Jump to content

 •  Share

  Πρόλογος

  Καιρός πολύς δεν πέρασε, αλλά ο ακούραστος ανταγωνισμός ανάμεσα στις κατασκευάστριες, με "μήλο της Έριδος" την προσοχή μας, καλά κρατεί! 

  Η Corsair έχοντας επενδύσει χρόνο και κόπο στο θέμα του RGB φωτισμού, μπορούμε να πούμε -αν όχι ότι καθορίζει- ότι αποτελεί τον "κύριο παίκτη"  στο χώρο αυτό και η πληθώρα των σχετικών προϊόντων της εμπλουτίζεται με ένα ακόμα, το οποίο μάλιστα μας έρχεται σαν kit . . .

   

  large.CorsairSP120RgbPro_01_0303.jpg

   

  . . . τριών ανεμιστήρων SP120 RGB PRO οι οποίοι έχουν RGB φωτισμό και συνοδεύονται από το νέο RGB controller της Corsair που ακούει στον κωδικό Lighting Node CORE.

  Το πακέτο από την πρώτη γρήγορη ματιά φαίνεται εντυπωσιακό και με τη δεύτερη . . . εντυπωσιακότερο!  :) 

  Η Corsair συνδυάζει στον Lighting Node CORE δυο συσκευές ελέγχου που έχουν ήδη δείξει άριστη διαγωγή (Lighting Node PRO και RGB Fan Hub)  και  περιορίζεται το "χάος" των καλωδίων διευκολύνοντας την τοποθέτηση τόσο του ίδιου του controller, όσο και των ανεμιστήρων!

  Έτσι, μπορεί υπό την διεύθυνση του ώριμου πλέον προγράμματος γενικής διαχείρισης περιφερειακών iCUE, να ελέγξει το φωτισμό μέχρι έξι ανεμιστήρων με τους τρεις από αυτούς, να βρίσκονται ήδη στο πακέτο!

  Όμως η κατασκευάστρια δεν μένει εκεί, καθώς και οι ανεμιστήρες είναι νέοι. Μηχανικά είναι ταυτόσημοι με τους ήδη δοκιμασμένους SP120 RGB LED, αλλά όσον αφορά στο φωτισμό τους δεν έχουν καμία σχέση καθώς, τα οκτώ LEDs που φέρουν στο Impeller hub και το iCUE, με την βοήθεια του Lighting Node CORE, κάνουν τη διαφορά και αυτή είναι κυριολεκτικά χαώδης!

   

  Αλλά ας αφήσουμε τα πολλά λόγια και πάμε να δούμε από κοντά, περί τίνος πρόκειται.

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

  Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων  Corsair SP120 RGB PRO.
  Όπως θα διαπιστώσετε παρατίθενται πολλά χαρακτηριστικά, εκ των οποίων αρκετά, δεν δίνονται από την κατασκευάστρια αλλά αποτελούν δικές μας προσθήκες.

  Να σημειώσουμε ότι τα χαρακτηριστικά που προσθέσαμε εμείς έχουν κίτρινους ορισμούς και μπλε τιμές.
  Επίσης με μπλε χαρακτήρες, δίπλα σε κάποιες "εργοστασιακές" τιμές, είναι σημειωμένες οι τιμές που μετρήσαμε εμείς κατά την διάρκεια των δοκιμών και επιπλέον, με πράσινους χαρακτήρες μπορείτε να βρείτε χαρακτηριστικά για τα οποία, κάνουμε μια πιθανή υπόθεση καθώς δεν βρήκαμε κάτι σχετικό.

   

  large.CorsairSP120RgbPro_Data_01.jpg

   

  Οι ανεμιστήρες του πακέτου αυτού έχουν εγγύηση δύο ετών, συνιστώμενη τιμή από την κατασκευάστρια τα 55,99€ και την στιγμή που γράφεται αυτή η παρουσίαση το βρίσκουμε στην Ελληνική αγορά προς 50,91€ του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου, συν 3,9€ λοιπά έξοδα.

   

  Συσκευασία και παρελκόμενα

  Η Corsair έχει πετύχει το να δίνει την βασική πληροφορία με τρόπο τόσο εύληπτο, που αρκεί μια ματιά για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται!

  Το κιτρινόμαυρο χρωματικό μοτίβο "φωνάζει από μακρυά" την "ταυτότητά" του και δίνει μια επιθετική, αλλά και ισορροπημένη αίσθηση ! 

   

  large.CorsairSP120RgbPro_02_0305.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_03_0306.jpg

   

  Η πληροφορία δεν είναι πολλή, αλλά τελικώς είναι όση χρειάζεται, αν και προσωπικά και με βάση την τιμή του προϊόντος, θα το ήθελα το κάτι τις το παραπάνω ! :) 

   

  large.CorsairSP120RgbPro_06_0411.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_05_0409.jpg

   

  Η βασική πλευρά του κουτιού όσον αφορά στις πληροφορίες είναι η πίσω . . .

   

  large.CorsairSP120RgbPro_04_0308.jpg

   

  Από εδώ -πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ήδη τα είδαμε αναλυτικά-  κρατάμε την δυνατότητα ελέγχου των LEDs των ανεμιστήρων, το κάθε ένα ξεχωριστά και το "μαγευτικό" αποτέλεσμα που έχει αυτό!

  Ας ανοίξουμε όμως το κουτί:

   

  large.CorsairSP120RgbPro_07_0315.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_08_0319.jpg

   

  Οι ανεμιστήρες βρίσκονται ο κάθε ένας στη δική του προστατευτική θήκη και υπάρχει και ένα κίτρινο κουτάκι με τα παρελκόμενα, του οποίου τα περιεχόμενα τα βλέπουμε στη δεξιά φωτογραφία.

  Φυσικά αυτό που δεσπόζει με τη σημασία του είναι ο νέος RGB controller της Corsair (Lighting Node CORE)!  Υπάρχει και μια αυτοκόλλητη αφρώδης ταινία διπλής όψης για την στερέωσή του και τρία σετ από μαύρες βίδες (11,2mm) για την στήριξη των ανεμιστήρων.

  Εδώ να πω ότι με δεδομένο ότι οι ανεμιστήρες δεν έχουν κάποιο μέσο για την απόσβεση των κραδασμών τους, θα ήταν πολύ καλή ιδέα να υπήρχαν και κάποιες rubber screws για την στήριξή τους στο κουτί, καθώς επίσης και κάποιες μακριές βίδες (33,6mm) για την στήριξή τους σε ένα radiator. Πιστεύω ότι το κόστος θα ήταν ασήμαντο και το όλο πακέτο θα ήταν πολύ πιο πλήρες και πιο κοντά σε αυτό που περιμένει ο αγοραστής!

  Τα παρελκόμενα κλείνουν με το φυλλάδιο των οδηγιών εγκατάστασης και το περί εγγύησης δισέλιδο.

   

  Τα παρελκόμενα από κοντά

  Δεν μπορούμε να φύγουμε από τα παρελκόμενα χωρίς να ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στον RGB Controller που εφοδιάζει η κατασκευάστρια το kit των ανεμιστήρων. Πρόκειται για τον Lighting Node CORE, και αρκετά πράγματα γι αυτόν είδαμε σε ένα από τα πιο πρόσφατα review κουτιών.

  Μετά το σχετικό ξεβίδωμα (οι βίδες δεν είναι ασφαλισμένες) έχουμε το πρώτο κοντινό στην άνω όψη της πλακέτας:

   

  large.Corsair-Lighting-Node-Core_PCB-04_284_comm.jpg

   

  Α. Όψη θυρών ελέγχου.

  1.  Δεξιά έχουμε τις συνδέσεις με την τροφοδοσία και την μητρική ( SATA power,  USB 2.0 Header)

   2. Οι έξι πόρτες για τον RGB έλεγχο διαθέτουν υποδοχή για τον μηχανισμό «κλειδώματος» των RGB βυσμάτων, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν την καλύτερη σύνδεση. (Belt lock DuPont MX2.54 CD-ROM Plug)

  3. Δεύτερη ένδειξη ότι έχουμε να κάνουμε με μια ποιοτική κατασκευή είναι και το ότι σε κάθε θύρα RGB υπάρχει και ένας πυκνωτής 100μf/ 10Vdc που φροντίζει για την κατά το δυνατόν πιο ομαλή τροφοδοσία της θύρας, αλλά και την απόζευξη των αιχμών φορτίου της.

  4. Τρίτη ένδειξη, είναι η ασφάλεια (F3) που διακρίνουμε δίπλα στην J3 θύρα.

  5.  Στο κέντρο και δεξιά υπάρχει ένας κρύσταλλος (XTAL -12ΜΗz) που με τους συνοδούς πυκνωτές C1 και C2 αποτελούν τα εξωτερικά εξαρτήματα ενός «ρολογιού» επεξεργαστή.

  6. Τα του 5 σε συνδυασμό με το στεγανό resettable push button μας προϊδεάζουν για την ύπαρξη κάποιου microcontroller στην άλλη όψη της πλακέτας.

  Ένα κοντινό στο "στεγανό" κουμπί του reset και τον κρύσταλλο των 12 MHz.

   

  large.Corsair-Lighting-Node-Core_PCB-02b.jpg  large.Corsair-Lighting-Node-Core_PCB-01.jpg

   

  Και σαν εισαγωγή για την άλλη πλευρά της πλακέτας, ένα κοντινό στον micro-controller που φιλοξενεί αυτή. . .

   

  large.Corsair-Lighting-Node-Core_PCB-03_280_comm.jpg

   

          Πρόκειται  για τον LPC11U37F  της NXP Semiconductors, έναν 32-bit ARM Cortex-M0 micro-controller, με αρκετά μεγάλες δυνατότητες, ο οποίος αναλαμβάνει την διαχείριση όλων των σημάτων ελέγχου προς τα RGB κυκλώματα των έξι ανεμιστήρων , με βάση τις «επιθυμίες» μας, που του διαβιβάζει το iCUE πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης “περιφερειακών»  της Corsair, η οποία -αν κρίνουμε από τις δυνατότητες  του microcontroller- δεν κάνει κανένα συμβιβασμό!

