Jump to content



ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0 TUF Thermal Radar


Recommended Posts

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION]

Καλημερα και πολλες ευχες :)

Αγαπητε, ποτε δεν παρατω το οπλα αλλά σε ολα τα πραγματα προσπαθω να εφαρμοζω την κοστο-αποτελεσματικοτητα. Τα παντα εχουν ενα κοστος το οποιο κρινεται απο το αποτελεσμα. Ο χρονος και ο κοπος ειναι φυσικα και αυτα κόστη.

Δαπανησαμε αρκετο χρονο, ενεργεια και φαια για ενα θεμα κατα τη γνωμη μου απλο: το κουτι ερχεται απο τη μαμα-Corsair με 3 ανεμιστηρες, 2 εμπρος + εναν πισω για καποιο λογο. Μαλλον (και) για να μην μετατρεπεται σε απορροφητικη. Εγω το μετετρεψα σε τετοια! Αναλαμβανω την ευθυνη! Εκανα σημερα το πρωι καποιους υπολογισμους, με το φτωχο μου μυαλο, και ειδα οτι με το τωρινο fan setup μου εχω στο Silent profile -65.38 m³/h θερμικο ισοζυγιο, ενω στο Standard profile εχω -55,75 m³/h. Ισως φανταζει γελοιο οτι παραθετω και τα δεκαδικα αλλά θελω να δειξω το ΛΑΘΟΣ που συνεβαινε! :( Με τετοια νουμερα πως να μην κολλανε οι χαρτοπετσετες στις γριλιες?! Και βιβλιο να βαλεις θα το ρουφηξει να το καταπιει!

Ενα άλλο γεγονος (fact) που δεν λαμβανεις υποψιν σου στους ΕΞΑΙΡΕΤΟΥΣ υπολογισμους σου ειναι οτι εγω εχω ουσιαστικα ενα control: τον CHA_FAN4 connector!! Ενα! Τα υπολοιπα ολα τα κανονιζει η μητρικη με την Λογικη της (call me Thermal Radar) την οποια εγω αγνοω. Ενταξει, βρηκαμε τον τυπο αλλά δεν κατανοησαμε και την Λογικη. Τωρα...να πηγαινω να φορτωνω "125 ανεμιστηρες" σε ενα καναλι....τσ..τσ..τσ... αστο, δεν πειραζει.

Συμπερασμα:

Μετα απο τους υπολογισμους μου σεταρω ως εξης:

CPU_FAN : Cpu Cooler (μενει ως εχει με Y-Cable, ειμαι κατα της χρησης του CPU_OPT διοτι ριχνει τις στροφες του pull.

CHA_FAN 1 : Front Industrial 2000 (top-front)

CHA_FAN 2 : NF-S12A (ο μικρος της οροφης που θα μπει επανω απο την ψυκτρα)

CHA_FAN 3 : NF-A14 (θα μπει μπροστα και κατω)

CHA_FAN 4 : Industrial 2000

Με τα παραπανω, προσωπικα πιστευω οτι θα :

- εχω λιγοτερο θορυβο (δεν ηταν προβλημα απλα λεμε)

- θα αποφυγω/ελαττωσω την τοπικη υποπιεση εξ'αιτιας του αδυναμοτερου ανεμιστηρα

- θα ρυθμιζω τον πισω Industrial

- θα ελαττωσω το χαμενο ρευμα κρυου αερα που χανεται απο το ανοικτο κατω μερος.

- θα ειμαι πιο κοντα στην αρχικη σχεδιαση του κουτιου αλλά και των οδηγιων του manual της μητρικης.

Απο υπολογισμους μου το παραπανω setup δινει +12,45 m³/h στiς 1000RMP, +51,7 m³/h στο Standard profile και +32,7 στο Silent.

Αγαπητε [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION]! Οι πολυ καλοι υπολογισμοι και πειραματισμοι σου εχουν νοημα ΜΟΝΟΝ στην περιπτωση ενος καλου fan controller με πολυ παραμετροποιηση. Τετοιον δεν διαθετω προς το παρων.

Θα στησω. Θα μετρησω. Αν ολα καλα τελειωσα με τους ανεμιστηρες. ΑΝ ολα ΟΧΙ καλα παμε για fan controller.

Παω και επανερχομαι για να μιλησουμε για πολυ σοβαροτερα και ενδιαφεροντα οπως το ψυκτρακι για το VCORE ή/και την τοποθετηση ανεμιστηρα πισω απο το CPU socket (αυτο ομως δεν θα γινει τωρα)

Να ειστε καλα :)

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 378
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Αυτό:

Ενα άλλο γεγονος (fact) που δεν λαμβανεις υποψιν σου στους ΕΞΑΙΡΕΤΟΥΣ υπολογισμους σου ειναι οτι εγω εχω ουσιαστικα ενα control: τον CHA_FAN4 connector!! Ενα! Τα υπολοιπα ολα τα κανονιζει η μητρικη με την Λογικη της (call me Thermal Radar) την οποια εγω αγνοω. Τωρα...να πηγαινω να φορτωνω "125 ανεμιστηρες" σε ενα καναλι....τσ..τσ..τσ... αστο, δεν πειραζει.

Θα βοήθαγε πολύ να είχε τονιστεί από την αρχή! :)

Εγώ ασχολήθηκα με τις δυνατότητες του air flow του κουτιού, τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος ελέγχου, δυστυχώς δεν μπορώ να τις ξέρω, οπότε έκανα μια κατά το δυνατόν πλήρη ανάλυση (προς κάθε χρήση :) ) και εσύ αποφασίζεις το τι θα κάνεις!

Άν εσύ είσαι εντάξει, εμένα ..... μου περισσεύει !

"...μπορείς να χειριστείς όλους τους ανεμιστήρες ενιαία (σαν να είναι σε ένα κανάλι)."

Σαν να υπάρχει κάποια διαφορά ... νομίζω ! :p

Εύχομαι, γρήγορα και σε έναν Fan Controller αντάξιο του δεύτερου συνθετικού του! :T:

Link to comment
Share on other sites

Παιδια γεια σας :)

Τελειωσα με το setup!

