Jump to content



  • Cougar CMX Series 850W Version 3


    Η Cougar είναι μια γερμανική εταιρία που ασχολείται με την κατασκευή κουτιών υπολογιστών, ανεμιστήρων, τροφοδοτικών και λοιπών περιφερειακών. Στη σημερινή δοκιμή θα δούμε από κοντά μιας από τις φρέσκες προτάσεις της στο χώρο των τροφοδοτικών και πιο συγκεκριμένα το CMX850 που αισίως έφτασε στην τρίτη έκδοση από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε. Για όσους δεν το γνωρίζουν πίσω από την Cougar βρίσκεται ένας αρκετά μεγάλος κατασκευαστής τροφοδοτικών. η HEC/Compucase, η οποία διαθέτει μια ευρεία γκάμα μοντέλων που καλύπτουν όλους τους τομείς της αγοράς. Όπως όλα σχεδόν τα προϊόντα της Cougar έτσι και το CMX850 V3 διαθέτει μια ιδιαίτερη και αρκετά ελκυστική εμφάνιση, τουλάχιστον για το γούστο μας. Ο έντονος χρωματισμός του κλέβει εύκολα τις εντυπώσεις και παραπέμπει σε υψηλότερης κατηγορίας προϊόν. Τα κύρια χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν την πιστοποίηση 80 Plus Bronze, η οποία θεωρείται χαμηλή για τις μέρες μας και συναντάται συνήθως σε οικονομικά τροφοδοτικά, τη semi-modular σχεδίαση, τα δύο +12V rails και τη συμβατότητα με τους Haswell επεξεργαστές και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των C6 και C7 καταστάσεων (sleep states) τους. Με μια γρήγορη ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά παρατηρήσαμε ότι η Cougar αποφάσισε να μην προσφέρει πια FDB (Fluid Dymanic Bearing) ανεμιστήρες στα CMX V3 τροφοδοτικά αλλά να χρησιμοποιήσει ανεμιστήρες με ρουλεμάν, οι οποίοι μπορεί να είναι καλύτεροι από τους κοινούς με sleeve bearing αλλά δεν φτάνουν σε ποιότητα τους FDB. Προφανώς αυτή η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα τον περιορισμό του κόστους αν και εδώ που τα λέμε η τιμή που μας έδωσε η Cougar για το συγκεκριμένο προϊόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ως οικονομική. Αρκετά όμως είπαμε (ή καλύτερα γράψαμε), ας περάσουμε τώρα στο κυρίως κομμάτι της σημερινής δοκιμής ξεκινώντας από τη σελίδα των επιμέρους χαρακτηριστικών του CMX850 V3.

     

    Cougar_Poster.jpg

     

    Τα κύρια χαρακτηριστικά του CMX850 V3 παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Cougar CMX850 V3 Features & Specs
    Max. DC Output 850W
    PFC
    Active PFC
    Efficiency
    80 Plus Bronze
    Modular
    Yes
    Intel Haswell Ready
    Yes
    Operating temperature
    0°C ~ 40°C
    Protections
    Over Voltage Protection
    Under Voltage Protection
    Over Current Protection
    Over Power Protection
    Short Circuit Protection
    Cooling
    135 mm Double Ball-Bearing Fan (DFB132512H)
    Semi-passive operation
    No
    Dimensions
    150 mm (W) x 87 mm (H) x 180 mm (D)
    Weight
    2.3 kg
    Compliance
    ATX12V v2.31, EPS 2.92
    Warranty
    3 years
    MSRP
    (without VAT)
    $129.99

     

     

    Η αποδοτικότητα έχει πιστοποιηθεί ως 80 Plus Bronze, ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο πιστοποίησης για τις μέρες μας αλλά συνάμα και αρκετά δημοφιλές λόγω της χαμηλότερης τιμής των τροφοδοτικών που το φέρουν. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του CMX850 περιλαμβάνουν μια semi-modular σχεδίαση με αρκετές σταθερές (fixed) καλωδιώσεις και συμβατότητα με τις ειδικές απαιτήσεις των Haswell επεξεργαστών σε λειτουργία ύπνου (sleep mode). Στον τομέα των προστασιών όλες δίνουν το παρών εκτός από την OTP (Over Temperature Protection, προστασία υπερθέρμανσης) η οποία κατά τη γνώμη μας δεν πρέπει να λείπει από κανένα τροφοδοτικό, ειδικά από εκείνα που έχουν ως μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας τους 40°C και όχι 50°C. O ανεμιστήρας που εξοπλίζει το τροφοδοτικό φέρει ρουλεμάν και όχι sleeve bearing, οπότε είναι αρκετά ποιοτικός και θα αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βέβαια θα προτιμούσαμε τον ανεμιστήρα του προηγούμενου CMX850 που χρησιμοποιούσε υψηλότερης ποιότητας υδραυλικά ρουλεμάν, αλλά από ότι φαίνεται οι λογιστές της Cougar θέλανε κάτι πιο οικονομικό. Τέλος, οι διαστάσεις του τροφοδοτικού είναι ελαφρά μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες και η προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης είναι αρκετά υψηλή για τη συγκεκριμένη κατηγορία και επιπρόσθετα η παρεχόμενη εγγύηση είναι μικρότερη από τις αντίστοιχες του άμεσου ανταγωνισμού. Αν θέλει η Cougar να ελπίζει σε καλές πωλήσεις τότε θα πρέπει να ρίξει την "επίσημη" τιμή κοντά στα 100 δολάρια, τουλάχιστον στην άκρως ανταγωνιστική αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει όλες τις καλωδιώσεις του CMX850 V3.

