Jump to content



Πυρηνική Ενέργεια


Recommended Posts

Είδα ένα ντοκυμαντέρ του Discovery στο youtube για τα 20 χρόνια Chernobyl. (του 2006).

Με αφορμή αυτό είπα να ξεκινήσω αυτό το θέμα περί πυρηνικής ενέργειας για να δούμε λίγο τους προβληματισμούς μας (και σε επόμενο στάδιο ίσως και τις τεχνολογίες αντιδραστήρων κλπ.).

Είπα να το ποστάρω στους τεχνολογικούς προβληματισμούς αλλά δεν έχω το δικαίωμα, οπότε το έβαλα εδώ στο offtopic.

Με βάση αυτό και αυτά που βλέπω στην Γιαπωνία (που λέει και ο Γιωργάκης) δεν τους βλέπω και πολύ καλά. Έχουν δύο πολύ άσχημα συμπτώματα κοινά με τους σοβιετικούς:

1. Λένε ψέμματα

2. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται

(το φτιάξαμε και μετά σκάει, οι άλλοι δουλεύουν ρολόι και σκάει ο 3, μετά πρόβλημα ο 4 που είναι αποθήκη κλπ.).

Σημειωτέον ότι στο Τσερνομπύλ δεν έγινε το μπαμ (δεν έσκασε δηλαδή ο πυρήνας, όπως θα γινόταν σε μια πυρηνική βόμβα), απλά είχε διαρραγεί κι εκεί αρχικά το περίβλημα.

Έλεγαν στο ντοκιμανταίρ (ο Γκορμπατσώφ και κάποιοι άλλοι αναλυτές) ότι αν είχε γίνει το μπαμ, η Ευρώπη θα ήταν μη κατοικήσιμη.

Το θυμάμαι το Τσερνομπύλ από τα παιδικά μου χρόνια, κυρίως το άγχος των δικών μου με τα φαγητά και τις κονσέρβες :p

Ελπίζω να τα καταφέρουν οι σχιστομάτηδες επιστήμονες και να ξυπνήσουν λίγο και να αφήσουν τη διεθνή κοινότητα να επέμβει, τουλάχιστον τις επιτροπές ατομικής ενέργειας και τα τοιάυτα. Επίσης θέλω να πιστεύω ότι οι αντιδραστήρες τους είναι πιο σύγχρονοι από του τσερνόμπυλ (στο οποίο μερίδιο ευθύνης για την καταστροφή έφταιγε και ο γραφίτης των περιβλημάτων απ'ότι διαβάζω).

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Στη Fukushima οι ράβδοι ουρανίου περιβάλλονται από Ζιρκόνιο εκ κατασκευής.

Εν συνεχεία έχουν μια διάταξη μέσα στον πυρήνα δεν ξέρω πώς, και ψύχονται με απλό νερό.

Το μπαμ που έγινε στον #2, σε αντίθεση με όσα είπαν κάποιοι "ειδικοί" αρχικά (αντίδραση οξυγόνου με υδρογόνο), ήταν οξείδωση του ζιρκονίου με συνέπεια έκλυση H2 (αντίστοιχη με του νατρίου όταν το πετάς στο νερό που κάνει μπαμ).

Η μεγάλη διαφορά με το Τσερνόμπυλ, είναι ότι οι σοβιετικοί είχαν ένα ακατάλληλο εργοστάσιο που στον πυρήνα η κύρια ψύξη γινόταν με γραφίτη (δεν ξέρω πώς ακριβώς), και όταν τα συστήματα ψύξης βγήκαν εκτός ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ, ο γραφίτης άρπαξε και ενοποιήθηκαν όλα σε ένα άμορφο "μάγμα".

Η μεγάλη ομοιότητα είναι ότι και οι Ιάπωνες δεν μπορούν να προβλέψουν ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ το τι θα γίνει και τι συνέπεις θα έχει. Ελπίζω να σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων.