  η     Η καλή μέχρι τώρα εικόνα, γίνεται ακόμα καλύτερη, καθώς:

  Η   1. Η  κάθε θύρα RGB διαθέτει τη δική της Safety Fuse (F1  - F6) μαρτυρώντας ότι η Corsair παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις μιας δικής μας αδεξιότητας ή ενός σφάλματος! Έτσι, ένα τυχαίο βραχυκύκλωμα ενός καλωδίου RGB δεν θα σημάνει την πλήρη αποφωταγώγηση του υπολογιστή μας !

        2. Οι ασφάλειες μοιάζει να είναι της Αμερικανογεννούς  πολυεθνικής Littelfuse,  γνωστής για την ποιότητα των προϊόντων της και το ρεύμα που αντιδρούν, είναι τα 5A.

  3    3. Η ποιότητα των κολλήσεων είναι καλή και δεν είδαμε κάτι που να μας προξενήσει την αμφιβολία για την επάρκειά τους.

  Τα αρνητικά:  Το μόνο που μπορούμε να καταλογίσουμε στα αρνητικά, είναι ότι η πλακέτα θα χρειαζόταν για "αισθητικούς" λόγους, λίγο μεγαλύτερη φροντίδα, καθώς την "γρατζουνιά" στην όψη του micro-controller  δεν την κάναμε εμείς. Βεβαίως αυτή δεν είναι βαθειά, προφανώς κάποια πλακέτα ξύστηκε πάνω, οπότε δεν έγινε ζημιά!  Επίσης ένα πιο επιμελές καθάρισμα, μπορεί να κάνει θαύματα σε πολύ μικρό χρόνο ! 

  large.Corsair-Lighting-Node-Core_PCB-03a_420.jpg

  Ένα πανάκι ποτισμένο με Ισοπροπυλική Αλκοόλη, έκανε την πλακέτα λαμπίκο εν ριπή οφθαλμού!   Και αν χειρωνακτικά μπορείς να πετύχεις εύκολα αποτέλεσμα,  αν το κάνεις βιομηχανικά, θα πετύχεις ακόμα καλύτερο καθάρισμα !

  Συνοψίζοντας:  Η όλη κατασκευή αποτελεί ένα από τα σημαντικά «συν» οποιουδήποτε κουτιού, καθώς επιτρέπει την διαχείριση μέχρι και έξι ανεμιστήρων RGB, που έχουμε δει και από άλλες παρουσιάσεις ότι πραγματικά αποτελούν «υπερθέαμα" καθώς επιτρέπει μέσω του iCUE,  τον δημιουργικό φωτισμό του κουτιού μας και την πλήρη προσαρμογή του στις επιθυμίες μας!

  Κερασάκι στην τούρτα, είναι το γεγονός ότι, η τελείως ανεξάρτητη διαχείριση κάθε ενός LED, καθώς και ανάθεση σε αυτό περισσότερων του ενός εφε,  μπορεί να δώσει "άπειρους" συνδυασμούς, επιτρέποντας την δημιουργία πραγματικά μοναδικού φωτιστικού αποτελέσματος!

   

  Η εγκατάσταση του Lighting Node CORE είναι απλή και υπάρχει ένα σχετικό -σύντομο- video από την κατασκευάστρια:

   

   

  Από εδώ να σημειώσουμε δύο σημαντικά πράγματα: 

  1. Τους ανεμιστήρες τους συνδέουμε ξεκινώντας από την θέση 1 και συνεχίζουμε χωρίς  να αφήνουμε κενές θέσεις, μέχρι να βάλουμε όλους τους ανεμιστήρες που έχουμε (έως έξι).

  2. Στον ίδιο Lighting Node CORE μπορούμε να βάλουμε μόνο ανεμιστήρες της ίδιας RGB σειράς!

   

  Corsair  iCUE

  Το πρόγραμμα διαχείρισης της Corsair βρίσκεται στην 3.20.80 έκδοσή του και έχοντας λύσει τα "παιδικά" του προβλήματα, είναι πλέον ένα πολύ ισχυρό εργαλείο διαχείρισης του υπολογιστή μας και αυτό καθιστά τις συσκευές του "οικοσυστήματος iCUE" της κατασκευάστριας ακόμα πιο θελκτικές!

   

  large.SP_120_RGB_Pro_29_rsz.png

   

  Εκτιμώντας σωστά την δυναμική του προϊόντος αυτού, η Corsair έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από μικρά αλλά διαφωτιστικά video για το How to του iCUE, που πραγματικά σε βάζουν στον "κόσμο" του, και δίνουν ουσιαστική βοήθεια για την πληρέστερη εκμετάλλευση τόσο του προγράμματος, όσο και -κυρίως- των ελεγχόμενων από αυτό συσκευών (ανεμιστήρων στην περίπτωσή μας!) .

   

   

  Και εμείς από τη δική μας πλευρά, ετοιμάσαμε κάποια σειρά οδηγιών και συμβουλών για τη ρύθμιση και χρήση του iCUE, τις οποίες για συγκεκριμένους λόγους θα δείτε στο πρώτο post μετά την παρουσίαση.

   

  Οι ανεμιστήρες από κοντά

  Με τη πρώτη ματιά υπάρχουν τα γνωστά ήδη από τις προηγούμενες πρόσφατες σειρές χαρακτηριστικά, όπως είναι οι  διαμορφώσεις των γωνιών του πλαισίου, των μπράτσων και φυσικά το μαύρο χρώμα.

   

  large.CorsairSP120RgbPro_09_0329.jpg

   

  Το νέο που βλέπουμε είναι ότι το πλαίσιο είναι τώρα λεπτότερο, επιτρέποντας την καλύτερη εκμετάλλευση των διαθέσιμων διαστάσεων για την επίτευξη υψηλότερου air flow!

  Η φτερωτή έχει νέα σχεδίαση σε σχέση με αυτές που είδαμε πρόσφατα, όμως η κάλυψη της διατομής παραμένει περίπου στο 66%, σαν ένας καλός συμβιβασμός, ανάμεσα στην ευκταία υψηλή στατική πίεση και το απαραίτητο air flow.

  Οι βραχίονες στήριξης του κινητήρα ακολουθούν και εδώ την ακτινική ευθεία και μολονότι αυτό αντιβαίνει στους κανόνες της καλής ακουστικής, η Corsair παραμένει στο σχέδιο αυτό, καθώς -ομολογουμένως- τα άλλα μέτρα που έχει πάρει κατορθώνουν να αντισταθμίσουν το πρόβλημα. 

   

  large.CorsairSP120RgbPro_12_0335.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_15_0340.jpg

   

  Η υπό γωνία όψη του ανεμιστήρα,  αποκαλύπτει τα άνετα κανάλια ροής του αέρα καθώς και την προοδευτική καμπύλωση των πτερυγίων που συμβάλουν στην επίτευξη της υψηλότερης στατικής πίεσης κάτω από το συγκεκριμένο air flow.

  Διακρίνονται τα "νεύρα" ενίσχυσης της ακαμψίας του πλαισίου, το οποίο παρά το ότι είναι πολύ λεπτότερο των προηγούμενων ανεμιστήρων, αποδεικνύεται στιβαρό πέραν κάθε λογικής απαίτησης!

  Επιπλέον αυτού, το πλαίσιο παραμένει ουσιαστικά "τετράγωνο" χωρίς να έχει αποκοπές "καλλιτεχνικής φύσης", που θα άφηναν κενά στην εφαρμογή του ανεμιστήρα πάνω σε ένα radiator. Έτσι οι ανεμιστήρες αυτοί παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό διαφυγής αέρα σε θέση Push πράγμα κρίσιμο σε εφαρμογές ψύξης μέσω ΑΙΟ.

   

  large.CorsairSP120RgbPro_28_0366.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_29_0367.jpg

   

  Η χοάνη εισόδου που σχηματίζει το πλαίσιο του ανεμιστήρα είναι ιδιαίτερα "ανοιχτή" και στοχεύει στην τροφοδότηση της φτερωτής με αυξημένη ποσότητα αέρα , εκεί ακριβώς που χρειάζεται περισσότερο, κατευθείαν δηλαδή στην εξωτερικότερη περιοχή των πτερυγίων όπου η ροή είναι ταχύτερη και συνεπώς υψηλότερη!

   

  Οι γωνίες του ανεμιστήρα -θυσία στην περιστολή του κόστους-  δεν φέρουν τα γνωστά ελαστικά τακουνάκια τα οποία  αποκόπτουν την μετάδοση των κραδασμών που ενδεχομένως παράγει ο ανεμιστήρας, πράγμα που στο παρελθόν φάνηκε ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί τα έδρανα και το "ζύγισμα" της φτερωτής  ήταν πολύ καλά!

  Στο προκείμενο όμως, με μέσο αναμενόμενο χρόνο ζωής (MTBF) των "Hydraulic Bearing" εδράνων τις 40.000h, το αν θα ισχύει το ίδιο,  μένει να αποδειχθεί.

  Η φτερωτή στρέφεται αρκετά κοντά στο επίπεδο στερέωσης του ανεμιστήρα ( ~2,5mm) και έτσι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν τους τοποθετούμε σε θέση "Pull" σε κουτιά με "περίεργες" διαμορφώσεις στα ανοίγματα στήριξης των ανεμιστήρων, για να αποφύγουμε τον θόρυβο από το φαινόμενο της σειρήνας!

   

  large.CorsairSP120RgbPro_30_0370.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_31_0371.jpg

   

  Στην πλευρά εξόδου όμως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς η αντίστοιχη απόσταση είναι ~7,5mm οπότε δεν υπάρχει περίπτωση τα στρεφόμενα πτερύγια να αλληλεπιδράσουν με το κουτί μας (σε θέση "Push") ! 

  Σημειώνουμε την πολύ στιβαρή κατασκευή των γωνιών του πλαισίου και βάζοντας έναν (*) στην αντίστροφή κλίση των "εσοχών" των απέναντι βραχιόνων στήριξης του κινητήρα, πάμε να δούμε αυτές τις λεπτομέρειες που κατά κανόνα κάνουν τη διαφορά!  :) 

   

   

  Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

  Οι βραχίονες στήριξης του κινητήρα μας απασχολούν κατά κανόνα σε κάθε ανεμιστήρα, καθώς είναι το -κατ΄ανάγκην-  πλησιέστερο εμπόδιο στην ροή του αέρα και ένα από τα σημεία που ενοχοποιούνται για ένα μέρος του θορύβου που παράγει ο ανεμιστήρας.

