Jump to content



  • Cooler Master Silent Pro M2 1000W


    Με τη σειρά Silent Pro M να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, η Cooler Master (CM) έπρεπε να παρουσιάσει έναν άξιο αντικαταστάτη και έτσι έπραξε ,σύμφωνα με τα λεγόμενα της, με την καινούρια Silent Pro M2. Αυτή τη στιγμή η SPΜ2 σειρά PSUs κατατάσσεται τρίτη στον κατάλογο προϊόντων της CM, πίσω από τις Silent Pro Hybrid και Silent Pro Gold. Η κύρια διαφορά της SPM2 με τις δύο προαναφερθείσες σειρές είναι το χαμηλότερο efficiency (80 PLUS Silver και Bronze αντί για Gold), κάτι που έγινε φυσικά με γνώμονα της χαμηλότερες τιμές πώλησης. Η SPM2 απαρτίζεται από εφτά μοντέλα με χωρητικότητες από 420W ως 1500W! Ναι καλά διαβάσατε, το πιο δυνατό PSU της CM βρίσκεται σε αυτήν εδώ τη σειρά. Στη σημερινή δοκιμή πάντως θα δοκιμάσουμε το δεύτερο δυνατότερο μοντέλο, το SPM2-1000, που μπορεί να αποδώσει μέχρι και 1000W, ένα επίπεδο ισχύος αρκεά για την τροφοδοσία των περισσότερων high-end συστημάτων που εξοπλίζονται με μέχρι και τρεις κάρτες γραφικών. Συνοπτικά το SPM2-1000 διαθέτει ένα μόνο αλλά πανίσχυρο +12V rail, ακολουθεί μια semi-modular σχεδίαση, η αποδοτικότητα του είναι συμβατή με τις προδιαγραφές του 80 PLUS Silver και επίσης εξοπλίζεται με έναν ποιοτικό ανεμιστήρα που υπόσχεται χαμηλό θόρυβο και αυξημένη διάρκεια ζωής. Τέλος, η CM δείχνει σίγουρη για την αξιοπιστία του συγκεκριμένου PSU γι'αυτό και το δίνει μαζί με μια μακρόχρονη εγγύηση που αγγίζει τα πέντε χρόνια.

     

    31_small.jpg
     

    Τα κύρια χαρακτηριστικά του SPM2-1000 παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    CM SPM2-1000 Features & Specs
    Max. DC Output 1000W
    PFC
    Active PFC
    Efficiency
    80 PLUS Silver
    Operating temperature
    0°C ~ 40°C
    Protections
    Over Voltage Protection
    Under Voltage Protection
    Over Current Protection
    Over Power Protection
    Short Circuit Protection
    Over Temperature Protection
    Cooling
    135mm (Silent Hydraulic Bearings) DFS132512M
    Dimensions
    150 mm (W) x 87 mm (H) x 180 mm (D)
    Weight
    2.4 kg
    Compliance
    ATX12V v2.3, EPS 2.92
    Warranty
    5 years
    Price at time of review
    (inc. 23% VAT)
    181€

     

     

    Η αποδοτικότητα είναι συμβατή με τις προδιαγραφές του προτύπου 80 PLUS Silver και η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας είναι 10°C κάτω από αυτήν που προτείνει το πρότυπο ATX. Όλες οι σύγχρονες προστασίες δίνουν το παρών στο συγκεκριμένο PSU και ο ανεμιστήρας σύμφωνα με την CM εξοπλίζεται με Hydraulic Bearings. Βέβαια όπως διαπιστώσαμε μετά την αποσυναρμολόγηση του αυτό είναι κατά το ήμισυ αληθές. Όσον αφορά τις διαστάσεις τώρα και το βάρος του PSU, είναι και τα δύο μεγαλύτερα του μέσου όρου μιας και η πλατφόρμα χρησιμοποιεί ευμεγέθης ψύκτρες. Τέλος η εγγύηση είναι αρκετά μεγάλη στα πέντε χρόνια αλλά το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για την τιμή, που είναι αρκετά αλμυρή. Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει όλες τις καλωδιώσεις του SPM2-1000.

     

    Cables / Connectors
    Native Cables
    ATX connector (560mm) 20+4 pin
    8 pin EPS12V (620mm) 2
    Modular Cables
    8 pin PCIe (610mm) / 6+2 pin PCIe(+100mm) 3 / 3
    SATA (410mm+100mm+100mm+100mm) 12
    4 pin Molex (410mm+100mm+100mm) 3
    4 pin Molex (410mm+100mm) / FDD(+100mm) 2 / 1

     

     