Link to comment
Share on other sites

μα καλα και αυτοι δεν θα έπρεπε να εχουν σχεδιάσει τα συστήματα ασφάλειας, ωστε να μπρούν να λειτουργούν μετα απο τσουνάμι?(αποτι κατάλαβα αυτο εκανε τη ζημια).

Αν και γενικα δεν ήμουν αρνητικος ως προς τη πυρηνική ενέγεια, τώρα πλεον πιστεύω οτι δεν μπορουμε να τη διαχειρειστούμε με ασφάλεια.

Link to comment
Share on other sites

Είναι καρναβάλια.

Λέγεται ότι τους παρέσυρε τις δεξαμενές diesel το τσουνάμι.

Ας σήκωναν το βενζινάδικο στα 100 μέτρα, για να μην πω όλο το εργοστάσιο.

Μου το χτίσανε παραθαλάσιο για να κάνει τα μπανάκια του το Ουράνιο.

Δείτε κι εδώ λίγο πιο επιστημονική προσέγγιση:

• View topic - Η Χημεία της Fukushima

Link to comment
Share on other sites

ΚΟΣΜΟΣ | Κορυφώνεται το πυρηνικό δράμα στην Ιαπωνία

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη είδηση στα ελληνικά.

Οι ειδικοί λένε πως το παιχνίδι έχει χαθεί γεγονός που φαίνεται από:

α) την απελπισμένη κίνηση της κυβέρνησης να ψύξει τους αντιδραστήρες με ρίψεις θαλασσινού νερού(όπως την χαρακτηρίζει γνωστός επιστήμονας του "Δημόκριτου").

β) Την ανάκληση της πάυσης των ρίψεων για την προστασία του πληρώματος των ελικοπτέρων λόγω μεταγενέστερης αύξησης των επιπέδων της ραδιενέργειας.

γ) Των ενεργειών διαφόρων κρατών για εσπευσμένη απομάκρυνση των υπηκόοων τους ακόμα και σε περιοχές που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα.

Για να αφήσουμε λίγο τα ζιρκόνια, έχετε σκεφτεί τί μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ενός γενικευμένου πολέμου με συμμετοχή "πυρηνοκίνητων" κρατών ή αντιποίνων με βαλλιστικούς πυραύλους έναντι τέτοιων εγκαταστάσεων;

Έχετε σκεφτεί ότι ένας νέος γενικευμένος πόλεμος θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον για καπάρωμα ενεργειακών πόρων ελέω του επιστημονικά τεκμηριωμένου φαινομένου-και όχι θεωρίας-που λέγεται Peak oil*;

*

Αναρίθμητα άρθρα έχουν γραφτεί για την επικείμενη(μην πω και παρούσα) αυτή κρίση που με απλά λόγια σημαίνει ότι:

Ασχέτως τεχνολογίας, έχοντας εξαντλήσει-ήδη από το 2009-πάνω από τα μισά αποθέματα συμβατικού πετρελαίου-crude oil- και εξαντλώντας τα μισά συνολικά αποθέματα-crude oil+oil sands+natural gas liquids-περί το 2020 η παραγωγή πετρελαίου λόγω του νόμου της φθίνουσας απόδοσης θα κυμαίνεται από σταθερή έως και μειούμενη με καταστροφικές συνέπειες για τράπεζες και επιχειρήσεις. Δηλαδή, ενώ θα έχουμε πετρέλαιο δεν θα μπορούμε να το αντλήσουμε με ρυθμούς κατάλληλους για την επιβίωση, πόσω μάλλον την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ειδικοί στους οποίους αναφέρομαι αφορούν πλειάδα γεωλόγων με παρελθόν στη βιομηχανία, ανεξάρτητους αναλυτές των fundamentals της αγοράς πετρελαίου, CEO πετρελαιοβιομηχανιών, πρόσφατες εκθέσεις των υπουργείων αμύνης Γερμανίας και ΗΠΑ και ερευνητές δημοσιογράφους. Το ρεκόρ του αργού πετρελαίου-το κλασσικό που παίρνουμε με γεωτρήσεις-ήταν το 2006 στα 70 εκατομμύρια βαρέλια. Έκτοτε οι νέες προσθήκες από νέες πηγές απλά ισοφαρίζουν τις απώλειες από το peak oil των μεμονωμένων πηγών.

