Jump to content



Πόσα W "καταναλώνετε" στο gaming;


gdp77

Recommended Posts

Στο σύστημα της υπογραφής παίζω warzone με  ~ 250-275W μετρημένα από το UPS (περιλαμβάνει οθόνη + ρούτερ η μέτρηση, αλλά όχι τα logitech Z523 2.1 speakers (40W RMS).

 

Με τις τιμές ρεύματος στο θεό, νιώθω τυχερός που τσίμπησα τον 5800X3D που είναι εξαιρετικά efficient για gaming και μάλλον θα αναβάλω την αγορά GPU (σκεφτόμουν 6700ΧΤ σε καλή τιμή, η οποία σίγουρα έχει αρκετά μεγαλύτερη κατανάλωση από την 5600ΧΤ μου 150W --> 230W).

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

Οτι επεξεργαστη κ να παρεις, σε gaming δε καταναλωνει ρευμα. Εκτος αν κανεις ταρζανιες με ρευματα/ρολογια κλπ.

Οποτε μενει η gpu. Αν εξαιρεσεις τις enthusiast class 3090/4090, ολες οι υπολοιπες high end ειναι στα 250-300w.

 

power-games.png

 

power-gaming.png

 

Δε ξερω τι νοημα εχει να μιλαμε για εξοικονομηση ρευματος, ακομα κ αν παει καποιος απο τα 150w στα 300w.

Δλδ 2 λαμπες 60αρες παραπανω πανω κατω.

 

Αν καποιος παιζει 10-12 ωρες τη μερα, τοτε ισως να εχει καποιο νοημα.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Δεν παιζω απαιτητικα παιχνιδια (εκτος απο το valheim που σερνεται στην καρτα μου). Ryzen 5500 + 5500xt 8gb σε xiaomi 3440x1440

 

Γυρω στα 150watt απο το ups οταν η καρτα ειναι στο 100%. Η καρτα καιει 80 watt με UV, η οθονη καιει αν θυμαμαι καλα 40watt στα 60-144hz και 20watt στα 50hz(δεν αντεχεται στα 50-60hz ουτε για browsing). Σε παναλαφρα παιχνιδακια που δεν με νοιαζει το latency, βαζω οριο στα 144fps ή vsync και η καταναλωση πεφτει κατω απο το μισο σε cpu-gpu.

Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, το μέλος GFFermari έγραψε:

Οτι επεξεργαστη κ να παρεις, σε gaming δε καταναλωνει ρευμα. Εκτος αν κανεις ταρζανιες με ρευματα/ρολογια κλπ.

 

Τι εννοείς "δεν καταναλώνει ρεύμα". Το συγκριτικό γράφημα που ποστάρεις δείχνει ότι π.χ. από τα ~45W ενός mainstream CPU, μπορείς να φτάσεις στα διπλάσια W ενός high-end gpu τελευταίας γενιάς. Συμφωνώ ότι η κάρτα γραφικών είναι ο μεγαλύτερος "καταναλωτής", αλλά και το CPU δεν είναι αμελητέο στη συνολική κατανάλωση.

 

8 ώρες πριν, το μέλος GFFermari έγραψε:

Αν εξαιρεσεις τις enthusiast class 3090/4090, ολες οι υπολοιπες high end ειναι στα 250-300w.

 

Με κάρτα γραφικών στα 250-300W που λες, αν προσθέσουμε CPU στα 50W, παρελκόμενα εντός του PC + οθόνη + ηχεία, φτάνουμε το μισό KW, ήτοι 1 ΚW για κάθε 2 ώρες gaming.  Δεν είναι αμελητέα προσθήκη λοιπόν στο "κοστουμάκι" που μας έρχεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος.

 

 

Link to comment
Share on other sites

30 λεπτά πριν, το μέλος fatalara έγραψε:

Συγχαρητηρια, κερδισες 40 ευρω απο τον συνολικο λογαρισμο ανα ετος.

 

Δεν ξέρω αν "κερδίζει κάποιος 40€ ανά έτος" και σε σχέση με τι. Πολύς κόσμος αλλάζει π.χ. λάμπες σε led για να κερδίσει πολύ λιγότερα ή αλλάζει ψυγείο, που είναι σημαντικό κόστος, για να "εξοικονομήσει" 50ΚW ανά έτος κ.ο.κ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχει πλέον μεγαλύτερη σημασία παρά ποτέ το efficiency του συστήματος (και ειδικά της gpu) για το gaming. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν είναι ακόμα τόσο τραγικά τα πράγματα στο ενεργειακό, αλλά στην Ευρώπη πλέον υπάρχει σοβαρό θέμα και η οποιαδήποτε αγορά (ειδικά gpu) καλό είναι να εξετάζεται και για το θέμα του efficiency. Ίσως είναι και ο μοναδικός τρόπος να πάρουν κάποιο μήνυμα Intel/AMD, καθώς έχουν επιδοθεί σε έναν ξέφρενο ανταγωνισμό για τις επιδόσεις με "τέρμα το γκάζι" στην κατανάλωση. Πρέπει το trend να αλλάξει.

