

  Η ηλεκτρική συμπεριφορά των ανεμιστήρων

  Στο γράφημα που ακολουθεί έχουμε τις παραμέτρους λειτουργίας και των δύο ανεμιστήρων καθώς δουλεύουν πάνω στο radiator της AIO.

   

  large.A57_Fans-Operation-ON-RAD_Current-Power-Noise_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01wm.jpg

   

  Η υπό φορτίο μέγιστη ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων είναι  ~1880 rpm και η μέγιστη απορροφούμενη ισχύς ~4,3 Watt, συνεπώς το "αποτύπωμα ισχύος" των ανεμιστήρων δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα σε καμία μητρική !

  Αυτό που είναι επίσης φανερό, και δεν είναι για καλό, είναι το ότι ο παραγόμενος θόρυβος αυξάνει πολύ καθώς αυξάνουν οι στροφές!

  Από το ρυθμό ανόδου της απαιτούμενης ισχύος και του Θορύβου συναρτήσει των στροφών δυο είναι τα βασικά συμπεράσματα

  Το καλό, είναι ότι η φτερωτή του ανεμιστήρα κάνει δουλειά, μετακινεί περισσότερο αέρα παρά την αντίσταση που προβάλει το radiator.

  Το κακό είναι ότι όσο και αν οι ανεμιστήρες αυτοί έχουν καλά έδρανα και όσο και αν οι ομόσταυλοί τους διαθέτουν εξαιρετικό RGB φωτισμό, ήρθε η ώρα πλέον και για την Corsair, να ασχοληθεί πιο έντονα με την αεροδυναμική των ανεμιστήρων της και το θόρυβο που παράγουν.

  Γιατί ναι, όταν στρέφονται αργά -όπως και πολλοί άλλοι ανεμιστήρες- δεν ακούγονται, όταν όμως αποφασίσουμε ότι τους χρειαζόμαστε για κάτι παραπάνω τότε κάνουν έντονα αισθητή τη παρουσία τους και αυτό -όπως έχει δείξει η εξέλιξη της τεχνολογίας των ανεμιστήρων- δεν είναι αναπόφευκτο να συμβαίνει!

   

  Η επίδραση του αεροδυναμικού φορτίου πάνω σε ένα ανεμιστήρα ML140 PWM 2000rpm, φαίνεται στο επόμενο γράφημα:

   

  large.A58_Fan-Operation-Free-vs-Restrictive-Load_Current-Power-PWM_Corsair-ML140-PWM-2000rpm_01wm.jpg

   

  Είπα και πιο πάνω ότι η φτερωτή των ανεμιστήρων αυτών κάνει καλή δουλειά και εδώ αντιμέτωπη με ένα πολύ σφιχτό μεταλλικό φίλτρο που προσομοιάζει ένα radiator μπορούμε να το δούμε καλύτερα.

  Η μεταβολή των τιμών είναι πολύ ομαλή και μαρτυρά μια εξίσου καλή ηλεκτρική και αεροδυναμική συμπεριφορά, με μόνο υπό αίρεση θέμα το γεγονός ότι  αντιμέτωποι με υψηλή αεροδυναμική αντίσταση  χάνουν πάνω από 200rpm, στερώντας από το radiator ένα μέρος του air flow.

  Αλλά αυτό είναι αναγκαστικό, τουλάχιστον όταν θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια απόδοσης! 

  Διαφορετικά, αν θέλουμε απολύτως σταθερές επιδόσεις θα πρέπει να βάλουμε και λίγο "νερό στο κρασί μας" και να χαμηλώσουμε λίγο τις απαιτήσεις μας . . .  αλλά κάτι μου λέει ότι τέτοια "μετριοπάθεια" είναι κάτι σπάνιο! :D 

   

  Ο controller της ΑΙΟ:

  Όπως είπαμε και πιο πάνω, το block περιέχει όλες τις απαραίτητες βαθμίδες για να ελέγξει και τους ανεμιστήρες της ΑΙΟ και μάλιστα ακολουθεί τις προδιαγραφές σχεδόν κατά γράμμα καθώς το PWM σήμα που παράγει για τον έλεγχο της ταχύτητας περιστροφής των ανεμιστήρων έχει συχνότητα 22,7 kHz.

  Όσον αφορά στα περιθώρια ελέγχου των στροφών σταχυολογούμε μερικές μετρήσεις :

  • Ελάχιστη τιμή της παραμέτρου Fixed % = 20%
  • Ταχύτητα περιστροφής στο Fixed 20% = 182rpm
  • Ταχύτητα περιστροφής στο Fixed 75% = 1283rpm
  • To Zero RPM το επιτυγχάνει μειώνοντας το Duty Cycle στο 0% , όπου οι παλμοί PWM εξαφανίζονται και η τάση του σήματος μηδενίζεται.
  • Στο 100% του σήματος PWM οι παλμοί του σήματος εξαλείφονται και η τάση του σήματος γίνεται μέγιστη, επιτρέποντας την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα περιστροφής στους ανεμιστήρες.

   

  Οι στροφές της αντλίας:

  Επειδή στις δοκιμές που κάνουμε συνδέουμε ό,τι μπορεί και πρέπει να συνδεθεί, συνδέσαμε και το καλώδιο που μεταφέρει το σήμα Tach (είναι οι στροφές της αντλίας) προς την μητρική. Φυσικά μιας και το σύστημα δοκιμών μας δεν είναι μια μητρική αλλά ένα τεχνητό θερμικό φορτίο, το σήμα αυτό συνδέθηκε με μια είσοδο ενός από τους fan controller του εργαστηρίου (Zalman ZM-MFC3) o οποίος έδειξε ότι η αντλία στρέφεται με ~5300rpm. 

  Το πράγμα έμεινε εκεί, μέχρι να συνδεθεί και το block με το πρόγραμμα iCUE, το οποίο έδειξε ότι η αντλία στρέφεται με ~2650rpm !

  Φυσικά το πράγμα έχρηζε διερεύνησης:

   

  large.A70_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Pump-Tacho-Signal_01_QP3.jpg  large.A72_Corsair-Hydro-Series-H115i-PZRO-RGB_Pump-Tacho-Signal_01_QP5.jpg

   

  Υπολογίζοντας ότι το σήμα Tach συνήθως αποτελείται από 2 παλμούς ανά περιστροφή, από το άνω αριστερό στιγμιότυπο του παλμογράφου προκύπτει ότι δύο περίοδοι του σήματος tach διαρκούν 11,24msec, συνεπώς οι στροφές της αντλίας είναι 5.338rpm. Αυτό το συμπέρασμα βέβαια σημαίνει ότι υπάρχει κάποια ασυμβατότητα μεταξύ της πλακέτας του block της ΑΙΟ και του iCUE. 

  Επόμενο βήμα ο έλεγχος της έκδοσης του iCUE αλλά και του firmware της αντλίας, ο οποίος δεν απέδωσε τίποτε καθώς, είχα κάνει μόλις πριν λίγη ώρα το "κλασικό" Update της έναρξης των δοκιμών.

  Οπότε κατ' ανάγκην ελέγχθηκε  η καλή λειτουργία του iCUE με την βοήθεια μιας Hydro Series H115i Pro RGB και οι μετρήσεις φαίνονται στο άνω δεξιά στιγμιότυπο, από το οποίο (δύο περίοδοι = 21.0msec)  προκύπτει ότι, οι στροφές της Hydro Series αντλίας είναι 2857, και αυτή τη φορά συμφωνεί και ο Zalman που δίνει 2860rpm!

   

  large.A71_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_Pump-Tacho-Signal_01_QP4.jpg

   

  Συνεπώς με το πρόγραμμα ελέγχου να λειτουργεί σωστά, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι η αντλία της H115i RGB PRO XT  παράγει 4 παλμούς ανά περιστροφή της και όχι δύο που είναι το σύνηθες! 

  'Όποιος λοιπόν παραξενευτεί που η μητρική του δείχνει άλλες στροφές από ότι το πρόγραμμα iCUE -για την ακρίβεια, τις διπλάσιες- πλέον . . . ξέρει γιατί!  :)  

  Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι οι στροφές της αντλίας στα τρία mode λειτουργίας της είναι αντίστοιχα:

  Quiet = ~1970rpm  /  Balanced = ~2300rpm  /  Extreme = ~2700rpm 

   

  Συνεργασία του Controller του block με το πρόγραμμα ελέγχου iCUE:

  Στη διάρκεια των -αρκετών- ημερών που κράτησαν οι δοκιμές, παρατηρήθηκαν κάποιες -λίγες- "αποσυνδέσεις" της επικοινωνίας του block με τον υπολογιστή που τρέχει το iCUE.  Η αποκατάσταση της επικοινωνίας έγινε  σε λίγη ώρα αυτόματα και συνέχισε το monitoring των παραμέτρων λειτουργίας της ΑΙΟ. Τις λίγες αυτές φορές (δύο) το πρόβλημα το απέδωσα κατόπιν ελέγχου που έκανα στην κακή επαφή της θύρας USB με το ενεργό "USB splitter" που χρησιμοποιείται στις συνδέσεις των δοκιμών.

  Μικρό το κακό βεβαίως καθώς η σωστή λειτουργία της ΑΙΟ δεν εξαρτάται από τη σύνδεσή της με το πρόγραμμα iCUE, αυτή είναι αναγκαία μόνο για λόγους παρακολούθησης και αλλαγής ρυθμίσεων των παραμέτρων λειτουργίας της ΑΙΟ.

  Να σημειώσουμε εδώ ότι η αλλαγή μιας ρύθμισης δεν περνά ακαριαία στην αντλία ή στους ανεμιστήρες, χρειάζονται κάποια δευτερόλεπτα (από ~5 έως ~20).

   

   

  Μετρήσεις 

  Εδώ  μπορούμε να δούμε την συνοπτική εικόνα της Corsair iCUE H115i RGB PRO XT, έτσι όπως καταγράφηκε στις  τυπικές δοκιμές (60 - 360 Watt)  που έγιναν και μιλάμε τόσο  για την PUSH διάταξη των  ανεμιστήρων,  όσο και την PUSH-PULL  για όσους δεν έχουν πρόβλημα χώρου στο κουτί τους.
  Αλλά πριν προχωρήσετε καλό είναι για όσους θέλουν να θυμηθούν τις συντομογραφίες που χρησιμοποιούμε, να διαβάσουν τις επεξηγήσεις που ακολουθούν στο spoiler!
   

  Spoiler
   
   
   
   
  Spoiler

   

  1. Πιστεύω να έχετε πλέον εξοικειωθεί με τις αναγκαστικές συντομογραφίες που χρησιμοποιώ , αλλά καλού κακού να αναφέρω ένα δυο παραδείγματα, για τους νεότερους της παρέας.

   

  HoPusPulLo = Ho Pus-Pul Lo = Horizontal / Push-Pull / Low (Προσανατολισμός radiator / Διάταξη ανεμιστήρων / Air Flow )

   

  2. Στις δοκιμές που έγιναν προσδιορίζεται πλέον και ο ακριβής προσανατολισμός του radiator, όσον αφορά στην θέση που έχει η είσοδος του θερμού υγρού που έρχεται από την αντλία και του ψυχρότερου που επιστρέφει προς αυτήν.

   

  La_PusPul_Me_HUCD = Lateral / Push- Pull / Medium / (Hot Input>>Up, Cold Output>>Down)

   

  Η προσθήκη αυτή έγινε για να μπορούμε να δούμε σε πιο προσανατολισμό το radiator αποδίδει καλύτερα.