Ο νόμος της φθίνουσας απόδοσης-peak oil για το πετρέλαιο-σχηματικά απεικονίζεται σαν ανάποδη καμπάνα και αφορά κάθε πεπερασμένης ποσότητας φυσικό πόρο.

Peak oil - Wikipedia, the free encyclopedia

Θα δείτε πόσα τρελά θα γίνουν με το πετρέλαιο μέσα στα επόμενα 15 χρόνια και τις παπάρες που θα λέει ο κάθε αγράμματος δημοσιογράφος για παιχνίδια των αγορών και άλλες τέτοιες μπούρδες. (Αλήθεια, τόσες δεκαετίες οι αγορές γιατί δεν αντιδρούσαν τόσο βίαια από τους τζογαδόρους και τις τοπικές κρίσεις;)

Βλέπω αυτήν την καταστροφή στην Ιαπωνία σαν ένα μήνυμα της φύσης ότι στο κυνήγι της μεγιστοποίησης του ΑΕΠ δεν θα μας σώσει ούτε η πυρηνική ενέργεια. Λέω "ούτε" γιατί αν το έχετε καταλάβει, ο λόγος που προωθείται τόσο έντονα η πυρηνική είναι η αδυναμία του κάρβουνου(υπερθέρμανση, μόλυνση ατμόσφαιρας) και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας(αστεία ενεργειακή πυκνότητα) να συνεχίσουν το καταστροφικό πάρτι του καπιταλισμού.

Link to comment
Share on other sites

Οι ειδήσεις στο NHK πρίν λίγο είπανε ότι καταφέρανε να συνδεσουνε τα καλώδια υψηλής τάσης στο εργοστάσιο και ότι σύντομα θα είναι σε κατάσταση λειτουργήσει το σύστημα ψύξης έστω σε έναν από τους αντιδραστήρες.

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω ότι θα ήταν ποιο έξυπνο να φτιάξουν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια στις δυτικές ακτές της χώρας και όχι στις ανατολικές που γειτονεύουν με το ρήγμα και τον Ειρηνικό. Η υπερβολική σιγουριά για τις ικανότητές τους μάλλον τους ώθησε στο να υποβαθμίσουν κάποιους κινδύνους και να υιοθετήσουν την ποιο πρακτική λύση.

Nuclear Power Plants - Japan

japan.jpg

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ λεπτή η ρουφιάνα η γραμμή, αλλά έχω καταλήξει να πιστεύω πως είναι τόσο μεγάλο το δυνητικό ρίσκο της πυρηνικής ενέργειας, και τόσο αναποτελεσματικό το “oh shit button” Που ίσως τελικά να μην αξίζει το cost-benefit….

Όταν κράτη σαν τους Ιάπωνες, που καλός ή κακός ΕΙΝΑΙ ρομποτ και μερμήγκια, και 10 φορές πιο προσεκτικοί από τον υπόλοιπο πλανήτη, τρώνε τέτοια συνουσία από ένα σεισμό, και τα παρελκόμενα, καταλαβαίνει κανείς πόσο αδύναμοι είμαστε απέναντι στην μαμά φύση από την μία, και πως ποτέ δεν είσαι απολύτως καλυμμένος από την άλλη.

Και όταν θες 20-30 χρόνια για να μπορέσεις να πλησιάσεις στα 100χμ από το εργοστάσιο χωρίς στολή, και γίνεται ένας τέτοιος σεισμός στατιστικά στο ίδιο διάστημα, ε παρατηρείς πως παίζει να έχεις θέμα.

Μακάρι να μην χοντρύνει και άλλο το σκηνικό στην Ιαπωνία, αλλά παρατηρώ αυτό που αναφέρει και ο Σωτήρης σε διάφορα κείμενα που διαβάζω και εγώ, πως ή δεν λένε τι συμβαίνει, ή δεν γνωρίζουν.

Ρίχτε και εδώ μια ματιά.