    Το PSU εξοπλίζεται με τα αναμενόμενα καλώδια/connectors για τα 1000W της μέγιστης ισχύς του. Επίσης το συγκεκριμένο είναι από τα λίγα PSUs που φέρουν 8pin PCIe υποδοχές και όχι 6+2pin. Βέβαια αυτά δεν έχει πρακτικά καμιά σημασία για τον χρήστη και δεν επηρεάζει φυσικά τις επιδόσεις. Όσον αφορά το μήκος των καλωδιώσεων, θα θέλαμε το ΑΤΧ καλώδιο να έφτανε (ή και να ξεπερνούσε) τα 600mm μιας και το συγκεκριμένο τροφοδοτικό θα εγκατασταθεί το πιο πιθανών σε full tower cases. Τώρα το μήκος των PCIe καλωδιώσεων είναι επαρκές αλλά δυστυχώς η απόσταση ανάμεσα στους connectors είναι ιδιαίτερα μικρή. Το ίδιο ισχύει και στις SATA και 4 pin Molex καλωδιώσεις. Τέλος οι ATX, EPS και PCIe connectors χρησιμοποιούν παχύτερα καλώδια (16AWG) για μείωση των πτώσεων τάσεων σε υψηλά φορτία ενώ όλοι οι υπόλοιποι connectors χρησιμοποιούν 18AWG καλώδια. Ο τελευταίος πίνακας παρουσιάζει τις δυνατότητες των επιμέρους rails του SPM2-1000.

     

    CM SPM2-1000 Power Specs
    Rail 3.3V 5V 12V 5VSB -12V
    Max. Power Amps 30 30 80 3 0.3
    Watts 180 960 15 3.6
    Total Max. Power (W) 1000

     

     

    Υπάρχει ένα και πανίσχυρο +12V rail το οποίο μπορεί να αποδώσει μέχρι και 80 Amperes, οπότε δε θα έχει πρόβλημα να τροφοδοτήσει ακόμη και τρεις high-end κάρτες γραφικών. Τα δευτερεύοντα rails είναι πολύ ισχυρά και θυμίζουν PSUs παλιότερης τεχνολογίας, όπου μεγάλο βάρος έπεφτε σε αυτά τα rails μιας και χρησιμοποιούνταν περισσότερο από τα τότε συστήματα. Σήμερα βέβαια ένας σύστημα χρησιμοποιεί κατά κόρον τα +12V και πολύ λιγότερο τα 5V και 3.3V. Τέλος τα 5VSB δεν είναι και τόσο ισχυρά, όσο θα περιμέναμε τουλάχιστον από ένα PSU του 1kW. Το PSU έρχεται μέσα σε μια μικρή αλλά με όμορφο σχεδιασμό συσκευασία. Τα χρώματα που χρησιμοποίησε η CM είναι ιδιαίτερα ζωντανά και τα γραφικά είναι έντονα αλλά καλαίσθητα. Στο μπροστινό μέρος ανάμεσα από κεραυνούς ξεπροβάλει το "M2", η κύρια διαφορά στην ονομασία αυτής της σειράς με την προηγούμενη. Πάνω δεξιά βρίσκουμε το λογότυπο του 80 PLUS Silver καθώς και αυτό που συμβολίζει την πενταετή εγγύηση. Κάτω δεξιά η CM μας πληροφορεί ότι το PSU χρησιμοποιεί ψύκτρες κατασκευασμένες από χαλκό και αλουμίνιο, διαθέτει επίπεδες αποσπώμενες καλωδιώσεις και τέλος ότι ο ανεμιστήρας φέρει hydraulic bearings.
     

    1_small.jpg
     
    2_small.jpg
     
    3_small.jpg
     
    4_small.jpg
     



    Στις υπόλοιπες πλευρές του κουτιού βρίσκουμε πιο αναλυτικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του PSU. Στο πίσω μέρος υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα γραφήματα που αναπαριστούν την αποδοτικότητα του SPM2-1000 καθώς και το προφίλ λειτουργίας του ανεμιστήρα του. Ο πίνακας με τα τεχνικά χαρακτηριστικά βρίσκεται σε μία εκ των δύο πλευρών του κουτιού μαζί με την περιγραφή των rails.
     

    6_small.jpg
     
    7_small.jpg
     
    8_small.jpg
     
    9_small.jpg
     
    10_small.jpg
     
    11_small.jpg
     



    Μέσα στη συσκευασία υπάρχει αρκετό αφρώδες υλικό για την προστασία του PSU, έτσι ώστε αυτό να φτάσει σε άριστη κατάσταση στα χέρια σας. Επιπλέον μια νάιλον σακούλα το προστατεύει από τυχόν μικρο-γρατσουνιές και σκόνη. Τα παρελκόμενα αποτελούνται από τις απαραίτητες αποσπώμενες καλωδιώσεις και το καλώδιο τροφοδοσίας, ένα εγχειρίδιο χρήσης, μια κάρτα για την εγγύηση και ένα σετ βίδες για την εγκατάσταση του PSU.
     

