Jump to content •  Share

  Πρόλογος

   

  Η Corsair, γνωστή για τα gaming περιφερειακά της και όχι μόνο, έχει στον κατάλογό της μερικά από τα καλύτερα μηχανικά πληκτρολόγια που έχουν περάσει από τα εργαστήρια του ΤheLAB.gr, κυρίως στη full size αλλά και στις mini και TKL (tenkeyless) κατηγορίες που αρχίζουν να ανταγωνίζονται πλέoν σε ζήτηση τα κλασικά full size keyboards, ιδιαίτερα η TKL που έχει αρκετά μεγάλο και φανατικό κοινό μεταξύ τον οποίων και η αφεντιά μου.

   

  Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με το K60 PRO TKL RGBένα tenkeyless πληκτρολόγιο όπως φανερώνει και το πλήρες όνομά του, μηχανικών διακοπτών φυσικά που είναι κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων gaming πληκτρολογίων και ειδικά του κουρσάρου. Πρόκειται για το πρώτο πληκτρολόγιο της σειράς K60 που δεν είναι full size αλλά και το πρώτο της σειράς K60 με οπτικούς διακόπτες, το τέταρτο στη σειρά με αυτούς τους διακόπτες για την Corsair μετά τα K70, K70 Pro και K100.

   

  Όπως είναι λογικό οι οπτικοί διακόπτες αποτελούν τη νέα τάση για τους περισσότερους κατασκευαστές περιφερειακών μιας και τα θεωρητικά τουλάχιστον πλεονεκτήματά τους είναι σημαντικά. Φυσικά η εταιρεία με σήμα το καραβάκι δεν θα μπορούσε να μείνει ουραγός σε αυτό, δεν θα της το επέτρεπε η ιστορία της μιας και μας έχει συνηθίσει γενικώς σε πρωτοπορίες.

   

  Δεν μένει λοιπόν παρά να δούμε αν και κατά πόσο και στην περίπτωση του K60 PRO TKL RGB η Corsair μας προσφέρει αυτά που υπόσχεται, κάτι στο οποίο μας έχει συνηθίσει άλλωστε.

   

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

   

  Ξεκινάω όπως πάντα παραθέτοντάς σας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του K60 PRO TKL RGBόπως μας τα δίνει η Corsair στη σελίδα της, με τον γνωστό μας πλέον πίνακα, ενημερώνοντάς μας συνοπτικά για το τι ακριβώς μας προσφέρει ως αντίτιμο των 149,99€ που μας ζητάει για την απόκτησή του.

   

  large.Specs.jpg

   

  Παρατηρούμε ότι πρόκειται για ένα 87 πλήκτρων, tenkeyless μορφολογίας, ενσύρματο, RGB πληκτρολόγιο της σειράς K60, με Fn πλήκτρο για τον έλεγχο των έξτρα λειτουργιών και με απαίτηση σύνδεσης σε θύρα USB 3.0 τουλάχιστον, φυσικό επακόλουθο της έως και 8ΚHz Polling Rate δυνατότητάς του.

   

  Είναι βεβαία και NKRO, με 100% Anti-Ghosting και - τι άλλο - φέρον CORSAIR OPX Optical-Mechanical διακόπτες.

   

  Βλέπω ότι έχει και on-board μνήμη, άρα θα κρατάει και ρυθμίσεις χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του iCUE.

   

  Και τώρα μερικές παρατηρήσεις στα υπόλοιπα.

   

  1. Το βάρος των 0,96kgr θα πρέπει να αναφέρεται στην συνολική συσκευασία που είναι 956gr μετρημένα και όχι στα ακριβώς 700gr καθαρού βάρους του K60 PRO TKL, χωρίς το καλώδιο φυσικά, αλλά και πάλι...
  2. Το “Adjustable Height” δηλαδή το Ρυθμιζόμενο ύψος αφορά απλά, δυστυχώς, τα δύο κλασικά αναδιπλούμενα ποδαράκια στο πίσω μέρος του. Ήλπιζα σε περισσότερα, κακώς ίσως, αλλά ήλπιζα σε ρυθμιζόμενο βάθος ενεργοποίησης των διακοπτών.
  3. Το “K60” στο “Keyboard Type Size” είναι προφανώς τυπογραφικό λάθος μιας και ούτε η σειρά K60 του κουρσάρου αποτελείται καθολικά από TKL πληκτρολόγια, αλλά ούτε και τα TKL είναι φόρμας 60%, αν ήθελαν να πουν κάτι τέτοιο, αλλά 87% όπως είναι και το εναλλακτικό τους όνομα.

