Jump to content
 • Corsair LL-140 RGB PWM fans - Review


   Share

  Πρόλογος

   

  Και η μάχη για το χρώμα, καλά κρατεί!

  Οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν εμπλακεί πολύ βαθειά στην μάχη για το φως και το χρώμα του!

  Η Corsair έχοντας ήδη κάνει τρία βήματα στο χώρο αυτό, αποφασίζει για το τέταρτο, χωρίς να κάνει κανένα συμβιβασμό και μας δίνει μια σειρά ανεμιστήρων που ο RGB φωτισμός και η μεγάλη ποικιλία των εφέ, πραγματικά είναι σε "άλλο" επίπεδο, χαρίζοντάς μας τόσο εντυπωσιακό φωτισμό στο PC μας, σε σημείο να κάθεσαι πραγματικά να τους "χαζεύεις" !

  Βεβαίως και πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά, οι ανεμιστήρες αυτοί δεν "ξεχνούν" ότι έχουν και μια "μηχανική" δουλειά αναλάβει! :)

  Και μάλιστα όχι μόνο τη "θυμούνται", αλλά την κάνουν με αξιόλογη επάρκεια και ιδιαίτερα χαμηλό θόρυβο!

   

  45_Corsair-LL140-RGB_919.jpg

   

  Πρόκειται για τη νέα γενιά ανεμιστήρων LL Series, (120mm και 140mm), διαθέτουν στιβαρό πλαίσιο και πρόβλεψη για περιορισμό τόσο του αεροδυναμικού θορύβου, όσο και της μετάδοσης των κραδασμών!

  Οι σημερινοί φιλοξενούμενοι -γιατί μιλάμε για ζεύγος ανεμιστήρων- είναι το ένα από τα δύο μέλη της νέας σειράς, έχουν το κωδικό όνομα LL140 RGB και είναι 140x25mm, ενώ το άλλο μέλος ακούει στο κωδικά LL120 RGB και είναι 120x25mm.

  Διαθέτουν φτερωτή εννέα πτερυγίων με σχεδιασμό που συνδυάζει το σχετικά υψηλό air flow με μια μέση στατική πίεση, η οποία τους επιτρέπει να είναι μια πολύ καλή επιλογή τόσο για case fan όσο και για radiator fan!

  Αυτή η δυνατότητά τους να καλύψουν από πλευράς air flow, ικανοποιητικά και τις δύο αυτές "θέσεις", είναι κρίσιμη, καθώς τους επιτρέπει την "πρόσβαση" σε όλες τις θέσεις ενός κουτιού που μπορούν να αξιοποιηθούν φωτιστικά. Από εκεί, αξιοποιώντας τα κατανεμημένα σε δυο δακτυλίους  RGB LED τους, έχουν σημαντικές φωτιστικές δυνατότητές οι οποίες τους επιτρέπουν ακόμα και το συνολικό φωτισμό του κουτιού μας.

  Ακολουθήστε μας λοιπόν στα επόμενα να τους γνωρίσουμε από κοντά.

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

  Στο πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων  Corsair LL140  RGB.
  Όπως θα διαπιστώσετε παρατίθενται πολλά χαρακτηριστικά, εκ των οποίων αρκετά, δεν δίνονται από την κατασκευάστρια αλλά αποτελούν δικές μας προσθήκες. Να σημειώσουμε ότι τα χαρακτηριστικά που προσθέσαμε εμείς έχουν κίτρινους ορισμούς και μπλε τιμές.
  Επίσης με μπλε χαρακτήρες, δίπλα σε κάποιες "εργοστασιακές" τιμές, είναι σημειωμένες οι τιμές που μετρήσαμε εμείς κατά την διάρκεια των δοκιμών και επιπλέον, με πράσινους χαρακτήρες μπορείτε να βρείτε χαρακτηριστικά για τα οποία, κάνουμε μια πιθανή υπόθεση καθώς δεν βρήκαμε κάτι σχετικό.

   

  A0_Corsair-LL140-RGB_Specification-01.jpg

  Φυλλάδιο οδηγιών χρήσης

   

  Το Corsair LL140 RGB 2 Fan Pack 140mm έχει από την κατασκευάστρια διετή  εγγύηση και MSRP 84,90€.

  Την στιγμή δε που γράφεται αυτή η παρουσίαση,  το βρίσκουμε στα Ελληνικά καταστήματα προς 77,90€ συν ~6,5 € λοιπά έξοδα, του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου.

   

   

  Συσκευασία και παρελκόμενα

   

  Η συσκευασία είναι ό,τι πρέπει για να καταλάβεις το βασικό χαρακτηριστικό του περιεχομένου, ακόμα κι' αν είσαι . . . αναλφάβητος!  :)

  Ένα μπράβο στο σχεδιαστικό team της Corsair γιατί κράτησε τα πράγματα στο "όσο πρέπει" !

  Οι βασικές πληροφορίες είναι στις δύο αυτές φωτογραφίες, από όπου σταχυολογούμε την συνεργασία με το  Corsair Link, και τον μέσω αυτού, έλεγχο του διπλού βρόχου φωτισμού με τη βοήθεια του Corsair Ligthing Node PRO που συμπεριλαμβάνεται στα παρελκόμενα.

  Στη σελίδα του προϊόντος όμως αναφέρεται πλέον η πλήρης συμβατότητά του με το νέο πρόγραμμα συνολικής διαχείρισης της Corsair, το  iCUE.

  Επίσης σημειώνουμε τον PWM έλεγχο του κινητήρα και τον χαμηλό θόρυβο του ανεμιστήρα.

   

  01_Corsair-LL140-RGB_800.jpg02_Corsair-LL140-RGB_804.jpg

   

  Στην δεξιά φωτογραφία έχουμε όλες τις επιμέρους πληροφορίες και τεχνικά χαρακτηριστικά, από όπου σημειώνουμε την απολύτως δικαιολογημένη αν και διόλου ευκαταφρόνητη μέγιστη κατανάλωση των LEDs, και την στατική πίεση του ανεμιστήρα.

  Στην επόμενη φωτογραφία κρύβεται και το ένα και μοναδικό σημείο για προσοχή!

   

  03_Corsair-LL140-RGB_808.jpg04_Corsair-LL140-RGB_815.jpg

   

  Η εγγύηση του ανεμιστήρα περιορίζεται σε δυο χρόνια και αυτό φυσικά σχετίζεται με το είδος των εδράνων των ανεμιστήρων τα οποία είναι υδροδυναμικά και όχι μαγνητικής αιώρησης πού είδαμε στην προηγούμενη παρουσίασή μας.

  Αλλά ώρα να ανοίξουμε το κουτί και ιδιαιτέρως εκείνο το μικρό που κρύβει πολύ σημαντικά περιεχόμενα!

   

   

  05_Corsair-LL140-RGB_820.jpg06_Corsair-LL140-RGB_825.jpg

   

  Το κουτί έκρυβε τελικά πολλά παρελκόμενα και κυρίως, όχι μηχανικά αλλά ηλεκτρονικά. Στη δεξιά φωτογραφία μπορούμε να δούμε από αριστερά προς τα δεξιά, το καλώδιο USB mini που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία των ανεμιστήρων με το PC μας στο οποίο εγκαθίσταται το πρόγραμμα ελέγχου των ανεμιστήρων, δεξιά του υπάρχει το RGB Fan Hub, δίπλα του είναι το καλώδιο επικοινωνίας του RGB Fan Hub με μια από τις πόρτες εξόδου του Lighting Node PRO που βρίσκεται στο άκρο δεξιά και κλείνει ουσιαστικά τα ηλεκτρονικά παρελκόμενα.

  Στην κάτω δεξιά γωνία διακρίνουμε δυο αφρώδη αυτοκόλλητα διπλής όψης για την στερέωση του Lighting Node PRO στο κουτί μας.

   

  Τα παρελκόμενα κλείνουν δυο σακουλάκια με οκτώ κοντές βίδες (11,2mm) για την στερέωση των ανεμιστήρων στο κουτί μας, αν επιλέξουμε την άμεση μηχανική τους στερέωση και όχι κάποιο αντικραδασμική μέθοδο (rubber screws)την οποία σαφώς και θα προτιμούσαμε και καλό θα ήταν η Corsair να την παρέχει στο πακέτο των ανεμιστήρων, και όχι μόνο αυτήν, αλλά και οκτώ βίδες κανονικού μήκους (33,6mm) για την στερέωση των ανεμιστήρων σε θέση Push πάνω σε κάποια υπάρχουσα ΑΙΟ των 280mm.

  Το βέβαιο είναι ότι έτσι θα διευκόλυνε τον χρήστη με ένα  μηδαμινό κόστος, και θα ικανοποιούσε την προσμονή του αγοραστή που όταν πληρώνει αυτά που πληρώνει,  περιμένει και κάτι παραπάνω από τα απολύτως αναγκαία! 

   

   

  Τα παρελκόμενα από κοντά

   

  Αφού διευκρινίσουμε  ότι όλα τα ηλεκτρονικά παρελκόμενα αφορούν τον RGB φωτισμό των δύο ανεμιστήρων και όχι τον έλεγχο του κινητήρα τους, ας τα δούμε από πιο κοντά:

  1. Το Lighting Node PRO,  είναι η συσκευή (κόμβος επικοινωνίας και ελέγχου) που συνδέει τον υπολογιστή μας με δυο ομάδες "αντικειμένων" που διαθέτουν RGB LED φωτισμό.  Ο έλεγχός της εξασφαλίζεται δια μέσω της USB mini σύνδεσης και η τροφοδοσία της μέσω της σύνδεσης Power Sata που διαθέτει.

   

  09_Corsair-LL140-RGB_854.jpg08_Corsair-LL140-RGB_853.jpg

   

   Μπορεί να οδηγήσει δύο ομάδες RGB LEDs και η κάθε ομάδα συνδέεται στην "δική" της έξοδο, είτε στην 1 είτε στην 2.Οι έξοδοι είναι τριπολικές και έχουν ειδικό καλώδιο σύνδεσης.

   

  07_Corsair-LL140-RGB_857.jpg10_Corsair-LL140-RGB_858.jpg

   

  Το καλώδιο αυτό το οποίο είναι δύο αγωγών (!) διαθέτει βύσματα με μηχανικό κλείδωμα και ασφαλίζει στη θέση του με στιβαρότητα . . .

   

  14_Corsair-LL140-RGB_846.jpg15_Corsair-LL140-RGB_847.jpg

   

  . . . αποκλείοντας την τυχαία αποσύνδεση του Lighting Node PRO από  . . .

   

  Το RGB Fan Hub

   

  Το οποίο παίρνει το σήμα για την λειτουργία των RGB LEDs,  μιας ομάδας και το μοιράζει στα μέλη αυτής της ομάδας.