    12_small.jpg
     
    13_small.jpg
     
    14_small.jpg
     
    15_small.jpg
     



    Ας δούμε τώρα και το SPM2-1000. Το φινίρισμα του είναι καλής ποιότητας, αν και όχι κορυφαίας και είναι σχετικά γυαλιστερό (glossy). Στο μπροστινό μέρος βρίσκουμε την κλασσική γρίλια εξαερισμού σε σχήμα κυψέλης καθώς και την υποδοχή AC και έναν διακόπτη On/Off. Στις πλαϊνές μεριές τα αυτοκόλλητα είναι λιτά αλλά δένουν όμορφα με το σύνολο, ενώ η ταμπέλα με την περιγραφή των rails βρίσκεται στο κάτω μέρος του PSU. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε τις modular υποδοχές καθώς και τις σταθερές καλωδιώσεις, από τις οποίες θα μπορούσε να έλειπε η δεύτερη EPS (δηλαδή να ήταν modular) μιας και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από ένα μεγάλο σύνολο χρηστών. Σε γενικές γραμμές η εξωτερική ποιότητα του SPM2-1000 κυμαίνεται σε καλά επίπεδα και σίγουρα θα ικανοποιήσει τους μελλοντικούς αγοραστές του, αν και ένα PSU όταν το εγκαταστήσουμε μέσα στο κουτί το πιο πιθανό είναι να μην το ξανακοιτάξουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον από κοντά.
     

    26_small.jpg
     
    19_small.jpg
     
    20_small.jpg
     
    21_small.jpg
     
    27_small.jpg
     
    23_small.jpg
     
    24_small.jpg
     
    25_small.jpg
     
    16_small.jpg
     
    28_small.jpg
     
    30_small.jpg
     
    32_small.jpg
     



    Η αγαπημένη στιγμή μας είναι όταν αφαιρούμε όλα τα περιττά και βλέπουμε από κοντά τα εξαρτήματα που απαρτίζουν το εκάστοτε PSU. Πολλές φορές και μόνο μια ματιά στο εσωτερικό ενός PSU μαρτυρά στον έμπειρο reviewer τι να περιμένει από πλευράς επιδόσεων. O OEM του SPM2-1000 είναι η Enhance Electronics, η οποία από ότι φαίνεται έγινε η αγαπημένη της CM και όχι άδικα μιας και πρόκειται για έναν αξιόλογο κατασκευαστή. Οι ψύκτρες όπως βλέπετε είναι τεράστιες και πραγματικά πολύ δύσκολο στο να αποκολληθούν, αλλά έπρεπε να αφαιρέσουμε τουλάχιστον μία από αυτές για να σας δείξουμε πιο εύκολα τα εξαρτήματα που απαρτίζουν το PSU. Επίσης για τον ίδιο λόγο αφαιρέσαμε και τους δύο πυκνωτές του APFC. Συνοπτικά το PSU χρησιμοποιεί μια two power switch Active Clamp Reset Forward (ACRF) τοπολογία για να επιτύχει υψηλή αποδοτικότητα και στο δευτερεύον μέρος χρησιμοποιείται σύγχρονη σχεδίαση μαζί με group regulation για την παραγωγή των δευτερεύων rails.
     

    in_23_small.jpg
     
    in_24_small.jpg
     
    in_25_small.jpg
     
    in_26_small.jpg
     



    To transient φίλτρο αρχίζει στην υποδοχή AC με δύο ζευγάρια X και Υ πυκνωτών. Συνεχίζεται στην κύρια πλακέτα με δύο CM πηνία, δύο ακόμη ζευγάρια X και Y πυκνωτών και ένα MOV. Επίσης δίπλα σε ένα από τα δύο CM πηνία υπάρχει ένα τεράστιο θερμίστορ, υπεύθυνο για την προστασία από μεγάλα inrush ρεύματα που μπορούν να αχρηστεύσουν το τροφοδοτικό. Για τη γρήγορη επαναφορά του θερμίστορ στην κανονική θερμοκρασία λειτουργίας αλλά και για περιορισμό των ενεργειακών απωλειών υπάρχει ένας ρελές που το απομονώνει μόλις ολοκληρωθεί η φάση εκκίνησης του PSU.
     

    in_28_small.jpg
     
    in_29_small.jpg
     
    in_22_small.jpg
     



    Οι δύο παράλληλες γέφυρες ανόρθωσης ψύχονται παθητικά από την κύρια ψύκτρα και από ακόμη μία μικρότερη. Επίσης στο PCB υπάρχει κενός χώρος για την εγκατάσταση ακόμη μίας γέφυρας. Βέβαια ήδη δύο είναι αρκετές για τα κυβικά του συγκεκριμένου PSU.