     

    Cables / Connectors
    Native Cables
    ATX connector (550mm) 20+4 pin
    8 pin EPS12V (630mm) / 4+4 pin EPS12V (+300mm) 1 / 1
    6+2 pin PCIe (550mm+110mm) 2
    Modular Cables
    6+2 pin PCIe (500mm) 2
    SATA (400mm+120mm+120mm+120mm) 8
    4 pin Molex (450mm+120mm+120mm) 3

     

     

    Ο αριθμών των παρεχόμενων PCIe, EPS και SATA υποδοχών (connectors) είναι ικανοποιητικός για τα κυβικά και την κατηγορία του τροφοδοτικού. Από την άλλη θα θέλαμε περισσότερες 4 pin Molex υποδοχές μιας και τρεις είναι πολύ λίγες ακόμη και για ένα μοντέρνο σύστημα που θα της χρησιμοποιήσει μόνο για ανεμιστήρες και διάφορα περιφερειακά όπως αντλίες νερού, φωτισμό κτλ. Επίσης όπως βλέπετε δεν υπάρχουν καθόλου FDD connectors αν και πολύ πιθανών δε θα τους χρειαστείτε, παρά μόνο σε μερικές κάρτες ήχου. Τέλος, το μήκος όλων των καλωδιώσεων καθώς και η απόσταση ανάμεσα στους connectors, σε καλωδιώσεις που έχουν πάνω από ένα, είναι επαρκή για το πλείστο των περιπτώσεων και η διάμετρος των αγωγών είναι αυτή που προτείνει το πρότυπο ATX, 18AWG. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις δυνατότητες των επιμέρους rails του CMX 850 V3.

     

    Cougar CMX850 V3 Power Specs
    Rail 3.3V 5V 12V1 12V2 5VSB -12V
    Max. Power Amps 25 25 50 50 4 0.8
    Watts 160 828 20 9.6
    Total Max. Power (W) 850

     

     

    Ο τελευταίος πίνακας παρουσιάζει την κατανομή της ισχύος των +12V rails.

     

    Power Distribution
    12V1 ATX, Peripheral, Native PCIe connectors (2x),
    Left modular PCIe sockets
    12V2 EPS, Right modular PCIe sockets

     

     

    Η κατανομή της ισχύος στα δύο +12V rails δεν είναι ιδανική μιας και ένα από αυτά τροφοδοτεί τους EPS connectors μαζί με τους μισούς PCIe. Βέβαια το όριο του OCP βρίσκεται αρκετά ψηλά αλλά και πάλι αν οι συγκεκριμένοι PCIe connectors τροφοδοτούν μια ενεργοβόρα κάρτα γραφικών τότε ίσως να υπάρξει πρόβλημα. Ιδανικά θα έπρεπε το πρώτο +12V rail να τροφοδοτεί ATX, EPS και περιφερειακούς connectors και το δεύτερο rail να έχει μόνο τα PCIe.

     

    box_front_small.jpgbox_front_close1_small.jpgbox_front_close2_small.jpgbox_front_close3_small.jpgbox_front_close4_small.jpgbox_front_close5_small.jpg

     

    Το CMX850 έρχεται μέσα σε μια αρκετά εμφανίσιμη συσκευασία με το πορτοκαλί χρώμα να κυριαρχεί. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει μια όμορφη φωτογραφία του τροφοδοτικού που αναδεικνύει το καλό φινίρισμα του και στο αριστερό μέρος της πρόσοψης η Cougar τοποθέτησε το εικονίδιο που αναφέρει τη συμβατότητα με τους Intel Haswell επεξεργαστές. Στο κάτω μέρος υπάρχει μια λίστα με τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος και κάτω-δεξιά βρίσκουμε το εικονίδιο που αναφέρεται στην τριετή εγγύηση που παρέχει η Cougar.

     

    box_side1_small.jpgbox_side1_close1_small.jpgbox_side1_close2_small.jpg

     

    Όσοι ξέρετε Ισπανικά ευκαιρία για λίγη εξάσκηση μιας και σε αυτή την πλευρά θα βρείτε μια λίστα με τα χαρακτηριστικά του τροφοδοτικού στη συγκεκριμένη γλώσσα.

    box_top_small.jpg
     

    Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της όψης είναι το μικρό εικονίδιο για την 80 Plus Bronze πιστοποίηση.

     

    box_rear_small.jpgbox_rear_close1_small.jpgbox_rear_close2_small.jpgbox_rear_close3_small.jpgbox_rear_close4_small.jpgbox_rear_close5_small.jpgbox_rear_close6_small.jpg

     

    Στο πίσω μέρος του κουτιού βρίσκουμε μια πολύγλωσση λίστα με τα κύρια χαρακτηριστικά του CMX850 καθώς και δύο πίνακες με τα χαρακτηριστικά ισχύος και την περιγραφή των διαθέσιμων καλωδιώσεων για όλα τα μέλη της σειράς CMX, από το πιο μικρό με 550 W ισχύ μέχρι το μεγαλύτερο με 1000 W. Επίσης δύο γραφήματα δείχνουν την αποδοτικότητα του PSU και το θόρυβο που παράγει ο ανεμιστήρας του σε όλα το φάσμα της λειτουργίας του και ένα τρίτο παρουσιάζει το πόσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έχουν οι πυκνωτές Ιαπωνικής κατασκευής από τους αντίστοιχους Κινέζικους. Βέβαια η Cougar δε διευκρινίζει αν το τροφοδοτικό διαθέτει μόνο Ιαπωνικής προέλευσης κατασκευής ή αυτοί περιορίζονται μόνο στο πρωτεύον μέρος του, όπως συνηθίζεται σε αυτή την κατηγορία.