   

  18_Corsair-LL140-RGB_849.jpg19_Corsair-LL140-RGB_850.jpg

   

  Η ομάδα των RGB LEDs μπορεί να έχει μέχρι έξη μέλη (τέσσερις ανεμιστήρες ας πούμε και δυο LED ribbons).

  Ένα πράγμα είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι η σειρά σύνδεσης είναι κρίσιμη και ειδικά το να είναι συνεχής ξεκινώντας από την πόρτα 1 και συνεχίζοντας στην επόμενη χωρίς να αφήσουμε κάποια ενδιάμεση πόρτα κενή!

   

  13_Corsair-LL140-RGB_842.jpg11_Corsair-LL140-RGB_838.jpg

   

  Το RGB Fan Hub πέρα από την είσοδο ελέγχου διαθέτει και δική του τροφοδοσία ισχύος μέσω καλωδίου που καταλήγει σε ένα Power Sata βύσμα.

  Και στην πίσω του πλευρά είναι ήδη εξοπλισμένο με αφρώδες αυτοκόλλητο της 3Μ (!) , για την στερέωσή του στο κουτί μας.

   

  16_Corsair-LL140-RGB_835.jpg12_Corsair-LL140-RGB_840.jpg

   

  Η κάθε το έξοδος (πόρτα) έχει τέσσερις ακροδέκτες αλλά είναι διαφορετική από το βύσμα τροφοδότησης του κινητήρα των  ανεμιστήρων.

  Οπότε ώρα να δούμε μια λεπτομέρεια ακόμα.

   

  RGB και συνδεσμολογία

   

  Οι απαραίτητες συνδέσεις για τη λειτουργία του RGB φωτισμού των ανεμιστήρων μοιάζουν λίγο μπέρδεμα, αλλά οι καλές οδηγίες και η δική μας βοήθεια θα λύσει το ζήτημα αμέσως!

  Τα δύο "κουτάκια" συνδέονται μεταξύ τους με τρόπο ευθύ που δεν επιτρέπει σφάλματα, τα δύο Power Sata στο τροφοδοτικό και το USB mini καλώδιο σε ένα ελεύθερο USB header της μητρικής μας.

  Εδώ προσοχή, αν για οποιοδήποτε λόγο η μητρική σας δεν έχει διαθέσιμο USB header, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κοινό εξωτερικό καλώδιο με κανονικό βύσμα USB και να συνδέσετε το Ligthing Node Pro σε μια οποιαδήποτε πόρτα USB του PC σας, ακόμα και αν αν αυτή είναι σε κάποιο συνδεδεμένο USB hub !

   

  20_Corsair-LL140-RGB_860.jpg

   

  Από ότι διαπιστώσαμε στις πολλαπλές εγκαταστάσεις που κάναμε δεν υπήρξε καμία φορά πρόβλημα με την αναγνώριση και εγκατάσταση των drivers, ούτε και με τις "άπειρες"  εκκινήσεις του προγράμματος που έγιναν κατά τη διάρκεια των δοκιμών!

   

  Όπως βλέπουμε στην επόμενη φωτογραφία, ο κάθε ανεμιστήρας έχει δυο ομάδες καλωδίων των τεσσάρων αγωγών εκάστη.

  Μια -σε πρώτο πλάνο- για την οδήγηση του κινητήρα του που έχει το κλασικό βύσμα και μία με το ειδικό βύσμα που κλειδώνει για την οδήγηση των RGB LEDs του ανεμιστήρα.

   

  24_Corsair-LL140-RGB_868.jpg42_Corsair-LL140-RGB_921.jpg

   

  Η κατάσταση με τα καλώδια και τις διάφορες συνδέσεις τους, δεν είναι και ότι το καλύτερο και σαφώς αποτελεί ένα μικρό "βραχνά", αλλά μικρό, καθώς πρακτικά τα πράγματα είναι τυφλοσούρτης, οι ανεμιστήρες πάνε στο RGB Fan Hub, αυτό στο Lighting Node Pro και εκείνο στο PC, και φυσικά δεν ξεχνάμε τα δύο  καλώδια τροφοδοσίας! :)

   

  43_Corsair-LL140-RGB_922.jpg

   

  Έχει, λίγο μπέρδεμα ! :)

  Αλλά με τη βοήθεια των αυτοκόλλητων ταινιών και των επίπεδων καλωδίων πολύ γρήγορα θα έχουμε μια εύκολη και διακριτική εγκατάσταση καθώς σε αυτό βοηθάει και το μαύρο τους χρώμα! Αυτό που χρειάζεται είναι να πάρετε το χρόνο σας και να μην βιαστείτε να κολλήσετε τα κουτιά στην τελική θέση τους πριν βεβαιωθείτε ότι πράγματι αυτή είναι η βολικότερη.  Μέχρι να το πετύχετε, μια πρόχειρη στερέωση με χαρτοταινία (μπλε κατά προτίμηση!) θα σας βοηθήσει πολύ !

   

  Και αφού λύσαμε το "ακανθώδες" θέμα των διασυνδέσεων και ελπίζω να έπαψε για την ώρα να σας απασχολεί ας πάμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους ίδιους τους ανεμιστήρες σαν τέτοιοι που είναι ! 

   

  Οι ανεμιστήρες από κοντά

   

  23_Corsair-LL140-RGB_867.jpg22_Corsair-LL140-RGB_864.jpg

   

  Η κατασκευή του ανεμιστήρα είναι εξαιρετικά στιβαρή και ανάλογη αυτής που είδαμε και στη σειρά ML, με τη διαφορά ότι εδώ έχουμε διαφορετική κατασκευή φτερωτής, καθώς η Corsair επέλεξε μια φτερωτή με εννέα πτερύγια  έντονα κυρτής διαμόρφωσης που συνδυάζει κατά το δυνατόν, την μεγάλη παροχή με την υψηλή πίεση.

   

  Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε όσον αφορά την κατασκευή του ανεμιστήρα είναι το πρωτοφανές πάχος του πλαισίου του.

  Πράγματι, μετρώντας 7,9 mm στο λεπτότερο σημείο του, είναι το παχύτερο πλαίσιο ανεμιστήρα που έχουμε δει!

  Φυσικά ο λόγος γι' αυτό, βρίσκεται στο ότι μέσα στον λευκό ημιδιαφανή δακτύλιο, βρίσκονται τα 12 από τα συνολικά 16 LEDs που φωτίζουν τον ανεμιστήρα.

   

  40_Corsair-LL140-RGB_909.jpg

   

  Η κάλυψη της διατομής εισόδου από την φτερωτή είναι της τάξης του 75%, πράγμα που μαρτυρά ότι η μια σχεδιαστική απαίτηση είναι η επίτευξη υψηλής στατικής πίεσης, για την άλλη -που αφορά στην παροχή- θα το δούμε στη συνέχεια.

   

  Αυτό που σημειώνουμε εδώ, είναι ότι ο ανεμιστήρας είναι εφοδιασμένος με αντικραδασμικά ελαστικά τακουνάκια.

   

  25_Corsair-LL140-RGB_875.jpg26_Corsair-LL140-RGB_876.jpg

   

  Τα οποία όμως βρίσκονται σε λίγο "περίεργη" θέση καθώς, απέχουν αρκετά από τον άξονα της βίδας στερέωσης και σε κατασκευές όπου τα στηρίγματα των ανεμιστήρων είναι περιορισμένων  διαστάσεων, ενδέχεται να μην πατάνε πουθενά, επιτρέποντας την άμεση επαφή του πλαισίου του ανεμιστήρα με την βάση στήριξης!

   

  51_Corsair-LL140-RGB_381.jpg

   

  Αυτό φυσικά δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς για παράδειγμα σε ένα radiator επιτρέπει την πλήρη επαφή του πλαισίου στο radiator και την ελαχιστοποίηση των διαρροών αέρα! Η κατασκευή των γωνιών του ανεμιστήρα είναι εξαιρετικά στιβαρή, όπως και η όλη κατασκευή τους άλλωστε!

   

  41_Corsair-LL140-RGB_911.jpg

   

  Οι βραχίονες στήριξης είναι τελείως κάθετοι, όπως είδαμε και στη σειρά ML σε πρόσφατη παρουσίαση, αλλά αυτή τη φορά τα καλώδια είναι πολύ καλύτερα καλυμμένα, δεν μειώνουν τη διατομή του ανεμιστήρα, και προκαλούν λιγότερο θόρυβο.

   

   

  Το πρόγραμμα ελέγχου των ανεμιστήρων

  Οι ανεμιστήρες όπως είδαμε στη συσκευασία, είναι πλήρως ελεγχόμενοι από το Corsair Link που τώρα βρίσκεται στην τέταρτη έκδοσή του και από ότι φαίνεται έχει λύσει όλα τα παιδικά του προβλήματα και είναι ακριβές, λειτουργικό -αν και με κάποια περισσότερη του αναγκαίου, ενδελέχεια- και καθόλου απαιτητικό σε πόρους συστήματος!

  Βεβαίως στη σελίδα του προϊόντος, όπως είδαμε και πριν αναφέρει πλέον σαν πρόγραμμα οδήγησης το νέο διαχειριστικό πρόγραμμα της Corsair το  iCUE, το οποίο ενσωματώνει και αντικαθιστά πλέον το Corsair Link.  Εμείς δουλέψαμε τους ανεμιστήρες και με τα δύο προγράμματα και στη συνέχεια σταχυολογούμε κάποιες παρατηρήσεις μας.

   

  B1_Corsair-LL140-RGB01.jpg

   

  Πριν πάμε παρακάτω να πω ότι όλες οι φωτογραφίες με τα οπτικά effects είναι μια πολύ φτωχή αναπαράσταση του φυσικού θεάματος !

   

  Corsair Link 4

  Οι ανεμιστήρες σαν κυκλοφορητές αέρα ελέγχονται από το Link4 . . .

   

  D01_Corsair-LL140-RGB.jpg

   

  Το οποίο στο παραπάνω ενσταντανέ, ελέγχει δύο ΑΙΟ (H115i PRO που την είδαμε, και Η150i που μέλλεται να την δούμε :) ) και ένα ζευγάρι ανεμιστήρων LL140 RGB οι οποίοι είναι τοποθετημένοι επάνω στην H115i Pro RGB. 

  Στο αντίστοιχο τμήμα της ΑΙΟ βλέπουμε τις σχετικές πληροφορίες για τους ανεμιστήρες, εδώ να σημειώσω ότι το LED που υπάρχει σε αυτό το τμήμα αναφέρεται στον RGB φωτισμό του block της συγκεκριμένης ΑΙΟ.