   

  3. Επίσης, μιας και είναι ολοένα και συχνότερο το φαινόμενο να μας έρχονται ψύκτρες με προεγκαταστημένη την θερμοαγώγιμη πάστα, προσθέσαμε και ένα επιπλέον διακριτικό στις δοκιμές που μας δίνει τις συνθήκες δοκιμής τόσο για την πάστα , όσο και για τους χρησιμοποιούμενους ανεμιστήρες:

   

  STSF = Stock TIM - Stock Fan
  RTSF = Reference TIM - Stock Fan
  RTRF= Reference TIM - Reference Fan

  RTAF= Reference TIM - Alternative Fan

   

  Με βάση αυτά, μια συντομογραφία σαν αυτή : Ex-3_LaPusPulAll3_RTRF_HUCD σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με το:

   

  Extra test No3_Lateral_Push-Pull_All 3 air flows_Reference TIM_ Reference Fan_ Rad Hot Inlet=Up_Rad Cold Outlet=Down

   

   

   

  Σύνοψη βασικής θερμικής συμπεριφοράς
  Στον πίνακα που ακολουθεί έχουν συμπεριληφθεί οι δοκιμές που έγιναν  σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις στους ακόλουθους προσανατολισμούς  ροής  αέρα, μέγιστου θερμικού φορτίου και setup :

  Α.    Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού έως τα 360Watt, με τον ανεμιστήρα σε διάταξη PUSH  και την Reference TIM (Arctic MX-4)
  Β.    Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού έως τα 360Watt, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH και την Stock TIM
  Γ.    Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού έως τα 360Watt, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH και την Reference TIM (Arctic MX-4)
  Δ.   Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού έως τα 360Watt, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PULL και την Reference TIM (Arctic MX-4)

  E.    Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού έως τα 360Watt, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL και την Reference TIM (Arctic MX-4)

  ΣΤ.  Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού έως τα 480Watt, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL και την Reference TIM (Arctic MX-4)

   

  Να σημειώσω εδώ ότι οι δοκιμές έγιναν με το Corsair iCUE ενεργό να δίνει εντολές στην βαθμίδα ελέγχου του block και όλες οι αλλαγές στροφών έγιναν μέσω αυτού. Στην περίπτωση του Push-Pull setup, ο έλεγχος των ανεμιστήρων ανατέθηκε σε έναν Corsair Commander Pro Fan + RGB Controller.

   

  large.A47-sd_Thermal-Behavior-Summary_SD-Table_T1a_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01com.jpg

   

  Δε μπορείτε να έχετε παράπονο . . . "τέσσερα στρέμματα" πίνακα σας έφτιαξα, όχι ότι δεν έχω φτιάξει και μεγαλύτερους αλλά λέμε τώρα !  :) 

  Για να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μια σειρά:

  1. Το Push setup είναι πολύ καλύτερο από το Pull setup, αν και το τελευταίο πήρε το αίμα του πίσω στο υψηλό air flow ξεπερνώντας κατά μία "τρίχα" το κυρίαρχο Push setup και έτσι στους συγκριτικούς πίνακες θα μπει η τιμή 32,47 οC.
  2. Η οριζόντια τοποθέτηση καθώς δεν έχει τη βοήθεια της βαρύτητα στη κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού, υστερεί ανεπαίσθητα (~0,5oC) στα υψηλότερα air flow για να το κερδίσει στα πολύ χαμηλά air flow, από το φυσικό ανοδικό ρεύμα του θερμού αέρα που βοηθάει τους ανεμιστήρες.
  3. Ο Θόρυβος που κάνουν οι ανεμιστήρες δεν είναι η απαλή αύρα που είχαμε ακούσει στην προηγούμενη παρουσίαση της  ομόσταυλης  Hydro series H115i Pro RGB , μάλλον -καιρός που έρχεται!- με "μελτεμάκι" μοιάζει! 
   Πραγματικά τα σχεδόν 48 dB(A) που παράγουν στις ~1850 rpm, είναι ευδιάκριτα ακόμα και σε ένα δωμάτιο σε μεγάλη πόλη, όμως αυτό είναι το αναγκαστικό τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε αν θέλουμε να έχουμε πολύ χαμηλή θερμοκρασία!
  4. Λογικό ακούγεται και είναι, καθώς οι ~ 32,5οC είναι μια πολύ καλή επίδοση και δεν έρχεται εύκολα.
  5. Βεβαίως αν θέλουμε την ησυχία μας, έχει και από αυτό.  Πάμε σε μέσο air flow και έχουμε 8+ dB(A) λιγότερα και αυτό, χωρίς να πληρώσουμε υπέρογκα σε αύξηση της θερμοκρασίας, γιατί τι "ψυχή" έχουν 2,7 βαθμοί επιβάρυνση (από 32,47 σε 35,15) μπροστά στα αυτιά μας που τώρα θα ακούνε λιγότερο από το μισό θόρυβο !
  6. Αν δε, "θυσιάσουμε" 2,7 βαθμούς ακόμα μπορούμε να κατέβουμε στα 33,8 dB(A), που όσοι ζουν σε πόλη με κάποια κυκλοφορία, απλά δεν θα τα ακούνε καθώς ο θόρυβος υποβάθρου βρίσκεται κάπου εκεί.
  7. Ακριβώς στη δυνατότητα αυτών των συμβιβασμών, βρίσκεται το μεγάλο ατού της Corsair iCUE H115i RGB PRO XT, στο ότι εναπόκειται δηλαδή στη δική σου επιλογή σαν χρήστης να αποφασίσεις τι θέλεις και πότε το θέλεις!
  8. Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και οι μετρήσεις που κάναμε σε ακόμα χαμηλότερα air flow, όπου με θόρυβο 30,7 dB(A), έχουμε Δθ μόλις 27,8oC στα λογικά και υπεραρκετά 240Watt, αλλά ακόμα και αν θέλουμε να πάμε πιο ψηλά, ακόμα και τα 360W τα έχουμε με Δθ μόνο 42  βαθμούς!
   Μοιάζει λίγο με "αγοραπωλησία" το όλο σκηνικό, αλλά στην ουσία αυτό είναι, αποκτώ την ησυχία μου, περιορίζοντας λίγο τις απαιτήσεις μου είτε αυτές αφορούν στην διαθέσιμη ισχύ , είτε στην θερμοκρασία. 
  9. Βεβαίως αυτό το "παιχνίδι" έχει και όρια τα οποία επιχειρήσαμε να βρούμε κάνοντας δοκιμές σε εξαιρετικά χαμηλό air flow (ULo), όπου όμως οι θερμοκρασίες ανέβηκαν σχεδόν 10 βαθμούς στα 360 W με ακουστικό κέρδος μόλις 0,4 dB(A)!
   Βεβαίως μπορείτε κάλλιστα να αντιπαραθέσετε την πολύ λογική ερώτηση:  "Μα τι θέλουμε και ζητάμε 360 W  στις 600 rpm;" και παρά το ότι δίκιο θα έχετε, η σημερινή φιλοξενούμενη του εργαστηρίου μας, δεν έχει πρόβλημα να σας κάνει και αυτό το χατήρι!

   Εσείς είστε που πρέπει να δείξετε λογική αυτοσυγκράτηση, ή . . . να δείτε στην τελευταία στήλη το Push-Pull Setup, που "τα κάνει όλα και συμφέρει! "  :) 
  10. Και αφήνοντας το "κερασάκι" του Δθ των μόλις 41 βαθμών στα δυσθεώρητα 480Watt που δείχνουν πόσες δυνατότητες δίνει στην ΑΙΟ μας το Push-Pull setup, ας περάσουμε στην "τούρτα" που κρύβεται κάτω από αυτό και κοιτάζοντας λοξά . . . να πάμε ίσια στο μεγάλο του  πλεονέκτημα  ! 
   Που δε είναι άλλο από το πολύ μεγάλο κέρδος που έχουμε σε θόρυβο, αν απλά δεχτούμε να μειώσουμε το κέρδος μας σε θερμοκρασίες!
  11. Συγκεκριμένα: Αν συγκρίνουμε το μέσο air flow του Push-Pull setup (PusPul_Me) με το υψηλό air flow του  Push setup (Pus_Hi), διαπιστώνουμε ότι το πρώτο έχει σχεδόν 5 dB(A) λιγότερο θόρυβο και πετυχαίνει και μισό βαθμό χαμηλότερη θερμοκρασία!
   Ανάλογη εικόνα έχουμε και στα επόμενα δύο air flow, όπου  βεβαίως οι μειώσεις/"κέρδη" μας είναι μικρότερα! (π.χ. μεταξύ Push-Pull_Lo και Push_Me, ο αριθμοί λένε ότι το Push-Pull έχει ~2,5 dB(A) χαμηλότερο θόρυβο και ελαφρά χαμηλότερη θερμοκρασία (0,6οC).
  12. Όσο κατεβαίνουμε σε air flow βέβαια, μειώνονται οι διαφορές αυτής της "λοξής" σύγκρισης, αλλά τα πλεονεκτήματα γίνονται και πάλι φανερά αν δούμε τι συμβαίνει μέσα στο ίδιο air flow. Για παράδειγμα στο πολύ χαμηλό (VLo) Air flow συγκρίνοντας τα PusPul_VLo  και  Pus_VLo έχουμε κέρδος σχεδόν πέντε βαθμούς από το πρώτο και ο θόρυβός του μπορεί να είναι ~ 2dB(A) παραπάνω, αλλά δεν ξεπερνά τα πολύ ήσυχα 33 dB(A)!
  13. Και αν πάμε ακόμα χαμηλότερα για να είμαστε ακόμα πιο ήσυχα, τότε η διαφορές πάνε πολύ ψηλότερα καθώς -πάντα για χαμηλότερη τη μέγιστη θερμική καταπόνηση των 360W-  έχουμε ~6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία  ( 45,18oC  vs  51,32oC)  και το ακόμα καλύτερο είναι ότι είμαστε και κατά τι πιο αθόρυβοι !  Και αν θέλουμε ακόμα πιο χαμηλό Δθ, ανεβάζουμε 100rpm τους ανεμιστήρες και έχουμε 10 βαθμούς θερμοκρασία "κέρδος" από το Push setup, με -"ασήμαντη"-  ποινή 1 dB(A) και αυτό "σκάρτο" !

   

  Νομίζω ότι είπα ήδη πολλά, αλλά κάποιες φορές -όταν τα πράγματα ταιριάζουν τόσο με όλα όσα εδώ και χρόνια λέμε-  είναι κρίμα να μην πούμε και δυο πράματα παραπάνω ! 

   

  Αν θέλουμε να δούμε όλα αυτά με μια ματιά, πάμε στο επόμενο γράφημα όπου φαίνεται ξεκάθαρα ποια είναι η θερμική συμπεριφορά της ΑΙΟ μας.

   

  large.A48-sd_Thermal-Behavior-Summary_SD-Graph_G1a-(1000x670)_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01wm.jpg

  Μπορείτε να δείτε το γράφημα σε πιο μεγάλη ανάλυση.

   

  Εδώ μια ματιά αρκεί για να φανεί ό,τι δεν φαίνεται στον πίνακα.

  1. Η θερμική συμπεριφορά της ΑΙΟ είναι πραγματικά υποδειγματική και τελείως γραμμική.
  2. Οι δύο βασικοί προσανατολισμοί έχουν ασήμαντες διαφορές μεταξύ τους.
  3. Η stock θερμοαγώγιμη πάστα υστερεί ελαφρά έναντι της Arctic MX-4 που χρησιμοποιούμε σαν T.I.M. αναφοράς.
  4. Το Pull setup δεν έχει και πολύ τύχη καθώς από το μέσο air flow αρχίζει να υστερεί λίγο με την διαφορά να κλιμακώνεται σε αρκετούς (~ 7oC) βαθμούς στο πολύ χαμηλό (VLo) air flow.
  5. Και επιβεβαιώνοντας όσα είπαμε για την απόσταση των ανεμιστήρων από τα πτερύγια του radiator στο Pull setup, ο θόρυβος που "παράγει" είναι κατά τι μεγαλύτερος από αυτόν του Push setup, εκτός από το υψηλό air flow,  όπου η "άμεση" επαφή με τον Push ανεμιστήρα, κάνει τη "ζημιά" της! 

   

  Μετρήσεις εις βάθος και γραφήματα

   

  Στον τομέα αυτό, όπως ξέρετε παρουσιάζουμε μόνο τα θέματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς  η πλήρης έκθεση όλων των μετρήσεων που γίνονται, σε πλήρη λεπτομέρεια,  θυμίζει μικρή "διατριβή" και αυτό λειτουργεί εις βάρος των σημείων που κάθε φορά έχουν ιδιαίτερο χρηστικό ενδιαφέρον, κουράζοντας ενδεχομένως  τον αναγνώστη στη προσπάθεια να επικεντρωθεί στα σημαντικά! 

  Φυσικά  όλη η  πληροφορία εξακολουθεί και παράγεται "αυτόματα" και είναι  ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη* αν χρειαστεί, τόσο στο σχολιασμό της παρουσίασης, όσο και σε όποιον φίλο θέλει να εμβαθύνει στο θέμα!