     

    box_open1_small.jpgbox_open2_small.jpgbox_open3_small.jpgbox_open4_small.jpg

     

    Αφρώδες υλικό έχει χρησιμοποιηθεί για την προστασία του PSU και επιπρόσθετα το τελευταίο βρίσκεται μέσα σε μια συνθετική συσκευασία. Σε γενικές γραμμές το PSU είναι πολύ καλά προστατευμένο και θα φτάσει στα χέρια σας σε άψογη κατάσταση ακόμη και αν χτυπηθεί (ελαφρώς) το κουτί του.

     

    box_cables_small.jpgbox_bundle_small.jpg

     

    Τα παρελκόμενα περιέχουν τις απαραίτητες αποσπώμενες καλωδιώσεις, ένα σετ από βίδες, το καλώδιο τροφοδοσίας, μερικά δεματικά και τέλος το εγχειρίδιο χρήσης.

     

    psu_top_close_small.jpgpsu_quarter_small.jpgpsu_front_small.jpgpsu_front_close_small.jpgpsu_front_top_small.jpgpsu_side_small.jpg

     

    Η εμφάνιση του PSU ξεφεύγει από τα συνηθισμένα πρότυπα χάρις στο πορτοκαλί χρώμα που κατά κανόνα χρησιμοποιεί η Cougar στα PSU της. Επίσης το φινίρισμα είναι ιδιαίτερα ποιοτικό αν και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις γρατσουνιές, οπότε θα πρέπει να προσέξετε λίγο κατά την τοποθέτηση του PSU στο κουτί. Στο πίσω μέρος του PSU η Cougar αναφέρει από ποια +12V rails τροφοδοτούνται οι modular υποδοχές και αν χρησιμοποιήσετε μόνο δύο PCIe connectors τότε καλό θα είναι να συνδέσετε τα αντίστοιχα καλώδια στα δεξιά PCIe sockets (12V1) ή το ένα στο δεξί και το άλλο στο αριστερό. Βέβαια με το OCP να βρίσκεται θεωρητικά στα 50 Α (πρακτικά θα είναι ακόμη υψηλότερα) δεν πιστεύουμε ότι θα καταφέρετε να το ενεργοποιήσετε εύκολα όπως και να πραγματοποιήσετε τις συνδέσεις των καλωδίων.

     

    psu_modular_pcb_small.jpgpsu_detail1_small.jpgpsu_detail2_small.jpgpsu_cable_exit_hole_small.jpgpsu_label_small.jpg

     

    Η τρύπα για την έξοδο των σταθερών καλωδιώσεων είναι μεγάλη οπότε και δεν κρίθηκε αναγκαία η τοποθέτηση προστατευτικού grommet γύρω από αυτήν. Επίσης αν ψάχνετε την ταμπέλα με τα χαρακτηριστικά θα τη βρείτε στο κάτω μέρος του PSU.

     

    psu_standby1_small.jpgpsu_standby2_small.jpgpsu_standby3_small.jpgpsu_top_small.jpg

     

    Οι διαστάσεις είναι αρκετά μεγάλες και έχουμε καλομάθει πια με τα fully modular τροφοδοτικά οπότε δε θέλουμε να βλέπουμε καθόλου σταθερές καλωδιώσεις. Αλλά υπάρχει και ο τομέας του κόστους στο μέσον που δεν επιτρέπει τη χρησιμοποίηση της fully modular σχεδίασης παντού και πάντοτε.

     

    cables1_small.jpgcables2_small.jpgcables3_small.jpgcables4_small.jpg

     

    Όλα τα καλώδια είναι πλήρες sleeved (αυτό έλειπε με τέτοια τιμή!) αλλά δεν είναι stealth (δηλαδή να χρησιμοποιούν μόνο μαύρους αγωγούς) και επίσης θα τα θέλαμε όλα πλακέ για να επιτρέπουν καλύτερο και ευκολότερο cable management. Επιπρόσθετα τα πλακέ καλώδια δεν μπλοκάρουν τόσο πολύ τη ροή του αέρα μέσα στο κουτί, σε σχέση με τα κανονικά.

     

    cables5_small.jpgcables6_small.jpgcables7_small.jpgcables8_small.jpgcables9_small.jpgcables10_small.jpg

     

    Μόνο τα PCIe καλώδια είναι πλακέ αλλά ο τρόπος που χρησιμοποίησε η Cougar για να το επιτύχει αυτό τα έχει κάνει αρκετά δύσκαμπτα. Ιδανικά θα έπρεπε να ήταν σε στυλ ταινίας (ribbonned) αλλά αυτό θα αύξανε το κόστος τους.

     

    in_top1_small.jpgin_top2_small.jpgin_top3_small.jpgin_top4_small.jpg

     

    Όπως όλα τα τροφοδοτικά της Cougar έτσι και αυτό κατασκευάζεται από την HEC/Compucase και η πλατφόρμα στην οποία στηρίζεται είναι σχετικά παλιά, μιας και οι απαιτήσεις σε αποδοτικότητα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές. Η μόνη σύγχρονη πινελιά είναι οι DC-DC μετατροπείς που χρησιμοποιούνται στο δευτερεύον για την παραγωγή των minor rails (5V και 3.3V)

     

    in_transienta_small.jpgin_transienta1_small.jpgin_transientb_small.jpg

     

    Το πρώτο μέρος του transient φίλτρου αποτελείται από έναν Χ και δύο Y πυκνωτές ενώ το δεύτερο μέρος του ίδιου φίλτρου περιλαμβάνει πάλι έναν X και δύο Y πυκνωτές καθώς και δύο πηνία και ένα βαρίστορ (MOV). Σε γενικές γραμμές το transient ή ΕΜΙ φίλτρο είναι ολοκληρωμένο.