   

  Ο RGB φωτισμός των ανεμιστήρων είναι συνδεδεμένος στο LED channel #1 και αν πατήσουμε στο "Confiqure" . . .

   

  D02_Corsair-LL140-RGB.jpgD03_Corsair-LL140-RGB.jpg

   

  Ανοίγει το πρόγραμμα που ελέγχει το Lighting Node Pro και μπορούμε να χειριστούμε τον φωτισμό των ανεμιστήρων, να τους αλλάξουμε το effect και να ορίσουμε τις παραμέτρους λειτουργίας τους.

  Εδώ να σημειώσουμε μια διαφορά μεταξύ του Corsair Link και του Corsair iCUE -με το οποίο επίσης μπορούμε να ελέγξουμε τους LL140 RGB- είναι ότι το Link "βλέπει" τον κάθε ανεμιστήρα σαν μια οντότητα και μπορεί να ορίσει άλλο χρώμα  για κάθε ανεμιστήρα.

   

  B5_Corsair-LL140-RGB01.jpgB6_Corsair-LL140-RGB01.jpg

   

  Αλλά και να ορίσει πέραν αυτών και διαφορετικό RGB mode για κάθε ανεμιστήρα:

   

  D04_Corsair-LL140-RGB.jpgD05_Corsair-LL140-RGB.jpg

  D06_Corsair-LL140-RGB.jpgD07_Corsair-LL140-RGB.jpg

   

  Όπως εδώ που έχει επιλεγεί διαφορετικό mode  και χρώμα για κάθε ανεμιστήρα!

  Στο Link έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε την φωτεινότητα των LEDs σε τέσσερα επίπεδα, του τελείως σβηστού συμπεριλαμβανομένου!

   

  D08_Corsair-LL140-RGB.jpgD09_Corsair-LL140-RGB.jpg

   

  Η ρύθμιση της φωτεινότητας επηρεάζει, όλες τις "συσκευές" RGB που είναι συνδεδεμένες σε ένα κανάλι του Lighting Node PRO.

  Εν προκειμένω δηλαδή σε ό,τι έχουμε συνδέσει στον RGB Fan Hub που είναι συνδεδεμένος με την έξοδο  [ 1 ] του Lighting Node PRO.

  Αυτή η δυνατότητα δεν λείπει από το Corsair iCUE, αλλά όπως θα δείτε είναι . . ."δυσπρόσιτη" !

   

  Corsair iCUE

  Το νεώτερο πρόγραμμα iCUE, έχει πιο όμορφο περιβάλλον, αλλά και μια λίγο διαφορετική προσέγγιση . . .

   

  C01_Corsair-LL140-RGB.jpgC02_Corsair-LL140-RGB.jpg

   

  Από την γενική οθόνη, πατάμε στο tab του Lighting Node Pro και ανοίγει επόμενη οθόνη , στην οποία πρέπει να επιλέξουμε το Lighting channel, για να ανοίξει επόμενη οθόνη με το τρέχον RGB mode και από εκεί από το ομολογουμένως μεγάλο drop down menu, να επιλέξουμε ένα άλλο τρόπο λειτουργίας.

   

  C03_Corsair-LL140-RGB.jpgC04_Corsair-LL140-RGB.jpg

   

  Σαφώς βεβαίως είναι ζήτημα εξοικείωσης, αλλά για την ώρα προσωπικά  μου αρέσει καλύτερα η μεγαλύτερη αμεσότητα του Link!

  Aπό την άλλη μεριά, το iCUE δεν χρειάζεται τις "διπλές" επικυρώσεις των επιλογών μας που είναι κομμάτι σπαστικό στο Link!

  Τελικά -όπως πολύ συχνά συμβαίνει- όλα είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων! :)

  Σημειώνουμε εδώ ότι στο iCUE μπορείς να χειριστείς ένα -ένα LED σαν μια RGB οντότητα, αλλά όχι έναν ολόκληρο ανεμιστήρα !

  Έτσι δεν μπορούμε να έχουμε διαφορετικά RGB modes στους ανεμιστήρες ενός καναλιού του Lighting Nobe Pro!

   

  Η ρύθμιση της φωτεινότητας των RGB LEDs

  Το θέμα της ρύθμισης της φωτεινότητας είναι ένα άλλο ζήτημα που δείχνει ότι το software  βρίσκεται σε ανάπτυξη.

  Η ρύθμιση υπάρχει, αλλά την βρίσκεις μόνο . . . συμπτωματικά !  :)

   

  Από το παράθυρο ρύθμισης των LEDs, πατάμε το tab Settings και ανοίγει νέο παράθυρο για τις ρυθμίσεις.

  Σε αυτό επιλέγουμε το εικονίδιο του Lighting Node . . .

   

  D14_Corsair-LL140-RGB.jpgD15_Corsair-LL140-RGB.jpg

   

  . . . και έχουμε πρόσβαση στη ρύθμιση της φωτεινότητας, η οποία και εδώ είναι σε τέσσερα στάδια.

   

  D16_Corsair-LL140-RGB.jpgD17_Corsair-LL140-RGB.jpg

  D18_Corsair-LL140-RGB.jpgD19_Corsair-LL140-RGB.jpg

   

  Με τελευταίο φυσικά την πλήρη σβέση των LEDs.

  Όπως και να το δεις, η όλη διαδικασία είναι άβολη και "μυστικοπαθής" και σαφώς χρειάζεται διόρθωση στο άμεσο μέλλον!

   

  Το τελικό αποτέλεσμα

  Με όποιο και από τα δύο προγράμματα και αν προχωρήσετε την εγκατάσταση των ανεμιστήρων σας, ένα είναι το σίγουρο . . . θα βρεθήτε να παίζετε με τις ώρες και να χαζεύετε το αποτέλεσμα των ρυθμίσεών σας, καθώς αυτό -ακόμα και στο απογυμνωμένο περιβάλλον δοκιμών του TheLab-  είναι . . . "υπνωτικό" ! ! !

  Ιδιαίτερα μας άρεσαν οι χαμηλές ταχύτητες και κάποια εφέ περισσότερο από άλλα, αλλά αυτά θα πρέπει να τα ανακαλύψετε μόνοι σας για να έχετε και την ευχαρίστηση ολόκληρη.

  Κάτι που δεν μας άρεσε και θα θέλαμε η Corsair να το φτιάξει άμεσα, είναι το κόλλημα των Sticker στο Fan hub, κάποια δεν είναι ακριβώς "κέντρα" τοποθετημένα, με αποτέλεσμα να στραβογυρίζουν και να φαίνεται έντονα καθώς το φόντο τους είναι φωτεινό. Έτσι χαλάει την εικόνα του ανεμιστήρα και ασυναίσθητα θες να τον αγγίξεις να δεις αν έχει κραδασμούς ! !

  Και ένα tip, αν σας αρέσει αυτή η εικόνα των "ορατών"  πτερυγίων . . . 

   

  B3_Corsair-LL140-RGB01.jpgB4_Corsair-LL140-RGB01.jpg

   

  . . . θα την βρείτε κάπου στις 680-700 rpm !  :)

   

  Το είπα και πιο πάνω, ότι οι δυνατότητες που έχουμε για φωτογραφική αποτύπωση του "θεάματος" που χαρίζουν οι LL140 RGB,  είναι πολύ φτωχές και έτσι, δεν αποπειρώμαι να "προσβάλω" περισσότερο την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Corsair!

  Γι αυτήν θα μπορέσετε να βρείτε πολύ υλικό στο ιστό, από το οποίο εμείς θα αρκεστούμε σε ένα oficcial video της κατασκευάστριας:

   

   

  Το οποίο έχει και ένα λάθος, καθώς -τουλάχιστον εμείς δεν βρήκαμε τον τρόπο- οι ανεμιστήρες αυτοί δεν υποστηρίζουν Zero RPM δυνατότητα, απλώς αν το Duty Cycle του PWM σήματος κατέβει κάτω από τα 34,5% και έως και το 0%, η ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα σταθεροποιείται στις ~600-650 rpm.

   

  D10_Corsair-LL140-RGB.jpg

   

  Ούτε με το Link υπάρχει δυνατότητα, ούτε με το iCUE:

   

  D11_Corsair-LL140-RGB.jpgD12_Corsair-LL140-RGB.jpgD13_Corsair-LL140-RGB.jpg

   

  Είτε μέσω Zero RPM προσπαθήσεις, είτε μέσω custom curve  . . .

   

  D21_Corsair-LL140-RGB.jpgD22_Corsair-LL140-RGB.jpgD23_Corsair-LL140-RGB.jpg

   

  . . . το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ο ανεμιστήρας δεν ακινητοποιείται !

   

  Και φυσικά δεν φταίει το πρόγραμμα αλλά οι ανεμιστήρες που δεν είναι Zero RPM!

  Αντιθέτως η H150i που έχει επάνω ανεμιστήρες ML120, "ακούνε" μια χαρά και σταματάνε!

  Για τέτοιες λεπτομέρειες αλλά και πιο ουσιαστικές ακόμα, πάμε στο επόμενο κεφάλαιο, που ασχολείται με αυτά που δεν θα βρεθούν σε μια επιφανειακή επισκόπηση του πράγματος!

   

   

  Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

   

  Αναφέραμε προηγουμένως ότι τα πτερύγια του ανεμιστήρα είναι μεγάλα και αρκετά κοντά μεταξύ τους πράγμα που μαρτυρά σχεδιασμό που έχει πάρει υπόψη του τις απαιτήσεις της υψηλής  στατικής πίεσης, από τις επόμενες φωτογραφίες όμως . . .

   

  36_Corsair-LL140-RGB_902.jpg35_Corsair-LL140-RGB_896.jpg

   

  Βλέπουμε ότι μεταξύ των πτερυγίων υπάρχει ένα ευρύ κανάλι ροής του αέρα και μάλιστα -όπως δείχνουν οι επόμενες φωτογραφίες- αυτό το κανάλι, είναι τελείως ελεύθερο και ακολουθεί την λοξή γραμμή που ορίζουν τα πτερύγια μεταξύ τους.  Αυτή η διαπίστωση μας οδηγεί σε κατασκευή προσανατολισμένη σε υψηλό και "ανεμπόδιστο" air flow!

   

  37_Corsair-LL140-RGB_905.jpg48_Corsair-LL140-RGB_169.jpg

   

  Πράγματι βλέποντας τον σχεδιασμό των στηριγμάτων (αυτών που δεν φιλοξενούν καλώδια ) διαπιστώνουμε ότι οι κλίσεις είναι τελείως αντίθετες από ότι συνήθως.