     

    in_8_small.jpg
     

    Στο APFC συναντάμε ένα τεράστιο πηνίο (choke) και ακριβώς δίπλα σε αυτό υπάρχει ο PFC input πυκνωτής που φιλτράρει το υψηλής συχνότητας ripple της πλήρης ανορθωμένης τάσης, που παράγεται από τις γέφυρες ανόρθωσης. Στο APFC χρησιμοποιούνται δύο IPW60R099CP fets και μία STTH15R06D δίοδος. Επίσης οι πυκνωτές εξομάλυνσης είναι δύο και προέρχονται από την Matsushita/Panasonic (390μF έκαστος, 420V, 105°C).
     

    in_7_small.jpg
     
    in_5_small.jpg
     
    in_6_small.jpg
     
    in_4_small.jpg
     



    Όπως προείπαμε το PSU χρησιμοποιεί την Active Clamp Reset Forward (ACRF) τοπολογία με δύο κύρια fets για να επιτύχει υψηλή αποδοτικότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο IPW60R099CP fets είναι τα κύρια και ένα FQPF3N80C παίζει το ρόλο του reset fet.

     

    in_18_small.jpg
     

    Στο δευτερεύον μέρος σύγχρονη σχεδίαση χρησιμοποιείται και τα +12V ανορθώνουν τέσσερα IPP041N04N fets. Τώρα τα δύο μόνο πηνία φιλτραρίσματος/ανόρθωσης υποδεικνύουν ότι μια group regulation σχεδίαση χρησιμοποιείται για την ανόρθωση των δευτερεύον rails, τα οποία διαχειρίζονται δύο ζευγάρια από AP72T03GP fets. Στην ψύκτρα που υπάρχει στο δευτερεύον βρίσκουμε επίσης και τη δίοδο που ανορθώνει τα 5VSB, μια MBR1060 η οποία μπορεί να διαχειριστεί μέχρι και 10A. Τέλος, όπως θα δείτε τα fets κάθονται πάνω σε χάλκινες βάσεις, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη θερμική αγωγιμότητα από το αλουμίνιο, αλλά το τελευταίο αποβάλει τη θερμότητα πιο εύκολα και φυσικά είναι πολύ πιο φτηνό σε σχέση με τον χαλκό.
     

    in_2_small.jpg
     
    in_3_small.jpg
     



    Όλοι σχεδόν οι πυκνωτές στο δευτερεύον είναι της Teapo και χαρακτηρισμένοι στους 105°C. Επίσης εντοπίσαμε και έναν μοναχικό Chemi-Con ο οποίος φιλτράρει τα 5VSB.
     

    in_20_small.jpg
     
    in_1_small.jpg
     



    Στο μπροστινό μέρος της modular πλακέτας υπάρχουν αρκετοί πυκνωτές της Teapo καθώς και ένας μεγάλος της Nippon Chemi-Con και όλοι χρησιμοποιούνται για το φιλτράρισμα των τάσεων. Στο πίσω μέρος της ίδιας πλακέτας η ποιότητα των κολλήσεων είναι καλή.
     

    in_16_small.jpg
     
    in_17_small.jpg
     



    Η παρακάτω πλακέτα φιλοξενεί στο δεξί κομμάτι της τον combo PFC/PWM ελεγκτή, ένα CM6802S ολοκληρωμένο. Στα αριστερά του παραπάνω ελεγκτή υπάρχει ένα μικρότερο ολοκληρωμένο (UC2715D), το οποίο χρησιμοποιείται από την τοπολογία ACRF για τον έλεγχο των mosfets. Στο αριστερό κομμάτι της ίδιας πλακέτας υπάρχει το ολοκληρωμένο που ελέγχει όλες τις προστασίες του PSU, ένα SITI PS232S. Το συγκεκριμένο υποστηρίζει OCP για μέχρι και τέσσερα +12V rails αλλά σε αυτή την περίπτωση η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν αξιοποιείται μιας και υπάρχει μόνο ένα +12V rail.
     

    in_30_small.jpg
     
    in_9_small.jpg
     
    in_19_small.jpg
     



    Η ποιότητα των κολλήσεων στο πίσω μέρος της κύριας πλακέτας σε γενικές γραμμές είναι αρκετά καλή, αλλά δε φτάνει τα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Enhance μιας και εντοπίσαμε αρκετές τσαπατσούλικες κολλήσεις. Επίσης κάτω από την περιοχή όπου βρίσκονται οι νησίδες των +12V υπάρχουν τρία current shunt resistors τα οποία χρησιμοποιούνται από το κύκλωμα OCP. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όλες οι αντιστάσεις ήταν βραχυκυκλωμένες μεταξύ τους για τη δημιουργία ενός μόνο +12V rail.
     