     

    in_bridges1_small.jpgin_bridges2_small.jpg

     

    Οι δύο παράλληλες γέφυρες ανόρθωσης ψύχονται από ισάριθμες ψύκτρες.

     

    in_APFC_fets_small.jpgin_APFC_caps_small.jpg

     

    Στον APFC μετατροπέα εντοπίσαμε τέσσερα Magnachip MDP13N50 mosfets και ένα ζευγάρι BYC10-600 διόδων ενίσχυσης (boost diodes). Οι πυκνωτές εξομάλυνσης παρέχονται από την Panasonic (330 μF ο καθένας ή 660 μF και οι δύο μαζί χωρητικότητα, 400 V, 105°C).

     

     

    in_main_switchers_small.jpg
     

    Ως κύρια switching fets χρησιμοποιούνται δύο Magnachip MDP18N50.

     

    in_CM6800_small.jpg
     

    Ο combo PWM/PFC ελεγκτής είναι ένας Champion CM6800TX, ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως σε Bronze τροφοδοτικά.

     

    in_standby_PWM_controller_small.jpgin_PFR10L60CT_small.jpg

     

    O standby PWM ελεγκτής δροσίζεται από μια μικρή ψύκτρα και η SBR δίοδος που ανορθώνει τα 5VSB είναι μία PFR10L60CT.

     

    in_PFR30L60CT_small.jpgin_DC-DC_converters_small.jpgin_DC-DC_converters2_small.jpg

     

    Στο δευτερεύον παθητικά εξαρτήματα ανορθώνουν τα +12V και πιο συγκεκριμένα έξι PFR30L60CT SBRs. Στη συνέχεια τα +12V τροφοδοτούν δύο DC-DC μετατροπείς οι οποίο και παράγουν τα δευτερεύοντα rails. Σε κάθε DC-DC μετατροπέα βρίσκουμε έναν APW7073 PWM ελεγκτή και τρία mosfets.

     

    in_secondary_side_small.jpgin_secondary_caps_small.jpg

     

    Μερικοί Capxon και Teapo ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές χρησιμοποιούνται στο δευτερεύον μέρος για το φιλτράρισμα των τάσεων. Οι Teapo θεωρούνται Ταϊβανέζικης προέλευσης αν και στην ουσία κατασκευάζονται στην Κίνα, όπως και οι Capxon.

     

    in_modular_front_small.jpgin_modular_front2_small.jpgin_modular_front3_small.jpg

     

    Στο μπροστινό μέρος της modular πλακέτας βρίσκουμε μερικούς πολυμερικούς πυκνωτές της Capxon, οι οποίο προσφέρουν ένα έξτρα φιλτράρισμα στις τάσεις του τροφοδοτικού.

     

    in_protections_PCB_small.jpgin_protections_IC_small.jpg

     

    Η παραπάνω πλακέτα φιλοξενεί το ολοκληρωμένο που ελέγχει όλες τις προστασίες του PSU, ένα Weltrend 7527V.

     

    in_main_PCB_small.jpgin_main_PCB_close1_small.jpgin_main_PCB_close2_small.jpgin_main_PCB_close3_small.jpgin_main_PCB_close4_small.jpg

     

    Η ποιότητα των κολλήσεων στο πίσω μέρος της κύριας πλακέτας κρίνεται ως ικανοποιητική, αν και εντοπίσαμε μερικά "ποδαράκια" εξαρτημάτων με μεγαλύτερο μήκος από το κανονικό κάτι που κάτω από ορισμένες, οριακές έστω, συνθήκες μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργία του PSU. Επίσης κάτω ακριβώς από της νησίδες των +12V rails υπάρχουν τέσσερις αντιστάσεις (shunt resistors) οι οποίες παρέχουν πληροφόρηση για τα διερχόμενα Amperes στο κύκλωμα OCP προστασίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, αφού το PSU διαθέτει μόνο δύο +12V rails, οι τρεις από αυτές είναι βραχυκυκλωμένες μεταξύ τους έτσι ώστε να φαίνονται ως μία.

     

    in_fan_small.jpg

     

    Ο ανεμιστήρας φέρει το λογότυπο της Cougar και ο κωδικός του μοντέλου του είναι DFB132512H (12 V, 0.25 A). Όπως ήδη αναφέραμε διαθέτει διπλά ρουλεμάν οπότε και θα κρατήσει/ζήσει για αρκετά μεγάλο διάστημα. Δυστυχώς δεν είναι και από τους πιο ήσυχους που έχουμε ακούσει και επιπλέον δε βοηθά και πολύ το προφίλ λειτουργίας του στη μείωση του εκλυόμενου θορύβου, μιας και είναι ρυθμισμένο με γνώμονα τους 40°C ως μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία λειτουργίας. Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια δύο Chroma 6314A mainframes, δύο παλμογράφων Picoscope 3424 με τέσσερις αναλογικές εισόδους ο καθένας, ενός παλμογράφου Rigol DS1052E (hacked to DS1102E), ενός Picotech TC-08 thermocouple data logger με οκτώ κανάλια, ενός Fluke 175, ενός επαγγελματικού power meter (Yokogawa WT210) και ενός ειδικά διαμορφωμένου ξύλινου κουτιού που με τη βοήθεια των κατάλληλων πηγών θερμότητας παίζει το ρόλο του Hot Box. Οι πρώτες δοκιμές θα μας δείξουν το πόσο σταθερές είναι οι τάσεις του CMX850 V3 (voltage regulation) και σε τι επίπεδα κυμαίνεται η αποδοτικότητά του (efficiency). Το φορτίο που θα δοκιμάσουμε αντιστοιχεί σε 20%, 40%, 50%, 60%, 80%,100% και 110% του συνολικού μέγιστου φορτίου που μπορεί να διαχειριστεί το PSU. Επίσης, θα γίνουν και δύο επιπλέον δοκιμές όπου πρώτα θα ζορίσουμε έντονα τα 3.3V και 5V rails και στα 12V το φορτίο θα είναι μόλις 2Α και μετέπειτα θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, με το φορτίο στα 12V να αγγίζει το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο rail.