   

  50_Corsair-LL140-RGB_182.jpg49_Corsair-LL140-RGB_171.jpg

   

  Τα στηρίγματα είναι έχουν κεκλιμένη επιφάνεια προς την πλευρά που δέχονται το ρεύμα αέρα των πτερυγίων, αλλά η κλίση τους είναι όμοια με αυτήν των πτερυγίων. Αυτά τα δυο αξιοποιούνται και επιβάλλονται από ένα είδος ροής μόνο:

  Την σχεδόν τελείως ελεύθερη ροή όπου τα πτερύγια του ανεμιστήρα απλώς υποβοηθούν τη ροή του αέρα!

   

  48_Corsair-LL140-RGB_169_com.jpg

   

  Έτσι οι "παράδοξες" κλίσεις των επιφανειών του στηρίγματος βρίσκουν την εξήγησή τους!

  Βεβαίως αυτό -κατά την άποψή μας- είναι  λίγο δίκοπο μαχαίρι , καθώς ο ανεμιστήρας είναι πολλαπλής χρήσης και μπορεί σαν ανεμιστήρας κουτιού οι κλίσεις αυτές να είναι καλές, αν όμως χρησιμοποιηθεί πάνω σε radiator,  τότε αυτές θα κοστίσουν σε παραπάνω θόρυβο!

   

   

  Οι διαστάσεις του ανεμιστήρα

   

  Εξωτερικά είναι οι γνωστές 140x25 mm και φυσικά δεν εννοώ αυτές, αλλά έχει να κάνει μαζί τους!

  Προκειμένου να φιλοξενηθούν τα LEDs φωτισμού του ανεμιστήρα, το πλαίσιό του είναι αρκετά παχύτερο από ότι επιβάλουν οι απατήσεις της στιβαρότητας.

   

  52_Corsair-LL140-RGB_912.jpg53_Corsair-LL140-RGB_916.jpg

   

    Συγκεκριμένα το πάχος του πλαισίου (στο λεπτότερο σημείο του) είναι 7,9mm και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

  1. Η εσωτερική διάμετρος του πλαισίου είναι ~124,2mm

  2. Η διάμετρος της φτερωτής είναι ~121 mm

  3. Η διάμετρος του motor hub είναι  ~51,4mm  (διότι και αυτή είναι λίγο μεγαλύτερη λόγω των τεσσάρων  LEDs που έχει)

   

  Αυτές οι διαστάσεις με μερικούς γρήγορους λογαριασμούς σημαίνουν ότι, η ελεύθερη διατομή εισόδου του ανεμιστήρα είναι μόλις 101,2 cm2

  Και λέω μόλις, γιατί αντίστοιχα -ο ίδιων εξωτερικών διαστάσεων- ML140 έχει διατομή εισόδου ίση με 124 cm

  Αν δε, πάμε σε άλλους ανεμιστήρες η διαφορά γίνεται ακόμα πιο μεγάλη, για παράδειγμα ο Noctua NF-A15 έχει διατομή εισόδου σχεδόν 40% μεγαλύτερη, καθώς αυτή είναι 142,4 cm2  ! ! !

   

  Συνεπώς, καλά είναι τα χρώματα και το RGB -το οποίο ειδικά σε αυτούς τους ανεμιστήρες βρίσκεται σε πραγματικά άλλα επίπεδα- αλλά ο LL140 RGB είναι κατ' αρχήν ανεμιστήρας και όχι . . . "φωτιστικό" !

  Και φυσικά όσο όμορφος και αν είναι, επειδή δεν είναι LEDοταινία  (!), σίγουρα θα πρέπει να αναλάβει ένα μέρος του air flow, είτε  πρόκειται να αντικαταστήσει  ήδη υπάρχοντα ανεμιστήρα στο σύστημά μας, είτε μπει σαν νέος! 

  Συνεπώς,  πέραν του φαίνεσθαι, το ερώτημα του:    "Από ουσία (λέγε με air flow και "στατική" πίεση) πως πάει;",

  παραμένει και είναι αμείλικτο!

   

  Εδώ ακριβώς λοιπόν, η Corsair ξεκινώντας από το μειονέκτημα της αισθητά μικρότερη διατομή εισόδου, έχει να αντιμετωπίσει τόσο το θέμα  της παροχής αέρα, όσο και του θορύβου, έχοντας αντιπάλους που δεν έχουν υποχρεωθεί σε κανένα αισθητό συμβιβασμό και μείωση διαστάσεων.

  Και η έκβαση αυτής της "μάχης", θα κρίνει ουσιαστικά το κατά πόσον o LL140 RGB, αξίζει τα όσα -αρκετά !- ζητά η κατασκευάστρια για την απόκτησή του!

  Πάμε λοιπόν να δούμε πως απαντήσαμε εμείς στο ερώτημα αυτό.

   

   

  Μεθοδολογία συγκριτικής αξιολόγησης του air flow των ανεμιστήρων

   

  Οι φίλοι που παρακολουθούν τη "μαστορική" πλευρά του φόρουμ, ήδη ξέρουν ότι "κάτι ψήνεται" !  :)

  Αυτό δεν είναι άλλο από την προετοιμασία ενός εξοπλισμού που θα μας επιτρέψει να μετράμε με σχετικά καλή ακρίβεια την παροχή του αέρα που μπορεί να πετύχει ένας ανεμιστήρας, ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες καλείται να δουλέψει.

  Φυσικά στη τελική του κατάληξη το σχέδιο είναι περίπλοκο και "μεγαλόπνοο", αλλά έχει ένα μεγάλο καλό, ότι μπορούμε -ακόμα και πολύ πριν να ολοκληρωθεί- να έχουμε δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ των ανεμιστήρων σε διαφορετικές -αλλά συγκεκριμένες ! - συνθήκες λειτουργίας.

   

  Η μετρητική διάταξη αποτελείται από το module μέτρησης της ροής του αέρα και τα module προσαρμογής των ανεμιστήρων, τα οποία -για την ώρα- είναι τρία και έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν με ταυτόσημο τρόπο πάνω στο module της μέτρησης.  Έτσι ανάλογα με τις συνθήκες που θέλουμε να μετρήσουμε έναν ανεμιστήρα προσαρμόζουμε στο module της μέτρησης, το κατάλληλο module που αφενός παρέχει στήριξη στον ανεμιστήρα και αφετέρου, δημιουργεί τις επιθυμητές και επαναλήψιμες συνθήκες λειτουργίας.

   

  Για την ώρα, χρησιμοποιούμε τρία modules προσαρμογής:

   Α. Module Πολύ Υψηλής Aντίστασης στη ροή του αέρα (VHR) το οποίο χρησιμοποιεί ένα radiator διαστάσεων 140 x 140 mm, ενεργού πάχους 29mm και με πυκνότητα πτερυγίων 30 FPI.

  Β. Module Υψηλής Αντίστασης στη ροή του αέρα (HR) το οποίο χρησιμοποιεί ένα radiator ενεργού πάχους 36,2mm και FPI = 19,5 .

  Γ. Module Μέσης Αντίστασης στη ροή του αέρα (MR) το οποίο χρησιμοποιεί ένα radiator 140 x 140 mm  με ενεργό πάχος = 18,4mm και FPI = 19,0.

   

  Εκτός από τις μετρήσεις που γίνονται με τα συγκεκριμένα module Αντίστασης, γίνονται και δύο ακόμα δοκιμές στο νέο σύστημα μετρήσεων:

  Δ. Μέτρηση σε σύστημα Χαμηλής Αντίστασης της συνολικής παροχής που επιτυγχάνει ο ανεμιστήρας  (TLR), που χρησιμοποιεί το νέο σύστημα μέτρησης  του air flow που ετοιμάζεται, το οποίο διαθέτει τις διατάξεις που ισοκατανέμουν  τη ροή του αέρα σε όλη τη διατομή μέτρησης, έτσι ώστε αφενός οι μετρήσεις να είναι ανεξάρτητες του σημείου μέτρησης και αφετέρου -και πολύ σημαντικό- αυτήν την ισοκατανομή να την πετυχαίνει παρεμβάλλοντας την ελάχιστη  δυνατή αντίσταση στη ροή του αέρα!

  Το όργανο μέτρησης της ταχύτητας ροής του αέρα (MASTECH MS6252A),  εδώ, παρεμβάλλεται με τρόπο ανάλογο με των modules, έτσι ώστε από αυτό να περνά   ολόκληρη η ποσότητα του αέρα που προωθεί ο ανεμιστήρας στο σύστημα μέτρησης.

  Αυτό μας δίνει μια αντιστοιχία μέτρησης σε μια σχετικά πυκνή αερόψυκτρα.

  Ε. Μέτρηση σε σύστημα Πολύ Χαμηλής Αντίστασης στη ροή του αέρα (PLR) το οποίο χρησιμοποιεί το ίδιο βασικό σύστημα μέτρησης του air flow που ετοιμάζεται, με τη διαφορά ότι σε αυτή τη δοκιμή το όργανο μέτρησης της ταχύτητας του ρεύματος του αέρα τοποθετείται μέσα στην γενικότερη διατομή διέλευσης του ρεύματος του αέρα και έτσι περνά από αυτό μόνο ένα μικρό μέρος από την συνολική ποσότητα του αέρα που προωθεί ο ανεμιστήρας μέσα στη μετρητική διάταξη.

  Έτσι πέρα από την ελαχιστοποίηση της επίδρασης του οργάνου μέτρησης στην ίδια την  μέτρηση, που είναι ο απώτερο στόχος της όλης κατασκευής, για την ώρα, έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια χαλαρή αντιστοιχία με μια σχετικά ελεύθερη αερόψυκτρα.

   

  Οι συνθήκες μέτρησης:

  Αφού συναρμολογηθεί το module μέτρησης με το κατάλληλο module αντίστασης στη ροή του αέρα, στερεώνεται ο ανεμιστήρας επάνω στο module προσαρμογής και το όλο σύστημα ελέγχεται για ενδεχόμενα σημεία διαφυγής του αέρα και αν υπάρχουν, αυτά στεγανοποιούνται.

  Αυτό είναι σημαντικό καθώς σε αυτές τις μετρήσεις μετράται ολόκληρη η ποσότητα του αέρα που κατορθώνει ο ανεμιστήρας να ωθήσει μέσα από το radiator.  Η μετρητική διάταξη χρησιμοποιεί ένα vane air flow meter (MASTECH MS6252A) και η στήριξή του είναι τέτοια έτσι ώστε ολόκληρη η ποσότητα του αέρα που βγαίνει από το radiator να περνά από την φτερωτή του!

  Στην περίπτωση όμως του συστήματος μέτρησης με πολύ χαμηλή αντίσταση στη ροή του αέρα (Ε), και προκειμένου να μην αλλοιώνεται η ροή του αέρα από τη μετρική διάταξη, αυτή δεν επηρεάζεται από ολόκληρη τη ροή του αέρα, αλλά από ένα μικρό μέρος της ροής!