   

   

  Συσκευασία και περιεχόμενα

   

  Πρόκειται για μια ακόμα λιτή συσκευασία της Corsair με κίτρινες τις δύο μεγάλες πλευρές και μαύρες τις υπόλοιπες.

   

  Στην μεγάλη μπροστινή επιφάνεια έχουμε το Corsair K60 PRO TKLμαύρο και επιβλητικό, να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της κίτρινης επιφάνειας με καρφωμένο το καλώδιό του επάνω του για να μας επισημάνει προφανώς ότι δεν είναι ασύρματο. Στα δεξιά του, κάθετα, βρίσκεται το λογότυπό του.

   

  Αριστερά έχουμε κάποια εκ των βασικών του χαρακτηριστικών και κάτω δεξιά τις συσκευές που υποστηρίζει - φυσικά PC και MAC αλλά και XBOX πλέον -, το λογότυπο OPX των οπτικών διακοπτών του και το λογότυπο iCUE, του λογισμικού δηλαδή της Corsair για τις παραμετροποιήσεις των προϊόντων της.

   

  large.1.jpg

   

  Στην πίσω επίσης κίτρινη πλευρά βλέπουμε και πάλι το K60 PRO TKL με το USB-C βύσμα οριακά εκτός σύνδεσης για να μας επισημάνει ότι το καλώδιο δεν είναι ενσωματωμένο - πολύ καλό αυτό - και περιφερειακά του κάπως αναλυτικότερα τα χαρακτηριστικά του. Φυσικά και εδώ στις γωνίες δεσπόζουν τα λογότυπα εταιρείας, διακοπτών, λογισμικού και υποστηριζόμενων συσκευών.

   

  large.2.jpg

   

  Στην λεπτή μπροστινή πλευρά έχουμε στη σειρά από αριστερά τα λογότυπα εταιρείας και προϊόντος, το “PRESS THE ADVANTAGE” να μας προτρέπει θετικά για τους διακόπτες να υποθέσω, τρία χαρακτηριστικά (διακόπτες, μέγεθος και αλουμινένιο πλαίσιο) και τέλος ξανά εικονιζόμενο το  K60 PRO TKL να αχνοφαίνεται, μαύρο στο μαύρο φόντο.

   

  large.3.jpg

   

  Πίσω τώρα, έχουμε και πάλι τα λογότυπα εταιρείας και προϊόντος, τα χαρακτηριστικά του σε 4 γλώσσες, τα περιεχόμενα της συσκευασίας ακολουθούμενα από ένα εικονίδιο προτροπής ανακύκλωσης και τα γνωστά απαραίτητα barcodes.

   

  large.4.jpg

   

  Τέλος στα δύο μικρά πλαϊνά βλέπουμε και πάλι τα λογότυπα εταιρείας και προϊόντος και στο ένα τις πιστοποιήσεις ενώ στο άλλο και πάλι την εικόνα του K60 PRO TKL.

   

  large.5.jpg          large.6.jpg

   

  Ανοίγοντας το μεγάλο χάρτινο καπάκι βλέπουμε το K60 PRO TKL προστατευμένο μέσα σε διάφανη σακούλα και σκεπασμένο από τα δύο κλασικά φυλλάδια πληροφοριών εγγύησης και ασφάλειας που συνοδεύουν όλες τις συσκευές.

   

  Ανοίγοντας τώρα και το μικρότερο εσωτερικό χάρτινο καπάκι μπροστά από το K60 PRO TKL έχουμε το λαστιχένιο (όπως αναφέρεται και στα περιεχόμενα) USB-A to USB-C καλώδιο σύνδεσης, προστατευμένο και αυτό σε ένα μικρότερο φυσικά διάφανο σακουλάκι.

   

  large.7.jpg          large.9.jpg

   

  Να παρατηρήσω ότι θεωρώ έλλειψη το ότι δεν περιλαμβάνεται σε μια συσκευασία πληκτρολογίου των 150€ και ένα εργαλείο αφαίρεσης των αφαιρούμενων keycaps, δεν κοστίζει και τόσο πια.

   

  large_13.jpg

   

   

  Κάτω από τον φακό

   

  Η πρώτη εικόνα που παρουσιάζει το K60 PRO TKL δεν είναι τίποτα λιγότερο άλλα και τίποτα περισσότερο από αυτό που περιμένει κάνεις.

