Jump to content


 • Icy Dock flexiDOCK MB795SP-B


  Εισαγωγή

   

  Πριν 3 χρόνια είχαμε παρουσιάσει μια εξαιρετική συσκευή της Icy Dock, το Icy Dock DuoSwap MB971SP-B, το οποίο επέτρεπε την εύκολη σύνδεση και εναλλαγή 2 drives, ενός 3.5" και ενός 2.5", ενώ έμοιαζε με ραδιοκασετόφωνο αυτοκινήτου της δεκαετίας του 70.

   

  Σήμερα σας παρουσιάζουμε τη νέα συσκευή της Icy Dock, το Icy Dock flexiDOCK MB795SP-B, το οποίο επιτελεί το ίδιο έργο, ενώ παράλληλα η εμφάνισή του έχει εκμοντερνιστεί, ακολουθώντας μινιμαλιστικά πρότυπα.

   

  Η απλοποίηση δεν εξαντλείται στην εμφάνιση, αλλά επεκτείνεται στο μηχανισμό εισαγωγής - εξαγωγής, που έχει απλοποιηθεί σε βαθμό σχεδόν εξαφάνισης. Αυτό, εκτός του ότι μειώνει σαφώς το κόστος παραγωγής, σημαίνει και αντίστοιχη ελάττωση των εξαρτημάτων που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο μηχανισμό, συνεπώς μιλάμε για μια πιο αξιόπιστη συσκευή.

   

  26.JPG

   

  Πάμε λοιπόν να δούμε τι κατάφεραν οι, κατά τεκμήριο πανέξυπνοι, μηχανικοί της Icy Dock και πώς το Icy Dock flexiDOCK MB795SP-B προσφέρει ευκολίες και μπορεί να να αυξήσει την παραγωγικότητα τεχνικών, μηχανικών αλλά και όλων των άλλων χρηστών που χρησιμοποιούν πολλά drives.

   

  Φωτογράφιση

   

  Το Icy Dock flexiDOCK MB795SP-B έρχεται σε ένα απλό χαρτονένιο κουτί που φέρει πληροφορίες για τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της συσκευής.

   

  01.JPG02.JPG

   

  Εντός της συσκευασίας, βρίσκουμε τη συσκευή και τα παρελκόμενά της, τυλιγμένα σε αεροπλάστ.

   

  03.JPG

   

  Τα παρελκόμενα αποτελούνται από το εγχειρίδιο χρήσης και βίδες για τη στήριξη της συσκευής στο κουτί.

   

  04.JPG

   

  Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από ποιοτικό πλαστικό και λαμαρίνα, με πολύ καλή συναρμογή.

   

  Στο εμπρός μέρος δεσπόζουν οι μεγάλες οπές για την εισαγωγή των drives και 2 απλοί διακόπτες και LEDs - η επιτομή της λειτουργικότητας.

   

  Πίσω, βλέπουμε 2 υποδοχές SATA, μία για κάθε drive, και μία υποδοχή Power Data, που τροφοδοτεί με ρεύμα τη συσκευή και τα 2 drives.

   

  Η μία υποδοχή SATA και η Power SATA είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ξεχωριστά βύσματα, όσο και ενιαίο. Σημασία στη λεπτομέρεια!

   

  Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο απλά βύσματα, όσο και βύσματα με μηχανισμό ασφάλισης της σύνδεσης.

   

  05.JPG07.JPG

   

  Στα πλαϊνά βλέπουμε 4 υποδοχές για βίδες σε κάθε πλευρά, για τη στήριξη του Icy Dock flexiDOCK MB795SP-B στο κουτί, με τη χρήση των βιδών που παρέχονται.

   

  Επίσης, σε κάθε πλαϊνό διακρίνουμε 3 βίδες που συγκρατούν το πάνω με το κάτω μέρος της συσκευής. Η αφαίρεση των τριών αυτών βιδών από κάθε πλευρά (συνολικά 6) καθώς και της μίας που βρίσκεται στο κέντρο του πίσω μέρους της επάνω πλευράς, επιτρέπει το διαχωρισμό του καλύμματος από  λαμαρίνα από το πλαστικό κυρίως μέρος της συσκευής. 

   

  06.JPG

   

  Στο κάτω μέρος, διακρίνουμε 2 καπάκια που το καθένα συγκρατείται από 1 βίδα. Αυτά δίνουν πρόσβαση στα μικρά pcb που ενσωματώνουν τους διακόπτες και τα LEDs.

   

  08.JPG14.JPG

   

  Με την αφαίρεση των 7 βιδών που αναφέραμε παραπάνω, η συσκευή ανοίγει.

   

  09.JPG

   

  Τα ηλεκτρονικά της συσκευή περιέχονται σε μια μικρή, μαύρη πλακέτα που ενώνεται με καλώδια με τις πλακέτες που φέρουν τους διακόπτες και τα LEDs στο εμπρός μέρος του Icy Dock flexiDOCK MB795SP-B.