Ολα καλα! :)

Ανοιξα λοιπον, ξεστησα, καθαρισα, εστησα, μετρησα. Το αποτελεσμα μετα απο

30 λεπτα Prime95 : In-place large FFTs, MAX RPM, room temp 26,5C

Ειμαι αρκετα ευχαριστημενη! :)

Το PC ησυχασε αρκετα! Ακομα και στις max RPM ολων ακουγεται λιγοτερο! Αυτο διοτι προς εκπληξη μου, οταν ο ενας industrial μπηκε πισω ΔΕΝ κανει τον θορυβο που εκανε οταν ηταν μπροστα! :o Ο μπροστινος βιομηχανικος κανει ακομα λιγο θορυβο αλλα λιγοτερο απο πριν. Αυτη τη φορα τις βιδες με εκεινα τα ροδελακια δεν της εσφιξα πολυ.

Οταν το computer λειτουργει στο Standard ή και στο Turbo profile του Thermal Radar ειναι ΚΑΘΟΛΑ ανεκτο αναφορικα με τον ηχο! Οταν δε, λειτουργει στο Silent δεν ακουγεται τιποτα!!

Σχετικα με την πιεση, πιστευω οτι καταφερα επιτελους να αποκτησω ΘΕΤΙΚΗ! :) Εκανα καποιους υπολογισμους και ολες οι τιμες μου βγαινουν θετικες. Αυτη τη στιγμη τους λειτουργω ως εξης:

- CPU fan = Standard

- Chassis Fans = Turbo

- F4 (rear) fan = silent.

Δεν θα γραψω στροφες κλπ αλλα απο τους υπολογισμους μου εχω αυτη τη στιγμη ενα +26 m³/h, το οποιο δεν ξερω αν ειναι ικανο σαν τιμη αλλα τουλαχιστον ειναι θετικο!

Τελειωνοντας να πω οτι εκοψα και 2 κομματια χαρτι κολλας αναφορας, και μεγεθους αντιστοιχου, και εκανα το τεστ της πιεσης σε δυο σημεια που φαινονται σε αυτη τη φωτο:

1) Στις γριλιες που βρισκονται ακριβως κατω απο τον πισω ανεμιστηρα: το χαρτακι το φυσουσε προς τα εξω!

2) Στις μεγαλες γριλιες αριστερα του πισω ανεμιστηρα. Εκει ειχα κοψει ενα μεγαλο χαρτι, οσο το μεγεθος της γριλιας. Το φυσουσε και αυτο προς τα εξω αλλα δεν το σηκωνε! Στην κατω γωνια του χαρτιου φαινοταν το φυσημα.

Λανθασμενα βεβαια και στις δυο περιπτωσεις τα κρατουσα με το χερι, κολλημενα με το δακτυλο επανω στο case. Τελος παντων, πιστευω οτι εχω θετικη πιεση, εστω και μικρη! Να ρουφαει παντως σκονη μεσα δεν πιστευω!

Με τα παραπανω τελειωσα με το setup των ανεμιστηρων μου και χαιρομαι πολυ που πετυχα ενα καλο αποτελεσμα! Θα δοκιμαστει παραπανω βεβαια αλλα δεν νομιζω να αλλαξει κατι σημαντικα.

Α, και μια λεξη περι fan controllers... Ειναι μια χαρα εξαρτηματα και δεν εχω κανενα προβλημα να αγορασω, αλλα εμενα ΔΕΝ μου χρειαζεται :) Δεν εχω ουτε ψυγεια, ουτε αντλιες, ουτε και πολλους ανεμιστηρες (στο κουτι) τωρα πια. :)

Ευχαριστω, συνεχιζουμε!

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION]

Μηπως εχεις καποιο link να δω καμια φωτο απο αυτη την ψυκτρα που θα μπορουσα ενδεχομενως να βαλω πανω στην ψυκτρα του VCORE? (δεν ξερω και αν το λεω σωστα)

:)

Link to comment
Share on other sites

Από θερμοκρασίες είσαι καλά!

Μόνο το VCore1 και το socket έχουν κάποιο θέμα!

2) Στις μεγαλες γριλιες αριστερα του πισω ανεμιστηρα. Εκει ειχα κοψει ενα μεγαλο χαρτι, οσο το μεγεθος της γριλιας. Το φυσουσε και αυτο προς τα εξω αλλα δεν το σηκωνε! Στην κατω γωνια του χαρτιου φαινοταν το φυσημα.

Αυτό που είδες είναι η καλή απόδειξη ότι έχεις θετική πίεση!

Εδώ ο αέρας δεν μπορεί να πέσει κατ' ευθείαν πάνω στο χαρτί (το άνοιγμα είναι στον πίσω θάλαμο)

Αντίθετα στο άνοιγμα το κάτω δεξιά , έχεις ρεύμα κατ' ευθείαν από τον ανεμιστήρα!

ΑΝ έβλεπες μόνο αυτό και όχι και το του πίσω θαλάμου τότε δεν θα ήσουν με θετική πίεση.

Τώρα είσαι στα σίγουρα.

Και αν το είχες κρεμάσει με κλωστές το χαρτί θα απομακρύνοταν λίγο ακόμα , αλλά άπαξ και το είδες έστω και λίγο είναι οκ :T:

Τώρα για τα ψυκτράκια για τα VRM, σκέφτομαι αυτά που βάζουν για βελτίωση της ψύξης στα περιφερειακά τσιπάκια των καρτών γραφικών,

ashampoo-snap-2014-06-09-20h05m38s-006-12005.jpg

Ή αν όχι αυτά κομμάτι από ψύκτρα μικρή αλουμινίου με πυκνά πτερύγια.

ashampoo-snap-2014-06-09-20h07m06s-007-12006.jpgashampoo-snap-2014-06-09-20h12m26s-009-12004.jpg

Πρώτο βήμα είναι να μετρήσεις τι διαθέσιμος χώρος υπάρχει μεταξύ των ψυκτρών των VRM και του κάτω μέρους της ψύκτρας,

Καθώς και τι άλλες αποστάσεις έχουν από άλλα τμήματα της ψύκτρας.

Έτσι θα φανεί τι χωράει να μπει εκεί!

Βασικά σκέψου και τι κατεύθυνση έχει το ρεύμα του αέρα που δημιουργούν οι ανεμιστήρες της CPU.

Τράβα αν είναι εύκολο όταν κάνεις τις μετρήσεις και αρκετές φώτο από διάφορες γωνίες (έστω και με καθρεφτάκι) θα βοηθήσουν!