  Όπως είπαμε και είδαμε πιο πάνω, οι βραχίονες αυτοί είναι κάθετοι στην περιφέρεια του πλαισίου, αλλά παρ' όλα αυτά δεν παράγουν κάποιον ιδιαίτερο θόρυβο γιατί έχουν στην πίσω τους πλευρά μια εσοχή:

   

  large.CorsairSP120RgbPro_26_0358.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_27_0362.jpg

   

  Αυτή η εσοχή έχει πρισματική μορφή και στην ουσία εξασφαλίζει χώρο πίσω από τον βραχίονα μέσα στον οποίο "απορροφώνται" και εξασθενούν οι μικροστρόβιλοι που δημιουργούνται από την ροή του αέρα γύρω από το στήριγμα. 

   

  Αυτή η τεχνική έχει αποδώσει πολύ καλά και σε συνεργασία με την πρισματική διαμόρφωση της άλλης πλευρά του κάθε βραχίονα, η ροή του αέρα είναι ομαλότερη και αθόρυβη! 

   

  large.CorsairSP120RgbPro_39_0394.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_24_0356.jpg

   

  Ανάλογη προσοχή δόθηκε και στον βραχίονα που "υποστηρίζει" τα όχι και λίγα καλώδια του ανεμιστήρα.  Τα επτά καλώδια είναι μέσα σε "λούκι" και αλλάζουν πορεία συστρεφόμενα με τον κατάλληλο τρόπο και σταθεροποιούμενα με ένα δεματικό,  δημιουργούν το ελάχιστο δυνατό εμπόδιο στη ροή του αέρα και φυσικά, ένα αναλόγως μικρό ηχητικό αποτύπωμα.

   

  Η μορφή των πτερυγίων σε αυτούς τους ανεμιστήρες προσπαθεί να συμβιβάσει την αποτελεσματική λειτουργία απέναντι σε κάποια αντίσταση ροής (βλέπε αναγκαία στατική πίεση) και την επάρκεια της παροχής αέρα και μάλιστα, λόγω των εύλογων απαιτήσεων για χαμηλό θόρυβο, αυτά πρέπει να τα πετύχει σε αρκετά χαμηλές στροφές (Max rpm = 1400) !  Για να δούμε όμως λίγο την γεωμετρία της φτερωτής, στην πρώτη από της φωτογραφίες που ακολουθούν.

  Με σκοπό να καθοδηγηθεί ο αέρας προς το κέντρο του ανεμιστήρα (τροφοδότηση της τυφλής περιοχής) και να επιτευχθεί υψηλότερη πίεση σε χαμηλές στροφές, η καμπύλωση του χείλους εκβολής ("πίσω" χείλος) είναι πολύ έντονη.  Αυτό αποτελεί μια γνωστή συνταγή που δίνει λύση χωρίς εξωτικές προσεγγίσεις υψηλού κόστους.

   

  Βεβαίως αυτή η τόσο έντονη καμπύλωση, φτάνει σε σημείο όπου, η γωνία του χείλους κοντά στο hub της φτερωτής, να πλησιάζει την ορθή γωνία και τελικώς να την ξεπερνά και να γίνεται "αρνητική".  Δηλαδή η "γωνία" που σχηματίζει το χείλος εκβολής του πτερυγίου με την περιφέρεια του κύκλου που περνά από την βάση του (σημείο Β) είναι λίγο μικρότερη των 90ο . Το ίδιο παρατηρείται και στην ανάλογή γωνία στο χείλος προσβολής ("εμπρός" χείλος πτερυγίου).

   

  large.CorsairSP120RgbPro_11_0334_commres.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_32_0376.jpg

   

  Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει, είναι το χείλος εκβολής !

  Ο λόγος θα φανεί σε μια σειρά φωτογραφίες, και βάζουμε αρχή από την άνω δεξιά.  Εδώ το χείλος εκβολής ίσα που αρχίζει να περνά πάνω από το στήριγμα του ανεμιστήρα. Η γωνία του χείλους είναι σχεδόν 40ο  σε σχέση με το στήριγμα, οπότε το χείλος "διασταυρώνεται" με το στήριγμα σε ένα μόνο "σημείο", συνεπώς το ρεύμα αέρα που προωθεί το πτερύγιο διασπάται από την παρουσία του στηρίγματος μόνο σε μια μικρή περιοχή. Συνεπώς ο θόρυβος που παράγεται από αυτή την προοδευτική διακοπή της ομαλής ροής του αέρα είναι πολύ μικρός!

   

  Το πτερύγιο συνεχίζει να κινείται και λόγω της σχεδίασής του , προοδευτικά η γωνία μεταξύ του χείλους εκβολής και του στηρίγματος του ανεμιστήρα μειώνεται. Αλλά για την ώρα δεν δημιουργείται ιδιαίτερο θέμα καθώς η γραμμική ταχύτητα του πτερυγίου στο "σημείο" εκείνο είναι χαμηλότερη από αυτήν του άκρου του πτερυγίου, οπότε ο θόρυβος από αυτήν, την όχι και τόσο ιδανική "συνάντηση" πτερυγίου και στηρίγματος, παραμένει χαμηλός.

   

  large.CorsairSP120RgbPro_33_0377.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_34_0379.jpg

   

  Στην τρίτη φωτογραφία (άνω δεξιά), βλέπουμε τι συμβαίνει λίγο αργότερα. Το χείλος του πτερυγίου (σε ένα μήκος μεγαλύτερο από το 1/4 του, "περνά" ταυτόχρονα πάνω από το στήριγμα! Συνεπώς εδώ έχουμε την απότομη διακοπή ενός σημαντικού μέρους της ροής αέρα, που δημιουργεί η φτερωτή! 

  Και ναι, μπορεί εδώ η γραμμική ταχύτητα να είναι ακόμα μικρότερη, αλλά δεν μπορεί να "σώσει" τόσο αποτελεσματικά την κατάσταση και τελικώς η ηχητική υπογραφή του ανεμιστήρα επιβαρύνεται από το ρίπισμα  που  δημιουργείται από αυτή την ρυθμικά επαναλαμβανόμενη διακεκομμένη ροή του αέρα  !

  Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας δεν μπορεί να επιτύχει ακόμα πιο χαμηλό θόρυβο.

  Με δεδομένη την αναγκαιότητα -τεχνική ή οικονομική- της συγκεκριμένης σχεδίασης των πτερυγίων, η ενδεδειγμένη λύση είναι η τοποθέτηση των στηριγμάτων του κινητήρα, υπό κάποια γωνία σε σχέση με την ακτίνα του κύκλου που περνά από την θέση έδρασής του στο πλαίσιο του ανεμιστήρα.

  Είναι αυτή η τόσο συνηθισμένη "λοξή"  ή και "καμπυλωτή" τοποθέτηση των μπράτσων που βλέπουμε τόσο συχνά και που και η ίδια η Corsair χρησιμοποιεί σε άλλους ανεμιστήρες της!

   

  Η αλληλοκάλυψη των πτερυγίων είναι φυσικά αρνητική, τόσο για τους κοινούς σε όλους τους ανεμιστήρες τεχνικούς λόγους χύτευσης της φτερωτής, όσο και εν προκειμένω,  για λόγους βελτίωσης του air flow του ανεμιστήρα:

   

  large.CorsairSP120RgbPro_22_0352.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_23_0354.jpg

   

  Ή προβολή της "αρχής" ενός πτερυγίου απέχει περίπου 2,5mm από το "τελείωμα" του προπορευόμενου πτερυγίου.  Αυτό συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο "άνετου" καναλιού διέλευσης του αέρα και μολονότι αντιστρατεύεται την επίτευξη υψηλής στατικής πίεσης, βοηθά αρκετά στην αύξηση της παροχής του ανεμιστήρα!

  Όλα δηλαδή -για μια άλλη φορά (!) :)  - είναι θέμα συμβιβασμών και το αν πέτυχε η "συνταγή" θα φανεί στις μετρήσεις που θα δούμε λίγο πιο κάτω. 

  Για την ώρα ας ρίξουμε μερικές "κλεφτές ματιές" σε δυο τρία σημεία ακόμα . . .

   

  Η φτερωτή του ανεμιστήρα δεν βγαίνει και έτσι μόνο μια κλεφτή ματιά στα ενδότερα του κινητήρα της και των RGB LEDs που φιλοξενεί το hub μπορούμε να σας δώσουμε:

   

  large.CorsairSP120RgbPro_41_0398.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_45_114046.jpg

   

  Όμως κανείς δεν μας εμποδίζει να σηκώσουμε (προσεκτικά ! ) το χαρτί που καλύπτει την πίσω πλευρά για να δούμε αν ο άξονάς του είναι επισκέψιμος και φυσικά -όπως συνηθίζεται- δεν είναι. Υπάρχουν κάποια απατηλά βαθουλώματα, αλλά είναι τυφλά.

   

  large.CorsairSP120RgbPro_43_122652.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_44_122801.jpg

   

  Οπότε το μόνο που απομένει είναι ένα κοντινό στη συνδεσμολογία των επτά καλωδίων του ανεμιστήρα.
  Όλα νοικοκυρεμένα -απαραίτητο λόγω "συνωστισμού" (!)-  επάνω τα - πολύ κακώς για την γνώμη μας-  μόνο τρία τροφοδοτικά καλώδια του κινητήρα και κάτω τα τέσσερα καλώδια της επικοινωνίας του LED controller με τον οδηγό των LEDs του ανεμιστήρα.

  Εδώ να διευκρινίσω, ότι πλέον, με τόση τεχνολογία επενδεδυμένη στους ανεμιστήρες (RGB κλπ) φαίνεται ανακόλουθο να μην χρησιμοποιούνται κινητήρες με PWM έλεγχο ( με τέσσερα καλώδια).  Η διαφορά κόστους είναι αστεία σε σχέση με την ευελιξία και την αύξηση των δυνατοτήτων ελέγχου του ανεμιστήρα.  Εδώ η Corsair προφανώς σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους, για να πετύχει ένα προϊόν οικονομικά πιο προσιτό, επιλέγει την παλαιά κλασική μέθοδο ελέγχου των στροφών μέσω αυξομείωσης της τάσης τροφοδοσίας του ανεμιστήρα (Voltage control). 