  Λιτή, απλή και απέριττη TKL διάταξης κατασκευή, όμορφο στο μάτι χωρίς να έχει κάτι το ιδιαίτερο, σε κερδίζει με τα κουμπιά να φαίνονται πολύ ποιοτικά, σταθερά τοποθετημένα επάνω από την μαύρη αλουμινένια επιφάνεια και με πολύ καθαρά τα σύμβολα επάνω τους.

   

  large_14.jpg

   

  Αντίστοιχα ποιοτική είναι και η πίσω πλευρά, από πλαστικό αυτή την φορά, με 5 αντιολισθητικές λωρίδες και τα δύο ποδαράκια ανύψωσης του πίσω μέρους.

   

  large_15.jpg

   

  Εικαστικά ενδιαφέρον είναι το κόψιμο στις πλαϊνές πλευρές που κάνει να ξεχωρίζει η ανύψωση της πίσω πλευράς αλλά και η απότομη προς τα κάτω κλίση της μπροστινής, η οποία υποθέτω ότι εξυπηρετεί και εργονομικά, πέραν του εικαστικού.

   

  large_19.jpg          large_18.jpg

   

  Δεν έχω κάποια παρατήρηση για το εμπρός μέρος μιας και πέραν της κλίσης που προανέφερα δεν υπάρχει κάτι άλλο, όχι όμως ότι θα έπρεπε κιόλας.

   

  large_17.jpg

   

  Στην πλάτη τώρα, το μόνο που ξεχωρίζει είναι η USB-C θύρα, πολύ βολικότερη από ενσωματωμένο καλώδιο δεν νομίζετε;

   

  large_16.jpg

   

   

  Παρατηρώντας λίγο περισσότερο, βλέπουμε στο αριστερό μέρος κάτω χαμηλά και αρκετά διακριτικά το μοντέλο ενώ δεξιά βλέπουμε το καραβάκι - λογότυπο της Corsair να αχνοφαίνεται  μαύρο και γυαλιστερό επάνω στο μαύρο αλουμίνιο καθώς και 3 LEDs ένδειξης για τα “Caps Lock “, “Scroll Lock” και “Windows Key Lock”. Πολύ βολικό το τελευταίο σε “gaming mode”.

   

  large_20.jpg          large_21.jpg

   

   

  Συνδεσιμότητα

   

  Απλά τα πράγματα και εδώ, USΒ-C υποδοχή και ένα USΒ-C to USB-A λιτό, λαστιχένιο καλώδιο με κλασικά μεγάλα Corsair βύσματα, υποσχόμενο να μην μπερδεύεται - σύμφωνα με τον κατασκευαστή - και αλήθεια λέει.

   

  Βέβαια η σύνδεση μπορεί να είναι απλή ως hardware αλλά από επιδόσεις έχουμε αρκετές με 125Hz έως και 8.000Hz polling rate, φυσικά σε τουλάχιστον USB 3.0 για να υπάρχει και το αντίστοιχο bandwidth.

   

  large_23.jpg

   

   

  Λειτουργικότητα

   

  Μιλώντας για το K60 PRO TKL αναφερόμαστε σε ένα καθαρά TKL πληκτρολόγιο και με προφανώς υψηλή ποιότητα όπως αρμόζει άλλωστε σε ένα Corsair προϊόν, αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει είναι προφανώς οι οπτικοί διακόπτες.

   

  Συνοπτικά...

   

  «Στην κλασική περίπτωση των “μηχανικών” διακοπτών έχουμε δύο μεταλλικές επαφές που θα πρέπει να έρθουν σε επαφή για να κλείσει το κύκλωμα, δύο μεταλλικά ελάσματα δηλαδή που πρέπει να ακουμπήσουν για να περάσει από μέσα τους ρεύμα. Στους “οπτικούς” διακόπτες η αντίστοιχη διαδικασία επιτυγχάνεται απλά μέσω της διακοπής μιας υπέρυθρης δέσμης φωτός»

   

  Η προηγούμενη παράγραφος είναι απόσπασμα από το άρθρο του TheLAB.gr για το M65 RGB ULTRA Tunable FPS όπου όσοι ενδιαφέρονται θα βρουν μια αρκετά καλή αναφορά για τις διαφορές των δύο τεχνολογιών και τα βασικά πλεονεκτήματα των οπτικών διακοπτών.

   

  Βέβαια  όταν μιλάμε για οπτικούς διακόπτες μιλάμε - πέραν της ταχύτητας - και για μακροζωία μιας και η Corsair μας υπόσχεται 150 εκατομμύρια πιστοποιημένες ενεργοποιήσεις, νούμερο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο μιας και είναι τριπλάσιο των πλέον εξελιγμένων κλασσικών μηχανικών.

