Jump to content



Advent 4211 review (MSI Wind clone)


Recommended Posts

Πριν μερικές μέρες αγόρασα ένα Advent 4211 στην τιμή των €300.

Ο σκοπός της αγοράς είναι να υπάρχει σχεδόν πάντα μαζί μου, χωρίς να ενοχλεί με το βάρος-όγκο, αλλά και χωρίς πολλές απαιτήσεις από άποψη ισχύος. Προορίζεται κυρίως για Winamp, Firefox, Acrobat και γενικα δουλειές γραφείου.

Τα χαρακτηριστικά του:

Intel Atom 1.6GHz N270

1GB DDR2 Ram@667@cl4

10in 1,024x600 (Led)

WD1200BVES 120GB 5,400rpm 8mb

Intel 945 chipset

Intel GMA 950 graphics

1.3 MP Webcam

802.11b/g Wifi

Bluetooth

10/100 Ethernet

2,200mAh battery

Windows XP Home

259x179x38 (wxdxh)

1.16kg/1.50kg (without/with power adapter)

Φώτο (δανεικές από εδώ)

8202-IMG_4903s.jpg

8202-IMG_4904s.jpg

8202-IMG_4907s.jpg

8202-IMG_4913s.jpg

8202-IMG_4906s.jpg

8202-IMG_4909s.jpg

Αρχικά να πω ότι το μηχανάκι, είναι πολύ γρήγορο και αν αναλογιστεί κανείς τι είναι, ξαφνιάζει ευχάριστα. Η γενική αίσθηση του είναι πολύ καλή - ίσως εξαιρετική για τον χαρακτήρα και την τιμή του.

Πάμε στις μετρήσεις.

Windows XP Home - 1GB Ram - 1.6Ghz/667mhz cl4

CPU-Z και GPU-Z

general_info.jpg

SPi 1M

pi.jpg

Everest Cache & Memory

everestmemory.jpg

HD Tach

hdtach.jpg

3d Mark 03

3d03.jpg

3d03cpu.jpg

Το μηχάνημα φόραγε το 1,08 bios της Advent. Για το MSI Wind όμως υπάρχει το 1,09 και το 1,0Α, τα οποία, μεταξύ άλλων, δίνουν και δυνατότητα OC, μόνο όταν είναι στο ρεύμα, με επιλογή του ποσοστού από το bios(5, 18 και 24%).

Μετά και μέσα από τα Win με Fn+F10, ενεργοποιείται το oc mode.

Εγώ πέρασα το 1,0Α του MSI και δοκίμασα με την μία +24% και σε ολονύχτιο orthos blend δεν έβγαλε κανένα πρόβλημα.

Οπότε: Windows XP Home - 1GB Ram - ~2Ghz/830mhz cl4

CPU-Z και GPU-Z

cpu-z.jpg

SPi 1M

spi.jpg

Everest Cache & Memory

everestmemory-1.jpg

3d Mark 03

3dmark03.jpg

3dmark03cpu.jpg

Όπως βλέπουμε, το OC δίνει αρκετά μεγάλη βελτίωση στην ταχύτητά του. Η βελτίωση δεν είναι μόνο benchαδικη, αλλά φαίνεται και στην απλή χρήση.

Αν μου δινόταν η δυνατότητα να το έχω μόνιμα στα 2ghz (στο ρεύμα) θα το έκανα 100%

Όλες οι μετρήσεις έγιναν χωρίς tweak σε σύστημα όπως είναι για κάθε μέρα, με msn και όλα τα σχετικά ανοιχτά.

Συμπερασματικά

Το netbook αυτό είναι παραπάνω από καλό. Αρκετά γρήγορο, η οθόνη αν και μικρή είναι πολύ καλή και καθαρή, τα 120gb είναι αρκετά γρήγορα και ικανοποιητικά σε χώρο (για μένα τουλάχιστον, μην ξεχνάμε ότι είναι netbook). H μνήμη του μπορεί να φτάσει τα 2gb, ενώ διαθέτει ένα dimm για προσθήκη ram(το εργοστασιακό 1gb είναι ενσωματωμένο στην μητρική). Εδώ να αναφερθεί ότι υπάρχει θέμα με την προσθήκη ram και το αν ακυρώνει την εγγύηση, αλλά αν δεν κάνω λάθος υπάρχει απάντηση από την MSI ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο με την ram, αλλά αν αλλάξει κάποιο wifi κάρτα, τότε χάνει την εγγύηση.

To WiFi του είναι αρκετά καλό, συνδέθηκε χωρίς πρόβλημα με το netfaster της HOL, που είναι χωμένο σε ένα ντουλάπι και συνδέεται στα 54mbit, με excellent σήμα, σε όλο το σπίτι και έξω από αυτό...

To GMA950, αν και δεν κάνει σε καμιά περίπτωση για games, με τον Atom στα ~2Ghz, έδωσε ικανοποιητικό framerate στο Live For Speed σε single player (15~25). Χρήστες αναφέρουν πως το GTA3 και τα σχετικά κοντινά παιχνίδια παίζουν "αρκετά καλά".