  Της το "συγχωρούμε" (!), αλλά πολύ θα θέλαμε να δούμε μια έκδοση με PWM control ! 

   

  Και ένα tip προς τους φίλους με αυξημένη περιέργεια.   Η άνω δεξιά φωτογραφία δεν μπήκε για να δείτε τα στοιχεία του ανεμιστήρα ! 

  Αν σηκώσετε το χαρτάκι από τον ανεμιστήρα, όσο προσεκτικά και να το κάνετε και όσο προσεκτικά και να το επαναφέρετε . . . αυτό θα φαίνεται !

  Η Corsair έχει φροντίσει το "χαρτί" αυτό, να είναι ειδικό και να σχηματίζει ραβδώσεις επάνω του την ώρα που ξεκολλάει ! :) 

   

  Θέματα μακροζωίας και "ασφάλειας".

  Πριν φύγουμε όμως από εδώ να σημειώσουμε ότι, η προσπάθεια περιστολής του κόστους οδήγησε σε μία  στοιχειώδη προσέγγιση στο θέμα κινητήρας!

  Και ναι, αναφέραμε ήδη το γεγονός ότι δε είναι PWM αλλά επίσης εντοπίζουμε  -και είναι σαφώς σημαντικότερο- ότι στερείται ακόμα και διατάξεων  απαραίτητων στην μεγαλύτερη ασφάλεια της λειτουργίας του.  Ο λόγος, για την απουσία συστήματος παύσης της λειτουργίας του ανεμιστήρα στην περίπτωση που η φτερωτή του "μαγκώσει" !

  Στην πλειοψηφία των ανεμιστήρων -και από την ίδια την Corsair- προβλέπεται η δυνατότητα αυτή.   Ο κινητήρας σταματά, δεν καταναλίσκει ισχύ και περιοδικά κάθε κάποια δευτερόλεπτα, κάνει μια σύντομη απόπειρα εκκίνησης για να "δει" αν το εμπόδιο παραμένει ή έφυγε! Αν το εμπόδιο απομακρύνθηκε, συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του, διαφορετικά επαναλαμβάνει διαρκώς αυτή τη διαδικασία ελέγχου.

   

  Στους συγκεκριμένους όμως ανεμιστήρες ο κινητήρας εξακολουθεί και "δουλεύει" αν η φτερωτή μαγκώσει, τροφοδοτούμενος κανονικά με ρεύμα!

  Η διαφορά του ρεύματος είναι μικρή καθώς,  υπό φορτίο ο ανεμιστήρας καταναλίσκει ~168 mAdc (~2,016 Watt)  και μπλοκαρισμένος τραβάει ~190mAdc  (~ 2,28 Watt). Το θέμα όμως βρίσκεται στο ότι ο κινητήρας πλέον,  δεν ψύχεται από το ρεύμα αέρος που δημιουργούσε η φτερωτή  και έτσι, ακόμα και αυτή η μικρή ισχύς είναι σε θέση προοδευτικά να δημιουργήσει πρόβλημα.

   

  Σε δοκιμή που κάναμε εμείς -με σβηστά τα RGB LEDs-  μετρώντας με Infra-red θερμόμετρο, "εξ επαφής" με τον ανεμιστήρα, είχαμε μια μεταβολή της θερμοκρασίας του Fan/Impeller  hub από τους 44,6 οC στους 68,3 οC σε χρόνο 30 min και θερμοκρασία περιβάλλοντος 27,8 οC. Η θερμοκρασία έπεσε στους 44,2 oC μετά από 10 λεπτά κανονικής λειτουργίας του ανεμιστήρα στις 1400rpm.

   

  large.CorsairSP120RgbPro_Impeller-Hub-Temp_Impeller-is-Blocked_01.jpg  large.Scythe-Kaze-Jyuni-Slip-Stream-120_Impeller-Hub-Temp_Impeller-is-Blocked_01.jpg

   

  Σαφώς και τίποτε δεν κάηκε, αλλά αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας με θερμοκρασία περιβάλλοντος "ευνοϊκή"  και με ένα ελαφρύ air flow στο χώρο,  καθώς και η χαρακτηριστική οσμή ηλεκτρονικών και πλαστικών που έχουν ζεσταθεί, δεν σε αφήνουν να το πάρεις αψήφιστα το πράγμα!

  Επιπλέον αυτού, από ότι φαίνεται -ιδιαίτερα- από την καμπύλη του Step Delta που μας δείχνει πόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία από πεντάλεπτο σε πεντάλεπτο, είναι φανερό ότι η άνοδος της θερμοκρασίας δεν έχει τελειώσει στην λήξη των 30 λεπτών, η θερμική ισορροπία βρίσκεται ακόμα πιο ψηλά και η απόσταση από την κρίσιμες θερμοκρασίες για τα commercial / industrial ολοκληρωμένα είναι μικρή !

   

  Σε σύγκριση με την συμπεριφορά του Corsair SP120 RGB PRO, δίπλα του παρατίθεται η συμπεριφορά ενός πολύ ζεστού ανεμιστήρα, ο οποίος σε κανονική λειτουργία φτάνει τους ~58 oC και όπως είναι απολύτως αναγκαίο, διαθέτει το σύστημα αδρανοποίησης του κινητήρα, το οποίο χαμηλώνει προοδευτικά τη θερμοκρασία του, περίπου κατά 10 oC.

   

  Φυσικά υπάρχουν και ακόμα πιο αποτελεσματικές λύσεις, όπως ο ανεμιστήρας στο αριστερό διάγραμμα  που ακολουθεί, ο οποίος μολονότι σε κανονική λειτουργία έχει ένα Δθ ~11oC, το μπλοκάρισμα της φτερωτής του, τον επιβαρύνει μόνο με ~3,1 oC.

   

  large.Cooler-Master-Sicle-Flow_Impeller-Hub-Temp_Impeller-is-Blocked_01.jpg  large.Noctua-NF-A12x25-PWM_Impeller-Hub-Temp_Impeller-is-Blocked_01.jpg

   

  Στο δεξιό γράφημα έχουμε τον Noctua ο οποίος διαθέτει το καλύτερο σύστημα και τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς η ήδη εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία λειτουργίας του (Δθ=~ 0,6 oC) αυξάνει -μεγίστως- μόνο κατά 2 oC,  πράγμα που λόγω τιμής και κατασκευής, είναι αναμενόμενο!

   

  Πιστεύω ότι η Corsair  θα πρέπει να το δει το θέμα με λίγο ευρύτερη σκέψη και ας αυξηθεί ελάχιστα και το κόστος σε μια νέα έκδοση ανεμιστήρων, κανείς δεν πρόκειται να έχει "παράπονο" για περισσότερη ασφάλεια!

   

  Συνδεσμολογία

  Επειδή στην προηγούμενη παρουσίαση  RGB ανεμιστήρων της Corsair που είχαμε εδώ (LL-140 RGB PWM), η εικόνα θύμιζε λίγο μακαρονάδα, ας δούμε πόσο καλύτερη έγινε η κατάσταση με την  έλευση του Corsair Lighting Node CORE:

   

  large.CorsairSP120RgbPro_35_0382.jpg

   

  Η απλοποίηση των συνδέσεων -σε αντίθεση με το χρώμα του ανεμιστήρα (!) - είναι προφανής ! 

  Ο ανεμιστήρας με το τριπολικό καλώδιό του, συνδέεται με το βύσμα τροφοδότησης του κινητήρα του στην πηγή ελέγχου των στροφών του (μητρική, fan controller, κ.λπ.) και με το τετραπολικό του, συνδέεται πάνω στην κατάλληλη πόρτα του Lighting Node CORE . . . τέλος !  :) 

   

  large.CorsairSP120RgbPro_20_0348.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_19_0347.jpg

   

  Τα καλώδια του ανεμιστήρα είναι μαύρα και το καλώδιο που συνδέεται στον RGB controller έχει ειδικό βύσμα (Belt lock DuPont MX2.54 CD-ROM Connector) που οι παλαιότεροι θα το θυμούνται από τα CD-ROM. Εξασφαλίζει σαφήνεια προσανατολισμού και όπως μπορούμε να δούμε στην επόμενη φωτογραφία έχει μηχανισμό και "κλειδώνει" στη θέση του!

   

  large.CorsairSP120RgbPro_21_0350.jpg  large.CorsairSP120RgbPro_37_0391.jpg

   

  Οι συνδέσεις του Lighting Node CORE, είναι επίσης απλές.  Ένα καλώδιο Sata Power για την τροφοδότησή του και ένα καλώδιο με 9-pin USB connector για την σύνδεσή του με κάποιο USB  header της μητρικής μας!

   

  Αλλά ήρθε η ώρα -πέρα από το αισθητικό θέμα στο οποίο όπως είδαμε οι νέοι ανεμιστήρες της Corsair διαπρέπουν- να δούμε και  στο πρακτικό θέμα του air flow και του θορύβου, τι έδειξαν οι μετρήσεις μας, πως τα  πάνε οι Corsair SP120 RGB PRO με τους αριθμούς!

   

   

  Προσομοίωση μετρήσεων σε  PC Case με μεγάλη αντίσταση στη ροή του αέρα

  Όσοι φίλοι δεν έχουν δει ή θέλουν να θυμηθούν τα σχετικά με το σύστημα προσομοίωσης που χρησιμοποιούμε, μπορούν να ανοίξουν το spoiler που ακολουθεί:

  Spoiler

   

  Η συσκευή προσομοίωσης του "κουτιού"

  Η βασική ιδέα είναι . . . πολύ βασική !   :)

  Ένα σύστημα στο οποίο, από την μια άκρη προσπαθούμε να του βάλουμε αέρα μέσα με ένα ανεμιστήρα , ο αέρας συναντά εμπόδια στην διαδρομή του μέσα στο σύστημα αυτό και τελικά, βγαίνει από το άλλο του άκρο, όπου και μετράται η ταχύτητά του.