καλή συνέχεια! :T:

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION]

Ευχαριστω πολυ!! :)

Τo CPU (socket) του ΗWiNFO64 ειναι η ιδια ενδειξη με την cpu_temp απο το BIOS. Απεικονιζει την θερμοκρασια που μετραει το thermistor που βρισκεται κατω απο το socket. Δεν απεικονιζει θερμοκρασια επεξεργαστη. Ισως το ξερεις, εγω απλα το διευκρινιζω :) Σε ολα, μα ολα τα stress tests που εχω κανει μεχρι τωρα παντως το CPU (socket) ανεβαινει στους περιπου 50C. To max που δινουν για αυτη την ενδειξη, στον FX-8350 ειναι 70 - 75C. Για τους πυρηνες = την πραγματικη ενδειξη θερμοκρασιας του επεξεργαστη το max temp ειναι 60C. :)

Τρεις ερωτησεις:

1) Μηπως μπορεις να μου δειξεις σε αυτη τη φωτο, αν γινεται, για ποια ακριβως περιοχη της μητρικης μου μιλαμε? Αν δεν φαινεται καλα εκει χρησιμοποιησε οποιαδποτε άλλη φωτο απο το μυνημα #192. A thousand sorries but I've not clarified that yet!

2) Σημαντικη και τελευταια απορια για το fan setup: εχω υπολογισει οτι εχω μια θετικη πιεση +26 - 27m³/h. Ειναι αυτη η τιμη ικανη? Αρκει? Θα ηταν καλυτερα αν ηταν μεγαλυτερη? Μικροτερη?

3) Σκεφτομαι να στειλω mail στο support της Noctua ωστε να μου στειλουν μια λιστα με το m³/h των ανεμιστηρων μου ανα 100RPM. Πως την βρισκεις την ιδεα? Θα με εξυπηρετησουν ή ειναι "κρυφα" αυτα?

Ευχαριστω πολυ! :)

edit: βρηκα και διαβασα αυτο εδω χωρις προτερη γνωση για το θεμα (VRM temps)... Συμφωνα με αυτα που γραφουν εκει εγω ειμαι μια χαρα!

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

[MENTION=13242]Ioanna[/MENTION]

1) Μηπως μπορεις να μου δειξεις σε αυτη τη φωτο, αν γινεται, για ποια ακριβως περιοχη της μητρικης μου μιλαμε? Αν δεν φαινεται καλα εκει χρησιμοποιησε οποιαδποτε άλλη φωτο απο το μυνημα #192. A thousand sorries but I've not clarified that yet!

Τα Voltage Regulator Modules (VRM) είναι κυκλωμένα με κόκκινο :

ashampoo-snap-2014-06-09-21h36m10s-010-12007.png

Εκεί προσπάθησε να αποτυπώσεις τον διαθέσιμο χώρο , για να φανεί τι χωράει.

Σίγουρα μιλάμε για πατέντα και ψιλοδουλειά !

2) Σημαντικη και τελευταια απορια για το fan setup: εχω υπολογισει οτι εχω μια θετικη πιεση +26 - 27m³/h. Ειναι αυτη η τιμη ικανη? Αρκει? Θα ηταν καλυτερα αν ηταν μεγαλυτερη? Μικροτερη?

Ιωάννα εφόσον και στον πίσω θάλαμο πιάνει θετική πίεση , είσαι εντάξει , μην ξεχνάς δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη , αρκεί να μην αφήνει την σκόνη να μπεί.

Τώρα αν υπάρχουν περιοχές που φεύγει πολύς αέρας , δεν πειράζει , αυτο που μπορείς να κάνεις , είναι να κλείσεις το κάτω άνοιγμα , που δεν το χρειάζεσαι με την σύνθεση που έχεις , αυτό θα ανεβάσει λίγο ακόμα την πίεση , άρα θα μπορείς να ανεβάσεις και εσύ λίγο ακόμα τους ανεμιστήρες εξόδου και να έχεις ακόμα καλύτερες θερμοκρασίες!

3) Σκεφτομαι να στειλω mail στο support της Noctua ωστε να μου στειλουν μια λιστα με το m³/h των ανεμιστηρων μου ανα 100RPM. Πως την βρισκεις την ιδεα? Θα με εξυπηρετησουν ή ειναι "κρυφα" αυτα?

Ναι αμέ !!! 'Αν σου απαντήσουν μια χαρά θα είναι , δεν νομίζω ότι είναι κρυφό, άλλωστε διαφήμιση στα προϊόντα τους θα κάνουν!

Πολλές εταιρίες για βιομηχανικούς ανεμιστήρες (και για PC εννοείται ) πίνακες με τις παροχές και τις πιέσεις τους βάζουν μέσα στα data των ανεμιστήρων τους! (p.x. EBMPapst), όπου μπορείς να δείς και κάτι "άγνωστο" , την ιδανική περιοχή λειτουργίας κάθε ανεμιστήρα! :)

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα! :)

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION]

Λοιπον, χτες ηρθα εντελως ανενημερωτη και ρωτησα για τα temps των VCORE. Μετα απο λιγο ψαξιμο ομως, και ΑΝ εχω καταλαβει σωστα, νομιζω οτι οι θερμοκρασιες των VCORE μου ειναι μια χαρα! Για παραδειγμα, σε αυτο εδω το μυνημα ο ανθρωπος λεει οτι οι θερμοκρασιες εκει μπορουν να φτασουν ισαμε και...τους 130C :o , αναλογως και τον κατασκευαστη τους. Φυσικα δεν συστηνονται ουτε επιτρεπονται τετοιες θερμοκρασιες αλλα εγω βρε παιδι μου που παιζω μονιμως εκει γυρω στο 57 - 60C VCORE-1 temp πιστευω οτι ειμαι μια χαρα! Ελεγξα ολα τα stress tests που εχω κανει με αυτο το καινουργιο setup και η μεγαλυτερη τιμη που εχω βρει ηταν στο 63C VCORE1. Χτες βραδυ ετρεξα IntelBurnTest Standard και πανω απο 55C δεν ανεβηκε. Σημερα το πρωι ετρεξα IntelBurnTest Maximum και πηγε μεχρι 57C. Οταν λοιπον ο άλλος παραπονιεται για 80αρες και του λενε οτι ειναι ΟΚ, νομιζω οτι εγω δεν θα πρεπει να ανησυχω. Και για να μην παρεξηγηθω να πω οτι ουτε ανησυχω, ουτε αγχωνομαι. Απλα μαθαινω :)

Ενα σημαντικο που διαβασα, στο παραπανω μυνημα που παραθετω, ειναι οτι ειναι καλο να βρεις τον κατασκευαστη αυτων των vrms..