  (*)Οι μετρήσεις που έγιναν συνολικά μπορούν να βρεθούν εδώ:

  Α. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T GraphRca Graph, CoolCap Graph  )

  Β. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την stock TIM. ( Table,   Delta-T GraphRca Graph, CoolCap Graph  )                
  Γ.Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T GraphRca Graph, CoolCap Graph  )                    

  Δ. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PULL με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T GraphRca Graph,  CoolCap Graph )

  Ε.  Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού σε Extra Thermal Power, με εναλλακτικούς  ανεμιστήρες σε PUSH με την MX-4. ( Table,  Delta-T Graph, Rca Graph, CoolCap Graph  )          
  ΣΤ. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T Graph Rca Graph, CoolCap Graph )                           

  Ζ. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού σε Extra Thermal Power με τους ανεμιστήρες σε PUSH-PULL με την MX-4 TIM.  ( Table,   Delta-T Graph Rca Graph, CoolCap Graph )        

  Η. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού,  σε διάταξη PUSH με την stock TIM και iCUE > Performance mode. (  Delta-T GraphRca Graph, CoolCap Graph )                                

  Θ. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού,  σε διάταξη PUSH με την stock TIM και iCUE > Balance mode. ( Delta-T GraphRca GraphCoolCap Graph  )                               

  Ι. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού,  σε διάταξη PUSH με την stock TIM και iCUE > Quiet mode. (  Delta-T GraphRca Graph,  CoolCap Graph  )             

   

  1.  To Push Setup

  Πίνακας τιμών

  Η παράθεση του βασικού setup γίνεται για να υπάρχει μια πιο ευκρινής εικόνα για την συμπεριφορά της ψύκτρας.

   

  large.A06_LaPusAll5_RTSF_Delta-T-Graph_G1_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01.jpg

   

  Δεν θα ασχοληθώ με την προφανή γραμμικότητα της θερμικής συμπεριφοράς της ΑΙΟ μας, αλλά με ένα ζήτημα που με απασχόλησε πιο πολύ από περιέργεια παρά από άποψη ουσίας:

  Οι στροφές των ανεμιστήρων όταν είναι στη μέγιστη ρύθμισή τους, όπου εδώ η επιλογή είναι μέσω του iCUE Fixed 100% rpm. Αυτή η επιλογή φέρνει την έξοδο του σήματος PWΜ στο 100% της και το σήμα μένει διαρκώς σε υψηλό δυναμικό. Συνεπώς ο ανεμιστήρας στρέφεται με το μέγιστο των στροφών του, πράγμα που είναι και το επιθυμητό.

  Όμως -πάντα υπάρχει ένα αλλά ! - σε αυτή τη ρύθμιση που επιτρέπει το μέγιστο των στροφών δεν υπάρχει παράμετρος/μέγεθος που εξασφαλίζει την ανάδραση.  Έτσι όταν η τάση τροφοδοσίας ή η θερμοκρασία του ανεμιστήρα τείνουν να αλλάξουν  λίγο τις στροφές, δεν είναι δυνατόν ούτε να γίνει αντιληπτό αυτό, αλλά ούτε και να διορθωθεί!

  Γι' αυτό βλέπετε στο Hi fan rpm, τις στροφές των ανεμιστήρων να "παίζουν", ενώ στα χαμηλότερα air flow η επιλογή είναι Fixed RPΜ και τότε ο controller χρησιμοποιεί σαν πληροφορία ανάδρασης τις στροφές των ανεμιστήρων και διατηρεί την ταχύτητά τους σταθερή με σχεδόν μηδενική απόκλιση από την επιθυμητή τιμή !

   

  large.A07_LaPusAll5_RTSF_RCA-Graph_G2_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01.jpg  large.A08_LaPusAll5_RTSF_CoolCap-Graph_G3_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01.jpg

   

  Στο διάγραμμα της Rca, αλλά και της Ψυκτικής Ικανότητας (CoolCap) της ψύκτρας δεν υπάρχει καμία έκπληξη, το μόνο που φαίνεται έντονα είναι ότι, η κλιμάκωση των τιμών που έγινε για το ULo air flow (600rpm), ήταν λίγο χαμηλή εξ ου και το "κενό" ανάμεσα στην καμπύλη του ULo της ομάδας των υπόλοιπων air flow.

   

  2.   H διάταξη Push-Pull κάτω από υψηλό θερμικό φορτίο (480Watt)

  Πίνακας τιμών

  Εδώ οι προθέσεις "αγριεύουν" και η περιέργεια ανεβαίνει . . .

   

  large.601775233_A22_LaPusPulAll5Ex_ETP_RTSFRF_Delta-T-Graph_G1_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01.jpg

   

  Η Corsair iCUE H115i RGB PRO XT, αντιμετωπίζει το διπλάσιο από το "ονομαστικό" φορτίο της . . . "ατάραχη"!   Όλα είναι κανονικά και οι καμπύλες εξακολουθούν να παραμένουν ευθείες!  :) 

  Κρατάμε το Δθ=30,81oC στο υψηλό air flow και την αισθητά υψηλότερη και σταθερότερη ταχύτητα των ανεμιστήρων σε αυτό.

  Εδώ να πω ότι, μη έχοντας ίδιους ανεμιστήρες να βάλω στη θέση pull και καθώς οι Corsair  που είχα  στα 140 mm ήταν από την Hydro H115i Pro RGB και πήγαιναν μόνο μέχρι τις 1150rpm σε θέση Pull, προτίμησα να χρησιμοποιήσω δύο Noctua NF-A14 PWM 1500rpm, οι οποίοι έχουν ανάλογη μορφολογία (πλήθος πτερυγίων και κλίσεις και ποσοστό κάλυψης) και  πάνω στο radiator πήγαιναν μέχρι τις 1400rpm.

  Αυτό είναι και ο λόγος που οι Push Stock ανεμιστήρες τώρα είναι πιο "ζωηροί"  και παίζουν γύρω στις 1920rpm!

   

  large.1903797114_A23_LaPusPulAll5Ex_ETP_RTSFRF_RCA-Graph_G2_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01.jpg  large.14881197_A24_LaPusPulAll5Ex_ETP_RTSFRF_CoolCap-Graph_G3_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01.jpg

   

  Προφανώς αν είχα ίδιους με τους stock ανεμιστήρες οι επιδόσεις θα ήταν ακόμα καλύτερες, αλλά και ο θόρυβος χειρότερος.

   

  Βέβαια δεν το άφησα έτσι, καθώς είχα μια τετράδα ανεμιστήρες στα 140 mm από μια παλαιότερη ΑΙΟ της Corsair την H110i GT, οι οποίοι πάνω στο radiator πιάσανε τις 2230rpm και έφεραν την φιλοξενούμενή μας -στα 360 Watt- να καμαρώνει με Δθ = 29,3οC στην κορυφή του πίνακα κατάταξης!

  Αλλά αυτό το αφήνουμε "ανείπωτο", να κάνει παρέα με τον ανάλογο θόρυβο! ! !  :p

   

  Από τις άλλες παραμέτρους, όπως και πιο πριν το εντοπίσαμε στο push setup, έτσι και εδώ φαίνεται ότι, στο εξαιρετικά χαμηλό air flow (ULo), υπάρχει κάποια απόσταση από την ομάδα των υπόλοιπων καμπυλών, αλλά μιας και σε αυτό το setup (Push-Pull) οι θερμοκρασίες του πρώτου γραφήματος (Chart-1) κλιμακώνονται ομαλά μεταξύ των διάφορων air flow, θα το αφήσουμε έτσι !

   

  Τα mode λειτουργίας της ΑΙΟ υπό τον έλεγχο του iCUE.

  Ο τρόπος που ελέγχει το πρόγραμμα διαχείρισης Corsair iCUE την iCUE H115i RGB PRO XT είναι το επόμενο θέμα της εις βάθος παρουσίασής μας.

  Ο έλεγχος των τριών τρόπων προκαθορισμένων σεναρίων λειτουργίας της ΑΙΟ μας έδωσε τα εξής αποτελέσματα: 

   

  Extreme mode

  Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσω ότι το στοιχείο που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα για να ελέγξει τη λειτουργία της αντλίας και των ανεμιστήρων στις μετρήσεις που κάναμε, είναι η θερμοκρασία της αντλίας. Θερμοκρασία η οποία ακολουθεί χαλαρά τη θερμοκρασία του Cold plate της ψύκτρας καθώς στην ουσία επηρεάζεται από την θερμοκρασία του νερού που μπαίνει στην αντλία.

  Σαν πληροφορία ανάδρασης σαφώς και δεν είναι η καλύτερη, γιατί αναπόφευκτα καθυστερεί να ανταποκριθεί στις αλλαγές του θερμικού φορτίου.

  Ή μήπως, όχι;

  large.A30_LaPusExtreme_RTSF_Delta-T-Graph_G1_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01-lbl.jpg

   

  Εξετάζοντας το γράφημα διαπιστώνουμε ότι η διαχείριση που έκανε το iCUE στην ταχύτητα των ανεμιστήρων ήταν εξαιρετική!

  Η θερμοκρασία της "CPU" μας (βλέπε Loader hot plate), μεταβάλλεται τελείως γραμμικά, μαρτυρώντας το πόσο εύστοχα ορίστηκε από το πρόγραμμα η ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων.  Εδώ βέβαια η Corsair έχει μια μεγάλη "βοήθεια" και -πολύ σωστά- υπολογίζει σε αυτήν! 

  Αυτή η βοήθεια δεν είναι άλλη από την μεγάλη θερμοχωρητικότητα του υγρού ψύξης, το οποίο  "απορροφά" την οποιαδήποτε ταχεία μεταβολή του θερμικού φορτίου και έτσι, μειώνει  σε σημαντικό βαθμό το ρυθμό μεταβολής της θερμοκρασίας του Loader Hot Plate ("CPU").

  Αυτό η "επιβράδυνση" επιτρέπει στην κάπως αργή αντίδραση του αισθητήρα μέτρησης της θερμοκρασίας του υγρού (ο οποίος δεν είναι εμβαπτιζόμενος σε αυτό) να "συγχρονιστεί" με τον πραγματικό ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας και έτσι η πληροφορία που δίνει εκφράζει σωστά τη θερμοκρασία του συστήματος!

   

  large.A31_LaPusExtreme_RTSF_RCA-Graph_G2_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01-lbl.jpg  large.A32_LaPusExtreme_RTSF_CoolCap-Graph_G3_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01-lbl.jpg

   

  Απλό και τελείως μέσα στη φυσική του πράγματος!

  Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει και ο προγραμματισμός του iCUE και από ότι βλέπουμε τα καταφέρνει με τον καλύτερο τρόπο !

  Σε ανάλογα αποτελέσματα καταλήγουμε και από την ομαλή "εξέλιξη" των καμπυλών της Rca,  αλλά και της CoolCap. 

  Εδώ και σαν απόδειξη της αξίας αυτών των γραφημάτων βλέπουμε ότι αυτός ο "δισταγμός" των ανεμιστήρων να ακολουθήσουν στα 300W που φαίνεται ελάχιστα στο πρώτο γράφημα, εδώ κάνει εμφανή τη παρουσία του. Μικρό το κακό βεβαίως, αλλά δείχνει εμμέσως πλην σαφώς ότι ο κινητήρας των ανεμιστήρων, όταν δεν ελέγχεται αυστηρά από τις στροφές του (λειτουργεί δηλαδή στο 100% του σήματος PWM), έχει την τάση να αυξομειώνει ελαφρά τις στροφές του.

   

  Balanced mode

  Στον "ισορροπημένο" τρόπο λειτουργίας έχουμε ένα μέγιστο θόρυβο πραγματικά καλά ισορροπημένο καθώς, για να χρησιμοποιήσω την χαρακτηριστική έκφραση της @karmen1983 από τις παρουσιάσεις των κουτιών:

    "Ο,τι δεν ξεπερνά τα 40dB(A), δεν είναι ενοχλητικό! "

  Και αυτό, χωρίς να υπολογίζουμε και τον συντελεστή απόσβεσης του θορύβου (Noise Damping Factor) που έχει το κουτί μας! 

   

  large.A34_LaPusBalance_RTSF_Delta-T-Graph_G1_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01-lbl.jpg

   

  Η θερμοκρασία "κινείται" σε πολύ καλά επίπεδα και από ότι φαίνεται από τα επόμενα διαγράμματα . . .