Link to comment
Share on other sites

Οθονες, ηχεια, κλπ δε τα υπολογιζω κ ειναι αστειο να μιλαμε για καταναλωση σε περιφερειακα.

 

Πρακτικα μονο η καρτα γραφικων καταναλωνει worthmentioning ενεργεια κ ειναι αρκετα περισσοτερη απο οσο ολα τα υπολοιπα κομματια μαζι.

 

Ομως, θεωρω ανουσιο καποιον να κινηθει βαση καταναλωσης ενεργειας της καρτας μονο. Δλδ κλεισε 2 λαμπες κ εισαι 2-3 tier παρακατω κατευθειαν overall.

Ο gamer που παιζει 2-3 συγκεκριμενα παιχνιδια με μια mid range κ καρτα του δινει την αποδοση που θελει, μπορει να θυσιασει λιγο performance αν θελει τοσο με το στανιο να μεινει σε χαμηλα επιπεδα καταναλωσης ενεργειας.

Ο gamer που παιζει γενικα αλλα κ ΑΑΑ τιτλους, δε νομιζω οτι μπορει να κανει εκπτωσεις στην αποδοση για να κερδισει μερικα watts.

 

Να μου πεις για τη θερμοτητα που εκλυεται, το καταλαβαινω. Ακομα κ στην Αγγλια, το καλοκαιρι ειναι ανυποφορο το να εχεις τον υπολογιστη να κανει σαουνα το δωματιο.

 

((Απο εποχη GTX 280 ημαστε στα 250W +/- (οι 80αρες). Ισως κ πιο πισω. Το γεγονος οτι οι 3080/4080 ξεφυγαν λιγο δε λεει κατι. Δεν ειναι πρωτη φορα.

Θα ξαναυπαρξουν, ελπιζω, σειρες σαν τις Pascal, Maxwell αλλα δε θυμαμαι καποια αλλη γενια να ειχε μεγαλη διαφορα σε perf/watt κ ταυτοχρονα χαμηλα Watt στις 80αρες.))

Έγινε επεξεργασία από GFFermari
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Για την πραγματική κατανάλωση ρεύματος λαμβάνουμε υπόψιν τις συσκευές που παρέχουν ρεύμα στα υποσυστήματα κ όχι τόσο τα μέρη χαμηλής τάσης των υποσυστηματων. Με λίγα λόγια είναι προτιμότερο ένα αποδοτικό τροφοδοτικό το οποίο μπορεί να δώσει τα απαιτούμενα watts σε καλύτερη πραγματική ποσόστωση ή ένα ups καλύτερων προδιαγραφών ή πιο συχνά να γίνεται η αντικατάσταση του,ώστε να μην φορτίζει αεναως μια ήδη πεσμένη μπαταρία. Ακόμα και έτσι όμως είναι αδύνατον να επιτευχθεί το τέλειο από τις συσκευές τροφοδοσίας μιας κ είναι αρκετά σχετικά όλα αυτά, αφού αποτελούν εκτίμηση των κατασκευαστων, συνήθως πλασματική για εμπορικούς λόγους. Όταν σε κλειστό σπίτι έρχεται ο λογαριασμός (από 30€ που ερχόταν) 90€ καταλαβαίνεις ότι δεν φταίει η κατανάλωση, αλλά η ληστεία από τους παροχους ενέργειας, την ΕΕ κ την κυβέρνηση που έχει επιβάλλει χρηματιστήριο ενέργειας κ βάζει καπέλο ανάλογα του τύπου του καυσίμου του προμηθευτή από τον οποίο αγοράζει. 

Έγινε επεξεργασία από Chipakias
Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση τα Watt στις GPU του παραπάνω γραφήματος αφορούν όλα τα υποσυστήματα της κάρτας γραφικών - μαζί με ανεμιστήρες, vram κ.α. Για παράδειγμα, η RX6600 δίνει περίπου 130W "στα χαρτιά", αλλά το software μου δίνει 100W.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.