To πληκτρολόγιο είναι αρκετά καλό και βολικό, ενώ το touchpad δίνει καλή ακρίβεια. Από την άλλη το ενιαίο κουμπί για δεξί και αριστερό ίσως ενοχλήσει κάποιους χρήστες.

Τα ενσωματωμένα ηχεία μπορούν να χαρακτηριστούν χαμηλής απόδοσης-ποιότητας, αλλά υποστηρίζει high-def audio και ο ήχος από τα ακουστικά είναι πολύ καλός και καθαρός.

Το μεγάλο και ίσως μοναδικό μείον σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι η μικρή μπαταρία των 2200mAh(3 cell) με αυτονομία 1:45 με 2:00 ώρες με wifi-on χρήση firefox και media player, αλλά με ~€60 μπορεί κάποιος να αγοράσει μια 6 cell ενώ υπάρχουν και 9 cell.

Τέλος να αναφέρω ότι η θερμοκρασία του είναι πολύ χαμηλή και ακόμα και με 2ghz και orthos πάνω από 57οC στο real temp δεν ανέβασε.

Υ.Γ. Το laptop φοράει τώρα Vista Business 32bit με 1gb ram ακόμα και συμπεριφέρεται αρκετά καλά και γρήγορα.

Σύντομα θα μπει άλλο ένα gb και θα υπάρχει συγκριτικό στα Vista με 1 και 2gb ram.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 112
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Χτες επιτέλους αγόρασα ένα dimmάκι corsair 667 cl5. Αν και πίστευα ότι δεν θα αντέξει με το +24% OC, τελικά τα πάει περίφημα.

Untitled-5.jpg

Οπότε ας δούμε τι κάνει στα Vista.

Vista 32bit Business - 2GB Ram - 1.6Ghz/667mhz cl4

CPU-Z

cpu-z-1.jpg

SPi 1M

spi-1.jpg

Everest Cache & Memory

cacheandmemory.jpg

3d Mark 03

3dmark-score.jpg

3dmark-score2.jpg

Vista 32bit Business - 2GB Ram - ~2Ghz/830mhz cl4

CPU-Z

cpu-z-2.jpg

SPi 1M

cpu-z-2.jpg

Everest Cache & Memory

cacheandmemory-1.jpg

3d Mark 03

3dmark.jpg

3dmark_full.jpg

Όπως βλέπουμε, υπάρχει αρκετή διαφορά από τα XP αν και το ένα με 1gb και το άλλο με 2gb. Το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει τον χρήστη να κάνει εύκολα και γρήγορα την δουλεία του.

Γενικότερα, το σύστημα είναι αρκετά γρήγορο και κάνει αυτό που προορίζεται να κάνει πολύ καλά. Σε firefox, word, winamp, media player και όλα τα παρόμοια καθημερινά προγράμματα είναι ζωντανό και δυνατό, δεν κολλάει και δεν αργεί ιδιαίτερα.

Εντύπωση μου έκανε η αίσθηση του όταν είναι σε eco mode (=800mhz συνέχεια) που δεν απείχε ιδιαίτερα από την αίσθηση σε full power. To ίδιο ισχύει και όταν το χρησιμοποίησα με 1gb μόνο.

Εδώ θα σταθώ και θα πω ότι μετρήσεις με 1gb, πέρα από ένα SPi 1M δεν θα κάνω, καθώς η επίδοση στα bench είναι πολύ άσχημη με 1gb μόνο στα Vista. Δεν θέλω γλυκάνω το χάπι, αλλά τα αποτελέσματα με 1gb δεν δείχνουν την αίσθηση που δίνει στον χρήστη. Γενικά είναι ελάχιστα πίσω σε σχέση με τα 2gb, πράγμα που δεν φαίνεται στα bench (2:30 λεπτά για το SPi 1M).

Στο net είχα διαβάσει κάτι που μου έκανε αρκετά εντύπωση και με έκανε να βάλω τα Vista μια ώρα νωρίτερα...

Σε κάποιο review ο συντάκτης έγραψε ότι με τα Vista κέρδισε περίπου 20min παραπάνω σε αυτονομία, χωρίς κάποια άλλη αλλαγή. Δεν έκανα κάποιο ειδικό τεστ, απλά με χρήση firefox και mediaplayer, με όλα να τρέχουν (μtorrent, avast, msn, κλπ.) τσέκαρα τον χρόνο μέχρι να φτάσει από full στο ~3%. Πάντα με 1gb ram.

100% batery -> 3% (eco mode on)

XP: ~1h45m

Vista: ~2h

Δεν ξέρω πως εξηγείτε, αλλά μου αρέσει.:D

(Ίσως να είναι η μπαταρία επειδή είναι στα πρώτα φορτίσματα)

Τέλος η εγκατάσταση των Vista πήγε μια χαρά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Εγώ εγκατέστησα μόνο το wifi driver (τον ίδιο που είναι για XP) και μετά βρήκε όλα τα άλλα μόνο του μέσω του net. Τελικά αν και όλα ήταν καλά έβαλα new driver για chipset και vga.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Temp Testing

Γενικότερα χρησιμοποιούσα το speedfan για να βλέπω τις θερμοκρασίες, αλλά διάβασα ότι γενικά δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα να λέει τα σωστά-σίγουρα.