     

    Voltage Regulation & Efficiency Tests
    Cougar CMX850 V3
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Noise (dBA) Temps (In/Out) PF/AC Volts
    1 12.078A 1.962A 1.951A 1.000A 169.68 87.37% 1660 46.3 38.89°C 0.910
    12.264V 5.083V 3.379V 4.987V 194.20 40.92°C 230.1V
    2 24.599A 3.950A 3.943A 1.205A 339.65 89.15% 1995 49.1 39.92°C 0.950
    12.216V 5.057V 3.345V 4.963V 380.99 42.28°C 230.2V
    3 30.773A 4.958A 4.952A 1.616A 424.53 89.12% 2010 49.3 41.16°C 0.961
    12.188V 5.042V 3.328V 4.943V 476.36 43.87°C 230.0V
    4 36.991A 5.963A 5.978A 2.028A 509.52 88.90% 2010 49.3 42.57°C 0.967
    12.159V 5.026V 3.310V 4.923V 573.13 46.03°C 230.1V
    5 49.664A 8.001A 8.057A 2.451A 679.49 88.15% 2010 49.3 44.55°C 0.975
    12.104V 4.997V 3.276V 4.888V 770.85 49.56°C 230.0V
    6 62.633A 9.055A 9.143A 4.137A 849.27 87.03% 2010 49.3 45.46°C 0.980
    12.048V 4.970V 3.247V 4.829V 975.80 52.54°C 230.0V
    7 69.822A 9.066A 9.168A 4.147A 933.98 86.48% 2010 49.3 46.15°C 0.981
    12.021V 4.961V 3.239V 4.817V 1080.00 54.18°C 229.9V
    CL1 0.096A 19.009A 19.000A 0.004A 157.23 79.38% 2010 49.3 43.38°C 0.914
    12.234V 4.982V 3.228V 4.954V 198.07 47.87°C 230.2V
    CL2 68.961A 1.000A 1.002A 1.001A 843.98 87.62% 2010 49.3 45.42°C 0.979
    12.046V 5.022V 3.323V 4.918V 963.20 52.64°C 230.0V

     

     

    Το voltage regulation (η διακύμανση των τάσεων δηλαδή) δεν είναι ιδιαίτερα σφιχτό ακόμη και για τα δεδομένα αυτής της κατηγορίας. Κυρίως το 3.3V rail ξέφυγε αρκετά με πάνω από 4% διακύμανση. Επίσης λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας μέσα στο hot box κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών ο ανεμιστήρας δούλευε υπερωρίες για να τα βγάλει πέρα, με αποτέλεσμα να παράγει υψηλό θόρυβο. Βέβαια σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας δε θα δουλεύει συνέχως στις μέγιστες στροφές του αλλά παρά ταύτα θα θέλαμε ένα πιο χαλαρό προφίλ λειτουργίας ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Στον τομέα της αποδοτικότητας πάντως το CMX850 τα πήγε πολύ καλά, για Bronze PSU και επιβεβαίωσε τα λεγόμενα της Cougar για 89% μέγιστη αποδοτικότητα. Τέλος, το PSU δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στο να αποδώσει τη μέγιστη ισχύ του (αλλά και παραπάνω) σε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 45°C, δηλαδή αρκετά υψηλότερες από το επίσημο όριο των 40°C. Στις επόμενες δοκιμές θα δούμε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το efficiency του CMX850 V3 σε πολύ μικρά φορτία τα οποία είναι αρκετά μικρότερα από το 20% της συνολικής του ισχύς, το μικρότερο ποσοστό φορτίου δηλαδή που ορίζει το πρότυπο 80 Plus. Τα φορτία που θα δοκιμάσουμε είναι 40, 60, 80 και 100W.

     

    Efficiency at Low Loads
    Cougar CMX850 V3
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Fan Noise (dBA) PF/AC Volts
    1 1.798A 1.962A 1.944A 0.195A 39.69 74.12% 1285 40.9 dBA 0.740
    12.304V 5.097V 3.391V 5.016V 53.55 230.3V
    2 3.349A 1.962A 1.945A 0.395A 59.75 79.08% 1285 40.9 dBA 0.804
    12.297V 5.095V 3.389V 5.008V 75.56 230.2V
    3 4.892A 1.962A 1.946A 5.003A 79.68 81.90% 1285 40.9 dBA 0.841
    12.291V 5.093V 3.387V 5.003V 97.29 230.2V
    4 6.444A 1.963A 1.946A 0.800A 99.73 83.84% 1300 41.3 dBA 0.865
    12.284V 5.091V 3.384V 4.996V 118.95 230.2V

     

     

    Με χαμηλά φορτία το CMX850 σημείωσε αρκετά υψηλή αποδοτικότητα δεδομένου ότι είναι ένα Bronze PSU με αρκετά μεγάλη χωρητικότητα. Επίσης ο ανεμιστήρας του λειτουργούσε σε χαμηλότερες στροφές αν και πάλι ο παραγόμενος θόρυβος ήταν αρκετός. Βέβαια οι παραπάνω δοκιμές έγιναν με 35°C περίπου θερμοκρασία μέσα στο hot box, οπότε παρόλο που το φορτίο ήταν χαμηλό η εσωτερική θερμοκρασία του PSU ήταν αυξημένη. Στον πιο κάτω πίνακα παραθέτονται η κατανάλωση και οι τάσεις των rails όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση idle (σε λειτουργία αλλά χωρίς φορτίο), καθώς και η κατανάλωση όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση standby (χωρίς φορτίο στα 5VSB).