   

  Η διαδικασία μέτρησης:

  Ο ανεμιστήρας τροφοδοτείται με 12,000 Vdc και με την βοήθεια μιας  PWM signal generator οδηγείται με σήμα PWM το οποίο μπορεί να μεταβληθεί αδιαβάθμητα από 0%  έως 100%.

  Αρχικά ελέγχονται τα όρια λειτουργίας του ανεμιστήρα (ελάχιστες και μέγιστες στροφές) και μετά ξεκινώντας από τις μέγιστες στροφές καταγράφουμε -μετά από μια σχετική χρονική περίοδο σταθεροποίησης, την ταχύτητα ροής του αέρα στην έξοδο της μετρητικής διάταξης.

  Στην συνέχεια οι στροφές χαμηλώνουν στην επόμενη "ακέραια" εκατοντάδα στροφών και γίνεται νέα καταγραφή, και ακολούθως οι στροφές χαμηλώνουν 100 rpm και γίνεται νέα μέτρηση και συνεχίζουμε έτσι, μέχρι ο ανεμιστήρας είτε να ακινητοποιηθεί, είτε να σταθεροποιηθεί σε κάποιες ελάχιστες στροφές ανεξάρτητες από το σήμα PWM.

   

  Επίσης, μετράται και ο θόρυβος που παράγει ο ανεμιστήρας σε όλο το φάσμα των στροφών του, για την ώρα μόνο σε ελεύθερο αέρα και όχι επάνω σε αντίστοιχο radiator που είναι το ιδανικό, καθώς ακόμα υπάρχει κάποια δυσκολία. :)

  Οι μετρήσεις αυτές, παρά το ότι δεν είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις συνθήκες λειτουργίας, δεν παύουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό να είναι αντιπροσωπευτικές του θορύβου που παράγει ο ανεμιστήρας.

   

  Επικουρικά καταγράφεται και το ποσοστό του σήματος PWM για κάθε μέτρηση αλλά και το ρεύμα λειτουργίας του ανεμιστήρα.

  Οι μετρήσεις αυτές υφίστανται επεξεργασία στο Exccel και μας δίνουν τη συμπεριφορά του ανεμιστήρα σε διαγράμματα, στα οποία θα προχωρήσουμε στη συνέχεια, γιατί σαν πολλά να είπα ! :) 

   

  Μετρήσεις air flow

  Στην σημερινή παρουσίαση έχουμε ένα ανεμιστήρα των 140x25mm, οπότε του έγιναν τέσσερις δοκιμές, και για να έχει νόημα αυτό που κάνουμε και η μέτρηση η ίδια, να έχει αξία, μαζί με τον Corsair LL140 RGB μετρήσαμε ακόμα έξη ανεμιστήρες!

  Μιλάμε για ένα μικρό roundup ανεμιστήρων με προσανατολισμό στα δύο στοιχεία που είναι πιο κρίσιμα σε ένα ανεμιστήρα:

  Ποίο είναι το air flow που μπορεί να επιτύχει στα διάφορα ενδεχόμενα φορτία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, και πόσο θόρυβο κάνει!

   

  Οι ανεμιστήρες επιλέχτηκαν με κριτήριο το χαμηλό θόρυβο και την δυνατότητα συνεργασίας με radiator και γενικά θέσεις όπου υπάρχει αντίσταση στη ροή του αέρα, φυσικά βάλαμε και έναν φασαριόζο* μέσα στους υπόλοιπους για να έχουμε και μια αίσθηση του μέτρου!  :)

   Οι ανεμιστήρες που συμμετέχουν είναι :

  1. Corsair LL140 RGB

  2. Corsair ML140

  3. Corsair SP140L*

  4. Phanteks PH-F140 HP II

  5. Arctic F14

  6. BeQuiet Silent Wings3 HS PWM

  7. Noctua NF-A14 Chromax PWM

   

  Πάμε να δούμε μια πρώτη εικόνα και το . . . συζητάμε !  :) 

   

  1.  Γενικό γράφημα ταχυτήτων ροής αέρα,  και θορύβου, ανεμιστήρων χαμηλού θορύβου για χρήση σε συστήματα ψύξης (radiators, air coοlers).

  Οι μετρήσεις της ταχύτητας, δίνονται σε m/sec και του θορύβου σε dB(A) μετρημένα σε απόσταση 0,5m από τον ανεμιστήρα και στον άξονά του.

   

  A01_Corsair-LL140-RGB_Fan-air-flow-Graph_ALL-Extended-01.jpg

   

  Κατ' αρχήν . . . "ψυχραιμία" ! :) 

  Οι πίνακες μετρήσεων είναι τόσο εκτεταμένοι που είναι αδύνατο να γίνουν χρηστικοί, οπότε η μόνη δυνατότητα είναι τα γνώριμα και τόσο διαφωτιστικά γραφήματα!

  Εδώ έχουμε μια γενική εικόνα, χωρίς τιμές, το γράφημα είναι ήδη πολύ "πηγμένο" !

  Ξεκινώντας από κάτω προς τα επάνω, έχουμε τον θόρυβο (έντονο "λαχανί" γέμισμα σημείων μέτρησης), τις μετρήσεις Πολύ Χαμηλής αντίστασης (PLR) από πάνω του ( "ξεπλυμένο λαχανί" γέμισμα), μετά -με κίτρινο γέμισμα- ακολουθεί η ομάδα των καμπυλών από το module Πολύ Υψηλής αντίστασης (VHR),  ακριβώς από πάνω τους, με γαλάζιο γέμισμα είναι οι καμπύλες από τη module Μέσης αντίστασης (MR)  και κλείνουμε με την  κορυφαία ομάδα καμπυλών ("ροζ" γέμισμα) που είναι οι μετρήσεις που έγιναν στο σύστημα Χαμηλής αντίστασης (TLR).

  Βλέπουμε ότι οι ομάδες είναι διακριτές, αλλά για να έχουμε καλύτερη εικόνα, ας "εστιάσουμε"  μέσα στην "ωφέλιμη " περιοχή των δοκιμών, η οποία με βάση το στόχο των ανεμιστήρων και το θόρυβό τους, την ορίζουμε από τις 600rpm  μέχρι τις 1400rpm.

   

  2. Εστιασμένο  Γενικό γράφημα ταχυτήτων ροής αέρα,  και θορύβου, ανεμιστήρων χαμηλού θορύβου για χρήση σε συστήματα ψύξης (radiators, air coοlers).Οι μετρήσεις της ταχύτητας, δίνονται σε m/sec και του θορύβου σε dB(A) μετρημένα σε απόσταση 0,5m από τον ανεμιστήρα και στον άξονά του.

   

  A02_Corsair-LL140-RGB_Fan-air-flow-Graph_ALL-Zoomed-01.jpg

   

  Η εικόνα απαλλαγμένη από την "μη" χρηστική πληροφορία, είναι αρκετά πιο ευκρινής!

  1. Κατ΄αρχήν ο Corsair LL140 RGB, στο θέμα του θορύβου μπορεί να μην μπορεί να ανταγωνιστεί τον ομόσταυλό του ML140 που παρέα με τον BeQuiet διαπρέπουν σε ησυχία, αλλά πλασάρεται μεταξύ των αθόρυβων ανεμιστήρων πετυχαίνοντας επιδόσεις συγκρίσιμες με του Phanteks και του Arctic, μένοντας -καθώς επιβάλλεται- σε μεγάλη απόσταση από τον Corsair SP140L!

  2. Όσον αφορά στις επιδόσεις στον τομέα του air flow, μας περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη!

  Όπως ήταν -λόγω διαστάσεων- αναμενόμενο ,  σε καμία από τις κατηγορίες δεν ηγείται, όμως, κατορθώνει να έχει μια απόδοση, μέσα στα πλαίσια της κατηγορίας και μόνο σε ένα setup είναι ουραγός και αυτό . . . "βραχεία κεφαλή" !

  Αναλογιζόμενοι ότι αυτές οι επιδόσεις προέρχονται από ένα ανεμιστήρα με αισθητά μικρότερη ενεργό διατομή -σε σχέση με τους άλλους συμμετέχοντες στην δοκιμή- μόνο  σαν επιτυχία μπορούν να χαρακτηριστούν !

   

  Για πάμε λοιπόν να δούμε ανά κατηγορία δοκιμών τι έδειξε το συγκεκριμένο Fan Roundup!

   

  3.  Δοκιμές στη διάταξη  Ελάχιστης  Αντίσταση ροής. (PLR)

  Οι μετρήσεις της ταχύτητας, δίνονται σε m/sec και του θορύβου σε dB(A) μετρημένα σε απόσταση 0,5m από τον ανεμιστήρα και στον άξονά του.

   

  Εδώ να διευκρινίσω κάτι σημαντικό:

  Η μέτρηση γίνεται με το ανεμόμετρο (sensor=vane) τοποθετημένο σε μια σωλήνα μεγάλης διαμέτρου, να παραλαμβάνει και να μετρά τη ροή ενός μικρού τμήματος αυτής.

  Συνεπώς όσο οι στροφές χαμηλώνουν τόσο περισσότερο ρόλο παίζουν και οι τριβές του αισθητήρα του.

  Για να μειωθεί η επίδρασή τους, οι μετρήσεις γίνονται ξεκινώντας από τις υψηλότερες στροφές.

   

  A05_Corsair-LL140-RGB_Fan-air-flow-Graph_PLR-Zoomed-01.jpg

  {Οι τιμές κάτω από τα 0,8 m/sec,  μόνο σαν ενδεικτικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν}

   

  Από τις 900 rpm και κάτω, το περιβάλλον με τις πολύ χαμηλές και ελεύθερες ροές είναι φανερό ότι δεν αποτελεί το "στοιχείο" του Corsair LL140 RGB.

  Εδώ, "άρχοντας" είναι ο Noctua (όπως και στο υπόλοιπο φάσμα στροφών της κατηγορίας), αλλά από τις 900rpm -όπου ο θόρυβός του είναι στην τάξη του "ανήκουστου"- αρχίζει και βρίσκεται στο στοιχείο του υποσκελίζοντας τόσο τον Phanteks όσο και -λίγο πιο πάνω- τον Silent Wings3 (!), για να καταλήξει λίγο πριν το τέλος του φάσματος των στροφών του,  να ξεπεράσει ακόμα και τον Corsair SP140 L που εδώ είναι μάλλον χαμηλά σε στροφές για να "αντισταθεί" !