    in_11_small.jpg
     
    in_12_small.jpg
     
    in_13_small.jpg
     
    in_14_small.jpg
     
    in_15_small.jpg
     



    O ανεμιστήρας είναι κατασκευασμένος από την Young Lin Tech και ο τύπος του μοντέλου του είναι DFS132512M (12V, 0.2A, 2.4W, 1500RPM, 34.44dBA, 78.13CFM). Σύμφωνα με την CM χρησιμοποιεί HD (Hydraulic Dynamic) bearing αλλά επειδή τo συγκεκριμένο είναι ιδιαίτερα ακριβό αποφασίσαμε να αποσυναρμολογήσουμε εντελώς τον ανεμιστήρα για να μελετήσουμε τον τύπο του bearing που χρησιμοποιεί. Το συμπέρασμα είναι ότι ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας δεν εξοπλίζεται με HD bearing αλλά ούτε και με απλό Sleeve. Διαθέτει λοιπόν ένα Hysint bearing το οποίο όπως το καταλαβαίνουμε είναι κάτι το ενδιάμεσο, οπότε είναι καλύτερο από το Sleeve και φτάνει την αντοχή των Ball bearings (ρουλεμάν) αλλά δεν φτάνει σε καμιά περίπτωση την αντοχή και την ποιότητα του HD. Τώρα σε ερώτηση μας προς την CM και την εταιρία κατασκευής του ανεμιστήρα για το συγκεκριμένο γεγονός, η απάντηση ήταν ότι οι ονομασίες HDB/FDB είναι πατενταρισμένες οπότε η κάθε εταιρία επισήμως ονομάζει διαφορετικά την παρόμοια με την HD τεχνολογία που χρησιμοποιεί για τη λίπανση των αξόνων των ανεμιστήρων. Βέβαια αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι μας κάλυψε 100% μιας και η CM κάνει αναφορά για HDB ανεμιστήρα στο συγκεκριμένο PSU (και όχι μόνο) αλλά τελικά αυτό χρησιμοποιεί έναν διαφορετικού τύπου ανεμιστήρα ο οποίος είναι αρκετά κατώτερος.

     

    in_10_small.jpg
     

    Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια δέκα ηλεκτρονικών φορτίων της Array (εφτά 3711 με 300W έκαστο και τρία 3710 με 150W το καθένα), ενός παλμογράφου Picoscope 3424 με τέσσερις αναλογικές εισόδους, ενός θερμομέτρου που μπορεί να παρακολουθήσει 2 θερμοκρασίες ταυτόχρονα και έχει τη δυνατότητα καταγραφής των μέγιστων-μικρότερων τιμών, ενός Fluke 175, ενός επαγγελματικού power meter (Instek GPM-8212) και ενός ξύλινου κουτιού που παίζει το ρόλο του Hot Box. Οι πρώτες δοκιμές θα μας δείξουν το πόσο σταθερές είναι οι τάσεις του SPM2-1000 (voltage regulation) και σε τι επίπεδα κυμαίνεται η αποδοτικότητά του (efficiency). Το φορτίο που θα δοκιμάσουμε αντιστοιχεί σε 20%, 40%, 50%, 60%, 80% και 100%, του συνολικού μέγιστου φορτίου που μπορεί να διαχειριστεί το PSU. Επίσης, θα γίνουν και δύο επιπλέον δοκιμές όπου πρώτα θα ζορίσουμε έντονα τα 3.3V και 5V rails και στα 12V το φορτίο θα είναι μόλις 2Α και μετέπειτα θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, με το φορτίο στα 12V να αγγίζει το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο rail.

    Voltage Regulation & Efficiency Tests
    CM SPM2-1000
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Temps (In/Out) PF/AC Volts
    1 14.581A 1.992A 1.992A 1.006A 200.00 88.57% 38.1°C 0.884
    12.235V 5.020V 3.313V 4.971V 225.80 39.6°C 230.9V
    2 29.615A 4.027A 4.028A 1.211A 400.00 90.12% 39.8°C 0.922
    12.183V 4.966V 3.277V 4.957V 443.85 42.7°C 230.3V
    3 37.051A 5.061A 5.058A 1.623A 500.00 90.09% 40.6°C 0.930
    12.159V 4.939V 3.262V 4.930V 555.00 43.8°C 230.9V
    4 44.538A 6.085A 6.103A 2.039A 600.00 89.82% 41.6°C 0.938
    12.129V 4.930V 3.244V 4.904V 668.00 45.3°C 230.4V
    5 59.740A 8.186A 8.232A 2.456A 800.00 89.14% 44.1°C 0.945
    12.079V 4.886V 3.207V 4.886V 897.50 48.4°C 229.7V
    6 75.714A 9.261A 9.339A 3.092A 1000.00 88.11% 46.8°C 0.949
    12.023V 4.859V 3.180V 4.850V 1135.00 52.1°C 229.5V
    CL1 2.000A 18.011A 18.000A 0.500A 170.50 76.41% 44.3°C 0.873
    12.279V 4.823V 3.144V 4.966V 223.15 48.5°C 233.2V
    CL2 79.982A 1.000A 1.000A 1.000A 974.30 88.77% 47.6°C 0.946
    12.017V 4.966V 3.276V 4.913V 1097.50 53.2°C 230.7V