  Αν όπου σύστημα βάλετε μερικές συναρμολογούμενες σωληνώσεις και όπου διάφορα εμπόδια, βάλετε διαφράγματα διάχυσης και ευθειασμού της ροής του αέρα, θα έχετε μια χονδρική ιδέα του τι βρίσκεται εκεί μέσα . . . 

   

  Fan-Airflow-Test-rig-Various-Setups_01-comm.jpg

   

  Στις μετρήσεις που ακολουθούν χρησιμοποιήθηκε η τρίτη εκδοχή συναρμολόγησης με την μεγαλύτερη αντίσταση.

  Να σημειώσω εδώ ότι η βαθμίδα "Measurement" δεν είναι  ακόμα λειτουργική καθώς χρειάζεται ένα σχετικά ακριβό όργανο (Hot Wire Anemometer), δεν αφαιρέθηκε όμως από το test rig καθώς η αντίσταση που προβάλει στη ροή του αέρα, είναι πολύ μικρή ! 

  Η μέτρηση έγινε εξαναγκάζοντας όλη την ποσότητα του αέρα να περάσει μέσα από το Vane Air flow Speed Meter, η αντίσταση του οποίου βεβαίως δεν είναι αμελητέα, αλλά καθώς είναι κοινή σε όλες τις μετρήσεις, δεν επηρεάζει την συγκριτική σχέση των ανεμιστήρων μεταξύ τους.

  Ο θόρυβος μετρήθηκε με τους ανεμιστήρες σε ελεύθερο περιβάλλον, καθώς αυτό ήταν το "πλησιέστερο" με τη λειτουργία ενός ανεμιστήρα πάνω σε κάποιο πλαϊνό ενός κουτιού (Προϋποτίθεται  ότι ή ίδια η θέση στήριξης, δεν προκαλεί προβλήματα θορύβου από αεροδυναμικά φαινόμενα).

   

   

  Πρώτο ερώτημα και λογικό:

  Πως τα πάει ο Corsair SP120 RGB PRO πάνω σε ένα σχετικά αρκετά "σφιχτό" κουτί με πυκνό φίλτρο και στενάχωρο εσωτερικό;

  Και η απάντηση θα χρειαστεί κάποια επεξεργασία και . . . αυτοσυγκράτηση! 

   

  large.CorsairSP120RgbPro_AirFlo-Noise-Graph@TLR_Z0_01a.jpg

   

  Γιατί τα πράγματα δεν δείχνουν καλά !

  Ο SP120 RGB PRO, κατατάσσεται ανάμεσα στους ουραγούς της κατηγορίας και ναι μεν "συμπλέκεται" ανταγωνιζόμενος μαζί τους, αλλά η εικόνα είναι αρκούντως εύγλωττη . . .

   

  large.CorsairSP120RgbPro_AirFlo-Noise-Graph@TLR_Z4_01a.jpg

   

  Ο σημερινός φιλοξενούμενος του TheLab, δεν μπορεί να αποτελεί πρώτη επιλογή -ούτε καν δεύτερη ! - για ανεμιστήρα κουτιού! 

  Σαφώς υπάρχουν ανάλογοι με αυτόν ανεμιστήρες και κάποιοι εξειδικευμένοι γι' αυτή την δουλειά ( Noctua NF-S12) με τους οποίους πάει στα ίσια, αλλά υπάρχουν και πολλοί με αισθητά καλύτερο δείκτη air flow προς θόρυβο.

  Υπάρχει όμως μια βασική και κρίσιμη διαφορά: 

  Ανάμεσα σε όλους αυτούς με τις καλύτερες επιδόσεις ανεμιστήρες, δεν υπάρχει κανείς που να έχει την δυνατότητα RGB και μάλιστα όχι γενικώς ενός RGB, αλλά -ας μου επιτραπεί η έκφραση- του  "ονειρικού" RGB περιβάλλοντος που μπορεί να δημιουργήσει το iCUE της Corsair με τη συνεργασία του κατάλληλου και συμπαραδιδόμενου εξοπλισμού (Corsair Lighting Node CORE)!

   

  Αυτό είναι το βασικό ατού αυτού του ανεμιστήρα και είναι βαρύ και αδιαμφισβήτητο!

   

  Μπορεί τα παραπάνω να είναι έτσι όπως τα είπα, αλλά προσωπικά, δεν παύει να μου φαίνεται λίγο "άκυρο", η Corsair με την παράδοση που έχει, να επαφίεται μόνο στις οπτικές επιδόσεις του ανεμιστήρα, έστω και αν αυτές είναι εξαιρετικές!

  Οπότε, πάμε να δούμε τι είχε "στο μυαλό" της η κατασκευάστρια . . .

   

  Το νέο σύστημα μέτρησης ανεμιστήρων του TheLab.gr

  Όσοι φίλοι δεν έχουν δει ή θέλουν να θυμηθούν τα σχετικά με το σύστημα μέτρησης του air flow των ανεμιστήρων που χρησιμοποιούμε, μπορούν να ανοίξουν το spoiler που ακολουθεί:
   

  Spoiler

   

   Η διαδικασία ανάπτυξης ενός συστήματος μέτρησης του air flow των ανεμιστήρων που χρησιμοποιούμε στα PC μας, ήταν από πάντα ένας στόχος, που λόγω των αρκετών δυσκολιών που έχει η υλοποίησή του, έμενε -λίγο πολύ- στο πίσω μέρος της σκέψης.

  Όμως τώρα τελευταία, με αφορμή την νέα παραγωγή των ανεμιστήρων της Noctua, στήθηκε  με τα μέσα που διαθέταμε ένα σύστημα μέτρησης που θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να αποδώσει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

  Σαφώς το σύστημα αυτό δεν έχει βλέψεις να δρέψει τις δάφνες των απόλυτων μετρήσεων, αλλά να δώσει συγκριτικές μετρήσεις με αρκετή αξιοπιστία και συνέπεια, έτσι ώστε να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από αυτές.

   

  Το υλικό

  Το σύστημα «στήθηκε» γύρω από ένα όργανο μέτρησης ροής αέρα της Mastech το MS6252A, το οποίο χωρίς να είναι κάτι εξαιρετικό,   παρουσιάζει -εφόσον μείνεις εντός των προδιαγραφών του- μια πολύ καλή επαναληψιμότητα και σταθερότητα των μετρήσεών του.

  Στο σκαρίφημα που ακολουθεί υπάρχει όλη η κατασκευαστική πληροφορία για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, που πρακτικά είναι πλαστικές συστολές υδραυλικών εγκαταστάσεων.  

  Φυσικά το σύστημα μέτρησης απέχει πολύ από του να είναι "τέλειο", καθώς, η ίδια η μετρητική διάταξη αντιπροσωπεύει μια αισθητή αντίσταση στη ροή του αέρα! 

  Αυτό όμως δεν μας ενοχλεί, καθώς αυτή η αντίσταση είναι ή ίδια για όλους τους ανεμιστήρες και δεν επηρεάζει την μεταξύ τους συγκριτική κατάταξη.

   

  Airflow-Measurement-Rig-01a_Comments_W1.jpg

   

  Το σύστημα μέτρησης αποτελείται από ένα σταθερό μετρητικό τμήμα που περιλαμβάνει το όργανο μέτρησης  και την χοάνη προσαρμογής του στις άλλες χοάνες, που είναι μόνιμα συνδεδεμένες με τα διάφορα είδη radiator που χρησιμοποιεί το σύστημα μέτρησης.

  Συγκεκριμένα οι μετρήσεις του air flow γίνονται σε τρία radiator με μέση πυκνότητα πτερυγίων 19,0 +/- 0,5 FPI  και διαστάσεων:

  1.       120 x 50 mm

  2.       240 x 30 mm

  3.       280 x 30 mm

  Έκαστο των οποίων έχει στεγανά συνδεμένη επάνω του την δική του χοάνη προσαρμογής προς την χοάνη της μετρητικής διάταξης.

   

  Η μεθοδολογία

  Α. Η μέτρηση του air flow έγινε με μέτρηση της ταχύτητας εξόδου του αέρα από την μετρητική διάταξη, και οι τιμές είναι σε m/sec.

  Β. Η μέτρηση του θορύβου γίνεται σε τρία όμοια radiator με βάση τον τρόπο που μετράμε όλες τις ψύκτρες, δηλαδή με το dB(A) meter πάνω στον άξονα εισόδου του ανεμιστήρα και σε απόσταση 0,5m από το motor hub του (ο ανεμιστήρας είναι σε θέση PUSH) και οι τιμές είναι σε dB(A).

  Γ. Επιπρόσθετα, για να υπάρχει μια πιο «ζωντανή» και άμεση σύνδεση της μετρούμενης ταχύτητας του ρεύματος αέρα που επιτυγχάνει ο κάθε ανεμιστήρας, και της απόδοσής του σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, έγιναν και μετρήσεις των ανεμιστήρων με πραγματικό θερμικό φορτίο στον Loader ('Ήφαιστος) που χρησιμοποιείται για τις μετρήσεις των ψυκτρών.

  Οι μετρήσεις αυτές έγιναν στην ίδια ΑΙΟ (Arctic Liquid Freezer 120 (x 50)) και με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες μέτρησης (θερμικά φορτία, Fan rpm, Pump rpmκ.λπ.) για κάθε ανεμιστήρα. 

  Δ. Οι θερμικές μετρήσεις εκφράστηκαν σε τιμές που δίνουν άμεσα την Ψυκτική Ικανότητα  (Cooling Capacity) του κάθε ανεμιστήρα. Συγκεκριμένα δίνονται -για κάθε διαφορετική τιμή στροφών του κάθε ανεμιστήρα- το πόσα Watt θερμικής ισχύος χρειάζονται, ώστε να έχουμε άνοδο του Δθ του loader κατά ένα βαθμό Celsius.  ( Watt / οC Δθ)

  Ε.  Ο θόρυβος μετρήθηκε με τον ανεμιστήρα τοποθετημένο σε radiator του ίδιου τύπου με αυτό που έγινε η μέτρηση του air flow και με το dB(A) meter στον άξονα περιστροφής της φτερωτής και σε απόσταση 50cm από αυτήν.