     

    Idle / Standby
    Cougar CMX850 V3
    Mode 12V 5V 3.3V 5VSB Watts PF/AC Volts
    Idle 12.299V 5.112V 3.413V 5.027V 9.07 0.228
    230.7V
    Standby 0.25 0.007
    231.0V

     

     

    Σε standby κατάσταση το τροφοδοτικό καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια, οπότε και εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις την οδηγία ErP Lot 6 2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρακάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των 5VSB. Το πρότυπο ATX προτείνει (προσοχή δεν απαιτεί) η αποδοτικότητα στα 5VSB με 100mA, 250mA και >=1Α φορτίο να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 50%, 60% και 70% αντίστοιχα.

     

    5VSB Efficiency
    Cougar CMX850 V3
    Test # 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
    1 0.101A 0.51 62.20% 0.022
    5.026V 0.82 231.1V
    2 0.251A 1.26 68.11% 0.050
    5.022V 1.85 231.0V
    3 1.002A 5.02 75.95% 0.159
    5.006V 6.61 230.7V
    4 4.002A 19.79 76.26% 0.343
    4.944V 25.95 230.8V

     

     

    Η αποδοτικότητα του 5VSB rail κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα και όπως βλέπετε από τον παραπάνω πίνακα σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να φτάσει ούτε καν κοντά στα 80%, ένα όριο πάντως που δύσκολα ξεπερνάν ακόμη και ιδιαίτερα αποδοτικά κυκλώματα 5VSB. Ακολουθούν μερικά γραφήματα. Στο πρώτο διακρίνεται το efficiency του CMX850 V3 σε μικρά φορτία και σε φορτία αντίστοιχα του 20-110% (tests#1-7) της μέγιστης ισχύς του. Στο δεύτερο γράφημα διαγράφεται η διακύμανση όλων των rails (σε ποσοστό %) και στα επόμενα έξι γραφήματα φαίνονται αναλυτικά οι τάσεις των κύριων rails, που καταγράφηκαν στα tests#1-6, καθώς και ο εκλυόμενος θόρυβος του ανεμιστήρα με την ταχύτητα των στροφών του σε όλο το εύρος λειτουργίας του PSU.

     

    Efficiency & Voltage Regulation Charts
    Cougar CMX850 V3
    Efficiency Voltage Variations Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    12V Rail Chart 5V Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    3.3V Rail Chart 5VSB Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    Fan Speed Chart Fan Noise Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests

     

     

    Στις παρακάτω δοκιμές θα δούμε την ανταπόκριση του PSU σε δύο διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο το PSU, ενώ λειτουργεί με 20% φορτίου, θα δεχτεί ένα απότομο load (10Α στα +12V, 5Α στα 5V, 5A στα 3.3V και 0.5Α στα 5VSB) για 200 ms. Στο δεύτερο σενάριο το PSU, ενώ θα λειτουργεί με 50% φορτίου, θα δεχτεί το ίδιο ακριβώς load για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε τις στιγμιαίες πτώσεις τάσης που θα παρατηρηθούν σε όλα τα rails του PSU (εκτός των -12V), με τη βοήθεια του παλμογράφου. Σε καμιά περίπτωση οι πτώσεις τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο ATX. Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δοκιμές είναι πολύ σημαντικές, μιας και εξομοιώνουν τα απότομα φορτία που μπορεί να δεχτεί εν λειτουργία ένα PSU (π.χ. την απότομη λειτουργία σε 100% της VGA ή του επεξεργαστή ή και των δύο μαζί, την εκκίνηση μιας συστοιχίας raid κτλ.). Τις εν λόγω δοκιμές τις ονομάσαμε “Advanced Transient Tests” και τις θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για τα PSUs με ισχύ μικρότερη των 500W.

     

    Advanced Transient Response Charts
    Cougar CMX850 V3
    20% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests
    50% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests

     

     

    Στα +12V οι πτώσεις τάσεις που σημειώθηκαν και στις δύο δοκιμές ήταν αρκετά χαμηλές. Επίσης στα 5V και 5VSB rails η απόδοση ήταν ικανοποιητική ενώ δεν μπορούμε να πούμε και για τα 3.3V όπου η διακύμανση των τάσεων βρισκόταν κοντά στο 4%, με αποτέλεσμα στο δεύτερο τεστ η τάση στη συγκεκριμένη γραμμή να πέσει κάτω από τα 3.2V.

     

    Advanced Transient Response 20%
    Voltage Before After Change Pass/Fail
    12V 12.242V 12.137V 0.86% Pass
    5V 5.082V 4.969V 2.22% Pass
    3.3V 3.377V 3.247V 3.85% Pass
    5VSB 4.984V 4.941V 0.86% Pass
    Advanced Transient Response 50%
    Voltage Before After Change Pass/Fail
    12V 12.182V 12.074V 0.89% Pass
    5V 5.038V 4.929V 2.16% Pass
    3.3V 3.326V 3.184V 4.27% Pass
    5VSB 4.942V 4.904V 0.77% Pass

     

    Ακολουθούν τα αντίστοιχα screenshots τα οποία πήραμε κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών.