   

  large.A35_LaPusBalance_RTSF_RCA-Graph_G2_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01-lbl.jpg  large.A36_LaPusBalance_RTSF_CoolCap-Graph_G3_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01-lbl.jpg

   

  . . . εδώ που οι ανεμιστήρες στρέφονται με χαμηλότερες στροφές και συνεπώς, υπάρχει ένα περιθώριο στο Duty Cycle να ρυθμιστεί και προς τα πάνω και προς τα κάτω, η σταθερότητα των στροφών τους είναι απλά υποδειγματική. 

  Οπότε και οι καμπύλες της RCA και φυσικά -η από αυτήν εξαρτώμενη- της CoolCap, είναι πολύ ομαλές.

   

  Quiet mode

  Στην "ήσυχη" λειτουργία τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα, καθώς ο θόρυβος μένοντας κοντά στα 33 dB(A), είναι πραγματικά δυσδιάκριτος από το θόρυβο υποβάθρου σε ένα σχετικά ήσυχο δωμάτιο, ακόμα και με το κουτί ανοιχτό!

   

  large.A38_LaPusQuiet_RTSF_Delta-T-Graph_G1_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01-lbl.jpg

   

  Η θερμοκρασία βέβαια "τσιμπάει" άλλους τέσσερις βαθμούς και το Δθ πλησιάζει τους 41oC, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο αν θέλετε,  και να "λιώνετε" τον επεξεργαστή σας,  και να έχετε την ησυχία σας! :) 

   

  large.A39_LaPusQuiet_RTSF_RCA-Graph_G2_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01-lbl.jpg  large.A40_LaPusQuiet_RTSF_CoolCap-Graph_G3_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01-lbl.jpg

   

  Οι υπόλοιπες παράμετροι λειτουργίας δείχνουν ακόμα πιο ομαλή λειτουργία και πριμοδοτούν, ένα καθόλα δικαιολογημένο μπράβο προς την κατασκευάστρια!

   

  Ο θόρυβος της αντλίας

  Σε αυτό το ζήτημα εσκεμμένα δεν αναφέρθηκα , καθώς τα μέσα που διαθέτουμε για τη μέτρηση του θορύβου έχουν σαν κάτω όριο αξιόπιστων μετρήσεων τα 30 dB(A) και η αντλία κάνει λιγότερο θόρυβο. 

  Όμως -πάντα με την προαναφερθείσα  επιφύλαξη- μπορούμε να παραθέσουμε τρεις μετρήσεις που αφορούν μόνο στην αντλία:

  Extreme  >>  ~2580 rpm  >>  29,6 dB(A),       Balanced  >>  ~2270 rpm  >>  29,3 dB(A),      Quiet  >>  ~1900 rpm  >>  29,1 dB(A).   

  Θόρυβος υποβάθρου = 28,9 dB(A).

  Η εξ επαφής εξέταση (με την αντλία στο αυτί! ) δεν έδειξε τίποτε παραπάνω από το συνηθισμένο μουρμουρητό της φτερωτής.

   

  Έλεγχοι οριακών συνθηκών

  Έλεγχος της δυνατότητας για Fan zero rpm.

  Τόσο το iCUE και η βαθμίδα οδήγησης του block και των ανεμιστήρων, όσο και οι ίδιοι οι ανεμιστήρες υποστηρίζουν τη λειτουργία Zero RPM.

  Η δοκιμή που κάναμε, έγινε με το radiator σε οριζόντια θέση (στο "ταβάνι" του κουτιού μας) και τους ανεμιστήρες, τελείως ακίνητους καθώς παίρνουν σήμα PWM = 0%.

  Εδώ το radiator ψύχεται αποκλειστικά από το φυσικό ανοδικό ρεύμα του αέρα που εισχωρεί ανάμεσα στα πτερύγιά του και θερμαινόμενος από αυτά, μειώνεται η πυκνότητά του και σαν ελαφρύτερος πλέον, ανεβαίνει και αντικαθίσταται από άλλον πιο δροσερό αέρα.

  Σε ένα κανονικό κουτί βέβαια, η ψύξη του radiator με τους ανεμιστήρες του ακίνητους είναι πολύ πιθανόν να εξαρτάται πολύ περισσότερο από την δυναμική πίεση που επικρατεί στο κουτί από τους άλλους ανεμιστήρες που έχει αυτό, παρά από το τοπικό αυτογενές ανοδικό ρεύμα που δημιουργεί το ίδιο το radiator.

   

  large.A46_Zero-RPM-Operation_01_-CorsairiCUEH115iRGBPROXT.jpg

   

  Η δοκιμή γίνεται στα 60 Watt και αρχικά οι ανεμιστήρες είναι σε υψηλές στροφές, και η θερμική ισορροπία του συστήματος επιτυγχάνεται μέσα σε περίπου 11 λεπτά της ώρας, με το Δθ να είναι 6,1οC.

  Στη συνέχεια οι ανεμιστήρες ακινητοποιούνται και αρχίζει η προοδευτική άνοδος της θερμοκρασίας της "CPU" μας (a.c.a.  Loader hot plate), η οποία τώρα διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα (!), πριν αρχίσει να μπαίνει το σύστημα Loader / AIO σε θερμική ισορροπία.

  Σε όλη αυτή τη διάρκεια η θερμοκρασία του αέρα εισόδου στο radiator είναι σταθερή και η θερμοκρασία του αέρα εξόδου από αυτό, υπακούοντας στο "ακατάστατο" των πολύ ασθενών φυσικών ρευμάτων, και μπορώντας να ακολουθήσει -λόγω του πολύ ευαίσθητου αισθητήρα που έχει- και την παραμικρή αλλαγή της θερμοκρασίας του αέρα, δείχνει  . . .  ότι θέλει !  :) 

   

  Αυτά μπορούμε να τα δούμε καλύτερα στο γράφημα που ακολουθεί, όπου παρουσιάζονται τα βασικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν την Zero RPM λειτουργία της ΑΙΟ μας.

   

  large.A45_HoPusZero_ZeroFanRPM_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT.jpg

   

  1. Η θερμοκρασία του αέρα εισόδου (γαλάζια καμπύλη) είναι πρακτικά σταθερή στην διάρκεια των δυο ωρών που διαρκεί η δοκιμή.
  2. Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του Loader (κόκκινη) και το Δθ αυτής (πορτοκαλί), έχουν  μια ομοιόμορφη "παράλληλη" ανάπτυξη.
  3. Και η πιο σημαντική καμπύλη είναι αυτή που δείχνοντας το ρυθμό μεταβολής του Δθ (μοβ), μας βοηθά να δούμε αν, και πότε, το όλο σύστημα ("CPU"/AIO) φτάνει σε θερμική ισορροπία.
   Θέτοντας  σαν κριτήριο θερμικής ισορροπίας ένα ρυθμό μεταβολής του Δθ μικρότερο από  0,01oC/min, βλέπουμε ότι αυτή αρχίζει στα 73min από την αρχή της δοκιμής και εδραιώνεται πλήρως στα 90min από αυτήν.
  4. Και σε αυτή τη θερμική ισορροπία έχουμε ένα Δθ=36,7οC, το οποίο δεδομένων των συνθηκών της δοκιμής, μόνο σαν πολύ καλό μπορεί να χαρακτηριστεί και επιπλέον αυτού, σε ένα κουτί όπου θα υπάρχει κάποια στατική πίεση είναι πολύ πιθανόν η AIO σε Zero RPM, να μπορεί να ανταπεξέλθει και στο επόμενο θερμικό βήμα από αυτό που επιχειρήσαμε εμείς, αυτό με  120Watt θερμικό φορτίο και να έχει μια ανάλογα καλή επίδοση!

   

  Προσδιορισμός την ελάχιστης Rca.

  Χρησιμοποιώντας δυο Noctua NA-SFMA1, 140 to 120mm Fan Mounting Adapters for Water-cooling Radiators, βάλαμε επάνω στο radiator τους δύο EBM-Papst 4412 /2HHP που χρησιμοποιούμε για τη δοκιμή αυτή, ρυθμίσαμε το θερμικό φορτίο στα 360watt και . . . κλείσαμε τα αυτιά μας !  :p

   

  large.A42_LaPusVar_RCA-Estim_RTSF_Delta-T-Graph_G1_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01.jpg

   

  Μολονότι έχουμε δει και χαμηλότερη θερμοκρασία από radiator 2x120, οι 28,4oC είναι μια εξαιρετική επίδοση καθώς αφορούν σε 2x140 radiator!

  Φυσικά η θερμοκρασία αυτή πάει παρέα με θόρυβο που δεν τον ακούς μόνο εσύ αλλά και οι γείτονες!  :) 

   

  large.A43_LaPusVar_RCAEstim_RTSF_RCA-Graph_G2_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01.jpg  large.A44_LaPusVar_RCAEstim_RTSF_CoolCap-Graph_G3_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01.jpg

   

  Η τιμή της θερμικής αντίστασης της ΑΙΟ ξεκινά από  χαμηλή τιμή και καταλήγει σε αρκετά χαμηλότερη , και το ανάλογο ισχύει και στην ψυκτική ικανότητα όπου ξεκινά από τα ~10,2W /1oC για να καταλήξει ότι, η ψύκτρα μπορεί να αποβάλει στο περιβάλλον μέχρι και 12,5 Watt για κάθε βαθμό Κελσίου που ανεβαίνει η θερμοκρασία της!

   

   

  Συγκριτική κατάταξη

   

  Ώρα όμως να δούμε πως διαμορφώνεται με την προσθήκη της Corsair iCUE H115i RGB PRO XT το διάγραμμα συγκριτικής παρουσίασης των επιδόσεων των ψυκτρών, που έχουν περάσει από τον πάγκο του TheLab !

  Για να διευκολυνθεί η ανάγνωση των γραφημάτων έχουμε χωρίσει χρωματικά τις ψύκτρες σε τρεις κατηγορίες ισχύος (180, 240 και 360 Watt) οι οποίες αντιστοιχούν στην μέγιστη θερμική καταπόνηση που δοκιμάστηκαν.

  Επίσης για να δώσουμε και μια αίσθηση της αποτελεσματικότητας μιας ψύκτρας (ψυκτικής ικανότητας) σε σχέση με τον συνολικό της όγκο και το πόσο αποκλίνουν οι επιδόσεις της από έναν κοινό για όλες μέσο όρο Δθ, προσθέσαμε στο πρώτο ραβδόγραμμα (του Δθ) την παράμετρο Delta-T Deviation Weighted Total Volume Cooling Capacity. Η ανάλογη προσθήκη έγινε και στο δεύτερο (του Θορύβου) όπου η νέα παράμετρος  Noise Deviation Weighted Cooling Capacity @ Performance to Noise Efficiency  μας δίνει μια  ένδειξη του πόσο καλά μας "αποζημιώνει" θερμικά μια ψύκτρα, για κάθε dB(A) θορύβου που παράγει!   Και οι δυο παράμετροι έχουν την λιγότερο σημαντική θέση στην ιεράρχηση (sorting) των τιμών του ραβδογράμματος, απεικονίζονται δε, με φωτεινό πράσινο χρώμα.
  Με αυτά κατά νου, ας δούμε τα αποτελέσματα που έφερε η ψύκτρα της σημερινής μας παρουσίασης δοκιμαζόμενη στα 360 Watt.