   

   

  Εδώ λοιπόν "βάζοντας το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων" . . .

  Για να δούμε τι κατορθώνει ο Corsair SP120 RGB PRO πάνω σε AIO radiators, που πρακτικά με τα τόσα κουτιά με διαφανή  πλαϊνά που κυκλοφορούν, αποτελεί την πιθανότερη χρήση του.

   

  Μετρήσεις σε Radiator 120x120x50 mm

  1.  Μετρήσεις της ταχύτητας ροής του αέρα  ανεμιστήρων 120x25, (PUSH on 120x120x50mm  radiator) ως προς τον Θόρυβο που παράγουν. 

  Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία μετρήσεων σύγκρισης, η οποία όπως είδαμε και στην πιο πρόσφατη παρουσίαση ανεμιστήρων, μας έδωσε πολύ χρήσιμα στοιχεία για την συμπεριφορά των ανεμιστήρων, "εστιασμένη"  στην πιο λογική και πλησιέστερη προς την πραγματική χρήση τους, βάση:

  Απόδοση προς θόρυβο! 

   

  large.CorsairSP120RgbPro_AirFlo-Noise-Graph@HR_Z0_01a.jpg

   

  Η πρώτη εικόνα ναι μεν βάζει τον SP120 RGB PRO στις χαμηλότερες επιδόσεις σε αυτή τη κατηγορία, αλλά μια προσεκτικότερη ματιά δείχνει ότι:

   

  large.CorsairSP120RgbPro_AirFlo-Noise-Graph@HR_Z3_01a.jpg

   

  Το air flow που επιτυγχάνει σε  AIO radiator των 50mm, είναι ανάλογο με το air flow των δύο ανεμιστήρων της Deep Cool, υστερεί ελαφρά του Coοlink SWiF2 120P   και είναι σαφώς καλύτερο από αυτό που επιτυγχάνει ο με πολλές περγαμηνές -αλλά με σχεδιαστική "αστοχία"- Silent Wings 3 HS, και σε απόσταση "αναπνοής" βρίσκονται και άλλοι ανεμιστήρες της κατηγορίας.

  Αυτό όμως που έχει από σχεδιαστική άποψη,  μεγάλη σημασία να δούμε, είναι το πόσο καλύτερες επιδόσεις έχει ο ομόσταυλος Corsair ML120, ο οποίος έχει σχεδόν την ίδια φτερωτή  και παρά την ελαφρά μικρότερη ελεύθερη διατομή και το πιο "σφιχτό" πλαίσιο του, κατορθώνει χάρη στα έδρανα μαγνητικής αιώρησης που διαθέτει, να παράγει αισθητά λιγότερο θόρυβο και τελικώς αυτό, τον κάνει και ξεχωρίζει!

   

  Όπως όμως και να έχει, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, ότι τα radiator των 50mm δεν είναι το "στοιχείο" του Corsair SP120 RGB PRO. 

  Μπορεί να μην είναι ουραγός και το RGB του, να ανεβάζει πολύ τις πιθανότητες επιλογής του, αλλά πιστεύω ότι αλλού στοχεύει η Corsair και σε αυτό συνηγορεί και δίνει λογική βάση και η πολλαπλότητα του κιτ,  καθώς τα 50ρια rad για ΑΙΟ με περισσότερους τους ενός ανεμιστήρες δεν είναι . . . ο κανόνας ! :) 

   

  Μετρήσεις σε Radiator 120x120x30 mm

  2.  Μετρήσεις της ταχύτητας ροής του αέρα  ανεμιστήρων 120x25, (PUSH on 120x120x30mm  radiator) ως προς τον Θόρυβο που παράγουν. 

  Αυτή είναι η κατηγορία που λογικά αποτελεί τον κατασκευαστικό στόχο της Corsair !

   

  large.CorsairSP120RgbPro_AirFlo-Noise-Graph@MR_Z0_01a.jpg

   

  Και εδώ τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα, καθώς επιβεβαιώνεται η υπόθεση που κάναμε και μάλιστα πανηγυρικά!

  Ο Corsair SP120 RGB PRO "μεταμορφώνεται", δείχνει τα "δόντια" του και βάζει την πλειοψηφία του ανταγωνισμού  στην άκρη !

   

  Αλλά ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στην "χρήσιμη περιοχή".

   

  large.CorsairSP120RgbPro_AirFlo-Noise-Graph@MR_Z3_01a.jpg

   

  Η προηγούμενη εικόνα έχει αναστραφεί!

  Οι επιδόσεις του είναι συγκρίσιμες με αυτές του εξειδικευμένου -και μέχρι πρότινος κορυφαίου-  Noctua NF-F12 PWM (!) και μεσοσταθμικά ανταγωνίζεται στα ίσια, τον Noise Blocker, αφήνοντας πίσω σχεδόν όλους τους άλλους, ομόσταυλους και μη, ανεμιστήρες της κατηγορίας.

  Οι μόνοι ανεμιστήρες που έχουν καλύτερες επιδόσεις είναι οι δύο κορυφαίοι ανεμιστήρες της Noctua, o "δεν τον βάζει το μάτι σου" (!) NF-P12 Redux και ο επαναστατικής σχεδίασης ΝF-A12x25 PWM ! 

  Στο σημείο αυτό, καλό είναι  να δώσουμε και μια ερμηνεία γιατί ο SP120 RGB PRO είναι καλύτερος από τον ανάλογης σχεδίασης ML120. O λόγος έγκειται στο ότι το πλαίσιο του SP120 είναι πιο ελεύθερο και καλύτερα σχεδιασμένο για την επίτευξη υψηλότερου air flow και παράλληλα αυτές οι αυξημένες διαστάσεις της ελεύθερης διατομής του, επιτρέπουν στην ελαφρά μεγαλύτερη φτερωτή του SP120 να δουλέψει πιο αποδοτικά!

   

  Αυτό που τελικά κρατάμε από εδώ είναι ότι:

  Ο Corsair SP120 RGB PRO κατατάσσεται ανάμεσα στους καλύτερους ανεμιστήρες χαμηλού θορύβου για ΑΙΟ 30mm radiator που έχουμε δοκιμάσει και παράλληλα, μπορώντας να κάνει το κουτί σας μια οπτική πανδαισία, βάζει σοβαρή και "αποκλειστική" θα έλεγα υποψηφιότητα, για την επόμενη αναβάθμιση των "εραστών του ονείρου" ! :) 

   

  Συμπεράσματα και βαθμολογία

  Μετά από αρκετές ημέρες που "παίξαμε" και βασανίσαμε τους νέους ανεμιστήρες SP120 RGB PRO της Corsair, ήρθε και η ώρα του απολογισμού !

  Βάζοντας τα πράγματα σε μια σειρά το πρώτο που πρέπει να πω είναι ότι η Corsair κάνει την επόμενη λογική κίνηση:

  Να συνδυάσει την απόδοση των ανεμιστήρων με το αισθητικό αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει ο RGB φωτισμός τους.

  Το προσπάθησε αυτό και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία στους LL-140 RGB PWM ανεμιστήρες που είχαμε δει πριν λίγο καιρό, και στους οποίους είχαμε εντοπίσει ότι προς χάριν των περιμετρικά τοποθετημένων LEDs, το πλαίσιο του ανεμιστήρα είναι πολύ παχύ και έτσι μειώνονται οι δυνατότητες air flow του ανεμιστήρα.

  Εδώ λύνει αυτό το πρόβλημα, καταργεί τον περιμετρικό φωτισμό και ελαττώνει στα "φυσιολογικά" όρια, το πάχος του πλαισίου του ανεμιστήρα και έτσι αναβαθμίζει αισθητά την απόδοση του ανεμιστήρα αυτού!

   

  large.SP_120_RGB_Pro_35_rsz.png

   

  Σαν αντιστάθμισμα της έλλειψης των περιμετρικών LEDs, η κατασκευάστρια τοποθετεί στο κέντρο της φτερωτής οκτώ -αντί για τέσσερα- LEDs,  τα οποία εκμεταλλευόμενα την κατάλληλη διαφάνεια της φτερωτής και το μικρότερο μέγεθός της (σε σχέση με αυτήν του LL-140 RGB) μας δίνει εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα στον αισθητικό τομέα!

  Και μάλιστα -προσωπικά- μου πάει λίγο καλύτερα αυτός ο φωτισμός που έρχεται και "μαλακώνει" προοδευτικά στα άκρα της φτερωτής, σε σύγκριση με το έντονα φωτεινό δαχτυλίδι που περιέβαλε την φτερωτή των LL-140 RGB.

   

  Έτσι έχουμε και καλά χαρακτηριστικά air flow και πίεσης, και αμείωτη τη δυνατότητα για πραγματικά "υπνωτικά" φωτιστικά εφέ!

  Με ένα "σμπάρο" που λένε, επιτυχία σε δύο επίπεδα που μέχρι τώρα φαινόταν ότι έρχονται σε αντίθεση!

  Ένα εύγε λοιπόν  από εμάς προς την Corsair, που δεν επαναπαύεται στις "δάφνες" της και προσπαθεί να πάει τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα! 

   

  Βεβαίως, δεν είναι όλα ρόδινα, και μολονότι αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια της κατασκευάστριας να περιορίσει το κόστος για να γίνει ευρύτερα προσιτό το συγκεκριμένο προϊόν και την επικροτούμε, δεν μπορούμε να μην θέλουμε να δούμε σε μια μελλοντική έκδοση, έναν κινητήρα με έλεγχο PWM και καλύτερα έδρανα, γιατί όχι και τα μαγνητικής αιώρησης που τόσο καλή συμπεριφορά έδειξαν, τα οποία θα αναβαθμίσουν την κατάταξη του ανεμιστήρα!

  Θα θέλαμε επίσης, να δούμε και ελαστικά τακουνάκια απόσβεσης κραδασμών και οπωσδήποτε, να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος που αντιδρά ο κινητήρας στην περίπτωση που μαγκώσει η φτερωτή!