Γιαυτό άνοιξα Real Temp - Core Temp - Speedfan - HWMonitor, όλα στις τελευταίες εκδόσεις τους και έτρεξα orthos blend 9 στα ~2ghz το άφησα 10min και παραθέτω τις θερμοκρασίες.

IDLE

temp.jpg

LOAD

temp-load.jpg

Δεν ξέρω ποιο είναι σωστό και ποιο όχι, αλλά δεν το νοιώθω ιδιαίτερα ζεστό. Μπορώ να το έχω στα πόδια μου καθώς stressάρει δίχως πρόβλημα. Πολύ δύσκολα θα πίστευα ότι μπορεί να πιάνει 65άρες και 80άρες.

Γενικά είναι δροσερό και ισορροπημένο σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες του.

Έγινε επεξεργασία από mech5107
Link to comment
Share on other sites

Ναι μπορείς να βάλεις ένα stick 2gb, αλλά πρώτα πρέπει με το onboard να μπεις bios και να απενεργοποιήσεις το onboard και μετά να βάλεις το 2gb.

Κοινώς, με πάνω από 2gb δεν bootάρει καν.

Link to comment
Share on other sites

wifi rtl8187se

για linux p.x. ubuntu υπάρχει deb πακετακι και για macos κάτι κυκλοφορεί που την κάνει να φαίνεται wired (όχι wireless αλλά δουλεύει)

λινκ με πληροφορίες γενικά για διάφορα distro

http://wiki.msiwind.net/index.php/Linux_Portal

Έγινε επεξεργασία από bourlas
Link to comment
Share on other sites

Nice review! Αν θυμάμαι καλά το μέγιστο που έχουν φτάσει τον Atom σε Wind είναι 2.6Ghz!

Προσωπικά σκεφτόμουν να του βάλω πρώτα την Windstille heatsink πριν προχωρήσω σε overclocking... [ ρίχνει περίπου 7 βαθμούς την θερμοκρασία σε high load ] αλλά τώρα βλέπω ότι τα πάει μια χαρά!

Μερικές ερωτήσεις:

- Το touchpad είναι Sentelic ή Synaptics? [ προσπαθώ να καταλάβω αν όλες οι παρτίδες του Advent κράτησαν το Synaptics ]

- To keyboard είναι Αγγλικό; Η μπρίζα όχι Αγγλική φαντάζομαι αλλά έχω την απορία για το keyboard

Link to comment
Share on other sites

Για την Windstille υπάρχουν άτομα που δεν τους έχει δουλέψει καλά...

Το δικό μου με την stock είναι αρκετά κρύο και το max που είδα με orthos και +24% σε orthos blend 9 ήταν 55-56...και αυτό με το laptop πάνω στο χαλί για να δω πόσο θα ζεσταθεί.

1) Synaptics είναι:).

2) Είναι ελληνικό το key και η τροφοδοσία είναι με "Ελληνικό" βύσμα.

Link to comment
Share on other sites

Να πω την αλήθεια δεν το έχω τσεκάρει καθόλου το θέμα της εγγύησης, αλλά κάπου διάβασα πρόσφατα, ότι είχε καμένο pixel το πήγε πίσω και πήρε ένα ολοκαίνουργιο...

Στο κατάστημα θα ξέρουν σίγουρα να σου πουν.

Link to comment
Share on other sites

Τα specs είναι ίδια με του Wind. Πολύ καλό! Το άσπρο του Wind είναι μάλλον λίγο πιο . . . gla-μουράτο, αλλά δε νομίζω ότι αξίζει τα 100 ευρώ επιπλέον. Μόνο το ροζ wind αξίζει το extra χρήμα :p

Link to comment
Share on other sites

Για την Windstille υπάρχουν άτομα που δεν τους έχει δουλέψει καλά...

Το δικό μου με την stock είναι αρκετά κρύο και το max που είδα με orthos και +24% σε orthos blend 9 ήταν 55-56...και αυτό με το laptop πάνω στο χαλί για να δω πόσο θα ζεσταθεί.

1) Synaptics είναι:).

2) Είναι ελληνικό το key και η τροφοδοσία είναι με "Ελληνικό" βύσμα.

Nice! Καλά η Windstille είναι "αναγκαία" μόνο σε OC users γιατί κατά τ' άλλα, το Wind [ και οι πολλοί κλώνοι του ] έχουν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε netbooks! Ειδικά το κάτω μέρος... παρά τον δίσκο, δεν σε κάνει να νιώθεις "ζέστη".

Παρα πολυ ωραιο κ προπαντων οικονομικο !!

Εχω ψηθει ασχημα με το μικρο.... :inlove:

Μια ερωτηση μονο, μηπως ξερουμε ποιος εχει το servise της advent στην Ελλαδα ?

Λογικά, μιας και το Advent 4211 είναι προϊόν των PCWorld shops @ UK που είναι στην ίδια εταιρία με ElectorWorld Greece & Kotsovolos, το service παίζει κάπου εκεί μέσα...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.