     

    Advanced Transient Response Oscilloscope Screenshots
    Cougar CMX850 V3
    20% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests
    50% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

     

    Στις δοκιμές που ακολουθούν θα δούμε την ανταπόκριση (transient response) του PSU σε πιο απλά σενάρια μεταβολής του φορτίου, κατά την εκκίνηση (turn on) του PSU. Στην πρώτη δοκιμή θέτουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε φορτίο 2Α στα 5VSB και του δίνουμε ρεύμα. Στη δεύτερη έχουμε το PSU σε standby, επιλέγουμε μέγιστο φορτίο για τα 12V και εκκινούμε το PSU. Στην τρίτη και τελευταία δοκιμή έχουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε το μέγιστο φορτίο για τα 12V, ανοίγουμε το ρελέ εκκίνησης του PSU (στο Fagana) και δίνουμε ρεύμα στο PSU. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση, το πρότυπο ATX προβλέπει ότι αιχμές (spikes) των rails κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της αρχικής τους τιμής (δηλ. για τα 12V είναι 13.2V και για τα 5V είναι 5.5V).

     

    Turn On Transient Response Tests
    Cougar CMX850 V3
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

     

    Σε γενικές γραμμές τα πήγε ικανοποιητικά εδώ το CMX850, αν και θα θέλαμε να βλέπαμε πιο ομαλές κυματομορφές στα +12V, ειδικά στο τελευταίο τεστ. Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα και στο χρόνο που μπορεί να κρατήσει το PSU τις τάσεις τους εντός ορίων, σε περίπτωση που κοπεί απότομα η τάση τροφοδοσίας. Αυτός ο χρόνος ονομάζεται "hold-up time" και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ATX πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 16 ms με το τροφοδοτικό να λειτουργεί με πλήρες φορτίο. Στο παρακάτω screenshot, με μπλε διακρίνεται η κυματομορφή της τάσης του δικτύου και με κίτρινο το Power Ok σήμα του τροφοδοτικού το οποίο από 5V πέφτει σε 0V, μόλις κάποια από τις τάσεις του PSU πέσει κάτω από το 95% της ονομαστικής/κανονικής τιμής της.

     

    hold_up_time.jpg
     

    Ο χρόνος που μπορεί να κρατήσει τις τάσεις του το CMX850 εντός ορίων σε περίπτωση διακοπής της AC τροφοδοσίας είναι πολύ μικρός, απαράδεκτα μικρός κατά τη γνώμη μας. Η Cougar χρησιμοποίησε μικρότερους από το κανονικό πυκνωτές στο APFC τόσο για λόγους περιορισμού του κόστους όσο και για να αυξήσει την αποδοτικότητα. Στις επόμενες μετρήσεις θα δούμε τα επίπεδα ripple που υπάρχουν στις DC τάσεις του CMX850 V3. Τα όρια είναι 120mV για τα +12V και 50mV για τα 5V, 3.3V και 5VSB.

     

    Ripple Measurements
    Cougar CMX850 V3
    Test 12V 5V 3.3V 5VSB Pass/Fail
    20% Load 19.7 mV 21.6 mV 28.3 mV 10.2 mV Pass
    40% Load 31.6 mV 23.5 mV 29.0 mV 11.4 mV Pass
    50% Load 33.1 mV 24.8 mV 23.9 mV 16.0 mV Pass
    60% Load 39.4 mV 28.6 mV 29.8 mV 18.1 mV Pass
    80% Load 52.3 mV 29.9 mV 37.7 mV 27.1 mV Pass
    100% Load 73.9 mV 42.7 mV 41.8 mV 43.0 mV Pass
    110% Load 83.0 mV 43.4 mV 42.1 mV 50.7 mV Fail
    Crossload 1 25.4 mV 23.5 mV 30.7 mV 12.6 mV Pass
    Crossload 2 75.5 mV 38.3 mV 44.8 mV 32.0 mV Pass

     

     

    Στα +12V ιδανικά θα θέλαμε κάτω από 50 mV ripple αλλά δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση μετρήσαμε πάνω από 70 mV με πλήρες φορτίο. Βέβαια η περιστολή του ripple δεν ήταν ποτέ το ατού των προϊόντων της HEC/Compucase αλλά όπως και να έχει πρέπει κάποια στιγμή να βελτιωθούν σε αυτόν τον τομέα. Η ίδια κατάσταση περίπου επικρατεί και στα υπόλοιπα rails με το ripple να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αλλά ευτυχώς να κρατιέται κάτω από τα όρια. Μόνο στο overload test τα 5VSB βγήκαν εκτός ορίων αλλά σε αυτό το τεστ δοκιμάζουμε το PSU εκτός των ορίων του και επιπρόσθετα το συγκεκριμένο rail χρησιμοποιείται κυρίως για τη φόρτιση συσκευών οπότε το αυξημένο ripple δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα. Ακολουθούν μερικά screenshots από τις μετρήσεις ripple.