   

  large.SP_120_RGB_Pro_29_rsz.png

   

  Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των μετρήσεών μας, είναι προφανές ότι η Corsair με τους SP120 RGB PRO, έχει από "ψυκτική" άποψη, μια άριστη πρόταση για εφαρμογή σε AIO 240x120x30mm, ή ακόμα καλύτερα για 360x120x30mm, καθώς πρακτικά, μόνο δύο από τους ανεμιστήρες που έχουμε δοκιμάσει,  πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά . . . στο  "σκοτάδι"!

  Και φυσικά δεν έχει αντίπαλο στο θέμα της ευέλικτης αισθητικής παρέμβασης στην όψη του προσωπικού μας υπολογιστή, καθώς -όσο φτωχά και αν είναι αυτά που μπορώ να σας μεταφέρω- το αποτέλεσμα είναι ακριβώς όπως το αναφέρει η κατασκευάστρια: "Create mesmerizing RGB lighting".

  Και είναι από τις λίγες φορές που συντασσόμαστε ανεπιφύλαχτα με ένα διαφημιστικό κείμενο!

   

  Με την βοήθεια του νέου RGB controller Lighting Node CORE και του iCUE, που δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσεις κάθε ένα LED με διαφορετικό τρόπο αλλά και -κατά περίπτωση- να το "συνδέσεις" με περισσότερα του ενός εφέ, μπορεί ο κάθε χρήστης να έχει το δικό του μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα !

  Τα μακριά -και ευτυχώς λεπτά- μαύρα καλώδια των ανεμιστήρων, καθώς και η απλοποίηση των συνδέσεων που σημαίνει η χρήση του Lighting Node CORE, θα επιτρέψουν με λίγη προσοχή την διακριτική τακτοποίησή τους και την αποφυγή της γνωστής και αντιαισθητικής "μακαρονάδας" που συνήθως σημαίνουν τα πολλά καλώδια!

   

  Αν δε, χρησιμοποιούμε και άλλα προϊόντα του RGB "οικοσυστήματος" της Corsair, τότε η προσθήκη των ανεμιστήρων της σημερινής παρουσίασής μας, θα αποτελέσει πραγματικά σημαντική βελτίωση στο όλο αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα!

   

  Υπενθυμίζουμε ότι το kit των τριών  ανεμιστήρων της σειράς Corsair SP120 RGB PRO,  συμπεριλαμβανόμενου του Lighting Node CORE έχει συνιστώμενη τιμή από την κατασκευάστρια τα 55,90€ και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το βρίσκουμε στην Ελληνική αγορά προς 50,91€ συν 3,9€ λοιπά έξοδα.

  Το kit  συνοδεύονται με διετή εγγύηση από τον κατασκευαστή.

   

  Συνοψίζοντας λοιπόν, ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τoυς:

   

  thumps-up.png?m=1423577950

   

  • Η συσκευασία των ανεμιστήρων  εξασφαλίζει την προστασία των περιεχομένων της και την τάξη σε όλα τα παρελκόμενά τους.
  • Στιβαρή κατασκευή του πλαισίου.
  • Ο θόρυβος που παράγουν, ακόμα και στις υψηλές στροφές είναι σχετικά χαμηλός και μειώνεται ακόμα περισσότερο σε χαμηλότερα air flow, μέχρι του σημείου να μην ανιχνεύεται.
  • Το air flow που μπορούν να επιτύχουν είναι μέσα στα πλαίσια της κατηγορίας τους και μπορούν να αντικαταστήσουν κάποιον ανάλογο ανεμιστήρα.
  • Η "στατική" πίεση που μπορούν να αναπτύξουν τους κάνει κατάλληλους για  radiator, ιδιαίτερα των 30mm πάχους.
  • Η υλοποίηση των απαιτούμενων συνδέσεων δεν δημιουργεί αισθητή επιβάρυνση στο θέμα του cable management.
  • Συνοδεύονται από το πολύ ευέλικτο software ελέγχου  Corsair iCUE, το οποίο επιτηρεί συνεχώς την RGB λειτουργία τους.
  • Ο RGB φωτισμός αν και  βρίσκεται μόνο στο hub του κινητήρα, δημιουργεί με τα οκτώ LEDs του, πολύ αποτελεσματικά και εντυπωσιακά εφέ.
  • Ο έλεγχος του RGB φωτισμού πραγματοποιείται μέσω του νέου Lihgting Node CORE που συμπεριλαμβάνεται στα παρελκόμενα.
  • Οι δυνατότητες ελέγχου του RGB φωτισμού, είναι πολύ μεγάλες και επιτρέποντας τον έλεγχο  ακόμα και σε επίπεδο ενός LED, επιτυγχάνεται εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Τα καλώδιά τους είναι αρκετά μακριά για να φτάνουν "παντού" χωρίς προσθήκες και αρκετά λεπτά και μαύρα, για να επιτρέπουν την διακριτική τους εγκατάσταση σε οποιοδήποτε κουτί.


  thumps-down.png?m=1423577948

   

   

  • Δεν διαθέτουν αντικραδασμικά παρεμβύσματα στις γωνίες του πλαισίου.
  • Δεν διαθέτουν κάποιο αντικραδασμικό μέσο στήριξης (rubber screws).
  • Παρέχονται μόνο κοντές βίδες για τη στήριξη των ανεμιστήρων και όχι και μακρύτερες για την στερέωσή τους σε ΑΙΟ radiator.
  • Αν η φτερωτή τους μπλοκάρει, ο ανεμιστήρας δεν διαθέτει δυνατότητα αναστολής της λειτουργίας του.
  • Η εγγύησή τους είναι διετής.

   

   

  Με βάση όλα τα παραπάνω η γενική βαθμολογία που αποσπά το  CORSAIR iCUE SP120 RGB PRO Performance 120mm Triple Fan Kit with Lighting Node CORE, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

   

   

   
   
   

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Corsair   για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

   

  gallery_33144_803_13738.jpg&key=800bc079

   

   

  Για    το    TheLab.gr,      Seafalco    14/10/2019

   

   

  Συντελεστές Review
  Reviewers: Seafalco
  Photographers: Seafalco
  Editing: TheLab.gr team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:8.50
  Χρηστικότητα9
  Ποιότητα8
  Επιδόσεις9
  ΓραφικάSelect
  ΉχοςSelect
  GameplaySelect
  Αντοχή στο ΧρόνοSelect
  Απόδοση/Τιμή9
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo

  • Like 19
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments  Να παραθέσω εδώ και ένα video με οδηγίες για τις ρυθμίσεις του iCUE και των ανεμιστήρων, στο οποίο αναφέρθηκα και μέσα στο review.

  Ο λόγος που δεν εντάχτηκε μέσα στο review, είναι ότι δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε και θα του επέτρεπε να πάρει την "υπογραφή" του TheLab.gr !

  Έτσι δείτε το σαν μια πρώτη προσπάθεια να μπούμε λίγο πιο βαθειά στις ρυθμίσεις RGB που επιτρέπει το iCUE της Corsair.

   

   

  Κάντε και κάνα καφέ . . . !   :) 

  • Like 6
  Link to comment
  Share on other sites

  Στέλιο για την παρουσίαση δεν νομίζω να χρειάζεται να πω και τίποτα :T:

  Οι ανεμιστήρες μιας και τους εχω δει από κοντά στο 220T είναι όντως όπως τα περιγράφεις. Εντύπωση μου έκανε βέβαια που σε τόσο μικρό διάστημα από την δημοσίευση του δικού μου review, όπου είχαν πρωτοεμφανιστεί, η MSRP έπεσε σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Αν θυμάμαι καλά (είμαι από κινητό και βαριέμαι για να ειμαι ειλικρινής να τρο ψάξω) το πακέτο είχε MSRP ~80$

  • Agree 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Να 'σαι καλά Αγάπη !  :)

  Κι εγώ από ότι θυμάμαι λέγαμε ότι το κουτί με αυτούς τους ανεμιστήρες έρχεται "τζάμπα" !

  Πάντως κατά τη γνώμη μου καλά κάνανε και ρίξανε τις τιμές, γιατί η διεύρυνση του αγοραστικού κοινού είναι κάτι που αντισταθμίζει την όποια μείωση του κέρδους και από την άλλη μεριά πιστεύω ότι εδώ λόγω των όχι ακριβών εδράνων και της απουσίας αντικραδασμικών, είχαν περισσότερα περιθώρια να ρίξουν την τιμή !

  Είμαι περίεργος πάντως να δω πως πρόκειται να εξελιχθεί το θέμα του RGB και από τις άλλες εταιρίες!

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  @velipsi

  Καλημέρα και από εμένα ! :)

  Το πακέτο με τους ανεμιστήρες αυτούς έχει βγεί ειδικά για radiator 3x120.

  Οπότε ναι, κάνει για τριπλό ψυγείο (120χ360), ειδικά δε αν σε ενδιαφέρει και ο RGB φωτισμός καθώς και ο χαμηλός θόρυβος, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή!

  Αν δε σε ενδιαφέρει ο RGB φωτισμός, αλλά έχεις απαιτήσεις για χαμηλό θόρυβο, τότε υπάρχουν μερικές πιο κατάλληλες λύσεις και όχι απαραίτητα ακριβότερες!

  Αν τώρα είσαι διατεθειμένος να κάνεις μικρές παραχωρήσεις στο θέμα του θορύβου, τότε οι λύσεις αλλά και οι θερμικές επιδόσεις αυξάνουν αρκετά.

  Βασικά, είναι δικό σου ζήτημα να προσδιορίσεις τι χρειάζεσαι και από εκεί και πέρα, αρκετή βοήθεια στην επιλογή σου θα την έχεις διαβάζοντας την παρουσίαση μας. :) 

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  On 17/11/2019 at 10:41 ΠΜ, το μέλος Seafalco έγραψε:

  @velipsi

  Καλημέρα και από εμένα ! :)

  Το πακέτο με τους ανεμιστήρες αυτούς έχει βγεί ειδικά για radiator 3x120.

  Οπότε ναι, κάνει για τριπλό ψυγείο (120χ360), ειδικά δε αν σε ενδιαφέρει και ο RGB φωτισμός καθώς και ο χαμηλός θόρυβος, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή!

  Αν δε σε ενδιαφέρει ο RGB φωτισμός, αλλά έχεις απαιτήσεις για χαμηλό θόρυβο, τότε υπάρχουν μερικές πιο κατάλληλες λύσεις και όχι απαραίτητα ακριβότερες!