   

  Α. Σύνθετη κατάταξη με βάση το Δθ και τον θόρυβο, με πρωτεύον κριτήριο το Δθ.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  large.A52_Coolers-Comparison_01_Delta-T-to-Noise-Graph_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_wm_01.jpglarge.A52_Coolers-Comparison_01_Delta-T-to-Noise-Graph_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_wm_02.jpg

   

  1. Η πέμπτη θέση ανάμεσα στις ΑΙΟ που συμμετέχουν στον πίνακα με Push-Pull setup και ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι το Push-Pull ήταν "κουτσό" από άποψη απόδοσης καθώς οι pull ανεμιστήρες είχαν χαμηλότερες στροφές, είναι μια πολύ καλή κατάταξη!
  2. Η επίσης πέμπτη θέση ανάμεσα στις AIO με Push setup, μπορεί αρχικά να μην φαντάζει σπουδαία, αλλά αν δούμε πόσες ΑΙΟ με Push-pull setup, έχει αφήσει πίσω, θα αλλάξουμε γνώμη.  Βεβαίως με τους ανεμιστήρες να στρέφονται στις ~1850rpm δεν μπορεί να έχει το "άλλοθι" των χαμηλών επιδόσεων στο όνομα του χαμηλού θορύβου και ευτυχώς για εκείνη και για τους χρήστες της, δεν το χρειάζεται!  :) 
  3. Παρά την καλή της κατάταξη όμως αυτό που έχει σημασία -ιδιαίτερα για το που πρέπει να πάνε τα πράγματα- και το οποίο δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας είναι ότι, στο Push setup έρχεται πίσω από την Cooler Master Nepton 240M, καθώς υστερεί κατά 2dB(A) και περίπου 0,8oC, μολονότι η Nepton έχει ανεμιστήρες των 120mm, πράγμα που δείχνει εμμέσως, πλην σαφώς, ότι ήρθε η ώρα για την κατασκευάστρια να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην αεροδυναμική και την αποτελεσματικότητα των ανεμιστήρων της.

   

  Β. Σύνθετη κατάταξη με βάση το θόρυβο και το Δθ, με πρωτεύον κριτήριο το θόρυβο.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  large.A53_Coolers-Comparison_01_Noise-to-Delta-T-Graph_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_wm_01.jpglarge.A53_Coolers-Comparison_01_Noise-to-Delta-T-Graph_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_wm_02.jpg

   

  1. Η δέκατη έβδομη θέση στην γενική κατάταξη του θορύβου, είναι μεν κάτι που δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά ευτυχώς όπως είδαμε είναι τουλάχιστον θέμα δικής μας επιλογής καθώς πλέον, είναι δικό μας θέμα να συνδυάσουμε τις απαιτήσεις μας σχετικά με το θόρυβο με το πόσο ψηλά θα δουλέψουμε τους ανεμιστήρες.
  2. Φυσικά το Push-Pull setup -παρά τους πιο αθόρυβους πίσω ανεμιστήρες- πήγε ακόμα χειρότερα όπως είναι λογικό να συμβεί!
  3. Το καλό στην όλη υπόθεση είναι ότι η ΑΙΟ μας έχει τα θερμικά περιθώρια να την δουλέψουμε πιο ήσυχα!

   

  Αλλά είναι ώρα να πάμε στους επόμενους πίνακες κατάταξης όπου η διαδικασία κατάταξης είναι πιο σύνθετη και πλησιέστερα στις πραγματικές συνθήκες και απαιτήσεις.

   

  Συνδυαστική κατάταξη με σταθμισμένο σύστημα βαρών

   

  Ο τίτλος δεν είναι και ο πιο δόκιμος, αλλά δίνει έμφαση σε αυτό που επιχειρεί να δώσει απάντηση σε σύνθετα και πραγματικά ζητήματα, όπως:

  • "Ποια ψύκτρα έχει καλές επιδόσεις, αλλά παράλληλα έχει και χαμηλό θόρυβο; "
  • " Θέλω μια ψύκτρα που να έχει επιδόσεις αλλά να μη μου "παίρνει" τα αυτιά ! "
  • " Χρειάζομαι μια ψύκτρα που να είναι ήσυχη, χωρίς να είναι και "ψοφίμι ! "
  Spoiler

   

  Αυτός ο πιο σύνθετος τρόπος αξιολόγησης λειτουργεί με σύστημα βαρών, τροποποιώντας την συμμετοχή των βασικών μεγεθών ανάλογα με την απόλυτη τιμή τους, σε διακριτά βήματα, για κάθε ένα από τα οποία, ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές συμμετοχής / βαρύτητας.

  Έτσι, άλλο τελικό συντελεστή συμμετοχής θα έχει μια ψύκτρα που είναι ήσυχη και άλλο μια εξαιρετικά θορυβώδης.

  Με αυτό το τρόπο μένουν στις κατώτερες θέσεις ψύκτρες που είτε είναι πολύ "ζεστές", είτε πολύ θορυβώδεις, και φυσικά αυτές που έχουν και τα δυο αυτά μειονεκτήματα, πάνε κατ' ευθείαν στο τέλος!

  Αντίθετα, ψύκτρες που έχουν πιο ισορροπημένα χαρακτηριστικά λειτουργίας, υφίστανται μικρότερη επιβάρυνση και ανεβαίνουν στην κατάταξη, στην κορυφή της οποίας είναι φυσικά οι ψύκτρες που είναι δροσερές και αθόρυβες!

  Το αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης / κατάταξης είναι πολύ πλησιέστερα στην πραγματική  μέση χρήση που επιφυλάσσουμε στους υπολογιστές μας !

  Στη συνέχεια ακολουθούν τρία σύνθετα ραβδογράμματα, στα οποία υπάρχουν όλες οι βασικές παράμετροι ανάλυσης της συμπεριφοράς μιας ψύκτρας -για την ώρα- στην μέγιστη καταπόνηση!

   

  Γ. Σταθμισμένη  κατάταξη με βάση το συνδυασμό του Δθ  και του θορύβου, στο μέγιστο θερμικό φορτίο και air flow.

  Γράφημα σταθμισμένης και ισόποσης συμμετοχής του Δθ και του Θορύβου, με βάση σύστημα βαρών.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Στο ραβδόγραμμα που ακολουθεί υπάρχουν τα ακατέργαστα δεδομένα (Δθ και Noise) σαν βάση αναφοράς και  η παράμετρος Δθ/Noise Weighted Average που αποτελεί και το πρώτο κριτήριο κατάταξης μέσα σε κάθε ομάδα ψυκτρών έτσι όπως αυτές διαχωρίστηκαν με βάση την θερμική ισχύ της δοκιμής τους.

  Σε αυτό το ραβδόγραμμα αναδεικνύονται οι ψύκτρες που έχουν πιο ισορροπημένη σχέση μεταξύ των θερμικών επιδόσεων τους και του θορύβου που συνεπάγεται η επίτευξή τους.

   

  large.A54_Coolers-Comparison_03c_Equally_Delta-T_Noise_Waighted-Graph_Corsair-iCUE-RGB-PRO-XT-wm_01.jpglarge.A54_Coolers-Comparison_03c_Equally_Delta-T_Noise_Waighted-Graph_Corsair-iCUE-RGB-PRO-XT-wm_02.jpg

   

  1. Η θέση εδώ είναι η δωδέκατη και δεν είναι κακή, μάλλον προς το καλή μοιάζει να είναι καθώς, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι επιδόσεις της ψύκτρας επιτρέπουν την λειτουργία των ανεμιστήρων λίγο πιο αθόρυβα, πράγμα που θα την ανεβάσει αισθητά στην κατάταξη.
  2. Όμως το ζήτημα παραμένει ότι η ΑΙΟ πληρώνει το τίμημα -έστω και αν είναι σχετικά μικρό- της επιλογής της Corsair να αναβαθμίσει τις θερμικές επιδόσεις της iCUE H115i RGB PRO XT, με τον εύκολο τρόπο, απλά ανεβάζοντας τις στροφές  των ανεμιστήρων της!

   

  Δ.Σταθμισμένη  κατάταξη με βάση το συνδυασμό του Δθ  και του θορύβου, στο μέγιστο θερμικό φορτίο και air flow.

  Γράφημα σταθμισμένο για Χαμηλότερο Δθ.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Εδώ στη συνταγή αξιολόγησης έχουμε δώσει μεγαλύτερο βάρος στις επιδόσεις και μικρότερο στο Θόρυβο. Το κριτήριο κατάταξης είναι η πρώτη ράβδος κάθε τριάδας (Δθ / Noise Weighted Average).

   

  large.A55c_Coolers-Comparison_Low-Delta-T_Waighted-Graph_Corsair-iCUE-RGB-PRO-XT-wm_01.jpglarge.A55c_Coolers-Comparison_Low-Delta-T_Waighted-Graph_Corsair-iCUE-RGB-PRO-XT-wm_02.jpg

   

  1. Η κατάταξη της ΑΙΟ αναβαθμίστηκε μόνο δυο  θέσεις ( 12η >>> 10η) και ο λόγος γι' αυτό είναι ότι, ακόμα και όταν βάζουμε σε πρώτο πλάνο τις επιδόσεις, ο θόρυβός της, εξακολουθεί και την "κρατά πίσω" !
  2. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Push-Pull setup της βρίσκεται στη 11η θέση και δεν είναι περίεργο καθώς -είπαμε και πριν ήταν κάπως "κουτσό"- και δεν έφερε στο υψηλό air flow πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες για να αντισταθμίσουν τον αναγκαστικά υψηλότερο θόρυβο.

   

  Ε. Σταθμισμένη  κατάταξη με βάση το συνδυασμό του Δθ  και του θορύβου, στο μέγιστο θερμικό φορτίο και air flow.

  Γράφημα σταθμισμένο για Χαμηλότερο Θόρυβο.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Και ήρθε η ώρα για να απαντηθεί το ερώτημα  όλων αυτών που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δεν "θυσιάζουν" τα αυτιά τους! :) 

   

  large.A56c_Coolers-Comparison_Low-Noise_Waighted-Graph_Corsair-iCUE-RGB-PRO-XT-wm_01.jpglarge.A56c_Coolers-Comparison_Low-Noise_Waighted-Graph_Corsair-iCUE-RGB-PRO-XT-wm_02.jpg

   

  1. Η 16η θέση μοιάζει -και δυστυχώς είναι- δίκαιη, καθώς τα σχεδόν 48 dB(A), αποτελούν ισχυρή τροχοπέδη! 
  2. Βεβαίως και για να φανούν οι δυνατότητες της ψύκτρας, αν την δουλέψουμε σε μέσο air flow, θα έχει ένα πολύ ανεκτό Δθ ( 37,9oC) και θόρυβο 33,8 dB(A) και με αυτές τις τιμές πάει κατευθείαν στην πρώτη θέση αυτού του πίνακα!
  3. Η προηγούμενη παρατήρηση δείχνει και την σκέψη της Corsair που καθοδήγησε την κατασκευή της σημερινής φιλοξενούμενης του TheLab.
   Όμως αυτό έχει σαν βάση την -θεωρούμενη σαν αναγκαστική- αντιδιαστολή ανάμεσα στις υψηλές επιδόσεις και τον χαμηλό θόρυβο, πράγμα το οποίο η σύγχρονη εξέλιξη των ανεμιστήρων έχει θέσει σε σοβαρή αμφισβήτηση!

   

  Επίλογος

  Πάνε σχεδόν δυο χρόνια από τότε που γράφαμε τα παρακάτω:

  Ένας από τους κύριους "παίκτες" στην after market αγορά των προσωπικών υπολογιστών, αποφασίζει να αναπτύξει προϊόντα ΑΙΟ υδρόψυξης προς μια κατεύθυνση που "θεωρείται"  ότι ανήκει στις αερόψυκτρες!

  Η αγορά των λύσεων ψύξης χαμηλού θορύβου ποτέ πια δεν θα είναι η ίδια, γιατί πλέον -και χωρίς κανένα "ναι μεν, αλλά"- υπάρχουν και οι ΑΙΟ σε αυτήν και μάλιστα, όχι σαν βοηθητικοί παίκτες αλλά σαν ηγέτες! 

  Και ο καιρός επέρασε και ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από το να κερδηθεί ότι χάθηκε από τις  επιδόσεις στο όνομα του χαμηλότερου θορύβου. 

  Γιατί με εδραιωμένη πλέον την άποψη ότι η Corsair "παίζει" στα ίσια και με απαιτήσεις σε ένα χώρο που μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούσαμε ότι ανήκει στις αερόψυκτρες, ωριμάζουν οι συνθήκες για να προχωρήσει ανεβάζοντας τον πήχη πιο πάνω!

   

  large.083_iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_CoolerAct_0009.jpg

   

  Επιλέγει λοιπόν τον "λογικότερο" δρόμο για να το πετύχει αυτό, και όσοι υποθέσατε ότι αυτός συμβαίνει να είναι και ο ευκολότερος δεν πέσατε έξω!
  Αποφασίζει να βγάλει μια ΑΙΟ η οποία τοποθετείται μεταξύ της  Corsair Hydro Series H115i PRO RGB  και της Corsair Hydro Series H115i RGB Platinum και την εφοδιάζει με τον ίδιο τύπο ήσυχων και αποτελεσματικών ανεμιστήρων της πρώτης (αλλά πλέον με 2000rpm) και χρησιμοποιώντας το Block+Radiator της δεύτερης αναβαθμίζεται ουσιαστικά σε RGB δυνατότητες χωρίς να χάνει στο ελάχιστο από θερμικές!