Εγω βρηκα αυτο εδω αλλα την μητρικη μου δεν την εχει..

ΜΗΠΩΣ ξερει κανεις ποιος ειναι ο κατασκευαστης των VRM's της μητρικης μου ωστε να δω τις maximum θερμοκρασιες τους απο το site του?

Επσης, αγαπητε [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION], αυτη η τροποποιηση που μου δειχνεις προϋποθετει την αφαιρεση αυτων των ψυκτρων και εγκατασταση των νεων? ΑΝ ναι, τοτε αυτο καταργει την εγγυηση της μητρικης, την οποια δεν προτιθεμαι φυσικα να θυσιασω διοτι ειναι και πενταετης!!! Και παρολα τα οσα ακουγονται για το support της ASUS, ειναι μια πενταετης εγγυηση! Sorry για την απειρια+αγνοια αλλα οπως ειπα, τωρα ενημερωνομαι και μαθαινω και εγω γι' αυτο το θεμα.

Τελος, εστειλα το e-mail στη Noctua απο χθες βραδυ και ελπιζω σε θετικη απαντηση :)

Να ειστε καλα :)

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

Μια χαρά τα λέει ο άνθρωπός!

Κοίτα, τα military grade υλικά έχουν αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες λειτουργίας, ενώ τα comercial πάνε μέχρι τους 70 βαθμούς (σου μιλάω για απλά ολοκληρωμένα) και τα Industrial μέχρι 85, τα στρατιωτικών προδιαγραφών πάνε μέχρι τους 115 και αυτό στα απλά από αυτά, στις ειδικές εκδόσεις μπορείς να βρεις υλικά που δουλεύουν μια χαρά στους 150 και αρχίζουν τα ζόρια πάνω από τους 170 !

Κάτω από αυτό το πνεύμα, ναι δεν έχεις κανένα πρόβλημα!

Αυτό που σκεφτόμουν δεν ήταν να βγουν οι ψύκτρες, απλά πάνω στην επίπεδη επιφάνεια που έχει το μεγάλο πτερύγιό τους να κολληθούν πολύ μικρά ψυκτράκια, αλλά και αυτό -όπως λες κι εσύ- θα κάνει την εγγύηση να εκπέσει !

Οπότε το αφήνεις αυτό.

Ούτως η άλλως, η όλη συζήτηση δεν γίνεται για να μειωθεί κάποιο πρόβλημα, απλά σαν "άσκηση" fine tuning, "παίζουν" κάποιες "ανησυχίες" και προτάσεις!

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, εκείνο που μπορείς να δεις, είναι αν με κάποια τροποποίηση της ροής του αέρα των ανεμιστήρων της ψύκτρας , μπορεί να πάει περισσότερος αέρας επάνω τους.

Ο πιο απλός τρόπος είναι να χαμηλώσεις τους ανεμιστήρες όσο σε παίρνει, μέχρι σχεδόν να ακουμπήσουν στις βίδες στήριξης της ψύκτρας.

Αυτή τη στιγμή το πλαίσιο των ανεμιστήρων περισσεύει πάνω από την ψύκτρα και ο αέρας που βγαίνει από εκεί πάει "χαμένος"!

Από την κάτω μεριά -όπως είναι τώρα - ο εμπρός ανεμιστήρας καλύπτεται τελείως από την ψύκτρα.Οπότε δεν διαφεύγει καθόλου αέρας που θα μπορούσε να δροσίσει τα VRMs .

Αν κατέβει όμως λίγο, από το ακάλυπτο -πλέον- τμήμα του πλαισίου του, στο κάτω μέρος κοντά στην μητρική, θα διαφεύγει αέρας που αναγκαστικά θα πάει στα VRMs!

Και πολύ πιθανόν να ρίξει και λίγο την θερμοκρασία του socket. :)

Ανάλογη κίνηση μπορείς να κάνεις και με τον πίσω ανεμιστήρα της ψύκτρας, έτσι ώστε να στείλει περισσότερο από τον αέρα του πάνω στα "πίσω" VRMs.

Αν δεις ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο, δοκίμασέ το, πιθανότατα, θα έχεις και την ψύκτρα το ίδιο καλά με πριν ψυχόμενη και τα VRMs πιο δροσερά! :T:

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
Link to comment
Share on other sites

Αχ, μπραβο βρε [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION]!! :)

Ευχαριστω ΠΟΛΥ για τις ιδεες και τις συμβουλες σου! Και φυσικα ολα αυτα τα λεμε ως ιδεες και πολυ το χαιρομαι που τα μαθαινω ολα αυτα τα καινουργια πραγματα!!

- Ωραια ιδεα για τους ανεμιστηρες της ψυκτρας! Θα το δοκιμασω αλλα οχι μωρε τωρα αμεσα διοτι τα εχει παιξει η μανα μου να της καταλαμβανω το τραπεζι της κουζινας καθε τρεις και λιγο!

- ΜΗΠΩΣ ειναι εφικτο να βρισκαμε ποιος ειναι ο κατασκευαστης των VRM's μου (ετσι λεγονται αυτα? σωστα το λεω?) ? Ωστε να εβλεπα απο το site του τις max temps για αυτα τα ηλεκτρονικα?

- Μια ερωτηση, επειδη εχω και ευρυχωρο κουτι: ανεμιστηρα πισω απο την μητρικη, στην πισω πλευρα του κουτιου, θα συστηνες? Θα θελει κατασκευη ολοκληρη ή μπορει να μπει και καπως απλα? Τι επιπτωσεις θα ειχε στην θερμικη συμπεριφορα του κουτιου?

Τελος, αφου εννοουσες απλα να "κολλησω" κατι πανω στις VRM ψυκτρες, χωρις να βγαλω τιποτα, ισως και να μπορω να το κανω... Σιγουρα χανεται η εγγυηση αμα το κανω?

Ευχαριστω!! :)

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

[MENTION=13242]Ioanna[/MENTION]

1) Μηπως μπορεις να μου δειξεις σε αυτη τη φωτο, αν γινεται, για ποια ακριβως περιοχη της μητρικης μου μιλαμε? Αν δεν φαινεται καλα εκει χρησιμοποιησε οποιαδποτε άλλη φωτο απο το μυνημα #192. A thousand sorries but I've not clarified that yet!