Link to comment
Share on other sites

να πω πρωτα πως ελληνας φοιτητης στην ιαπωνια που ηρθε στην ελλαδα

τρομοκρατήθηκε απο αυτα που ακουσε στην ελληνικη τηλεοραση και οχι

απο αυτα που εζησε εκει

τωρα αν η ελληνικη τηλεοραση τα φούσκωσε ή η ξενη τηλεοραση τα κουκουλωνει?

δεν ξερω πιο απο τα δυο συμβαινει

εκτος αυτου να πω πως σε ολα τα πυρηνικα εργοστασια της ιαπωνιας

εχουν συστημα ασφαλειας ωστε αν συμβει σεισμος μεγαλου μεγεθους

οι αντιδραστηρες κλεινουν αυτοματα,κατι το οπιο απο οτι ξερω συνεβη

αλλα οταν ο αντιδραστηρας κλείσει το συστημα ψυξης συνεχιζει να λειτουργει

καθος χρειαζονται αρκετες ωρες μεχρι να κρυωσει, το προβλημα σε αυτην την

περιπτωση ηταν οτι το συστημα ψυξης τεθηκε εκτος λειτουργιας λογω του τσουναμι

(και το εφεδρικο συστημα ψυξης...etc)

βλεπω πολλους που κραζουν τους ανθρωπους για τα μετρα που δεν ελαβαν...

προσωπικα τους θεωρω πολυ ανωτέρους και στην τεχνολογια αλλα και στον τροπο

σκεψης τους, και καλο θα ηταν να μην βγαζουμε συμπερασματα απο τοσο νωρις

αν δεν δουμε πως θα χειριστουν το θεμα μεχρι τελους.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι το θέμα.

Τι να δείς?

Η ζημιά έγινε ήδη.

Το γεγονός είναι αυτό που λες. Πως το τσουνάμι κατέστρεψε το σύστημα ψύξης και εκεί άρχισε το πανηγύρι.

Για αυτό και είπε κάποιο από τα παιδιά πιο πάνω, να το είχανε χτήσει πάνω σε κάποιο βούνα να μην ήταν δίπλα στην θάλασσα, αλλά με τα “if’s και τα buts” δεν μάμησε ποτέ κανείς.

Τώρα αν το συμμαζέψουν κάπως έχει καλός αλλά αν σου λέει πως θέλει ΧΡΟΝΙΑ για να μπορέσουν να το κλείσουν αποτελεσματικά το εργοστάσιο και να μην εκρέει τίποτα τι να το κάνω? Το αποτέλεσμα μετράει, και όπως είπα χωρίς να τους απαξιώνω είναι πως ΟΣΟ οργανωμένος και αν είσαι θεωρητικά ΠΑΝΤΑ με την μαμα φύση μπορείς να την πατήσεις.

Όσον αφορά το θέμα της ενημέρωσης είμαστε κλασικοί καταστροφολόγοι σαν έθνος αλλά και στο εξωτερικό φιμώνουν τα πάντα.

Αυτό το ξέρω και για την Αγγλία σίγουρα γιατί όταν είχαν σκάσει οι βόμβες στο μετρό (είχα περάσει από την μία στάση που έσκασε ο 1ο πριν από 15 λεπτά πηγαίνοντας στην δουλειά), δεν μας λέγανε τίποτα και μιλούσαν για 2-3 τραυματίες, όταν είχε 50-60 νεκρούς.

Δεν ξέρεις, εκ του αποτελέσματος το αξιολογείς, αλλά οι Ιάπωνες λέγανε πριν 3 μέρες για 140 νεκρούς και τώρα είναι στις 6.000 τι να πω?

Link to comment
Share on other sites

παιδιά, πριν αρχίσετε να πυροβολείτε αδιακρίτως, τα εργοστάσια ήταν παλιά και μάλιστα ήταν στο πρόγραμμα να τα κλείσουν. πρόβλεψη για τσουνάμι υπήρχε, απλά όχι για τόσο μεγάλο τσουνάμι. Μην κρίνετε με βάση την τωρινή γνώση και τεχνολογία....