  Το αποτέλεσμα είναι, να μπορεί να αποδώσει όπως η προηγούμενη ΑΙΟ:

   

  Και αυτό το πέτυχε, όχι μένοντας "ήσυχη για ΑΙΟ", αλλά αποτελώντας παράδειγμα χαμηλού θορύβου ακόμα και για τις πιο εξελιγμένες αερόψυκτρες!

  Μπορώντας -άκοπα- να κρατήσει ακόμα και κάτω από βαρύ υπερχρονισμό (360 Watt) τον επεξεργαστή μας ασφαλή με τον θόρυβο να κινείται από το μόλις διακρινόμενος μέχρι το μη ανιχνεύσιμος, ουσιαστικά αποτελεί μια άριστη επιλογή για οποιονδήποτε θεωρεί ότι ένας προσωπικός υπολογιστής, πέραν του να είναι ισχυρός, οφείλει να είναι και διακριτικός

  Μέχρι τώρα, αυτό  μπορούσαμε να το πετύχουμε με διάφορους τρόπους, κανένας εκ των οποίων δεν συμπεριελάμβανε μια ΑΙΟ, όχι τουλάχιστον στην τυπική της χρήση και σύνθεση!   Από σήμερα όμως, μπορούμε να έχουμε και μια ΑΙΟ στις επιλογές μας!

   

  Αλλά πλέον, με κάποια μικρή η λίγο μεγαλύτερη παραχώρηση στο θέμα του θορύβου, μπορεί να κάνει πολύ πιο δροσερή τη "ζωή" του επεξεργαστή μας διευρύνοντας καθοριστικά τις επιλογές λειτουργίας του!   Αυτή ακριβώς η ελευθερία επιλογής που παρέχει στον χρήστη, είναι και το βασικό αλλά και σημαντικό πλεονέκτημά της!

   

  Σαν κατάταξη στις λίστες την είδαμε εκεί που την περιμέναμε, κάπου στη μέση των επιδόσεων, καθώς δεν διεκδικεί τις απόλυτες από αυτές, γιατί η στόχευσή της είναι οι επιδόσεις εκείνες που έρχονται σε αρμονία με τις μέσες απαιτήσεις των χρηστών.

  Υπάρχουν όμως και κάποιες σημαντικές αισθητικές αλλαγές στο νέα block που χρησιμοποιεί, το οποίο πέραν του ότι προέρχεται από άλλο ΟΕΜ κατασκευαστή (CoolIT Systems), είναι εφοδιασμένο με νέα πλακέτα RGB φωτισμού που πραγματικά  μεταβάλει τις τρεις φωτιστικές ζώνες του καπακιού του block, σε χρωματικό υπερθέαμα και φυσικά, με τον έλεγχο που εξασφαλίζει το iCUE πρόγραμμα διαχείρισης με το οποίο συνεργάζεται, έχετε την ελευθερία να κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλετε , τόσο στον αισθητικό τομέα, όσο και κυρίως στον σημαντικότερο λειτουργικό τομέα.

  Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα υπάρχοντα modes λειτουργίας, ή να στήσετε τελείως δικά σας ακριβώς όπως τα θέλετε.

   

  Έτσι αν σκεφτόσαστε ότι θέλετε να αλλάξετε την αερόψυκτρά σας και να πάτε σε ΑΙΟ για τις καλύτερες θερμοκρασίες και την πιο διακριτική κατανομή του όγκου της, δεν χρειάζεται να διστάζετε πλέον για τον θόρυβο, η Corsair iCUE H115i RGB PRO XT, μπορεί να είναι όσο ήσυχη θέλετε, αλλά και όσο αποτελεσματική ενδέχεται να την χρειαστείτε, καθώς η μεγάλη της λειτουργική ευελιξία αφαιρεί από την  "εξίσωση" της αγοράς της, το ενδεχόμενο να σας κάνει να "μετανιώσετε"!

   

  Πολύ θα μας άρεσε να μέναμε εδώ, αλλά δυστυχώς όπως με ακρίβεια αναφέρουμε τα θετικά, έτσι και με μεγαλύτερη προσοχή επιβάλλεται να ασχοληθούμε και με τα αρνητικά, τα οποία ευτυχώς δεν ήταν πολλά. 

   Ο έλεγχος στη γραμμή παραγωγής της ΑΙΟ, κάπου παρουσίασε κενά, και έτσι στα χέρια μας έφτασε ένα δείγμα με πρόβλημα στην ακρίβεια διάνοιξης των σπειρωμάτων του radiator, το οποίο όσο εύκολα και αν λύθηκε δεν παύει να υπήρξε!

  Οι βίδες της πολύ ωραίες, αλλά μέχρι εκεί, καθώς αποκλίνουν από το standard των βιδών με κεφάλι Philips και πραγματικά χρειάζονται προσοχή και το σωστό εργαλείο για το βίδωμά τους.

  Οι ανεμιστήρες της ΑΙΟ, παρά τα πραγματικά καλά τους έδρανα, δεν έχουν RGB φωτισμό και δεν διαθέτουν αντικραδασμικά παρεμβύσματα.

   

  Όσον αφορά στην τιμή της, γενικά θα θέλαμε να έχει χαμηλότερη τιμή για να είναι  ευρύτερα προσβάσιμη.

  Όμως ειδικά σε αυτή τη περίπτωση αντιμετωπίζουμε μια περίεργη κατάσταση, καθώς -όπως προαναφέρθηκε- η iCUE H115i RGB PRO XT Liquid CPU Cooler έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με την Hydro Series™ H115i RGB PLATINUM 280mm Liquid CPU Cooler καθώς αποτελεί μια πιο οικονομική έκδοσή της.

  Όμως αυτή τη χαμηλότερη τιμή δεν την βλέπουμε, καθώς οι δύο ΑΙΟ, έχουν ακριβώς την ίδια MSRP τιμή από την Corsair (154,99€ ) και  στα Ελληνικά καταστήματα, βρίσκουμε την  Platinum,  σε μικρότερη τιμή!

  Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι τα πράγματα είναι σε μια μεταβατική φάση, καθώς η "παλαιά"  ΑΙΟ ( η Platinum κυκλοφορεί περίπου δύο χρόνια) έχει μια λογικά χαμηλή -έως "ευκαιρία"-  τιμή και η νέα ΑΙΟ (XT), έχει μια "λογικά" υψηλή τιμή, προσθέστε τώρα και το τι γίνεται με την αγορά τους τελευταίους μήνες και έχετε ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να γίνει η απόφαση πιο δύσκολη . . . ή εύκολη . . . αρκεί να μην έχετε "θέμα" με την "ηλικία" και το "ασήμι στα μαλλιά" !  :D 

   

  Στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσουμε ότι H Corsair iCUE H115i RGB PRO XT  έχει πενταετή εγγύηση και MSRP από την Corsair 154,90 €, και  την στιγμή που γράφεται αυτή η παρουσίαση,  την βρίσκουμε στα Ελληνικά καταστήματα προς 160,83€ συν ~6,7 € λοιπά έξοδα, του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου.

   

  Συνοψίζοντας λοιπόν, ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της

   

  thumps-up.png?m=1423577950

   

  • Η συσκευασία της ψύκτρας εξασφαλίζει την προστασία των περιεχομένων της και την τάξη σε όλα τα παρελκόμενά της.
  • Συμβατότητα με όλες τις σύγχρονες πλατφόρμες.
  • Σύστημα στερέωσης με πολύ εύκολη και στιβαρή εγκατάσταση.
  • Δεν εμποδίζει την πρόσβαση σε βύσματα και κάρτες που είναι κοντά στο socket.
  • Ανεμιστήρες με μαγνητικά έδρανα αιώρησης χαμηλού θορύβου και σχετικά υψηλής στατικής πίεσης.
  • Ανεμιστήρες με πολύ μεγάλο φάσμα ελέγχου των στροφών τους με δυνατότητα zero rpm
  • Η τροφοδοσία και ο PWM έλεγχος των ανεμιστήρων, εξασφαλίζεται από καλώδιο που είναι ενσωματωμένο στο "block".
  • Ο θόρυβος που παράγει, από τις μέσες στροφές είναι διακριτικός και μειώνεται ακόμα περισσότερο σε χαμηλότερα air flow, μέχρι του σημείου να μην ανιχνεύεται.
  • Δυνατότητα ακινητοποίησης των ανεμιστήρων (Zero RPM )σε χαμηλά θερμικά φορτία για την επίτευξη ακόμα χαμηλότερου θορύβου.
  • Cold plate με καλό "πάτημα", και ειδική επεξεργασία για καλύτερη θερμική σύζευξη με τεχνολογία Split flow για χαμηλότερη αντίσταση ροής του ψυκτικού υγρού.
  • Σωλήνες  που δεν διπλώνουν.
  • Sleeving στις σωλήνες που εξυπηρετεί και λόγους anti-kink.
  • Οι τερματισμοί των σωλήνων είναι ασφαλισμένοι με μεταλλικά κολάρα, τα  οποία συγκρατούν και το sleeve.
  • Η θερμοαγώγιμη πάστα είναι ήδη τοποθετημένη στο block και έχει καλή θερμική αγωγιμότητα.
  • Φωτιζόμενο μεγάλο logo στο block, και δυο περιμετρικές ζώνες των οποίων ο RGB χρωματισμός στηρίζεται σε 16 ανεξάρτητα ελεγχόμενα LEDs, και πέρα από τα χρωματικά effect   μπορεί να "συνδεθεί" και με την θερμοκρασία του συστήματος που επιλέγει ο χρήστης.
  • Αποδοτικό radiator, το οποίο έχει υψηλή απόδοση σε σχετικά χαμηλό air flow, ευνοώντας την αθόρυβη λειτουργία της ΑΙΟ.
  • Η απόδοσή της επιτρέπει την ουσιαστικά αθόρυβη λειτουργία της ΑΙΟ σε πολύ χαμηλό airflow, χωρίς σημαντική θερμική επιβάρυνση
  • Συνοδεύεται από ένα πολύ ευέλικτο software ελέγχου  iCUE, το οποίο επιτηρεί συνεχώς την λειτουργία της ψύξης και την ασφάλεια του συστήματος και παράλληλα ελέγχει τον RGB φωτισμό του block παράγοντας εξαιρετικά χρωματικά θέματα και εναλλαγές αυτών.
  • Τα 16 addressable LEDs του block ελέγχονται με τρόπο που εξασφαλίζει εντυπωσιακά ομαλή κίνηση και εναλλαγή των χρωμάτων.
  • Παρέχει βίδες για την στήριξη 4 ανεμιστήρων.
  • Εξαιρετικά αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης.
  • Πενταετής εγγύηση.

   


  thumps-down.png?m=1423577948

   

   

  • Οι ανεμιστήρες της δεν διαθέτουν κανένα αντικραδασμικό μέτρο.
  • Ο Θόρυβός τους στις υψηλές στροφές, αν και δεν είναι ενοχλητικός, είναι ευδιάκριτος ακόμα και σε σχετικά θορυβώδες δωμάτιο.
  • Δεν διαθέτει CPU back plate για την πλατφόρμα της AMD.
  • Δεν συνοδεύεται με επιπλέον θερμοαγώγιμη πάστα, πέρα από αυτή που είναι προεγκαταστημένη στο cold plate.
  • Η τιμή της, τηρουμένων των αναλογιών με τον ανταγωνισμό, είναι υψηλή και από πλευράς συναγωνισμού αντιμετωπίζει ισχυρή πίεση από άλλα μοντέλα με καλύτερο εξοπλισμό!
  • Στο δικό μας δείγμα είχαμε δυσκολία στην εγκατάσταση των ανεμιστήρων, λόγω ελλιπούς διάνοιξης των σπειρωμάτων στο radiator.