Τα Voltage Regulator Modules (VRM) είναι κυκλωμένα με κόκκινο :

ashampoo-snap-2014-06-09-21h36m10s-010-12007.png

Εκεί προσπάθησε να αποτυπώσεις τον διαθέσιμο χώρο , για να φανεί τι χωράει.

Σίγουρα μιλάμε για πατέντα και ψιλοδουλειά !

2) Σημαντικη και τελευταια απορια για το fan setup: εχω υπολογισει οτι εχω μια θετικη πιεση +26 - 27m³/h. Ειναι αυτη η τιμη ικανη? Αρκει? Θα ηταν καλυτερα αν ηταν μεγαλυτερη? Μικροτερη?

Ιωάννα εφόσον και στον πίσω θάλαμο πιάνει θετική πίεση , είσαι εντάξει , μην ξεχνάς δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη , αρκεί να μην αφήνει την σκόνη να μπεί.

Τώρα αν υπάρχουν περιοχές που φεύγει πολύς αέρας , δεν πειράζει , αυτο που μπορείς να κάνεις , είναι να κλείσεις το κάτω άνοιγμα , που δεν το χρειάζεσαι με την σύνθεση που έχεις , αυτό θα ανεβάσει λίγο ακόμα την πίεση , άρα θα μπορείς να ανεβάσεις και εσύ λίγο ακόμα τους ανεμιστήρες εξόδου και να έχεις ακόμα καλύτερες θερμοκρασίες!

3) Σκεφτομαι να στειλω mail στο support της Noctua ωστε να μου στειλουν μια λιστα με το m³/h των ανεμιστηρων μου ανα 100RPM. Πως την βρισκεις την ιδεα? Θα με εξυπηρετησουν ή ειναι "κρυφα" αυτα?

Ναι αμέ !!! 'Αν σου απαντήσουν μια χαρά θα είναι , δεν νομίζω ότι είναι κρυφό, άλλωστε διαφήμιση στα προϊόντα τους θα κάνουν!

Πολλές εταιρίες για βιομηχανικούς ανεμιστήρες (και για PC εννοείται ) πίνακες με τις παροχές και τις πιέσεις τους βάζουν μέσα στα data των ανεμιστήρων τους! (p.x. EBMPapst), όπου μπορείς να δείς και κάτι "άγνωστο" , την ιδανική περιοχή λειτουργίας κάθε ανεμιστήρα! :)

Καλημερα! :)

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION]

Λοιπον, χτες ηρθα εντελως ανενημερωτη και ρωτησα για τα temps των VCORE. Μετα απο λιγο ψαξιμο ομως, και ΑΝ εχω καταλαβει σωστα, νομιζω οτι οι θερμοκρασιες των VCORE μου ειναι μια χαρα! Για παραδειγμα, σε αυτο εδω το μυνημα ο ανθρωπος λεει οτι οι θερμοκρασιες εκει μπορουν να φτασουν ισαμε και...τους 130C :o , αναλογως και τον κατασκευαστη τους. Φυσικα δεν συστηνονται ουτε επιτρεπονται τετοιες θερμοκρασιες αλλα εγω βρε παιδι μου που παιζω μονιμως εκει γυρω στο 57 - 60C VCORE-1 temp πιστευω οτι ειμαι μια χαρα! Ελεγξα ολα τα stress tests που εχω κανει με αυτο το καινουργιο setup και η μεγαλυτερη τιμη που εχω βρει ηταν στο 63C VCORE1. Χτες βραδυ ετρεξα IntelBurnTest Standard και πανω απο 55C δεν ανεβηκε. Σημερα το πρωι ετρεξα IntelBurnTest Maximum και πηγε μεχρι 57C. Οταν λοιπον ο άλλος παραπονιεται για 80αρες και του λενε οτι ειναι ΟΚ, νομιζω οτι εγω δεν θα πρεπει να ανησυχω. Και για να μην παρεξηγηθω να πω οτι ουτε ανησυχω, ουτε αγχωνομαι. Απλα μαθαινω :)

Ενα σημαντικο που διαβασα, στο παραπανω μυνημα που παραθετω, ειναι οτι ειναι καλο να βρεις τον κατασκευαστη αυτων των vrms..

Εγω βρηκα αυτο εδω αλλα την μητρικη μου δεν την εχει..

ΜΗΠΩΣ ξερει κανεις ποιος ειναι ο κατασκευαστης των VRM's της μητρικης μου ωστε να δω τις maximum θερμοκρασιες τους απο το site του?

Επσης, αγαπητε [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION], αυτη η τροποποιηση που μου δειχνεις προϋποθετει την αφαιρεση αυτων των ψυκτρων και εγκατασταση των νεων? ΑΝ ναι, τοτε αυτο καταργει την εγγυηση της μητρικης, την οποια δεν προτιθεμαι φυσικα να θυσιασω διοτι ειναι και πενταετης!!! Και παρολα τα οσα ακουγονται για το support της ASUS, ειναι μια πενταετης εγγυηση! Sorry για την απειρια+αγνοια αλλα οπως ειπα, τωρα ενημερωνομαι και μαθαινω και εγω γι' αυτο το θεμα.

Τελος, εστειλα το e-mail στη Noctua απο χθες βραδυ και ελπιζω σε θετικη απαντηση :)

Να ειστε καλα :)

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION] [MENTION=13242]Ioanna[/MENTION]

To κάτω σημείο που έχει κυκλωθεί έχει το Northbridge , VRM είναι μόνο η αριστερή κυκλωμένη περιοχή

Επίσης, όπως λέει και ο φίλος μας εδώ, η τροφοδοσία είναι βασισμένη στο NTMFS4937N mosfet της ΟΝ Semiconductors, όπου από όσο βλέπω έχει 6 σε κάθε φάση (4 μπροστά και 2 πίσω μαζί με τον Driver, για να μην μπερδευόμαστε) οπότε από το datasheet μπορείς να δείς ότι δίνει max θερμοκρασία τους 150C, αν και στα διαγράμματα έχει μαζί με τις άλλες χαρακτηριστικές και την T=125C οπότε θα έλεγα ότι αυτή είναι η ανώτερη τιμή αποδοτικής λειτουργίας.

Ούτως ή άλλως είσαι σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες από αυτό, απλά για την ιστορία μέτρα αν μπορείς κάπως και την θερμοκρασία της πίσω πλευράς για να είσαι σίγουρη ως προς το τι αντιπροσωπεύει η τιμή VCore σε θερμοκρασία.