  Ευχάριστη έκπληξη είναι οι επιδόσεις του Corsair ML140 που παρά τον παραδειγματικά χαμηλό θόρυβό του, κατορθώνει να είναι δεύτερος στην κατηγορία, δείχνοντας πόσο καλή δουλειά μπορεί να κάνει η Corsair όταν δεν είναι "δέσμια" συγκεκριμένων διαστασιολογικών απαιτήσεων!       
  Φυσικό και αρκετά αναμενόμενο σε αυτή την "ελεύθερης" ροής κατηγορία δοκιμών είναι το πολύ καλό πλασάρισμα του Arctic F14.

  Και την ομάδα κλείνει, ο Noctua NF-A14 Chromax, στον οποίο -από ότι φαίνεται- τα "ελεύθερα" περιβάλλοντα . . . πολύ του "αρέσουν" !

   

  4. Δοκιμές στο module Πολύ Υψηλής αντίστασης στη ροή του αέρα. (VHR)

  (Radiator διαστάσεων 140 x 140 mm, ενεργού πάχους 29mm και με πυκνότητα πτερυγίων 30 FPI)

  Οι μετρήσεις της ταχύτητας, δίνονται σε m/sec και του θορύβου σε dB(A) μετρημένα σε απόσταση 0,5m από τον ανεμιστήρα και στον άξονά του.

   

  A04_Corsair-LL140-RGB_Fan-air-flow-Graph_VHR-Zoomed-01.jpg

   

  Αντιμέτωπος με το πιο "σφιχτό" radiator των δοκιμών, ο  Corsair LL140 RGB, παρά το ότι δεν τον "βάζει το μάτι σου", τα κατάφερε περίφημα!

  Από την αρχή ήδη του φάσματός στροφών της περιοχής, φαίνεται ότι δεν έχει καμία "πρόθεση" να το βάλει κάτω !

  Πρακτικά από τις 900rpm και πάνω έχει υποσκελίσει τρεις ανεμιστήρες εξειδικευμένους σαν radiator  fans και ουσιαστικά, οι μόνοι που τον ξεπερνούν, είναι ο ομόσταυλός του radiator fan ML140 PWM και ο Noctua NF-A14, ο οποίος αισθάνεται μια χαρά και με τα πολύ "σφιχτά" radiator!

  Για την ώρα,  ο LL140 RGB μολονότι μειονεκτεί αναπόφευκτα σε αεροδυναμικές διαστάσεις έναντι των "αντιπάλων" του, κρατάει πολύ καλά και κατατάσσεται στον μέσο όρο των επιδόσεων της κατηγορίας.

   

  5. Δοκιμές στο module Μέσης Αντίστασης στη ροή του αέρα (MR).

  (Radiator διαστάσεων 140 x 140 mm  με ενεργό πάχος = 18,4mm και FPI = 19,0)

  Οι μετρήσεις της ταχύτητας, δίνονται σε m/sec και του θορύβου σε dB(A) μετρημένα σε απόσταση 0,5m από τον ανεμιστήρα και στον άξονά του.

   

  A03_Corsair-LL140-RGB_Fan-air-flow-Graph_MR-Zoomed-01.jpg

   

  Το μικρότερου πάχους και πυκνότητας ( FPI)  radiator, αλλάζει τα πράγματα δραματικά!

  Ο Phanteks που στις προηγούμενες μετρήσεις ήταν ουραγός , τώρα είναι στη δεύτερη θέση και έχει ανέβει επίσης και ο BeQuiet που όντας καλύτερα προσαρμοσμένος σε αυτή την αντίσταση αυξάνει τις επιδόσεις του περισσότερο από τον LL140 RGB, αφήνοντάς τον στη τελευταία θέση.

  Ακόμα και ο μέχρι τώρα σταθερός ML140 πέφτει στην τέταρτη θέση καθώς οι άλλοι ανεμιστήρες έχουν μεγαλύτερο air flow σε συνθήκες μέσης αντίστασης. Γενικά σε αυτή τη μέτρηση φαίνεται ποιοι είναι οι ανεμιστήρες που είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι σε μικρού πάχους radiator.

  Ένας μόνο δεν αλλάζει θέση, γιατί τα πάει καλά και με τα εύκολα radiator και αυτός είναι ο Noctua NF-A14!

  Εδώ βέβαια να σημειώσουμε κάτι που είναι σημαντικό αλλά μπορεί η οπτική αναπαράσταση να το αλλοιώσει:   Η μεγαλύτερη "απόσταση" που χωρίζει τον πρώτο από τον τελευταίο, είναι μόλις 0,3 m/sec το οποίο σημαίνει ότι όλοι οι ανεμιστήρες βρίσκονται σε μια χονδρική μέγιστη διακύμανση της τάξης του +/- 4% ως προς το μέσο όρο των τιμών!

   

  6. Δοκιμές στο σύστημα Χαμηλής Αντίστασης στη ροή του αέρα με μέτρηση της συνολικής παροχής του ανεμιστήρα (TLR).

  Οι μετρήσεις της ταχύτητας, δίνονται σε m/sec και του θορύβου σε dB(A) μετρημένα σε απόσταση 0,5m από τον ανεμιστήρα και στον άξονά του.

   

  Σε αυτή τη δοκιμή, η παρουσία του ανεμόμετρου επηρεάζει έντονα τη μέτρηση καθώς αυτό το ίδιο αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος της αντίστασης της όλης μετρητική διάταξης, στη ροή του αέρα.

  Υποθέτουμε ότι η συνολική αντίσταση είναι της τάξης μιας σφιχτής αερόψυκτρας μεγάλου μεγέθους, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί στην εξέλιξη και ανάπτυξη του συστήματος μετρήσεων του air flow.

   

  A06_Corsair-LL140-RGB_Fan-air-flow-Graph_TLR-Zoomed-01.jpg

   

  Η αντίσταση μειώθηκε σχετικά με την προηγούμενη δοκιμή και όλοι οι ανεμιστήρες αυξάνουν την ταχύτητα ροής του ρεύματος αέρα που προκαλούν, και  η αύξηση αυτή είναι "ομοιόμορφη".  Ο Corsair LL140 RGB είναι και πάλι μέσα στο παιχνίδι καθώς, ναι μεν ακολουθεί τους άλλους πιο ειδικούς ανεμιστήρες αλλά το κάνει χωρίς να "λαχανιάζει" σε αντίθεση με τον BeQuiet που μοιάζει να μην είναι στο "στοιχείο" του !

  Οι κατάταξη των άλλων ανεμιστήρων είναι η αναμενόμενη για ένα "radiator" σχετικά αραιό, και η κατάταξή τους μοιάζει να είναι η λογικότερη μέχρι τώρα, καθώς δεν υπάρχουν εκπλήξεις όσον αφορά τη σχέση σχεδιασμού της φτερωτής και της επιτυγχανόμενης ταχύτητας ροής!

  Και πρώτος, σε απόσταση αναπνοής από τον Corsair SP140L, είναι και πάλι ο Noctua NF-A14, αποτελώντας τον αψευδή μάρτυρα του ότι, κάποια πράγματα δεν έρχονται στην τύχη !

  Αυτό που είναι σημαντικό όμως εδώ, είναι ότι, η  Corsair έχοντας ένα σημαντικό και αναγκαστικό μειονέκτημα όσον αφορά στη ενεργό διατομή του ανεμιστήρα της τάξης του 25% έως και 35 % σε σχέση με τους άλλους ανεμιστήρες, κατορθώνει με την σχεδίαση της φτερωτής του LL140 RGB και μόνο (μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τις ίδιες στροφές), να υστερεί  μόνο 5 έως 6,5 % (!) και αυτό, από εκείνον που παρουσιάζει την κορυφαία επίδοση! 

   

  Αν σκεφτούμε τις αναλογίες λίγο, και το γεγονός ότι η σχεδίαση αυτή κόστισε σε θόρυβο ελάχιστα καθώς, η διαφορά του LL140 RGB από τον πιο αθόρυβο ανεμιστήρα είναι κάτω από 3 dB(A), ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα κατόρθωμα, για το οποίο, μόνο συγχαρητήρια μπορούμε να απευθύνουμε προς τους σχεδιαστές του ανεμιστήρα και την κατασκευάστρια !

  Γιατί όπως είπαμε και πριν . . . τίποτε δεν είναι τυχαίο! :) 

   

  Σε αυτό το διάγραμμα φαίνεται και κάτι ακόμα που ενδεχομένως δεν ενδιαφέρει εσάς τους αναγνώστες, αλλά χαροποιεί ιδιαίτερα τον γράφοντα.

  Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι οι καμπύλες της ταχύτητας είναι σχεδόν ευθείες και παράλληλες μεταξύ τους, μαρτυρά ότι η όλη διάταξη συμπεριφέρεται γραμμικά σε όλο το φάσμα των μέχρι τώρα μετρήσεων και συνεπώς,  ο κόπος και χρόνος για την κατασκευή της βρίσκει την καλύτερη δικαίωσή του! :D

   

  Στο δια ταύτα λοιπόν . . .

  Καλές οι μετρήσεις του air flow αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερα να βλέπαμε και τι σημαίνουν σε διαφορές θερμοκρασίας, σε μια ολοκληρωμένη συγκριτική δοκιμή που έγινε κατά τη διάρκεια του review της Corsair H115i PRO RGB.

   

  A07_Corsair-LL140-RGB_Fan-Efect-on-RAD_Table-01.jpg

   

  1. Από ότι βλέπουμε από την πρώτη συγκριτική δοκιμή της Corsair H115i PRO RGB με ανεμιστήρες τους LL140 RGB, από θερμοκρασίες τα πάει λίγο καλύτερα από ότι με τους ML140 που φοράει κανονικά η ΑΙΟ.

  Βεβαίως αυτό έρχεται με περίπου 230rpm περισσότερες και συνεπώς με σχεδόν 3dB(A) παραπάνω. Ο συνολικό θόρυβος βέβαια μόλις και ξεπερνά τα 40 dB(A), οπότε παραμένει στα όρια της  «άνεσης».

   

  2. Αν θέλουμε όμως να έχουμε ένα dead silent σύστημα με πλήρη φωταγώγηση, μπορούμε!

  Κατεβάζουμε τους ανεμιστήρες στις 670 rpm και ο θόρυβος εξαφανίζεται κυριολεκτικά και το μόνο που "πληρώνουμε" για να έχουμε τις φωταψίες μας, είναι ~0,5 οC για κάθε 60 Watt ισχύος, και έτσι αν το φτάσουμε στα 360 Watt (!) τότε απλά θα είναι 3 βαθμούς πιο ζεστό από ότι με τους stock ανεμιστήρες!