   

  Αν τώρα συμπεριλάβουμε και την εξαιρετική απόσταση ενεργοποίησης (actuation distance) του 1mm και την ομαλή γραμμική διαδρομή των “linear” CORSAIR OPX διακοπτών του K60 PRO TK τότε είναι λογικό το ότι δεν συγχωρεί ανακρίβειες κατά την χρήση.

   

  Πραγματικά, το παραμικρό χάδι σε οποιοδήποτε κουμπί παράλληλα ή μη με οποιοδήποτε άλλο το ενεργοποιεί εκούσια ή ακούσια.

   

  Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στα keycaps που έχει επιλέξει η Corsair για το K60 PRO TKL.

   

  Πρόκειται μεν για απλά ABS αλλά με πολύ καλή αίσθηση στη αφή, πέραν του άψογου φινιρίσματος. Οι παρακάτω εικόνες παρατίθενται προς απόδειξη του δευτέρου. Όσο για το πρώτο, απλά πιστέψτε με, έχω δοκιμάσει αρκετά.

   

  large_30.jpg          large_29.jpg          large_28.jpg

   

  Εδώ βλέπουμε τα βάρη κάποιων κουμπιών όμοιων ανά ζεύγη.

   

  large_36.jpg     large_34.jpg     -     large_35.jpg     large_31.jpg

   

  Και ένα κοντινό στους διακόπτες.

   

  large_37.jpg

   

  Μια μικρή παρατήρηση για την αίσθηση, όχι απαραίτητα αρνητική αλλά ενδεικτική, είναι ότι οι άκρες των κουμπιών έχουν μια ελαφρά κοφτερή αίσθηση, αποτέλεσμα υποθέτω του καλού φινιρίσματος σε συνδυασμό με την εικόνα που θέλουν να δώσουν.

   

  Βέβαια θα ξαναθυμίσω ότι προανέφερα για την ακρίβεια στο πάτημα, συνεπώς το πάτημα στην άκρη κάποιου κουμπιού εγκυμονεί τον κίνδυνο να πατήσουμε ακούσια και το διπλανό του, πράγμα το οποίο θα καταγραφεί αδιαπραγμάτευτα ως κίνηση από το ταχύτατο K60 PRO TKL. Η ταχύτητα και η απόσταση ενεργοποίησης του 1mm έχουν και αυτή την πλευρά.

   

  Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το ότι μπορούμε να παραγγείλουμε το K60 PRO TKL σε 12 διαφορετικές διατάξεις/γλώσσες (Layout) πληκτρολογίου συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνικών.

   

  large_41.jpg

   

  Εδώ θα πρέπει να κάνω και μια παρατήρηση όχι και τόσο καλή.

   

  Το φυσιολογικά μακρύ “space” εκτός από τον διακόπτη του στηρίζεται και σε δύο βάσεις, μια στην κάθε του άκρη, αλλά χωρίς ουσιαστικά κάποιο αντικραδασμικό μηχανισμό.

   

  Ο συνδυασμός τώρα αυτού του βάρους του “space” λόγω του μεγέθους του και της υπερευαισθησίας των διακοπτών έχει σαν αποτέλεσμα την ακούσια χρήση του κουμπιού αυτού ως παρενέργεια κάθε έντονου κραδασμού. Για παράδειγμα αν χτυπήσουμε το γραφείο ή αν ανασηκώσουμε το εμπρός μέρος του K60 PRO TKL και το αφήσουμε να πέσει ακόμα και από 1 εκατοστό απόσταση.

   

  Αν αυτό τώρα το κάνουμε από το πλάι σε ύψος μεγαλύτερο των 5-6 εκατοστών τότε πατιούνται διάφορα κουμπιά, ανεξέλεγκτα.

   

  Το παρακάτω βίντεο είναι ενδεικτικό.

   

   

   

  Corsair iCUE

   

  Περνάμε τώρα στο πρόγραμμα ρυθμίσεων του K60 PRO TKL, το κλασικό και εδραιωμένο πλέον iCUE. Το πρόγραμμα δηλαδή που χρησιμοποιείται για την διαχείριση όλων τον προϊόντων της Corsair.