     

     

    Όπως βλέπετε η αποδοτικότητα είναι υψηλή, ιδιαίτερα για την πιστοποίηση 80 PLUS Silver που φέρει το PSU. Επίσης ακόμη και σε θερμοκρασίες κοντά στους 50°C το SPM2-1000 κατάφερε και απέδωσε την πλήρη ισχύ του, κάτι που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για την Enhance να δηλώνει υψηλότερη θερμοκρασία από τους 40°C που αναφέρει ως μέγιστη. Οι διακυμάνσεις των τάσεων τώρα δεν είναι και από τις μικρότερες που έχουμε δει αλλά ούτε και ιδιαίτερα υψηλές. Τη μεγαλύτερη διακύμανση παρουσιάζουν τα 3.3V, με ποσοστό άνω του 4%. Όσον αφορά τον εκλυόμενο θόρυβο του ανεμιστήρα, με 80% και άνω φορτίο και στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του hot box δε θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το τροφοδοτικό ως ήσυχο σε καμία περίπτωση, αλλά από την άλλη όχι και ενοχλητικό τουλάχιστον για τις ανοχές μας. Στις επόμενες δοκιμές θα δούμε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το efficiency του SPM2-1000 σε πολύ μικρά φορτία τα οποία είναι αρκετά μικρότερα από το 20% της συνολικής του ισχύς, το μικρότερο ποσοστό φορτίου δηλαδή που ορίζει το πρότυπο 80 Plus. Τα φορτία που θα δοκιμάσουμε είναι 40, 60, 80 και 100W.

     

    Efficiency at Low Loads
    CM SPM2-1000
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
    1 1.821A 1.988A 1.985A 0.198A 40.00 67.85% 0.684
    12.306V 5.029V 3.325V 5.020V 58.95 230.5V
    2 3.365A 1.988A 1.985A 0.400A 60.00 75.38% 0.745
    12.306V 5.029V 3.324V 4.993V 79.60 230.3V
    3 4.918A 1.988A 1.986A 4.993A 80.00 79.52% 0.786
    12.284V 5.029V 3.323V 4.993V 100.60 230.2V
    4 6.467A 1.988A 1.987A 0.801A 100.00 82.20% 0.817
    12.279V 5.029V 3.321V 4.993V 121.65 229.9V

     

     

    Σε χαμηλά φορτία η αποδοτικότητα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως υψηλή μιας και μόνο με 100W φορτίο το PSU καταφέρνει και υπερβαίνει το όριο του 80%. Δεν περιμέναμε και πολλά εδώ βέβαια από ένα PSU με 1kW μέγιστη ισχύ και Silver πιστοποίηση, αλλά θα θέλαμε τουλάχιστον στο πρώτο τεστ η αποδοτικότητα να μην έπεφτε κάτω από το 70%. Στον πιο κάτω πίνακα παραθέτονται η κατανάλωση και οι τάσεις των rails όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση idle (σε λειτουργία αλλά χωρίς φορτίο), καθώς και η κατανάλωση όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση standby (χωρίς φορτίο στα 5VSB).

     

    Idle / Standby
    CM SPM2-1000
    Mode 12V 5V 3.3V 5VSB Watts PF/AC Volts
    Idle 12.299V 5.047V 3.349V 5.011V 16.05 0.329
    230.7V
    Standby 0.28 0.007
    231.5V

     

     

    Σε κατάσταση αναμονής (standby) η κατανάλωση είναι μικρή και υπερκαλύπτει εύκολα τις απαιτήσεις της οδηγίας ErP Lot 6 2010, που απαιτεί κατανάλωση κάτω του 1W σε αυτό το mode λειτουργίας. Παρακάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των 5VSB. Το πρότυπο ATX προτείνει (προσοχή δεν απαιτεί) η αποδοτικότητα στα 5VSB με 100mA, 250mA και >=1Α φορτίο να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 50%, 60% και 70% αντίστοιχα.

     

    5VSB Efficiency
    CM SPM2-1000
    Test # 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
    1 0.100A 0.50 56.18% 0.022
    5.020V 0.89 231.3V
    2 0.250A 1.25 71.43% 0.044
    5.011V 1.75 231.1V
    3 1.000A 4.98 76.62% 0.152
    4.984V 6.50 231.3V
    4 3.000A 14.77 76.53% 0.353
    4.922V 19.30 231.2V

     

     

    Στο πρώτο τεστ η αποδοτικότητα των 5VSB κυμαίνεται σε κανονικά πλαίσια ενώ στο δεύτερο τεστ εκτοξεύεται στην κυριολεξία. Στα δύο τελευταία τεστ κυμαίνεται σε καλά επίπεδα, για τα στάνταρντ του συγκεκριμένου rail. Ακολουθούν μερικά γραφήματα. Στο πρώτο διακρίνεται το efficiency του SPM2-1000 σε μικρά φορτία και σε φορτία αντίστοιχα του 20-100% (tests#1-6) της μέγιστης ισχύς του. Στο δεύτερο γράφημα διαγράφεται η παρέκκλιση όλων των rails(σε ποσοστό %) και στα επόμενα τέσσερα γραφήματα φαίνονται αναλυτικά οι τάσεις των κύριων rails, που καταγράφηκαν στα tests#1-6.