  Αν τώρα είσαι διατεθειμένος να κάνεις μικρές παραχωρήσεις στο θέμα του θορύβου, τότε οι λύσεις αλλά και οι θερμικές επιδόσεις αυξάνουν αρκετά.

  Βασικά, είναι δικό σου ζήτημα να προσδιορίσεις τι χρειάζεσαι και από εκεί και πέρα, αρκετή βοήθεια στην επιλογή σου θα την έχεις διαβάζοντας την παρουσίαση μας. :) 

  Αγαπητέ  φίλε Seafalco

  σε  σελίδα  πώλησης  ...που  γράφει  τα  χαρακτηριστικά  τους  είδα  αυτό ...αν  είναι  σωστό  είναι  μη  συμβατότητα  ???corsair.thumb.JPG.560d9d9dcb2c883fd36d142ffeb72bb8.JPG

   

  Link to comment
  Share on other sites

  πριν 58 λεπτά, το μέλος velipsi έγραψε:

  Αγαπητέ  φίλε Seafalco

  σε  σελίδα  πώλησης  ...που  γράφει  τα  χαρακτηριστικά  τους  είδα  αυτό ...αν  είναι  σωστό  είναι  μη  συμβατότητα  ???

   

  Δεν είναι σωστό αυτό που αναφέρεται!

  Συγκεκριμένα:

  1. Οι ανεμιστήρες δεν έχουν έλεγχο μέσω διαμόρφωσης πλάτους παλμών (PWM), ελέγχονται με αυξομείωση της τάσης τροφοδοσίας τους.

  2. Για να τους ελέγξεις χρειάζεται να συνδεθούν σε κάποιο fan header της μητρικής που να διαθέτει έλεγχο της συνεχούς τάσης που παρέχει (Voltage Controlled), ή εναλλακτικά να τους συνδέσεις σε ένα fan controller.

   

  3. O RGB φωτισμός τους ελέγχεται από τον RGB controller (Corsair Lighting Node CORE) με βάση τις οδηγίες που δίνεις εσύ μέσω του Corsair iCUE.

   

  4. Αν θέλεις να έχεις και τον έλεγχο του κινητήρα και του φωτισμού μέσω του Corsair iCUE μπορείς να προμηθευτείς τον κατάλληλο fan + ligthing controller της Corsair τον Corsair Commander PRO, ο οποίος ελέγχει δυο θύρες φωτισμού σε μία των οποίων μπορείς να συνδέσεις τον Corsair Lighting Node CORE που συνοδεύει τους ανεμιστήρες, και έχει και έξη θύρες οδήγησης ανεμιστήρων.

  5. Η κάθε μία θύρα μπορεί να οδηγήσει ανάλογα με το τι ρύθμιση θα κάνεις, είτε PWM ανεμιστήρες (4 wire) , είτε Voltage Controlled ανεμιστήρες (3 wire) όπως αυτοί που συζητάμε και μπορεί να ελέγχει ανεξάρτητα τη μια θύρα από την άλλη, τόσο όσον αφορά στις στροφές, όσο και στον τύπο του ανεμιστήρα που έχει συνδεθεί σε κάθε θύρα.

   

  Οι ανεμιστήρες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν με το iCUE δια μέσου των κατάλληλων ελεγκτών.

  Εξάλλου, μπορείς να δεις πως συμπεριφέρονται στον RGB έλεγχο από το video που έβαλα στο πρώτο post μετά την παρουσίαση, στο οποίο χρησιμοποίησα αυτούς τους ανεμιστήρες.

   

  Συνεπώς η σελίδα από όπου πήρες το κείμενο, έχει κάνει λάθος.

  Συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια ! :) 

  • Like 3
  Link to comment
  Share on other sites

  On 22/11/2019 at 9:28 ΜΜ, το μέλος Seafalco έγραψε:

  1. Οι ανεμιστήρες δεν έχουν έλεγχο μέσω διαμόρφωσης πλάτους παλμών (PWM),

   

   

  Επειδη στα Ελληνικα εχει επικρατησει (ισως οχι απο ακριβη μεταφραση) να εχουμε μεταφρασει ως διαμορφωση πλατους την αναλογικη AM (Amplitude Modulation ) το PWM το εχουμε ορισει ως Διαμορφωση ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ η ΕΥΡΟΥΣ.

   

  σορρυ γιατι ηταν λιγο τυπολατρικη η παρεμβαση αλλα καποιος που εχει πολυ βασικες γνωσεις ισως θεωρησει πως η PWM διαμορφωνει την ταση, κατι που δε συμβαινει.

  Αν το ποιασουμε γλωσολογικα το width μεταφραζεται ως πλατος αλλα περισσοτερο με την εννοια του ευρους.

  Προφανως εχει να κανει με τις διαφορες που εχει η ιδια εννοια σε καθε γλωσσα, γι αυτο και προσωπικα θεωρω πως στα τεχνικα δεν επρεπε να μεταφραζεται απολυτως τιποτα ωστε να μην υπαρχει καμια περιπτωση παρερμηνιας

   

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  Σωστή η παρατήρηση, και τέτοια υπάρχουν πολλά ακόμα ! :T:

  Για παράδειγμα έναν πολύ μικρής διάρκειας παλμό τον λέμε στενό παλμό.

  Το αντίθετο του στενός σίγουρα είναι το ευρύς, αλλά έλα μου που κατά  99 % θα το πούμε . . . 

  στενός - πλατύς !  :p

  Γι αυτό κι εγώ -καλού κακού- βάζω και τη συντομογραφία.

  Ευχαριστώ ! :) 

  Edited by Seafalco
  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  πριν 3 ώρες, το μέλος Seafalco έγραψε:

  Για παράδειγμα έναν πολύ μικρής διάρκειας παλμό τον λέμε στενό παλμό.

  Το αντίθετο του στενός σίγουρα είναι το ευρύς, αλλά έλα μου που κατά  99 % θα το πούμε . . . 

  στενός - πλατύς !  :p

   

  στα ρανταρ τους λεμε short pulse και long pulse ...ΕΥΤΥΧΩΣ δε τα μετεφρασε κανεις γιατι θα το χαν κανει κοντο και μακρυ παλμο lol 

  Edited by Nick74
  • Haha 1
  Link to comment
  Share on other sites

  O Corsair Commander PRO,   δεν  είναι  αυτός  που  παρέχεται  στο  πακέτο  ?

   

  Αυτός  είναι  απλός  κοντρόλερ  ?

   

  και  κάτι  ακόμα  ...γιατί  όλο  αυτό  το  μπέρδεμα  για  τον  έλεγχο  των  ανεμιστήρων  όταν  αγοράζουμε  μητρικές  των  300+ €  που  έχουν  απάνω  υποτίθεται   έλεγχο  τέτοιο ( RGB  και  στροφών) 

   

   

   

  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • μεταφορά SMS

  Καλημέρα σε όλους.   Δουλεύω το MyPhoneExplorer σε Samsung (source mobile), Motorola (destination mobile), και Windows.   Πήρα με το MyPhoneExplorer, από το Samsung, backup τις επαφές και τα SMS σε δύο αρχεία αντίστοιχα. Έκανα restore στο Motorola τις επαφές, και τις έφερε.   Το μόνο θέμα που έχω είναι με τα SMS. Όταν πάω να κάνω restore, μου βγάζει μήνυμα στο MyPhoneExplorer στα Windows: "Messages could not be sent".

  serpico75
  serpico75
  Internet & Τηλεφωνία 6

  Mobile Games - Τι παίζετε αυτόν τον καιρό;

  Είχα χρόνια να ασχοληθώ με παιχνίδι. Πήρα καινούργιο iphone και είχε δώρο 3 μήνες arcade. Το ενεργοποίησα και εγκατέστησα το Castlevania.   Προσοχή: Είναι εξαιρετικά εθιστικό. Αυτές τις μέρες που προέκυψαν κάποιες επείγουσες δουλειές, το απεγκατέστησα και ακύρωσα και το arcade προκειμένου να ξεκολλήσω.  Μόλις τις παραδώσω, με βλέπω να το εγκαθιστώ ξανά.       Castlevania -Grimoire of Souls- Official Website WWW.KONAMI.COM

  sdim
  sdim
  Smartphones

  ποια κινητα xiaomi δεν αναβαθμίζονται...

  δειτε ποια  κινητα χiaomi / pocco δεν αναβαθμίζονται στις νεες εκδοσεις android...   MIUI 14: τα Xiaomi, Redmi και POCO smartphones που ΔΕΝ αναβαθμίζονται (gizchina.com)    

  nikonick
  nikonick
  Smartphones

  καταστήματα gadgets κινητων

  Καλημέρα σε όλους.   Γνωρίζετε καταστήματα με gadgets κινητών στον Πειραιά; Εκτός από skroutz, shopflix κ.λπ. , ψάχνω για φυσικά καταστήματα στον Πειραιά με τη web σελίδα τους, για να μπορώ να δω τιμές και να επικοινωνήσω τηλεφωνικά.   Βασικά, από τα gadgets, ενδιαφέρομαι για θήκες κινητών. Περισσότερα από ένα θα ήταν το ιδανικό για να μπορώ να έχω πολλές επιλογές.   Ευχαριστώ!

  serpico75
  serpico75
  Off topic

  Κωδικοι vodafone vdsl / mikrotik

  Καλησπερα, ειμαι αυτη τη στιγμη στον οτε και χρησιμοποιω το modem/router του οτε και πανω σε αυτο ενα mikrotik router. Με τους κωδικους που δινει ο οτε, κανω login και παιρνω ip(δεν ξερω την ορολογια σ αυτα) απο το mikrotik. Το modem του οτε παιρνει και αυτο ip(διαφορετικη) και συνεχιζει να λειτουργει για το voip, το οποιο δεν χρησιμοποιω. Το router του οτε δεν βλεπει το δικτυο μου.   Σκεφτομαι τωρα να παω στη vodafone και απο οτι εμαθα η vodafone δεν δινει τους κωδικους συνδεσης και α

  god
  god
  Δίκτυα 2
×
×
 • Create New...