Τώρα όσον αφορά το αρχικό ποστ, στην αρχή κρύψανε λίγο την αλήθεια αλλά όχι ότι το ωραιοποιήσανε κιόλας. Το "δεν ξέρουν τι τους γίνεται" δεν μπορείς να το πεις από την καρέκλα σου.

Νομίζω ότι ξέρουν αρκετά για να κινηθούν απλά προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε μια τέτοια κατάσταση να μην ζητήσεις βοήθεια από όλο το πλανήτη...

Link to comment
Share on other sites

εκτος αυτου να πω πως σε ολα τα πυρηνικα εργοστασια της ιαπωνιας

εχουν συστημα ασφαλειας ωστε αν συμβει σεισμος μεγαλου μεγεθους

οι αντιδραστηρες κλεινουν αυτοματα,κατι το οπιο απο οτι ξερω συνεβη

Συνέβη αλλά η αντίδραση δεν σταματά.

Χρειάζεσαι διαρκή ψύξη (όχι για ώρες, για δεκαετίες - περίπου όσος είναι ο χρόνος ημιζωής των αντιδρώντων).

Η αντίδραση που συνεχίζεται, προκαλεί θερμότητα. Με τη βλάβη στην ψύξη, τελικά την πάθανε όπως στο Τσερνόμπυλ (σε πολύ μικρότερη έκταση), αφού για να αντιδράσει Ζιρκόνιο με Υδρογόνο κάποιες από τις "θήκες" των ράβδων έχουν σπάσει ή κάνει ρωγμές. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν να κάθονται τα καύσιμα στον πάτο (ή να κατεβαίνουν προς τα κάτω), και να συναντήσουν τα άλλα καύσιμα που πιθανώς υπάρχουν από άλλες σπασμένες ράβδους.

Το χείριστο σενάριο είναι να κάνουν μπαμ, αν κάνουν μπαμ τότε εξαρτάται από την ποσότητα το τι θα γίνει. Επίσης, πιθανολογώ ότι αν γίνει μπαμ, θα "αρπάξουν" και τα γειτονικά, οπότε αν τα μεγέθη των καυσίμων είναι αντίστοιχα του Τσερνόμπυλ, διαγράφουμε την Ιαπωνία με ένα Χ ως Fallout.

αλλα οταν ο αντιδραστηρας κλείσει το συστημα ψυξης συνεχιζει να λειτουργει

καθος χρειαζονται αρκετες ωρες μεχρι να κρυωσει, το προβλημα σε αυτην την

περιπτωση ηταν οτι το συστημα ψυξης τεθηκε εκτος λειτουργιας λογω του τσουναμι

(και το εφεδρικο συστημα ψυξης...etc)

Θέλει πιο πολύ από μερικές ώρες δυστυχώς, διότι η αντίδραση συνεχίζεται εντός των ράβδων του ουρανίου / πυρηνικού καυσίμου. Το σύστημα προστασίας στον αντιδραστήρα είναι κάποια control rods (ράβδοι ελέγχου) που έχουν Βόριο-10 (μάλλον), το οποίο απορροφά εύκολα νετρόνια (και γίνεται Βόριο-11). Αυτό λειτούργησε, και γι' αυτό και δεν υπήρξε μεγάλη ζημιά εξ'αρχής. Αλλά η ψύξη θα έπρεπε να συνεχίζεται διαρκώς. Εκεί την πατήσανε, και τώρα εξαρτάται από τη ζημιά που έχει γίνει το αν είναι αναστρέψιμη.

βλεπω πολλους που κραζουν τους ανθρωπους για τα μετρα που δεν ελαβαν...

προσωπικα τους θεωρω πολυ ανωτέρους και στην τεχνολογια αλλα και στον τροπο

σκεψης τους, και καλο θα ηταν να μην βγαζουμε συμπερασματα απο τοσο νωρις

αν δεν δουμε πως θα χειριστουν το θεμα μεχρι τελους.