     

    Efficiency & Voltage Regulation Charts
    SPM2-1000
    Efficiency Voltage Variations Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    12V Rail Chart 5V Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    3.3V Rail Chart 5VSB Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests

     

     

    Στις παρακάτω δοκιμές θα δούμε την ανταπόκριση του PSU σε δύο διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο το PSU, ενώ λειτουργεί με 20% φορτίου, θα δεχτεί ένα απότομο load (11Α στα +12V, 5Α στα 5V, 6A στα 3.3V και 0.5Α στα 5VSB) για 50ms. Στο δεύτερο σενάριο το PSU, ενώ θα λειτουργεί με 50% φορτίου, θα δεχτεί το ίδιο ακριβώς load για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε τις στιγμιαίες πτώσεις τάσης που θα παρατηρηθούν σε όλα τα rails του PSU (εκτός των -12V), με τη βοήθεια του παλμογράφου. Σε καμιά περίπτωση οι πτώσεις τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο ATX. Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δοκιμές είναι πολύ σημαντικές, μιας και εξομοιώνουν τα απότομα φορτία που μπορεί να δεχτεί εν λειτουργία ένα PSU (π.χ. την απότομη λειτουργία σε 100% της VGA ή του επεξεργαστή ή και των δύο μαζί, την εκκίνηση μιας συστοιχίας raid κτλ.). Τις εν λόγω δοκιμές τις ονομάσαμε “Advanced Transient Tests” και τις θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για τα PSUs με ισχύ μικρότερη των 500W.

     

    Advanced Transient Response Charts
    SPM2-1000
    20% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests
    50% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests

     

     

    Όλες οι πτώσεις τάσεις σε αυτές τις δοκιμές παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις, οι οποίες επιτρέπουν το PSU να περάσει όλα τα τεστ με επιτυχία. Βέβαια όπως βλέπουμε το χαλαρό voltage regulation στα 3.3V σε συνδυασμό με το transient φορτίο ρίχνουν την τάση στο συγκεκριμένο rail αρκετά κάτω από τα 3.2V στο δεύτερο τεστ, αλλά το καλό είναι ότι αυτή δεν πλησιάζει επικίνδυνα το κάτω όριο των 3.14V. Ακολουθούν τα αντίστοιχα screenshots τα οποία πήραμε κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών.

     

    Advanced Transient Response Oscilloscope Screenshots
    SPM2-1000
    20% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests
    50% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

     

    Στις δοκιμές που ακολουθούν θα δούμε την ανταπόκριση (transient response) του PSU σε πιο απλά σενάρια μεταβολής του φορτίου, κατά την εκκίνηση (turn on) του PSU. Στην πρώτη δοκιμή θέτουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε φορτίο 2Α στα 5VSB και του δίνουμε ρεύμα. Στη δεύτερη έχουμε το PSU σε standby, επιλέγουμε μέγιστο φορτίο για τα 12V και εκκινούμε το PSU. Στην τρίτη και τελευταία δοκιμή έχουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε το μέγιστο φορτίο για τα 12V, ανοίγουμε το ρελέ εκκίνησης του PSU (στο Fagana) και δίνουμε ρεύμα στο PSU. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση, το πρότυπο ATX προβλέπει ότι αιχμές (spikes) των rails κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της αρχικής τους τιμής (δηλ. για τα 12V είναι 13.2V και για τα 5V είναι 5.5V).

     

    Turn On Transient Response Tests
    SPM2-1000
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

     

    Σε αυτές τις δοκιμές ο παλμογράφος μας δεν κατέγραψε ούτε μία αιχμή και ο χρόνος ανύψωσης βρίσκεται συνεχώς ανάμεσα στα όρια που θέτει το πρότυπο ATX (0.2-20ms). Στις επόμενες μετρήσεις θα δούμε τα επίπεδα ripple που υπάρχουν στις DC τάσεις του SPM2-1000. Τα όρια είναι 120mV για τα +12V και 50mV για τα 5V, 3.3V και 5VSB.

