Jump to content

Recommended Posts

31 λεπτά πριν, το μέλος acct έγραψε:

Ευτυχώς αναζητάμε τεχνογνωσία από τη χώρα που είναι τουλάχιστον 20 θέσεις κάτω από εμάς στο προσδόκιμο ζωής και τουλάχιστον 30 θέσεις πάνω από εμάς στις δαπάνες υγείας κατά κεφαλήν (με υπερτετραπλάσιο ποσό).

Το πρώτο είναι κάπως παραπλανητικό, καθώς σε μεγάλο βαθμό είναι χαμηλό λόγω θανάτων σε μικρές ηλικίες για όχι λόγους μη επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης (ναρκωτικά και βίαιο έγκλημα κυρίως).

On 17/11/2025 at 7:27 ΠΜ, το μέλος p55 έγραψε:
WWW.SKAI.GR

«Η άνοδος της τιμής στο κρέας έχει να κάνει με την προσφορά και τη ζήτηση», δήλωσε ο ντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Αν αυτό πάει όπως με το ρεύμα, που θα έπεφτε η τιμή του, ετοιμαστείτε για αντίσκηνο αντί για σπίτι.

Ο λόγος του υπουργού είναι συμβόλαιο. :hehe:

Επειδή όλοι λένε λένε αλλά λίγοι μετράνε...

στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα κατοικίας, έχουμε πάρα πολλά σπίτια.

Έχουμε πίεση τιμών και παλιά ακίνητα. Το πρόβλημα που έχουμε λοιπόν είναι τα χαμηλά ενοίκια.

Αν κάποιος φυσικά πει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι τα χαμηλά ενοίκια, θα βγουν να τον φάνε ή θα τον λιθοβολήσουν στο Σύνταγμα.

Κι όμως, η κρίση ξεκινάει από εκεί, που είναι αποτέλεσμα των χαμηλών μισθών / χαμηλού value add της αγοράς.

Όποιος έχει ένα παλιό σπίτι και θέλει να το ανακαινήσει έστω και μερικώς, γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κόστος ανακαίνισης. Αντί να ανακαινίζονται πολυκατοικίες εξ'ολοκλήρου, ανακαινίζονται μερικώς, οπότε έχεις το καινούριο διαμέρισμα του 3ου και το σάπιο του 5ου. Έλα όμως που τα διαμερίσματα είναι αλληλένδετα και αν χαλάσει κάτι στο ένα θα παρασύρει και το άλλο... 

Ο τρόπος που δουλεύει το σύστημα είναι νεόδμητα (για να κινείται το χρήμα) σε περιοχές που δεν χρειάζονται σπίτια αλλά πράσινο, υπάρχει δαιμονοποίηση του airbnb (πώς θα πληρωθεί η ανακαίνιση, με χρήματα από το onlyfans ή με μαύρα από ναρκωτικά?) και ένα διαρκές μπάχαλο που το μόνο που φέρνει είναι αύξηση τιμών γιατί όλα τα μαστόρια πάτησαν στο airbnb και ανέβασαν τις τιμές τους x2 και x3, χωρίς όμως να σκεφτούν αν ο άνθρωπος που θα το νοικιάσει πληρώνεται κι αυτός x2 ή x3. Οπότε απλά μετακυλίεται το κόστος. Έχουμε και τους νεο-ινφλουένσερς της τσιποσύνης και τις νέες τάσεις, οπότε μια συγκατοίκηση φαντάζει πλέον ελκυστική.

Υπολογισμένα και μετρημένα, αν εγώ ανακαινήσω ΜΕΡΙΚΩΣ το διαμέρισμά μου και θέλω να βγάλω το κόστος ανακαίνησης στην τριετία, η τιμή ενοικίασης θα είναι ακριβότερα από νεόδμητο. Για μένα από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα, και γνωρίζοντας τι γίνεται έξω και τι έρχεται (υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση), το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι το φαινόμενο θα γίνει χειρότερο. Η υποκρισία λοιπόν είναι προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων κατά τη γνώμη μου που καλούνται να πληρώσουν την μετάβαση στην ... πράσινη ανάπτυξη ενώ ... εγκαλούνται για τα υψηλά ενοίκια.

my2c

1 ώρα πριν, το μέλος sotiris έγραψε:

Υπολογισμένα και μετρημένα, αν εγώ ανακαινήσω ΜΕΡΙΚΩΣ το διαμέρισμά μου και θέλω να βγάλω το κόστος ανακαίνησης στην τριετία, η τιμή ενοικίασης θα είναι ακριβότερα από νεόδμητο. Για μένα από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα, και γνωρίζοντας τι γίνεται έξω και τι έρχεται (υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση), το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι το φαινόμενο θα γίνει χειρότερο. Η υποκρισία λοιπόν είναι προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων κατά τη γνώμη μου που καλούνται να πληρώσουν την μετάβαση στην ... πράσινη ανάπτυξη ενώ ... εγκαλούνται για τα υψηλά ενοίκια.

my2c

Γενικά δε διαφωνώ με αυτά που έγραψες, αλλά επένδυση η οποία σου αποδίδει 100% σε 3 χρόνια δεν υπάρχει υπό φυσιολογικές συνθήκες.