   

  Λίγες μεν οι επιλογές, μιας και το K60 PRO TKL δεν έχει τίποτα ουσιαστικά για να ρυθμίσει κανείς πέραν των βασικών ρυθμίσεων για RGB και Key Assignments αλλά ταυτόχρονα υπερπλήρεις σε αυτές τις κατηγορίες. Επιπροσθέτως, υπάρχει και η δυνατότητα για Hardware αποθηκεύσεις για RGB ρυθμίσεις σε ενσωματωμένη μνήμη και 8.000 Hz Polling Rate.

   

  Αρχικά να αναφερθούμε φυσικά στην δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας επικοινωνίας, δηλαδή το Polling Rate που στην περίπτωση του K60 PRO TKL ξεκινάει από τα 125 Hz και φτάνει έως και τα 8.000 Hz με ενδιάμεσα τα 250 Hz , 500 Hz, 1.000 Hz, 2.000 Hz και 4.000 Hz.

   

  large_42.jpg

   

  Φυσικά εδώ έχουμε και ρύθμιση για την φωτεινότητα αλλά και τα Layout. Δείτε και χαρείτε, έχουμε και Ελληνικά.

   

  large_47.jpg

   

  Περνώντας στην ρύθμιση ανάθεσης εργασιών στα κουμπιά, υπάρχουν βέβαια τα πάντα.

   

  Ρυθμίσεις για απευθείας ανάθεση σε όποιο πλήκτρο είτε από άλλο του πληκτρολογίου ή συνδυασμό τους ή media ή ποντικιού είτε κάποια μακροεντολή είτε και πλήρες κείμενο.

   

  Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα ρυθμίσεων για το VOICEMOD, το λογισμικό που επιτρέπει αναδράσεις μεταξύ ήχων και συσκευών.

   

  large_43.jpg

   

  Αντίστοιχα κάθε λογής ρυθμίσεις υπάρχουν και για RGB και από effect αλλά και από δυνατότητες ανάθεσης, είτε σε μεμονωμένα κουμπιά είτε σε ζώνες αποτελούμενες από ό,τι θέλουμε κυριολεκτικά.

   

  large_48.jpg

   

  large_44.jpg

   

  Ελαφρώς πιο περιορισμένα είναι τα πράγματα στην περίπτωση των Hardware RGB ρυθμίσεων μιας και εδώ δεν μπορούμε να έχουμε ζώνες ή VOICEMOD, πράγμα λογικό, αλλά από effect έχουμε και εδώ αρκετά.

   

  large_45.jpg

   

  Τέλος, κάποιες λίγες αλλά πολύ σημαντικές ρυθμίσεις για ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση κάποιών συνδυασμών πλήκτρων ή του WinKey.

   

  large_46.jpg

   

   

  HotKeys

   

  Παραθέτω το μόνο ουσιώδες απόσπασμα από το εγχειρίδιο χρήσης που μας περιγράφει τις λειτουργείες του K60 PRO TKL.

   

  large_38.jpg

   

   

  Μετρήσεις

   

  Αρχικά να επιβεβαιώσω το “Full Key” NKRO και το 100% Anti-Ghosting του K60 PRO TKL παραθέτοντας την παρακάτω εικόνα από το AquaKeyTest που χρησιμοποίησα για τον αντίστοιχο έλεγχο και να αναφέρω ότι ήταν από τις πιο εύκολες αντίστοιχες μετρήσεις που έχω κάνει σε πληκτρολόγια, λόγω του πολύ μικρού βάθους ενεργοποίησης των πλήκτρων.

   

  large_39.jpg

   

  Θα ήθελα εδώ να αναφέρω ότι η ταχύτητα είναι μάλλον πέραν κάθε μέτρησης.

   

  Προσπάθησα να μετρήσω την ταχύτητα τους με ένα γνωστό online εργαλείο και κατάφερα να φτάσω τα 9,3 κτυπήματα το δευτερόλεπτο (93 hits of spacein 10”) περιορισμός που οφείλεται μάλλον στην δική μου δυνατότητα παρά σε αυτή του το K60 PRO TK.

   

  large_40.jpg

   

  Αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς και κατά την χρήση μιας και δεν υπάρχει απολύτως καμία καθυστέρηση πουθενά, αντιθέτως.

   

   

  Εμπειρία χρήσης

   

  Ομολογώ ότι ξεκίνησα την χρήση του K60 PRO TKL κάπως...  και θετικά προκατειλημμένος αλλά και με κάποιες επιφυλάξεις.