     

    Ripple Measurements
    CM SPM2-1000
    Test 12V 5V 3.3V 5VSB Pass/Fail
    20% Load 22.8 mV 7.8 mV 9.5 mV 5.9 mV Pass
    40% Load 29.4 mV 9.8 mV 10.8 mV 7.7 mV Pass
    50% Load 31.8 mV 11.3 mV 11.1 mV 8.5 mV Pass
    60% Load 34.9 mV 13.4 mV 12.3 mV 8.9 mV Pass
    80% Load 43.0 mV 16.9 mV 12.7 mV 9.8 mV Pass
    100% Load 54.8 mV 18.9 mV 13.2 mV 11.4 mV Pass
    Crossload 1 21.0 mV 17.0 mV 13.9 mV 8.7 mV Pass
    Crossload 2 55.3 mV 9.4 mV 11.1 mV 8.2 mV Pass

     

     

    Η καταστολή του ripple στα δευτερεύοντα rails είναι πολύ καλή. Αντίθετα στα +12V δεν μείναμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα μιας και σε ένα καλό PSU περιμένουμε να δούμε αρκετά κάτω από τα 50mV ripple. Βέβαια εδώ να τονίσουμε ότι 55mV ripple είναι κάτω από το μισό του ορίου που προβλέπει το πρότυπο ATX, αλλά από την άλλη μας έχουν κακομάθει κάτι εταιρίες σαν την Delta και την Seasonic με μέγιστο ripple μικρότερο των 30mV, οπότε οι απαιτήσεις μας αυξήθηκαν. Ακολουθούν μερικά screenshots από τις μετρήσεις ripple.

     

    Ripple Oscilloscope Screenshots
    SPM2-1000
    Full Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL1 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL2 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests

     

     

    29_small.jpg
     

    Σε γενικές γραμμές το Silent Pro M2 1000W τα πήγε αρκετά καλά και επίσης μπορώ να πω ότι εν μέρη δικαιολογεί την ονομασία του, η οποία υποδηλώνει ότι λειτουργεί εκλύοντας χαμηλά επίπεδα θορύβου. Επίσης η αποδοτικότητα του κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και ξεπερνάει το 90% σε φορτία ίσα με το 40% και 50% της μέγιστης χωρητικότητας του. Επιπλέον, παρόλο που στα χαρτιά η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας είναι μόνο 40°C κατά τη διάρκεια των δοκιμών διαπίστωσα ότι το PSU μπορεί να αποδώσει άνετα τη μέγιστη ισχύ του ακόμη και σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες, δείχνοντας έτσι ότι τα εξαρτήματα που χρησιμοποιεί είναι υψηλής ποιότητας και με μεγάλες ανοχές. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι ένα PSU δείχνει τις πραγματικές δυνατότητες και επιδόσεις του μόνο όταν δοκιμαστεί κάτω από υψηλές θερμοκρασίες. Βλέπετε οι δοκιμές σε θερμοκρασίες δωματίου λένε μόνο ένα μέρος της αλήθειας και πολλές φορές είναι αναξιόπιστες μιας και μερικά εξαρτήματα μπορεί να λειτουργούν σωστά στους 23-26°C, αλλά να παρουσιάζουν εντελώς διαφορετική συμπεριφορά στους >35°C. Εκτός από το λίγο τσιμπημένο ripple στα +12V ένα δεύτερο μειονέκτημα του συγκεκριμένου PSU αποτελούν οι σχετικά χαλαρές τάσεις και ιδιαίτερα αυτή των 3.3V όπου το voltage regulation φεύγει λίγο πάνω από το 4%. Βέβαια το τελευταίο είναι ένα δευτερεύον rail το οποίο σε ένα σύγχρονο σύστημα αξιοποιείται σε μικρό βαθμό και γι'αυτό το λόγο δεν αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα. Τέλος, σε σύγκριση με άλλα PSUs του 1kW η τιμή είναι λίγο ανεβασμένη και σίγουρα μια χαμηλότερη τιμή θα βοηθούσε το SPM2-1000 να αντιμετωπίσει πιο άνετα τον ανταγωνισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας. To Cooler Master Silent Pro M2 1000W κοστίζει 181€ (με 23% ΦΠΑ). Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Καλή αποδοτικότητα
    • Απέδωσε τη μέγιστη ισχύ του σε 47.6°C ambient
    • Καλή απόδοση στα Advanced Transient Response tests
    • Πολύ χαμηλό ripple στα δευτερεύοντα rails
    • Επίπεδα (flat) αποσπώμενα καλώδια
    • 5 χρόνια εγγύηση

    Μειονεκτήματα

    • Τιμή
    • Ο ανεμιστήρας χρησιμοποιεί Hysint bearings και όχι Hydraulic Dynamic
    • Voltage regulation στα 3.3V
    • Μικρή αποδοτικότητα σε φορτία κάτω των 60W

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Silent Pro M2 1000W είναι:

     

    CM-SPM2-1000.png?m=1339483682
     

    Εδώ τέλειωσε άλλο ένα PSU review. Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για τη διάθεση του δείγματος.

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.