   

  Με βάση όλα τα παραπάνω η γενική βαθμολογία που αποσπά η Corsair iCUE H115i RGB PRO XT, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

   

   
   
   

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Corsair   για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

   

   

  gallery_33144_803_13738.jpg&key=800bc079

   

   

  Για    το    TheLab.gr,      Seafalco   21/5/2020

   

   

   

   

  Συντελεστές Review
  Reviewers: Seafalco
  Photographers: Seafalco
  Editing: TheLab.gr team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:9.50
  Χρηστικότητα9.50
  Ποιότητα8.50
  Επιδόσεις9
  ΓραφικάSelect
  ΉχοςSelect
  GameplaySelect
  Αντοχή στο ΧρόνοSelect
  Απόδοση/Τιμή8
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo

  • Like 17
  • Agree 3
  • Wow 4
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments  δεν νομίζω να ξανά έχω δει τόσο αναλυτικό review ποτέ μου, τα συγχαρητήρια μου

   

  έχω το i115 plat εδώ και αρκετό καιρό, και νομίζω ότι η corsair βγάζει πολύ καλά aio νερά αλλά λίγο τσιμπημένα

  επίσης με το icue της φτάνει το cpu usage αρκετές φορές το 5% με κάποια rgb profiles η custom rgb profiles, ειδικά αν είναι σε link mode με το πληκτρολόγιο, ευτυχώς το νερό και το πληκτρολόγιο έχουν εσωτερική μνήμη και δεν πολύ χρειάζεται το icue  

  • Like 2
  • Agree 1
  Link to comment
  Share on other sites

  πριν 5 ώρες, το μέλος Borg έγραψε:

  δεν νομίζω να ξανά έχω δει τόσο αναλυτικό review ποτέ μου, τα συγχαρητήρια μου

   

  έχω το i115 plat εδώ και αρκετό καιρό, και νομίζω ότι η corsair βγάζει πολύ καλά aio νερά αλλά λίγο τσιμπημένα

  επίσης με το icue της φτάνει το cpu usage αρκετές φορές το 5% με κάποια rgb profiles η custom rgb profiles, ειδικά αν είναι σε link mode με το πληκτρολόγιο, ευτυχώς το νερό και το πληκτρολόγιο έχουν εσωτερική μνήμη και δεν πολύ χρειάζεται το icue  

  Πραγματικά  ένα  μεγάλο  μπράβο  για  το  review

  Φίλε Borg

  μπορείς  να  μας  πεις  μιας  και  έχεις  την  platinum για  εμφανείς  διαφορές  ...υπάρχουν ...

  Η  platinum  είναι  νεότερη ....???

   

  • Like 1
  • Agree 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Δεν ειμαι φαν των ΑΙΟ αλλα αυτο το revew ηταν παραπανω απο επαγγελματικου επιπεδου.

  Ηθελα να ηξερα τι ειδους σωληνακια ειναι μεσα στα sleeves. Μια χαλασμενη ΑΙΟ της corsair που ειχα διαλυσει για να δω πως ειναι ηταν τελειως για το αναθεμα. Απ τα ρακορακια υποθετω η συγκεκριμενη ειναι πιο σοβαρη, αλλα και παλι υποθετω κολλημενα χαλκοσωληνακια θα χει μεσα

   

  • Like 1
  • Agree 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Παιδιά να είσαστε καλά !  :)

  Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε η παρουσίαση !

   

  @Nick74 Για δες εδώ :

   

  hpe-custom-coolit-systems-closed-loop-dc
  WWW.COOLITSYSTEMS.COM

  CoolIT Systems Closed-Loop DLC liquid cooling solutions are actively pumping coldplate loops confined fully within Desktops. Reliable seal...

  στο κεφάλαιο :

  TUBING OPTIONS

   

  • Like 3
  Link to comment
  Share on other sites

  πριν 18 ώρες, το μέλος Seafalco έγραψε:

  Παιδιά να είσαστε καλά !  :)

  Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε η παρουσίαση !

   

  @Nick74 Για δες εδώ :

   

  hpe-custom-coolit-systems-closed-loop-dc
  WWW.COOLITSYSTEMS.COM

  CoolIT Systems Closed-Loop DLC liquid cooling solutions are actively pumping coldplate loops confined fully within Desktops. Reliable seal...

  στο κεφάλαιο :

  TUBING OPTIONS

   

   

  Οκ, τα σωληνακια εξακολουθουν  να μη μου γεμιζουν το ματι, αλλα βρηκα πολυ ενδιαφερον το ψυκτικο που χρησιμοποιει,  Fluorinated ethylene propylene  

  Θα ειχε ενδιαφερον να βλεπαμε αν μπορουσαμε να το χρησιμοποιησουμε στις custom αλλα δυστυχως δε νομιζω γιατι μαλλον εξατμιζεται πολυ γρηγορα (θα ρωτησω τον Καλογεροπουλο τι παιζει μ αυτο το υγρο και αν το χει)

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  Νομίζω ότι έκανες πολλά πράματα μαζί και επέτρεψες στον "δαίμονα του πληκτρολογίου" να χώσει την ουρά του !  :) 

  To FEP (Fluorinated Ethylene Propylene) που αναφέρεις είναι το ένα υλικό κατασκευής των σωλήνων και όχι το υγρό πλήρωσης του συστήματος! :)

  Για το υγρό δεν είδα κάποια αναφορά.  

  • Like 1
  • Haha 1
  Link to comment
  Share on other sites

  On 5/21/2020 at 5:33 PM, Borg said:

  έχω το i115 plat εδώ και αρκετό καιρό, και νομίζω ότι η corsair βγάζει πολύ καλά aio νερά αλλά λίγο τσιμπημένα

  επίσης με το icue της φτάνει το cpu usage αρκετές φορές το 5% με κάποια rgb profiles η custom rgb profiles, ειδικά αν είναι σε link mode με το πληκτρολόγιο, ευτυχώς το νερό και το πληκτρολόγιο έχουν εσωτερική μνήμη και δεν πολύ χρειάζεται το icue  

   

  και είναι πολύ σημαντικό αυτό με τα ryzen που τέτοιες εφαρμογές δεν αφήνουν το vcore να κάνει σωστή "idle" λειτουργεία.

  Η hardware αποθήκευση  icue  λειτουργεί μια χαρά, μπορείς να ανοίγεις το icue να κάνεις αλλαγές και να κάνεις απλό exit την εφαρμογή και είσαι ok χωρίς να πειράζεις τα άλλα  corsair services.

   

  σε αντίθεση πχ το TT RGB plus της Thermaltake σπάει νεύρα. Δεν αποθηκεύει σωστά τιμές μετά την έξοδο από την εφαρμογή και ο μόνος τρόπος είναι να σκοτώνεις το app κάθε φορά από το task manager.

   

  Έχω την PRO RGB, και από τους ανεμιστήρες ML που έχει και η ΧΤ είμαι πολύ ευχαριστημένος.

   

  Οι παρατηρήσεις που έχω μέχρι στιγμής είναι ότι τα fans μετά τα 800rpm δεν προσφέρουν πρακτικά τίποτα.

  Σε push pull που έχω κάνει επίσης δεν νομίζω να αξίζει το κόπο. Σε αυτά τα μικρά  ψυγεία με αυτά τα fins μάλλον 2 ανεμιστήρες αρκούν. Αντίθετα η θερμοκρασία κατεβαίνει αισθητά βάζοντας την αντλία από 1000rpm στα 2000rpm.

   

   

  Πολλά συγχαρητήρια στον @Seafalco  με βεβαιότητα προαφαίρει τα καλύτερα review στο χώρο.    

  • Like 2
  • Agree 1
  Link to comment
  Share on other sites

  2 hours ago, Dem said:

  Σε push pull που έχω κάνει επίσης δεν νομίζω να αξίζει το κόπο. Σε αυτά τα μικρά  ψυγεία με αυτά τα fins μάλλον 2 ανεμιστήρες αρκούν.

   

  Να ΄σαι καλά για τα ενθαρρυντικά σου λόγια!  :) 

  Σίγουρα το Push-Pull σε ένα δύσκολο και παχύ radiator θα φέρει σημαντική βελτίωση, αλλά και εδώ κατ' αναλογία και στο δικό τους μέτρο προσφέρει κυρίως στο περιορισμό του θορύβου καθώς μπορείς να έχεις την ίδια ή και λίγο καλύτερη θερμοκρασία με αισθητά λιγότερο θόρυβο! 

  (δες παρατηρήσεις 10 - 13 , στον συγκεντρωτικό πίνακα της θερμικής συμπεριφοράς).

  'Έτσι την πραγματικά χαμηλή επίδοση που έχουν οι ανεμιστήρες αυτοί κάτω από τις 800 rpm, μπορείς να την βελτιώσεις και να έχεις διαφορά που αξίζει το κόπο.

  Για παράδειγμα μιλώντας για τα 240Watt, και συγκρίνοντας το πόσο κατεβαίνει η θερμοκρασία στο Push-Pull setup σε σύγκριση με το Push, έχουμε κατά σειρά για τα διαδοχικά air flow:

  Hi =-1,6oC     Me=-2,33oC    Lo=-2,86oC    VLo=-3,67oC    ULo=-6,91oC

   

  Οι ανεμιστήρες ML αποτελούν πραγματικά βελτίωση στη γκάμα της Corsair, αλλά το είπα και μέσα στο review τα πράγματα απαιτούν "σιγά σιγά" να δοθεί περισσότερο βάρος στην αεροδυναμική βελτίωσή τους, γιατί μπορείς, ιδιαίτερα στις μέσες και υψηλές στροφές, με άλλους ανεμιστήρες (και μάλιστα όχι 140ρηδες ! ) να έχεις  τις "ίδιες" επιδόσεις με τον θόρυβο να  είναι από 6,5 - 8 dB(A) λιγότερο ! 

  Η Corsair μας έχει δείξει ότι "ακούει" τον κόσμο , οπότε . . . :) 

  • Like 3
  Link to comment
  Share on other sites

  On 23/5/2020 at 3:50 ΜΜ, το μέλος Seafalco έγραψε:

  Νομίζω ότι έκανες πολλά πράματα μαζί και επέτρεψες στον "δαίμονα του πληκτρολογίου" να χώσει την ουρά του !  :) 

  To FEP (Fluorinated Ethylene Propylene) που αναφέρεις είναι το ένα υλικό κατασκευής των σωλήνων και όχι το υγρό πλήρωσης του συστήματος! :)

  Για το υγρό δεν είδα κάποια αναφορά.  

   

  χαχα ο δαιμονας της βιασυνης ηταν και της επιφανειακης αναγνωσης... Οταν ειδα το ονομα (νομιζοντας πως ειναι το υγρο) το google-αρα και ειδα τα χαρακτηρηστικα αγωγιμοτητας και μ αρεσαν (εξακολουθοντας να νομιζω οτι ειναι το υγρο ) ?

   

  ηταν too good to be true, ε ναι, αφου ειναι πλαστικο ειναι καλος μονωτης

  Edited by Nick74
  • Like 1
  • Haha 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Εξαιρετικό review! Έθιξε θεωρώ σχεδόν όλο το εύρος των πιθανών διατάξεων που θα κοιτούσε να εξερευνήσει το κοινό ενός ΑΙΟ(οι των custom/extreme λύσεων μη με φάτε παρακαλώ ?). 

   

  @Seafalco ένα μεγάλο μπράβο και ένα ευχαριστώ για το "ξεστράβωμα". Απαντηθήκανε ένα σωρό απορίες και ανοιξάνε οι ορίζοντές μου. ?

   

  Τώρα όμως μου δημιουργήθηκαν 2 απορίες για όποιον έχει χρόνο-όρεξη:

  1) Αν στη διάταξη push-pull "ζευγαρώναμε" ανα δύο τους ανεμιστήρες(1 corsair push με 1 corsair pull και 1 noctua push με 1 noctua pull) θα είχαμε ενδεχομένως διαφορετικά αποτελέσματα και αν ναι προς ποια κατέυθυνση; Σκέφτομαι ότι αρκετοί μπορεί να έχει ένα ζευγάρι ανεμιστήρες να κάθονται και ενδεχομένως να είναι μια ρεαλιστική εναλλακτική(;) αντί για το επιπλέον έξοδο αγοράς νέου ζεύγους που "ματσάρει".