   

  Θετικά προκατειλημμένος διότι η TKL κατηγορία είναι από τις πλέον αγαπημένες μου, με εξαίρεση τα εργονομικά πληκτρολόγια. Αλλά και με κάποιες επιφυλάξεις διότι αρχικά δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο καλύτεροι θα μπορούσαν να είναι οι οπτικοί διακόπτες, ειδικά μετά τις εξελίξεις που έχουν οι μηχανικοί τα τελευταία χρόνια και παρά την θετική έκπληξη που είχα από τους αντίστοιχους στο M65 RGB ULTRA Tunable FPS Gaming Mouse που δοκίμασα πρόσφατα.

   

  Έχοντας το K60 PRO TKL στο γραφείο μου όλο αυτό το διάστημα έχω να πω ότι εντυπωσιάστηκα από την διαφορά σε ταχύτητα και αμεσότητα που προσφέρουν οι οπτικοί του διακόπτες. Μου άφησαν ξεκάθαρη αίσθηση ότι εδώ είναι το μέλλον και ότι προς τα εκεί θα πρέπει να κινηθούν πλέον οι σοβαρές κατασκευές.

   

  Αν και σε γενικές γραμμές δεν εκμεταλλεύομαι όλο το βάθος που προσφέρουν στο πάτημα, μιας και γενικά προτιμώ το χαμηλό προφίλ, έχω να παρατηρήσω ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν με ενόχλησε, σίγουρα συμβάλει σε αυτό και το πολύ μικρό βάθος απόκρισής τους με μόλις 1mm.

   

  Βέβαια έχω να προσθέσω ότι μια βελτίωση στο πάτημα ενδεχομένως να είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν ακούσια πατήματα από κάποιους κάπως ποιο «απρόσεκτους» χρήστες. Ενδεχομένως αυτό να επιτυγχάνονταν αν δεν ήταν linear αλλά tactile, από την άλλη πάλι αυτό είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής.

   

  Πάντως χρήστες με όχι και πολύ μεγάλη εμπειρία που δοκίμασαν το K60 PRO TKL συχνά πατούσαν και κάποιο παραπλήσιο κουμπί ακούσια, εξαιτίας του ότι είναι πολύ μαλακά και ευαίσθητα ενδεχομένως, ποτέ όμως δεν παρατηρήθηκε ακούσιο διπλοπάτημα του ιδίου κουμπιού.

   

  Αυτό που θα θεωρούσα πολύ σημαντική βελτίωση θα ήταν η δυνατότητα επιλογής του βάθους ενεργοποίησης από τον χρήστη, η τεχνολογία υπάρχει στα οπτικά και θα έφερνε το K60 PRO TKL σε άλλο επίπεδο.

   

   

  Επίλογος - Συμπεράσματα 

   

  Κλασική ποιότητα Corsair, άψογη στις λεπτομέρειες με πολύ καλή εμφάνιση, κυρίως εξαιτίας του αλουμινένιου πλατό.

   

  Πολύ καλά ποιοτικά πλαστικά μέρη αλλά και μεγάλα αντιολισθητικά λαστιχάκια στο κάτω μέρος και στα αναδιπλούμενα ποδαράκια.

   

  Σαφώς ενδιαφέροντες οι οπτικοί διακόπτες, εκπληκτικά γρήγοροι αλλά και με πολύ καλή αίσθηση τόσο στο πάτημα όσο και στην απόκριση, αυτό όμως έχει και ως αντίτιμο το να απαιτεί ακρίβεια στο πάτημα και να μην συγχωρεί ούτε το παραμικρό ακούσιο χάδι σε κανένα κουμπί του διότι θα το εκλάβει ως πάτημα.

   

  Τα keycaps που έχει επιλέξει o κουρσάρος είναι απλά ABS μεν αλλά πολύ ποιοτικά με άψογο φινίρισμα και πολύ καλή αίσθηση, πάντως θα μπορούσε να έχει βάλει κάτι καλύτερο ή έστω να δίνει την επιλογή κατά την αγορά.

   

  Πολύ βολικό το διαγώνιο κόψιμο στο εμπρός μέρος που εκτός του ότι προσθέτει οπτικά στο σύνολο είναι και ευχάριστο σε αίσθηση, όταν για παράδειγμα ακουμπάνε εκεί οι αντίχειρές μας, έστω και ακούσια.

   

  Καλή είναι και η επιλογή του αφαιρούμενου USBC καλωδίου σύνδεσης και πολύ καλή η επιλογή της τοποθέτησής του στο αριστερό άκρο του K60 PRO TKL, αντί του κέντρου του για παράδειγμα, αν και θα μου άρεσε να υπάρχει παράλληλα επιλογή τοποθέτησης του και δεξιά, κάτι που έχουμε δει αλλού και ήταν θετική πινελιά.