   

  11.JPG

   

  Το κάλυμμα της μεγάλης οπής για το drive 3.5" στο εμπρός μέρος, είναι απλό και η λειτουργία του βασίζεται στη βαρύτητα. Σίγουρος και απλός μηχανισμός, αλλά αν η συσκευή τοποθετηθεί κάθετα, δε θα λειτουργεί. Επίσης η οπή για το drive των 2.5" δεν καλύπτεται. Εδώ θα έλεγα ότι πλεονεκτεί ο πολυπλοκότερος μηχανισμός που είχε χρησιμοποιηθεί στο Icy Dock DuoSwap MB971SP-B.

   

  13.JPG

   

  Το PCB του Icy Dock flexiDOCK MB795SP-B είναι απλό και ποιοτικό. Οι κολλήσεις είναι άριστης ποιότητας.

   

  18.JPG19.JPG

   

  Τα ηλεκτρονικά είναι λίγα και εξασφαλίζουν απλά τη λειτουργία των LEDs και την εξάλειψη των bouncebacks μεταξύ των βυσμάτων SATA, που μπορούν να προκαλέσουν τα υψίσυχνα σήματα λειτουργίας του πρωτοκόλλου.

   

  20.JPG

   

  Η τοποθέτηση του drive των 2.5" είναι απλή. Απλά το εισάγουμε και πιέζουμε απαλά για να κουμπώσει το drive στο βύσμα. Ειδικά πλαστικά ελάσματα στα πλαϊνά οδηγούν το drive με ακρίβεια για να κουμπώσει στο βύσμα. Το drive περισσεύει αρκετά ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε για να το βγάλουμε από τη συσκευή.

   

  22.JPG24.JPG

   

  Το drive των 3.5" εισάγεται με παρόμοιο τρόπο αλλά δεν περισσεύει. Υπάρχουν όμως ειδικά μελετημένες εσοχές στα πλαϊνά του drive για να μπορούμε να το πιάσουμε και να το τραβήξουμε έξω. Πολύ απλός και συνάμα άκρως αξιόπιστος μηχανισμός.

   

  25.JPG26.JPG

   

   

   

  Χαρακτηριστικά

   

  Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει τα βασικά χαρακτηριστικά του Icy Dock flexiDOCK MB795SP-B.

   

  Specs.png

   

   

   

  Λειτουργία

   

  Η λειτουργία του Icy Dock flexiDOCK MB795SP-B είναι εξαιρετικά απλή και αξιόπιστη. Απλά εισάγουμε ένα drive 2.5" στο κάτω μέρος της συσκευής ή ένα drive 3.5" στο πάνω μέρος της συσκευής, ή και τα 2...

   

  mb975sp-b_drive_fit.jpg

   

  ...και πιέζουμε προς τα μέσα μέχρι να κουμπώσουν στα αντίστοιχα βύσματα. Τόσο απλά, χωρίς βίδες, θήκες, εργαλεία κλπ.

   

  mb975sp_drive_push_in.jpg

   

  Τα drives θα βρούνε πάντα το σωστό σημείο για να κουμπώσουν ακριβώς στο βύσμα, καθώς ειδικά πλαστικά ελάσματα (που δεν γρατζουνάνε τα drives) τα οδηγούν με ακρίβεια.

   

  mb795sp-b_drive_stabilizer.gif

   

  Η έξυπνη κατασκευή επιτρέπει τη χρήση drives κάθε ύψους, τόσο στην υποδοχή των 2.5" όσο και σε αυτή των 3.5". Μοναδικός περιορισμός είναι ότι κατά τη χρήση drive 2.5" ύψους άνω των 12.5mm, δηλαδή ουσιαστικά drive 15mm, δεν μπορεί να εισαχθεί drive 3.5".

   

  mb795sp-b_15mm_drive.jpg

   

  Η επάνω υποδοχή, των 3.5", διαθέτει πλαστικό κάλυμμα για να μην εισέρχεται σκόνη στη συσκευή όταν δεν υπάρχει drive σε αυτήν. Η κάτω υποδοχή όμως, των 2.5" δε διαθέτει κάλυμμα.

   

  mb975sp-b_dust_cover.jpg

   

  Η αφαίρεση των drives γίνεται με απλή λαβή και τράβηγμα του κάθε drive. Η υποδοχή των 3.5" αφήνει κενά εκατέρωθεν του drive, ώστε να είναι εύκολη η λαβή. Το drive των 2.5" προεξέχει της συσκευής, οπότε η λαβή είναι επίσης πολύ εύκολη.

   

  mb795_35_drive_ejection.gif

  mb975sp-b_ssd_removal.png

   

  Η συσκευή διαθέτει διακόπτες ενεργοποίησης / απενεργοποίησης του κάθε drive ξεχωριστά, οπότε μπορείτε να έχετε drives εντός της συσκευής, χωρίς να χρειάζεται να λειτουργούν συνέχεια. Διαθέτει επίσης και ενδεικτικά LEDs λειτουργίας, μπλε χρώματος.