Επίσης σου αναφέρω πως στην Formula-Z που έχει παρόμοια τροφοδοσία, οι θερμοκρασίες για υδρόψυκτη χρήση (αναλόγως και την περιοχή και την εποχή) είναι max 40-43C. Οπότε για αέρα, θεωρώ ότι είσαι μια χαρά.

Έγινε επεξεργασία από felix
Link to comment
Share on other sites

- ΜΗΠΩΣ ειναι εφικτο να βρισκαμε ποιος ειναι ο κατασκευαστης των VRM's μου (ετσι λεγονται αυτα? σωστα το λεω?) ? Ωστε να εβλεπα απο το site του τις max temps για αυτα τα ηλεκτρονικα?

Κατ΄αρχήν για τα VRMs να διορθώσω κάτι που είπα λάθος (δεν είναι όλες οι ώρες για να δίνεις απαντήσεις :hehe:) , Τα VRM στη μητρική σου είναι κατω από αυτή τη ψύκτρα (την "πίσω") , η άλλη ψύκτρα ("πλάι" κιτρινη) ψύχει το chipset.

asus-vrms-01png-12011.png

Τώρα για τον κατασκευαστή, έριξα μια ματιά , αλλά δεν θα είναι και τόσο εύκολο.

Όμως αυτό δεν πρέπει να σε απασχολεί, πέραν της "επιστημονικής" περιέργειας δηλαδή!

Οι θερμοκρασίες τους, μπορεί να είναι πιο πάνω από τα άλλα εξαρτήματα, αλλά είναι πολύ μακρυά από αυτές που θα έπρεπε να σε ανησυχήσουν!

Κάνε τη δοκιμή με το χαμήλωμα των ανεμιστήρων και τελείωσες , νομίζω! :)

- Μια ερωτηση, επειδη εχω και ευρυχωρο κουτι: ανεμιστηρα πισω απο την μητρικη, στην πισω πλευρα του κουτιου, θα συστηνες? Θα θελει κατασκευη ολοκληρη ή μπορει να μπει και καπως απλα? Τι επιπτωσεις θα ειχε στην θερμικη συμπεριφορα του κουτιου?

Σίγουρα ο χώρος είναι τεράστιος.

Και μπορεί να γίνει εύκολα η στήριξη ενός ανεμιστήρα, έστω και με την βοήθεια κάποιων μικρών ελασμάτων .

Το ζήτημα εδώ είναι ότι κάτω από την μητρική περνά το ρεύμα αέρα που διαφεύγει από τον εμπρός θάλαμο, αλλά και κατ'' ευθείαν ρεύμα αέρα από τον πάνω-εμπρός ανεμιστήρα.

mobo-back-side-airflow-01-12012.png

Αν αυτό το δούμε από την μεριά του πίσω θαλάμου:

mobo-back-side-airflow-02-12013.png

Περνάει ακριβώς από εκεί που χρειάζεται για να ψύξει το πίσω μέρος της μητρικής στην περιοχή του socket.

Συνεπώς ένα ρεύμα αέρα υπάρχει , ίσως κατ' αρχήν θα πρέπει να δείς αν αυτό το ρεύμα αέρα μπορεί να περιοριστεί κάπως και να ψύξει λίγο καλύτερα την κάτω πλευρά της μητρικής.

Μια καλή ιδέα είναι να κολληθεί ένα χαρτονάκι (πειραματικά), έτσι ώστε να καλύψει τμήμα του CPU cut out και να καθοδηγήσει το ρεύμα αέρα πιο κοντά στην μητρική .

mobo-back-side-airflow-03-12014.png

Αν δούμε τώρα..... η κατάσταση άλλαξε προς το καλύτερο!

mobo-back-side-airflow-04-12015.png

Το ρεύμα αέρα σαρώνει πιο καλά την πίσω πλευρά της μητρικής!

Αυτό από μόνο του, χωρίς να θέλει πρόσθετο ανεμιστήρα (που θέλει προσοχή πως θα τον βάλεις για να μην χαλάσει την υπάρχουσα ροή του αέρα) , και καθοδηγώντας μια ήδη υπάρχουσα ροή αέρα, (χωρίς να αλλοιώνει τις θερμοκρασίες κάποιου άλλου εξαρτήματος) θα ρίξει την θερμοκρασία της μητρικής, έστω και λίγο!

Ούτως η΄άλλως αυτό το ρεύμα αέρα εισχωρεί στον πίσω θάλαμο (και πρόσεξε εδώ, είναι πιθανόν να σου επηρεάζει και τον αισθητήρα πίεσης που έστησες εχθές! ) και ουσιαστικά διαφεύγει προς τα έξω μη προσφέροντας και πολλά στην ψύξη εξαρτημάτων , εκτός και αν έχεις βάλει σκληρούς δίσκους πίσω!

Η θερμική επίπτωση που θα έχει αυτή η παρέμβαση , μάλλον θετική θα είναι , καθώς θα ανεβάσει λίγο ακόμα την θετική πίεση του κουτιού, πράγμα που θα σου επιτρέψει να αυξήσεις λίγο ακόμα τους ανεμιστήρες εξαγωγής (για να την χαμηλώσεις λίγο την πίεση , αφού θα έχεις περισσότερη διαθέσιμη με αυτήν την αλλαγή), οπότε θα αυξηθεί η ροή αέρα στο κουτί με ευνόητα θετικά αποτελέσματα (μικρά πάντα έτσι ! :) )

Τελος, αφου εννοουσες απλα να "κολλησω" κατι πανω στις VRM ψυκτρες, χωρις να βγαλω τιποτα, ισως και να μπορω να το κανω... Σιγουρα χανεται η εγγυηση αμα το κανω?

Η κόλα θα αφήσει ίχνη, οπότε μην το διακινδυνεύεις, για να πετύχεις το "δροσερό" να το κάνεις δροσερότερο !

Όπως σου είπα και πιο πάνω, τα mosfet των VRM δεν κινδυνεύουν, και αν είναι λίγο πιο ζεστά, αυτό δεν είναι ένδειξη , ότι κάτι συμβαίνει, απλά μπορεί να μην ψύχονται τέλεια και προς αυτή την κατεύθυνση (της ψύξης) έχεις μια λύση που δεν θίγει τίποτε (χαμήλωμα ανεμιστήρων) , συνεπώς δοκίμασέ τη και μέχρι εκεί!