   

  Θα ήθελα να έχει μια τουλάχιστον USB–Α ή και  USBC - γιατί όχι - θύρα για USB stick ή και mouse επάνω στο K60 PRO TKL, όχι ότι είναι και καμία σοβαρή έλλειψη αλλά θα το εύρισκα πολύ βολικό.

   

  Θα έλεγα ότι τα 149,99€ που ζητάει η Corsair για να μας το προσφέρει είναι ένα τίμιο αντίτιμο για την κατηγορία και την ποιότητά του και δεν θα απογοητεύσει τους κατόχους του σε κανένα επίπεδο.

   

   

  large_Up.jpg

   

  • Εξαιρετικοί οπτικοί διακόπτες.
  • Ποιότητα, υλικά, φινίρισμα.
  • Αλουμινένιο πλατό και γενικότερη αισθητική.
  • Φωτισμός RGB, ανεξάρτητος σε κάθε κουμπί και με δυνατότητα αποθήκευσης σε hardware μνήμη.
  • Υποδοχή USB-C σύνδεσης.
  • NKPRO χωρίς ghosting.
  • Έως 8 ΚHz polling rate.
  • Πρόγραμμα παραμετροποιήσεων iCUE.

   

   

   

  large_Down.jpg

   

  • Πολύ ευαίσθητοι διακόπτες για χρήστες που δεν έχουν ακρίβεια στο πάτημα.
  • Απλά ABS keycaps χωρίς άλλες επιλογές κατά την αγορά.
  • Δεν περιλαμβάνεται εργαλείο αφαίρεσης των keycaps στο πακέτο.

   

  Με βάση τα παραπάνω, η βαθμολογία του K60 PRO TKL είναι:

   

   
   
   

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

   

  spacer.png

   

  Συντελεστές Review
  Reviewers: alfasif
  Photographers: alfasif
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:8
  Χρηστικότητα9
  Ποιότητα9.50
  Επιδόσεις9.50
  ΓραφικάSelect
  ΉχοςSelect
  GameplaySelect
  Αντοχή στο Χρόνο10
  Απόδοση/Τιμή8
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo

  • Like 9
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  Γιατί ο κόσμος για τους enthusiast θα γίνεται όλο και χειρότερος, σχεδόν δυστοπικός:

   

  Παράθεση

  Θα έλεγα ότι τα 149,99€ που ζητάει η Corsair για να μας το προσφέρει είναι ένα τίμιο αντίτιμο για την κατηγορία και την ποιότητά του και δεν θα απογοητεύσει τους κατόχους του σε κανένα επίπεδο.

   

  Πρέπει να πείσουμε το πόπολο ότι 150€ για tenkeyless είναι "fair" price..... 1000ες φορές με 40-50€ να αγοράσω reddragon (ναι κινέζικο) με κόκκινους διακόπτες (μια χαρά δουλεύουν και μια χαρά αίσθηση) και αν μου χαλάσει στα 3 χρόνια παίρνω άλλο και σε άλλα 3 χρόνια παίρνω και άλλο και πάλι 150€ δεν θα έχω φτάσει....

   

  Έτσι πείσαμε και το πόπολο ότι 2k € είναι fair price για gpu....

   

  Διαφωνώ κάθετα και οριζόντια, αλλά ο κόσμος είναι αυτό που είναι....

  Edited by gdp77
  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  το πηρα στα 120ε που ηταν σε προσφορα πριν απο ενα μηνα για εναν φιλο

  οριακα τα αξιζει αυτα τα λεφτα. 150 με τιποτα.

  το πρωτο πραγμα που παρατηρησα ηταν τα πολλα missclick που εκανα.

  overall δεν νομιζω πως θα απογοητευσει εναν μεσω χρηστη και δη gamer.