  2) Θυμάμαι τα παλιά τα χρόνια που τα μέσα ήταν λιγότερα και τα parts δεν ταιριάζανε πάντα μεταξύ τους, αρκετός κόσμος για να συγκεντρώσει το airflow στο ψυγείο αλλά και για να μειώσει το φαινόμενο της "σειρήνας" έκλεινε τα κενά αυτά με ταινία. Είναι λύση σε επίπεδο "πατέντας" ή χάνεις από κάπου αλλού; Προφανώς το ιδανικό θα ήταν να είχε μεριμνήσει ο κατασκευαστής.

   

  Και πάλι ένα μπράβο πάντως για το review και εύχομαι με το καλό και στο youtube!

  • Agree 1
  Link to comment
  Share on other sites

  5 hours ago, paravatis said:

  1) Αν στη διάταξη push-pull "ζευγαρώναμε" ανα δύο τους ανεμιστήρες(1 corsair push με 1 corsair pull και 1 noctua push με 1 noctua pull) θα είχαμε ενδεχομένως διαφορετικά αποτελέσματα και αν ναι προς ποια κατέυθυνση; Σκέφτομαι ότι αρκετοί μπορεί να έχει ένα ζευγάρι ανεμιστήρες να κάθονται και ενδεχομένως να είναι μια ρεαλιστική εναλλακτική(;) αντί για το επιπλέον έξοδο αγοράς νέου ζεύγους που "ματσάρει".

  2) Θυμάμαι τα παλιά τα χρόνια που τα μέσα ήταν λιγότερα και τα parts δεν ταιριάζανε πάντα μεταξύ τους, αρκετός κόσμος για να συγκεντρώσει το airflow στο ψυγείο αλλά και για να μειώσει το φαινόμενο της "σειρήνας" έκλεινε τα κενά αυτά με ταινία. Είναι λύση σε επίπεδο "πατέντας" ή χάνεις από κάπου αλλού; Προφανώς το ιδανικό θα ήταν να είχε μεριμνήσει ο κατασκευαστής.

   

  Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, και πολύ χαίρομαι που βρήκες χρήσιμα πράγματα στην παρουσίαση!  :)

   

  Για το Push-Pull, να σου πω τη μαύρη αλήθεια, αυτό που λες δεν το σκέφτηκα να το κάνω γιατί πάντα έχω κατά νου και την "αισθητική" του πράγματος και δεν νομίζω να "έλεγε" να βλέπεις το rad με δυο διαφορετικούς ανεμιστήρες στην όψη!  :)

  Όμως τεχνικά είναι μια πολύ έγκυρη απορία και θα ληφθεί στα υπόψιν!

  Ένα καλό κριτήριο για να δεις αν οι ανεμιστήρες "ταιριάζουν" είναι να δεις αν η προσθήκη των Pull ανεμιστήρων αυξάνει τις στροφές των Push. Και παραπέρα να επιβεβαιώσεις και με μέτρηση της θερμοκρασίας. 

  Επίσης μια άλλη πρόχειρη ένδειξη είναι να δεις πόσες στροφές χάνει κάποιος ανεμιστήρας όταν τον βάζεις πάνω στο radiator.

  Αν χάνει σημαίνει ότι "μπορεί να αντιληφθεί" την αντίσταση που προβάλει το radiator  καθώς προσπαθεί να κυκλοφορήσει τον αέρα δια μέσω αυτού.

   

  Εδώ βέβαια παίζουν διάφορες παραλλαγές και εξαιρέσεις καθώς πολλά εξαρτώνται από τον κινητήρα του ανεμιστήρα και από τα ηλεκτρονικά του καθώς και από τον controller  που τον οδηγεί.

   

  Το φαινόμενο της σειρήνας δεν έχει σχέση με τα κενά που ενδεχομένως έχει περιμετρικά ο ανεμιστήρας, αλλά με το πόσο κοντά σε κάποιο  αντικείμενο στρέφεται η φτερωτή του. Μπορείς να το δοκιμάσεις βάζοντας  ένα πλαστικό χαρακάκι πολύ κοντά στη φτερωτή τότε έχεις αυτό :

   

   

   

  Γι΄αυτό και οι σίτες πρέπει να απέχουν από τις φτερωτές κλπ που λέει και η @karmen1983 στις παρουσιάσεις των κουτιών.

   

  Η διαρροή του αέρα είναι ένα θέμα που παραδόξως θυσιάζεται σχετικά εύκολα στο βωμό μιας κάποιας νέας αισθητικής αντίληψης. Και βλέπουμε συχνά ανεμιστήρες να έχουν κενά γύρω γύρω και χάνουν σε απόδοση καθώς δίνουν τη δυνατότητα στον αέρα να διαφύγει χωρίς να περάσει μέσα από το radiator.

   

  Για το θέμα του κλεισίματος των κενών σαφώς και θα βοηθήσει και δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι δύσκολο , αρκεί και ένα λεπτό χαρτονάκι:

   

  large.20200327_111324.jpg

   

  Εδώ στις δοκιμές της Rca στην ΑΙΟ που συζητάμε έβαλα επάνω τα δυο τερατάκια της EBM Papst χρησιμοποιώντας δυο adapter της Noctua  (για να προσαρμόσω τα 120mm των ανεμιστήρων με τα 140mm του radiator.

  Αλλά παρόλο που έκλεισαν τα περιμετρικά κενά, ανάμεσα στους ανεμιστήρες έμεινε ένα αισθητό κενό το οποίο το συμπλήρωσα με λουρίδα χαρτονάκι που έσφιξε στη θέση της με το ίδιο το adapter.

  Έτσι η απώλεια air flow παρά τις σχεδόν 5000rpm, ελαχιστοποιείται.

   

  Και εν ονόματι των "ανοιχτών οριζόντων" που αναφέρεις πολύ εύστοχα, με την  ευκαιρία, μιας και υπήρχαν πρόχειροι, είπα να ελέγξω αν η Noctua έχει δίκιο όταν λέει για τους NF-A12x25 ανεμιστήρες . . .

   

  large.20200327_155707.jpg

   

  . . . ότι "μπορούν να υποκαταστήσουν με επιτυχία ανεμιστήρες των 140mm!"

   

  Μπήκαν επάνω και έγιναν μετρήσεις κανονικά γιατί . . . τελικά . . . η Noctua ξέρει τι λέει!  :)  

   

  Το γράφημα που ακολουθεί είναι αυτό της θερμικής συμπεριφοράς της ΑΙΟ με τους Stock ανεμιστήρες που είδατε και στην παρουσίαση :

   

  large.A06_LaPusAll5_RTSF_Delta-T-Graph_G1_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01.jpg

   

  Και εδώ στην συνέχεια, έχουμε τις μετρήσεις από την ΑΙΟ, εξοπλισμένη με δύο ανεμιστήρες Noctua NF-A12x25 PWM, το οποίο οι ερευνητικοί φίλοι μπορεί να το έχουν ήδη δει από τα link της παρουσίασης.

  Αν δούμε τις τιμές που φέρνει στα 360 Watt (προσοχή αυτό το test έχει φτάνει σε θερμική καταπόνηση μέχρι τα 480 Watt),  έχουμε ότι :

   

  large.A26_LaPusAll4Ex_AltFanETP_RTAF_Delta-T-Graph_G1_Corsair-iCUE-H115i-RGB-PRO-XT_01.jpg

   

  Μιλώντας ιδιαίτερα για το υψηλό και μέσο air flow και στα 360 Watt:

  1. Για περίπου τις ίδιες θερμοκρασίες, με τους Noctua έχουμε από 6 έως 8 dB(A) λιγότερα και

  2. Aν πάμε να συγκρίνουμε με περίπου τον ίδιο θόρυβο, βλέπουμε ότι οι Noctua πετυχαίνουν περίπου 2 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία!

   

  Οπότε τελικώς, η Noctua είχε απόλυτο δίκιο, και μένει στους άλλους κατασκευαστές να ασχοληθούν πιο πολύ με το ουσιαστικό θέμα της αεροδυναμικής (θόρυβος, air flow, στατική πίεση κλπ ), γιατί πραγματικά, για τους περισσότερους εξ αυτών, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης !  

   

  Λίγο διπλόφαρδη η απάντηση, αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία να πούμε "δυο"   -και ελπίζω, ενδιαφέρουσες- κουβέντες παραπάνω! :)

   

   

   

   

   

   

  • Like 5
  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Αναζητώντας νέο παιχνίδι αντί του Warzone...

  Ό,τι λέει ο τίτλος....   To warzone1 το πετσόκοψαν, το warzone 2 δεν είναι ούτε για φτύσιμο, επομένως ψάχνω εναλλακτικό game.   Μου αρέσουν τα μεγάλα maps και τα casual game modes (π.χ. team deathmatch). Plunder τύπος εξ όσων γνωρίζω δεν προσφέρεται από κανένα παιχνίδι, ακόμα και το warzone 2 δεν έχει. Αν δεν υπάρχουν μεγάλα maps, θα "υπομείνω" μικρά maps με ομάδες 10 vs 10, 16 vs 16 κτλ. Όσο μεγαλύτερο το community, τόσο το καλύτερο. Προτιμούνται τα f2p αλλά όχι τα p2w. Πληρ

  gdp77
  gdp77
  PC Gaming 6

  ADSL στο σπίτι : συνδέσεις αποσυνδέσεις

  Το θέμα (ίσως) είναι περισσότερο επιμορφωτικό. Όχι ότι δεν ψάχνω λύση. Πάμε λοιπόν. . .   Χθες, αναβάθμιση σε Ο.Τ.Ε. , από απλό τηλέφωνο PSTN στο σπίτι, σε 24Mbps.   Δύο δωμάτια με τηλεφωνική πρίζα. Δωμάτιο με κεντρική πρίζα και πρίζα στο χωλ. Τηλεφωνική συσκευή και στις δύο πρίζες. Στην αρχή, με τον τεχνικό, προσπαθούσαμε να συνδέσουμε το router στο χωλ. Με τίποτα. Η σύνδεση δεν γινόταν. Πήγε εκτός σπιτιού, κάτι κοίταξε στο καφάο, έβαλε σκάλα να ελέγξει καλώδι

  serpico75
  serpico75
  Δίκτυα 11

  προβλημα με αρχεια wdp

  καλησπερα σε ολους,   αντιμετωπιζω προβλημα με τα αρχεια πολυμεσων (wave, wma) που δεν παιζουνε με τον media player λογω του οτι εχουνε καταληξη ''wdp''   ακομη και οταν κανω rendereing σε wave εχουνε την καταληξη ''wdp''   εχω δοκιμασει την μεθοδο να ανοιγουμε τον media player τα αρχεια wave αλλα δεν γινεται τιποτα   οταν αλλαξω την καταληξη σε wav ειναι ενταξει αλλα οταν ηχογραφω  τα κανει με καταληξη ''wdp''    

  nikonick
  nikonick
  Λειτουργικά Windows 1

  Ερώτηση απορία σχετικά με τα στικάκια

  Καλησπέρα παιδιά ήθελα να ρωτήσω γιατί ένα στικακι USB 3 αν το έχουμε σε μορφή Fat32 πιάνει κανονικά τη μέγιστη ταχύτητα έγγραφης στα 60mb ας πούμε  και αν το κάνουμε exfat χάνει σε εγγραφή ελάχιστα και ακόμα ποιο πολύ χάνει σε NTFS πάντα μιλάμε για την ταχύτητα εγγραφής η ταχύτητα ανάγνωσης και στα 3 πρωτόκολλα παραμένει η ίδια ποιο κάτω έχω ένα παράδειγμα, πήρα τις μετρήσεις με ένα στικακι της silicon power σε θύρα usb 3     οι ταχύτητες είναι read στα αριστερά write στα δεξιά 

  panos 12
  panos 12
  Συσκευές Αποθήκευσης

  Upgrade 5600X to 5800X3D

  Οτι λέει ο τίτλος. Αξίζει το να επιχειρήσω "future proofing" σε EOL πλατφόρμα ή να περάσω σε AM5?   Tα parts είναι: 32G Ram Neo Z Gskill @3600C16 Asus ROG B550E GF 1660Super (θα αλλάξει αργότερα, περιμένω τις 7k radeons) Απο ψύξη έχω some bullshit ψοφιομαστερ ΑΙΟ που θα αλλάξει σε AC Freezer 280 ή καμια Noctua.   Monitors 1440p 165Hz + secondary 1080p 144Hz.    

  Cyber_Cookie
  Cyber_Cookie
  AMD Platform 14
×
×
 • Create New...