  Με άλλα λόγια μπορείτε να είσαστε όσο ήσυχα θέλετε και χωρίς περιορισμούς στις "ανησυχίες" σας! :)

   

   3. Υπάρχει βέβαια και η "μέση οδός", όπου με λίγες περισσότερες στροφές -πάμε στις 850rpm-  ο θόρυβος πάει και για τα δύο setup  στα ~ 31dB(A) και η μέγιστη θερμική επιβάρυνση του συστήματός σας είναι σε σύγκριση με τους stock ανεμιστήρες μόνο 2,6 οC (χονδρικά σε αυτές τις στροφές έχουμε ~ 0,4 οC / 60 Watt).

  Φυσικά το κέρδος δεν είναι σε αυτούς του 0,4 οC σε σχέση με τις 670 rpm, αλλά στο ότι καθώς ανεβαίνει το air flow  και στα δύο setup, το Δθ πέφτει κατά 6,3 οC (από 50,7οC  στους 44,4 οC), που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη διαφορά θερμοκρασίας!

   

  Μια πρώτη απόπειρα χρήσης των γραφημάτων:

  Τα γραφήματα σε σχέση με τους πίνακες έχουν πολύ περισσότερη πληροφορία και κάνουν πολύ εύκολα φανερές τις τάσεις αλλαγής των μεγεθών, αλλά και τις πραγματικές σχέσεις μεταξύ τους.

  Ακόμα και απέναντι σε άλλες μεθόδους οπτικής απεικόνισης (π.χ. ραβδογράμματα ) έχουν περισσότερες δυνατότητες, τόσο οπτικές όσο και πρακτικές και αυτές οι τελευταίες είναι που μας ενδιαφέρουν εδώ, καθώς από τα γραφήματα αυτά μπορούμε να έχουμε μια πρώτη συγκριτική αποτίμηση ενός setup . . . σε νούμερα!

  Φυσικά αυτό το χρησιμοποιούμε με κάθε λογική επιφύλαξη , καθώς τα δείγματα και οι δοκιμές είναι πολύ λίγες ακόμα, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα ήδη καλό εργαλείο για να μην πηγαίνουμε "στα στραβά" και να ανακαλύπτουμε εκ των υστέρων τα προβλήματα!

   

  Για να δούμε λοιπόν, από το διάγραμμα που αφορά αυτό το setup δοκιμών -όσον αφορά στο radiator-  τι μπορούμε να "βγάλουμε" . . . !

   

  A03det_Corsair-LL140-RGB_Fan-air-flow-Graph_MR-Zoomed-01com.jpg

   

  Βλέπουμε ότι για τις 670 rpm -όπου ανά βήμα 60W έχουμε διαφορά στη θερμοκρασία 0,5 οC- η διαφορά στην ταχύτητα μεταξύ του LL140 RGB και του ML140, είναι DV1 =~0,15m/sec και αντίστοιχα στις 850 rpm  όπου έχουμε μικρότερη διαφορά στην ταχύτητα (DV2=~0,12 m/sec), έχουμε επίσης και χαμηλότερη διαφορά στις θερμοκρασίες ανά βήμα και έτσι σε αυτές τις στροφές και στο έκτο βήμα, έχουμε 2,6 οC, ενώ στις 670 rpm είχαμε αντίστοιχα 3,0 οC !

  Συνεπώς μπορούμε να έχουμε το χαμηλό θόρυβο και την ασφάλεια του επεξεργαστή μας και  παράλληλα «άπειρες» δυνατότητες για δημιουργική αισθητική παρέμβαση στο κουτί μας μέσω των πραγματικά σημαντικών RGB δυνατοτήτων που μας δίνουν οι ανεμιστήρες  αυτοί!

   

  Και το "ηθικό δίδαγμα" από όλα αυτά :

   

  • Αν αντί να έχουμε τους stock ανεμιστήρες στην H115i PRO RGB, βάλουμε τους Phanteks: Θα έχουμε περίπου τον ίδιο θόρυβο και θα είμαστε κατά ~1,2 βαθμούς πιο δροσεροί από το stock setup.
  • Ή αν το κύριο ενδιαφέρον μας είναι ο θόρυβος, μπορούμε να πάμε σε Noctua και να είμαστε και 1 - 1,5 dB(A) χαμηλότερα όσο αφορά στο θόρυβο και 2 με 3 βαθμούς πιο δροσερά από την stock σύνθεση!
  • Αλλά καμία από αυτές τις εναλλακτικές δεν μπορεί να δώσει στο κουτί σας αυτή την πανδαισία χρωματισμών που οι Corsair LL140 RGB μπορούν να χαρίσουν!
  • Συνεπώς:  Εφόσον το θέμα μας είναι η αισθητική αναβάθμιση του κουτιού μας, η επιλογή των LL140 RGB  είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς, αφενός έχει κορυφαίες δυνατότητες RGB φωτισμού και αφετέρου, το θερμικό κόστος που θα πληρώσουμε γι' αυτό, είναι στη χειρότερη περίπτωση λιγότερο από 3 oC, και στην άλλη άκρη του φάσματος λειτουργίας, ο θόρυβος θα επιβαρυνθεί κάτι λιγότερο από 3dB(A). Μένοντας όμως  σε μέσες ρυθμίσεις του air flow -ακόμα και στη μέγιστη θερμική καταπόνηση- η ηχητική επιβάρυνση μπορεί να μηδενιστεί και η θερμική να περιοριστεί σε ~2,5 οC !

   

  Και κάτι ακόμα που ενδιαφέρει τον "ταλαίπωρο" reviewer . . .

  • Αυτές οι μικρές διαφορές  που  πρακτικά  για τον υπολογιστή μας δεν σημαίνουν τίποτε το δραματικό , για την πειραματική επιβεβαίωση της θεωρίας όμως, σημαίνουν πάρα πολλά και εξόχως σημαντικά ! :)

   

   

  Επίλογος

  Αρκετές μέρες παρέα με τα "Παγώνια" της Corsair, μου άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις, για την χρωματική πανδαισία που μπορούν να σκορπίσουν γύρω τους, αλλά κυρίως, γιατί όταν είναι η ώρα  για την κλασική δουλειά του ανεμιστήρα και η CPU μας, εξαρτάται από την αποτελεσματικότητά τους, αυτοί . . . δεν "κάνουν το παγώνι"!  :) 

  Αντίθετα, θα κάνουν τη δουλειά που πρέπει, αποτελεσματικά και ήσυχα, κρατώντας τις θερμοκρασίες χαμηλά και την CPU μας ασφαλή ακόμα και κάτω από βαρύ θερμικό φορτίο!

  Αυτό ήταν το κρισιμότερο σημείο στον αξιολόγηση των ανεμιστήρων αυτών, καθώς οι πραγματικά αξιοθαύμαστες δυνατότητες του RGB φωτισμού τους, μπορεί να κερδίζουν επάξια τις οπτικές εντυπώσεις, αλλά υπάρχει και η "πεζή" δουλειά του  να σπρώχνεις τον αέρα!   Και αν εκεί, "χάσεις το παιχνίδι", παντού χαμένο θα το έχεις! 

   

  Συμπαθάτε με για την παράφραση του ποιητή, και την ανάλογη διάθεση, αλλά πέρασα "ατελείωτες" ώρες χαζεύοντας -χωρίς να "χορταίνω"- το θέαμα! Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρω την "μαγική" αίσθηση που δημιουργούν και να μην αισθάνομαι ταυτόχρονα, ότι με τη φτώχεια των λόγων μου, αδικώ κατάφωρα τη δουλειά της Corsair και των σχεδιαστών της.

  Έτσι, θα ακολουθήσουμε τον δικαιότερο και σαφώς ασφαλέστερο δρόμο, να μείνει το αισθητικό θέμα στην δική σας κρίση και εμείς να δώσουμε το βάρος στα τεχνικά του πράγματος!

   

  B2_Corsair-LL140-RGB01.jpg


  Ασφαλέστερος ο δρόμος, αλλά και "επώδυνος" καθώς, για να έχει η τελική μας κρίση το απαραίτητο "ειδικό βάρος", χρειάστηκε η κατασκευή και το στήσιμο του κατάλληλου εξοπλισμού για τον έλεγχο ανεμιστήρων κάτω από διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας και φυσικά, ένα μικρό radiator fan roundup!  Αρκετά όμως με εμάς.

   

  Corsair LL140 RGB

  Έχουν πολύ υψηλό air flow; 

  'Όχι!

  Είναι τελείως αθόρυβοι; 

  Όχι!

  Έχουν καλό RGB φωτισμό;

  Όχι! 

   Έχουν πάρα πολύ καλό RGB φωτισμό, εξαιρετικό κατά την άποψή μας!

  Και προς τιμήν της η Corsair δεν αρκέστηκε σε αυτόν, αλλά έκανε ότι μπορούσε καλύτερο και στο θέμα του air flow και στου θορύβου και μας δίνει ένα πολύ καλό ανεμιστήρα που μπορεί να "σταθεί" χωρίς κανένα πρόβλημα σε οποιαδήποτε θέση αποφασίσουμε εμείς στο κουτί μας.

  Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι, αντίθετα, αποτελεί μια πολύ περίπλοκη απόπειρα συμβιβασμού μιας σειράς αντιτιθέμενων παραγόντων σε έναν ανεμιστήρα ο οποίος με δεδομένο το σημαντικό μειονέκτημα διαστάσεων που έχει, κατορθώνει όχι μόνο να μη μείνει πίσω από τον ανταγωνισμό, αλλά στις περισσότερες χρήσεις του, να είναι πολύ κοντά στο μέσο όρο της απόδοσης της κατηγορίας του, απέχοντας ελάχιστα σε απόδοση από τις κορυφαίους ανεμιστήρες αυτής!

  Και παράλληλα, σε αντίθεση με όλους αυτούς, να έχει τη δυνατότητα να "μεταμορφώσει" τον υπολογιστή μας, με τις "απεριόριστες" δυνατότητες για διάχυτο έγχρωμο φωτισμό του και με τον έλεγχο του προγράμματος διαχείρισης της Corsair μπορεί να συνεργαστεί και με όποιο άλλο RGB προΪόν της κατασκευάστριας και να αποτελέσει τον κρίσιμο παράγοντα  στην αισθητική αναβάθμιση του υπολογιστή σας, ακριβώς όπως το φανταστήκατε!

   

  Όταν το "πακέτο" περιλαμβάνει όλα αυτά, δεν έχεις και πολλά περιθώρια  . . . "βγάζεις το καπέλο" στον δημιουργό  και του απευθύνεις τα συγχαρητήριά σου ! :)

   

  Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα!

  Υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα, με βασικό αυτό του κόστους, που μόνο μικρό δεν είναι !

  Σαφώς και καταλαβαίνουμε ότι στο πακέτο των δύο ανεμιστήρων περιλαμβάνεται και το "κόστος του φωτισμού" που γλιτώνουμε και ενδεχομένως ισοφαρίζει την διαφορά τιμής, αλλά παρ' όλα αυτά,  πολύ θα θέλαμε να το δούμε να μειώνεται για να έχουν πρόσβαση σε αυτό περισσότεροι χρήστες!