  αυτο που θα ηθελα εγω ειναι σιγουρα καλυτερα keycaps και διακοπτες και λιγο καλυτερο σασι, ισως ολο αλουμίνιο

  και τελος το μεγαλυτερο φαουλ της corsair ειναι οτι δεν το εκανε hotswap 

  Link to comment
  Share on other sites

  150 για tkl. Απλά, pass. Καλά, και 150 για πληκτρολόγιο, πάλι υπερβολικά πολλά είναι. Κέντρο.που χαλάσει και τι δεύτερο μηχανικό πληκτρολόγιο που πήρα, επιστροφή σε μεμβράνης και να πάω να γαργαληθουν. Ανούσιος θόρυβος, μηδενική ουσία για όποιον παίζει απλά fps παιχνίδια και πατάει 10 κουμπιά όλα κι όλα. Για πολλές σελίδες και ώρες γράψιμο δεν ξέρω μιας και δεν απαιτείται από εμένα. Μέχρι στιγμής το μακροβιότερο πληκτρολόγιο ήταν ένα logitech g15 αγορασμενο κάπου στο μακρινό 2006, που απλά χάλασε λόγω πτωσης. Άλλο σαν κι αυτό, δεν είχα. 

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Σύνδεση Cosmote FTTH σε FritzBox 7590

  Την καλησπέρα μου σε όλους και όλες, Μόλις έγινε η ενεργοποίηση της οπτικής στο σπίτι αλλά δυστυχώς έγινε με το Speedport και θα ήθελα να ζητήσω την βοήθεια σας αν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που να γνωρίζει πως θα μπορούσα να συνδέσω το FritzBox 7590. Ευχαριστώ πολύ.

  ckbond
  ckbond
  Δίκτυα 6

  Αναβαθμίσιμα-συναρμολογούμενα Framework laptops

  Αρκετές εταιρείες έχουν αποπειραθεί στο παρελθόν να παράξουν laptops που να είναι ανταγωνιστικά όταν κυκλοφορήσουν, αλλά να μπορούν να αναβαθμιστούν αρκετά ώστε μην χρειάζονται πέταμα μόλις παλιώσουν λίγο. Κατά κοινή ομολογία οι παλιότερες προσπάθειες δεν γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία: Κάποιες είχαν χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά, κάποιες ογκώδεις και δύσχρηστες κατασκευές, και οι περισσότερες τελικά "ξεφούσκωσαν" χωρίς να κάνουν μεγάλη εντύπωση.   Τα τελευταία χρόνια η Framework φαίνεται

  minast
  minast
  Φορητοί υπολογιστές 3

  Αναζήτηση παιχνιδιού

  Καλησπέρα παίδες, Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, ψάχνω εδώ και καιρό το Test drive unlimited 2. Το έχω βρει σε κάποια torent αλλά δε μου κάνει σωστά την εγκατάσταση. Το έψαξα και σε κάποια διαδικτυακά σημεία που αναφέρετε όπως epic games, gog κτλ αλλά δε το βρίσκω. Η αλήθεια είναι ότι το βρίσκω σε ένα κατάστημα στην Ελλάδα το οποίο θέλει 140 ευρώ. Ο πιτσιρικάς μου άρχισε να ασχολείται με τον υπολογιστή, του έβαλα το euro truck simulator  αλλά θέλει και κάτι σε αυτοκινητάκι. Βέβαια 140 ευρ

  moutsougoulis
  moutsougoulis
  PC Gaming 2

  Αγορά Mini PC Ryzen

  Καλημέρα παιδιά σκέφτομαι την αγορά ενός mini pc (κυρίως για θέμα εργονομίας) το οποίο θα το χρησιμοποιώ για πολλές ώρες και ως κύριο υπολογιστή. Competitors (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) Beelink SER6 PRO vs MinisForum HX99G: ================================================================================= 1. Beelink SER6 PRO - Ryzen 7 7735HS / Radeon 680M / 2x16gb DDR5 4800Mhz / 500Gb PCIe 4.0 M.2 --> Τιμή lowest που έχω δει 630ευρώ (με ΦΠΑ, αλλιώς από κίνα παίζει στα 530ευρ

  BasiliCeLew
  BasiliCeLew
  AMD Platform 20

  SOS Αγορά Chromebook

  Καλησπέρα! Ποιος μπορεί να με βοηθήσει στην επιλογή ενός Chromebook (170-230€) ??? Pleasee τα φώτα σας,είμαι εντελως άσχετη και το χρειάζομαι άμεσα μετά από ατύχημα που συνέβη με το παλιό μου λάπτοπ. Δεν καταλαβαίνω τίποτα σχεδόν από τα χαρακτηριστικά....θέλω απλή χρήση internet και οπωσδήποτε excel και ασύρματη σύνδεση με εκτυπωτή ...α και υποδοχή για microsd! Βλεπω ένα σωρό μάρκες, lenovo,asus, Samsung, ποια είναι η διαφορά τους..? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  Kater.mi
  Kater.mi
  Φορητοί υπολογιστές
×
×
 • Create New...