   

  mb795_led_indicators.gif

   

  Η ψύξη είναι παθητική, οπότε όχι ιδιαίτερα αποδοτική, αλλά σίγουρα αθόρυβη. Το ανοιχτό εμπρός μέρος, οι πολλές γρίλιες στο πίσω αλλά και το κόψιμο στο επάνω μέρος του Icy Dock flexiDOCK MB795SP-B, εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή παθητική ψύξη.

   

  mb795sp-b_airflow_ventilation.jpg

   

   

   

  Επίλογος

   

  Στο δια ταύτα λοιπόν. Το  Icy Dock flexiDOCK MB795SP-B είναι μια απλή, λειτουργική συσκευή, υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας, που επιτρέπει την άμεση και εύκολη εναλλαγή 2 drives στο σύστημά σας, χωρίς τη χρήση εργαλείων: Ενός των 3.5" και ενός των 2.5".

   

  Η έξυπνη σχεδίαση και ο απλούστατος μηχανισμός έχουν καταφέρει να κρατήσουν το κόστος χαμηλά και την αξιοπιστία ψηλά!

   

  Οι διακόπτες και τα LEDs λειτουργίας, ξεχωριστά για το κάθε drive, προσθέτουν λειτουργικότητα και ολοκληρώνουν ένα πολύ βολικό εργαλείο, για όποιον χρειάζεται να τοποθετεί διάφορα drives στο σύστημά του.

   

  23.JPG

   

  Κατά το χρόνο συγγραφής του παρόντος review, δεν μπορέσαμε να βρούμε το  Icy Dock flexiDOCK MB795SP-B σε κάποιο Ελληνικό κατάστημα, καθώς πρόκειται για καινούριο προϊόν. Στο Γερμανικό Amazon, κοστίζει 34,10 EUR, κάτι που θεωρώ πολύ καλό value for money, δεδομένης της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της αξιοπιστίας της συσκευής.

   

  Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του  Icy Dock flexiDOCK MB795SP-B:

   

  large.tu.png
  Πλεονεκτήματα
  + Υψηλή ποιότητα υλικών και κατασκευής
  + Ταυτόχρονη υποστήριξη ενός drive 2.5" και ενός 3.5"
  + Ανεξάρτητα πλήκτρα on/off για κάθε drive
  + Εισαγωγή - εξαγωγή drive χωρίς εργαλεία / βίδες / trays κλπ

  + Ενδεικτικά LEDs λειτουργίας και μεταφοράς δεδομένων για κάθε drive

  + Πορτάκι για περιορισμό της σκόνης

  + Λειτουργικότητα και αξιοπιστία

   


  large.td.png
  Μειονεκτήματα
  - Θα ήταν προτιμότερο τα ενδεικτικά LEDs να μην έσβηναν στη συνεχή λειτουργία του drive

   

  Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του  είναι:

   
   
   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Icy Dock για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

   
  large.Icydock_logo_high_res.png

   

  Πολύμερος Αχανιώτης 25/2/2019

  Edited by pol77

  Συντελεστές Review
  Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
  Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:9.50
  Χρηστικότητα9.50
  Ποιότητα9
  Επιδόσεις9.50
  ΓραφικάSelect
  ΉχοςSelect
  GameplaySelect
  Αντοχή στο ΧρόνοSelect
  Απόδοση/Τιμή9.50
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardYes
  Design AwardYes
  Value for MoneyYes

  • Like 8
  • Agree 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  Πολύ καλή παρουσίαση και ενημέρωση.  Θα το προτιμήσω για την επόμενη αναβάθμιση μιας  και είναι ένα εργαλείο που μου είναι χρήσιμο. Θα προτιμούσα να έχει και cart reader για εξοικονόμηση χώρου.

  Link to comment
  Share on other sites

  Πραγματικά έχει πάρα πολύ καλή κατασκευή. Και τα πλαστικά του μέρη αλλά και τα μεταλλικά είναι φινιρισμένα με πολύ προσοχή και σίγουρα από το μάτι και την υφή μόνο καταλαβαίνεις την ποιότητα του υλικού. Η πλακέτα φαίνεται αρκετά ποιοτική επίσης και προσεγμένη. Ο δίσκος κατα την εισαγωγή του μπαίνει με τέτοιο τρόπο που ο κατασκευαστής έχει φροντίσει ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να βάλεις στραβά τον δίσκο. Σε καθοδηγεί από μόνη της η κατασκευή. Αυτά όσον αφορά το κατασκευαστικό μέρος. Για την ώρα δεν μπορώ να το λειτουργήσω λόγω έλλειψης SATA υποδοχών στο PC μου, ελπίζω σύντομα να ανακαλύψω και την λειτουργική του μεριά.

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.