Ναι, αλλά αν σβηστούν από το χάρτη, μάλλον δεν θα επαρκούσε η πολύ ανωτερότητα, και θα χρειάζονταν extra μέτρα!!!!!

Καλώς ή κακώς, για την πυρηνική ενέργεια δεν φταίει κανείς άλλος από εμάς που καταναλώνουμε διαρκώς. Αν η Ιαπωνία δεν είχε πυρηνική ενέργεια, δεν θα είχαμε Playstation, Nintendo, Toyota, Honda etc.

Το θέμα όμως είναι ότι τα μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να είναι εξωφρενικά, ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα ατυχήματος, ούτε αν περάσει ανεμοστρόβιλος, ούτε αν καταπιεί το εργοστάσιο η γη.

Τα μέτρα ασφαλείας σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν πρέπει να είναι "cost effective", πρέπει να είναι απλά "effective".

Link to comment
Share on other sites

Το χειρότερο αυτή την στιγμή είναι το να μην έχουνε καθόλου νερό στις πισίνες χρησιμοποιημένων καυσίμων ( spent fuel rods pools ), γιατί αν δεν ψύχονται αυτά καλά και λιώσουνε οι ράβδοι ότι "καίγεται" θα βγαίνει κατευθείαν στο περιβάλλον.

Το χείριστο θα είναι αν σκάσει κάποιος αντιδραστήρας και υπάρχουνε μεγάλες απώλειες από τα πληγμένα ή και κατεστραμένα containment οπότε και το πιο πιθανό είναι λόγο των μικρών αποστάσεων μεταξύ των αντιδραστήρων δεν θα μπορούνε να πάνε να δουλέψουνε ούτε στους άλλους, οπότε πάμε για chain reaction να σκάει ο ένας αντιδραστήρας μετά τον άλλο...

Αν γίνει κάτι τέτοιο η μόνη λύση που μπορεί να περιορίσει τις όποιες συνέπειες είναι το τσιμέντωμα των αντιδραστήρων από mix τσιμέντου, βόριου και κλείσιμο από τσιμεντένια σαρκοφάγο... πρίν σκάσουνε όλοι οι αντιδραστήρες όμως γιατί αν φτάσουνε εκεί άντε γειά...

Link to comment
Share on other sites

Και για όσους λένε ότι οι Ιάπωνες "τα σπάνε":

---Στοιχεία «φωτιά» για την πυρηνική ασφάλεια στην Ιαπωνία φέρνει στο φως το Wikileaks

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγραφήματα που αποκαλύπτει το Wikileaks, δεκαοκτώ μήνες πριν την σημερινή κρίση, αμερικανοί διπλωμάτες είχαν κατηγορήσει τον επικεφαλής του τομέα ασφάλειας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για ανικανότητα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας στη χώρα του, την Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει το Reuters, τηλεγραφήματα που εστάλησαν στην Ουάσινγκτον από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βιέννη, τα οποία έχει στη διάθεσή του το Wikileaks, «απομόνωναν» τον Tomihiro Taniuchi, μέχρι πέρυσι επικεφαλής του τομέα ασφάλειας της ΙΑΕΑ.

«Για τα τελευταία δέκα χρόνια, το Τμήμα έχει υποφέρει λόγω του αδύναμου management και των ισχνών ηγετικών ικανοτήτων του Taniguchi», ανέφερε ένα τηλεγράφημα της 1ης Δεκεμβρίου του 2009.

«Ο Taniguchi υπήρξε αδύναμος manager και υπέρμαχος, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των πρακτικών ασφάλειας της Ιαπωνίας και είναι μια ιδιαίτερη απογοήτευση για τις ΗΠΑ σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του τμήματος Πυρηνικής Ασφάλειας», ανέφερε άλλο τηλεγράφημα που απεστάλη στις 7 Ιουλίου του 2009.

Η ΙΑΕΑ δεν σχολίασε το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κρίση στην Ιαπωνία οδηγεί στην διερεύνηση των πυρηνικών Αρχών της χώρας και, ιδιαίτερα, της εταιρείας που διαχειρίζεται τους πληγέντες αντιδραστήρες, η οποία έχει ιστορικό παραποίησης στοιχείων στις μονάδες της.