  Δεύτερο ζήτημα είναι το "καλωδιομάνι", που πραγματικά, ο άπειρος χρήστης πρέπει να πάρει μια βαθειά ανάσα πριν ασχοληθεί μαζί του!

  Τρίτο, το θέμα με τα μηχανικά παρελκόμενα του πακέτου.  Πιστεύουμε ότι οκτώ rubber screws και ισάριθμες μακριές βίδες, δεν θα έριχναν τον προϋπολογισμό της Corsair έξω, και με βάσει την ιστορία της εταιρίας, πιστεύουμε ότι απλά κάποιος δεν κάθισε να το σκεφτεί λίγο καλύτερα.

  Προσδοκούμε στη συνέχεια της παραγωγής, αυτή η έλλειψη να εκλείψει!

  Και τελευταίο, αλλά όχι σε σημασία, είναι το θέμα της εγγύησης, που είναι μόνο δύο χρόνια ανακλώντας μια λογική επιφύλαξη ενδεχομένως, αλλά μη παύοντας να αφήνει μια "περίεργη" αίσθηση σε αυτόν που πλήρωσε 40€ για έναν ανεμιστήρα και αυτός έχει την "εμπιστοσύνη" του κατασκευαστή του μόνο για  δυο χρόνια!

   

  Βάζοντας  όλα τα παραπάνω σε μια πρόταση . . .

   

  "Ο χρήστης που αρχίζει, ή συνεχίζει την αισθητική αναβάθμιση του κουτιού του και  ο  σχεδιασμός της έφτασε στο ζήτημα των RGB ανεμιστήρων για να συνεχίσει στο επόμενο στάδιο, θα κάνει καλά να δει προσεκτικά την πρόταση της  Corsair, γιατί κατά πάσα πιθανότητα, έχει την απάντηση στο πρόβλημά του και αυτή λέγεται LL140 RGB ! "

   

  Στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσουμε ότι το ζευγάρι των δύο ανεμιστήρων Corsair LL140  RGB έχει διετή εγγύηση και MSRP από την Corsair 84,90€, και  την στιγμή που γράφεται αυτή η παρουσίαση,  τo βρίσκουμε στα Ελληνικά καταστήματα προς 77.90€ συν ~6,5 € λοιπά έξοδα, του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου.

   

  Συνοψίζοντας λοιπόν, ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τoυς.

   

  thumps-up.png?m=1423577950

   

  • Η συσκευασία των ανεμιστήρων  εξασφαλίζει την προστασία των περιεχομένων της και την τάξη σε όλα τα παρελκόμενά της.
  • Ανεμιστήρες με υδροδυναμικά έδρανα  χαμηλού θορύβου.
  • Εξαιρετικά στιβαρή κατασκευή του πλαισίου.
  • Αντικραδασμικά παρεμβύσματα στις γωνίες του πλαισίου.
  • Ο θόρυβος που παράγουν, ακόμα και στις υψηλές στροφές είναι χαμηλός και μειώνεται ακόμα περισσότερο σε χαμηλότερα air flow, μέχρι του σημείου να μην ανιχνεύεται.
  • Το air flow που μπορούν να επιτύχουν είναι μέσα στα πλαίσια της κατηγορίας τους και μπορούν απροβλημάτιστα να αντικαταστήσουν κάποιον ανάλογο ανεμιστήρα.
  • Η "στατική" πίεση που μπορούν να αναπτύξουν τους κάνει κατάλληλους ακόμα και για πολύ πυκνά radiator.
  • Παρά το μικρότερο μέγεθος της διατομής εισόδου τους, παρουσιάζουν ασήμαντη υστέρηση έναντι των κορυφαίων του ανταγωνισμού!
  • Συνοδεύονται από ένα πολύ ευέλικτο software ελέγχου  Corsair Link4, το οποίο επιτηρεί συνεχώς την λειτουργία τους.
  • Ο RGB φωτισμός τους ευρίσκεται τόσο στην περίμετρο του ανεμιστήρα, όσο και στο hub του κινητήρα.
  • Ο έλεγχος του RGB φωτισμού πραγματοποιείται μέσω του Lihgting Node Pro και ενός RGB fan hub που συμπεριλαμβάνονται στα παρελκόμενα.
  • Οι δυνατότητες ελέγχου του RGB φωτισμού, είναι πολύ μεγάλες και το αισθητικό αποτέλεσμα εξαιρετικό.
  • Είναι συμβατοί και συνεργάζονται απρόσκοπτα και με το νέο πρόγραμμα γενικής διαχείρισης, iCUE της Corsair.

   


  thumps-down.png?m=1423577948

   

   

  • Οι ανεμιστήρες ενώ έχουν αντικραδασμικά παρεμβύσματα δεν διαθέτουν και κάποιο αντικραδασμικό μέσο στήριξης (rubber screws).
  • Οι ανεμιστήρες δεν διαθέτουν δυνατότητα Zero RPM.
  • Παρέχονται μόνο κοντές βίδες για τη στήριξη των ανεμιστήρων.
  • Η υλοποίηση των απαιτούμενων συνδέσεων δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση στο θέμα του cable management.
  • Η εγγύησή τους είναι διετής.
  • Η τιμή της, τηρουμένων των αναλογιών με τον ανταγωνισμό,  θα θέλαμε να είναι χαμηλότερη.

   

   

   

  Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που αποσπά τo

  Corsair LL140 RGB 140mm Dual Light Loop RGB LED PWM Fan — 2 Fan Pack with Lighting Node PRO ,

  δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

   

   

   
   
   

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Corsair   για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

   

   

  gallery_33144_803_13738.jpg&key=800bc079

   

   

  Για    το    TheLab.gr,      Seafalco    29/5/2018

   

  Συντελεστές Review
  Reviewers: Seafalco
  Photographers: Seafalco
  Editing: TheLab.gr team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:9
  Χρηστικότητα9.50
  Ποιότητα9
  Επιδόσεις9.50
  ΓραφικάSelect
  ΉχοςSelect
  GameplaySelect
  Αντοχή στο ΧρόνοSelect
  Απόδοση/Τιμή8
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardNo
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo

  • Like 12
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  Η ουσιαστική αλλαγή είναι τα επιπλέον 4 LEDs στο fan hub, το διαφορετικό υλικό του περιμετρικού δακτυλίου και φυσικά η πλήρης εκμετάλλευση τους για την δημιουργία των κινούμενων μοτίβων φωτισμού που έχουν οι LL120.

  Αλλά συγκρίνοντας τους LL120 με τους HD120 υπάρχουν και άλλες διαφορές, οι οποίες όλες σχετίζονται με το ότι οι HD120 στρέφονται τυπικά 225 rpm περισσότερες από ότι οι LL120.

  Οπότε υπάρχουν διαφορές στο θόρυβο , την παροχή αλλά και την στατική πίεση.

  • Like 3
  Link to comment
  Share on other sites

  https://www.e-shop.gr/anemistiras-orthostatis-45w-ravanson-wt-1040s-p-HAP.000213

   

  Η αντί 4-6 ανεμιστήρακια περνεις με 200ευρω ένα air-condition και ψύχει και σενα μαζί :)

   

  Είναι δυνατόν να ζητάς 40ευρω για ένα ανεμιστήρακι που τους κοστίζει 1 ευρω... Χαχαχα

   

  Edited by Aias
  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • μεταφορά SMS

  Καλημέρα σε όλους.   Δουλεύω το MyPhoneExplorer σε Samsung (source mobile), Motorola (destination mobile), και Windows.   Πήρα με το MyPhoneExplorer, από το Samsung, backup τις επαφές και τα SMS σε δύο αρχεία αντίστοιχα. Έκανα restore στο Motorola τις επαφές, και τις έφερε.   Το μόνο θέμα που έχω είναι με τα SMS. Όταν πάω να κάνω restore, μου βγάζει μήνυμα στο MyPhoneExplorer στα Windows: "Messages could not be sent".

  serpico75
  serpico75
  Internet & Τηλεφωνία 6

  Mobile Games - Τι παίζετε αυτόν τον καιρό;

  Είχα χρόνια να ασχοληθώ με παιχνίδι. Πήρα καινούργιο iphone και είχε δώρο 3 μήνες arcade. Το ενεργοποίησα και εγκατέστησα το Castlevania.   Προσοχή: Είναι εξαιρετικά εθιστικό. Αυτές τις μέρες που προέκυψαν κάποιες επείγουσες δουλειές, το απεγκατέστησα και ακύρωσα και το arcade προκειμένου να ξεκολλήσω.  Μόλις τις παραδώσω, με βλέπω να το εγκαθιστώ ξανά.       Castlevania -Grimoire of Souls- Official Website WWW.KONAMI.COM

  sdim
  sdim
  Smartphones

  ποια κινητα xiaomi δεν αναβαθμίζονται...

  δειτε ποια  κινητα χiaomi / pocco δεν αναβαθμίζονται στις νεες εκδοσεις android...   MIUI 14: τα Xiaomi, Redmi και POCO smartphones που ΔΕΝ αναβαθμίζονται (gizchina.com)    

  nikonick
  nikonick
  Smartphones

  καταστήματα gadgets κινητων

  Καλημέρα σε όλους.   Γνωρίζετε καταστήματα με gadgets κινητών στον Πειραιά; Εκτός από skroutz, shopflix κ.λπ. , ψάχνω για φυσικά καταστήματα στον Πειραιά με τη web σελίδα τους, για να μπορώ να δω τιμές και να επικοινωνήσω τηλεφωνικά.   Βασικά, από τα gadgets, ενδιαφέρομαι για θήκες κινητών. Περισσότερα από ένα θα ήταν το ιδανικό για να μπορώ να έχω πολλές επιλογές.   Ευχαριστώ!

  serpico75
  serpico75
  Off topic

  Κωδικοι vodafone vdsl / mikrotik

  Καλησπερα, ειμαι αυτη τη στιγμη στον οτε και χρησιμοποιω το modem/router του οτε και πανω σε αυτο ενα mikrotik router. Με τους κωδικους που δινει ο οτε, κανω login και παιρνω ip(δεν ξερω την ορολογια σ αυτα) απο το mikrotik. Το modem του οτε παιρνει και αυτο ip(διαφορετικη) και συνεχιζει να λειτουργει για το voip, το οποιο δεν χρησιμοποιω. Το router του οτε δεν βλεπει το δικτυο μου.   Σκεφτομαι τωρα να παω στη vodafone και απο οτι εμαθα η vodafone δεν δινει τους κωδικους συνδεσης και α

  god
  god
  Δίκτυα 2
×
×
 • Create New...