     

    Ripple Oscilloscope Screenshots
    Cougar CMX850 V3
    Full Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    110% Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL1 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL2 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
     
    psu_top_close_small.jpg
     

    Η Cougar είναι μια εταιρία που δίνει κύρια έμφαση στην αγορά των τροφοδοτικών, οπότε και περίμενα μια καλύτερη συνολικά απόδοση από το ανανεωμένο CMX850 μοντέλο τους, ειδικά με την αρκετά υψηλή τιμή στην οποία αυτό διατίθεται. Στον τομέα της εμφάνισης και του φινιρίσματος τα πάει ομολογουμένως πολύ καλά αλλά σε ένα τροφοδοτικό αυτοί οι δύο τομείς δεν είναι σημαντικοί. Αντίθετα η περιστολή του ripple αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός PSU και σε αυτόν τον τομέα του CMX850 δεν τα πήγε και τόσο καλά, ειδικά απέναντι στις αντίστοιχες προτάσεις αντίπαλων εταιριών. Προφανώς η HEC/Compucase πρέπει να το ψάξει λίγο περισσότερο και να προσφέρει πλατφόρμες με χαμηλότερα επίπεδα ripple. Όσον αφορά το voltage regulation τώρα, στα +12V και 5V είναι ικανοποιητικό αλλά στα 3.3V ξεφεύγει λίγο. Στα σημερινά όμως συστήματα υπολογιστών τα +12V είναι που μετράν περισσότερο, μιας και τα περισσότερα υποσυστήματα τους τροφοδοτούνται από το συγκεκριμένο rail. Τέλος, όσον αφορά την αποδοτικότητα, που επίσης είναι ιδιαίτερης σημασίας, το CMX850 τα πήγε αρκετά καλά και επιβεβαίωσε με άνεση τους ισχυρισμούς της Cougar για 89% efficiency σε τυπικά φορτία. Σε γενικές γραμμές θα πρότεινα στους τεχνικούς της Cougar εκτός από τη βελτίωση του ripple και του voltage regulation να χαλαρώσουν λίγο το προφίλ λειτουργίας του ανεμιστήρα, έτσι ώστε να μη λειτουργεί στις μέγιστες στροφές με θερμοκρασίες περιβάλλοντος κοντά στους 40C και επιπρόσθετα να προσφέρουν περισσότερους 4 pin Molex connectors, μιας και οι υπάρχων τρεις θα φανούν λίγοι στους περισσότερους χρήστες. Τέλος, ο πολύ χαμηλός hold-up χρόνος αποτελεί ένα ιδιαίτερα μελανό σημείο του PSU, κάτι το οποίο μπορεί να μην ενδιαφέρει πολλούς χρήστες μιας και τα UPS σήμερα έχουν ακόμη μικρότερο χρόνο αντίδρασης αλλά από την άλλη για να προτείνουν οι έμπειροι τεχνικοί της Intel τουλάχιστον 16 ms χρόνο hold-up κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Ανακεφαλαιώνοντας, το CMX850 V3 είναι ένα επώνυμο προϊόν με μέτρια απόδοση όμως. Πιστεύω ότι αν δεν το προσφέρουν σε μια καλύτερη τιμή τότε οι πιθανότητες που έχει να πουλήσει καλά θα είναι περιορισμένες. Εκτός και αν οι περισσότεροι σήμερα αγοράζουν τροφοδοτικό με γνώμονα την εμφάνιση και χωρίς να διαβάσουν πρώτα μία ή περισσότερες αξιολογήσεις του προϊόντος από δοκιμαστές με εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δυστυχώς σε πολλούς ιστοτόπους ή σε διάφορα forums βλέπω σήμερα δοκιμές τροφοδοτικών να πραγματοποιούνται πάνω σε κανονικά συστήματα όπου με ένα πολύμετρο (και αυτό αμφιλεγόμενης ποιότητας τις περισσότερες φορές) να προσπαθούν να μετρήσουν τις τάσεις είτε ακόμη χειρότερα να παραθέτουν εικονικές μετρήσεις από εξοπλισμό που δεν έχουν ή είναι εντελώς ακατάλληλος για αυτή τη δουλειά (ή απλά δεν ξέρουν να τον χειρίζονται). Οπότε δεν πρέπει μόνο να διαβάζετε reviews για τα προϊόντα που πρόκειται να αγοράσετε, αλλά πρέπει τα reviews αυτά να είναι και έγκυρα. Βλέπετε χάρις στην ανωνυμία που παρέχει το διαδίκτυο ο καθένας είναι ότι δηλώσει και αυτό επεκτείνεται και στον εξοπλισμό που ισχυρίζεται ότι διαθέτει. To Cougar CMX850 V3 έχει ως προτεινόμενη τιμή λιανική πώλησης τα $129,99 (στην Αμερική) και στην Ευρώπη δεν το βρήκαμε πουθενά διαθέσιμο πράγμα που μας φάνηκε ιδιαίτερα περίεργο μιας και η εταιρία κατασκευής του έχει έδρα στη Γερμανία. Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Απέδωσε πλήρη ισχύ στους 46°C
    • Αρκετά υψηλή αποδοτικότητα (για Bronze PSU)
    • Συμβατό με τα C6&C7 sleep states των επεξεργαστών Haswell
    • Δυνατό 5VSB rail
    • Όμορφη εμφάνιση και καλό φινίρισμα

     

    Μειονεκτήματα

    • Υψηλή MSRP
    • Περιορισμένη διαθεσιμότητα
    • Θα ήθελα καλύτερο ripple suppression
    • Μικρός χρόνος hold-up
    • Αρκετά θορυβώδεις λειτουργία (ειδικά σε υψηλές ambient θερμοκρασίες)
    • Λιγοστά 4 pin Molex connectors και κανένα FDD
    • Όχι ιδανική κατανομή ισχύος στα +12V

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το CMX850 V3 είναι:

     

    CMX850V3.png
     

    Εδώ τέλειωσε άλλο ένα PSU review. Ευχαριστούμε θερμά την Cougar για τη διάθεση του δείγματος.

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.