Ούτως η άλλως, Ιωάννα, η ουσιαστική λύση - αλλά για σοβαρό στήσιμο υπερχρονισμού-, είναι να βάλεις όλο το σύστημα στο νερό, συνεπώς μένεις ως είσαι, με τις βελτιώσεις που δεν σου χαλάνε τις εγγυήσεις!!!!

Καλό μεσημέρι και καλή συνέχεια! :T:

:)

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
Link to comment
Share on other sites

[MENTION=5217]felix[/MENTION]

Πολύ σωστά!!!

Το είδα (δεν είναι όλες οι ώρες ....είπαμε :sarcastic:) και όπως είδες έφτιαξα νέα φώτο!

Ευχαριστώ για την διόρθωση ! ! :T:

Όσο για τα τρανζίστορ ... ωραίος ! ! ! !:victory:

Λέει στα data ότι θερμοκρασία μεγίστη λειτουργίας είναι 150 , αλλά λέει ότι δεν συνιστάται να το λειτουργείς τόσο ψηλά.

Από το διάγραμμα SOA, φαίνονται οι παράμετροι ασφαλούς λειτουργίας , αλλα δίνονται μονο για τους 25 βαθμούς, χωρίς να δίνει (η δεν το είδα) το deration factor (συντελεστή απομείωσης) ανά αύξηση 1 βαθμού θερμοκρασίας.

Αν τώρα σε αυτά βάλεις και το ότι στο πόσο μπορεί να ζοριστεί παίζει και το duty cycle που δουλεύει το τρανζίστορ (επίσης άγνωστο) δεν μπορείς να πείς με ακρίβεια πόσο ψηλά μπορεί ακριβώς να παει.

Σίγουρα όμως με βάση τα γενικότερα χαρακτηριστικά πιστεύω ότι και στους 100 δεν θα καταλαβαίνει τίποτε!

Με άλλα λόγια :

Ιωάννα μπορείς να πάψεις να ασχολείσαι με τa Mosfet των VRMs, βρες .... κάτι άλλο βρε παιδί μου ! ! (:hehe:) :D

Link to comment
Share on other sites

Αν θυμάμαι καλά δίνει -55/25/125C ότι καμπύλη έχει, αλλά ναι σίγουρα, δεν είναι για να παίζεις σε αυτές τις θερμοκρασίες...στους 55C που είναι η Ιωάννα είναι σούπερ...

Link to comment
Share on other sites

Παιδια γεια σας! :)

Λοιπον ενταξει, καταλαβα! :)

Εγω κραταω στη μνημη μου οτι εκει που λεει VCORE-1 ή/και VCORE-2 μπορει να παει μεχρι και 100C! (wow!). Βεβαια, ΑΝ εχω καταλαβει καλα, ποτε δεν προκειται να φτασει αυτο εκει διοτι πιο πριν θα εχει κλεισει ο υπολογιστης, am I right? Δηλαδη, επειδη το VCORE temp ειναι αμμεση συναρτηση του Socket temp οπως και του Core temp, και αυτα εχουν ανωτατο οριο τους 70C και 60C αντιστοιχως, ε...μαλλον θα εχει σβησει το PC πιο πριν, ε?

Λοιπον, καταρχην οριστε ενα screenshot απο το idle state μου 4 λεπτα μετα απο reboot και με τους Fans μου ολους στο max RPM τους. Να λοιπον τι μπορω να κανω σε "ωρα αναγκης" (ψυξης του VCORE) αλλα ΔΕΝ νομιζω να χρειαστει ποτε :)

Πηγα και στο BIOS και φορτωσα ενα profile που εχει εκει, νομιζω ASUS Performance λεγεται... Το αποτελεσμα μετα απο 30 λεπτα OCCT CPU:Linpack με θερμοκρασια δωματιου 27,5C. Καλα ειναι, εσεις τι λετε?

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION]

Ευχαριστω για τις καινουργιες προτασεις. Αυτο που σιγουρα θα προσπαθησω καποια στιγμη ειναι να χαμηλωσω λιγο τους 2 ανεμιστηρες της ψυκτρας μου. Προς το παρων εκανα κατι άλλο: εχω το CPU_FAN disabled. Οι ανεμιστηρες της ψυκτρας λειτουργους στο φουλ. Θελω να δω αν αυτο θα κανει λιγο καλο στις θερμοκρασιες VCORE-1. Btw, τι εξαιρετικη ψυκτρα ειναι αυτη ρε παιδι μου!!! Στο ΦΟΥΛ λειτουργει τωρα που γραφω και ΔΕΝ ακουγεται κα-θο-λου!! Περισσοτερο ακουγεται ο εμπρος Industrial που λειτουργει στις 1300 RPM απο τους δυο της ψυκτρας που δουλευουν στις 1500!! Θα του παιξω καμια μπουνια μου φαινεται!!

[MENTION=5217]felix[/MENTION]

+1500 rep που βρηκες τα data sheets των Mosfets!! Μπραβο!! :)

Εξηγησε μου μονο σε ποιο ακριβως διαγραμμα φαινονται οι θερμοκρασιες?

Στο Figure 5. On−Resistance Variation with Temperature?

Στο Figure 6. Drain−to−Source Leakage Current vs. Voltage?

Μπραβο σου παντως, [MENTION=5217]felix[/MENTION]!

Και να ειστε ολοι καλα :)

Μαλλον θα συνεχισω με το ASUS TurboV EVO :) Να δουμε τι κανει και αυτο! Καθε βοηθεια ευπροσδεκτη!

Ενα spoiler για τον [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION] :p

Το overclocking δεν με ενδιαφερει καθολου και ουτε εχω καμια αναγκη για παραπανω ισχυ απο το συστημα μου. ΑΛΛΑ...ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ θελω και εγω να δω μεχρι που μπορει να φτασει, να ανεβει, ο γερο-επεξεργαστης μου! Αυτο λοιπον το συγκεκριμενο task σιγουρα θα το επιχειρησω. Οταν θα δροσερεψει, κατα τον Δεκεμβριο

:)

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=13242]Ioanna[/MENTION]

"Εξηγησε μου μονο σε ποιο ακριβως διαγραμμα φαινονται οι θερμοκρασιες? "

Μια πολύ απλή ερώτηση που δεν επιδέχεται καθόλου απλής απάντησης !!! :book::rubik::book::book::book:

Από μόνη της, αξίζει ένα δικό της thread! :)

[MENTION=5217]felix[/MENTION].......ψήνεσαι? :D

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=13242]Ioanna[/MENTION]

"Εξηγησε μου μονο σε ποιο ακριβως διαγραμμα φαινονται οι θερμοκρασιες? "

Μια πολύ απλή ερώτηση που δεν επιδέχεται καθόλου απλής απάντησης !!! :book::rubik::book::book::book:

Από μόνη της, αξίζει ένα δικό της thread! :)

[MENTION=5217]felix[/MENTION].......ψήνεσαι? :D

Oh shit, NO! Ξεφορτωθειτε με, παραδινομαι!!