Πέντε στελέχη της Tokyo Electric Power παραιτήθηκαν το 2002, όταν ήρθαν στο φως υποψίες για παραποίηση των αρχείων ασφάλειας της πυρηνικής μονάδας και διετάχθη η διακοπή λειτουργίας πέντε αντιδραστήρων.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ξεχωριστά τηλεγραφήματα παρέθεταν δήλωση ιάπωνα νομοθέτη σε αντιπροσωπεία των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2008 ότι οι εταιρείες ενέργειας στην Ιαπωνία κρύβουν τα προβλήματα πυρηνικής ασφάλειας.

Προσωπική μου άποψη?

Θα πρέπει όλα τα πυρηνικά εργοστάσια να είναι υπό διεθνή έλεγχο και όχι υπό τον έλεγχο του κάθε καραγκιόζη / εταιρίας / συμφέροντος, με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια και όχι τη μέγιστη απόδοση.

Link to comment
Share on other sites

παιδιά, πριν αρχίσετε να πυροβολείτε αδιακρίτως, τα εργοστάσια ήταν παλιά και μάλιστα ήταν στο πρόγραμμα να τα κλείσουν. πρόβλεψη για τσουνάμι υπήρχε, απλά όχι για τόσο μεγάλο τσουνάμι. Μην κρίνετε με βάση την τωρινή γνώση και τεχνολογία....

Τώρα όσον αφορά το αρχικό ποστ, στην αρχή κρύψανε λίγο την αλήθεια αλλά όχι ότι το ωραιοποιήσανε κιόλας. Το "δεν ξέρουν τι τους γίνεται" δεν μπορείς να το πεις από την καρέκλα σου.

Νομίζω ότι ξέρουν αρκετά για να κινηθούν απλά προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε μια τέτοια κατάσταση να μην ζητήσεις βοήθεια από όλο το πλανήτη...

αφου ήταν παλιά, δεν θα έπρεπε να ήταν σε λειτουργία.

Το τσουνάμι ήταν 10 μέτρα. ε δεν νομίζω να ήταν τόσο δύσκολο να είχαν κάποιες τουλάχιστον γεννήτριες σε μεγάλο ύψος ώστε να μην χτυπηθούν.(η να υπήρχε φράγμα μπροστά απο το εργοστάσιο). Σορρυ κιόλας, αλλα σε μια απο τις πιο σεισμογενεις περιοχές του κόσμου είναι, δεν γίνεται να χτίζουν εργοστάσιο με θέα τον ειρηνικο και να μην το σχεδιάζουν για να αντέξει μεγάλο τσουνάμι. Και το 1971 που άνοιξε σεισμογενής ήταν η ιαπωνία, δεν υπάρχει δικαιολογία για τα ελλείματα ασφάλειας, ειναι απαράδεκτοι.

Link to comment
Share on other sites

το λεω διαρκως και το πιστευω ακραδαντα.., 100 η αλεπου (φυση), 110 τα αλεπουδακια (ανθρωποι) ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

αν νομιζουμε οτι μπορουμε να χειραγωγησουμε την φυση, ειμαστε μακρια νυχτωμενοι!!!!

Link to comment
Share on other sites

Πολλές πληροφορίες για το τι έγινε, πως έγινε και τι μπορεί να γίνει, θα δείτε εδώ. Είχε κι ένα άρθρο με ανάλυση και πληροφορίες για το κόστος των ΑΠΕ, αλλά δεν το βρίσκω, όπου τελικά κατέληγε στο συμπέρασμα πως είναι και φθηνότερες και αποδοτικότερες λύσεις από τα πυρηνικά, αλλά φυσικά μιλάμε για λύσεις που δεν κερδίζουν πολλά κάποιες κλίκες κι έτσι δεν τους συμφέρει, πέραν του θέματος ότι στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας κάνουν και έρευνες για όπλα που το να τις κάνουν φανερά απαγορεύεται...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.