Αν ειναι να μου πεσει στην κεφαλα καμια μαθηματικη αναλυση μονο και μονο για την εξακριβωση ενος διαγραμματος, να μου λειπει! :p

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION]

Ελα "καλο μου" :p να σε ρωτησω κατι ευκολο :) ΑΝ χαμηλωσω τους ανεμιστηρες της ψυκτρας μου θα επηρεασει το CPU temp? Σε αυτη τη φωτο παντως τους εχει οπως τους εχω εγω! Δηλαδη εγω τους εχω οπως τους εχουν αυτοι! Ουφ, το ιδιο κανει!

?

edit: Ooops! Απαντηθηκε ηδη στο μυνημα #225, ευχαριστω! :)

Λοιπον ενταξει, θα το δοκιμασω κατα το Σ/Κ ή και λιγο νωριτερα. Προς το παρων παρατηρω οτι οταν βαζω τους ανεμιστηρες της ψυκτρας, και μονον αυτους, στο φουλ, μετα απο καποια λεπτα εχω 3-4C μικροτερη θερμοκρασια στο VCORE-1 ! Αυτη τη στιγμη με κανονικη χρηση εχω 40 C (με αυτους στο φουλ).

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

LOL! ! !

Όχι ρε συ, αν και χρειάζεται η ανάλυση, μπορούμε και χωρίς αυτήν!:)

Απλά δεν είναι ζήτημα να δείς μια καμπύλη, πρέπει να συνδυαστούν διάφορες παράμετροι λειτουργίας για να δείς τι μπορεί και κάτω από ποιές συνθήκες να διαχειριστεί ένα τρανζιστορ.

Π.χ.

Continuous Drain Current RJA

SteadyState

TA = 25°C ID 17.1 A

Αλλά και

Pulsed Drain Current

TA = 25°C, tp = 10 μs IDM 210 A

Αυτά είναι από τα τρανζίστορ της μητρικής σου.

Όπως καταλαβαίνεις το ίδιο ισχύει και σε άλλα χαρακτηριστικά, γι αυτό είπα ότι θέλει κουβέντα!

Για παράδειγμα από το πίνακα 11 (SOA) :

ntmfs4937n-soa-01-12019.png

Βλέπεις ότι αλλάζοντας τον χρόνο του παλμού μόνο, από 0,6Α για συνεχή κατάσταση ΟΝ, ανεβαίνει στα 75Α αν ο παλμός διαρκέσει μόνο για 100μSec !

Και σαν κερασάκι στην τούρτα της "περιπέτειας" από το διάγραμμα 13 μπορείς να δεις ότι αυτά που ισχύουν για ένα παλμό (δηλαδή όπως στο προηγούμενο διάγραμμα της SOA όπου η "θερμοκρασία" αυξάνει μόνο κατά 0,035 βαθμούς ανά Watt καταναλισκόμενης ενέργειας πάνω στο τρανζίστορ), αλλάζουν δραματικά, όταν το τρανζίστορ αρχίσει να δουλεύει πραγματικά π.χ. Ο ίδιου πλάτους με πριν παλμός , αν είναι διαρκώς επαναλαμβανόμενος και με duty cycle ας πούμε 20%, ανεβάζει για κάθε Watt καταναλισκόμενης ενέργειας την "θερμοκρασία" του Mosfet κατά 10 βαθμούς!!!

Επιβάρυνση 285 φορές μεγαλύτερη! ! ! !

Αυτές οι αυξομειώσεις είναι συνυφασμένες με τον χαρακτήρα των δυναμικών φαινομένων που ισχύουν σε ένα switchimg reculator και για να δοθεί απάντηση πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορα πράγματα και μετά να κάνεις και το πείραμα, για να δεις ότι δεν ξέχασες κάτι! :hehe:

Στο πρώτο Step Down Converter που είχα φτιάξει, (1 kWatt παρακαλώ και από ένα τρανζίστορ! :whistle2:, είχα και μεγάλες βλέψεις τρομάρα μου!

:hehe:) με το που έδωσα τάση, πάνω στο τυπωμένο (πλακέτα) δεν έμεινε τίποτε, εξατμίστηκαν όλα ! ! ! :eek:

Μόνο καπνός έμεινε , μέσα από τον οποίο φαινόταν ο φίλος και -τότε- το αφεντικό που είχα, να ξεκαρδίζεται στα γέλια με την έκφρασή μου!! :-O

Πιστεύω ότι θα συμφωνήσεις, ότι απλή απάντηση .... δεν ..... :D

Καλή συνέχεια!!! :)

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
Link to comment
Share on other sites

Ποια ειναι η μεγιστη ισχυ που μπορει να δεχθει αυτη η μητρικη ξερετε;

Μπραβο για τις πληροφοριες σας!

Παντως η Sabertooth R2.0 πρεπει να ειναι απο τις καλυτερες επιλογες σε FX.

Υπαρχει και ενα νημα στο ινσομνια για οποιον ενδιαφερεται για υπερχρονισμο των FX και αρκετοι με sabertooth. http://www.insomnia.gr/topic/515795-5ghz-club-%CE%AD%CE%BB%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%B5%CF%85%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5/page-8

Παντως η ASUS πανω απο 80-85 βαθμους μου κοκκινιζει την θερμοκρασια στο Vcore1 που ειναι για τα mosfet. Το οτι ειναι κεραμικη η ψυχτρα οντως αποδιδει ή ειναι διαφημιστικο της ASUS;

Έγινε επεξεργασία από astrovasilis
Link to comment
Share on other sites

[MENTION=13242]Ioanna[/MENTION] [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION]

Ρε σεις για μια μπύρα βγήκα και έχετε pending thread κιόλας να κάνω ? :hehe:

Ας πρόσεχες!!! :hehe:

Έλα τώρα , καρδάμωσες κι' όλας !:yes2:

Ότι πρέπει είναι λίγο .... θεωρία!!:suicide2:

:D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.